• dieegoo

    Před nějakou dobou se mi začlo při tahu za řidítka ozývat praskání. Vyčistil jsem dosedací plochu mezi představcem a řidítky, šrouby namazal. Na chvíli to přestalo, po pár dnech se praskání vrátilo. Tak jsem opět namazal, byl hodinu klid a za chvíli praskání zpět. Hrozně mě to štve :) Nemáte někdo nápad, co s tím? Je to na 100pro mezi řidítky a představcem, lupnutí se ozve i když jednou rukou držím představec a druhou rukou zatáhu za jednu stranu řidítek nahoru či dolů…

    0 0
    • rb  

      Možná blbá otázka.Když jsi to čistil,podival ses jestli tam neni ňaka prasklinka?

      0 0
    • Hejdik  

      Tento problém jsem měl,když jsem na kole používal ocelové vlajdy s pevnostní příčkou.Po krátké době se vyskytlo ono lupání pří záběru. Zjistil jsem ,že spoje příčky,která je připevněna na řídítka pomocí objímek a imbusů ,musí být dostatečně namazané vazelínou.Když pak po určité době zase vyschla,musel jsem to opakovat. Zkus namazat objímku představce ,která drží řídítka a uvidíš,třeba to přestane.Nezapomeň dostatečně utáhnout,ale prokluzovat by to nemělo.

      0 0
    • Vilém  

      Taky mi lupaly bez priciny riditka.Az pak najednou krup.

      0 0
      • Hejdik  

        Asi bych to taky nejdřív zkusil prohlídnou,ale bacha prasklina nemusí být vidět! Ještě bych zklusil jiná řídítka.

        0 0
      • pepek  

        :-) mě taky lupaly, ale nebylo to najednou křup, ale nabořil do mě turista z boku a po lehkém pádu křuply. Tímto tomu blbcovi děkuju, bo mě možná zachránil dceru, která s tím kolem pak za týden jezdila ve Slovinsku.

        0 0
    • Hejdik  

      Ještě mě napadlo,že by to mohlo být v závitu šroubu na objímce představce.Většinou to je utažený na sucho a suchej kov na kov pak může dělat pěknej randál! A už mlčím.

      0 0
      • dieegoo  

        To bylo první, co mě napadlo… dvakrát sem šrouby namazal, vždy to přestlo (z toho usuzuju, že prasklinkou to lupání nebude) a po nějaký době se lupání vrátilo.

        0 0
        • revish  

          jj, mam stejny problem, tez jsem to namazal a po chili zase krup krup. jeste to musim nejak poresit nesnasim krupani :o)

          0 0
          • dieegoo  

            Taky mě to štve…zaprvý to ve mě nevzbuzuje moc důvěru, zadruhý to otravuje a za třetí když začnu někho předjíždět a jediný co je slyšet je prask prask prask,t ak si připadám jak dement :D

            0 0
            • revish  

              hehe, ja si jak dement sice nepripadam, ale sere mne to pekne, zvlast na novem bajku, zira to kuchnu a uvidim kde je zakopany gumovy rebrik :o)

              0 0
              • pitos  

                Může to být i vidlicí. Taky mi to praskalo,vyzkoušel jsem hlavové,řídítka no a byla to vidla,namazal jsem sloupek ze spodu a je klid.

                0 0
    • Tomcat  

      Podle me to je moc neurcity. Objimka neni idealni a to krupani je proste jen samotnou nepresnosti a pruznosti materialu a uchyceni. proste pokud za to clovek rve bude praskat asi i ovesize

      Utahnout, nemazat, prebrousit vnitrek, nebo vymenit.

      0 0
      • dieegoo  

        To lupnutí se ozve i při ne zrovna velký síle… stačí si ke kolu stoupnout, jednou rukou přidržet představec a druhou zatáhnout za řidítka a LUP…

        0 0
        • Vilém  

          Zkus jeste maznout vicko hlav. slozeni a serizovaci sroub.Teoreticky striknout jezka olejem.

