• Tomas-kellys

    Při nedělní vyjízďce “okolo Soběšic” v Brně nastalo překvapeni v podobě zorání veškerých lesních cest koňama.. cesty absolutně nepruchozí a tím pádem i na kole bez šance.

    Zničeny cesty okolo Panské líchy, Sadové, Kr. Pole, Řeckovic a Medlánek, Zamilec- pro jistotu zničeny těmito přírodomili i části některých několik let vybudovaných sjezdů.

    Je tento problém i v jiných krajích?

    0 1
    • Martin  

      Už se to tu řešilo x-krát. Třeba https://www.bike-forum.cz/…i-cesty.html

      Ano, jedno z mála zvířat, které má pohlavní orgán na zádech, je kůň. A koňomrdi se vyžívají v ježdění po oblevě nebo deštích. Zničí cestu a pak už tam nevjedou, aby si ty jejich nádhery nezlomily haxnu.

      Už se moc těším, až vyjedu do lesa a ty krásné lesní chodníčky budou přeorané.

      0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Na koňáře jsem už nadával mockrát. Nechávaj hovna všude po cyklostezkách, ničí lesní cesty a tváří se, že je to v pořádku.

      Ale tak kokoti co jezdí po úplně mokrých trailech, pumtracích a nechávají bordel na přírodních cyklotrasách jsou v hojném počtu i mezi cyklisty.

      0 0
      • Martin  

        O tom žádná. Ale spoušť, která zůstává po koních a po cyklistech je nesrovnatelná.

        0 0
        • AussigBiker  

          To je fakt, cyklisti nenechavaj hovna na pumptrecich.

          0 0
        • bezdratova.sprcha  

          Když pár idiotů nechá přes celou zpevněnou cestou příčné koleje, tak tam nejde projet ničím jiným než fatbikem. A abych byl upřímný, na zničené trasy od cyklistů narážím častěji.

          0 0
          • Martin  

            Zřejmě slušný oddíl :)

            0 0
            • bezdratova.sprcha  

              Tak ono hlavně těch cyklistů je nesrovnatelně víc než koňařů.

              0 0
              • novas752  

                To je ale cestu (skutečně cestu, ne nějaký krutopřísný trail, kde by ani kůň ani obyčejný pěšák neprošel) jsem od cyklistů asi zničenou neviděl, a to se pohybuju v místech, kde je bajkerů slušnej přetlak.

                0 0
                • bezdratova.sprcha  

                  Taky se nebavím o sjezdech, ale prostě o zpevněných cestách. Třeba u nás se táhne taková příjemná pěšinka podél Moravy. Kousek vedle je chodník, ale nějací debilové mají potřebu tama jezdit i když je tam bláto, takže co jsem tama jel posledně, tak to tam vypadá jak vlakové nádraží.

                  0 0
              • Martin  

                Koňomrd stačí jeden a z pěšinky je velmi děravá záležitost. Jeden cyklista tolik škody nemá šanci udělat.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Kolem Brna už to je horší než v Texasu. Za posledních 5 let se toho rozrostlo v okolí tolik, že už moc cest bez jejich zásahu, obzvlášť severně, moc není. U každé vesnice minimálně jedna farma a kůň (spíš asi to co nese) asi umí jen po turistických cestách, jinak zabloudí.

                  0 0
                  • Martin  

                    Minulý víkend jsem si u Kroměříže vyhlídl jednu krásnou pěšinku, po které vede turistická značka, šéf mi tvrdil, že je perfektní na kolo, že tam loni běhával. No, prd… ********** od koní jak zákon káže. Na gravelu to bylo utrpení.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      To chápu. Na ten divně rozbagrovanej povrch nepomůžou ani pláště 29" 2.25 na 30 PSů a odpružená vidla. Tak nějak divně to skáče, pokud přes to člověk neletí třicítkou. Jak už někdo psal, i po traktoru to celkem normálni jede, když si držíš brázdu, ale toto je totální destrukce cesty, hlavně co tam nadělají po dešti.

                      0 0
      • novas752  

        Tak ty bobky mě serou nejmíň. Stačí když párkrát zaprší a je z toho měkká hrabanka. :)

        0 0
        • MirosPikos  

          Koňský hromady jsou ok, jednak jsou vidět a jednak je to samá sláma. Zákeřný jsou hovna od pejskařů. Ty často nevidíš, serou zpravidla do stopy a jsou špatně ze vzorku :-)

          0 0
          • Kire  

            Pejskaře jsem ještě srat na pěšině neviděl :D.

            0 0
          • novas752  

            Ano to ano. :) Naštěstí se většinou pohybuju mimo jejich pole působnosti.

            0 0
    • novas752  

      Kolem každý farmy na koně si v okruhu několika kilometrů moc nezajezdíš. Zvlášť teď na jaře a pak po velkých deštích.

      Například okolí vesnic Třebotov a Zadní Kopanina pár kilometrů jihozápadně od Prahy je tím postižené celoročně. Paničky a holčičky holt musej jezdit na koníškách…

      0 0
      • MirosPikos  

        Tak je třeba jim dát pořádně přes čáru :-)

        0 0
        • whom  

          „Lorde, při včerejší vyjížďce na koni jsem asi chytila vlka…“

          "Ukažte, lady…

          …hmmmm, tak jestli je to vlk, to nevím. Ale tlamu to má strašnou…"

          0 0
      • šimlos  

        Tam je to pěkně zrytý, to je fakt.

        0 0
      • Jenda  

        zas aby nebyly jen negativa – donutilo mě to před mnoha lety ke koupi fulla ;-) a vím o jedný turistický cestě kterou prořezávaj a která by bez jejich péče byla dávno v tahu. Ale jako jo, dost mě serou. Třeba na Kladně vlastní hodně lesů kolem města Benediktíni a říkali, že fakt největší zvěrstvo jsou pro ně koňáci. Takže asi tak na téma, kůň do lesa přeci patří.

        0 0
      • Sunshine 29  

        No a? Někoho třeba serou bikeři (obvzláště když jim to moc nejde, že? )…

        K

        Trochu tolerance Nováku *****.

        0 0
        • scoty  

          No a? Cesty jsou pro všechny stejně jako vzduch a voda. A oni si je přivlastnili takovým způsobem, že po nich nejde chodit ani jezdit na kole …

          0 0
        • novas752  

          Já tolerantní jsem, když koně potkám, zpomalim nebo úplně zastavim a uhnu, slušně pozdravim, někdy se zeptám proč si ty koblihy neuklidí a proč za mokra ničí cesty… ;)

          Oni akorát serou na cesty a prostě musí jezdit i když je bahno protože je víkend a kua musim na koníška! Když narazej na kluzký svah, stejně se do něj sápou a kůň se smeká a smeká.

          Takže v jejich revíru máš kolo furt oblepený bobkama, na cestičkách dříve klidně na cyklokrosku dneska nejlépe na fulla, pěšky o vyvrtnutí kotníku, krátké prudší brdky dříve (cca 7 let zpátky!) hladké, dnes 25cm hluboká vyerodovaná rýha skrz obnažený okopaný kořeny.

          Bajkeři někoho ***** můžou, kolikrát možná víc ti co to uměj víc a z kopce to smažej rychleji, že. Ale ani 10 bajkerů v lese nenechá takovou spoušť jako jedna sudokopytnice na lichokopytníkovi na vyjížďce po dešti. ;)

          1 0
          • Lišák  

            Sudokopytnice? To má to chodidlo rozděleno na kolik částí?

            0 0
          • Barak  

            Bohužel je to zas jen o lidech. Stejně jako někteří konaci vyjedou po dešti a ničí cesty, tak nekteri bikeri jezdi v dobe uzavery v trailcentrech, kopou v lese ilegální traily, někteří silničáři jezdí na červenou a nebo někteří bezkari vyjedou večer hned za volbou a zničí čerstvou, ještě nevymrzlou stoupu. Tak to bylo, tak to je.

            0 0
    • MirosPikos  

      Vzpomínám si, jak tu jednou jedna ****** mrmlala něco o ohleduplnosti cyklistů vůči koním. Tenkrát sem jí jen slušně připomněl, že zajisté vozí s sebou pytel a lopatku a ty hromady hoven si vozí na zahrádku. To, že kurví cesty mě tenkrát vůbec nenapadlo. Ale tak už to je. Pejskaři zase všude serou nebo nechají běhat čokly na volno v honitbě, pak člověk sem tam potká uštvanou srnu, superzávodníci zahazují obaly od gelů apod. (jak cyklosuperzávodníci tak běžci). Je to v lidech a je to čim dál horší. Ale buďme v klidu a užívejme si. Bude to jen horší.

      0 0
      • Tomas-kellys  

        Zrovna v popisovaným zamilcu jsem několikrát viděl kluky co využívají místní vybudovaný trasy jak tam chodí s pytlama a sbírají bordel kterej určitě nebyl jen po nich, řekl bych ze se tam o to někteří na svou vlastní pěst celkově dobře starají, ale pokud to tam bude někdo naschvál rozdupavat tak to asi kazdyho brzo přestane bavit.. jak říkáš je to o lidech

        0 0
    • Smazaný účet  

      Achjo. Chlapi, uvědomte si, že tu nežijete sami a svět se netočí jen kolem vašich biků. Ve vašich očích jsou to koňomrdi, přitom někdo má rád koně, ne kola a ten kůň se taky musí vyvětrat, asfaltové parkoviště před Kauflandem nebude zrovna to ořechové, že? Příroda ani zdaleka není jen vaše.

      Jinak v očích veřejnosti jste vy stejně tak koloomrdi, kteří dělají bordel v lese ( viz vyřezávání, různé hromady ala skoky a klopenky, atd. atd. ) a kvůli kterým je třeba hlídat děcka i v lese, protože na pěšince ( ehm trailu.. ) může kdykoliv prolítnout nažhavený blb.

      Je tu plno vláken, kde se mele o neohleduplnosti a nenávisti řidičů aut, bruslařů, chodců, myslivců, ale zameťte si před vlastním prahem, protože toto je stejně omezený přístup jak od těch řidičů, nebo myslivců.

      …a teď do mě :o)

      0 0
      • makaltom  

        mě se líbí cos napsal.

        Jezdím často přes Klánovický les, kde je koňů víc než dost. Nemám problém je před předjetím varovat, opatrně předjet a v případě špatné cesty zvolit jinou. Trochu tolerance vůči ostatním, závodit se má na závodech a ne doma kolem komína.

        0 0
      • Martin  

        „Příroda ani zdaleka není jen vaše.“

        Jenže příroda není ani zdaleka jen majetkem koňomrdů. Problém je, že je nás všech. A pokud jedna skupina ničí společný prostor, potom je to banda čuráků.

        0 0
      • nomecz  

        Ale proboha ať tam chodi ale jako lidi, z pesiny o sirce metr udelaji 3 metrovy bahniste od krovi ke krovi, to ze se tam neda jed na kole je jedna vec, ale ono tam nejde ani projit aby clovek neskoncil po kolena v blate /hnoji a to i kdyz je jinde sucho. Aktualni zkusenost z oresina.

        0 0
      • MateSP  

        +1

        Líp to snad ani nejde vystihnout.

        0 0
      • novas752  

        Kůň se přeci větrá na pastvě kde ničemu nemůže vadit a naopak svým okusem přispívá k biodiverzitě! Přirozeným chováním koně přeci neni pochodovat po lese.

        Já zameteno mám – jedu tak abych nikoho neohrozil a snažím se i neomezovat, není problém zastavit, pozdravit, pustit, nebrzdím smykem, občas prostříhám zarůstající pěšiny v okolí nebo vezmu nějaké pohozené odpadky.

        Samozřejmě idiot se najde v každé skupině, ale idiot na koni udělá víc škody než idiot na kole.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Přirozeným chováním člověka není lítat na bajku po lese. Biker se přeci větrá v bikeparku za plotem.

          Ne že bych to myslel vážně a chtěl někomu tyto aktivity odepřít, ale pouze aby sis všiml, co jsi napsal za „koninu“. Toto je přesně ten omezený přístup ( Kůň na pastvu, děcka na hřiště, pes do parku a kdo do lesa? no přece já. )

          0 0
          • novas752  

            Oplocený bikepark jsem ještě neviděl.

            Chce to trochu ohleduplnosti a přemýšlet. Stejně jako já se při míjení s kojem snažim postupovat maximálně opatrně, oni by se mohli stejně chovat k cestám.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Máš bludišťáka za fajn přístup. Ono je dost dementů z různých řad, kteří to dělají naopak, třeba vím o řidiči, který zezadu najížděl do koně. Chybu pochopil v momentě, když se mu kobyla dík podraženým kopytům posadila na kapotu :o))

              Mám jen obavu, že „stejně chovat k cestám“ by znamenalo nemít koně, ale pegase :D

              0 0
              • novas752  

                Náhodou když to vyschne ani kůň nedělá téměř žádné stopy takže vlastně nevadí. Problém je za mokra no, a nedejbože v jakkoliv nakloněnym svahu.

                0 0
            • smash_mouth  

              Ale obcas by se plot hodil, v lete jsem optkal krávu na Moninci na trati v lese pod lavkama za horizontem :-)

              0 0
          • theedge  

            omg nedělej ze sebe blba … pipiny na koních to rozrejou tak, že po nich tam neprojede ani neprojde vůbec nikdo. A je jedno jestli tam chci jet na kole, jít pěšky a nebo tlačit kočárek se děckem.

            Koním už se vyrovná jenom lesní traktor.

            0 0
            • RomanH  

              Nevyrovna. Po traktoru se v bahne udela koryto, ve kterem se za sucha da jit/jet, po koni zbyde krater vedle krateru. Traktor jezdi po stejne stope (mimo paseky), ale konaci to rozdupou komplet, jak hlavni cestu, tak pesiny okolo. Dokud si bude moci otevrit farmu kdokoliv, kdo nema vlastni pozemky, kde by “pujcovnu” koni provozoval, situace se nezmeni – devcatka z mesta se chteji bavit.

              0 0
      • bezdratova.sprcha  

        Je milion různých míst, kde se může kůň „vyvětrat“, než turistická stezka. Už jenom to, že sere kudy chodí, ho dělá nevhodným dopravním prostředkem pro taková místa. Upravování terénu sem netahej, to je úplně jiné téma. Tady se řeší neohleduplnost těch, kteří vezmou kolo nebo koně na rozblácenou zpevněnou cestu a úplně ji zničí.

        A jasně že je děcka potřeba hlídat. Co je na tom divného, že je děcka potřeba hlídat? Zvlášť když se jde jako rodinka roztažená přes celou cestu. Cyklista vždycky chodcům rád uhne, pokud má kudy.

        0 0
        • Tomas-kellys  

          Píšeš strašný blbosti…

          0 0
        • ziki007  

          Jasný, takže děti a vůbec celou rodinu na cestě uprostřed lesa držet na řetězu při pravém kraji, abys náhodou nemusel sáhnout na brzdu (nedejbože zvonek) a neztratil flow…

          0 0
          • novas752  

            A co kdyz deti potka prase nebo vlk!

            0 0
          • HonzaRez  

            No existuje ještě jeden způsob, který nevyžaduje řetěz. Říká se tomu slušné chování…

            0 0
            • ziki007  

              Ano, proto když takovouto skupinu v lese potkám, přibrzdím, ohlásím se, oni uhnou stranou, já projedu a všichni jsou spokojeni. Nezlob se,ale vyžadovat po někom, aby uprostřed hvozdu na cestě, kam auta nesmí, dodržoval pravidla silničního provozu jen kvůli možnosti,že se na ně vyřítí egoistická neřízená střela, mi připadá jako nonsens. Osobně jezdím tak, abych byl schopen zastavit na vzdálenost, na kterou dohlédnu.

              0 0
              • novas752  

                Podle toho to na cyklostezkach vypada tak jak to vypada. No co auta tu nejezdi tak jaky pravidla…

                0 0
                • ziki007  

                  Uff, myslel jsem, že se tu řeší lesní cesty a turistické pěšiny… Cyklostezka je úplně jiný případ a dodržování elementárních pravidel samozřejmě vyžaduje. O tom žádná…

                  0 0
                  • novas752  

                    Lesni cesta se od cyklostezky moc nelisi, na tech rusnych to vypada stejne.

                    0 0
                    • ziki007  

                      Ok, asi jezdíme každý někde jinde, nebo se neshodnem na definici lesní cesty ,)

                      0 0
                      • novas752  

                        Sirsi cesta bez zpevneneho upraveneho povrchu v lese. V Praze a okoli neni mezi cyklostezkou a lesni cestou z hlediska vytizeni zadny rozdil. Nektere jsou prazdne jine jsou jak Vaclavak v patek vecer.

                        0 0
              • gerrard  

                Tak ono je to asi jinaci v hlubokem hvozdu kde nikdo za cely den nejde a neco jineho je to na primestske cyklostezce.

