• Trollbringer

    Zdravím , je mi 16 let. Donedávna jsem hrál tenis řekněme na celkem vysoké úrovni. Bohužel , úraz ramene , od doktorů mám silně doporučeno přestat hrát závodně. Tudíž už tak maximálně reakreačně. S cyklistikou jsem trochu začal na začátku loňského léta a bral jsem ji jen jako doplněk pro tenis. No…celkem jsem kolu propadl ale najel jsem jen asi 1000 km protože mi to prostě tréningy, škola , turnaje nedovolovaly. Od doktorů mám na kolo zelenou tudíž bych se na to chtěl vrhnout. Někdy od listopadu jsem vlastně skoro vůbec neportoval tudíž veškerá kondice a forma je pryč…na začátku února jsem se do toho pustil a začal jezdit skoro každý den , teď mám směšných 450 km , ale rád bych opravdu přitvrdil.A teď k mému dotazu který bude asi nejdivnější který jste tady na foru zažili :) Chtěl bych vědět jestli se můžu ještě někam dostat když jsem s tím začal až teď. Chápu že to co teď napíšu bude znít naprosto šíleně a nafoukaně, ale : Dřív jsem byl zvyklý celkem často vyhrávat a trénovat opravdu hodně a trvdě a dávat tomu všechno , jenže taky jsem to dělal asi od sedmi let, Tudíž mě zajímá jestli když budu teď OPRAVDU hodně trénovat jestli mám šanci ještě někdy být hodně vysoko nebo je už pro mě pozdě ? Chápu že nad tímhle teď asi kroutíte hlavou jakej jsem blázen a nafoukanec. Ale prostě když něco dělám chci to dělat pro radost a zároveň pro výsledky , a u mě byla ta radost většinou spůsobena výsledky :D A poslední otázka : Záleží moc na tom jaké mám vybavení takhle pro začátek ? Chápu že většina by mě porazili i na vratech od chlíva , mám teď asi 14 kilový HT těžítko tak mě zajímá jestli s tím mám nějákou šanci nebo jestli si na mě na závodech budou ukazovat prstem a smát se mi. A jaký bych potřeboval průměr abych nedojel poslední v nějákým hromadnějším závodě ? Zatím jsem byl jen na jednom místním hnojáku…ale to bylo někdy v prosinci takže uprostřed toho nic nedělání a netréningu…to jsem skončil 35. ze 105 asi… ale to byla jen kraťoučká trať.No , snad chápete co chci tímto zdlouhavým nesmyslem říct :) prostě jestli má cenu se snažit protože bych se ještě mohl někam dostat a nebo jezdit vážně jen tak pro zábavu..:D Díky všem :))))

    0 0
    • myscho  

      Asi by to chcelo definovat, co myslis pod „hodne vysoko“.

      0 0
    • Slaany  

      Dostat se můžeš. Asi je potřeba nejdříve zkusí něco zajet a pak teprve soudit jestli to máš brát nějak vážněji. Takhle od pasu má šanci každej. Kazdej kdo se zvedne z gauče sekne s kouřením a začne jezdit může být skrytým talentem a řekneme za tři roky sbírat medajle.

      0 0
      • Trollbringer  

        No tak to mě potěšilo :) Něco určitě zkusím ale nejdřív ppotřebuju něco najet abych fakt nedojel poslední :D Naštěstí jsem nikdy nekouřil , válim se jenom v posteli ne na gauči takže už mám vlastně skoro vyhráno :D Ne to byla samozřejmě sranda ale doufám že bych mohl ještě něčeho dosáhnout :)

        Pro myscho : No to je těžký říct , nemám absolutně žádnou představu o tom jak se jezdí na takové a takové úrovni. Při tenise jsem měl představu že když mi řekli jeho číslo v žebříčku (pokud už jsem ho neznal z dřívějška) tak jsem aspoň odhadl jak bude hrát ale tady nemám páru…takže těžko říct , ale tak dejme tomu , dostat se třeba do první desítky v nějakých závodech ? Chtěl jsem napsat že bych rád jednoho dne byl i na bedně ale to je asi vážně dost nerálný ..:/ :)

        0 0
        • novas752  

          to zas je těžký co je „nějakej závod.“ Nějakej lokální podnik na 40km s účastí 100 lidí nebo KPŽ kde startuje X tisíc lidí…

          0 0
          • Trollbringer  

            Určitě chci zkusit obojí.Na KPŽ se mi líbí že bych snad mohl dojet třeba i v první polovině protože pokud vím tak se tam vyskytuje opravdu hodně výletníků a gaučových povalečů..:D

            0 0
            • JakeF  

              Protože nic neukáže líp jak „jsi dobrej“, než porazit 500 důchodců a nesportovců s pupkem…

              0 0
              • Trollbringer  

                No , tak z takovýhleho hlediska jsem to nebral…:D Ale třeba když jsem jel ten místní hnoják tak jsem zas až tolik neztratil na kupu borců který jsem dřív měl za nejlepší cyklisty , ještě než jsem se začal zajímat o cyklistiku tak jsem si říkal jaký to musej bejt tejpci , hustý kola, hustý dresy. No když jsem se okolo toho začal motat tak jsem zjistil že zas až tak dobrý nejsou..:D

                0 0
                • novas752  

                  To můžeš říct až zajedeš jako oni…

                  0 0
                  • Trollbringer  

                    Jojo , jsem si toho vědom , tohle bylo jen takový pošťouchnutí.Ne­myslím že by byli špatný přímo v tom závodě ale třeba to že mi jeden z nich říkal že najedou třeba 3000 ročně :) Jezdí taky tak pro zábavu. Ale musíte uznat že když je někdo necyklista a profičí kolem něj třeba šest lidí na biku ve stejným dresu svého týmu tak si člověk řekne že to jsou asi nějaký hodně dobrý sportovci a borci i když to tak nemusí být :)

                    0 0
                    • novas752  

                      No právě :D já minulej rok ujel 5K a jako extra cyklista si absolutně vůbec nepřipadám. Vlastní dresy si může zaplatit kde-kdo no…

                      0 0
                      • novas752  

                        Ale chápu tě. Před pár lety když jsem ujel 1500km, připadal jsem si úžasně a teď vim že i 5000 je dost málo :)

                        0 0
    • novas752  

      Obecná odpověď na všechny otázky: Zkus to a uvidíš.

      1. někteří účastníci hobby závodů jezdí na mnohem horších kolech než 14kg těžítko (mám to taky), pro prvních pár let to v poho stačí, pak uvidíš, co tě baví (klidně tě může chytnout víc technické ježdění a skončíš u nezávodního „trailování“ nebo někde u Endura)..
      2. Tak 1–2 roky bude trvat než získáš nějakou základní vytrvalost, protože tenis je spíš „sprintovací“ sport
      3. Ber v úvahu, že na čele známých hobby závodů jezdí lidi s dlouhodobým ročním nájezdem kdesi nad 15 000km a jsou to bývalí profíci nebo aspoň „poloprofíci“…
      4. Průměr se těžko určí to je u každýho závodu jinak, každopádně spoustu lidí jezdí závody jen pro účast a jedou výletnim tempem, takže klid. Pro umístění na předních pozicích větších závodů by si ale měl být schopen při jízdě po rovném asfaltu dlouhodobě jet minimálně okolo 30km/h (na MTB samozřejmě)
      0 0
      • Trollbringer  

        No popravdě jestli je to takhle tak jsem to čekal o dost horší..:D Myslel jsem že na čele budou valit nějácí opravdu borci s nájezdem třeba 30 k a taky jsem myslel že nabrat nějákou tu vytrvalost bude trvat déle ,( chápu že je to brutálně inviduální takže je pro vás těžké to něják odhadnout) takže to třeba bude trvat i déle…:) No a to s tím že je tenis sprintovací sport je pravda, samozřejmě že se člověk nadře a naběhá ale je to spíš o technice (prostě údery) , o tom jak rychle běhám taky ale pravda je taková že třeba někdo kdo dělá atletiku by mě rozdrtil na nějakou kondicí atd. Umím tenis , umím i vcelku rychle běhat ale v ostatních sportech jsem na tom naprosto průměrně…takže tak :/ No a k tomu průměru tak to je horší…zatím můj nejlepší průměr (sice né celou cestu po silnici a už zdaleka né po dobré silnici) je nějákých 24 km/h asi na 40 km(snažil jsem se ale jet tak abych se jakž takž cítil v pohodě né abych to rval za každou cenu víc než můžu.. ale zas nějak mě to neštve protože na to že jsem uplnej začátečník si myslím že to není tak hrozný..aspoň pro mě.:)

        0 0
        • Manzak  

          Tak samozrejme ze neni pozde, netusim jestli chces jezdit na TdF, ale treba mistni fenomen Spici Knize zacal jezdit az po 30, a jak pekne spurtuje na cedule :)

          0 0
          • Spící kníže :-)  

            Kníze jezdil i mezi 17–22 lety. Docela i víc. :-)

            0 0
            • Manzak  

              ???

              Jak to teda je, jezdil nebo ne?

              0 0
              • ELx  

                H.Ch.Andersen :-)

                0 0
              • Spící kníže :-)  

                Jestli čteš dobře píše se tam že silnic jezdím 4 měsíc. To neznamená že před tím nebylo před x lety horské kolo. Jen ne závody a podobné blbosti.

                0 0
          • Spící kníže :-)  

            Kníze jezdil i jako mladej. Akorát ne 10000km rok ale míň.

            0 0
            • Manzak  

              Tak to jo. Ja vim, ze pred tema 3 lety jsi byl dost namotivovanej, to zatim trva ta motivace?

              0 0
              • Spící kníže :-)  

                Jasně, tak tehdy byl cíl udělat něco s váhou. A trošku se do toho dostat zpátky. To se povedlo. Zajet amatérský závod se zvládá. Ted je spíš cíl zajet profizávod, a dojet s nějakou rozumnou ztrátou těch max 15–20 minut na vítěze. Což je už docela těžký. Ale i to by se mohlo povést. Myslím tím závod třeba na 150–160km vítěz to jede cca 4:00 hodin. Já bych se rád dostal na těch 4:20. Ale když to nedopadne. Hlavu si lámat nebudu. Je mi jasný že s 12000–15000km ročně to nedám. Pak je na zvážení jestli se tlačit někde k těm 17–20000km rok, jestli mne to ještě bude bavit. Je to jako se vším zkusíš a uvidíš.

                0 0
                • jonti  

                  Domnívám se, že tam už u těch 15000 ročně nebude problém s objemem, ale spíš s intenzitou, jinak se při zrychlení nebo v kopci se skupinou neudržíš.

                  0 0
                  • Spící kníže :-)  

                    No to je právě ta slabina. Dokážu reagovat cca 3× na nějakou změnu tempa, po čtvrtý už to nedám. Ale to nejsem a nebudu sám. Nemyslím že je to nějaká prohra když mne trhnou. Někde třeba na 110 až 120km. Jde o to zkusit, získat další zkušenosti. Dukovany byly loni dobrý test. Vím jak kolegové ze Sparty jedou však s nima trénuju. Bylo mi jasný ze ten zátah mezi 3–4 kolem bych už nedal. Neuvisel. Pak se trhla skupina pár lidí a bylo hotovo. Zbytek pole už to nesjel. I tak odpadli se mnou kluci z Amplatz BMC což si myslím že jsou jasně lepší.

                    0 0
              • Spící kníže :-)  

                Myslím tím Bíteš- Brno-Bíteš třeba. Ten závod byl loni poměrně těžký. Jel to od nás Jaroušek, Rosťa, Jirka. Jaroušek i když dokáže lámat závodníky Astany v kopci, tak prostě to tam tesně nedal. Ten časový limit. Ale jeho výkon se mi líbil.

                Rosťa zajel dobře dojel v hlavním poli. Jirka si vybral smolný den a zůstal v hromadném pádu. Ale je mladej, jede se dál.

                0 0
              • Spící kníže :-)  

                Ale to jsme trochu jinde. Tady mladej bude valit oči až zjistí že se na okresním přeboru valí 36–37km/hod průměr. Aspoňa na těch krátkých 50–70km. Jinak čísla od kazacha. Takže začal jezdit v 8 letech což je docela hodně brzo.

                Ve 12 letech dráha. Ve 14 mládežnický celek. Roční objem píše 8–12000km V těch 14.. Loni měl přes 28000km. Což je takový běžný číslo profesionála. Stejný objem měl Rosta v Dukle Praha před x lety. Takže profesionální cyklistika je trošku jinde.

                0 0
                • wego1991  

                  Myslím, že po přečtení tohoto příspěvku si zakladatel půjde koupit kopačky :)

                  0 0
                • Prazak0  

                  8–12 tis. km/rok, to vychází cca 1000 za měsíc, což je 250 za týden. Ve 14 mi to přijde dost, ale zřejmě to najezdit jde, pokud předtím jezdil na dráze (kde stejně objem najíždí na silnici, nepletu-li se). Roční nájezt cca 10 tisíc km mi přijde trošku moc na člověka, co zatím nejezdil, tj. na první rok ježdění a 16 let věku. Ale na začátku jara by určitě nebyl problém jezdit 150km/týdně a zvýšit to postupně na 200 km, v létě o prázdinách pak jezdit 250 a pak v září zas ubrat na 200. Mně přijde výhodnější jezdit tak, že přestávku bych dal v zimě a ne v říjnu, jak dávají závodníci. Pokud je cílem za prvé zvykat si na velké objemy a současně zvyšovat rychlost, tak nemá smysl se připravovat na závody brzy na jaře. Závody určitě ano, ale jde se snad přihlašovat až později, než je brzké jaro. A bral bych je jak získávání závodních zkušeností, určité porovnání ale výhledově bych sledoval spíš trénink a pokrok výkonnosti (vytrvalost, rychlost, atd.). V těch 17 by už dle mého názoru za ten rok šlo najezdit těch 10–12 tisíc a postupně se přiblížit tomu, co jezdí závodníci, kteří trénovali od věku, kdy se s kolem obvykle začíná.

                  Jinak co se týče nějakých velkých výsledků, tak mi přijde, že to bez oddílu a taky velkých investic do kola a nejen do něj nepůjde. Zas jako rodič bych od syna nejdřív očekával, že si něco najezdí, myslí to vážně a pak bych až dělal větší investice.

                  0 0
          • Spící kníže :-)  

            Podívej, ještě bych to rozvedl tak. Kluk mezi těmi 16 až 19 lety. Takových jsme měli v oddílu několik. Je potřeba se připravit na to, že trénovačka na kole je stovky hodin za rok. Zlepšení se dostaví za 2–3 roky když hodně brzo. U vetšiny se bohužel dostavilo, to že s tím sekli. Moře dřiny, a na tu špičku vé své kategorii to pořád nebylo. Když to vezmu kolem dokola, tak nám z těch v uvozovkách 15 letých vydržel do 20 let pouze jeden mladej. Kterej se dost posunul ale pořád jsou muži lepší. Myslím ti starší, co mají mnoho sezon za sebou. Klub ho samozřejmě posune dál. Otázkou je jaký klub, pokud profesionální, tak ten sice veme na začátku skupinu kluků a holek, ale po čase to vyselektuje na tu kvalitu. Holt je jiná doba mladší se radši 6× denne fotí na facebook. Nevím kde pisatel bydlí, ale doporučil bych toto.

