• krokus

    Sháním vlaštovky okolo 620 cm, prohnutí střední, pro představec OS, váha do 200 g. Délka trubky, na kterou lze „navlékat“ komponenty, by měla být aspoň 19 cm. Objímky brzdových pák a řadicích páček bohužel nemám sdružené, dohromady s rohy to zabere dost místa.

    Ty vlaštovky přijdou na AM fulla. Původně tam byly vlaštovky dlouhé 665 cm. Ovladatelnost sice výborná, ukrutně mě z toho ale bolela záda. Teď jsem tam zkusil namontovat rovné Ritchey WCS, dlouhé 58 cm. Posed je s nimi sice mnohem pohodlnější, ale jistota ve sjezdech je bohužel nižší. Chce to tedy asi nějaký kompromis.

    Nejžhavějším kandidátem je zatím toto.

    Máte jiné tipy? Díky.

    0 0
    • krokus  

      Koukám ale, že se u těchhle vlaštovek nepíše, pro jaký typ představce jsou. Nepoznáte to z obrázku?

      0 0
    • Krocan  

      na 620cm budeš potřebovat pořádnej kus lešenářský trubky:-D

      0 0
      • krokus  

        No, s tim by se jezdilo fakt blbě:-)

        0 0
        • Krocan  

          neber to osobně, ale to nešlo nenapsat:-D

          0 0
          • krokus  

            Nevadí. Tak a teď mi ještě poraď:-)

            0 0
            • Krocan  

              s vlaštovkama ti bohužel neporadím…poslední co jsem měl byly na Tesco biku za 2500…od tý doby mám tak nějak na všem rovný:-)

              0 0
    • MlokCZ  

      Ty Amoeby nejsou OS. A myslím, že to co potřebuješ, tak budeš hledat opravdu dost těžku, možná nic takového neexistuje. A to proto, že právě neOS 620mm vlajdy mívají kolem 19cm místa a to ani ne všechny, některé mají méně. A když jsou vlajdy OS, tak to bývá vždy s místem o malinko horší.

      Tedy já bych volil jednu z následjících variant:

      • pokud vyhovuje výška s rovnými, tak tam dej 62cm rovné, tahle šířka by k sehnání být ještě měla a nebudeš mít problém s místem
      • pokud potřebuješ i zdvih, tedy vlajdy, tak vyměň i představec za neOS, ať seženeš řídítka s 19cm místa (ty Amoeby v odkazu by měly mít právě akorát kolem těch 19cm (případně můžu přeměřit, jedny tu mám, které už nevozím)

      Řezání širších na 62cm už vůbec nedoporučuju, to bude s místem ještě horší.

      0 0
      • MlokCZ  

        A možná bych našel na přeměření i další 620mm, úplně vše ale je neOS. Dlouho jsem právě vyhovující 620mm řídítka hledal a nakonec jsem přešel na větší zdvih, kde snad jiné než ty Amoeby co mám na kolech ani neexistují (aby vůbec měly nějaké místo při tom větším zdvihu; i tak ale nemají celých 19cm a vejde se mi to tam jen díky společné objímce a to ještě s žádnou rezervou, tedy vychází mi to naprosto přesně pro ideální vzdálenost pák od gripů to vyjde akorát co to jde posunout maximálně).

        0 0
      • krokus  

        Výška s rovnými není myslím problém. Dlouhá řidítka mi nevyhovovala jednak asi proto, že mám trochu užší ramena, jednak proto, že jsem na ně musel víc natahovat ruce – posed byl tedy asi příliš dlouhý. Částečně jsem se to snažil upravit natočením vlaštovek trochu k sobě, ale tak by se to asi stejně vozit nemělo.

        Zeptám se trochu hloupě: mají vlaštovky ještě jinou výhody kromě zvýšení výšky řidítek. Přinášejí třeba větší jistotu v technických pasážích? Nebo ta větší jistota pramení jen z větší šířky řidítek, popř. i z onoho zvýšení řidítek?

        Letmo jsem se díval po rovných řidítkách širokých 620 mm, ale nic jsem nenašel. Tak nevím, jestli by přece jen nebylo koupit tu Amoebu + nový představec. Nezměřil bys mi prosím, kolik je na té Amoebě místa?

        0 0
        • MlokCZ  

          Vlaštovky se liší šířkou (to je to jediné co zlepšuje řízení), zdvihem a úhly (i když i rovná řídítka se dělají v různých úhlech zahnutí, vlajdy se ale obecně dělají v mnohem větším výběru úhlů, navíc u vlajd je to složitější tím, že jsou tam úhly dva a to k jezdci a nahoru, což je dané tím, že zdvih musí směřovat příbližně směrem nahoru).

