• Firzen

    Víte někdo z jakého důvodu mají některé nášlapné pedály (třeba Shimano) kolem nášlapu ještě kovovou klec? K čemu je to dobré? Jako obyčejný pedál na tenisky to prý použít nejde, tak to musí podle mě jen zbytečně překážet…

    třeba tady: http://www.kupkolo.cz/…e-horske48/

    nášlapy PD-M424, nebo PD-M545 atd.

    uvažuju o koupy nášlapných pedálů a treter a tohle jsem nepobral

    0 0
    • Stanley_vy  

      Nevím, proč by to nešlo použít jako obyč pedál. V obyčejných botách ujedu pár km i na klasických SPD Shimano M540.

      0 0
    • maajkee  

      Ono za nějakejch situací, třeba při nasedání a rozjíždění se do hoodně strmýho kopce, je někdy docela těžký druhou nohu zacvaknout, takže tyhle pedály ti vytvořej aspoň nějakou oporu, i když nezacvakneš.

      0 0
    • Marskatin  

      Některé kteeré mají kovovou klec nejsou oboustranné SPD, zámek je jen jedné strany, z druhé normální pedal na tenisku.

      U těch 424,545 zřejmě jak psal maejkee

      pak mají jeětě některé rozšířený pedál i kolem zámku a je to proto, aby se u turisrických treter, ktere mají dost měkkou podrážku vytvořila dodatečná opora pro podrážku protože tretra samotna se na zámku díky měkkosti své podrážky kroutí.

      0 0
      • Vlady  

        PD-A 520, PD-A 530 – na silniční kolo – mají kovový rám pouze z estetických důvodů – aby nevypadadaly SPD kostky na silničce tak blbě…

        0 0
        • Marskatin  

          No když už jsi sem zatáhl „silniční“ pedály, o kterých nbeyla řeč:

          PD A530 bych na na silniční kolo nedal. 530 jsou uplně něco jiného, to je kategorie z jedné strany normální pedál z druhé zámek a na te straně zámku ani nemůže o nějaké podpoře být řeč.A po všech stránkách bych je zařadil mezi turistické na trekking.

          PD A520 mám a ta opora funguje, takže na parádu to není. Vozím měkčí tretry, protože v tvrdých nejsem schopen jezdit. Zaleží na konkretní tretře její tvrdosti a tom ja moc má zapuštěný zámek.

          0 0
          • Vlady  

            například na webových stránkách Canyonu jsou pedály PD-A530 uváděny pod příslušenstvím pro silniční kola. Je věcí osobního pohledu, co by si kdo na kolo dal a co ne. Já mám taky PD-A520 a při zacvaknuté botě je mezi podrážkou a horní hranou „ohrádky“ jak vpředu, tak vzadu zhruba 1cm mezera, takže o nějaké podpoře boty nenmůže být řeč. Leda u nějakých hodně měkých, které se takhle ohnou…, což asi ale nebudou boty pro silničku.. Ve vlastním popisu k tomuhle pedálu stojí: „pasující design pro silniční kola“…je pro mne vysvětlení té ohrádky.

            0 0
            • Vlady  

              sorry, nečetl jsem pořádně, ty máš takový nějaký měkkoboty…

              0 0
              • Marskatin  

                ano v tvrdých bych nedošel ani pro pivo, do bych s eněkde na hladké dlažbě nebo schodech zabil. boty jsou měkčí ale jdei o to jak má zapuštěný zámek já tam mám mezerupři nezatížené stavu asi 1–2mm, samozřejmě na boku ne v místě toho tunelu pro zámek. Ale to jsem taky zmiñoval, zaléží na botě. úplně měkkoboty to nejsou, jso uještě i měkčí.

                0 0
    • Honzyn  

      Je to dobre pri pouzivani treter s mekci podrazkou,turis­tickeho nebo teniskoveho typu.Duvod je pomoc pri nastupovani do pedalu a vetsi operna plocha pro chodidlo.Tedy pri pouzivani zavodnich treter je ta klec zbytecna hmotnost navic.Jsou to pedaly pro downhill.

      0 0
    • Oakey  

      Ta klec tam je z důvodu lepší ovladatelnosti kola přes pedály – jsou primárně určený od All Mountain po DH.

      Hodně velká výhoda je, jak už tady bylo zmíněno, že ne vždycky se ti třeba v prudkym stoupání podaří nacvaknout a s tou klíckou se spíš trefíš na pedál a můžeš zabrat.

      Třeba pak i v náročnym terénu můžeš vyckvaknout a mít nohou volně na pedálu jako na platformách kvůli bezpečnosti.

      Nehledě na to, že mě osobně se v nich i líp šlapalo díky větší ploše, o kterou se opírá tretra.

      0 0
      • Radek Broz  

        „Třeba pak i v náročnym terénu můžeš vyckvaknout a mít nohou volně na pedálu jako na platformách kvůli bezpečnosti.“ Tohle vždy skončí hůř, než kdybys do poslední chvíle byl zacvaklej.

        0 0
    • kesu  

      ahoj

      • jde o pedály určené pro FR/DH
      • jednak se na tyto disciplíny nepoužívají tvrdé tretry ( z tohodůvodu,že se v nich jednak blbě chodí a taky kontrola kola jev nich horší)
      • při dopadu maté větší oporu o pedál díky větší ploše o kterouse podrážka opírá
      • klec nášlapu je více chráněná.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.