            Brno a okolí Favorit Brno, tam s mladýma dělají. Praha – Dukla, Kaňkovský – Olomouc, to jsou asi ty neznámější celky kde maji letitou tradici a výsledky.

            0 0
            • Trollbringer  

              No , tak s tím celkem problem nemám , nevadí mi dát do toh hodně…

              Bohužel všechny vypsané kluby mám dosti z ruky..:D Bydlím na Pardubicku :)

              0 0
              • Spící kníže :-)  

                Na Pardubicku mne napadá jen ten Hradec neboli tým Bauknech Author- pánové Vávra, Fiala, každý ví. Oni tam maji i tréninkové středisko mladých ale to už čítá že tam s něčím už přijdeš. Za zeptání nic nedáš. Napadá mne ještě MTB tým Hlinsko to nevím jak funguje. Jezdil tam od nás Jaroušek. Ostatní menší kluby neznám a o kvalitě u nich nic nevím. Třeba zdejší vědí a poradí. Napiš město tak se ti dá třeba něco poradit.

                0 0
              • raw 4  

                Nebo zkus express merida team Kolín dle meho…velmi dobry klub s dobrou tradici a na Kolinsku se snazi pro deti a dorost delat dost, aby neco delali a zapojili se…

                0 0
            • Trollbringer  

              Ještě otázka , jak už jsem se ptal výše , jaké výhody/nevýhody (kromě tréningu) má klub a co to obnáší/přináší ?

              0 0
              • Spící kníže :-)  

                Solidní klub, nějaké vybavení ti i zapůjčí ale je dobrý mít i svoje. Je tam trenér, servisní auto, trénování ve skupině. Nebudeš tam sám mladej nosič vody. Vetší oddíly mají mechoše atd. Tréninková soustředění, naučíš se cvičit, regenerovat, a trošku trénovat i sám. Jo a ještě důležitá věc. Je to drahý sport, takže rodiče i tebe to bude stát slušný peníz.

                0 0
              • novas752  

                Hádám že se asi platí příspěvky a dostaneš nějaký slevy, společnou dopravu nazávody, společný trénink a vyjížďky, možná nějaký zdravotní testy… Prostě jako každej sportovní klub

                0 0
              • tom xtr  

                Jestli v klubu ano / ne ?

                Hele reálně: Nemáš za sebou žádný výsledek, takže od hobby klubu (do profi se nedostaneš) raději nic moc nečekej. Obvykle za členský příspěvek dres + motivaci skupiny (i to není málo) + nějaká společná akce (když budeš mít velkou kliku financovaná sponzorem) + nějaký slevy na materiál + u rozumně vedených klubů nějaký žebříček výkonů členů. Trenérské vedení mladých bude málokde, spíš jen rady zkušených. Až budou výsledky, tak pro pár nejlepších proplacený startovný + něco navíc na přípravu + o cosi větší slevy na materiál.

                To pozitivní je, že kolo je určitě dobrý „únikový“ sport pro předchozí vrcholové a výkonností sportovce, a to i když to člověk dělá zadarmo, nebo skoro zadarmo.

                Pozitivum u mladých: rychle se můžeš zlepšovat a úspěch v kat. (bednu) můžeš mít i za rok. Horší je to pak při přechodu do chlapů, tam toho většina mladých nechá, tam už to zlepšování o dost víc bolí.

                0 0
                • Honza M.2  

                  Jo to je pravda, budeš se nejspíš rychle zlepšovat, ale každý má jiné předpoklady, to záleží. Já jsem se za ten rok dostal z pozice toho, umístit se v 1. polovině do pozice umístit se v první čtvrtině a bojovat o medaile v kategorii. Ale dříve ta konkurence nebyla tak vysoká, jezdilo méně lidí. Teď si myslím, že je jich o dost více než třeba před 10 lety a neustále přibývají noví jedinci, což je dobře, třeba jako já. Já jsem si našel cestu ke kolu sám od sebe, nikdo okolo mě nejezdil, nikdo mi neřekl až začnu, prostě to přišlo samo. Před rokem borci, co jezdí ČP z kadetů byli mezi prvními a já to nechápal, jak je to možné a ztrácel jsem na ně třeba 35 minut, 40..... Teď se k nim přibližuji a už je to do 10 minut, doufám, že tuhle sezonu už to bude vyrovnanější..

                  0 0
                  • Trollbringer  

                    Doufám že se budu zlepšovat :D mimochodem mohl by jsi mi napsat , jak jsi začal , jak teda trénuješ atd ? :) Já s kolem začal jak říkám taky tak něják od sebe + trošku mi pomohl děda který dřív dělal hromadu sportů a mimo ně i kolo. Takže mi sem tam něco poradí ale dlouhou dobu už se o to nezajímal a nepohybuje se v tom takže už zas toho takytolik neví.

                    0 0
                    • Honza M.2  

                      Jasný první rada: Nechtěj mít všechno hned, já to tak chtěl, ale trpělivost a hlavně to chce pravidelnost si myslím. Začal jsem jezdit 50km na biku – ke konci jsem pak nemohl vždycky, když to jezdíš pravidelně tělo si na to zvykne, pomalu zesílí atd. Není to rychle, je to pořádně znát od doby kdy začneš pravidelně dost jezdit tak za půl roku, ovšem musíš pořád jezdit a budeš se pomalu zlepšovat. V roce 2014 – můj 1. mtb závod a 2015 ten stejný, podobný podmínky, stejná trať a o 30 minut rychlejší, tak asi tak, to dost napovídá. Potom to jde pomaleji. Takže prostě jezdi, pokud máš jenom mtb – taky jsem neměl ze začátku silničku tak jezdi – za týden 100km nebo víc, ale rozumně, abys to vydržel a nepřehnal jsi to a hlavně, aby jsi to nebral jako povinnost, někdy je míň více. Tady nejde jenom o to aby jsi měl svaly, tady jde i o orgány, které se musejí přizpůsobit na výkon, např. zesílit stěny u srdce – kamarád co jezdil ČP na silnici a přestal, protože byl hodně nemocnej a pak už ho to nechytalo, tak po tom, co přestal měl o 2mm tenčí srdeční stěny.

                      Jen dodám, u nás není rovina jako na Pardubicku, samý kopce, takže 50km nebylo po rovině

                      0 0
                • Honza M.2  

                  Jo to je pravda, budeš se nejspíš rychle zlepšovat, ale každý má jiné předpoklady, to záleží. Já jsem se za ten rok dostal z pozice toho, umístit se v 1. polovině do pozice umístit se v první čtvrtině a bojovat o medaile v kategorii. Ale dříve ta konkurence nebyla tak vysoká, jezdilo méně lidí. Teď si myslím, že je jich o dost více než třeba před 10 lety a neustále přibývají noví jedinci, což je dobře, třeba jako já. Já jsem si našel cestu ke kolu sám od sebe, nikdo okolo mě nejezdil, nikdo mi neřekl až začnu, prostě to přišlo samo. Před rokem borci, co jezdí ČP z kadetů byli mezi prvními a já to nechápal, jak je to možné a ztrácel jsem na ně třeba 35 minut, 40..... Teď se k nim přibližuji a už je to do 10 minut, doufám, že tuhle sezonu už to bude vyrovnanější..

                  0 0
            • JakeF  

              Především si mladej musí zvážit, kde vidí svoje cíle… Pokud jezdit profi a věnovat tomu všechno, tak ok. Pokud jezdit pro zábavu a závodit na amatérský úrovni, tak mu tyhle kluby cyklistiku můžou taky pěkně znechutit, že už na to pak nesedne ani projet se k rybníku.

              0 0
              • Spící kníže :-)  

                Jo to je velká pravda. Masáž je tam slušná.

                0 0
                • Yura  

                  Hlavne zavodaci kteří mají předpoklady se nekam dostat uz jsou v jeho veku zabijáci jak prase ne? Typek proste musí vedet jestli to ma v sobe. Podle me si vůbec nedokaze představit jaci jsou to „magori“ ti kteří mají fakt ambice na to jezdit jako profik..

                  0 0
                  • Spící kníže :-)  

                    Třeba Honza Hirt je takový pilný kluk co to někam dotáhl protože makal. Je to nás kolega řada z nás ho osobně zná.

                    Tady máš pěkné video.

                    https://www.youtube.com/watch?…

                    0 0
                  • Trollbringer  

                    To je to čeho se bojím nejvíc , že se nakonec ukáže že tam jezdšj ******* kterej si absolutně neumím představit…:/

                    0 0
                    • Yura  

                      No s tenisem se to asi opravdu neda srovnávat. Nechces hrat třeba fotbal? Ta sance, ze bys hral tady nekde ligu a dostaval slusne peníze je asi o 200% vetsi, nez ze se dostanes mezi profiky na kolech. Ja nechapu proc tohle vůbec resis. Proste jezdi, trenuj poradne aspoň rok a pak sam budes vedet jestli to fakt chces. :)

                      0 0
                      • Spící kníže :-)  

                        Jo to by souhlasilo čutálistů za slušný peníze je u nás mraky oproti závodníkům na kole kteří mají extra příjem. Těch je fakt pár.

                        0 0
                      • novas752  

                        Tak nějak. Řešit profi závody když nejezdíš pravidelně ani hnojáky je asi jako plánovat let do vesmíru apřitom leda skákat ze schodů. Maličko neaktuální. Jezdi a neřeš, nato bude čas později.

                        0 0
                        • Trollbringer  

                          LEtos začnu :) Já jsem chtěl jen vědět jestli má cenu vůbec dávat to úsilí na to zkusit třeba aspoň ten první rok :D Baví mě to a myslím že nepřestane.Jezdím a snažím se neřešit i když BF my den co den nasazuje nějaké brouky do hlavy :D

                          0 0
                          • Esi  

                            No asi tohle nechceš slyšet, ale v tvém věku by jsi měl hlavně dodělat nějakou rozumnou školu aby jsi měl šanci se slušně uživit a potom řešit kolo. To že se staneš profesionálním cyklistou který vydělá miliony je krajně nepravděpodobné. Fotbalisti si vydělají daleko víc, nebo spíš daleko víc jich to dělá profesionálně, bohužel značná část z nich má v hlavě seno tak že jsou 3 roky po konci kariery stejně na nule a nic neumí čím by se mohli rozumně živit. Podle mě pro život je daleko přínosnější něco umět, nemusíš zrovna vystudovat vysokou školu pokud na to není hlava, už teď šikovnej instalater si vydělá víc než nějaká obyčejná kancelářská krysa. Kolo bych nechal jako relax po škole a po práci, i tak tady mnozí najezdí nad 10 000km jezdí po místních hnojácích v rámci republiky a zbyde ti to že kolo tě prostě baví a ne že musíš protože je to práce.

                            0 0
                            • Trollix  

                              To vím , zatím chodím na osmiletý gympl a naštěstí se nemusím vůbec učit takže mám spoustu Volného času, a doufám že pak půjdu na vějšku :)

                              0 0
                              • Trollix  

                                Jen pro info jsem to já Trollbringer ale lehce jsem zapomněl údaje ke svému účtu tak jsem si půjčil kámošův :D

                                0 0
                              • Lišák  

                                Nemyslím si, že se nemusíš učit. Minimálně češtinu.

                                0 0
                • Trollbringer  

                  No , nevím jak moc velká masáž to tam je ale i na tenise na mě občas nebyli zrovna hodný, říkám jsem ochoten věnovat tomu hodně , i když občas mi přijde že cyklistika je nálož spíš psychicky než fyzicky…

                  0 0
                  • JakeF  

                    Kvantifikuj „hodně“ jako počet hodin měsíčně.

                    0 0
                  • novas752  

                    To je pravda. Profi trenink znamena odjet naplanovany davky nehlede na rocnim obdobi a pocasi nebo stravit spoustu hodin na trenazeru/valcich atd. A to je hodne o hlave. Proto je dulezity aby te na cyklistice bavila kazda jeji soucast.

                    0 0
                  • Spící kníže :-)  

                    Hele ve tvým věku to bude dost o talentu. Není to uplně pozdě ale je to hrana jako prase. Na nějaký profiježdění. Můžu se zeptat přítele z Astany, je to mladej chlapík z Kazachstánu jak douho trénuje od kolik let. A jaké objemy aby jsi měl představu. Páč ti to může nastínit, co to bude stát usilí se vůbec někam dostat.

                    0 0
                    • Trollbringer  

                      To by bylo fajn :) ale myslím že se to bude shodovat s tím co už tady psali ostatní :)

                      0 0
                      • Spící kníže :-)  

                        Prvně zkus něco najet v květnu a červnu nějaký ten závod ala okresní přebor. A uvidíš.

                        0 0
              • raw 4  

                +1

                0 0
    • Petr L2  

      Pokud jsi vrcholový sportovec asi by stálo za to se i kolem zabývat na stejné úrovni jako píšeš, že si se zabýval tenisem.

      Uznej sám, kdyby se tě někdo zeptal, že tedy jako se mu líbí tenis a už ho tak nějak skoro rok hraje u nich za domem, co vše má udělat, aby se dostal alespoň v rámci republiky někam trochu nahoru. Co by si mu tak asi řekl a jak moc by se ti pozdávalo, že by to borec chtěl zvládnout sám s pomocí dotazů na DF...... No a i v ostatních sportech je to stejné, čím více na začátku zapojíš vlastní invence bez hlubokých znalostí, tím hůře se ti od určité úrovně zbavuje všech špatných návyků a cesta je o to delší :-)

      0 0
      • Trollbringer  

        No , tak něják jsem si to myslel , že úplně nereálné to není ale nejlehčí bude asi zajít do nějákého klubu a zkusit to tam abych si to zbytečně sám nepodělal co ? :D

        0 0
        • JakeF  

          Dej vědět, až pojedete první silniční trénink :).

          0 0
        • ladiki  

          Přesně tak, to mě napadlo hned. Koukni do nějaké cykloklubu ať si vyjasníš pár otáuek.

          Klidně si to vnitřně porovnávej s tím tenisem. Úrovně jsou přibližně stejné. Tak jako teď nehraješ s Federerem asi nepojezdíš Absalona, že jo.

          Máš všechno před ssebou. V klubu Ti poradí i s tréniknekm, technikou…asi Ti budou nutit i lepší kolo. Ale to vše už znáš z tenisu, s čím se dá hrát a s čím ne…

          0 0
          • Trollbringer  

            No jak vidíte , s tím tenisem si to tak nějak porovnávám pořád …Ale musím uznat že díky BF už se v kolech vyznám možná až moc dobře a kdybych sem nezačal asi tak před půl rokem chodit tak bych byl se svým kolem spokojený …takhle si musím pořád říkat že nebudu řešit kolo a budu jezdit jinak mi z toho rupne v bedně …:D takže bych řekl že vím s čím se dá hrát a s čím ne :D Jeden klub mám celkem kousek takže to je v klidu…ještě otázka co takové členství v klubu obnáší / má za výhody ?

