Místa s pěkným výhledem v okolí Prahy

37 nepřečtených
  • jizby

    Mám rád, když vyjížďka má nějaký cíl. A jeden z dobrejch cílů je vyvýšené místo s výhledem do kraje, nejlíp až k obzoru. Byl bych rád, kdybyste se tu podělili o své top kochací místečka, kde je hezky a která poskytují životem znavené bytosti alespoň iluzi nadhledu nad touto planetou:-)

    Anketa: západ slunce, nebo hospoda?

    6x
    30%
    7x
    35%
    3x
    15%
    0 0
    • jizby  

      Tak na západy slunce mám hned dvě místa. První je mohyla na Bílé hoře. Jak název napovídá, je to vlastně takovej malej montBlank, takže je to dost vysoko, aby byl vidět západní obzor. Výhled zpestřuje letiště Ruzyň svým běžným cvrkotem i různými zvláštními efekty. Někdy, tuším v květnu a srpnu lze vidět zákryty slunce letadlem. Jindy zase sluneční odrazy na spodku letadla v době, kdy už slunce dávno zapadlo. Kdysi jsem tam potkával zajímavého dědulu, s kolem ověšeným asi pěti homemade světly. Už tam nejezdí. V současnosti atmosféru místa kazí lidi, kteří tam pravidelně zrovna při západu venčí smečku velkých psů. A tak radši jezdím na svoje druhé, mnohem lepší místo, který určitě skoro nikdo z vás nezná.

      0 0
      • jizby  

        To druhé místo je pahorek z hlíny, asi tak něco jako v tom filmu. Veliký krtinec dočasně vznikl díky stavbě výpadovky na KV. Rád tam jezdím, je to můj oblíbený podvečerní švih. Po dokončení dálnice ho pravděpodobně rozeberou, tak si tam zajeďte včas, než bude pozdě. Mám v plánu svolat na něj B-F vyjížďku, protože je to zajímavý místo.

        Hromada je jen asi 20 m vysoká ale je strategicky dobře umístěná těsně u jižního plotu letiště. Jeho ranveje odsud máte jako na dlani. Výhled k obzoru je tam velmi dobrý skoro na všechny strany – je to možná nejlepší přirozené stanoviště v Praze. Je tam vidět na Krušné hory, středohoří, Jizerky až po Krkonoše. Pokud počasí přeje, západ slunce je tam jako z praku. Na hromadě se dá i FR vyblbnout, jsou tam nějaké dva sjezdíky cestou ale jde to tam prát dolů llibovolně. Nahoře je miniaturní trajlík, kterej si tam vyjezdili čtyřkolkáři. Hromada je za sucha snadno dosažitelná. Za mokra nedoporučuji – je tam všude bahno. Příjezd:
        1) (->Z) Z Prahy po Karlovarský do Hostivic, tam podjezd pod tratí – za ním 1/2 km doprava, (->S)po dlažkách hned přes koleje a dál po nich do kopce. Nahoře horizont asi 1/2 km k závoře, vpravo už je plot letiště. U závory doleva (->Z)až k dálnici a pak podle ní, (->ZSZ) nebo cestou polem doprava a hromada je už vidět, je tam ještě jedna menší, tu nepočítám, ale ta jde taky jet, výjezd přes dvě vlny přímo od příjezdu. Nahoře je velká plošina a dokonce s jezírkem. 2–3) Nebo lze z Prahy od sídliště Dědina (předtím (->Z) Evropskou, za mekáčem u Šárky mírně doleva Vlastinou na Dědinu, kolem Delty až na křižovatku „T“), na ní doleva (->J) 20m a hned doprava vracečkou (->S) zprava objet ústav rostlinné výroby, (->Z) zavřený vrata jde objet a pak furt rovně pod obchvat, pak podle plotu letiště až k stavbě dálnice, pak buď doleva kolem hřitova k dlážděnce u přejezdu, nebo dálnicí a vyjede se na horizontu před závorou viz 1).

