Odpruženou nebo karbonovou sedlovku?

79 nepřečtených
  • Fialka144

    Zdravím, mám horské kolo s karbonovým rámem. Jezdím na singletrailech, cyklostezkách šotolinových, lesních, občas i trochu horší horský terén na Balkánu. Chci si pořídit jinou sedlovku, mám hliníkovou. Ale nevím, co by bylo vhodnější, jestli karbonová nebo odpružená. Sedlovka má průměr 31,6 a mám ji zasunutou tak, že je venku 11 cm (čistá výška sedlovky mimo části, kde je upevněné sedlo). Chci jinou i kvůli problémům se zádama.

    Děkuji za názory a doporučení. :-D

    0 0
    • kubad  

      11cm sedlovka vysunutá z rámu je proklatě málo na MTB – tady rozdíl mezi Alu a Carbon nebude

      a moc se nechci se pouštět do úvah zda ti není rám velký

      0 0
    • oddie  

      Ty jo, 11cm vysunutí, to i děti na dětských kolech maj víc :) Jak je ti ten rám na délku? Odpružená sedlovka na takové kolo se mi zdá jako blbost, když už, tak celoodpružené kolo…

      0 0
    • Fialka144  

      Lepší foto nemám, nezdá se mi, že by sedlovka byla nějak příliš zasunutá.

      0 0
      • Kouba_2005  

        Tohle je po ližiny sedla 11cm?

        0 0
        • Fialka144  

          Po lyžiny, ne, vždyť jsem psala, že je to jen ta trubka sedlovky, to upevnění sedlovky jsem už neměřila. Brala jsem to tak, že o kolik cm bych mohla ještě snížit.

          0 0
      • Johny.Merida  

        To mi prijde vic než 11cm

        0 0
        • Fialka144  

          Měřila jsem jen část, která by šla ještě zasunout…jinak se to prý měří po lyžiny, což jsem nevěděla, tak to je 15 cm.

          0 0
      • kubad  

        pokud je samotná sedlovka 11cm viz obrázek, po ližiny sedla to bude tak 14–15cm což je o něco lepší

        0 0
    • JachymP  

      Dost pochybuju, že by se problémy se zádama vyřešily jinou sedlovkou. Ta fotka je hodně z úhlu, takže se to nedá moc poznat, ale zdá se mi to kolo hrozně dlouhý, navíc dlouhej představec. Já bych zkusil sedlo posunout víc dopředu (zadarmo) a zkusil bych kratší představec (za pár korun, případně si u někoho můžeš vypůjčit zdarma).

      Karbon sedlovku si samozřejmě kup taky, ale myslím, že v týhle šíři rozdíl nepoznáš. Rozdíl je poznat u 27,2 sedlovky když bude víc vytažená, než těch tvých 11 cm. Taky musíš být s tím kolem dost zžitá, abys to poznala…

      0 0
      • Fialka144  

        To mě zajímá, jestli bude rozdíl poznat, takže zřejmě ne, což jsem si sama myslela. Jinak problémy se zádama nemám z kola, ale v důsledku úrazu v minulosti, tak se chci trochu šetřit.

        0 0
      • Lister  

        Zkracovat posed sedlem je nesmysl, poloha sedla je jasně daná, ale ten představec bych asi kratší zkusil a ještě by se daly vyměnit i řidítka, ale ty mi úplně nízko nepřijdou.

        0 0
        • Fialka144  

          Já nepotřebuji zkracovat posed, nejsem už nejmladší, chci ulevit zádům a prdelce, které trpí při otřesech na nerovnostech, prostě jen uvažuji o výměně sedlovky a ten výběr řeším.

          0 0
          • Lister  

            Jenže ona záda většinou bolí z nevhodného posedu.

            0 0
          • oddie  

            Tipnul bych, že potřebuješ. Pokud píšeš, že jsi z pomezí velikostí vzala ten větší a máš tam takhle dlouhý představec… Nicméně asi nejlepší, co můžeš udělat, je jít na profi nastavení posedu, je to sice za pár tis, ale lepší než kupovat něco naslepo.

            0 0
    • xtonda  

      Na karbon by asi byla škoda cpát odpruženou s paralelogramem, takže spíš karbon, Canyon VCLS S25, pokud by ti nevadilo dát za sedlovku skoro sedmičku

      https://www.canyon.com/…/148289.html

      0 0
    • RapMan  

      Ahoj, manželka nedá dopustit na odpruženou Suntour NCX, viz profil. Jinak karbonová by měla asi smysl s menším průměrem, dělají se redukce sedlovky, abys mohla použít tu s menším průměrem.

      0 0
      • xtonda  

        Suntour SP12 NCX pruží pěkně a pod ženskou asi bude mít i slušnou životnost, ale váží třičvrtě kila a zámek sedlovky umožňuje nastavit podélný sklon pouze v krocích po 8st.