          0 0
          • dieegoo  

            Je to zaručeně ve spoji řídítka/představec. Když nepatrně povolím upnutí řidítek a opět představec podržím a zatáhnu za řidítka, tak se těch lupnutí ozve 7… když představec utáhnu fakt na fest, tak lupání zmizí… jen nevim, jestli utažení na krev je zrovna dobrý řešení.

            0 0
            • pepek  

              NO tak zkus, jestli to opravdu jde na fest, jestli třeba stačí závity, nebo není díra moc velká. Zkus to třeba vymezit plíškem od jogurtu, jsetli se to změní.

              0 0
              • kruso  

                Trochu pozde, ale prece. Mel jsem stejnej problem, mazal jsem, zkousel jsem snad uplne vsechno a jednoho dne to zacalo delat mnohem vic a kdyz sem to pak(ten den) nazorne predvadel namiste, tak to kruplo – a to sem nesedel na kole!! (pred tim jizda ze schodu, nejakej ten hrubsi teren atd,… takze zprdeleklika ) vlastovky ,,FORCE,, s hrazdou. Takze fakt bacha na to!!! (uz mi jednou ruply i rovny riditka na schodech do vestibulu metra Zelivskeho – tam sem padal pekne po hube dolu :(((

                0 0
    • vinnca  

      chlapaci, mam stejny problem, jak kolegove. Pořád mi na kole neco lupe, uz jsem vše namazal, promazal, vycistil, vymenil, a mazu snad kazdou kravinu…porad to lupe kolem hlavoveho slozeni, predstavce, riditek…hlavove slozeni jsem vycistil, loziska promazal, vsude jsem nacpal vazelinu a porad to lupe(praska). Dokonce jsem mel podezreni na selovku a objimku, vse nove i sedatko nove. Co s tim mam delat, jsem z toho naprasky, jeste zkusim vymenit tyc od riditek, posledni moje investice, jinak s tim kolem svihnu do skarpy a moje otazka zni, jak se deli tyc riditek, nebo jsou vsechny stejny druhy? jakou velikost? případně délku riditek.

      0 0
      • pepek  

        Nevím, co je „tyč od řidítek“, ale mně jednou praskalo ložisko hlavka když bylo trochu volně uložený v hlavovce.

        0 0
    • ClAyD  

      Zdar bikeři, na úplně novým kole mi při silným záběru za řídíta (např. silový výjezd ve stoje) trošku lupe spoj představec-řídítka. Nemám doma momentovej klíč a při sestavování jsem to utáhl odhadem. Neůže to být malým/velkým utahovacím momentem nebo nerovnoměrným utažením šroubů na objímce představce?

      0 0
      • Tomas94  

        vyčistit od všeho bordelu a dá novou vazelinu :) mi to pomohlo :)

        0 0
    • ScottAspect  

      Zdravím, nevím jaké vlákno bych přiživil, ale náhle se mi objevila tahle závada, lupaní v rodlech. Tak se tu chci také zeptat na nějaké tipy, jak kdo např to vyřešil.

      Vyčistil jsem dosedací plochy predstavec/krk/ři­dítka a vyčistil + namazal šrouby. Nepomohlo to, tak jsem na kovové dosedací plochy dal takovou tu granulovou vazelínu, která se dává na karbon – nevím zpětně, jestli to bylo moudré a není to horší, ale bojím se to namazat normální, ze se mi to někde protočí.

      V druhém kroku jsem rozhodil hlávko – vyčistil od staré vazelíny, sundal kroužek z vidle (to bylo zbytečné a navíc je to vidět, ze jsem tam asi 2× rejpnul blbě) a vyčistil bordel kolem a pod ním. Po seskládání porad stejné.

      Už fakt nevím a asi mi z toho jebne. Jde to myslím že spoje presatavec/krk. Že by byl ten materiál už unavený? Mám zkusit výměnu představce?

