• tele

    Ahojte,

    chcel by som vam opisat moj problem s dnesnymi pretekmi, ktore som nedokoncil. Chcel by som vas taktiez poprosit o radu ci sa da tomu nejako pomoct alebo ci som urobil nieco zle.

    1. Bol to dnes velmi horuci den 37 stupnov celzia v tieni.
    2. Preteky by trvali, keby som preteky dokoncil v skupine z ktorej som odstupi, 4 hodiny 40 minut.
    3. Ja som pretekal asi 4 hodiny 20 minut, odstupil som asi 10 km pred cielom.

    Problem bol s pitim, s jedenim a s dehydrataciou a mozno aj s upalom:

    1. Vypil som asi 3.5 litra ionotovych napojov [asi 0.8 dl na hodinu]. Bolelo ma brucho pravdepodobne, ze moje telo nedokaze take mnozstvo pri namahavej sportovej aktivite prijat. Tento problem som si vsimol aj predtym, preto som pil len 0.8 litra za hodinu. Naozaj ma boli brucho z tohto dovodu? Mate aj vy s tym skusenosti? Moze to byt nieco ine? Prehriate organizmu? Ja to iba moj predpokladam, ze uz viac tekutin nemoze moj zaludok prijat a tak ma boli. Zle uvazujem?
    2. Nic som nejedol. Bolo to stale hore dole-kratke kopce, naklonene roviny, dlhe kopce, nekvalitna vozovka a vietor. Subjektivne som nebol hladny. Mal som aku-taku energiu s iontovych napojov. Nebol som hladny, nepocitoval som hladak. Ja pouzivam dost specialny iontovy napoj, ktory obsahuje dost vela energie [sacharidov] s nizkym glykemickym indexom-pomala ale stabilna energia.
    3. Poslednych 40 minut som bol uplne odpisany. Pri jednom stredne tazkom kopci som si vystupil zo skupiny a pri druhom som zabalil. Co to bolo? Upal? Dehydratacia? Kombinacia viacerych faktorov?

    Ako to planujem urobit nabuduce? Ked bude takto horuco ist maximalne na preteky, ktore by mi trvali 4 hodiny 15 minut.

    Vidite tu aj nejake ine riesenie, ze by som mohol napr. nabuduce absolvovat tieto preteky alebo aj dlhsie v rovnaky podmienkach?

    Dakujem za odpovede.

    0 0
    • Yura  

      A před zavodem jsi byl dostatecne hydratovanej? Když jdes uz do zavodu jako susena svestka, tak je jasny, ze odpadnes dřív nez kdyby jsi byl aspoň trochu zavodnenej. Minimalne den před zavodem zvýšit prijem sacharidu a vody. Tim telo zadrzi vetsi množství vody..

      0 0
    • Rychlej turista  

      Bych to viděl na ten jonťák. Zřejmě hodně koncentrovaný a tím pádem ho tělo v takovém množství odmítlo. Příště více zředit, případně ho pít jen první hodinu, dvě a pak už jen suchou vodu. Dá se tak toho bez potíží vypít více. A samozřejmě se především zavodnit už před závodem.

      0 0
      • Bokec  

        Sucha voda? To je neco jakou suchej led? :-) kde se to da koupit. Ja u nas vim jen o mokrej vode .-)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Kristepane, když napíšu voda, tak se hned ozve Yura, kolik že je v ní toho a tamtoho. Takhle je snad jasné, že je myšlena voda bez přísad. I z toho, že se Yura nezval, je zřejné, že to pochopil i on :-)

          0 0
    • Radez  

      Tak na preteky jsem musel použít gůgl, abych věděl co to je.

      0 0
    • Biker jak Pes  
      1. Tohle si musíš zkusit. Každý snese něco jiného. Po delší době už nemůžu sladké vůbec pít a piju jen čistou vodu, maximálně do toho trochu sypnu něco na chuť. Samozřejmě je ale třeba se zavodňovat už několik dní dopředu. To, že si ráno dáš a půl litru čaje více už neudělá skoro nic. Maximálně se z toho během závodu počůráš. Tvé množství je z mého pohledu žalostně málo. Na tohle bych v těchto podmínkách objel zhruba 3 hodiny, pak už by následoval rychlý konec.
      2. Tohle je jasný *******. Energie z ionťáků je sice pěkná, ale už nad dvě hodiny bys měl něco sníst. Pocit hladu nebudeš mít asi nikdy. Pokud ano, tak už je dávno pozdě. Musíš se naučit jíst pravidelně a jakmile přijde chvilka klidu, hned se začít ládovat. Já začínám jíst po cca 40 – 50 min a pak každou půl hodinu. Tohle je základ. Začínám tuhou stravou, která je méně sladká (bílé pečivo se šunkou) a postupně přecházím přes sladké a na konci dám gel. Někdy jezdím bez gelu, nebo si ho nechávám pouze, když je krize.
      3. To už bude následek kombinaci předchozích dvou bodů a k tomu určitě přispělo i teplo.

