"Lupání" ve středu při šlapání

32 nepřečtených
  • Mayan

    Prosím o radu s problémem. Jsem co se týká servisních zásahů v nových kolech začátečník, dřív jsem jezdil a staral se o něco co kolo jen připomínalo, a jsem o prázdninách docela daleko od města, kde jsem si kolo kupoval, proto se obracím na vás o radu. Mám kolo Mongoose Rockadile LTD 04 s klikami Shimano M-440 (standardní výbava). Po 100 km jsem byl na garančce, nyní jsem na něm najel asi 150 km. Poslední jízda (asi 40 km) byla hodně blátivým terénem (byla to zároveň první jízda blátem na tomto kole). Po návratu jsem kolo umyl klasickou koupelnovou sprchou (takže žádný velký tlak), kompletně, a nastříkal jsem sprchou vodu i do místa středového složení u klik (zapouzdřený střed). Samořezjmě jsem nic nerozebíral. Pak jsem měl kolo 20 dny v pokoji a poté ho namazal. Kompletně olejem ve spreji Brunox IX50. Střed jsem promazával tak, že jsem nasadil na sprej dodávanou trubičku, kterou jsem zasunul co nejvíc do středového složení a protáčel kliky. Poté jsem na kole asi týden nejel. Když jsem vyjel na další cestu, hned od začátku jsem při šlapání, které do té doby bylo naprosto bez problémů, ucítil tak 1 – 2× za otáčku jakoby „brnknutí“, „lupnutí“, krátkou vibraci, která není slyšet, ale je cítit nohama. Docela nepříjemně. Někdy to přestane na pár km, a pak zase začne. Když stojím na místě a točím klikama po zpátku, je toto lupání cítít jen neznatelně, snad téměř vůbec. V záběru při jízdě je cítit ale dost. Troufnu si tvrdit, že nejde o chybu v pedálech, nebo náboje kol. Podle toho co jsem vypozoroval a vycítil, jde skutečně o šlapací střed. Od té doby co se toto vyskytlo jsem ujel jen 25 km, snad se to rozchodí, ale moc na to nesázím. Chci se zeptat: Je možné, že tlak oleje ve spreji nějak vtlačil nedokonale vymytou špínu do zapouzdřeného středu a nějaké zrníčko písku v něm způsobuje tento problém? Myslím si totiž, že by střed měl odolat většim náporům znečištění a umývání. To abych se bál, že při dešti se do středu vplaví nečistota. Nebo čím myslíte, že by to mohlo být? Máte zkušenosti co udělá nějaká špína ve středu a jak lehce se tam dostane? Mám kvůli tomu jít do mého servisu (Šírer v Brně)? Nerad bych totiž aby nějaká nečistota uvnitř úplně vydrala střed a musel bych jej kupovat nový. Díky.

    0 0
    • Daf  

      Tezko rict cim to je, ale zapuzdrene stredy se nemazou! Jestli jse tam nastrikal nejakej sajrajt ve spreji a dostal se do loziska tak pravdepodobne rozpustil tu vazelinu v lozisku.

      0 0
    • lubos  

      Nejspis to bude tak, jak se domnivas.

      0 0
    • mike!1  

      já mam taky´nové kolo a po garančce mi taky ve středu jak na sviňu začalo lupat. ne pravidelně ale občas mi tam lehce křupne. Uvidím, možná jim to tam ještě do servisu hodím. Mám ale takový pocit, že se mi na seřízení při té garančce vykašlali!

      0 0
      • dalimil  

        myslel jsem,že mi lupe střed,ale vyklubal se z toho nedotáhnuté spd.Lupání v kole je věčný problém.

        0 0
    • MartinXC  

      Do zapouzdřeného středu natlačit špínu by byla docela fuška. Rozpuštění vazelíny bych se nebál, to by se projevovalo dočasně hlučnějším chodem středu, což bys poznal při sundaném řetězu (aby to cvrk nepřehlušoval). Takové to „občasné“ bych začal hledat na pedálech (vůle ložiska, namazání). Mírně povolený kónus se projevuje podobně jak píšeš. Ale stejně to může být neš?astně trefený zub na pile, který otřepem na boku chroustá o řetěz. Nebo nenamazaný a zarezlý kousek řetězu. Taky povolený unašeč – i když ten začne napřed praskat. Já se jednou hrozně divil jak mi drhne řetěz jako by byl zatuhlý (vnímal jsem to i při šlapání), a on to byl nalomený zoubek na horní kladce šaltru, který o řetěz drhnul…

