Mám horáka a jsem nadřená jak kůň. Co teď?

775 nepřečtených
  • Monika-je-bezradna

    Ahojte, prosím o radu či názor :) Jsem holka, měřím 160 cm a mám 50 kg. Nejčastěji jezdím asfalt, cyklostezky, polní a lesní zpevněné cesty. Když mám jet z kopce v lese, kde jsou kořeny, šišky a tak :D , tak mě můj pud sebezáchovy nutí z kola sesedat (nehledě na typ kola).

    Dlouhá léta jsem jezdila na trekovém kole (nějaké ze sportovního řetězce do 12 tis. tipuju). S tím kolem jsem byla naprosto spokojená. Oproti předchozímu hrůza-starému horákovi jsem si svištěla jak pán. Teď jsem potřebovala koupit nové kolo, chtěla jsem opět trek, jenže skoro všichni známí říkali, že prý trek? Neblázni. A to samé říkali i v cykloservisech. A tak jsem si pod tíhou toho všeho koupila horáka s 29 koly (https://www.specialized.com/…-2x/p/173596?…) a to je teda sada, jak jsem na tom kole nadřená :D Prostě šlapu jak zběsilá a stejně to nejede :D

    Je to kolo blbé? Pomůže výměna plášťů? Teď tam mám takové ty, se kterýma jsem to koupila, vypadá to jak kolo od traktoru. Nebude výměna plášťů jen slabá záplata? Opravdu se to pak vyrovná pocitu jízdy na treku? Už jsem byla skoro rozhodnutá, že to prodám a koupím treka (líbí se mi Meridy… pohledově :D ). Řešil někdo to stejné? Že koupil horáka a říkal si, že kdyby koupil traktor na vlastní pohon, vyjde to nastejno?

    Dííky a hezký den :)

    0 0
    • Smazaný účet  

      potřebuješ gravel :-)

      0 0
      • Monika-je-bezradna  

        Noo, tak touto fází jsem si už taky prošla :D Akorát jsem zatím neměla možnost se na takovém kole projet, pouze na elekrogravelu. A na tom jsem se cítila dost nejistě skrz ten posed, který je přece jen jiný, než na treku. A celkově mi přijde to kolo takové vratké, nestabilní :D asi víc pro nějaké srandičky a tak a na to já nejsem. Nebo ne? A prý by mi chyběla odpružená vidla :-O

        0 0
        • Smazaný účet  

          odpružená vidle imho dává smysl až pokud začneš jezdit hodně rozbité traily, nebo kořeny, nebo tak něco…jinak není třeba…viz:

          https://www.bike-forum.cz/…peed-pinhoti

          0 0
          • TheJD  

            Odpruzena vidle hlavne neni potreba, kdyz jdes dolu s kopce pesky. :)

            0 0
            • petrx  

              Pokud je na kole funkční odpružená vidle, tak ten kopec pak není nutné scházet pěšky,když ty kopance od šutrů a kořenů ta vidle odfiltruje.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ale podle toho co pise zakladatelka vlakna nic takoveho nejezdi = odpruzena vidle bude jen srani+gramy+vy­hozene penize navic

                0 0
              • MlokCZ  

                Jestli něco sjede nebo ne, tak o tom rozhoduje z 95% technika jezdce a jestli se bojí nebo ne. Na celopevňáku sjedu jen o málo méně než dokonce na 130mm fullu. Rozdíl není v tom co se dá nebo nedá, rozdíl je v tom jak rychle (tam jsem v rozbitém terénu na fullu mnohem rychlejší než na celopevňáku).

                Manželka má HT s výborně fungující odpruženou vidlicí a ohledně toho co sjede to nic neřeší, stejně nesjede skoro nic (kde na celopevňáku není přitom žádný problém).

                Manželka by tedy pevnou nechtěla a je ráda za odpruženou, ale je to jen kvůli pohodlí. Technické terény nejezdí, drncavé věci ale občas ano.

                Tedy odpružená ji v tomhle vůbec nezachrání.

                0 0
                • BB  

                  Ahoj Mloku, nějak dlouho jsi tady nebyl, naprostý souhlas s tebou. Já na stará kolena zjišťuji, že na gravelu sjedu skoro vše co na trail biku. Rozdíl pouze v rychlosti a ve zdroji adrenalinu. Na trail biku je to to rychlost, na gravelu jestli trefím optimální stopu a vyhnu se šutrům.

                  0 0
                  • ememem1  

                    no hosi, jako nic v zlom, ale to potom tak trocha z kopca prd jazdite :-).

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak je tu spousta mnohem lepších jezdců, co dává těžší věci než já. Ale zase tak špatné to se mnou není. Na celopevňáku se právě klidně dají i kamenná pole (tedy kdy není žádná stopa typu vyhnout se šutrům), jen je to opravdu utrpení pokud to není úplně krátké. Bez odpružení je možné jet hodně věcí v malé rychlosti, kterou by to na fullu už bez záseku ani nešlo.

                      A pro představu z hodně známých věcí, třeba takové Rychlebky jsou typický příklad. Tedy tam kde nemám žádný problém na fullu, tak to opatrně dám i na celopevňáku. A tím nemyslím Superflow, ale všechny trasy. Akorát Wales je pro mě takový hraniční, kde to už nedávám celé hlavně proto, že tam jezdím jen sem tam a chybí trénink (v okolí bydliště nic takového není) a v poslední době jsem ho ani většinou vůbec nejel (takže si pamatuju jak jsem ho nedal celý ještě hlavně z počátku Rychlebek, kdy byl výrazně těžší).

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        A nějaké volné hromady šutrů, které na celopevňáku jsem dal bez šlápnutí. Třeba Jizerky hřeben po červené z Černé studnice po Muchov nebo zelená ze Smrku po rozcestí pod Stog Izerski. Na gravelu už by to muselo být slušné maso, ale věřím, že by to někdo dal, já už asi ne.

                        0 0
                        • TK75  

                          Grejvl je takovej celkem prcek a je tak ovladatelnej, že ve stoje si na tom připadám jak na trialovym kole(v lehký nadsázce)

                          Jen ty berany tam v tu chvíli jsou přítěží, ale zas všude jinde jdou supr

                          0 0
                      • ememem1  

                        klidek, tobo len take podjebanie :-). ale ako vazne, od istej hranice tvrdit ze na fulle a graveli viac menej das to iste co ja viem.

                        0 0
          • osobne  

            Odpružená vidlice je určitě třeba i na asfaltové silnice třetí třídy v ČR, pokud nechceš jezdit z kopce krokem.

            0 0
          • novas752  

            Slušná vidlice je dobrá vždycky, i na obyčejné polňačce horší kvality. Negativum odpružené vidlice je větší hmotnost, jenže to je opravdu přítěží jen pokud bude tazatelka závodit o sekundy do kopců nebo naplno zrychlovat každých 50 metrů jak v závodnim cyklokrosu. Nebo když potáhne kolo po schodech do 5. patra. Při běžném ježdění to poznat neni. Další negativum je potřeba servisu jednou za čas, na krosovym kole řekněme jednou za 400h jízdy, pravděpodobně tedy minimálně 2 roky. Což taky moc velký problém asi není.

            0 0
        • kukin  

          Musím souhlasit s Sgr Pepperem. Nějakou dobu jezdím na gravelu a je to supr. Na cyklostezce to odsejpá a v terénu paráda.Vlastně jezdím to stejné co ty. Neměnil bych. Dnes jsem po delší době jel do práce na svém biku a hrůza. Vůbec to nejelo, akorát jsem se trápil. Nevím jak jsem na něm mohl 10let jezdit. Takže za mě výměna za gravel. Ale to asi nechceš slyšet.

          0 0
          • mirage  

            Uz vidim jak vymenim sveho fulla za gravela a jdu se projet do terenu, to myslim jako fakt teren, ne cyklostezku v lese. Po 10km a drzeni beranu, se nenarovnam a jdu na obstrik :-))))

            0 0
            • TK75  

              Fulla nech, ale hátéčko je adept.Ono se to taky trochu posunulo a dnes jsou už běžně na gravelu třeba 45 mm a víc pneumatiky a ty berany si holt nesmíš nastavit po silničářsku, ale hezky pěkně představec nahoru.Taky se gravel dobře nosí:-):-)

              0 0
              • Nutribird  

                U nás jezdí závoďáci na HT, to co druzí na Enduru. Opravdu bych chtěl vidět někoho, to jet na Gravelu. V první zatáčce se začne kutálet a zastaví se pod kopcem. Ono asi terén není pro všechny stejný. Nebo Rychleby na Gravelu.

                0 0
                • Singlespeed  

                  V Rychlebkách jsem na gravelu s 40 mm Conti Speedride byl. Wiesner v pohodě, jel jsem ho dvakrát, převod 34×36, kolem bikerů jsem se nahoru jen prohnal, po balvanech a lávkach v horní části zábava. Superflow vcelku v pohodě, nikoho jsem moc nezdržoval. Tajemný o ničem, raději jsem se hned první odbočkou vrátil na cestu. Velrybu jsem raději vynechal, ale třeba Obelix byl sranda jak cip, jel jsem ho několikrát, mnohem vyšší úroveň adrenalinu než na bajku :-).

                  0 0
                  • Lister  

                    No jo, jenže ty jsi starý známý maaa-gor.

                    HT mám a jak jsem na něm chtěl jezdit, dokonce jsem tam pořídil i teleskop, tak slouží pouze na vození sedačky. Vůbec mne to na něm nebaví a tělo dostává akorát zbytečný záhul. Jak jsem kdysi preferoval taky trialové pojetí MTB, tak jsem se časem posunul víc do rychlosti a plynulosti a HT mne prostě jen omezuje.

                    Holt každý to má jinak. Až malá přesedne na dvacítku, tak jde HT z domu a budou už jen fully a silnice.

                    0 0
                  • Nutribird  

                    Weissner je hladký stoupající treil, Superflow je taky ok. Záleží na rychlosti a umění pilota. Obelix už je jiná. Pokud je to pravda klobouk dolů, ale nevěřím, že na Superflow jsi stíhal někomu kdo to umí. Ani hovno, leda bys tam potkal mě, to možná.

                    0 0
                    • Singlespeed  

                      Nestíhám ani na bajku těm, kdo to opravdu umí, ale takových lidí tam zase tolik nejezdí, takže pohoda ;-)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        naprostý souhlas…dobrého bikera na mém HT s pevnou nestíhám…ale ve výsledku dám (vyjma možná pár trial pasáží) to co ten na fullu…jasně = pomaleji…no a co!

                        btw protože 87% bikerů jsou lamy, stíhám cokoliv

                        :-)

                        0 0
                        • Breakpain  

                          Zalezi na pojeti, co ti dela radost.

                          Vyssi rychlost, vetsi zazitek, vetsi porce zabavy a zraneni … tak to mam treba ja no.

                          Jednu dobu jsem jezdil na CX a svym zpusobem to byla taky sranda, ale trosku jiny druh v jine rychlosti. Tzn jsem rad za full, ktery mi umozni jet dolu rychleji.

                          0 0
            • mirage  

              Nevim, ja zatim moc gravela nepochopil, asi jsem na to stary :-)) jestli za deset let prijdou se skladackou (byvala eska) tak se budu valet smichy :-))

              0 0
              • mirage  

                Jak je to super kolo a jak se da na nem suprove jezdit v terenu :-)))

                0 0
                • TK75  

                  Někdo jede autem a veze si kolo, zaparkuje a jde do lesa do terénu blbnout.No a někdo prostě rád sedne před barákem na kolo a do toho lesa si musí několik desítek kilometrů dojet, pak si tam zajezdí no a šlape po silnici a stezkách domu.K tomu je gravel supr věc i když pochopitelně to na něm v tom lese není tak snadný.Zase to ale jede rychle všude kde teda nejsou velký šutry apod. ale zase je to lehký hodit na rameno

                  Takže můžu všude a dostanu se dál než kdykoliv předtím

                  0 0
                  • mirage  

                    Jojo, fakt ti to neberu, kdyz jsi snim spokojeny to je jen dobre. Jen vlastne cyklokroska, krosove kolo, to jsou vlastne vsechno gravely.

                    0 0
                  • Lister  

                    No a někdo bydlí u lesa :-)

                    0 0
                    • TK75  

                      To já taky,ale tam už mě to nebavilo a když mě ukradli hátéčko tak jsem zkusil tohle.No a prozkoumávám lesy trochu dál od domova:-)

                      Občas zabloudim, brodím se bahnem, křovím, často musím kolo nosit.Je to dobrý

                      0 0
                  • MichaelSimek  

                    Vsak no MTB se da do lesa taky dojet ne?

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  přesně! ta vysoká obratnost v terénu a mobilita ve městě? ideální kolo budoucnosti!

                  0 0
                  • mirage  

                    Ze, taky to tak vidis :-))))). ***** ja se tesim na budoucnost :-))))

                    0 0
      • holiič  

        dolnaka potrebuje!

        0 0
    • THORX  

      Dej tam užší pláště 2,10–2,20 max. Třeba maxxis Ikon a bezduše ;-) ty ikony 2.20 to už jsou dobré úžovky ale jestli jsi zvyklá na užší tak 2–2.1 něco od continentálu.

      0 0
      • MlokCZ  

        Dobrá rada nad zlato. A až to udělá, tak to kolo definitivně zahodí…

        Terén nejezdí vůbec a dávat kotvu (v rámci požadavků) jako Ikon, to už si hůř vybrat nemůže. To by také mohlo být i dokonce pomalejší než to co tam aktuálně má.

        0 0
        • THORX  

          Tak jestli je ikon kotva tak fakt nevím to nemá žádný vzorek. První vyjizka na bezduších a tmel už lepil defekt na zadním kole.

          0 0
          • MlokCZ  

            Ta část v půlce první věty, tu jsi trefil dobře. Pochopil jsi vůbec co tazatelka jezdí? Pro ni jsou už zbytečné i pláště jako RK nebo TB, které jsou oba mnohem rychlejší než Ikon.

            0 0
            • karel d.  

              Přesně tak, jezdím terény jako ona na RK verze RS a je to zbytečně hrubé. Ta volba jak to vidím je pak jen něco jako G-One /Speed King. Sám jsem ted kupoval G-one Speed a jsem zvědav na ten rozdíl. Ta Speed verze je ale uz docela extrém, lépe opravdu ty All Round.

              0 0
              • MlokCZ  

                Já mám najeto na celopevňáku 15tis. km+ na TB a necelých 10tis. km na RK protection (ještě starší verze, současná by byla ještě lepší), na G-one alround cca 1500km.

                A nakonec G-one allround sice už nevozím (už jsem byl moc nejistý na tom příležitostním opravdu terénu), ale také si myslím, že opravdu v terénu i když toho nenajedu nějak moc (při hodně opravdu terénu beru vždy fulla), tak rozhodně daleko více než tazatelka. A sem tam (i když je to jen malá část z celkového nájezdu) dávám i trošku těžší terén, to samozřejmě za sucha (což se na TB nebo RK dá).

                0 0
                • Karaya  

                  A tvoje dojmy z G-One Allround? Kamarádce, s podobným problémem jako tazatelka, jsem ho koupil v šířce 2.25.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jedou výborně, je to nejrychlejší plášť, co jsem kdy jezdil (nejezdil jsem G-one speed). Mimo opravdu terén i trochu podrží. Odolnost velmi dobrá (pomáhá ten extra hustý vzorek).

                    Jak přijde na opravdu terén, tak to samozřejmě už není ono ani za sucha a je tam oproti i jen TB docela rozdíl. To tazatelka ale stejně nejezdí.

                    A pak v sypavých výjezdech (i třeba jen šotolina) je potřeba zejména ze sedla více hlídat těžiště i třeba už jen proti TB, abys nezahrabal (tohle ale také velmi záleží na geometrie konkrétního kola).

                    Manželce jsem na HTčko dal takovou trošku extrémní kombinaci (extrémní tím rozdílem). Vzadu má G-one allround, vepředu Racing Ray. Obecně na to co jezdí by ten Ray dopředu ani nebyl potřeba, ale pro její netechniku pomáhá a rozhodně ho tam nechám (už se vysekala jednou před lety i v rovném sjezdu na široké cestě, kde vůbec nechápu jak to dokázala a ten Ray na předním oproti jiným rychlejším podrží velmi dobře).

                    0 0
                    • Pikaču  

                      Takze G-one speed by tazatelka taky snesla. To by pak frčela na asfaltkach.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Určitě by to také šlo. Já bych ale dal allround. Speed nejsou už o moc rychlejší (to už ani nepozná). A trochu jistoty i jen třeba do zatáček na slušné šotolině se hodí. K tomu odolnost (speed jsou i přes 2,35 rozměr o dost lehčí než allround, ta ochrana běhounu vzorkem už tam není) u allround.

                        0 0
                        • Pikaču  

                          Ja vím. Dal jsem si je na silnicku na druhe kola a udělal gravel a jedou parádně.

                          Oproti conti5000 těžké a nad 40–50kmh hlučné ( ale to nerelvantni pro tazatelku jelikož to da na MTB).

                          Jinak parádni a tazatelka by si chrochtala blahem.

                          0 0
                    • Karaya  

                      Dík, uvidíme jaké budou její dojmy, doufám, že se na tom někde nerozseká.

                      0 0
          • brundibar  

            Ty uz si dokazal nahodit bezduse? :O

            0 0
        • vasek80  

          Můžeš hodit odkaz na nějaký test s Icon.

          Mám na svém prvním 29er fullu tyto Maxxis IKON 3C EXO TR, 29×2.2, 120 TPI, bezdušové

          a proti předchozím plášťům jako RK, RR v 26 jsem byl unešenej jak to jede. Čekal jsem, že 29 bude líná. Je fakt, že porovnávám neporovnatelné, ty má 29 kola jsou určitě ještě lehčí jak předchozí 26, ale s pláštěma celková hmotnost bude +/- plychta.

          0 0
          • MlokCZ  

            Nemohu, protože jak jsem psal už v jiném příspěvku výše, tak mám většinou postahované placené zdroje.

            Jediný z volně dostupných je už hodně starý test

            https://www.bicyclerollingresistance.com/…eed-tlr-2014

            Tam Ikon dopadnul ještě hůře než v novějších testech. Teď je to o něco lepší, ale ne o moc.

            Pro představu z aktuálnějších testů. Ikon TR 3C = Nobby Nic speed grip (není to úplně přesné, Ikon o malý chlup horší). Pak tu mám i test z wattmetru z reálu, kde např. RaR (ještě starší vzorek, konkrétně poslední před přepracováním na aktuáln Ray+RaR kombinaci) o něco rychlejší než Ikon.

            A pocitově a zvlášť když to není okamžité přímé srovnání nemáš šanci tohle rozlišit. Samotná 29" při ± stejné hmotnosti pojede na pěkném povrchu úplně stejně jako předchozí 26", na rozbitém pak lépe.

            0 0
            • vasek80  

              To mě celkem překvapilo. Mám to na Anthemu advanced PRO 29 1. Celkem chrtí 11kg full. Dříve jsem si prošel vývojem X-King/ Race King SS, pak protection a skončil jsem na Racing Ralph EVO TLR Snake skin, což mi přišly jako nejlepší pláště. Až odejdou ty icony, tak se vrátím k RR.

              0 0
              • 01carbon  

                co je race king "SS*?

                0 0
              • MlokCZ  

                RK protection po přepracování protection ochrany (vyhození z běhounu a ponechánjí jen na bokách) a mírné zvětšení mezer u vzorku jsou ještě rychlejší, aktuálně nejrychlejší XC plášť na trhu (už jsou i o chlup rychlejší než TB).

                Poslední RaR je naopak pomalejší (než předchozí verze) a to hned 2×. První mírné zpomalení bylo přechod na novou směs (ta aspoň má větší životnost) a druhé na nový vzorek.

                RK protection je teď hodně povedený oproti předchozímu provedení. Všechny předchozí neduhy vyřešeny. Kostra není už tak tuhá, takže grip je o trochu lepší (současně ještě pomohl ten malinko posunutý vzorek) a také pohodlnějšíí.

                A konečně mají Contíky opravdu povedené patky. Předchozí byly mizerné (jak docházel tmel, tak to přestávalo těsnit, hůře se to nahazovalo, rychleji ztrácely tlak – vše srovnání oproti Schwalbe a dle většího množství kusů protection, tedy žádná smůla na špatný kus), ale teď jsou skvělé.

                Konečně jsem se dostal k testu více kusů RK a CK protection a nejen, že konečně těsní bez problémů i zcela bez tmelu (na UST ráfkách, test několik hodin), ale ještě navíc se skvěle nahazují. Na UST ráfky jde vše obecně o trochu hůře (častěji třeba kompresor, u starých protection někdy bylo třeba i kompresoru ještě nějak navíc pomoct), i Schwalbe často bez kompresoru (nebo jiné pomocné metody nejdou).

                U nových protection jsem nahodil 6 testovaných kusů všechny nejen pouze dílenskou pumpou (už to je na UST ráfkách dobré), ale navíc dokonce ve všech případech bez vymontování vložky ventilku. Ani jsem se tedy nemusel obtěžvoat vytáhnout kompresor, ani vložku ventilku.

                Sice snadnost nahazování není zrovna nejdůležitější vlastnost, ale stejně potěší.

                Akorát odolnst šla sice dolů jak není protection vrstva na běhounu, ale přesto patří pořád k tomu nejodolnějšímu na trhu (v rámci XC plášťů) a jsou na tom rozhodně lépe než Schwalbe.

                Tím jsem chtěl napsat, že k současným RaR bych se nevracel, super rychlé rozhodně už nejsou, odolnost nic moc, i když grip slušný. Ty už vracet sám na kolo nebudu. Jiná kapitola je Ray. Ten mi v rámci XC plášťů potěšil jak drží.

                Takže testnu teď delší dobu CK protection a uvidím jestli ho na předním nechám nebo vrátím Ray. Vzadu každpopádně nechám RK protection.

                Jediná nevýhoda RK protection je, že na pěkném asfaltu trochu vibrují, o malý chlup více než staré protection provedení. Ale pořád nic hrozného. Stejně jediná alternativa, která nevibruje vůbec jsou TB a ty už teď jedou o chlup hůře a už ani nedrží lépe (RK o malý chlup lépe).

                0 0
                • Esi  

                  Nemáš v testech někde Mitas Kratos tubeless textra, jak jsou na tom rychlostně? Třeba srovnání s Ikonem ? Chtěl bych na předek u HT https://www.mitasbiketyres.cz/…-horske-kolo

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Mitas nikdo netestuje, nevím o tom, že bych měl jediný jejich model v jakémkoliv z mnoha testů. A sám jsem je také nejezdil.

                    0 0
                    • Esi  

                      Díky, co se dá dělat vyzkouším a uvidím. Jezdil jsem scylu, na předku se to nedá to je tak na suchou šotolinu, vzadu docela rychlý plášť, řekl bych pocitově že lepši než staré RK

                      0 0
                • vasek80  

                  RK jsem měl moc rád, ale na předku jsem mu nevěřil. Ještě je mám na druhém kole. Jakmile ale bylo vlhko, tráva apodobně, tak jsem v něj ztrácel důvěru. Naopak ten RaR byl i na předku celkem solidní.

                  Ale jak jsem psal, porovnávám 5 let staré pláště na 26. Teď jsem se ke kolu vrátil po pauze a vše je jinak.

                  0 0
      • TK75  

        Užovky neúžovky, pořád to má zbytečnej vzorek na její ježdění.

        0 0
        • THORX  

          V tom případě si měla fakt koupit buď trek nebo gravel nebo trošku lepší Carbon HT. Mě by docela zajímalo srovnání mého kola a manželky HT 2.8 a 15kg a HT carbon 2.2 a 11kg. To musí byl rozdíl 100 a 1 ne? Nerozrazím ji to ze smými 71kg? Kdybych se 5–10km projel? Jestli se na to vlezu?

          Možná bych zjistil že mi stačil i nějaký chrti full do 120mm.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jako, že si za 20tis. Kč měla koupit lepší carbon HT?

            0 0
            • THORX  

              Za 50

              0 0
              • MlokCZ  

                A těch 30tis. Kč ji na to přidáš?

                0 0
                • Monika-je-bezradna  

                  Bohužel musím říct, že přes 30 tis už je na mě opravdu pálka. Těch 24, za které jsem to koupila, byl pro mě tak nějak strop skrz další věci, co člověk musí dokoupit (helma a tak).

                  0 0
                  • BabbaJagga  

                    A tu helmu a tak jsi dosud nevozila???

                    0 0
                  • petrx  

                    Taky jsem začínal na levných kolech, ale moc dlouho nevydržely, byly těžké a jezdit na nich delší trasu bylo utrpení, pak jsem si koupil za 32tis karbonovýho HT se slušným osazením (Shimano SLX, vidle Rockshox Reba, dtswiss ráfky.. a váhou do 11 Kg) a hned bylo ježdění mnohem lepší a to už jej mám osmým rokem a snad poprvé nemám důvod kolo měnit.

                    0 0
                    • zimic  

                      Jenže si koupil rovnou slušný kolo. Tazatelka za ty peníze koupila především zvučnou nálepku na rámu a bídný osazení. Málo muziky za dost peněz.

                      0 0
                      • Monika-je-bezradna  

                        Achjo, to se mám :D

                        0 0
                        • zimic  

                          Njn..postup měl být spíš opačný. Nejdřív dotaz tady a pak nákup..... I když ani to občas nezaručuje v takové záplavě nápadů jistý výsledek…

                          0 0
                          • michomin  

                            Dobrý příspěvek, takový … ehm … chytrý.

                            0 0
                          • Lister  

                            Jo tenhle postup je většinou cesta do pekel :-P

                            Časem jsem dospěl k názoru, že nejlepší je se tady na nic neptal.

                            0 0
                            • zimic  

                              Tak ženy ještě občas mohou uspět. Jinak se s tím dá souhlasit.

                              0 0
                        • michomin  

                          Ale kulový, to kolo není špatný, velikost ti sedí. Zamysli se nad tím, co je skutečný problém.

                          0 0
                          • zimic  

                            Docela. Ale mohlo to být lepší.

                            0 0
                            • michomin  

                              To skoro vždycky.

                              0 0
                            • kubad  

                              kolo je vcelku fajn, ano připlácí se za značku, ale zase má značku no :D

                              je trochu jinak určené než jak ho používá, ale to se lehce doladí

                              0 0
    • MlokCZ  

      Když už to kolo máš, tak pláště zkus vyměnit. Pokud tam dáš opravdu hodně rychlé pláště vhodné pro popsané ježdění, tak rozdíl bude opravdu velký oproti tomu co tam máš.

      Konkrétně zkus Schwalbe G-one allround 2,25". A hlavně si nenech „poradit“ cokoliv pomalejšího a terénějšího, pak by ta výměna neměla skoro (nebo vůbec, dle konkrétního pláště) smysl. S G-one allround to může klidně být rychlejší než předchozí trek. Tedy samotné pláště určitě. Otázka je jak byl ten trek osazený oproti tomu biku.

      A dát tam ty pláště navíc bez duší by tomu pomohlo ještě více, ráfky na to vhodné máš. Ale je otázka, jestli zvládneš instalaci a starat se o to, případně máš někoho, kdo s tím pomůže.

      Bike jako takový na rychlých pláštích pro dané použití problém není. Problém je, že je to levný těžký bike na terénějích pláštích (pláště vyměníš) a i když o pár gramech to nikdy nebylo, tak tady to oproti dražšíhmu lehoučkému celopevňáku (který by byl na dané použití nejlepší) bude rozdíl už několik kg a ne pár desítek gramů.