      Riešenie: Nejprve trénovat, hodiny za tebe nikdo na tom kole neodsedí. Pak závodit, protože závod je nejlepší trénink. Do toho řešit pitný a stravovací režim. Nicméně je třeba si uvědomit a to je asi nejhlavnější, že při nějakém tréninkovém zápřahu je třeba ten pitný a stravovací režim řešit NEUSTÁLE. Není to jen otázka jednoho dvou závodů do roka. Pokud závodíš skoro každý týden, tak je to neustálý kolotoč toho, co si uděláš k jídlu, když dnes si jel takový trénink a zítra jedeš zase takový trénink apod. Pak to můžeš vzít z pohledu hobíka a vykašlat se na to, ale počítej s tím, že ti na tom závodě může dojít. :) To se ale vlastně stává pořád, takže těžko radit. :D Asi se to bude zdát někomu jako vyhrocené, ale můj pohled na věc je takový, že zdravá strava prostě ke sportu patří. Nicméně, jak píšu, trénink je nejvíc.

      0 0
    • scalar  

      4 a půl hodiny závod bez jídla? Já bych bez jídla nedal ani hodinu a půl závod…

      0 0
    • tele  

      Dakujem za odpovede,

      1. To zavodnenie den pred pratekmi som podcecil, to je pravda. Ale na druhu stranu, kolko percent hmotnosti sa da takto prijat? Telo nezacne si ukladat vodu vo velkom mnozstve len preto, ze viac pijem, ono nevie ze o den to bude potrebovat. Nie? Neviem, ja to nevidim na viac ako 2 percenta z telesnej hmotnosti, aj to je dost, cca. 1.4 litra vody zo 70 kg osobnej hmotnosti. Mozete ma poopravit, ak sa vie telo takto zasobit viac vodou.
      2. Iontak som viac rozriedil vodou, ako ked je napr. 25 stupnov celzia. Problemy s bolesto brucha mam podobne aj ked pijem iba vodu. Jedine o com snivam pocas takychto horucich pretekov je chladeny bublinkovy sladeny napoj ale to je asi mimo, vsak to je vemi koncentrovane? Z toho by ma bolelo brucho prave z tej vysokej koncentracie? Nie? Na druhu stranu uz som videl aj profikov co si davaju colu pocas pretekov, tak neviem.
      3. Ja poznam bolest brucha sposobenu prilis koncentrovanym iontakom ale toto nebol ten pripad.
      4. Dalsia vec je, ze napoje su horuce, ked ich pijem. Ci je to iontak alebo voda. Povedal by som, ze pri vode je to este horsie. Nemoze aj toto zohrat urcitu ulohu?

      Dakujem za odpovede.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Teplá voda se vstřebává lépe, než studená. A na bolest žaludku je dobré sníst kus louky. Púpavu, jitrocel a tak :-)

        0 0
        • tele  

          Ano, mozno, ak ma 30–35. Ale ak je vonku 37, vozovka ma 50, tak voda moze mat takmer tych 50 ako vozovka a to uz je podla mna pre telo problem pretoze prijma chladiacu zmes [vodu], ktora je v skutocnosti teplejsia ako teplota tela.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Studená voda stahuje cévy a tím zpomaluje vstřebávání. A tělo se ochlazuje pocením. Ne tím, že piješ studené.

            0 0
            • tele  

              Ano, ale ked prijmes vodu, ktora ma viac ako teplota tela tak nedokaze ziadne teplo absorbovat.

              Ked prijmes vodu, ktora ma 20 tak telo ju zohreje na teplotu tela a potom ju telo vypoti, zbavi sa prebytocneho tepla.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Chladíš se tím, že se potíš, tzn. tělo jednak odevzdá teplo k tomu, aby se voda dostala na povrch těla v podobě potu a druhak se ochlazuje tím, že se voda z povrchu těla dostane pryč. K tomu potřebuje další teplo, které si vezme z pokožky.

