Dvě 18650 čelovky

Přidat foto

Tady jsou oba kousky. Nahoře Boruit D10, koupen na alíkovi za $10.55 bez akumulátoru, dejme tomu že se solidní 18650 by to vyšlo tak na $14. Dole pak Nitecore HC65, koupen tamtéž za $46.47 i s firemním akumulátorem.

Začněme u dražšího Nitecore. Tělo působí robustním dojmem, vpředu se vyjímají dva reflektory. Hlavní vlevo s čipem CREE XM-L2 U2, pomocný vpravo s trojicí LEDek - signální modrou, teple bílou s širokým rozptylem, a červenou pro delikátní přisvěcování. Ovládání je řešeno pomocí spínače na boku, který je dvoustupňový s “půlklikem”. Přes množství funkcí je ovádání jednoduché a rychle jsem se v něm zorientoval.

Modrá signální LEDka po vložení akumulátoru vybliká jeho napětí (blik blik blik ….. blik blik blik blik … = 3.4V) a slouží taky jako kontrolka nabíjení, a lze zapnout její neustálé blikání - asi aby bylo vidět, kde odložená čelovka leží.

Červené světlo (cca 11lm) můžete použít, když chcete zachovat noční vidění nebo nechcete být moc viděni. Za mě je červené světlo hlavní selling point téhle čelovky a dělá ji univerzálnější. Lze použít v nouzi jako zadní blikačku. Vedle toho je ještě teple bílá LEDka (cca 26lm), použitelná buď právě pro její odstín, nebo pro široký rozptyl, širší než hlavní reflektor.

HC65 i s popruhem. Popruh je i přes temeno hlavy a je velice robustní, na něm se evidentně nešetřilo. Na hlavě sedí perfektně a pevně. Tedy v rámci kategorie čelovek s 18650, na běhání tyto čelovky moc nejsou.

Fotky z venku dnes nic moc, byla mlha. Hlavní reflektor má odstín jemně do žluta. Rozptyl je řekl bych na čelovku optimální, dostatečně široký tak, aby zabral skoro celé zorné pole, a přitom hlavní kužel je docela silný, aby “dohodil” i trochu do dálky. Turbo režim má cca 1000lm, ale brzo dělá step down na High, což je tak 500lm.

A tady je jeho budget-friendly kolega Boruit. Žádné ledky navíc, jen hlavní reflektor s fake XM-L2. Konstrukce působí i něco málo méně robustním dojmem, ale i tak je v pohodě. Na boku je spínač. Ovládání je velmi jednoduché a přímo lze volit jen 2 režimy - Medium a High. Ale možná je to asi všechno, co člověk po čelovce potřebuje. Prostě buď sviť málo, nebo hodně. Mě se to líbí a vyhovuje mi to takhle. Nicméně trochu složitěji se pak jde doklikat i do dalších režimů.

Boruit s popruhem. Tady je podle mě hlavní nedostatek. Popruh je tenší, a nedrží na hlavě úplně na 100%. Temenní popruh je asi u těchhle těžších čelovek potřeba. Není to úplně katatrofa, ta čelovka na hlavě v podstatě drží, ale při delší chůzi se bude pomalu sunout dolů, nemluvě o nějakém poskakování nebo běhání. Takže čelovku to chce při používání občas na hlavě srovnat. Co je na tomto popruhu dobré je nastavování sklonu čelovky, což se dělá přes zoubky a funguje dobře.

Takhle Boruit svítí. V testech mu naměřili cca 500lm v High režimu. Kužel je se standardním reflektorem o něco užší než má Nitecore, hranice kuželu zasahuje do zorného úhlu. Chtělo by to o trochu širší záběr. Barva světla je studená bílá.

Rozborka Boruita. Tady bude asi jeho silná stránka, a to uzpůsobování, výměna komponent - kontroléru, ledky, optiky. Vše je dobře přístupné. Dole vlevo je 20mm TIR čočka, která se mi válela doma, a po jemném zbroušení šla použít místo standardního reflektoru.

Tady je Boruit s alternativní TIR optikou. Oproti standardnímu reflektoru má širší a rovnoměrnější rozptyl. Tenhle konkrétní kousek optiky produkuje oválný kužel, což se k čelovce hodí.

Rozdíl v konstrukci je patrný na tloušťce pláště, Nitecore je poctivý kus hliníku.

Nabíjecí konektory: Obě čelovky mají micro usb přístupné po odšroubování čepičky se spínačem. Zde vyhrává Boruit, protože jeho čepičku nelze oddělit, a tudíž ani ztratit.

Nitecore je o něco kompaktnější, ale o krapet těžší, kvůli ledkám navíc a robustnější konstrukci.

Celková hmotnost. Nitecore je celkově o dost těžší. Většinu rozdílu dělá lepší popruh, ale je to dobře investovaná hmotnost.

Dnes je nejdelší noc v roce, tak mě napadlo sem dát stylově něco o světlech :-)

Sešly se mi doma dvě zajímavé čelovky. Každá je z jiného cenového levelu. Jedna je řekněme střední třída, nebo možná její výrobce pošilhává po top třídě. Druhá patří naopak k tomu nejlevnějšímu, co lze koupit. Obě spojuje typ akumulátoru – dnes nejrozšířenější typ článku, 18650. Ani jednu z čelovek nemám důkladně odzkoušenou, píšu teď spíš o prvních dojmech, a o porovnání těchhle dvou. K oběma lze dohledat detailní recenze na fundovaných flashlight fórech.

Celkově lze říct, ze mě ani jedna čelovka nezklamala. Nitecore je kvalitní kus svítilny a je perfektně použitelný tak jak ho koupíte. Trošku zamrzí drobnosti – oddělávací čepička při nabíjení, a pak – když chci použít ne-originální 18650 článek, tak plus pól musím nastavit magnetem. Ale to jsou fakt jen drobnosti.

Boruit taky není špatná čelovka, ale není tak vychytaná a její nedostatky jsou větší. Hlavně ne moc dobře držící popruh, a užší světelný kužel. Řekl bych, že Boruit je dobý buď pro někoho kdo chce ušetřit. A taky pro bastlíře, kteří budou chtít vytunit alternativní popruh, optiku, a možná i LEDku nebo driver. A tunit se dá Boruit dobře, díly jsou na alíku levně k dostání. Právě k tomu se chci taky dostat, když tak po tuningu zveřejním nějaký update.

(vloženo 23.12.20)

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
Pessinger
Pessinger

25.12.20 10:44

Pěkná recenze dík

Reagovat
kadlec
kadlec

23.12.20 18:19

Mam tu levnou a za ty prachy cajk. Ten popruh se sice obcas sam povoluje, ale mel jsem ji i na bezkach a nebyl problem. Sviti to celkem fajn a vydrz taky dobra. Ja mam optiku se zoomem, takze se to malinkato nastavit. Pri ty cene jsem spokojenej.

Reagovat
honzabike
honzabike

23.12.20 17:04

18650 čelovky a vůbec tyhle svítilny jsou prima. Líbí se mi na nich že dobíjecí baterie jde vyndat a není tam napevno. A tyhle články jde zadarmo vytěžit ze starých baterií noteboků.

Reagovat

Další galerie z kategorie

bmx20 2
bmx20 4
hawrda 20
strasny_jester 3
kolo.bazar 5
paw_jh 19