• PetrJansky

    Zdar lidi :) K vánocům jsem si udělal radost a pořídil novýho miláčka :) Jezdím denně, v každém počasí, a snad v každou denní i noční dobu. Teď jsem ale přemýšlel, že už by chtěla obněnit i moje čelovka…Můžete doporučit opravdu kvalitní kousek? Díky!

    0 0
    •  

      Doted jsem měl petzl myo má kolem 350lumen a na vánoce jsem si udělal radost s Lupine piko rx4 a je to ***** rozdíl. Takže pokud máš devítku navíc běž do lupine :)

      0 0
    • Vilém  

      Zkus pro zacatek vyhledavani.

      0 0
      • tonik666  

        od te doby co uz neni pokrocile vyhledavani je to na hovno, to googlovske me jen stve

        0 0
      • tonik666  

        lucifer je hezky, ale do m.dky s kabelama bych nesel. neni nad jednoduchost kdyz tam zadne kabely nejsou

        0 0
        • d  

          To je vidět, že o ní víš h.vno.

          0 0
          • tonik666  

            chces mi snad tvrdit ze nema kabely? ;)

            proste svetlo na kolo, kde nemusim resit umisteni battery packu se pouziva mnohem snaz. zvlast u kola na dojizdeni, kde svetlo sundavam kdyz kolo nekde nechavam

            0 0
      • Smazaný účet  

        +1 nic lepšího jsem neměl..

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Doposud byl na čelenku pro řadu M k dispozici batterypack 2×18650.

          Do nabídky se chystají (pro neextrémní běžce a podobné existence) dvě menší a hlavně lehčí varianty, nově budou – údajně už do konce tohoto roku – v prodeji i 2×18500 a hlavně 2×18350, při zachování stejného plastového úchytu. Podle mě jde o krok správným směrem. :-)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Ochutnávka – první kusy jsou na světě, zatím bez potisku.

            Články-hmotnost-kapacita:

            18650 – 134gr. – 6900mAh

            18500 – 97gr. – 4100mAh

            18350 – 77gr. – 2400mAh

            0 0
            • gollum  

              Jestli je to pro M, tak tam jsou snad články zapojeny sériově…

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                A jak jinak? :-)

                0 0
                • gollum  

                  tzn. kapacitu to má jako jeden článek a napětí dvojnásobné než jeden článek tzn. u 18650 je kapacita 3450mAh a napětí 7,4V

                  0 0
                • Vilém  

                  Pak je ten udaj kravina. To by museli udat treba ve Wh.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Až teď jsem se na to podíval. Mea culpa, poslal jsem dál, jak jsem nakoupil.

                    Na packu 2×18650 je uváděno 7,2V, 3,4Ah, 23Wh. Takže uvedené údaje opravdu vypadají jako pro paralelní zapojení a poloviční napětí.

                    0 0
                  • scortis  

                    Údaj v Ah je užitečný jen v pokud taky víš napětí. Wh jsou to co ti něco řekne o výdrži. Ah vynásobíš napětím a máš to.

                    Jinak spoustě moderních čelovek je jedno jaký jim tam vrazíš napětí (samozřejmě do jisté míry), jelikož součástí jejich elektroniky je proudový zdroj, který udržuje konstantní proud LED bez ohledu na napětí baterky, čelovka tak potom svítí pořád stejně.

                    Jednodušší čelovky (nějaká co jsem zkoušel z LIDLu) mají asi jakousi PWM regulaci, což taky funguje relativně dobře, ale když pak prší tak je „vidět“ (reálně to nevidíš) jak to bliká na kapičkách deště které vytváří takové korálky.

                    0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ďábelská pošta přinesla balíček od samotného Lucifera.

              Batterypack 2×18350 (proti 18650 je fakt pidi) a na hraní ještě optiku ve dvou nejširších úhlech. Zima může začít.

              0 0
              • mr.antik  

                to jsem zvědavej na nějaou recenzi. Předpokládám, že je to na běhání – a po nové čelovce docela pokuju, spíš s drátkama, protože s fénixem HL26R kterýho jsem chtěl kvůli kompaktnosti nemám uplně dobrý zkušenosti.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Velmi předběžně technikálie:

                  Moje srovnávací Silva CrossTrail 3X má s 900 mAh baterií 153g.

                  Lucifer M5 má s touto novou 2×18350 179g. (S klasickou 2×18650 má 228g.)

                  Za těch +26g (oproti Silvě) člověk dostane lepší uchycení baterie (protože pevným klipem), středový popruh na čelence a 2,22 Wh kapacity navíc. O možnosti volby šíře kuželu/ů nemluvě. To se podle mě celkem vyplatí. Samotná lampa M5/6 s tím kusem kabelu a konektorem má jen 56g.

                  Teď jezdím ráno na přilbě s M6 (4500K) a optikou 13°+13°, baterrypack 4×18650 vozím v kapse dresu, podle mě ideální řešení, vozit baterii na přilbě mi přijde nesmysl. Ještě tak dobrý je pack v batůžku, jen se nesmí zapomenout včas rozpojit kabel při sundávání. K tomu na řídítkách mám Gaciron V9S. Naprosto není problém v uchlazení a ve výkonu, prostě to svítí. Sám bych si dal asi kombinaci optik jako níže na běhání, ale evidentně měl předešlý uživatel tohoto kusu více zkušeností a jsem rád, že se se mnou o ně podělil.

                  Barevné podání M6 výborné, pocitově mají LED bin do růžova, asi jako „sky“ fotografické UV filtry, ale to se pozná jen při porovnání s další LED nebo světlem šedé oblohy (které je hodně modré).

                  Na běhání mám M5 a optiky 20°+13°. Myslím, že v této konkrétní čelovce jsou namontovány 4000K HiCRI (odhadem podle porovnání s M6) a těch se nějak nemůžu nabažit, na listí a šedo vynikající, jako když si ve foťáku nastavíš barevný režim „vivid“. A hlavně tomu celkem nevadí opar a řídká mlha, což je můj každopodzimně-zimně-jarní chléb. Moc děkuji pořizovateli za dobrý vkus. :-D

                  0 0
                  • mr.antik  

                    V podstatě nejdůležitější údaj pro mě je ta hmotnost přední časti. Ta je fakt super. Zbytek si člověk nějak přizpůsobí… je vúbec nějaký podobný konkurenčí výrobek? Lehký kompaktní alu tělo s širokym kuželem, stálý výkon 600lm a víc…

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Synovi se snad vyrábí Solc Spike. Ten je ještě o kus jinde. A podívej se k Lupine na model Piko. Lucifer je vlastně ještě celkem lidový produkt. Existují i další, třeba Silva Exceed nebo TrailSpeed, Petzl Nao+ a podobně. V podstatě každý větší výrobce něco takového dělá.

                      Teď jsem krátce vyběhl s tou malou baterií a je to opravdu znát! O velké vím, o téhle vůbec ne. Dokud nemrzne, tak mi malá stačí.

                      Byl se mnou syn se Silvou, ta má excelentní pokrytí světla pod nohy, což je dáno asymetrickým reflektorem. Tak si zkusím vyměnit optiku na M5 za širší, co to udělá.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Jo to mi je jasné že „plastoví“ výrobci něco mají ale ceny často vyšší… tomu nestandardní aku apod. Myslel jsem spiš na výrobce typu zebra, fenix, ale vše je dost těžký na čelo. Přemýšlel jsem vybastlit svýho Skilhunta na externí aku, pak by hmotnost ušla, ale všechna tahle čína má dost přepálené středy. Líbilo by se mi totálně rovnoměrné světlo jako od žárovky, když už je rezerva ve výkonech.

                        0 0
                        • drood  

                          Stačí použít správnou TIR…

                          0 0
                          • mr.antik  

                            no možná jo ale ještě jsem takovou čelovku neviděl :-) Docela mě proto zajímá, jak svítí ten dvoudiodový Lucifer 29+20, zda je ten kužel krásně rozprostřený.

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Možná by bohatě stačilo 20°+20°. No nic, vyprovokoval jsi mě, až večer doklušu, tak širokou optiku přehodím na M6 a tím budu mít k testu připravené přímé srovnání mezi 13°+20° a 20°+29°.

                              Z momentální praxe je ta 20° krásně rozptýlená, bez vysloveně ostrého spotu, spíš s plynule narůstající intenzitou do středu.

                              Na fotkách je 20° se zakrytou 13° a na druhé obě dohromady. Foceno velmi zblízka.

                              0 0
                              • mr.antik  

                                jako ty test jsou fajn ale prostě já to těžko odhadnu jestli ten střed je moc nebo ne :-)

                                Upřímě, nejlepších výsledků jsem dosáhl v momentě, když jsem měl svítilnu bez jakékoliv optiky, reflektoru prostě jen diodu, max s nějakým difůzérem

                                Ale výkon je pak asi tak poloviční :-)

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  :-D

                                  Asi takto: optika 13° je čirá. Optika 20° je asi tatáž, ale s matovaným čelem – to je ten kýžený difuzér. Optika 29° je asi zase tatáž (z rubu vypadají stejně), ale má na sobě „perličky“, vypadá jako složené oko hmyzu nebo nějaká stará odrazka. (fotka o pár příspěvků výše) Podobně vypadá třeba optika na Armyteku Elf C1.

                                  Protože vychází u Lucifera optika nejspíš z téhož základu, tak je vlastně rozostřován ten 13° spot.

                                  V praxi je kombinace 13°+20°na běhání asi opravdu ta nejvíc nejlepší nejuniverzálnější, přesto se dobrovolně vrhnu do průzkumu slepých uliček a vyzkouším tu „pracovní“ variantu 20°+29°. Je možné, že mi tam jasnější střed už bude chybět. Tak si prostě příště zase za těch pár šupů koupím 20°+20° a vyzkouším tu.

                                  Třeba teď, kdy mám většinu cest bez vyjetých stop a pod listím, je 400lm a 13°+20°, zvlášť takhle nad ránem, kdy už je světlý obzor, opravdu dobrá varianta, před půl sedmou jsem chvíli přemýšlel, jestli si ještě nepřisvítím víc. Protože tohle (a soumrak) je ve skutečnosti pro výkon a rozložení světla čelovky kritická chvíle.

                                  Se 20°+29° by to možná bylo tak, že by 400 lm bylo, kvůli rozptylu do širšího úhlu, málo. Pak začne hrát roli i rychlost pohybu a odvod zbytkového tepla v malé rychlosti – 825/850 lm už chce nějakou rychlost; začínají chladna, ono by to nemuselo být tak žhavé. A hlavně nějakou ne úplně skromnou baterii – k tomu opět korelace s chladnem, kdy reálná kapacita baterie klesá při –5°C na polovinu oproti +20°C.

                                  0 0
                                  • Pesto  

                                    Toto je zaujimave porovnanie schopnosti uchladit sa s Lkom.

                                    Bol som na prechadzke s detmi, teplota 12st, jemne mrholenie a mierny vanok. Lko som nechal zapnute na high (1600lm) a pri velmi pomalej chodzi (s 2r dcerou za ruku v lese mimo chodnika) bola aj po 25 minutach stale iba tepla na dotyk, odhadol by som tak 35°C.

                                    Ked som ju zapol na Boost, tak pri rovnako pomalej chodzi vydrzala 7 minut, kym sa prepla na nizsi mod.

                                    0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Dobrá zkušenost. To je obecně asi velká výhoda vícečipových lamp, jednotlivé LEDky běží dost hluboko pod maximálním výkonem, tedy potenciálně efektivněji, tedy s menší produkcí balastního tepla. Když je dobře zvládnutý pasivní chladící management, tak asi stačí ve vysoké vlhkosti vzduchu a 12°C i vánek a jen pomalá chůze.

                                      0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Tak to půjdu zkusit, M6 29°+20°. Myslím, že něco takového by se Ti mohlo líbit. Je to foceno cca 40 cm od stěny, takže je ještě vidět přechod mezi optikami. Metr daleko už vidět není. Jsem vyšší, než 100 cm. :-)

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    Jj to vypadap hezky, je jasný že ztráty jsou obrovský ale komfort bude parádní. Určitě je pak i nižší oslňování při mlze.

                                    0 0
                            • drood  

                              To, že jsi ji neviděl neznamená, že neexistují. https://www.ebay.co.uk/…303622082221?…ZrXtFmM5wDnEG­b9HLALHtHwh3zBfqRT­h4jBPaTVt8VkLg%252F­vabnfbOB2ESwy­BUnjwcpiqvTLzO­a6eSqzX6OPWSsA­enlW03tVvt2By%­7Ccksum%3A303622082221d0­acab48d018487­085bd00cbd09c2428%7Cam­pid%3APL_CLK%7Cclp%­3A2334524věc. Třeba Armytek nebo Skilhunt, ale i většina ostatních jich mají několik a ve spoustě dalších se dá tato optika nainstalovat místo reflektoru. Protože čelovka bez hotspotu je skvělá v tom, že nemusíš otáčet hlavou, abys viděl, kam potřebuješ. Můžeš si vybrat z několika úhlů, ale hotspot to nemá. Vyzařovací úhel určuje jen šíři záběru…

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Škoda, že nefunguje ten odkaz…

                                Ale myslím, tedy vím, že protože člověk běží zpravidla tak nějak plusmínus dopředu, tak je výhodné (i kvůli absolutní spotřebě energie pro napájení čelovky) mít jasnější střed. Také pro běh po stezce v porostu, kde kolem jsou větve a křoví, není vhodné, aby byla periferie nasvětlená stejně intenzivně jako střed. Čím rychlejší pohyb, tím je potřeba spotu výraznější. Když to přeženu (ale ne moc), tak jde o efekt „tunelového vidění“.

                                Čelovky úplně bez hotspotu jsou určeny většinou do uzavřených prostor a jako pracovní, případně jako doplňkové osvětlení k nějakému dalšímu více směrovému.

                                Třeba mnou opakovaně zmíněná Silva má pokaždé u dvoureflektoru jeden směrový s hotspotem a jeden širokoúhlý takřka nebo úplně bez hotspotu – naklopením se u těch lepších řeší plynule poměr intenzit mezi nimi. Proč asi to mají takhle složitě? Protože to je funkční.

                                0 0
                                • drood  

                                  Pardon… Mě sice funguje, ale holt na mobilu asi dělám něco špatně. A co se tady vloží, už se holt nedá editovat… Tak to zkusím znovu z PC. Jsou to TIR tohoto typuzWsRij6HA. Mám ji třeba v jednom z Convoyů. Svítí to parádně rovnoměrně, a, věř tomu, dostatečně daleko. Na práci a klidně i na kolo, o běhu nemluvě. Extrémem jsou svítilny úplně bez optiky, to opravdu daleko nedosvítí…

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    tohle mám ve skillhuntu, jako svůj účel to plní ale bral bych něco ještě menším středem

                                    0 0
                                    • drood  

                                      Musíš si vybrat širší úhel, jsou až do 120°. To už je skoro jako holá LED… Existují i ve verzi OP, stejně jako reflektory, to už je totální flood. Ale Mike má v čelovkách Solc funkce přizpůsobení intenzity svitu podle rychlosti a vzdálenosti, na kterou svítíš, takže když se podíváš pod nohy, automaticky se ztlumí. Jen to je holt trošku dražší, no…

                                      0 0
                                      • drood  

                                        Tak jsem ji teď zkusil do Convoye S2+. Paráda, při poloze jako čelovka, ovšem vodorovně, bez náklonu, je okraj kužele přesně před špičkami nohou. Takže pod nohy si vidíš i bez pohybu hlavou. Při plném výkonu a pohledu přímo dolů taky neoslňuje… Ovšem osvětlí vše okolo, včetně vysokých stromů.Sakra, já snad vyhodím z Nitecore reflektor, dám tuhle TIR a začnu na stará kolena běhat…:D

                                        0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          Když ji máš vodorovně, tak to znamená, že tak polovinu výkonu pouštíš pánubohu do oken. Kolik máš stupňů? Proč má matné i boční strany?

                                          Vrátil jsem se z krátkého výběhu s 29°+20°. První dojmy: zajímavé. Svítí velmi rovnoměrně. Pokud je sklopená tak, že svítí před špičky, tak na 400 lm je dobře osvětlená plocha tak do vzdálenosti 25–30m. Když se přidá na intenzitě, tak svítí víc a teoreticky dál, ale absence spotu se projeví dost negativně. Prostě blízké stromy přezáří vzdálený konec cesty. Takže vnímám bezprostřední okolí, ale už ne to, co je 50–70 m přede mnou. Ještě zkusím vjem při běhu kolem bariéry z křoví, tam je i 20°+13° už trochu na hraně.

                                          0 0
                                          • mr.antik  

                                            Na známých trasách mi vzdálenější body tak nevadí, spiš zakopávám nebo blbě vnímám povrch, za což může i dost blbý odstín LED. 500lm je hranice kdy pocitově běžim bez obav i z kopce. Víc už bude jen o komfortu.

                                            Nejde u Lucifera vypínat jednotlivé reflektory? Jako potkavačky + dálkový?

                                            0 0
                                            • ˘Ö˘ Krab  

                                              Tak dneska delší kousek se 20°+29°. Včetně běhu proti světlému obzoru, udusané hrbolaté polní cesty, lesního tankodromu, listí, štěrku, panelky.

                                              Na slabý režim 210lm to jde za soumraku tak po pěkném asfaltu. Na střední 410lm i po lehce horším a do kopce. Rovinky po škaredém a všechny střídavé povrchy a kaluže a tak jsou nejlepší na silný 850lm. Luxus je boost 1700lm dolů z kopce po štěrku. Obecně je potřeba oproti standardní optice 13°+20° svítit vždy o jeden mód silněji, tomu pak také přizpůsobit použitou velikost baterií, prostě na tuhle širší variantu počítat s větší spotřebou.

                                              0 0
                                              • mr.antik  

                                                No tak asi teda napíšu ježíškovi o 2SX…ty optiky jsou normálně od Luciferu nebo stačí aliexpres? Předpokládám že hmotnostně na tom je stejně jako M6 a rozdíl bude jen batterypack. Konektor snad taky nějaký standard, pokud by si člověk potřeboval dodělat prodloužení?

                                                0 0
                                                • ˘Ö˘ Krab  

                                                  Optiky jsou vlepené do hliníkového rámečku, mění se i s ním, otázka 2 minut, tedy dodavatel Lucifer. Konektor je standard široký jack, takže prodloužení jakékoliv, mají je také v nabídce.

                                                  Asi bych, kvůli univerzitě oželel těch dalších ~1250 Kč a koupil M6 s packem 2×18350, hmotnost cca stejná, výběr packů velký. Krom toho jsou při vyšším napětí menší ztráty a tím vyšší efektivita, zvláště při vyšších používaných módech.

                                                  Jediná výhoda 2SX tak zůstává v možnosti výměny baterie na nějaké delší akci, kdy je samozřejmě možné nést s sebou neomezené množství nabitých článků 18650 a ty měnit.

                                                  0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    Už takhle je to pro mě mentáně hrozně moc peněz za světlo, spíš je za tim i momentálně lenost něco bastlit s pochybnou spolehlivostí (jinak bych asi předělal Skillhunt H03 na čelovku – vyndal baterku, odmonovatl l tu trubičku a předělal na externí baterku, jenže by to chtělo záasadně doladit uchycení na hlavu…)

                                                    Takže jestli je rozdíl vůči S2 vs M3 jen v lumenech, tak to asi neřeším, na 99% času to budu používat někde na 600lm s tim, že rezerva režimu 1200lm se může hodit.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    JJ, to znám. Pak se „povede“ zima (onehdy jsem měl prvních 1000 km poklusu za sebou už 10.3.), člověk se podívá do deníčku, aby zjistil, že čelovkou si svítil minimálně 3/4 času, to je u mě určitě přes 60 hodin. To jsou 3 měsíce jaro a spíš 4 měsíce podzim – kvůli posunu času.

                                                    Celkem za rok mi to dává na čelovce ~100–140 hodin jen při poklusu. Když si čelovku vezmu na kolo a občas nějaký ten pěší výšlap, ono to naskáče, pak je už docela jedno, kolik čelovka stojí a začne se hrát v intencích: vidět-dobře vidět-nevidět, tj. nějak se pohybovat-bezpečně se pohybovat-riskovat.

                                                    Zrovna dneska ráno jsem to opět prubnul se širokou optikou. Z poklusu na 15,5 km od 5:25 hod jsem svítil 20% na oba slabší módy, 70% na silný a 7% na boost, 3% na eko po silnici, jen abych byl lépe rozeznatelný. Všechno s rezervou a rezervu jsem měl obří i na baterii, přestože bylo celou dobu pod nulou.

                                                    Nakonec bude nejvíc záležet na tom, jak a k čemu budeš čelovku používat. Rozdíl je v lumenech a v možnostech napájení, což pro mě hraje roli. V –10°C prostě baterie nemá takovou kapacitu, něco uchrání batoh a bublinková fólie. A do toho třeba sníh, kde v lese reálně potřebuji čelovku na dva nejsilnější vůbec možné režimy po dobu 1:35–1:45 hod.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    Ty optiky asi lepší koupit komplet nebo jde to nějak kdyžtak rozlepit a předělat samodomo? Furt zvažuju zda jako výchozí objednat 29/20, ale je mi jasné, že čas ukáže…

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Vzhledem k ceně a komfortu výměny (4 šroubky na inbus) bych doporučil jednoznačně koupit vcelku i s rámečkem. Nebo si u nich celou čelovky zkus vypůjčit a vyzkoušet.