        1. Cesty 1–3 brzo skončí kvůli té dálnici. K hromadě se dá dostat z opačný strany: Nějak do Jenče, tam doprava (->S) a za dálnicí (bude tam přejezd přes ni) se furt držet co nejblíž letišti. Konec ranveje je vidět ze silnice a vede tam polní cesta. Tak po ní (->V) a pak furt podle plotu po pěšině na kraji pole (->SV). Hromada se objeví po 2 km vpravo, volba cesty na posledním km již podle aktuální agrotechnické konstelace na okolních polích. Asi tam brzo nějaká nová cesta vznikne.
        0 0
      • jizby  

        Naprosto jedinečný je pohled do Velké Ameriky a to ze západní strany, kerá je dál od silnice, z plošiny s výrazným skaliskem. Od silnice to není ono, jsou tam ohrádky na lidi, plno aut, provoz a hlavně ten pohled není nic moc a ještě většinou proti slunci (odpoledne)
        Zato z druhý strany – to se nedá popsat. Tvar kaňonu s terasami se zde zobrazuje s dokonalou perspektivou.
        Dokonale průzračná temná voda, krásný skály, plno barev. Je to jak z jinýho světa. Vždycky se mi vybaví jak tam drandil Limonádový Joe.

        0 0
    • jecnak  

      Dablicka hvezdarna (krizek) – vyhled na Rip, Milesovku, Bezdez, Ralsko, Jested atd. Skala nad Vltavou v Bohnicich (kontrola minule Lost in Prague) – vyhled na celou Prahu. Baba – vyhled na Bohnice, Dablice atd.

      0 0
    • fousac  

      tak treba tohle brdy.unas.cz/mis­ta/m_vysilac/cu­krak14_1.jpg by byl fajn cil… skoda ze cukrak neni bezne prisupny… :(

      jinak dve vyhlidky jsou u cernosic, po obou stranach reky… obcas tam startujou parasutisti… ale stezku vysvetlovat nebudu… :-P dystak se muzu spachat poznavaci vyjizdka…

      pak jeste mam rad u altanku nad Zbraslavskym nadrazim u vykopavek… tam je to moc pekny…

      a klasicka na cerveny TZ nad vranskou prehradou, ale to snad ani nemusim pripominat… ;)

      0 0
      • screamercz  

        Nechtěl bych šplhat nahoru, už jen z té fotky se mi zvedá kýbl ;-)

        0 0
      • Darkson  

        jj, přesně na vyhlídku za altánkem na vykopávkách jsem si vzpomněl jako první. občas se tam v podvečer zastavim a dám tyčku. spousta pěkných výhledů(žel na sídliště) je v Krčáku

        0 0
    • vt  

      Slapy-Nova Rabyne-Stromec … pred konce stoupani je pekny vyhled na povltavi.

      0 0
      • jizby  

        Ano, Vltava má často hluboká údolí a výhledy na ni zvrchu by daly na samostatnou kapitolu. V Praze je hezký výhled na Vltavu od Hlubočepských ploten – nad Prokopákem.

        0 0
    • jecnak  

      Nejsou sice Prazske, ale jako tip na vylet… www.bajk.cz/…a/clanek.asp?…

      0 0
    • gándhí  

      Pro mě má pořád velké kouzlo pohled z Dívčích hradů, konkrétně z přírodní památky Ctirad.

      0 0
      • gándhí  

        Pardon, oprava: Pro MNĚ…

        0 0
        • ivaneck  

          radeji to zas oprav zpatky :)

          (spravne je mě nebo mne)

          0 0
          • gándhí  

            sakra, teď jsi mě zmátl.. ale spíš se kloním k druhé variantě, pomůcka je dosdit místo mně – tebe. Když je TĚ, pak by mělo být MĚ, když je TEBE, pak MNĚ…

            0 0
            • Jituschka  

              3. a 6. pád MNĚ x 2. a 4. pád MĚ. Jak prosté. Pomůcky raději rychle zapomenout…

              0 0
              • cabbage  

                ještě pls. připiš co je který pád zač…;-)

                0 0
                • Jituschka  

                  nechápu nic – chceš to latinsky? :)

