Merida Juliet Lite 1200D / 14 let starý pevný ocelák

96 nepřečtených
  • Mark-H14

    1. – strašně blbý dotaz!

    S manželkou jsme se rozhodli, že opět začneme více jezdit, když už konečně není těhotná, nebo nekojí, opět těhotná, opět kojení. Manželce jsem koupil po 14 letech nové kolo. Doposud jezdila na pevném ocelovém rámu 3×7 sachs s váhou okolo 13kg na 26×1,5 slikách, klasické pedály.

    Nikdy nebude závodit, ani to není žáden dravec, ale ujela cokoli a do kopce také nikdy nekňučela. Prostě jezdila docela slušně – fakt!

    Dnes byla druhá vyjížďka na novém kole, které váží 10,8kg je na 3×10 Sram9 s obutými Maxxis fly weight 26×1,95, SPD pedály a tretry.

    Vyjížďka byla 40 km. Cca 30 km po lesních cestách (staré asfaltky) a 10 km po silnici.

    Upřímně řečeno, byl jsem velice překvapen, jak jede manželka pomalu, neustále lehké převody atd. atd. Prvních 10km jsem si myslel, že se bojí na SPDčkách, ale zvykla si velice rychle. (k mému údivu). Posledních 10km už kňučela, že se jí lépe jelo na tom starém vehyklu, že jsem jí koupil blbé kolo atd. atd.

    Najeto má letos málo, necelých 400km, ale srovnávám především přechod na nové kolo, ne její kondičku. Před měsícem na starém kole by asi jela lépe.

    Vzhledem ke zdejší „antimeridové“ náladě očekávám odpovědi ve stylu, že je to tou Meridou atd. atd. Nicméně bych uvítal jakékoli odpovědi, rady čím to? Děkji za Váš čas.

    0 0
    • kubad  

      imho nevím co čekáš při najetých 400km ročně, takže jezdit, jezdit, jezdit

      0 0
    • Dumbíček  

      A co posez, je ± stejný? Nemá třeba špatně nastavené předo/zadní postavení sedla?

      0 0
      • Mark-H14  

        Dumbi, to je to co právě neumím zhodnotit, ale pravdou je, že se mi její posez právě moc nelíbil. Neumím to srovnat, staré kole je už pryč. U nového řidíta max dole cca v rovině se sedlem. Omlouvám se pokud píšu nesmysly, jsem také laik, který tomu nerozumí.

        0 0
    • HELLBOY22  

      Podla mňa je to len o zvyku. Ako si na nový bike zvykne bude to lepšie ;)

      0 0
    • Singlespeed  

      S tímto jsem se už taky setkal. Dal jsem tedy kamarádovi místo odpružené vidlice na nové kolo pevnou a ejhle, najednou se ozývalo opět jen spokojené mručení :-)

      0 0
      • Mark-H14  

        Single, tohle už mi také blesklo hlavou a nejsem z toho právě nadšený. Odpružená vidle, je snad jediné co manželka v lehkém terénu hodnotila na novém kole pozitivně.

        0 0
    • Toutou  

      Co tak se jí zeptat? :) jestli se jí špatně sedí nebo špatně šlape nebo jí tlačí ruce, tretry, bolí kolena, cokoli.. ?

      0 0
      • Mark-H14  

        Toutou, ptal jsem jí celých 40 km, tedy posledních 10 jsem už spíše mlčel. Tretry OK, výška sedla OK, posed neumí zhodnotit, nadává na sedlo, že jí bolí zadek.

        0 0
        • Dumbíček  

          Tak to mega sedlo co měla, bylo asi hodně měké. na nové si musé zvyknout, teda pokud není vysloveně nevhodné šířkou.

          0 0
        • Azmir  

          VIdím že si z ostravy, stejně jako já, kdybys chtěl, mohl bych za nějaký rozumný peníz dát gelový potah na sedlo, široký atd, maminka si ho kdysi chválila.

          0 0
        • Sharka1  

          Zadek je zrejme neosezeny, nebo proste sedlo neni to prave. Zkuste pujcit jina sedla, uvidite… Krome sedla ale taky hodne udelaji kvalitni kalhoty s vlozkou.

          0 0
    • parduba  

      Nevím jestli je to Váš případ ale taková zajímavost:

      když jsem si pořídil svá první SPD-éčka tak jsem si nastavil kufry tak jak se všude psalo tj.tretry rovnoběžně s osou kola.Po ujetí cca 25km bolest kolen.Tak jsem se prošel a po zastavení zjistil že mám paty blíž k sobě než špičky.Přestavil jsem kufry a bylo po bolesti.

      0 0
      • Toutou  

        Já to zase měl přesně naopak – na klasikách jsem si zvykl šlapat patami k sobě a tretry mi to začaly dost nekompromisně rovnat. Teď už to cítím přirozeně, mít je rovnoběžně, dokonce je to pohodlnější.

        0 0
        • Vilém  

          Tak proc si nenatocis kufry?

          0 0
          • Toutou  

            Protože jsem si zaprvé už zvyknul a zadruhé jsem je vozil opravdu hodně vytočené, pravděpodobně bych pořád omylem vycvakával.

            0 0
            • Vilém  

              S tim vycvakavanim to teda moc nechapu. Osobne je mam natoceny tak, abych byl naklapnutej stejne, jako kdyz stojim na platformach, nebo na zemi. Tj po naslapnuti mam paty bliz k sobe nez spicky.

              0 0
              • Toutou  

                Myslel jsem to tak, že když to vyloženě rvu ze sedla třeba i při vyšší kadenci, dost těma nohama kvedlám a blížím se pomalu k vycvakávací zóně. Mít ty kufry defaultně patama k sobě, tak bych na vnější straně vycvakával dřív a tudíž byl v takové situaci bleskově venku (a na zemi).

                0 0
                • Vilém  

                  Ale ten uhel vycvaknuti se nijak nezmeni. Tedy vuci nulove poloze nohy, vuci podelne ose kola ten uhel samozrejme bude mensi.

                  Vsak to voz jak uznas za vhodne, ale prijde mi jako blbost nastavovovat kufry do nejake neprirozene polohy chodidla. To pak klouby musi zacit bolet mnohem driv.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    To, že je ten úhel pořád stejný je jasné.

                    Já to chápu tak, že jak špatně šlape a hodně se mu pohybuje pata (což by rozhodně neměla), tak tím, že to má nastavené tak, že má patu více směrem ven, tak už není schopný ji o moc více vytočit a nemůže omylem tak snadno vycvaknout (protože směrem ven udělá pak menší pohyb než kdyby měl kufry nastavené pro paty více k sobě).

                    Akorát mi to přijde, že kvůli špatnému šlapání má možná ještě i blbě nastavené kufry. Pokud mu to tak ale sedí, tak není co řešit.

                    Jinak to samé by mu řešily pedály s větším úhlem vycvaknutí. Tam by pak mohl bez vycvaknutí více vytáčet nohu i v případě nastavení pat více k sobě. Tedy třeba Timy s nastaveným větším úhlem vycvaknutí (ten je opravdu hodně velký, já ho používat třeba nemůžu a vozím ten menší, jinak bych vůbec nevycvaknul).

                    0 0
                    • Toutou  

                      Že bych to až takhle blbě napsal? :)

                      Prostě když se do toho pořádně opřu ze sedla, do kopce a ještě po nějakých šutrech, často nevědomky vytáčím paty dost ven, skoro k vycvakávací hranici.

                      Kdybych měl „defaultní“ polohu patami k sobě, ta vycvakávací hranice přijde dřív a možná bych si právě v těchhle případech omylem vycvakl.

                      0 0
    • Neunzikger  

      Domnívám se, že to bude jen nezvyk. Byť Tvoje paní jako matka od dětí asi zvládá být v zápřahu od rána do večera, kolo je ale jinačí pohyb. Adaptace na nezvyklý či několik let nevyužívaný pohyb se s věkem taky zhoršuje. Ono taky 40 km nezcela asfaltových je bez tréninku nemalý krajíc. Čím více schází kondice dolních končetin a do pedálů se biker(ka) opírá menší silou, nejen že se pomaleji jede, ale více se sedí na prdeli a méně se amortizuje drncání – jestliže je pocit, že trup včetně uložených orgánů opouští pevné skupenství ve prospěch kapalného, je vnímání únavy a diskomfortu intenzivnější. Stačí pravidelně pojezdit a zlepšení se dostaví.

      Ať si manželka zajde na spinning, tam bude kolektiv žen – bude mít srovnání a zjistí, jestli to bylo kolem, nebo to kolem nebylo.

      S případnou obměnou kola bych nespěchal, využijte stávající materiál s jeho možnostmi nastavení k ujasnění případných „apgrejdů“.

      0 0
    • nooski  

      Poladit posed podle starého kola nasadit pláště dle použití (pokud asfalt a nějaké polňačky, tak hladké) trochu si zvyknout a bude ji to zase svištět.

      0 0
    • mr.antik  

      Jak píšou jiný, začni výškou sedla a předozadní polohou sedla vůči středu (při pedálech vodorovně by mělo být přední koleno cca nad osou pedálu).

      Tipuju taky o dost kratší a vzpřímenější posed – ale to se pak dá taky doladit.

      0 0
      • Kamikaze 591  

        Plášť dozadu Furios Fred a dopředu Rocket Ron. Bezduše jsou imho bezpředmětné. Ale nabušený FF vzadu je de po asfaltu jak drak a v suchém terénu se neztratí.

        blbě zařazeno

        0 0
        • Mark-H14  

          A to jsem si myslel jaké jsem vybral dobré pláště ty Maxxisy, které váží jen 330g. Chtěl jsem, aby kolo bylo co nejlehčí.

          0 0
      • Mark-H14  

        Mr.

        „Tipuju taky o dost kratší a vzpřímenější posed – ale to se pak dá taky doladit“.

        Chápu dobře, že kratší vzpřímenější posed je špatně? Mě se zdá nějaká více vzpřímená, i když jsou řidítka max.dole.

        Polohu sedla překontroluji. Pomohlo by dát představec do negativu?

        0 0
    • Mark-H14  

      Děkuji mnohokrát všem za Váš a cenné rady. Moc si toho vážím. Hodně mi to pomohlo.

      • zkontroluji nastavení sedla
      • možná si nějaké jiné sedlo půjčím na vyzkoušení
      • pomohl by představec do negativu?
      • ty maxxisy zkusím ještě přifouknout tak na 3,5 – 4bar?
      • případně budu muset koupit jiné pláště – uvítal bych ještěnějaké tipy na rychlé, ale také LEHKÉ pláště na polní a lesní cesty a asfalt (vetší terén a bláto téměř nejezdí)
      • také jsem uvažoval o změně vidlice z Manitou minute expertna Rebu (úspora cca 200g) – dostal bych se s váhou k 10,5kg
      • a hlavně jí budu muset honit po okolních kopcích, jen bychjí to nechtěl zhnusit

      Ještě jednou děkuji Marek

      0 0
      • jonti  

        Pláště pro ženu úplně stačí na 2,5atm, víc už nemá cenu, hůř to drží, drncá a nejede líp.

        0 0
      • mr.antik  
        • Začni sedlem (podla vůči klikám), tam je podle mě nejvíc zakopanej pes(možná to měla předtím i blbě, ale byla na to zvyklá, dejte to tak, jakto má být
        • Pak porovnejte vzálenost a výškový rozdíl řídítka – sedlos původním kolem
        • pokud bude větší rozdíl, víc vzpřímený posed, tak buď si na tozvykne (zabírají jiné svaly trupu, ruce) a nebo ho trošku prodlužte
        • Podle toho vyměn řídítka (jsou tam vlašťovky?) a nebo představec.Odebrat podložky a negativ taky může pomoci
        • věci jako gumy a vidlici bych zatim neřešil, pokud jezdila rychleji na13kg kole. Podle mě jde o zvyk.
        • kdyžtak dej fotku z boku, jak na tom vypadá :-))
        0 0
        • Mark-H14  

          Mr.aniku a spol.

          • sedlo srovnáme
          • s původním kolem už neporovnáme, protože je už pryč
          • řidíta jsou vlaštovky
          • podložky jsou už nad představcem, než se to uřeže, níže tonejde
          • zkusím jí zítra vyfotit po seřízení sedla

          Zatím díky moc. M.

          0 0
          • pepek  

            Vyhoď ty traktorový pláště, to je 90% úspěchu

            0 0
            • Mark-H14  

              Pepku, nemá tam originál co dal výrobce. Má tam tyto:

              http://www.bike-eshop.cz/…mb_cmp=zbozi

              Pokud je to špatně, uvítám radu na jiné, pokud možno ne o moc težší.

              Děkuji

              0 0
              • pepek  

                No o těch právě píšu. Odpor plášťů není daný váhou, ale dezénem. Pláště, který nemají trochu souvislý středový pás většinou nejedou, zvlášť na tvrdým povrchu.

                0 0
              • Kamikaze 591  

                Nejlepší bude mnou zmiňovaný Furios Fred.

                0 0
                • Vilém  

                  No ja ti nevim, ale davat zenske, ktera najezdi par km za rok takovejto papirovej plast mi prijde jako naprosta zbytecnost.

                  0 0
                  • Kamikaze 591  

                    Tak zase tazatel vypadá, jako že by pro ni chtěl udělat první poslední. Nicméně si taky myslím že nebude moc rozdíl orpti tomu co tam má.

                    0 0
                    • Mark-H14  

                      Přesně tak Kamikaze, první – poslední.

                      Prodám Maxxis Fly Weight 26×1,95 pár za 900,–

                      0 0
      • xshreck  

        Spíš než foukat ty pláště bych je zkusil upustit. Nesedí moc nízko? Na kolech, kde jezdí kámoši o dost menší mě bolí stehna a prdel …

        0 0
        • Dumbíček  

          Upustit?

          0 0
          • xshreck  

            Ano, upustil bych je na takovou úroveň, aby se s tím dalo uplně normálně jezdit bez žvejkání. Potom to pobere i nějaké nárazy.

            0 0
            • Dumbíček  

              Jí to ale nejede, né že to drncá! Takže spíš nahustit na vyšší tlak, snížit valivý odpor. Nebo hold investovat do nových hladkých plášťů.

              0 0
    • Singlespeed  

      A proč nedáš na nové kolo taky úzké pláště, když s nimi byla manželka na starém kole spokojená?

      0 0
      • Mark-H14  

        Single,

        nyní bychom chtěli jezdit více mimo silnice, kde bude na širších pláštích určitě jistější a bezpečnější. Ty sliky klouzaly i na vlhké trávě.

        0 0
        • Kamikaze 591  

          Tak na mokré trávě bude klouzat i mnou miňovaný FF. Dobrý je dopředu RoR a dozadu jsem jezdil FF a nikde mě to neomezovalo. A myslím si, že jezdím určitě jinak než tvá žena. Teda nevím co se týče výkonosti, ale z kopce dolů určitě.

          0 0
        • siafu  

          kolem Brna – sucho, silnice a lehký terén mi stačí po většinu sezóny Furious Fred – verze PaceStar 2.0 a ta má cca 320 g podle kusu, foukám zhruba kolem 2 atm s tím, že po pár dnech tam ty 2 atm už nebudou… duše Maxxis Flyweight

          dala se i kombinace Kenda Karma vpředu, FF vzadu, akorát Karma je objemnější, takže to vypadá trochu divně, s Racing Ralphem / Rocket Ronem by varianta s FF vypadala asi líp; do blata FF ne, nebo to chce hodně dobrou techniku, na mokrých kořenech, kamenech klouže, hlubší štěrk, šotolina taky ne

          0 0
    • xshreck  

      Nebyly na tom starším kole delší kliky?