                                                    Jak je teď u nás spíš škaredě a mlha a mokro a vůbec, tak jsem zjistil, že mi opravdu na pomalý poklus po známých cestách, kde nehledám „kam běžet“, ale „kam šlápnout“, vyhovuje 29°+20° úplně maximálně.

                                                    Nedávno jsem při teplotě těsně nad 0°C testoval ráno hodinu a půl malý batterypack a dostal se při svém typickém užití na 1/2 kapacity. Takže v mrazu a na sněhu (kde potřebuji víc svítit) už by to bylo se zbytečně malou rezervou – ale na to jsem si ho nekupoval. Takže teď poslušně zpátky u 2×18650 a v mrazu bude v batůžku 4×, tam snad nikdy nespotřebuji přes 30%, za což mi baterie poděkují výdrží.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    Ok, kdyžtak to u nich poptám u nich až kdyby bylo potřeba. Výchozí chci 29/20 právě kvůli listí, koňským hovnům a podobným překvapením :-)

                                                    Třeba se rozjedou i nějaký závody, tak bude třeba možnost zkusit/vyměnit…

                                                    Batterypack si kdyžtak udělám sám, kdyby mě náhodou 1× 18650 nevyhovovala, tak furt můžu měnit za menší či větší článek, a baterky nosit po kapsách, takže mi 2SX přijde jako ideální univrezální volba i třeba na vícedenní akce.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Tak to asi bylo myšleno, malá relativně lehká baterie a případně na delších akcích možnost vyměnit. On asi v hmotnosti ani ve výsledné kapacitě nebude velký rozdíl mezi 2×18350 a 1×18650, jen Ty si ji můžeš vyměnit.

                                                    Já zase vím, že nemám problém ke svým n- kilogramům sádla ještě nést rovnou i větší batterypack. A že prostě využití je u mě typicky v zimě a 1:30 v kuse, často 2× denně. S packem prostě baterie neřeším, tedy řeším to, že po doběhu nacvaknu na nabíječku, kterou mám takticky jak doma, tak v zaměstnání.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    Takže X2 je doma, optika 20 + 29 a pocit luxusní. Nic užšího si nedovedu představit.

                                                    Jediná výtka k luciferu je, že ten hliník mají opracovaný fakt do ostra :-)

                                                    0 0
                                          • drood  

                                            Jasně, že to svítí pánubohu do oken, ale ten komfort, když vidíš všude… Mám sortiment dost široký na to, abych si mohl hrát. Kolik má stupňů už si nepamatuju, boky jsou na principu Orange peel (OP) reflektoru… Kombinace s čistě spotovou optikou, hladkou bez jakékoliv struktury by mohla být taky zajímavá. Ale jehlu tyhle pidi optiky neudělají nikdy, jsou na to příliš malé…

                                            0 0
                                • mr.antik  

                                  jasně, já to chápu proč to tak je, (kromě toho, že pak v recenzích píšou dosvit 280 metrů a podobný blbosti), dost se tim dá ušetřit výkon a baterka, ale já z toho nic nepotřebuju, na to už čelovku a světla mám. Ale já za tmy běhám primárně jen známý trasy a spíš potřebuju vidět pod nohy. Jakmiel naklopim človku víc pod nohy, tak už mě oslňuje ten střed, že nevidim zase periferně. A pak mě taky dost vadí to, jak hejbu hlavou, ta se ten hotspot přede mnou klepe, ale prostě když celej den čumim do obrazovky, jsem na světlo docela náročný a unavuje mě to.

                                  Samozřejmě kdybych měl běžet nějaký závod v neznámém těžkém terénu, tak bych volil jinak – a super u toho Lucifera že to jde měnit.

                                  0 0
                                  • drood  

                                    Dosvit je vypočítaná hodnota. Je to vzdálenost, kde intenzita světla dosahuje 0,25 lux. Takže zkontrolovat si to můžeš jednoduše luxmetrem a jednoduchým výpočtem (intenzita se snižuje se čtvercem vzdálenosti)…

                                    0 0
                      • gollum  

                        Jakou optiku budeš do M5 zkoušet? Co jsem měl M4 na půjčení, tak mi tam nevyhovovala úzká optika co tam zrovna byla, jsem zvyklý, že mi čelovka svítí pod nohy… Z tohoto důvodu uvažuju o L a navolil si optiky nebo taky uvažuju o Šolc Spike (čekám na recenzí od tebe… :-) )

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Kombinace 13+20 mi celkem vyhovuje, přesto vyzkouším 20+29, co kdyby… jsou to 4 šroubky a stojí pár šupů. Lko mi přijde na běhání trochu atombombe.

                          Spike už se rýsuje, na světě je zakázkový běhací pack 3×18350 a všechny komponenty. Nezavěšujeme se, jsme v pořadí na kompletaci.

                          0 0
                • scret  

                  co ti na ni vadi? Dik

                  0 0
                  • mr.antik  

                    Tak vím že za ty prachy člověk nemůže čekat bůhvíco…

                    • Nejvyšší mód je jen asi na minutu,což jsem si asi někde mohl přečíst, nicméně se s tim uplně nechlubí.
                    • Nejvyšší režim se spouštěí asi 3s stiskem a ješět mezitim světlo na chvilku zhasne. Dost naprd když to používáš při běhání v momentě, kdy se dostaneš někam do seběhu nebo bordelu.
                    • Zdánlivě je lehoučka, ale stejně se asi díky tvaru trošku blembá, musim ji mít zbytečně utaženou (ale to je asi dost individuální) dle tvaru hlavy
                    • Hlavní světlo není uplně široký, čekal bych trošku širší a hlavně neohraničený
                    • Blízký světlo prosvětluje plastovej kryt (v mém případě žlutej) takže periferně vidíš, jak ti to žlutě osvětluje nos nebo blízké předměty
                    • Každá světlo má jinou barvu, na můj vkus obě dost studenou,nemůžou svítít současně (to bych asi ani nečekal)
                    • Jinak asi slušný jako all-in-one světlo bez nějaké specializace, ale i tak, asi bych se podíval jinde.
                    0 0
                    • scret  

                      Ja ted dostal od pritelky 61R a ta ma asi vse, co potrebuju. Jen mne ale zajimal nazor na tu tvoji…

                      Ja uvazoval o 32R, ale pak se jezisek chtel placnout pres kapsu:))

                      0 0
                      • mr.antik  

                        No záleží na použití, tohle je už uplně jiná kategorie, tyhle „trubkový“ čelovky už jsou zase jinde hmotností, musej mít třetí pásek přes hlavu, ale výkon je uplně jinde.

                        Ta 32R by nemusela být špatná, ale tak nějak fénixu uplně nevěřim že by to měli dotažené :-)

                        0 0
                        • scret  

                          cca 40g navic mi za tu vetsi vydrz, vodotesnost atd. stoji…

                          0 0
                          • mr.antik  

                            já to mám primárně na běh, skillhunt H03 mám takže vim, že na čelo je těch 100g na čele hodně limitních a v podstatě žádná kompaktní čelovka to nesplní.

                            Ale na chůzi, kolo, práci je to samozřejmě jedno.

                            0 0
                            • scret  

                              jj, chapu… Bohuzel tyhle lehky celovky bud svitej, ale zas prd vydrzej (u behu je to samozrejme jedno) anebo vydrzej, ale zas nesvitej…

                              0 0
                    • jIrI___  

                      Když už se tu řeší ta HL32R, tak pár porovnání dle tvých bodů s tou HL26R:

                      1. nejvyšší mód se chová stejně, nicméně Kronium to přímo uvádí na webu („BURST 600 lumenů (po 1 minutě se přepne do předchozího režimu svícení“),
                      2. taky tak, při přepnutí do burst režimu čelovka problikne (možná 0,5 s tma),
                      3. při turistice neblembá, kloub je dost tuhý (až mě to překvapilo) a „základová deska“ sedící na čele dostatečně velká. Při běhu vyzkoušeno nemám, gentlemani neběhají :),
                      4. kužel je hodně široký s plynulým přechodem, žádná ostrá hranice,
                      5. okolní tělo je hliníkové, nikde nic neprosvěcuje,
                      6. LED taky mají odlišné barvy – jedna bílá, druhá červená :),
                      7. za mě slušné all-in-one světlo.
                      0 0
                      • Smazaný účet  
                        1. k čemu je červené světlo? to bych použil leda na vyvolávání fotek…
                        2. na kole za jízdy jsi to nezkoušel?
                        0 0
                        • jIrI___  

                          Červené světlo je v podstatě k ničemu, klidně bych ho zrušil a pár kaček ušetřil. Občas ho žena využívá když se vracíme z výletu a jdeme po silnici, tak se zařadí za mě, otočí čelovku dozadu a má to jako blikačku :). Na kole jsem ho nezkoušel, na to moje současné jezdění po polňačkách mi stačí světlo na rodlech. Nicméně bych na kole u čelovky preferoval spíše užší kužel s větším dosvitem (třeba Petzl Swift RL si na takové použití dokážu představit velice dobře).

                          0 0
                        • Jakobo  

                          Melo by to byt na to, kdy se v noci probudis v lese a potrebujes se vychcat, nez ses vymotas ze spacaku a cestou se nezabit a tak, potrebujes svetlo. Po bilem svetle se vic proberes a oci si po vypnuti budou delsi dobu zvykat na tmu. Po cervenem jen vypnes a hned vidis jako pred zapnutim. Udajne. Asi na tom neco bude. Mel jsem kdysi 1 cervenou LEDku na najake Silve. Moc jsem to ale nevyuzival. Ale primarne je to pro takove ty nadsence, co behaji o pulnoci po lese s kompasem a mapou.

                          0 0
                        • scret  

                          cerveny svetlo ti zachovava „nocni videni“, proste z toho nejsi tak vyblikanej…

                          0 0
                        • pocestny  

                          červené světlo používám furt, během táboření

                          0 0
                          • Kalic  

                            Taky tak. Nezrušíš si noční vidění a jsi míň vidět.

                            0 0
    • tonik666  

      zebralight. je nejlepsi, ale priprav si 2500

      0 0
    • MI.KU  

      Petzl nebo Black Diamond ale vzal bych Petzl.

      0 0
      • Vilém  

        :))

        0 0
      • tonik666  

        kdyz tomu nerozumis tak nerad;)

        jejich jedina vyhoda je ze AAA narozdil od 18650 dokoupis kdyz dojdou a nemuzes nabijet. tim to ale hasne

        0 0
        • scota  

          Já mám AAA nabíjecí heč ;-)

          0 0
          • tonik666  

            jasny. ja tim chtel rict ze kdyz jsi nekde v tahu (hory etc.) a prijdes o moznost nabijet (ztratis/utopis nabijecku) tak do petzla AAA koupis skoro vsude. 18650 na vyprave nekoupis nikde.

            tot jedina vyhoda petzlu a black diamondu

            0 0
            • MI.KU  

              Toť hlavní výhoda pro lidi co to opravdu používají po světě – ale když o tom víš prd tak neraď.

              0 0
              • gollum  

                Jak se pozná člověk co čelovku opravdu používá po světě?

                0 0
                • MI.KU  

                  No koupí si takovou do které snadno kdekoliv sežene baterie – tedy rozhodne ne to co mu radí.

                  Pokud to chci do míst kde není problém s energii tak si vemu něco s dobijecim zdrojem, pokud chci něco malého lehkého a chci se s tím pohybovat kdekoliv pak musím zvolit zdroj energie který snadno kdekoliv vynenim – tedy aaa

                  0 0
                  • tonik666  

                    tak jaka je teda vyhoda petzlu a black diamondu na kolo? ze hodne sviti? ze baterka dlouho vydrzi? ze jdou dobre pridelat na riditka? nebo na helmu?

                    ani jedno, hehe:)

                    0 0
                  • Nikovlas  

                    Ale nechápu, proč si člověk, který čelovku opravdu používá všude po světě, koupí takovej shit, jako Petzl nebo Black Diamond…

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Nikdy jsem s tím shitem neměl problém – v dešti svítí, na hlavě drží baterie snadno vynenim, vydrž je dobra.....

                      Určitě existují lepší, tak doporuc výrazně lepší – delší vydrž lepší svítivost na dostupné baterie s cenou kolem tisícovky?

                      PS – prosím takovou co si prohlednu v obchodě, firma existuje nějakou chvilku a nedělají to v garáži a na webu nejsou pohádky o čínských dětičkách ;)

                      0 0
                      • scota  

                        s tímto rozpočtem např. Led Lenser SEO 5 cca 1150 Kč:

                        http://www.ledlenser.cz/…o-5-cervena/

                        http://ledshop.cz/…5~z8767.html

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Výrazně horší výdrž při cca stejném světle – 20h na úsporný režim oproti 160 hodinám

                          To opravdu ne.

                          0 0
                          • pepek  

                            160 hodin na kolo? to má buď učinnost 400%, nebo to hovno svítí.

                            0 0
                      • Nikovlas  

                        Když střelim úplně od pasu, tak cokoli od Fenix – nepovažuju to za žádný extra dobrý čelovky, ale jsou relativně kvalitně zpracovaný, utěsněný a hlavně používají relativně nové značkové diody, což se třeba o Petzlu říct nedá. Tikka je totální šunt. Věřím, že to někomu poslouží – znám spoustu takových, ale nechápu, proč si to kupovat, když je hromada lepších nebo levnějších alternativ .

                        Hlavně ale – pokud člověk nevyžaduje onu snadnou dostupnost náhradních baterií „v divočině“, tak už je dneska totální nesmysl pořizovat něco na AA baterie.

                        AAA baterie byly nesmysl vždycky – používaly se jen v totálně pravěkých světlech, kde diody bez vlastní regulace potřebovaly vyšší napětí, než jim dokázala poskytnout 1 AA baterie.

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Tak to už je použitelné tou výdrzi sice udávají pořad nižší ale jde to a nepopírám ze muže svítit lip.

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            O jaké Petzlovce mluvíš? Není to ještě ta prastará, jejíž světelný výkon klesá společně s napětím baterií, jak se vybíjejí (celkem spolehlivě to lze poznat podle toho, že je na 3 AAA baterky (případnhě 3 AA), protože diody bez regulace prostě potřebují to napětí)? Pak totiž ta tabulka výkon/výdrž poněkud pokulhává, protože ten „výkon“ je tam jen prvních pár minut a pak klesá na zlomek původní hodnoty.

                            0 0
                      • Stingray  

                        Tak třeba http://www.led-expert.cz/…0-1000-lumen

                        U číňana za 900,– Kč, nevidím důvod kupovat v ČR…

                        0 0
                  • Vilém  

                    Mobil mas na AA, nebo AAA? Nebo dokonce na dynamo?

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Mobil vydrží ten nepotrebuju během akce nabíjet – vypnutej pro případ nutnosti a powerbanka na 2 nabití kdyby něco.

                      0 0
                      • Vilém  

                        Svetlo na 18650, prepnute na slaby rezim vydrzi stovky hodin. Pokud bych chtel mit jistotu, ze neztroskotam, tak 18650 aku vazi nejakych 50g, coz se pronese min jak powerbanka. Kapacita jedne aku je cca stejna jako 3ks AA tuzkovek.

                        0 0
                      • Nikovlas  

                        A jak dlouho vůbec trvají ty akce? Tady jsou porovnané kapacity. 1 baterie 18650 má kapacitu jako cca 4 nejlepší AA baterie. 1AA má asi 2,5 násobek 1AAA. Pokud máš čelovku na 3 AAA baterie a má vydržet podobně jako čelovka na 1 článek 18650, pak počítej s dokupováním baterek minimálně 2× (za předpokladu, že svítíš na minimální výkony, kdy se neprojeví vysoký vnitřní odpor klasických baterií). Když má člověk čelovku na 1 18650 článek a vezme si s sebou jeden náhradní (45 gramů), vystačí mu to cca jako 20 AAA baterek. Pokud to občas zapne na vyšší výkon, tak ty AAA vydrží ještě míň. Pokud si vezme 3 náhradní 18650, pak je to jako 40 AAA baterek… Jako jo – jestli nebudeš mít 2 měsíce přístup k elektřině, tak chápu. Jinak ne.

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Trvají 1–2 měsíce. A hledal jsem něco malého bez nějaké externí baterie a td s výdrzí 100h a víc – vzal sem ten ,,shit,, asi za 800 – vydrží 160h a nic neřeším.

                          Beru ze jsou lepší – záleží co kdo hledá.

                          Rád bych se třeba z cest po horách a severnejšch částech podíval třeba do Ohňové země – tam 18650 určitě schánět nehodlám.

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            A kolik za tu akci spotřebuješ baterií?

                            0 0
                            • MI.KU  

                              Jedny co do ní dám.

                              0 0
                              • Stingray  

                                Ten Petzl co máš je pěknej šit, možná dobrej do stanu..

                                0 0
                              • Nikovlas  

                                Tak to se fakt vyplatí mít klasický baterky :-D

                                0 0
                                • MI.KU  

                                  Vyplatí, když na to dojde tak je proste sezenes.

                                  0 0
                                  • Nikovlas  

                                    S jedním 18650 mám jistotu, že v momentě, kdy se tvoje 3 AAA úplně vybijou, jsem na cca 70% kapacity. To mě naplňuje poměrně solidním klidem. A náhradní 18650 v batohu mi navíc dává vědomí, že když budu někde hledat cestu, můžu si na to i posvítit (řekněme třeba na 30 metrů), což už vůbec není v možnostech Tikky, zvláště, když jsou baterky třeba na 50% kapacity. A nejsem nijak závislej na civilizaci. A můžu si z toho nabít mobil, když ho budu potřebovat víc, než jsem plánoval.

                                    0 0
                                    • MI.KU  

                                      OK a konkrétní model? U většiny jsem viděl udavanou vydrž cca 20 hodin.

                                      0 0
                                      • Nikovlas  

                                        To máš úplně jedno. Kolik si můžou brát ztráty v elektronice? 10% je myslím až až. Naopak – značkové čelovky (Spark, Zebralight, Fenix, Armytek…) používají značkové diody (nikoli jako Tikka), které jsou o dost efektivnější. Když to shrnu: Víc energie + vyšší efektivita musí nutně znamenat delší dobu svícení při srovnatelné intenzitě. Jak vysvětlit, že Petzl uvádí při podobném světelném toku větší výdrž? Hádej :-D

                                        0 0
                                        • MI.KU  

                                          To chápu otázka je zda se dají přepnout do takto nízkého režimu. Proste aspoň těch 150h potrebuju – pokud M baterie o tolik lepší vydrž mohlo by byt 300h – zda to bude svítit třeba jen 20lumenu je mi fuk to mi stačí až až.

                                          0 0
                                          • tonik666  

                                            Zebralight H600 v nejslabsim modu vydrzi svitit pul roku. Takze asi tak…

                                            0 0
                                      • Nikovlas  

                                        Vezměme si jednoduché porovnání:

                                        HL55 vydrží 150 h při 10 lumenech.

                                        Tikka vydrží 180 h při 20 lm.

                                        Přitom celková kapacita baterií u Tikky je asi 30% té 18650, co má ten Fenix.

                                        Jaký z toho plyne závěr? Asi, že v Petzelu uměj čarovat.

                                        0 0
                          • drood  

                            A proč by jsi je měl shánět? Povezeš svoje, slunce tam svítí dost a solární nabíječku rozhodně uneseš. Proč za sebou všude trousit vybité primární články…?

                            0 0
        • jmaselnik  

          pro 18650 existuje adaptér na 3 AAA baterky. Už mi to párkrát dost pomohlo jako záložní varianta. https://arduino-shop.cz/…i-18650.html

          0 0
      • gollum  

        Jakou čelovku od Petzlu by jsi doporučil?

        0 0
        • MI.KU  

          Bral jsem si obyčejnou Tikku protože měla nejdelší výdrž – dala mi přes měsíc při nějakých 5 hodinách denně.

          Pro zakladatele bych spis vybíral Tikka+ nebo XP mají nižší vydrž ale zas víc svítí.

          0 0
          • tonik666  

            Tak jsite, pokud nechce nic videt, ale staci mu kdyz mu aby mu policajti nemohli dat pokutu ze nesviti, tak ideal.

            Zakladatel by mel upresnit, zda chce celovku ktera sviti tak aby na kole ve tme videl. jestli jo, tak prosim vynech nesmyslne navrhy typu petzl a bez si precist neco o svetlech na baterii 18650.

            0 0
            • MI.KU  

              Pokud napíše čelovku představím si malou skladnou lehkou s delší vydrží – pokud chce aby mu to na tom kole ,,svítilo,, jako ve dne potom budu vybírat světla a né čelovku.

              0 0
              • MI.KU  

                Třeba NiteRider

                0 0
              • tonik666  

                psal ze jezdi ve dne v noci za kazdeho pocasi. a pak ze chce novou celovku. tak bud psal tu prvni vetu jen tak. anebo ji chtelna kolo

                0 0
                • MI.KU  

                  Jenže třeba ve dne v noci odjíždí do práce přes město a stačí mu jen když to bude tak šolíchat kvůli bezpečnosti a občas rozbité lampě ;)

                  Čelovku nikdy nesvítí jako světlo na riditka – pokud tedy potřebuje svítit hodně koupil bych světlo ;) a pokud jen tak po tom městě pak asi ocení tu dlouhou výdrž jednoduchost a malé rozměry ;)

                  Ale už mlčím ;)

                  0 0
                  • tonik666  

                    Zebralighh zvlada oboje. Proto je nejlepsi:)

                    0 0
                  • Vilém  

                    Takze klasicke teoretizovani a obhajovani toho, co sis koupil sam. Stejne tak jako s tim duralovym ramem, kotoucovkama na silnicce atd atd. Proste rozvijis teorie o necem, co jsi ani nezkusil.

