• peet26

    Dobrý den, potřeboval bych poradit, před nějakým časem jsem zde měl dotaz na koupi nových lyží a jsem s něma spokojen, tak bych potřeboval poradit ještě s jedním nakupem.

    Nyní mě moje stolete přezkáče začínají dosluhovat a potřebuji vybrat nějaké co by mě zas vydržely. Jsem rekreační lyžař, jezdim hlavně s dětma, ale nějak už si začínam uživat i carving. Mohl bych poprosit o nějaká typ, který by byl vhodný pro moje učely.

    Cenová relace je 5,5tis strop.

    Zde mám dva favority, kteří by se mě zamlouvali, ale potřebuji velikost 295mm, takže nevím jak dlouho budou mit tuto velikost dostupnou, když se ze slevama rozthl pytel

    https://sjezdove-boty.heureka.cz/…a-110-15-16/

    https://sjezdove-boty.heureka.cz/…pro-3-15-16/

    Mockrát děkuji za rady

    0 0
    • krabica  

      Myslím, že oboje budou fajn, ale rozhodující je, jak ti budou sedět, zbytek není až tak podstatný. Hlavně dobře zvol velikost, aby ti nebyly velké.

      0 0
      • JSt  

        aby boty nebyly male je imho dulezitejsi nez aby nebyly velke. ;-)

        0 0
        • krabica  

          Jde o to, že 95% lidí si koupí boty velké. Neznám nikoho, kdo si koupil malé lyžáky, vždycky všichni bečí že se jim vyklá noha. Správně by lyžáka měla být malá, nejméně o jedno číslo menší než běžná obuv. Sám nosím 45 a lyžáky mám 27 to je 42–43.

          0 0
          • Jenda  

            No nevim, pokud v tom chceš vydržet celej den na svahu tak je tahle rada blbost. V malejch botách ti bude zima můžou tě začít tlačit tak, že v tom druhej den už nebudeš chtít lyžovat. Samozřejmě si nesmíš koupit botu moc širokou, na dýlku ale musí sedět. Nicméně vždycky je to kompromis mezi pohodlím a stabilitou, pokud se jedná o rekrečního lyžare tak je priorita spíš to pohodlí.

            0 0
            • krabica  

              Doporučuju článek na snow.cz. Ve svých lyžácích vydržím v poho týden lyžovat, prvních pár dní s tenkou, později musím dávat hrubší ponožku.

              0 0
              • Jenda  

                hele mám osobní zkušenost s tím, že mě bota tlačila tak, že jsem z toho měl půl roku necitlivej celej nárt a to to tlačilo na jednom místě díky ne úplně perfektnímu tvaru skeletu, celkově byla bota přitom akorát

                0 0
                • krabica  

                  Tak bota nesmí tlačit už v obchodě, takové nebrat. Osobně jsem zkusil cca 30 párů, než jsem našel ty co mi sedí.

                  0 0
                  • JSt  

                    radis koupit botu o cislo mensi a pak rikas, ze nesmi tlacit uz v obchode. to si podle me odporuje. :-)

                    0 0
                    • kokoska.rokoska  

                      Ne, neodporuje. To jenom znamená, že Krabica už si někdy v životě lyžáky kupoval.

                      Všechny boty jsou „číslovány“ tak, aby noha danného čísla měla před špičkou trochu místa. A u lažáků to většinou výrobci vylepší o další kousek.

                      Takže na moji nohu pětačtyřicítku (jedna 297 mm, druhá 298 mm) pasuje akorát lyžáka velikosti 42.

                      0 0
                    • mastihuba  

                      tady moc nezaznelo ze bota je nafest pri normalnim postoji. kdyz se povesis dopredu na jazyky tak logicky tlak na tesnej palec povoli. to podle mne neni tezky pochopit. No a tady nekde bych hledal diferenc mezi velkou a malou botou. :)

                      0 0
                      • JSt  

                        …a kdyz pri dopadu lehnes na patky, tak mas s malyma botama cerny palce. ;-)

                        0 0
                        • kokoska.rokoska  

                          Když nejsi pako a vybereš si boty správně, tak se v nich noha nehne asi o desetinu milimetru v žádném místě. Takže je jedno na co kdy a kde dopadneš, protože onen impuls síly se rozloží poměrně rovnoměrně do celého skeletu, botičky a nohy.

                          Samozřejmě, pokud máš obří botu vycpanou mrtvým krtem, tak tam ti noha bude lítat a omlátíš si palce, holeně, kotníky a kde co jiného.

                          0 0
                          • JSt  

                            vy tady doporucujete velikost boty 42–43, kdyz ma nekdo nohu 45. to si dost dobre nedovedu predstavit, ze bych vubec obul. ;-) bezne mam 45 a lyzaky mam bratru deset let stary lange fluid 120 velikosti taky 45. 44 tlacily okamzite a ve 46 bylo moc mista. ale kdybych musel volit mezi 44 a 46, tak nad 44 nepremyslim ani vterinu.

                            neverim tomu, ze za tech deset let se zacly lyzaky vyrabet cislovane o 2–3 velikosti mensi. ;-)

                            0 0
                            • kokoska.rokoska  

                              Ne, číslují se pořád stejně. Jenom, sebemrskačsky, jezdíš ve strašně velkých botách. Ale to je samozřejmě tvoje věc.

                              Pročti si zmiňovaný Ivanův článek, zkus dle něho vybrat nové boty až bude jejich čas a vyzoušej.

                              0 0
                              • JSt  

                                mne je jedno, co pise ivan. ;-) sebemrskacstvi je koupit si maly boty, ve kterych se neda vydrzet, jak pise krabica niz. ale je pekny mit z toho dobry pocit a myslet si, ze jsi vybral dobre. ;-)

                                0 0
                                • Petr L2  

                                  Já si vždy koupím byty, které mi sedí a je mi zcela šumák jaké mají číslo, číslo nohy používám pouze jako orientaci, na kterých botách začnu zkoušet :-)

                                  0 0
                                • krabica  

                                  Kde píšu, že se nedá vydržet? Jestli myslíš, jak reaguji na toto, tak to je míněno samozřejmě při prvním lyžování v nových botách, než povolí botička, ale je to z příspěvku pochopitelné.

                                  Kdyby sis radši přečetl ten článek a netrolil tady, udělal by jsi lépe. Už se tu k tomu nebudu vyjadřovat, nemá to smysl. Skol! :-P

                                  0 0
                                • kokoska.rokoska  

                                  Jenom blb si koupí boty v kterých nejde vydržet. V těch malých právě vydržet jde velmi dlouho a pohodlně, právě proto, že tlak na celou nohu je velmi rovnoměrný a hlavně bota nikde netlačí.

                                  Jak jsem psal, zkus si někdy koupit odpovídající lyžáky a uvidíš sám.

                                  0 0
                                • tulda  

                                  možná je sebemrskačství koupit si Lange a pak jejich nepohodlí řešit špatnou velikostí :)

                                  0 0
                        • mastihuba  

                          tesny nemusi znamenat maly v tom clanku jasne pisou ze kdyz botu utahnes, tak by se noha nemela moc hejbat ani dopredu ani dozadu. takze uvolneni tlaku na palec nemusi nutne znamenat slezly nehty. :) treba me pri dopadu na paty povolily vruty vod spice u vazani. dobre sem tenkrat pobavil pulku ramzove… :)

                          0 0
                • krabica  

                  No a když máš takový problém, tak nech skelet upravit…

                  0 0
          • JSt  

            kdyz si koupis botu, ktera te z nejakeho duvodu tlaci, zneprijemni ti to lyzovani zasadnejsim zpusobem nez kdyz bude lyzak trosku volnejsi.

            velikost, tvar a tvrdost bys mel zvolit spravnou pro svou nohu. velka bota je spatna a mala je jeste horsi. ;-) lidi, co si koupili boty, ktere je tlaci i po zapeceni na jejich nohu, prave podle „popularnich“ mouder, ktera tu siris, znam dost. ;-)

            0 0
            • Soreno  

              Tak ono je to o zkoušení + případně úprava boty u odborníka. Je to o tom co chceš. Ale lyžovat dvakrát jednou na sněhu a po druhý v botě je prostě naprd.

              Nicméně si myslím, že se dá koupit i pohodlná bota co padne na nohu. Já mám starší ročník plugů Nordica Dobermann. První pocit po obutí byl „Ty ****** co sis to zase koupil“, následovalo 2 hodiny doma na sucho. Pak první den na sněhu peklo, vydržel jsem 20 min – odpočinek – 1h – odpočinek a pak už to šlo. Teď už ráno zapnu a odpoledne rozepnu, když jedu domu.

              0 0
            • krabica  

              A kde píšu, že má bota tlačit? Tlačit nemá, má pěkně sedět na těsno, když máš pokrčené prsty. Přečti si ten článek výše, je to tam pěkně popsané.

              0 0
              • JSt  

                jestli v tom clanku pisou, ze bota ma pekne sedet na tesno pri pokrcenych prstech, tak to snad ani cist nemusim. :-) btw. nepletes si lyzaky s lezeckama? ;-)

                0 0
            • vojtechposmourny  

              Jedna věc je „zapečení“ vnitřní botičky, druhá seriózní bootfitting.

              Já mám například úzkou nohu a krapet delší palce, než je běžné. Pokud jsem zkoušel botu, která byla dost dlouhá, byla mi i volná. Takže nakonec jsem vzal úzké boty, u kterých se i po zapnutí dotýkal palec skeletu. pak jsem si nechal udělat vložky od Sidasu na míru. Podpoření klenby zabrání rozprácnutí nohy a ta se tak o krapet zmenší (zkrátí). Ale protože to při dopadech nebylo stále ono, nechal jsem je nakonec poladit u bootfittera. Výsledek máš na fotkách. Bota perfektně sedí, přezky zapínám na první druhý zoubek jedním prstem.

              Jinak to jsou Nordica Enforcer Pro 110, více méně je to odladěná Dobermanka.

              Takže za mě radši lehce menší než větší…

              0 0
            • -b-n-x-  

              Kdyz te nekde bota tlaci, tak je to spatne, ale vetsinou jen tak, ze te to nejak boli, nebo je to proste nepohodle, jak ti ta noha postupne omrza – a po sundani vecer to boli kdyz rozmrza. Ale to se da prezit. Ovsem jak je bota volna, tak se neda dobre ovladat lyze a to je uplne nahovno. To si nikdy nemuzes dobre zalyzovat. A jeste si pri volne bote vetsinou otluces nohu, protoze jak tam pevne nedrzi, tak to furt nekde boucha a pak je podobny vysledek jako pri te male (nebo tlacici) bote :-)

              0 0
              • JSt  

                skelet se vetsinou dela pro vic velikosti. pokud se velikost tve nohy vleze do horni velikosti skeletu, je asi nejaka sance protrapit se roztazenim mensi vnitrni boty. ale je to zbytecny trapeni, kdyz nemusis nic roztahovat a nic te nemusi tlacit hned od zacatku. o plandani v lyzaku nemluvim vubec. to je vpodstate i nebezpecne, kdyz pri torzi misto vypnuti vazani vypinaji vazy. :-)

                mne jde o to, ze tady ty dobre minene rady i clanky vedou k tomu, ze si lidi pod jejich vlivem koupi botu, ktera je tlaci, coz je pry spravne. :-) a ta bota tlaci porad i po letech. v prubehu sezony se to zlepsi, pac si noha zvykne a otupi. ale dalsi rok je prvni lyzovani zas o bolesti. nekomu je lito rance, ktery za boty uvalil a snazi se to resit nejakym tvarovanim apod., dme se pychou, ze je vlastne jako profik. :-) jiny, racionalneji uvazujici, to vezme jako pouceni, ze nevybral dobre a bota, ve ktere musi vydrzet cely den by nemela nikde tlacit. sahne radej po nove padnouci bote. kazdeho boj. ;-)

                tohle sem pisu vpodstate z charity, ze to treba nekomu usetri penize a bolest. ;-)

                0 0
                • kokoska.rokoska  

                  Je mi líto, ale to co píšeš je naprostý blábol a pevně doufám, že potenckiální zájemce o nové lyžáky ho bude ignorovat a po informací se poohlédne jinde, nejlépe na fórech k tomu určených.

                  0 0
                  • JSt  

                    a dopadne to, presne jak pisu vys. ;-)

                    ta vetsi bota je problem spis levnejsich mekkych lyzaku u zacinajicich lyzaru. ti se pak zlepsi, chcou i lepsi vybavu, vyberou nejaky vyssi tvrdy model lyzaku podle „erudovanych“ rad na snow.cz. v lyzovani je lepsi bota posune kus dal, ale trpi. dalsi boty si uz budou kupovat podle svych vlastnich, nutno dodat trpkych, zkusenosti a budou spokojeni po vsech strankach. ten bolestivy mezikrok si kazdy muze usetrit. ;-)

                    0 0
                    • nitraq  

                      A co rozepínání lyžáků na lanovku, to je taky nesmysl a hloupost těch, co si koupili špatnou velikost lyžáků?

                      0 0
                      • RomanH  

                        Tak rozepinani souvisi s tvrdosti boty. Jinak musim podporit JSt, prosel jsem si presne tim, co pise vyse. Bota mi musi presne sedet a uz na prodejne me nesmi tlacit.

                        0 0
                        • mirabike  

                          mám 15 let starý Salomon racing flex 160 – s vyndanejma přeníma spoilerama cca 130.. tvrdá bota s relativně tenkou botičkou bez jakýhokoliv štelování.. před ježděním ráno zapnu, utáhnu a odpoledne rozepnu.. snad jen když si chci na nějaký černý jako fakt dát, tak ještě dotáhnu a pak někdy musím povolit kvůli odkrvení, ale to je spíš vyjímečně.. a nezávodím, vozím se ;-) a ty boty mi přijdou nezničitelný..