                0 0
            • Lišák  

              Děcka, už z podstaty toho, že jsou to mláďata, nebudou chodit v zástupu při kraji cestičky a kochat se přírodou. Podívej se na chování mláďat ostatních savců a třeba ti to dojde. Není to fakt o slušnosti a neslušnosti.

              0 0
              • Martin  

                Člověk musí předvídat. Pokud vidím děcko, tak zvolním, i za cenu klesnutí tepů :)

                0 0
                • -b-n-x-  

                  S predvidanim souhlasim. Ale proc zbytecne zvolnit? Naopak, muzu cvicit uhybaci reflexy. Takovy slalom mezi pohybujicimi se detmi je celkem vyzva. Stejne jako na lyzich na plne sjezdovce.

                  :-)

                  0 0
                  • Martin  

                    Taky možnost :)

                    A pocvičíš nejen reflexy, ale i rychlou predikci :)

                    0 0
              • gerrard  

                Zaklad s deckama je jit tam, kde strety nehrozi a clovek ma pak klid. Nechapu lidi co venci deti na cyklostezce.

                0 0
                • Lišák  

                  Přesně. Proto byla moje reakce byla nadebatu Zikiho s Honzou. Ziki mluvil o lesní cestě, ne o cyklostezce.

                  0 0
      • CzechJoker  

        +1

        0 0
        • theedge  

          Však tak to je správně – kůň v ohradě. Tam si to může rozdupávat klidně jak je libo.

          0 0
          • CzechJoker  

            To je náš řehták, jenom aby bylo jasno ;-) A chodí i do lesa.

            0 0
            • Martin  

              Pokud tam nechodí, když je blatisko, a nezůstává po něm zničená cesta, tak cajk :)

              0 0
            • RomanH  

              Pokud mas toho kone doma (ne v hromadne staji), tak je to samo fajn. Pokud je ustajen na komercni farme ala Panska Licha v Brne a do lesa chodi v jejim okoli, je to ten pripad, co se tu resi.

              0 0
      • Infidel  

        Na BF je prostě potřeba pořád do někoho kopat. Když to nejsou E-bikeři, tak jsou to koňomrdi, plašani v kraťasech a jiná havěť :-/

        0 0
      • -b-n-x-  

        „A vy zase bijete černochy“ :-)

        0 0
      • smash_mouth  

        Ja je jako bezec, kolař nemam rad i kdyz moje dcera jezdi na koni leta…

        Duvod je jeden, nevadi mi hovna, chapu ze musi na vzduch do lesu, ale co FAKT nechapu je jak jsou schopni znicit cestu v cele sirce, kdyz to rozvoraj napravo, zacnou jezdit stredem a na zaver vlevo … pak uz se tam neda vubec tak jezdeji jinudy dokud to pesaci a cyklisti neudupou aby se zase na cas mohli vratit :-) tož tak.

        0 0
        • RomanH  

          Presne. Konicku je spousta, republika je mala, musime se tu nejak srovnat. Bohuzel mam pocit, ze konaci jsou jedina skupina, ktera to jeste nepochopila / nechce chapat.

          0 0
        • gerrard  

          Kun je svina pohodlna, chodi radsi po rovnem nez po rozbitem a bud se snim muzes tahat nebo ho nechat jit kama chce.

          0 0
          • Martin  

            A v tom je ten základní *******… rozmrdají napřed kousek, pak kousek vedle, pak zas kousek vedle a nakonec začnou chodit jinou trasou. Zmrdi.

            0 0
            • Smazaný účet  

              většinou ženy…potřebovaly by taky rozmr…no, pak by nemohly jezdit na koni :-)

              0 0
            • CzechJoker  

              Koňáci jsou zmrdi…

              Cyklisti jsou zmrdi,,,

              Turisti jsou zmrdi…

              Geocacheři jsou zmrdi…

              To si prostě nevybereš.

              0 0
      • scoty  

        Achjo, chlape:)

        Lidé na koních /úmyslně neříkám koně/ vědomě, kompletně a nenávratně ničí v tradičních rekreačních zónách Brna stezky, cesty i pěšiny, které po generace budovali a udržovali občané města.

        A proč? Je to kšeft. Koupíš statek na kraji města, pár koní a máš farmu. Movití tatínkové ti pak začnou vozit své nenasytné nanynky. Je to jednoduší než se jim věnovat.

        Jinými slovy jedna zájmová skupina ničí něco, co využívají všichni ostatní. To je nepřijatelné.

        Divím se, že to město dovolí…

        0 0
        • Tomas-kellys  

          Dřív v oblasti mezi sobesicema a Kr.polem měli koňáci v bývalé stáji u psího útulku čtyřkolku se zaprazenyma valcama a aspoň trochu cestu po dešti srovnali, nebylo to ideální ale dalo se po tom aspoň chodit, ale lidi z kostelní zmole a panské líchy si daly za úkol cesty vyloženě jenom zničit..

          0 0
          • scoty  

            V civilizovaných zemích smí jezdci na koních využívat pouze vlastní pozemky, či stezky k tomu určené…

            0 0
            • drood  

              A není to náhodou diskriminace? Čtyřkolkáři, offroaďáci, cyklisti mohou všude, koňáci jen na svém dvorku? Jo, to je ten pokrok… Doporučuji knihu Konec civilizace od Aldouxe Huxleyho…

              0 0
              • novas752  

                Motorkáři a čtyřkolkáři nesmí bez zvláštních povolení (horská služba apod.) oficiálně nikde mimo běžný komunikace pro motorový vozidla.

                0 0
                • zdenek  

                  Což ovšem většina z nich netuší. Nebo se tak alespoň tváří…

                  0 0
                  • scoty  

                    …jsou mimo zakon tak se to da řešit tečka. Jezdci na konich jsou mnohem větší problém…

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Náhodou, to, že lidé chovají ve stále větší míře koně v příměstských destinacích je přirozené chování lidského druhu. Je to podobné, jako když si pes zahrabává kost, či veverka napichuje ovoce na větvičky. Lidstvo podvědomě tuší blížící se apokalypsu. V jejím důsledku přestane fungovat zásobování supermarketů…a kam ty miliony lidí půjdou pro jídlo, he? Do zásobáren čerstvého koňského masa, které si teď prozřetelně vytvářejí!

                0 0
              • scoty  

                Diskriminace ze strany jezdců na koni vůči pěším a cyklistům ve společném prostoru to rozhodně je.

                0 0
              • RomanH  

                Zlatá brázda po krosce proti kráteru po koních.

                0 0
              • -b-n-x-  

                ale treba tankiste take myslim nemuzou vsude :-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  tak konkrétně tankisté jsou takový fenomén…oni nejenom, že vjedou do lesa, ale občas i do státu, kde nemají co dělat…a vysvětlit jim to obvykle musí jiní tankisté…

                  0 0
            • CzechJoker  

              V civilizovaných zemích na cizí pozemek nesmíš bez svolení majitele vstoupit.

              0 0
        • Polka  

          +1

          Nemá to cenu víc komentovat. Max. od někoho z KČT, ale ti budou s námi v tomhle na stejné lodi.

          0 0
          • scoty  

            Asi bude třeba se spojit s turisty a pokusit se tento bysnys v LmB omezit. Nebude to jednoduché, neboť napojení koňařů na myslivecko-lesáckou loby je zřejmé…

            0 0
            • RomanH  

              To si nemyslím. Pro myslivce je z podstaty věci lepší, aby měli les sami pro sebe, lesákům je to jedno (pro ně je to fabrika). A s tím pokusit se tento bysnys v LmB omezit bych byl opatrný, aby se s tím v budoucnu nesvezli i cyklisté.

              Pokud to nedojde majitelům farem, nebo pokud nebude platit nějaké zákonné omezení, aby mohli koně půjčovat jenom na vlastních pozemcích, situace se nezmění.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Myslivec je diagnóza sama pro sebe. Ten taky provozuje to svoje honění a chlastání na pozemcích, které mu nepatří. Ten z podstaty věci do žádnýho sporu nebudu mít zájem zasáhnout.

                0 0
                • RomanH  

                  Tak nerad bych tu debatu tocil timto smerem, na myslivce mam uz pres deset let jiny nazor, ale ze nebudou mit zajem zasahovat do sporu, nad tim se shodneme.

                  0 0
              • scoty  

                Mluvim o lokalitach LmB v Brne. Nevidim důvod, proč by musely byt lesy kolem vystavište plne posedů s dostřelem na Mendlak. To je Evropska rarita, v tak velkem meste…

                0 0
              • scoty  

                …samozřejme verim, ze treba na Tisnovsku je situace v myslivosti jina, spise vesnickeho sousedskeho typu…

                Ovsem v Brne tam vodi soudruzi delegace ze CCCP na danci…

                0 0
                • Yatza  

                  Danci sou, pokud vim, akorat v Holedne, bo jak se ta obora jmenuje. Coz neni u vystaviste. Slusnou zbrani by odtud na Mendlak jiste dostrelit slo, ovsem ani omylem mirenou strelu. Navic to lze rict v podstate o jakekoli casti Brna, je fakt mrnavy :)

                  0 0
                  • scoty  

                    Delegace jsou vozeny na Holednou, ale posedy a zviratka jsou i v Pisarkach za Anthroposem…

                    0 0
                    • RomanH  

                      Nevím, jak v Pisoárkách, ale na Kameňáku i Lesné jsem prasátka volně na živo několikrát viděl, takže proč ne posed. I když jeho využití asi bude sporadické.

                      0 0
                      • scoty  

                        To mas fuk:)

                        Dulezite je, ze lide z Mnv na Lenince, kteri zakresluji do studii vyuziti LmB koňostezky už i na Holednou, chodi do prace v zelenem…

                        0 0
    • senior  

      A někteří koňáci i slušně zdraví : dobrýýý den, dobrýýýý den

      ( zvláště když na koních sedí mladší generace a ti starší, co je doprovázejí, jsou takto uctiví, aby jim šli příkladem), ale za nimi zůstávají hromady kobylinců a rozrytá zničená cesta

      0 0
    • Vilém  

      Kup si priste kone a mas klid.

      0 0
    • LM  

      Dneska jsem koukal že koně začli chodit už i tudy :-/. Dřív jsem je tam občas potkával, ale to vždycky zahly první odpočkou vlevo do kopce směrem na Rakovec a ta skoro vrstevnice byla v klidu. Teď tam je v ideální stopě místy oraniště. Ještě že jsem to jel směrem dolů a né obráceně…

      0 0
      • Martin  

        koní je čím dál víc, takže je logické, že expandují

        0 0
    • onuce  

      A já si naopak nedávno na kole říkal, jaké jsou ti koně blaho. Vytvářejí mi v lesích na jih od Plzně vlastně jediné traily. Rád po nich jezdím a využiji alespoň fulla.

      0 0
    • d  

      Problém jsou lesní (zemědělská) technika a tažné koně, kteří provádí výkon činnosti i na značených turistických a cykloturistických cestách. Ač mám les hned za zadkem, stejně jdu běhat „radši“ na asfalt, protože je to tutovka. Je to jeden z mnoha rysů českého Kocourkova. Miliony km značených tras, které vypadají hezky jen na papíře.

      0 0
      • theedge  

        Kolem velkých měst zase není problém těžba ale farmy se stájema.

        0 0
    • Kubiczech  

      Doomomrd. (:

      0 0
    • Smazaný účet  

      Cyglisti by vyhnali koňáky, pěší vyhnali cyglisty, všichni dohromady nesnášej motorkáře/čtyř­kolkáře a myslivci by nejradši les oplotili nebo všecky v něm postříleli. :-)

      Kůň mi vůbec neva, u nás jsou cesty povětšinou dost kamenitý, a ty co nejsou kamenitý, jsou totálně rozvoraný od lesáků (polom nepočká). Jediný čeho se bojim, že na mě kůň vykoukne za zatáčkou a nestihnu zabrzdit, aby se mě nelek.

      Co mě víc nasírá, že se kvůli volně pasoucím kravám (koním, ovcím) oplocujou velký pastviny a klidně i s cestou, po který se dřív dalo jezdit a teď mam peška. Ale zas to těm kravám přeju.

      0 0
    •  

      koně patří na pardubickou a do salámu, kdyby si alespoň koňáci po nich uklízeli ty 5 kg hovna co z nich padají každou chvilku

      0 0
      • Youda  

        Dnes jsem jedno trefil, bylo maskované listím. Takže po čoklofilech začínám mít rád i koňofily.

        0 0
    • drood  

      https://www.povodne.sk/…ych-povrchov

      Třeba už realizují protipovodňová opatření…

      0 0
    • scoty  

      A v cem je vlastne problem?:)

      Problem je v tom, ze cesty nevznikaji samy od sebe. Nekdo je musi vybudovat k nejakemu ucelu, aby po ni chodil, ci jezdil. V okamziku, kdy se cesta stane koňskou, tak ostatni konci a cesta speje k zaniku. Je to takovy proces vyvlastneni a likvidace. Oni by si samosebou mohli zbudovat vlastní sit stezek, ale to by znamenalo investice, praci. A oni potrebuji vydelavat. Jejich vyrobnim prostredkem je ukradeny verejny prostor…

      0 0
      • gerrard  

        Kdyby jednom kone v lese kradly verejny prostor. U nas na sidlisti parkuji na verejnem parkovisiti nakladaky a kamiony. Parkoviste za Anthroposem obsadila nejaka pujcovna dodavek. Carsharing si taky parkuje, kde ho zrovna napadne.

        0 0
        • scoty  

          Jasny, prece nebudou stavet sklady za svoje, kdyz muzou mit zbozi ve verejnem prostoru na kamionech…a ty silnice za naše jsou jejich…

          Důvod obojiho je totalni nekompetence a uplatitelnost statni spravy.

          0 0
          • babicak  

            Pokud je parkoviště veřejné, tak je pro všechny bez omezení, není-li toto upraveno dopravní značkou např.B4. A ty silnice za Tvoje – určitě víš, kolik je silniční daň, kolik stojí km mýta na zpoplatnělé komunikaci a kolik je spotřební daň z paliv a minerálních olejů, kam potom tyto peníze jdou?

            Co se týče koní – problém veliký, turistické značky, třeba zelená u Babic, červená u Bílovic, rozdrbané a rozbahnělé, že ani pěšky se kolikrát nedá chodit.

            0 0
            • scoty  

              Zbozi na zeleznici, kamiony od 19 do 7, kone na konske trasy…

              A je to:)

              0 0
              • pepek  

                Někdy si spočítej kamiony cestou do prahy a zkus si představit ten vlak, který to furt, immervere poveze

                0 0
                • scoty  

                  Tak ti Po, Lt, Ru atd. pojedou v noci, nebo jinudy ..a nam vydrzi dele dalnice..:)

                  0 0
                  • novas752  

                    Oni casto v noci jezdi. Neni zadnej provoz, ktery by je mohl zpomalit/zablokovat jako ve dne.

                    0 0
                    • scoty  

                      Ne často, ale jenom v noci budou jezdit.

                      0 0
                      • babicak  

                        V noci budou například přivážet stavební materiál na stavby? Navážet zboží do skladů firem? Kdo to bude vykládat? Kaufland, Billa, Tesco …Ti po 18. hodině zboží nepřevezmou. To pak jedině železnice, vlečka do každé firmy :-)

                        0 0
                        • novas752  

                          To by bylo prachů a úplatků. :) Nákladní železnice v dnešní době postrádá smysl, reps. pro ní klesá uplatnění.

                          Už i velké firmy jako Škodovka jedou víc a víc na systém malých častěji doplňovaných skladů (proto jsou pak problémy, když jeden subdodavatel nestihne dodat díl a tisíce nedodělaných aut stojí na parkovištích) – a vypravit nákladní vlak o dvou vagonech je nesmysl. Natož pak menší firmy nebo zásilkové služby, kde je neskutečnej časovej tlak a překládat to na vlak a z vlaku by to jen prodlužovalo.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            To se celkem dost mýlíš ;)

                            0 0
                          • Bender382  

                            Ja bych nerad zabrusoval, abych pak nemusel vybrusovat, ale jedou JIT hlavne proto, ze je to levnejsi. Kdyby MKD nesla vic externich nakladu, bylo by to treba jinak.

                            0 0
                        • scoty  

                          Normální noční směna. Od 5ti do 6ti vyloží a v 7 je doma.

                          To těm firmám necháme polovinu plochy silnic a dálnic jako sklad a dál se mezi nimi budeme s nasazením života proplétat? Stejně je 80 % MKD.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Zkus to probrat s nějakým řidičem z povolání a vysvětlit mu, že by bylo fajn, kdyby pracoval pouze v noci.

                            Pokud jsem nepochopil sarkazmus, tak se omlouvám :)

                            0 0
                            • novas752  

                              To by mohla být zábava trčet v létě v rozpálený kabině na benzínce třeba 12 hodin. :)

                              0 0
                            • scoty  

                              Pochopitejelně zákon o noční MKD je potřeba kombinovat se zákonem o konzumaci zdravých regionálních potravin, takže vlastně nebude co vozit a točvolanti si najdou něco jiného „z povolání“…

                              0 0
                      • pepek  

                        Ty bys byl dobrý kandidát do Bruselu, Juncker by z tebe měl radost.