                    0 0
                    • MI.KU  

                      Zase rozvíjís teorie o něčem co jsi ty nezkusil. Až vyzkousis někdy produkty o kterých píšu ze funguji potom to nějak komentuj.

                      0 0
                      • Vilém  

                        A na to jsi prisel kde, ze nezkusil? Zkusil a prave proto bych si je nekoupil.

                        0 0
                        • MI.KU  

                          Takže na tom caad12 jsi jezdil taky když jsi to tu zde opět vytáhl?

                          0 0
                          • Vilém  

                            Ne, priznavam se, na bajnem CAAD12, ne.

                            0 0
                            • MI.KU  

                              To byl letos asi nejhezčí vánoční dárek – jdu si to vytisknout ;)

                              Potom nechápu proč se se mnou vždy tak hadas když jsi konkrétní produkt nezkoušel. ;)

                              A není to jen o tom kole ze ono by se těch konkrétních věci našlo víc.

                              0 0
                      • mr.antik  

                        a proto doporučuješ tikku? To je nouzové světlo na turistiku ne čelovka na kolo

                        0 0
          • Kire  

            Svítí to dobře, to nemohu říct. :-D

            0 0
    • tonik666  

      Jky mas rozpocet?

      Ten Zebralight ke podle me pro tebe idealni, polud jen dojizdis a nepotrebujes mega svitit nekde v terenu kde to neznas tak by ti okolo 400 realnych lumenu melo stacit:)

      0 0
    • mr.antik  

      asi nejdůležitější je určení… na kolo je ti čelovka celkem drahej luxus, na helmu dáš jakoukoliv trubkovou svítilnu na 18650 a svítíš jak ve dne

      0 0
    • black.horse  

      Pokud chceš něco kvalitního spolehlivého s náhradními díly, vývojem, customizací a zázemím tak ber Lupine… rozumné kombo je Piko na hlavu + Wilma na řidla, ale hodně muziky za hodně peněz… pokud chceš lepší poměr cena/výkon, tak je tu ten zbytek sortimentu co nabízejí ostatní:-)

      0 0
      • mastihuba  

        :)

        0 0
      • Nikovlas  

        Pokud chceš něco srovnatelně kvalitního, s vlastním vývojem a výrobou v ČR za zlomek ceny, pak doporučuju Lucifer. Mám ji já i spousta lidí kolem – dohromady už byla otestována několikatisíckrát na různých orienťácích i na světových podnicích Adventure race.

        Pár kamarádů má i Lupine. Výhoda Lupine je, že je to luxusní zboží a že má domakaný takový ty doplňky, jako batůžek na baterku a podobně.

        0 0
        • maros.77  

          Taky mám Lucifera, ale stejně se mi nejlíp osvědčilo světlo na řídítkách. Mi osobně u tehle čelovky na kole vadí boční osvit, který vnímám periferně. Je to takový nepříjemný pocit, jako by ses díval na trojrozměrný obraz.

          0 0
    • pepek  

      Tazatel nemá zájem o rady, založil to asi jen proto, aby podpořil Sandrus

      0 0
    • Kire  

      Taková klasika je Fénix. Mám od nich čelovku, kterou pár let používám v terénu jako druhé světlo na helmě. Celou dobu spolehlivá, bez závad.

      0 0
    • Sandrus67  

      Radši se tady na žádné čelovky neptej, protože jakmile zde napíšeš jakýkoliv název, tak tě ukamenujou za reklamu :) Asi lepší číst recenze pod výrobky než být na foru. Jiná doba

      0 0
      • gollum  

        A jak očekáváš, že se lidi budou chovat, když se zaregistruješ a hned sem vložíš příspěvek, který se dá považovat za reklamní spam? Příspěvek jsi vložila do diskuse aniž by jsi si ji přečetla. Když se podíváš na požadavky zakladatele daného vlákna a čelovkou nad kterou uvažuje v prvním příspěvku, tak zjistíš, že čelovky na které jsi dala odkaz jsou o hodně horší. A to ještě ani neuvažuju další čelovky na které daly odkazy ostatní lidi…

        0 0
    • wego1991  

      Někdo tip na čelovku (nabíjecí přes USB) na běh/hory.

      Požadavky: dobrá svítivost (ideálně i červené světlo zezadu – ale není to podmínka)

      lehká ovladatelnost

      vydrž na nějaký slušně svítící režim aspoň 4–5h

      popruh nevím zda jednoduchý nebo i přes hlavu

      rozumná váha

      cena do cca 2k čím méně tím lépe

      Koukal sem na nějaké Fenixy a Nitecore (celkem spěchá, takže preferuji cz shop) atd a nějak se nemůžu rozhodnout co bude nejlepší. Mám brutal čelovku (světlo na kolo – 1700 lm) s akupackem, takže hledám něco lehčího (ale i s dobrou výdrží), takže to nemusí být úplně lightweight, ale ani extra těžítko.

      0 0
      • mirorek2  

        bral bych teď toto https://www.kronium.cz/…od_2070.html

        0 0
      • Smazaný účet  

        Za sebe můžu doporučit XTAR WARBOY H3 s článkem 18650 s microUSB v těle článku. Vozím ji na bike a jsem po víc jak roce stále spokojen.

        0 0
        • wego1991  

          Ta výdrž (v porovnání s ostatními se mi zdá až neuvěřitelná – ale sem přes elektro total lama) sedí nebo to je přehnané? Zajímavá je, ale škoda těch baterek, nemám na ně nabíječku a je to celkově takové složitější, než jen čelovku píchnout do USB případně powerbanky někde v terénu.

          0 0
          • Paja  

            Je to nesmysl, 1 XM-L2 s akumulatorem 3100 mAh bude 3 hodiny svitit neco pres 400 lm, urcite ne 1000 lm.

            0 0
            • Hrabex1  

              Muze to znamenat, ze baterka nema regulaci – sviti v rezimu 1000lm, ale jak se baterie vybiji, postupne se svitivost snizuje. Napriklad pelzl to uvadi taky takto. Je to v dnesni dobe tak trochu podvod. Nikdy bych si baterku bez regulace nekoupil.

              0 0
              • Paja  

                Ne tak trochu, v tom radku je"svitovost" ne „rezim“.

                0 0
                • gollum  

                  V tom řádku je světelný tok, ne svítivost, trochu jsem na záměnu těchto pojmů alergický… (prosím neber si to osobně, že jsem zareagoval zrovna na tebe)

                  0 0
                  • Paja  

                    Tak to preklada slovnik, ale myslim, ze tady uplne o cesky technicky spravny vyraz nejde.

                    0 0
              • gollum  

                Podobné „nesmysly“ píšou v údajích i u světel Zebralight (ty regulaci mají). Normální údaj při 1000lm na jednu kvalitní 18650 baterku pro jednu kvalitní výkonnou ledku je něco přes 1hodinu. Pokud tam nenapíší jak to měřili tak si tohoto údaje vůbec nevšímej. Třeba to může být, že to pustí na maximální výkon, ale na těch to 1000lm to moc dlouho nevydrží svítit, tak se to vlivem přehřátí přepne do nějakého nižšího módu a když se čelovka trochu ochladí, tak se to zase přepna zpátky na maximum… tohle třeba zvládne dělat 2,9 hodiny…

                0 0
                • tonik666  

                  Tak zrovna Zebralight tam uvadi ze to je OTF a jejich udaje relativne sedi.

                  0 0
                  • gollum  

                    tady jsou údaje od jedné čelovky z jejich oficiálních stránek… (ber to jako příklad, měli takhle napsané u všech čelovek, na které jsem se díval):

                    High: H1 1400 Lm (PID, 2.8 hrs) or H2 875 Lm (PID, 2.9 hrs)/502 Lm (PID, 3.2 hrs)/264 Lm (6.3 hrs)

                    Medium: M1 127 Lm (13.8 hrs) or M2 56.4 Lm (28 hrs)/22.9 Lm (2.8 days)/8.5 Lm (7.3 days)

                    je to na jednu 18650 baterii…

                    nezdá se ti divné, že udávají (skoro) stejný čas při světelném toku 1400lm a 875lm? A tento čas se ani moc neliší od času při světelném toku při 502lm???

                    Já tady nenapadám údaje jaký to má světelný tok, ale píšu, že čas, který je uvedený při tom světelném toku je kravina…

                    0 0
                    • wawrik  

                      O Zebrách sa hovorí, že majú drivery optimalizované na stredné úrovne. Letmý pohľad napríklad na SC64c to celkom potvrdzuje, pre úrovne H1 a H2 je efektivita 106 a 117 lm/W, pre stredný M1 je 140 lm/W.

                      Pravda, to nevysvetľuje až tak minimálne rozdiely, ako popisuješ, ale trochu by sa tomu pripísať dalo – pri vyšších prúdových odberoch to ide s efektivitou dolu vodou.

                      0 0
                      • gollum  

                        Mně se nelíbí, že v oficiálních specifikacích pro nejvyšší režimy mají uvedený čas jak dlouho vydrží baterie v daném režimu svítit, ale už neuvedou, že v případě nejvyšších režimů je to s aktivní PID, která hlídá výkon čelovky v závislosti na teplotě. Tzn. že po pár minutách se začne snižovat výkon a po cca. 5–10minutách klesne výkon čelovky pod 50%, ale ve specifikacích mají uvedeno, že svítí pořád na nejvyšší výkon, u kterého mají uvedenou hodnotu hned po zapnutí…

                        To je jako kdybych napsal např. že nejrychleji s maximálním úsilím dokážu běžet rychlostí 25km/h. S maximálním usilím dokážu běžet 2 hodiny…

                        Podle těchto údajů by to vypadalo, že bych měl držet světový rekord na maratonskou vzdálenost…

                        Informaci, že se po chvilce zadýchám, zakyselím a klesne mi rychlost, dost zpomalím po chvilce zase zrychlím (pořád se pokouším běžet bezhlavě běžet na maximální úsilí) nikde pořádně neuvádím. A neuvedu tam taky to, že ty dvě hodiny vydržím se pohybovat na maximální úsilí, než mi klesne rychlost pod 10% a taky nikde neuvedu průměrnou rychlost během těch 2hodin.

                        Někteří jiní výrobci mají uvedený čas u nejvyšších režimů pokud by se teplotní ochrana neaktivovala a svítilo to pořád na max. (tzn. bylo by k dispozici dostatečně účinné chlazení).

                        (v tom testu na který jsi dal odkaz to máš uvedeno)

                        0 0
                      • drood  

                        To není optimalizace driveru, ale účinnost LED. S rostoucím proudem klesá účinnost, takže čím vyšší proud, tím méně lm/W.

                        0 0
          • kovar  

            Ano, ta výdrž je blbost.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Já to neměřil, ani nemám jak :o)

            V terénu jezdím na druhej nebo třetí nejsilnější režim, tam je výdrž několik hodin.

            Vzhledem k tomu, že mají články microUSB v sobě, je nabíjení úplně na pohodu a určitě je to jednodušší a nabíječku nepotřebuješ. Baterky vozím tyto: https://www.alza.cz/…d5131073.htm

            Mám je v čelovce i v Luciferovi S na řidítkách.

            0 0
          • gollum  

            Mělo by platit, že „čas*světelný tok“ by měla být klesající funkce v závislosti světelném toku (čím výkonnější režim, tak by součin měl být nižší). (teď neberu v potaz ty úplně nejnižší režimy u kterých už může být problém s odladěností elektroniky – obvykle je elektronika odladěná na ten nejvyšší režim a je problém aby nízké režimy s odběrem proudu měně než 1/10 (tohle jsem jen plácnul, nevím od jakého zlomku se to začne výrazně projevovat) byly dostatečně efektivní )

            Ledky mají vyšší účinnost při nižším proudu a nižší teplotě.

            0 0
          • gollum  

            Nabíječka na li-ion baterie není žádná velká investice, „nejlevnější“ začínají na ceně asi $0,2.

            Příklad foto mojí cestovní nabíječky, kterou sebou tahám, když mi jde o co nejmenší hmotnost (když si zaběhnu ultra a pak mám v plánu se jít ještě projít po horách bez toho, že bych se stavil doma). + jako bonus zapojení jako powerbanka :-) (tahám to sebou na ultra, když si potřebuju jen dobít hodinky, tak abych sebou nemusel táhnout powerbanku a vystačil si s baterií z čelovky).

            Několik roků jsem používal nabíječku asi za $5 a teď používám nabíječku na 4 baterie, která zvládá měřit i kapacitu…, která mě stála $20 (když pominu fakt, že mně jednu nabíječku poslali omylem za úplně směšnou cenu – objednal jsem něco jiného :-) )

            0 0
            • zdenek  

              Jak máš přidělané dráty k té baterce? Magnetem?

              0 0
              • gollum  

                Ano, magnet, na konci drátu mám kus něčeho kovového, a to se přichytí pomocí magnetu k baterii.

                Jen ještě budu muset pořádně vychytat přidělání drátů k tomu obvodu (a i k tomu kosu kovu), pájení bez něčeho dalšího, co by ten drát drželo není moc vhodné a celkem brzo se ukroutí…

                0 0
      • Paja  

        Skilhunt H03 RC NW

        0 0
        • Smazaný účet  

          tu mám…nevím, jestli stejný odstín, ale je super – vydrží dlouho, je malinká a svítí jakswinje

          navíc se dá z držáku vyndat a snadno přichytit na řídítka (když má člověk držák) = použití 2v1

          jo a funguje i na 2× RCR123

          0 0
        • gollum  

          taky ji mám (jako záložní čelovku), v číně se dá pořídit asi za $30

          0 0
      • wego1991  

        Zaujala mě Nitecore NU32 – vypadá zhruba podle mých představ (malá, relativně lehká a hlavně USB charge) – má někdo zkušenost?

        0 0
        • gollum  

          17hodin při 190lm na 1800mAh baterii je blbost…

          normální údaj je cca. 9hodin při 180lm na 3200mAh baterii (okopíroval jsem pro porovnání údaje od jiné čelovky)

          50hodin při 33lumenech by odpovídalo nějaké asi 3400mAh baterii, takže se mi údaj u té čelovky taky nezdá…

          z těch údajů co tam mají uvedené je asi nejuvěřitelnější hodnota (u hlavní ledky) pro maximální režim a pro minimální :-)

          0 0
          • wego1991  

            Dík za reakci. Takže ve výsledku by to vzhledem ke kapacitě baterie svítilo na těch 180lm zhruba 5h, což by mi stačilo (ale stejně nechápu proč i renomovaní výrobci v tomhle lžou).

            Pozor! Ted blbá otázka: nikdy sem obyc čelovku bez akupacku neměl. Kolik je zhruba potřeba lm na běh v lehčím terénu po rovině? 180lm nebo i méně? Vím, že to je individuální, ale vůbec nemám představu..

            0 0
            • Smazaný účet  

              Já mám 300 lumenů a je to na hraně. (běh v lese ve tmě)

              Proto objednávám luciferku. Za tohohle fénixe jsem dal 2,5 a svítivost má zlomkovou oproti Luciferu, který vyjde na 4,4 a svítí jak auto, což bude znamenat ve tmě méně běhu, více kola.

              0 0
            • gollum  

              Já běhám v terénu s cca. 350–400lm, baterií mám dost tak se nemusím omezovat :-)

              Kolik by mělo stačit minimálně nevím.

              Kromě údajů o světelném toku jsou další důležité údaje rozmístění světla ve světelném kuželu – šířka světelného kuželu… (a případně ještě barva světla)

              Hodnota světelného toku není všechno…, já už si čelovku bez vyzkoušení nekupuju.

              Teď někdy na podzim mám v plánu si pořídit čtyřdiodového lucifera, ale bude mi chvíli trvat, než se rozhodnu jakou kombinaci optik zvolím…

              0 0
      • jIrI___  

        Ženě jsem minulý rok pořídil Fenix HL32R . Hledal jsem něco s integrovanou baterií přímo v těle (ne na temeni hlavy), USB nabíjením a s co nejlepším poměrem svítivost/výdrž/hmot­nost a tato mi vyšla nejlépe. Použití je hlavně na turistiku. Po několika výletech mě vyloženě nadchnula, takže v jiné barvě ji dostal na narozky i taťka :D. Pokud by ti moc chyběla červená dioda vzadu, můžeš doplnit miniblikačkou BC05R zaháknutou za popruh čelovky.

        0 0
        • wego1991  

          Taky vypadá zajímavě – dioda vzadu se dívám, že je celkem rarita. Tu BC05R mám a takhle by případně mohla posloužit.

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Armytek ELF C1 používá od února takřka každodenně náš dvorní mechanik, svítí pěkně, přiměřeně dlouho, malá, lehká, nabíjení USB, přežila bez újmy množství pádů na beton, mezi stroje a také jednu projížďku zapomenutá v motorovém prostoru auta.

        0 0
        • 01carbon  

          Mam vetsiho armyteka jiz asi 3roky dobra regulace, kdy se necha rozsvitit na nula nula nic – super kdyz je treba posvitit a nebudit (neotravovat) ostatni spolunoclezniky… toto male bych nechtel. 18650 akku, s nahradnim clankem v nabijecce, ktera se necha pouzit i jako powerbanka a vydrzim svitit na cca 1/3 vykonu dve noci nebo nabit tel, navigaci…

          0 0
          • jecnak  

            Jaký přesně model máš? Včera jsem vracel čelovku v Dekathlonu na svolávačku a nic slušného neměli, tak řeším jakou novou.

            0 0
            • wawrik  

              Ja mám tri Armyteky Wizard Pro V3, dva s teplým svetlom (skvelé na prácu, okolo auta a podobne), tretí s neutrálnym bielym. Veľmi použiteľné a ľahko zapamätovateľné UI, jasne viditeľná signalizácia stavu batérie, ktorá môže byť zapnutá stále, výkon automobilového reflektoru. Svetelný kužeľ na robotu a blízku orientáciu (tak do 20–30 m) v podstate dokonalý, ale vďaka dosvitu okolo 130 m sa dá použiť aj na občasné hľadanie chodníka alebo cesty v diaľke – aj keď to už trochu oslňuje.

              Driver síce nemá úplne špičkovú efektivitu – Zebry sú na tom lepšie, no stále to výdržou patrí k tomu lepšiemu. Bohužiaľ kvalita je u Armyteku dosť kolísavá, prvé dva kusy som reklamoval kvôli problémom s driverom. Výmena síce bez problémov, ale je to otrava. Keď už prišli funkčné kusy, vydržia otrasy aj údery do aleluja.

              0 0
              • 01carbon  

                To co mam vypadá stejně. Jakou verzi Wizarda mam nevím. Naplno (udávaných cca 1000lm) to na akku 3Ah vydrží cca hodinu – ale dost to topí – za jízdy se to uchladí. Schválně zkusím porovnat svítivost armyteka a Garmin Varia UT800 – jen tak by oko

                0 0
                • wawrik  

                  Tie moje majú XHP50 diódu – 2300 lm na dióde, 1800 lm OTF. Tiež má vydržať asi hoďku (pre pokles svetelného toku až na 10 %) a tiež kúri ako radiátor :)

                  0 0
              • Raf  

                Taky ho mám, otestováno na Mílích (jediné světlo na helmě) a můžu jen doporučit.

                0 0
                • Forester  

                  No, otestováno?! Vzhledem k tomu, jak rychle si Míle prolétl bych řekl, žes to moc otestovat nestihl :-).

                  Ale za Míle RESPEKT!

                  0 0
      • wego1991  

        Tak sem se do toho na chvíli ponořil a vylučovací metodou kvůli požadavkům (USB nabíjení) sem to shrnul takto:

        Nitecore NU32 se mi líbí asi nejvíc, ale vyřadil sem ji kvůli fejkové tabulce výdrže

        Fenix HL32R Jiřím doporučovaný Fenix se mi po bližším prozkoumání vcelku zamlouvá, hlavně díky jednoduchosti, výdrží, váze (+ reflexní pásek je pěkný bonus)

        A teď sem ještě narazil na Fenix HL60R co se týče výkonu, je asi trošku jinde, na turistiku asi z těch 3 jasný vítěz, ale na běh je těch 167g (+ 59g oproti Fenix HL32R) už asi moc co?

        0 0
        • tsunami  

          HL60R na běhání nebrat, je moc těžká. Na práci a turistiku a na kolo OK. Na kole to chce umístit na helmu tak aby byla v blízkosti těžiště, jinak to citelně táhne dolů. Mám s ní nachozeno a naježděno docela dost hodin a s baterkou jsem max. spokojen.

          0 0
          • wego1991  

            Jo to sem si myslel. Takže zatím je stale hlavním kandidátem HL32R.

            0 0
    • scota  

      Ledlenser MH6

      0 0
    • vasek80  

      Aktuálně vybírám lepší čelovku. Pár let jem byl mimo. Líbí se mi Olight H2R Nova, Nitecore HC30 a Armytek Wizard v3 XP-L v tomto pořadí je mám seřazené jako favority. Máte je někdo nastudované, nebo dokonce ozkoušené?