            0 0
        • Coural  

          Nebo si zaplať kondičního a osobního trenéra (ale to znáš určitě i z tenisu).

          0 0
        • novas752  

          Začínat rovnou v klubu mi nepřijde moc normální… Nejdřív si dej aspoň rok sám a snaž se jezdit spíš dál než rychleji aby si nabral vytrvalost. Pokud to myslíš vážně vážně, kup si nějakej tachometr s měřenim tepu a nauč se podle toho trénovat. (další lvl je wtttmetr, ale to je strašně drahý. To je lepší to investovat do lepšího kola)

          0 0
          • Trollbringer  

            No , zatím jsem se snažil navyšovat obojí …jak rychlost tak výdrž…loni když jsem poprvé vyjel tak jsem asi po 25 km málem nedojel.Potom těsně předtím než jsem měl tu pauzu se vším už jsem dával v pohodě třeba 85 km na biku s jednou delší zastávkou…(chápu že pro vás to je nula nula nic) ale pro mě to byl úspěch. No ted když jsem začal zase jezdit tak dávám průměrně tak těch 40 Km za den protože když se vracím domů už to mám jen tak tak do tmy…ale teď když se den protahuje protahuju i ty vyjížďky.:)

            0 0
          • garp  

            No to je pěkná blbost.O kolo až tak nejde,o tomto na jeho úrvni není.Ale pokd někdo chce začít tak potřebuje trenéra a nějký systém.Bez toho to fakt nejde.Wattmetr apo.je k prdu pokud s těmi daty neumí někdo pořádně pracovat.

            0 0
            • platypus  

              Asi to myslel tak, že se podle tepáku naučí pohybovat v rozumném tepovém pásmu, pro začátek je tohle dobrý, umět udržet tepovku na uzdě, aspoň 75% času.

              0 0
    • Cemik  

      Zkus si najít ve svém okolí někoho se zkušenostmi a „skillem“, mě hodně pomohlo když jsem začal denně jezdit 50km s kamosem a pak se ten průměr pomalu začal zvedat z nějakých 25kmh k te hranici 30kmh, jak někdo výše psal, ale podle toho co pises tě bije baví..

      0 0
      • Trollbringer  

        No právě jsem přemýšlel že bych buďto zašel rovnou do klubu a nebo se zeptal těch „borců“ o kterých jsem psal výše. S jedním z nich se znám …jenže to mám strach že s těma bych asi nestíhal :/

        0 0
    • Prazak0  

      Nejsem si jist, jestli když začneš takto pozdě se můžeš dopracovat do absolutní špičky, tím myslím třeba české jezdce, co jedou TdF, Giro nebo Vueltu. Kdybys dělal třeba vytrvalostní běh, tak bych tu viděl šanci značnou. Na kole jde poměrně rychle se zlepšit. Psal jsem tu dřív, kdy jsem ve věku asi 32 let v létě jezdil: květen nic (předtím duben a březen ano), červen – 800km, červenec 1200km, srpen 1600km. Někdy v červenci jsem začal jezdit rychlostním průměrem tak 29,5km/h, trasy něco přes 70, 80 km, občas přes 90 nebo i stovku. Tu rychlost mi sundavaly kopce, po rovině jsem jel tak 37 km/h, nebyl problém jet i přes 40, po nějakou dobu. Přitom začátek června, to jsem jezdil ob den nějakých 45 km, po kterých jsem byl trošku unavený. Kolo příšerný, favorit, zadní pneu širší, myslím 32, pětikolečko 15–24 šroubovací, dvojtác 52/42 Walter. Mizerné náboje, musel jsem seřizovat, ohlé osy atd. Ani ne klipsny, natož nášlapy. Myslím, že pokud člověk ježdění dává dost času a energie, tak se může značně posunout. Jet po rovině 37, to je srovnatelné, jako když jede skupina třeba 45 a střídají se. Kopce závodníci vyleji asi rychleji, ale vyjížděl jsem je docela rychle.

      Takže dle vlastní zkušenosti si myslím, že by šlo se vypracovat od 16 na závodní úroveň. Na závody by to pak chtělo asi lepší kolo, i žáci nebo kadeti závodí na závodních kolech. Trénink mládeže je ale trochu jiný, než trénink dospělých. Takže asi jezdi hodně – ovšem zas ne tolik, aby ses nezničil. Co se týče jak trénovat, tak by to chtělo asi nějaký oddíl. Trénink v tvém věku má svoje specifika, není prostě vhodné trénovat jako dospělý. Naopak v tom věku jde dělat některé věci intenzivněji a nevadí to.

      Asi je špatně jezdit jen na výkon, tj. kvůli umístění v závodech. Kolo člověka musí bavit, člověk musí být schopen jezdit jen sám pro sebe. Což jde dělat i tak, že se jede v intenzitě, najíždí kilometry, stoupá výkonnost, akorát že člověk nemá potřebu jít někam závodit. Nevím, jak vrcholoví sportovci to mají se školou. Zažil jsem spolužáka, který získal medaili na MS (jiný sport) a do školy chodil normálně, bez jakýchkoli úlev. Že dělá sport jsem věděl, po skončení školy jsem ho pak viděl jako reprezentanta, co vyhrál ty medaile. Něco najezdit můžeš i bez oddílu, ale pak by chtělo se někam přihlásit

      0 0
      • novas752  

        No ale on nejspíš nechce jezdit silnici, tam ty průměry budou krapet nižší.

        Ale podepisuju se pod to, že aby člověk vyhrával, musí ho bavit i ta makačka během tréninku, nejen vidina úspěchu.

        0 0
        • Trollbringer  

          Pravda pravda , motivují mě tři věci …1) Jak píšete – dřina při tréningu , prostě rád přijdu domů unavenej – ať už z tenisu nebo z kola – připadám si potom že jsem pro sebe něco udělal 2) Vidina vítězství 3)(trošku naivní důvod ale proč ne :D) To je to že když teď jezdím třeba si o mě lidi myslí to co já dřív o těch „borcích“. Sice nejezdím v týmovém ve skupině ale i přesto s myslím že vypadám fakt drsně když se kolem nich proženu :D

          0 0
          • novas752  

            bod 3) = zdravá chlapská ješitnost :D to má každej.

            0 0
        • Prazak0  

          Myslím, že kondici najíždí na silnici i závodníci z jiných cyklistických disciplín. V terénu pak pilujou spíš techniku a sílu. Silnice má řadu výhod, nemusí na ní člověk jezdit jen na silničce.

          0 0
          • novas752  

            No to je jasný, ale i po silnici na bajku je ten průměr o dost nižší.

            0 0
            • Esi  

              no vzhledem k tomu že třeba na loňském Nova Author Cupu jela špička průměr přes 30 a úplná rovina to taky není,tak na té silnici ten průměr pokud chceš jezdit profi by jsi měl nad 32Km/h udržet minmálně na 70km :-), Třeba takový Vašek Kocián kterého znám osobně jel těch 63km za 2:07 a to je roční 1958 bylo to 55 místo absolutně.

              0 0
      • Trollbringer  

        Děkuju za vyčerpávající reakci :) a pak že tady jsou na BF jen trollové co nedokážou poradit :) Moc rád tohle slyším. Jezdím teď tak napůl abych se zlepšil ale i pro zábavu…s tím lepším kolem počítám , bohužel Rock Machine s Acerou není prostě dělanej na závody no..:D Ty najetý kilometry mě až zas tak neděsí , jsem ochoten tomu věnovat hodně…ale ty průměry…:D to je úlet , je mi jasný že tím jak budu jezdit se budou zlepšovat i průměry ale jako přiblížit se třeba 30…to mi zatím příjde nereálný…:D No , tak to zatím vypadá že zajdu do klubu a uvidí se..:D

        0 0
        • novas752  

          Na zdejší poměry je tady trolů nějak málo, asi si všechny odrovnal úvodním příspěvkem :D Průměry ti budou růst, ale je daleko daleko snadnější se dostat z 20ti na 25, než z 25ti na 30…

          0 0
          • Trollbringer  

            Nevím sice co by na tom bylo tak odrovnávajícího ale jsem jenom rád :) …:D Ale těch průměrů jsem si všiml …když jsem začal teď na začátku března jezdit měl jsem průměry cca 19,5 ,20 a teď 22,5 23 …což se mi zdá za tři týdny a po 450 km docela dost …ale možná že to je tím že když jsem se ten první týden tak jako rozjížděl moc to nešlo …teď už zkouším jezdit trošku rychleji a pořád s říkám že když zpomalím pod třeba 24 tak jsem lemra atd…:D ale docela mi to pomáhá. Protože mi nedělá problém udržet těch 24…ale když se chvilku zapomenu hned zase tak jako „zlenivím“ a zpomalím třeba na 20 …takže se pořád musím kontrolovat a říkat si ať trošku zrychlím. :DD

            0 0
            • novas752  

              Já bych ti teď v zimě až někam do půlky března doporučoval jezdit spíš stylem „touhle rychlostí dojedu do nekonečna.“ Až potom zařadit intenzivnější jízdu spíš do rychla a nezapomenout na kopce. :)

              0 0
            • Prazak0  

              Ono nejde moc porovnávat rychlostní průměr, třeba dneska to fouká, pro Prahu uvádí rychlost větru 56km/h. Když jedu půlku po větru a půlku proti, tak i vítr třeba poloviční mi tu rychlost dosti srazí. I když po větru jedu rychleji, tak proti větru jsem pak rád, že trochu jedu nebo že mi to neshodí z boku. Rychlost je srovnatelná za bezvětří na stejné trase.

              Nemá cenu se bičovat a říkat si, že za týden mi musí rychlost o tolik stoupnout. Prostě jezdit a rychlost stoupne sama, pokud se člověk nefláká. Já třeba v zimě jezdím vždy pomaleji, i když jak jsem viděl na trénincích třeba v Dexter Cycling, tak ti lidé, co uveřejňují svůj tréninkový deník, tak mají průměry i v zimě.

              0 0
              • Trollbringer  

                Toho už jsem si taky všimnul …myslím že to bylo ve čtvrtek když jsem jel svůj běžný okruh asi 40 km …celou cestu jak naschvál pořád vítr proti mě nebo zboku že mě to málem sundalo …a to bylo strašně k vzteku… a byl jsem z tý cesty celkem zničenej …den předtím , stejný okruh asi o 15 minut rychleji a ještě jsem si říkal jak to krásně jede a že jsem se ani moc nenadřel…:D

                0 0
                • Prazak0  

                  Doporučuji se před jízdou vždy podívat na počasí třeba zde: http://www.wunderground.com/…/hdfForecast?…. Jednak tam uvádí teplotu, takže člověk ví, jak se obléci. Potom tam je i rychlost větru. Což se může týkat i oblečení a dále, při silném větru se nebát trasu zkrátit, pokud jako včera večer je vítr kolem 50km/h s nárazy, tak počítat s poklesem rychlosti. I rychlost 20km/h je dosti znát. Pokud člověk ujede v takovém větru půlku trasy proti větru, tak ujetí 40 km možná vydá za 50 km za bezvětří nebo slabém vánku. Zřejmě jízda v protivětru i trénuje psychickou odolnost, což se může hodit.

                  0 0
                  • Trollbringer  

                    Na počasí koukám ale co nadělám..:) jedu i když je hnusně…jen se snažím chytit třeba hodinku kdy by podle radaru nemuselo pršet ..ale s větrem stejně nic nenadělám. A to s tím větrem je pravda , je to o psychice , dneska zase – jel jsem z kopce a málem mě to zastavilo jak to fičelo …a na rovině nebo do kopce to člověka fakt naštve když maká jak blázen a při tom skoro „stojí na místě“ :)

                    0 0
                    • Prazak0  

                      To počasí jsem myslel jednak kvůli případnému zkrácení trati, při silném větru. Pak taky pro zápis do deníku. Netrénuju na žádný závod, jsem skoro o 40 let starší, jezdím jen pro sebe. Ale krom ujeté trasy, času a rychlosti si píšu i sílu a směr větru případně i teplotu – pokud mrzne a nebo naopak je třeba 35stC. V zimě za mrazu někdy občas zastavím, abych trošku zacvičil rukama a prohřál je tak. Což pochopitelně zpomalí, pokud tak zastavím víckrát. V zimě ale spíš sleduju jen najeté kilometry, rychlostí se netrápím. Na vítr jsem si nějak zvykl, pochopitelně rychlost jde dolů. Pak sleduju spíš pocit, jak jsem unavený. V létě za tropických teplot taky jedu pomaleji.

                      Pokud bys jezdil podle plánu, což bys asi měl, tak např. při naplánované trase třeba 50km bych to od určité síly větru krátil, při 20 km/h třeba na 44 a při rychlosti větru 40 km/h na 36km – to jsou jen tipy, nemám to z nějakých přesných výpočtů.

                      0 0
                    • Smazaný účet  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
              • novas752  

                Jo to je taky pravda. Včera dole u Vltavy proti větru 16, po větru 34. Teď je takový blbý větrný období. Já jezdim v zimě spíš abych se neuhnal a nezpotil. Softshelka je takovej skleník. (Teda snažim se, vlezla mi do toho vejška a je to peklo)

                0 0
                • Trollbringer  

                  Jojo , já donedávna taky jezdil v softshellce , vždycky jsem domů dojel totálně zpocenej …ale fakt uplně. Pak mě napadlo zkusit Goretex-ku co mám …o tý doby je to o dost lepší …

                  Zatím jsem nesháněl zimní výbavu protože doufám že už zima dlouho nebude tak v tomhle období vozím : termotriko – lyžařská mikina – a goretexka a dole funkční kalhoty a na to cyklo kalhoty…no a musím říct že pořád mi je v tom spíš teplo než zima třeba i ve 3 stupních …nejspíš kvůli tý mikině protože docela hřeje …ale zase jsem doma nic vhodnějšího nenašel , v ostatních mi příjde zase až moc zima…i když ta goretexka vůbec neprofoukne.

                  Jelikož mi přišlo zbytečné shánět zimní oblečení na kolo kvůli těm dvou měsícům když takhle moje kombinace vcelku funguje až na to že je v tom občas dosti teplo…:D

                  Na léto plánuju koupit už jen dres s dlouhým rukávem, všechno ostatní letní oblečení mám :)

                  0 0
          • Spící kníže :-)  

            A co teprve z 30 na 40 to už seš zas jinde.

            0 0
        • Prazak0  

          Průměry jsem bral na silnici, v terénu to je pochopitelně méně. Zas bral jsem svůj terén, tj. členitý terén, ne rovina, tam to jde rychleji. Trénovat je potřeba intenzivně, ale člověk se zas nesmí zničit. Ale právě tady se myslím liší dospělí od mládeže. Pamatuju-li se dobře, tak dospělým se radí ze začátku najíždět spíš aerobně a delší vzdálenosti. V mladším věku je myslím vytrvalost menší, ale zas je schopnost rychlejší regenerace. Tzn. asi kratší trasy a klidně i úseky v vyšší intenzitou.

