jednostrané nášlapné pedály

60 nepřečtených
  • Sitic

    Čau chlapi, chci se zeptat jaký máte názor na tyto pedály http://www.cykloworld.eu/…ranne-pm812/ chci si koupit nášlapný pedály ale aby na nich šlo jezdit i v normalních botách. dík za rady;)

    0 0
    • thesecond96  

      Na spd se dá jet i v botách, akorát to není na nějaký delší jízdy. Dá se na ně dokoupit ten plast a máš z toho normální šlapátka. Jinak já bych z tohoto zešedivěl, vždycky tam bude přesně opačná strana než chceš a nebo to bude nášlapným mechanismem vždy dolů, což je snad ještě horší :D

      0 0
    • Sitic  

      takže mám jít teda asi do klasickýho spdčka? :)

      0 0
      • thesecond96  

        No věř, že ti vydrží věky a je to spolehlivý, bahno tomu nevadí. Zacvakávání jednoduchý a vycvakání si nastavíš jak přesně chceš. A jestli je pravda co psal Kubas, tak s těma plastama to bude v poho použitelný i s normálníma botama, i když se to dá i bez nich jen přímo na spd, akorát je to mírně nepohodlný a bál bych se jít nějak víc ze sedla :D

        0 0
        • Kubas.1  

          Použitelný to je, záleží na co. Je poznat, že je to plast, takže prostě na vyjížďky to není. Je to měkký a ta noha na tom zas tak nedrží (jak sem říkal, na sjezdy to není). Já jezdím s kolem do obchodu, po vesnici, do hospody, a tak, takže tak to využiju, a že to není jak klasickej pedál mi vůbec nevadí.

          0 0
    • pepino  

      Možná mallety http://www.axitbikes.eu/index.php…

      0 0
      • thesecond96  

        Taky možnost, ale někomu šlehače nemusí vyhovovat vzhledem k nemožnosti nastavení síly vypnutí.

        0 0
        • pepino  

          Kámoš po nich pokukuje, hledá něco mezi nášlapy a platformama, ale s piny, tohle budou asi jediný.

          0 0
          • thesecond96  

            Asi jo, no. Nevím, třeba je i jiná možnost, ale to už musí poeradit někdo jiný :)

            0 0
    • Shadow.1  

      Jezdil jsem tyhle, včera jsem je sundal http://www.kupkolo.cz/…50_2485.html

      koupil jsem oboustranné spd. Ale tyhle byly super, nemohu na ně říct nic špatného. Půjdou na zimáka :-)

      0 0
    • eredin  

      Měl jsem podobné a děsně mě štvalo že když lezu na kolo v tretrách tak sou pedály platformou nahoru, a když jedu jen v keckách do hospody tak sou najednou zámkem nahoru. Ted mam mallety a můžu jen doporučit

      0 0
    • Tina  

      aj toto je možnosť. sHIMANO PDM-647. Niečo ako objstranné SPD platformy. Možnosť nastavenia sily vypínania na oboch stranách.

      0 0
    • marco  

      Tyto pedály jsem měl na starém Crossu a mohu doporučit neměl jsem problémy vycvaknou jednoduchým pohybem otočit špičkou boty na plošku bez platformy a jet klidně dál nějakým tím rozbitějším úsekem. Doporučuji použít v kombinaci s turistickými botami s měkčí podrážkou, po tom co se systém SPD rozpadl tak jsem tento typ pedálů vyměnil za Shimano PDM520 a na ty se turistické boty už nehodily, protože se prolamovalo chodilovo na šlapátku a já chytal v botě křeče. Musel jsem koupit boty s pevnou podrážkou, které k turistice moc nejsou, problém s křečí v botách byl vyřešen.

      0 0
      • JakeF  

        Vyšlapávat si z nášlapu na rozbitější úsek, to je dobře nesmysl. Taky jsem si s tím koupil jednostranný SPD, jen abych záhy zjistil, že tohle dělat je nesmysl, navíc ty pedály neměly žádnou boční vůli. A s křečema to taky určitě není pravidlo, najezdil jsem toho se základními turistickými Shimano tretrami na XT pedálech dost a křeče mám spíš z přílišnýho utažení boty.

        0 0
        • in4mator  

          No já jsem třeba zjistil, že v některých případech bych možnost „přešlápnout“ na klasickou platformu uvítal, protože občas se najde nějaký krkolomný pomalý sjezd, ve kterém nastane „krize“ a je potřeba rychle sundat nohu z pedálu, což se mi s SPD moc nedaří, přece jen je to vycvaknutí o pár desetin sekundy pomalejší než normálně.