      0 0
      • drood  

        Ať máš o čem přemýšlet… https://forum.fotonmag.cz/index.php?…

        0 0
      • sodek  

        Tohle téměř nemá řešení. To chce fandu, který prošel všechny tři. Armyteka máme doma, synek si nestěžuje.

        0 0
      • Smazaný účet  

        já to vybírám jakože na běh = chci malou a lehkou = aktuálně mám Skilhunt H03

        ze současných mě zaujala o něco výkonnější Fenix HM61R

        0 0
        • vasek80  

          Ta skilnunt je parádní poměr/cena. 490lm po 3,5 hodiny je moc fajn. Fenixe jsem přehlídnul, už to má o něco novější LED píšou 400lm 4 hodiny, ale těch 1200 lm jsem nikde neviděl graf jak mu to klesá a jak dlouho vydrží nad 1000.

          Až bude chvilka prolezu ty recenze, ale jsem trochu skeptik, nevím kolik ta SST-40 potřebuje pro takový výkon proudu a jak dlouho to bude schopný akumulátor dodávat, také se bude hodně zahřívat. Spíše se mi líbí varianta, jak to mají jiné, že těch 1200 to má minutu a pak to klesne někam k 800 a udrží to 2 hodiny.

          0 0
          • wawrik  

            Tie Fenixove grafy máš napríklad tu: https://www.kronium.cz/…info_99.html

            Ja mám niekoľko tých Armytekov na „prácu“ pohádzaných v autách, predsieni a podobne, ten svetelný kužeľ z TIR optiky je na to parádny a UI má podľa mňa ďaleko najlepšie. Na túry, ak potrebujem široký kužeľ, brávam radšej kompaktnejšiu a ľahšiu Zebru H600Fc IV s mierne ostrejším kužeľom.

            0 0
          • drood  

            Tady máš test sst-40. V jedné svítině ji mám taky. Má jednu nevýhodu, vlastně je to paradox. Při nízkých teplotách se snižuje výkon, mělo by to být naopak…http://b­udgetlightforum­.com/node/58900

            0 0
          • gollum  

            Mám armytek a skilhunt.

            (skilhunt jako záložní světlo, díky tomu, že to používá stejný držák na hlavu a stejné baterie, tak když sebou táhnu skilhunt jako rezervní světlo tak jen prázdné „tělo“ svítilny, které táhnu navíc, moc neváží).

            Ovládání (volba režimů…) má armytek nejlepší se kterým jsem se zatím u čelovek setkal.

            Skilhunt má perfektní poměr cena/vykon, ale kdybych si měl vybrat (z mého pohledu pro moje použití, tzn. není to obecná rada) tak bych šel do Armyteku kvůli ovládání.

            Používám to hlavně na běhání (dlouhé běhy v terénu), vyhovuje mi široký kužel a rozmístění intenzity světla v něm co má Armytek.

            Pokud bych si měl vybrat něco na běhání orienťáků tak bych šel asi do 4diodového Lucifera s co největším CRI, (ale ten je cenově dost jinde) a navolil bych si tam optiky pro jednotlivé diody, aby mi to svítilo tak jak potřebuju (4 diody ne kvůli výkonu, ale kvůli tomu, že jednu diodu bych chtěl co nejširší optiku a u dvoudiodového Lucifera by to bylo plýtvání dát 1/2 výkonu do široké optiky). A pak bych nadával na ovládání… :-)

            tzn. kromě výkonu se dívej i na rozmístění světla ve světelném kuželu, aby ti vyhovoval pro tvoje použití, u některých čelovek se dost liší…

            0 0
            • drood  

              Více led má navíc smysl z důvodu delší výdrže a nízkého zahřívání. 4 ledky dají při nižším příkonu stejný světelný výkon, jako jedna přežhavená, ale z důvodu vyšší účinnosti (s rostoucím proudem klesá účinnost) téměř netopí a mají tím pádem delší výdrž na jedno nabití.

              0 0
        • hatchet  

          Já jsem už cca rok a půl velmi spokojen s Nitecote HT30.

          0 0
        • Forester  

          Ten Fenix HM61R je výborný. Režimy vyhovující, stepdown taky není nijak extrémní, svítí to dobře. Jen doporučuji vyzkoušet ovládání, resp. ten spínač. Já to dávám až na druhý, třetí pokus, což na kole se světlem na přilbě není úplně ono (už jsem to tu někde psal).

          Jinak, nikdo už to nezmiňuje Zebralight, kdysi velká místní hitovka. Pro mě zatím ideál, bohužel její dostupnost v ČR je 0 a i v zahraničí (nkon.nl) problematická.

          Níže zmiňovaný Armytek je celkem taky chválený, ale má problémy s kvalitou. Často funguje až druhý, třetí kus (reklamace). Ale pokud funguje, je OK.

          0 0
      • vasek80  

        Mám co prolézat, ale pořád mi asi vítězí ten Olight, protože má silnější 2 ežim a to 550 lm u neutral white s výdrží 2.5 hodiny, což užiju víc jak 4 hodinové výdrže s cca 400 lm u ostatních. Zase mě mrzí nemožnost používat jiné akumulátory jak origo a že z 550lm je skok až na 140 lm a nic mezi. Mám tedy hodně čtení a porovnávání na dlouhé podzimní večery…

        Pěkná recenze

        http://budgetlightforum.com/node/55351

        0 0
        • gollum  

          akumulátory to snad používá stejné jako ostatní čelovky tzn. li-ion 18650

          Jen to bude chtít použít nějaké kvalitnější (což doporučuju i u ostatních čelovek ve výběru při používání na nejvyšší režim).

          např. Samsung INR18650–35E (tyto baterie by měly zvládat trvalý odběr 30–35W tzn. na tady tu čelovku, která má při maximálním režimu krátkodobě odběr cca. 20W by to mělo stačit)

          0 0
          • vasek80  

            Já mám doma Panasonicy, ale ten Olight má sice 18650, ale má specificky tvarovaný + pól a běžné 18650 tam prý nejdou.

            0 0
            • gollum  

              pokud je problém s tvarováním +polu, tak se dá pomoci malým magnetem… (taky si nějaké kombinace 18650 a světel co mám doma (světel na 18650 mám více, než jen ty dvě čelovky) musím pomáhat magnetem)

              0 0
          • drood  

            Myslíš 30–35A, že?

            0 0
            • gollum  

              ne, INR18650–35E by měly zvládat dlouhodobě dodávat cca. 8–10A což odpovídá asi těm 35W

              (35E v názvu by teoreticky mohlo znamenat kolik W jsou schopny dlouhodobě dodat…)

              0 0
              • gollum  

                tak to vypadá, že 35E v názvu s maximálním vybíjecím proudem nesouvisí… (tzn. jako bych nic nenapsal…)

                0 0
              • drood  

                Máš pravdu, pouhých 10A, kapacita 3450mAh… Takže se nehodí, 10A je málo…

                0 0
        • drood  

          Olight funguje i na jiné 18650 s možností vysokého odběru. Nejlépe Sony VTC6 nebo Samsung 30Q s běžným button top. Ale jen proprietární článek lze nabíjet ve svítilně. Ovšem ta koncovka… Je tam jakási ochrana proti zkratu. Při zkratování mžikové zasáhne ochrana a do koncovky jdou ,,jen" miliampéry. Údajně přitom někdy i zajiskří. Tak to bych tedy hned alespoň přelepil. Články s vysokým odběrem to vyžaduje proto, že je v tom XHP50. Nevím, jestli 3, 6 nebo 12V, takže driver musí dodat buď vysoký proud nebo z napětí článku vyrobit napětí vyšší…

          0 0
          • vasek80  

            A tak zase náhradní olight akumulátor je za 500 a je vystaráno, navíc na letní večerní vyjížďky mi vpodstatě stačí jeden. Ty 10 let staré Panasonic co mám doma už dost možná budou na konci životnosti.

            0 0
    • mm  

      Co říkáte na Petzl Swift RL? Uvažuji o ní na občasné celonoční akce, kde se kombinuje chůze s během.

      0 0
      • gollum  

        na čelovky od Petzlu jsem alergický…

        • mají plastové tělo tzn. chlazení je horší, než kdyby bylo z kovu
        • a hlavně cena jejich akumulátorů… Když porovnám cenu originálních akumulátorů od Petzlu, tak mě vychází nejkvalitnější 18650 asi 10–20× levněji (přepočteno na stejnou kapacitu).
        0 0
        • mm  

          při uvažovné celonoční výdrži není přehřívání téma (adekvátně malý příkon). mám na mysli primárně osvětlení prostoru pod nohama, přechody osvětlení „na dálku“.

          0 0
      • jIrI___  

        Pořídil jsem si ji před necelým rokem a stále koupě nelituju, Reactive režim je těžce návykový :). Pár postřehů jsem sepisoval sem:

        https://www.bike-forum.cz/…a-bez-dratku#…

        0 0
        • mm  

          Diky. Tohle cteni byl impuls zajimat se o Swift celovku. Cekal jsem tu o mainstreamove znacce vice informaci. Mam dojem, ze tu zije ta nalada alternativni=lepsi jen z toho principu mainstream je fuj.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Petzl nejsou špatné, ale polykarbonátové tělo je opravdu jejich slabinou, časem křehne a začne praskat. Nebo už to vylepšili?

            Mainstreamové čelovky jsem měl Petzl, Beal, 2×Silva, dcera Fénix … je fakt, že všechny primárně na běhání. A víš, jaký je závěr? Lucifer M5 a synovi se už vyrábí Solc Spike. Ne kvůli garážovému původu, ale kvůli trvanlivosti a parametrům. Dceři asi pořídím Armytek Tiara nebo ElfC1, Fénixu se u ní jaksi nelíbilo.

            0 0
            • gollum  

              Až budeš mít Spike doma, tak prosím o recenzi (rozmístění světla v kuželu, kombinace použitých optik) v porovnání s ostatníma čelovkami. Taky nad ní uvažuju.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                JJ. Syn to teď ještě na dálku ladí a měla by přijít ke mně, snad koncem týdne. Poslední verze byla kombinace hlavních ledek 5000K + nějaké s nižší teplotou (asi CRI), víme totiž, že v oparu a mlze běháme nadstandardně čas­to.

                P.S. Aktuálně Kanáry dopoledne 28–30°C, ráno bývá před východem slunce tak těch 23°. To se to běhá …

                0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Už je na světě! Má ji syn v Praze, recenze bude, až se mi dostane do pazourků.

                0 0
                • mr.antik  

                  tak ten konektor + kabel je snad těžší než vlastní svítilna :-)

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Nenech se mýlit. :-D Konektor/napojení do svítilny a kabel je na většině „light“ čelovek první věc, která začne odcházet (anebo vypínač). Ostatně Lucifer má řešení kabelů také hodně industriální, nemusí se mi líbit, ale má to praktický význam. Od jistého způsobu použití a situací už nějaký gram nehraje roli a gramaření ustupuje trvanlivosti a spolehlivosti.

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Jo spíš tak, že na tom luciferovi ty průmyslový kontektory tak nevyniknou ale tady to už je fakt obrovský vůči tomu 25g tělíčku…

                      0 0
                • gollum  

                  Na recenzi se těším, už se nemohu dočkat…

                  0 0
                  • Jasam  

                    Taky tak..

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Zakázková kombinace ledek kvůli barvě světla se na sněhu ukazuje jako povedená taškařice. A světelného výkonu na rozdávání…

                      0 0
                      • jmaselnik  

                        barva světla exclentní, na tom sněhu to vypadá fakt skvěle.

                        0 0
                        •  
                          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                          0 0
                • Smazaný účet  

                  paráda, já už netrpělivě čekám na balíček se Spiderem

                  0 0
    • Vrašťa  

      Jezdím kombo od Fénixe. BC35R na řidítka a HM50R na palici. Naprostý luxus, cena vyšší, ale na tom mi nějak nezáleželo.

      0 0
      • tma  

        Já kupoval v lednu BC30, jezdil jsem hlavně na 2.stupeň, turbo tlačítko ani nenamontovat. Vidět je perfektně. Chci ještě dokoupit HM61R abych potenciálně viděl do stran, magnet mi přijde praktický bonus. A obě mají výměnné aku 18650.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Mam Peltz. Nejak za 500.

      Beru to jako spotrebak s umrtnosti az pojde tak pojde.

      Lezu s tim v desti ke slepicim, kontroluju berany na pastve.

      Cistim s ni kotel.

      Kdyz spadne a rozbije se, tak holt novou.

      Ma to naklapeni svetla, 3× AAA ktery se meni uplne luxusne oproti predeslym celovkam.

      Je moznost k tomu dokoupit nejakej unifikovanej Peltz akumulator za 400 co se nabiji prez USB-pro me nepouzitelnej-potrebuju svitit hned a necekat az se akumulator nasosa energie.

      Pul roku a zatim drzi, navzdor desti a prachu,sazim pri cisteni kotle.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jeji zivot neni moc prijemnej.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Půl roku občasného použití, to Ti vydrží 6–10 let, s takovouhle (Actic, Tílka, XP+?). Náš Petzl má za sebou odhadem něco jako 7 let a přes 500 hodin, včetně běhání v dešti a velkých mrazech. Těžko na něm hledat místo bez vlásečnicové praskliny, pryž na tlačítku vymačkaná, pořád nějak svítí, to ano.

        Ale principiálně je to čelovka pro nenáročné použití, s limitovanými možnostmi – už jen tím slabým zdrojem.

        0 0
        • Smazaný účet  

          ty mikrotužky jsou na čiču, hlavně v mrazu

          0 0
          • sodek  

            Jak jsou na tom v mrazu litiovky?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              V mrazu běhám zpravidla s batůžkem, tam mám velký pack v bublinkovém obalu, nikdy jsem problém nepocítil. :-)

              Pokles tam samozřejmě je, Silva přímo v návodu udává ekvivalentní výdrž světla/baterie v mrazu, protože s použitím v zimě automaticky počítá.

              0 0
            • Smazaný účet  

              no, těžko říct, protože jsem to neměl ve stejné čelovce

              čelovku na mikrotužky jsem měl, vydržela nějaké množství hodin, ale moc nesvítila

              teď mám ten Skilhunt H03 (cpu do něj 2× RCR123, protože jsem zavedený na tomto formátu kvůli jiným zařízením) a svítí to taky nějakou dobu…ovšem o hodně líp :-)

              jinak pokles kvůli mrazu u těch RCR123 je tak 20% bych odhadl…a to jsou jen v alu pouzdře = promrznou pěkně

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Myslím, že porovnávat se dá vždy jen chování stejné baterie v různých teplotách, jinak to nemá cenu. Nebo podobných baterií ve stejné lampě.

                „Choose Cross Trail 6 with 4×AA batteries if your use will be irregular and if you value really long burn time. If you plan to use your headlamp on a more regular basis, Cross Trail 6X with a rechargeable 2.0Ah battery will get the job done.“ Používají pack 7,4V Li-ion.

                Níže uvedené tabulce se dá zhruba věřit, u dvou předešlých čelovek se baterie chovala také podobně. Při vyšších odběrech prostě jde v mrazu čas na polovinu, škoda malé origo baterie, velký (a levný) pack v batůžku to jistí.

                0 0
        • Smazaný účet  

          Kazdej den na hlave tak 3 hodiny. Proste funguje.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            To neříkám, že ne, ale nesmíš toho po ní chtít extra moc, což při běžné práci nechceš. Dokud chtít nebudeš, tak nezjistíš, v čem by mohla být lepší čelovka lepší. Takže, když s ní nemlátíš o beton, tak budeš dlouhodobě spokojený. Stačí mít obstojnou nabíječku na AAA a dvě sady baterií, každé ráno lupneš do čelovky čerstvě nabitou sadu a použitou dáš donabít. S bateriemi Tronic z Lidlu provoz skoro zadarmo.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak sem jen tak koukal na nabijecky do zasuvky a nejak nemuzu sehnat nejakou co dovede nabijet po trojicich. Bud jsou pro dve baterky co nabiji jen tu dvojici a nebo pro 4 akumulatory kde zas nabiji jeden par nebo oba pary.

              0 0
              • sodek  

                FK Technics nic?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Furt se mi to nejak nelibi.

                  Co takhle nejaka celovka na 2 x AA?

                  Jenze google nejak nepomoch.

                  Nabijecek na dve tuzkovy jsou mraky.

                  Mam na kole predni svetlo Smart na dve tuzkovy a sviti slusne tak proc by to neslo u celovky.

                  0 0
                  • sodek  

                    Jen reaguji na možnost nabíjet články každý zvlášť.

                    0 0
              • gollum  

                Liitokala Lii-500 ?

                0 0
                • Vilém  

                  Mam asi druhym rokem, pouzivam minimalne jednou tydne a zatim plna spokojenost.

                  0 0
              • Kalic  

                Sky rc mc3000, ta ti nabije co chceš a jak chceš.

                0 0
        • mm  

          To je výdrž naprosto nad očekávání. Svět světelných zdrojů za tu doby udělá pokrok, který stojí za nákup nového kusu.

          0 0
          • vasek80  

            Mě naopak ten vývoj zklamal. Přechod z SSC P7 na XML probehnul snad před 10 lety a XML jsou tu hojně dodnes.

            0 0
            • drood  

              Je to tak, nic převratného už dlouho nebylo. Po XML následovala xpl, sst40 je taky zajímavá, Nichia skvělé podání barev, ale LED už jsou holt na hranici svých možností. Nejnovější jsou LEP, ale ty potřebují asfériku, ovšem jejich dosvit je potom na kilometry při pouhých pár stovkách lm… Pak ještě SST90.2, ale to je poněkud extrémní záležitost…

              0 0
              • Smazaný účet  

                jestli se nepletu tak za posledních cca 7 let je tu jen nárůst na jednu diodu z 1000lm na 1200lm

                jinak asi nic

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Asi fyzikální zákony. To by se muselo přijít s úplně jiným materiálem nebo principem.

                  Čistě katalogové (teoretické) výkony jsou ošemetné, v praxi spíš Chlm než lm. Za pravé originální lumeny si většinou dost připlatíš. :-) každý chce světlo s malou baterií a malé, takže s malým příkonem a špatně chladící.

                  Spíš čekám na posun ve smyslu lepšího rozložení světla v kuželu a tím jeho efektivnějšího využití. LEDmatrix, věší rozmach StVZO pro pohyb na silnici a přepínáním na dálkovky s úplným kuželem.

                  0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Určitě. Proto píšu, že Petzl je dobrý, když po něm nic moc nechceš a nerozbiješ ho o beton. Bylo by zajímavé se podívat na hodnoty dosahovaného světelného výkonu oproti deklarovaným, po těch letech. Teď už slouží manželce jen na nenáročné činnosti, na běhání už máme lepší kousky.

            Co si málokdo uvědomí, je vliv teploty světla na konstrukci čelovky a její použitelnost. Teplejší odstíny LED s vyšším CRI mají nižší účinnost a subjektivně je navíc jejich svit vnímán lidským mozkem jako slabší intenzity (pro oko není lumen jako lumen). Nebo mají účinnost obstojnou, ale jsou náležitě (velmi hodně) drahé.

            Takže všechny malé levné čelovky (na AAA) bez výjimky bojují s teplotou světla, ty levnější – výhradně studeně bílé – s binem. Náš Petzl je zrovna takový neutrálně zelený, naštěstí. Ale teplé světlo, pro toho, kdo je potřebuje nebo vyžaduje, vypadá jinak. Nicméně potřebuje vždycky silnější akumulátor.

            No a pak, vzhledem k dostupnému napájení a výkonu světelného zdroje, bojují s rozložením intenzity světla na osvětlené ploše. Dosvítit desítky metrů daleko spotem není až takový problém, problém je homogenně a intenzivně osvětlit plochu do 10 m vzdálenosti, ale ve velkém úhlu. Petzl to zpravidla řeší u vícediodových čelovek optikou a funguje mu to použitelně až velmi dobře, při daných omezeních. Ale třeba v mlze dojede na to, že proximity umí jen do nějakého celkem nízkého výkonu a pak přidává výhradně distance lighting (XP zde).

            Hlavně, výkon 110 lm (140 lm boost) je u malých čelovek sice použitelný, ale jen do nějaké rychlosti běhu/pohybu a nějaké dohlednosti v přízemních vrstvách. Pro práci a chůzi plně vyhovuje.

            Vnímání lidského oka a vyhodnocení mozkem se velmi rychle mění s měnícími se podmínkami. Dneska ráno jsem poklusal po suchém asfaltu, bezměsíčná tma, trochu oparu ve vzduchu v přízemní vrstvě, dohlednost >10 km. Subjektivní pocit „tma jak v pr..“, tam, kde běžně používám na 4000K Luciferu 25lm a vidím, jsem měl celou cestu 200 lm a bylo to tak akorát příjemné, z kopce jsem si přepnul na 400 (geniální přepínání jedním kliknutím tam a zpátky). Být v lese nebo na polňačce, tak by to bylo z poloviny na 400 (víc nemá pro můj pomalý pohyb smysl, tak daleko vidět nepotřebuji, naopak, mezi keři to oslňuje).