          Tohle by ale fakt chtělo mít trenéra- nejlépe být v oddíle, nebo aspoň někoho zkušeného, kdo by poradil a měl současně zkušenosti s trénikem mládeže. Než člověk jde do oddílu, tak by měl trošku kondici mít, ale v zásadě tady bohatě stačí, když třeba nějaký žák 3–4× týdně si vyjede na hodinu a ujede malinko přes 20 km. Další rok to chce do oddílu. Kdo kondici má třeba z jiného sportu, tak je lepší mít odborné vedení.

          Výkonnost si zvýší každý, kdo trénuje a o kolik, to záleží především na tréninku. Určitě bych se do toho pustil, i kdybys třeba trénoval na závody jen 2 roky a pak toho (závodně) nechal, tak se něco naučíš, co můžeš využívat i dál, i kdybys jezdil „jen“ pro radost.

          0 0
    • mandak  

      Hele já Ti fandím, jen trochu omez prosím ROFL Smile. Máš ho pomalu v každý druhý větě a blbě se to čte.

      0 0
      • Pedro404  

        Vono by spíš stačilo používat odstavce:)

        0 0
        • Trollbringer  

          Nojo , ne že bych byl úplně blbej ale písemný projevy nejsou moje silná stránka…kdyby mluvený – to je něco jinýho. :D

          0 0
        • Trollbringer  

          Nojo , ne že bych byl úplně blbej ale písemný projevy nejsou moje silná stránka…kdyby mluvený – to je něco jinýho. :D

          0 0
      • Trollbringer  

        Tak to už si můžu založit fanclub…A za ty smajlíky se omlouvám ale i já jsem ve skutečnosti hroznej troll a tak když komukoliv kdo mě zná napíšu něco bez tohohle smajlíka tak si hned všichni myslej že se něco děje a jak to že jsem najednou tak hrozně vážnej , a i já sám si tak připadám…:D

        0 0
    • Silniční-Pirát  

      Na průměry se nedívej zajdi si ke sportovnímu doktorovy at ti určí tepové zony kup tepák a trenuj podle tepů. Každopadne v 16letech pokud chceš něco jezdit,budeš muset najíždět přez 10 000,– a hodně intenzit. Závody ve tvém věku se pohybují okolo 60–70km na silnici a ti kluci jsou už opravdu velcí divočáci…

      0 0
      • Trollbringer  

        No , jak říkám – bál jsem se že mi řeknete podstatně horší hodnoty…sice jsem se k 10 000 ani nepřiblížil ale nepřijde mi to zase tak nereálný :) Prázdniny , víkendy , to udělá hodně :D

        0 0
        • Silniční-Pirát  

          No ono je samozdřejmně důležité jak ty kilometry najedeš. V kadetech bys mněl najždět menší vzdálenosti ve vyších intenzitách,závody jsou krátke,ale zato hodně svižné od startovní lajny. Ono to zní celkem vpohodě,ale kdyby to bylo tak vpohodě tak vyhrává každý druhý :-) Prostě tomu dej vše jako jsi psal u tenisu a ono to pujde.

          0 0
          • Trollbringer  

            Jojo , tomu věřím – chápu že to není jen o tom najet 10 k a vyhraju :)

            0 0
            • JakeF  

              S 10k nebudeš vyhrávat ani mezi hobbíkama, pokud nemáš mega porci talentu… Tak u dvojnásobku se dá o něčem bavit, ale samozřejmě ne v tvým věku a ne hned, kilometry se zvyšujou postupně rok od roku…

              Jinak bych doporučil podívat na příběh Karly Štěpánový, jak se dá i při začátku ve vyšším věku dostat na špici. Ale je to ***** dřina.

              0 0
    • Lišák  

      Památné vlákno Ze studenta XC chrtem.

      0 0
      • tom xtr  

        Díky za oprášený odkaz, spousta užitečných rad „profíkem snadno a rychle“ :)

        0 0
        • slavekRM  

          Nutno říct, že Lempl to ty podmínky a začátky dotáhl celkem daleko.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Jestli chceš naplnit své ambice, tak se hned spoj s nějakým zkušených ostříleným cyklistou/trenérem, ať ti nastolí režim a bude tě dirigovat, než sám nabereš zkušenosti.Třeba formou nějakého týmu. Pak bys asi měl mít šanci jezdit v popředí za nějaký ten pátek. U nás ve skupině je člověk, který jezdí od žáčků a vyhrávat začal až ve 40 :)

      Já jsem začal trošku víc jezdit cca taky v 15–16 ( takže taky docela pozdě ), ale protože jsem nebyl schopný si najít informace a správné lidi, tak jsem pár roků jezdil „jen tak“ a teď už je pozdě, takže šampion ze mě rozhodně nebude. Zatím jsem ale schopný zajet závod v první čtvrtině výsledkové listiny, takže jsem s tím spokojený a jezdím sportovně pro radost. Ale vyhovuje mi to tak, cítím se dobře a když vynechám jednou za čas švih kvůli dešti nebo jít na procházku se slečnou, tak se svět nezboří. Další věc, že kolo je moje nej hobby a nerad bych si ho znechutil.

      Počítej ale s tím, že dnes ti nikdo zadarmo nic nedá, „zaplať a já tě budu trénovat“. A to nejen přímo trenér na kolo, ale fyzioterapeut, sportovní lékař, servis, suplementy… tím nemyslím, abys přijímal nějaký „program“, ale věci typu kloubní výživa, posílení imunity, atd.

      Toto jsou mé postřehy k tématu, taky jsem měl dřív stejné myšlenky jako ty :)

      0 0
    • mr.ricardo  

      Nechci se te nijak dotknout, ale mam pocit, ze vubec nemas predstavu, jaka je vrcholova cyklistika drina a odrikani s pomerne nejistou odmenou, s tenisem se to fakt neda srovnat. Pokud mas ambice se do budoucna zivit sportem, zkus treba fotbal, tenisu je to rozhodne bliz a i ty penize jsou tam jiny.

      0 0
      • Trollbringer  

        Pravda je že představu nemám no…ale nikdo taky netvrdí že chci dělat vrcholovou…psal jsem že bych se chtěl třeba umístit v amatérských závodech a kdyby se povedlo něco lepšího tak proč ne ale všichni tu píšete jak kdybych chtěl na TdF :D A nevím proč mi tady všichni doporučují fotbal – nechci se nikoho dotknout ale buzeranta dělat nebudu :)

        0 0
        • JakeF  

          Což pohublí cyklisti s oholenýma nohama, to jsou typičtí macho-hetero-alfa samci :D.

          0 0
          • Trollbringer  

            No je pravda že hodně cyklistů vypadá jak kdyby právě vylezli z koncentráku…:D Ale řekl bych že XCčkáři nevypadaj až tak hrozně jako vrcholoví silničáři protože tam to prostě vadí ale bikeři se mi zdá že jsou na tom krapet líp s vrškem těla a vůbec nejlíp jsou na tom dráhový sprinteři …za jejich svaly by se nemusel stydět kdejakej kulturista…

            0 0
            • Smazaný účet  

              To je zažitá blbost, že cyklista = huběňour. Záleží, jaký jsi typ člověka. Pokud jsi ektomorf, budeš vypadat jak Froome a ani nemusíš jezdit na kole…

              A Greipel, Kittel, Boudný, Cancellara apod, to není pár z tisíce, je jich hodně… ale tak jak neznáme každou kostru, tak taky neevidujeme každého 80kg+.

              0 0
          • jonti  

            To řekni třeba Greipelovi, Boudnému a podobným figurám.

            0 0
            • JakeF  

              Typičtí představitelé obvyklé cyklistické postavy…

              0 0
              • Yura  

                Tjn 2 z tisice…

                0 0
            • Trollbringer  

              Teď jsem Vás něják nepochopil…Boudný podle mě vypadá na cyklistu dobře ale Greipel je fakt kostra…

              0 0
              • Honza M.2  

                Greipel kostra ? Právě že ne :D

                0 0
                • Trollbringer  

                  Řekl bych že jsou tam i svalnatější :D

                  Edit , pomatoval jsem si ho hubenějšího a teď jsem kouknul na fotku tak je pravda že na silničáře to je celkem ok :D

                  0 0
                  • Yura  

                    Grajpl rozhodne nemá kostru na cyklistiku. Mohl by hrat klidne rugby na dobre urvoni kdyby do toho dal tolik co do cyklistiky. Co se tyce kostry tak je na tom stejne jako Kitl, ale Kitl nemá ani zdaleka takovou muskulaturu. Jinak GCN jim merili bicaky a Grajpl mel největší obvod tusim 38cm nebo kolik. :))

                    0 0
                  • mr.ricardo  

                    no pokud nekoho svalnatejsiho nez Gorilak, tak uz snad jedine Forstemann :)

                    0 0
        • mr.ricardo  

          Vsichni ti vicemene odpovidame na ten prvni prispevek, ktery budi dojem, ze mas nejake vyssi ambice. Pokud se tim nechces zivit, tak rok, dva jezdi podle sebe, objizdej zavody, ujasni si disciplinu, a kdyz te to neprejde, tak se vzdycky muzes nacpat nekam do tymu a zacit jezdit vic organizovane. No, a co se tyce kopacek buzerantu … delas, jak kdyby byl tenis nejakej muznej sport :)

          0 0
    • siafu  

      hmm tak dělat cyklistiku na profi úrovni by mě vůbec nelákalo – myslím, že je to jeden z nejtěžších sportů, který si můžeš vybrat :)

      0 0
    • Breakpain  

      .

      0 0
    • Honza M.2  

      Ahoj tvůj příběh mi připadá jako ten můj. Já chodil na atletiku od malička jsem sportoval, byl vytrvalostní typ 1500m a 800m byla moje disciplína na závodech, kde jsem závodil (v 12 letech) se svěřenci například Jarmily Kratochvílové. Bohužel problém s koleny a bylo mi doporučeno přestat – teď s ohledem si uvědomuji, že to byl na věk až moc těžký trénink a je dobře, že jsem skončil, nevedlo by to ke zdraví. Od malička jsem se vždy těšil, až bude jaro a hrozně moc jsem jezdil okolo baráku na kole a pořád mě to bavilo. Ve 14 jsem dostal jak máš ty – kolo 14Kg meridu, a najezdil tak 1000 km za rok, jen tak pro zábavu. V 15 přisli choutky na závody – nejezdil jsem moc, tak 1500km za rok a zůčastnil jsem se dvou závodů s výsledky – Sázavský Blizák (132z198) – v té době na mě hodně těžká trať a podkrkonošský maraton(242/600) – 50km. Další sezonu – MINULOU jsem již měl nakole novou vidlici, dobré řazení, lepší pláště, postupně kromě rámu všechno lepší a hmotnost z 14 Kg na 11,8 Kg. Minulou sezonu jsem začal jezdit od února pravidelně se skupinkou, co jsem předtím neznal. Jezdil jsem s nimi na závody asi 12 jsme objeli vloni a na 1. závodě – 50podralsko jsem byl až 160z220 – v té době mi dělalo jet 30km/h po rovině velký problém, spíš jsem to zkrátka nevydržel. Potom jsem se s každým závodem zlepšoval – např. Author Bezděz ujet za 2h a 208/ z xxxx llidí. ze3 závodů KPŽ jsem měl pokaždý o dost větší bodový ohodnocení – poslední KPŽ Karlovy Vary již 4. v mé kategorii 60z230. Winter trans brdy – zde už v první čtvrtině a před parťákem, co byl v březnu nesrovnatelně lep­ší.

      Teď Winter Hradec Králové 26 s nachlazením, měl jsem na medaili výkonnost, ale bohužel. Od srpna mám silničku – super věc – mám větší sílu a zkrátka pomůže – mám jenom obyč na trénink to stačí. Takže začni neboj se, je lepší podle mých zkušeností začít trochu opatrně nespěchat a nechtít být za rok nejlepší. Když budeš postupně přidávat na tréninku, jako jsem to dělal já – tuto sezonu jezdím 200km týdně – cca 10 000 za rok, tipuju tak 8500km, tak uděláš mnohem líp tělo si bude postupně zvykat na větší námahu, postupně ti budou sílit orgány a celkově celé tělo. Já například cítím, že se pořád zlepšuji, a už mám zálusk na přední pozice v závodech. Tento rok mám novýho závoďáka, ale 2 sezony jsem měl jako ty obyyčejnýho hardtaila a jde to taky. Důležitý je ještě kolik vážíš, protože já vážím 60Kg je to málo, ale já to tak prostě mám od malička. Jsem silnější v kopcích, zase na rovinách to bylo mnohem horší, teď už jsem to vcelku taky dorovnal..

      Takže pojď do toho a uvidíš, rozhodně se nesrovnávej s klukama co jezdí ČP v XCO ty trénují vážně v jiném měřítku.

      0 0
      • Prazak0  

        Možná kolegovi napiš, jak jsi jezdil sezony, co ses rozhodl na kole závodně jezdit. Jestli čtu dobře, tak ve 14 nezávodně 1000km, což je rekreační ježdění v létě, v 15 závody a 1500 km, což mi přijde dosti málo. Nějak jsem si nevšiml, kolik jsi najezdil loni, tj. v 16 letech.

        V téhle věkové kategorii bych odhadoval průměrnou délku závodních tras tak 50 km? Jaroslav Cihlář v knížce Cyklistika mládeže myslím doporučoval pro mladší závodníky ještě po tom závodě si dál 20 km volněji, pro získání vytrvalosti. Nevím přesně, v jakém věku ale šlo tam o to, že závody byly ještě kratší, ale závodník se připravoval na delší závody, tj. nabíral i tu vytrvalost. Ta knížka mi přišla velmi dobrá, i když je dosti stará, tak řada věcí bude jistě stále platných.

        Zátěž si chce dávat asi takovou, aby to organismus vydržel. Nevím, jestli jezdit v 16, když člověk navíc začíná, jestli 200 km týdně není moc. Možná by stačilo 150km, třeba 2× 50, 1×30 a 1×20. Případně po určitém vytrénování na jaře to zvýšit a jezdit třeba 3 týdny až těch 200, pak ubrat kilometry a zvýšit rychlost. A delší trasy jezdit zas třeba až v létě, třeba o prázdninách, pak to zas snížit na těch 150, aby si člověk nezhuntoval organismus. Jedna věc je mít vyšší zátěž krátkodoběji, jiná věc tak jezdit celou sezonu, tj. nějakých 10 měsíců.

        Tyhle tipy dávám spíš pro případ, než si najde nějaký oddíl. Potíž je, že nějaký vyloženě závodní oddíl, to vyjde asi dost draho. Pak jsou oddíly s menšími ambicemi, co spíš dají nějakou průpravu ale nepřipravují vyloženě špičkové závodníky.

