• Filippo

    Ahoj,

    potřeboval bych poradit jaká nová kola nechat zaplést pro ženu na PELLS Razzer Elite (2010) – zatím tam jsou V-brake, ale je tam IS mount pro kotoučovky, které také dostane (+adaptéry na PM). Kola jsou 26ky Mavic XM 117/Shimano Deore.

    Odhadovaný nájezd cca 3000 km/rok – obyč. sportovní ježdění – asfalt, lesní cesty, apod. žádný hardcore :)

    1. Hledám tedy vhodné ráfky + náboje (kazeta je zatím 9 speed, ale rád bych ponechal u ořechu možnost přechodu časem na 10 či 11 – existuje tato možnost?
    2. A vybírám hydraulické brzdy Shimano

    Náboje opět asi Deore, ale ráfky nevím. Brzdy Shimano M425/M395 nebo M506/M447 budou ok?

    Předem díky za tipy.

    Anketa: Jaké brzdy budou stačit?

    0 0
    • KoudakT  

      Pokud tě úplně netlačí rozpočet, šel bych do 615. Mají, díky přepákování (Servo Wave), lepší záběr. Pokud na něm netrváš, tak asi 506/447. Ono to bude téměř totožné.

      0 0
      • MatS  

        Páka 506 má servo wave, je totožná s modelem 615. Liší se jen třmeny. Ale i tak jsou lepší 615tky.

        BTW má ta přestavba u tak starého kola smysl?

        0 0
        • Filippo  

          Ano sám mám M615 komplet a jsou skvělé, ale říkal jsem si že i nižší řady nemusí být úplně špatné. Pokud jsou ty M506 páky srovnatelné, jak se liší třmeny 447 a 615?

          No přestavba určitě smysl má vzhledem k tomu, že těch 7 let to kolo téměř nepoužívala, je v super stavu a jiné nechce :)

          Ono není to vůbec špatné kolo, jde o lehký zeslabovaný dural, osazení slušné SLX/XT 3×9 (+ kliky SRAM) – viz viz foto. Jen ty V-brake ji po té co se projela na mém kole pochopitelně vadí. A pro konverzi na kotoučové brzdy je potřeba nové jak náboje, tak ráfky :)

          0 0
          • MatS  

            Nejde o to ze je to dobre kolo. Jde o to, ze tva investice z pohledu hodnoty kola bude rovna tomu, jako bys ty prachy vyhodil oknem. Zkratka vrazis do toho spoustu tidic a cena kola zustane stejna. Resil jsem stejne dilema vloni a to jsem mel paradniho Scotta ale na 26" kolech.

            Ale zpet k tve otazce. Trmeny se lisi hlavne pouzitima destickama, ucinnosti, chlazenim. Nejaky velky rozdil tam necekej, ale je to znat.

            Jako levna lehka kola bych se podival na Mavic Crossride, ale na 26" uz asi moc nesezenes nove. Kdysi staly cca 3500 kc. Nebo nechat puvodni prepledt na nove naboje. K tomu brzdy, kotouce a jsi na 6t kc a mozna i vic.

            0 0
          • Singlespeed  

            Myslíš, že kolo, které 7 let stálo zapomenuté kdesi v rohu bude po výměně brzd tvá drahá najednou používat v rozsahu kolem 3000 km/rok, jak jsi psal? To je asi řádná hovadina, bych řekl :-D. Po výměně zápletů a brzd bude kolo pokračovat ve stání v temném koutě minimálně dalších 7 let a to se vyplatí :-).

            0 0
            • Filippo  

              Tvá úvaha je dobrá (ano taky bych to tak viděl) a v mnoha případech by ses určitě trefil, ale ne v tomto případě. Letos už atakujeme 1000 km a podstatná část sezóny je před námi :)

              Prostě ji to začalo bavit a proč ji to nezpříjemnit novými brzdami, že? ;)

              0 0
          • nitraq  

            Tady mají ty 506 za velmi hezkou cenu. Kola nejspíš z bazaru, 26 nový asi nenajdeš nějakou extra nabídku. Tyhle nevypadají špatně a jsou doslova za pár korun. K tomu kotouče Čína asi 150,– za pár a máš vyřešeno do třech tisíc, podle mě okay. A než budeš osazovat brzdy, tak nech v servisu ofrézovat úchyty na brzdy jak na vidlici, tak na rámu. Obvykle to stojí 100 korun jedna brzda a ušetříš si případný trápení v budoucnu s vystředením brzd a předejdeš i možným vibracím nebo zvukům.

            0 0
          • danielh  

            615 trmeny jsou lepsi v tom ze desticky muzes menit shora cili nemusis odsroubovavat cely trmen z kola, coz 447 musis, pac desticky jdou dat jen zespod a taky jiny tvar desticek nez 615ky.

            0 0
            • Vilém  

              Vyndat kolo mi prijde rychlejsi a jednodussi, jak demontovat trmen.

              0 0
            • puka  

              A kolikrát za rok měníš destičky? Toto je podle mě celkem hloupý argument.

              0 0
            • Filippo  

              OK, M615 budou nejvhodnější.

              A teď jaká kola? Ještě možnost nechat přeplést ty původní zachovalé Mavic XM117 pro V-brake na diskový Deore náboje. Jaký Deore náboje byste případně doporučili?

              0 0
    • scota  

      Levná kola jsou např Remerx Top disk.

      0 0
      • Filippo  

        A nechat zaplíst topdisc ráfky, nebo to vžít zapletený i s nábojema remerx? Dost se tu píše, že nejsou moc dobré :/

        0 0
        • Evilcleaner  

          Pokud se na tom bude jezdit tak urcite zaplest. Nechces resit vysypany hlinikovy orech po sezone. Nemluve o tom ze bys mel na nej spravne pouzit mnohem drazsi kazetu s pastorky na unaseci (sh xt napriklad). Jinak topdisc je po prvotnich seriich pekny rafek, ale osobne bych v 26" sel do obdobne levneho ale podstatne lehciho mach1 sub zero /430g vazil jsem/.

          0 0
          • Filippo  

            Díky moc, vypadají dobře :). A ohledně nábojů bys měl nějakou radu?

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.