            Tedy tam, kde malé čelovky zhruba výkonem končí, tam velké začínají. Nejde mi o dosvit do dálky, ale o pěkné osvětlení široké výseče přede mnou do nízkých desítek metrů. [Spike bude mít (30)-100–300–1000–3000lm), na běžné běhání tedy (30), 100 a 300.]

            (Lumen [lm] je definován jako světelný tok vyzařovaný do prostorového úhlu 1 steradiánu bodovým zdrojem, jehož svítivost je ve všech směrech 1 kandela. ChinaLumen [Chlm] je definován jako nejvyšší teoretický výkon LED podobné nebo vyšší třídy, od jakéhokoliv výrobce, bez ohledu na to, jaká LED je skutečně použita, jak je napájena a chlazena.)

            0 0
    • Pesto  

      Ahojte, po pár výjazdoch som spravil recenciu Lucifer L aj s videom, ako to asi za rýchlej jazdy v lese vyzerá https://ptrp.ch/…y-lucifer-l/

      0 0
      • gollum  

        Ptal jsi se přímo výrobce jestli by ti nevyrobili čelovku s CRI90? Mě řekli, že o ně nebyl takový zájem, tak je přestali nabízet, ale že jestli budu chtít, tak mi Lucifer L s CRI90 udělají…

        0 0
        • Pesto  

          Pytal, dostal som rovnaku odpoved, akurat bez ponuky 90tky.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nevěřil bych tomu, ale rozdíl je značný. Tedy záleží, co osvětluješ a jaký máš barvocit. Kupoval jsem obojí ze druhé ruky, na běhací čelovce M5 mám 4000K HiCRI, teď „nově“ na MTB M6 4500K. Bohužel jsou na nich hodně rozdílné optiky, tak to úplně není na přímé fotografické porovnání, ale zapracuji na tom.

          U té teplejší a širokoúhlejší M5 mám při nižších intenzitách trochu zvláštní pocit, že světlo jako moc nesvítí, ale přitom dobře vidím. Ve vyšších je to celkem bombastické, zvláště teď, na podzim.

          0 0
          • Pesto  

            Mam aj ine svetla, napr quad 95CRI SST-20 4000K s podobnym vykonom a porovnaval som ich (foto v recenzii). To 95 CRI je urcite krajsie, ale pri statickom porovnani. Ked clovek leti lesom, tak to zas az taku rolu nehra.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Také v to doufám. Kde asi bude rozdíl, tak při jízdě v oparu, v mlze a v prostředích s malými barevnými kontrasty. I těch 4500K ještě dává barvy subjektivně celkem pěkně.

              0 0
              • Pesto  

                Este treba davat pozor, co clovek porovnava. Lebo CRI a teplota svetla su dve rozne veci. Teplejsie svetlo s nizsim CRI, moze byt na oci subjektivne prijemnejsie, ako neutralne s vysokym CRI. Cital som aj clanky o pokusoch, kde merali prestupnost hmlou pre neutralne a teple svetlo a nenamerali objektivny rozdiel. Je to hlavne o subjektivnom pocite.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Vždyť píšu „subjektivně“ :-). Realita je nějaká, oko vidí nějak a mozek z toho klidně udělá něco ještě jiného. Každopádně cokoliv, co má věrnější barvy, je příjemnější. A realita hodně modrých/studených světel je taková, že sice fakt svítí, ale v mlze jsou dost k ničemu.

                  0 0
      • Pesto  

        Trochu dlhsie video z nocneho vyjazdu s Luciferkou, kopec vody, blata a listia, takze rekordy na Strave nepadali, ale vylet do ZOO to bol celkom pekny https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nevím, bláto a voda vypadá jinak. Svítí pěkně.

          0 0
          • Pesto  

            No tie najblativejsie casti na videu nie su (cely trail ma 10km), lebo som mal objektiv omietnuty blatom.. Samozrejme to boli tie najkrajsie casti trailu.

            0 0
    • vasek80  

      Chtěl jsem si objednat Olight H2R Nova. Z jednoho shopu mi psali, že neutrální bílá se do ČR a na slovensko nedováží. Mají jen studenou bílou. Netušíte jak se k ní dostat.

      Chci ji pro ten režim 600/550 lm (dle teploty LED) na 2.5 hodiny, pro mě lepší jak 4 hodinové výdrže při cca 400 lm.

      0 0
      • gollum  

        Neodpovídám k dotazu, ale já bych čelovku se studenou bílou nebral ať by měla jakýkoliv režim… (barva světla a cri má pro mě při výběru světla hodně velký význam…)

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Cizina? Nebo změnit značku, za stejné peníze je Armytek Wizard Pro nebo WR, tam potíže s dostupností NW nebudou.

        0 0
        • vasek80  

          Když ten Olight… Prostě přeskočila jiskra… To zpracování je dle youtube o něco lepší a hlavně, jak jsem psal, ocením ten silnější režim s 2.5 hod 550lm výdrží oproti konkurenčním delším časům při 350–400lm.

          Zkusím napsat ještě na jiný eshop, zda nebudou mít jiného dodavatele, či rovnou zkusit dotaz na stránky Olight. A poslední varianta je fotonmag.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            To máš na přilbu na kolo? Co používáš teď?

            0 0
            • vasek80  

              Mám a plánuji to pro velmi úzce a konkrétně specifikovaný účel. Přesně řečeno pro letní bikové návraty lesem z jedné hospody v jednom kempu. Doposavad jsem vozil dvě cca 500lm světla na řídítkách, ale chci i čelovku.

              0 0
          • drood  

            Ta jejich NW je spíš WV, hodně teplá. A ta jiskra přeskakuje i skutečně, v koncovce je termistor, který při zkratu nabíjecích kontaktů sníží proud, aby nedošlo k poškození nebo k požáru, ale zajiskřit to stihne. Už se to nedá použít k rozdělání ohně ocelovou vlnou jako kdysi (naštěstí). Nabíjení je pomalé, jen 750 mA, takže je stejně lepší používat externí nabíječku (což umožní používat i běžné vysokoproudé 18650) a nabíjecí kontakt na článku přelepit třeba https://m.fasttech.com/…er-cardboard. Výměna led by neměl být zvláštní problém. Ovšem svítilna má zalepený bezel, blbě se to rozebírá…

            0 0
    • Forester  

      nemáte někdo zkušenosti s tímto eshopem na ZebraLight.

      Pořád váhám, jestli zůstanu u Fenixe nebo se vrátím k Zebře.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Co ti vadi na fenixu?

        0 0
        • Forester  

          ovládací tlačítko. už jsem to psal na více místech, tak se nechci opakovat.

          Původní Zebru jsem koupil v Ledshopu, ale ten už ji neprodává. Aktuální dostupnost požadovaného modelu špatná, ale našel jsem tento obchod. Ceny už jsou dost závratné, tak si chci jen ověřit, jestli tam už někdo nakupoval, případně zkušenosti.

          0 0
          • scret  

            Ted mi 61ka prisla a tlacitko je uplne v klidu…

            0 0
            • Forester  

              Dobra zprava. Mozna to vylepsili nebo jsem moc citlivej. Kazdopadne jsem ji ted chvili pouzival na prilbe a stejny pocit. Proste nevyhovuje.

              0 0
              • kovar  

                To tlačítko na Fenix HM61R Amber se opravdu blbě ovládá, zvláště v rukavicích, ale že by to byla až taková hrůza, kvůli které bych tu čelovku chtěl nahradit jinou, tak to ani náhodou.

                0 0
                • Forester  

                  Nerozporuji. Mel jsem moznost vyzkouset jine, tak vim, ze to jde vyresit vyrazne lepe. Tot vse.

                  0 0
                • scret  

                  me jediny, co mi vadi, tak ze je to tlacitko z boku… Kdyz by bylo ze zhora, bylo by to dle myho lepsi. Clovek by si druhym prstem pri zapinani celovku pridrzel…

                  0 0
                  • Forester  

                    Nevím, na jaký to máš použití.

                    Já většinou na přilbě. Když ji zapínám/přepínám, tak je tam prostě chvilka nejistoty a to většinou prostě nechceš. Má to být cvak a hotovo. Až budu jezdit častěji, asi si zvyknu. Jinak se vším ostatním opravdu spokojenost.

                    0 0
                    • scret  

                      ja ji mam na hory… a v planu mam vyzkouset i na kolo…

                      0 0
                  • larssen  

                    Mně to docela vyhovuje. Když mám tu trubku na přilbě, přidržím si ji na hlavě mezi palcem a ukazovákem a stisknu. Tělo čelovky tak zůstane pevné a mám stoprocentní úspěšnost zapínání i přepínání.

                    0 0
    • holly  

      Zdravím.

      Pohlížím se po nové čelovce určené primárně na večerní běžkování, běhání a příležitostně orienťák. Zaujala mě menší Luciferka S2X (Lucifer S2X) v konfiguraci 13° + 29°, ale říkám si, jestli 4000,– není už moc peněz.

      Pokud neexistuje srovnatelné konkurence, tak bych ji vzal, ale určitě neuškodí ji porovnat s nějakou levnější alternativou. Někdo nějaký tip? Zároveň prosím o radu, na jaké parametry se pro zamýšlené použití zaměřit a na co si dát případně při výběru pozor.

      Díky

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Na běžkování a obecně pohyb na sněhu je dobré mít dostupný co největší světelný výkon. V tom ohledu by 2SX i mohla stačit. :-) Sníh prostě má tu nepříjemnou vlastnost, že odráží spoustu světla „od Tebe“.

        Další potřebnou věcí pro pohyb v mrazu je externí velký batterypack umístěný alespoň trochu v teple. Počítej v mrazu s cca poloviční kapacitou baterie a není nic horšího, než zůstat v zimě a tmě a třeba chumelení s vybitou baterií. Měnit případně článek někde v terénu také není v zimě kdovíco. Ale třeba je zkušenost i jiná.

        Na normální běhání 2SX OK, záleží hodně, na co jsi zvyklý. Asi bych spíš řešil M6 a k tomu malý pack 3×18350 a na běžky do batůžku větší.

        Cenově si u rozumné konkurence moc nepomůžeš, pokud budeš řešit i ty běžky. Třeba:

        Silva CrossTrail 6X

        • v příslušenství všechny držáky, reálně podobný světelný výkon, velký uživatelský komfort, dobře řešená optika
        • plastové tělo, malá baterie, atypický konektor na drátku (ale podařilo se mi udělat redukci na standardnívelký jack), proti Luciferu studenější barva světla

        Olight H25 Wave

        • nelíbí se mi provedení kabelů, neznámá kvalita

        Fenix HP25R

        0 0
        • holly  

          Díky moc za obsáhlou odpověď. Když vidím ty čelovky z odkazů, nemá pro mě nejspíš cenu nad nimi uvažovat. Kvalita zpracování a jejich „celkové vyznění“ na mě, ač pouze z fotek, působí oproti Luciferu nic moc.

          Pokud tomu správně rozumím, tak u S2X je v základu na hlavě 1×18650 a u M6 2×18650. Ty doporučuješ 3×18350 také na hlavu? Toto se dá někde koupit, nebo si to musí člověk doma zbastlit na koleni? Zároveň předpokládám, že si na oba typy může člověk dokoupit delší kabel a do batohu/ledvinky hodit „jakoukoliv“ baterku?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Mělo být 2×18350. To je nejlehčí varianta na běhání, M čelovka běží na vyšší napětí, takže zapojení 2S.

            Tedy buď trvale fungovat na 2×18650, nebo mít na běh ty menší a k tomu ještě velký akupack na běžky. S 2×18650 se dá žít velmi dobře a bez omezení, menší je příjemnější.

            0 0
      • mr.antik  

        Opakuju se asi už hodněkrát, na běžky (skate) vozím Skillhunt H03 čelovku umístěnou na opasek a na Jizerky to stačí (nějaký extrémní sjezdy uplně v noci nevyhledávám).

        Zkoušel jsem silnou čelovku tohodle typu https://de.gearbest.com/…_124468.html

        výkonově je silná čelovka fajn ale bohužel na běžkách je často mlha, sněží, tak silné světlo pak oslňuje.

        Klasiku si v noci nedovedu představit v ničem :-)

        Co se týká peněz – tak dva nepovedené nákupy číny a máš to doma.

        0 0
        • holly  

          Rozumím tomu správně, že si svítíš od pasu? V čem je výhoda oproti hlavě? A proto ta poznámka, že si s touto konfigurací nedokážeš představit klasiku? V zásadě by se to od skatu nemělo moc lišit, ne?

          Právě se mi nechce testovat x čelovek z Číny a vlastně se mi i líbí představa, že podpořím českého výrobce.

          Četl jsem se zájmem i co jsi psal výše a i přes to, že je to pro mě za světlo taky hodně peněz, začínám uvažovat i o M6. Ono, když si přičteš k S2X baterku a nabíječku, který nejsou v ceně, ten rozdíl už nevypadá tak hrozivě.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Jo. Také ve velké mlze přesouvám při běhu čelovku na popruh batohu nebo na prsní/bederní popruh. Neoslňuje tak mlha, sněžení, hustý déšť – světlo se neodráží od aerosolu/kapek/vlo­ček, které jsou přímo před reflektorem a vlastně i těsně před očima. Případně tam mám rovnou pověšené druhé „mlhové“ světlo.

            0 0
          • mr.antik  

            tak při klasice už se při soupaži hodně prohýbáš v pase, takže ti světlo na opasku mizí nebo svítí někam pod nohy, kde od sněhu dost oslňuje. Silné světlo na hlavě při klasice taky bude při soupaži docela diskotéka,ale aspoň furt něco uvidíš.

            JInak pro mě je ta výhoda právě v tom, že většinou na lyžích dost měnim polohu, do kopce třeba i sundavám nebo vyhrnuju čepici, a to světlo na hlavě mě nutí koukat furt stejně do dálky, jsem prostě víc prkenej a pak mě dost bolí za krkem (což mě bolí už tak po práci u počítače) – prostě si připadám takový svobodnější nebo jak to říct :-)

            0 0
      • Shaby  

        Přesně na takové aktivity jsem si před lety koupil z Ali čelovku cca za 15 dolarů a spokojeně mi slouží a na toto stačí. Jen jsem po první nebo druhé zimě koupil nové značkové baterie, protože ty přidané k čelovce vydržely prd.

        Něco jako toto: https://www.aliexpress.com/…2767466.html?…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Klidně.

          Ale, víš, v čem jsou specializované sportovní čelovky (a vlastně všechny „lepší/značkové“ čelovky), byť za násobek peněz, lepší? Stručně: úplně ve všem, kromě ceny.

          Tohle je taková Dacie – nějak funguje, při malých nárocích k plné spokojenosti uživatele, vydrží sloužit přiměřeně dlouho.

          0 0
          • Shaby  

            Jasně, o tom netřeba polemizovat. Jen je na každém, jestli mu to za to stojí, protože na výše zmíněné užití to přesně používám já, a úplně v pohodě s tím funguju už snad 6 let. Taky jsem si říkal, čelovka za pár stovek, když odejde po první zimě, tak si prostě koupím na další zimu novou. Lucifer (ani ještě dražší čelovky) taky nevydrží věčně, ale cena je prostě 10násobná. A to jsem s ní odběhal už stovky hodin, v mrazu, dešti, sněhu, i při OB.

            Jen dávám funkční alternativu za zlomek ceny, jen při NOBu je svítivost na hraně (ale jde to), ale teď už i do těhle levných třeba dávají taky lepší LEDky.

            0 0
        • mr.antik  

          jenže tutam nějaký plast praskne, občas někam zateče kam nemá, nějaký kablík nebo spoj zoxyduje, nebo se při neopatrné manipulaci vytrhne, ty hlavové popruhy kloužou atd atd… Jasně, že za 15 dolarů to člověk neřeší ale jet 20km na běžkách a svítit si mobilem, protože ti zhaslo světlo nechceš.

          Je škoda že číňani dokážou udělat kvalitní a relativně levný světla do ruky (Skillhunt, Nitecore apodobný) ale lepší drátkovou čelovku okolo 50 dolarů neseženeš, přitom se jedná furt o stejný součástky.

          0 0
          • mr.antik  

            ještě jsem zapoměnl na jednu čínskou obsesi – používání coolwhite diod, když už by nějaký světlo stálo za pokus.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Protože cool je cool a produkuje víc CHlm (čajnalůmenů). Stojí u těch výkonnějších čipů asi o dost méně než neutral/warm a zlomek toho, co čipy s lepším CRI.

              Běžný uživatel navíc preferuje pocit, že to „šajní jak kráva“, což ty cool vyvolávají. Že dojedou na první mlhu a barevně nerozeznají listí od asfaltu, to je nezajímá.

              0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Jestli to nebude tím, že u „drátků“ je problém v zaústěních drátků do světla a drátcích samotných? Asi není poptávka. Je to vidět i tady, vlákno se jmenovalo tuším „megasvítivá čelovka bez drátků“.

            0 0
          • Shaby  

            No nevím, spousta lidí z okolí používá tyhle čínský kopie a co vím, většinou je kámen úrazu pouze baterie, zbytek funguje slušně dost dlouho. A baterka se dá koupit sólo i od kvalitních značek.

            0 0
        • gollum  

          Vzhledem k tomu, že se dá koupit Skilhunt H03 nw za cca. 30 dolarů + něco za baterii, tak podle mě nemá smysl kupovat něco podstatně méně spolehlivého za 15 dolarů…

          0 0
          • Shaby  

            No, snažil jsem se tu dát postřeh, že ono to zas tak „podstatně méně spolehlivé“ úplně není :)

            0 0
            • gollum  

              Podobná čelovka z Ali se mi do ruky dostala a na spolehlivost (spolehlivost naklápění, vodotěsnost) mám jiný názor… a ještě podstatně hůře hodnotím komfort používání (šířka kužele, barva světla, elektroniku), rozhodně bych ji nikomu nedoporučil. A jelikož skilhunt h03 se dá pořídit za cca. dvojnásobnou cenu, tak podle mě při výběru není co řešit…

              0 0
    • kali222  

      ahoj, vim, ze se vlakno primarne orientuje na sportovni celovky, ale zkusim…

      potreboval bych koupit nejakou budget celovku na praci. nemate nejaky extra tip, prevysujici vse okolo? :)

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Budget je kolik? Jakou práci? Armytek Elf C1 teple bílá? Nebo Sencor SLL59 na 3×AAA osazená COB LED? Cokoliv z Ali?

        0 0
        • kali222  

          treba prace na aute „na vzdalenost rukou“ :) samo jako doplnkove svetlo, kdyz neni moznost jinak.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Ten Sencor na AAA. Nabíjecích baterií je na občasnou práci škoda.

            0 0
            • kali222  

              to jsem nasel neco jineho nebo je to celovka fakt za kilo?

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Fakt. Je tedy bez baterií. Nejlevnější je za 79,–. Teď jsem ji nedávno kupoval zaměstnanci, který jen potřebuje ráno oběhnout hospodářství. Na to stačí a funguje. Doma bych do ní cpal dobíjecí baterie z Lidlu.

                Ale mechanikovi do dílny jsem koupil tu Elfku, má navíc magnet, na kterém se udrží, svítí víc, když je potřeba, tváří se už přes rok nerozbitně – velikostí a výkonem ideální dílenské nářadí, i přes vyšší cenu se už určitě zaplatila. Je používána takřka denně celý rok, IX.-IV. každodenně.

                0 0
                • kali222  

                  ja jsem si predstavoval neco okolo petikila s tim, ze kdyztak pridam. mne se navrzene modely -i od Jiriho libi, ale tohle asi zkusim, protoze kilo za test stoji.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Ještě Ti přidám k úvaze: Ledlenser H3.2 nebo H4, případně Beal FF150 – tam se dají nezávisle ovládat oba reflektory, tedy jak široký, tak úzký.

                    0 0
      • jIrI___  

        Kolik ten budget je? :) Já necelé dva roky zpět půl rodiny vybavil Fenixem HL32R a všichni spokojení, problémy žádné. V té době mi u ní vyšel nejlepší poměr cena/výkon/výdrž.

        0 0
        • Forester  

          je použitelná na poklusávání, případně hůlky, tj. relativně pomalý pohyb, ale v terénu po lesních a polních cestách?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Tak hlavně na běhání a do terénu diskvalifikuje tuhle čelovku hmotnost na čele (108g) a zátěž na výklopný pant, ten to časem vzdá. To je na běh použitelnější Petzl Actik Core, když už nutně dobíjecí monoblok. Jako obecná „tahací a rozbíjecí“ čelovka může být HL32R dobrá volba, tedy i na práci kolem auta.

            0 0
            • jakub_kencl  

              Petzl Actik Core včetně monobloku mám a jsem spokojen. Kupoval sem ji primárně pro práci na zahradě, přisvícení si v dílně kam nedostanu montážní světlo a díky červenému světlu i pro noční výlety za astrofoto a motání se kolem montáže, případné noční procházky v lese (neběhám). Na to různé přisvěcování a nepravidelný provoz neskutečná výdrž, dobré světlo i váha na hlavě. Sice je trochu dražší, ale snad vydrží :-)

              0 0
          • jIrI___  

            Neběhám, ale řekl bych že svítivostí úplně bez problémů. Přítelkyně ji nosí převážně na turistiku, v terénu většinou na střední režim. Na high přepíná jen výjimečně, na turbo takřka vůbec. Na běhání by měl být high režim víc než dostatečný a mám otestováno, že při něm vydrží svítit hodně přes 10 h (déle se mi to už nechtělo měřit :) ).