        0 0
      • Fialka144  

        Děkuji, konečně snad první odpověď na můj dotaz. :-)

        0 0
        • Nitroglycerin  

          To je tady normální a takovej folklór. Pár lidí se tu nejdříve pohádá, každej má „ten nejlepší názor“, je ti vysvětleno co všechno máš a děláš špatně ale na vlastní dotaz se jaksi zapomene. Zvykneš si:-)

          0 0
          • Fialka144  

            Trochu čumím, no. :-D

            0 0
          • Rychlej turista  

            Občas se tady prostě najdou lidi, co na kole něco odjezdili a řešení navrhované tazatelkou považují za zcestné a místo něj navrhují, co by mohlo pomoct spíše. Tedy správně nastavit posed na velkém rámu s douhým představcem. A ten se nenastavuje výměnou hliníkové sedlovky za sedlovku karbonovou nebo odpruženou.

            Co se týče dotazu, tak odpovědi těchto divných lidí jezdících na kole se týkaly přesně toho dotazu. Dotaz totiž byl uveden v kontextu toho, že má tazatelka potíže s bolestí zad a domnívá se, že to vyřeší výměnou sedlovky. Bolest zad ale přímo souvisí s nastavením posedu, ne typem sedlovky. Pokud by tazatelce šlo pouze o technickou stránku věci, nezmiňovala by to a místo rad divných lidí, co na kole jezdí, by tady byly rady technoidů stran rozdílů jednodlivých typů sedlovek.

            Je už na tazatelce, zda se bude držet své utkvělé představy nebo dá na rady, které zde zazněly a mohly by opravdu pomoct. Informace dostala. Další věcí je cvičení, které je ale na jinou debatu.

            1 0
            • zdenek  

              Evidentně umíš číst mezi řádky. Kde přesně tazatelka píše o bolestech zad? Problémy se zády nemusí znamenat bolesti.

              Naštěstí se obrátila na BF, kde je to samý odborník a kapacita přes cokoli. :-) Takže jí místo sedlovky bylo doporučeno změnit kolo, představec, posed a jestli to tak půjde dál, tak i životní styl, zaměstnání a partnera… :-)

              0 0
              • JachymP  

                Proč se tak rozčiluješ? Turista má pravdu. Kdo se zeptá pár větami, dostane odpovědi adekvátní svému dotazu. Jestli je někdo tak chytrý, že ví že potřebuje odpruženou sedlovku, nemusí se ptát… Jsou tu lidi s různými zkušenostmi, proto různé odpovědi.

                0 0
                • zdenek  

                  Ale já se vůbec nerozčiluji. Jen je škoda, že to od úvodního dotazu sklouzlo do teoretické roviny. Spekuluje se a řeší se spousta věcí okolo, které tazatelka řešit nepotřebovala.

                  0 0
              • Fialka144  

                Koukám, že jste jeden z mála, který můj dotaz pochopil. :-D

                A to mi kámošky vždycky říkaly, že mám chlapské myšlení a vyjadřování…tak asi ne. :-D

                0 0
            • Fialka144  

              Kdybych byla bývala věděla, že moji poznámku na konci si většina mylně vysvětlí, že je to důvod, proč chci vyměnit sedlovku, tak to tam ani nenapíšu. A o bolesti zad jsem nepsala, jen o problémech.

              Dále kdybych byla bývala věděla, že na základě fotky, která ani nezobrazuje současný stav, dala jsem ji tam jen kvůli tomu, aby bylo vidět, jak mám vysunutou sedlovku, tak tu fotku tam nedám. Kolo jsem teď půjčila, tak jsem je nemohla vyfotit. Představec jsem vyměnila za kratší. Sedlo mám taky jiné, dámské. Teď jsem chtěla pořešit sedlovku.

              Nevím, proč si někteří podle fotky myslí, že je rám velký, velikost rámu je 17" a kola jen 27,5 ", tak možná proto.

              Co se týká mých problémů se zádama, tak ty teda cvičení nevyřeší. To ovšem neznamená, že bych necvičila, jak cviky na záda, tak i celkově, jsem dost sportovně aktivní.

              0 0
              • oddie  

                Někteří si myslí, že je rám velký právě podle toho vysunutí sedlovky, které je na horské kolo opravdu malé. To, jaká je velikost rámu, natož pak velikost kol, je naprosto irelevantní. Velikost rámu by mohla něco napovědět při znalosti celkové výšky a délky nohou.