        0 0
    • krab007  

      Možná by ještě bylo dobrý ujasnit si, co chceš vlastně jezdit. Silnici, XC, CX, downhill…? Na CX pak nestačí mít jen výkonnost, tam jde dost i o techniku. Je ti k ničemu že vyletíš na kopec jak raketa, když se pak v nějakým kořenovitým sjezdu zasekneš… Prostě by to chtělo se začít nějakým směrem profilovat a podle toho si postupně pořídit pořádný kolo a vybavení.

      0 0
      • novas752  

        Píše že má hardtail, takže asi XC.

        0 0
        • krab007  

          Sice píše že má HT, ale kde s ním jezdí už nenapsal. Třeba na něm brousí silnici.

          0 0
          • Trollbringer  

            Jojo , nejvíc mě láká XC :) teď když je zima tak jezdím tak 70% silnice protože prostě místní lesní cesty to je tak na motokros , ne na kolo , mimo to že mě nebaví přijet den co den a omejvat a prát tunu bláta..:D Jen co bude trošku víc sucho vrhnu se do lesa :D

            0 0
            • honhav  

              tak co sedis u pc…mazej trenovat kdyz je tak pekne…

              0 0
            • Breakpain  

              Kup si za pár korun nějakou silniční vránu na najíždění po silnici. Budeš šetřit komponenty a když se rozsype jedno kolo, máš záložní ;).

              Jestli chceš bednu v amatérech, dříve nebo později se k tomu dopracuješ.

              0 0
              • Trollix  

                Asi takhle..Táta má doma starýho favorita s razenim na spodní rámový trubce…to asi nebude stačit co ? Tvrdí mi že když si ho asi před 20 rokama skládal byla to prej pecka , ale co je na tom pravdy…mimochodem, vyplatí se teda XC čkářovi šetřit teď na lepší bike nebo na silničku ?

                0 0
                • Tencovozikmin  

                  Na najíždění v zimě supr

                  0 0
                • Breakpain  

                  Proč by nestačilo. Jde o to šetřit hlavní materiál a trénovat na záložním ;).

                  Teď bych šetřil peníze, učil se a jezdil na tom co máš a na favoritu.

                  0 0
                • jonti  

                  Ten favorit bude spis 30 let a vic, pred 20 lety zacinaly dualy, karbon a uplne jina kola. Lepsi bike, bez silnicky se obejdes. Bez jezdeni na silnici ne, ale jde to i na biku.

                  0 0
            • krab007  

              Každopádně držím palce. Dej sem průběžně vědět jak se daří.

              0 0
    • -b-n-x-  

      Zatim jezdi na tom tezitku a vychutnej si jak budes porazet borce na 10– kolech :-)

      0 0
    • gerrard  

      Na tvem miste bych udelal nasledujici veci:

      1. nechal si udelat funkcni vysetreni, at mas vstupni hodnoty do treninku
      2. nechal si hodnoty vyhodnotit s ohledem na to, ze planujes vytrvalostni sport, tak jestli mas parametry vhodne pro vytrvalostniho sportovce, at se nesnazis o neco co je zbytecne
      3. nasel si trenera, ktery ti udela treninkovy plan, ktery zohledni, ze nemas cyklistickou treninkovou minulost a provede te treninkem tak aby te neznicil
      4. nemyslel bych na karieru ve fotbalu :) v 16 uz je to uplne zbytecne a nikdy se uz nenaucis to co ti kluci v 16 umi, v cyklistice to jeste muzes dohnat
      5. i kdyz nebude v cyklistice jednicka tak to neres, kolem se muzes bavit cely zivot

      jo jeste za 6. zacni setrit :) kolo a veci kolem stoji dost penez

      0 0
    • Trollbringer  

      Díky všem za reakce a podporu , moc si toho vážím…

      Poslední otázka : Na kolo jaké cenové relace bych měl šetřit ? Zatím jsem měl v merku tohohle Canyona https://www.canyon.com/…-cf-5-9.html

      Hodně jsem tady na foru početl a přijde mi logičtější koupit karbon rám s horší výbavou která se dá postupně doladit, i když bych řekl že pro mě je SLX dostačující,nežli hliník s lepší výbavou.Je takovéhle kolo alespoň konkurenceschopné ? Chápu že špička to není ale posun od aktuálního kola by to byl (zlehčení o tři nebo možná i čtyři kila) , nebo by to chtělo něco ještě lepšího ,popřípadě o hodně lepšího ?

      0 0
      • novas752  

        Na závodění karbon určitě lepší, jak píšeš, časem se to potom dá ještě potunit. Otázka co je dostačující. :) Naprostá většina startovního pole na amatérskejch závodech mívá kola pod 30 000Kč. Prvních pár řad je narváno Epicama, Scalpelama apod. za 100–150 000+, ale zas u těhle superdrahejch modelů neni rozdíl v kvalitě oproti kolu za 40–50 zdaleka tak velkej, jako mezi kolem 40–50 oproti kolu za 10. Víš jak to myslim. :)

        Ten Canyon je fajn, na konci sezóny bejvaj ve slevě okolo 5–15%, ale zbývaj většinou jen krajní velikosti (XS, XL…).

        0 0
        • Trollbringer  

          Jo , děkuju ,to jsem potřeboval vědět , bylo mi od začátku jasný (už jen z různejch videíí) že se tam pohybujou kola za 100 000 a víc.V tu slevu jsem doufal bohužel ty krajní modely pro mě nejsou no :D třeba tam bude i něco normálního – mimochodem – Konec sezony je nejlepší na nákup kola nebo je nějáké ještě lepší období? – vůbec by mi nevadilo kolo ze serie třeba 2014 jenže nikde nejsou moc k vidění :/

          0 0
          • ubo  

            Já si koupil CF 5.9 2015 pod 35, takže Ti mohu doporučit, abys kolo koupil až po sezoně v Factory Outlet, jsou tam i L-ka Xl-ka a všechno, ale cena je stejná jako teď, aspoň zhruba. Když pak ale chytíš Black Friday, nebo podobnou akci, tak máš slevu asi 10 procent.

            0 0
          • Spící kníže :-)  

            Hlavně teda zkus nějaký ten okresní přebor, a pak dej vědět jak to dopadlo. Jede se Hlohovec koncem března. Je to krátký. To bys mohl zvládnout. Jedou tam i mladí. Takže budeš mít srovnání.

            0 0
            • Trollbringer  

              Jo to bych třeba mohl zvládnout…jen pro info neposlal by mi někdo stránku kde jsou napsány všechny závody sezony ? když jsem se pokoušel najít něco na netu tak vždycky najdu buď už zastaralý nebo je na jednom něco a na dalším něco jinýho a ne všechny…:/ bohužel ani nevím pod čím to hledat když dám třeba jen MTB závody tak jsou to samý stránky na kterejch jsou napsaný třeba 3 závody atd. :/ A nebojte , když na to nezapomenu pokusím se sem psát nějákej progress postupně..:)

              0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
                • Trollbringer  

                  Díky moc , :) nechápu jakto že jsem na to nenarazil :D

                  0 0
                  • standoslav  

                    Za mne: co budeš jezdit ? silnici ?

                    budeš na to mít peníze ?

                    máš kolem sebe lidi, nebo máš naději potkat lidi a s nimi pak trénovat ? jinak je to pakárna, najíždět sám a hlavně se sám nenaučíš pohybu ve skupině.

                    0 0
            • Smazaný účet  

              Nevím, jestli je dobrý nápad posílat úplného nováčka na závod, kde se jede nonstop podlaha s průměrem 40 km/h…

              0 0
              • Smazaný účet  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              • Spící kníže :-)  

                Já tím nemyslím že by tam měl jet v první skupině a valit o bednu. Je důležitý aby věděl jak to v závodě chodí. Že mu to ujede o nic nejde. Odpadnou i jiní a s těma pak bude muset zkusit. Hlavně jede tam kategorie těch kadetů takže to je jeho věková skupina. Ne všude je oddělený start. Nebo vlastní závod jisté skupiny. Nedoporučil bych spíš MTB závod tam by si mohl dát slušně na hubu pokud nemá techniku. Na jakýmkolik závodě hobby se ta průměrka bude blížit těm 37 nebo 36/km hod. Podle toho kolik tam bude kopců. Když je to rovina tak se tam prostě jde k těm 40/km hod. S tím se nedá nic dělat. Lepší než mazat med kolem pusy je zkusit realitu. Je to jako s mladíky jezdí závody pro děti, a na 50km pak přejdou do můžu a valí oči že na nic nemaj.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Mám ale dojem, že kategorie hobby startují vcelku. S tím MTB máš pravdu, já sám nejsem moc dobrý technik a na XC závod bych neměl koule. Ale Lohovec bych nepodceňoval :) Když si vzpomenu, jak jsem se já sbližoval se silniční cyklistikou… tak je dobře, že první sezonu jsem závodění vynechal :) Kondice špatná a technika ještě horší.

                  Jinak mně zkušení borci doporučovali ze začátku spíš MTB maratony 50 km, údajně to není pro začátečníka takový hukot jako na silnici. Ale těžko říct, žádný MTB závod jsem nikdy nejel, nemůžu posoudit.

                  0 0
                • Prazak0  

                  Myslím, že závodit má cenu, kde je část lidí, kteří jsou na tom výkonnostně podobně. Aby mi někdo hned ujel a já dojel dlouho za pelotonem, ani ne v grupetu, ale hodně vzadu, tak to valný smysl nemá. To může jít jednou na trénink s kadety, co ročně najezdí těch 10–12 tisíc a trénink jezdí v zimě 26 a v sezoně 29km/h průměr, teda když jede sám. Což pak na rovině dá v pelotonu tu rychlost až těch 40 km/h. Ti mu ujedou na začátku tréninku a za chvíli je ani neuvidí.

                  Před nějakým závoděním to chce trénovat a to dost, kilometry i potom v intenzitě. Nebo závodit s těmi, co s cyklistikou taky začínají. Ve fotbale je rozdíl mezi první ligou a nějakým klubem na vesnici, kde jednou týdně mají zápas a je otázka, jestli mají přes týden mají aspoň jeden trénink, kam by přišla většina lidí z týmu. Pokud by byly nějaké soutěže nižší kategorie, tak tam by mělo smysl i závodit – učit se jezdit ve skupině a střídat, taktiku atd.

                  Zrovna včera jsem někde četl tréninkový plán použitelný pro kadety nebo i veterány, u kadetů 15 let a rok jezdí, roční nájezd se předpokládal 12 tisíc, rychlosti, jak píšu výše. Nevím, jestli v cyklistice jsou i nějaké ty „okresní přebory“. Ty kilometry uváděly rozpočteno na týdny 200 v zimě a v létě 300 – což není zas tak moc. K tomu se dá dopracovat. 150 km jsu třeba dvě padesátky, což zvládne brzo každý, pak třeba jedna třicítka a jedna dvacítka. Za pár měsíců to jde zvýšit na 200 a v létě by neměl být problém už jezdit 300 týdně. Snad i k tý rychlosti po roce ježdění bez závodění by se šlo dostat.

                  Myslím, že kondici najíždí na silnici všichni, cyklokrosaři i snad dráhaři, takže to bude platit i pro závodníky MTB. Oddíl by byl dobrý, aby ho někdo naučil jak správně jezdit vč. šlapání, převodů, trochu poradit, jak trénovat.

                  0 0
                  • Trollbringer  

                    Děkuju moc za rady – Aktuálně jsem se rozhodl asi takhle – Něco najezdím a pak to půjdu zkusit do klubu / k nějáké cyklistické skupině , ale to musím fakt něco najet aby na mě pořád nečekali . Tento týden mám asi 210 km – Celkem zatím 640 -(teď to bude cca měsíc co jezdím) Takže těch 200 týdně není nereálných už ani pro mě :) :D a šlo by i víc ale byla fakt zima a nechtěl jsem to zas moc přehánět. Aktuálně mám takovej problém že nevím co budu zejtra dělat když mám volnej den..:D A ano – samozřejmě vím že nemůžu jít závodit přímo mezi kadety protože tam bych fakt umřel hned po startu (koukal jsem na pár videí) a tak bych radši zkusil něco masovějšího a nebo minimálně přívětivějšího pro začátečníka jako já..:D

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Tak doufejme, že zítra nenapadne sníh. I kdy jsou lidi, co jezdí na sněhu, tak já se tomu spíš vyhýbám. Pokud zvládáš 200 týdně, tak bych to jezdil dál, samozřejmě dle počasí, ale doufám, že po prvním březnovém týdnu se počasí snad umoudří a zima bude zcela pryč. První týden, teda ta vyhlídka, moc nevypadá. S přicházejícím jarem bych pomalu zvyšoval rychlost, jezdit bys měl asi převážnou většinu aerobně, tj. bez zadýchávání se, ale zas ne zbytečně pomalu. Jet na kyslíkový dluh, tak takový trénink má taky své místo, ale zatím je na něj brzo, zatím to chce najezdit vytrvalost. I tak potom procentuelně stejně to by mělo být nějakých 95% aerobně a jen 5% jinak, tak trénoval myslím Lance Armstrong. Postupně a opatrně bych zvyšoval týdenní kilometry. Není třeba se unáhlit, pokud bys cítil, že se tělo přetěžuje, tak radši zpomal. Dostat se na 300 o prázdninách a nebo v červnu, tak to Ti stačí zvyšovat ty kilometry jen mírně a postupně. Případně udělat nějaký menší skok a pak na něm nějakou dobu zůstat. Než si tělo zvykne. Pokud budeš pilně najíždět, neflákat se a zároveň to nepřehnat (délkou nebo intenzitou), tak rychlost se bude zvyšovat. Pár týdnů nemusíš nic pozorovat, naopak kvůli počasí a větru může jet pomaleji, pak najednou uvidíš skok v rychlosti a hlavně ty samé kilometry najedeš v pohodě, únava je pak podstatně menší.

                      I stejné týdenní kilometry si jde zpestřit, 200 jde najet šesti jízdami něco přes 30 km, nebo 5×40, 4×50, 3×60 a jednou 20 atd. V nepříznivém počasí to člověk musí přizpůsobit i tomu, jak venku je, zvl. je-li chladno. Zjistil bych běžnou délku závodů a té bych přizpůsobil tréninky. Závodí-li se trasy 60–80 km, tak by chtělo ze začátku aspoň jednou týdně, později min 2× mít delší jízdu, tzn. 60–80 km. Vytrvalost asi zvýší i dvě jízdy po sobě, myslím následující den, tedy třeba so, ne 50 km. Jestli máš zítra den volna, tak by šlo dát i jednu jízdu dopoledne a pak třeba kratší jízdu odpoledne. Tohle je poněkud náročnější, ale za pár hodin tělo částečně zregeneruje, ale část únavy tu zůstane. Dát si takhle třeba 50 + 25 km, tak najedeš dost, ale není to úplně totéž, jako najet v jednom tahu 70 km. Den poté by to chtělo buď odpočinek a nebo opravdu jen kratší trasu lehčím tempem, klidně i lehčí převody.