      0 0
      • Singlespeed  

        Tady na B-F je svět, jak vidno, ještě v pořádku. Legendární Mlok a nejrychlejší kolo všech dob, lehoučký celopevňák s podhuštěnými bezduš. balony jsou opět tady. V pohnuté době korokrize balzám na nervy, díky :-).

        0 0
      • Pikaču  

        Souhlas

        0 0
      • K2  

        Ahoj Mloku, co si myslíš o MAXXIS WormDrive .

        Mám je teď nahozené na 29 HT s pevnou (drátová verze) a po silnici a lesních cestách to jede velmi dobře. Stojí do 500 Kč

        Kořenům a kamenitým sjezdům se díky menšímu objemu vyhýbám – tam by asi dobře zafungovaly ty Schwalbe G-one allround 2,25" – ty ale stojí kole 1000 Kč

        Moje doporučení tazatelce: Kolo si nechat a postupně tunit v následujícím pořadí:

        • Lehké jezdivé pláště (viz doporučení v tomto vláknu: Schwalbe G-one allround 2,25", MAXXIS WormDrive…
        • Lehké duše (nebo bez duše)
        • Lehká kola – jdou poznat hooodně! ale už to něco stojí. Lehká kola na cyklobazaru jdou sehnat za cca 5 tis Kč, nové za cca 5–10 tis Kč
        • Vyměnit vidlici za pevnou – tady pomohou pláště s větším objemem vzduchu a foukat podle trasy (asfalt x polní cesty)
        • Další rozumný tuning (řídítka, představec, sedlovka – buď lehký levný hliník nebo zainvestovat do karbonu, která přidá i pohodlí)
        0 0
        • jIrI___  

          WormDrive jsem kdysi vozil na 26" a jako nějaký rychlík mi nepřišly, co si vzpomínám tak Racing Ralph byl rychlejší. Paradoxně jely výrazně lépe až po tom, co se trochu sjely :). Ale u 29" to může být úplně jinak.

          0 0
        • MlokCZ  

          K současným žádné měření nemám. Moc bych jim šancí na to, že budou super rychle ale nedával.

          Tady prostě někteří nechtějí pochopit, že hlavní vliv na to jak plášť jede nemá vůbec vzorek, ale daleko větší kostra pláště a směs. Vzorek má vliv samozřejmě také, ale pokud to není extrém typu slick vs DH vzorek, tak ten vliv vzorku je rozhodně daleko menší než vliv kostry a směsi dohromady.

          Na levné pláště se naplácá spousta materiálu s nízkým tpi a na to hodně mizerná směs a výsledkem pak je, že to nejede a nedrží i když to nemá vzorek téměř žádný.

          Pak takový plášť většinou akorát opravdu hodně vydrží, i když ani to není pravidlem. A pak bývá slušná odolnost, protože hodně materiálu.

          A pak se to dostává snadno do extrémů, kdy poměrně teréní drahý plášť s dobrou kostrou a směsí je klidně i znatelně rychleší než super levný slick nebo malý vzorek.

          Když se pak k tomu přidá, že spousta lidí bere, že hodně hučí = pomalu jede (přitom to zpolu reálně nesouvisí skoro vůbec), tak je to pak těžké…

          0 0
          • MlokCZ  

            Pěkný příklad je pak současný Race king. Ten i přes 2,5mm sředový vzorek patří k nejrychlejším na trhu. A i mezi dobrými plášti s menším nebo skoro žádným vzorkem toho bude na trhu opravdu minimum, co bude reálně rychlejší.

            Třeba Thunder Burt s daleko nižším vzorkem už teď rychlejší není (byl oproti starému RK protection, teď je už pomalejší). A to je přitom plášť s dobrou kostrou a směsí a ani tak to nestačí.

            Zaručeně rychlejší jsou jen G-one allround (a ten už ne o moc) a speed. A ještě pár nejlepších semislicků a slicků, ale i tam to je jen pár ojedinělých kousků.

            I třeba Speed king race sport je rychlejší opravdu jen o prsa oproti RK, rozdíl zcela minimální. Z testovaných turistických plášťů není rychleší téměř žádný ani ze slicků. Namátkou třeba Marathon racer je pomalejší než RK, steně tak Kojak,

            Třeba Continental Sport Contact II je tak na hraně, tam to bude cca vyrovnané s RK.

            A třeba Vittoria Randonneur je už pomalejší o hodně než RK a také je to pořád slick a není to úplně nejlevnější plášť.

            0 0
            • TK75  

              A ten můj oblibenej WTB ByWay? Já mám pocit, že jede rychle a přesto že nemá skoro vzorek tak kupodivu i drží.

              0 0
              • MlokCZ  

                Nevím přesně, nemám měření, ale mohl by být velmi rychlý.

                Kostra ok (dokonce jen jedna vrstva 60tpi), použitá směs je stejná jako na některých slušně rychlých pláštích od WTB a k tomu úplný slick na středu takže na první pohled žádný zádrhel proč by neměl být velmi rychlý.

                Jak je na tom ale přesně třeba oproti G-one allround nebo speed nedokážu říct.

                0 0
          • karel d.  

            Jen dotaz- to „hučení“ je generováno plášti, které, pokud se tedy nepletu, nemají souvislý/konstantní dotek s podkladem. Jinými slovy, pokud na behounu není souvisla linka nabo vzorek není vyloženě jemný jako u TB/Speed King Ten zvuk, bych řekl, indikuje určitou ztrátu energie, sám o sobě nevzniká a jako takový, tím, že je generován, musí nějakou ztrátu wattů indikovat. Rád se nechám poučit, pokud to tak není. PS- současně jezdím právě RK verze RS a ten nejen že hučí, ale i velice mírně vibruje. To vše považuji za ztrátu tech wattů.

            0 0
            • MlokCZ  

              Hučení je převážně generované vzorkem. S množstvím ztráty energie to ale opravdu téměř vůbec nesouvisí.

              V reálu často došlo po zvětšení mezer ve vzorku i ke snížení valivého odporu. Souvislý vzorek dnes neindikuje vůbec nic.

              Například staré provedení RaR. Ten měl u 29" verze o 1mm větší mezeru mezi špunty než 26". A díky tomu to byl jeden z mála plášťů, kde valivý odpor 29" verze byl měřitelně menší než u 26" (u totožných vzorků to většinou vychází ± nastejno).

              A také ve 29" pak více vibroval než 26" verze i když jel lépe. A hučel také o trošku více i když jel lépe.

              Větší závislost se najde právě akorát u těch vibrací. Tam skoro vždy platí, že vyšší řídký vzorek vibruje více. Ale ani tohle neplatí úplně na 100%, vždy je potřeba řešit kus od kusu.

              Při ježdění hodně asfaltu jsou právě vibrace asi hlavní negativem některých rychlých XC plášťů. RK bohužel vibruje narozdíl právě od TB. To je jediný důvod, proč už jsem dávno nepřešel z TB na RK (po přepracování protection ochrany).

              Tady zcela souvislá linka pomůže (sníží nebo zcela odstraní vibrace).

              Ale právě ke snížení valivého odporu nikdy zcela souvislá linka vyššího vzorku nevedla, proto se to u žádných lepších XC plášťů dnes už nepoužívá.

              Ohledně těch vibrací je si to třeba pohlídat pokud někdo jezdí hodně pěkného asfaltu (na mizerném se to neprojeví, na jiném pevném povrchu než afalt také ne) a je na to citlivý. Někomu nevadí ani daleko větší vibrace větších řidších vzorků než má RK.

              0 0
              • MlokCZ  

                A možná také proto v reálu má spousta lidí mylný dojem, jak dobře jedou některé pláště se souvislým vzorkem. Ono to nevibruje a méně hučí a tak jim přijde, že to lépe jede i když to reálně třeba jede i hůř. Typický příklad je v tomhle právě Smart Sam.

                0 0
                • Nutribird  

                  Hele a taková neškodná diskuse to byla. Co se všechno můžeš dozvědět.

                  0 0
                  • JachymP  

                    No, děkujem Moniko, to byl super nápad založit toto téma!

                    0 0
                  • Singlespeed  

                    Nesmíš, ovšem, všemu bezhlavě věřit. Je to vesměs jen papouškování nějakých testů, kterým slepě věří dnes už snad jen Mlok :-). Každý zvuk a vibrace je energie, kterou vytváříme my, když šlapeme na kole. Je to energie, která ovšem jde vniveč, to dá rozum.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Takže já vycházím z měření z většího množství zdrojů a to jak testů jen na bubnu, tak měření wattmetrem z reálné jízdy. A dále jsem prováděl celou řadu vlastních měření (a to pomocí více různých metod), i když v poslední době už nedělám, nemám na to čas a už většinou ani chuť. Vše do sebe zapadá, až na ojedinělé vyjímky všechny zdroje spolu sedí. A samozřejmě jsem k tomu velkou řadu těch plášťů dlouhodobě jezdil.

                      Máš nějaké reálné protiargumenty, tzn. měření nejlépe z reálu a ne jen obecné rozporování něčeho co jsem ani nenapsal?

                      Nikde nepadlo ani slovo o tom, že vibrace nebo zvuk není žádná energie. Pouze, že rozhodně neplatí, že čím hlasitější zvuk pláště nebo čím větší vibrace, tím je plášť pomalejší, protože energie potřebná pro vytvoření těch vibrací nebo zvuku je jen velmi malou částí celkového valivého odporu.

                      Slicků bez vibrací a hodně tichoučkých, které jedou dost špatně jsem už zkoušel celou řadu.

                      0 0
                      • Singlespeed  

                        Není možné s tebou diskutovat, neboť vůbec nepřipouštíš jiný názor než kompatibilní s tím tvým. Názory a zkušenosti jiných nepřijímáš (tedy, pokud to zrovna nejsou zidealizovaní a dokonalí autoři těch posvátných tebou citovaných testů.) ;-).

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Jestli to nebude tím, že tu zatím žádný něčím podložený názor nepadnul…

                          Přitom někteří (tím myslím třeba JFtryall) sem dávali v jiných vláknech spoustu zajímavých údajů, měření z Wattmetru z reálné jízdy je v tomhle jeden z nejlepších zdrojů. I s tím mělo spousta jiných problém dle jejjich „dojmů“. O tom to přesně je. Od té doby, co se tu objevuje čím dál více podloženýh měření, právě zejména měření z Wattmetrů, tak se čím dál častěji ukazuje, jaké tu bývá množství nesmyslů dle dojmů. V oblasti, kde už vozí Wattmetr hodně lidí tu těch nesmyslů postupně hodně ubývá, jak tu píše čím dál více lidí s podloženým měřením.

                          Hezky je to vidět např. na tlak vs valivý odpor u silničních plášťů. To tu bylo už podloženo z měření wattmetrů většího množství jezdců. I přesto tomu pořád někteří nevěří a píšou přesný opak dle svojich dojmů.

                          Žádný test není posvátný a jeden konkrétní test může mít špatnou metodiku nebo být chybný. Když si ale mnoho testů z mnoha různých zdrojů včetně většího množství měření z reálu a to i při použití různých metod sedí ve výsledcích z 95% (sem tam se najde něco co si mezi různými zdroji přesně nesedí, pak je potřeba to více prověřit z dalších zdrojů).

                          A k tomu to sedí se všemi mojemi vlastními měřeními na kterých jsem strávil desítky hodin.

                          Ty jsi zatím nepředložil jediný něčím podložený argument.

                          0 0
                      • xtonda  

                        To máš všechno sám vyzkoušené a změřené nebo vycházíš z https://www.bicyclerollingresistance.com a případně dalších zdrojů (jakých?)?

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Všechny zdroje konkrétně linky tu vypisovat nebudu, celá řada zdrojů se objeví a pak po letech zase zmizí, dost toho byly placené zdroje na které nelze vůbec linkovat, dost toho mám z toho průběžně uložené, něco si jen pamatuju. A navíc je toho už v řádu hodně stovek.

                          Takový základní přehled:

                          • měření na bubnu jsou ze zdrojů všech světových bikových časopisů, občas je provádí celá řada z těch časopisů (nejvíc jich měl německý bikemagazin), každý s trochu jinou metodiká (která se ještě během let měnila, třeba aktuálně se měří na nižším tlaku než se měřívalo před lety), z toho mám uložených přes 70 testů plášťů celkem za ty roky, většina těch testů nebyla volně ke stažení a bylo třeba si je koupit, bicyclerollin­gresistance (tam je testů sice celkem hodně a pořád se stejnou metodikou, která ale nebyla na začátku zvolena zrovna nejlépe, v poslední době moc bikových plášťů neměří a měření je ještě i teď stále s těžkou duší, i když tam provedl jednou i srovnání bez duší), v některých zahraničních diskuzích pak také byla shromažďována čísla z více zdrojů testů
                          • měření z reálu Wattmetrem, několik testů, co se na internetu objevilo, toho je daleko méně protože to je hodně náročné na realizaci a zase mám něco postahované, buď zdroj nebyl volně dostupný nebo už tam odkdu jsem stáhnul to k mání není a něco jsem objevil v zahraničních diskuzích (mtbr, mtb-news, bikeforums.net a další)
                          • měření běžných uživatelů wattmetrem, toho se postupně objevuje čím dál více, už něco bylo i přímo tady na BF, dalších zase různě co jsem kde zahlédnul na zahraničních fórech
                          • hodně zajímavých věcí mám z renehersecycles, kde ale ty nejlepší věci byly volně ke čtení jen vždy po omezený čas, i třeba zde hodně diskutovaný odkaz na měření silničního pláště na různém tlaku na různém typu povrchu už není fuknční
                          • vyzkoušeno sám mám opravdu hodně, měním pláště často ještě než je sjedu, když chci něco vyzkoušet, některé zase jezdím dlouhodobě, odhaduju tak 50+ kousků bikových plášťů co na biku jezdím
                          • část z těch plášťů mám změřených, právě od Haineho z renehersecycles jsem se inspiroval už před mnoha lety metodou měření dojezdu nebo měření rychlosti z mírného kopce (bohužel je to velmi náročné na čas, protože to vyžaduje mnoho opakování pro eliminaci vlivu aerodynamiky i když je zvoleno vhodné místo v místě kde je to schované větru a měřeno ve dnech kdy nefouká, stejně tak nějaký zbytkový vliv aerodynamiky je a jeho odstranění vyžaduje desítky až stovky opakování testu s každým pláštěm, samozřejmě je zachování podmínek jako totožné kolo, vždy totožný posed i oblečení pro nevnášení dalších chyb, touhle metodou mam v minulosti naměřené desítky hodin
                          • metoda srovnání ve sjezdu s dalším jezdcem na tom stejném sjezdu za podmínek, kdy druhý jezdec trvale má totožné vybavení včetně plášťů a stejného tlaku, dodržení zase vždy stejného posedu → tahle metoda neumí určit konkrétní čísla o kolik je který plášť rychlejší, ale jen který plášť je rychlejší a který pomalejší, umí ovšem odhalit i poměrně malé rozdíly
                          • pozorování dle kombinace tepák vs totožná trasa do práce, není sice tak přesné, ale zato mám data z 1000+ jízd, trochu náročnější na vyhodnocení a neumí rozlišit malé rozdíly, ukáže až větší
                          • dlouhodobá pozorování dle tepák vs jízda v háku na totožných úsecích, velmi dobré při systematickém sledování, protože velmi zvýrazní valivý odpor a sníží vliv aerodynamiky a když pak pro každý plášť je systematického sledování mnoho desítek opakování, tak lze zase už slušně srovnávat
                          • už mám i nějaká svoje měření s Wattmetrem, ale nemám toho vůbec kolik bych chtěl, protože jsem měl jen půjčený a zatím jsem se nerozhodnul si ho koupit jen kvůli právě různým měřením (nejvíce se toho naměří právě cíleným sledování trvale při všech možných situacích ježdění jako jsem prováděl, jen s Wattmetrem by to bylo ještě daleko lepší a stačilo by u všeho daleko menší množství opakování díky přesnějšímu měření), možná v budoucnu na to dojde, aktuálně jediné pro mě už vhodné měření na které bych měl čas

                          Pointa není žádný z jednotlivých zdrojů, pointa je, že to systematicky řeším více než 10 let a srovnávám všechny ty zdroje dohromady a až z toho dělám nějaké závěry.

                          Ono to z 95% vše sedí ze všech těch zdrojů (jak z těch co jsem kde kdy dohledal, tak vs moje pozorování a měření) a jen sem tam se najde u něčeho občas nějaký úlet, který nesedí se vším ostatním. Takový hodnotím, že je buď chybou a neberu v potaz nebo se vždy snažím dále porovnat z dalších a dalších zdrojů (pokud to je něco, co sám nemám vyzkoušené/změ­řené).

                          Aktuálně mám jediný úlet, který se mi nezdá a to měření CK na bicyclerollin­gresistance, to uletělo s mnohem horším výsledkem než z jiných zdrojů.

                          A další pointou je, že subjektivní hodnocení jak plášť jede jen z pocitů je naprosto nepoužitelné z mnoha důvodů od vlivu aktuálního stavu organismu (mnohonásobně větší vliv než jsou rozdíly mezi plášti), rozdílné další podmínky jako aerodynamika (pro eliminaci nutno mít minimálně desítky opakování toho samého) a další.

                          A když je to navíc jen dle samotného hodnocení pocitu (a ani ne aspoň základem měření časů úseků nebo rychlostí nebo jiné), tak to je úplně mimo. To ale každý dobře ví, kdo má mnoho dat měření stejného úkonu (třeba stejné cesty do práce). Kolikrát při snaze jet maximum a dle pocitu jak to letělo se ukáže, že zajetý čas je klidně mnohem horší než z jiné jízdy kdy pocitově to nejelo vůbec.

                          U pocitů do toho pak vstupuju celá řada matoucích faktorů, které dávají úplné nesmyslné posřehy. Už se to tu rozebíralo i v minulosti, jak některé vznikají.

                          Např. pocit rychlosti dle nafoukání, kde pocitově se zdá čím více nafoukáš, tak tím to lépe jede. A je to dané tím, že tělo je zvyklé na závislost vibrací nebo otřesů dle rychlosti. Při jedné jízdě se stejným materiálem a nastavením, tak když jedeš rychleji, tak i vibrace/otřesy mění dle toho frekvenci.

                          A tohle je pak přenášeno při přifoukání pláště. To také zvedá tuhle frekvenci a navazuje tak pocit, že to jede rychleji i když reálně to je často přesně naopak.

                          K tomu nikdo není imuní včetně mě i když vím, že si na to mám dávat pozor. Kdybych hodnotil dle pocitů, tak i sám píšu úplné nesmysly.

                          A protože to moc dobře vím, že to takhle funguje, tak dle pocitů (dojmologie) nevěřím v problematice toho jak co jede nikomu nic.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            A tím tohle uzavírám a dále se obhajovat, kde jsem k jakým informacím přišel nebudu. Koho moje informace nezajímají, ať to nečte.

                            Pokud někdo chce nějakou informaci rozporovat, tak samozřejmě může, ale prosím s nějakým věcným argumentem.

                            0 0
                            • xtonda  

                              Nechci nic zpochybňovat, spíš mi šlo o to kam se dívat a nemuset se ptát zde, ale ta roztříštěnost a dostupnost zdrojů je horší než sem čekal.

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Na to bohužel není rada, protože jednak obrovská roztříštěnost zdrojů, ale ještě více to komplikuje často dostupnost jen po zaplacení a u volně dostupných věcí, že to zase časem zmizí, co tam roky bylo.

                                Třeba odkazy na to nejzajímavější od Heineho tu byly už v historii už hodněkrát zmíněné (a nejen mnou). Aktuálně nic z těch odkazů už nefunguje. A ani nemůžu dohledat, že by to tam měl jinde. Ono ani předtím veřejně měl jen malý výběr a zbytek byl dostupný jen pro předplatitele, takže teď zřejmě nic volně dostupné není.

                                Z tohoto zdroje koupeného nic nemám, tak asi to nejzajímavější dokoupím (i předtím mě dost zajímala některá data, která volně k mání nebyla). Pořídit ale vše zpětně není zrovna levné, takže až bude čas, tak udělat jen výběr.

                                https://www.renehersecycles.com/…rint/issues/

                                0 0
                              • MlokCZ  

                                A pak to také není jen se podívat do konkrétního zdroje. Dle souvislostí je potřeba umět z něj vybrat reálně přenositelnou informaci do reálné jízdy. Tohle platí zejména pro testy na bubnu:

                                • na bubnu neplatí stejná závislost na tlaku jako pro reálnou jízdu, tohle se chová zcela odlišně
                                • tedy z testů na bubnu není přenosné do reálné jízdy žádná souvislost mezi různými tlaky
                                • je tak potřeba srovnávat pláště výhradně na totožném tlaku měření a ještě nejlépe blízkému reálnému tlaku
                                • protože objem pláště ovlivňuje výsledky měření stejným způsobem jako změna tlaku, tak stejný tlak sám o sobě nestačí
                                • ještě musí mít při stejném tlaku pláště i aspoň skoro stejný objem, jakmile je měřen nějaký už výrazně jinak objemný plášť, tak už nelze výsledek s ostatními srovnat bez aspoň nějaké korekce (jenže je potřeba vědět jakou korekci provádět)
                                • výsledky z bubnu v reálu nemusí mít úplně stejné poměry, samozřejmě to velmi ovlivní povrch
                                • tzn. pokud jsou splněny předchozí podmínky a plášť A má na bubnu např. o 15% vyšší valivý odpor, tak v reálu bude také pomalejší, ale ten rozdíl může být dle povrchu trochu odlišný
                                • srovnávat pak pláště jiných kategorií (kde se výrazně liší objem plášťů) je nejsložitější, protože musíš mít nějakou nápovědu z testů z reálu jaké oproti sobě postavit tlaky pro ty různé objemy, abys nedostal úplně nesmyslná srovnání (jak se chová závislost na tlaku v reálu úplně jinak než na bubnu)

                                Já už mám těch mnoho křížových srovnání z testů na bubnu a reálu (v reálu více různých metod) a tak už mám docela odhad, že stačí kouknout na test na bubnu a hned z toho něco vidím. Také je to o znalosti metodik všech testů a jak se projeví pak při křížovém srovnání oproti testům z reálu.

                                A v neposlední řadě je potřeba umět si vyhodnotit jaká část celkového odporu je valivý odpor pro danou situaci.

                                V prudkém kopci je většina z celkového odporu gravitace, při velmi rychlé jízdě na silnici na rovině zase odpor vzduchu. V obou těchto případech pak ani ne úplně malý rozdíl valivých odporů plášťů nemusí udělat moc velký rozdíl v celkovém odporu. Tady může udělat 15% rozdílu valivého odporu udělat klidně jen 1–2% na rychlosti.

                                Nejvíce se projeví valivý odpor pro pomalou kochací jízdu po rovině, kdy z celkového odporu je gravitace nula, aerodynamika málo a většina je valivý odpor. Pak najednou o 15% rychlejší plášť může udělat i 10% rozdíl na rychlosti (nebo i až i téměř těch 15%, ale to už by bylo pod nějakých 15km/h a tak pomalou jízdu asi nemá smysl už ani uvažovat).

                                Proto pak valivý odpor má pro různé jezdce dle kola, posedu, rychlosti, terénu zcela odlišný význam. A to si každý musí ujasnit dle toho co a jak jezdí.

                                0 0
                                • roman 3D  

                                  připomíná mě to legendární debaty o zanořování vidlice při přejíždění cihel a jeho výzkum pohupování :-)

                                  0 0
                            • 123J  

                              dobře jste to zaplevenili kravinama.

                              0 0
                              • jfk  

                                Pokaždé mě zaskočí, že je někdo zaskočen tím, že lidé na fórech dávají příspěvky…

                                Monika dostala řadu stručných odpovědí, které sama dokázala zdatně vyhodnotit. Monika a všichni ostatní dostali detailní Mlokovu zprávu o aktuálním stavu plášťů na trhu; komu tento detail vadí, nechť to nečte. Za mě cajk

                                0 0
                                • karel d.  

                                  Velmi užitečné čtení. Já tohleto vlákno sleduji jen kvůli těm odborným a velmi detailním příspěvkům. Děkuji za ně.

                                  0 0
                • karel d.  

                  Dík za objasnění. Velmi zajímavé.

                  0 0
              • Smazaný účet  

                Kde ty na ty moudrá chodíš

                0 0
              • ememem1  

                „Hučení je převážně generované vzorkem. S množstvím ztráty energie to ale opravdu téměř vůbec nesouvisi“ – to by som si az taky isty nebol. empiricka skusenost hovori, o co horsie ide o to viac huci. a je to aj logicke, lebo zvuk je energia a ta sa dako vytvorit musi.

                0 0
                • danielh  

                  Tak urcite…

                  0 0
                • JachymP  

                  Úplně chápu Mloka co cítí, když čte příspěvky tohoto typu… :(((

                  Je to marný, je to marný, je to marný

                  0 0
                  • BB  

                    když ono ale opravdu, alespoň podle mé zkušenosti, platí, že na asfaltu čím víc hučí, tím hůř jede a máš to marný, máš to marný, máš to marný.

                    0 0
                    • scoty  

                      Ale on neříká že to není pravda, jen dodává, že to pravda být nemusí…

                      Což je pravda :)

                      0 0
                    • JachymP  

                      :)

                      Ano, podle empirické zkušenosti je země placatá. No a jestli už jste někdy objeli svět a pochopili, že je kulatá, tak podle empirické zkušenosti slunce obíhá okolo země.

                      Vaše zkušenosti nerozporuji!

                      0 0
                • MlokCZ  

                  A jak jsi k tomu empiricky došel? Já si tu pamatuju, jak jsi tu v minulosti dle aspoň nějakého pokusu o měření nedokázal rozlišit jediný rozdíl, který není super velký ohledně valivého odporu plášťů. Tím myslím duše vs bezduše, pláště dokonce ani ne v úplně stené kategorii.

                  A zkusím naposledy k tématu hučení to podrobněji rozebrat:

                  • aby platila nějaká závislost, tak musí platit vždy
                  • potvrdit empiricky nějakou závislost je téměř nemožné, musel bys vyzkoušet všechny možné kombinace a ještě opravdu reálně umět srovnat valivý odpor a to i pro dvojice plášťů, kde je rozdíl malý (což jsi ukázal, že vůbec nepoznáš)
                  • naopak vyvrátit nějakou teorii závislosti na to stačí najít jediný případ, kdy to to neplatí
                  • pokud existuje takových případů větší množství, tak o nějaké závislosti v daném případě nemůže být vůbec řeč

                  Tohle je čistě náhodou první mýtus, který jsem si sám vyvrátil před mnoha lety. Tím jsem se vlastně postupně dostal k tak důlkladnému studování a testování v dané oblasti.

                  Pořídil jsem si před mnoha lety 26" Marathony Supreme, nejvyšší model s nejlepší směsí s tím, že jsem chtěl mít variantu na asfalt, která pojede znatelně lépe než vozené teréní i když poměrně rychlé plště (měl jsem tam tuším tenkrát RaR, tzn. o několik generací starší model než současný, byl to tenkrát asi úplně první model RaR).

                  Po prvním nahození pocit, že ty Supreme letí. Právě dané hlavně tím, že byly zcela tiché a zcela bez vibrací. Jak jsem je chvíli jezdil, tak jsem začínal pozorovat (zatím jen dle tepáku a rychlosti na konkrétních úsecích), že nejen, že se nedostavilo žádné reálné zlepšení, ale dokonce je tam náznak toho, že jedou hůře. Pro definitivní posouzení, jestli jsou opradu dokonec pomalejší jen takové pozorování nestačilo, moc malý rozdíl a málo přesná metoda.