                        0 0
              • Smazaný účet  

                cyklisty na cyklostezky

                0 0
      • onuce  

        Jak již jsem psal, tak právě v lesích na jih od Plzně si koně vyšlapali vlastní stezky, které pak s výhodou využívám já na kole jako traily. A není na to pozdě, trápit se nerovným terénem po koních? Neřeknu v době 26" HT. Ale dnes, když má skoro každý 29" fulla… Alespoń se tato velká kola smysluplně využijí. Apropo, teď říkali v rádiu, že u Plzně kopl kůň nějakého chlapce do hlavy… To je horší!

        0 0
        • Martin  

          Na druhé straně, u nás na Hané je v lesích kolem Moravy pár velmi pěkných chodníků, které jsou ideální na gravel – ale jen do okamžiku, než je koně překultivují na blátivé hrůzy. Pak se tam jede blbě i na 29" HT s tlustými plášti. Buď je z toho bahniště nebo cesta plná kráterů po kopytech.

          0 0
          • Martin  

            Navíc, po těch blátivých nebo rozdupaných děravých cestách se chodí i dost blbě pěšky. Člověk pak nemůže plnými doušky nasávat atmosféru lesa, protože se musí dívat pečlivě pod nohy, aby si nezvrtl kotník.

            0 0
        • LM  

          Pokud je to suchý nebo zmrzlý, tak proč ne (jeden z důvodů proč jsem kupoval fulla). Ale když je to rozměklý a rozoraný do hloubky, tak si v hajzlu i velkejma kolama :-/

          0 0
        • novas752  

          Na cestě rozorané od koní nepomůže ani 29".

          Když je mokro, tak se tam drží bahno mnohem hlubší a když to uschne tak je to taková blbá roleta že se po tom musí buď hodně pomalu nebo ukrutně rychle, jinak je to jak jezdit na zbíječce a pláště nebo odpružení s timhle typem nerovností moc neudělá. Na pláště je to moc a odpružení to nestíhá.

          A na rozmočených pěšinách ve svahu koně vydupou takové schody, z čehož později voda vymele úzkou hlubokou strouhu.

          0 0
    • Jirka24x  

      Vy jste banda. Kdyz vyasvaltujou cestu a je moc rovna nadavte, kdyz ji podupe kun nadavate.. fňukny

      0 0
      • Martin  

        Zalez!

        0 0
      • Smazaný účet  

        Správně. Všechno je špatně a všichni jsou zmrdi, jen bajker a jeho „koníček“ je to pravé ořechové :o))

        0 0
        • Martin  

          Tak nevím, trolluješ, zkoušíš vyladit demagogii na vyšší výkon nebo jen nerozumíš psanému slovu?

          0 0
          • oberleutnant Weiss  

            Sorryjako, ale občas to tu začíná vypadat trošku jako takovej cyklistickej D-fens. Děkuji!-)

            0 0
            • gerrard  

              Loni u nas v lese nad sidlistem projeli po ceste na ktere byl udupany snih tri devcata na koni. A z cesty po ktere za vikend projdou stovky pesich, bezkaru nebo cyklistu bylo oraniste nepouzitelne pro ostatni. A o tom to je o bezohlednosti lidi na konich, kteri naprosto neresi co zpusobi. Empatie nula.

              0 0
            • Martin  

              Děkuji, ale svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda jiného. Takže koňák má sice svobodu jezdit po lese, ale tahle svoboda končí v okamžiku, kdy ostatním „uživatelům“ lesa zničí pěšinu, po které chodí/běhají/jezdí. Pokud ji začne ničit tím, že po deštích/oblevě vyjede a rozryje, potom se stává koňomrdem. Ale myslím, že to v debatě padá dostatečně jasně.

              Třeba u kamarádky za vesnicí, kde vede oblíbená turistická značka, si nějaký mamlas pronajal pozemky a má tam koně, které půjčuje na ježdění. A všechny okolní cesty jsou rázem pro ostatní neschůdné, protože jsou věčně rozdupané poté, co idioti na koních vyjedou po dešti.

              O to tu jde. Sorryjako, děkuji!

              0 0
              • zdenek  

                +1

                0 0
              • Smazaný účet  

                A to předpokládáš, že si dotyčný bude číst b-f, praští se do čela a půjde cestu srovnat? Nebo jsi s ním o tom už vedl řeč? ;-)

                0 0
                • Martin  

                  Zrovna tenhle dotyčný je totál ******, několikrát za ním byli lidi z okolí a poslal je do ******. Potřebuje vydělávat. Ostatní jsou mu ukradení. Stejně jako jiným koňomrdům.

                  Loni se o tomto problému vedla debata na jednom „olomouckém“ facebooku, kde se pár lidí včetně mé maličkosti rozčilovalo nad zničenými chodníčky v lese za městem. A koňomrdi se ještě cítili dotčení, že oni přece mají právo jezdit, kde chcou. Sebereflexe nulová.

                  Když jsem se nedávno jednoho „koňáka“, který se marně snažil vyšplhat na hajtře do prudkého svahu (psal jsem výš), jestli ho to hodně baví, ničit ten chodník, tak mě taky poslal do ******. Že on tam může jezdit. Sebereflexe nulová.

                  0 0
                  • Kire  

                    Co na to majitel pozemků? Jedna věc je cestu používat, druhá ji ničit.

                    Mj. při služ. cestách do DE často využívám vesnické hotely (brávám s sebou kolo) a všimnul jsem si, že hodně farem vybudovalo speciální cesty pro koně vysypané pískem.

                    0 0
                    • Martin  

                      Detaily neznám.

                      Ony to nejsou oficiální cesty typu polňačka, ale pěšiny v lese nebo mezi polem a pastvinou. Po našem „jezdivé singlíky“.

                      0 0
      • novas752  

        To neni jen o cyglistech, po cestach upravenych konma se neda ani jit nebo bezet. Oproti tomu je i vybrzdenej trail krasne schudbnej.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Mě by zajímalo, kolik z toho jsou reálné zkušenosti a kolik z toho plivání síry, bo vám nějaká buchta od koňů nechtěla dát :D :D

      Jsem taky měšťáček, ale hodně času trávím i na dědině, kde je to samý kůň. A že bych kvůli tomu někde neprojel na kole, nebo nemohl projít na procházce, to fakt ne.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Buchty od konu nikomu nedavaji, bo jsou dostatecne vysoupane po kazde vyjizdce…proc jinak myslis, ze je to prochazeni tak bavi.....

        idealni je rozslapana jilovita pesinka, ktera trochu vyschne…kdo nepotkal, nechape…

        0 0
        • Martin  

          Podle profilu toho Spartacus na nezpevněných cestách moc nenajede :) takže možná jen planě teoretizuje a snaží se bránit „slabší“ :)

          0 0
      • Martin  

        To moje jsou reálné zkušenosti z příměstských lesů, kde je logicky větší koncentrace lidí, plus pár lokalit na vesnicích, které znám víc než povrchně.

        0 0
      • novas752  

        Zkus si někdy okolí takové konírny projet, z mé zkušenosti je to v okolí Prahy horší než na venkově – je tu spousta nafrněných lidí, který na koníška prostě musí i když je bláto, a zároveň tu jsou většinou listnaté lesy, takže silnější vrstva měkké půdy ze který se snadno dělá hustý mazlavý jílovitý bahno. A přitom těch koňů neni zase tolik, za vyjížďku v těch místech potkám asi 2 za hodinu, ale na zničení cest to úplně stačí.

        Už jsem to psal, např. velké koňské farmy podblíž obcí Třebotov a Zadní Kopanina kousek JZ od Prahy, takže z obou stran malého Radotínského údolí. Kromě několika tvrdých nebo většinou suchých kamenitých cest/pěšin je okolí 3–5km většinu roku silně rozbahněné, v létě to bahno pak ztuhne a až přelom léto/podzim je ok, protože to suchý ztvrdlý koně už rozdupali zpátky do roviny. To samý v okolí Cholupic na druhé straně Vltavy, ale tam je to jen nějaký kilometr okolo.

        0 0
        • aymara70  

          U Přední Kopaniny :-) Jsou taky a cesty jsou podle toho upravený..Jediný lesík „Tuchoměřák“ začíná být čím dál horší…

          0 0
          • aymara70  

            https://www.youtube.com/watch?… Video z Tuchoměřáku­..cesta zničená od koní od 2:20.. je to nesestříhané a bohužel YT hodně sráží kvalitu..

            0 0
            • jaja01  

              to mas z toho spatne pridelanyho battery packu! :-D

              0 0
            • Smazaný účet  

              jedeš moc pomalu, takovou cestu musíš prostě přelítnout ;-)

              0 0
              • aymara70  

                No jo :-) To mě nenapadlo..

                0 0
                • babicak  

                  Červená TZ nad Řícmanicemi – Bílovicemi : to musíš prostě přelítnout :-)

                  0 0
                  • RomanH  

                    A Spartacus mlci…

                    0 0
                  • orm  

                    To je od koni? V tom pripade jsem dnes jel po podobne rozmrdane ceste u medlaneckeho letiste. Myslim, ze tam nekde konska farma je take.

                    0 0
                    • LM  

                      Ohrada s koňma je zde

                      0 0
                      • orm  

                        Hmm, asi si tam delaji kolecko :-). Znicena cesta je ta zluta pod medlaneckym kopcem.

                        0 0
                    • Polka  

                      Je to ted vsude, rozliza se to jak mor…i na jih. Napr. spojeni z Popovic do Zelesic jsem pouzival pri ceste do udoli Bobravy a je taky rozjebany, uz par let. Je tam Farma Pod Mohylou.

                      0 0
                      • mastihuba  

                        ono vsechno souvisi se vším, kdyby nebyly dotace na sečení luk, nebylo by tolik sena a nebylo by tolik koní :-) dneska se k brnu vozi seno az z orlickejch hor. v hostenicich maji vymeteny sklady v pulce zimy. když bylo suchý léto, narostlo toho málo a farmy to svazely z cele republiky.

                        0 0
                    • police  

                      Koně k zapůjčeni jsou: Medlánky/Bystrc (nad útulkem), Ivanovice (mezi Řečkovicema a Ivanovicema), 2* Bystrc/Žebětín, Velká farma u Velké ceny (kemp Start) a přibývají… A to se bavím jen o severo západu Brna, pak je tu Jehnice/Ořešín, Soběšice, Vranov. Pokud nezačne ze strany obcí nějaká regulace tak půjdou do kopru úplně všechny cesty a zůstanou jen asfaltky. :-(

                      0 0
                      • orm  

                        Zakaz pro kone jsem videl zatim jednou, a to na cyklotrase mezi popovicema a zelesicema. Jsem proti zakazum, protoze jak se tu nekdo zminil, muze to vest i k zakazu kol. Za sucha ty kone nevadi, az na ty hovna. Reseni, krome apelovani na rozum vodicu koni, me nenapada.

                        0 0
                        • Martin  

                          kobylinec se dá naštěstí s trochou šikovnosti objet, bývá to dost velké, navíc to není takový hegeš jako pséčinec :)

                          0 0
                          • pumpy  

                            kobylinec je fajn na uceni bunnyhopu – kdyz to das je to fajne – kdyz to nedas tak jde stejne o hovno :D

                            0 0
                            • orm  

                              Jak jsem psal nekde vyse, tak nekdy to mozne neni :-). Nedavno jsem jel po ceste ktera koncila zavorou a kolem zavory byla cesticka a hovno bylo prave a jen na te cesticce okolo zavory. Na bunnyhop pres zavoru si zatim netroufam :-).

                              0 0
                        • Smazaný účet  

                          pytel pod prdelí – mají to tak všichni koně co vozí turisty v centru Prahy

                          0 0
                        • blue.sun  

                          Zákazů je třeba u nás kolem Lysé nad Labem dost, ale koňáci na ně stejně serou a jezdí si, kudy je napadne. Protože to, na co bys chtěl apelovat, jim naprosto chybí.

                          0 0
                      • honzzaq  

                        Neřešitelný problém hoši. Deset let stará záležitost: https://brnensky.denik.cz/…0090506.html

                        I kdyby byly zákazy vjezdu na vybraných místech, nedovedu si představit jejich vynucování.

                        0 0
          • novas752  

            Jo tam jsem taky parkrat byl. Proste Praha obehnana ze vsech stran. :) Ale tady se to da cekat no, pretlak lidi obecne a zvysena koncentrace pablbu. :)

            0 0
        • MnemonicJ  

          podle mě nejedou i když je bláto,a le hlvaně když je bláto :) nedávno mi kolegyně vtloukala do hlavy (má koně), že teď je období na hvono, protože po tvrdým se koníkovi blbě chodí :)

          0 0
          • Martin  

            A jak to ti koně dělali ve stepích, kde moc blata nebylo?

            Podkovy?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ba co vic…jak konove dokazali volne prezivat az do dneska…kopytama totiz podkovy neukoves ani nepribijes, vime?:)

              0 0
              • Martin  

                Za to může KALOUSEK… !!! !!!!!!!

                0 0
                • Smazaný účet  

                  To je kampan za okovane kopyta…nikdy jsem zadne kopyta nekoval, nekovam a kovat je nebudu…a pocet kopyt taky nesouhlasi!

                  0 0
        • Bender382  

          Ty jo, nechci rozporovat rozdupané cesty kde to neznám, ale zrovna Cholupice že by byly nějak problematický? Koně jsou v Cholupicích a pak Písnici, takže přesně trasa, kterou se při každé „domácí“ vyjížďce přesouvám, a nevšiml jsem si ničeho co by mi nějak trhalo žíly.

          0 0
          • novas752  

            Cholupice jsou prave vklidu.

            Ale drhha strana Vltavy je peklo, hlavne okolo ty velky nacancany farmy mezi Trebotovem a Radotinem.

            0 0
    • va-bo  

      Koně ani psi za to nemůžou, je to v lidech. Vzpomínám si na jednu příhodu z minulých zim. U nás, úhlopříčkou přes pole asi 2 km dlouhé, byla běžkařská stopa. A slečna na koni. Kudy myslíte, že jela ??? :-). Nejsem běžkař, tak moje hodnocení se dá brát jako objektivní. S pěšinami, kde se dá bikovat je to stejné.

      0 0
    • Tomcat  

      Problém to být může není nad to se obrátit na inspektorát životního prostředí, nebo lesní správu.

      Pár stezek má už zákaz a pár pokut už padlo.

      Problém koně se jmenuje kg/cm² a ikdyž kůň je přírodní věc na erozi pokud jezdí furt stejnou trasou mají větší dopad než kolo.

      Ono to je jak s dronama na 80% se to ignoruje pak někdo dostane pokutu až se z toho po…

      0 0
    • police  

      Pokud má někdo nervy si přečíst jak to vidí koňáci… paragragy kůň a les

      V podstatě z toho vyplívá že můžou jezdit všude krom soukromého a k tomu především využívat stezky a hlavně ty značené… Oni se naprosto nepozastavují nad tím, že za nimi na stezkách zůstává tankodrom, ale oni by takto nejraději rozmrdali celý les a louky v okolí.

      0 0
      • Martin  

        Prostě se nemůžu zbavit dojmu, že kůň mívá mnohdy pohlavní orgán na zádech…

        0 0
      • orm  

        Jako uprimne, ten text i komentare mne prijdou ok. Proste resi stejne problemy jako cykliste. Misto zakazu by to chtelo udelat nejakou osvetu. Trosku mne to pripomina zimni diskuse fatbiker vs. bezkar :-).

        0 0
        • novas752  

          :D Pravda akorat fetbajkeri nepoustej kazdych par metru bobky . :)

          0 0
        • Tomcat  

          Jenže běžkařská trasa není ze zákona tak chráněná jako veřejná\soukromá cesta. Viz ti exoti co dělají často trasy na zasněžených silnicích a pak se diví, že tam projede i auto. Kdo by to na silnici čekal že ?

          0 0
          • novas752  

            Zakon nech stranou, tohle by se melo ridit rozumem.

            0 0
            • Tomcat  

              Otázka kdo první že ?

              Mimo víc než 50% celosvětové populace má podprůměrné IQ takže na rozum se nespoléhejte. A to nepočítám třeba úzký pohled jen na tvz sociální inteligenci .

              0 0
              • blue.sun  

                Sociální inteligence… to je to, co se v ČR posledních pár let smrsklo na „já chci“?

                0 0
                • Tomcat  

                  To nemusí být projevem nízké sociální inteligence.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    staci ubrat slovo „socialni“ a taky to funguje…

                    0 0
                    • Tomcat  

                      Jenže sociální inteligence a obecné IQ je něco jiného.

                      Můžete mít absolventa x vysokých škol s IQ 150+ přesto to bude osoba s nízkou sociální inteligencí a sociopatickymi rysy . Jinak sociopat , neníchopat tak ve zkratce .