      0 0
      • Smazaný účet  

        To asi nebude tvůj případ, ale i ježek do karbonu rád lupe.

        0 0
        • ScottAspect  

          Tak to není. Mam alu sloupek a normálního ježka.

          Kontroloval jsem, jestli někde nejsou praskliny – na rodlech nebo na představci, ale vizuálně jsem nic neviděl. Jinak od výroby nebyly styčné plochy namazané a do teď nic nepraskalo.

          0 0
      • platypus  

        Jo, vyměnit představec.

        0 0
        • ScottAspect  

          A namazat styčné plochy? Čím kdyžtak, granulovkou nebo normální vazelínou (něco hustšího asi, loziskovka je řídká)?

          0 0
          • platypus  

            Já to měl (styčné plochy) podlepený elektrikářskou izolačkou a furt vrzalo, byl to levnější a zároveň odlehčený představec tak jsem to vyhodnotil, že se moc nepovedl a dal tam jinej a byl klid, proto teďka než se furt drbat tak dát jinej mi přijde jako nejjednodušší řešení.

            0 0
            • ScottAspect  

              To jo, to udělám, ale jestli ho nechat na sucho nebo podmazat.

              0 0
              • platypus  

                To ti neřeknu, to nevím.

                0 0
                • ScottAspect  

                  Jak jsi to udělal ty? Jestli to už nekřupalo, pak to bylo asi správně.

                  0 0
                  • platypus  

                    Vrátil jsem tam origoš představec kterej byl kov na kov a nic nevrzalo, když jsem kolo kupoval. Tu izolačku jsem tam už nechal, nechtělo se mi to sundávat, a ničemu kromě estetiky nevadí. Já tyhle věci neřeším, znám dva šikovný servisáky, oni si vždycky poradí, se s něčím drbu hodinu pak už tečou nervy, hodím kolo do kufru auta a borci to za deset minut maj vyřešený.

                    0 0
                    • ScottAspect  

                      Já teď také vrátil origoš, páč mi ten nový nepasuje, tak uvidím. Třeba, když jsem to všechno vyčistil a namazal, tak to dá pokoj.

                      0 0
                      • platypus  

                        Hodně zdaru, na tyhle vrzání musí člověk přijít sám, za servisákem jenom s evidentní závadou.

                        0 0
                        • ScottAspect  

                          Jo no, pak už zbývá jen vidle, RS reba, ale nevěřím, ze by to bylo v ní.

                          0 0
                          • creater  

                            a zrovna spousta Reba vidlic vrže ve spoji sloupku s korunkou.

                            0 0
                            • ScottAspect  

                              Tohle jsem tady četl ve vlákně o rebě, ale tohle není vrzání, ale fakt praskání. Tentýž zvuk se ozýval při povolování šroubů představce, takže nevím, co by na něm mohlo být špatně. Mám dost vyhoblovane dosedací plochy šroubů, kvůli dotahování přes pérovky, ale teď jsem to fakt namazal hodně vazelínou a mělo by to být ok. Na spoj rodla/představec a představec/krk jsem nic nedával. Šrouby jsem pořádně namazal a dotahnul, jak je předepsáno.

                              Teď tedy ještě musím dotáhnout hlávko po jízdě, ale pak už to zatahnu a chci mít klid.

                              0 0
                              • allrose  

                                No vždyť,praskání..

                                Otoč kolo na krovky,vyndej kolo,přišlápni rodla,zasedni převodník a zakruť nohamaúzatlač,při­táhni..

                                Jistotu získáš ,když do krku dáš pevnou tyč a proti ní zátaháš za nohy..eliminuješ hlavové a rodla

                                0 0
                                • ScottAspect  

                                  Ok, zkusím s tím zacloumat. Vidle je nová, mám na ní tak 1500 km max.

                                  Když by to byl krk, tak co pak s tím?