                  Tenkrát jsem se poprvé dostal také k nějakým prvním článkům od Haineho a narazil na použitou metodu měření rychlosti plášťů ve sjezdu s velmi podrobně popsanou metodikou jak na to.

                  Tohle byl první plášť na kterém jsem právě začal testovat nějakou metodou, která dokáže (při trpělivosti s mnoha hodinami testování) ukázat i poměrně malé rozdíly a prokázala, že ty Supreme jsou reálně dokonce o malinko pomalejší než hučící a mírně vibrující plášť se vzorkem.

                  U toho Supreme byl tenkrát problém v kostře pláště, i když měl stené tpi, tak měl více vrstev a z toho jednu ochranou (i když to měla být nejrychlejší dostupná ochrana běhounu).

                  A takových případů jsou v reálu desítky i s daleko větším rozdílem. Pravidlo tedy neplatí aní omylem.

                  Možná by tahle závislost mohla existovat za splnění většího množství podmínek pro jen malou skupinu takových plášťů. Podmínky typu:

                  • totožná směs plášťů
                  • totožná kostra plášťů
                  • rozdíl výhradně ve vzorku

                  Tedy, že by mohla platita závislost dle jednoho z vlivů na valivý odpor (vzorku), který ale ani není největší ze všech vlivů A ani tady si nejsem vůbec jistý, že to bude i přes ty omezující podmínky platit vždy.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    U vibrací si pak nemyslím, že by mohla platit ani ta omezená závislost (za splnění totožné kostry pláště a použité směsi). Vibrace se projevují jen na velmi omezeném množství povrchů (u asfaltu musí být dostatečně kvalitní) a pak k tomu ještě většinou jen pro konkrétní rychlost. A stačí nepatrně přidat nebo ubrat a vibrace jsou pryč. Zejména u menších vzorků se to takhle projevuje. A také to někdy dělá až kombinace přední plášťů + jiný zadní.

                    Až pak u velkých vzorků to vibruje na slušném asfaltu v každé rychlosti.

                    0 0
                  • Rychlej turista  

                    Že Marathon Supreme bůhvíjak nepojede jsem věděl hned jak jsem ho vzal do ruky – tuhá podešev. Jenomže díky tomu je to naprosto nerozbitný plášť, který mě neomezuje tím, že na něj musím brát ohled. Na rozdíl od Kojaku. Ten sice jede, aniž by byl nabušený, ale zase vyžaduje salónní zacházení a třeba přes šutry se s ním musí opravdu velmi opatrně. Podobně, jako s ukrutně rychlými 300 g FF. Ty jsem sice z boku na větších šutrech nekrájel (jako Kojak bez ochrany bočních špuntů), ale při rychlosti vyšší, než 40 km/h jím ostřejší kámen nebo šotolín občas prostě projel.

                    0 0
                  • ememem1  

                    hej hej robil, dobre pamatas :-).

                    islo o to, ze som mal dva plaste (uz je to roky, fakt si nepamatam ake presne to boli) a na to jake mali mat papierovo silne rozdielne parametre z „nezavislich“ testov na valci (takmer dvojnasobny valivy odpor) nebol pri nich takmer ziadny rozdiel pri realnom „praxisteste“. (bol to rovny dlhsi priamy asfaltovy usek s konstatnym klesanim kde som sa opakovane rozbehol na rovnaku „startovaciu“ rychlost a meral cas od startu do ciela). to je fakt.

                    aky zaver z toho plynie z hladiska hucania a odporu neviem lebo hluk si uz nepamatam.

                    inak to co pises je sice teoreticky spravne, nicmenej to nesplnaju nesplnaju ani tie tzv. nezavisle testy. lebo ja v ich nezavislost uz moc neverim. v zasade testuju iba BM, MB, jedny priamo v continetale, druhi v ralph bohle co je dcerska firma schwalbe. tak sa ani necudujem ze conti a schwalbe su na tom vzdy a v kazdej kategorii najlepsie.

                    na bike roll resistnace mam taky indeferetny nazor…neviem kto a preco by za svoje prachy budoval podobne profi zariadenie, to neni lacna vec, ostatne nepoznam a ani som ich vysledky nestudoval.

                    imho su pokrajove podmineky nastavene tak, aby vyhral ten kto ma. (narychlo – priemer valca, povrch, rychlost, zatazenie a imho pomerne zanedbavana sirka rafika) si myslim, ze aj ne moc velka manipulacia s tymyto vstupnymi datami moze znamenat znacne rozdiely.

                    inak si neviem vysvetlit, ze gumy od napr. Maxxissu su na tom pomerne zufalo skoro vzdy, Spesl sa uz ako tak „polepsil“, WTB, Onza, Kenda, Michelin a pod. povacsine dost zle. (riesime valivy odpor).

                    Prax toto moc neportvrdzuje. A keby to tak bolo, tak nejazdi polka profikov prava na tych „zlych“ znackach. Cele toto testovanie a v anglosaskych krajinach nema moc velku oporu a moc to tam nikto neriesi, zacali to nemci (este aj ten chalan z bikerollingre­sistance sa vola tusimze bierman) a spravili z toho obchodnu mantru. uspesne treba povedat.

                    p.s. ja netvrdim ze conti alebo schwalbe su zle gumy, na silnicke jazdim roky uz iba schwalbe, na horkau v poslednych rokoch uz maxxiss lebo ma schwalbe zacalo srat s odolnostou.

                    0 0
                    • Singlespeed  

                      Velmi špatné, nedržící a pomalé pláště Maxxis má v oblibě třeba Nino Schurter, to je divné… To asi nebudou pravé Maxxisy, ale určitě nějaké přebrandované Contíky nebo Švalbáky :-).

                      0 0
                      • xtonda  

                        Tak zase závodník je zaměstnanec týmu pro který jezdí a jezdí na tom co mu dá zaměstnavatel na základě toho se kterým výrobcem dostal nejlepší podmínky, to jako bys v práci řek, že na HP kompu makat nebudeš a že chceš Dell.

                        Jeden čas jezdila Jolanda na kolech Kross a pláštích Mitas. Vážně někdo věří, že to je to nejlepší co mohla mít? Nebo to prostě pro firmu pro kterou jezdila to byla volba typu best value for money?

                        Otázka je jak mizerný by materiál musel být aby se jezdec vzepřel a odmítl na tom jezdit.

                        0 0
                        • Singlespeed  

                          Jestli si pamatuješ MS v Novém Městě na Moravě, tak tam jel Nino místo na sponzorských galuskách Dugast na Maxxisech Aspen, jejichž loga důkladně začernil. Nechápu, co ho vedlo k použití plášťů stabilně propadajících v testech. Asi byly Dugasty ještě větší katastrofa nebo, trouba, nečetl testy ani Mlokovy příspěvky na B-F .:-).

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Rád se poučím a přečtu si co dává hlavu a patu. Ale ty se tu jen něčím ohániš, a nic nepředkládáš. Jediným argumentem je Nino. Ale kde si mohu koupit ty samé pláště či jezdí on, nebo o čem to mluvíš teda? Holub na střeše nebo vrabec v hrsti. Mě zajímají pláště co si mohu koupit, a které mi jezdí v jiných podmínkách, než má Nino během závodu. A tomu co píše Mlok se moje malé zkušenosti blíží.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Ty taky jezdíš v laboratoři? :-D

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                WRC teď vládne Hyundai. Tak snad už jsi prodal Citróna a máš doma tu správnou značku!

                                Jinak u nás stále zpevňujou polňacky, tak přes půlku najíždím po térovce.

                                0 0
                    • MlokCZ  

                      Já tedy nevidím žádné nadržování Contíkům a Schwalbe. Vezmu jen aktuální poslední test bike magazinu co tu zrovna mám otevřený:

                      • v gripu nejlepší dle testu BONTRAGER, který se stal i celkovým vítězem testu
                      • v gripu druhé místo Kenda
                      • v gripu třetí místo Onza

                      Tedy žádné Schwalbe ani Contíky.

                      • dle měření na bubnu se Schwalbe srovnatelná spousta dalších a některé jiné rychlejší
                      • Contíky nejrychlejší dle měření na bubnu, ovšem současně třetí nejhorší v gripu

                      Jediní, kdo měří na bubunu rozhodně nejsou, mám tu měření i z jiných zdrojů i na bubnu a to nemyslím jen bicyclerollin­gresistance. Ono také existují i jiné než bikové časopisy, které testují také dost.

                      A některé testy jsem získal samostatně a ani nevím, kdo je měřil.

                      Metoda testování ve sjezdu je dobrá, ale vyžaduje splnit spoustu parametrů od určitého sklonu (musí být dostatečně malý, jinak to přílišný vliv aerodynamiky celé zabije), nelze měřit čas (moc malé rozdíly, abys něco změřil pokud tedy nemáš k dispozici několik kilometrů dlouhý sjezd bez zatáček) ale je nutné měřit rozdíly v dojezdu do protikopce nebo na rovině (tak podchytíš i mnohem menší rozdíly) nebo rozdíl rychlostí v cílovém bodě (dojezd je ale lepší).

                      A k tomu to vyžaduje mnoho desítek opakování. Je třeba si uvědomit, že i při použití mírného sjezdu stále odpor vzduchu je většinový faktor z celkového odporu a je potřeba mít takovou metodiku, abys dokázal rozlišit i jen tu menšivnou složku valivého odporu a eliminovat výkyvy odporu vzduchu.

                      Takže musíš mít takovou metodiku, abys dokázal rozlišovat rozdíly celkového výsledku daleko pod 5%. 5% nestačí ani na určení opravdu velkého rozdílu mezi valivým odporem plášťů. A je potřeba se dostat až někam k 1%.

                      Tebou popsaným postupem není šance takové malé rozdíly z celkového výsledku vůbec rozlišit, tedy ani jsi nic naměřit nemohl.

                      Pak je nutné mít srovnání s fungujícím měřením z reálu.

                      O tom pak jak je nebo není jaký rozdíl valivého odporu si každý musí udělat názor sám dle toho co jezdí, jakým stylem, na jakém povrchu, jak rychle…

                      O tom jsem psal výše, že ve sjezdu a výjezdu je vliv valivého odporu nejmenší (výjezd převažuje gravitace, sjezd odpor vzduchu) a největší je na rovině (a čím je jezdec na rovině pomalejší, tím pro něj valivý odpor významnější).

                      A nevím proč by profíci neměli jezdit na jiných značkách, ani tedy netuším, co to je zlá značka. Tratě profíků nemívají nijak moc rovin, tedy situace s nejmenším vlivem valivého odporu. A grip nebo odolnost pro ně může být daleko větší přínos než nějaký ne až tak velký rozdíl valivého odporu.

                      Každý ať si jezdí na tom, co vyhovuje jeho požadavkům.

                      Závislost mezi hučením a valivým odporem ale prostě žádná obecně není, to je prostě fakt.

                      A o omezeních a jak nakládat s testy na bubnu píšu výše. Vůbec to není tak jednoduché jen kouknout na čísla a bez dalších souvislostí s větším množstvím měření z reálu hned vědět jak to v reálu bude.

                      0 0
          • zbartos  

            Testoval jsem teď ve čtvrtek na převážně off-road okruhu 32 km/+850 m m.j. jeden celkem obtížný sjezd (nyní má hladký tvrdý povrch s prachem) a moc mi tam klouzalo/smykovalo zadní kolo (měl jsem tam dost sjetý loni koupený plášť Continental Race King Race Sport 26 × 2,2, cca 440 g), tak jsem raději ten sjezd seběhl pěšky.

            Dal jsem proto na včerejší/sobotní opětovný test na témže okruhu dozadu nový plášť Mitas Scylla Tubless Supra CRX Light 26 × 2,1 (cca 520 g). Ten výše uvedený klouzavý sjezd jsem pak sjel už bez problémů (ani jedno uklouznutí), ale celý okruh jsem jel o 7 ! minut pomaleji než ve čtvrtek…

            Samozřejmě jsem byl ze čtvrtka unavený a včera foukal na občasných volných plochách silný protivítr, ale možná, že o 80 g vyšší hmotnost nového pláště a jeho vyšší vzorek (a asi horší materiál kostry a směsi), mne také o něco zpomalily…

            Každopádně při stejném tlaku 2 bary u obou plášťů (+ normální duše) jsem měl u Scylly pocit, že více na nerovnostech drncá než Race King (rozdíl v rychlosti na občasném asflatu jsem nevnímal).

            0 0
        • K2  

          Ahoj Mloku, ještě jeden dotaz na tebou doporučované: Schwalbe G-one allround 2,25"

          Jak se chovají v terénu, na trávě v náklonu + brždění? Vedou, nemají tendenci ustřelit? Ty WormDrive v lehčím terénu překvapivě drží

          Na testování jsem měl čas jako student a to jsem zase neměl peníze na ten materiál…:-)

          Moje aktuální testovací kritéria: Vyhovuje/Nevy­hovuje:

          • nejvíce je pro mě kritické chování na mokru v zatáčkách a při brzdění (asfalt, louka, les) – jakmile plášť není předvídatelný jde okamžitě pryč
          • Asfaltový přesun – jede/nejede – to jsem zažil spíše na půjčených kolech, kdy člověk šlápnul do pedálu po rovině a kolo se skoro hned při nešlapání zastavilo. Nemám kolo jen do bikeparku, takže hledám rozumný kompromis i na fullu – tam preferujeu hlavně grip
          • Počet defektů na mých trailech – zažil jsem i pláště s relativně velkým objemem, ale defektil jsem poměrně často, takže je dojezdil a nikdy se k nim nevrátil – i když měly v časopisech pozitivní recenze (Panaracery-model si nepamatuju + ještě klouzaly na mokru)

          Ty WormDrive v lehčím terénu překvapivě drží, limitující u nich je objem vzduchu a ochrana ve větším terénu (neplánovaný přejezd kořenů, kamenů)

          0 0
          • MlokCZ  

            Tohle se velmi špatně srovnává, protože jsou to subjektivní dojmy a každý to vidí trochu jinak. Tím myslím, že každý si např. pod vedou představí něco úplně jiného.

            Zkusím z těch jasnějších vlastností:

            • na morku na asfaltu jsou velmi dobré
            • mimo asfalt na mokru nemůžeš čekat žádné zázraky, tam potřebuješ jak hodně měkkou směs, tak větší vzorek a ani jedno ten plášť nemá
            • sám za mokra jezdím dost málo, takže pro mě tohle nejsou preferované vlastnosti, tak jsem se ani nikdy cíleně nezaměřoval na jejich testování opravdu na hraně maxima pláště
            • brždění na asfaltu výborné, na sypkém terénu ztrácí jak při brždění, tak při záběru (zase se projeví minimální vzorek)
            • sám s bržděním jsem nikdy neměl problém, to mi vždy stačilo
            • se záběrem je to o něco horší, to už mi trochu štvalo na celopevňáku, kde jezdím hodně ze sedla, že si musím mnohem více hlídat těžiště jakmile je to trošku sypký povrch (nakonec to ujede v extrému ze sedla na jakémkoliv plášti, ale třeba u TB je ta hranice o něco dále a je to znát)
            • rychlostně je to nejrychlejší obemný plášť co jsem kdy jezdil (nejezdil jsem G-one speed), skoušel jsem dříve celou řadu slicků, které všechny byly pomalejší

            Odolnost a defekty, to je taková samostatná kapitola a hodně záleží nejen na odolnosti pláště, ale také stylu jízdy, kde jezdíš a jestli to vozíš bez duší. Jak je to na duších pak netuším, už je nevozím dost přes 10 let.

            Situace s odolností není v celém segmentu XC až gravel plášťů nijak růžová. Opravdu extra odolný běhoun v téhle kategorii už neexistuje, protože ten je vždy na úkor gripu, pohodlí a často i rychlosti, takže touhle cestou už nejde žádná značka u lepších plášťů.

            Odolnost je pak poměrně vyrovnaná u mnoha plášťů a je u všech poměrně nízká:

            • nejlepší odolnost aktuálně stále nejspíš RK protection i po předělání protection kostry, která už není na běhounu, i přesto zůstává na běhounu nejodolnější
            • Schwalbe mají v rámci XC/gravel segmentu totožný základ kostry, maximálně se liší o nějakou desetinu mm tloušťka stěny (tzn. RaR, RoR, Ray, TB i G-one)
            • ve výsledku je pak na tom G-one allround ze všech nejlépe, protože kostra srovnatelná a hodně pomůže ten superhustý vzorek (i když je nízký), takže G-one jsou na tom v rámci současné situace na trhu velmi slušně, i když nelze říct, že jsou na běhounu extra odolné (jako třeba starší protection Contíku s ochranou ještě i na běhounu)
            • kdyby odolnost G-one allround nestačila, tak stejně není pro co jiného sáhnout, jedině akorát ten RK a ten rozdíl není moc velký, aby byl opravdu zásadní
            • základem je dnes (a výrobci s tím už i nejspíš počítají při aktuální odolnosti plášťů) jezdit je bez duší

            Na fulla bych si G-one sám už nedal. Na fulla při preferenci rychlosti bych nešel gripem pod kombinaci něco/RK protection. A to něco může být lecos dle chuti jako CK nebo Ray nebo něco podobného jiného.

            Já tedy i na celopevňáku se od G-one vrátil k o něco pomalejším TB/TB a možná dám RK/RK protection.

            0 0
            • K2  

              Ten Thunder Burt na celopevňáku vyzkouším, až sjedu ty Maxxisy.

              Pojede to, podrží v zatáčce a přidá komfort díky většímu objemu – díky za tip

              0 0
          • Smazaný účet  

            Jako sorry, ale to už si musim rejpnout… preferuješ grip na fullu a uvažuješ o G-one? To už si děláte prdel, kluci, ne? Na to je potřeba dlouhej rozbor? Nestačí přečíst si hlavní určení od výrobce? ;-)

            0 0
            • MlokCZ  

              Já si tedy myslel, že každý vybírá pláště dle preferovaných vlastností a ne dle toho co k nim píše výrobce.

              Sám jsem psal, že G-one na fulla už mi přijde také přehnané, ale pokud to někomu bude vyhovovat, tak proč by to neopužil?

              Kdysi v historii tu někdo jezdil na fullu (i když chrtím) Schwalbe Super moto, tedy ještě daleko více silniční plášť než je G-one allround. A jak si to pochvaloval.

              0 0
    • kamaro  

      Vyměnit pláště za nějaké s méně výrazným vzorkem, objemu (šířky) bych se nebál a klidně tam dal něco přes 2". Důležitý je ten dezén, objemný plášť tě už tak moc brzdit nebude a přinese znatelnější pohodlí při správném tlaku.

      Dražší by potom bylo vyměnit vidlici za karbonovou pevnou. Dle terénu který jezdíš odpruženou vidlice nevyužiješ, pro pohodlí postačí právě ty objemnější pláště s menším tlakem.

      Bezduše – pokud to zvládneš obsluhovat, tak to také nemusí být špatná cesta. Ale chce se to naučit.

      0 0
    • adam1  

      Neříkej mi že ti to kolo nepřipadalo strašně těžké jak jsi ho zkoušela?:)) Osobně si myslím že ikdyž vyměníš gumy tak se budeš trápit :(

      Na 160 by jsi měla mít 27,5 .

      Abys tomu ulehčila tak nová vidle /i pevná ,pohon ti bude stačit 1×10 (32 × 11–42) ,lehké kola +bezduše .

      Bude to stát peníze no :(

      Nebo to prodej a nech si postavit 27,5 dle tvých potřeb

      Uživatel Scalar má ty kola povedený .

      “Nevyzkoušíš nevíš”:))

      0 0
      • kubad  

        Před tím měla Terka tedy v podstatě taky 29” na to co jezdí ji to limitován nebude

        Jak to padlo začít pneu

        0 0
      • Lister  

        Ona ta váha kola zase tak velkou roli nehraje.

        Protože mi vadil batoh na zádech pro přesunech do práce, tak jsem pořídil taška na sedlovku a spolu s ostatní výbavou jsem 8kg silničku ověsil asi 3–4kg zátěže a rozdíl nevnímám žádný, jezdím pořád stejně rychle/pomalu.

        Je pravda že lehká holka to může cítit trochu jinak, ale i tak si nemyslím že samotná váha bude tím největším limitem – vyměnit pláště a poletí to úplně jinak.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Lehká holka?

          0 0
        • Smazaný účet  

          Váha ani ne, spíš délka a průměr a bude to cítit jinak ale každopádně pokaždé nová gumička a poletí to určitě lehká nelehká :DD

          0 0
        • Reaktor  

          Váhu co jsi měl na zádech jsi přesunul na kolo. Jasně že necítíš rozdíl.

          0 0
          • Lister  

            No já myslel i v chování toho kola. Všichni tvrdí, jak poznají, že se jim pod zadkem vzpíná lehký oř, no tak já to nepoznal…

            0 0
            • Nutribird  

              Já poznal určitě po přesednutí na ht, že mi to chtělo urazit zadek. Po rozjetí a projetí zatáčkou mi pěkně ujížděli kola, to jsem na fullu s enduro plášťema nezažil.

              0 0
    • palo7  

      zkusit se svézt na lehké 27,5 v Sku. Nebo klidně zkus i nějakou 26. Ty levný 29 jsou pro drobný lidí nesmysl

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Kromě technických úprav kola uvedených kolegy ještě každý den, kdy se nedostaneš na kolo, dělej dřepy.

      0 0
      • JachymP  

        Ještě bych přidal výpady. Přes zimu když nejezdíš na kole, tak je zapotřebí aspoň 2× v týdnu běhat, stačí 5 km. Přes léto jezdit na kole taky aspoň 2× týdně.

        No a jestli tě sport nebaví, zkus elektrokolo!

        0 0
    • oddie  

      To kolo je otřesný těžký křáp a výměna gum ti v ničem nepomůže. Prodej to a kup si jiné. Zcela vážně.

      0 0
      • MlokCZ  

        Proč myslíš?

        Sice souhlasím, že to je těžký základní model, jenže musíš brát ohled s čím to srovnává a s čím byla spokojená. Myslíš, že trekové kolo ze sportovního řetězce za 12tis. Kč, které jezdila dlouhá léta předtím byla lehoučká raketa? Mohlo být o něco lehčí než ten bike, ale nebude to o moc.

        Je jasné, že kdyby si za stejné peníze nechala postavit cokoliv třeba u Scalara (a teď je jedno jestli by to byl bike celopevňák nebo trek a u biku ať už 29 nebo 27,5"), tak by byl výsledek mnohem lepší.

        Ale když už to kolo má a současně srovnává s tím trekem co měla, tak bych ty pláště určitě zkusil.

        Pokud by šla cestou prodat a nechat si postavit něco vhodnějšího, tak ten výsledek nebude o moc lepší, jestli vůbec. To myslím z důvodu nedostatku financí, prodejem už hodně ztratí, takže třeba ani nebude schopna přidat tolik, co tím prodejem ztratí a tedy ani dát znovu stejnou částku jako už za to aktuální kolo dala. A když rozpočet ještě klesne, tak ani ta rozumná stavba nebude za nic stát.

        0 0
        • oddie  

          Beru ohled především na to, že má 50kg.

          A ano, nechal bych si postavit kolo od Scalara.

          0 0
          • MlokCZ  

            Já rozumím tomu lepšímu výsledku, který by mohl být, kdyby to tak řešila už od začátku. Ale jak jsem psal, tak za současné situace, když už to kolo má, tak po prodeji nemusí mít peníze na vůbec nic rozumného i když by to byla stavba od Scalara.

            0 0
            • osobne  

              Kdo nemá kolo od Scalara, jako by ani nebyl. :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                To vůbec, já třeba nemám nikoho v okolí, kdo by od něj měl kolo a ani jsem to při řešení mnoha nákupů nikdy nezvažoval. Jenže nikdo také nekupoval kolo v cenové relaci a na požadavky jako tazatelka.

                V kategorii 12–25tis. Kč při požadavku jezdivé kolo na naprosté minimum terénu jsou ty jeho stavby rozhodně jedna z nejlepších možností.

                0 0
              • plysovykozisek  

                Je to asi jediný stavitel v ČR, který umí stavět kola nebo co. A jak se mu tady pořád dělá reklama no hrůza.

                0 0
                • osobne  

                  Každý má na výběr, jestli koupí levně postavené kvalitní kolo od spolehlivého stavitele, nebo nekvalitní předražený značkový krám jinde.

                  0 0
                  • danielh  

                    To jo, ale kazdy nechce kolo na mrx nebo force ramu :-)

                    0 0
                    • jIrI___  

                      To je fakt. Když jsem stavěl to kolo pro ženu někde tady zmíněné, tak sehnat samotný rám (vyhovující) bylo to nejtěžší. Rámy „lepších“ značek stály nesmysl, normálně sehnatelný byl jen low cost typu Force, Scud, MRX, sem tam nějaký výprodejový Author. Nakonec jsme skončili u MRX a musí se nechat, že je fakt pěkně zpracovaný – broušené svary, zafrézované dosedy pro brzdy i středové složení, čisté závity, relativně nízká hmotnost, až mě to jako celek příjemně překvapilo. Jen teda design není žádná velká sláva.

                      0 0
                    • oddie  

                      Dalo by se říct – naštěstí. Prodával jsem jetý základní Scott, otřesný ingot, nechápu, že se nestyděj na něco takového tu nálepku dát, a dostal jsem za něj o 15 stovek víc než stála funglovka Bellona – o čtvrt kila lehčí…

                      0 0
                • oddie  

                  Tak. To je strašné. Strana a vláda by měly přikázat povinně stavitele do každého města a zakázat reklamu.

                  0 0
                • bathed  

                  Zase na druhou stranu, bud rad ze je! Nebyt scalara, byl by tvuj zivot razem ochuzeny. Chapu ze ty to vnimas a citis uplne jinak, ale pohledem zvenci je legracni jak ho resis, jak vyskakujes jak certik z krabicky v momentu, kdy ho tady na foru kdokoliv zmini :-)

                  0 0
    • MartyM  

      tak jak radili někteří výše, zkusil bych rychlé pláště, na těch kostkách co tam máš to fakt nepojede, což jsi sama poznala. Za zkoušku nic nedáš. Sám to znám, na jednom kole „do lesa“ Nobby nic = po asfaltu „stojíš“, na druhém celopevňákovi něco podobného konstrukčně co doporučoval Mlok a letíš. Zbytek kol ovšem zcela jiná kategorie než máš ty.

      Celkově mi to přijde na takové ty „dobře míněné“ hospodské rady od odborníků co všechno znají všude byli, na co krose musíš mít MTB a jedině Spešla voe! Výsledek je jak píšou kluci nade mnou. Na 160cm by mě v životě nenapadlo něco takového pořizovat. Moje má 164, postavil jsem ji ze startu pevnou 26", v první fázi cca 9,5kg, krom zápletů, vidle a řídítek vše nové, vyšlo to na 21500,– a z nuly byla schopna ujet bez větších potíží i 50–60km výlet, půměry nad 20km/h, jezdíme společně to co popisuješ.

      0 0
    • Doyle  

      Dej sem aktuální fotku kola, na kterém se tak nadřeš. Jistě by plno z nás zajímalo, jak máš taky nastavený posed.