      0 0
      • Mark-H14  

        No zda tam byly delší kliky to opravdu nevím, ale určitě tam byl trojplacka s 48 zuby.

        0 0
    • Neunzikger  

      Třeba jí Merida subjektivně nejede, protože má příliš lehká kola. Sváteční či začínající cyklisté mají velice úzký záběr šlapání. Z hlediska strojní mechaniky by bylo efektivní, aby dolní končetiny zabíraly konstantní silou celých 360°. Stroje, které to neumějí, jsou pro plynulost pohybu osazovány setrvačníkem (viz: http://www.pixmac.cz/…000012176459). Těžší kola nabízejí ten setrvačníkový efekt. Lehká kola kladou větší nároky na „kulatost“ šlapání. Laicky kolo furt zpomaluje (v neúčinné fázi záběru) a musí se rozjíždět – prostě nejede. Pokud je Vaše cykloturistika více podobná pohybu rovnoměrnému přímočarému než jízdě po hradním cimbuří, nemají těžší kola pouze negativa.

      Možná by pomohlo nové víčko představce:-)

      0 0
    • Mark-H14  

      Chtěl bych Vám všem poděkovat za dobře míněné rady a korektní diskuzi bez urážek a hanění té či oné značky.

      Bohužel je manželka ještě v práci, tak jí sedlo zkusím seřídit zítra a jak jsem slíbil, tak jí na kole také vyfotím pro posouzení. (posedu na kole)

      0 0
    • Kubas.1  

      tak jak píšou ostatní, nemá nic najetý, tak to svádí na kolo…je škoda, že starý kolo je už pryč, protože kdyby ho vyzkoušela, tak si myslím, že by ju to přešlo :-)

      0 0
      • Mark-H14  

        Kubasi, je pravda, že nemá nic najeto. Nicméně na starém kole jela letos témř vše ze svých 400km cca 350km. Jak jsem psal výše nesrovnávám a nehodnotím její letošní fyzičku, ale jen to, že :

        jezdila 350km na starém vehiklu (sice na hladkých a tenkých pláštích) a nestěžovala si na nic a pak dostala nové kolo a ejhle bolí mě stehna, bolí mě zadek, nejde to rychleji atd. atd.

        0 0
        • Kamikaze 591  

          Já si ještě myslím, že tam od výroby budou docela těžké kola. Bych je zkusil prodat, malinko přidat a nechat hnoje uplést magický záplet. Pokud žena nemá 100kg, tak to bude dobré. Ty kola letí jak z praku. Ještě když to obuješ na ty FF.

          0 0
          • Mark-H14  

            Kamikaze, žena má 50kg/162cm. Co je to „nechat hnoje uplést magický záplet“?

            Myslíš, že by ta původní kola šla prodat?

            0 0
            • Kamikaze 591  

              Prodat půjdou určitě, otázkou je za kolik. Tohle je ten záplet. Fakt lehoučké kola za doubrou cenu si myslím. Ještě když má 50kg, tak se nebudou kroutit. Dával jsem za ně tuším 3800kč. Za ty původní podle mě 1000kč dostaneš určitě. Jo a uplete to místní user Hnoj. Má i shop

              0 0
              • Mark-H14  

                Jak jsem slíbil, dávám fotky.

                Uvítám Vaše postřehy a dobře míněné rady.

                Dnes (až po focení) jsem sedlo posunul asi o 1 – 1,5cm dozadu.

                Marek

                0 0
                • Kamikaze 591  

                  Na můj vkus krátký představec, ještě jak jsou široké řidítka?

                  0 0
                  • Mark-H14  

                    Řidítka jsou široká 66cm.

                    0 0
                    • Dumbíček  

                      Přijde mi, že sedí moc vzpřímeně a vepředu. Zas ta svislice koleno – střed pedálu vypadá správně. Nevím proč, ale přijde mi posez nějak divný, asi dát delší představec a sedlo o kousek dozadu a uvidí se, jestli jí to bude lepší.