                0 0
              • Člověk a jeho svět  

                Kdyby to byla pravda, tak stačí pít ledovou tříšť, a tato vedra nás nechala klidnými ;)

                0 0
              • Smazaný účet  

                Tak si to vemem matematicky…vazis 75Kg…to je cca 50l vody o teplote 37stupnu. Kdyz si dal 0,2l hlt vody o teplote 10stupnu, o kolik se ti zmeni celkova teplota vody v tele?:))))

                0 0
      • Yura  

        Ano mas pravdu. To ze zacnes pit vetsi množství vody neznamena, ze se telo zacne zavodňovat. Ono to je totiž presne naopak. Jakmile se zacnes prolejvat vodou, tak telo zacne vodu poustet a budes chodit na malou co pul hodiny. Tohle bezne provozuje kulturista v posledním tydnu souteze. Zacne pit 10–15l vody denne a pak to utne na 1l diuretického caje a za den, dva je jako susena merunka. :D Proto jsem ti psal, ZE MAS ZVYSIT PRIJEM SACHARIDU. TY NA SEBE TU VODU NAVAZOU.. Idealne nejaka rejze nasladko s ovocem apod..

        0 0
    • Rubi  

      Proste si nejedl, videl bys nekde, ze se jezdi jen na iontak?

      0 0
      • McBlacky  

        na BF :)

        0 0
        • Yura  

          Blbost. Legendy z BF jezdi 200km na kysele jablko u cesty a MAX do 500ml vody..

          0 0
          • platypus  

            No je to divný, ale čím víc jezdím tím méně toho potřebuju sníst, když to srovnám se začátky. Nehledě na to, že člověk se naučí zvolit tempo aby to odjel na co nejmenší energetický výdej.

            0 0
            • Yura  

              Heh a co je na tom divného. Proste se telo adaptuje a hlavne taky z toho tela odpada všechen ten balast, kterej nemusíš sebou tahat a zivit. :) Driv když jsem mel uplne nulove kardio a tahal na sobe přes 100kg, tak jsem taky musel zrat co 40 minut. Ted jezdim jen na trochu dextrozy do 3 hodin. Taky mam o 20kg min, coz je znat neskutecne na tom kole ze jo… :D

              0 0
              • platypus  

                Já nevím co je to dextroza, dneska 3hod bez ničeho a furt jsem stejně bachratej :-)

                0 0
                • Yura  

                  Dextróza=glukoza, je to ta nejjednodussi forma cukru, která ti vleze do krve, když snis nejake jidlo obsahujici sacharidy.. :) Jestli ses furt stejne bachratej, tak asi jezdis malo. Protože kdo jezdi dost, tak se opravdu v jidle omezovat nemusi a stejne bude vypadat jako cyklista. Ja toho dost nenajezdim, tak musim davat bacha co a kolik dam do huby, aby se na me netrepal nejakej rosol pod cyklo hadrama, vypada to trapne.. :)

                  0 0
                  • platypus  

                    Právě že jezdím víc a vážím furt stejně, taky dávám bacha co dám do huby, na ovar jsem nikdy nebyl ale buchty to je moje :-) no to je jedno, ať se zakladatel vlákna nezlobí.

                    0 0
                    • Yura  

                      Tak když ti to tak vyhovuje a nesere te to.. :D Me to pak prijde smesne hlavne u lidi, kteří resi neustale všechno kolem, techniku, gramy apod.. ale to ze mají kolem pasu 15kg OTPčko to jim vůbec nevadi… :D Naopak se me libi borci, kteří nemaji ani tretry, výbavou proste totalni amateri, ale uz jen od pohledu clovek pozna, ze to jsou cyklisti jak remen.. :)

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Člověče, takových jsem zatím moc nepotkal. Už jen proto, že cyklista najede mraky kilometrů, takže materiál spotřebovává, takže kupuje občas nový. Takže občas potkáš rychle a vytrvale jedoucí jezdce oblečené v ošuntělém a zašlém oblečení nebo i věcech z Lidlu.

                        Sem-tam nemají staří pánové tretry, protože jezdí dodnes v klipsnách, ale to neznamená, že nemají nenápadně elegantní a veskrze moderní (přestože třeba ocelová) kola, na hony vzdálená ‚kvalitě‘ Favoritu (a krom toho přiznávají, že na svezení mají doma ještě ‚nedělní‘ hliníkáč nebo i karbonku).

                        A ano, vím i o jednom takovém zarytém cyklistovi na letitém Favoritu, ale on to už dělá spíš trochu z recese.

                        Bohužel, musím konstatovat, že v mém okolí si nejméně 99% cyklistů hodných toho označení dopřává luxusu a pohodlí moderních výdobytků – počínaje rámy, záplety, tretrami a konče u kraťasů s vložkou.