      0 0
      • Mayan  

        Díky za odpovědi. Takže zkusit asi všechno znova dotáhnout… U toho středu asi ale bude problém s klíčem. Jinak, je pravda, že se zapouzdřené středy vůbec nemažou? Myslím tím při normální údržbě, třeba po jízdě blátem. Umýt by se ale sprchou nasměrovanou dovnitř snad měly dát. A promazat potom třeba jednou za rok když se to dá na komplet sežízení do servisu.

        0 0
      • ravo  

        Připojim se, protože když mi naposledy lupalo ve středu, dělo se tak jen při zařazeném prostředním převodníku. Nakonec se ze středu vyklubalo vodítko přesmykače, které při zařazené prostřední pile drhnlo o jeden „přerostlý zoubek“ na velké pile…

        0 0
      • Pekáček  

        Špínu-fuška. Vodu-sranda! Na loňským Králi jsem projel jen ten 1. nehlubokej brod (až pak byly ty dva klasický, hluboký, tam sem nejel, kolo jsem nesl) a osa mi kompletně vyrezla. Bylo to LX na 4hran. Kdepak vapka, mytí vodou maximálně namáčeným koš?átkem! Levnější osy Shimano co jsou jako na strojních ložiskách maj těsnění ještě horší.

        0 0
      • lubos  

        Jak ktery. Na nektere zapouzdrene stredy se staci krive podivat a uz se tresou od spiny.

        0 0
    • Thapsus  

      Po dlouhém pátrání po příčině lupání u šlapacího středu jsem dotáhl pedály pořádně do klik a je ticho jak v kostele!

      0 0
      • marhi  

        Štastný to chlapec, já rozhodil celé kolo a i po několika kandidátech jsem rezignoval. Nenašel jsem to. Buď to dělá výplet nebo střed. Ani jedno nedokážu odstranit. Výplet je dotažený na fest tj. zvoní jak zvony v Paříži a střed je zapouzdřený a tudíž je to v …

        0 0
        • BB  

          takze kdyz to shrnu, tak pricina muze byt:

          • vyplet zadniho kola
          • orech
          • raminko prehazovacky
          • retez
          • samotny zapouzdreny stred
          • bordel v zavitu misek stredoveho slozeni
          • spatne utazene kliky
          • bodel mezi klikou a konusem
          • povolene prevodniky
          • spatne dotazene SPD

          napada vas jeste neco ? Mozna tik v oku

          0 0
          • MARIN  
            • spatne dotazena kazeta nobo praskly nyt na kazete
            0 0
            • McBlacky  

              nýt? když kazetu roznýtuješ pořád to je ok, pokud to korektně utáhneš…

              0 0
              • MARIN  

                No uz se mi stalo ze mi rupnul nyt nma pavoukovi a v tom miste to desne vrzalo. Dost dlouho jsem nemohl prijit na to co to je.

                0 0
          • DyEm  

            přihodím: vrzající kufry a boty a SPD, někdy to vrže, někdy skřípe, lupe.....

            0 0
    • HonzaV  

      Muj zapouzdrenej stred Sh LX Octalink vydava takovy zvuky, ze to je skoro na jezdeni s walkmanem. Ma najeto asi 3tis. vule zadna, ale je to rachot. Zvykam si na to, novy kvuli tomu kupovat nebudu. Nejak mi ty stredy odchazeji, XT sel do kytek po 5tis.(vule jak prase) , Deore po 2,5 tis (vule + praskani), ted mam LX a pak uz nevim co tam dam. Da se ke klikam XT´03 pouzit jinej stred nez Shitmano Octalink?

      0 0
      • Mamut  

        Ritchey kupil tusim licenciu na Octalink. Ale so vyraba a ci sa to tu vozi neviem.

        0 0
    • Mayan  

      Díkes za rady, eee no těžko hledat příčinu, nejpravděpodobnější se mi zdá ten střed, ale nemám už odvahu ho nějak čistit a mazat. Aby to nebylo ještě horší. Druhá nejpravděpodobnější možnost se mi zdá levý pedál, tak ho zkusím sundat (je zatažený fest, takže nedostatečným zatažením to nebude) a zkusit promazat ložisko.