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        jojo…studoval jsem s ajtakama…

                        0 0
                        • Martin  

                          Smrtící kombo je ajťák autista/aspík… mám to v práci a občas bych to zabil…

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            My jednoho lehce vykolejeneho ve skupine meli…mozna ne jenom lehce.....jednou se nasral tak, ze z nej sel strach…a to byl jenom napomenut, ze do nekoho drcnul na schodech a vylil mu kafe…s takovym pracovat vazne nechces…

                            0 0
    • Tomas-kellys  

      .

      0 0
      • Martin  

        Vpravo je pěšinka, na co si stěžuješ? :)

        Příště rozmrdají i ten zbyteček.

        0 0
      • Lišák  

        Na fotce to tak nevynikne. To je, jako když fotíš šílený kopec a na fotce to vypadá jako skororovina.

        0 0
        • mastihuba  

          aj vynikne :)

          0 0
          • Martin  

            Hehe, loni na jaře jsem podobnou pěšinou bruslil na štěrkoletu… obejít to nešlo bo mlází. Stejně jsem si nakonec šlápl, když jsem dojel ke spadlému stromu :)

            Zaliskaný jsem byl jak jetel :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              asi tak před patnácti lety kamarádka takhle projížděla takovou velkou bažinu…no a uprostřed obzvlášť velký bahnitý louže se jí to zaseklo…za našeho veselého povzbuzování z okrajů bažiny chvíli balancovala, a pak došlo k nevyhnutelnému :-)

              0 0
            • blue.sun  

              A pak je nejlepší, když na takové cestičce potkáš dvojici ocasů, kteří ti ještě vynadají za to, že tam s kolem vůbec lezeš, když „tam přece jezdí oni na koních“…

              0 0
          • Smazaný účet  

            Jeste nejaka ta porce koblizku a je to idealni:)

            0 0
          • mastihuba  

            apropo, todle je od krav, to jen, abyste si uvědomili jak to dříve vypadalo na vesnici. :-)

            0 0
      • Tomas-kellys  

        Tak tady je doježděno :-D

        0 0
        • Martin  

          Není to nová chovná farma na mořské koníky?

          0 0
          • Tomas-kellys  

            Je to speciální systém zavlažení půdy pro následný rozdupání koněm, běž vody by to trvalo několik sezón

            0 0
        • obda  

          Tak v neděli večer už to bylo prý skoro bez vody, dneska už by to mohlo být i suché. navíc tohle je slabota, v pátek večer to vypadalo takhle: https://www.bike-forum.cz/…ervnove-2019#…

          0 0
        • pumpy  

          tak presne proto je to retencni nadrz, tzn ucel to plni

          0 0
          • Tomas-kellys  

            Ziju tady 28 let a o tom že je to detenční nádrž vím jenom z doslechu starších lidí, jak tam dřív chodili přes zimu bruslit, sám sem tam viděl vodu poprvé, dřív si pamatuju potok kterej vedl středem louky k právě straně a časem vyschl, ale takhke plný jsem to ještě neviděl.

            0 0
            • -b-n-x-  

              A prý letos sucho :-)

              0 0
              • Martin  

                Boha, tobě to snad začneme posílat mailem… spodní voda, Halík, SPODNÍ.

                0 0
                • Mig_all  

                  Když už, tak podzemní…

                  0 0
                • -b-n-x-  

                  Ta spodní je snad důsledek LETOŠNÍHO „sucha“?

                  0 0
                  • kyl  

                    Spíš bych řekl že to bude horší a horší. I kdyby padly dva metry srážek,pořád to nevyrovná nadměrné čerpání spodní vody pro úpravny. Vesnice kde žiju se za posledních pár let zvětšila asi o 50% a staví se všude a projevit se to musí.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Tak ale to už zase trochu jiné téma. Jakože, i kdyby pršelo pořád, byly by stálé záplavy, ale někde dole pořád málo vody – bo bazény, atd…

                      0 0
                  • Martin  

                    Důsledek obecného problému krajiny a vody.

                    0 0
                  • obda  

                    Letošního + předchozí roky. Chybějící voda v profilu 40 –100 cm je důsledek LETOŠNÍHO sucha.

                    Tvl, každej takovej chytrák by měl mít vlastní zahradu/pole, aby to pochopil.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Hoši já chápu, že je v nižších vrstvách sucho. A chápu, že prostě minulé roky byly podprůměrné, takže vody ubývalo a kvůli nějaké setrvačnosti ji asi pořád ještě i ubývá.

                      Ale říct o letošním roce, kdy byly kromě suchého dubna průměrné, nebo nadprůměrné srážky, že je suchý, to je pro mě osobně poněkud nešťastné.

                      Ještě chápu, že jsou nějaké lokální specifika, ale celkově snad opravdu letošní rok suchý není. Dyť už i zemědělci tvrdí, že úroda zachráněna, všechno dobré.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        trávu v garáži stejně zavlažuješ z vodovodu, tak je to jedno :-)

                        0 0
                      • orm  

                        Mel bys prijet na jizni moravu, to je velke lokalni specifikum :-). Ano, letos tu prsi vice, nez predchozi roky, ale sucho je. Snih pres zimu zadny. Chapu, ze od Prahy je to daleko :-)).

                        0 0
                      • gerrard  

                        O vikendu sem byl na loukach, ktere se budou sect. Normalne je touto dobou trava do pasu a husta tak, ze se neda skoro projit. Letos ani ne po kolena a ridka tak, ze se tam da v klidu chodit. Proste suchy rok.

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          Ok hoši. Uznávám tedy že je sucho. Ta tráva co nám zběsile roste na zahradě jsou kaktusy, bláto na botách je písek že sahary a ty tři ****** kaluží každou chvíli je fata morgana. Déšť každý druhý den je taky nějaký prelud.

                          0 0
    • Smazaný účet  

      Neni to jenom u nas…ve franticii jsou konici taky moc v oblibe…pri vikendovem courani krajinou jsem napred narazil na heezky chodnicek podel pole, ktery posleze pokracoval lehce poslapanym stoupackem.....

      (je to focene nekde v pulce stoupani smerem dolu)

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Včera v 17:15 jsem do důsledku zakusil, jak je myšleno, že kůň je jediné zvíře, které nosí pohlavní orgány na hřbetě.

      V lese byla v tuto hodinu tma, protože i mlha. Běžím si, svítím si, najednou uprostřed cesty v listí něco velkého, z toho něčeho se vyklubal kůň, na hřbetě samičí rozmnožovací ústrojí bez světla. Kůň se samozřejmě začal plašit, tedy jsem zhasl a pokračoval podle něj chůzí. Ejhle, za prvním byl další a za ním ještě jeden, všichni s přední dírou na hřbetě.

      Tak tedy nevím, měl jsem za to, že kůň je stepní denní zvíře, vidí nejspíš barevně a za tmy je dost marný, v lese tuplem. Ale slečny si asi myslí něco jiného nebo se koně snaží přešupačit na soumračnou nebo dokonce noční zvěř, jako už se to člověku už plošně povedlo s jezevci a divokými prasaty.

      0 0
      • Martin  

        Když blbky a přední díry dělají ze psů a koček vegány, proč by přední díry nemohly zkoušet adaptovat koně na noční akce.

        Stařéček Pagáčů taky odnaučovali kozu žrať.

        0 0
      • Libores  

        Si to blbě naplánuješ nebo se vracíš později z nějakýho jinýho důvodu. Se stane i v lepších rodinách.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Urcite aspon jedna z tech prednich der mel mobil a mohla se stazit aspon trochu „byt videna“. Nevim teda jak kun reaguje na svetlo predni diry na hrbete…ale mozna by byl radeji za trochu svetla, nez aby videl **** ve tme…

          0 0
          • Martin  

            Předním dírám je všechno jedno…

            0 0
          • Libores  

            jo, to je v lese hrozně důležitý:) A v pět ještě taková tma není, teda pokud si nesvítíš čelovkou, to pak mimo svoje světlo vidíš opravdu jenom tmu.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Mohu Tě ujistit, že ve čtvrt na šest byla v lese a mlze úplná tma.

              0 0
              • Libores  

                a ty koně tam tedy šly po hmatu nebo po čuchu?:)

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Tak jak chodi slepi kone. Ono je taky otazka, jestli si konici nevypichli nejakou vetvickou oko.

                  To mi pripomina: Jdou dva kamaradi tmavym lesem k babicce. Jeden je slepy a druhy jednooky. Jednooky si nechcic vetvickou vypichne to dobre oko a nastvane rekne: „Tak jsme dosli“. A slepy nato: „Ahoj babi“.

                  0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nene, to jsou místní, mají ohrady ve vesnicích hned pod lesem.

          0 0
      • -b-n-x-  

        No a tak stalo se neco? Z toho popisu se to neda uplne jednoznacne rict. A pritom je nekolik zanru, do kterych ten nasledujici pribeh mohl byt zarazen.

        0 0
        • Martin  

          Předpokládám, že hrobesem to neskončilo, to by se pochlubil :)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Zoofile.

            0 0
            • Martin  

              Moment, já myslel, že sis mohl zamrdlat s těmi předními dírami :)

              Koně bych do toho netahal.

              0 0
          • -b-n-x-  

            To nemuzes vedet. Po 20 km behu to treba nebylo uplne to, cim by se chlap chtel chlubit.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Já mam pocit, že ho sere právě to, že to hrobesem neskončilo. ;-)

            0 0
      •  

        potkal jsi v podvečer dva koně, no a?, asi sis potřeboval pohonit svý malinký mužský ego

        0 0
      • mr.antik  

        Tady píšou že kůň vidí dobře, Old Šetrhend tuším taky využíval koně při stopování.

        http://www.equichannel.cz/…-kone-ve-tme

        Takže bacha abys nebyl za blbce ty…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Díky za rozšíření obzorů. Nízké větve jedna věc, větve v listí druhá. Já, coby potměskoroslepec na stejné cestě, věc třetí.

          Tapetum lucidum koní neodráží zdaleka tolik, jako třeba ovcí – kolem ohrad běhám, mám napozorováno. A proti šelmám už vůbec. V tomto konkrétním případě jsem viděl až samotného koně, nikoliv odlesk na t.l..

          0 0
      • psbiker  

        On je kůň dost zvíře lekavé a panikařící a jezdit s ním po tmě v lese je diagnosa syndromu přední díry. Co s tím, zastavit je a volat policii? Mnoho povyku pro nic. Říct jim že nedělají dobře? To bude lepší, ale výsledek nelze očekávat hned tzn. ego boost 0. Mě z toho vychází že pokud kůň nejede po mlatové cyklostezce tak je nejlépe dohlédnout ať koňák odklidí trus z cest a jinde se vzájemně respektovat. Pokud ničí turistické cesty pak to řešit jinak, ale to samé platí i pro motorkáře co si dělají z turistické trasy enduro trať. Svalnaté kecy tady jsou mi k smíchu, ale klidně vy dva pokračujte. (***** ty hacky jsou mor uz koncim)

        0 0
        • Martin  

          Ty jsi velký hacker :)

          0 0
        • gerrard  

          Ony toho nechaj samy, az je kun nekde potme ocese o vetev.

          0 0
          • radiator52  

            Přesně tak

            0 0
          • mr.antik  

            přesně tak, ale to je taková česká diagnóza starat se o dobro všech okolo :-)

            0 0
          • scoty  

            Problém je v tom, že bohatých tatínků přibývá, ale dobrá zpráva je, že po zahájení pohlavního života ty koně většinu dcerušek přejdou…:)

            0 0
    • Sodoma  

      Tak který z vás to byl?

      0 0
    • Smazaný účet  

      Podpora z EU je jistě potřebná.

      „Rozvoj sítě hipostezek podpořila také Evropská unie necelými dvěma miliony korun. Finance byly určeny na instalaci dvaceti veřejných odpočívadel pro hipoturisty a označení sítě 300 kilometrů hipostezek v jižních Čechách, právě v návaznosti na vybudovanou infrastrukturu neboli hipo-pointy. Jednotlivé odpočívadlo pro hipoturistiku se skládá z uvaziště pro koně, přístřešku pro koně, kruhové ohrady, informačního panelu, zastřešeného sezení se stolem a dvěma lavicemi a z odpadkového koše,“ sdělila Právu Michaela Šímová, ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

      0 0
      • Mig_all  

        Také s lopatou a pytlem na hovna?

        0 0
        • Martin  

          To je přece hnojivo, bio a eko :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Až si bude manželka stěžovat, že jsem přijel domů zahnojenej… může za to EU!

            0 0
            • Martin  

              Jestli to dokážeš argumentačně podložit, be my guest…

              0 0
      • tonik666  

        jeste ze se tam moc neobjevuji.

        cim dal vic si rikam, ze bych dotace zrusil, mimo oprav starych baraku

        0 0
        • hatchet  

          Možná by za ty prachy stálo za to namísto zřizování hipo-pointu rozjet program socializace koňomrdů. Dneska jedu lesem, přede mnou dvě kentaurky, stejným směrem, nevidí mne. Pěkně přes celou cestu, není kudy objet. Zpomalím, buším do knogu o stošest. Nic. Tak to risknu a profrčím, když už je trochu místa. Ten nádor na koňským hřbetu ječí jak protrženej, že mám zvonit, tak se ohlidnu a ejhle – obě ty mrchy měly v uších sluchátka… Kůň patří do salámu. A nejen kůň, celej kentaur.

          0 0
          • scoty  

            Nejhorší na tom je, že 50 takových Nanynek bohatejch tatínků zničí kolem města traily pro 2000 bikerů…

            0 0
          • Robertilos  

            Na koni sluchátka? Tak to musely být vymaštěné palice.

            0 0
    •  

      Koňáci opět nezklamali. Lesní cesty, kam se ještě před Vánoci, kdy nebylo tak mokro, dalo v pohodě zajet na gravelu, jsou po Vánocích, které dílem propršely, zas rozdupané, rozblácené…

      Zlo totok.

      0 0
      • rici69  

        A bude hůř, kam se dřív dostal jen horák, kůň a silnička ne, se teď dostane leckdo i gravelem, nic proti gravelům.

        Z toho plyne, že přibude nadávek na koňáky, i ty slušný.

        Mě se taky na kole nelíbí rozrytý cesty od koní, sle naučil jsem se s tím žít a vyděl jsem hodně cyklistů, kteří se chovají jak ty koně.

        Chce to oboustraný respekt.

        0 0
        • -b-n-x-  

          Jakože ti cyklisti nasadili kopyta a rozdupali do té doby normální cestu? A nakonec se ještě vysrali uprostřed cesty.

          1 0
        •  

          Ono to není jen otázka gravelu, ale chodí tam i pěší turisti, kterým ta děravá pěšina taky nebude po chuti.

          Ale ano, musíme se naučit žít s tím, že jsou mezi námi debilové, co ničí společný prostor. Koneckonců příměstský les není pro všechny… asi jen pro koně, protože na kraji CHKO je velká komerční stáj.

          Oboustranný respekt? To je výborný vtip. Až nebudou lesní pěšiny rozdupané od koní, pak můžeme koňáky respektovat. Analogicky můžeme říct, že musíme respektovat agresivní řidiče a naučit se s nimi žít.

          0 0
          • Youda  

            Například Tušílkova stezka

            0 0
            •  

              Za humny dědiny, kde bydlí kamarádka, prochází Jiráskova stezka. Pozemky poblíž si pronajal nějaký dement s koňmi a od té doby je hezká pěšinka mezi poli věčně rozdupaná. Lidi si stěžovali a obec na to zareagovala po svém – bude se tam asfaltovat.

              0 0
              • rici69  

                Krásná diskuse, je vidět že jste ve střehu.

                0 0
                • hatchet  

                  Kůň patří do salámu.

                  0 0
                  • rici69  
                    • Prvně tu byl kůň
                    • pak turista, ten vyznačil stezky
                    • kůň téměř zmizel, objevil se cyklista
                    • vrátil se i kůň

                    Turista nadává na koně a cyklisty, protože pro turisty není nic lepšího než když šlape po rozdupané stezce a malém ho smete cyklista, který ani nezpomali, neřekne bů. Vždyť pro ně označil a zmapoval stezky.

                    Cyklista nadává na koně kteří rozdupali stezku a na turysty, kteří se mu pletou na ztezce pod kola.

                    Kůň si mysli své protože neumí nadávat, zavedl ho na stezku koňák a do přírody tak nějak hystoricky patří.

                    Koňak, turysta a cyklista jsou občas myslící lidé, kteří se buď domluví, nebo ne.

                    O tom to všechno je, ale možná se pletu......

                    0 0
                    • orm  

                      Jako ja nejsem zadny cestinar, ale tipuji, ze tohle prijde do specialniho vlakna :-)).

                      0 0
                    • Metrick  

                      Řekl bych, že není až takový problém v koni jako zvířeti, ten je krásné a ušlechtilé zvíře. Problém bývá hlavně s jistým druhem jejich „dálkového ovladače či spíše zpravidla ovladaček“.