                          0 0
                          • Jenda  

                            no jo, ale když to vezmu že na noze je kvanta měkkých tkání který prostě i v ideální botě lítaj, tak to znamená, že máš vlastně supertvrdý boty ale díky tomu že je vozíš defakto povolený stejně nevyužiješ jejich potenciál ;-)

                            Kdysi jsem kdesi četl, jak byl českej trh specifickej tím, kolik se tu prodalo top závodního vybavení a přitom nelze říct že by češi uměli nejak zázračně víc lyžovat než jiní ;-)

                            0 0
                            • mirabike  

                              děkuju za vyčerpávajcí poučení, fakt nevím, co bych si příště na svahu počal, kdybys mi toto nenapsal :D

                              0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Jel jsi někdy v padnoucích (úzkých) botách s větším FI? Jedno z jejich kouzel spočívá v tom, že takové boty sedí i naprosto nezapnuté, i v takových se s trochou opatrnosti dá lyžovat (ale de facto pak nefunguje bezpečnostní vázání). Přezkáče se rozhodně neutahují „na krev“, dokonce ani silou ne, není k tomu důvod, snad s výjimkou úplného ledu.

                              0 0
                      • JSt  

                        kdyby te boty netlacily, mel bys potrebu si je rozepinat?

                        0 0
                        • kemo  

                          Je to s tebou marný, ale ano měl.

                          Na délku mám boty akorát, ale kvůli lepší odezvě (reakce lyže na podnět) jsou hodně těsně upnuté. Mě třeba se díky tomu noha odkrvuje. Pod kopcem tak přesky rozepnu a nahoře zase zapnu. Záležitost pár sekund a užiju si jak sjezd, tak výjezd. Pokud jdu lyžovat s mladým, tak boty nezapínám vůbec a noha furt drží naprosto bez problémů.

                          Ale chápu, že turistovi, který sesmýkává sjezdovku, jede lyžovat jednou ročně na týden a půlku času stráví v bufetu, se do podobné věci nechce. Zrovna tak já na druhou stranu jezdím na celopéru i tam, kde by to bylo jako šité na HT, protože jsem pohodlný. Proto chápu, proč se výběru vhodné boty, která by tě někam posunula, zuby nehty bráníš.

                          0 0
                          • JSt  

                            pokud se ti nedokrvuje noha a musis si po sjezdu rozepinat boty, se synkem lyzujes v rozeplych lyzacich (predpokladam, ze komin alespon nejak heftly mas :-) ), vybral sis nejspis botu nevhodneho tvaru pro tvou nohu. at uz moc uzkou nebo nizkou. je to jeste docela dobry, kdyz ti staci na vlek rozepnout prezky, aby si noha odfrkla, ale idealni ty boty rozhodne nejsou. ;-)

                            a vlastne jen potvrzujes, co jsem tu psal nekde jinde, ze kdyz bota tlaci na zacatku, bude tlacit az do konce. ;-)

                            0 0
                            • kemo  

                              Naopak, bota sedí zcela zvolena perfektně, takže i bez zapnutí přezek jsem schopen jet a ovládat lyže. Při normálním lyžování si boty samozřejmě zapínám. Zkus to v o číslo větších a širokých botách – brzo z nich vyletíš ven. Z mého okolí vím o mnoha lidech, kteří si koupili pohodlné příjemné boty (v obchodě) a pak při lyžování trpěli, protože v boté plavali. Naopak nevím o nikom, kdo by koupil botu příliš malou a pak nějakou drobnou úpravou (např. vložka na míru) ji nebyl schopen plnohodnotně využívat.

                              Byl bych ochoten pouze přistoupit na diskuzi na téma, zda skelet udělaný podle jiného kopyta nebo poladěný bootfitterem by problém s nedokrvováním při maximálním utažení nezmírnil, ale nemyslím si. Koukni se někdy pod kopcem na závodníky – přezky mají povolené prakticky všichni.

                              0 0
                              • Jenda  

                                Na druhou stranu je dobrý přiznat, že vložka na míru + další zásahy bootfitera stojej tolik co 1/3 až 1/2 sportovních lyžáků ve výprodeji a že 80% lidí na svahu stejně tu lyži na hranu prostě nedá takže to že maj superfruper přenos síly je jim tak nějak k prdu.

                                Druhý negativum je, že v hodně sportovních botách je prostě zima, když jedeš v lednu do alp a chytneš tejden kdy je ráno –20 a přes den –8 tak mrzneš jak sviňa a na pocitu to moc nepřidá.

                                0 0
                              • JSt  

                                zas mi davas za pravdu, kdyz jsem tu nekde psal, ze kdo si koupi nevhodnou botu, ve ktere nemuze vydrzet, pripada si jako zavodnik. ;-)

                                podivej se nekde na svahu na instruktora lyzovani, jestli si rozepina na lanovku boty. ;-)

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Instruktoři lyžování jsou dělníci svahu.

                                  0 0
                                • kemo  

                                  Základním instruktorem se může stát kdokoliv, kdo je ochoten podstoupit týdenní kurz plužení. Rozhodně bych je nedával jako příklad výběru sjezdařské boty nebo jako příklad, že umí buhvíjak lyžovat.

                                  Na tuto aktivitu, kdy většinu času jen postávají nebo v pluhu sjíždí kopec (navíc často pozadu) jsou vhodné jiné přeskáče, než na poctivé řezání oblouků. Ne co do velikosti, ale tvrdosti skeletu, pohodlí.

                                  Sám kromě sjezdu chodím i na skialpy – tam mám prioritu jinou, než mít lyži co nejvíc pod kontrolou, takže je bota celkově trochu volnější. Ve sjezdu pak cítím, jak to není ono, ale tam je důležitější mít pohodu při výšlapu.

                                  0 0
                                  • JSt  

                                    no… brat si za vzor pluziciho instruktora v detskem koutku asi nebude to prave, kdyz se tu chcem bavit o sportovnejsim pojeti lyzovani. ;-)

                                    u skialpu je dost podstatne pojeti teto discipliny a od toho se odviji vybava, to bych tu vubec nerozvadel.

                                    0 0
                                    • kemo  

                                      Já nejsem ten, kdo vytáhnul instruktora jako příklad.

                                      Nicméně je to marné, už mě to neba.

                                      0 0
                                      • Radus  

                                        Spousta instruktorů má dvoje boty a taky většinou i lyže . Nebo aspoň většina co znám . A na danou výuku si berou potřebné vybavení . Je tedy fakt že to jsou lidi který to dělají 5 let a více studenti a podobně mají sice licenci ale cit pro daný tip lyžaře žádný . Pak to taky tak vypadá . A plužit musí každý hold nemáme v čechách vhodné kopce na výuku bez pluhu hned na carv . Alpy jsou hold jinde . A většinou lidi co tvrdí že instruktor je k hovnu nemají zrovna top styl lyžování . Instruktor je jedno čeho má za úkol někam tě posunout a pokud je opravdu dobrej tak to tak je .

                                        0 0
                                        • Soreno  

                                          A plužit musí každý hold nemáme v čechách vhodné kopce na výuku bez pluhu hned na carv .

                                          To je přece blbost co si napsal ne. Tak pluh je základ ne a jako na našich sjezdovkách se nedá jezdit po hraně?

                                          Ledaže si myslel, že nemáme kopce na carving od lesa k lesu na SL lyžích SG oblouky v rychlosti 100 km/h. :)

                                          0 0
                                          • tromboonen  

                                            Si delate srandu, ale muj mladej, ac pluh absolvoval a zvladnul, tak dost brzo po nem po nem zacal carvovat a i kdyz je schopnej hodit dole u lanovky brzdici oblouk, tak treba smyknuti v kazdym oblouku na snizeni rychlosti nekde v problematickem terenu, nebo jizda v boulich a zataceni na bouli, nebo otocka ve skoku v nejakym ultra svahu mu nejdou, proste chce vsude carvovat cistej oblouk, kouka se na to pekne a uz mu sotva stiham, ale kdyz jej neco rozhodi tak neumi pribrzdovat, jenom zabrzdit a znova se rozjet…

                                            0 0
                                            • kokoska.rokoska  

                                              Sorry, ale podle tvého popisu synek vůbec neumí lyžovat a v jeho vlastním zájmu bys mu tu špatnou zprávu měl sdělit a hlavně zařídit nápravu.

                                              Je to jak píše pan kolega Soreno výše, SG oblouky na slalomkách od lesa k lesu nemají s lyžováním nic společného a jsou jen potenciálním zdrojem více-či-méně závažných karambolů.

                                              0 0
                                              • tromboonen  

                                                Hele zas to tak nedramatizujte, mozna to nepipisuju uplne presne, ale vidim rozdil mezi nim, ktery se velmi zahy naucil carvovat a naucil se to na sjezdovkach hodnych toho nazvu a mnou, ktery si prosel tim obdobim uzkych rovnych dlouhych lyzi, 210 jsem jednu dobu mel, na totalne rozesranych rozvoranych preplnenych kopcich v Cesku, dneska uz na to moc nejsem, ale dokazu si vzpomenout jak brzdit v oblouku, on holt lyzoval vetsinu casu v Alpach na sirokych a upravenych sjezdovkach a nemel moc duvodu ucit se brzdit v kazdym oblouku, trochu jsem to prehnal, ne ze by to neumel, ale proste instinkt mu veli jet vsude ciste, coz je spis obdivuhodne… nepada a zvlada to, jen proste nema ten grif na takove to smyk smyk jezdeni, protoze 99% casu jej nepotrebuje.

                                                0 0
                                                • kokoska.rokoska  

                                                  Promiň, ale nemohu si odpustit rčení: čím víc v hovně šlapeš, tím víc smrdí :-)

                                                  Já tuším, jak synek asi jezdí a mé příspěvky nebyly a nejsou apriori namířeny proti němu, ale velmi obecně.

                                                  A teď k tomu „trusu“: kdyby synek opravdu jezdil čistě po hraně, nikdy by tebou popisované problémy neměl. Navíc by k tomu nepotřeboval širokou sjezdovku, protože oblouk čistě po hraně (s výjimkou rychlostních lyží) nemá důvod a není široký. Protože „čistě po hraně“ (pomiňme zda je to vůbec žádoucí) lze jet jen oblouk s menším poloměrem, než je poloměr kojení lyže. Doporučuji si to namalovat, elementární geometrie. Takže pro příklad na slalomkách s R12 může jet po hraně oblouky s max R10 a v reálu se tak musí vejít do pruhu širokého kolem 7 metrů.

                                                  0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Ale ja netvrdil, ze jezdi sirsi oblouky, jen ze si prosel jinym vyvojem nez ja.. to je jedno, jiste jsi dobry lyzar, ja na to nemam formalni trening ani znalosti, jen co jsem kde pochytil, vlastne asi nejvic jsem ovlivneny tim SNB, kde byl carving drive, nez na to byly lyze a nejaky dogmata se u SNB moc nepestujou…

                                                    Ale kdyz tomu tak rozumis, nerikej, ze dite, ktere se velmi zahy nauci rezat oblouky, coz je na modernich lyzich snazsi, ne ze ne, nema jine navyky nez nekdo, kdo zacal na rovnych lyzich, co vim existuji i teorie ze by deti mely rovnou carvovat a s pluhem nebo smykanym obloukem se nezdrzovat…

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Vrahu.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Ano ty teorie existují. A jejich zhmotněním je mnou zmiňovaný slalomkář.

                                                    Kdo bez pluku a paralelního oblouku se lyžovat nedá a je mnohem jednodušší naučit se nejdřív pluh, pak paralelní oblouk a pak oblouk po hraně, než se to učit napřezkáčku.

                                                    Ad „rovné lyže“ v roce 188 jsem měl obřačky zhruba 200/45, dneska jsou obřačky 195/35. To zas tak velký rozdíl není. V konstrukci a chování samozřejmě ano.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Ok, tak jsem rad, ze jsem mladymu poskytnul to spravne vzdelani, ale registr toho, co pouzije na svahu je malinko jinej, kdyz se dostane jinam nez na semis.. Zacinam chapat, ze pro tebe je slalomkar sprosty slovo, nebo mozna slalomkar co neumi ovladat svy lyze? Tezko rict, sposuta mladochu jezdi na „freeride“ twin tip lyzich, protoze jsou cool, ale na sjezdovce, cpou se mimo, ale moc tomu nerozumi, mimo ublizi max sobe, ale skocit z mimo na sjezdovku pod divnym uhlem za terenni vlnou neni uplne ono, IMHO horsi nez nekdo na slalomkach?

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Oprosti se prosím od konkrétních lyží. Pokud tě pudí slovo slalomky použiju jiné, stejně se o skutečných slalomkách nebavime.

                                                    Podle mého jsou z principu nebezpeční všichni jezdci na krátkých hodně krojených lyžích, ať už si je koupili pod jakýmkoliv názvem a příslibem vlastností. A praxe mé obavy stoprocentně potvrzuje. Jak zde zaznělo několikrát a nejen ode mne, lidí schopných jet obstojně na slalomkách je pár desítek na světě a pár jednotek v ČR a jsem si jist, že nikdo z nich by si je dobrovolně nevzal jen-tak na volnou jízdu. Prostě proto, že jsou k ní absolutně nevhodné. To, že jsou v současné době moderní, na věci nic nemění.

                                                    0 0
                                                  • krabica  

                                                    Zase bych to tak nedramatizoval i ten slalomový oblouk se dá zvládnout, ale u mně se teda musí se sejít hodně podmínek, jako tvrdý vypreparovaný svah o vhodném sklonu, ostré hrany ve správném úhlu, musím být odpočatý, v dobré kondici, zahřátý a rozhýbaný. Pak jsem to tam schopen pár set metrů mrskat, než odpadnu… :-D I když, takové podmínky už pár let nebyly a já se teď radši flákám na širokých allmountainech, kde se raduju spíš s rozbité sjezdovky a mimo ni. :-)

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Já to nedramatizuji, to je holý fakt. Podívej se na svěťák – v tyčích jede slušně prvních patnáct kluků a osm holek a zbytek vypadá, že na tom stojí prvně. Volná jízda je samo znatelně nižší level, ale i tak.

                                                    Samozřejmě ti věřím, že patříš mezi těch pár málo vyvolených, takže se určitě pravidelně potkáváme na Stohu. Jen mi nesedí to o podmínkách, protože svah preparují a solí stále stejně a freeride se tam nikde jezdit nedá, pokud vím…

                                                    0 0
                                                  • krabica  

                                                    Tak srovnávat se ze špičkou je blbost, to by to mohli zabalit všichni amatéři ve většině sportů. Prakticky celé b-f by se mohlo zrušit a borci by mohli prodat kola, protože tady na světovou špičku asi nikdo nemá.

                                                    0 0
                                                  • vojtechposmourny  

                                                    Stejně tak by se to dalo aplikovat i na zmíněném Snow.cz, nebo kdekoliv jinde.