                  0 0
                  • cabbage  

                    česky by mi pro začátek úplně stačilo ;-) jen napsat, co je ktrerý pád zač…

                    0 0
                    • fousac  

                      1.pád – kdo, co – nominativ 2.pád – koho, čeho – genitiv 3.pád – komu, čemu – dativ 4.pád – koho, co – akusativ 5.pád – oslovujeme, voláme – vokativ 6.pád – o kom, o čem – lokal 7.pád – s kým, čím – instrumental 8.pád – kdo s kým – kopulativ 9.pád – co na co – prezervativ 10.pád – koho jak – buzerativ 11.pád – kdo z koho – korytativ 12.pád – koho kam – delimitativ 13.pád – kdo koho – likvidativ 14.pád – jak na koho – intrikativ 15.pád – komu co – podmazativ 16.pád – co za co – korupcional 17.pád – jak komu – protekcional 18.pád – odkud kolik – tunelativ 19.pád – kudy kam – hledativ

                      0 0
                      • Jituschka  

                        :-DDDDDDDDDD chachááá…Zkusim někdy použít ve škole, super :-D

                        0 0
            • fousac  

              poucka je to pekna, to jako jo… ale nema neomezenou platnost… ostatne mam nekde dukaz v podobe ctyrky z cestiny… ;)

              0 0
            • heretik  

              Když už se tu rozvinula taková pěkná češtinská diskuze, myslím, že tu pomůcku máš pomotanou. Myslím, že by fungovala, kdybys místo „tebe“, což je zcela stejný jako „tě“, uvažoval „tobě“.

              0 0
    • Jituschka  

      Kopec nad Lihovarem, na konci Prokopáku (nevim, jak se to tam jmenuje, takže už to tu možná je, tipuju to na ty Dívčí hrady) a z Vyšehradu je pěkný výhled. A taky ze střechy, viz přiložené foto :)

      0 0
      • Krys  

        Možno myslíš Děvín.

        0 0
        • Jituschka  

          Ja nevim jestli se to vůbec nějak jmenuje, když tam nic není:) je to takovej úúúpně holej kopec nad Lihovarem.

          0 0
          • Krys  

            To bude ono. Sú tam také nenápadné pozostatky hradu Děvín a vodárenská veža.

            0 0
            • Jituschka  

              Jo, to je až dál do „vnitrozemí“, na tu věžu koukám z bytu:) Jinak ty kopce patří k mým nejoblíbenějším místům v Praze, člověk má pocit, že řídí provoz pod sebou, auta, tramvaje, vlaky…:)

              0 0
      • Krys  

        Bol som tam teraz cez víkend vyvenčiť rodinu. Je to krásne miesto.

        0 0
        • blue  

          tam zajdi, až dětem koupíš draka, je to super místo na pouštění… a pro zpestření se dá ject (bohužel jen) dvakrát za den vlakem ze severního nástupiště smíchovskýho nádraží do zastávky žvahov a pak vylézt zbytek nahoru

          0 0
          • Krys  

            Jasne, už sa teším na jeseň a draky.

            Som raz absolvoval vlakom trasu Řeporyje-Hlavní nádr. Cez Dalejské a Prokopské údolí atď. Po pol hodine šiel ten istý motoráčik z Hlavného na Zličín. Cez Žvahov a Cibulku. Po tých Hlubočepských viaduktoch. No proste super výlet. A to všetko na lítačku.

            0 0
            • blue  

              ja s nim obcas jedu prave taky na zlicin, kdyz se mi nechce tramvaji… skoda, ze jezdi jen dvakrat za den a zpatky je to jeste vetsi bida, jezdil bych tim radsi, nez metrem nebo tramvaji…

              0 0
    • prvniodkonce  

      Hvížděnec a Čertova kazatelna na Plešivci.

      0 0
    • kudrc  

      Horní Roblín – Vonoklasy – Černošice, za lesem, před sjezdem do Vonoklas v místě za mokřinou se najednou otevře výhled na hřeben Brd. Málokdy odolám a projedu bez zastavení a kochací chvilkou spojenou s vyhledáváním známých tras atd. Je to jedno z těch dobíjecích míst.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.