Boty na běh Merrel Vapor Glove 4

28 nepřečtených
  • doubeq

    Zdar, pomalu se mnou loučí moje boty a tak řeším co dál. Zaujaly mě Merrel Vapor Glove 4, jelikož bych chtěl vyzkoušet tenkou a lehkou botu, běhám asfalt nebo lehký terén, spíše cesty.

    Velikosti 47–48 :-)

    Má s nimi někdo zkušenosti nebo s podobným typem bot ? Díky.

    0 0
    • mr.antik  

      na asfalt mi ton nepřijde uplně fajn. Možná na nějaký klusání pár km, ale podle mojich pocitů je minimalsmus lepší na vyšlapané pěšinky, maximálně hladkou šotolinu, ale na asfaltu to je spíš nepříjemný.

      0 0
      • Melvin  

        Vidím to úplně stejně. Pokud mít jenom jedny boty na běhání, tak bych vzal něco trochu tlumeného, obvzlášť, když budeš většinou běhat po asfaltu.

        0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Podobným typem máš na mysli co? Nulový nebo malý drop, malé tlumení? Barefoot?

      Podstatné je: jaké objemy běháš, jakou rychlostí, jakou technikou došlapu. A co od té boty a od svého běhání čekáš. (A také záleží na tvaru chodidla, ovšemže.) Velikost 47–48, to nebudeš zrovna pápěrka.

      0 0
    • Martin  

      minimal boty je jen módní trend, ale na běhání to moc není, já sám mám odzkoušené, že nejlepší jsou hodně lehké silniční boty, třeba Saucony Endorphin, tedy Saucony pod tímto názvem dělal dráhové tretry, ale teď dělají i lehké silničky, které mají jen asi 80 gramů jedna bota, ale běhám v nich jen závody, pocitově je to jako když člověk běží bos, přitom tomu chybí nedostatky minimek

      na trénink jsou ideální lehké silniční Salming Speed nebo Distance

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Speed je dost hodně minimalistická, Distance by šla, nesedí každému. Když nějakou lehkou a citlivou, tak enRoute, jen není, oproti Distance, tak trvanlivá.

        S velikostí boty 47–48 už člověka gramy, pokud nezávodí, nejspíš nevytrhnou. Dají se (vyzkoušeno mnou) i pro relativně pomalá tempa po cestách a pěšinách, najít rychlé boty, ba právě naopak, přiměřená míra tlumení běh dokonce zrychlí. Na asfaltu tuplem. Tedy od Salmingu Miles a na cesty třeba Brooks Puregrit, ty podle mě nemají moc konkurenci.

        Případně se mohu u informovanějšího zeptat na adekvátní Nike nebo Mizuno.

        0 0
        • Martin  

          to je jasný, ale já reagoval na to, že původní požadavek byl na botu blížící se minimě

          jinak distance já používám už vyloženě do terénu, když je tedy sucho a nepotřebuju vzorek, na silnici je na mě pomalá, ty Endorphiny neskutečně letí a člověk má fakt pocit že běží bos, jako bys na noze nic neměl, ale přitom se s ní dá běžet, na rozdíl od minim, i přes kamínky, když na silnici leží, akorát se tedy špatně shání a nic nevydrží, tak cca 10× silniční desítka a šmytec, čili tak jedna závodní sezóna

          ps.: samozřejmě vše toto vychází z předpokladu zvládnuté techniky, nešmatlání přes patu, nenadváhy atd.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Distance zase, alespoň ty starší generace, obdivuhodně neklouzaly na mokrém asfaltu.

            0 0
    • rybička  

      Merrel Vapor Glove 4 jsem si koupil do posilovny, kde jsou super (dřepy, mrtvola atd.). Jsou tak příjemné, že jsem si je koupil i na běžné chození (kůže a kaučuková podrážka, jinak shodná bota Na běhání si to moc neumím představit, možná po zvládnutí správné techniky barefoot behání. Ale to nedokážu posoudit, už jsem léta neběhal.

      0 0
    • doubeq  

      Tak to shrnu do jedné odpovědi…

      Pápěrka opravdu nejsem, 97kg.

      Rychlost běhu se pohybuje okolo 4:30/km, takže nic moc. Závodů pár do roka po asfaltu a jinak seriál trekového běhu po celou sezónu (polní cesty, lesní pevné, tráva a kousek asfalt). Vše do 15km včetně tréninků, kde mám trasu po cestě kolem řeky a pár mostů.

      Techniku nedokážu posoudit, ale subjektivní pocit mám, že není nejhorší, když se koukám kolem sebe ;-) a podrážky jsou rovnoměrně opotřebené, jen špičky jsem v kopcích prodrbal.

      Boty mám právě docela tlumící a proto zjišťuju něco o minimální obuvi.

      0 0
      • Martin  

        tempo 4:30/km to máš osobák na 1000 m nebo je to tvé běžné tempo řekněme na tempový trénink?

        0 0
        • doubeq  

          Průměr na trénink, pohybuje se +/-10s v normální teplotě, třeba dneska při 31°C to bylo o fous horší :-D

          0 0
          • Martin  

            tak to se mi na 97 kg chlapa moc nezdá, hele, já mám 75 kg, osobák na silniční desítku 29:57 (aktulně tedy cca 35) a 4:30 v tréninku běhám už tempový trénink, ZV kolem 5:30, intervaly podle typu 2:50 – 3:50

            4.30 jako průměrné, tedy běžné tréninkové tempo na chlapa co má 97 kg fakt ne

            0 0
            • doubeq  

              Jakože je to moc rychle? Třeba je to špatná cesta, jelikož se moc neposouvám, drží se to spíš kolem 4:38, no evidenci nemám, jen paměť, tak je možný, že se opravdu pletu a je to o těch 10s víc ;-). Běhám po rovině kolem Labe. Jeden okruh mám 6 km. takže tempo se dá držet dobře a seriál je taky po rovině s výběhem na kopec Kunětická Hora.