                                                    Třeba pokud se na to kouknem optikou motorsportu, tak půjdeme zítra ráno do práce (nebo třeba na lyže) všichni pěšky.

                                                    0 0
                                                  • vojtechposmourny  

                                                    A nemyslím si, že by tady na b-f byl někdo tak nesoudnej, aby např o SP v DH napsal, že ty od patnáctky vejš vypadaj, že na tom snad seděj poprvý.

                                                    0 0
                                            • Soreno  

                                              No to je právě ten problém, ono postavit to na hranu a vozit po radiusu lyží nebo spíš nad radiusem jde snadno a zbytek už je o lyžování. Mám s lyžováním taky trápení :)

                                              0 0
                                          • Radus  

                                            Ano nemáme kopce na carv na učeni široké a mírné . Aniž by tě hned někdo nesejmul . Jinak dítě co se nebojí je na takové sjezdovce na hranách teď . Naopak střechu spousta dětí nedává a hned jezdí smyk přirozený pohyb .Jinak pořád platí že základ je smýkaný oblouk . Rozdíl je v době píchnutí hole . Po staru se píchalo v fázi smyku a točilo se kolem hůlky těžiště nahoře. Dnes je to před a hůlka ve smyku je již v základním postoji těžiště dole carv lyže točí samy. Bez smyku není dobrý lyžař. Jinak u nás je nejvíce používaný poloměr lyží 13 , 14 m u dospělého . Dobrý lyžař carvuje skoro všude a bezpečně ale věř že těch je pořád málo na to množství lyžařů na sjezdovce. Až budeš na sjezdovce tak se koukni kolik jich tam je budeš koukat jak málo. Jinak všem přeji hlavně pohodu na lyžích o to jde .

                                            0 0
                                            • Soreno  

                                              Hele já nevím, bydlím na jihu tzn. střediska (jo pučítám i rakouský a německý jsou hned za čárou):

                                              Lipno – pro začátečníka super modrá vedle modrý relativně široký a mimo sezónu prázdný

                                              Zadov – pro začátečníka ideal dole široká pláň (kratší) na učení dostačující mimo sezónu prázdný

                                              Nové hutě – dlouhá cvičná louka prázdný asi furt :)

                                              Hochficht – cvičná louka dlouhá přes kilometr a široká s prudším dojezdem

                                              Mitterdorf – cvičná louka dlouhá přes kilometr a široká

                                              Jak psal Kokoska na slalomkách to sou ty tvé lyže s poloměrem 13 m by ses měl vejít do 7 m širokého pruhu.

                                              Ano alpský dálnice jsou širší, ale že by méně prudší??? Spíš mám zkušenost že jihočeská červená je kolikrát přívětivější než alpská modrá :).

                                              Já hůlkou nepíchám :) zdá se mi to při jízdě po hranách tak nějak nebezpečný, ale třeba tomu nerozumím – rozhodně nejsem dobrý lyžař a nechci někoho poučovat, když sám neumím.

                                              0 0
                                              • kokoska.rokoska  

                                                Již podruhé v tomto vlákně – Amen.

                                                0 0
                                              • Radus  

                                                Já bohužel bydlím na vysočině taže všude na velké kopce daleko . Takže malá střediska a tady taky jezdím a pár let učím . Občas letos 2 krkonoše na dva týdny tam je to o něčem jiném . Jinak já problém v 7 metrech jezdit carv nemám . Samozřejmě že hůlka se při carvu nepíchá . Ale při smyku může a já to i vyžaduji od lidí co učím když se to naučí tak pak už nemají problémy nikde ono je to pro ně docela těžké tento pohyb zkorigovat . A když jim ještě měníš poloměr oblouku pak maji jet 200 carv a pak zas 200 píchanej a pak zas 200 carv tak je to docela prdel jaký s tím mají problémy ale o to jde aby mohli toto v klidu dělat sami a pak je na svahu nic nepřekvapí . Jinak už lyžuju 38 let a zažil jsem jak staré rovné lyže tak samozřejmě i nové . Za mě když se naučíš carvi dobře ovládat tak nemáš problém nikde .

                                                0 0
                                          • JSt  

                                            presne tak. zaklad je klasicky smykany oblouk, ktery funguje vzdy a vsude. ;-) tohle kdyz nekdo preskoci a zvlada jen jezdit po hranach, je na svahu jak nerizena delova koule. ;-)

                                            0 0
                                            • ˘Ö˘ Krab  

                                              Jenže obrovský problém je, že to, co většina lidí provozuje, nemá s klasickým smýkaným obloukem (alespoň s tím, který vychází z rakouské protirotační techniky, popř. ze starší francouzské rotační) vůbec nic společného – a z velké části za to mohou carvingové lyže a jejich ochota tak-nějak měnit směr jízdy i na minimální podnět a za všech okolností.

                                              Schválně se na svahu podívej, kdo jede opravdu oblouky a kdo místo toho provádí jen (mnohem méně koordinačně i fyzicky namáhavou) sérii přibrzdění vedoucí k volné vlnovce.

                                              0 0
                                              • JSt  

                                                s tim, co pises, naprosto souhlasim. ostatne proto jsem psal i to, na co reagujes. ;-)

                                                0 0
                  • gumid  

                    No, to co píšeš, tzn. menší boty na pokrčené palce – to je praxe u závodních bot, opravdu jen a jen na toto použití.

                    0 0
                • Soreno  

                  Pokud vlezu do lyzaku a zapnu na prodejne napr druhou prezku a bota mi sedne tak, ze se citim pohodlne, tak ta bota ti je velka. Preci po par lyzovackach se vnitrni boticka vytahne. Jestli si cet clanek na snow, tak vis co je skeletova metoda. A pokud mam ve skeletu za patou 1–2 cm volno tak preci nelyzuji se skrcenymi prsty.

                  1. jen trolis
                  2. prodavas lyzaky a potrebujes se zbavit velkejch cisel :)
                  3. koupil sis velky boty a prece to nepriznas :)
                  0 0
                  • JSt  

                    Preci po par lyzovackach se vnitrni boticka vytahne.

                    jak vytahne? clanek na snow jsem necetl, ale boticka se podle me v lyzaku moc nenatahuje. ;-) casem se vymacka. casem se taky vytaha skelet, a musis prezky zapinat na dalsi zuby.

                    D. driv jsem se docela pohyboval kolem lyzi a prave hodne mezi tema, ktere popisuju – lyzari, kteri udelali velky pokrok a menili vpodstate zacatecnicke mekke vybaveni za sportovnejsi, ktere vic odpovidalo jejich schopnostem. v nakupu bot se jich podle tady propagovanych rad spalilo hodne. ;-)

                    0 0
                    • kemo  

                      Skelet se fakt nevytahá. Všechno co se vytahá/vymačká/vy­tlačí/povolí (nazývej to jak chceš) je botička.

                      0 0
                    • obda  

                      Vymacka, a docela rychle. Ted jsem kupoval po dvaceti letech nove boty (Tecnica, ale to neni podstatne). V obchode mi na delku byly mirne kratsi, po nekolika dnech na snehu uz jsou prakticky akorat. Vcera uz naprosto v pohode. Vsechny boty mam 42, vyjimecne 43, lyzaky jsem kupoval 41 (265 mm).

                      0 0
                      • JSt  

                        a dovedes si predstavit, ze by sis koupil lyzaky velikosti 40 nebo dokonce 39, jak tu nekteri radi? :-)

                        0 0
                        • obda  

                          39 urcite ne, 40 spise ne. Nicmene kdybych si koupil 42, budou mi po par dnech velky.

                          0 0
                          • JSt  

                            ze by ti mohla byt 42 casem velka bych si zcela vyloucit nedovolil. ale je zrejme, ze cim mensi botu budes mit, tim vic te bude tlacit. o to vic bude tlacit tva noha na botu a ta se rychlej vymacka. jde jen o to, aby se bota nechala zvetsit az na rozmer, kdy prestane tlacit. tys sve lyzaky rozslapl za par dnu o 5mm. pokud tu nekdo radi az o 3 cisla mensi, znamenalo by to zvetseni boty o 20mm a to si uz dovolim tvrdit, ze nepujde nikdy roztahnout tak, aby bota netlacila.

                            0 0
                            • kokoska.rokoska  

                              Kdybys neteoretizoval, a buď se pořádně zamyslel, nebo lyžování někdy vyzkoušel, měl bys jasno. Sportovní botička se moc nevymačká, v nejlepším případě počítej s pár desetinami milimetru, celý milimetr to nejspíš nebude, protože na mnoha místech ani tak tlustá není :-) Trochu se vytáhne do délky, proto nemá koženou špičku, ale neoprenovou, aby to šlo snadno a rychle, během pár minut na napínáku.

                              Smyslem sportovní botičky totiž je jen a pouze „doladit“ nedokonalost boot-fittingu a zabránit oděrkám lyžařových nohou v tenkých kompresních podkolenkách o tvrdé a ostré hrany skeletu/klobu komína/uchycení přezek.

                              0 0
                              • JSt  

                                takze se mnou souhlasis, ze o tri cisla mensi bota je nesmysl. ;-)

                                0 0
                              • Jenda  

                                A teď mi řekni jednu věc, jak v takovýhle botě vydržíš v –10 celej den na svahu? Jasně, jsou drsňáci kteří za cenu toho že maj super sportovní náčiní zkousnou to že se pohybujou na hraně omrzlin ale tyhle boty jsou primárně koncipovaný jako závodní náčiní kde se tohle neřeší, navíc nejsi na svahu nikdy tak dlouho v kuse aby to byl problém. Podle toho co popisuješ si vlastně ani nemůžeš vzít do zimy tlustou fusekli, protože by ti tam už ta noha lítala.

                                0 0
                                • kemo  

                                  Jestli máš tlustou nebo tenkou ponožku (minimálně u mě) nemá absolutně vliv na tepelný komfort.

                                  Pokud tě trápí omrzání nohou, existují vyhřívané vložky do bot – vyzkoušel jsem a fungují perfektně.

                                  Nevím jak ty, ale já vydržím lyžovat tak hodinu nebo dvě v kuse. Pak už je to spíš o zranění. Ráno do desíti jedenácti sjezdovky, pak podle možnosti a chuti třeba na běžky nebo skialpy. Je to stejné jako na kole – já raději jedu dvě tři hoďky naplno, než celodenní výlet pohodovým tempem s milionem zastávek.

                                  0 0
                                  • Jenda  

                                    Ahaaa, no tak to jo :-) Na hodinu či dvě to bych vydržel možná i ve skeletu bez botičky. To znamená že 5× sjedeš kopec a jdeš domů ;-)

                                    A já myslel že se tu bavíme o klasickým lyžování, kdy jdeš před devátou na svah a brousíš ho do 4–5 s tatrankou na lanovce. Asi mám zázračnou fyzickou kondici, ale fakt mi nedělá problém jezdit 3–4 hoďky na plno a odpoledne si užívám lehčí červený. I na tom kole vydržím trochu dýl.

                                    0 0
                                    • kemo  

                                      No ono by asi napovědělo to, čemu kdo říká lyžování a jaké má nároky na kvalitu podkladu/množství lidí kolem dokola.

                                      Když lyžuju, tak naplno. Na slalomkách tak na jednom kopci udělám nějakých 100+ „dřepů“. Pokud jsem na obřačkách, tak samozřejmě o něco méně. Pokud podobné lyžování vydržíš 8 hodin v kuse, tak gratuluju.

                                      Zrovna tak na kole. Je rozdíl, jak jedeš rychle, v jakém terénu, nakolik se vozíš nebo dupeš i kopec naplno.

                                      0 0
                                      • JSt  

                                        nechces tim rict, ze na slalomkach se nadres vic nez na obrackach, ze ne? :-)

                                        0 0
                                      • Jenda  

                                        na slalomkách nejezdím, na lyžích s R15 najezdím většinou mezi 12–15 výškových km, jezdím tam kde je těch lidí míň, občas je to videohra, tak zpomalím.

                                        0 0
                                      • Barak  

                                        Takovych lidi jako ty je mensina. Malokdo jede do Alp, aby jezdi dve hodiny denne. Takhle ti to vyhovuje, proc ne. Ale pak je jasne, ze se tu s vetsinou lidi v nazorech na lyzovani a vybavu neshodnes.

                                        0 0
                                        • kemo  

                                          Zatím mám pocit, že zatím jediný, kdo se nikým neshoduje je JSt :)

                                          Můj názor je, že je potřeba zvolit správnou velikost boty (nejlépe skeletovou metodou), ne nesmyslně velkou. To jestli v ní pak strávím hodinu nebo 8 už není až tak moc důležité.

                                          Jako já na sjezdovce v přeskáči už hodněkrát strávil celý den, ale rozhodně to nebylo 8 hodin lyžování.

                                          0 0
                                          • Barak  

                                            Mit velky boty je blby, to kazdopadne. Ale je rozdil, jestli jde o boty ze supermarketu za par korun nebo o sportovni boty ze specialky. V prvnim pripade verim, a stalo se to i mě u prvnich bot nekdy pred 20 lety, ze se mi opravdu vytlacily o nekolik cisel. Pokud se ale u sportovni boty nekdo snazi s nohou 43 dostat do 40, tak bych tu legraci tad videl.

                                            0 0
                                            • kokoska.rokoska  

                                              Jak jsem sem už psal, mám nohy cca 45 a jezdím v plugách Agressorech 150 velikosti 42. K vidění pravidelně v Krkonoších a Dolomitech. Rád předvedu.

                                              0 0
                                              • Barak  

                                                Zajimavy. Ja se do takhle maly boty ani nedostanu, natoz abych v ni jezdil.

                                                0 0
                                                • ˘Ö˘ Krab  

                                                  I to už někdo psal, že do malých bot je potřeba se umět obouvat. U běžných bot se při udávání velikosti počítá s jistým nadměrkem pro kompenzaci odvalování chodidla při chůzi. Třeba u některých běžeckých bot bývá dobré si ještě kousek přidat. U přezkáčů nedochází k žádnému odvalování (tedy nemělo by), navíc je klenba zpravidla pevně podepřena, takže opravdu stačí menší boty.