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Nejde o světelný výkon ani výdrž, při rychlém sportu bys ale dříve nebo později narazil na limit konstrukce. Jak psal výše Forester, na poklusávání, nordicwalking a podobně bezpochyby dobrá volba, výdrž zase nahrává turistice.

              Ono i běhat se dá skoro s čímkoliv, otázka je kde, jak a jak rychle. Mám empiricky ověřeno, o kolik člověka zrychlí při běhu dobré svícení, protože se pohybuji takřka pořád po těch samých cestách, o bezpečnosti nemluvě.

              0 0
              • Forester  

                nepsal jsem běh, bo jsem byl poučen, že to je úplně jiné tempo :-)

                mám to pro syna, když si spolu jdeme zaklusat :-), tj. určitě se nedostáváme výrazně pod 6/km a pro mámu na nordicwalking.

                Já používám Fenixe HM61, uvažuji o výměně za Zebru. Pro ně bych chtěl něco na výše uvedené použití v ceně cca 1,5tis Kč. Co se týče baterií/nabíjení, nezavrhuji žádnou možnost (k dispozici vše od interní aku/AAA/AA/18650). Určitě je požadavek na alespoň základní odolnost, blbuvzdornost při ovládání a výdrž na použitelný režim alespoň 1,5 hod. Není třeba strobo, červené světlo, ani další speciální funkce.

                Vnitřně upřednostňuji 18650 čelovky, ale určitě to není podmínka.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  18650 je pro většinu aplikací zbytečně velká/těžká. Pro tempa ~ 6 min/km nepotřebuješ spot ani obří výkony, naopak podstatný je široký kužel a (pokud si to můžeš dovolit), tak žluté světlo.

                  Ovládání je velmi individuální záležitost, čím více režimů, tím bývá chaotičtější. Světla se ovládáním až neskutečně liší.

                  Moc se nevyznamenali u Petzla. Naopak, taková Silva Trail Runner je na tohle úplně geniální, tu dělal někdo z praxe, podobně funguje „pokročilý“ režim na Luciferu. Prostě krátkým stiskem zapneš na nižší režim ze dvou použitelných pro pomalý běh, dalším krátkým na vyšší režim a tak mezi nimi cykluješ – jen mezi těmi dvěma. (U Lucifera pak delším stiskem naskočí silnější a dalším boost). Není nic otravnějšího, než cyklovat přes nepoužívané režimy. Pokud na běh a nevadí drátek, tak ta zmíněná Silva je sice relativně drahá, specializovaná a proto opomíjená, ale s asymetrickou optikou vynikající, stvořená pro běh. A lehounká. Navíc si baterie můžeš prodloužit do batůžku nebo do kapsy, hodí se v zimě. Vyšší řady už mají plnou sadu úchytů, tj. na přilbu i na řídítka, ale nechají si za to zaplatit.

                  0 0
                  • Forester  

                    díky za reakci.

                    Koukám, že má Silva Trail Runner 4 v sobě 3×AAA baterie. Uváděná váha 121g a můj Fenix (Zebra obdobně) 150g. To zas není takový rozdíl. Samozřejmě cenově to už je jinde, o tom žádná. Zkusím se na ni někde podívat naživo, ale to asi teď nevyjde …

                    S těmi režimy máš samozřejmě pravdu. Ideálně 3–4, potom mi cyklace nevadí.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Verze 4X má akumulátor.

                      0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Ještě mě tak napadla „dámská“ verze tuto. Sice není růžová, ale vzhled má dotažený. Apriori nemám rád klikací zoubky jako aretaci náklonu, ale tady to nemusí držet hmotnost baterie a s ní související rázy, tak by to mohlo jít.

                      Ještě možná jednu věc, psal jsi, že pro mámu, dal bych si pozor na její vnímání jasu a barevnosti světla, se svou ženou jsem to řešil opakovaně na kole i v autě, co mi pohodlně stačilo, při tom ona tvrdila, že vůbec nic nevidí, jen výjimečně to bylo naopak.

                      0 0
                      • Forester  

                        Díky za postřehy. Škoda, že se někde nedá nic vyzkoušet naživo.

                        0 0
                      • Forester  

                        Ještě jednou díky za inspiraci.

                        Nakonec jsem rozhodl pro jinou cestu. Skončil jsem u Skilhunt H04. Objednával jsem je postupně, nakonec jich bylo celkem 6. Pár známých se po vyzkoušení rozhodlo si ji také koupit. Doma nakonec zůstali dvě, H04 (TIR optika s neutrální bílou) a H04R (Samsung CRI).

                        Jak syn, tak máma, oba mají verzi H04 NW, hodnotí kladně jednoduché ovládání, nadbytek světelného výkonu a možnost dobíjení baterie přímo ve světle (magnetický konektor přímo na čelovce). Syn má trochu problém s páskem, tak jsem mu dal pásek z ZebraLight H602, co zbyl z původní Zebry a je spokojený. Vzhledem k využití, "hůlkování, noční vycházky a pomalý klus, nikdo nezmiňoval problém s váhou. Šíře světelného kužele je dostatečná a max dosvit také.

                        Na test jsem si vzal tu H04R (Samsung CRI). Ta má menší světlený výkon. je to znatelné a trochu příjemnější barvu světla (teplejší). Co se mi nelíbí jsou jakoby dva soustředné kruhy, ve kterých to svítí. Se zvyšujícím se výkonem ostrá hranice mezi kruhy postupně mizí. Nevím, jestli je to vlastnost nebo chyba, ale do se s tím normálně fungovat. Jen když se na to člověk soustředí, tak to vidí.

                        A ovládací tlačítko funguje bezvadně :-).

                        Vzhledem k ceně panuje max spokojenost a koupi rozhodně nelituji.

                        0 0
                        • gollum  

                          Ty dva soustředěné kruhy bude asi tím, že jsi vzal reflektorovou verzi tzn. vlastnost této verze…

                          Já jsem si pořídil H04 (Samsung CRI) a s ní jsem naprosto spokojený (už mám h03 nw a armytek wizard pro xp-l).

                          (tři světla upotřebím, běhám hodně v noci + dost často světla půjčuju)

                          0 0
                          • Forester  

                            Máš pravdu, je to verze 04R. Nějak jsem se překlikl, chtěl jsem 04. Ale nevadí, za tu spousty objednaných jsem dostal jednu navíc :-).

                            Možná v létě doobjednám tu správnou verzi, teď ji vyžaduje i otec :-).

                            Má zo nějakou výhodu, na kterou jsem zatím nepřišel, ta reflektorová verze?

                            0 0
                • mr.antik  

                  Docela mě při brouzdání aliexpresem zaujala tahle Trustfire

                  https://www.aliexpress.com/…9771136.html?….

                  Neznám samozřejmě reálnou hmotnost, režimy tak nic moc, dioda bude asi taky coolwhite ale třeba by se našlo někde víc verzí

                  0 0
                  • drood  

                    Víc verzí nenajdeš, lepší cenu taky ne, všude jinde je za 2–3 násobek. Ale led se určitě dá vyměnit. A hodí se i víc kusů 16340, 650 mAh není bůhví co… To magnetické dobíjení se mi jeví lepší než má Olight, nepotřebuje to spešl aku…

                    0 0
                    • vasek80  

                      Je hezká, určitě mnohem lepší varianta než 3× AAA čelovky. Těch 1000 je tam pro efekt, jestli to vydrží oprvdu 2 hodiny 200 lm, tak dobrá volba. Zkusím si ji objednat. Na 18650 nedělají.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        no třeba ty režimy jdou nějakým speciálním hmatem přepnout, určitě by bylo lepší něco mezi skok 200 a 1000… a těch 1000 mít jako turbo

                        0 0
                        • vasek80  

                          Jenže tam není pro nějakých 400lm kapacita. Nekoukal jsem ještě ani jaká je tam LEDka a kolik pro těch 400 potřebuje mAh a jak dlouho by vydržela ta 650mAh aku. Koupit do ní nějakou značkovou aku tak bude určitě supr.

                          0 0
                          • mr.antik  

                            řek bych že na nějaký to večerní běhání cca hoďku nepotřebuješ o moc větší kapacitu, kdyžtak do kapsy náhradní…

                            Spíš se bojim jak te udělaný ten držák na hlavu,aby to bylo nakonec horší než 100gramů těžký ale kompaktní fénix.

                            0 0
                            • vasek80  

                              Určitě. Na kolo ten 200lm režim jako doplněk k dalšímu světlu také stačí. Začínal jsem s jednou čelovkou 80 lm a 1 světlem 100lm na rodlech a odjižděl s tím i jedny sranda místní MTB noční závody v lese.

                              0 0
                        • vasek80  

                          HMMM tak dle toho jaký je použitý bin LEDky, tak by to mělo vydržet cca 45 minut při výkonu 200–400 lm

                          0 0
                      • exxonvaldez  

                        Pořídil jsem tuto, pravda na kole ještě neodskoušeno, nicméně širokej kužel, zpracování překvapivě 1A. Baterie 18650 nebo 18 350 což je krásnej prcek. Na kolo bude určo pro mé potřeby OK.

                        https://www.aliexpress.com/…6695660.html?…

                        0 0
                        • mr.antik  

                          no to je asi lepší varianta, ten Trusftire by se mi líbil třeba jako hezký řešení d dobastlení externíhu akumulátoru, protože je to fakt lehoučký. Ale režimy fakt zlé a předělávat tam LED, driver a kdovíco ještě už je škoda peněz.

                          0 0
                        • vasek80  

                          Dle hodnocení určitě hodně povedená. Nechápu, proč trustfire nemá na 18650, ikdyž a MC12 je asi horká novinka, protože i na youtube je jen jedno video. Třeba přijde velká na 18650 v závěsu.

                          0 0
        • kerim  

          Jo, tu mám, leží za dveřmi na botníku a používám skoro denně, teď už vlastně každej večer okolo baráku, zahrada, přisvícení i v dílně, zatím naprostá spokojenost. Mám jí cca rok a půl…

          0 0
      • bodlak2  

        Koupil jsem do práce asi 3 ks na občasné přisvícení tohle https://www.aliexpress.com/…5191600.html

        Používám i na domácí žvýkání.

        0 0
    • Tarky  

      Co říkáte na celovku Nitecore HC65? Uvažuju o koupi, využití vesměs na kolo a turistika. Nevlastníte ji někdo? Popřípadě nějaké zkušenosti?

      https://www.led-expert.cz/…65-d1518.htm

      0 0
      • Kalic  

        Objednal jsem teď v akci z alíka, tak až příjde tak můžu poreferovat.

        0 0
      • Pán z Dubu  

        V sadě dodávají li-ion 18650 a nabíjecí kabel. Jak se uvádělo, že li-ion jsou citlivé na přesnost nabíjecího napětí 4,2±1% V, už neplatí? Případně který/á zdroj/nabíječka na dodávaný USB kabel umí takto přesné napětí?

        Nitecore u svých nabíječek přesnost napětí uvádějí http://www.nitecore.eu/…-ni-mh-ni-cd

        0 0
        • Kalic  

          Akumulátor umí dobíjet přímo ta čelovka. Poodšroubuješ závit a najdeš tam micro usb, tam zapojíš kabel, druhý konec pak do jakékoliv USB nabíječky s 5V. O správné nabíjení (napětí + max. proud) se postará elektronika čelovky.

          0 0
      • hatchet  

        Ahoj, mám cca rok a půl HC30, což je trochu levnější varianta, a jsem naprosto spokojen. Na kolo i jiné bezne použití.

        0 0
      • Kalic  

        Tady jsem dal nějaké první dojmy ohledně HC65 + porovnání s Boruit D10.

        0 0
    • GULIN  

      Taky po něčem pokukuju

      0 0
    • vasek80  

      Tak dlouho jsem řešil Olight, nebo Fénixe, až jsem 11. 11. objednal za cca 35 dolarů Skilhunt s neutrální bílou a dnes dorazil. Za nějakých 800 je to parádní světýlko, jen ty režimy zatím nechápu.

      0 0
      • Forester  

        Dopadl jsem stejně, akorát Skilhunt 04RC NW. A teď jsem doobjednával další, bo ho každý chce, za cca 900Kč.

        0 0
      • Smazaný účet  

        jestli je to jako u mojí, tak máš 3 okruhy

        1–3–5–7 normální světlo, slabší levely

        rychlej dvojcvak

        2–4–6–8 normální světlo, silnější levely až max

        rychlej trojcvak

        1–2 strobo-SOS (a zpět stejně)

        v rámci jednoho okruhu se pohybuješ krátkým stiskem

        pamatuje si poslední nastavení

        osobně to mám furt hozené v tom silnějším okruhu a jen přepínám mezi těma čtyřma režimama podle potřeby

        0 0
      • Forester  

        Snad to takto staci

        0 0
      • Jakobo  

        Ja jsem loni objednal Skilhunt take jako pripadnou nahradu za Nitecore HC-30 na bezky, pokud by v sezone odeslo. Kupoval jsem tusim to s cockou a melo magneticke nabijeni. Jeste jsem jej ani nevytahl z krabice. Bylo to taky nejak ve sleve. Za tu cenu a ze je pomerne realna nadeje, ze svetlo umre na rozbiti jsou tyhle svetla vdecne. Rozbit svetlo za 3000 by me stvalo.

        0 0
        • Smazaný účet  

          já mám toho Skilhunta už asi tři roky a furt ne a ne ho rozbít :-)

          0 0
        • vili  

          Mám HC30 už několik let v práci (prach, vedro, zima,…) a nemůžu na ni říct jediný křivý slovo. Když jsem kupoval čelovku pro ženu, tak jsem dal na zdejší rady a pořídil místo HC30 skillhunt a velké zklamání. Žena, která to rozhodně nijak do detailu nezkoumá a nic jsem jí neříkal, vždy neomylně šáhne po HC30…teď jsem jí koupil jako náhradu fénix hm61R, tak snad to bude OK.

          0 0
          • Smazaný účet  

            v čem přesně je rozdíl?

            dioda XM-L2 (Skilhunt) vs XM-L2 (Nitecore)

            tvar, velikost váha = skoro to samý

            úchyt na hlavě = taky to samý

            baterie = stejné

            takže jedině ovládání?

            a cena…která je u Nitecore dvojnásobná…nevím proč…

            0 0
            • vili  

              nijak zvlášť jsem to nezkoumal, ale:

              • na lyžích i na kole výrazně lepší jízda s HC30
              • skillhunt se několikrát sám zapnul v batohu a tím pádem když byl potřeba tak smolík
              • zdá se mi nižší výdrž na stejné baterie
              • občas jakoby několikrát poblikne a pak zas klid, i když jen leží na stole
              0 0
              • kaktusjack  

                S tím samozapnutím v batohu jsem se musel naučit vždycky odšroubovat kousek víčko. Taky se mi párkrát stalo. Zase Skilhunt se díky tomu vystouplému tlačítku a jeho umístění mnohem líp ovládá v rukavicích (a vlastně i bez nich :D). S tou výdrží, u mě kvůli širšímu kuželu musím třeba na kole použít větší výkon, abych si trail osvítil dostatečně. Potom jde výdrž do kytek. Ale na kolo mám primárně jiný světla.

                0 0
                • vasek80  

                  Stačí na 1.5 vteřiny podržet tlačítko a zamkne se.

                  0 0
                  • kaktusjack  

                    No vidíš, co se po těch letech nenaučím. Díky :D Jsem si zase prošel schémata a pokusil se zapamatovat, ty funkce, co nepoužívám, někdy by se i hodily.

                    0 0
          • kaktusjack  

            Já mám obojí (Skilhunt H03 NW a Nitecore HC30 CW) přes 3 roky a naopak na většinu věcí (kromě kola) používám radši Skillhunt kvůli širšímu, jednolitému kuželu. Ten je mnohem příjemnější na krátkou vzdálenost než přepálený střed na HC30. Na svícení do stanu, do auta, je to super. Na stavbě ho mám skoro denně na hlavě a zatím drží. Na HC30 mi chybí nějaký mód mezi 1lm a 70lm. 70 je na chůzi většinou zbytečně mnoho, plýtvá se baterka, na blízko to už oslňuje. Na kolo používám HC30 jako nouzovku, když nechci tahat dvě světla, a na to je to fajn, tam se hodí užší kužel s výraznějším středem. V tom naopak skilhunt ztrácí (nicméně existují jeho varianty s jinou optikou). To jsou moje poznatky.

            0 0
            • Smazaný účet  

              je fakt, že toho Skilhunta používám víceméně na běhání a tam jak píšeš širší jednolitý kužel je fajn

              0 0
          • obda  

            Já to mám naopak. HC30 mi občas zazlobila, a po roce a půl odešla úplně (asi elektronika). Koupil jsem místo ní Skilhunt H03 NW a zatím dobrý (už ji mám tři a půl roku). TIR optika je pro mé použití lepší a navíc se mi líp ovládá. Mám i přímé srovnání – žena má stále HC30.

            0 0
      • vasek80  

        Reaguju na sebe, ale nevíte zda existuje nějaký držák na rídítka na tyto čelovky?

        0 0
        • vasek80  

          Beru zpět, to byl blbej nápad, spíš držák na helmu.

          0 0
          • Jakobo  

            Neni to blbej napad. Fajfkova celovka ma vyhodu, ze jak v drzaku visi da se natocit do vsech smeru. U svetla typu Aurora vzdycky sviti do kraje, pac riditka maji od predstavce nejaky uhel. Aspon u jednoduchyh drzaku. Cim jednodussi drzak tim lepe, ty s 1000 nastavenima jsou na prd.

            Nejlepsi byl ten prvni drzak, ale bez toho debilniho otaceni. Ted se uz nevim proc nedaji sehnat.

            0 0
            • kaktusjack  

              Na řidítka mám tohle, vozím ruční svítilnu (nějaký Convoy), ale v terénu se to klepe. Chtělo by to něco pevnějšího. Spolu s výkonným světlem na helmě se to ale dá, tak zatím neřeším.

              Na helmu jsem upravil druhý popruh na hlavu, ale není to na časté sundavání. Armytek má nacvakávací variantu, ale kámoš stejně do terénu pojišťoval sucháčem. Nevim, jestli by tohle pasovalo na jiný čelovky. Nezkoušel jsem.

              0 0
              • Raf  

                Suchace jsem nahradil zubatyma paskama a rapidně se to klepání zlepšilo.

                0 0
              • Smazaný účet  

                jj, taky mám ten z prvního obrázku

                strkám do toho docela masivní taktickou baterku od S&W :-) a klepe se to sice, ovšem používám to tak málokdy, že to neřeším…

                0 0
              • Jakobo  

                Par techto uchytu se suchacema jeste nekde mam. Nekolik problemu. Kvalita bidna, vytrhavaly se hacky. Pak musel jsme porad dotahovat a svitilna po tom plastu i suchacich klouzala. Na lehci svitilnu po silnici jakz takz. Zajimave je, ze ta prostredni nosna cast ma oznaceni Made in Czech. Aspon co mam ja doma. Ten napis je schovany nekde pod tema suchacema, uz si presne nevzpominam.

                Prave ta fajfka pokud se natoci tak, aby jakoby stala, tak je to pomerne stabilni. Musi se ale davat pozor, aby nevyklouzla. Coz by se nemelo stat, k okraji se telo rozsiruje.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  já ten úchyt mám už pár let (cca 10?) a strkám do toho svítilny kupovaný na zbraně = docela robustní…a sucháč zatím v pohodě

                  ale jak říkám…použiju to tak 10× za zimu :-)

                  0 0
            • saxanajam  

              Oba uvedené typy a ještě mnoho dalších mají např. zde: https://www.led-expert.cz/…c13_43_3.htm

              0 0
    • kiwaf  

      Ja koupil tuhle za necele petikilo z ciny. Vypada to na levnejsi obdobu Skilhunta.

      https://zeroair.org/…lamp-review/

      0 0
    • Smazaný účet  

      Dnes jsem vyzvedl na Alze čelovku Campgo T9.

      Cena po slevě 629,–

      Udavaný výkon 2000 lm.

      Dojmy: super zpracování, kovové tělo, lehce větší rozměr a váha (bateriie 21700 to ospravedlnuje)

      Svítí neskutečně. 3 režimy H – M – L + boost

      Uvidíme, ale tohle jsem vážně nečekal. Jsem nadšen. Koupil jsem rovnou i menšího brasku T8, který je na klasickou 18650. Ta je kompaktnější, udavaný výkon 1000 lm stejně ohromuje.

      I kdyby to mělo vydržet málo, oproti světlu z Ali mám 2 roky záruku.

      Asi za 40,– se dá i po vybalení do 60 dní vrátit. Zkuste. Nebudete litovat

      0 0
      • Smazaný účet  

        2000lm na jednu diodu?

        0 0
        • Kalic  

          Proč ne, XHP50 to umí. Ale 21700 už mi příjde na hlavu moc těžké.

          0 0
          • Smazaný účet  

            tak hlavně bych to měl nekompatibilní s dalšími věcmi – mám nějaké lasery a svítilny na zbraně a tak…vše na RCR123A (18650)…takže se snažím držet tohohle formátu

            0 0
          • vasek80  

            No a XHP70 jsem koukal i 4000 při 9A. Ale každopádně při 21700 se také obávám o problémy krční páteře.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Uvidíme. Zkusím jí vzít na 1000 mil.