      0 0
    • scalar  

      Taky má horáka a taky jsem na něm nadřený jako kůň…miluji to…

      0 0
      • oddie  

        Jenže ty máš horáka, na kterém to dření baví, kdežto ona má krám, na kterém to dření se.e :D

        0 0
      • JachymP  

        Jenže to je právě to, co se dost velký části žen prostě nedá vysvětlit ;) je to takový slon v místnosti cyklistických výletů muž-žena…

        Tady v této diskusi málokdo pochopil, že to není problém kola. Přesně to samý kolo si koupilo tisíce dalších lidí, mnoho z toho dokonce i žen a rozhodně jich je většina, kdo na něm jezdí v pohodě!

        0 0
    • Thomas  

      Holka je na tom skoro stejně 163/50. Takže jsme ji pořídili 27,5. Ty 29 my pro její postavu prislo moc a dobře jsme udělali. Jinak já bych ze své zkušenosti pro tvoje jezdeni doporučil pláště Continental Race King. Relativně lehké a rychle kola a ke všemu i překvapivě pohodlna. A dále vymenu vidlice,tam jsem u holky rázem ušetřil 1kg.

      0 0
      • karel d.  

        Nejlacinější řešení je prohodit ty pláště (také bych vzal ty Sw. G-one, sám teď jezdim RK verzi RS a po dojeti zkusím ty Swalbe), vyhodit odpruzenou vidli a dát za ní pevnou a klidně hliník, pokud bude šetřit. Rozdíl bude nakonec opravdu znát. Sám jsem obě tyto změny dělal. Jinak pro ni je problém ta 29', ale buď si zvykne, což by mělo jít, nebo pak opravdu lépe prodat. Ale ty 2 výše uvedené změny stojí za to zkusit.

        0 0
      • R4YNE8  

        Jo, s RK mám taky dobré zkušenosti, co jsem už vyzkoušel. V terénu docela obstojí a na silnici jedou. Ještě by v úvahu připadaly Furious Fred 2.0. Nebo potom vyloženě hladké pláště, ale tím se už definitivně pohřbí horské kolo a jeho smysl.

        Trošku mi to připomíná s tím doporučeným výběrem horských kol, jako když si průměrná česká rodinka musí koupit za každou cenu kombíka, kdyby náhodou. A pak prakticky celý rok vozí vzduch v kufru.

        0 0
        • TK75  

          No jo, 29" horské kolo doporučujou v cykloservisu každýmu.Stalo se z toho kolo na výlety po cestičkách.

          0 0
        • Lister  

          RK na snící samozrejme nejede a v terénu je taky dost špatný. Takže proč kupovat něco, co nefunguje nikde?

          Takové BigApple od Schwalbe proti němu letí jak z praku a v lehkém terénu se na nich taky dá krátce přežít.

          0 0
    • Smazaný účet  

      To člověka potěší když zjistí, že není sám komu z té karantény hrabe :DD

      0 0
    • vysmátej bajker  

      prodat koupit trek.

      0 0
    • Espen  

      Když už kolo máš, tak bych dal pláště Continental race king 2.0 a nezbyde ti nic jiného než začít víc jezdit. Ne jen o víkendech. Přítelkyně má stejné proporce a v těch nohách prostě výkon není,zvláště teď po zimě.

      0 0
    • Markony  

      Z vlastní zkušeností vím že 2×10 mi nesedlo vůbec nemohl sem najít převod co by mi seděl bud moc lehký nebo těžký nic mezí tím předělal jsem na 2×11 a je to jinde, plašte bych zkusil tyhle Schwalbe Hurricane 29×2.0 pro začátek.

      0 0
      • barney.m  

        Letos je nová verze Hurricane a vypadá super, ale na stránkách vidím jen 42–622 a 57–622, nic mezi tím :(

        0 0
    • robb  

      Holt jezdit a jezdit. Ony se ty nohy časem rozjedou.

      0 0
      • Smazaný účet  

        :DD A s rozjetýma nohama založí vlákno: Mám rozjeté nohy, co teď?

        0 0
        • Reaktor  

          Pak může jet s tím 16 letým týpkem co chce ujet 500 km průměrnou rychlostí 42km/hod.

          0 0
        • goofy  

          No jelikož jsem nejdřív přečetl vlákno jako: Mám horáka a jsem nadržená jak kůň… :-D

          0 0
          • bathed  

            To by bylo logicke! Pri 160cm dvacetdevitku-spesla! To je jak ty spanelske muchy!

            0 0
    • Tomas_82  

      Tak v první řadě bych zkusil ty pláště, jednak rychlejší vzorek a nižší váha – což při tvé váze bude hodně důležité. Nedával bych mtb, ale širší crossové/gravel. Něco takového:

      https://www.tsbohemia.cz/…d322397.html?…

      Kolo se tím dost změní.

      Další věc je vidlice, za prvé je dost těžká, za druhé si myslím že 50kg je hraniční váha pro slušný chod (alespoň s originál negativní pružinou) a za třetí jí asi stejně moc nevyužiješ, takže by připadalo v úvahu jí také vyměnit, buď za pevnou karbon, nebo ocel (dost radikální řešení) nebo za crossovou suntour ncx/nrx – dá se sehnat od 2000kč, za což by jsi tu svou mohla prodat. Tím taky trochu změníš geometrii – řídítka budou níž a budeš mít menší odpor vzduchu.

      0 0
      • Nutribird  

        Pláště jsou jasná věc. Potom může taky jednoduše jezdit a neřešit. Časem si zvykne a bude, doteď jezdila na křápu a byla Ok. Časem může přijít na výhody MTB. Tady se pořád řeší raketová věda. Manželka má 50 kg může si vybrat z dvou kol. Jedno 12 kg, 27,5, vzduchová vidlice, 1*11. Druhé 15 kg možná víc, vidlice pružina, 26, 2*10. Řadit neumí a stejně si bere tu těžkou mrchu. Nekecám ji do toho, jezdí, tak co.

        0 0
    • Honzis  

      varianta je i prodej 29" a koupě treka z bazaru – spousta lidí prodává kola co najela sotva pár tisíc km. Na polňačky si s 35–40mm plášti vystačíš a pokud slézáš, tak je výhodnější mít kolo co jede primárně po asfaltu/zpevněné cestě a bude lehké, primárně kola – pláště, ani véčkama brzdama bych nepohrdl, 50kg to musí zastavit jako nic. Pohodlí řešit vhodným sedlem, gripy, tlakem v pláštích.

      0 0
    • plysovykozisek  

      Nebylo by lepší na Vaši výšku lepší 27,5”kolo?

      0 0
      • osobne  

        29R je standard pro všechny výšky, vždyť jde jen o obvod kol, na vzdálenost mezi pedály a sedlem to nemá vliv.

        0 0
        • BB  

          těžší, méně obratné, pro menší výšky obluda, blbě se cpe do auta, blbě do výtahu, jinak docela fajn, perfektní průchodnost skrze rock garden. Tosi 50 kg holky na cyklostezkách ten standard užijou.

          0 0
          • kubad  

            a proto se odjakživa na cyklostezkách jezdilo na trekingu :D

            0 0
            • BB  

              a proto by se k němu holka měla vrátit

              0 0
              • kubad  

                takže užsí gumy cca 40–45mm, a pevnou :D

                to sem psal už někde kus nahoře

                0 0
        • BabbaJagga  

          Z fyziky si matně pamatuju cosi o setrvačné sile…

          0 0
    • petrx  

      Pomůže jen výměna celého kola, tohle je hroznej šrot,laciná odpružená vidle která nefunguje, nejtěžší převod 36×11 je na asfalt taky slabota (pokud je to verze 2×10, pokud je to jak v popisu 1×10 tj nejtežší převod. 30×11, tak je jasné že rovině nepojede vůbec to je převod vhodný tak max. do kopce) o ostatním low-end osazení ani nemluvím, váhu raději neuvádějí, ale tipuji že to bude těžká kovadlina. Doporučuji příště nevybírat kolo podle nápisu na rámu, ale dle osazení.

      0 0
      • MlokCZ  

        30×11 (což nemá, když má model z odkazu, který je s dvoulplackou) je 30km/h při 80ot./min (žádné velké otáčky). Takže i kdyby tam byla jednoplacka 30z (což není), tak by určitě neměl na tom kole výkonnost pro možnou rychlost dle převodu na rovině.

        Jinak řečeno i těch 30×11 by ji mimo přišlapávání z větších sjezdů (což dělat nemusí) bohatě stačilo. Na rovině ještě s rezervou. 36×11 na rovinu pak už nepotřebuje vůbec.

        0 0
        • Singlespeed  

          Nevím, po jaké cyklostezce jezdíš ty, ale dívku točící 80 ot/min jsem tam snad nikdy ani koutkem oka nezahlédl. Ty prostě žiješ v takovém virtuálním idealizovaném cyklistickém světě :-).

          0 0
          • Lišák  

            Nevím jak na reálném kole, ale když jsem chodil na spinning, tak ty frekvence, co tam ženský (i tlustý) točily, jsem absolutně nechápal.

            0 0
          • MlokCZ  

            Byl jsem na více zájezdech s cestovkou, kde byla většina na trekových kolech a dost z nich co skoro nejezdí (na zájezdu pak vynechávali cokoliv delšího). A kadenci měl každý jinou, od supernízkých typu 40ot./min. po i daleko více než 80ot./min.

            0 0
            • babkanakole  

              Já bych tedy tipovala, že zrovna ty převody budou (společně s pláštěm) problém.

              Nadřít se jako kůň pro většinu ženských, co si jen tak občas vyjedou, bude mimo jiné znamenat i to , že jedou mimo svoji kadenci, na kterou jsou zvyklé.

              Na sobě vidím, že čím míň mám natrénováno, tím užší je to rozmezí, kde to „jede“. Pravda, do prudších kopců jsem se musela přeučit kvůli kolenům točit vyšší kadenci ze sedla hodně rychle, ale tady se pořád bavíme o rozmezí nějakých 70–90 ot./min. (a odpovídající lehký převod). Pokud nemám najeto, na kadence nad 110 ot./min. po rovině se dostávám hodně dlouho, v podstatě až po měsíci, měsíci a půl. Pokud se tedy nebavíme o tom, to na chvíli roztočit, ale o tom na ně stabilně jet. Takže na 30/11 by se mi opravdu trvale jezdit nechtělo.

              0 0
              • MlokCZ  

                Taky nebyla řeč na rovině o 110ot./min, ale jen o 80ot./min. Navíc těch 30km/h na rovině skoro určitě neudrží, takže to ani těch 80ot./min nebude, ale ještě o dost méně.

                A to celé bylo pro hypotetický převod 30/11, kdyby tam náhodou měla jednoplacku 30z. Jenže ona tam má dvojplacku s 36z velkou…

                0 0
    • Rychlej turista  

      Pláště udělají hodně, ale nikdy to nebude ono – podobně, jako bys na ten traktor dala rychlé pláště bez vzorku. Pořád to bude traktor, který sice možná pojede trošku rychleji na asfaltu, ale přes pole už neprojede. Prostě stroj k ničemu.

      Pokud tě moc netíží peníze, idealní by bylo se toho kola zbavit (prodat se ztrátou nebo ho někomu darovat) a pořídit lehoučkého celopevňáka. A na 50 kg a styl ježdění ani nepotřebuješ předimenzovaného bytelného bajka, ale klidně by stačil 8 – 9 kg gravel.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Ale prd gravel je jen momentální móda,jedině trek je osvědčený a dobrý.

        0 0
        • danielh  

          Jedine trek od Treku :-)

          0 0
        • Rychlej turista  

          Gravel mi taky nic neříká, ale kdybych měl 50 kg, jezdil maximálně rozbité cesty a neměl sílu na to, abych tam pral velkou, tak by asi byl ideální.

          0 0
    • jIrI___  

      Jelikož žena je obdobný případ („Nejčastěji jezdím asfalt, cyklostezky, polní a lesní zpevněné cesty. Když mám jet z kopce v lese, kde jsou kořeny, šišky a tak :D , tak mě můj pud sebezáchovy nutí z kola sesedat.“), tak bych se doporučovanému gravelu bez vyzkoušení vyhnul velkým obloukem. Přeci jen ten posed a ovládání je oproti MTB hodně odlišné a troufám si říct, že aby člověk využil gravel, tak už musí mít něco najeto a osvojené základy techniky. Pokud tě rozhodí i šišky, tak by ti gravel s velkou pravděpodobností nesedl… Tuto teorii mi potvrdila i praxe, kdy žena půjčený gravel po jedné vyjížďce odmítla s tím, že to moc drncá, je to vachrlaté a má strach, že z něj spadne i na rovině. Pro takové případy bych doporučil dnes nepopulární trekové kolo, resp. 29" MTB na jezdivých pláštích a určitě se vyhnout se populární jednoplacce, u nás to z finančních důvodů skončilo na 3×9, ale 2×11 bych si taky dokázal představit :). Pokud by nevadilo „drncání“ pak klidně kolo s pevnou vidlicí, ušetříš kilo hmotnosti. Ta u nás po vyzkoušení ale rovněž neprošla, nevyjěžděný člověk tu hmotnost prostě nepozná, ale odpruženou vidlici pozná na první nerovnosti.

      0 0
      • kubad  

        +1

        0 0
      • TK75  

        To vypadá přesně jako ideální kolo pro Moniku

        0 0
      • Markony  

        Super něco podobného sem též ženě postavil a je max spokojená .

        0 0
      • ememem1  

        clovece jirko, ja by som sa ti pod to podpisal.....nor­malne cumim.

        0 0
      • Mikebike1  

        Rozumný názor a ještě podtrhuji to „vyhnout se populární jednoplacce“. Pro lidi ve výborné kondici nebo specifický terén OK, ale pro slabší a starší „víc placek, víc pohody“.

        0 0
        • Nutribird  

          Víc placek musíš umět používat.

          0 0
          • -b-n-x-  

            Kua, to jsme umeli pouzivat v devadesatkach uplne normalne vsichni :-) A nikdo se nad tim nijak nepozastavoval.

            I kdyz pravda, pokud jel clovek nekdy s nejakou divkou, tak ano, tam to nemuselo byt tak samozrejme :-)

            0 0
          • Mikebike1  

            To není žádná věda, ale jednoplacku já prostě nedám všude tam, kde víceplacku.

            0 0
          • jIrI___  

            Co je na tom složitého? Po pár vyjížďkách to pochopila i technicky nenadaná přítelkyně, která si třeba s převodovkou v autě neví rady už několik let :))

            0 0
            • Esi  

              To si to jen někteří berou jako v závodní cyklistice, kde máš na přeřazení zlomek vteřiny a pokud potřebuješ řadit vpředu na lehký, vzadu o 2 na těžký a do toho brzdit, tak to může být pro někoho kdo musí přemýšlet na které straně má kterou páčku zmáčknout neřešitelný problém. Když jedeš s přítelkyní na výlet a vidis že se cesta před tebou zvedá a má čas si to tam navolit tak to v pohodě zvládají děti ve 2 třídě.

              0 0
            • Nutribird  

              Nebo nechá placku, která ji vyhovuje a řadí celou kazetu. Takže má 1 x něco s velice omezeným rozsahem.

              0 0
              • jIrI___  

                To je fakt, v takovém případě má 1×něco smysl nehledě na to, kde člověk jezdí.

                0 0
        • Smazaný účet  

          No nevím, já plný obav přešel z 3×10 na 1×11 a velmi brzy se obavy rozptýlily když jsem si na tu jednoduchost a nekomplikovanost rychle zvykl, pohoda se nikam neztratila a to nejsem silný ani mladý :-)

          0 0
    • roman 3D  

      tak hlavně bezduše a po skoro prázdných, nic nejede lépe

      0 0
    • Smazaný účet  

      Hm, tahat 15kg kolo po asfaltu, když sám mám 50, to je trochu masochismus.Tady by byl ideální grevl nebo trek 1*11 nebo 2*10(11) s pevnou karbonkou a váhou 10–11kg, klidně na V-brzdách. Přišlo by to skoro o polovinu levněji a hlavně by to jelo…

      Co s tím teď..vyměnit pláště za nějaký bezvzorek s kevlarovou patkou a říznul bych řídítka, předpokládám, že tam je těch moderních 78cm, aby odpor vzduchu byl maximální…víc už udělat bez výrazných investic asi nejde.

      Neodpustím si poznámku, že se jedná o jasnou chybu prodavače, který by v tomto případě zasloužil nakopat do prde.e. Když prodávám kolo, tak si napřed pohovořím se zákazníkem, k čemu ho potřebuje, co od něj čeká, kde jezdí, jak často… tohle mi přijde až sprostý. Holce s 160cm prodat 29" 15kg hajtru…

      0 0
      • osobne  

        Naopak, prodavač je dobrý, když umí prodat cokoliv má na skladě. Kdyby tam měl ebike, prodá jí ebike.

        0 0
        • Smazaný účet  

          No, já bych hodnocení nechal na zákazníkovi. Nepředpokládám, že by si tam děvče v budoucnu chtělo cokoliv koupit…Pro mě je docela podstatné, že si u mě nechají postavit druhé, třetí kolo…zvlášť, když v okolí je obchodů s kolama mraky…

          0 0
        • karel d.  

          Bohužel tak to je, profit vždy až na 1. místě.

          0 0
        • makimaki  

          Prodavač je dobrý, ale v další pokus už třeba u této zákaznice mít nebude … Na druhou stranu, člověk má taky svoji hlavu.

          0 0
    • mirage  

      Na tvoji vysku si mela mit 27,5 to by bylo lepsi

      0 0
      • kubad  

        proč?

        0 0
        • mirage  

          Protoze ma vysku na 27,5

          0 0
          • kubad  

            ale ona nechce MTB a kola na cyklostezky tedy trekingy mají rozměr kol ráfků jak 29"

            0 0
            • mirage  

              A co?

              0 0
              • kubad  

                a nic tak vysvětli proč ji tlačíš 650b

                0 0
                • mirage  

                  Ja ji netlacim, jen ze kdy si kupovala nove kolo, tak ji mohli rict, ze na ni by byla idealni 27,5. Kdyz uz ma ale tu 29, tak at da treba schvalbe smart sam 47 a bude spokojena

                  0 0
                  • kubad  

                    no však to píšu, ať z toho udělá treking a bude mít 28" tedy uprostřed

                    0 0
    • xtonda  

      Za mě jak už psali ostatní, dát rychlé pláště jako ty G-One Allround, zkontrolovat nastavení posedu a jestli se všechno točí hladce jak má, což by na novém kole mělo. Zkrácení těch 720 mm řidítek je taky dobrý nápad. Nevěřím, že to pak pojede hůř než trek za 12 z marketu.

      Pak by se dalo ušetřit přes 1,5 kg výměno vidlice za něco takovéhoto

      https://www.kupkolo.cz/…disc_z94305/

      Ale je otázka zda to stojí za tu ztrátu pohodlí, ono i ty polní a lesní „zpevněné“ cesty jsou leckde samá díra.

      0 0
      • kubad  

        +1

        0 0
      • Smazaný účet  

        díry se dají přezkočit!

        0 0
      • MlokCZ  

        U řídítek jen pozor na celkový posed. Pokud bylo na začátku vybráno správně a posed seděl, tak jen dát užší řídítka není nejlepší nápad. Bude to chtít třeba i mírně delší představec, prostě to pohlídat.

        Jinak ale souhlas, na ježdění bez opravdu terénu jsou hodně široká řídítka nesmysl, zvlášť pokud má úzká ramena.

        0 0
        • xtonda  

          Jestli je zvyklá na treka, tak se jí to akorát dostane blíž k tomu na co byla zvyklá. Zkusit jestli užší bylo lepší se dá i bez řezání a představec se může (a nemusí) doladit následně.

          0 0
      • karel d.  

        Přesně tu vidlici jsem měl taky na mysli. Za tu zkoušku to stojí a přitom nezaplatí tisíce jako u pevne karbonky. A taky bych řekl , ze v této nové konfiguraci to pojede jako ten trek.

        0 0
    • Monika-je-bezradna  

      Ahoj, pěknou neděli všem :) Moc díky za názory, které jsem si několikrát pečlivě přečtla. Jsem překvapená, že moje kolo je zbytečně těžké, nenapadlo mě to před tím :D Teď jsem ho byla vážit, má 14 kg. Nenapadlo by mě, že ta vidla, u které mi v cykláku říkali, že je to benefit, že je vlastně pro mě na nic. Ale asi to tak bude – vůbec nepoznám, jestli ji mám zamčenou, nebo odemčenou – cíleně jsem to v terénu testovala.

      Když jsem kupovala to nové kolo, tak jsem šla pro trek, ale v cyklácích, kde jsem byla, mi řekli, že trek se už ani pořádně neprodává, že si mám koupit horáka s 29 koly, že to má oproti treku jen výhody a je to nejuniverzálnější kolo. Oproti trekovi je pravda, že si troufnu s tímto kolem přejet přes nerovnost na cestě docela v pohodě, na druhou stranu v lese jsem i toto kolo táhla vedle sebe, protože strach :D

      V tom úvodním příspěvku jsem asi ještě měla dopsat to, že aktivně sportuju – hraju fotbal. Troufám si teda říct, že nohy úplně slabé nemám. Ale rozdíl trek vs. toto kolo cítím znatelně. Na treku jsem měla třeba na rovině pocit, že jsem šlápla do pedálů a jela 3× tolik, u tohoto mám pocit, že přesně to, co odšlapu, tak to odjedu, tzn. když přestanu šlapat, tak ihned stojím :D Prostě mi fakt hrozně chybí takový ten pocit, že na kole svištím. Někdo psal, že i ten převod na tom kole není úplně ideální – že i nejtěžší převod není až tak těžký a na rovině by si člověk chtěl přidat. Naprosto souhlasím!

      Proto jsem přišla s tímto dotazem, jestli má tedy smysl vyměňovat pláště. Což tedy snad i ano. Ale měnit vidlu (nebo zkracovat řídítka) mě tedy nenapadlo vůbec. Mám obavu, že původní vidli neprodám a pláště mi zůstanou a že ten výsledek mě nakonec stejně zklame. Mám obavu, jestli to nebude polovičaté řešení. Se z toho picnu, fakt :D

      Co se týká gravela, když jsem kupovala toto kolo, tak jsem o tomto typu vůbec nevěděla. Tady s tímto souhlasím, proto mám z tohoto typu kola docela respekt. Jak jsem říkala, zkoušela jsem gravel jen elektro a na něm jsem byla poměrně dost nejistá.

      Jelikož žena je obdobný případ, tak bych se doporučovanému gravelu bez vyzkoušení vyhnul velkým obloukem. Přeci jen ten posed a ovládání je oproti MTB hodně odlišné a troufám si říct, že aby člověk využil gravel, tak už musí mít něco najeto a osvojené základy techniky. Pokud tě rozhodí i šišky, tak by ti gravel s velkou pravděpodobností nesedl… Tuto teorii mi potvrdila i praxe, kdy žena půjčený gravel po jedné vyjížďce odmítla s tím, že to moc drncá, je to vachrlaté a má strach, že z něj spadne i na rovině.

      Tohle kolo je blbost? Váhově je totiž podobné, jako to, co mám, tak nevím, jestli to mám vůbec řešit a hledat nějakého nového treka https://www.merida-bikes.com/…ossway-l-300 . Na bazar jsem se už dívala, zatím jsem na nic nenarazila, tak ještě mrknu.

      Jo a někdo si psal o fotku, jestli mám kolo správně nastavené, tak přikládám. Nastavovali mi ho v cykláku, tak snad pohoda :)

      0 0
      • kubad  

        kolo na pohled vcelku OK, posed je hodně turistický možná by pomohl sportovnější posez

        vyzkoušet třeba od známých jiný typ kola, treking/ gravel

        podle výsledku se pak rozhodnout , ale za mě výměna pneu pomůže hodně a dál už bych asi neřešil, možná karbonová pevná vidlice. při prodeji té co tam je by to nemuselo moc peněz stát

        0 0
        • Doyle  

          Souhlas.

          0 0
        • Reaktor  

          Ty pneu jsou opravdu strašný balóny. To by mohlo jezdit i po vodě. Trekové pláště určitě pomůžou. Nemůžeš si ty pláště od někoho půjčit. Buď celý kola, nebo přezout vyzkoušet a vrátit. Já vím, je to složité, ale nedáš 2000 za pláště abys zjistila že to nepomůže.

          0 0
          • xtonda  

            Trekové pláště jsou často neprůstřelné s tuhou konstrukcí a tedy těžké. Ten odpor z velké části dělá vzorek a konstrukce, širší kvalitní plášť klidně pojede líp než než levný neprůstřelný tuhý trekový plášť.

            0 0
      • Smazaný účet  

        Jak už tady zmiňovali, jestli chceš dát peníze do nového kola, dej je Scalarovi. Tam dostaneš to nejlepší. A pokud jsi od něho daleko, nevadí, kola posílá bez problémů.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tak nohy nepotřebují rozjíždět… :-) Trochu mě překvapila ta váha, to má více než můj full na150mm a to by bylo pohodlíčko :-) Každopádně v tomhle stavu se přikláním k zde navrhované změně gum na něco hladšího a užšího, staré zkusit prodat nebo schovat, stejně je využiješ dříve nebo později až se trochu „otrkáš“ a zjistíš, že ty malé nerovnosti a šišky nejsou překážkou a je to někdy i zábavné :-) To bude nejlevnější cesta a možná bude stačit ale to zjistíš jedině ježděním a zase ježděním :-) Tak hodně štěstí.

        0 0
      • Nutribird  

        Gumy a podíval bych se na seřízení nábojů. Pokud tam jsou konusy můžou být přetažené. Mělo by to jet, zvykneš si a třeba začneš přicházet tomu kolu na chuť. Nyní levné řešení nemáš a ty lehoučké kola nejsou levné.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Náboje mohou být přetažené ale pří jízdě to nepůjde poznat,vyhodit ty hrubé pláště a koupit nějaké trekové max 40mm široké se silničním vzorkem,nejlépe maxxis overdrive excel 700×35c a pojede to samo navíc bez defektů.

          0 0
      • michomin  

        Za mě velikost dobrá, kdybys chtěla sportovnější posed, tak by měl stačit delší představec, teď tam máš nějaký pidikrátký.

        Jinak by mě zajímalo, proč to kolo nejede. Vzadu máš Fast Track, to je rychlejší plášť. Velikost dobrá, nastavení vypadá dobře, tak jediné co zbývá je způsob šlapání a řazení. A trochu sportovnější posed – lepší aerodynamika.

        0 0
        • Lister  

          No ony i ty řidítka asi budou dost vysoké. Prostor k doladění tam bude velký

          0 0
          • karel d.  

            Přesně, neříká jak široká má řídítka, ale trochu uříznout a dat delší predstavec udělá taky dost. S těmi navrhovanými upravami je schopna to dostat na 12kg.

            0 0
        • Tom-T45  

          Nejede to proto, že paní (dívka, slečna?) byla zvyklá na krosové kolo s uzkýma gumama a teď to vyměnila za kolo, kde jsou nejedoucí tvrdé těžké zubaté balóny s hmotností určitě přes 800 g.

          0 0
          • michomin  

            O Fast Zraku bych nemluvil jako o pomalém nejedoucím plášti. A slečna nám neřekla (nebo jo?), jak rychle jezdí. Jestli třicítkou, tak je sedřená jako kůň, to je jasné.

            0 0
            • Tom-T45  

              Souhlasím, že Fast Trak v nějaké vyšší specifikaci je rychlý plášť do terénu, ale nikoli na cyklostezky.