                0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
              • Rychlej turista  

                Že je rám velký, usuzuji z údaje 15 cm vysunuté sedlovky. To je jedna věc. Rozhodující pro správnou velikost rámu ale není jeho výška, nýbrž jeho délka, což je věc druhá a proto se dělají rámy typu Špagetka a Štaflík. Ty mají při stejné výšce (udávané velikosti rámu v palcích) různou délku. Je to proto, že lidé mají různé tělesné proporce. Někdo má dlouhé nohy (většinou ženy nebo dospívající děti, které rychle vyrostly) a potřebuje proto Štalíka. Někdo má nohy krátké (já) a jezdí na Špagetce. Třetí věc je dlouhý představec podle fotky. Ne, že byl dlouhý jako takový, ale je evidentně dlouhý vzhledem k vysunutí sedlovky. Proporčně to k sobě totiž vůbec nepasuje – málo vysunutá sedlovka signalizuje, že na kole jezdí malý člověk, a dlouhý představec opak. Jinými slovy člověk s velmi krátkými nohami a extrémně dlouhým tělem a rukama. Aby byl na takto nastaveném kole správný posed pro čověka běžných proporcí, musel by být rám extrémně krátký, což podle fotky evidentně není. A čtvrtá věc jsou řídítka a pátá délka klik. Čím širší řídítka, tím kratší ředstavec, aby byly zachovány míry. Pro kliky velmi orientačně platí, že by neměly být delší, než je desetina velikosti člověka. Přesně je to podle délky kostí nohou. Ale to už je parketa pro MlokaCZ a jeho výpočty :-)

                Správné nastavení je proto velmi individuání a závisí také na tom, jak a co člověk jezdí. Například já preferuji dlouhou a klidnou rychlou jízdu mimo extrémní terén. Proto mám kolo s nastaveným aerodynamickým (hodně položeným) posedem – 17, 5" Špagetku při výšce 182 cm, 400 mm sedlovku vysunutou 28 cm, 110 mm představec s úhlem –17° a rovná řídítka 600 mm s rohy. Kdo jezdí extrémní terén, bude mít minimálně kratší představec s jiným úhlem pro lepší ovladatalnost, to mu umožní dát široká řídítka (bez rohů) a nějaké to pružení alespoň vpředu.

                Co se týče zad – za měsíc a něco to bude 20 let, co jsem měl zlomenou L1 a po dvou letech od úrazu jezdím prakticky bezbolestně. Na celokarbonovém Drsoňovi bez jakéhokiliv pružení :-)

                0 0
                • xtonda  

                  Však se to nevylučuje, ideální je mít správný posed i odpružený zadek. A čím vzpřímenější posed je, tím větší rázy páteř dostává a tím větší přínos ta odpružená sedlovka může mít. Ty máš posed hodně položený, tak je pro tebe přínosnější vyladěný posed než odpružený zadek, někdo to může mít naopak.

                  0 0
                • oddie  

                  Pěkně popsáno.

                  0 0
                • JachymP  

                  +1

                  Jen nevím, zda to pochopí i ty šviháci, který se na nás vždycky sesypou že jsme nějaký chytrý když podle fotky kola vidíme že posed je nejspíš blbě…

                  Jen úplně nesouhlasím s pevnou pozicí sedla, podle mě záleží na mnoha faktorech, celkové geometrii kola, jestli je to HT nebo full, kde a jak se jezdí atd. Na fullu jsem začal šlapat víc pod sebe a jezdí se mi super, taky jsem potřeboval trochu přilepit předek ve stojkách, jezdím ale terén, žádný cyklostezky. Navíc mi to připadá lepší na kolena, ale tam je samozřejmě víc vlivů.

                  0 0
    • jIrI___  

      Není karbon jako karbon. Mám zkušenosti se dvěma čínskými sedlovkami FCFB a Ullicyc. Jejich hmotnost je srovnatelná, ale FCFB je oproti Ullicyc tvrdá jako kámen. U Ullicyc jsem schopen při zatlačení na sedlo vidět její průhyb, s FCFB ani nehnu. Při jízdě je ten rozdíl velice znatelný, je to podobný pocit jako by člověk jel na podhuštěném plášti, drobné vibrace úplně zmizí a velké jsou utlumené, nejsou tak ostré. Vozím ji na gravelu v průměru 27,2 mm (vysunutá necelých 22 cm) a vážím 90 kg. S nižší hmotností jezdce, menším vysunutím a větším průměrem sedlovky bude klesat ta popsaná schopnost tlumení vibrací.

      0 0
    • Lister  

      Jsem toho názoru, že dohánět pohodlí na HT je většinou bezúspěšně. Vozil jsem hliníková kola, ocelová kola, ALU sedlovky a hliníkové sedlovky a jediný upravdový rozdíl pozoroval jen i balónových podhuštěných plášťů.

      Pokud to nepovede ten rám, tak i takto málo vytažené sedlovky nebude rozdíl skoro cítit.

      0 0
    • mr.antik  

      Dal bych odpruženou. Vim že je to z pohledu BF prasárna, ale pokud je cílem pohodlná turistická jídza, klidně bych to toho šel. Klidně zkusit nějakou levnou. Ještě předtím samozřejmě vybrat pohodlné sedlo.

      0 0
    • niC00L  

      Nie úplne k téme, ale keďže je reč o pohodlí, myslim že by stálo za vyskúšanie vertu sedlo.

      Jazdím s tým zatiaľ krátko ale oproti „normálnemu“ sedlu čo som mala predtým je mnohonásobne pohodlnejšie a perfektne pruzi. Neviem porovnať či je to lepšie ako odpružená sedlovka, ale pře moje potřeby ideálne.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.