                                  0 0
                                • ScottAspect  

                                  Je ten zvuk přesně takový https://youtu.be/iATZ8QO-uCM

                                  To, co se ozývá mě, je vyloženě vždy jen prasknutí, ale žádný skřípot. Ozývá se spíš, když zatížím jednu stranu rodel.

                                  0 0
              • mirorek2  

                lehce karbonovou pastou nic nepokazíš

                0 0
                • ScottAspect  

                  Takže ještě jednou blbuvzdorně, to je ta s granulemi, je to tak?

                  0 0
                • ScottAspect  

                  Tak když tam byla, tak pořád stejné. Naprosto bezezměny. Z toho zvuku mi fakt jebne. I jsem měl dole kroužek z vidle, vyčistil jsem jeho, krk vidlice… Fakt nevím :(

                  0 0
                  • mirorek2  

                    vyměnil jsi představec?

                    0 0
                    • ScottAspect  

                      Bohužel, mam rodla 31.8 a představec 25.4, tak musím opatřit buď predstavec, anebo rodla. Ale určitě ho vyměním.

                      Jinak, když by to byla vidle – korunka, tak je nějaké řešení v praxi?

                      Ještě jsem pak v jednom vlákně četl, že někdo kroužek podmazává. To jsem neudělal, jen vyčistil plochy.

                      0 0
                      • mirorek2  

                        ?? tak ještě jednou, zkus jestli to není korunka vidle, nebo spoj korunka vnitřní nohy vidle, vyměň představec a pak dej vědět…

                        pokud křupe vidla, vyměnit/reklamovat

                        0 0
                        • ScottAspect  

                          Tak křupe vidle po třech měsících :( Myslel jsem, že po suntourech bude rs v pohodě. Představec v pohodě, premazal jsem i ten spodní kroužek.

                          Hlasité krupnutí se ozve v momentě, kdy vezmu vnitřní nohy a tlačím je od sebe a k sobě. To tedy může být buď korunka nebo krk a nic se s tím nedá dělat? Dost mě to znepokojuje a hlavně štve. Když brzdím, tak je to jako když si sedněte do křesla s pružinami. Navíc stála ranec, je to 26" na upínak.

                          0 0
                          • mirorek2  

                            Ranec jako treba lyrik? Reklamace to řeší… Objevuje se to sem tam u každé vidle.

                            0 0
                            • ScottAspect  

                              Žel ano, k 15k. Na 26" a upínak prostě nešla sehnat za běžnou cenu. Asi v jednom shopu ji měli. Chtěl jsem mít pokoj od vaklajicich epixonu. Tady není vakl, chod je krásný, ale je zase tohle. Fakt už bych do toho praštil. Tak snad to projde. Byt měsíc bez hlavního kola a ještě, aby mi ji vrátili bez uznání, to už bych fakt nevěděl.

                              0 0
                              • MatS  

                                Za 15? :-O Tos mel koupit na pevnou osu a preplest predni kolo na naboj s pevnou a vyslo by te to levneji.

                                0 0
                                • ScottAspect  

                                  26" je mrtvý rozměr, upínáky jsou mrtvá záležitost, ale to kolo mám rád, v tomhle setupu je to vrchol, co jsem z něj mohl dostat a zároveň váží pár kilo. Občas mi chybí pevné osy, ale tak je to furt XC a člověk s tím musí počítat. Žel ty komponenty jsou za ranec. Jen pláště na to sehnat lepší už začíná být výživné.

                                  Už jsem pořešil brzdy, tak teď budu holt řešit vidlu. Že v září vyjedu jen na plečce, už jsem se smířil :D

                                  0 0
                      •  

                        Podmazavaji se od nepameti statni urednici, krouzky se mazou, lepe prostriknou a dukladne vycisti treba WD.