              0 0
              • TK75  

                Kdyby ještě cyklostezky, ale oni s tím jezděj po silnici

                0 0
            • xtonda  

              Jenže pro její použití by měl být fast track vepředu a vzadu Renegade, nebo Renegade oba, pokud bychom chtěli zůstat u spešlu.

              0 0
      • Tom-T45  

        Lehké užší jezdivé pláště udělají strašně moc, pocit z jízdy pak bude úplně jiný. Osobně bych vybral něco v šířce 2,0 – 2,1 palce, s hmotností co nejblíž 600 g a s průběžným středovým pásem. S lehčími dušemi pak můžeš ušetřit klidně půl kila a to je strašně znát.

        A pokud v „cykláku“ skutečně zaznělo, že chceš kolo na cyklostezky a ne do terénu, tak bych po úspěšné výměně plášťů zaplatil nějaké dva statné ukrajince, aby těma sundanýma gumama zašli toho ochotného prodavače pořádně zpráskat.

        0 0
        • Reaktor  

          Já si koupil na kolo pláště vyztužené proti propíchnutí a i z boku silnější protože sem za měsíc 4× píchnul o trn. Jenže byli težký. A nedalo se s tím pořádně jezdit. Chybama se člověk učí. Pláště dělají opravdu moc velký rozdíl.

          0 0
      • JachymP  

        Ok, fotbal dobrý! Ano, určitě by se dalo najít kolo, které by víc jelo. Ale abys to poznala, musela bys do toho dát víc peněz. Jediná varianta za málo peněz jsou ty pláště – užší, lehčí, s jemným vzorkem.

        Ale víc je to v tréninku, dokud nebudeš na kole jezdit aspoň 2 až 3 tisíce km za rok, tak s tím prostě furt budeš začínat od nuly. Na kole je trochu jiná funkce svalů než při běhu (a fotbalu zvášt), je to souvislý pohyb, žadné odrazy a pružnost. Ty okolo tebe co vypadají že se nenadřou, prostě jen víc jezdí na kole. A taky se nadřou, jen ale v jiném terénu a nebo v jiné rychlosti – bez dřiny nejezdí nikdo – nepočítám cestu do krámu a z hospody ;)

        0 0
      • jardalee  

        jak uz tu vsichni psali udelej z toho trek :) tohle jsou asi nejrychlejsi plaste co do pomeru cena/hmotnost/rychlost a komfort :) https://www.koloshop.cz/…-42-622.html mam je na 12kg trekingovy a jezdi pocitove dobre,jsou rychlejsi nez treba tyhle https://www.bike-eshop.cz/…-cerno-hneda?…

        0 0
      • danielh  

        Ty gumy jsou do oci bijici, nejake 2,6ky ne? Urcite pokud chce jezdit lehceji dat nejake 2,1–2,25 s nizsim, rychlejsim vzorkem, jinak posed ok podle oka, mozna trochu delsi predstavec abys byla vic do sportovnejsiho posedu.

        0 0
      • xtonda  

        Tu vidlici bych zkusil ufouknout, já když koupil nové kolo, tak sem taky skoro nepoznal jestli je zamčená nebo odemčená, po víc než roce sem se o to začal zajímat a zjistil, že sem měl sag (o kolik se zanoří jen po nasednutí) cca 10 mm, tak sem tlak dost snížil, z nějakých 100 PSI na 70 a je to o dost lepší a to mám metrák. Přijde mi, že to z výroby dávají nafoukané aby se to nezničilo když na to sedne někdo se 120 kg.

        Zajímavé srovnání by bylo vědět víc o tom tvém treku, kolik to váží, co je na tom za komponenty a jak na tom sedíš, prostě přijít na to kde je ten rozdíl a problém.

        Za mě tedy současné treky jsou celkem nesmyslná kategorie v podstatě jen pro zákazníky co to chtějí a nedají si to vysvětlit. Ty díly na tom váží v podstatě stejně jako horské a má to jen samé nevýhody, podle mě by sis trekem moc nepomohla. Konečně Specialized treková kola ani nemá, třeba by ti sedlo lépe něco jako tohle https://www.specialized.com/…pec/p/171207 ale otázka je kolik bys tratila při výměně kola. Nevíme jak to kolo máš dlouho a jaké podmínky pro přípdané vrácení má tvůj prodejce.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Slečna si to „dala“ vysvětlit a dopadla, jak dopadla…treky mají samé nevýhody, hlavní výhodou toho, co si koupila je to, že to nejede…super kup

          0 0
        • Smazaný účet  

          Né z výroby to foukají víc aby tam něco zbylo než si to někdo koupí.

          0 0
      • Smazaný účet  

        1/Ten posed je hodně turistický, to je zbytečně velký odpor vzduchu, vyměnil bych představec za delší.

        2/Široká řídítka jsou dobrá v těžším terénu, na cyklostezce nebo silnici další zbytečný odpor navíc, bohatě stačí 58–62cm

        3/ Pláště šíře 32 – 42mm (1.3"-1.6"), širší nebrat, s kevlarovou patkou, mají ±400–500gr

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ještě jsem zapomněl dodat jednu jednoduchou věc – díky tomu turistickému vzpřímenému posedu je váha jezdce hodně vzadu, takže vidlice nemá proč pracovat-nic na ni nepůsobí. Dal bych delší vorbec, klidně 4cm, teď je tam tak 6, i těch 10 může být při té krátké geometrii rámu málo…

          0 0
        • MatS  

          To chci videt, jak na ten rafek das 1,3" plast, kdyz ted ta ma malem pluska.

          0 0
          • Smazaný účet  

            A problém by měl být v čem? Trekový ráfek má 19/20mm, tenhle má 25mm, Čemu by to mělo vadit, když tam přijde 35mm plášť?

            0 0
            • MlokCZ  

              Proč tu všichni řeší nějaké hypotetické údaje, když hned v úvodním příspěvku je odkaz na kolo a přesné osazení, co tam má.

              Ráfky tam má s 25mm vnitřní šířky, to už je docela úlet na to dávat 35mm pláště.

              0 0
          • MlokCZ  

            Nevím, kde se tu vzalo, že tam má málem pluska. Má tam Ground Control Sport, 29×2.3, Fast Trak Sport, 29×2.3".

            0 0
      • xtonda  

        Znovu koukám na tu fotku a nikdo tady neporadil to nejdůležitější, sundat odrazky.

        0 0
        • Lister  

          Protože je ve výpletu nemám a mám ploché dráty, tak jsem docela „příjemně“ strávil dost času lepením reflexni fólie asi na každý druhý.

          0 0
        • zimic  

          Já na to myslel, ale nechtěl sem být za ******. Pro cca 40g. :-)

          0 0
      • 123J  

        když přestaneš šlapat, tak ihned stojíš, kolo pověs třeba za sedlo na nějaký trám, nebo provaz a protoč kola jakou mají setrvačnost. Je možné že kotouče přibrzďují. Možná že jsou zatuhlá ložiska v nábojích. Odkud jsi, někdo kdo bydlí nedaleko by se na to (kolo) mohl kouknout.

        0 0
      • Arminius  

        Zkusil bych tento postup:

        1)zkusit seridit konusy, popřípadě brzdy

        2)nedrhne nic v pohonu? (střed, ořech, kladky na přehazovačce)

        Co se týče váhy, určitě pomůže, ale poznáš to opravdu od velkého rozdílu. Rozdíl 200g na kolech moc nepoznáš (nic extra neocekavej)

        3)zvážit duse

        4)lehčí, užší pláště s jemným vzorkem

        Nakonec bych zkusil vyměnit vidlici za karbonovou pevnou. (což se asi nevyplatí)

        Záleží jak tě to vyjde finančně

        Co se týče treka, tak ta merida určitě lepší nebude. (V této ceně stavitel)

        Bohužel magická hranice, kde jsou nejlepší poměr cena/výkon jsou asi kola kolem 30k

        0 0
    • Potkan007  

      Úplně blbá otázka. Jsi si jistá, že to nové kolo v porovnání se starým reálně až tak nejede? Máš to změřené? Projeď nějakou oblíbenou trasu na původním kole, změř si čas, potom ji projeď na novém kole, jeď pocitově stejnou silou, neřeš dojmy z rychlosti. Mně skoro připadá, jestli to není částečně jen pocit, nevěřím, že by byl starý trek za 12 řádově svižnější, než nový horák za dvojnásobek.

      On když člověk přejde z vratkého kola s úzkými řidítky na tenkých pláštích, na kterém je cítit každý kamínek, na kolo s uvolněným pohodlným širokým posedem a pohodlnými plášti, které odfiltrují půl nerovností, má najednou pocit, že to nejede. Stejně to vnímám při přechodu mezi hardtailem a fullem. Full proti HT pocitově vůbec nejede, šlápnu a hned zastaví, táhnu se s ním. Přitom když si pustím záznam trasy a projedu to samé na HT i na fullu, nějak výrazně pomalejší není, jen přicházím o pocit vyklepání z každé spáry, z každého kamínku a ten pocit dělá strašně moc.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Kolo s takhle hrubými plášti trumfne i trekáč z Tesca.

        0 0
      • zbartos  

        Před pár lety se ve Vranově u Brna pořádal silniční cyklozávod pro amatéry, tak jsem se přihlásil.

        V roce 2013 jsme jej jel na svém 41 let starém silničním Favoritu s pneu 622 × 25 a 7 bar (cca 13,5 kg) a na 52 km/+800 m jsem měl čas 2:06:34 hod.

        V roce 2014 jsem přemluvil svého osmnáctiletého syna aby jel taky. Aby to měl co nejsnazší, půjčil jsem mu svého silničního Favorita (pneu a tlak stejné jako v r 2013) a sám jsem jel na svém karbonovo-sklolaminátovém HT https://www.bikeradar.com/…ppet-review/ (cca 11,5 kg) s hladkými pneu 26" x 1,35" a 6 bar (Schwalbe Kojak s drátěnou patkou).

        Čas jsem měl sice o 6:19 min. horší než v roce 2013 = 2:12:53 (a syn, který jel tak dlouhý závod poprvé v životě a dostal pár kilometrů před koncem hlaďáka, měl čas 2:14:35), ale mám pocit, že oproti závodu v roce 2013 trochu víc foukal protivítr.

        Pokud budeme předpokládat, že hlavní vliv na výsledný čas mé jízdy měla radikální změna pneumatik, tak při mé dvouhodinové (52 km/+800 m) jízdě/časovce na krev je rozdíl jen asi 6 minut ve prospěch užších pneu s vyšším tlakem (hmotnosti nevím). Pro rekreační vyjížďky mírnou intenzitou je to podle mne nepodstatné a asi i nerozeznatelné.

        Doporučuji tedy také změřit si nejdříve čas na nějakém okruhu na starém treku a pak na novém MTB (při stejných tepech) a pak teprve nové MTB kritizovat…

        0 0
        • Tom-T45  

          To je srovnávání jablek s hruškama. Favorit těžší, s měkkým rámem, úzké gumy, silniční posed. HT lehčí, tužší rám, širší řídítka a o trochu širší gumy. Z tohoto opravdu nejde dělat nějaké závěry.

          0 0
        • Aww  

          Tak tohle zrovna je věc, která ale není úplně relevantní pro případ, že je na horáku 2,3" Ground Control, plus jsou tam další proměnné, jak píše Tom-T45.

          Párkrát jsem jel vyjížďku 100–120km na favoritu, rok 1969, a to stejné na ocelovém mtb se Schwalbe Kojak 26×2". Rozdíl byl jedině to, že mtb víc drželo pohromadě a měl jsem z toho lepší pocit, pohodlnější a tak vůbec. Časové plus mínus. Když jsem to samé jel na horáku s 26×1,95" Ground Control (verze z roku nula), myslel jsem, že snad nikdy nedojedu.

          Tedy rozdíl oproti plášťům třeba 47–622 bude každopádně, a když budou bez vzorku nebo s běhounem, bude to ještě lepší. Jiná věc je, jestli to bude stačit, za mě ne a je to hodně o posedu a těžkých kolech, ale co už.

          0 0
    • černápole  

      vyměnit ty gumy a bude to dobrý

      0 0
    • T(h)omik  

      Teď už je na tuhle poznámku asi pozdě, ovšem pokud někdo měří 160 cm a váží 50 kg, navíc nejezdí žádné terény, pro toho je možná 29er zbytečné. Ale co už… Ohledně plášťů budu za kacíře, ale ze své zkušenosti doporučím Smart Sam v šířce 1,75" (Mlok mě prokleje). Jsou za rozumné peníze, váží necelých 600g, a aspoň mně prostě dobře jedou. Je to poznat třeba v kopci, kde s nimi točím o jeden nebo dva pastorky těžší převody, než s širšími a těžšími gumami (vepředu mám širší). Občas mě popadne chuť zaexperimentovat, dám tam místo něj 2,25", ale je to takový rozdíl, že rychle vracím zase 1,75". Pokud je dáš na obě kola, pak myslím, že to poznáš hodně.

      Nejsem žádný velký expert ani B-F guru, spíš se sem chodím poradit, než sám rozdávat rady, ale pokud bych měl v tomto případě něco doporučit na vyzkoušení, tak tohle.

      0 0
      • platypus  

        Smart sam mám na svým trekovým kole taky a po asfaltu mě to s nima nebaví, na dobře vyježděné polňačce jó to už je jiná.

        0 0
        • T(h)omik  

          Vycházím z předpokladu, že po koupi kola člověk nechce hned dávat za nové gumy ranec peněz. Smart Sam asi nejsou na všechno úplně ideální, ale jsou levné a skoro všude použitelné. Jestli tazatelka jezdí spíš po cestách, bojí se terénů atd., není to volba od věci. Aspoň na zkoušku. A nějaké šlupky, které co chvíli píchne, by ji určitě nepotěšily (pokud nemá bezduše, což tipuji, že nemá).

          0 0
          • kubad  

            nejsou žádný zázrak , a za tu cenu sežene jezdivější odkazů je tu už dost

            0 0
            • T(h)omik  

              Nehádám se, jen popisuji svou zkušenost.

              0 0
            • platypus  

              Jj, ty G One hodně lákají.

              0 0
              • Lister  

                Zase úplně nejlevnější nejsou.

                Jako levnější alternativu bych viděl Big Ben – taky od Schwalbe, nejsou nejlehčí, ale zase stojí polovinu.

                Nebo tam prostě vrazit jakýkoliv trekový plášť za pár korun, pořád to bude lepší, než co tam je teď.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak s tím jakýmkoliv trekovým pláštěm za pár korun bych byl opatrný. Takový plášť klidně ani nemusí právě být rychlejší než osazené Ground control/Fast track.

                  U nejlevnějích plášťů jsou ty valivé odpory občas opravdu šílené a to typu více než dvojnásboný oproti opravdu rychlým plášťům.

                  Levnější pláště než G-one allround, které jsou rychlejší než ty osazené se samozřejmě najdou, ale vybírat je potřeba pečlivě.

                  0 0
                  • kubad  

                    WTB PLÁŠŤ BYWAY 700X44 TCS ČERNÁ

                    otázka je za kolik je sežene

                    0 0
                    • TK75  

                      ByWay jede jak z praku

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Problém je, že stojí úplně to samé co G-one speed. Tedy je to další rozumná alternativa, ale ne levnější.

                        0 0
                        • TK75  

                          To jo, ale když vidím dole na fotce toho treka co na něm jezdila tak to se nedivím, že jí to teď nejede.No ale určitě jde z Rockhoppera vykřesat rychlost na polňačkách a silnici.Investovat do pneumatik a já bych pochopitelně vyhodil i vidlici, ale to je už pro domácí kutily:-)

                          0 0
                    • Meduza  

                      Ja se teda taky primlouvam za WTB. Pouzivam obycejne dratove Nano(raptory) na bezdusi a dam li na kolo cokoli jineho, tak mam zoufalej pocit, ze to nejede. Taky je na nich dobry, ze se ani pri podhusteni nezvejkaj. Vazim 110 kilo, takze podhusteny u me znamena min nez 2,5 atm.

                      G-one jsem nikdy nezkusil, tak to porovnat neumim.

                      Tedy muj tajny tip na levnejsi a velmi jezdivy 29" plast je WTB Nano, 2,1 sirka a nejlepe na bezdusi. Paklize to rafky tazatelky podporuji.

                      0 0
                    • Meduza  

                      Ja se teda taky primlouvam za WTB. Pouzivam obycejne dratove Nano(raptory) na bezdusi a dam li na kolo cokoli jineho, tak mam zoufalej pocit, ze to nejede. Taky je na nich dobry, ze se ani pri podhusteni nezvejkaj. Vazim 110 kilo, takze podhusteny u me znamena min nez 2,5 atm.

                      G-one jsem nikdy nezkusil, tak to porovnat neumim.

                      Tedy muj tajny tip na levnejsi a velmi jezdivy 29" plast je WTB Nano, 2,1 sirka a nejlepe na bezdusi. Paklize to rafky tazatelky podporuji.

                      0 0
    • michomin  

      Teda, to je vlákno! Slečna napíše, že se na novém kole nadře, protože ráda jezdí rychle (kolik?), že to moc neumí (co v lehkém terénu hravě projela na treku, tak nové MTB vedla) a tady se to rozjede.

      I když nikdo neví nic konkrétního – jak řadí, kde jezdí, jak rychle jezdí, jak rychle chce jezdit apod., tak kdekdo radí od výměny plášťů po výměnu kola. Pecka.

      0 0
      • T(h)omik  

        Radit výměnu kola je sice chodit s křížkem po funuse, ale podle toho, co slečna píše že jezdí, není výměna plášťů úplně mimo, ne? Máš lepší radu?

        0 0
        • michomin  

          Jo, nejdříve se jí zeptat co a jak viz můj příspěvek výše, na který reaguješ.

          0 0
      • Lister  

        Slečna napíše…

        … a to stačí.

        0 0
    • HKou  

      Vim, ze na to je uz pozde, ale zakladem novyho kola je si ho vyzkouset (posledni kolo na blind jsem kupoval v roce 1998). Jestli to je nebo neni jenom gumama se da snadno vyzkouset nazutim nejakej slupek (Schwalbe kojak 330g napriklad). Jak bylo jiz zmineno, turisticky posed neumoznuje idealni prenos sily a ty kola asi taky nebudou nejlehci. Pokud ma zustat zbytek, ameril bych se korme plastu i na kola (tj. aspon vyzkouset nejaka lehci).

      0 0
      • Lister  

        Nikdy jsem si kolo před nákupem nezkoušel a že jsme jich už měl (asi víc než 10, ale to už nespočítám).

        Netrefil jsem se v podstatě jen jednou, ale ani tam to nebyla tragédie.

        0 0
        • HKou  

          To ale taky muze bejt tim, ze to podle geo na papire uz poznas, coz ale neni diskutovany pripad. Az si budu kupovat dalsi LV, tak si ho taky asi zkouset nebudu muset :)

          0 0
    • budíček  

      chce to pořádnej trénink, kolo za to nemůže, že není fyzička a síla

      0 0
      • Singlespeed  

        Ty 2,3 palcové traktory se doslova lepí k asfaltu, tam nepomůže ani ten nakopávák ECA z vedlejšího vlákna :-).

        0 0
        • JachymP  

          Naštěstí to tady paní nebo slečna nemá tak profesionálně propočítáno jako Frajeris, takže jí bude stačit, když průměr bude i pod 42 kmh ;)

          0 0
    • Schmiten  

      Ahoj, dle mého jsi šla kupovat pračku a prodejce (kamarádi) tě přesvědčil na sušičku, asi tak bych to charakterizoval na jiném příkladu… Pokud je s prodejcem řeč, tak bych žádat výměnu za kolo, které si vyzkoušíš a bude odpovídat tvé velikosti a zaměření ježdění. Protože pokud čtu dobře, tak jsi měla trekové kolo, vyhovovalo ti a chtěla jsi ho, jen pouze nové a asi lepší… Zkusil bych výměnu u prodejce tedy.

      0 0
    • MatS  

      No ma partnerka jezdila na trekovem kole nekolik let (Merida Crossway TFS 500v). Byla spokojena. Meri jak ty a vazi skoro jako ja :-) A sviha tak, ze mam co delat ji stacit. Ujede klido 100km na MTB.

      Zatouzila pred par lety po novem. Ale uz MTB HT. I pri sve mensi vysce si zamilovala 29" bike, Cube s vidlici Reba a pohonem 3×10. Puvodni plaste Schwalbe Racing Ralph a Noby Nick, ted postupne menime za Conti XK a RK. Naopak si libuje, ze to jede lip nez to trekove a to ten Cube je dost tezitko i pres lehke komponenty.

      Ten tvuj Spesl nema spatny ram, jen ta vidle je tezitko a plaste+duse v uplne nejzakladnejsim a nejtezsim provedeni.

      Takze vymen plaste za vyse doporucovane co psali ostatni s KEVLAROVOU patkou (skladaci) a duse za Schwalbe extralight SV19A. Usetris minimalne kilo a ctvrt a jeste to lepe pojede. Nakladove to bude odpovidat cca te vahove uspore :-) Coz znamena cca 1500 kc.

      0 0
      • Tom-T45  

        Kilo a čtvrt rozhodně ne, to by tam musela dát nějaké silniční gumy. Když hodně dobře, tak tři čtvrtě kila, ale i to bude obrovský rozdíl.

        0 0
    • Monika-je-bezradna  

      Ahojte :D Jak už tady někdo psal, že je rád, když vidí, že i někomu jinému v současné situaci hrabe :D Tak to teď asi ještě potvrdím. Ale říkám si, že za ty rady, za které fakt moc díky, si zasloužíte pokračování tohoto příběhu :D Na základě popudu výše jsem tedy podstoupila test. Udělala jsem si krátký okruh, kde jsem si změřila čas na horákovi a na trekovi (ne na tom svém původním, ale na půjčeném od 190 cm chlapa, takže jako úplně ideální to nebylo, no :D foto v příloze – Author). Test příloze :D Dokonce jsem našla i foto s mamkou a tím původním trekem, na kterém jsem dříve jezdila! ♥♥♥

      Já moc rychle nejezdím, ba spíš naopak. Ale chybí mi, když je kolo svižné, když člověku pomůže, když po stoupání do kopce přijde rovina, kde si zařadí těžší převod a konečně si může frčet a nedřít. A těžký terén (ano, pro mě jsou to i ty šišky, protože kloužou a jsou zrádné! :D ) neprojedu ani na treku, ani na horákovi. Ale je pravda, že při dnešním super rychlotestu se mi stalo, že jsem z treku 3× slezla. Z horáku ani jednou, takže bych to na horákovi možná časem zvládala lépe a lépe. To bylo hodnotné zjištění! :-O Nevím, co přesně je myšleno tím „jak řadím“. Obecně ale spíš asi využívám těžší převody, kdy na jedno šlápnutí mám pocit delší ujeté vzdálenosti, než několik lehčích šlápnutí… Říkám si, že možná i to bude dělat ten problém, proč mám na treku lepší pocit, tam jsou ty převody těžší. Jezdím nejčastěji cyklostezky, pevné polní a lesní cesty, rozbité vedlejší cesty, jsem z dědiny, takže i normálně po cestách, kde není takový velký provoz, terén je tu spíše kopcovitý (ale ne hory).

      Doufám, že třeba tato diskuze někdy pomůže aj nějaké jiné bezradné dívčině :D

      0 0
      • zbartos  

        To vypadá, že nemáš na rovinu na MTB dostatečně rychlý/těžký převod (máš na velkém tácu 36 zubů ?) a neumíš šlapat tak rychle, aby se tím rychlejším šlapáním vyrovnal fakt, že na Authoru máš těžší převod. Jinak to vůbec nechápu…

        0 0
        • MlokCZ  

          To co píšeš tak být určitě může, ale hlavně jak píšu níže, takhle to srovnat bez měření výkonu vůbec nejde.

          0 0
        • Sinpa  

          Tak převodníky by tam měli jít nahodit 38/28 + delší řetěz (teď by tam měl být 36/22)

          Na standartě kopcovitou krajinu to pořád bude stačit a na rychlosti po rovince to bude poznat.

          • ty lehčí/rychlejší pláště.

          Jinak to kolo je slušný ingot – 14kg.

          Pláště těžké, záplety nejspíš taky, vidlice, kliky s osou..

          Nejlepší na tom bude ten rám :-)

          0 0
          • Sinpa  

            Jestli je tam smyk Shimano FD-M611, tak by mělo jít dát převodník až 42 zubů. to už je jak na treku.

            0 0
          • danielh  

            ingot 14kilo? V galerii je tuna fullu ktere maji 15kilo± a tam nikdo nepise ze to jsou ingoty, kazdy je chvali jaka je to krasa :-) Pritom ty kola stoji 60–100k a za ty prachy si clovek domu doveze 15kilovy ingot :-)

            0 0
            • Sinpa  

              Tak full je trochu jiná kategorie, ne?

              Na cyklostezku je 14kg ingot.

              0 0
              • danielh  

                Imo 15 kilo ingot je 15 kilo ingot at je v jakekoli forme.

                0 0
              • Nutribird  

                Jenom tak pro zajímavost, kolik si myslíš, že váží kola v cenovém rozmezí 15 – 25 000,–. 13 kg a víc žádný zázrak to není, je to běžná váha.

                0 0
                • danielh  

                  Tak 13kilo za 15k bych chtel videt, to ma muj celokarbon full s SLX/XT :-) kola za 13 azi tak 14,4–15 kilo minimalne.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Pak se podívej sem. Cenově necelých 17k, hmotnostně kolem 11,5 kg (dle použitých plášťů :) ). Je ale fakt, že většina dílů je z bazaru.

                    0 0
                  • Nutribird  

                    Tak je tam 13 a víc v cenovém rozmezí. Pro Jirl, stavbu a díly z bazaru opravdu neberu. Je to mimo téma. Chci nové kolo obchod nebo eShop v daném rozmezí. Kolo obyč dopravní prostředek, bez ambicí jenom šlapat a někam dojet. Ty kola prostě váží jako enduro mrchy. Že ty kola jsou k tomu hrozné nemusíme ani debatovat. Za stejné peníze postavíš mnohem lepší.

                    0 0
        • ppavon  

          Naprosto souhlasím. Nemá těžší převody. Slečna jezdí silnice a zpevněné cesty s lehkými převody. Proto má pocit že furt šlape a nejede.

          0 0
          • danielh  

            Nejspis to bude tohle jak rikas, obecne zeny vcetne me pritelkyne velmi rady toci nohama pomalu a jezdi tezke prevody a pomalou kadenci, cili slecna na MTB nema tak velke tacy vpredu takze musi tocit vice nohama anebo toci stejne ale tim logicky jede pomaleji cili kolo nejede.

            0 0
            • Lister  

              Na to je jednoduchá pomoc. Sundat velký převodník, dát tam rockring a tvrdit, že to je proto, aby si už nešpinila lýtka.

              0 0
      • MlokCZ  

        Snaha se cení, ale bohužel bez měření výkonu (aby byl v obou případech testu stejný) nebo aspoň tepů (když to bude hned po sobě ve stejný den a nebude to moc dlouhé a jeté naplno, aby se stihla projevit únava v druhém průjezdů, tak i dle tepů to nebude úplně vedle) je takové srovnání v podstatě k ničemu. Bez jakéhkoliv měření je v podstatě nemožné v obou případech jet stejný výkon a pak srovnání časů nic neřekne.

        Jakmile pak jedno kolo jede pocitově i jen trochu lépe, tak to navíc svádí na něm přišlápnout více a srovnání se ještě zhoršuje.