                      Jelikož nejezdíš na silničce, tak rychlosti budeš mít nižší. Takže bych sledoval hlavně ty odjeté kilometry a rychlost hlavně v tom, že po tisícovce je vyšší a po 2000 zas vyšší atd. Pokud bys tenhle rok odjezdil 200 a později 300 km týdně, tak myslím, že příští rok bys s těmi kadety jednak mohl trénovat, a potom se i účastnit závodů.

                      0 0
                      • Sindy  

                        To jak trénoval Lance bych mu za příklad zrovna nedával :)))))))))))))))) ale jinak souhlas

                        0 0
                        • Trollix  

                          Injekční stříkačky zrovna nemusím takže doping u mě asi nehrozí :D Viděl jsem sice jen Program: Pád legendy a tam teda dopoval jen takhle. Mimochodem vím že tady na ten film lidi dost nadávali ale mě se náhodou líbil :D až na ty jehly a odběry krve :D

                          0 0
                        • Prazak0  

                          Tak v jeho éře dopovali asi všichni, Jan Ullrich měl taky myslím doping prokázaný a bylo jich víc. Já jsem měl rád Uwe Amplera, co vyhrál myslím 5× závod míru, taky měl nějaké potíže. Možná nebyl čistý ani Eddy Merckx a další.

                          LA jednak doporučuje vysokou frekvenci šlapání, ale někteří špičkoví cyklisté jezdí s nižší kadencí. Určitě ale kdo začíná, tak se musí naučit šlapat se závodnickou kadencí, což po rovině se udává 85–110, do kopce někteří pomaleji, jiní kmitají i tam. Na dráze, ve spurtu a nebo asi i při sjezdech ta kadence bývá rychlejší, snad až 150. Já můžu jen dodat za sebe, že šlapu pomaleji. Na jaře s růstem rychlosti mi ale roste i kadence, krom toho že pak volím i těžší převody.

                          LA ale jezdil převážně aerobně, i když těsně pod prahem. To první bych radil, to druhé ne – jednak to bez laboratoře nejde, potom to asi je dobré pro špičkového závodníka po letech.

                          Eddy Merckx jezdil zas velmi dlouhé tréninky, snad 250 km denně. Byl univerzální jezdec, jeho rekord na hodinovce dlouho odolal, byl překonán možná spíš lepším kolem a v menší nadmořské výšce. Uměl i spurtovat a do kopce všem ujel. Jiní zas jezdili kratší tréninky, ale měli to strukturované, tj. podle vědeckých trendů. Co jsem četl loni, jak najížděl před závodní sezonou Leo Koenig, tak jezdil zpočátku v menší intenzitě, tak mu ve stáji říkali. Nesnažil se v kopci, aby snažil Froomovi, výsledky pak měl.

                          0 0
                      • Trollix  

                        Děkuju moc za Vaše vyčerpávající rady a postřehy , musí vám to zabírat hrozně času takhle mi pořád odpovídat, ale moc si toho vážím. Jinak tenhle můj týden vypadal asi takhle -po: 30km ,ut:volno , stř: 35km , čt:nestihl jsem nic pá:50km ,sob.: 63km (to bylo v jeden den 50 + 13) asi s půl hodinovou zastávkou doma a dneska nějakých 30.To volno jsem bohužel myslel tak že bych měl dát přestávku od kola protože mám tréning tenisu a přecejen tyhle poslední tři dny byly na moje poměry docela náročný a nechci to přehnat, no a v uterý bych dal asi volno úplně protože z toho co jsem vyčetl tak by tam ten den úplného volna asi být měl :)No a pak , pokud mě nezastaví počasí, zbylých 5 dnů zase třeba těch 200.

                        0 0
                        • Trollix  

                          Meh, zase – psal jsem to já ale na tabletu a jsem tady pořád přihlášený na tom kamarově účtu. ;D jen aby nedošlo ke zmatení :D

                          0 0
                        • Prazak0  

                          TAk odpočinek zařazovat chce určitě. Předpověď počasí nevypadá dobře, pokud by zítra mělo být relativně hezky a pak v úterý sněžit, tak bych možná ještě zítra něco najel. Pokud bys cítil únavu, tak jen kratší trasu, volněji a lehčí převod. A plný odpočinek v úterý, pokud má sněžit. Ale zima snad bude brzo definitivně pryč, takže pak bude možné jezdit s lepší pravidelností. Den určitého volna za týden určitě vhodný či nutný je. Zas když třeba kvůli sněhu ještě něco uteče, tak bych se tím netrápil. 200 jde najet i za 5 dnů a nebo prostě najedeš o trochu méně. Za pár týdnu těch 200 dokážeš s rezervou, tj. i při silné nepřízni počasí to pak dokážeš dohnat ježděním ve zbylých dnech delšími jízdami.

                          0 0
                    • sharkeeCZ  

                      Nebude lepší bavit se o hodinách, než o kilometrech? Přece jen, udělat 200–300 km/týden na biku nebo silnici, trenažéru je rozdíl. Možná bude lepší se bavit v hodinách. 10 hodin týdne už by mělo být asi minimum, až bude tepleji i 15.

                      0 0
                    • Yura  

                      Volnej den bys mel věnovat cviceni stredu tela, strecingu apod.. Dneska ti kazdej profik rekne, ze trening mimo kolo je stejne dulezitej jako trening na kole. Jinak by sis mel ve volnu cist a sam se vzdělávat v oblasti vyzivy apod.. Není nic horsiho nic o tehle vecech nevedet, delat roky všechno blbe..

                      0 0
                      • kralovek  

                        ne tak docela .. co oko nevidi srdce neboli :-))

                        0 0
                      • Trollbringer  

                        No – zatím jsem to dělal tak že jsem 4× ,5× nebo 6× v týdnu jel a měl jeden den úplně volno bez jakéhokoli sportu.

                        A posilování jsem dělal v případě těch 4 dnů ježdění v těch dnech kdy jsem nejezdil a nebo že jsem v jeden den jel i cvičil zároveň.A většinou jsem se snažil nejezdit v den kdy mám tréning tenisu (teď už mám jen jeden takovej udržovací v tejdnu , takže se mi to naštěstí moc neplete do cyklistiky :D).

                        Doteď jsem cvičil podle tohohle http://www.cviceni-doma.cz/…ny/muzi/8/8/ Podle plánu cvičení s trenérem a dostal jsem se asi do 9 týdne – začal jsem totiž už ještě předtím než jsem se víc pustil do cyklistiky jen tak abych získal nějákou tu základní fyzičku a tohle bylo příhodný protože tam používá pomůcky který doma mám a navíc to není v posilovně. Ale říkal jsem si že bych teď chtěl cvičit něco více zaměřeného na cyklistiku (líbí se mi třeba tohle http://www.fitcoach.cz/?… – ten první plán)Tam se mi navíc líbí že je tam docela dost cviků který zapojují i záda která mě na kole trošku bolí takže by je to asi chtělo cvičit. Vím že nejjednodušší by bylo poradit se s nějakým trenérem ale bohužel teď s žádným v kontaktu nejsem :D Ještě jsem chtěl zařadit běhání třeba těch 5 – 8 km který sice uběhnu relativně v pohodě ale to už bych asi zárověň s ježděním takhle v zimě nedal.

                        Mimochodem kolikrát v týdnu by se mělo dělat nějáký takovýhle cvičení pro cyklistiku ?

                        0 0
                        • Yura  

                          Na behani se vyser, když muzes jezdit na kole.. CO se tyce cviceni, strecingu. Tak by sis mel zazit nejakou rutinu a tu dodržovat. Strecing po kazdem treningu(jizde) kazdopadne. Jinak cvicit hlavne stred tela. Stabilizacni systém, ne jen prime a sikme brisaky nejakyma sklapovackama to je na nic. Proste potrebujes cvicit funkcni cviky, které zlepsuji stabilitu, zpevnuji stred tela, posiluji svalove partie, které na kole nezapojujes, aby se nevytvorily dysbalance apod.

                          0 0
                          • Trollbringer  

                            Jojo , to jsem taky vyčetl (četl jsem asi půlku Cyclist Training Bible v angličtině) a něco z Vojtěchovské­ho.Takže jsem tak nějak pochopil že by se mělo cvičit převážně břicho záda a celkově střed těla.Já vím že bych měl cvičit to co na kole nezapojuji jenže nevím jaké cviky jsou nejlepší na to a to a taky v jakém časovém rozsahu bych to měl cvičit :) A proto se ptám – je ten plán co jsem postoval aspoň trochu obstojný v tomhle nebo by to chtělo něco ještě víc zaměřeného na tyhle partie ? :)

                            0 0
                            • Yura  

                              Klasicke prkno, kdy drzis narovnanej trup na predlokti a spickach na podlaze, coz povazuju za zakladni a nejefektivnejsi cvik na stred tela spolu se strečinkem muzes cvicit denne. To proste cejtis, jak jezdis na kole, tak protahovat sedaci svaly, hamstringy, kvadricepsy, spodni zada apod. je uplne prirozeny, protože to tuhne a ma tendece se skracovat..

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              Si to kup v Češtině a ušetříš si námahu a omyly. Mám ji taky a drahá nebyla ;-)

                              0 0
                              • Smazaný účet  
                                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                0 0
                              • jonti  

                                Je to super kniha, kdyz umi dobre anglicky, je asi lepsi vzit originalni verzi, spis bude rozumet dalsim zahranicnim clankum.

                                0 0
                • Rockodendronus  

                  Zdravím, jak asi náročná je v Hlohovci ta kategorie Hobby? Přemýšlím, že bych se po pár letech ježdění (ježdění, ne trénování) zúčastnil nějaké akce, ale nevím jaké. Nerad bych jel kategorii „rodinný výlet“, ale ani s lidmi, kteří dávají ročně 20+ tisíc km, kterým bych stačil první 2 kilometry. Navíc nemám moc zkušeností s jízdou ve skupině, takže nevím, jak velký rozdíl v rychlosti mezi balíkem a jednotlivcem je. Když jedu delší trasu (100 km) středním tempem, mám průměrnou rychlost kolem 27, když kratší (do 50 km) a „makám“, tak je to kolem té třicítky (spíš rovina, občas nějaký krpál). Má smysl s tímto účastnit se vůbec něčeho? Dík

                  0 0
                  • Lada,s  

                    To se nedá popsat, hodinu a půl na šrot, ale zkus si to :-) zrovna v Hlohovci je to hodně o tom umět ve skupině protože jednak se jede rychle a druhak je to dost otevřené a často tam fouká takže jak odpadneš z balíku a nechytneš nějakou silnou skupnu tak je vymalováno. Počítej s tím že čelo hobby to jezdí průměrem 40km/h, viz můj záznam z 2014 https://www.strava.com/…es/125001744

                    0 0
                    • Yura  

                      Met k sobe 2 hodne dobre domestiky, kteří te nenechaji vetrat + trasa bez kopcu, tak bych si to dokazal představit. Ale sam, to by byl asi 1km marnej pokus a pak az do konce v grupetu s nejakyma strejdama. :D

                      0 0
                      • platypus  

                        Jaký do konce?…jak tě vezmou o kolo, jdeš do sběráku :-D

                        0 0
                        • sharkeeCZ  

                          Možná tam pojedeme s týmem, ale z toho mám obavy. První závod na silnici a hned skončit ve sběráku :-(

                          0 0
                          • Spící kníže :-)  

                            Pak je tu možnost ještě potrénovat a počkat na Dukovanské okruhy 23.4.2016 viz od­kaz.

                            http://www.vysocinacycling.cz/akce.aspx

                            0 0
                            • sharkeeCZ  

                              Trénuji docela dost (12 hodin týdně i více), ale věk nezastavíš a navíc, když začneš s cyklistikou teprve když ostatní již končí.

                              To já raději počkám na ty naše MTB hnojáky, případně zkusím něco v rámci SPACu.

                              0 0
                              • Melvin  

                                Tak ono i ten SPAC nebude žádná flakarna. Když třeba kouknu hned na první závod (VC Trispolu), tak ti první mají AVG přes 38km/h a to je 70km a 1000m převýšení.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Celkově mi přijde zbytečné hledat mezi cyklistickými závody něco „volnějšího“. Nikdo nechce být poslední ani na závodě někde v Horní Dolní a vyježdění borci se najdou všude :-)

                                  0 0
                                • sharkeeCZ  

                                  Jenže SPAC mám u baráky ne přes půl republiky.

                                  0 0
                  • Spící kníže :-)  

                    No nevím jestli bude toto stačit na Hlohovec kolego ale tak zkusit se může cokoliv. Určitě zkus. Tempo je tam ale hodně ostrý. To aby si někdo nemyslel že to tam je zadara. Že se hákneš a jedeš. Ten brdek slabší lidi vyřadí. Velkou roli tam hraje vetšinou vítr. Odletíš pár metrů a nemáš sílu to už dojet. Ale lepší než tisíc poradců tady je to zkusit.

                    0 0
                    • Rockodendronus  

                      Proto se ptám, nemá pro mě smysl účastnit se závodu, na který nemám. Rozhodně nemám žádné ambice jako zakladatel topicu, jezdím čistě pro radost, sice se snažím cyklisticky vzdělávat a zlepšovat se každou jízdu, ale nějak zvlášť to nehrotím. S termínem „závod“ budu muset být do budoucna opatrnější, formuluju to jinak: Nevíte o nějaké cyklistické akci, kde by byla kategorie i pro jezdce mého typu, tj. aby většina lidí nejela 15 km/h, ale ani 40 km/h (silnice). Hlavně jsem si chtěl zkusit jet s větší skupinou, popř. se s někým poznat, hodit řeč. Nebo jsem odsouzen k najíždění sólo, popř. s pár známými, když se nám sejdou volna? :-)

                      0 0
                      • Spící kníže :-)  

                        No něco co hledáš bude asi Zlatý kolo v Rudě 18.6.2016 jede se tam 50km,100km, 200km tam najdeš svoji výkonnostní skupinu docela dobře. Je tam vetší učast. Hlavně na té 50km a 100km trati. I na těch Dukovanech by jsi mohl najít taky, bud závod na dvě kola 74km nebo 110km. Pak se tam jede ještě hlavní závod loni na 154km mám pocit.

                        0 0
                      • Spící kníže :-)  

                        Ještě k tomu průměru na tom Zlatým kole 100km jede špice těch 32–34km/hodina velká část bude kolem těch 26–28km hodina. Část lidí o dost méně. Na té 50km. Špice taky těch 34–35, velká část hlavního pole 26–28km hodina. To je asi ten nejběžnější výkon v hobby.