          0 0
          • JakeF  

            V krkolomným pomalým sjezdu je často potřeba jít za sedlo, takže zase je nesmysl se vycvakávat, akorát se tím okradeš o lepší možnost ovládání kola. A vycvakávání je o zvyku, já s tím nemám problém ani na sněhu. Letos jsem to položil akorát jednou a to v technickým výjezdu po volných kamenech, kdy to bylo pořád na hraně udržení/neudržení se v pohybu a i když jsem nohu vycvaknout stihnul, už jsem jí nestih dát pod sebe. Na druhou stranu bez nášlapů bych do toho místa vůbec nedojel :).

            0 0
            • pitos  

              Ovládáš kolo v technickém sjezdu pomocí nášlapů?Ja tedy využívám své těžiště a nášlapy jsem k tomu nikdy nepotřeboval(snad jen na u technického výjezdu se hodí)

              Je třeba trénovat spíše rovnováhu,poté nebude mít problém s nášlapy v pomalém trialovém sjezdu.

              0 0
              • JakeF  

                V rychlým rozbitým sjezdu ti nášlapy rozhodně umožňujou jet vyšší rychlostí, když nehrozí, že nějaká díra tě vyhodí ze pedálů. Jasný, o to horší to pak je, když už tě pak nějaká rozhodí natolik, že to ani v nášlapech neudržíš.

                A právě pro práci s těžištěm mi taky přijde výhodnější, když můžu jít za sedlo a ty nohy mi v nášlapech drží. Neříkám, že to bez toho nejde, ale proč se o tu výhodu připravovat a ještě to dávat jako výhodu?

                0 0
                • in4mator  

                  No když si vezmu konkrétní situaci, kdy pomalu sjíždím úsek s dírami po koňských kopytech a ještě se vyhýbám kolejím od lesáků a hlubokým kalužím a najednou se přední kolo sklouzne nebo vjedu do nějakého rigólu, tak si pořád myslím, že by mě od pádu zachránily platformy, ale zase je pravda, že tvrdá plastová podrážka treter by s kovem pedálů nebyla úplně ideální kombinace v tomto případě…

                  0 0
                  • JakeF  

                    Jo, to je případ, kdy nášlapy sice riziko lehnutí o něco zvyšujou, ale na druhou stranu s tretrou na opačný straně jednostrannýho SPD tam budeš muset jet jak šnek, zvlášť pokud budeš tu podrážku mít ještě mokrou.

                    0 0
                • pitos  

                  Neumíš jezdit na volném pedálu,proto máš tyhle předsudky.

                  Mám dlouhodobé zkušenosti s platformou i nášlapy,dlouho jsem je i kombinoval a dnes už jezdím v 99% na platformě.

                  Volný pedál když na něm umíš tě ve sjezdu podrží dostatečně,nes­távává se často že by mě něco vyhodilo z pedálu.Pokud se spoléháš v takových situacích, co popisuješ na nášlapy,tak je to stejně špatné(pro tvou techniku jízdy)

                  Jediné kdy mi nášlap občas trochu chybí jsou rovinatější,šlapavé třeba kořenové pasáže kde cítím že by byl nášlap výhodou.Dále také technický výjezd kdy bych určitě ušetřil s nášlapem sílu,protože bych nemusel tolik pracovat s těžištěm a mohl bych si pomoci nohou.

                  Občas mi přesto ve sjezdu noha poskočí a i díky tomu vím že jsem úsek projel špatně,nečistě(viz fo­to)

                  0 0
                  • JakeF  

                    Neumím, o tom žádná.

                    Já na to spoléhat musím, při závodě se mě nikdo nebude ptát, jak jsem to projel čistě, ale jak rychle a trénink techniky jde samozřejmě podle závodů, byla by hloupost trénovat s platformama, když v závodě stejně budu mít SPD. Ale samozřejmě ne každýmu jde o ty vteřiny.

                    A ještě bych chtěl podotknout, že pedály s pinama a bota s hladkou měkčí podrážkou je ale úplně jinde, než i turistická tretra na opačný straně nášlapnýho pedálu. To prostě nedrží vůbec.

                    0 0
                    • pitos  

                      Ano,chápu proč nášlapy používáš a třeba čistě na XC jsou určitě vhodnější a jasná volba.

                      Jde jen o to že techniku přes ně dobře nenatrénuješ,pokud získáš jistotu na platformě, tak se potom i s nášlapy díky tomu můžeš obrovsky,po technické stránce,posunout.

                      Nášlapy občas vedou lidi k chybám, které se potom těžko odnaučují.

                      0 0
        • marco  

          Tak tim rozbitějším úsekem jsem myslel úseky kdy jedeš z hodně prudkého kopce nebo naopak do takového stoupáku kdy musíš volit stopu v kamení, stopách po lesácích. kořenech v rychlostem níž kdy jsi stále na hranici pádu a vlastní stability. Jednou se mi stalo že jsem včas nevycvaknul dopadl na kotník a potom s fialovým kotníkem trpěl.

          Nejsem si jist ale jezdci DH mají nebo nemají nášlapné pedály, protože když už padnou tak obvykle letí z kola přes řidítka a nevšimnul jsem si jestli se nějak vycvakávali.

          0 0
          • JakeF  

            Já myslím, že takový úseky docela znám :). A do výjezdu je to velká výhoda, můžeš šlapat plynulejš, máš větší sílu v pedálech a když si na to zvykneš, tak většinou nohu sundat stihneš.

            DH jezdci jak kteří, určitě ne všichni, ale nášlapy tam vidět jsou. A při poletu přes řidítka se člověk dostane z nášlapů ani neví jak :).

            0 0
            • AleZ80  

              Když šlapeš nějakej krpál na nejmenší převodník a největší nebo 2 největší kolečko a proklouzne ti kolo, tak okamžitě stojíš a málokdy se stihneš vycvaknout. Pak nastávaj nepříjemný chvíle, když jdeš loktem do šutru apod.

              0 0
              • pitos  

                Pokud máš dobrou stabilitu tak se ti nic takového nestane,prostě se zastavíš,vyrovnáš to a znovu se rozjedeš(případně máš čas na vypnutí).

                Jinak nepatrně pomalejší výstup nášlapy než platformy mají,to je jasné.Osobně ale větší problém vidím v našlápnutí do pedálu za jízdy v rozbitém sjezdu(třeba po nuceném vypnutí jedné boty),nebo nastup před těžkou překážkou.

                0 0
              • JakeF  

                Odhadem v 90% případů to stihnu. Jen na nejmenší převodník nejezdim, i když u Černolic, když mi výškoměr ukazoval stoupání přes 25% už jsem měl nutkání to z tý prostřední shodit :). Ale hlavně je to o tom, že s nášlapama můžeš šlapat plynulejš a tomu proklouznutí předejít a když už se dostaneš do výjezdu, kde jsi s nášlapama na hranici svojí techniky, tak bez nášlapů můžeš tak akorát tlačit. A to pak je fakt, to loket do šutrů moc nehrozí :).

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Nastupovani do naslapu v kopci mi prijde jako taky slusna zabava-vetsinou pro lidi okolo:)))

                  0 0
                  • thesecond96  

                    No na ty nejlehčí převody jo, jinak pohoda.

                    0 0
                    • JakeF  

                      Jakože si do prudký stojky hodíš těžkej převod a nastoupíš v pohodě? :)

                      0 0
                      • thesecond96  

                        Ne, ale je to někdy obtížnejší na ten lehkej do kopce zacvaknout, přecijenom musíš na ten pedál zatlačit, a to už ti kolo může zase podklouznout, ale zas tk často se nestává 1) v kopcích pokud možno nezastavuju 2) dá se to natrénovat :D

                        ještě jde o to, jakej podklad, pokud nějaká vlhká šotolina, tak se nerozjedeš už s ničím :D

                        0 0
                        • JakeF  

                          No, podle mě právě naopak v těchhle situacích je důležitější mít tam převod, kterej zvládneš ušlápnout první otáčku nebo dvě jednou nohou. V první otočce si tam pedál stačí položit a z mrtvýho bodu jdeš do záběru, kterým se nacvakneš.

                          0 0
    • RadaHaryk  

      ahojky,já používám SPD Shimano PD A-530 s kombinací mtb treter Shimano SH-M087G a jsem spokojenej.

      0 0
    • AleZ80  

      Tenhle styl pedálů jezdím taky a jsem spokojenej, ale těžko říct jak dlouho vydrží tyhle Exustary ( měl jsem od nich klasický pedály a šli hrozně rychle do kopru ). Radši bych šel do BBB nebo Welgo

      0 0
    • ouzo  

      sám jsem jezdil jednostranné a přešel jsem na oboustranné. Zpátky bych nešel, protože zvlášť když potřebuješ rychle nacvaknout musíš hledat správnou stranu. A když potřebuješ jet v normálních botech, tak to taky celkem jde…

      0 0
    • jikre  

      Jdi do těchto mám již druhé /první ukradli i s kolem/.

      Tyto jsou kvalitnější svým zpracováním i trvanlivostí

      http://www.kupkolo.cz/…rske48/Akce

      0 0
    • 11AA  

      Využiju toto téma. Rozhodl jsem se nahradit klasiku za nášlapy a byli mi doporučeny tyto pedály.

      Máte s nimi někdo zkušenosti?

      0 0
      • JakeF  

        Kup si rovnou klasický SPD, tohle je zlo.

        0 0
        • 11AA  

          Zlo v čem? Váha se mi zdá, jako z tech lepších. Prodejce mi je doporučuje jako dlouhodobě osvědčené (950,–Kč)- to já nejsem schopen posoudit. Je to mé první seznámení se s nášlapnými pedály.

          SPD jaké?

          Podmínkou je pouze moznost použití bez treter (krátkodobě, třeba cesta do práce ± pár kilometrů), cena do 1000,–, pokud možno ložiskové.

          0 0
          • JakeF  

            Zlo v používání, podobné jednostranné jsem měl (a pořád mám na celopevňáku, který občas používám a jsou tam jen proto, že si ho půjčuje přítulka, která se zatím nášlapů trochu bojí) a je to daleko horší nastupování a zámky drží nohu pevně s nulovou stranovou vůlí. Pak vozím XT770 a to je jiná paráda, nastupování v pohodě a lehká stranová vůle, pár kilometrů se na nich krizově dá jet i v obyčejných botách nebo na ně cvaknout plastové nástavce, na kterých ale bota stejně moc nedrží (na těch jednostranných pedálech ale nedrží o moc líp). Ty jednostranné mají smysl opravdu akorát na městské přibližovadlo, kde člověk ví, že dost často si tretry prostě nebude moct vzít. Pedály bych doporučoval asi Shimano 540 nebo 770, kvalita je výborná.

            0 0
        • 11AA  

          Ještě citace z nabídky od stavitele kola:

          „doporucil bych pedaly s kvalitnimi strojnimi lozisky (to znamena ne SHIMANO), nejlepe WELLGO WPD-95B“

          0 0
          • siafu  

            :)

            0 0
          • Lucky-x  

            :-)

            0 0
          • JakeF  

            Tak to bych dal asi staviteli sbohem ;-).

            0 0
          • yetti  

            Čeho že je to stavitel? Jestli Ti takhle dobře poradí i se vším ostatním, tak ten výsledek bude bomba :-)

            0 0
            • 11AA  

              No, stejně si myslím, že tak úplně striktně to odsoudit není nutný – prostě zadání z mé strany znělo nahradit pedály VP-196 pedály nášlapnými s možností jet na nich i v normální obuvy – tedy s klecí. Nabídl mi co mi nabídl – prostě jsem se o nich chtěl dozvědět něco více, jsem hobík, který by chtěl jezdit na novém kole více, než jezdil dosud.

              Řekněme, že tak na 30% odježděných km se mi nebude hodit brát tretry – proto to přemítání co koupit.

              Jinak mám objednáno téměř identické kolo

              0 0
              • yetti  

                Jestli něco Shimano opravdu umí, tak to jsou pedály a to tvrzení tvého „odborníka“ mi přijde přinejmenším úsměvné

                0 0
              • Lucky-x  

                Z vlastní zkušenosti – budeš stejně jezdit pořád v tretrách… :-)

                0 0
      • Smazaný účet  

        Mám je(asi starší model) a naprostá spokojenost.Je jedno jaké máš boty, pouze sedneš a jedeš.Takže jestli požaduješ tohle, neváhej.

        0 0
    • dženžas  

      Zdravím! Myslíte, že by se dalo dobře jezdit i v normálních botách na těchto pedálech? http://www.kupkolo.cz/…5_90607.html

      0 0
      • JakeF  

        Ne. Abys použil tu ohrádku, tak bys musel mít hodně měkkou podrážku a to by pak ten zámek noze nedělal zrovna dobře.

        0 0
        • motas666  

          Tak proč tam ta ohrádka je? Já myslel že to je právě na normální boty. Ale asi ne. Chci je taky pořídit, i když většinou jezdím v tretrách.

          0 0
          • JakeF  

            Protože MTB tretra má zapuštěný kufry a když se zacvakneš, tak se o tu ohrádku opírat budeš. Nebo bych to alespoň očekával, ale měl jsem CB s ohrádkou a SPD bez ohrádky a že bych byl na CB nějak jistější se říct nedá, právě naopak, ale to bylo kvůli blbýmu systému.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.