        Pro srovnání. Jednu stejnou cestu do práce, kterou mám odjetou 500× + na různých kolech:

        • časy na tom stejném kole mají rozptyl až 30% nejlepší vs nejhorší čas
        • pocitově to často vůbec neodpovídá, tedy někdy mám pocit jak dřu a jedu rychle a přitom výsledný čas je horší než jindy, když pocitově se flákám
        • rozdíl v časech na dost různých kolech (celopevňák vs 130mm full vs 150mm full a to na různě rychlých pláštích) se velmi málo, když srovnám nejlepších 5–10 časů za každý typ kola

        A další srovnání na 60km okruhu po silnicích silnička vs celopevňák na rychlých bikových pláštích:

        • silnička jede pocitově o hrozně moc lépe
        • protože ten pocit lehkosti jízdy právě svádí k vyššímu výkonu, tak jsem si kdysi myslel o kolik rychleji to na silničce jezdím, rozdíl mi přišel i kolem 15% (dle časů a průměrné rychlosti na tom okruhu)
        • pak jsem udělal několik opakovaných srovnání aspoň s tepákem (není ideální, ale už to něco napoví) a zjistil jak o moc více na silničce makám a na biku se flákám
        • když jsem držel tempo celou trasu ± stejné aspoň dle tepáku, tak najednou rozdíl mnohem menší, konkrétně jen 5% (ve prospěch silničky)
        0 0
        • zbartos  

          Zajímavé je, že v tom mém výše uvedeném příkladu závodu na 52 km mám taky na silničce čas o 5% lepší než na HT s o 1 cm širšími gumami a cca o 1 bar nižším tlakem v nich…

          Monika má na rovině (asi) čas lepší o 10%… I to je ale podle mne pro rekreační ježdění poměrně malý rozdíl a klidně bych se s tím smířil. Jinak to jistí vánoce, nové lehké a tenké pneumatiky a nové tácy 24 a 38 zubů (pokud není možné mít rozdíl počtu zubů až 16)…

          0 0
          • zimic  

            Těžký převody ji teda podle mě opravdu nechybějí. Já bych šel taky nejjednodušší cestou jiných pneu. Pak si jedině zvyknout. Nové kolo asi ne a zas taková tragédie to být nemůže pokud nemá nějakou vadu. (Myslím kolo).

            0 0
          • MlokCZ  

            Právě si nemyslím si, že by mohl být 10% rozdíl oproti zcela nevhodně velkému trekovi ať už je ten trek osazený jak chce (a je jedno jestli na rovině nebo v kopcích). 10% rozdíl bych nevěřil ani proti treku vhodné velikosti na dobrých pláštích.

            0 0
        • Tom-T45  

          Já bych to neshazoval. Ano, není to změřené přesně watmetrem, ale pokud jezdím na kole pro radost, tak bych klidně akceptoval tu subjektivní složku, kdy s lehkou gumou kolo snadněji zrychluje, vzorek na asfaltu nehučí a celé je to takové radostnější. Pak se člověku šlape líp, má z toho dobrý pocit a dá do toho víc – a o tom to je.

          0 0
          • JachymP  

            +1

            Ty jsi ti vystih – je to v hlavě. Jestli jsem se na kole jednu věc naučil, tak je to přesně tohle!

            0 0
          • MlokCZ  

            Subjektivní složka je v pořádku a je důležitá (mít kolo na kterém mám dobrý pocit) a rozhodně ovlivní výběr kola.

            Pokud ale je cílem porovnat jak kola reálně jedou, tak to podle pocitů opravdu nejde.

            0 0
            • Tom-T45  

              Souhlasím, pokud bychom se zaměřili pouze na fyziku za přesně definovaných podmínek. Ty jsou ale ve skutečném světě jen velmi těžko dosažitelné a jak jsi sám psal, subjektivní pocit může mít mnohem větší vliv, než by měl podle měření mít. Nakonec, jezdec a kolo spolu tvoří jeden celek a reálný výsledek závisí i na tom, jak si spolu sednou :-)

              0 0
      • INSP.TRACHTA  

        „Já moc rychle nejezdím, ba spíš naopak. Ale chybí mi, když je kolo svižné“

        V tom to bude ..... jak radil výše MatS zainvestuj do lehčích plášťů a duší. Na staré Meridě jsem měl z výroby pláště přes 600g/kus a když jsem je pak vyměnil za twistery Supersonic, ktyrý vážily cca 330 g/kus, tak jsem měl pocit, že kolo náramně ožilo.

        0 0
      • ppavon  

        Ty si ten těžší převod na té rovině nedáš protože na tom kole není. A pak šlapes jak divá a přijde ti že stojíš.

        0 0
        • TK75  

          A když si dá těžší převod tak ty kola stejně neutočí.

          0 0
          • ppavon  

            Proč by je neutocila?

            0 0
            • Smazaný účet  

              protože holky jsou neútočný!

              0 0
            • TK75  

              Já tyhle pneumatiky měl a opravdu nejedou(po silnici a stezkách).Jo do hrubšího terénu jsou dobrý, ale tam ona nejezdí.

              A taky jsem z toho byl celkem špatnej, že najednou ujedu půlku toho co předtím.Dělaj to ale ty pneumatiky.Stačí koupit jiné

              0 0
          • MlokCZ  

            Jaký mají na rovině vliv těžší kola? Prosím konkrétně, klidně k tomu použij přehnané srovnání typu:

            • 50kg hmotnost jezdce
            • 15kg kolo a z toho 5kg rotační hmotnosti na obvodu
            • 12kg kolo a z toho 2kg rotační hmotnosti na obvodu

            Máš v příkladu dvě kola, která se liší pouze v té rotační hmotnosti a to o celé 3kg. O kolik bude na rovině na tom těžším pomalejší při stejném výkonu?

            0 0
            • TK75  

              Nemyslel jsem že neutočí kola kvůli váze, myslel jsem, že na ty široký pneumatiky s vzorkem je převod 36–11 dostatečnej a víc u těch gum nemá smysl

              0 0
              • MlokCZ  

                To pak jistě. Ono taky 36/11 ji musí stačit na rovině i pro rychlejší pláště. A ty pláště samozřejmě jsou dost pomalé na to co chce jezdit.

                Z toho vyjádření předtím asi skoro každý pochopil, že myslíš hmotnost.

                0 0
        • kubad  

          dokážeš si spočítat jak rychle pojede s 29" 2,3" pneu n převod 36/11 při kadenci 80ot/mn?¨

          pokud jo tak mlč

          0 0
          • MlokCZ  

            Klidně stačí při 60ot./min, aby zase někdo nerejpal s tím, že tolik točit nebude.

            0 0
          • michomin  

            Minimálně 36 km/h, ale slečně je to zřejmě málo. Spíš nemá kondičku na kolo.

            0 0
          • ppavon  

            Já pořád nechápu proč jsou tady ty lidi tak děsně útočný. Mě prostě převod 36/11 nepřijde jako moc vhodný na to co slečna jezdí.

            0 0
            • michomin  

              Co je špatně? Tak prostě slečna nepojede z kopce 40+.

              0 0
              • kubad  

                ale klidně pojede kadence 100ot/min se dá v klidu točit, z velkého kopce i těch 120 jde

                0 0
                • michomin  

                  Tak na co si pak slečna stěžuje? Ty ženský…

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Po dosažení kadence 100, se zde objeví uživatel Monika-je-rozbitá s vláknem: Mám modráka a jsem zedřená, co teď?

                  0 0
                  • Monika-je-bezradna  

                    Vůbec nevím, co je kadence a o čem se bavíte :D Ale směju se no :D

                    0 0
                    • danielh  

                      Kadence je pocet otacek klik za minutu, cim pomaleji tocis nohama tim mas mensi cadenci a naopak.

                      0 0
            • Monika-je-bezradna  

              Prosím pěkně, a proč se ti ten převod nezdá vhodný? Já vůbec nevím, co to číslo 36/11 znamená :(

              0 0
              • kubad  

                neřeš to neví o čem píše

                0 0
              • zimic  

                To znamená, že na rovince při nejtěžším možném převodu šlapeš už příliš rychle a ještě bys potřebovala těžší. „Laicky“. Což si teda nemyslím.

                0 0
                • Monika-je-bezradna  

                  Ahaa. No mě vůbec převody nenapadlo při koupi řešit a opravdu je pravda (to je hezké slovní spojení :D ), že hned na první vyjížďce jsem na cyklostezce trochu nadávala, že tam není těžší převod. Když už je člověk rozjetý a chce frčet, tak si chce občas na těžkém převodu přišlápnout a „živit“ tu už nabranou rychlost. A s tímto to fakt nejde, nebo alespoň ne tak, jak jsem zvyklá z treku.

                  0 0
                  • zimic  

                    Tak to lecos mění…to sem ale opravdu nečekal :-) Nicméně to asi nebude důvod k tomu být udřená. Jen pomalejší.

                    0 0
                    • kubad  

                      pokud běžně jezdí 35km/h tak máme jádro pudla :D

                      0 0
                  • Honzis  

                    Terénní pláště logicky mají vyšší odpor ve vyšší rychlosti, takže pocitově kolo nejede právě když víc chceš , v 20km/h je rozdíl malý, při 30+ už velký, stejně tak brzdí široká řidítka při protivětru, do toho víc turistický posed třeba … Je to vždy souhra více faktorů . Ten puvodni trek by klidně sloužil 30.000km s občasným servisem , ani není moc důvod měnit kolo dřív jak za 10let při občasném hobby ježdění za hezkeho pocasi.

                    0 0
                  • danielh  

                    Tady jen bud tocit nohama rychleji a zvyknout si nebo dat vetsi prevodnik 26/36 nebo 28/38, ja mam na obou mych kolech 28/38 ale zas mam kola ''26 takze na 29ce to bude jak 24/34 bys mela.

                    0 0
            • kubad  

              já zase nechápu proč lidi radí když tomu nerozumí a ještě se diví když je někdo opraví

              převod 36/11 opravdu na 29" s 2,3" pneu je dost i pro tvory co točí nízké kadence

              0 0
      • Youda  

        Na tom šedém Authorovi jezdí ten 190 cm chlap?

        0 0
        • Monika-je-bezradna  

          Anoo

          0 0
          • Youda  

            Dík, jde o to že bejvalka chce zprovoznit po dceři 14 let staré prakticky nejeté kolo a když jsem viděl tu vidlici, tak mi přišlo že by to pod ní kleklo. Je to dost podobný tomuto treku. Prakticky bych na to hodil jen nové pláště a duše. Počítám že na tom ujede tak najednou max. 10 km po cyklostezce.

            Author Linea

            0 0
            • Honzis  

              Jezdím 20let starou ocel vidli na crossu a je to v pohodě, i teren zvládne, uzpůsobím li rychlost. Podle mě dával Author vidle podobné, tahle má kupodivu asi pod 900g, takže bude asi celkem tenkostěnná

              0 0
              • Youda  

                Díky, na to její popojíždění to teda určitě bude stačit :-)

                0 0
    • exxonvaldez  

      :-)))))))))))))­)))))))))) já to ,,nadřená jako kůň,, blbě přečet…:-))))

      0 0
    • theedge  

      Tohle je fakt prdel vlakno :-) nick tajovej jakej je, k tomu holka 160/50 a behem chvile tu je skoro 300 postu s tou nejlepsi radou :-D

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak a konec diskuze a šup na Primu na školení :D Včetně zakladatelky :-)

      0 0
    • l.bily  

      obuj si tam toto a pojede to same https://www.kupkolo.cz/…eed_z103161/?…

      0 0
    • mikš  

      Mám horáka a jsem nadržená jak kůň. Co teď?

      sem se těšíl na zajímavé téma,ale po dobrém rumíku jsem marný optimista,tak snad příště.

      Copak tu není nadržená bikerka?

      0 0
    • Tom-T45  

      Až se budu někdy odpoledne hodně nudit, tak si otevřu pivo, založím si tu nový nick typu divka-v-nesnazích a položím nějaký hodně naivní dotaz :-)

      0 0
      • Menfis  

        Myslím, že nejsi sám kdo zjistil jak se dobrat konstruktivní debaty. :D

        0 0
    • Smazaný účet  

      Moc to řešíš. To kolo je na tvé ježdění naprosto OK. Vyměň pneu za užší a rychlejší s jemnějším vzorkem, tlak ve vidlici si nastav ( nechej nastavit) cca na 55 psi a rozdíly poznáš sama.

      Ty pláště udělají při pocitu z jízdy hrozně moc. Ráfky na MTB 29 a trekové 28 mají ve skutečnosti stejný rozměr 622 mm (mohou se lišit šířkou), takže v podstatě můžeš použít jakýkoliv plášť, který nebude příliš úzký k šířce tvých ráfků.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Smazaný účet  

      29" pro 160cm vysokyho cloveka? Boha moj!

      Kdo ti pribil takovou velkou obludu?

      .

      Mlada ma 26tku ve velikosti ramu 16" pri stejnej vejsce a vaze a je ji akorat.

      Vymenil sem ji plaste a vidlici za lehci-na tehle dvou vecech jde asi nejvic sundat vahu kola za rozumny penize.

      Navic sem ji seridil konusy-z vyroby jsou pokazdy pretazeny. Nevim jak moc ty serizeny konusy pomuzou pri snizeni odporu, ale proste to tak u kazdyho novyho kola delam automaticky.

      .

      26 asi uz nesezenes, tak aspon tu 27,5tku.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Mi to prijde jako kdyby meli prodavaci nejaky zvlastni premie za prodavani 29 lidem pro ktery sou velikostne absolutne nevhody.

        0 0
        • Nutribird  

          No ty konusy pomohou hodně, je to vlastně drhnoucí ložisko.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Na tej pace co kolo udela se to drhnuti asi strati.

            Ale spis jde u pretazenych konusu o rizenou likvidaci naboju ze strany vyrobce. Takovy kurvitko.

            .

            Dokonce sem videl i u novyho kola vyndanyho z krabice nedotazeny kontramatky na konusech.

            Navic na pravej strane naboje kde pak muzou teoreticky kulicky konus dotahovat coz by vedlo k pretrzeni osy. Byl to naboj Deore.

            0 0
            • Nutribird  

              Neztratí ani náhodou, ještě překontrolovat brzdy jestli nedrhnou. No pak tady je ještě to, že to vypadá, že ji nesedí převody. Chybí jí převody do rychlá, proto asi dřu jako kůň a nejedu.

              0 0
              • bodlak2  

                Pod pojmem „dřít jako kůň“ si spíše představuji, že chybí lehký převody 

                0 0
                • Nutribird  

                  To si zde může představovat a asi i představuje většina. Jenže z diskuze vyšel najevo opak, kadence, kterou není schopna utočit. Ona nemá vůbec ponětí co a jak. Hlavně neví jak přesně formulovat problém.

                  0 0
                • oberleutnant Weiss  

                  Taky Nagyová dřela jako kůň, než se z ní stala Nečasová. Jaký měla převody ovšem nevím…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Takže by jsme měli vzít v potaz, že chyba může být i někde jinde než někteří upozorňovali když četli nadržená a že to může být čistě tisková chyba :-) A věta klidně mohla znít: Mám čuráka a jsem nadřená jak kůň. Co teď? :-)

                    To by ovšem znamenalo, že je na dobré cestě se vdát a jen chtěla vědět jak dál. No a konstatování: Prostě šlapu jak zběsilá a stejně to nejede zřejmě vysvětluje tu neznalost převodů a je jen snahou vyhnout se vazbě či doplácení DPH jako se to stalo Janě. Děkuji

                    0 0
      • xtonda  

        Když sem se díval na čem kdo závodí, tak 160cm běžně jezdí 29", při vhodné geometrii a velikosti rámu nemusí 29" být nutně problém, byť někteří výrobci dělají XS a S velikosti s 27,5" koly.

        Každopádně koupila relativně levného spešla za ceníkovou cenu, na tom při prodeji ztratí minimálně třetinu ceny, takže radit jiné kolo je poněkud nesmysl.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Já bych to udělal. Kdyby to prodala za o třetinu méně, tak by přidala jen 3 – 5 tisíc a měla by raketu, parádní poježdění a klid v duši :-)

          0 0
          • kubad  

            raketu udělá ze svého kola za míň peněz a pořád na tom bude líp

            0 0
            • Rychlej turista  

              Ale pořád bude zbytečně tahat několik kilo navíc. Já bych je psychicky neuvezl. A to mám o 30 kg více, než ona :-)

              0 0
              • JachymP  

                Máš recht. A když se nepovede, tak to prodá znova. A pak znova. Říká se tomu letadlo a generuje to peníze a to tím rychleji, čím rychleji je schopná prodávat a kupovat! :)

                Bezradná: rozhodně nic neprodávej!

                0 0
              • kubad  

                jaké kila navíc v čem? snad si nemyslíš že ty trek do 20 v odkazech jsou nějak výrazně lehčí?

                jediné rozdíly budou, pláště ,vidlice to může dát na své kolo a poletí jí to taky stejně jak máš ty

                0 0
          • xtonda  

            To už sou zase silničky s rovnýma řidítkama, rychlejší na dobrém asfaltu, nepohodlné na těch lesních a polních cestách

            0 0
    • Kacko  

      Kamarádka řešila to samé a nakonec si zvykla. Kolo ji doporučili podobné co tobě a ona řešila hlavně barvy. Chtěla ho prodat a teď po roce si ani nevzpomene a jezdí.

      Na druhou stranu taky špatně řadila, vzhledem k vyššímu výkonu prakticky nejedla atp.

      Dal bych tomu čas, posílíš tělo a přinejhorším vyměnit ty pláště.

      0 0
      • Nutribird  

        Přesně, jezdit neřešit zbytečnosti. Třeba časem přijde na to, že je fajn přejet i šišky, kořen nebo díru.

        0 0
    • kotew CZE JIHLAVA  

      Moniko, musíš si trochu máknout a ono to pojede.

      Bike máš parádní, co by za něj jiní dali, ale chce to trochu trpělivosti a časem přijde i výkon:-)

      Zkus jiný pláště, trošku o něco užší, každopádně bych si připlatil a koupil co nejlehčí a chce to správně nahustit na tvojí váhu.

      Jestli máš někoho kdo se trochu vyzná (ale asi ne), tak ať ti pošteluje vidlu.

      A když nepomůže tohle, tak jedině e-kolo pro fiflenu:-D

      0 0
      • Tom-T45  

        Teda, super rada s těma pláštěma, to tu ještě nezaznělo. Zrovna jsem to chtěl napsat, ale předběhl jsi mě :-)

        0 0
    • jecnak  

      Moniko, rekni Anrejovi nebo zahradnikovi, at ti poridi elektrokolo.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • osobne  

      Já pořád nechápu, co tu někteří stále dokola řeší nevhodnost 29R? Ať si cyklista měří třeba 160 cm, na vzdálenost mezi pedály a sedlem přece nemá obvod kol žádný vliv? Může mi to někdo logicky vysvětlit?

      0 0
      • Kouba_2005  

        A co treba riditka na urovni oci, to ti taky nevadi?

        0 0
        • osobne  

          Řidítka na úrovni očí je nesmysl, jeden palec 2,54 cm, čili 29R kolo je vysoké 73,66 cm (průměr kol), 27,5R kolo je vysoké 69,85 cm (průměr kol), čili rozdíl na výšce kol (průměru kol) necelé 4 cm. Čili logicky to opravdu nikdo vysvětlit nedokáže, proč by cyklisti menšího vzrůstu (kolem 160 cm) neměli kupovat 29R kola.

          0 0
          • MlokCZ  

            A většinou lze dostat řídítka dostatečně nízko dle požadavků. Opravdu málokdy se stane, že bez podložek, s představcem v negativu a rovnými řídítky je požadavek na další snížení. V reálu většinou ani nedojde na kombinaci těch tří věcí (a tedy je ještě snadná rezerva jak jít s řídítky dolů).

            0 0
      • Mr.Duck  

        A zkoušel s někdy mít 160cm a jezdit na 29?

        0 0
        • Nutribird  

          Na fotce, kde sedí na kole vypadá úplně normálně. Žádný trpaslík mezi obříma kolama tam není.

          0 0
          • Smazaný účet  

            No řikal jsem si jestli s těma 160 cm nekecá.

            0 0
            • Monika-je-bezradna  

              No toto :-O Nekecám! :D

              0 0
              • osobne  

                A máš u 29R kola řídítka na úrovni očí?

                0 0
              • Smazaný účet  

                To budeš muset dokázat, takové foto celé postavy pokud možno u futer by leccos osvětlilo samozřejmě ve vztahu k výběru kola :-)

                0 0
                • Monika-je-bezradna  

                  Tak to jistě :D :D

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    No tomu věř :-) Tahle byla nadějná a hodně o kole vypovídala ale ještě to nebylo to pravé ořechové aby to akcelerovalo diskuzi na plné obrátky a odhalilo plný potenciál BF. Schválně to někdy vyzkoušej, takové téma typu Kolo už jede ale teď nevím co na sebe abych podala co nejlepší výkon, jsem bezradná, poraďte doplněná patřičnou galerií se základním popisem rozměrů dokáže divy. Jen proboha ne bez helmy, to by jsi to chytla :DD

                    0 0
            • TK75  

              Asi má dlouhý nohy

              0 0
    • PeJu  

      Moniko, nepřečetl jsem všechny příspěvky, takže Ti možná poradím co už někdo napsal, ale:

      Do práce jezdím na ocelové neodpružené devětadvacítce. Zkusil jsem na ní teď dát trekingové pláště s dušemi, to nejlevnější a v zásadě nejhladší, co se dalo koupit. Plášť zhruba za dvě stovky, drátěný. Proti hrubým horským plášťům to jede nesrovnatelně, ale drncá to taky neskutečně.ANO, JE TO SROVNATELNÉ S TREKINGOVÝM KOLEM. Pokud jezdíš většinou silnici a cyklostezky jdi touhle cestou, vyjde Tě to na pár korun a budeš spokojená, pokud jezdíš víc terénu, tak dej něco širšího okolo 1,9 – 2,0, taky levné drátěné pláště s duší. Neposlouchej rady ohledně bezdušovek a drahých kevlarových plášťů, o co jsou lehčí o to mají měkčí směs, takže ve výsledku mohou jet hůř a hlavně se rychleji sjedou. Starat se o bezdušové osazení pokud nezávodíš je nesmysl. Najedu ročně okolo 8 – 10 tis. a tyhle levné gumy mi vydží na celou sezónu, ty drahé bych potřeboval tak troje a kdybych do nich lil ještě mléko, tak se nedoplatím. Navíc mléko vysychá ikdyž nejezdíš.Pokud máš někde okolo sebe cykloservis, klidně tam můžeš zajít a oni Ti dají nějaké staré sjeté trekingové pláště, abys to mohla vyzkoušet, koupíš jen duše, ráfek má stejný obvod, jen je o něco širší, takže ještě půjdeš s moderními trendy a budeš mít široký ráfek ;). Můj táta mi vždycky říkal: „v jednoduchosti je síla“ trvalo mi padesát let, než jsem na to přišel ;).

      0 0
      • Smazaný účet  

        Přesně, třeba na tomhle to musí po zpevněném svištět a i drobný terén to zvládne a to to patří spíš k dražším, méně zvučnou značku sežene za tři stovky jsou toho plné obchody, stačí zajít a vybrat si podle vzorku a váhy/ceny a nahodit a pak už jen změnit nick na Monika-je-rozjetá :-)

        0 0
        • MlokCZ  

          I jen přes 2" šířku mají ty pláště skoro 1kg (tedy jsou ještě znatelně těžší než co tam má teď), směs to má nic moc (ale pořád o mnoho lepší než některé nejlevnější pláště).

          Vůbec bych si ani nebyl jistý, že budou nějak znatelně rychleší než ty osazené aktuální pláště, které ale navíc podrží v terénu pokud tam sem tam vjede.

          Oproti nejlevnějším náhodně vybraným plášťů to ale bude ještě hodně dobré. Ale když stojí už 500Kč, tak bych je stejně nebral.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jasně, proto tam je vybrat si podle váhy/ceny pokud možno nějaký kompromis, zbytečná diskuze, nechytej furt za slovíčka, gramy a jiné pičoviny, kikina to stejně nepozná :-)

            A když už jsem u toho, trochu hledání a jsme na jiné váze a cena přijatelná. A když šetřit, tak pár gramů navíc ale bude trošku širší. Může si ji dát na předek pro větší stabilitu :-) Stejně nic nepozná když jezdila na treku s olačkame…

            Jak říkám, zbytečná diskuze, za pár kilo a trochu práce už to mohla mít vyzkoušené a ty tlusté gumy na bazaru, někdo je časem koupí pokud by je nechtěla…

            0 0
            • MlokCZ  

              To je pravda, že nic nepozná, protože oba ty SS z odkazu nepojedou o nic lépe než to co tam má teď…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Škoda slov…

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jen se rozepiš, podle čeho si určil, že si tím SS hodně pomůže a bude o hodně rychlejší.

                  Já tu mám aspoň nějaké podklady k tomu. Konkrétně tu mám měření pro nejvyšší verzi Fast Traku, ten je o hodně rychlejší než Smart Sam (jeho dřívější verze s rychlejší směsí než je současný SS). Sport verze Fast Traku bude samozřejmě už o něco pomaleší, ale v odkazu je také jen ošizená verze SS (nejvyšší verze s opravdu dobrou směsí se u SS už vůbec nevyrábí).

                  Ale máme tu i další srovnání, které pomůže. Fast Trak (nejvyšší verze) je stejně rychlý jako současný Racing Ralph (zase nejvyšší verze).

                  A stačí se podívat o kolik hůř mají i přímo u Schwalbe hodnocení jak jede Smart Sam oproti RaR.

                  A hmotnostě je ten SS na tom úplně steně jako to co tam má teď.

                  Současné SS jsou prostě hodně pomalé a pořídit si je s požadavkem, aby to oproti Fast Traku o hodně lépe jelo je úplný nesmysl.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ach jo :-)

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ahoj Mloku, a máš i srovnání na Cross King Protection 2.2, ten asi bude rychlejší Racing Ralpha a Fast Traka? A kde se nyní pohybuje Renagade? Děkuji.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Ano mám.

                      Contíky po změně protection ochrany jsou na tom opravdu výborně. Za mě to byla super změna. Sice odolnost běhounu šla hodně dolu (oproti starší protection ochraně), ale pořád zůstala lepší než má konkurence (i když ten rozdíl teď není už tak moc velký jako býval předtím).

                      A těch přínosů nové protection ochrany je hodně a z a tu horší (ale pořád nejlepší v rámci kategorie) odolnost rozhodně stojí:

                      • jak není příliš tuhá kostra, tak teď jsou pohodlnější, grip také trochu lepší
                      • současně ještě opravili ty nepovedené dřívější patky (na bezduše byly dříve mizerné), takže jako bezduše jsou už Contíky zcela ok

                      A konkrétně aktuální stav XC plášťů, valivý odpor:

                      • RK protection se posunul do samostatného vedení po předělání protection kostry (už dříve byl i přes tuhou kostru na špičce), teď je to jednoznačně nejrychlejší XC plášť, je teď už i rychlejší než TB
                      • Fast Trak (S-works 2 bliss ready 2,3) = RaR
                      • Cross king jediný vyšel výrazně různě z různých zdrojů měření (všechny ostatní pláště z obou zdrojů mají srovnatelné výsledky i přes trochu jinou metodiku), v jednom je na stejno jako Fast Trak a RaR v druhém výrazně pomalejší. Realitu odhaduju spíš blíže k tomu, že je nastejno s RaR a Fast Trak (tam kde vyšel výrazně pomalejší, tak měří z těžkou duší, což je dnes už hodně špatně a může to zkreslit srovnání)
                      • Renegate pak mírně pomalejší než RaR/Fast Trak/Cross king, ale opravdu s velmi malým rozdílem
                      • a překvapivě Racing Ray není téměř o nic pomalejší než RaR

                      Budu muset současně RK zase zkusit, předtím jsem je opustil a přešel na TB právě z důvodu té moc tuhé kostry.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jinak mě se teď začíná líbit kombinace Ray/RK, tedy namíchat značky. Ray jede slušně a velmi dobře drží na tuhle kategorii. Z nového RaR po delší době nijak odvařený nejsem, možná podrží o malý chlup lépe než RK, ale RK je rychlejší o hodně.