                        0 0
                      • Spící kníže :-)  

                        Tady ti dám můj záznam z

                        Dukovanské okruhy

                        https://www.strava.com/…es/324717911

                        Zlaté kolo Vysočiny

                        https://www.strava.com/…es/329675542

                        0 0
                        • Rockodendronus  

                          Díky, to už vypadá trochu schůdněji. Snad bude od příštího týdne o něco příjemnější počasí, ať se dá konečně začít pořádně jezdit, ať něco ještě našlapu. :-)

                          0 0
                        • sharkeeCZ  

                          to už vypadá zajímavěji

                          0 0
                          • Spící kníže :-)  

                            Samozřejmě je potřeba k tomu Zlatýmu kolu dodat jelo se to za mírného deště a část proti slušnému větru, tedy na mokru, jisté useky velmi pomalu. I tak byla po chvilce na čele jen skupinka asi 7–9 lidí. Kdyby bylo sucho a takový hezký letní den. Bylo to by krásně jinde tak 37–38km/hod si myslím je reálné. A to už není uplně běžný amatérský výkon. Co jede vetšina lidí. Ale jak to dobře někdo napsal. Je to cca 50km tam se není na co šetřit. A i vyšší tempo tam na ten krátký časový usek zvládne víc lidí.

                            0 0
                          • Spící kníže :-)  

                            Tady ještě záznam z těch Dukovan kolegy z týmu Martina. Který vybojoval 3. místo a tak zůstal aspon jeden člověk na bedně náš.

                            https://www.strava.com/…es/329010638

                            0 0
                      • Smazaný účet  

                        To prostě zkus. Když odpadneš, tak to není žádná ostuda, jenom na tom vyděláš – potrénuješ jízdu ve skupině a trochu intezity. Já tam pojedu taky za účelem jízdy v závodním balíku a pro nabrání zkušeností. Loni na kritériu jsem kvůli kolizi odpadl z grupeta a už jsem se nedotáhl, chvilku jsem se vyvětral a pak mi nadělili kolo. A rozhodně jsem nebyl sám. Nikdo se ti smát ani opovrhovat nebude. Svého prvního závodu jsem se taky trochu obával, ale nakonec jsem dojel relativně v popředí :-))

                        0 0
                      • thomas666  

                        Přesně to, co hledáš – http://www.cesyk.cz/…o-zavodniky/, kategorie open, 50km a nemáš to daleko.

                        0 0
                        • Honza M.2  

                          Je to je můj domácí :-) Jedeš 2 kola v té open, připrav se na výživný kopec z Benešova :-) .

                          0 0
              • Spící kníže :-)  

                Ze začátku bych jistě volil krátké závody, a hlavně kde jede jeho věková kategorie. Ideální je právě ten okruh pár km, uzavřené kolečko. Je to všude stejné v amatérském závodě nikdo nečeká na ty na chvostu, takže at je to jakýkoli závod jede se pokud možno naplno. Je to asi jediná nejbližší akce na silnici. Pak budou i Dukovany ale to je těžký profil pro něho. Ten Hlohovec je jistě nejlehčí téměř rovina.

                0 0
                • gerrard  

                  Knize on nikdy poradne nejezdil. Naposledy by svou kategorii videl na startu. Nez by vyjel ten brdek v dedine, tak budou vsichni pryc a ani nema silnicu co psal a na horaku ho na start nepusti. Jedine co tam muze jet je nabor 10–16 let na 2km na kolecku v dedine. Ty doufam jedes, at mam komu fandit :).

                  0 0
                  • Spící kníže :-)  

                    Tak oba dvy naše týmy už budou každou chvíli drtit v Itálii já doma. Tak sa uvidí. Jak se říká. No, start ještě jistý není. Ale rád bych jel. A ty doufám na startu budeš taky :-)

                    0 0
                    • gerrard  

                      Ano na startu budu, ale jen drzet hadry a foukat kola :). Jestli neco pojedu, tak az budu mit neco najeteho a bude teplo, takze Hrusovany a Breclav to jisti, jeste jsem chtel zlate kolo, ale tam je kolize terminu :(.

                      0 0
                      • Spící kníže :-)  

                        Zlatý kolo jed pojedu taky poměříme síly ve sprintu do cíle :-)

                        0 0
                        • gerrard  

                          Kdybych jel tak stejne pajcku. Ale to uz je treti akce ten den a zlate kolo asi vypadne.

                          0 0
                          • Spící kníže :-)  

                            No když pojedu a jel bych to pade. Tak se pak vrátím do Jabloňova počkám na tebe a dám to s tebou do finiše. Ale pravděpodobně pokud bude volno a nebude kolize v termínu bych rád letos opět dvoukilčo to mne přeci jen baví víc.

                            0 0
                  • Spící kníže :-)  

                    On ten brdek zas tak slabej není. V tom 7 kole už je cítit. Koukám že jsem ten brdek jel průměr 31,4km/hodina to je slušnej šrot. A vypadá to tak z pohledu diváka neškodně. :-)

                    0 0
                    • gerrard  

                      No me ten brdek rozhodne neskodny nepripadne, kdyby me pripadl, tak klidne jedu :).

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Nebýt toho Brdku,a lehce zvlněného profilu, tak o Lohovcu ani nepřemýšlím :)))

                        0 0
                        • gerrard  

                          No ale ty nemas urcite nemas W/kg jako ja vis :). Ale su rad, ze krome knizete dalsi z BF co pojede, tak te taky povzbudim neboj.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            No já nejsem žádný silový ani výbušný jezdec, ale v kopcích zajedu příjemnější umístění než na placce. Ikdyž Lohovec je taky skoro rovina. :)

                            0 0
                            • gerrard  

                              Ja bych tomu snad ani kopec nerikal :) to je proste jen takovy brdek. Ale i par elitaku jsem tam videl ve stavu kdy jim to uz nechutnalo. Jinak je to placka kopce vypadaji jinak.

                              0 0
                              • Spící kníže :-)  

                                Ono řekl bych to tak, i takový menší brdek může být problém pokud se jede naplno. A už x okruhů. V tom kopci se ještě přiloží, a pak už ten výkon je dost velká pecka. A sil ubývá. Myslím že je to kopec kolem minuty, někdo ho jede i hodně pod. A to už jsou docela slušný čísla. Když ho vyjedeš relativně pomalu tak ani nic moc nepoznáš.

                                0 0
                          • Lada,s  

                            ja se letos prijedu taky uz jenom podívat :)

                            0 0
            • Smazaný účet  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Trollbringer  

      No tak abych dodržel co jsem slíbil , čímž myslím to že jednou za čas napíšu něco o progressu. Od té doby co jsem tu psal se změnilo jen pár věcí. Jezdím skoro každý den …když není nějak extra hnusně. Zjistil jsem že 200 kilometrů/týden určitě není moje horní hranice ale zatím ji nějak výrazně nepřekračuji. Najeto mám zatím 1600 km , a dnes poprvé jsem protnul stovku protože bylo docela hezky :). Jezdím pořád jen na biku a většinou tak zhruba těch 50 km i ve všední dny. Většinou na konci týdne skončím těsně nad 220 km. Občas víc , občas míň.A k tomu jsem teď asi dvakrát za měsíc zkoušel třeba jen 15 km do největšího kopce v okolí pořád dokola abych trochu natrénoval právě kopce a musím říct že těch 15 mi bohatě stačilo.No jinak ,sem tam cvičím kruhový tréning abych úplně nezakrněl :D Průměry po silnici(v terénu nevím) bych řekl že se výrazně zlepšili…dokážu valit o něco rychleji než dřív akorát to tempo moc dlouho nevydržím.Doufám že teď se bude dát jezdit ještě víc protože už je dlouho světlo a přece jen už i o něco hezčí počasí.

      Tak to by bylo asi vše , za něják doubu kdyžtak zase napíšu :) :D

      0 0
      • Prazak0  

        Ty kopce bych zatím tolik nedával a hlavně i do kopce jel aerobně, bez zadýchání. Na kyslíkový dluh bych vyjel leda nějaký krátký kopeček, snažil se ale jet drtivou většinou v aerobním režimu. Kilometry bych moc nezvyšoval, jen velmi pomalu. Nemělo by dojít k přetěžování, u druhého to posoudit nedokážu. Asi to bude chtít sledovat i opotřebení řetězu (výměna při 132,8 mm).

        Hlavní je pokračovat a dál a dál jezdit.

        0 0
    • Trollbringer  

      Mohu Mít ještě otázku? Mám strach abych nespadl do intolerance na trénink (přetrénování) protože trošku na sobě cítím příznaky které jsem početl na internetu. Ale nikde jsem nenašel přesně jak to vypadá u cyklistiky . Nejsem si jistý abych si zbytečně neuškdil protože z ničeho nic za 2 a půl měsíce najet 2000 km se mi zdá až moc vzhledem k tomu že jsem nikdy předtím nejezdil nějak více. Měl bych jen ubrat nebo úplně vynechat trénink třeba na týden nebo dva ? Prostě se bojím abych si tím přílišným nadšením neuškodil než že bych se zlepšoval . Díky

      0 0
      • Tencovozikmin  

        Tot otazka na odbornika. Kdyz jsi to chtel pojmout takto tak sis mel najit trenera nebo si nechat vypracovat program s nejakym cilem. Nekdo najezdi 2000 za dva mesice jezdeni do prace na kole. Muzes spolehat jen na svuj pocit,kdyz jsi to jeste nezazil. Pokud te to bavi a mas chut jezdit tak jezdi. Nekdy mene znamena vice.

        0 0
        • Prazak0  

          Začíná jezdi v 16. Aby někoho vedl trenér od úplných základů, tak by musel do oddílu přijít o dost dřív. Přijde-li později, tak by tu měl být předpoklad, že sám už trošku jezdil. Ne někdo, kdo zatím vůbec nejezdí, aby to stálo za řeč a trenér ho ve všem povede. Spousta lidí běhá samo pro radost a když trošku dodrží určitá pravidla, tak můžou mít i dost vysokou výkonnostní úroveň. Podobně u ježdění na kole. Zkrátka v tomhle věku, má-li ho přijmout nějaký oddíl, tak určitá trénovanost se přepokládá. Samozřejmě že pro nějaké závodění atd. to bude chtít oddíl a trenéra atd. Má jít jako do oddílu, kde nebude nikomu stačit? Pokud by ho někde vzali, tak se mu trenér stejně bude věnovat jen krátce.

          Dřív prof. Cihlář přepokládal, že než někdo půjde do oddílu, tak bude sám rok jezdit aspoň 3× týdně 20 km. To bylo pro nějaké žáky, asi mladší. Nemyslím, že by nabírali někoho, kdo nemá s kolem vůbec zkušenost s pravidelným tréninkem. Myslím, že i závodník sám, i když je v oddíle, tak musí se naučit naslouchat svému tělu.

          Asi bych začal sledovat tepovou frekvenci, pokud není měřidlo, tak např. v klidu či po dojezdu, spočítat dle vteřinové ručičky. Učit TF učí např. kardiaky po operaci, dřív to dělali sportovci taky, když nebyla měřidla. Pak by tu měl být patrný nárůst výkonnosti, na kole se to hůř sleduje, pokud např. je vítr, tak rychlost a časy na stejnou vdálenost jsou horší.

          Já osobně lépe snesu delší trasu a víc dnů volna. Pokud mám jezdit kratší a třeba 6 dní v týdnů, je to horší než to najezdit za 4 dny ježdění a 3 dny na kolo vůbec nesednout. Mluvím o situaci na jaře, kdy po zimě je trénovanost menší. V létě po naježděných kilometrech to je zas jinak Asi to platí nějak obecně, kdo začíná by možná měl jezdit 4× týdně a 3 dny mít na zotavení. Párkrát se mi taky stalo, že jsem to přehnal, např. mysím loni v únoru, jeden den 80 a další den myslím 50 a bylo to na mě moc. Pak chce na pár dní vysadit, vůbec na kolo nesednou, za 3 dny jsem byl zas v pořádku.

          To se tady psalo dříve, že závodníci najezdí ročně nějakých 10–12 tisíc, což dá asi tisícovku za měsíc, to odpovídá slabých 250 za týden. Možná pro začínajícího je přes 200 týdně moc. Při vážném podezdření na přetrénování bych dal třeba 2 dny volna a pak ubral. Víc dnů volna a pak asi snížil i týdenní kilometry. Snížit je možné i intenzitu, jet by člověk měl tak, že se nefláká, ale současně jede aerobně, tj. bez zadýchání se. Uvádí se, že změny po tréninku se začínají projevovat po 3 měsících. Možná bych zatím ubral, jezdil třeba 160 týdně v středním tempu a jezdil jen 4 dny v týdnu, další dny důsledně odpočíval. Myslím, že k těm 200 je možné se dostat, ale zvedat bych to začal až po 3 měsících ježdění. Teď je cca půlka dubna, do půle května 160, v květnu opatrně zvýšit na 170, začátkem června zkusit 180 týdně, stále je třeba se cítit v pohodě. Únava, ale současně příjemný pocit. Pak jde zátěž snížit ještě jedním způsobem, část z té týdenní dávky, třeba 160 jet regeneračně. Nižší tempo, kratší trasa, krátký trénink po vyjetí únavy po delším tréninku. Nebo např. při jetí 50 km jet 40 km v tempu a pak 10 km jet pomaleji, jen na zvýšení vytrvalosti.

          Nějaké laboratorní testy s lékařem a trenérem jsou skvělé, ale nevidím je jak nezbytně nutné. Dřív to závodníci neměli, ani ti, co jezdili TdF. Sledovali se víc věci jako naježděné kilometry, intenzita, a jak na to tělo reaguje – subjektivně i objektivně (např. zvýšení či snížení výkonnosti). Těch 160 km týdně není vůbec málo, pokud tu byla předchozí sportovní činnost, tak by to snad mělo být snesitelné. Jiná věc je určitá psychická únava, ale ta přijde spíš později. S tou jsem měl problém, když jsem celou zimu jezdil téměř bez přestávky. Asi bych si pořídil měřič tepové frekvence, nemusí být drahý a tím bych kontroloval jednak TF při jízdě (aerobní režim) a potom i v klidu. Dále i regeneraci. Tj. po zastavení, aby TF rychle klesala k normálu.

          0 0
          • Člověk a jeho svět  

            … že závodníci najezdí ročně nějakých 10–12 tisíc… To si myslím nebude přesné číslo.

            0 0
            • Spící kníže :-)  

              Tak tak, já bych to hádal na 20–24000km to bude blíž

              0 0
            • Prazak0  

              Závodníci v kategorii kadetů a věku 16 let, tak to bylo míněno. V tomhle věku nevím, jestli existuje tolik kategorií. U dospělých je to asi víc rozvrstvené. Silniční špička, co jezdí TdF, Giro, Vueltu atd., tam najezdí ročně myslím 30 tisíc. Za závodníky ale považuju i ti, co jezdí pro radost a současně jezdí závody, třeba jako v Dexter Cycling. Roční nájezd 10–15 tisíc, rychlost se pohybuje mezi 25–40km/h. To pochopitelně nejsou ti, co se cyklistikou živí. Nevím, jestli v kategorii kadetů jsou profesionálové. Ti, co jezdí a jsou českou první ligou, ale ne reprezentací (terminilogií z hokeje), tak tam hádám bude najíždět něco přes 20 tisíc. Jinak na závodech jsou kategorie myslím do 23 let, soutěží s dospělými, ale může získat trikto pro jezdce do 23 let. Neboli ve 23 se předpokládá, že ještě půjde nahoru, není to gymnastika, kde se brzo končí. Zkrátka, myslím že 10–12 tisíc km pro 16letého kadeta je v podstatě špičkový výkon, tohle jak někdo psal jezdí v Astaně, trasy závodů jsou podstatně kratší než u starších závodníků, myslím nějakých 50, 70 km. Vytrvalostní schopnosti jsou dlouhodobější záležitost, nemá cenu se snažit tu urvat vše za 2–3 měsíce. I když osobně si myslím, že dostat se na 200 týdně v tomto věku asi jde, aniž by se člověk zničil.