                                                  Navíc v číslování je guláš, kterému se chytřejší výrobci vyhýbají přímo uváděním MP (mondopointu) – délky vnitřní stélky v milimetrech. Takže zatímco do běžných bot vejdu do EU 45 (ale ne do všech), běžecké si kupuji zpravidla 46 (NB ještě větší), tak do lyžáků vejdu s úpravami i do MP 280 (což je EU 43 1/3), MP 285´(EU44) jsou téměř bez úprav. Hodně se promítá to, že mám celkem úzká a dlouhá chodidla, takže u běžných bot – a zvl. těch běhacích – řeším kompromis mezi šířkou a nadměrkem, což u závodnějších přezkáčů odpadá, ty jsou buď úzké, velmi úzké nebo kur**sky úzké (96, 94 nebo údajně i 92 mm).

                                                  P.S. Hned první odkaz při ověřování šířky bot mi vyplivl MP270 (EU cca 42) Dobermanny 150 EDT za U$ 120

                                                  0 0
                                            • kemo  

                                              V případě lyžáků je podle mě nejpřesnější zapomenout na svou velikost 4×, změřit délku nohy v centrimetrech a podle toho vybrat botu s odpovídajícím mondo pointem. V normálním obchodě to tak ostatně dělají, že ti nohu nejdřív změří, zjistí jaký jsi lyžař a až pak radí, jakou botu vyzkoušet.

                                              Souhlasím, že zázračné napasování se do velikosti 40, když mám běžně 43–44 je podezřelé. Může to být třeba i tak, že někdo v civilu nosí úzké boty, proto je má o číslo až víc větší a rázem je to napasování nohy velikosti 41 do lyžáku 40 a tomu už se věřit dá.

                                              Mám ale kamaráda (závodníka), který neváhal opravdu vlézt do o dvě čísla menší boty, že prý jestli by to náhodou nešlo. No dovnitř se dostal, ale bylo vidět, že si to moc neužívá ani v pohodlí a teple obchodu :)

                                              0 0
                                              • ˘Ö˘ Krab  

                                                Když se dovnitř bez úprav a vlastní stélky dostal, tak předpokládám, že tuto botu si nakonec zvolil pro finální úpravy se slovy „to půjde“.

                                                Já zase znám jednoho, který má už několik let boty, do kterých se napoprvé vůbec nebyl schopen obout a renomovaný bootfiter ho s nimi pak 2× vyhodil.

                                                0 0
                                                • vojtechposmourny  

                                                  A ja k to dopadlo? Jezdí v těch botách, nebo je má doma v regálu?

                                                  0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Odpovím za Kraba – již mnoho let v nich spokojeně jezdí, ale pomalu se rozhlíži po nových. Takže se všichni těšíme, zda nedá ještě o číslo menší :-)

                                                    0 0
                                        • obda  

                                          Tak nevim, ale opravdu naplno (samo zadne zastavovani a cekani na vlek, jen nohoru-dolu) je to fakt na ty dve hodky. Pak treba nejaka pauza a trocha volnejsiho jezdeni. Ale pokud jsi cely den na lyzich (jak tu Jenda psal, od 9 az do 4–5), tak to vetsinu doby moc sportovni jizda nebude.

                                          0 0
                                          • Barak  

                                            Už dávno nebývám celý den na lyžích, od prvního do posledního lana. Vlastně jsem už mnoho let nazpět na sjezdovkách jen pár dní v roce. Dovolenou a peníze věnuji do skialpů, protože tímhle směrem vyústily moje roky strávené na sjezdovkách.

                                            Každopádně je otázka, co považuješ za sportovní jízdu. Mě vždycky spíše bavily rozbité sjezdovky a volný terén, takže jsem hodně jezdil do Francie, kde tu úpravu tak neřešili. Nikdy jsem nepiloval dokonalou techniku a sjet kopec co nejrychleji. Jezdil jsem co to šlo, ale tak, abych vydržel jezdit delší dobu. Stejně, jako když jedu na silničku třeba do Dolomit, nejedu kochačku, ale tak, abych přejel 3 sedla.

                                            0 0
                                          • JSt  

                                            „opravdu naplno“ je dost vagni pojem.

                                            ve sjezdu, vemu jako priklad lauberhorn, sjedou nejlepsi sjezdari sveta 4.5km za 2.5min s tim, ze v zaveru vidis, jak uz tezko vladnou nohama (proto je sjezd jednokolovy). takze pokud jedes „opravdu naplno“, totalne se odpravis za par minut. abys vydrzel lyzovat hodinu nebo dokonce dve, musis se zakonite flakat. ;-)

                                            0 0
                                  • JSt  

                                    to bude takova pekna tecka, za tim nasim pripadem. opakuji: bude to takova pekna tecka za tim nasim pripadem. ;-)

                                    0 0
                                • kokoska.rokoska  

                                  Tlustou fusekli si nemůžeš vzít proto, že se ti s ní noha do boty nevejde. Což je dobře, v tlusté fusekli bys lyže dost těžko ovládal – to by ony ovládaly tebe (jak jest na svahu často k vidění).


                                  V botách vydržím na svahu při –10 °C naprosto normálně a nemám s tím žádný problém. Ale samozřejmě nepostávám u bufetu a lyžuju, že jo. A když mám „odtrénováno“, jdu domů.

                                  Zvládal jsem i Pitztall s –17, ale to už nebylo zrovna komfortní, protože mi byla zima na celého člověka, nejen na nohy.

                                  Třeba na kole v zimě je to pro mě s tepelným komfortem znatelně horší než na lyžích a od –10 na silničce docela trpím.

                                  0 0
                                  • Jenda  

                                    ale no tak, myslím že to jestli lyže ovládaj tebe nebo ty lyže fakt neovlivní jedna tlustá fuska navíc ;-)

                                    já bohužel tradičně jezdím na týden koncem ledna a bývá tam často ráno pod –20, takže ten tepelnej komfort je dost zásadní. V bufetu fakt nepostávám, honím statistiku ;-)

                                    0 0
                                    • kokoska.rokoska  

                                      Samozřejmě, že ovlivní. Nevím, jakou používáš časomíru, ale asi ti blbě ukazuje, pokud nevidíš rozdíly.

                                      0 0
                                      • RomanH  

                                        Ja si nemuzu pomoci, ale peet26 z uvodniho prispevku chtel vymenit svoje stolete lyzaky za nove a ptal se na radu. Fakt si myslis, ze to, co radis ty, je jeho pripad ? JST na pravdu, o tri cisla mensi lyzaka je pro takoveho cloveka blbost.

                                        0 0
                                      • Jenda  

                                        Bavíme se tu celou dobu o jízdě v bránách nebo a běžném ježdění na svahu? Ano, pokud budu chtít jezdit v brankách a skutečně trénovat, budu potřebovat i specifický vybavení a to je pro 99% lidí zcela nepoužitelný. Navíc kde se nezávodník dostane do branek?

                                        0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          Ano, pokud budu chtít jezdit v brankách a skutečně trénovat, budu potřebovat i specifický vybavení a to je pro 99% lidí zcela nepoužitelný.

                                          Pravdu máš jen v tom, že se slalomovými chrániči holení vypadáš mimo branky přinejmenším divně. Slalomový chránič čelisti se mezi hustokrutopřísnými pistenfreeridery v integrálkách ztratí. Kombinéza s vestou se snese, závodní lyže a boty vůbec nikdo neřeší.* Abych nezapomněl, vozím Leki rukavice s integrovaným kovovým chráničem, jsou už tak vyrudlé, že bych je snad mohl i nechat ležet na lavičce a nikdo by je nesebral. Trubců s Leki WC RACING hůlkami je na svahu plno, když se chceš vymykat, musíš mít jinou závodní značku – Gabel, Exel, Swix, Komperdell, OW, čím zahnutější, tím víc cool. Chrániče na holích jsou opominutelný detail.

                                          Nezávodník se dostane do branek celkem snadno, až by ses divil. Jak dlouho se v nich udrží, je věc jiná. Chce to se jen trochu snažit a hlavně být slušný.

                                          0 0
                                          • kokoska.rokoska  

                                            Amen.

                                            0 0
                                          • Jenda  

                                            ok, slalomky ještě část lidí co skutečně nesmýkají ukočíruje, FIS obřačky jsou do normálního provozu k ničemu.

                                            Tip jak a kde se dostat do branek, ideálně obřák? Mě tedy vždy a všude slušně poslali do řiti, to co je občas někde napícháno pro veřejnost zase nemá s normálním obřákem nic společnýho. To že se v tom neudržím nějak zásadně dlouho je fakt daný tím, že už cca 15 let v bránách nejezdím.

                                            0 0
                                            • kemo  

                                              Tak pokud přijdeš k hotovému a v lepším případě se zeptáš oznamovacím způsobem, tak se nesmíš divit. Pokud ale budeš na kopci, když se staví, dohodneš se s těmi co chtějí stavět, že jim pomůžeš a občas to pak třeba i proplužíš, tak by ses divil, jak po tobě skočí. A kdybys nedej bože měl i klíč na utahování, tak ti snad budou i platit :)

                                              Ono postavit slalom ve dvou lidech (i řekněme něco krátkého o 20 branách) není žádná sranda. To postavíš a jseš tak zhuntovaný, že bys mohl rovnou balit (to samořejmě trochu přeháním).

                                              0 0
                                            • kokoska.rokoska  

                                              No vidíš, a třeba zrovna Krab s celou rodinou (a taktéž já se zbytkem) na FIS obřačkách jezdíme 90 % času. Těžko hledat univerzálnější lyži, už z principu obřáku, že jo.

                                              A slalomky? Upřímně od doby co na Stohu nebývá Trejbič pravidelně vídám tak max dva lidi, co jakž-takž zvládají slalomky (oba specialisti na klouzavky).

                                              Jasně, mezi profesionálními slalomáři specialisty jich je víc, ale to není typický vzorek populace. Navíc i oni dají tak 3–4 ostré jízdy a končí…

                                              0 0
                                              • Jenda  

                                                No vidíš, já když se rozhlídnu v alpách tak FIS obřačky tam nemá prakticky nikdo, tedy moje pozorování že 99% lyžařů je není schopno ukočírovat s tím celkem sedí a teď sám píšeš že i ty slalomky vlastně nikdo neukočíruje ;-)

                                                Při běžným provozu na sjezdovce je ten poloměr 23 metrů prostě málo kompatibilní s ostatními.

                                                0 0
                                                • kemo  

                                                  Fis už dávno nemá na obřačky 23m, nyní je to přes 30. Obračky podle starých pravidel jsou super lyže téměř na cokoliv. Nové jsem nezkoušel, tak nemohu hodnotit.

                                                  Jinak ten Stoh není zrovna příklad klasického kopce pro většinového lyžaře :)

                                                  0 0
                                                • kokoska.rokoska  

                                                  Tak se v těch Alpách rozhlížej pořádně, minimálně v Dolomitech je má polovina Schimasterů a všichni vlekaři. Plus všichni sportovní lyžaři, pochopitelně.

                                                  To o ukočírování slalomek jsi asi nepochopil – jezdit na obřačkách je snadné, když umíš lyžovat, narozdíl od slalomek. Tam je to celkem problém už proto, že slalom (a potažmo slalomky) jsou 10 % lyžování a 90 % gymnastika a potřebnou rychlost a ohebnost má kromě specialistů málokdo. A od určitého věku nikdo.

                                                  Ale vraťme se k meritu věci – obávám se, že myslíš dnes tak moderní potácení se na jako-slalomkách. Jasný, to zvládá kde kdo, ale s lyžováním to nemá nic společného.

                                                  Jak psal kolega pode mnou, FIS obřačky mají R30 holčičí a R35 klučičí, takže skutečný lyžař na nich bude jezdit opravdu oblouky s R 20–25 m což je IMO akorát. Navíc přece není problém oblouk utáhnout.

                                                  Na slalomkách – když to má připomínat lyžování – jedeš oblouky zruba R7–10 každých 0,8 sekundy při minimálně 1,2 G. Vyzkoušej si to doma – nasaď si na záda 10 kg batoh a dělej frekvencí >1 Hz dřepy na jedné noze a uvidíš kolik jich zvládneš v kuse. Výsledek pronásob 7 a máš maximální délku sjezdovky, kterou jsi při aktuální fyzické připravenosti schopen sjet na slalomkách. A pak si představ, že bys u toho měl ještě řídit, kam jedeš a vnímat okolí. To zvládne málo kdo, a dobrovolně to nebude dělat nikdo.

                                                  Shrnu to citátem již zmiňovaného pana kolegy dvakráte vyhozeného Leitnerem: „Turistu od lyžaře poznáš snadno – má dlouhé boty a krátké lyže, kdežto lyžař naopak.“

                                                  0 0
                                                  • Jenda  

                                                    polovina schimasterů a vlekaři přesně zapadá do toho že je má asi tak 1% lyžařů, tedy skoro nikdo ;-)

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Kdepak, má je asi tak 90 % lyžařů. Což je asi tak 1 % procento z těch, co si o sobě myslí, že jsou lyžaři.

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Aha. Takže to nakonec stejně skončilo u toho poměřování pindíků co? :-) kdo nejezdí jak Maier vlastně není lyžař, a měl by se raději sbalit a na sjezdovce nepřekážet.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Mně by bohatě stačilo, kdyby na svahu ubylo slalomek/jako-slalomek, respektive jejich uživatelů, protože jsou v naprosté většině nebezpeční svému okolí.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    naprosta vetsina lidi na svahu jsou samouci co jedou na hory jednou za cas a je celkem fuk jaky u toho mas lyže. todle je v kazdym rekreacnim sportu. biker v baliku silnicaru je z 90 procent taky slalomář. :)

                                                    0 0
                                                  • goofy  

                                                    Bohužel, toho už se asi nedočkáš. Lanovky chrlí čím dál víc lidí nahoru, svahy se prakticky nerozšiřují, takže zákonitě je na kopcích více lidí a mezi nimi je i velké procento rekreantů různého stupně. V dnešní době musí dát člověk sportovní ambice stranou a prostě se kochat. Osobně kde to jde, tak se snažím vypadnout mimo sjezdovku.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Dám to pod tebe, ale patří to i k příspěvku výše. Množství lidí vyvezených lanovkou je samozřejmě problém (navíc vlek byl takovým dobrým základním sítem), ale ráno ani tak nebývá přelidněno. Samouci nevadí vůbec, proč taky? A co má člověk za lyže by bylo jedno, pokud by je bezpečně ovládal.

                                                    A tady je právě problém, smýkači, jakkoliv to zní pejorativně, většinou nebezpeční nejsou, ale slalomky smýkání dost znesnadňují a spolu s mantrou „(fun)carvingu“ produkují zde již zmiňované jezdce SG oblouků od lesa k lesu, kteří to nemají vůbec pod kontrolou. A tohle je problém zejména Poláků a Čechů, v jiných zemích procento obdobných jezdců zanedbatelné, neb paralelní oblouk naštěstí stále považují za základ lyžování.

                                                    Takže není třeba rezignovat na sportovní jízdu. Jen to chce dobře vybrat svah (v Krkonoších třeba Stoh a černá v Herlíkovicích) nebo jet do Dolomitů. A samozřejmě číhat na slalomkáře :-)

                                                    0 0
                                                  • vili  

                                                    já to teda moc pozorně nečetl, ale z tvých příspěvků jsem vyvodil následující: většina lyžařů co má slalomky na nich jezdí oblouky od lesa k lesu a jsou nebezpeční, ale kdyby měli obřačky (což jsou naprosto univerzální lyže), tak by nebezpeční nebyli. Pobral jsem to tak jaks to myslel?

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Přesně tak!

                                                    Protože obřačky jsou mnohem méně záludné a i úplné kopyto je pohodlně uvede do smyku (aka paralelního oblouku) a může pohodlně, bezpečně, s radostí a celý den kroužit.

                                                    Jako bonus má pak i šanci naučit se na nich lyžovat, bude-li chtít. Na slalomkách nikoliv, respektive, neslyšel jsem o tom, že by se to komukoliv na světě povedlo.

                                                    0 0
                                                  • vojtechposmourny  

                                                    A co když mu někdo podstrčí jinou lyži než GS?

                                                    Přeci jen těch druhů je spousty…

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Kokoska si dělá srandu. Když by běžní slalomáři najednou dostali všichni obřačky, tak se jich 30% vůbec nedostane na kopec, 40% nepřežije ve zdraví první tři jízdy, 20% bude nadávat a bojovat, zbylých 10% si vzpomene, jaké to bývaly časy, když se ještě lyžovalo.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Člověče, já to myslím vážně. Aktuální FIS obřačky jsou v paralelním oblouku natolik snadno ovladatelné, že by s ním ani začátečník neměl mít problém. A ochota zatáčet po hraně a královský poloměr k tomu ani nejzarytějšímu Polákovi nedovolí se o „ten carving“ byť jen pokusit.

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Zacinam Ti rozumet. Jsem uz celkem starsi (43 let) a lyzuji od 3.5 roku. Jsem rad, ze jsem zacinal pluhem a podstatnou cast sveho lyzarskeho obdobi (bohuzel ta doba, kdy jsem mel pravidelne za sezonu 25–30 lyzarskych dni je s prichodem deti ta tam – poslednich 10 let jsem rad za pulku) to byl smykany oblouk. Jak se mi to treba hodilo za husteho snezeni ve Schladmingu, kde mezi boulemi byla spousta lidi nahrana. Nicmene u me je to naopak – ja dlouho odmital carvingove lyze, vozil jsem tezke drevene dvoumetrove Fishrery, pak jsem si koupil Atomicy 10.22, jako kamenacky mel allroundove Rosignolly, az jsem se nakonec pres kamarada dostal ke slalomkam Sporten AHV 06 SL(165cm, sam merim 176). Polomer maji 12 metru a musim rici, ze treba na rozdil od slalomovych Lustin (ktere jsem si pujcil na test) nemam pocit, ze bych se s nima nejak pral.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Hele rejpnu si, asi nejsem nejlepsi lyzar na svahu, ale tak v hornich 30 procentech? Mozna, lyze ovladam v kazde situaci, jedu si ty svy oblouky, ne, nejsou od lesa k lesu, kdyz potrebuju, zkratim, vyhnu se, atd. Kdyz jsem jezdil lyze stylu obracek (polomer nad 20 m), tak jsem musel jet hodne rychle aby me ty oblouky bavily a v nekterych situacich jsem uz byl na hrane, jezdim teda cileme do mist, kde je malo lidi, ale i tam jak bylo na sjezdovce vic nepredvidatelnych lidi, musel jsem ubrat… co teda delam spatne, ze mi to na lyzich s kratsim obloukem (OK, nejsou to typicke slalomky, ale i ty jsem zkousel) jde lip nez na obrackach?

                                                    Jinak souhlas s Tebou, ze lidi co maj ostry obracky jsou vetsinou majstri a vidis to na nich, ale kdyz je nekdo mene vykonej, nebo proste nechce jezdit tak rychle, proc by nemoh mit tocivejsi lyze? Nemam pocit, ze bych s temi mymi, nebo i kdyz jsem zkousel ostre kratke slalomky, neumel v pripade potreby smyknout a zabrzdit. Jako jo, jsou na sjezdovce lidi, co se chovaj nebezpecne, spis je problem, ze lyzari nechapou, ze snowboardisti dokazou utazenejsi oblouk (castecne proto, ze naprosta vetsina lidi na SNB zadne oblouky nejezdi) a navic ze pri tom oblouku nevidi dozadu, ale mezi lyzari v ramci normalnich pravidel se da zit, a mam dojem, ze kdyby kazdy mel obracky, tak by to mohlo byt horsi, s tema clovek fakt musi jet rychlejc, teda aspon tak jsem to vnimal ja, ale nebranim se vyvedeni z omylu.

                                                    Jo a jezdil jsem v Tignes s panem instruktorem, starym chlapikem, mistni legendou, taky nemel obracky, pravda orientoval se spis na off piste a carvingove lyze tenkrat teprve zacinaly, ale lyzoval skvele vsude, na sjezdovce, v prasanu… tusim, ze mel nejaky XCross Salomony, ale on by to dal i na sudovkach :)

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    To je na dlouhé povídání, nejlépe na vleku, hůře na lanovce :-)

                                                    S pravověrnými aktuálními FIS obřačkami má Krab pravdu, ty nejsou pro každého a málokdo si je užije. Ale jak tu již zaznělo, FIS obřačky dle normy minulé (kluci R27, holky R24) jsou jedny z nejpohodovějších lyží vůbec a je schopná na nich rozumně, bezpečně a s radostí jezdit prakticky každý (testováno na lidech i dětech :-) A komu by i ty přišly moc, jsou tu i „racecarvery“ s R17–20 na nichž asi taky lze smysluplně jezdit.

                                                    A proč ti to jde lépe na slalomkách? Tipuju proto, že nelyžuješ, ale nastoupíš na lyže a na nich se někam necháš pasivně dovézt. A to lze jen na slalomkách, protože na obřačkách by ses na svah nevešel a jen traverzoval tam-zpět.

                                                    Neurážím tě, odhaduji dle toho co nejčastěji vídám.

                                                    Přečti si, co jsem psal o rádiusu oblouku a časování a až budeš na svahu schválně si to cestou počítej, nebo natoč a počítej až pak. A odpověz si – Opravdu jedu pod rádius lyže? Opravdu jedu co sekunda to oblouk? Pokud ne, platí co jsem psal. Pokud ne, tak jsi asi výjimka potvrzující pravidlo a moc rád bych tě viděl na svahu.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Tak zkusim si to nacasovat a stopnout az tam budu za tyden, pasivne se nevezu, ten sekundovy interval tam myslim bude.. ja ten rozdil citim v tom, ze abych ujel utazeny oblouk bez smyku, tak na obrackach (resp 19–22 m, to je podle Tebe asi ne az tak uplne obracka) to znamena jet hodne rychle.. na tom co mam ted, tezko rict, tvrdej, ze je to R18–14? Jel jsem i na slalomkach kolem 15m, ale 165 nebpo kratsi a to mi nesedlo.. tam si ten oblouk proste uziju i v malinko nizsi rychlosti. je mi jasny, ze bys na me nasel spoustu zlozvyku, jako trenovanej lyzar, ale neni furt lepsi, kdyz se takovi „stredne az lepsi“ lyzari riti dolu svahem relativne nizsi rychlosti a maji lyze plne pod kontrolou, aby je experti na obrackach mohli bezpecne predjet, nez kdyby meli vsichni obracky jak navrhujes a pohybovali se na hrane svych moznosti?

                                                    Jinak ale citim problem mezi klavesnici a obrazovkou, mozna se jen neshodnem ve formulaci problemu.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Já přece nechci aby lidi jezdili na hranici svých možností. Nebo aspoň ne blízko mě :-)

                                                    Jenom stále kolem dokola tvrdím, že na obřačkách nebo pseudo-obřačkách je znatelně jednoduší jezdit a výsledek bude mnohem pravděpodobněji připomínat lyžování. Na slalomkách to zvládne pár lidí na světě v jedné-dvou jízdách denně na krátké sjezdovce.

                                                    0 0
                                                  • Soreno  

                                                    Chapu co se snazis rict, ale ono to tak neni. Maj na nohou 160 v lepsim pripade 165 v horsim 155 dlouhe slalomcarvery a riti bez kontroli rychlosti sg oblouky po sjezdovce dolu. Je to jako na kole zkus si jet rychle sjezd v lese na kole s velmi kratkym rozvorem a pak s delsim. Co bude bezbecnejsi pri vyssi rychlosti.

                                                    Az budes na kopci rozhlidni se kolem, uvidis sam.

                                                    0 0
                                                  • kokoska.rokoska  

                                                    Ještě k délce lyží – v nonFIS určitě čím delší tím lepší a čím méně krojené, tím lépe. Takže za tvé lyže (delší než 165 s R>15) palec nahoru! A je jedno jak jim kdo říká.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Tak ted nevim kluci, nejsem kovanej lyzar, tak nejak pokus omyl jsem zjistil, ze mi vyhovujou „delsi“ lyze, coz je dneska celkem bezne cokoli nad 150–160? Ale zaroven oblouk mensi nez 19, rekneme kolem 15, je otazka, nakolik je ten udaj u konkretnich lyzi smerodatny, ale proste 170–175 a R kolem 15 mi vyhovuje, Head co jsem zkousel takovy kombinace umi, vetsina jinejch znacek u R15 uz dela jen kratsi… Jel jsem i na echt slalomkach s kratsim oblukem a pod 160, na rovny sjezdovce fajn, jak se to odpoledne rozesere uz nic moc, ale furt jsem si nepripadal jako nebezpeci pro ostatni a uprimne, na obrackach bych na tom nebyl o moc lip, malinko ta stabilita by byla lepsi, ale furt nejak nechapu ten odpor vuci lyzim s kratkym obloukem, asi to fakt bude o tom, jak jim kdo rika?

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Problém je ve spojení „utažený oblouk bez smyku“.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    tady by se dalo tesat do kamene heslo 3× jet svah pořádně nez se celej den jen vozit. :) platilo to na rovnejch a plati to i na carvech. :) poprvni jem to slysel tak pred 22 letama.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    jako vsechny skoly napriklad na tonale nebo ve francii pred 15 lety produkovaly lidi co jezdi od lesa k lesu. ucilo se to od decek az po dospely, tos musel zaregistrovat…

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    driv na rovnych lyzich meli lidi bez vedeni problem, ze neumeli vyjet dlouhy oblouk. na kousku smykli a pak jeli sikmo svahem, nez zas smyskli na druhou stranu, sikmo svahem a tak furt dokola. v tech hadech za instruktorem, ktere asi mas na mysli, se ty oblouky naucili vyjizdet (pokud nebyli uplne natrvrdli).

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Ano, to je pravda. A stejně tak je dobrou zkouškou zajet sérii smýkaných oblouků s udržením konstantní rychlosti na nějakém hodně mírném svahu, ideálně cvičné loučce. Dlouhý smýkaný oblouk dá čistě málokdo (a málokdo na to má lyže), jakýkoliv smýkaný na placce už skoro nikdo, protože mu to pořád zastavuje (protože nedělá důsledně až přehnaně potřebné pohyby ve všech osách).

                                                    0 0
                                • JSt  

                                  mrznuti hoh bude dost individualni. do lyzaku beru jen pro forma tenoucke buzi ponozecky pod kotniky a to presne z duvodu popisovaneho kokoskou – v tlustsi ponozce se do lyzaku proste nevlezu. zima mi na nohy nebyla nikdy. ale nevybavuju si, ze bych nekdy lyzoval ve vetsi zime nez –25stC. ;-)

                                  0 0
          • stařík  

            Já si, v tuším v roce 1981, pod myšlenkou mít přiléhavý závodní boty koupil malé Dynafit 3F Competition. Při první jízdě jsem myslel, že dolu bolestí nedojedu, pak po jejich rozepnutí, že ani domu nedojdu. Pak jsem je byl nicen prodat a čekat další rok, než dovezou druhou várku, vystát frontu a koupit si o číslo větší. Takovou blbost už nikdy neudělám.

            0 0
    • peet26  

      Pravě že nyní mám lyžaky, které mam snad 10 let a jsou hrozně volny, tak bych koupil nějaký v akci. Ty vložky a boty co se tvaruji dle nohy, nemáte s tím ještě nějaké zkušenosti

      Dík

      0 0
      • embi  

        Kazda lepsi bota uz dnes umoznuje tvarovani na nohu, je to ale predevsim reseni tlakoveho problemu (kdyz nekde bodove tlaci).

        0 0
        • kokoska.rokoska  

          S prohlášením „každá lepší bota umožňuje tvarování“ bych byl opatrný. Sice to je pravda, ale jen málo lidí si plugy (závodní lyžáky se šněrovací vnitřní botičkou a hlavně spoustou plastu určeného k vyfrézování optimálního tvaru dle nohy uživatele) opravdu koupí. Spousta se nechá slepě zlákat turistickými botami slibujícími tepelné tvarování…

          0 0
          • Petr L2  

            Drtivá většina lyžařů takovou botu není schopná využít a ocenit její „komfort“ :-)

            0 0
            • kokoska.rokoska  

              Drtivá většina lyžařů by ho ocenila, ale není ochotna do správného výběru a následných úprav investovat úsilí a čas, byť by to mnohdy dávalo smysl i ekonomicky (proti turistickým botám s plánovanou životností do 50 dní na sněhu).

              0 0
    • vojtechposmourny  

      Zkus se podívat do diskuze na snow.cz.

      Je tam tomu věnováno spousta prostoru, zejména způsobu výběru.

      Hlavní je zkoušet a zkoušet.