                        0 0
                        • Smazaný účet  
                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Díky moc. Ten Renagade mě nepřekvapil, ale u přepracovaného CK jsem čekal více. Nechám tedy vpředu FT SW 2.3 a na zadek dám RK Protection 2.2. Za zadku dojíždím Jet XCR 2.25, je pohodlný, objemný – nyní šířka 60 mm a pěkně drží, ale rychlík jako předchozí TB to není.

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            Ono oba ty Spešly nedopadly úplně nejlépe. Jak jedou je ok i Renegade slušné (± steně jako Ray).

                            Problém je v tom, že Ray/RaR má mnohem lepší hodnocení gripu než Fast Trak/Renegade a to opravdu s velkým rozdílem.

                            Cross king v testu aspoň na Ray neztrácí v gripu skoro vůbec (zatáčky má hodnocena nastejno, trakci o jedno políčko horší).

                            Renegade pak ztrácí v gripu dokonce i na RK. Trakci mají hodnocenou nastejno, zatáčky o dvě políčka lepší RK.

                            A nepřijde mi, že by test nadržoval třeba Schwalbe a Contíkům. Nejlepší v XC sekci v gripu byla kombinace Bontranger XR3/XR2 a následovala kombinace Onza Canis/Svelt. Oba páry ale dle měření o něco pomalejší, ty Bortrangery přesto celkový výtěz testu, druhý celkově Contíky díky tomu jak jedou (a přitom v gripu jen o něco horší).

                            0 0
                      • JachymP  

                        Dobrý, díky.

                        Jak si vedou ve srovnání Ikony?

                        0 0
                        • karel d.  

                          Thunder Burt

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          V tom posledním testu nejsou, jinak blbě, vůbec nejedou oproti těm rychlejším XC plášťům.

                          V testu byl Rekon/Rekon race → v testu z těch pomalejších, grip jen průměr (třeba Ray/RaR rychlejší a současně výrazně lepší grip nebo CK/RK podobný grip, ale mnohem rychlejší).

                          0 0
                          • JachymP  

                            CK/RK chci zkusit příště, vyjde to na léto. Chtěl jsem teda už teď ale zatím jsem se neodhodlal a zůstal jsem u Ikonů 2,2.

                            Ten Thunder Burt je už na mě moc jemný vzorek, Ray/RaR zkusím možná pak po těch CK/RK. Na pohled se mi ty CK/RK líbí víc.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Před přepracováním protection ochrany a mírné změny vzorku u RK jsem jezdil cíleně raději TB, protože ve většině situací držel právě lépe než RK a jelo to stejně.

                              Teď už TB nespíš lépe držet nebude a budou srovnatelné a RK navíc ještě zrychlil + je stále ještě mírně odolněší.

                              To jen, že dle jemnosti vzorku na pohled bych to určitě nehodnotil.

                              0 0
                              • JachymP  

                                No, myslel jsem na šutry a kořeny. Potřebuji aspoň trochu vzorek když už nemám techniku ;)

                                A ještě: jak se pozná u toho RK že je to ten s tou novou Protection?

                                0 0
                                • Smazaný účet  
                                  0 0
                                • MlokCZ  

                                  Jak moc rychlý nebo naopak držící plášť je na každém. Já jen chtěl ukázat, že nelze říct ohledně gripu, že RK ano a přitom, že TB nebude stačit. Když bude stačit RK, tak bude i TB. Pokud je to málo, tak něco pomalejšího lépe držícího.

                                  0 0
                      • Edwin  

                        Nevíš, jestli ty RK dělají i skinwall?

                        0 0
            • jIrI___  

              Smart Sam nebrat. To je guma, která nejede, ale za to ani nedrží. Bohužel jsem to poznal i já a to jsem analfabet na zaznamenání podobných menších i větších rozdílů.

              0 0
              • ememem1  

                jako vpredu je to smrt ale vzadu co ja viem…bolo kedysitake prve alpenX combo, FA+SS double defense. jazdil som to par rokov presiel dva krat krizom alpy a nemal som nijaky zasadny problem.

                0 0
        • Jezevec70  

          Tohle bych tedy na kolo nechtěl, vždyť mají skoro kilo. :-(

          To už raději Speed Ride https://www.koloshop.cz/…-42-622.html, což je vlastně varianta Speed Kinga. Nebo se stejný plášť dá koupit v i šířce jen 35mm jako cyklokrosový.

          0 0
          • MlokCZ  

            To bohužel není. To z odkazu není dobrá volba.

            U Contíku zásadně nebrat cokoliv s kostrou 3/84 (3 vrstvy 28tpi). To je ta nejhorší a opravdu mizerná kostra, kterou dělají, která má hodně špatné vlastnosti i blbě jede.

            Speedking by byla mnohem lepší volba, v performance verzi je také levný

            https://www.koloshop.cz/…-35-622.html

            a už má tu lepší 3/180 kostru a pure grip směs. Tohle už je slušný plášť a tím by si opravdu pomohla, kdyby chtěla něco levnějšího.

            Dražší race sport verze bude rychleší díky black chili (pure grip směs drží slušně, takže grip je slušný i u té performance verze), ale tam pak už je v té ceně velká konkurence (to už může mít i ty G-one allround).

            0 0
        • Tafroud  

          Přesně tento plášť, jsem pořídil mojí ženě na její ho athora instinct asl 27.5''. měla tam lehčí Vittoria barzo. A po přehození je spokojená. Jen chci říct, že hmotnost není všechno.

          0 0
          • JachymP  

            Neděláš v marketingu? :)

            1 kg pláště pro útlou dívku? No když si ještě koupí 300 g karbon ráfky a dá bezduše, dalo by se o tom uvažovat ;)

            0 0
            • Singlespeed  

              To spíš Mlok je podezřelej. Valí to do nás jak podomní obchodník s vysavači :-).

              0 0
              • oddie  

                Náhodou, mě potěšil, chválí RK, a já je mám zrovna na kole :D

                0 0
                • Singlespeed  

                  Předělej na bezduš, pokud ještě nemáš, trošku podhusti a budeš vesele prohánět vyšvihané, ale testů neznalé silničáře :-).

                  0 0
                  • oddie  

                    Mám. Silničáře moc nepotkávám, na silnici se bojím a v lese moc nejsou :)

                    0 0
                  • MlokCZ  

                    Je trapné si dělat srandu něčím, co jsem tu nikdy vůbec nepsal. Psal jsem tu někdy v historii maximálně o tom, že nejrychlejší objemné pláště mohou čistě ve valivém odporu těsně překonat nejhorší silniční. Lepší silniční jsou na tom i jen ve valivém odporu lépe a to ještě poměrně výrazně.

                    Silnička je ale hlavně úplně jinde aerodynamikou a je také lehčí, což je násobně větší vliv v případě, kdy jsou valivé odpory ne moc odlišné. Pro velké rychlosti by to ani výrazně nižší valivý odpor nezachránil oproti lepší aerodynamice.

                    Právě kvůli častému napadání nebo si dělání trapných vtipů zcela bez jakýchkoliv podložených argumentů jsem dlouho téměř nebo vůbec nic nepsal. Zřejmě bude nejlepší se k tomu vrátit.

                    0 0
                    • TK75  

                      https://www.renehersecycles.com/…-are-slower/

                      Moc zajímavé počteníčko

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Heine je jeden z mnoha zdrojů, které tu mám poukládané. Měl i daleko zajímavější články na renehersecycles, některé z těch odkazů ale už nefungují (zrovna ten nejlepší co jsem tu měl uložený a který tu už v historii také byl několikrát zmíněn). Tohle je sice novější článek, ale jen takový obecný bez mnoha dalších dat z měření, které měl v těch dalších.

                        A právě vše co už před lety zjistil ze svojich testů se už mnohokrát potvrdilo z měřený wattmetry z reálné jízdy.

                        U silničních plášťů to dle měření zašalo až tak daleko, že hraniční tlak při němž je nejmenší valivý odpor na hodně mizerném asfaltu ani nelze dosáhnout, protože už se dostaneš na limit daný žvýkáním v zatáčkách a ničením ráfků.

                        A i na nově položeném asfaltu vycházel ten optimální tlak relativně nízký i když samozřejmě už znatelně vyšší.

                        Tohle se tu ale už také v historii vícekrát řešilo včetně konkrétních čísel.

                        0 0
                        • TK75  

                          Jsou tam zajímavé články (na Reneherse) a spousta věcí se zdá, že jsou opravdu jinak.Mě to zajímalo krz gravel, kde se dá spousta toho co Heine píše upotřebit.Třeba šířka pneumatik, tlak, nebo velikost kol( ráfků) atd.

                          0 0
                        • Nutribird  

                          Škoda, že to nemá své vlastní vlákno. Mohlo by to hodně lidem pomoct. Takhle to nikdo nenajde.

                          0 0
                    • kiwaf  

                      Ja treba ctu rad co pises, nenech se znechutit.

                      0 0
                  • K2  

                    Jaké máte zkušenosti s použitím drátové verze pláště jako bezduše (s mlíkem)?

                    Díky za info

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Rozhodují je celkové provedení konkrétního kusu a ne jestli je to drát vs kevlar:

                      • materiál patky, neuzpůsobené patky na bezduše špatně těsní
                      • výrobní tolerance patky (tím myslím průměr pláště v místě patek), plášť nesmí být moc volný na ráfku, jinak to hůře těsní a je nebezpečí, že ho za jízdy svlékneš, u TLR verzí si to výrobci hlídají, u neTLR to může být ok a nemusí
                      • jak těsní/netěsní boky, zase záleží na konkrétním kusu pláště a vůbec nemusí jít o TLR verzi, aby to bylo ok (často levnější verze pláště má prostě všude více materiálu a může tak dobře těsnit i když není TLR)

                      Konkrétně nelze poradit. I kus od kusu stejného modelu pláště se liší (zejména právě v druhém bodě, když to není TLR verze a není tak hlídána ta tolerance).

                      0 0
                    • Meduza  

                      Jak jsem psal nekde vyse.

                      Za me best gheto style bezduse jsou dratovy NANO(raptory) za cca 600 kacek od WTB. Kdyz s tim jezdim 2× tydne, tak dofukuju max 1× za mesic. Tedy drzi, nezvejkaji se ani pri nizsim tlaku a na bezdusi jedou tak, ze jsem jeste lepsi nevyzkousel. Mozna bych i zkusil G-One, ale obecne mam problem se Svabama, ze se na nizsich tlacich zvejkaj. A to hodne. A cena je taky 2× vyse. Nevim kolik vydrzi G-One, ale vloni jsem na novem NANO najel cca 2500 km, s brasnama za mesic po Vietnamu, Kambodzi a Thajsku. Bavim se ted o zadnim plasti. Bez jedineho viditelneho defektu. Jednou jsem dofukoval, tedy nejake defekty byly. Ja vazim kolem 110 kg a tomu prumerne 10–15 kilo brasny. Umrel mi 30 km od letiste v BKK a uz byl skoro na platno. Musel jsem prezout na zalozni plast na posledni chvili. Ono bych mozna i dojel, ale mel jsem tam skoro 3 mesice stary mliko (Zeroflats) a uz bylo skoro ciry podle fotky.

                      0 0
                • Kouba_2005  

                  Co máš za verzi? Holka je má bez duší a furt z toho chčije lepivá „voda“ a často dofukuju :-( Mlíko NoTubes Race.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Jediná opravdu dobře funkční verze bez duší jsou nové protection (tzn. od 2018 jestli si to dobře pamatuju od kdy je na trhu).

                    Starší protection verze fungovala sice celkem ok, ale patky horší (jakmile začal docházet tmel, tak přestávaly těsnit, dobré patky těsní dobře i bez tmelu, když to mám vše na UST ráfkách).

                    Race sport verze pak nebyla ani oficiálně TLR. Zatěstnit šla, ale někdy to bylo obtížné a někdy to prolínalo a snadno to pak ucházelo. Hodně záleželo kus od kusu.

                    Levnější verze performance a sport přesně nevím, ty jsem bez duší nikdy neřešil, někdo je tu ale určitě zkoušel.

                    0 0
                  • oddie  

                    Performance, levné sr…, na které stejně neplatí ani ty testy :) Mlíko NT obyč, nandáno, nalito a od té doby drží, nic neutíkalo, teď už je to dávno vyschlé od loňska, tak s sebou akorát vozím lahvičku náhradního.

                    0 0
      • MlokCZ  

        Není nad dobrou radu. Těžký, nejedoucí a blbě držící pláště, z toho bude úplně unešená…

        Akorát ta životnost, ta může být pravda (ale taky nemusí, dle konkrétního pláště), takže se těch plášťů jen tak nezbaví.

        Jak dlouho jsi jezdil bezduše, že o nich tak zasvěceně píšeš?

        o co jsou lehčí o to mají měkčí směs, takže ve výsledku mohou jet hůř

        To by mě zajímalo, jak se k takovému nesmyslu dá dojít. Tohle jsi nemohl ani nikde číst, to jsi musel sám „vymyslet“.

        0 0
      • xtonda  

        Jenže tyhle levné pláště jsou těžké a tuhé, což ten odpor taky zhoršuje a zhoršuje i pohodlí, na vzorku záleží, ale nejen na něm, kvalitní plášť rozhodně bude mít větší přínos

        0 0
      • Tafroud  

        Naprostý souhlas

        0 0
      • Monika-je-bezradna  

        Ooo tak super, to ráda slyším, díky za sdílení zkušenosti :)

        0 0
    • Monika-je-bezradna  

      Ahojte všichni :) Já si s tímto vláknem fakt prdel nedělám (jak zde někdo podotkl)!! :D Bylo a je to myšleno zcela vážně. Já rozumím tomu, že vám přijdu úplně mimo, ale když člověk o kolech neví nic, tak je to fakt sranda vybírat :D Tato diskuze je ale super skvělá, opravdu. Vůbec netušíte, co vše jsem se dozvěděla (ačkoli je možné, že některé z mých poznatků nejsou zcela správné).. Zde jen stručně, ale určitě jsem ještě na něco zapomněla:

      Pláště – dělají fakt hodně, když je vyměním, je dost velká šance, že budu spokojená a nebudu mít pocit, že šlapu a šlapu a nejedu a nejedu. Ale bacha, nemusí to být legranda vybrat ty správné! Liší se totiž nejen vzorkem a tloušťkou, ale taky materiálem, váhou a kdoví čím ještě. Díky vám tu mám spoustu tipů, díky za to!!

      Duše a bezduše :D – popravdě zatím nevím, co to znamená, ale vím, že je to náročné na údržbu. Google ale pomůže, zjistím si, o co go a zase budu vědět o něco víc, než jsem si kdy myslela, že bych o kolech mohla vědět.

      Zvuk – na některých kolech / pláštích mi to může hučet, nebo dělat jiný zvuk. A to může neobjektivně ovlivnit moje vnímání, jak rychle jedu. Zajímavý poznatek.

      29 vs. 27,5 – brala jsem to tak, že čím větší kola, tím větší rychlost, ale asi tomu tak být nemusí! Hlavní je, aby to vyhovovalo. Mně to moje kolo přijde pohodlné, ale srovnání s 27,5 holt nemám.

      Vidla – brala jsem jako zcela jednoznačné, že potřebuju vzduchovou vidlu. Ale dle všeho je možné, že tomu tak vůbec není! A tato vzduchová vidla je navíc těžká a každý kilogram se počítá!

      Váha – Moniko, to kolo máš zbytečně těžké, kdybys ho měla lehčí, bylo by to asi lepší.

      Převody – člověk by si myslel, že převody jak převody, a že je to jedno, každé kolo to má stejné, nebo ne? (do svého bike-slovníku, který již obsahuje tato slova: kolo, cyklista, šiška… jsem si připsala nové slovíčko „kadence“)

      Nízký převod – ten nejnižší, co má můj nový horák, je určitě znatelně nižší než ten, co měl ten trek. To znamená, že do fakt prudkého kopce se až tak nezmorduju a i na rozbité cestě do kopce v lese díky tomu převodu dokážu vyjet to, co s trekem ne (odzkoušeno díky víkendovému rychlo testu trek vs. horák)

      Vysoký převod – ten nejvyšší, co má můj nový horák, je určitě znatelně slabší než ten, co měl ten trek. To znamená, že z lehounkého kopečka, kdy to chci rozjet, šlapu jak divá, abych to kolo co nejvíc rozjela (takzvaná vysoká kadence :D ). Ale na trekovi si šlapu v pohodičce a poháním ho jedna báseň (odzkoušeno díky víkendovému rychlo testu trek vs. horák)

      Posed – to, že si nastavíš sedák do správné výšky, ještě neznamená, že pro svůj posed nemůžeš udělat víc. Můžeš totiž také využít delšího představce či třeba zkrátit řídítka…

      Kde kolo koupit – není potřeba se omezovat jen na cykláky, ale když víš, co chceš, tak ti to může někdo i složit. Kdo by to byl řekl, já myslela, že se skládat kolo v této době ani nevyplatí.

      Typ kola – lidi nejezdí jen na horácích a trekách, ale také na gravelách, fitness kolech… A ta kola jsou buď ve fullu, v nefullu či celopevňáky… :D

      Protočení – jen tak pro jistotu je dobré zkusit protočit kola v luftu (ikdyž tuším, že ten postup u tohoto byl možná trochu jiný), jestli tam třeba něco nedře.

      Barva – kolo by nemělo mít za žádných okolností růžovou barvu (to jsem se sice nedozvěděla v této diskuzi, ale přišlo mi škoda, se s vámi o tento poznatek nepodělit)

      0 0
      • Tom-T45  

        Moniko, vítej mezi námi! :-)))))

        0 0
      • Smazaný účet  

        Tak aspoň, že už víš, že už nikdy nebudeš bezradná neboť BF je nekonečnou studnicí vědomostí co ti vždy nezištně pomůže najít řešení nejen cyklistických problémů a můžeš se na něj kdykoliv s důvěrou obrátit :DD

        0 0
      • Smazaný účet  

        Ty bláho, jsi dobrá, žes to pobrala! :-D

        0 0
      • JsemMisa  

        :D :D :D :D :D Moni, to je skvělý! Myslím, že dneska už jsem se nasmála do zásoby, díky za lepší den. :)

        0 0
      • MlokCZ  

        29 vs. 27,5 – brala jsem to tak, že čím větší kola, tím větší rychlost

        I když jsem celkově zastánce větších kol, tak pokud se jedná o jezdivý povrch typu asfalt, pěkná cesta, kde nedojde na využití výhody lepšího přejezdu překážek větších kol, tak větší kola nemají přímou reálnou výhodu v rychlosti žádnou.

        Pláště stejného typu jedou v obou velikostech dle mnoha měření úplně stejně. Občas se to sem tam liší, ale rozdíly naprosto minimální.

        A u větších kol pak zůstane nevýhoda vyšší hmotnosti a horší aerodynamiky, takže na kopcovité trase s pěkným povrchem mohou být větší kola jedině o malinko pomalejší. Rozdíl, který udělá hmotnost je ale velmi malý, většinou nejde vůbec změřit (je menší než přesnost měřícících metod).

        Aerodynamikou samotných kol bych se pak při průměrech do 25km/h vůbec nezabýval (aerodynamika začíná být znát sice už cca od 20km/h, ale ne ještě tolik jak neroste odpor vzduchu lineárně a hlavně ten rozdíl co udělají pláště jsou jen malou částí celkového aerodynamického odporu soustavy jezdec a kolo).

        K rychlosti mohou větší kola pomoct jen nepřímo tím, že v terénu lépe drží a je tak možné sáhnout u větších kol po o něco rychlejším plášti se zachováním srovnatelného gri­pu.

        Pokud ale už bereš to nejrychlejší typu G-one allround, tak ho vezmeš v obou rozměrech a tedy už nemůžeš mít tuhle nepřímou výhodu ohledně rychlosti. Ale zase to pak u větších kol více podrží a v terénu je to pak znát dost.

        0 0
      • Singlespeed  

        Délkou a pokročilým obsahem příspěvku ses prozradila. Jsi Mlokova dcera :-)..

        0 0
      • Nutribird  

        Ahoj, převody by se mohli dát upravit. Nyní by jsi měla mít 36/22 kazeta 11/36. 36/11 je tedy nejtěžší převod a to by se mohlo dát změnit. Stačilo by vyměnit větší převodník z 36 zubů na 38 zubů. Cena od 500,– do 1000,– musí se samozřejmě doseřídit přesmyk.

        0 0
        • Monika-je-bezradna  

          Díky za radu! Kdo by to byl řekl, že je to kolo tak složitá věc :D

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ale není ale když vezmeš, že už je prý využíváno 7000 let a stále je pro spoustu lidí složité :DD

            0 0
          • Nutribird  

            Tohle by mělo vyřešit problém, že si nemůžeš přišlápnout z kopce. Vzhledem k tomu, že máš 2*10 převody do lehka zůstanou. Výměna převodníku je jednoduchá, ale asi bych to dal do servisu. Řekneš co chceš a oni objednají co budeš potřebovat. Neřešíš rozteče atd.

            0 0
      • Rychlej turista  

        No, je vidět, že to máš v hlavě srovnané a dokážeš si z velkého množství všech možných a nemožných (a pro tebe věsměs naprosto cizích) informací (a navíc v neznámém prostředí) vybrat to podstatné, což v dnešní době není zcela běžné – spíše výjimečné, řekl bych. Takže až tady budou mnohaletí uživatelé B-F opět zoufale naříkat (a volat po všech možných a nemožných regulacích a cenzuře), jak tady nemohou ve spoustě balastu vyhledat to, co potřebují, odkážu je na tento tvůj příspěvek :-)

        Ale k věci – pokud tedy nebudeš rovnou měnit celé kolo, což by sice bylo ideální, ale trošku dražší, tak opravdu začni výměnou těch plášťů. Pláště opravdu zmůžou hodně (jak totálně zabít dobré kolo, tak i obráceně) a to za málo peněz. Výběr plášťů je ale alchmie na celý život. Ty však máš obrovskou výhodu muší váhy, takže si můžeš dovolit zabrousit do opovrhované kategorie plášťů lehoučkých a s minimální ochranou, typu dnes už nevyráběných 300 g Furious Fredů, na nichž jsem svého času děsil soupeře. Jeho nástupce by měl být Thunder Burt.

        0 0
        • Tom-T45  

          Nicméně Monika má potenciál se zlepšovat a možná se bude v budoucnu pouštět i do ostřejších akcí, tak bych se chtěl jen ujistit, že ten Thunder buřt vydrží, když s ním na cyklostezce přejede v plné rychlosti šišku.

          0 0
        • MlokCZ  

          K Thunder Burtu jen doplním, že to je o malinko pomalejší alternativa ke G-one alllround, která o trošku více podrží. Oboje dobrá volba. Thunder Burt pak patří ještě do kategorie nevibruje vůbec ani na pěkném asfaltu (všechny terénější pláště už vibrují).

          0 0
          • Smazaný účet  

            Tvl, splněný sen každé nezedřené a bezradné bikerky, guma co vibruje :DD Tak už je jasné, že Thunder Burt nebrat holky :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Člověk by řekl, že guma s vibraceme bude hit :-D

              0 0
            • jIrI___  

              Už by sis měl najít ženskou, případně obměnit stávající. Dle příspěvků ve vláknech s dámských osazením ti zcela evidentně něco chybí :)

              0 0
              • Smazaný účet  

                :DD Psycholog amatér co kupuje Tyvek? To by mě zajímalo co chybí Tobě :DD Neber to tu tak vážně, bo skončíš jak Mlok :-)

                0 0
                • Kouba_2005  

                  Hele, ale fakt se projevuješ poněkud zastydle a nenecháš si ujít příležitost, abys něco dvojsmyslně nepřihodil :-D

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Hlásim se do klubu, taky jsem nevyrost z puberty.

                    0 0
                    • Bubaaak  

                      Z toho lze vyrůst? Jak, kdy?

                      0 0
                      • oddie  

                        Z puberty rovnou do senility, a z vejšky rovnou do důchodu. Lepší než bejt zaprděnec, co se bere děsně vážně a přitom má mládí v pr.eli a do důchodu daleko :)

                        0 0
                  • Smazaný účet  

                    S dvojsmysly je odvěký problém, kdo je ten sprostý či zastydlý, ten co něco říká anebo ten co si to po svém vysvětluje? :-)

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  oblek z tyveku ti nahradí dotek blízké bytosti a teplo osobního kontaktu! do vesmíru jen v takovém obleku!

                  0 0
            • Smazaný účet  

              Guma co vibruje? Není problém.

              Ale prej nic moc, řikala žena.

              0 0
      • Lišák  

        Protočení – jen tak pro jistotu je dobré zkusit protočit kola v luftu (ikdyž tuším, že ten postup u tohoto byl možná trochu jiný), jestli tam třeba něco nedře.

        Pokud bys protočila kola v luftu a bylo by poznat, že to dře, tak by to dřelo šíleně moc. Setrvačnost kol malé přidření skryje. Jestli náboje dřou je potřeba vyzkoušet při sundaném kole, prsty zatočit osou. Musí jít úplně hladce, ale nesmí se viklat.

        0 0
      • Georrge  

        Tolik nových informací ses dozvěděla a to ještě netušíš, že jsi teprve na špičce ledovce :) vítej v pekle :)

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Smazaný účet  

      524 reakcí?! Hustý! Monika má potencial, asi otevřu víno a koukám, že už ani Anička neodolala :-D

      0 0
      • Smazaný účet  

        Až na to, že už to s Monikou moc nemá, se to zvrhlo na Mlokovu poradnu o vlastnostech pneu, možná by si to zasloužilo zvlášť vlákno, to má potenciál :-) A Anna je sice všude ale aspoň je stručná a není tu v kuse :DD

        0 0
        • JachymP  

          Naopak, bez Moniky by to nebylo ono. Souhlasím, že málokdo to má v hlavě tak srovnané. A jak už tady někdo psal, už jenom ten název vlákna je na hranici geniality!

          0 0
          • Monika-je-bezradna  

            Když jsem to zakládala, tak mě vůbec nenapadlo, že to někdo přečte jinak, než jak je to napsané :D Opravdu!

            0 0
    • Smazaný účet  

      A to máš tak když podlehneš názoru stáda a neřídíš se vlastním rozumem. Jestli vyhovoval trek a „svištěla jsi na něm jak pán“, proč kupovat 29er který je na tvůj ježděný povrch nesmysl.

      0 0
      • Bubaaak  

        Protože když to říká 90% lidi. Tak tě to nahloda…

        Zaloz si zde téma chci treka/crosse… Vsazim pivo, že minimálně dva ti doporučí mtb a jeden gravela s rovnejma rodlama a bude říkat že to není fitness

        0 0
        • JachymP  

          No tak Monika už by pomalu mohla vyměnit ty pláště. Taky jí to tady už řeklo 90% lidí, na nahlodání už by to mohlo bejt. Nebo snad chce, aby sem někdo dal příspěvek, že ho právě napadlo, aby vyměnila pláště?