              0 0
              • Martin  

                spíš že mi to připadá dost dobrý výkon na 97 kg chlapa, ale asi na 6 km rovině ok

                každopádně jestli se neposouváš, bude to tím, že ses dostal do tréninkového stereotypu, prostě běháš slušné tempo, ale pořád to stejné, tělo nedostává nové informace, zkus to víc kombinovat, jednou delší na nižším tempu (ideálně aerobním, tj. takovém, kde dokážeš během tréninku kecat se sparingem), jindy jdi běhat kopce do terénu, jindy fartlek v terénu, stupňované běhy, pak zařazuj intervaly, rychlostní tréninky, volné kompenzační běhy

                nebudu tady rozepisovat vhodné kombinace toho všeho, na to je na internetu modelů dost a umí ti to dnes sestavit i chytré sporttestery, každopádně pryč z toho „tempového stereotypu“

                0 0
                • doubeq  

                  Je pravda, že většinou jediná změna je vzdálenost, buď jeden nebo dva okruhy a tempo se snažím držet. No kopce u nás mám jen v podobě náspu mostů a zdymadla, jinak díky za rady.

                  0 0
                  • Martin  

                    ještě jedna důležitá věc – tak nějak přirozeně zrychlíš, když se ti podaří zhubnout

                    to co běháš běháš vlastně pořád v režimu krátkodobého metabolismu svalového glykogenu, co se týká energetického krytí

                    zkus přejít na dlouhé aerobní klusy, během tak 1–2 hodiny na tempech kolem 6/km, neboj se toho pomalého tempa, měl bys při tom zvládat normálně komunikovat, soustřeď se na techniku běhu (došlap, frekvence – tj. snaž se běhat kratší kroky na vyšší frekvenci, alespoň tak 180 kroků za minutu, klidně si počítej 3× do vteřiny a běhej stejnou frekvenci)

                    začneš přirozeně hubnout, zlepšíš techniku, zlepšíš vytrvalost, narušíš stereotyp, dostaneš základ na kterém budeš moci stavět další (rychlost, tempo atd.)

                    teprve po čase, až trochu shodíš, do toho začni zařazovat i tempové běhy, intervaly, tréninky rychlosti

                    ty tréninky rychlosti budeš potřebovat, abys narušil ten stereotyp, který si získal stálým běháním tempa, tj. umíš pěkné tempo 4.30/km, ale neumíš běhat rychle z jedné strany a vytrvale z té druhé

                    0 0
                    • doubeq  

                      A dá se toto aplikovat i na ostatní sporty jako kolo a plavání? Na kole si myslím, že ano, když bylo víc času na sebe, tak jsem takto trénoval na závody na kole, střídání dlouhých a pomalejších tras s třeba 30 km ostrým výjezdem se zaměřením na maximální průměr. Letos je na prvním místě miminko, samozřejmě bude i dál, ale už nebude tolik náročné a na podzim a přes zimu se chci dostat do lepší dormy, než loni a stihnout zase pár krátkých triatlonů.

                      0 0
                      • Martin  

                        jen velmi obecně, ale každý sport má svá specifika

                        mě když se narodila dcera tak jsem na kolo, běžky i běhání neměl čas, radši jsem se jí věnoval přes den a večer jsem jen chodil do posilovny, za tři roky jsem takto nabral 7 kg do svalové hmoty, pak jsem začal s dcerou běhat a běhat na běžkách, pop ár letech i zase kolo no a kila, co jsem nabíra tři roky, byla dole sotva za tři měsíce… takže u mého somatypu těch pouček ani není potřeba

                        0 0
                        • doubeq  

                          Zhubnout můžu tak 2 kila tuku abych se necítil slabě, moje stavba není zrovna ideální pro minimum svalů a v práci musím taky něco zvednout, třeba dneska za první dvě hodiny 480kg v akumulátorech :-D

                          0 0
                          • Martin  

                            no jo, taková práce pro atleta není, vše co pro ní potřebuješ tě pak při běhání limituje skrze aerobní nároky

                            0 0
                    • Xfantasy  

                      Pěkně rozebrané 1+

                      0 0
    • jonti  

      Manželka je má, jsou to opravdu hodně „barefoot“ boty, jak jsou široké a jaká je tam slabá podešev. I Inov8 F-lite 195 jsou o dost víc odpružené a mají větší drop.

      Za mě je fajn takové boty mít, občas se v nich proběhnout, ale na pravidelné běhání to není.

      0 0
    • Paja  

      Presne tyhle mam, ale ne na beh, mam je na chozeni po mekkem povrchu les/louka, jsou to barefooty, takze citis kazdej koren nebo kamen, i chuze po sotoline s kamenama je obcas slusny masochismus.

      Jinak jsou krasne lehky, prodysny, je to skoro jak bez bot (coz by mel byt asi ucel) mne sedi dokonale, ale na chozeni (natoz beh) po asfaltu bych si je nevzal.

      0 0
      • doubeq  

        Jako nemusí to být tenhle model, jen se mi líbí. Počítám i s tím, že budou jen na chození nebo jízdu na citybajku.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Tak nic neřeš, když se Ti líbí, tak si je kup. Jiné využití pro ně najdeš pokaždé, jen se obávám, že zrovna na kole budou nic moc.

          0 0
    • Velomiwookie  

      Mam Merrell Move glove a v tech bych si beh celkem dokazal predstavit, jen jsem se k tomu jeste nedostal je zkusit. Imo nebudou tak moc bare jako ty Vapory

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.