                        0 0
                        • Yura  

                          Clovece nechapu o cem to pises, ale chápu, ze musíš ke každému memu komentu něco inteligentního napsat.. :D

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Píšu o tom, že ‚cyklista jak řemen‘ zpravidla nejede v bavlněných šortkách na Favoritu, na to se mám příliš rád.

                            0 0
                            • Yura  

                              Tak cyklo trenky většinou mají, ale to je tak všechno. :D Ja jich poslední dobou potkavam nejak az moc. Prosta stara rozvrzana horska, krosova kola, normalni kecky, ještě většinou taky nejaka zatez v podobe batohu, brašen, ale uz jen na tech lytkach vidíš, ze uz mají něco naslapane. Tihle mi poslední dobou davaji fakt zabrat… :D To jsou proste většinou lidi, kteří se o svet cyklistiky nezajimaji, neresi zadne blbosti okolo, proste jen jezdi na kole.. :)

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Tak Cyklista nevyjede na vrzajícím kole, protože co-kdyby-to-byla-prasklina. Batoh na zádech také není na jízdu nic moc. A že má někdo velká lýtka, to moc neznamená, může to být klidně ze silového šlapání a nikdy jinak.

                                Prostě jen jezdí a neřeší, kdyby řešili, třeba by jeli rychleji, víc, dál, s menší námahou :-)

                                Jestli Ti takoví dávají zabrat, máš problém. Být Tebou, pořídil bych si dres Slavoj Houslice a také neřešil a také jezdil, třeba se k těm lýtkům ještě dopracuješ.

                                0 0
                              • Smazaný účet  

                                Já je taky potkávám, že by mi dávali zabrat? To nemohu říct. A to že je potkávám poslední dobou spíš připisuju tomu že začli víc jezdit hobíci.

                                0 0
                                • Yura  

                                  v 99% pripadu me butto ziletkar preleti nebo ostatní predjedu, protože jedou fakt pomalu, ale sem tam se najdou zajimave exemplare a proto si je pak dobře pamatuju. :) Naposledy na cyklostezce Sternberk-Olomouc starej typek odhadem tak 60–65 na starem trekovem kole proti vetru si to masiroval přes 30 urcite. Dobrou pulku trasy me trvalo nez jsem ho dojel a pak nemelo smysl ho predjizdet, protože bych jel v tom vetru proste skoro nadoraz, on by si odpocinul a zase me sejmul, takze jsem se vezl a jen pocital obratle a zebra, která mu lezla přes dres. :D

                                  0 0
                          • kotew CZE JIHLAVA  

                            Dej si rohlík:DDDDD

                            0 0
            • scalar  

              Jezdin na kole s myšlenkou na co nejmenší energetický výdej je divné, to si raději dám do kapsy sojový suk a projedu se rychle.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Jo mam to samé, akorát u mě ten vývoj trval jen půl roku. Před půl rokem na silničce u sebe šest tyčinek od Isostaru + bageta na benzíně. Teď klidně na MTB 100km jen na vodu se štavou a při zastávce pivko nebo kofolu, najím se dycky až doma.

              0 0
              • platypus  

                Záleží ještě na tempu, zpravidla na jaře na 50.km musím něco zobnout, vždycky radši s sebou něco do kapsy.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Množství jídla hodně záleží na teplotě a případném zmoknutí. A na intenzitě a předpokládané další době jízdy.

                  Jinak – jak někdo psal o vstřebávání vlažné vody, tak ať si uvědomí, čím se vyvolává zvracení.

                  Je to pár let, kdy nějaká profistáj dělala testy a zjistila, že na pití v teple je optimální teplota nápoje snad kolem 17°C.

                  Také existují individuální limity na vstřebávání jednoduchých cukrů a jejich koncentraci v přijímaném nápoji.

                  Jako jeden z limitů stravování při fyzické zátěži se udává i pokles kyselosti trávících šťáv.

                  Ze zkušenosti bych řekl, že stav zakladatele vlákna byl důsledkem kombinace nevhodného složení nápoje (a navíc k němu ještě gely, fuj!) a přehřátí z vlivu prostředí a vysoké intenzity.

                  Být jím, pokud nechce nebo nemůže měnit nic jiného, tak bych si dal do kapsy třeba suchý rohlík a zkusil i něco zakousnout. A jestli je na sladké, tak klidně banán nebo na občerstvovačce pomeranč.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Jo já taky beru tyčky, ale většinou je dovezu. Je fakt že občas někde skočím na zmrzku ale ta je na chuť a ne na hlad.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.