      Malou botu lze trochu zvětšit, s velkou nic nenaděláš.

      0 0
    • tromboonen  

      Na Carving jsou vhodnejsi boty, co Te pusti vice do predklonu, byvaji vetsinou trochu jinak konstruovane, maji treti prezku pres kotnik.. me se velmi osvedcily Dalbello Axion 10 https://sjezdove-boty.heureka.cz/…10-ms-10-11/#…

      Kdysi jsem je vycetl na nejakem foru o carvovani a spokojenost velika, vnitrni bota je vypejkaci, takze se trochu prizpusobi, skelet ale samozrejme musi cca sedet.

      Atomicy byvaji hodne uzke a nizke (ne na vysoky nart).

      0 0
      • Soreno  

        Předklonu nebo nákleku? A co je to ten carving? Ale já tomu prd rozumím – Krab by k tomu řekl víc.

        Nicméně zakladateli doporučuji přečíst článek o výběru bot na snow.cz – velice poučné.

        Ps: na carv.cz opravdu relevantní info nehledej

        0 0
        • mastihuba  

          na tom snow.cz pěkně napsany, asi bych se mel zamyslet nad svejma 15–20 let starejma botama…

          0 0
          • fantozzi  

            Na starsich lyzacich nemusi byt nic spatneho, sam jezdim v modelu z roku 1988 a zatim se na vymenu nechystam :-)

            0 0
            • JSt  

              plesniva boticka, holene odreny do krve od vymackanych jazyku… nic takovyho nepozorujes? :-)

              0 0
              • Soreno  

                Tak ona už tam za ty léta žádná botička není :), ale třeba je na sněhu jeden den/rok a pak jsou jako nové.

                0 0
              • fantozzi  

                Ne, zatim jeste ne. Proc by mela byt boticka plesniva? Po kazdem pouziti staci uskladnit tak, aby byla vetrana a hlavne nedavat do vlhkeho sklepa.

                Je ale pravda, ze jsem je kupoval „az“ 1992, kdy se u nas rusil TUZEX :-)

                0 0
                • JSt  

                  mozna se ti vubec nepoti nohy. :-)

                  pro me tyden lyzovani na horach, zanemana vpodstate tyden nonstop mokre boty at je pres noc skladuju kde chcu a jak chcu. a to casem neni uplne bez nasledku, kor pro konstrukcne a materialove dvacet let stare boty. ;-)

                  0 0
                  • fantozzi  

                    Ano, mozna je to tim – nohy se mi opravdu temer nepoti…

                    0 0
                    • Radus  

                      Každá bota má svoji délku životnosti . Zpravidla boty s menší flexí pod 80 jdou do kopru velice rychle a naopak . Tak to prostě je . Bota je spotřební materiál . Takže bota 10 let stará nemá stejný vlastnosti jako na začátku .

                      0 0
                  • stan99  

                    Jediným řešením je vysušení

                    https://www.zbozi.cz/hledani/?…

                    0 0
                  • Breakpain  

                    Blbě se zeptám – a co teploUŠ? Nebo vyndat na noc botičku a dát ji sušit k topení atd?

                    Jako chápu, že jsou mokré po lyžování, mám to taky ;) … ale do rána je to vždy suché – buď to vycpu novinama/dám vyhříváky (případně v zahraničí mají vyhřívané místnosti s cirkulací vzduchu), anebo botičku prostě vytáhnu a dám sušit venku … do rána vždy sucho.

                    Já jestli jsem Tě pochopil dobře :-) …

                    0 0
                    • krabica  

                      Za mně TeploUš, je super vlézt do vyhřáté boty.

                      0 0
                    • mastihuba  

                      jirik zapomel napsat ze chrape v betonovejch bunkrech v pohranici. kdo by sebou tahal na trip teplouse ze… :)

                      0 0
                    • JSt  

                      lyzaky rozebiram samozrejme pokazde. bez buzeranta nebo takoveho toho spesl tvarovaneho topeni na nasazeni boty jsem bez sance mit rano lyzaky ve spicce suchy. ale jo, mozna to je jen muj problem. ;-)

                      0 0
                    • kokoska.rokoska  

                      Za mě asi takhle:

                      1. Turistických lyžáků vyndat botičku – je tlustá a když nasákne, v botě neuschne ani s dopomocí.
                      2. U sportovních lyžáků použít teplouše, protože tenkou botičku do rána v pohodě vysuší a navíc botička moc vyndání/zandání nepřežije.
                      3. U plugů to máš jednoduché, vylejzáš i s botičkou :-)
                      0 0
            • Jenda  

              nevím, nechce se mi věřit, každému z mého okolí kdo tyhle boty jezdil udělaly to samý – prostě se díky tomu množství štelovacích nesmyslů jednoho dne na svahu krásně rozložily na prvočinitěle :-)

              0 0
            • Petr L2  

              To bych si tedy netroufnul, já si po 21 letech ze srandy obul lyžáky, co jsem si koupil za první výplatu a co odpočívaly ani nevím proč v krabici na půdě a sotva jsem utáhnul přezky, tak se skelety rozletěly na několik kusů, v zásadě jsem zůstal stát na podrážkách s vnitřní stranou skeletů. Představa, že něco podobného zažiji za jízdy.......

              0 0
              • allrose  

                jj když ti podrážka i s lyží odjíždějí do údolí a tebe zebe chodidlo..nordica 8 let stará

                ten rok jsem nebyl sám v půjčovně se stejným problémem, se stejným ročníkem nordiců

                0 0
                • Petr L2  

                  U mě to byly Nordica z 1984 :-)

                  0 0
                  • Max  

                    Mně podobně staré a obě najednou :) V 90. roce poprvé v Alpách, naštěstí tam byly půjčovny.

                    0 0
            • -b-n-x-  

              3F a jeste zije? Tohle snad praskalo jeste v obchodech.

              0 0
            • mirabike  

              tyjo, taky jsem měl Dynafity – byly skvělý, ale stejně, jako všechny okolo, co jsem znal mi praskly..

              0 0
      • vojtechposmourny  

        To s těma Atomicama jsi slyšel kde?

        Každej velkej výrobce má několik řad bot o různých šířkách. Udávají se tuším k referenční velikosti MP 27,5. Zpravidla to bývá tak, zě čím je bota více výkonnostně založená, tím je užší.

        Takže ano, může být úzký a nízký Atomic, ale stejně tak může být Atomic se stejným MP široká bačkora.

        0 0
    • Radus  

      Dobrý jsou Dalbelo krypton právě pro možnost velkého nastavení boty flexe náklek a další . Mám už třetí a velká spokojenost . V prosinci jsem kupoval za 5400, kč loňský model

      0 0
    • -b-n-x-  

      Do 5,5 tisic se snad ani zadne preskace neprodavaji ne? Uz jsem to teda delsi dobu nesledoval, ale ja naposled kupoval neco pred cca 10 lety a byl jsem stastny kdyz jsem je sehnal za 7500.

      0 0
      • allrose  

        Třeba sportovní od jedné značky 14/15

        http://www.tecnicacz.cz/…mance-14-15/

        0 0
        • scota  

          Mám Techniky a jsem spokojen. Co se tyká velikosti bot, tak kdysi jsem jako student lyžoval v malých botech. Otlačil jdem si lůžko nehtu na palci, celé se to zanítilo a nakonec mi nehet na chirurgiii strhli. Dalšího půl roku jsem kulhal :-( Praskáče se kupuji uzké, ale né malé ani velké.

          0 0
        • scota  

          Mám Techniky a jsem spokojen. Co se tyká velikosti bot, tak kdysi jsem jako student lyžoval v malých botech. Otlačil jdem si lůžko nehtu na palci, celé se to zanítilo a nakonec mi nehet na chirurgiii strhli. Dalšího půl roku jsem kulhal :-( Praskáče se kupuji uzké, ale né malé ani velké.

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            To, že sis koupil špatně, neznamená, že máš pravdu. Boty se kupují tak, aby v žádném směru nebyly velké. Protože, jak psal pan kolega Krabica, malé boty lze snadno zvětšit, s velkými nic udělat nejde.

            Už jsem sem na B-F nejednou linkoval článek Ivana Sosny ze Snow.cz o správném výběru bot. Pro běžného lyžaře těžko najít lepší studijní materiál.

            A komu Ivanovy informace nestačí, ten jistě přesně ví, jaké boty potřebuje a nebude se ptát (maximálně kde ve světě konkrétní botu nejlépe koupit).

            0 0
    • Radus  

      Krypton za 5400 kč

      0 0
    • embi  

      Jezdim Nordicy NRGY PRO 1 (ty tam mas 3, asi to bude podobny). Skvely boty, padnou naprosto perfektne. Ulovil jsem je za 6.5K na podzim:)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jezdím už několik let Dobermanny WC150 za 4 tisíce Kč, padnou perfektně, nemusím povolovat ani první den lyžování, skvělé boty! Akorát v pondělí se mi přetrhla tkanička v botičce, jinak bez závad. 

        0 0
        • fantozzi  

          Dobermann WC150 za 4t??? Prosim o navod jak toho docilit :-)

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            Hledat po celém světě :-)

            Já mám, byť z jiného zdroje než Krab, Nordica Dobermann Aggressor WC 150 (víc mi vyhovuje ofset špiček) taky zhruba za čtyřku, dokonce myslím necelou.

            K věci – i v ČR se dají sehnat, zhruba za 5 tKč ležely dvoje „stopadesátky“ docela dlouho v Kobylisích v Helia Sportu, ale před Vánocemi minimálně jedny vymizely.

            0 0
          • Soreno  

            Nordica Dobermann WC 130 za 3500,– :)

            Loni koupeno na bazaru Svazu lyžařů nové. A musím říct pohodlí, když máš úzkou nohu. Vydržím celý den, povolím jen na oběd:).

            0 0
            • obda  

              S tema cenama je to, panove, nechutna provokace :) Mně přišlo dost náročné jen někde sehnat botu, která mi bude sedět a v mém čísle. A to jsem chtěl jen flex okolo 100. Sehnat padnoucí botu ve správné velikosti s flexí >=130 a ještě za tyhle prachy – nechápu.

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                Flexe 100 je pro lehkou mladší žákyni akorát a protože lyžujících dětí je dost, takové boty se snadno prodají a nikomu na krámě nezbudou.

                Naopak dospělých lyžařů mnoho není a tak plugy seženeš za rozumný peníz poměrně dobře, jak v kamených obchodech v ČR, At, It, tak na Ebay.de. Jen musíš vědět, jaký přesný model a délku skeletu sháníš.

                Lidi se prostě velkého čísla flexe bojí, protože vůbec netuší co znamená. A šněrovací botička je pro ně už úplné UFO. K tomu přidej naprosto zanedbatelnou informovanost prodavačů jak takové boty vůbec obout, natož správně vybrat, doplň to nářky plačkinů jako JSt a máš jistotu, že dobré boty se dají sehnat levnějí, než turistické.

                0 0
                • obda  

                  Bez zkouseni nekoupim, a v kamennych obchodech v CR toho zas tolik neni. A nebo jsem mel v Brne smulu. A lip nez ta zakyne nejezdim, zatim mi to staci ;)

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Já ti rozumím, je to psychicky náročné, ale má to smysl. Plug z obchodu je stejně jen polotovar a v návodu máš výslovně napsáno, že bez úprav pro konkrétního lyžaře není určen k přímému použití.

                    Najít správnou délku skeletu a typ kopyta zas tak složité není (zase odkáži na snow.cz), typů bot je pár (z běžných Dobermann, Lange, Fischer), porovnáním tvaru skeletu s nohou určitě zjistíš, který je nejpodobnější a „skeletovou“ metodou své doměnky potvrdíš/vyvrátíš a vybereš správnou velikost. Pak za 100–200 € koupíš vhodné nové boty z ebay.de a buď odneseš boot-fitterovi, nebo si koupíš dremla a vyfrézuješ si je sám. Celkově se dostaneš i s úpravou a kvalitními stélkami na cenu běžných turistických bot, ovšem s nesrovnatelným pohodlím a přenosem informací a hlavně násobnou životností skeletu+botičky.

                    0 0
              • Soreno  

                Hele byla to nahoda, projizdel jsem bazar kvuli lyzim a najednou objevim inzerat trenera lyzovani z Pisku. A zrovna jsem trefil velikost. Ale jinak v tu dobu byly na ebay taky asi za 100 euro neco + postovny, ale 150 flexe. Je to modelovej rok 2011 jestli se nepletu.

                0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Starší model ve výprodeji výprodejového hope, ale měli je tam přes 2 roky. Před tím Head RD (FI140) za 3.000 z Hypernovy, ale ty byly MP280 a musel jsem sahat frézou i do špiček, což jsem naštěstí na Dobermannech (MP285) už dělat nemusel.

            Hlavním cílem mého sdělení bylo, že je šumafuk, jaké kdo má boty, každá noha je originál a zkušenost s konkrétním modelem je přenositelná jen omezeně. Je to, jako u všeho, o požadavcích a prioritách. Pohodlí, tedy to, že boty netlačí, považuji za základ, kterého se dá dosáhnout přiměřeným výběrem a případně další ‚customizací‘ pomocí vložek a úprav skeletu.

            K samozřejmému pohodlí pak padnoucí sportovní boty nabízejí ještě další věc, kterou je téměř dokonalý obousměrný přenos signálů mezi lyžařem a lyží, který najde uplatnění zejména při lyžování na dlouhých a poměrně tuhých (obojí vzhledem k obecnému průměru) lyžích nebo při jízdě na slalomkách slalomovými oblouky.

            0 0
            • fantozzi  

              Ja jsem treba doted myslel, ze MP 280 nebo 285 maji stejny skelet, stejnou boticku a lisi se pouze vnitrni vlozkou…

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Firma od firmy, ročník od ročníku. Některé vyrábějí skelety v celodesítkové řadě xx0, jiné v pětkové xx5. U závodních bot není downsizing botičkou efektivní, takže jsou boty po číslech a kupuje se ta menší s tím, že se skelet upraví a botička mívá neoprenovou špičku, případně se nechá ušít nová na míru.

                Ale jinak je pravda, že u rekreačních bot jsou zpravidla dvě velikosti botiček pro jeden (větší) skelet, bývá označen 280–285 zespodu na podešvi. Pak přichází na řadu délka podešve, ta je pro MP280 cca 320 mm, pro MP285 cca 325 mm.