      0 0
      • kovar  

        tos udělal dost velkou chybu s tím sprejováním středu. On olej ve spreji obecně nepatří na valivé ložiska (střed, hlava, náboje, pedály). Vlastne skoro na nic na kole, snad jen na některé nevazelínové čepy (V-brzdy, přesmyk, atd). Kdo ví čím to opravdu je. TAkhle na dálku se to těžko identifikuje – může to bý téměř cokoli tam. Mi třeba lupe zámek sedlovky, sedlovka v rámu, sedlo, řidítka v představci, nejvíc vržou kufry v podešvi a míň kufry v pedálu. Mám obavy, že až napraskne rám, tak to skřípámí ruplého rámu přes ten koncert ostatního nebude slyšet.

        0 0
        • Mayan  

          Čím tedy mazat ta valivá ložiska jako střed? Má se vůbec mazat? Ona by se třeba vazelína těžko aplikovala hlouběj do míst jako střed, protože tam je jen tenká drážka a to ještě těsně u klik. Proto jsem použil ten sprej, který tam vlastně „nastříká“.

          0 0
          • Lada1  

            nicim je to bezudrzbove. kryta prumyslova loziska taky

            0 0
          • BH  

            nemazat! zapozdrena osa ma prumyslova loziska, ty se nemazou, neb jsou zakrytovane a napln by tam mela vydrzet furt. Provni chyba- strikat vodu do lozisek, druha chyba mazat stred nejakym sprejem. Tem muzes pouzit na retez, lanka a pod, ale nikdy na loziska, na ty je vazelina (naboje,rizeni a pod.)rada je jednoducha, demontuj kliky a zkus zda jaky chod ma stredova osa, zda drhne(pravdepodobne ano po takove udrzbe). pokud vsak jeji chod bude v pohode, jako prvni zkus podotahovat misky stredove slozeni, ev. je dobre namazat zavity misek stredoveho slozeni(medena vazelina), casto to praska proto ,ze jsou ty zavity suche.No pokud bude osa drhnou, klidne ji vymen, nova stoji od 250,–Kc nahoru, staci kinex, dobre jsöu VP, pozor na delku osy a take zavit. Mongoose pouziva tzv. anglicky

            0 0
        • Buzz  

          Jestli ti lupe sedlovka v rámu, tak ji zkus očistit a namazat vazelínou, mě to pomohlo.

          0 0
      • BH  

        uz jsem psal nize, jdes na to uplne blbe, proc chces mazat pedal? A doufam, ze ne zase sprejem, pokud ten pedal chodi plynule ,nema vuli a nedrhne, je zbytecne se nim zabyvat.Jinak levy pedal ma levy zavit!

        0 0
    • Thapsus  

      Jestli je to pedál,to se dá poznat snadno šlapáním nejdřív jenom jednou a pak druhou nohou…

      0 0
      • Gatier  

        Nechce sa mi to cele citat, mozno to uz niekto pisal. Stred puka vecsinou koli povolenej pravej miske, co sa stava aj na novych bicykloch. A dobre je aj ofrezovat dotykove plochy na rame. Ale pukat moze fakt skoro vsetko.

        0 0
    • Sonic  

      Při troše štěstí lze „bezúdržbové“ osy rozdělat, vyčistit a promazat. Pak budou fungovat dalších X km. Zatím se mi to povedlo pouze u levnějších SH se čtyřhranem, ale u ostatních by to mělo být stejné.

      0 0
    • zwwak  

      Namaž šrouby převodníků a styčné plochy mezi nimy.

      0 0
      • H8me  

        mě lupe střed (nebo něco poblíž) jen když stoupnu a dupu vestoje a nebo když sedím a pořádně zabejčím nohama, tak to lupe taky … jinak je ticho – zkoušel jsem pedály, každej zvlášť a ty to nejsou, řekl bych, že to bude něco se středem nebo trojkolem

        0 0
        • PjSky  

          tak. to mam taky a po promazani a rozebrani to vydrzelo asi dve-tri blative jizdy a nasladne myti kola… rekl bych ze to dela pisek.. uz nevim co dal, zkusim novou osu..?

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.