              I na medium režim si umím představit jet na kole někde v lese nižší rychlostí.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Ale ano, určitě patří k těžším

              0 0
            • Smazaný účet  

              Ale ano, určitě patří k těžším

              0 0
            • Smazaný účet  

              Ale ano, určitě patří k těžším

              0 0
            • drood  

              To máš nějaké mylné info. 6V verze dá při 9A skoro 7klm, 12V při 8A skoro 10klm. 3V verze se, na rozdíl od XHP 50.2, nedělá… Ovšem taková čelovka by ti do čela vypálila třetí oko…

              0 0
              • vasek80  

                Já tu LEDku neznám, poněvadž v odkazu jí nemají v tabulkách a jsem línej pátrat jinde, protože mě stačí XM-L2 a XP-G3 – Cree Wiki

                Já vycházel z recenze zde – https://budgetlightforum.com/node/68116

                0 0
                • drood  

                  Toho Convoye mám taky. Ale to je recenze svítilny, nikoliv LED. Záleží na výkonovém binu a svítilna má ztráty…

                  0 0
                  • vasek80  

                    Můžeš se o něm rozepsat? Za ty prachy mi to přijde jako parádní dělo. Jen mě mrzí ty nepřesné informace. Píšou k driveru, že max bere 5A, jak potom má člověk věřit zbytku.

                    0 0
                    • drood  

                      Té recenzi věř, není to popis od výrobce. Jak jsi přišel na 5A? Convoy M3 bere 9,75A, ledka je ve verzi 6V, takže proto. Já jsem vyměnil OP reflektor za SMO, prostě mám to tak radši… Už je nová verze, M3C, s nabíjením přes usb-C… Simon dělá pěkné hračky…:) Mám teď zálusk na něco jiného, SBT90.2, podobná velikost, 6500 lm. Ale 125 dolarů :(

                      0 0
                      • Ice601  

                        Ty Convoye M3 mám dva kousky jeden OP a druhý jsem si taky předělal na SMO a je to paráda. V čem bude ta 90.2?

                        0 0
                        • drood  

                          XHP 90.2 je fake, možná od Lattice Bright. Nemá cenu se tím zabývat…

                          0 0
                          • Ice601  

                            No já právě s tou 90.2 nic nenašel jen nějaké šmejdy zase to tolik nesleduju kde je teď vývoj v LED.

                            A ty chceš teda koupit konkrétně co? Jen tak pro zajímavost… :-)

                            0 0
                            • drood  

                              Já bych toho chtěl…:D Ještě nemám nic s SBT90.2, je to nová LED. A nová je třeba svítilna NLIGHTD T90 od Neala, docela mě láká… 35% sleva na Black Friday jsem si nechal utéct, tak ještě počkám… https://www.nealsgadgets.com/…0-flashlight

                              0 0
                              • Ice601  

                                Vypadá dobře ta svítilna. Trochu nižší cenu a hecnul bych se do ní. Ale budu muset asi zmenšit svůj arzenál :-)

                                0 0
                      • vasek80  

                        Na alliexpress – max output 5000mA – https://www.aliexpress.com/…3718846.html?…

                        Takže se dá ten Convoy M3 za ty prachy doporučit, nebo je mezi těmi levnými číňany něco lepší?

                        0 0
                        • Ice601  

                          Ještě bych řekl že v pohodě je Sofirn.

                          Btw tu M3 jsem měřil a jestli se dobře pamatuju tak měla přes 8A.. Ale už se přesně nepamatuju musel bych znovu změřit.

                          0 0
                        • drood  

                          Tak Convoy je jistota. Těžko něco doporučit, někdo chce široký kužel, někdo daleký dosvit, dlouhou výdrž na jedno nabití… Třeba Convoy 4X18A na čtyři články… Mě teď docela zaujala NLIGHTD T90, ovšem cena… https://www.nealsgadgets.com/…0-flashlight

                          M3© doporučit můžu, svítí parádně a není přitom zbytečně veliká…

                          0 0
                          • drood  

                            Ještě jedna věc. Ten Convoy je dost ,,mlsný", potřebuje high drain li-ion. Ty dvě Liitokala vlevo jsou ok, Vappower, přestože parametry teoreticky odpovídá, nedovolí turbo mód…

                            0 0
      • mr.antik  

        Vypadá to slušně za ty prachy…

        0 0
    • dada  

      Neco lehkyho/idealne slim na USB bez temeniho popruhu a hlavně s dodáním do tydne?

      Díky za tipy!

      0 0
      • dada  

        Jo a musí to svitit a vydržet :)

        0 0
      • Smazaný účet  

        když to bude malý a bez temenního popruhu, nebude tam velká baterie

        a když tam nebude velká baterie, tak to buď nebude svítit, nebo to nevydrží, nebo obojí

        asi nejmenší použitelnej standard bude na CR123/RCR123

        0 0
        • dada  

          Ok. Tak nějakej kompromis. Pls.

          0 0
            • Smazaný účet  

              něco takovýho jsem myslel:

              https://www.kronium.cz/…od_2070.html

              https://www.kronium.cz/…od_1806.html

              ta HM50R mi přijde lepší

              0 0
              • dada  

                700mAh neni to málo?

                Co říkáš na ten Klarus?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  že to svítí míň a vydrží míň než ty z mého odkazu a až ti po pár desítkách cyklů odejde baterka, budeš v háji a můžeš to vyhodit

                  do té co jsem dával odkaz já jen vyměníš baterii

                  0 0
                  • dada  

                    Čím to je že vydrží míň když je kapacita dvojnásobná,?

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      horší dioda/elektronika

                      0 0
                      • Kalic  

                        Prdlačky. Postupně snižují výkon, těch 500lm nedokážou svítit dlohodobě.

                        Rcr123 nemají dobrý poměr hmotnosti a kapacity, radši nosit 30g navíc s 18650 a mít 5× větší kapacitu a možnost větších proudů/většího výkonu.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          jestli jsi pochopil zadání, tak i RCR123A je pro něj moc velká

                          myslíš, že bude proto nadšenej z 2× tak velký (a těžký)?

                          0 0
                          • Kalic  

                            No reagoval jsem na nepravdy ve tvém příspěvku. Tazatel výše si jistě přebere sám, co je pro něj nejlepší.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              co přesně v mém příspěvku byla nepravda? psal jsem, že HM50R má lepší diodu a elektroniku, než ten pofiderní Klarus. Můj přispěvek se vztahoval jen a pouze k těmto dvěma konkrétním modelům čelovek, což jsi asi nepochopil.

                              0 0
                              • Kalic  

                                Nepravda je, že fenix vydrží 24h s 30 lumeny. Vydrží tak na „medium“ režim, který začímná na 30 lumenech, a postupně dělá step down až někam k 5 lumenům. A tímhle způsobem si fenix naměří tu úžasnou výdrž :-)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  když nevydrží, můžeš ho reklamovat = výrobce píše, že vydrží

                                  navíc teda se obtížně dělá srovnání, protože imho nikdo jinej čelovku na JEDNU CR123A nebo RCR123A s Cree XM-L2 nedělá

                                  0 0
                                  • Kalic  

                                    Reklamovat těžko když to fenix deklaruje jako vlastnost, viz graf níže.

                                    Čelovky s rcr123 nikdo nedělá, protože to moc nemá smysl. Málo vydrží, prd svítí a na to jak málo vydrží a svítí jsou těžké. Jediné pozitivum je výměnný akumulátor.

                                    0 0
                        • Smazaný účet  

                          navíc ta zmínka o výdrži se vztahovala k tomuto:

                          Klarus = 20h provozu na nízký výkon (30 lm) svitu a 2.5h na nejvyšší výkon (400 lm)

                          HM50R = 30 lumenů (24 hodin), 500 lumenů (2,5 hodiny)

                          0 0
                          • gollum  

                            graf svítivosti přímo od výrobce…

                            dost velká tragédie… od zapnutí dost strmě klesá, po asi 15minutách je na nějakých 40% a klesá to dál k asi 20%, na kterých to pak svítí zbytek času… tzn. odhadnul bych to na nějakých 115–120lm v průměru v maximálním režimu svícení…

                            Ještě by to chtělo upravit osu y tak, aby byla lineární, to by pak graf vypadal ještě hůře…

                            0 0
                            • jIrI___  

                              Přesně ten graf ukazuje, proč mi Fenix není jako výrobce zrovna dvakrát sympatický (byť od nich mám světlo na kolo i několik čelovek :) ), osobně ty psané údaje považuju i za klamání spotřebitele. Lidské oko sice ten pokles svitu není schopné zaznamenat, ale pokud by na férovku i v popisu rovnou napsali, že svítivost klesne po tolika minutách na takovou úroveň, tak by mi to přišlo výrazně lepší než současný stav, kdy v podstatě lžou. Pokud si člověk neprohlédne graf, pak může žít v sladké iluzi :)

                              0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Čelovka a k tomu baterie a máš to asi bezkonkurenční co do kvality zpracování, výdrže, reálného výkonu a chování driveru.

              Reálně s držákem a čelenkou a touto baterií 119 gramů. Jen to nemá přímo USB, ale magnetický konektor.

              0 0
              • Smazaný účet  

                hmm, ta vypadá dobře

                hák je v tom, že bych měl rázem v portfoliu další typ baterie…zatím se držím na RCR123/18650

                0 0
              • Kalic  

                No bezkonkurenční… pořád to sráží ten malý akumulátor.

                Čelovky s 18650 váží tak od 120g i s čelenkou, ty lehčí jsou na tom tedy váhově stejně a přitom mají bezmála trojnásobnou kapacitu.

                Teď jsem si zrovna jednu s 18650 převážil – Borut D10 – 121g se vším všudy. Já vím, blbá čína za 10 dolarů s fejkovou ledkou řeklo by se, ale ona funguje a svítí dobře.

                0 0
      • scret  

        co tenhle Fenix ?

        O nem jsem uvazoval, ale nakonec vzal 61R

        0 0
        • dada  

          Diky jirko, to by šlo :)

          0 0
          • scret  

            Nz :)

            Anebo vzit tu 51R Ruby (mala, lehka) a dokoupit jeste jeden aku, prip. nosit sebou malou powerbanku, ale to uz je voser…

            0 0
            • dada  

              budu se rozhodovat mezi hl32 a tím klarusem ve verzi plus –2000 mAh. Tam je ale problém je dostupnost, tejden můžu počkat eště…

              0 0
        • jIrI___  

          Toho bych zrovna mezi slim nezařadil :)

          0 0
          • scret  

            tak ma to cca 100g a i velikost mi neprijde nejak hrozna…

            Obdaroval jsem uz 3ks okoli HL12R a je to maly, lehoucky, nabijeci, ale… samozrejme ma kratsi vydrz (zabudovany aku je maly no) a taky nesviti tolik co 32ka…

            0 0
    • Smazaný účet  

      Přečetl jsem vlákno a vypadá to ze do 1000 asi nic moc kvalitního není… to pak tedy vezmu raději něco od Číňana něco za 20 USD.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Do 1000 Kč jsou to převážně výrobky popírající základní fyzikální zákony. :-)

        0 0
      • Forester  

        jde např. toto

        šlo to objednat z Polska, za týden byla doma. Trochu jsem se toho bál, ale zatím bez problémů.

        0 0
      • jIrI___  

        Promeškal jsi šanci, při black friday se daly sehnat Fenixy za pěknou cenu, i ta mnohokrát zmiňovaná HL32R by se těsně vešla :)

        0 0
      • Delkim  

        tady máš, mají ještě 8 ks a do týdne to máš doma

        https://www.aliexpress.com/…8592001.html

        0 0
        • Smazaný účet  

          tohle ale asi moc není použitelné jako čelovka…nebo jaký to má úchyt na hlavu?

          0 0
          • Delkim  

            dá se k tomu dokoupit

            potřebuješ ale mezikus, helmu :)

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Nebo zhotovit díru odpovídajícího průměru. Serža by asi řekl „kalibru“.

              0 0
        • vasek80  

          Mě se líbí ta M300. 700lm po dobu 2 hodin. To je tak akorát na řídítka na cestu do lesa v kombinací s čelovkou. Ty turbo režimy jsou jen na chvilku, ale i tak to je takové EDC k autu kolem baráku a tak.

          0 0
          • Delkim  

            M200 dneska dorazila, je to nářez.

            Magnetické dobíjení, voděodolná atd......

            A svítí neskutečně.

            0 0
    • vasek80  

      Zkoušel jste někdo voděodolnost Skilhunt H03? Včera jsem ji dal malému do vany a za chvilku byla za sklíčkem kapka vody. Vyschnula a dobrý, možbá byl málo dotažený rám sklíčka. IPX-8 je do 5 metrů, no ta má zvládla 15cm. Už to více zkoušet nebudu, na potápění mám jiná světla a déšť ji vadit nebude.

      0 0
      • Smazaný účet  

        neplaval jsem s ní, ale zmokl jsem s ní fest a dobrý…

        0 0
      • gollum  

        U Skilhuntu jsem vodotěsnost nezkoušel, ale Armytek jsem dal na hraní synovci do vany… :-)

        0 0
    • jIrI___  

      Měli byste tip na nějakou čelovku do 500 Kč? Použití denně na asi 800 m chůze po neosvětleném a v zimě namrzlém chodníku, takže nic náročného (vzhledem k tomu i ten cenový limit). Čím méně režimů, tím lépe, USB nabíjení a musí být z českého eshopu.

      0 0
      • vasek80  

        Hele řešil jsem něco podobné pro matku na venčení psa. Nakonec dostala normální baterku, ale koukal jsem na tu GP a Decathlon

        https://celovky.heureka.cz/…eries-phr15/#…

        https://www.decathlon.cz/…8485461.html

        A u nás v elektře prodávají normální číny pod značkou Emos, Solight aj… všechno za pár stokorun. A ještě jednu hezkou měli v Lidlu, ale na lidlshopu jsem ji nenašel.

        Šel bych do Decathlonu

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Nedávno jsem odkazoval Sencor za stovku z Planea.

        0 0
      • Paja  

        https://www.decathlon.cz/…8577503.html

        Vzhledem k pidivelikosti to sviti slusne, na chuzi po neosvetlenem chodniku rozhodne.

        0 0
        • jIrI___  

          Rovnou jsem pro tu čelovku z tvého odkazu zašel a vzhledem k ceně příjemně překvapila. Maličká (na fotce srovnání s HL32R a Swift RL), velké plus za logické řazení režimů (červené světlo na prvním místě se moc často nevidí) a jednoduše plynule nastavitelný jas je už jen perlička na dortu. Osobně by mi trošku vadil relativně ostře oříznutý kužel (ale je dostatečně široký) a nažloutlé okraje. Taky plasty působí oproti těm dvěma zbývajícím čelovkám poměrně křehce.

          Mínusový bod dávám za to, že na jednom kusu šlo špatně mačkat tlačítko (což jsem zjistil doma), a naopak plus dostane Decathlon za bleskurychlé vyřešení, kdy mi slečna na prodejně jen donesla nový kus a reklamační papíry že si sama vyřeší později.

          Procházel jsem dneska půl dne internety, ale v té ceně do 500 Kč jsem nenašel konkurenci, která by měla USB nabíjení a 100 lm. Tam, kde ceny čelovek z Decathlonu končily, tam ceny u renomovaní výrobců začínaly :))

          0 0
      • jIrI___  

        Díky za tip na Decathlon. Vůbec mě nenapadlo se tam podívat a ty čelovky vypadají na dané použití ideálně. Pokud zítra nezavřou, zajdu to tam omrknout :)

        0 0
      • Shaby  

        Na to mi stačí dioda na telefonu :)

        0 0
    • jIrI___  

      Měli byste tip na nějaké pracovní světlo do dílny? Podmínkou je silný magnet k přichycení kamkoliv, polohovatelný reflektor s širokým kuželem (takže asi COB) a USB nabíjení, cena do 500 Kč. Napadá vás něco takového?

      0 0
    • mr.antik  

      Máte nějaký typ/zdroj co nejlepších 18650 aku? Čina nebo CZ, budu brát tak 4–8 ks max.

      0 0
      • Kalic  

        Co znamená „nejlepší“? Co největší kapacita? Nebo to má umět dodávat velký proud? Nebo maximální kapacita při daném proudu? Protected/unpro­tected?

        0 0
        • mr.antik  

          Protected, pro účely napájení různých svítilen okolo maxima 1200lm (na 1 članek), co největší kapacita cca při 50% zátěži.

          Proudy netušim, výrobci světel tohle moc neuvádí.

          0 0
          • Kalic  

            To znamená co největší kapacita při dejme tomu 1.5–2A proudu. Asi nejlepší zdroj k orientaci ohledně článků nebo nabíječek je tady

            Potřebné parametry jdou naklikat v téhle tabulce

            Při takhle relativně malých proudech se dá koupit klasika Panasonic NCR18650b protected s nominální kapacitou 3400mAh. Ty dlouhodobě používám. Jestli bys netrval na „protected“, tak se o něco víc dá vymáčnout z NCR18650G (nominálně 3600mAh). Články jde sehnat jak na ali (nižší cena/riziko fake/problematická záruka), nebo i u nás.

            Podle toho Dána, který má to testování článku fakt propracovaný, ale vychází asi nejlíp Keeppower články ale vlastní zkušenost nemám. Kdybych teď kupoval nový články, asi bych je zkusil.

            Ještě je dobré pohlídat si jestli nepotřebuješ vystouplý knoflík na plusovém pólu, některé čelovky to vyžadují (ale dá se to ošetřit magnetem). A taky pozor na celkovou délku článků, některé protected jsou na některé použití moc dlouhé.

            0 0
            • mr.antik  

              Aku použivám na vše možné tak raději protected…

              Čili NCR či Keepower z Fastech.com by mohly byt jistota?

              0 0
              • Kalic  

                NCR18650b by měla být jistota, INR18650–35E taky. Obojí za slušnou cenu. Otázka je, jestli seženeš protected INR18650–35E, nevím jestli je Samsung přímo prodává jako protected, vidím je jen na banggood a možná tam protection jen někdo bastlí. Fasttech by měl být ok, ale koukám že tam prodávají Liitokala, což jsou přebalený Panasoniky. Kdysi jsem kupoval Panasoniky nebo liitokaly i na ali a vždy ok.

                Keeppower – o chlup větší kapacita než NCR18650b za celkem dost příplatek. To jsou taky přebalovači, zřejmě vezmou NCR18650G a připájí protection.

                0 0
                • Kalic  

                  btw to samé co keeppower (NCR18650G + vlastní protection) dělají i např Fenix nebo Nitecore.

                  0 0
                  • Georrge  

                    Zajímavě vypadají i protected 3500mAh baterie z kaidomain . Jsou za super cenu (zvlášť při koupi 2ks) a nehrozí, že to budou fejky jako z aliexpresu. Mají tam i jiné, také zajímavé baterie za slušné ceny.

                    0 0
                    • Kalic  

                      Problém s tímto je, že nikdo nic o těchhle článcích neví. Nedá se dohledat žádná recenze. Ani nejsou informace, od kterého výrobce berou (sami 100% nevyrábějí). Takže velká neznámá. Kaidomain je podle mě na podobným levelu spolehlivosti jako ali. Když si vybereš články na ali a v review od kupujících je dostatek fotek z měření reálné kapacity, tak je to docela jistota.

                      0 0
            • Kalic  

              No když ještě koukám na ty testy tak Samsung INR18650–35E vychází ještě o chlup líp a nebudou tak drahé jako Keeppower. Ale rozdíly nejsou velké, Panasonic nebo Samsung. Keeppower používá zřejmě NCR18650G a jen nabastlí protection.

              0 0
          • Ice601  

            A proč protected?

            Já beru tady:

            https://m.vaprio.cz/…mah-20a.html

            Beru tam ty LG a Sony.

            Edit: už jsem viděl používáš na vše tak proto protected.

            0 0
    • vasek80  

      Nevíte jestli se dá koupit pryžová čepička vypínače na Skilhunt H03? Malej si s ní hrál a nějakým způsobem mi ji asi nehtem rozerval.

      0 0
      • drood  

        Zkus KD, něco by pasovat mělo. Originál bude asi dost problém. http://kaidomain.com/…one-tailcaps Nějaké doma mám, ale jestli ty správné na Skilhunt, netuším…

        0 0
        • vasek80  

          Jo dík, já také mám ještě něco ve sklepě jako pozůstatky bastlicího období, ale nejsou průsvitné pro informační LED. Teď mi ji malej ještě k tomu někam založil, takže snad ji najdu a pokusím se rozebrat. Něco pasovat snad bude.

          0 0
    • Tarky  

      Já pořídil tuhle Nitecore HC65. Zatím velká spokojenost.

      0 0
    • Bikeruno  

      Čau. Nemáte někdo zkušenost s čelovkami Armytek. Po Pelzlu bych vyzkoušel i něco jiného. Parametry mají luxusní. Ale cenově přemýšlím, jak je mohli takhle levně udělat. Ani nemůžu dohledat, odkud jsou. V Čr jsem je zatím moc neviděl, ale známý z PL si nemůže vynachválit. Co říkáte, má někdo?

      0 0
      • Raf  

        Mám 2 roky Wizard pro v3 xhp50 a dělá co má. Jen to je obyčejná baterka, žádné seřezání kuželu apod. nemá. Vozím ji na helmě a prostě koukám do strany když jedu někde, kde bych mohl oslňovat.