              0 0
              • jonti  

                Kdyz jsem byl junior, tak spicka jezdila okolo 16k, nekteri ani to ne. Spis se kladl duraz na intenzity a techniku.

                0 0
                • Prazak0  

                  Junior je výš než kadet, nájezdy jsou větší. Jednak větší zátěž dovolí věk a pak se předpokládá, že ten junior jezdil jako kadet a nejspíš i za žáky.

                  0 0
              • Smazaný účet  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • gerrard  

        Uz jsem ti to jednou psal. Jestli to myslis vazne tak testy, trenera, klub a zacit trenovat podle planu. Cyklisticky trenink ma nejakou strukturu nikdy z tebe nebude zavodnik jenom kazdodennim jezdenim bez hlavy a paty.

        0 0
        • Trollbringer  

          Já vím , ale teď se snažím ještě něco najet sám a zkusit si první závod. Až ho dám půjdu se zeptat do klubu. Připadá mi blbý jít tam a říct : Dobrý den , mohl bych s váma jezdit ? Sice nemám žádný základ a čekali by jste na mě co pět minut a po hodině bych vyplivnul duši ale určitě si budeme rozumět..:D Nebo se mýlím a fakt by na mě čekali nebo ubrali abych stačil ? Protože jestli jo tak tam jdu hned :)

          0 0
          • gerrard  

            Dokud tam nezajdes a nezptas se a nezkusis to, tak vedet nebudes. Za zkuseni nic nedas. Kazdopadne jezdit sam bez systemu a cekat, ze se budes rychle zlepsovat neni dobra cesta. Uz ted prosvihls dva mesice, ktere mohls stravit smysluplnym treninkem ve skupine podobne starych mladezniku. Uz ted mohls mit funkcni vysetreni a vedet jak na tom jses a mit to jako referenci pro dalsi mereni, jak se zlepsujes. Misto toho se v tom placas sam, jezdis bez hlavy a paty a tahas rady na foru. Jestli to opravdu myslis vazne, tak si najdi klub nebo trenera, kteri ti pómuzou.

            0 0
          • standoslav  

            Je to záležitost stará skoro 40 let, ale když jsme se tehdy s kamarádem skontaktovali s oddílem/trenérem a dal nám cár papíru, asi na měsíc a bylo tam: že máme jezdit 47 × 19/17 mysleli jsme si , že upadl. NO prostě nás bral jako elévy, co neumí jezdit, šlapat, měl pravdu ale nás to tehdy šokovalo.

            0 0
      • Manzak  

        Pretrenovani se projevuje i na stavu psychiky, ty neco takovyho pozorujes? Dle me je to dlouhodobejsi zalezitost nez 2 mesice a 2000 km. Myslim, ze se to projevi az po pul roce nebo dokonce cele sezone kumulovani unavy, ted jeste asi ne.

        0 0
      • JakeF  

        :D

        vsadím se, že podle internetu ty příznaky odpovídají i rakovině

        0 0
        • Trollbringer  

          No , je pravda že jednou když jsem se dostal na nějaký stránky s lékařskýma radama, tak jsem si diagnostikoval asi 6 nemocí…:D Většinou si člověk ty příznaky najde i když tam ani nejsou..:D

          0 0
          • JakeF  

            Přesně to jsem naznačoval.

            0 0
            • Trollbringer  

              Já to pochopil, jen jsem upozorňoval na to jak moc velkej hypochondr jsem :D

              0 0
              • Spící kníže :-)  

                Teď vážně bombarďáku 23.4.2016 pořádáme závod Dukovanské okruhy. Startuje tam náš kadet, je to mimořádný talent co jsem vyčet je tvého věku. Dojeď s ním poměřit síly. Zjistíš jak jsi na tom. Pokud ukážeš kvalitu bude tam spousta sportovních ředitelů, trenérů. Určitě se tě někdo ujme. Takže pokud máš o něco zájem ber hozenou rukavici.

                0 0
                • Manzak  

                  Nema silnicku jeste, zatim jezdi na horaku pokud vim, s tim se asi na zavode nepomeri.

                  0 0
                  • novas752  

                    Navíc jezdí teprve 3,5 měsíce.

                    0 0
                  • Spící kníže :-)  

                    Tak šup za rodičema at koupí nějakou trošku schopnou bez toho nepůjde vůbec nic. V 16 si to nikdo nekoupí sám. Ale jak jsem nadhodil musí někam jít zkusit to. Kecama ještě nikdo nic nedokázal. Určitě by šlo si kolo i půjčit. Jenom chtít.

                    0 0
                    • rkawa  

                      presne – pujcit

                      0 0
                    • Prazak0  

                      Koupit silničku, koupit mtb, pak ještě kolo na cyklokros. I kdyby kupoval levnější kola, tak to je hned sto tisíc. S tím, že zakrátko to bude chtít kola lepší, pokud teda bude opravdu závodit. Zatím jezdí pár měsíců.

                      0 0
                • Prazak0  

                  Měřit síly s někým, kdo jezdí pár let nemá smysl, i kdyby to byl průměr a ne talent. Taky na horském kole nemá šanci proti silničnímu kolu. Ale pobavit se s trenéry ap. by smysl mělo.

                  Jako trenér bych čekal, pokud se nezačíná od mladších žáků, že tu nějaká sportovní aktivita už byla a že tu bude určitá kondice. Já se můžu srovnat s lidma, co jezdí třeba jako hobíci, najezdí za rok 15 tisíc, nebo ani ne. Kouknu na jejich tréninkový deník a vidím, že bych jim nestačil. Pokud vidím, co jezdí oni a srovnám s tím, co jezdím sám, tak nemusím na závod. Nakonec občas na silničce mě někdo předjede, tady si stačí zkusit jeho tréninkové tempo, jak dlouho to vydržím.

                  Trénink s trenérem by určitě cenu měl, technika, tréninkový plán člověka, co trénuje tu věkovou kategorii, tým dalších jezdců atd. Ale v 16 to tam chce přijít a aspoň trošku mít najeto. Lidi, co jezdí jen tak, nezávodí a nebo nejsou v oddíle a závodí třeba jednou za rok, tak taky můžou mít najeto. Na těch závodech bych si všiml, jak dlouhé trasy v daném věku se jezdí, myslím že to bude tak 50,70 km. Ještě další věc je, že chce závodit na horském kole. Jestli dobře chápu, tak řada cyklistů různých disciplín stejně najíždí kilometry na silnici, ať jezdí cyklokros v terénu a nebo na dráze, asi bude platit i pro mtb. A přijde mi, že zejména mladí ale mnohdy i dospělí závodí často víc disciplín, např. cyklokros a silnice, dráha a silnice ap.

                  0 0
                  • Spící kníže :-)  

                    Náš, mladej je dobrej i v ostatních sportech, jezdí od loňska trošku víc. Letos má 2000km ale je to talentu, intuici na věc.

                    On ho má takže, pokud tomu dá půjde mu to dobře. Myslím že mlaďoši pojedou dvě kolesa. 2×37km ale nekoukal jsem na to přesně.

                    0 0
      • MirkoCarver  

        Tady se můžeš dočíst něco o fyziologii člověka. Pokud ti někdo nesestaví tréninkový plán, měl bys trénovat tři dny za sebou a pak den pauza. Najdi si nějaké XC závody v okolí, zajeď si něco a uvidíš.

        0 0
      • Yura  

        Co si budeme nalhávat aerobni sporty na sportovni urovni mají do zdravi daleko. To ti potvrdi kazdej kdo se v tom trochu vyzna. Ještě k tomu když k tomu pridas neustale omezovani prijmu kalorii, aby ses drzel na nejake „idealni“ vaze pro danou aktivitu bez ohledu na svůj metabolismus apod. Proste telo neustale tlacis tam, kde byt nechce. Neustale zvysena hladina kortizolu. Postupne se snižující hladina testosteronu, produkce hormonu stitne zlazy atd.. Ještě k tomu u mladého kluka v puberte, kterej ještě nedospel a stále roste.. Ano nekteri muzou telu nakládat neskutecne bomby a prezijou to bez uhony, ovšem tech co jsou radi, ze se z toho vymotají zdravi taky není zrovna malo. Ti stastnejsi jsou pod dohledem sportovního doktora a tohle všechno pripadne zachyti v cas.. ja bych ti poradil neridit se podle nejakych obecnych příruček, ale aby ses ridil podle sebe a to jak ti je. Tzn. jezdil pro radost a když se cítíš unavenej, tak proste odpočívat a hlavne poradne a kvalitne jist. Rostes a telo potřebuje vseho 2× tolik co dospelej..

        0 0
    • MartinM  

      Ne, nemuzes. Muzete close, vyreseno :D

      0 0
    • l.bily  

      Chlapce ty si vjeris:) sak zacni jazdit,uvidis jak je to narocne a ne tu snivat u pocitaca o 10000 km rocne. Skus a uvidis, napis cez leto kolko si najel a kolko zavodu apsolvoval.

      0 0
    • ubo  

      Mohu se zeptat, jak to pokračuje ? Zda už byl nějaký závod? Jaký jsou tréninky?

      0 0
      • Manzak  

        No tak jelikoz se tu uz mesic neobjevil, tak predpokladam ze ho euforie z kola opustila.

        0 0
      • Trollibringer  

        Ne , nebojte se , nepřešlo mě to :) Chodím sem bez přihlášení a nevšiml jsem si že je tady ve vlákně něco nového :)…abych to shrnul…Tréninky pokračují tak nějak pořád stejně , jen jsem malinko ubral ..jezdím cca 140–170 za týden ale snažím se spíš zrychlit…po silnici už valím třeba 27/29 …což je zrychlení o nějakých 8–9 km/h oproti loňsku…byl jsem zatím na dvou závodech jenže mě to trošku překvapilo vzhledem k tomu že jezdím spíš delší trasy a tohle byly čistě krátké okruhy s kopcema a tam jsem jaksi dostal strašnej klepec..:D Na obou jsem se umístil až v třetí třetině. Jinak do klubu už jsem zašel ..a příští týden se mám přijít ukázat na 1. trénink…Mimoto jsem přihlášený ještě na 2 maratony tak uvidím jestli tam to bude lepší než na těhlech rychlejch krátkejch :)

        0 0
        • Prazak0  

          Týdenní zátěž mi přijde akorát, teda vzhledem k době ježdění a najetým kilometrům. 160 km týdně vyjde na 4 čtyřicítky. Přijde mi, že to je poměrně krátká trasa. Asi bych jezdil občas kratší a občas delší, třeba jednou 60, jednou 50, jednou 30 a jednou 20. Rychlost by měla být optimální, ani moc, ani málo. Taky bych ji střídal, tj. rozhodně nejel pokaždé jako o závod. Spíš to jezdil vše aerobně. Na ten maraton bych se připravil, že bych pár týdnů předtím trošku přidal kilometry a ubral na rychlosti. Nebo třeba jet 50 kmi obvyklou rychlostí a pak cíleně jet 20–30 km volněji. Jednou v týdnu 70–80, jednou 50 a dvakrát kratší, třeba 20+30, což by dalo celkem 170–180 km. I ty krátké jízdy bych nejel vyloženě rychle, ale o něco pomaleji, bral bych, že mi jde hlavně o vytrvalost. Jízda ve vyšší intenzitě by přípravu spíš nabourala.

          V téhle fázi jsem k závodění trošku skeptičtější, nebo spíš bych zde nečekal velké výsledky. Jako důležiější mi přijde ta návštěva klubu. Na závodech, kde mi většina ujede se člověk moc nenaučí, v klubu, kde s nima odjedu tréninky, zvl. budou-li tam mít i někoho, komu stačím, tak to může mít velkou cenu.

          Každopádně mi přijde, že tu je patrný pokrok, i když větší nárůst výkonnosti bych teprve čekal. Pak tu napiš, jak jsi dopadl v klubu, případně jaké ti dali pokyny, jak jezdit. Dřív se dělala cyklistika jako taková, tj. lidi jezdil na silnici, ale i na dráze, případně i nějaký cyklokros. Specializace přišla až později, případně i ten specialista tam i v dospělém věku zařazoval stejně další disciplíny, jako dráhu či cyklokros k silnici ap.

          0 0
    • ubo  

      Je to bez 4 dní rok, tak by mě zajímalo jak to s tebou vypadá, jestli si to nevzdal a jak trénuješ a zlepšuješ se.

      Pak mimo tebe: Kolik najede hodin/kilometru spicka v juniorech/ kadetech?

      0 0
    • Trollbringer  

      Díky za upozornění abych zase něco připsal :)

      Abych shrnul rok 2016 – Přestěhovali jsme se takže jsem si sehnal tým, který sice není zrovna blízko , tudíž podpora spíš v tom smyslu že mi trenér posílá soubory s rozpisem tréninku, ale nic lepšího prostě nebylo :/ Nejezdil jsem v jejich dresu a ani za ně nezávodil a to nejspíš nebudu zatím ani letos. Víceméně si mě zatím vzali z dobré vůle s tím že se podívají jak mi to půjde a dál se uvidí abych zbytečně neplatil členství.Zhruba do května jsem jezdil podle sebe , cca 150 za týden.O něco později jsem si sehnal silničku a trénuju převážně na ní.Plán plním řekl bych na 100% , žádný výpadek ani nechuť k tréninku jsem zatím neměl.Teď přes zimu dost běhám a cvičím.Odjel jsem jeden maraton a dva XC závody. Myslím že můžu s klidem říct že na XC asi nejsem a proto to vidím spíš na ty maratony.I když… :)Byl to karlštejn , na kterém jsem dojel v první stovce i z uplného konce startovního pole.Za celou sezonu jsem měl tedy lehce pod 10 k km. Letos se to nejspíš o něco zvýší.Teď všechno ohledně tréninku řeším s trenérem , případně se spolužákem který začal taky jezdit.Řekl mi vlastně skoro to samé co vy , že když budu trénovat stejně jako předtím a bude tam trošku talent tak není pozdě začít v 15 – 16. :)

      1 0
      • petr99  

        Respekt chlape, na to bych neměl morál takhle „jenom“ točit kiláky. Fakt dobrý, že to dáváš.

        0 0
    • Trollbringer  

      Čímž bych toto téma asi uzavřel , myslím že další postup už je jenom na tom jak moc budu makat . Kdyžtak bych v budoucnu třeba dal nějaký report s delším odstupem. :)

      0 0
      • Manzak  

        Vzdyt ja mam dojem ze sem pises jako trolix nebo tak nejak, tak jaky odstup?

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce