• Tomkac

    Čaute, mám doma čelovku fenix hl60r a chtěl bych do ní mít více náhradních baterek… můžu do ní strčit jakýkoliv nabíjecí akumulátor 18650 ??? Pokud máte zajímavé tipy a odkazy na solidní baterie s nejlepším poměrem cena/výkon tak budu moc rád..

    0 0
    • atty  

      Hlavně nekupuj nic „neznámého“ s deklarovanou kapacitou nad ca 3500 mAh – více se prostě do článku této velikosti dnes nacpat nedá (dá, ale články se pak nabíjejí třeba na 4.35V – článek to musí „umět“ a musí na to být nabíječka s tímhle cílovým napětím). Články s vyšší kapacitou a značek jako LG, Panasonic, Sony, Efest.. je v tom rozdíl mezi jednotlivými typy článků i od jedné značky, ale u téch s vyšší kapacitou je to obvykle dobré a na tuhle čelovku nepotřebuješ nějaký extra velký proudy, spíše reálnou kapacitu.

      0 0
    • Tomkac  

      můžu tam klidně narvat třeba i tohle??? https://laskarduino.cz/…baterie.html

      0 0
    • MirosPikos  

      Kup Panasonic z gearbestu s ochranným obvodem. Jsou nepatrně tlustší a nekloktaj.

      0 0
      • Roxteedy  

        Ochranny obvod nepotrebujes, pokud to dokaze nabijecka. Ale pravda, je to sichr.

        Doporucuju koupit u avacom.cz Jsou to profici. Mozny s nima prokonzultuj i ten typ.

        0 0
        • atty  

          Tak na nákup článku 18650 bez potřeby nějakých razantnějších proudů (na tu čelovku to nepotřebuje) nemusí bejt atomovej věděc – předpokládám, že chce co nejvíc ušetřit, tak každá funkční baterka za nízkou cenu dobrá a do téhle svítilny použitelná :)

          Ochranný obvod netřeba, tahle čelovka má na to svojí elektroniku a přívod sama odstaví, pokud napětí článku podleze stanovenou mez. Naopak články s ochranným obvodem jsou o cca. 2.5–3 mm delší a tam už u některých baterek může být problém s uzavřením víčka.

          Jinak obecně – tyhle články mají ± stejné rozměry (bez ochrany právě těch cca 65mm délky a 18mm šířky), s niplem o cca 2mm více a případně ochrana další 3mm přidá = baterka s niplem a ochranou už může mít i 70mm a to se úplně do všech pouzder nevejde. Taky mají stejné koncové nabíjecí napětí 4.2V, takže články prostě fungují všech značek.

          Mám HP12 a tam se do zadního pouzdra dá nacpat relativně cokoliv v 18650 provedení – je tam prostoru dost a pružinka na šroubovacím víčku je dost dlouhá.

          0 0
          • Roxteedy  

            Souhlas. Jen dodam, ze s tou ochrannou elektronikou musis mit sichr.

            Jinak pri prebiti muze pekne bouchnout a shoret

            0 0
            • atty  

              Jasně, nicméně i ty nejobyčejnější/nej­levnější nabíječky na LiIon články mají takovou elektroniku, že většinou shoří cokoliv jiného, než že by došlo k tomu, že nabíječka pustí víc, než 4.2V (moje zkušenost mnoha let s těmito typy článků)

              I to případné „bouchnutí“ není klasický výbuch, ale prvně jde plyn přes pojistku (kterou tyhle články mají) a pak může lehce vyšlehnout plamen – to je pravda. Nicméně jako granát to fakt nefunguje, na to je obal schválně od výroby „děrovaný“ aby nemohlo dojít k výbuchu a roztržení plyny. Mít to v kapse u poklopce v téhle chvíli – to bych samozřejmě nechtěl… :) Nicméně razance „výbuchu“ je dost podobná klasické krabiččce sirek, když se zapálí najednou všechny hlavičky.

              Ochranej obvod je sice dobrá pojistka navíc, ale ta ochrana je obvykle konstrukčně/e­lektronicky daleko jednodušší, než je v driveru těchto lepších baterek a při použití v opravdu silných baterkách (třeba přes 1500 lumenů, kde si už LEDka řekne o víc jak 3, 4 Ampéry to taky ochrana může zbytečně vypínat (měřil jsem kdysi právě panasoniky NCR3500 mAh myslím B nebo PF série (už si nepamatuju) a bez ochrany dávaly cca. 10A (víc už razantně klesaly a hřály se), zatímco s ochranou jen asi 3.5A a po vyšším zatížení se ochrana vypínala.

              Kloktání se dnes většinou nekoná – ty články, které mají reálnou kapacitu přes 2600 mAh jsou obvykle neznatelně „tlustší“ (maj někde kolem 18.2–18.6mm), takže spíše nastává opačný prolém, že se nedají do úzkých pouzder nacpat. komu by tam článek i tak kloktal, stačí koupit správnou smršťovačku a přetáhnout jí článek.

              Nicméně u mojeho Fenixu HL12 je to pouzdro optimální, je tam silná a dlouhá pružina, na přírubě jemný závit, takže baterka tam sedí dobře a nemá tendenci se v pouzdře nijak pohybovat – předpokládám, že tak bude i u HL60R, i když tam je pouzdro na článek spojené přímo se světlem.

              0 0
      • MirosPikos  

        Ten ochrannej doporučuji hlavně kvůli tomu kloktání. Cenový rozdíl minimální. U některých celovek, kde jsou články volné, může docházet k samovolnemu vypínání díky otřesum.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.