                      0 0
                      • hatchet  

                        Přesně tak. Proti koním nemám vůbec nic. Kůň tu byl dřív než cyklista. Ale pak přišel koňák…

                        0 0
                    • novas752  

                      Problém je to, že jeden nebo pár nemyslících koňáků resp. spíš koňaček (málokdy vidim chlapa nebo kluka na koni), který vyjedou do bahna, dokážou stezky v okolí na dlouhou dobu nebo trvale zásadně poškodit. Pěšinka se rozbahní ještě víc, když to zaschne nebo zmrzne, turista si tam procvičí kotníky a cyklista jede jako na zbíječce. Když je to ve svahu po spádu, z otisků kopyt se poměrně rychle vytvoří strouha, která se s každým výraznějším deštěm začne zařezávat do svahu a místo krásné hladké pěšiny je během pár let půl metrové koryto.

                      Turista do takového počasí nevyjde, leda by šel v holinkách, cyklista možná vyjede, ale ani jeden z nich zdaleka neudělá takové poškození.

                      No a hlavně, kůň od přírody patří na louky, stepi apod., ne do lesa.

                      0 0
                      •  

                        Tak nějak

                        Já bych se rád v lese, který znám, prošel bez potřeby dávat se furt pod nohy, kde si zvrtnu kotník na koněm vydupané díře. Takovéhle poškození cyklista neudělá, ani kdyby se rozkrájel.

                        0 0
                    • Youda  

                      Spíš než do přírody patřil na pole nebo sloužil jako dopravní prostředek.

                      0 0
                    •  

                      Vše podstatné už bylo řečeno, já jen doplním, že ten tvůj příspěvek je kapku demagogický :)

                      0 0
                    • krabica  

                      Pokud kůň do přírody patří, tak jedině žijící ve volné přírodě a chodící volně krajinou…

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      prvně tu bylo moře…

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Kdo vyjede na koni na rozbahněný cesty je *******. Dál to není potřeba nějak složyťe rosváďed.

                      0 0
                    • Romancero  

                      v tomhle souhlas! V přírodě by měly mít přednost přírodní „prostředky“ dopravy!

                      raději ať po lesích jezdí koňáci než e-bikeři :-)

                      a jsem i pro „pozitivní diskriminaci“…tedy přednost mají mít pěšáci, pak koňáci..pak dlouho nic ..a pak snad kolaři :-)

                      0 0
                      • rorschach  

                        Pardon, ale co je na koni s kikinou na hřbetě na lesní cestě navíc v naší zeměpisné šířce přírodního??

                        0 0
                        •  

                          Bojím se, že házíš hrách na stěnu.

                          0 0
                          • rorschach  

                            thanks for reminding me:) mám dnes čerstvou zkušenost na sever od Brna, tak mi to nedalo, ale už valím na pivo:)

                            0 0
                        • novas752  

                          Přírodní bio raw lesk na rty přece! :D

                          0 0
                        • Romancero  

                          tak asi mám prostě jinou zkušenost..u nás v kraji s koňmi pohoda! a na rozdíl ode zdejších pcfachidiotů mám vyzkoušnou i tu jízdu na koni :-)

                          0 0
    • vlk  

      Ono je to o lidech.

      Jen pro zamyšlení.

      Kde ty koně mají chodit, když ne po cestách. To zvíře také potřebuje pohyb a to pravidelně ať už je hezky nebo škaredě, tam to nejde ve stylu dnes je škaredě budu koukat na bednu.

      A ohledně jízdy, když je bláto. Jako cyklisté v blátě snad nejezdíte?

      Další věcí je to, že koně si často pořizují právě majitelé lesů a luk případně opačně, tak také často jsou ty cesty jejich majetek a oni si je za své udržují-věřte není to levná záležitost udržovat lesní cesty.

      Ty koně tam jezdívaly dříve než nějaké mtb existovalo.

      Věřte, že mají stejné právo tam na cestě být tak jako cyklisté stejně jako pěší. Oni na cestách netvoří umělé skoky a klopenky a věřte, že sami nejsou rádi, že ty cesty rozrývají a možná si to uvědomují i víc než cyklisti. Mají tak nějak k přírodě blíž.

      Spíš jsem v lese potkal … motorkáře a cyklisty.

      0 0
      • orm  

        To je podobna argumentace, jako koupim si auto a musim ho nekde parkovat, tak mne to umoznete a tolerujte. Kdyz si koupim kone, tak bych si mel zajistit i to kde ho budu vencit, aniz bych poskodil cestu nebo na ni sral. Vcera jsem mel zas salom mezi konskejma hovnama na sirsi lesni ceste. Je to fakt super.

        0 0
      • -b-n-x-  

        Pokud kone chodi po ceste toho majitele – naprosto ok.

        Jasne – kone potrebuji nekde chodit. Nicmene, je to asi stejny argument jako, kdyz to same rekne napriklad chovatel lva/tygra/krokodyla treba. Jediny rozdil je v tom, ze kone tady lide meli i v minulosti – potrebovali je pro praci. Ted je ale jiz vetsinou nepotrebuji. Vetsinou je maji jako „konicek“. Pak je to ale jiz na stejne urovni jako cyklisti/motor­kari/atd…

        Co se tyce toho jezdeni v bahne – to je problem ohleduplnosti. A k tomu patri treba i nejake uvazovani zda-li se da jet tak, ze udelam mensi skodu, jestli nutne ted potrebuju vyjet, atd… Osobne si dokazu predstavit, ze jede skupina vice koni po mokre sirsi ceste, a nepojedou vedle sebe, aby ji celou rozjebali, ale za sebou po kraji, takze ji rozbijou jen castecne a je i po nich pouzitelna. Ale zda se mi, ze nekteri lide takhle proste nejsou schopni uvazovat.

        0 0
      •  

        Pokud jsou koňáci na SVÉM pozemku, ať si dělají, co chtějí. Na cizím pozemku je host turista a cyklista. Ale pokud je na obecním nebo státním?

        Třeba červená značka Jiráskova cesta kolem Horní Čermné, tu místní koňáci ničí průběžně do stavu, kdy se tam nedá kloudně projít pěšky. Přitom je to cesta na pozemcích, které vlastní někdo jiný než ten koňák. U nás v Pomoraví je les státní a koně řádí… pořád jsme ve stavu, kdy jsou ty cesty nás všech a všichni se k nim musíme chovat slušně. Po cyklistech a pěších takový bordel jako po koních nezůstává.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Kde bydlis? Ze bych si poridil motorku nebo ctyrkolku…

        0 0
      • Barak  

        Ono by stačilo trochu přemýšlet a když je po mokro, nejezdit např. vedle sebe po cestě, kde je velmi jasně vidět, že po jejím okraji probíhá dlouhodobá snaha o vyjetí stopy pro kolo.

        Jinak, stačí když vyběhnu za domem do lesa, který je ve svahu a ve kterém je krásně vidět, jak i koňáci po čase začnou vyšlápávat nové cestičky, protože v těch, které již stihli dojebat, nechtějí své koně vést, aby si nezlámali nohy. Takže o tom, co za sebou v měkké půdě nechávají, dobře vědí.

        0 0
      • novas752  
        1. Cyklista udělá v blátě mnohem menší škodu než kůň, má mnohem menší zatížení styčné plochy a otáčení kola je pohyb souvislý, ne dynamické šlapání do měkké rozmočené cesty. V místech kde jsou zaschlé nebo zmrzlé stopy od kol se pěšky jde mnohem lépe než tam kde to rozdupal kůň.
        2. Koně tam samy o sebe rozhodně nejezdívaly, kůň neni lesní zvíře, neni na pohyb v lese stavěný, je to zvíře z otevřených prérií a stepí přivlečené kdysi z Asie, kde je tráva a ne lesní bahno. Kůň sám od sebe si neřekne „hele půjdu se projít do lesa, trochu pršelo, bude sranda“. Kůň se sám od sebe proběhne po louce, kde to nikomu nevadí.
        3. Že by koňáci dělali nějakou brigádu ve stylu „jezdíme tu, poškodili jsme to tu, pojďme to opravit“ jsem tedy ještě neviděl/neslyšel. Narozdíl od některých cyklistů. A také z cyklistů málokdo kadí uprostřed společné cesty resp. na cestách celkově. Opět, pro koně to neni přirozené. Kdyby koňákům vadilo, že ty cesty ničí, tak tam nejedou a jedou koně vyvenčit například po louce.

        Zcela jistě jako ve všech společenských skupinách jsou koňáci slušní kteří se takto nechovají a pak malá skupina nezodpovědných neukázněných sobců, kteří všem kazí jméno. Bohužel jeden takový na koni udělá větší škodu než stejný člověk na kole.

        1 0
        • novas752  

          A zodpovědný ciklista také nejede v mokru tam, kde by to poškodil – například si v mokru nepojedu na hliněný uplácaný umělý trail nebo na nějaké skoky, kde bych v odpalech a dopadech zanechal svou jízdou 5cm hlunokou kolej.

          0 0
        • -b-n-x-  

          Zajimave je, ze si tady nikdo nestezuje na zadne jine zvirata, ze by rozbijeli cesty. Treba na jeleny by se mohlo, mozna na divocaky, medvedy :-). Ale ono zadne jine zvire nezvladne cestu znicit. Vlastne vetsinou od nej ani nenajdes stopu. A to je zajimave :D

          0 0
          • Coural  

            Já bych si dovolil postěžoval na krtka. Ale je fakt, že na asfaltu moc škody neudělá a do jeho hovínka jsem se taky zatím nezabořil :-)

            0 0
          • ufoncz  

            Pár zničenejch cest od divočáků teda znám. Ale to už si jich mnohem víc zničíme sami (myšleno jako cyklisti – třeba tady u Brna musí bejt snad celej klub retardů, kteří musí prostě v období prosinec-březen vyjet na ty nejlepší traily nebo i Jedovnice v jedinej den, kdy se tam boří až na ráfky, aby to druhej den takto zmrzlo a debilní koleje tam byly ještě půl roku).

            0 0
          • Metrick  

            A další téma by bylo jezdkyně na divočácích a medvědech :o)

            0 0
        • Barak  

          S tím kaděním mě teda mnohem víc štvou psi než koně. Od koně je to většinou dobře vidět a jde to v pohodě dolů. Jak z pláště, tak případně z boty. Od čokla je to vždy na zblití.

          0 0
        • vlk  

          2. No záleží do jak vzdálené historie se vrátíš, třeba za první republiky jsi na kole v lese nikoho nepotkal, zatímco jezdce nakoních zcela běžně.

          3. Vyvenčit koně, to jsi mě pobavil. Ty si jako myslíš, že jezdec na koni ví, kdy bude kůň „kadit“ :)

          Buď rád, že dnes ve městech jezdí auta a ne koně, to by jsi se teprve divil, jaké to bývávalo.

          Prostě a jednoduše, koně tam patří stejně jako cyklisti, mezi které se počítám a stejně jako turisti.

          Já tedy znám koňáky normální, co když jedou, tak jedou za sebou a nevyhledávají schválně rozblácené cesty, ale když se nedá nic dělat a jinde cesta nevede. Nemyslete si, ono vyčistit koně a vyčisti koni kopyta po projížce není žádná supr zábava. Takže pokud někdo na koni vyhledává rozblácené cesty, tak jsou to možná právě ty městské paničky, co mají na čištění koňů „obsluhu“, a to teda nejsou ti koňáci v pravém slova smyslu.

          Je to vždy o slušnosti a ohleduplnosti jedince.

          Především prosím vás, když jedete a potkáte v lese někoho na koni tak přibrzděte a projízdějte kolem něj opatrně a ve větší vzdálenosti. Většinou vám jezdec s koněm, pokud se jedná o toho slušného uhne nakraj cesty, často i mimo ni.

          Buďte prostě k sobě všichni navzájem ohleduplní. Tyhle ty vlákna kvůli chování pár jedincům akorát vyvolávají zbytečnou nevraživost.

          Tak jak vy nadáváte na koňáky, tak stejným způsobem na vás nadávají turisti. Je zajímavé, že turisti nadávají zase mnohem spíše a mnohem více na cyklisty než na koňáky.

          A někdy mi názory některých přijdou spíše úsměvné-nagelovaní kluci z města vyjeli na elektrokolech do lesa :) -ne to jen tak pro pobavení, prostě respektujte ostatní chovejme se normálně a ohleduplně k ostatním.

          0 0
          •  

            Hm… a co lokalita, kde jsou značené hipostezky a stejně koníci rozdupou všechno v okolí? Co lokalita, kde jsou jak pěkné široké cesty a koně stejně rozdupou úzké pěšiny? Ono je to hlavně o těch slečinkách, které si nevidí dál než na špičku nosu. Po těch zůstává největší spoušť.

            0 0
            •  

              Ještě podotek, když už má někdo někde komerční stáje, tak by měla být jeho povinnost uklidit bordel po koních. Analogicky jako by měli pořadatelé závodů uklízet po dojetí.

              0 0
            • gerrard  

              Kun je chytre zvire a kdyz ho nenutis, tak jde nejlepsi cestou a ted zalezi, jestli to co ma hrbete se s nim chce pretahovat nebo ne.

              0 0
            • vlk  

              Jsem si musel vyhledat co je to hipostezka :)

              Ono asi záleží na lidech a na konkrétní stáji a možná i na podkladu. Tam, kde jezdí má dcera, tak zničené cesty nejsou. Jeseníky mají možná tvrdší kamenitější podklad, tak se to tak nevyšlapává do hloubky. Když jdou na procházku, tak jdou za sebou-je to na koních normální a na horší počasí mají jízdárnu na louce. Co jsem si všiml, tak jsou všichni ohleduplní a normální-možná je to tím, že to není nějaká komerční stáj, ale jezdecký klub. Co jsem ale zažil pár bezmozkovitých bikerů, co to z kopce pustili naplno a profrčeli těsně kolem koní. To pak nejde o život jen jezdcům ale i těmto vypatlaným individuím.

              Je ale super, jak se tady kvůli pár městským paničkám a pánům, co vám rozšlapou cesty házejí všichni koňáci do jednoho pytle.

              Zrovna tak upozorňuji na paralelu, že kvůli pár bikerům, co ničí cesty obdobným způsobem, pak turisté nadávají na nás na bikery.

              Nelíbí se mi prostě jak se začne osočovat a uměle vytvářet nevraživost vůči nějaké skupině lidí kvůli pár jedincům.

              Mimochodem ono jizda na koni není o tom se povozit, ale je to docela náročný sport na fyzičku jezdce. Kdo nikdy nejezdil, tak nepochopí, jak je fyzicky náročný delší klus, cval skoky apod. A to že jezdí víc žen než mužů je spíše škoda pro ty chlapy.

              Prostě respektujte ostatní a neházejte je všechny do stejného pytle. Mezi bikery jsou také „hovada“ stejně jako v jiných skupinách.

              A především mají stejné právo tam být jako vy.

              0 0
              • gerrard  

                Na kole ju mels naucit jezdit. :)

                0 0
              •  

                No slzičku jsem uronil. Škoda, za realita je trochu jiná, než maluješ. Bohužel mám negativní zkušenosti s těmi komerčními stájemi.

                0 0
              • pumpy  

                Neda me nez na tebe reagovat, tva dcera jezdi na koni, a tak se ani nedivim, ze obhajujes kone, Ale kdyz vidim po nich ty rozbite cesty, je me zle. Kdyz jedu na kole kolem koni, spomalim to je jasne.

                Ale co ti chci rici, netusim jestli znas Zamilec v Brne. Sel sem tam s detmi na prchazku po louce. (vek 1 a 3 roky) starsi dcera posloucha a vi co ma rada kone. A co mas pak delat kdyz kolem tebe (2 metry) probehne s konem holka bezmozku. Reakce na to ze by ji tam vbehlo dite NULA, skoda ze to neotocila zpatky, bych ji poslal do konske prd.le.

                A ano mas pravdu jde o ohleduplnost. Ale podivej se co napacha jeden kun a jeden cyklista. Neni to stejne, ale musime byt ohleduplni.

                JInak to mas to same jak kdyz sem jel nedavno z Klajdovky (kopec dolu sirka cesta – pro neznale) a protime rodinka s kocearem a detmi. Maminka volala na chlapecka pojd na stranu. Ale ten borec stal uprostred bez snahy uhnout, takye jak sem se priblizil, sem musel skoro zastavit. Jen sem se ho zeptat, stoji ti to za to, a on se jen smal. S idiotama nenadelas nic, jsou vsude.

                0 0
              • -b-n-x-  

                No jo, tak ty znas jednu konskou partu, ktera je v pohode. Ale dle ohlasu jen tady ve vlakne to zdaleka neni v nasi zemi pravidlem.

                0 0
              • orm  

                Hovna po konich na cestach uklizej? Vazne mineny dotaz. Lidi od koni neznam, vidim jen chovani tech lidi okolo Brna. Tam se hovna neuklizej.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ja nedavno sel s kocarel pres most pres reku…a uprostred opres sirku chodniku nasrano od kona…svodidla, zabradli…neudelas nic, na druhe strane chodnicek neni…

                  0 0
                • vlk  

                  To jako opravdu myslíš vážně. Ty budeš opravdu nějaké městské dítě. Už jsi někdy viděl třeba pejskaře v lese co to nosí do popelnice v pytlíku? Ve městech a v parcích ano, ale v lese?