        0 0
      • gollum  

        Mám 7 roků na běhání, ročně přes 300 hodin v režimech přes 350lm (+nízké režimy, které nepočítám). V prvních 3 rocích jsem ji 2 reklamoval kvůli elektronice (2× výměna za nový kus), od té doby funguje naprosto bezproblemu a jsem s ní spokojený. Takže moje doporučení je mít to na reklamaci blízko a ať je to spolehlivý prodejce…

        Na běhání mi vyhovuje šířka a rozmístění světla v kuželu. Ovládání je jedno pro mě z nejlepších se kterými jsem se setkal.

        Pokud bych si měl kupovat čelovku na běhání teď a hleděl jsem na cenu, tak bych si pořídil skilhunt H04 (CRI90), z Číny se dá pořídit za cca. $35.

        0 0
        • Forester  

          Jj, ten Skilhunt potvrzuju. Za mě nedostižný poměr cena/výkon. Při porovnání Fenix HM61R a Skilhunt H04NW nevidím dvojnásobný poměr ceny. Lepší barva světla u Fenixe je výhoda, ale i NW se dá přežít. Měl jsem objednaný i Skilhunt 04 CRI, ale dorazila verze 04R CRI. U ní je barva světla OK, ale vadí ty kruhy, v rámci kterých to svítí. Možná zkusím ještě jednu objednávku, snad už to pošlou dobře :-).

          0 0
        • Bikeruno  

          Díky všem za info a recenze. Nakonec jsem do toho šel a pořídil Armytek Tiara C1. První dojem. Přepínání režimů je fakt logické a jednoduché, rozptýlený kužel světla super. Nabíjení magnetickou přípojkou praktické. Vodotěsnost bude pravda, protože ségřino děcko si ji nenápadně odneslo na koupání. V terénu zatím jen párkrát, tak uvidíme, jak se osvědčí po roce, dvou.

          0 0
    • dada  

      Tak sem taky nakoupil, pozkoušel. Takže taková malá nerecenze:

      Klarus verze plus:

      https://www.led-expert.cz/…ka-d2085.htm

      Jako fakt krásný provedení díky kterému si obhájí svou cenu. Dokonale sedí člověk o ní neví, svítí, lze vybrat teplou i studenou…a výdrž sem ještě neotestoval protože pořád svítí. Takže požadavky splnila.

      Ale výhrady bych měl: čelovka se neustále přepíná do šetřícího režimu. Cca po dvou minutách. Vzhledem ke kapacitě baterie bych ocenil i možnost fullpawrfurton ale nepřišel sem na to jak… Návod sem nečetl.

      Druhá výhrada: Verze plus je prakticky nedostupná. Dostával sem ji z ledexpertu natřikrát, prakticky vždy hrozí že dostanete verzi Pro která má jen nevýhody a podle mě se nevyplatí…

      No a překvapení dne je koupě pro děcka a kvůli postovnymu zdarma – tenhle sup:

      https://www.led-expert.cz/…30-d2297.htm

      No co na to říct – nestojí skoro nic, svítí jako kráva studeně, taky drží, krásně sedí. Za ty prachy bomba, doporučuju.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ad fullpawfurton … CHLAZENÍ! Klarus tady nutně dojíždí na svůj kompaktní a elegantní design.

        Sice má potenciálně na takovýto provoz kapacitu baterie i teoretický světelný výkon ledek (600 lm), ale prostě není fyzikálně možné, aby takovéto uhlazené plastové (?) tělo dostatečně rychle odvádělo a vyzařovalo vznikající zbytkové teplo u vysokých světelných výkonů, takovým malým povrchem. Když jsi v tísni, zeptej se návodu!

        Klarus bude někde kolem 100 lm/W a na teplo přemění cca 2/3 příkonu.

        Kovový žebrovaný Lucifer M6 (proti Klarusu hnusný a obrovský) ze dvou identických čipů uchladí trvale v klidu dle údajů výrobce režim MID 410 lm, v pomalém pohybu a relativním chladnu (nebo mlze) dá ze zkušenosti trvale i HIGH 850 lm (při chůzi), na podzim/v zimě celkem v pohodě dlouhodobě i BOOST (nebo při jízdě na kole i v létě), což je ten Tvůj „fullpawrfurton“. Při maximu 1700 lm to pak vychází na 850 lm/čip. Takže na HIGH vlastně běží na 50% reálného maxima, na MID někde kolem 24%. Adekvátně tomu by měl Klarus dlouhodobě uchladit něco jako 150lm, tedy jeho MEDium.

        Silva cross trail 3X (plastová, žebrovaná s relativně velkým povrchem, „s drátkem“) potřebuje rychlý běh nebo raději jízdu na kole/běžkách, aby uchladila dva nejvyšší režimy (regulovaný HIGH a boost, obojí tuším 400 lm, v boost běží oba reflektory vždy naplno, high mezi nimi mění distribuci podle naklopení reflektoru). Jen nesmí být kolem moc teplo :-).

        Kovový žebrovaný placatý Solc se šesti ledkami údajně uchladí i 1000 lm (protože jen při 5 W příkonu), obdobně na tom asi bude Lupine a pod. A to jsou (tepelné) účinnosti u vícečipových řešení ještě o dost jinde, ledky neběží na nominálním nebo dokonce maximálním výkonu.

        Když dlouhodobě velké výkony z kompaktních rozměrů, tak prostě nutně kovové tělo. A lépe více ledek s dobrou elektronikou.

        0 0
      • Motyll  

        Díky za potvrzeni SupFire. Chci ji sám pro sebe na (příležitostné) běhání.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Kolegové,

      mám tu offtopic… je tu spousta LED expertů tak se zeptám

      v práci je potřeba výkonné ruční (přenosné) LED svítilny. Podmínka musí být nabíjecí, Rozpočet do 15000,–

      můžete poradit co koupit?

      např.

      https://www.svitilny.eu/…od_1027.html

      https://www.fotopasti.cz/…der-25000-lm?…

      0 0
      • Aduldinho  

        Mazec děla, to fakt vozit nebudu, tím bych zabil všechno živé :-)

        0 0
    • ELx  

      Nějaké novinky v čelovkach ?

      Potřeboval bych celovku na práci. Takže hodně široký kužel. Dosvit ani super vykon neni potreba. Hlavne aby to neco vydrzelo.Dobíjení přes USB.

      Ali nebo někde jinde?

      0 4
      • vili  

        já stále chlapům kupuju toto a max spokojenost:

        https://www.kronium.cz/…od_2217.html

        2 0
      • jmaselnik  

        Dneska už bych nebral jiné nabíjení než USB-C. Pořídil jsem tento Fénix: https://www.kronium.cz/…od_2411.html a jsem spokojen. Na běhání stačí široký kužel, s dálkovým se dá jet i rychle na kole.

        0 0
        • sodek  

          Dobrá laterna. Tohle už je přece jen novější generace, jiný článek, jehož nekompaktnost vzadu na hlavě už může někomu vadit. Tedy v té neuniverzálnosti bez klipu, ve dvojdílnosti. Taky o litr dražší. Určitě někomu stačí i starší systém.

          0 0
        • dydy  

          Nevidím důvod, proč s tímhle běhat. Něco většího než malou ruby bych si teda na běhání nepořizoval.

          0 0
      • Paja  

        Pokud není potřeba super výkon, tak Fenix HM51R Ruby

        Proti čelovkám na 18650 je ještě znatelně lehčí a příjemnější na hlavě.

        1 0
      • Forester  

        Záleží, kolik do toho chceš dát. Mám jak výše zmíněného Fenixe, tak Skillhunt H04 i H04R. Stojí polovinu, já jich bral více, tak cca třetinu Fénixe a užitná hodnota výborná. Nemá červené světlo, magnet ano.

        A pak z těch dražších Zebralight.

        0 0
        • sodek  

          Subjektivně – magnet na Skilhuntu (H300) je o něco slabší, než třeba na Armyteku.

          0 0
          • gollum  

            Já jsem musel dát magnet z Armyteku pryč, nedal se s ním moc dobře běhat orienťák… :)

            (S magnetem ve Skilhuntu se běhat dá…)

            0 0
    • Tatut  

      Ahoj co by jste koupili dítěti za čelovku? 6 let.

      Něco s integrovanou aku. Spis tepla žlutá.

      Na chození kolem domu a tak.

      0 0
      • Pytlik  

        Decka maji uz par let tyto z Decathlonu, je mala a lehka. Ale tehdy stavala tusim 250 korun. Dnes uz je to imho za tuto cenu moc drahe.

        https://www.decathlon.cz/…_/R-p-307266?…

        0 0
        • mr.nikdo  

          Taky Dec, tam pod Pytlika.

          Kluci maji tyhle https://www.decathlon.cz/…_/R-p-302568?…

          I vic barev – rozliseni.

          Teplost barev – spis studena.

          0 0
          • Tatut  

            .

            0 0
          • Tatut  

            Ok já právě nemám moc představu jak ,málo’ svítí těch 100 lumen. Ale je pravda že dětem na ztracení to musí stačit ;)

            Tato je zajímavá mà i led vzadu

            Ale 3× AAA

            https://www.emos.cz/…m-65m-3x-aaa

            0 0
            • tonik666  

              Pokud to tech 100lm opravdu da, tak to bohate staci.

              Mam celovku co da 750lm, ale bezne svitim modem co ma 60lm a 45lm.

              A pokud je fakt tma, tak sviti i 0,4lm mod:)))

              0 0
            • mr.nikdo  

              Ja chtel nabijeci, abych porad nehazel baterky.

              Pro deti to sviti dost. S Fenixem jsem to neporovnaval.

              Jestli mas moznost, zajed si tam a podivej se. Maji vystavene kousky.

              0 0
        • Martinson  

          Doporučuji i za 500. Mám několik dražších (Fenix, Nitecore, Petzl), ale tahle je úžasně lehoučká a skladná a na spoustu aktivit svítí dostatečně. I vydrží. Třeba na bikepacking jí beru ke světlu na řidítkách.

          0 0
          • Hrabex1  

            jestlice nema regulaci a neni waterproof – nikde nepisou, ze by bylo, prijde mi 500 hodne.

            0 0
          • Tatut  

            Ano dnes jsem ji koupil.

            Zkousel jsem i ty levnejsi za 350 ale jsou moc obrovské. Na detske hlavě jako nádor tato malinka je lehoucka a i ten Pašek je tenčí a vzdusnejsi… Na to občasné použití bude stačit a hlavně má i červené svetlo…

            0 0
      • jIrI___  

        Cokoliv… Pro děcko bude asi důležitá nerozbitnost, jistotou by mohl být Fenix HM50R Ruby

        1 2
        • Pytlik  

          To bych rekl, ze je to pro decka na ztraceni uz asi trochu zbytecne. Ale mam ji pro sebe a s drzakem i jako cyklosvitilnu a je to fajn celovka.

          0 0
          • mr.nikdo  

            Souhlas.

            Plus ten hlinik vydrzi, ale u ditete ma za mesic ostre hrany (jak to pada na zem).

            Na to kolo – nemas nahodou tu vetsi?

            0 0
            • Pytlik  

              Ne, mam tuhle. Zas tak moc casto v noci nejezdim a mivam to s sebou na dojeti pro pripad, ze bych zatmel. Je to male, lehke, docela i vydrzi a ma rozumny dosvit. Drzak je gumovy a na suchy zip. Namontujes to z batohu za 5 vterin a jedes…

              0 0
              • mr.nikdo  

                Ja mam tu vetsi (61) a za mne top „univerzal“.

                Proto jsem se nebal tolik za ni dat.

                0 0
                • miche  

                  Mám taky 61 ale nadšenej nejsem, jako výkon dobrej, ale na helmu už dost těžký a na řidítka jsem ještě neobjevil nějakej solidní držák, něco jako na fotce …

                  0 0
                  • mr.nikdo  

                    Mam klasickou kostku z Ali – 2 suchace.

                    Na stojaka a uplne v pohode :)

                    A jasne – neni to cyklo Fenix, ci jina specialka.

                    0 0
                    • tonik666  

                      klasicka kostka na 2 suchace je nejlepsi.

                      je gumova, tlumi, a svetlo napric se tolik neklepe

                      1 0
                      • miche  

                        OK, díky za postřehy.

                        0 0
                      • mr.nikdo  

                        Kdyz se toci – sup brzdovy cistic a za mokra utahnout.

                        Na jednom kole je uz pevne Bzz paskami.

                        0 0
                  • jIrI___  

                    Na fotce to vypadá jako moje kolo a držák je za pár šušňů z Ali :). Chtěl jsem ti poslat přímo odkaz, ale prodejce ho bohužel už nemá v nabídce. 3D tisk by mohl být řešením, ten držák není nijak tvarově složitý.

                    1 0
                  • Sistematicx  

                    Ja ji vozim v tomhle drzaku a neni to tak tak zle.

                    1 0
                    • miche  

                      Jo takto to vozím taky, ale přecejen bych šel do nějaký lehčí dneska.

                      0 0
                  • HadVoe  

                    ten fenix plechovy drzacek celivky pripevnuju primo na rodla suchym zipem. minimalisticke a drzi.

                    0 0
          • Vilém  

            Bral jsem ted Sofirn HS10, Za ty penize zatim spokojenost veika.

            0 0
            • Pytlik  

              To vypada na inspiraci vyse uvedenym…;-)

              0 0
              • Vilém  

                Primarne mam Fenix jako volbu c.1, ale za ty penize, co ty svetylka staly ted pri Black Friday, jsem neodolal a koupil od nich asi pet ruznych modelu.

                0 0
            • tm  

              Mám také SOFIRN na běhání po suchu i na lyžích a funguje skvěle. Je bytelná a snadno se ovládá, takže i pro děti OK.

              0 0
              • filipes  

                Dobrá zpráva, malá dcerka ji dostane k vánocům, Ali Black Friday mě stál dost peněz, měl jsem pocit, že jsou to real slevy.

                0 0
        • Tatut  

          To je asi trochu overkill… nebo? :D

          0 0
    • filipes  

      Prošel jsem thread a překvapilo mě, že nikdo nezmínil Nitecore HU60 https://flashlight.nitecore.com/product/hu60

      Flood i spot se dají namixovat dle potřeb, na běžkách kovové tělo uchladí turbo dlouhodobě.

      Napájení z jakékoliv PD powerbanky, používám 5000 na dojezd za tmy, 10 000 na delší večerní jízdu, dneska úplná komodita.

      100% flood je super na práci.

      Na běžkých funguje super, powerbanka v kapse nemrzne, používám i na klasiku s větším podílem flood.

      Z alíku vyjde na necelých 1500, což myslím nemá cenovou konkurenci.

      Dálkové ovládání je bonus, 1000+ lumená protijedoucím pálit do očí nechci…

      Jediný „nedostatek“ je robustní a tvrdý přívodní kabel, který je poměrně neskladný a někdy je cítit.

      0 0
      • tonik666  

        Z praktickeho hlediska bych nic s kabelem uz nechtel

        navic neni uplne lehka

        4 0
    • pocestny  

      Mohl bych doporučit Nitecore NU31. V česku kolem 1200 Kč, v číně kolem 730 Kč, kámoš ji našel někde v polsku za 1000 kč, ale nedostal k ní bílý difusor. Ta moje „z číny“ byla po týdnu doma, podle obalu přišla z Holandska.

      Spec: kolem 100g, hliníkové tělo, USB-C, velký akumulátor, červené světlo dostatečné na běžnou činnost, hlavní světlo má poměrné úzký kužel světla, Podobný model je NU35, řekl bych, že má o něco širší kužel hlavního světla. Při turistice a kolem ohně nejvíc používám tu diodu s širokým osvitem. Netuším, jakou to má výdrž, dva dlouhé večery u ohně v mrazu sebralo z baterky jen čtvrtinu.

      Jediná nevýhoda Nitecore je zbytečně komplikované ovládání. No, dá se na to zvyknout. Intenzitou světla o dost překonává čelovku z Decathlonu (cca stejná cena, 750 Kč).

      1 0
    • RadekHubl  

      Ahoj, sháním malou, lehkou (méně výkonnou) čelovku.

      Na běh/běžky/pod­zemí/přilbu mám Fenix HP25R, na řídítkách mám Fenix PD36R a nyní sháním něco malého, lehkého (dobíjecího).

      Rád si připlatím za kvalitní kousek, ideálně kdyby byla někde kolem 50g.

      Díky za doporučení RH

      0 0
      • Paja  

        Malá a lehká je Fenix HM51R Ruby má ale 80 g.

        Kolem 50 je dost málo, to má tak ta nejmenší plastovka z Decathlonu, na kterou je odkaz o něco výš.

        1 0
      • jakub_kencl  

        Mám Petzla , ale taky 86g. Vozím ho na přilbě a používám na svícení při zastávkách. Je na 3×AAA nebo na tu jejich dobíjecí baterku Mám ji 2 roky a spokojenost. původně jsem ji bral kvůĺi červenému světlu a používal jí při astronomii, ale teď už jezdí trvale na přilbě :-)

        0 0
        • Aduldinho  

          Zdar, jak máš toho Petzla připevněného k tej přílbě?

          Předem díky za link popř. foto s držákem ;-)

          0 0
          • jakub_kencl  

            Žádný držák, normálně na hovado. Sundat tu čelenku a drc páskama to chytit k helmě :-)

            0 0
            • Aduldinho  

              Ahá, tak to jsem měl loni takto přichyceno, ale včetně tej čelenky :-)

              0 0
      • marshalll  

        Zdar, dotaz stran toho Fenixe HP25R, jak to přiděláváš na přilbu? Já ji mám taky a zkoušel jsem ji cvičně na přilbu přidělat a s tou helmou mi to přišlo jak kovadlina na hlavě. Ale nijak jsem to projet nezkoušel…

        0 0
    • filipes  

      Dorazila malinká Sofirn HS10 za 18 USD. https://www.sofirnlight.com/…dlamp-1100lm?….

      Na to jak málo stojí, tak působí velice kvalitně, lze jej nabíjet za chodu nebo provozovat bez baterie a napájed přímo z USBC – důležitá feature čelovky s malou aku. Odvod tepla vypadá velmi efektivně do celého hliníkového těla, možná na běžkách uchladí turbo mód dlouhodobě…

      1 0
      • jezo  

        Cina uz kopiruje Cinu. :) To vypada jako slusny obsleh Fenixe. Kazdopadne velice sympaticka, pokud tak bude i fungovat, tak pro nas uzivatele jen dobre. Mas uz otestovane, jak dlouho to Turbo realne vydrzi? Protoze dle vetsiny testu celovky s takovouto malou baterii vydrzi v „turbo“ rezimu par vterin a pak postupne vyklesaji na cca 400 lumenu, kde uz se dokazou udrzet delsi dobu.

        0 0
        • filipes  

          Opravdu málo které čelovka uchladí 1000 lumenů dlouhodobě, navíc to má při tak velkém výkonu velkou spotřebu a je potřeba velký a externí aku pack. U tohoto prcka mi přijde cca 400 lumenů dlouhodbě super výkon. Při turbu celý alu korpus horký a pak jde jen o to to externě uchladit. Plastové čelovky se přepnou do nižšího režimu bez šance to ze vnějšku uchladit.

          S interní baterkou do hodiny jako nouzovka pro dojezd za tmy, na delší akce jen s externím USB napájení. Případně jako doplňkové světlo někde u pasu, ať to svítí hezky pod nohy.

          0 0
          • Atilla  

            Minimálně je divné, že na turbo má jen o malinko nižší vydrží než na 400lm. Ale Fenix taky kecá;)

            0 0
          • jezo  

            Prave. Hledal jsem nejakou malou, co by mela vic nez tech 400, ale u vsech znacek to dopadlo stejne. Chlubi se vykonem, ale realne to (krome Lucifera, ktery je cenove jinde) neuchladi a z male baterky nenakrmi. Takze vyssi vykon vzdy jen na par (desitek) vterin. Ale jak pises, vzhledem k velikosti je 400 super a vetsinou to i staci.

            0 0
            • Tatut  

              Kolik g to má?

              Ja to na té stránce nenašel. Ideálně váha bez čelenky.

              0 0
              • jezo  

                Nevim, kterou myslis. Jestli Sofirn HS10 z odkazu vyse, tak tam pisou 37 g bez baterie (a tipnul bych si, ze i bez popruhu, viz foto). Podobna Fenix HM51R Ruby V2.0 ma 80 g vcetne popruhu a baterky (bez baterky 61 g). Ono je to vsechno na jedno brdo. Kovove telo, akumulator, ledka, trocha elektroniky. Neni tam uz prostor na ubrani gramu.

                0 0
                • Paja  

                  U HM51R jsem navážil 41 g, popruh s držákem 22 g + aku 18 g.

                  0 0
                  • Vilém  

                    HS10, v konfiguraci celovka, ma vcetne dodavaneho aku 82g.

                    0 0
          • filipes  

            HS10 jede naplno i čistě napájená z přes usb-c z mobilu, stačí kablík a člověk má v kapse rezervu na X hodin high výkonu.

            0 0
            • jezo  

              Aha, to je super, takova konfigurace me nenapadla.

              0 0
    • ammix  

      Test čeloviek:

      https://youtu.be/602C7B7wfSA?…

      .

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.