                        ;)

                        0 0
                        • ScottAspect  

                          Důkladně vyčištěný je. Namazaný ne. Vidle už je nahozená. Teď nevím, jestli by to tam vyvzlinalo. Sundavá se blbě. Nějaká zkušenost, jestli to tam vleze i s namontova­nou vidlí?

                          0 0
                          •  

                            Ja mluvil o distancnich podlozkach. Pokud mas na mysli spodni misku hlavka, tak ta se maze pred narazenim a samozrejme posleze i pro vlastni lozisko.

                            0 0
                            • ScottAspect  

                              Mysky mam namazané grafitovkou ;) Spodní kroužek na krku vidlice na sucho. Distanční kroužky nahoře pod predatavcem také na sucho.

                              0 0
                              •  

                                Spodni krouzek na krku vidlice mas bez vazeliny blbe.

                                0 0
                                • ScottAspect  

                                  Tak pak to teoreticky může dělat i ten, protože jsem se s tím při montáži moc nezabýval a narazil jsem ho na sucho. Nikdy jsem ho tedy nemazal a ani neslyšel o tom, ze by se to dělalo. Na ocelovém sloupku se mi jednou přitočil.

                                  Ty spacery namazané také nemám, ale tak to není problém napravit.

                                  0 0
                                  •  

                                    A mas po problemu. To nechapu, sam bys na sucho nenarazil a potom tohle :).

                                    0 0
                                    • ScottAspect  

                                      No jsem vůl, no :DD

                                      Delal jsem to strašné na rychlo. Snad, je to další varianta řešení. Až bude čas po dovolené, tak to někdy večer rozhodím znova a namažu.

                                      0 0
                                    • ScottAspect  

                                      Trochu mi to vrtá hlavou. Fakt jsem spodní kónus/kroužek na montáž nemazal, ani nikde nepochytil, že by se to dělalo. Projel jsem tady pár vláken a pak mrknul do modré knížky PT a tam o mazání ani řádka. Kde jsi k tomu přišel? Dělá to tu ještě někdo tak?

                                      Nechce se mi znovu sundavat vidle a hlavně páčit kroužek :/

                                      0 0
                                      • mirorek2  

                                        Kroužek před naboucháním na krk vždy mažu, aby se tam nedostal bordel military grease pm600, žádné křupání odtamtud nikdy…

                                        0 0
                                      •  

                                        Veskere lisovane i sroubovane spoje na kole pri jizde pracuji a z toho plyne, ze co nenamazes, tak proste drive ci pozdeji vrze, lupe, louska nebo primo stena ;).

                                        0 0
                                      • ScottAspect  

                                        Ok hoši. Co se týče vazelíny, tak v zásadě je jedno, co tam dám, ne? Tu mirorekovu neznám, ani nemám, ale říkal jsem si, že grafitovka nebo spíš taková domácí grafitovka (bílá vazelína s přidáním tuhy), by tam mohla přijít.

                                        0 0
                              • Vilém  

                                Tak to davej bacha na ochrance zvirat.

                                0 0
                                • ScottAspect  

                                  Proč?

                                  0 0
                                  • Vilém  

                                    Taková myška mazaná grafitovkou by se jim nemusela zamlouvat.

                                    0 0
                                    • ScottAspect  

                                      Však grafitovku mam jen pod miskami. V ložiskách divinol.

                                      0 0
                                      • atty  

                                        Nepochopil :)

                                        Není miska jako myska – tu prvni mas namazanou spravne, tu druhou kdyz cimkoliv namazes, mohli by s tim mit ochranci prirody problem (píšu záměrně bez nabodeníček…:)

                                        0 0
                                        • ScottAspect  

                                          Jj, už to vidím. Píšu z mobilu a autokorekce mi tam vždy naseká chyby. Opravil jsem jen diakritiku :D

                                          0 0
                      • scota  

                        Pokud máš RU tak je zkontroluj než se pustíš do větších akcí ;-)

                        0 0
    • Romancero  

      tohle mě začal dělat představec u kolobrndy…ro­zebral jsem celý systém upevnění představce v trubce vidlice očistil a nastříkal WD a pak dotahoval na několikrát a po každém dotažení, jsem s řidítky pořádně zacvičil.takže problém byl asi v trubce u vidlice a v šroubu konusu, který roztahuje trubku představce.