                0 0
        • embi  

          Me se chce tezko verit, ze v tom vydrzis tak dlouho… Ja musim povolit kazde 2 jizdy. Nemas ty o cislo vetsi botu :D ?

          0 0
        • Jenda  

          jak máš velkou nohu? ;-) ono některý velikosti se za levno shánějí přeci jen lépe a radostněji.

          Pro mě je bohužel většina takovýchto bot nereálná, mám fakt širokou nohu, takže jediný co mi aspoň trochu sedne jsou rossignoly a i ty jsou mi dlouhý abych se vešel na šířku, nicméně utáhnout je tak aby mi noha nelítala samozřejmě můžu, musím ale dole vždy povolovat přezky na komínu a občas i spodní, zejména ráno, odpoledne už si noha trochu zvykne

          0 0
          • kemo  

            Dnes už není takový problém sehnat firmu, co dělá skelety tvrdých bot v různých šířkách (například Tecnica). Ale jasný je, že v závodní kategorii jsou boty povětšinou úzky s tím, že se případně doladí na míru.

            0 0
            • Jenda  

              jenže cena leze pak do nesmyslu :-/

              0 0
              • kemo  

                Záleží na cenovém limitu. Loni jsem pořídil ve slevě (ale stále ještě v sezoně) TECNICA Mach1 130 LV (nezávodní právě kvůli širšímu chodidlu) za cca 8000.

                Na nějakém českém bazaru byla nedávno nabídka nových vacuum fisherů kolem 5500 atd.

                Záleží jak moc na to pospícháš, jak moc si to hlídáš a co od boty čekáš.

                0 0
          • kokoska.rokoska  

            Rossignoly jsou Lange v jiné barvě a přes nárt jsou užší, než třeba Dobermanny (a ostatní značky používající stejné kopyto); přes metatarzy jsou – pravda – zase širší, takže vyzkoušej.

            BTW: Jak moc širokou nohu máš? Já mám jednu 108 a druhou 109 mm a Agressory v šíři 95 jsou přesně akorát.

            0 0
            • Jenda  

              Nevím kde se to přesně měří ale pokud v nejširším místě chodidla, tak tam mám někde kolem 116.

              0 0
              • kokoska.rokoska  

                Zase doporučím Ivanův článek na snow.cz a rozsáhlou diskusi.

                Měří se tak, že si ráno po probuzení sedneš na židli, bosou nohu volně položíš na zem na papír, pomocník ti ji natěsno obkreslí a kresbu změříš v nejširším místě.

                Pokud ti vyjde opravdu 116, pak při konfekční délce nohy (řekněme do 300–310 mm) můžeš mít problém a budeš muset koupit skelet jen o číslo menší než nohu, protože na menším zřejmě nebude dost materiálu na frézování. Ale to je všechno teorie, nejjednodušší je nohu do skeletu strčit a ono to dost napoví…

                0 0
                • Jenda  

                  jsem si to zkusmo udělal, tedy šířka těch cca 115, délka bratru 285.

                  0 0
                  • kokoska.rokoska  

                    Jestli máš teď ve třičtvrtě na jedenáct 115, tak ráno naměříš 112, možná 110. Takže za mě pohoda.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      Ale to pak múže lyžovat jen pět minut po probuzení, ne? :)

                      Využiju místních odborníků: lyžuju už poměrně málo, cca týden a něco ročně, více méně jenom upravené sjezdovky, rychlý carving, nemám rád příliš tvrdý boty, mám vysoké nárty a jiné vychytávky, jednu dobu jsem jezdil se skialpovým vázáním a snowboardovými alpine botami, ty jsou poměrně vysoké, ale dají se nastavit co do flexe ve více směrech a dovolují hodně zakleknout… pak jsem koupil Dalbello Axion, spokojenost, ale ta botka by mohla být lepší, je sice vypejkací, ale zas tak moc se nepřizpůsobí, ty SNB race boty měly vnitřní botky co šly vypéct před každou sezónou znovu a fakt ten tvar držely a dobře seděly. Existují nějaký zvlášť botky, s vypejkáním a více materiálem, ne úplně tenké?

                      0 0
                      • kokoska.rokoska  

                        Lyžař, poté co vstane, nasazuje kompresní podkolenky, aby noha nenatékala. A dle osobní chuti pak jen řeší přestup do lyžáků, někdo jezdí v kompreskách (já), někdo v dámských punčochových ponožkách (Ivan Sosna), někdo v oblekových ponožkách (Krab). Navíc, za těch pár minut, mezi probuzením a první jízdou by ti většinou noha moc nenatekla ani bez kompresek.

                        K dotazu – já osobně bych do „vypejkací“ botičky nešel. Tvar je stejně definován skeletem a mírně naivní si myslet, že onen mezikus (botička, liner) to zásadně změní. Pokud chceš opravdu pohodlí, navštiv bootfittera a prober s ním požadavky a určitě najdeš řešení a na mnoho sezón. Dá se udělat i individuální vypěňovací botička, nebo kombinovat ruzné skelety s ruznými botičkami (tuším Honz8t má v Atomic skeletech Dobermann botičky), ale základem je správně padnoucí skelet. Poslední možností je Strolz.

                        0 0
                        • natureman42  

                          Vypěňování, frézování, Strolz – ještě bych ten bootfitting doplnil :

                          • trochu mě překvapuje, že tu ještě nezazněly technologie vypejkani skeletu (tj.ne jen vnitřní botky!) typu ATOMIC MEMORYFIT nebo SALOMON CUSTOM SHELL (či obdoba od DALBELLA / K2), ev. FISCHER VACUUM FIT.

                          Tuhle zimu jsem zákazníkům vypejkal skelety snad každý týden a všichni max. spokojenost.

                          Základem je změřit nohu včetně šířky (na to máme footsizer od Sidasu), kromě správný délky pak vybrat vhodnou šířku skeletu (např. HAWXy od Atomicu se dělaj v 98–100–102 šířkách), nabídnout kvalitní anatomicky tvarovanou stélku místo té co je v botě (ta u levnějších bot většinou za moc nestojí) a pokud někde tlačí, tak dotyčná místa olepit speciálními nálepkami a za 20–30 minut je skelet na míru hotov..

                          Za všechno hovoří případ pořeza se 121 mm širokou nohou, kterej trpěl snad ve všech širokých skeletech, co zkusil… Vybral sem mu Atomic Hawx Magna 110, olepil boky a nárt, nejdřív udělal fitting vnitřní botky na fukarech, pak skeletu v MEMORYFIT troubě. Za cca. 45 minut hotovo, chlapík se po první lyžovačce vrátil a nadšeně děkoval.. Takže dá se hodně..

                          0 0
                          • allrose  

                            „a pokud někde tlačí, tak dotyčná místa olepit speciálními nálepkami“

                            prosim tě jak to vypadá..odkaz klidně do mailu

                            mám problémové místo na propadlé klenbě bříška za prsty a „anatomická“ vložka je nesnesitelná a boty musím zouvat

                            dík

                            0 0
                            • vojtechposmourny  

                              Myslím, že na problémové místo nalepí tlustou samolepku před vypejkáním skeletu. Ten se v tom místě potom vytáhne, takže to netlačí.

                              Zázrak v tom nehledej ☺

                              0 0
                          • gerrard  

                            Da se vyresit siroke lytko? Kdykoliv jsem za posledni roky vyrazil koupit lyzaky, tak se nikdy nezadarilo.

                            0 0
                      • vojtechposmourny  

                        Třeba Intuition, ale nevím, kde je v ČR sehnat.

                        0 0
                        • tromboonen  

                          Jo, v tech DeeLuxe bylo neco podobnyho, ale byly to takovy valenky leva strana pres pravou, na lyze by se hodilo spis neco s jazykem, o ktery se holen opre..

                          0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        rychlý carving, nemám rád příliš tvrdý boty

                        To prosím Tě před žádným lyžařem hodným toho označení neříkej. Rychlý carving se v podstatě nedá ani na GS, na to potřebuješ SG a prázdnou ledovatou sjezdovku. A celkem tvrdé boty.

                        Jinak sis měl koupit spíš Kryptony, ale ty jsou úzké. Ještě mě napadají Flexony (BumbleBee či jak se teď jmenují), existují i v lyžařské a ne jen snb verzi.

                        Pokud potřebuješ výraznější úpravy bot, tak určitě na skeletu a ne na tlusté botičce. Nevěnuješ-li se funcarvingu, nepotřebuješ v botách klečet, lyžuj jako člověk – tvor vzpřímený.

                        0 0
                        • vojtechposmourny  

                          Jestli myslíš Raichle Flexon, tak ty teď dělá Full Tilt.

                          0 0
                          • tromboonen  

                            Na tech se kdysi jezdilo i na tom tvrdym SNB, ale ty SNB DeeLuxy, Raichle a Heady z odkazu nize jsou prece jen o trochu lepsi, bych rek… nechci „mekky“, spis tvrdy, ale ne uplne neflexibilni, tezko se to popisuje..

                            0 0
                        • tromboonen  

                          Hele kluci ne.erte me, jsem samozrejme samouk, v bránách jsem nikdy nejezdil, progrese byla strasne dlouhy rovny lyze a sileny tereny – napriklad na severni sjezdovce na Lyse Hore blahe pameti, tam byvaly na boruvci takove zvlastne serezane boule (ovsem tam se jim rikalo muldy), doura dolu mezi nimi tak 1,5m, v pruseku mezi lezicimi stromy to taky byvala legrace… pak jsem trochu skialpoval, i na sjezdovkach jezdil se sirsima a delsima lyzema, R 20–25, ale to clovek musel jet hodne rychle aby ten oblouk drzel, ted mam tusim neco kolem R 15, takove ty Doubledecker Atomic co kdyz se prislapnou tak oblouk zkrati (je mi jasny, co si o tom budete myslet), uplne kratke slalomky mi nesedi citim se jak naboso, Head dela nejake kolem R15 ale se slusnou delkou 175 tusim, ty uz podrzi i v rozjebanym snehu… nevim, jak nazvat to, co jezdim, proste se mi libi rezat oblouky, u GS lyzi je to na me vetsinou uz moc rychly..

                          Ty Dalbella mi fakt dost pomohly, Kryptony jsem na noze nemel, maj jen tri prezky, ty moje mi myslim jakz takz sedi, zadne vyrazne problemy nemam, ale proste u tech SNB sjezdaku ta botka byla vymakanejsi, asi jako je u hodne dobrych a spis na sjezd orientovanych skialp nebo freeride bot, ale nemusela resit chuzi, takze o to lip sedela. Jinak neklecim v tom, ale v zacatku oblouku mi ta moznost jit kolenem vic dopredu pripada dobra, rozhodne mi to funguje lip, nez mega tvrde boty

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            No jo, ale snb boty jsou v podstatě echt závodní (Raichle, Burton, DeeLuxe, UPS), kdežto Axony šedý lowend. Nenech se u Kryptonů zmást třemi přezkami. Náklek se dá V-cutem zvýšit u jakýchkoliv bot. I bez něj jsem měl v Headech RD pocit, že si klekám na špičky, pocit ze závodnějších bot je úplně jiný, tím, jak se síly lépe rozkládají a bota nikam neuhýbá a nedeformuje se tolik. A není to určitě jen o FI, lehčím vahám stačí klidně takovéto (závodní) boty s FI 90.

                            0 0
                            • tromboonen  

                              Zrovna jsem to tu chtel napsat, http://www.alpinecarving.com/…_models.html DeeLuxe a Blaxy jsem mel, ty Dee Luxy byly fakt luxus, skyby mely din podrazku, jsem na nich doted, nevim, jestli se meri flexe u SNB bot stejne, ale proste nebyly tvrdy a naklek i bocni flexe se daly stelovat (ta bocni samozrejme na lyzich nema vyznam).

                              A s tim mym jezdenim, byla tam jeste ta SNB kapitola, ale vzdycky jsem preferoval tvrde vazani a boty a carvova prkna, krome kdyz jsem byl v Emerice, kde se to skoro nedalo sehnat, tak jsem mel Burton 3 prezkove vazani, ale na Severozapade stejne bylo tolik prasanu, ze se to dalo i na mekcim setupu… SNB uz nejezdim, nohy nestihaj, ale nikdy me nebavilo soupat se na tom bokem, posedavat pod terennimi vlnami a obcas poskocit jako to jezdi 90% lidi, proste carvovat a jezdit rychle, pak se objevily vykrojene lyze a dneska se da podobne jezdit na lyzich (oblouk cely zarizly) a bavi me to vic nez na SNB, protoze ty lyze jsou dve na sobe nezavisla prkna, SNB kdyz zariznes tak jedes, na lyzich se ten oblouk jeste ovlivnuje behem nej..

                              Tak jaky boity bys na to doporucil? Ty SNB fakt nebyly tvrdy, sedely, opora obrovska, jsou i vyssi, ale pritom mega pohodlny a v kolenou se dalo chodit nahoru/dolu dopredu/dozadu, asi to bude (zlo)zvyk z toho alpine SNB, ale nejak to potrebuju i na lyzich.

                              0 0
                              • mastihuba  

                                jenze na lyzich za tebou nikdy nezustane vyriznutej takovej lavor jako na SNB. :)

                                0 0
                                • tromboonen  

                                  No asi ne, ale je vetsi sranda koordinovat ty dve prkna a me furt chytaj krece, na SNB si ty nohy proste neodlehcis, furt makas obema… na ten tejden co stiham mi to staci na lyzich, a taky jsem uz nejak nebyl schopnej najit to spravny prkno kdyz jsem nabalil nejakej ten tuk, 156tka burton uz byla mala, neco ultra dlouhyho a tvrdyho nefungovalo a takove ty specialy za 15–20k byly mimo rozpocet, proste jsem to zabalil :) Ale jednou se chystam vyjet nekam za echt prasanem a jeden den si pujcit nejake prasanovky obrovske a druhej velke siroke prkno a uzit si to.