          Zvýšení samozřejmě vliv má také, to ovlivní celý posed, ale to ovlivňují i další vlivy (podložky, představec, výška vidlice).

          Natočit vlajdy je třeba tak, aby měly pro každého vyhovující úhel pro dobré držení (a tedy není žádné obecné pravidlo jak je natočit, každému to sedí jinak), tedy nenatáčí se tak, aby si třeba tím cíleně zkracoval posed. Když bys to chtěl jen zkrátit, tak dej kratší představec.

          Ty Amoeby jsem měřil a nemají ani celých 19cm, cca 1–4mm k tomu chybí (ten rozptyl je celkem velký proto, že hodně záleží jak moc chceš tu krajní objímku rvát do té již zahýbající části řídítek). Pak jsem ale změřil ještě Iridium Riseber 620mm (to je OEM značka Canyonu, nikdy se mi nepodařilo zjistit, kdo to pro ně vyrábí a pod jakou značkou by se daly stejná řídítka koupit jinde). A ty mají překvapivě téměř 21cm místa. Jsou to řídítka spíše těžší (mají přes 200g, z hlavy teď nevím kolik, můžu převážit) a levnější kategorii. Dají se koupit i samotná u Canyonu (myslím, že jsem za ně platil 20 euro). Kdybys bydlel poblíž (a tedy si pro ně přišel), tak bych je klidně přenechal (levně), měl jsem troje a nakonec všechny ani nenasadil, protože jsem přešel na ten větší zdvih a tyhle jedny možná ani nebyly použité (dvoje už jsem prodal). Ty Amoeby ani na prodej nejsou (i když je potřebovat nebudu), už je na nich vidět, že v nich byly zakouslé rohy a to více, byly jeté už delší dobu, ty jsou tedy spíše na vyhození.

          0 0
          • krokus  

            Díky za informace i za nabídku. Těch Amoeb by ses zbavit nechtěl? Poškrábání v místě kde jsou rohy, gripy či objímky by mi vůbec nevadilo. Cca 18,6 cm by ještě mělo stačit, pokud jsi měřil jen tu absolutně rovnou část. Blbé je, že bydlím trochu z ruky (v Praze) – a chápu, že poštou se ti to asi moc posílat nechce…

            Ještě bych měl dotaz k představci: Před nějakým časem jsem ho měnil na druhém kole (HT). Ukázalo se, že starý i nový představec jsou maličko jinak vysoké, nový představec tak nebylo možné úplně přitáhnout ke krku vidlice.  Tenkrát jsem si naštěstí stejně nechával krk vidlice zkracovat, tak mi to nevadilo, teď ale nic zkracovat nechci. Nevím tedy, jak bych případnou disproporci řešil. Výška představce, resp. té jeho části, která se nasazuje na krk vidlice, se, pokud vím, nikde neuvádí, tak by mě ani nenapadlo, že by se mohla lišit…

            0 0
            • MlokCZ  

              Amoeby věnuju i zdarma pokud je chceš, nejsou jen poškrábané (to by na funkci nemělo vliv žádný), ale ten roh tam byl vyložené kousek zaříznutý do té vrchní karbonové vrstvy. Možná tam ale najdu ještě druhé, které jsou v lepším stavu (pokud jsou v dobrém stavu, tak by byly za pár korun typu třeba 200Kč) a možná by se tam našlo i něco dalšího, nemám přesný přehled, co tam vlastně ještě všechno z řídítek mám :-)

              Ty Iridia mají tvar téměř stejný jako ty Amoeby, jen jsou určitě těžší (ale také mají silnější stěnu trubky a to co provedly rohy na těch Amoebách tam nehrozí).

              Ale jak říkám, nechce se mi nic posílat. Proto jsem si taky nikdy na ty řídítka nedával žádné inzeráty a nesnažil se je ani nějak více prodat. Měl jsem tam mnohem větší zásoby a postupem času si vždy někdo ze známých něco vezme, takže to stejně časem všechno zmizí.

              U krku je to jednoduché, pořešíš podložkami (které můžeš dát i nad představec). A až si budeš po delší době jistý, že je to tak ok, tak můžeš vidlici říznout a ty nad představcem vyhodit.

              0 0
              • krokus  

                Škoda, že teď někdy nebudu mít cestu do Plzně. Kdyby to bylo blíž, přijel bych za tebou na kole, takhle to ale asi moc nemá smysl: strávil bych na cestě půlku dne a taky by to něco stálo. Takže asi vezmu ty z kupkola za 700. Neber to prosím nijak ve zlém.

                Ad podložky pod/nad představcem. Co když představec na krk vidlice nepasuje jen o milimetry? Ani nevím, jestli se prodávají podložky v různých velikostech v řádu milimetrů…

                0 0
        • MlokCZ  

          A rovných 620mm se vyrábí více, tady jeden příklad, druhý příklad. Tady i širší rovná, 660mm.