      Ale předpokládám , že máš ahead set=ten by to dělat opravdu neměl..Pokud ano, pak by to mohl dělat i ježek., který se dobře nezakousl nebo dosedací plochy mezi podložkami, prasklá víčko=krytka ve které sedí stahovací šroub atd.

      0 0
      • ScottAspect  

        U zavitu take mazu vnitrek krku vidle, aby sel predstavec vzdy vytahnout a klin nesrostl. Pak se to poradne dotahne (ocel sroub, ocel klin – to se nevytrhne) a je vystarano.

        U aheadu si myslim, ze neni optimalni ty stycne plochy mazat, jen poradne vycistit. Nikdy mi to nekrupalo, leta a leta klid. Ted najednou z niceho nic tohle.

        0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Nepoužíváš náhodou momenťák? Jestli ano, máš ho zkalibrovaný?

      Mě kdykoli něco praskalo jak popisuješ, byl problém v tom, že něco nebylo správně utažené. Většinou objímka řidítek. Utáhl bych objímku víc a zkusil, jestli to bude pořád dělat. Za zkoušku může taky stát dát nad představec jednu podložku.

      0 0
    • psbiker  

      Tak jsem zase úspěšně odstranil lupkání v řídítkách a byla to opět sedlovka.

      0 0
      • JerryRed  

        přesně :) :) :)

        0 0
        • theedge  

          Jojo taky jsem jasne slysel ze mi lupou riditka a byla to objimka sedlovky :-D Neslo se to ramem az k riditkum. Byla perfektne vycistena ale presto lupala. Dal jsem karbonovou pastu i pod ni a je klid. Ale trvalo to nez jsem to nasel …

          0 0
          • ScottAspect  

            Přesně kam tu pastu? Na spoj objímky nebo celou plochu, která je v rámu?

            0 0
            • theedge  

              Mám karbonový rám a v něm hliníkovou teleskopickou sedlovku, takže jsem karbonovou patou namazal tu část sedlovky která se strká do rámu. Objímku jsem měl perfektně vyčistěnou a přes to převlékl ochranu proti bordelu BikeYoke Willi.

              V kole něco furt lupalo … už jsem měl rozebraný skoro celý kolo vč. hlavového složení, představce a řidítek, středu, patky, pedálů, mazal jsem dosedací plochy pevných os … už jsem začínal podezřívat krk nebo nohy vidlice.

              Nakonec jsem seasi po měsíci vrátil k sedlovce a karbonovou pastou namazal i celou plochu pod objímkou která stahuje rám kolem sedlovky … a to pomohlo.

              Nedávno jsem totiž měnil sedlovku a tato nová je zřejmě a malinko užší a objímka víc pracovala i když byla vyčištěná. pokud to začne znovu zlobit, tak zkusím starý trik – sedlovku obalím vrstvou z plechovky od piva.

              0 0
      • ScottAspect  

        Já odstranil cvakání č.1 – rozpadající se sedlo. Pak klepání č.2 – pedály. Teď mě sere to řízení – shodím vidli, znova sundám kroužek, nandám tam vazelínu a narazím. Nahodím vidlí, nahažu spacery a také je namažu, pak dám sériový představec a fakt pevně doufám, že to bude pryč. Když ne, vyměním představec. Bude-li krupat dál, nahodím zpět sériový a kašlu na to.

        0 0
        •  

          Kdyz mluvis o predstavci, tak mi jednou lupal FRM ultralajt. Drzel riditko pouze dvema srouby a ty nestacily pro pevny spojeni. Ve spoji s riditky to proste pruzilo.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.