                                  0 0
                                  • mastihuba  

                                    ja uz taky vic lyže a misto jarniho ledovce radeji teplo na malorce nebo v toskansku :)

                                    0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Burton Alpine 156cm, trochu podměrečný pro chlapa, nemyslíš? Ohledně lyžování bych Ti doporučil naučit se lyžovat, pak přehodnotit požadavky na boty. Zaplať si na půl dne instruktora nebo trenéra, mohu Ti jich několik doporučit. Jinak lov mezi freeride až freestyle botami, tam najdeš, co hledáš. Na počet přezek nehleď, Kryptony, Head Hammer, Salomon SPK nebo Ghost nebo MTN Explore …

                                0 0
                                • tromboonen  

                                  Tak ja uz to asi doklepu, nemam zavodni ambice a kratsi oblouk mi proste vyhovuje lip… ten burt nebyl Alpine, ale carvovat umel, dokud jsem nepridal kila, pak to umel taky, ale v prasanu se uz propadal :) Mrknu na ty boty, dik.

                                  0 0
                          • mastihuba  

                            ja ti rozumim. mam to doma a jeste na tom jezdim. :)

                            https://www.google.cz/search?…:

                            0 0
                            • tromboonen  

                              SNB nebo lyze? Me to vyhovovalo i na lyzich (Dee Luxe Lemans), ale dalo se to jenom se skialp vazanim (Fritschi) a ani tam nebylo pripadne vypnuti ve vsech rezimech uplne zajisteno, kdyz jsem presel na klasicke sjezdovky, tak jsem je musel poslat dal..

                              0 0
                              • mastihuba  

                                SNB. na lyze mam raichle F1, ty uz jsou taky za zenitem. prave budu muset vybrat nejaky nastupce a tydle oboje mi sedi pěkně. kdysi v 17 jsem koupil papuce s tim ze mi jeste muze vyrust noha o pul cisla vetsi a lyzovat se v tom nedalo. pak si me na zajezdech ROH vzali pod kridlo stari lyžaři a oboje boty mam tip top, presne, aby v tom noha nejezdila. Podle toho co tady ctu, tak nekteri asi jezdi v zaklonu, ze potrebuji vetsi boty nez je nutny. :)

                                0 0
    • kemo  

      Zdá se mi, že se diskuze poněkud zvrhla až zradikalizovala směrem k jednomu správnému lyžování. Přitom, co je to lyžování? Podle mě cokoliv, kdy má kdokoliv na nohou lyže. A to sám myslím kopec nesjíždím úplně špatně a při pohledu na sjezdovku moje oko často trpí. O tom to ale přeci není. Ani o měření pi…ků na téma, kdo lépe sjede pro 99.9% lyžařů v horní části nesmyslně prudký Stoh.

      Předesílám, že nejsem zastánce poláků řítících se na slalomkách závratnou rychlostí hlava nehlava dolů z kopce. Ale upřímně, ať má kdokoliv krátké nebo dlouhé lyže, tak dokud je schopen ovládat je a ne naopak a zároveň není nebezpečný svému okolí, tak je mi jedno, jestli na nich jede oblouk 7 nebo 20 metrů – hlavně když ho to baví. Pokud je navíc ochoten se učit a posouvat, tak tím lépe.

      A bez pokusu o flame – ono i na slalomkách není důvod jet každý oblouk ±7m čistě po hraně. Vždyť záleží na tom, jak je to postavený nebo jak se stíhá. Občas se přismýkne, občas trochu pustí.

      Při pohledu na volně lyžující závoďáky (třeba po tréninku) nemám pocit, že by většinově na slalomkách neuměli. Jako všude se dají najít chyby, ale…

      0 0
      • krabica  

        Já mám nejradši ty „lyžaře“, co sotva stojí na lyžích a pak lezou na černou, v nejužším místě se ve skupince zastaví a neví jak dál… Z těch jsem úplně „nadšený“. Vůbec je nechápu, místo toho, aby se učili lyžovat na modré…

        0 0
        • mastihuba  

          tys asi nikdy nebyl decko co si chce dokazat ze sjelo černou. :)

          0 0
          • Soreno  

            Tak naposled si to dokazovala holcicka v Jesenikach, bohuzel.

            0 0
            • mastihuba  

              ano, ale to bys mohl vztáhnout k čemukoliv. Rodičům bohužel stačí že se dítě udrží na nohou a sjede svah. Pak už jej nechají jezdit samostatně bez dozoru. Je to nejhorší co pro dítě mohou udělat. Naučí se hromadu zlozvyků, který už prakticky nejdou odnaučit. Problém je že stejný zlozvyky mají i rodiče, kteří nemají potřebu se zlepšovat a něco učit. Stačí jim že jezdí rychle z kopce dolů. Taky jsem sbíral ze svahu děcko, který mělo jednu lyži otočenou dopředu a druhou dozadu. Naštěstí mělo velkou botu a noha se v tom asi nějak otočila. Ale ten křik byl hroznej…

              0 0
        • allrose  

          rozumím ti,leč jsem na dané sjezdovce poprvé,najedu nad nej padák a prohlédnu si terén a rozmyslím jak pojedu, a i když už znám ,přibrzdím nad ním abych se podival,zdali v sešupu kam nevidím se někdo nemotá

          obecně sjezdovky jsou dost plné různých lidí a je lepší kolizím předcházet

          taky si rád sjedu v celku a svým stylem bez vyhýbání,ale ono to prostě nejde

          nejlépe jsem si zakárvroval na sjezdovce „expert only“..byl jsem tam sám:)

          0 0
          • krabica  

            Tak napálit to někam, kde nevidím je blbost, ale takhle jsem to vůbec nemyslel…

            Šlo mi spíš o borce, co pluhem drtí černou. :-) Ale rozumím, že hodně lidi není soudných a nejsou schopni myslet do důsledků. :-) Když jsem se učil lyžovat, tak jsem do zblbnutí jezdil lehčí sjezdovky, dokud jsem neměl pocit, že mi to jde a pak přešel na těžší.

            0 0
            • allrose  

              jj těžko vysvětlit,že smýkavej oblouk je jednodušší a méně namáhavej,zabere méně místa a bezpečnější…ale někde se na krpál musejí naučit..je to o soudnosti jak říkáš

              nevím jak to vypadá u nás ,7let jsem u nás nebyl,ale pokud stejně jako na silnicích,tak je to pěkná džungle!!

              0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Nemusí jít hned o bezmozka šusujícího na slalomkách. Problém vidím v tom, že dav jezdí celkem rychle volnou vlnovkou, při které není sám sobě nebezpečný a není nebezpečný ani ostatním vlnovkujícím. Pokud se ale vyčleníš z davu a byť i jen v úzkém pásu (2–3 pruhy rolby) oblouky zavíráš, tak sice klidně cca stejnou dopřednou rychlostí (nebo i větší), ale dolů se pohybuješ často pomaleji (protože toho nakličkuješ víc a v hodně utaženém oblouku lyže brzdí), na což nejsou ostatní připraveni a mají s tím zřetelný problém, protože měníš směr příliš rychle, než aby na to byli schopni reagovat a zatočit v té jejich rychlosti, jejich technikou a na jejich lyžích podle toho.

        Mám se přidat k vlnovkující většině? Lyže na to určitě mám, ale ještě se mi nechce rezignovat na snahu naučit se aspoň trochu lyžovat.

        0 0
        • kemo  

          To po tobě snad nikdo nechce? Šance na změnu v chování masy je ale nulová, takže nezbývá než pokračovat v potřebě jít se sklouznout hned ráno nebo na nějaký volnější kopec (Stoh, Alpy …). Osobně už v únoru v době prázdnin sjezdové lyžování vynechávám úplně, protože na přeplněné sjezdovce se bojím o své zdraví.

          0 0
        • goofy  

          Prostě se musíš jít svézt ráno a pak se už jenom kochat, nebo se na to vykašlat. Kdysi jsem taky šněroval sjezdovky dlouhým obloukem. Netvrdím teda, že jsem byl nějaký expert a u 35m obřaček jsem vykroužil 15m oblouk (ale nevím, kolik ty leže měly udávaný rádius), ale měl jsem nějaké Sporteny AHV a jezdil jsem si takový ten delší obřákový oblouk. Pak mě to ale přestalo bavit. Nejen, že mě 2× někdo srazil, protože nedával pozor, navíc ty masy lidí se už většinou (neříkám, že pokaždé) nedají zvládat, aby člověk nesrazil zas je. A jelikož mě to stejně vždycky táhlo mimo sjezdovku, tak jsem si koupil trochu širší lopaty a jezdím si v klídku, kde mě zrovna napadne. Navíc mě to teď baví i víc. :-)

          0 0
    • gerrard  

      :) Ono nestaci, ze se me pokousi znechutit lyzovani bezohledni pasaci na sjezdovkach co si klidne ve fronte na vlek zapali, predbihaji se, slapou po cizich lyzich, jedou jako hovada nebo stoji uprostred sjezdovky. Jeste se k tomu pridaji borci na BF coz toho tady udelaji vedu. :) Jeste ze ty lyzaky mam o dve cisla mensi. Hned se na tech slalomkach budu citit lip. :) Teda do te doby nez si koupim nejake lyze co umi jezdit i na pohodu. Uz me to fyzicky narocne lyzovani zas tak moc nebavi a chci se obcas svezt jak stara Blazkova, coz na tech soucasnych lyzich nejde.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ale jde. Jen se to musí umět. Musíš si předprogramovat mozek na styl „rakouský důchodce“ a hned bude svět na sjezdovce radostnější. Jde to dokonce i na GS 190+cm a ve tvrdých botách. :-)

        0 0
    • goofy  

      Tak jo… Čeká mě zase těžké období kupovaní nových lyžáků. Kde na Severní Moravě za dobrý výběrem?

      0 0
      • krabica  

        Madeja

        0 0
      • Fran-tic  

        sachasport, sova ski, madeja

        0 0
      • -b-n-x-  

        Tož, hodně úspěchů. Na tohle se teda taky hrozně netěším :-(

        0 0
        • krabica  

          Mně trvalo celý rok, než jsem si vybral. Nakonec jsem zakotvil u rozšířených Lange a jsem celkem spoko.

          0 0
          • -b-n-x-  

            Mě to jednou trvalo rok a stejně jsem napoprvé ty boty hned musel prodat dál. A napodruhé to bylo dvouleté trápení :-(

            0 0
            • krabica  

              Nechal jsem je ještě trochu roztáhnout ve špičce a dal custom vložky, takže tak. :-)

              0 0
              • krabica  

                Nakonec jsem dal košem těm mučícím nástrojům o Dr. Lange, a šel do pohodových Salomonů. :-)

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Shift130?

                  0 0
                  • krabica  

                    Ne sjezdové S/Pro 120, na prašan mám Technica G-Tour Pro. Jako Shifty by byly fajn, ale dost šlapu, ony jsou těžké a mají malý rozsah komínu.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Těžké? Ty kokos. Mě přijde jako kdybych na te noze nic neměl :-)

                      0 0
                      • krabica  

                        3/4 kila rozdíl na páru :-D

                        Hlavně jsou ty Tecnicy vhodnější horekopcom, dolů se to samo otáčí, i když né o moc…

                        0 0
      • goofy  

        Tak nakonec koupeny v Hope Sport. Snad jsem vybral dobře… :-D

        0 0
        • goofy  

          Tvl to už je mám sedmou sezónu? Se mi zdálo, že jsem je kupoval před nedávnem… :-)))

          1 0
    • ceo  

      Potřeboval bych poradit ohledně lyžáků pro ženu.

      Pokud se žena obuje pouze do botičky ( bez skeletu), tak se ji palec vytlačuje o cca 5mm z profilu špičky botičky ven.

      Ta botička má totiž elastickou špičku.

      Skelet je 265, a je dělaný pro 240/245 botičku. Žena tam má 245. Kdyby tam měla 240, tak to je v pohodě, tam bude ve skeletu místo, takto nevím.

      Všechny moje lyžáky měly pevnou špičku botičky. Že je tam elastický materiál vidím poprvé.

      Přemýšlím, jestli prodat, nebo je to takto naopak v pořádku. Lyžáky jsou nejeté, kupovány před těhotenstvím.

      0 0
      • Kouba_2005  

        V samotný botičce asi jezdit nebude, ne? Takže zkoušet komplet složenou botu. Nový se za pár jízd trochu vymáčknou a sednou si, takže můžou zezačátku trošičku tlačit – ale zas ne tak, aby v tom nevydržela celý den.

        0 0
      • mirabike  

        přesně jak píše Kouba, zkoušet celou botu a zapnutou – u rozepnutých mě taky tlačí palec a jak zapnu je to ok, bota by měla sedět přesně..

        0 0
        • ceo  

          Tohle vím.

          Mně by zajímala ta pružná špice, jak je to myšlený. jestli jen komfort, nebo se počítá s tím, že palec vyjede před „půdorys“ botičky.

          Jak jsem psal, všude jsem měl tuhou špičku a tohle je nějaký nový řešení

          0 0
          • krabica  

            Za mně dopředu rozhodně ne, to je blost, do boku snad, ale ve špičce to prostě nemá kam uhnout.

            1 0
          • Kouba_2005  

            Noha ti v bote prece nemuze jezdit dopredu/dozadu. To mas bud spatne utazeno nebo spatnou velikost, ze uz to zapinanim nedozenes. Pruzna spice stejne narazi do skeletu, tak je to k prdu.

            0 0
          • skaj  

            Vubec bych neresil pudorys boticky a pruznou spici (pro svuj klid zapomel, ze se neco takoveho deje:) a rozhodnul se jen podle pocitu v zapnute bote.

            1 0
      • natureman42  

        co je to za znacku/model?

        Jinak viz. Skaj nade mnou..

        0 0
        • ceo  

          https://www.nordica.com/…chine-3-65-w

          To vyznačené je absolutně měkké, bez opory pevnějšího materiálu. jen natažená pružná zateplena látka mezi podrážku a tuhou části boticky

          0 0
          • Kouba_2005  

            Tak to se musim podivat na svoje, jestli to tam mam stejne :-)

            0 0
          • -b-n-x-  

            Tohle má opravdu flex 65? Neni to ale teda spíše bota na chození?

            0 0
          • vojtechposmourny  

            Tohle se na některé botičky dává už řadu let. Za mne je to fajn, pokud potřebuješ víc místa na palce, stačí vytáhnout skelet, a botička se díky tomu může natáhnout.

            0 0
      • Sooree  

        Otázka je, jak to cejtí ve stoje v komplet zapnutý botě…

        Ale vzhledem k tomu, že to nejsou nový boty, můžeš zkusit vyříznout v botičce díru na palec :) Zní to jako kravina, ale v případě pár milimetrů to může znatelně pomoct, občas jsme to dělávali

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.