                      0 0
                      • Mark-H14  

                        Mám naprosto stejný pocit. Krátký – vzpřímený posed. Sedlo jsem už posunul cca o 1 – 1,5 cm dozadu a zkusím ještě představec do negativu.

                        0 0
                      • xshreck  

                        mě přijde malý rám

                        0 0
                        • Mark-H14  

                          Manželka měří 162 cm a rám je 16". Veškeré možné tabulky a jiná doporučení pro ní byla právě 16". Je možné, že je to lehce zkreslené při focení.

                          0 0
                          • kubad  

                            neresit, je to OK jezdit jezdit jezdit,

                            0 0
                            • Dumbíček  

                              Správně jezdit, co děti dovolí! Jinak oceňuji odvahu manželky se tu prezentovat, za mě moc pěkná. :-)

                              0 0
                          • MlokCZ  

                            Z fotek mi přijde, že má docela dlouhé ruce. S tou délkou posedu to není ale tak hrozné, možná o trošku delší by to sneslo a řídítka případně nepatrně níže, ale rozhodně bych to nepřeháněl.

                            Něco se už dohnalo tím posunutím sedla dozadu, případně zkus jak už píšeš představec do negativu. Hlavně více jezdit ať si každé nastavení pořádně vyzkouší (hlavně i trošku déle, nejprve to může být nezvyk) a pak řekne jak to sedí/nesedí.

                            0 0
                            • kubad  

                              taky si myslím že je to hlavně nezvyk, a že to chce hlavně jezdit

                              0 0
                            • Mark-H14  

                              Řidítka níže už nejdou podložky jsou už nad představcem.

                              0 0
                      • MlokCZ  

                        Ta svislice mi také moc ok nepřijde. U tohoto měření je problém v tom, že musí být správně pata jako při šlapání. Má ji dost dole, při šlapání bude o něco výše.

                        A stačí lehce hnout patou nahoru a koleno jde hodně dopředu.

                        0 0
                        • Mark-H14  

                          Mloku, máš pravdu, té paty jsem si nevšiml. Představec je +/-6°, tak jej zkusím otočit. Právě jsme se vrátili z vyjížďky, tak jí už nepřemluvím ani na to měření. Sedlo jsem jí ještě asi o 1 cm zvedl.

                          0 0
                          • Dumbíček  

                            A jak se jí dnes jelo, už to pro ní bylo lepší?

                            0 0
                            • Mark-H14  

                              Dnes u nás bylo asi n+3 až +4° (odhadem), tak jsme jeli jen 24km. Sedlo jsem jí zvedl o cca 1 – 1,5 cm asi po 5km. Když jsem se jí vyptával, tak říkala, že jí nejvíce bolí stehna hned na koleny, nicméně to pořád bylo pomalé. Snažil jsem se tolik neprudit a dokonce jsem jí i pochválil. Sedlo ještě posuno o 1cm dozadu a zkusím ten představec do negativu. Snad se ještě letos projedeme. Jinak bych koupil místo 80mm +/- 6° představce 100mm představec +/- 6°. Snad ty 2cm budou stačit, tedy pokud nebude stačit ten původní v negativu.

                              0 0
                              • Dumbíček  

                                Spíš 120mm představec.

                                0 0
                              • Toutou  

                                Stehna hned na koleny – občas to cítím když někam spěchám a vypálím z domu hned hodně svižně bez rozjetí. A je to tím horší, čím víc šlapu silově – nemá prostě jen blbé šlapací návyky?

                                0 0
                              • Neunzikger  

                                Na odzkoušení optimální polohy trupu využij natáčení řidítek. Jejich přetočením dopředu či dolů získáš variabilitu poloh úchopu. Zkus taky vynechat redukční podložku „komolý Ještěd“ nad hlávkem. Posed na Tvém kole si paní asi zkusila. Zkuste Tvůj představec na jejím kole. Ať nekupujete materiál zkusmo zbytečně, ale až se přiblížíte k optimu.

                                Problém taky může být zcela jinde. Kdybys například důsledně dával záchodové prkýnko dolů – nestěžovala by si na kolo ;-)

                                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.