          0 0
          • krokus  

            Asi bych šel radši do vlaštovek. Ty amoeby se mi líbí i tvarově.

            0 0
            • Honza z H  

              Mi na ty amoeby vejde všechno, akorát ta objímka poplocku už jde nadoraz, ale když ji vemeš tu dosedací hranu pilníkem, tak ji bez poškození řidítek dostaneš i dál. tepák ale dávám na představec a světla těsně vedle představce. Ale na AM kolo bych dal spíš nějaké 640 mm, dělá se jich taky dost a rohy na nich ještě nevypadají blbě. Mám tu hliníkové RF Deusy XC vlaštovky, a to by mohlo být to co hledáš. Ale když to děláš jen kvůli zádům, tak proč jenom nezkrátíš představec, nebo případně nedáš řidítka výše?

              0 0
              • krokus  

                Nejde jen o to, že se mi prodlouží posed, taky musím mít ruce dost široko od sebe, což mi nevyhovuje. Je otázka, kde je ta hranice, co už snesu a co ne. 620 se mi ale zdá jako dobrý kompromis, mezi 640 a 665, které mám teď, není moc velký rozdíl.

                0 0
    • juice  

      a co tyhle? jsou sice o 29 gr těžší než je podmínka, ale jsou i v menších délkách

      0 0
      • krokus  

        Zajímavé. Je ale blbý, že nevím, kolik je na nich místa na komponenty. U těch amoeb to mám od mloka změřené.

        0 0
        • MlokCZ  

          Dle oka + měření z fotky si myslím, že buodu mít tak 20cm místa, ty by měly být ok.

          0 0
          • krokus  

            Pokud je to tak, asi do nich půjdu. Výhodou bude, že nebude nutné měnit představec. Jen by mě zajímalo, pro jaký rozměr platí ta udávaná váha…

            0 0
    • K2  

      Poradím ti jednu strašně jednoduchou věc.....

      Ty tvoje vlaštovky jdou velmi jednoduše uřezat pilkou na železo – vem je z každé strany 2,25 cm a jsi na tebou požadovaných 62 cm. Navíc si v klidu doma můžeš rozmístit komponenty, vyzkoušet jestli ti to tam všechno vleze a pak je podle toho říznout.

      Jinak já jsem tak dlouho rozšiřoval řidítka, až jsem yskončil na 680 a jsem spokojený (mám podobné kolo co ty Canyon AM6)

      Jestli to kolo je na tebe dlouhé, tak bych to ještě vyzkoušel řešit jinou fintou: Nechat délku řídítek a zkrátit představec. Tím by se měla ovladatelnost ještě zvýšit. Docílíš tak Garyho Genesis geometrie :) (možná budeš muset zapletit licenční poplatek za Copyright:)

      0 0
      • krokus  

        Ty stávající bohužel zkracovat nemůžu. Teď je na nich cca 18 cm prostoru, vejde se mi to tam jen tak tak.

        Musím říct, že si nejsem jistý, proč mě z širokých vlaštovek záda tak bolela. porovnával jsem vzdálenost od špičky sedla ke gripům na AM a na HT, kde mám rovná řidítka. Na HT to bylo o několik cm více – záda mě z toho přitom vůbec nebolí. A to nemluvím o silničce: tam je posed ještě delší, se zády také problém nemám. Je to trochu zvláštní: spousta lidí si kupuje fulla kvůli problémům se zády, mě naopak záda v podstatě nebolí jinde než na fullu.

        Věř, že mi to vrtá hlavou. Nejdřív mě také napadlo, že by to chtělo jen kratší představec, měření, o kterém mluvím výše, mě ale přesvědčilo o tom, že v tom asi problém nebude. Z toho kola mě bolela nejen záda v bederní části, ale i ruce a některé další svaly na zádech. Když jsem tam teď zkusmo hodil rovná řidítka, tyhle problémy, zdá se, odpadly. Zase se ale zhoršila ovladatelnost kola…

        0 0
      • MlokCZ  

        Zkracovat širší na 62cm nelze. Tedy zkrátit je lze bez problémů, ale nikdy na nich není pak dost použitelného místa, protože širší vlajdy vždy mají delší tu zvyšující se část.

        A pak je tu druhý problém a to úhel. Čím širší řídítka, tím mají větší úhel zahnutí, což je samo o sobě naprosto v pořádku. Ale když je uřízneš, tak ten úhel bude nevhodný, 62cm už je třeba mít s výrazně menší úhlem.

        Pro 62cm řídítka je jedinou možností koupit už tuhle šířku v originále a i mezi nima je potřeba hlídat, aby na nich bylo dost místa.

        0 0
    • Gorgov  

      easton monkeylite sl

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.