                  V čem by to jako ti jezdci na koních tahali domů, navíc by jako koním měli přidělat nějaká čidla, aby to jezdci poznali? Běžně, když si toho koňák všimne, jako že málokdy, tak jde na tu chvíli mimo cestu.

                  Byl jsi někdy na louce na cestě kudy se hnaly krávy na pastviny nebo na louce, kde byly před tím?

                  To koně jsou sranda a jde to vždy obejít nebo objet.

                  Mimochod víš proč jsou budovány lesní cesty? Na svoz dřeva na „hospodaření v lese“ je to stejné jako s polem nebo loukou. Nejsou tu kvůli cyklistům.

                  S takovými názory si choď jezdit do bikeparků a na procházky na golf, tam budeš spokojený.

                  Jsem vlastníkem mnoha lesních cest a nevadí mi koně ani cyklisti a po tom, co tam od koní zůstane si příroda lehce pořadí. S obaly z různých energotyčinek již ne. To mě namíchné vždy. Stejně jako neukáznění motorkáři a čtyřkolkáři, co tam jako jediní nemají co pohledávat.

                  0 0
                  •  

                    Les má i rekreační funkci :)

                    0 0
                  • gerrard  

                    Tak ze kun chce srat udajne poznas. A nemusis to nikam vozit, staci kdyz to z te cyklostezky hodis do lesa a je klid.

                    0 0
                  • orm  

                    Ano myslim to vazne. Pak kdo je sobeckej, kdyz ti prijde normalni srat do prostred cesty. A co by mel udelat konak, kdyz se jeho kun vysere? Sesednout z kone a schrabat to alespon na bok cesty a ne ze to necha uprostred. Nejlepsi je hovno od kone u obchazeni zavory, kde to nejde ani obejit.

                    Takze prosim bud sobecka p… a uklizej si hovna po svem koni. Diky.

                    0 0
                    • vlk  

                      Nemám svého koně a když sere, tak jdu s ním mimo cestu, takže nemusím nic odhazovat, ale úplně pokaždé to teda nepoznáš.

                      0 0
                      • orm  

                        Ja jsem na koni nejel. Ale fakt nepoznas, ze z kone vypadne hromada bobku? Ve meste to pry resi nejakyma pytlikama na zadek.

                        V nedeli jsem jel tuto cestu – https://en.mapy.cz/s/nuzanugaze. Kazdych 100m na ceste hromadka v ruznem stavu rozkladu. Fakt super v tom jezdit nebo chodit, zvlast kdyz pak kolo davas do bytu. V okoli je nekolik konskych farem.

                        Ty treba budes ten slusny jezdec na koni, ok. Osobne jsem nikdy nevidel v okoli Brna muze na koni, jen zeny a ty to ocividne tolik neresi, alespon v okoli Brna.

                        0 0
                        • vlk  

                          Nevím, já jsem ohledně koně amatér. Ty pytle nevím. U kočárů ve městech jsem viděl takové natáhlé plachty za koňma, to jde ale jen u kočárů.

                          To že jezdí převážně ženy je pro ten sport typické. Kluky to moc nebere. Ono k tomu patří i to starat se o koně vyčistit ho, i ty zablácená kopyta a vyhřebelcovat. Většinou se k tomu dostanou v mládí skrze to, že mají rádi zvířata a až se učí jezdit, tak zjistí a i pro mne to bylo překvapením, jak je to namáhavý sport. Jen to tlačit paty dolů a v klusu správně vysedávat je slušný zápřah na nohy. Velké koně dítě většinou zvládne až tak od 12 let, kdy má větší sílu především v nohou.

                          0 0
                    • Kanec  

                      Já bych taky řval na myslivce, že neuklízí exkrementy po vysoké a po vlcích a kancích. Kdo na to má šlapat a nebo se tomu vyhýbat. To přece není možné. Příroda, ne příroda.

                      0 0
                      •  

                        A po kančí?

                        0 0
                        • Kanec  

                          Kančí mám nejraději na talíři. Ale ne exkrementy. ;-)

                          0 0
                      • orm  

                        Slibuji, ze volne zijici kone v lese resit nebudu. Ty at si serou kde je napadne. Resim kone, ktere tam nekdo privedl. Ty kone vede po ceste, kun tu cestu nici a sere na ni. Clovek za toho kone ma zodpovednost, stejne jako treba za psa, a mel by po nem neporadek uklizet. Tvuj priklad je hloupy.

                        0 0
                  • Romancero  

                    co čekáš od PC zombíků a rozmazlencých městských srábků? Chtějí zavádět svoje pořádky i v lese!

                    vidím to na chatkách v chatových osadách-i tam musí mít připojení na net a parabolu na TV…

                    0 0
                    •  

                      V lese ve Střední Evropě, kde je kůň nepůvodní? ;)

                      Ztrácíš glanc, to tvoje rýpání je takové hodně upocené. Zkus trochu máknout na výrazu.

                      0 0
                    • Smazaný účet  

                      Myslíš, že požadovat ohleduplnost a neničení cest je srabské?

                      0 0
                      • Romancero  

                        …jde o způsob, jakým to požaduješ! Fňukání u netu na tom asi nic nezmění…Vaš intelektuálské výplody typu „jaké zvíře je v Evropě původní nebo ne“ jsou opravdui hodné městských ufňukánků!

                        Já na rozdíl od vás, nemám problém s koňmi ani koňáky. Nějaký čas jsme s nima dělal (dostihy, práce na farmě). Na koni jsem se i párkrát projel..Když jsme jeli lesem, jezdili jsme s koňma po vyjetých „koňských“ stezkách… Stále je dost cest pro kola , kde vás koně neomezují..Jinak byli koně „navolno“ po celý rok za ohradou na pastvině (ne ve stájích).

                        0 0
                        • Kamilac  

                          Tvůj druhej odstavec vše vysvětluje, tady kolem Brna už těch cest moc není a neohleduplní koňáci/koňačky né jenom že ničí stezky, ale ještě nesčetněkrát arogantně odmítají uhnout stranou.

                          0 0
                        • Smazaný účet  

                          Ve své primitivní sebestřednosti ti asi uniklo, že doom komunikoval přímo s majiteli „ranče“ a ve vší slušnosti. Odpověď přišla od někoho podobného jako ty. A i kdyby bylo cest habakuk , tak jejich sobecké ničení je neobhajitelné

                          0 0
                • novas752  

                  Hovna od koňů se uklidí poměrně rychle samy, stačí pár dní a zbyde z toho kopeček nějakého neškodného zbytku vláken. Samozřejmě že když je cesta kde se to válí poměrně čerstvé každých 20 metrů a člověk to musí furt objíždět tak to naštve.

                  Ale bezesporu nejhorší je ta likvidace cest a stezek za mokra kopyty. To stačí třeba 3 koně.

                  0 0
                  •  

                    Jo, kobylinec je v pohodě. Pséčinec či lidovec je horší.

                    0 0
              • obda  

                Hele, realita v příměstských lesích (např. v okolí Brna) je tomu tvému popisu hodně vzdálená. My tu máme opravdu hlavně ty paničky. A cesty a pěšinky, které byly před 10–15 lety v pohodě jsou často v dost děsném stavu. Navíc se ten mor rok od rok rozlízá (a přibývají další stáje) a tam, kde jsi před pěti lety koně neviděl jak je rok dlouhý jsou už vydupané a pravidelně projížděné trasy.

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Beztak by na ne vlk nadaval taky jako ostatni – kdyby to poznal.

                  0 0
            • xtonda  

              To je jako bys napsal, že kde je cyklostezka nemají co cyklisti jezdit jinde. Aktuálně v zákoně je jízda na kole a na koni v lese ve stejné škatulce, smí se kdekoliv po cestách.

              0 0
              •  

                Akorát že cyklista neničí cestu, na kterou najede za mokra. Kdežto po nájezdu koňofila se mokrá pěšina / lesní cesta změní na bahniště nebo hromadu děr.

                Neřeší se pohyb koňofilů obecně, ale jejich chování za mokra, kdy po nich zůstává spoušť a je to nezajímá.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  +1

                  0 0
                • ufoncz  

                  Tohle bohužel není pravda, jak jsem psal vejš. Aspoň tady u Brna (a i v Jedovnicích) se najde dostatek bezmozků, co musí jezdit, i když se boří pomalu deset centimetrů do rozměklýho trailu. A v období prosinec až březen to často zmrzne a jsou tam debilní koleje ještě půl roku.

                  Samozřejmě platí, že blbci se najdou všude. Akorát někde jich je větší a někde menší koncentrace. U koňáků to bude asi většina, nebo se jim tak aspoň daří svým počínáním prezentovat. Kdyby ta zvířata měli opravdu rádi, tak přemejšlí, jak jim zajistit někde velkej ohrazenej (jinak to bohužel v naší urbanizované krajině už nepůjde) prostor, kde budou moct žít svůj život ve stádu. Koneckonců některejm lokalitám by to asi i prospělo (velké, koňmi spásané louky).

                  0 0
                  •  

                    Jo, tos psal… bezmozci se opravdu najdou všude.

                    0 0
          • gerrard  

            Kazdy kdo ma v okoli staje, tak vi jake to je zlo. Nekompromisni niceni cest bez ohledu na ostatni. Neznam zadnou cestu, kterou by tak dokazali znicit cyklisti.

            0 0
            • vlk  

              Tak například na Olomoucku, jsou také stáje v Hlubočkách a v Bohuňovicích a stejně zde nejsou lesní cesty rozšlapané a zničené od koní. Nejvíce jsou cesty poničné po těžbě od traktorů a pak jednou ročně, kdyř se jede Buřinka, tak některé mokré úseky potom vypadají také moc pěkně.

              Ono to asi nebude všude stejné a asi to bude spíše o konkrétních lidech než o celé skupině nebo sportu jako takovém, že.

              0 0
              •  

                Mí stačí Pomoraví. Pěšiny jsou včil ve stavu, kdy je to blbě průjezdné na fullu, pro gravel je to velmi nekomfortní. Pro pěší je to taky nicmoc.

                0 0
                • vlk  

                  Přiznám se, z Pomoraví znám jen řeku a tu vyasfaltovanou cyklostezku, když se jede někam dál. Ani mě tam na rovině nikdy nenapadlo jezdit na kole v lese a nejsem si jist, že se tam může.

                  Kam tam jezdíš, je to tam někde zajímavé v rámci nějaké pěkné cesty, abych nejezdil na Litovel pořád jen po asfaltě. Díky

                  0 0
                  •  

                    Stačí se podívat na mapu, cesty jsou tam značené :)

                    0 0
                  •  

                    P.s.: ta rovina se hodí, zimní najíždění km, kochačka po práci… člověk nemusí jen chrtit výškové metry v brutálním endùro terénu.

                    0 0
          • RomanH  

            Kdyz nekdo jezdi na svych pozemcich, je to OK. Kdyz ma nekdo doma kone, o ktereho se stara a jezdi s tim tam, kde to neni zakazano, je to taky v pihode. Kdyz je ale nekde komercni konska farma, lidi si tam pujci kone a jezdi na hromadne vyjizdky po okoli mimo pozemky te farmy, tak mi to v poradku neprijde. To mnozstvi koni ty cesty proste znici.

            0 0
            • scoty  

              Souhlas, a ještě bych dodal, že v období současných klimatických změn, přívalové deště či dlouhá sucha, dochází k devastaci rozdupaných cest raketovým tempem…

              0 0
          • Polka  

            Tvl, chudáčci koňáci. Kolem Brna rozesrali co se dalo a my k nim máme být ještě tolerantní? Ty se mně snad zdáš.

            0 0
            •  

              Dcera jezdí na koni, psal to :)

              0 0
              • vlk  

                reakci někoho kdo má v profilu 0 let to docela chápu :)

                Ano buďte ohleduplní, oni většinou také ohleduplní jsou. Ještě jsem nežažil koňáky, co by mi nešli z cesty nebo na stranu cesty a často i zastaví, kdy jedu na kole okolo.

                Nebo je podle vás vpořádku, že kvůli bezmozkovitémi bikerovi, co to profrčí v plné rychlosti těsně kolem koně se má zabít jezdec na koni, byť i dítě, co se to učí. Nebo i ten biker, když ho pak kůň kopne? Naštěstí jezdíme jak na kole tak na koni daleko od města v horách, kde je takhle omezených bikerů minimum.

                Dcera i já(už od 4.let) jezdíme v lese i na kolech. Děláme více sportů a protože nejsme zahleděni a upnuti pouze k jednomu sportu a máme poněkud širší rozhled, tak vidíme věci z více stran a pohledů.

                Vám asi také bude vadit, když na vás budou turisti a automobilisté nadávat, co že jste to za hovada. Také vám bude vadit, když vás budou házet všechny do jednoho pytle. Tak zapněte mozek a uvažujte trochu.

                Ohleduplnost a slušnost k ostatním, to je co dnešní společnosti chybí, ať už automobilistům, kteří Vás vezmou zrdcátkem na centimetry nebo bikerům, co vás ve sjezdu minou těsně v plné rychlosti tak i jezdcům na koních, co neuvažují a zbytečně ničí cesty a i těm turistům, co jdou přes celou pěšinu roztáhnutí na šířku a nechtějí vás pustit s nadávkami, že v lese nemáte na kole co dělat.

                Ale rozhádávejte se tak dále, abychom pak nakonec nedopadli jak v GB, kde často na soukromé pozemky ať už jsou to lesy nebo louky nesmíš vstoupit ani jako turista.

                0 0
                • Kanec  

                  Bohužel fanatiky nepřesvědčíš a je úplně jedno o co se jedná.

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Teda, ze se bude kanec zastavat vlka, to by mne nenapadlo. A jeste k tomu v diskuzi o konich :-)

                    0 0
                    • Kanec  

                      Divočina, je divočina. :-) a buřty v lese, jsou byřty v lese, to je marný.

                      0 0
                • gerrard  

                  Ja se teda priznam, ja mam v pribuzenstvu nejake konaky a diskuse s nima neni mozna. Oni jsou nejvetsi chudaci na svete, protoze jim vsichni ublizuji a nikdo je nema rad. A kde oni chudaci maji jezdit. A jaci jsou ty lidi bezohledni, kdyz se jim splasi kun, tak oni ani neuhnou a jsou debilove, kdyz vedi , ze ten kun nejde zastavit a oni porad zavazi. Z toho mam zaver, ze diskuse s konakem o nejakych pravidlech vyuzivani spolecneho prostoru neni mozna. A pritom nikomu nejde o nic jineho nez o to, at se vyvaruji pohybu po cestach v okamziku, kdy jsou takove podminky, ze tu cestu znici. Jinak nech si jezdi jak chteji.

                  0 0
                  •  

                    Tak

                    0 0
                  • Smazaný účet  

                    takže diskuse s koňákem je něco jako diskuse s cyklistou… když si tak počteš ty stesky na pěšáky roztažený po cestě, bezohledný automobilisty, tak těm cyklistum taky furt někdo ubližuje. :-D

                    0 0
                    •  

                      Každý rád pobrekává. Vem si běžkaře, jak kňourající ohledně pěších turistů. To je teprve slzavé údolí.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        no ovšem! pěšáci, dětičky a psíci ve stopě, to je na odstřel!

                        a každej vidí jen to svoje. pak na dovolený v zimě chci na procházku s dětma a nemam kudy jít. po silnici jezdí auta, na cesty je zákaz vstupu kvůli běžkařským trasám. a když jdu na běžky, tam mi tu stopu stejně rozmydlí nějakej chatař na skůtru.

                        lepší se s tim smířit.

                        0 0
                        •  

                          Třeba po cestě na Praděd z Ovčárny, případně na Švýcárnu, tam vždycky slzičky běžkařů udělají náledí, jak bečí, že jim pěší ničí jejich cestu.

                          0 0
                          • Kanec  

                            To je úplně jedno, protože zase mimo zimu tam pláčí cyklisti a hlavně sjezdaři na koloběžkách, že jim turisti zavazí v rozletu a pak po asvaltce teče spousty jejich slz.

                            0 0
                            •  

                              A přitom stačí, aby se všichni chovali jak lidi a nemotali se jak vypuštění z klece.

                              0 0
                          • -b-n-x-  

                            Co by chtel jako nekdo resit na Pradedu? Dyt to je stejne, jako si stezovat, ze nemuzu po Vaclavaku jezdit stovkou (trebas).

                            Zrovna minulou nedeli jsem tam byl. A transportni sluzba (kyvadlove busy) z Hvezdy me natolik nasrala, ze k takovym curakum se uz nikdy nebudu chtit podivat.

