Mechanické kotoučovky pro gravel

40 nepřečtených
  • koky7

    Zdravím, nenašel jsem nikde úplně aktuální vlákno. Přemýšlím nad lepšími mechanickými kotoučemi na gravel, mám tam úplné základní šlupky. Chci ale zůstat u mechaniky, často jezdím v mrazech, kolo mi visí doma svisle atd.

    Doporučení jsem slyšel na Avidy BB7, Tektra SPYRE atd.

    Jaké myslíte v dnešní době jsou nejlepší? Některé jsem slyšel,že mají pohyb obou špalků ke kotouči,jako hydry na biku…?

    díky moc za podněty

    0 0
    • jIrI___  

      Spyre a BB7 jsou snad jediné mechaniky, o kterých má smysl vůbec uvažovat. Jezdil jsem obojí, nejdřív Spyre, pak BB7 a vrátil jsem se zpět na Spyre. Když si vezmu maximální brzdný účinek, tak ten je u těch brzd plně srovnatelný a blíží se hydraulikám. Ale každá z těch brzd má vůči té druhé plusy i mínusy. U Spyre vidím jako plusy obě pohyblivé desky (navíc stejné jako používá Shimano, tzn. obrovský výběr od nejlevnějších po nejdražší) a naopak u BB7 je plus nastavitelná síla vratné pružiny. Při dlouhých rozbitých sjezdech mi přišla pružina u Spyre už příliš silná a bolely mě prsty od brzdění, BB7 v tomhle ohledu byly daleko příjemnější. BB7 jsou citlivější na nerovný kotouč (nepohyblivou desku nastavuješ co nejblíže kotouči) a s tím úměrně souvisí délka chodu páky. BB7 se mi nepodařilo seřídit tak, aby brzda nevydávala pazvuky a páka měla stejně krátkých chod u Spyre, to byl důvod proč jsem vrátil zpět ke Spyre.

      A rada na závěr – pokud nechceš investovat do hydraulik, tak se na nich nezkoušej projet, protože dopadneš jako já a spousta dalších lidí – budeš pak muset kromě třmenů měnit i páky… :). Věšení kola svisle a jízda v mrazech hydraulikám samozřejmě nijak nevadí.

      0 0
    • TK75  

      Rever mcx2 mi přijdou lepší než Spyre

      0 0
      • koky7  

        ahoj, v čem konkrétně myslíš? ty Rever mcx2 mám také v hledáčku. díky

        0 0
        • TK75  

          Přišlo mi že páka jde méně ztuha jako u trp, ty maj asi tu vratnou pružinu silnější.Ty Rever mají taky obě destičky přítlačný.Jinak stejný, ale časem jsem si je oblíbil víc

          0 0
    • Smazaný účet  

      Ještě existují nějaký podobný (asi drahý) jako Spyre, ale nevybavím si je teď…

      0 0
    • Cavendish  

      Nebo zkus TRP Hy/Rd. V Dekáči je mají za 1700kus včetně kotouče

      0 0
    • tompca  

      Nebo ještě Tektro MD-C550, jsou úplně stejné jak Spyre, akorát mají měkčí pružinu. Akorát s vyrábí jen ve flatmount verzi.

      http://www.tektro.com/…products.php?…

      0 0
      • koky7  

        díky! ty mě taky zaujaly! asi to vyhrají. flat mount je ok

        0 0
    • RUSH  

      Máte někdo zkušenost s tímhle od FORCE?

      0 0
    • koky7  

      Díky všem za postřehy!

      Má někdo srovnání mezi Spyre a těmi HY/RD ? díky

      0 0
      • tompca  

        Brzdný účinek stejný, ale ty semihydrauliky HY/RD mají lepší chod ( není potřeba taková síla na páku).Nastavení a případné odvzdusnění je jednoduché ( video návod na stránkách TRP nebo YouTube).Ale nakonec jsem stejně skončil u hydraulik.

        0 0
      • Tom-T45  

        H/RD mám a max spokojenost. Nevím jaký tam je cenový rozdíl, ale pokud by to bylo do 1000 Kč za pár, tak bych šel rozhodně do HY/RD.

        https://www.bike-forum.cz/…d-flat-mount#…

        0 0
    • Prazak0  

      Ty Spyre mám a brzdí velmi dobře. U hydraulik by asi stačilo stisknout jen lehce, ale já zas nechci, abych lehce zabrzdil a kolo šlo do smyku. Není problém např. zadní kolo zabrzdit tak, že je ve smyku. Většinou brzdím jen méně, tj. zpomaluji, ale kolo se otáčí. Pokud na dalším kole mám véčka, tak to brždění a účinek brzd je velmi podobný. Chápu, že pokud někdo má na jiném kole hydrauliku, tak pak mu to nemusí vyhovovat. Zas nemyslím, že bych musel brzdit nějak silou.

      0 0
      • MrtweyUbrus  

        Výhoda hydrauliky je v dávkování.

        0 0
        • Prazak0  

          Nemám důvod tomu nevěřit, nakonec pokud by hydrauliky nebyly lepší, tak by nebyl důvod je zavádět. Nicméně já s mechanickými Spyre nemám problém, brzdí mi dobře, ovládání taky OK. S hydraulikou zkušenosti nemám, ale věřím, že to dávkování může být lepší. Tady je jen otázka, jestli kvůli brzdám pak měnit i řazení. Protože na ty mechanické mám normální silniční řazení, u hydraulických musí být jiné páky.

          0 0
    • TK75  

      :-D to je naopak, u hydraulik máš daleko větší cit aby kolo nešlo do smyku

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nowhere did I discover a discussion that was entirely current. I have complete basic peels, but I'm thinking about better mechanical gravel discs. Although I frequently ride in the cold and my bike hangs vertically at home, I still want to work in mechanics.

      0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.