          0 0
    • Smazaný účet  

      Inspirace pro nadřenou Moniku, Shimano Deore, hmotnost pod 11kg

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • mikš  

      jsem sám,co se podivuje,že čím debilnější téma,zde očividně trolárna,tím víc odpovědí-širší diskuze.

      Trochu se to tu zvrtává směrem FB.Např.okolo Onuceho jsou tu snad tisíce reakcí lidí co ho neznají,nikdy ho neviděli,a ve skutečnosti je úplně jiný,než je tu vykreslován.Prostě úroveň BF se řítí do hoven!

      0 0
      • Bubaaak  

        A tímhle příspěvkem si nám ukázal, jak se diskutuje věcné a vzorové

        0 0
      • Smazaný účet  

        Díky za podstatné vylepšení úrovně. Ale zas víme, jak s těmi hovny naložit.

        0 0
    • Fialka144  

      Před pár lety jsem řešila podobné, dosloužilo horské, já chtěla trekové, jezdím většinou terény, co uvádíte Vy, naštěstí jsem nátlaku jak okolí, tak prodejců nepodlehla a koupila si trekové kolo. Žádné horské kolo nepojede tak, jak trekové, jedině snad nějaké celokarbonové lehké. Ještě k tomu na Vaši výšku mi velikost 29" přijde zbytečně moc, do kopce se o to víc nadřete. Pomohla by asi výměna zapletených kol za nějaké lehoučké + lehké pláště, ale to je dost drahá investice. Dle mého názoru, ano, výměna plášťů bude jen velice slabá záplata. Pokud Vám kolo nevyhovuje, prodejte ho a kupte si treka. Příště raději někde půjčit a vyzkoušet, vyplatí se to.

      0 0
      • kubad  

        Nechci kazit iluze ale trekové kolo je v podstatě 29” s užším pneu.

        Jen tolik k velikosti a když vymění odpružení vidlici za pevnou tak už rozdíl proti trekovemu kolu nebude vůbec.

        Nemá totiž kde být

        0 0
        • Bubaaak  

          Převody

          A občas i geometrie

          0 0
          • Georrge  

            A těžší rám, vidle, kola, bižu… ale jo, jinak jsou to naprosto stejná kola :)

            0 0
            • kubad  

              Aby ses nedivil co za těžký srot se dává na treking :)

              0 0
          • MlokCZ  

            Geometrie je daná konkrétním kolem a ne jestli to je trek nebo bike. Tedy není problém vybrat požadovanou geometrii jak u biku, tak u treku, jen je třeba správně hledat.

            0 0
          • kubad  

            Převody Ok

            Geometrie se dá vcelku lehce doladit a za mě mají Mtb sportovnější než Treking

            0 0
        • Fialka144  

          To bych neřekla, trekové odpovídá ve výsledku 27,5 " kolu. Měla jsem ty dvě kola postavená vedle sebe. Průměr kola nabyde tím, že horské máo dost vyšší plášť. A je velký rozdíl u treka ve váze jako vypletených kol s duší a pláštěm, protože je prostě všechno užší, tak taky bývá lehčí vidlice a taky rám, myšleno samozřejmě srovnání v obdobné cenové kategorii.

          0 0
          • Georrge  

            On to myslel tak, že trek i 29" používají stejný průměr ráfků, takže na 29" můžeš dát trekové gumy a pak ty kola budou stejné (což nebudou, 29" bude pořád těžší).

            0 0
            • kubad  

              Aby ses nedivil :)

              0 0
              • Smazaný účet  
                0 0
              • TK75  

                Kamarád si taky nedal poradit, místo aby koupil 29er mtb a dal pneumatiky co jedou, tak koupil trekingové kolo s vidlicí co pořádně nefunguje a tak ji má zamklou.Ale pozor má rockring, takže se neumaže od šmíru:-)

                0 0
    • Pikaču  

      Mně by zajímalo jestli si tazatelka poridila G-One Allround ci udelala jinou změnu? A výsledek.

      0 0
      • mikš  

        mě by spíš zajímalo,jestli je Monika-je-bezradna opravdu tazatel,nebo jen nudící se trol .Takových tu už bylo.

        0 0
      • Monika-je-bezradna  

        Je mi to trochu trapné psát, ale já ještě uvažuju o tom, že to kolo prodám. No, zatím jsem se ještě nerozhodla, takže jezdím na tom, co mám :-O

        0 0
        • Pikaču  

          Ja nevim. Prodat cele kolo a nevyzkouset vymenit pláště?. To je jako vytrhnout zub bez jakehokoliv léčení zubu.

          Zkus schwalbe G-One Allround jak pise mlok. Pojedes rychle. Ja se taky trapum s MTB na silnici. Od toho ale mam silnicku a s MTB lezu pouze do terénu.

          Pokud G- One pneu nepomůže tak pak prodavej a res jinak. Ale za me jsi tohle mohla udelat davno. Je tu spousta rad a zabtu dobu jsi mohla vyrobit nove kolo.

          0 0
          • Monika-je-bezradna  

            Jojo, proto píšu, že je mi to až trochu trapné :D Ty G-One Allround mám poznačené, že případně koupím. Ale myšlenku prodat celé kolo jsem z hlavy ještě úplně nevytřepala (asi hlavně kvůli těm převodům – přála bych si o trochu těžší).

            Nicméně jsem to řešení oddálila z jednoduchého důvodu – jsem na HO a tudíž vůbec nejezdím do města :D (kde pracuju a kde je cyklák, kde mám ještě zdarma servis na kolo). Takže pokud budu vyměňovat pláště, tak mám stejně ještě čas, protože jsem zdechlá jezdit do města na otočku :)

            0 0
            • Esi  

              On je takový problém pláště objednat na internetu a doma za 20 minut vyměnit?

              0 0
            • Singlespeed  

              Pláště kupuj vždy přes e-shop. Jinak zase přineseš domů něco jiného, co ti nabulíkuje prodavač nebo nějaký potměšilý známý…

              0 0
              • Esi  

                Přesně, stejně ty co by jsi chtěla mít skladem v nějakém malém krámku nebudou a budou ti je objednávat, přehodit je by měl každý kdo jezdí na kole zvládnout sám

                0 0
                • Monika-je-bezradna  

                  Aha, no to je možné :D Já to kolo do cykláku tak jako tak povezu – říkali, ať ho po zajetí přivezu ještě znovu zeštelovat. Tak jsem myslela, že to pořeším všechno tam. Ale asi by to neměl být problém vyměnit, to máte pravdu. Achjej, ještě že ten svět na internetu dokáže být anonymní :D

                  0 0
                  • Esi  

                    Rozhodně se to přezouvání daleko lépe trénuje doma v obýváku, než v dešti za šera 20km on baráku na rozblácené cestě :-) vyměnit duši a plášť není žádná raketová věda i tak doporučuju si to vyzkoušet doma v klidu

                    0 0
                    • Potkan007  

                      +1

                      I kdyby to doma na první pokus trvalo hodinu, aspoň budeš mít vyzkoušené, jak postupovat. Až píchneš daleko od domova, budeš za to nacvičení moc ráda. :) Pozor na rotaci a místní módní policie ocení, když zarovnáš nápis s ventilkem.

                      0 0
                      • Esi  

                        Ano rotace je důležitá, srovnání nápisu a ventilku na to jsem byl asi vždycky moc línej tak že jak se to zrovna povede, venku pro defektu pospíchám a abych to v garáži předělával tak na to jsem teda línej :-)

                        0 0
                    • hawrda  

                      No někdy to celkem věda je,když se tomu nechce na ráfek a následně ti né a né zapadnou patka.

                      Jasně,tady si s tím každý poradí,ale…

                      Ale vyzkoušet to dobré je,o tom žádná,pokud tedy jezdí bez doprovodu.

                      0 0
                      • Esi  

                        No správně nezaskočená patka po celém obvodu to venku úplně nemusíš řešit, maximálně ten plášť bude trochu házet to zaskočí během jízdy a nebo to doladiš v garáži :-)

                        0 0
                    • MatS  

                      Uvedom si, ze se bavis s zenou a pises o prezouvani plaste v obyvaku. Vetsina zen by te hnala a uz by sis nevrznul :-D

                      0 0
                      • Esi  

                        To je pravda, já bych tyto činnosti doma nikdy nepřiznal a když potřebuju servisovat třeba pedály tak raději vyčkám na den kdy je žena na noční a potom to v klidu vyčistím na jídelním stole. :-)

                        0 0
                        • Bubaaak  

                          Do předsíně, prostěradlona zem a oblečení rovnou do pračky :)

                          0 0
                        • TK75  

                          Tak to mám zlatou ženu, sedí na gauči a kouká na Superstar, já si metr od ní v klidu hraju:-)

                          Teď si jí považuju ještě víc teda

                          0 0
                          • Smazaný účet  
                            0 0
                          • Esi  

                            Nenadělám nic, žena cyklistice úplně nefandí, ale toleruje půldenní víkendové vyjížďky, sem tam víkendový výlet s parťákama na kolo, půl balkónu zabraného trenažérem, ale rozebrané pedály na jídelním stole a vedle otevřená vazelína to by ji asi kleplo :-)

                            0 0
                            • Bubaaak  

                              Tak to moje je hodnejsi, ale když jsem její kolo servisoval z gauče, radosti neskakala :)

                              0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jojo, nasadit gumu monika určitě zvládne. ;-)

                      0 0
        • oddie  

          Nedivím se ti

          0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Monika-je-bezradna  

      Neuvěříte tomu, co jsem teď našla!!! Čtěte ten úvodní příspěvek! https://www.bike-forum.cz/…o-18000.html :D

      0 0
      • JachymP  

        ;) dobrý. Od té doby se ale dost změnilo. Dneska už MTB HT s pevnou vidlicí jedou rychleji než ty těžký crosy před 10 lety…

        0 0
        • Monika-je-bezradna  

          Jasné, to nevyvracím. Mě pobavilo toto:

          nadřela se jak kůň – když to přeženu, tak manžel šlápl jednou a vysmátý ujel 5 metrů a já za ním s vyplazeným jazykem šlapala a šlapala a … :-)) )

          Jako bych to psala jááá! :D A to mi tu někdo vyčítal, že jsem napsala tak blbé přirovnání… s koněm.. :D Je nás takových asi víc :D

          0 0
          • Nutribird  

            Už jsem ti radil změnu převodníku. To znamená budeš mít ty těžší převody jak chceš a není to cenově nijak strašné. Asi polovina ceny plášťů.

            0 0
            • Esi  

              Moc nevěřím tomu že má tazatelka takovou sílu že potřebuje jezdit na rovině přes 35km/h do této rychlosti se dá normálně s převodem 38/11 jezdit

              0 0
              • Nutribird  

                Ona přesně tohle už několikrát zmínila, dokonce teď v nejnovějších reakcích. Píše, že ještě prodej kola nepustila z hlavy. Z důvodu, že by chtěla těžší převody. No a výměna převodníku je jednoduchá.

                0 0
                • Esi  

                  No to je jednoduchá, ale pohybuju že to potřebuje. Pravděpodobně je problém v technice jízdy jezdí nesmyslně těžký převod s nízkou kadencí

                  0 0
                  • Nutribird  

                    No to se shodneme, ale musí to pochopit ona. Tady důvod dřu jako kůň a nejedu. Taky jsem ji radil jezdit a neřešit.

                    Ještě kopie jejího popisu

                    Jojo, proto píšu, že je mi to až trochu trapné :D Ty G-One Allround mám poznačené, že případně koupím. Ale myšlenku prodat celé kolo jsem z hlavy ještě úplně nevytřepala (asi hlavně kvůli těm převodům – přála bych si o trochu těžší).

                    Nicméně jsem to řešení oddálila z jednoduchého důvodu – jsem na HO a tudíž vůbec nejezdím do města :D (kde pracuju a kde je cyklák, kde mám ještě zdarma servis na kolo). Takže pokud budu vyměňovat pláště, tak mám stejně ještě čas, protože jsem zdechlá jezdit do města na otočku :)

                    0 0
          • Masoprst  

            Milá Moniko, 29 horák se u nás bere jako univerzální bicykl dost často pro lidi kteří neví, co chtějí :-), naneštěstí v tom provedení co sis koupila něco váží a setrvačná hmota velkých kol tomu nepřidá. To obutí – pláště, hlavně Ground Control vpředu je poměrně jasná brzda.

            Nečekej, že do 29ky obecně 2× šlápneš a poletí hned jako silnička – těžké kolo vždycky dá práci rozjet, ale pokud tě budou dostatečně málo brzdit odvalující se kola, setrvačnost se využije ke „klouzání“. Do kopce to vždycky bude horší.

            V zásadě je první možnost to se ztrátou prodat a podívat se po nějaké lehké případně karbonové krosce/treku, na které budeš dál jezdit jak paní radová.

            Druhá možnost holt přijmeš náboženství MTB, třeba i nějaký vzor jako Lael Wilcox, začneš trochu posilovat a naučíš se řadit – na bicykl si za pár kaček necháš nazout rychlé pláště Maxxis Torch 29×2.1 a pořádně je nafouknout – klidně na 3.5 baru, což pro začátek na silnici/hladké polňačce zásadně sníží jízdní odpory.

            Pokud potom i na nejtěžší převod budeš mít pořád pocit, že šlapeš rychle jak magor a nejedeš, pomůže vyměnit převodník za 38 zubů. A jako finále, až se do toho dokážeš opřít nazuješ RaceKingy a vyměníš přední vidlici za něco normálního a můžeš vyrazit i do terénu relativně bez rizika, že si někde „usteleš“.

            0 0
        • vasek80  

          11.5 kg s odpruženou vidlí zas až tak těžky cros není. Kor v ceně, kde MTB s odpruženou bude o 2kg těžší.

          0 0
        • oddie  

          Od té doby se skutečně dost změnilo. Za stejnou cenu těm holkám dneska nadělí ten křáp ještě těžší a otřesnější než tehdy, přesně jako nebohé zakladatelce.

          0 0
      • Smazaný účet  

        To, co tam má Scalar, je velmi pravděpodobně to, co by ti úplně vyhovovalo. Dneska asi už s kotoučema, protože na večka je problém levně sehnat vzduchovou vidli. Ale i citlivá pružinovka s magnesiovýma nohama nemusí být špatná volba.

        0 0
    • ondra-lb  

      Řešil jsem stejný problém s kolem přítelkyně. Podobný parametry (157cm, 55kg), původní na zakázku stavěný lehký horák jí přestal vonět,takže alou pro nový.

      Zkoušeli jsme co jí prodavači natlačili,28, 29+, odpružený předek atd.

      To nevyhovovalo ze stejného důvodu,jako píše tazatelka – celkově jaksi velké, bála se na tom, nadřela se, ačkoli parametrově by to mělo být v cajku. Prodáno.

      Zkusili jsme i gravel, tam pocitově lepší,jen pro holku nezvyk na ty berany, celkově tu akční geometrii (která hodně vyhovuje třeba mě) a i trochu těžší převody. Taky nic. Prodáno.

      No a skončili jsme u trekingovýho kola z bazaru, Stevens 762, na deore XL, s pevnou vidlí, 27,5" kolama, a váha necelých 11kg. A na tom je úplně spokojená. Řekl bych že kvůli velikosti kol, celkově teda i nižšímu posedu, takže jakousi ovladatelností kola, a nízkou vahou.

      Žádný mega tvrdý traily v terénu na tom stejně nejezdila a jezdit nebude, odpružená vidle pro ní zbytečná,na to svezení v leze,na polňačkách a ve finále 80% asfalt nebo cyklajdy…je to zkrátka ideální.

      Nenutím, většina lidí bude mít jinej názor,en předávaám zkušenost.

      0 0
      • Honzis  

        konečně taky normální konstruktivní příspěvek. Ano, to že dnešní závodní XC trať je vhodná pro fulla s teleskopem a dole lze rovnou otevřít chirurgii neznamená, že sváteční jezdci potřebují (vizuálně) stejné kolo. Nejlíp si domluvit jízdu na víc kolech, i Treku a posoudit. Nyní jsou i plné bazary nabídek na slušné crossy za hodně slušné peníze a mohou přinést větší radost než nová 29 s balóny a jednoplackou.

        0 0
    • perceptio  

      Já mám taky podobnou zkušenost… Každému vyhovuje něco jiného, ale je fakt že pro ty ženský dost často stačí nějaký trek. Já teď kupoval taky crosse pro manželku. Byly jsme se podívat na kola a když viděla ty dnešní „monstra“ 29 nebo 27,5 tak prostě říkala, že to nebude její šálek… Ale je sváteční jezdec a najede prd. To je taky podstatné říct.

      0 0
      • Potkan007  

        V posledních letech je v módě horské kolo, čím mohutnější, tím líp a potřebuje ho každý. Je to vidět všude venku. Proto cpou v obchodech lidi rovnou na horská kola a kategorie treků zaniká. Že bude reálně jezdit po asfaltu, výjimečně po lesních pěšinách sjízdných snad i na silničním, je úplně jedno. Ten samotný posun k větším kolům a objemnějším plášťům je v pořádku, to je vývoj horské cyklistiky, jen se tím vzdaluje od potřeb velké části cyklistů a ti by na to měli reagovat. Neplést potřeby (lehké kolo, 90 % sinice, 10 % hladké uježděné pěšiny) s požadavky (to je ta móda kola na skoky z 10. patra, Franta ho má, potřebuju ho taky).

        Mně trekové kolo začíná čím dál víc připadat jako rozumná cesta pro svátečního cyklistu. Víc, než dřív. Ono by naprosté většině bohatě stačilo, navíc by líp jelo, jen by na tom tak nevypadali, takže nutně potřebují mohutné horské a jsme zase na začátku – kategorie umírá, obchody rovnou nabízí lidem to, co chtějí, aby jim bylo doporučeno.

        Koncem roku jsem se bavil s prodavačem v blízké prodejně. Prý docela často řeší na kolech zákazníků podobný problém, jako má tazatelka. Dává užší a hladší pláště, mění sedla podle úvahy „to nejširší bude nejpohodlnější“ a mění řidítka za užší.

        0 0
        • TK75  

          Lidem co takhle jezděj by se mělo nabízet spíš tohle, ať už s dvouplackou nebo jedním převodníkema a třeba bez nosičů.Giant Toughroad

          0 0
          • Singlespeed  

            Vidím, že Giant zhmotnil mýtického B-F superrychlého celopevňáka na balonech. Už jen vyměnit gumy za Conti Raceking Protection a je to dokonalé. V kopci nemá šanci ani e-bike a po rovině se za tebou poblije i trénovaný silničář na Tarmacu :-).

            0 0
            • TK75  

              Počkej, mýtického celopevňáka jsem vytvořil přece i já :-) Akurát jsem na to šel jinak a má to berany(parohy)

              Každopádně blejou všichni,když je předjíždím(ab­solutně bez námahy:-)

              0 0
            • Rychlej turista  

              V podstatě máš pravdu, na takových kolech jezdím. Teď jsem poskládal nového Drsoně, celokarbonového, včetně sedla a 24 drátových kol. Jen mi ještě nedorazila vidle a tak tam mám prozatím starou PELSku a malé přední kolo, protože nové do PELLSky nedám kvůli ose. Zatím jsem na 8,8 kg a po výměně budu maximálně na 8,4 kg. I s pedály, košíky, pumpou, rohy a měřákem. Lesem proletí, aniž bych se bál, že se pode mnou rozpadne (nelimituje mě kolo, ale to, co já na něm dokážu) a na silnici je jen o málo pomalejší, než silnička.

              0 0
              • TK75  

                Silnice jsou tady tak tozflákaný, že můj gravelovej celopevňák (bratranec toho mýtickýho)ve sjezdu vezme i silničáře, pak přeskočim škarpu a zmizim v oblaku prachu směr les:-)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Zrovna mi teď Číňan psal, že vidli tento týden konečně pošle, i s osou. Tak Drsoň bude komplet :-)

                  0 0
                  • F1L  

                    pošli odkazy..kde to bereš :-) nějaká ověřená čína? co kola?

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Veškerý karbon (krom kol) je levná Čína z Aliexpressu. Někdo to pro vás otestovat musí, tak jsem se rozhodl, že se obětuji :-) Kola mám ověřenou klasiku DT Swiss XRC 1250. Brzdy HOPE Race X2, kliky XTR FC-M985 44/30, řazení gripshift X.0 9sp., přehazka X.9, kazeta XT 11–34 9sp, řetěz C9.

                      Veškerý postup, jak jsem to dával dohromady, je tady, i s odkazy. Až dorazí vidle, udělám fotečky a pošlu do své galerie :-)

                      0 0
                      • ememem1  

                        a to vsetko si nakupil v zahnivajucej upadajucej a krok pred krachom a revoluciou stojacej kapitalistickej cudzine alebo v sovietskom zvaze ?

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Sovetsky Svaz uz neexistuje

                          0 0
                          • -b-n-x-  

                            Ale zase urcite bude!

                            0 0
                            • Singlespeed  

                              Na stát typu Sovětsský svaz (tedy unie států s centralizovaným řízením) by se ráda transformovala EU, byl to sen bývalého komunistického předsedy evropské komise Junckera.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                a ještě předtím toho fešáka s knírkem…

                                0 0
                                • TK75  

                                  První slavný vegetarián

                                  0 0
                                • -b-n-x-  

                                  Myslis malire, nebo toho jeho kamose vice na vychod?

                                  Pripadne oba? :-)

                                  0 0
                                  • Singlespeed  

                                    Pro nás cyklisty a vůbec všechny obyčejné lidi využívající moderní technologie má určitě z politiků největší význam Teng Siao-Pching, otec ekonomické reformy v Číně.

                                    0 0
                                    • TK75  

                                      Když se prohrabuju věcma z dětství tak je mi to až líto, kde jsou ty nápisy made in France, made in Italy nebo CCCP?Teď je všude made in China.

                                      0 0
                                  • TK75  

                                    Malíř co pak všechno co jen trochu vybočuje označil nálepkou „zvrhlé umění“

                                    0 0
          • th74  

            Tak ten Giant je trochu moc drsný. Já bych to spíš viděl na cesťáka nebo fitness kolo, viz třeba BMC

            https://www.bmc-switzerland.com/…allenge.html

            Trek, Ghost, Spešl co jsem se díval toho mají spoustu, tam si vybere každý svoji kategorii. Jsou tam i docela hezká kola.

            0 0
          • Tafroud  

            Tak, tak, souhlas s TK75

            0 0
        • Monika-je-bezradna  

          Sedlo jsem měnila hned po první asi 30km projížďce, kdy jsem prostě nedokázala na tom kole usedět :D

          0 0
          • oddie  

            No vidíš, sedlo už máš, teď ještě vyměnit ten zbytek a bude to OK :)

            0 0
          • jardalee  

            hele kolo bych neprodaval pokud se ti na nem dobre sedi a pokud aspon trochu funguje vidlice,ty plaste bych zkusil klidne i levnejsi ja teda nic nemeril ale jezdim i levny mitas cityhopper a jedou dobre,hmotnost po rovine az tak nevadi a zase drzi rychlost :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              jestli se jí na tom kole dobře sedí bude následek toho vyměněného sedla

              tak stejný postup aplikovat na zbytek!

              0 0
            • jardalee  

              Ještě sem narazil na jednu slevu a jestli mas poblíž balikovnu tak za 260kc mas doma pláště https://m.cycology.cz/…ck-p1274802/ duše můžeš nechat,nejsou to sice kosmický swalbe ale jezdil sem je na singlu a jedou velice dobře :)

              0 0
              • Namtos  

                Já bych tam úplně hladké pláště nedával. Dobře odvalují i Schwable CX Comp, ale co nejširší ideálně 40–622 (700×38C) , kde jde jezdit na menším tlaku něž u verzí 30C

                0 0
                • jardalee  

                  jo tak ja to bral tak ze je to nejmensi mozna investice na zkousku :) a teda ja je mel na singlovy a jezdil ruzny cyklo stezky nakej sterk obcas kameny a dobry bylo ze na asfaltu jeli a nemeli sklony k defektum,sa­mozrejme nevyhoda je hmotnost ale zase prave vyhoda ta odolnost na defekt,samozrejme pokud chce investovat vic,tak jsou rozhodne lepsi varianty ale cenove uz hodne jinde

                  0 0
              • zhuffa  

                drátová patka, 22 TPI, maximální tlak: 3.5 bar / 50 PSI / 350 kPa, hmotnost: 870 g

                0 0
                • jardalee  

                  200kc ale postnul sem to samy za 96korun a to uz se vyplati zkusit,ja sleduju testy na rolling resistance no a rozdil mezi low endem a high endem na silnici je 5w ,tezko rict co to znamena pro svatecniho jezdce :) no a uprime mel sem rubeny cobra continentaly kevlar a rozdil to teda moc nebyl,mozna v nakych vysokych rychlostech a prilnavosti ale ze by treba cobra jela o moc hur nez ten continental to teda ani ne,ale jde taky samozrejme o hmotnost jezdce a cenu kola :) ale prijde me proste nesmysl na kolo za 16tisic ktery chce stejne prodat kupovat high end swalbe za 1000kc :) na zkousku

                  0 0
                  • zhuffa  

                    Cena/výkon je samo bezkonkurenční, ale ten rozdíl případných novách plášťů oproti původním by měl být nejlíp PROPASTNÝ. Aby si toho všimla, a hlavně, aby nabyla dojmu, „že to jede“ aspoň jak její sterý trek :)

                    0 0
              • Bubaaak  

                to už raději zainvestovat do

                https://www.mojekolo.cz/…flex-drat-1/

                když ji horák nebude bavit ani potom, zbudou ji na treka.

                Žena to na treku má a docela jedou

                0 0
                • jardalee  

                  jj taky je mam na trekingu a radil sem je o par radku vis od kupkola :) ale teda ty mitasy cobry me hodne zaujali ze bych si je mozna koupil i sam na trekinga :D me se tam 50mm plaste vejdou v pohode ale ty continentaly jedou dobre ,ta druha fotka je s plastema 48mm :)

                  0 0
    • Mikebike1  

      V tvém případě bych zkusil úzké pláště semi-slick. Na 26" kole jsem měl 1,9" a jezdilo se mi na místech, co popisuješ, náramně. Jen to chce trochu víc dávat pozor na mokru a to i na asfaltu, ale neboj.

      0 0
    • jarda65  

      Ahoj, tak přidám svoji „trošku do mlýna“. Řešil jsem to doma taky, jem trochu jinak. Oba jsme jezdili cca 20 let na crossu (treku). Já si v 50 letech na naléhání kámošů pořídil HT. Ženě nasadil kotouče a následně kvůli drncání 52 mm pláště. Ale pořád to nebylo ono. Pak jsem ji půjčil svoje HT (29" karbon) a okamžitě zamítnuto – vysoká koza, co se nechce rozjet a do kopce hrůza. Takže jsem jednodo dne udělal pokus a koupil lehce jetého 26" Sparka 10 – karbonové celopéro XT-XTR s váhou cca 10,5 kg za 30k. A od té doby slyším jediné: Myčku bych dala – Scotta nikdy. Je to 3×9, což ničemu nevadí a navíc to ani nezamyká – prý se jí houpání líbí. M.j. já přešel ve svých 53 letech na fulla taky. A teď babo raď :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.