                            0 0
                            • Kanec  

                              Ale no ták. Znáš to tam vůbec? Kyvadlově to je proto, že se tam autobusy prostě nevyhnout a jednu půl hodinu jedou dolů a druhou nahoru. Měls jít pěšky. ;-) jsi-li sportovec.

                              0 0
                              • -b-n-x-  

                                Sak jsem dolu bezel :-)

                                Ja to kyvadlo samozrejme naprosto chapu a souhlasim s tim. Ale to, ze hodinu a pul jedes autem na Hvezdu abys tam byl v 11, a potom tam prijedou dva JIZ PLNE busy, takze z tech 100 cekajicich lidi se tam vlezou 2–3, tak to me proste chladnym nechat nemuze. Jeste k tomu mezi svatky – necekane ze tam je hodne lidi. A zpatky zase: 16:30 na hornim parkovisti asi 300 lid, prijebou dva busy, vezmou tak 150 a ostatni hezky pesky hodinu dolu :-)

                                No, sorry, ale z toho opravdu nadsenim vyskat nemuzu.

                                0 0
                                • Kanec  

                                  Ano. Pravda je, že to tam je tragické. Taky to má i záměr tam nenarvat tolik lidi. Ta hora má smůlu v tom, že na ni vede dálnice a Václavák je občas proti tomu hadra.

                                  0 0
                    • gerrard  

                      Tak s cyklistou si vetsinou normalne pokecas, ale s konakem ne. Ten jede porad dokolecka ten svuj kolovratek.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        zkusil bych koňačku. těm to na koni sluší.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Pokud to neni vykydlina, tam maji vetsinou hezke nohy a zadek:)

                          0 0
                          • abel  

                            ve středních čechách jezděj na koních samý hezký holky.

                            a s úsměvem zdraví jako první – možná o 100m dál nechaly vonavej kopeček a chtěj si vylepšit karmu:-)

                            0 0
                            • aristo  

                              jako koně bych pochopil (přece jenom, je to zvíře), ale oni tam se*** už i jezdkyně?? :-D

                              0 0
                              • HonzaRez  

                                No když je někdo fajnový šmekr, tak ocení i tuto specialitku, každý jsme nějaký…

                                0 0
                        • -b-n-x-  

                          Nějakou kovbojku hmmm :-)

                          0 0
                • orm  

                  Ach jo. Jeden o koze a druhy o voze. Lidi si tu stezuji na neohleduplnost k prirode, niceni cest a neuklizeni hoven. Nalokdo tu resi neohleduplnost lidi mezi sebou. Proc to sem teda tahas, kdyz je to mimo misu? S tim jsem nikdy problem nemel. S rozbitou cestou a hovnama uprostred cest ano, a to casto.

                  0 0
                • Polka  

                  Tak já ohleduplnej zpravidla jsu, protože nechci dostat kopanec od koně. Ohleduplný koňáky jsem kolem Brna snad nezažil. Zpravidla jich jede víc roztažených přes celou cestu a i po navázání očního kontaktu zpravidla bez odezvy. Spíš na mě čumí s podivem co tam dělám a proč zrovna tama jedu, místo aby ihned reagovali a neprodlužovali to. Nedej bože, když jim přijedu na singlu za zadek, třeba v Zamilcu. A Brno-východ…tady si partička holčiček zatarasí pro jistotu celou cestu, nejstarší z nich nic, starší šéfka taky nic. Až když zjistí, že jinudyma prostě nechci jet a nepojedu, tak se milostivě uráčí uhnout. Prostě arogance nejvyšší. A to nemluvím o té zabordelené cestě, která není jejich, pravidelné čerpání vody z Říčky apod.

                  0 0
                  • pepek  

                    Ale tak něco pozitivního by dalo najít, že: např. vyšlapávají nové traily a některé zarostlé udržují průjezdné. A když nevozíš na HT ještě pevnou vidlu, tak ty šlápoty zas až tak moc nebolí.

                    0 0
                    • novas752  

                      No v momentě kdy to rozbahněné ztvrdne je z toho pořádný tankodrom. Drobné nerovnosti v rychlém sledu za sebou, se kterýma ani hodně slušná vidlice moc neudělá. Pěšky je to o kotníky. A přitom proč, před nájezdem blbce na koni to bývala krásná hladká cestička/cesta, která se ani za mokra nemusela rozbahňovat – například lesní cesty pokryté tlustší vrstvou listí jsou i v mokru průchozí/průjezdné skoro na čisto, ale jen do doby než projede tupec v mokru na koni a krycí vrstvu rozruší a promíchá s lepivým bahnem v podkladu.

                      0 0
                      •  

                        Přesně takhle se postarali koňofilové o pár cest v mém okolí…

                        Sranda byla, že jednu sezónu zničili pěšinu, pak na ní na jaře vzniklo pár vývratů a hele ho, koně najednou nikde. Pěšina se pomalu spravila ježděním a chozením. Lesáci loni vývraty odstranili, pěšina krásně průjezdná, ještě loni před svátky v pohodě jezdivé na gravela. Po svátkách bahniště jak kráva.

                        0 0
          • mikub  

            Hele, právo koňáka po pohybu volnou krajinou neupírám. Ale vadí mi, že totálně devastuje veřejně přístupné komunikace. Taky neříkáš, že sprejer nesmí chodit venku. Pouze říkáš, že nesmí čmárat na zdi. Tak u koňáků to je absolutně stejné. Mají prostě nevýhodu, že pohyb kobyly po přírodě je sakra znát…

            0 0
            •  

              Přésně. Akorát mám pocit, že si někteří pletou pojmy a dojmy.

              0 0
      • ufoncz  
        1. Kůň se má pást, prohánět po planinách a stepích, žít v hierarchii stáda.
        2. Koně, co jsou u nás, do lesa nepatří – jsou fyziologicky přizpůsobeni otevřeným pláním (pralesní koně vypadali úplně jinak). Velmi pravděpodobně se tam kůň necítí vůbec dobře. O parazitovi na zádech ani nemluvě.
        3. Z koní je aktuálně zábava pro pár jedinců (v rámci okresu třeba max. stovek jedinců) na úkor desetitisíců turistů a cykloturistů. A vlastně i na úkor těch zvířat.
        4. Tvůj předposlední odstavec naprosto neodpovídá tomu, co vidím v okolí dnes a denně – i když by bylo možný po dešti volit radši trochu pevnější cesty, takřka neomylně místní koňačky a koňáci vyjedou na pěšiny, který tím nejvíc trpí. A to i bez ohledu na turistický značení nebo i ceduli majitele lesa „cesta není pro jízdu na koni vhodná“. A často tam ten kůň podle stop viditelně klouže (a je určitě štěstím bez sebe, že ho vedou zrovna tam).
        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak, vypusťme koně, krávy, ovce, slepice, prasata, psy, kočky, všecko pěkně do volné přírody, domestikace je trápení zvířat a zábava pro pár jedinců!

          0 0
      • Kamilac  

        Hele, že ty jenom trollíš a teď se bavíš nad odpověďma? A jestli to myslíš vážně tak ......

        0 0
      • Romancero  

        souhlas! raději potkávat v lese koně než upocené kašpárky v křiklavých dresech..

        0 0
        • novas752  

          Koně proč ne. Ale kůň samotný by do lesa dobrovolně moc nelezl, bohužel/bohudík. Je to od přírody zvíře žijící mimo lesy.

          0 0
          • Romancero  

            v tom souhlas! Srnčího je také mnoho a cesty nedevastuje a má svoje „stezičky“ vyšlapané mimo „lidské“ stezky .

            Takže je to zase o lidech! Věřím tomu, že pokud nějaký koňák jezdí po lesích i na kole, tak takovou prasárnu neudělá a nebude mrvit standardní turistické cesty a stezky!

            Je mi jen divné-proč u nás na Hradecku to jde a jinde ne?!

            0 0
    • Smazaný účet  

      Kun je jidlo. A s jidlem se nehraje!

      0 0
    • Barak  

      Vidím, že koně a koňáci posloužili jako ventil nedávnému napětí a hysterii na B-F.:-) Konečně se všichni semkli proti jednomu nepříteli.

      0 0
      •  

        Hele, vysírač přišel, kde jsi tak dlouho?

        0 0
        • Barak  

          S čím máš problém? S tím, že jsem tady shrnul převládající názor se smajlíkem na konci? Přitom je každému jasné a mnoho lidí to tady zmiňuje, že je to především o jednotlivcích. Tak jako jsou debilové mezi cyklisty, motorkáři, pěšáky nebo koňáky? Dej si pohov.

          0 0
          • Smazaný účet  

            To nikdo nezpochybnuje…jen urcite komunity maji specifickou pritazlivost a v dusledku toho je tam procento debilu signifikantne vys­si…

            0 0
            • Romancero  

              jo ..mrkni na jednání ve parlamentu..taky dobrá „komunita“ ..plná našich elit :-)

              0 0
      • -b-n-x-  

        Ale hovno!

        0 0
        • Barak  

          A tobě nepřijde, že je to úplně stejné, jako v jiné zájmové skupině a že tady trochu koňáci jsou takový hromosvod? Že jsou prostě lidé, kteří chtějí brát ohled na ostatní, zajímá je, jestli svým jednáním neomezují někoho dalšího? A že na druhé straně jsou všude ignoranti, kteří dělají to své bez ohledu na cokoliv dalšího?

          Jak jsem psal už někde výš, potkávám koňáky z první skupinky, kteří jdou vedle sebe rozdupou i vyšlapanou cestu pro pěší a pro kolo. Vůbec je nenapadne jít za sebou a když je na to upozorním, vůbec je to nezajímá. A naopak někteří, když mě potkají se synem, zastaví na kraji cesty a zeptají se, jestli si kluk koně nechce pohladit.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jeee, slecno, vy mate krasneho kone! Muzu si vas pohladit?

            0 0
          • -b-n-x-  

            Kua. Jsem myslel, ze nastartujes a budes se bit za kone … a nicht, rozumny prispevek :-(

            To me nebavi jako!

            ;-)

            0 0
            • Barak  

              Obhájce koňáků nejsem, ale taky bych je úplně nepranýřoval, protože je to prostě jenom o lidech. Když potkáš blbce, tak je jedno, jestli jede na koni nebo na kole.

              Sorry za zklamání.:-)

              0 0
              • -b-n-x-  

                No to je jasne. Kdyz nad tim premyslim tak mi ten obraz tradicniho uzivatele koni neprijde nijak spatny – spise sympaticky – nejaky kovboj, lidi v prerii, cestovani nekde v divocine a tak vselijak. Vsechno to se mi jevi ok. Akorat teda o cem tady asi pise vetsina cyklistu: nejaci 'nagelovani" (abych pouzil stejne vyrazivo jako uz tady bylo) konaci z mesta si vyjedou na vyjizdku za mesto, kde rozeserou vse co projedou. Takhle to chapu ja. A neni jedno jestli potkam blbce na koni, nebo na kole. Na koni to proste muze rozesrat vice nez na kole. Blbec na kole me vetsinou nema moc co udelat.

                0 0
          •  

            Tak konkrétně pro tebe, nahraď si termín koňák v tomto kontextu termínem koňofil a mužeš přestat slovíčkařit. Analogicky podle vzoru točvolanti a ocyklenci.

            Myslel jsem, že je ten význam jasný, ale evidentně to chce výkladový manuál.

            0 0
          • Radek Broz  

            Kůň je jídlo!

            0 0
      • Romancero  

        stejně za všechno může Putin!

        0 0
    •  

      Povídáte si rádi?

      0 0
      • -b-n-x-  

        Ty lidi jako je ten Pilecek by se melo trubkou mlatit do hlavy pravidelne.

        0 0
        •  

          Hlavně, zmíněné lesy jsou podle Katastru městské :) a nikoliv Pilečkovy :D

          0 0
          • Romancero  

            tak z nám od nás z kraje..sice městské , ale pán má jistě na „městě“ dobré kontakty! Ono se to nějak „udělá“-službička za službičku…dceruška má koníčka po celý rok ustájeného u nás , tak ji dáme slevičku, ..

            Budete se divit,ale tolik vlivných lidí jako okolo koní, nepotkáte jinde! ..policisté , advokáti, lékaři , manažeři..!

            nestačil jsem se divit , co jsem u nás na farmě potkával za lidi! Moc dobře znali s majitelem a měli u něj ustájené koníčky…a večer probíhali zajímavé diskuse a uzavírali se zajímavé „dohody“ v přilehlé hospůdce.

            Takže asi budete tušit odkud vítr vane:-)..aneb kdo si může dovolit koníčka pro svoji dcerušku ?

            0 0
        • Smazaný účet  

          +1

          0 0
    • psbiker  

      Oni ti koníčci opravdu nestojí o pozornost turistů, bajkerů, motojezdců atd. Stačí aby stezka byla frekventovaná a oni se stáhnou na okruh kolem koňofarmy. Pokud jsou koňáci rozumní zdevastují pouze místní polňačku a nebudou se pouštět s koňma po měststké cyklostezce mezi pejskama a kočárkama, jak už jsem jednou viděl a nevyserou se přímo na lávce přes řeku :)

      0 0
      • stařík  

        Na asfaltový cyklostezce Zbraslav Černošice je hovno každých 30 metrů. Objízdné polní cesty tam jsou. Proč tam lezou netuším. Myslím, že se chtějí ukázat, že jsou ti přírodní, lepší.

        0 0
    • Romancero  

      tak u nás v okolí Hradce jsou koňáci slušňáci- mají po lese ty svoje stezky a ne.urví jiné !

      Je tedy fakt , že po hradeckých lesích je tolik pěšin a cest, že si můžete opravdu bvybírat! :-)

      Když jsme byli na projíždce na koni..jeli jsme předem „vyšlapanou“ koňskou stezkou…

      0 0
      • Slavoš  

        Jenže v okolí Hradce, pokud je to (Hradec králové), je hodně písčitá půda a tím pádem hodně propustná pro vodu. Nevzniknou tam takové koňské bažiny jak v těžkých půdách.

        0 0
        • Smazaný účet  

          A hlavne tam rostou 3ři ruze

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ale ne v lese, jen v zahrádce a ještě malé.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ale jedna je cervena, druha je bila a treti kvete modre, bo modra je dobraaaa, uz je to tak ..

              0 0
          • Romancero  

            No vidíš a dodnes nevím, jestli je tahle písnička o Hradci Jindřichově nebo Králové!

            Ale tipuji že k růžím (erby) má blíže ten Jindřichův :-)

            0 0
        • Romancero  

          tak v nejbližším okolí Hradce ano-máš pravdu! i zpevněných cest je tady plno..

          0 0
          • Sambo  

            Dobrý den,

            nejsem vášnivý cyklista, ale také řeším problém s koňmi, kteří rozdupávají polní přístupovou cestu k pozemkům. Lokalita Podolí u Brna. Pokud někdo ví, jak to řešit poraďte. Díky

            0 0
            • Polka  

              Tak tam je to kapitola sama o sobě. Zejméná neohleduplnost při výjezdech na koních s dětmi…chovají se jakoby tam byly samy (vše ženy/dívky), otáčí se s koňma na už tak uzké a zarostlé cestě do Mariánskýho nesmyslně třeba už u za Truksovým mlýnem. Jsem ze Šlapek, takže to tam moc dobře znám. Za mě se jen vychcaně přesunuly od Říčky u Zukala nahoru za les, aby nebyly tolik na očích. Pravidelně čerpaly i v době zákazku a letního sucha z Říčky vodu, pochybuju že s povolením a nechaly tam po sobě akorát bordel. Co dělat? Postěžovat si možná na obci, ale starosta je prej kkt, tak nevím :-) Stejně tam bude jednou beztak asfaltová cyklostezka :-(

              0 0
            • Jáchym 1  

              Mezi Bobravou a Želešicema je přímo cedule,kde se zapovídá vstup koní.Rozdupaný a ******** je tom stejně.Pokud tam,,orgán" někoho přímo nečapne a neosolí,tak asi nic.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Dneska mě napadlo během jízdy po zdevastovaných a pak zamrzlých cestách jak asi může probíhat doma rozhovor malé koňomrdky a jejího sponzora:

      „Tatínku, až budu větší, chtěla bych koníčka.“

      „A proč, maličká?“

      „Protože bych chtěla rozjebat všechny cesty v širokým okolí a to svou lopatičkou nezvládnu.“

      „Tak jo, pořídím ti koníčka v jedné z desítek farem kolem Brna a pomůžeš jim s rozoráváním ces­t.“

      „Už se moc těším. Bude to zábava.“

      0 0
      • Jáchym 1  

        A může u toho i,,kakat,,aby to bylo komplet.Jen se musí naučit žrát seno.

        Kdyby ji teda toho konícka nepořídili.

        0 0
      • Polka  

        :-D „Trošku“ se to tady kolem Brna vymklo no.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Naštěstí jen trošku. Ještě trochu víc a už by se v tom nedalo jet. I koronaturisti na těch cestách vypadali, že si každou chvíli vymknou kotník. Zajímavý, že si dělají majitelé lesa starost co tam provedou cyklisti, ale koníček, to je hodný zvířátko.

          0 0
          • gerrard  

            A kdyz tam nejezdi kone, tak se tam tezi. Ty lesy jsou rozjebane neskutecne.

            0 0
            • hatchet  

              Tak to nejen kolem Brna. Humpolec je bohužel koňomrdí centrum díky obskurním akcím typu Zlatá podkova. Vyjezdíš cestu, druhej den koňomrdky jedou pěkně za sebou po ní. S nadavkami vyjezdíš druhou vedle, další den už koňomrdky jedou pěkně vedle sebe, aby si hajtry mohly povídat.. Vyjezdiš další, jsou tři vedle sebe. A tak dál. Aspoň tady. Nedávno jsem potkal na kole jednoho místního koňomrda, tlačil kočárek. Tak jsem se ho ptal, co ze se mu to narodilo za hříbátko, jestli hnědák, nebo grošák. To jste meli slyšet těch nadávek :-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                :-)

                0 0
              • Smazaný účet  

                točvolant, koňomrd… pro pěší turisty je taky nějaká nadávka?

                0 0
                • orm  

                  Asi nezijes v oblasti se zvysenym vyskytem koni, jinak bys to chapal :-).

                  0 0
                • gerrard  

                  Musíš ty výrazy správně vnímat:

                  točvolant- člověk v autě jedoucí nebezpečným způsobem a zbytečně ohrožující další lidi na silnici, typicky v bílé dodávce na služební octavii

                  koňomrd- člověk, který vyměnil lásku ke koním za svaté a nezpochybnitelné právo rozmrdat kteroukoliv cestu ať se děje co se děje

                  Není to ta normální masa lidí, která je ohleduplná a tuší, že na světě není sama, ale je to bohužel ta nejvíc viditelná skupina co dělá negativní reklamu zbytku.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    no já nabývám pocit že nejvíc nesnášenlivá skupina jsou cyklisti, těm ubližuje snad každej.

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                    • gerrard  

                      Tak to jen nikdy nemluvils s koňákem. :)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        já potkávám jen koňačky, a s těma se moc nebavím, skouknu jim prdelky v rajtkách, pozdravím, usměju se a jedu dál

                        0 0
                        • gerrard  

                          Bohužel mám takto postižené jedince v širším příbuzenstvu. Největší chudáci na světě. Koupili si koně a všichni jim jenom nadávají.

                          0 0
                    • Tomcat  

                      ee tím sou lyžníci obzvláště ti běžkařský , jizerský a worlickýhóre :)

                      0 0
                    • Romancero  

                      jo cyklisti..však jsou „uprostřed“..nemají je rádi autisti, ani běhny a šlapky :-)

                      0 0
                • Tomcat  

                  Určitě je jsou, pamatuji u nějaké fotomontáže ze západoněmeckého diskuze konce osmdesátých let, který hodně ostře do pěších turistů narážely.

                  Bohužel v mnoha lokalitách vyskytující se koňáci nebývají zrovna ta nejchytřejší skupina. Jinak řečeno jsou hodně hodně hloupý a ekolaři jsou proti nim pohoda.

                  0 0
              • Aviatik  

                Tyhle vzorce chování mi připomínají vztah pěšáků k běžkařským stopám. Běžkaři si vyjezdí stopu paralelně s cestou po louce → pěšáci se do ní nastěhují.

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
                • LM  

                  Jdou prostě na „lepší cestu“. Kůň neví, že je to špatně, to by měla korigovat jezdkyně na hřbetě. Pěšáky by měl zkorigovat někdo asertivní, kdo je tam uvidí dupat.

                  ps: občas záměrně jedu po pěšince vyšlapané koněma v lese, ale chce to mít fulla a jet jenom s kopce dolu :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    u nás vede kousek značky přes občasnou pastvinu krav, mírně z kopečka. když je to čerstvě spasený a rozdupaný, to je rachot panečku. :-)

                    0 0
                    • LM  

                      Takhle vypadali (a možná ještě vypadají) TZ okolo Brna poté, co vláda zavřela lidi v rámci katastru/okresu zrovna když přes den už bylo plus a v noci mrzlo. Taky jsem si hned vzpomněl na jízdu po cestě, kudy po dešti procházelo stádo krav na jinou pastvinu a pak to v tomhle stavu uschlo a ztvdlo :-)

                      0 0
                  • gerrard  

                    JJ kůň se cpe, kde se líp jde, proto rozeserou zásadně celou cestu.

                    0 0
                  • hatchet  

                    A na to mají koňomrdi taky dvojí argumentaci. Když se jich zeptáš, jaký maji ke koní vztah, tak ti začnou vyprávět, jak je kůň chytrý, vnímavý, jak poslechne každé jejich přání. Kdyz se na to zeptáš, proč tedy jezdí v cyklo- nebo v zimě běžkařských stopách, najednou je kůň osobnost, která si sama volí stopu…

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      A je jen to o tom, že si v sedle vyhoní frndu jako nikdy. Kamarád pořádá vyjížďky na koních a stále zákaznice mají svá oblíbená sedla :). Přitom by stačilo, kdyby je někdo poradně ojel a bylo by po problému :D

                      0 0
                      • Romancero  

                        musím potvrdit…koňačky jsou v podstatě neukojený nymfomanky a sedlo-jízdakoňmo jim působí potěšení…a pokud navíc mohou koně ovládat! To je pro mnohé vrchol blaha..něžné a vnímavé dívky mezi nima nenajdete spíše dominy s bičíky:-)…

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          takových příležitostí a vy místo abyste se jich chopili a milé neukojené koňačky pořádně ojeli, tak si stěžujete na rozjebaný cesty…

                          0 0
                  • novas752  

                    Kůň by hlavně sám od sebe v lese rozbahněnou cestou nešel, jde se jim v tom blbě. Akorát holšiška prostě musí projet koníška protože je zrovna středa.

                    Jinak od doby co mám pružinovej tlumič cesty rozjebaný od koní nějak neřešim. :-)

                    0 0
    •  

      Opět musím konstatovat, že nenávidím koňáky

      Krásnou jezdivou modrou kolem Templu za Litovlí objevili v zimě a na jaře koňáci. Ještě loni na podzim se tam na gravelu dalo parádně projet. Letos díra od kopyta vedle díry. Jak na sbíječce.

      0 0
      • mr.garisson  

        Tomu nezabráníš. V Brně je z Modřic trasa, kde mají i zákazovou značku a stejně tam jsou krátery od kopyt.

        0 0
      • Pennywise  

        Bohužel se musím přidat. Letité, vyježděné singly v Motole úplně zničené od koňomrdů. 20 let zpátky, to tam nebyla ani noha natož koně, jenom místní . Je to fakt peklo. Vyjíždějí tam po dešti, asi nejraději, jinak si to neumím vysvětlit. Nyní tankodrom. Těším se až se mi podaří tam aspoň na jednoho narazit, to bude mazec :)

        0 0
        • gerrard  

          Platicimu konojezdci je jedno jak je, on si zaplatil a chce proste jet. :(

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • Pennywise  

            Potom mi nezbývá nic jného než vyrobit cedulky se zákazem a jsem si jist, že to zafunguje :)

            0 0
          • ToMášMarný  

            Platící koňojezdec nebude mít skill na nějaký singly, na to už musíš dost umět.

            0 0
            • LM  

              Kůň má „autopilota“, ne? Ten si nějak poradí, ale jezdec možná spadne :-).

              0 0
              • ToMášMarný  

                On by tam sám od sebe vůbec nelez, do toho ho musíš tlačit. Takže jezdec musí vědět co dělá, bo úzký místa musíš odřídit a třeba v klesání je ta kobyla fakt marná. Na koni k pronájmu bych se do toho vůbec nepouštěl, i na dobrym koni je to náročný a takovýho ti nikdo jen tak nepůjčí.

                0 0
    • cibi  

      dotaz mírně OT:

      pravidelně potkávám jezdkyni- nejezdkyni, která koně pouze vede.

      Podle míst kde ji potkávám chodí minimálně obdem 10–12 km.

      Je to něco jako takové „venčení“ jako u psa…?

      Kůň má sedlo, ohlávku atd.

      edit: vždy sejná dvoukombinace kůň/ jezdkyne, nikdo z nich nevypadá potlučeně a pod že by ji shodil.

      0 0
    • psbiker  

      Koňomrdi a jejich nohsledi zvyšují aktivitu, jenom pro upozornění..

      Vršek textu nahoře je silně variabilní, u spodní část se mění jenom fotka v pozadí.

      Virus bude třeba totálně vymýtit.

      0 2
      • člen  

        Měl jsem nedávno takovou příhodu na silnicce. Vedlejší silnice, tři píp na koních v radě vedle sebe přes celou silnici. Houknul jsem “bacha kolo” a zpomalil. Dvě uhnuly na vedlejší louku a jedna se producirovala dal prostředkem silnice. Tak jsem to vzal okolo ni a slecinka mne komentovala nějakou poznámkou, jako ze riskuju. No nevím kdo riskovat víc. Pochybuji ze by se její herka na mne chtěla vrhat, spíše se mohla splašit a slecinka mohla dopadnout jak z toho příspěvku výše. Ale šokuje mne, ze na veřejné silnici jedou tři vedle sebe a i po upozornění jedna trvá na tom, ze bych snad ji měl po té trávě objíždět ja nebo zastavit a čekat až se uráčí taky uhnout

        0 2
      • Georrge  

        Pěkná storka, jezdkyni samozřejmě přeji brzké uzdravení. Také chápu, že je nasraná na cyklistu, ale správně by měla být nasraná na koně, případně na sebe že toho koně neumí vycvičit.

        Moje ségra za mlada jezdila na koních, bejvalka taky a občas jsem jel s ní, akorát já na kole. Na každé vyjížďce se řešily situace, že se kůň něčeho lekl, nebo že se něčeho bál a nechtěl jít dál. Obě si zažily situace, kdy se kůň kvůli nějaké blbosti splašil, vzal to mezi větve a shodil je ze sedla. Tuhle situaci může způsobit téměř cokoli – bažant, divočák, srna, traktor, labuť v dálce na jezeře, nebo i plápolající kus igelitu na větvi. Nejméně problematické vyjížďky byly po louce, kde měl kůň spoustu prostoru a případné problémy viděl už z dálky.

        Jinými slovy, já bych na koně v životě nesedl, je to nevyzpytatelná věc. Krásným kontrastem byl vysloužilý policejní kůň, kterého měli ve stáji. To byl úplný opak – poslušný, klidný, ničeho se nelekl.

        Myslím že každé jezdkyni (a také veškerému okolí) by prospělo, kdyby si u těch koní daly více záležet s výcvikem. Nevím jak moc náročný je výcvik policejního koně, ale kůň bez výcviku je prostě 600kg macek a nikdy nevíš kdy mu jebne v palici. Je to podobné jako u psů, taky asi není dobré koupit rotvajlera a bez výcviku ho nechat pobíhat po lese kde se vyskytuje plno dalších lidí.

        6 0
        • psbiker  

          Dopadlo to ještě dobře, jízda na koni je jedna z nejrizikovějších věcí, kterou lze běžně provozovat, dokonce 2× horší než motorka. Storka je taky zajímavá jak se šíří se na těch sockách, základ je stejný, akorát úvod se mění – stalo se mojí kámošce, stalo se známé mojí matky, stalo se dceři kamarádky známé mojí matky atd. :)

          https://equichannel.cz/…k-invalidite

          0 0
      • Tomcat  

        Nesplňuje to náhodou parametry šíření poplašné zprávy?

        Připomíná to mnohé jiné pamflety s popisem události kde je místo cyklisty byl motorkář, lyžař, menšina, automobilista, pejskař atd… a často policie a lékaři onu událost buď vůbec neevidovali jako nahlášenou , nebo se udála krapet jinak.

        0 0
      • xtonda  

        Jezdit těsně kolem koně je hovadina, on může pěkně kopnout a to i do strany. Jinak souhlas s tím, že primární problém je v nevycvičeném koni, kterého jezdkyně nezvládá.

        Holt kůň je jediné zvíře co má přirození na zádech.

        0 0
      • Jakobo  

        Ty jej asi mas na facebooku, takze znamy nebo tak neco. Schvalne jsem se ted dival tomu debilkovi na stranku a nic takoveho nevidim, takze to vidis jen ty jako „kamarad“.

        0 0
        • psbiker  

          Je to post ze skupiny, takže to na svém profilu mít nemusí. Jsem si jistý, že už jsem tu koňskou story už někde jinde předtím četl, ale nevím kde :)

          1 0
    • vapes  

      Asi tak, nehodlám je obhajovat, jenže slečna měla v podstatě pravdu, zatímco ty to kolo máš pod kontrolou a dohromady máte třeba 120kg , ona je pravděpodobně nezkušená, začínající jezdkyně, co sedí na „stroji“ který má vlastní hlavu, váží 600kg a úplně ho v určitých situacích plně neovládne ani zkušený jezdec. A kopat umí pořádně, ono by stačilo, kdyby tě vzal hlavou, nebo tě rafnul. Je to těžké.

      0 4
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • mantis  

        „ona je pravděpodobně nezkušená, začínající jezdkyně, co sedí na „stroji“ který má vlastní hlavu, váží 600kg a úplně ho v určitých situacích plně neovládne ani zkušený jezdec“

        To je asi pravda, ale není to náhodou odpovědnost toho člověka na koni si tohle vyřešit? A nepřenášet tu odpovědnost na ostatní?

        Pokud na tom neumím pořádně, nejsem schopný to perfektně ovládat, pak pokud mám rozum, nelezu na tom mezi lidi na cesty.

        Pokud už na tom lezu na veřejné cesty a chci přežít, uvědomuju si všechny tyhle rizika a sakra dobře vim, že je to moje odpovědnost jim předcházet, takže se například nebudu plácat uprostřed cest, pokud nemám absolutní 100% přehled co se děje všude kolem mě. A jelikož chci přežít, pak na 100% vnímám svoje okolí a jakmile se něco blíží, okamžitě uhnu a nebudu tupě předpokládat, že „ostatní to vyřeší za mě“.

        Pokud na tom někdo leze na veřejné cesty a nechová se jak je výše uvedeno, asi mu nezáleží na tom, jestli se někomu něco stane a tím pádem mu není pomoci.

        3 0
        • vapes  

          Takových lidí potkáš, v autě, na kole i na koni, se psem a tak dále. Možná budeš v právu, ale ta přeražená noha bude tvoje. Chce to trochu rozumu a ohleduplnosti z obou stran. A potlačit trochu vzájemnou nenávist. Ale je to jen můj názor.

          3 1
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • orm  

            Nemely by zacit u sebe s tou ohleduplnosi, napr. tim, ze stepni zvire nebudou brat do lesa :)?

            1 1
            • liborg1982  

              Furt lepší než brát třeba psa do města. :-)

              0 0
            • d69  

              V lese a na polńačkách to neřeším,ale když si vykračují juvenilní pipiny ve 2–3 vedle sebe na koních se sluchátky na uších a mobilem v prackách po cyklostezce nebo silnici kudy vede cyklotrasa ,trochu mě to s…(často k vidění např na okraji Phy-Šeberov-Kateřinky)

              0 0
          • mantis  

            To rozhodně souhlas. Však taky ten můj popis chování platí pro všechny ostatní kategorie stejně. A je třeba jedním dechem říct, že na kole profičet těsně kolem někoho je stejná zhovadilost.

            0 0
      • Radek Broz  

        Tak ať na to neleze. Kůň je jídlo.

        5 0
        • abel  

          a pracovní stroj

          0 0
        • kejda  

          Koně patří do ohrady, anebo do salámu.

          0 0
          • brtníček  

            Koně patří i do lesa , ale na tahání dřeva v nepřístupných terénech. Na vyjížďkach potkávám tady u nás z 95% holky. Co ty holky na tech koních tak přitahuje?

            0 0
            • Slavik  

              To je zástup za chlapa, ale lepší. Poslouchá jejich nekonečný keci, neodmlouvá, sežere co mu dáš, je velký a chlupatý a hlavně péro… :-)

              0 0
            • mais  

              Kdybys byl holka, tak tě to bude přitahovat taky :D jak pravila kámoška, co na koních jezdila správné tření na správných místech…

              0 0
              • foosi  

                To by mohla vyřešit silnička a sedlo trochu výš :-)

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
                • mais  

                  No ono jde i o jiná místa…

                  0 0
              • brtníček  

                Dnes jsem potkal dvě koňačky , jedná jela na hřbetě koně a druhá seděla na voze tazenem dvěma oři. Zjevně jely tahat dřevo do lesa. Mladé holky do 25 let. Obdiv…

                0 1
            • KoudakT  

              Mají sedlo a z toho, z čeho tebe budou bolet kule, mají úplně jiný zážitek.

              Odkud asi vzniklo „na koníčka“?

              0 0
    • mantis  

      .

      0 0
    • roman 3D  

      koně patří do přírody, 2,6 pneu, motor a pohodička

      0 4

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.