• Olcava

    Zdravím, mám dotaz, co říkáte na toto kolo : http://www.bradsky.cz/…-p-8729.html

    Je vhodné pro začínajícího cyklistu na silnicce?

    0 0
    • plzakj  

      Je

      0 0
    • novas752  

      Jo je, vklidu.

      Pokud ti sedne geometrie a velikost

      0 0
    • Lutter31  

      Já myslím, že na začátek to je celkem jedno. Teda pokud to není kolo za 3000 kč z Tesca.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Jestli budeš jezdit po rovinách tak ok, ale do kopců pro začátek jsou lepší kliky s 50/34 zuby.

      0 0
      • Prazak0  

        Tyhle kola neznám, ale vybavení Sh 105 za 23 tisíc mi přijde velmi dobrá cena. U převodníku bych asi změnil hlavně ten velký, 52 je dost, i na kliky s 130 mm tam jde dát menší převodník, je otázka, jestli 50, 48 nebo 46. U malého převodníku tam menší asi nedá, uvádí tam, že tam je 36, tak se divím, že to jde dát na kliky s 130 mm BCD, myslel jsem, že tam je min. 38 zubů, méně.

        0 0
        • platypus  

          To budou asi ty nový čtyřpackový semikompakty, 36 zubů stačí, beztak tam bude osmadvacítka kazeta.

          0 0
          • Prazak0  

            Vypadá, že BCD je 110, já bych taky nechal 36z a 34 dával leda pokud bych bydlel poblíž hor nebo jel na dovolenou do Dolomitů, Alp ap.

            0 0
            • RomanKa  

              Můžu se jako naprostý neznalec v téhle oblasti zeptat, co to je za kliky s 130 mm? Já mám tuším 175 (prostě tam byly, nevím, jestli by pro mě nebyly lepší jiné – jak to zjistit?) a 130 mi přijde strašně málo. A co je BCD?

              Jinak mám 50/34 11–32 a i když žiju na relativní rovině jsem občas rád, že v v některých prudkých stoupáních mám možnost pořádně podřadit. Asi mám slabé nohy :-)

              0 0
              • novas752  

                Jde o rozteč děr pro upevnění převodníku na kliku (označováný jako BCD nebo PCD) – jsou různé typy, tento je 130mm.

                0 0
              • Prazak0  

                Myslím to je zkratka z ang. Bolt Cirle Diameter, jde o průměr kružnice, která prochází středem šroubů, co drží převodníky na klikách, na těch packách. Klasické kliky mívají 130mm, kompaktní kliky 50–34 110 mm, podobně i cyklokrosové kliky, kde to může být 46–36 nebo převodníky 46–34. U pětipackových klik se ten průměr rozteče šroubů hůře měří, u sudého počtu by šlo změřit vzdálenost dvou protilehlých šroubů na packách.

                175 mm je délka kliky, což je něco jiného. Tady jde hlavně o to, jaké převodníky tam jdou nasazovat, když si člověk to chce vyměnit. Kliky pro MTB a krosová kola mají zas jiný rozměr, takže nejde použít silniční převodníky. Tady se bavíme o Shimanu, Campagnolo má myslím 135 mm, stejně to měly dřív i kliky Walter.

                Jinak u typického kompaktu, co máš, tj. 50–34, tam mi trošku vadí velký skok. Já mám 50–39 a řazení je plynulejší. Ale uznávám, že toto není do prudkých kopců.

                0 0
                • RomanKa  

                  Dík, já to právě bral jako délku klik a nedávalo mi to smysl. Tak jsem aspoň zase o něco chytřejší, že jsou klasiky širší jsem nevěděl.

                  Jinak jo, jsou 50/34 je docela velký skok, zpravidla musím při přeřazení na menší převodník přiřadit jeden pastorek (a naopak).

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Na kole, kde jsem to změnil z 50–34 na 50–39, tam podřazovat nemusím. Na druhém kole, kde mám skok 48–36, tak tam občas podřadím. I když jsem spíš přizpůsobil řazení, prostě jedu dřív na lehčí převod nebo naopak a pak udělám skok. Člověk se musí naučit s převody, co má, to umožní do velké míry se podřazování vyhnout.

                    0 0
                    • šlapatko  

                      Mám 50–34 a skok mi nevadí. Jezdím sám, nejvíce Olomoucký kraj. Prakticky pořád na velkou. Před větším kopcem přehodím na menší a pohoda. Kratší kopce jedu na převod 50–25.

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Přijde mi, že tam je docela rovina, ale pochopitelně malý přev. 34z dá větší rozsah než moje kombinace 50–39. Já ovšem do těch kopců v okolí Prahy přehodník přehazuju.

                        0 0
          • Chlebovnik  

            Obdivuji Vás, jak to dokážete takhle od klávesnice naprosto přesně posoudit a rozhodnout. =)

            0 0
            • platypus  

              Začátečník by si měl uhlídat profil.

              0 0
            • plzakj  

              Tak 11–28 je tam napsany v tom odkazu. Staci si to precist.

              0 0
              • Chlebovnik  

                Ano, číst umím, ale dokázat takhle od klávesnice s jistotou tvrdit, že člověku, o kterém vůbec nic nevíte, ani to kde a co jezdí, musí stačit 36/28? Smekám před vámi a vaší křišťálovou koulí. =)

                0 0
    • Libores  

      bůh ví jestli to má ten Bradskej vůbec na skladě…

      0 0
    • sparrow_cz  

      Pokud na tom nebudeš závodit, pouvažoval bych o kotoučích.

      0 0
      • zdenal8  

        Pro začátek bych řekl úplně zbytečný peníze navíc za kotouče.

        0 0
      • Chlebovnik  

        To se snad týká jenom závodů sankcionovaných UCI, ne?

        0 0
        • šlapatko  

          Pokud je kolo opravdu skladem, tak je fajn. Klik 52–36 bych se nebál, popřípadě lze vyměnit převodník. Pro začátek bych vyzkoušel a popřípadě dal větší kazetu. Z recese jsem zkoušel XT kazetu 11–34 na přehazce 105 krátké ramínko.

          V pohodě to chodí a pobere i převod 50–34. Přidal jsem článek řetězu, na převodu 34–11 je řetěz lehounce povolený.

          34–12 je napnutý jak má. Kazetu chci použít třeba do alp, převod 34–34 bude fajn :-)

          0 0
          • Prazak0  

            Výměna jednoho převodníku by tolik nestála, případně si koupit kazetu, co bude začínat na více zubech, třeba něco jako Miche Primato.

            Nedávno jsem nebo spíš koncem léta jsem nasazoval kazetu 11–34, kde 34 mám na největší kopce, kde běžně nejezdím. V podstatě k vystoupání od Vtavy nahoru směr vozovna Kobylisy. Někde tam je i 9%, v jedné krátké postranní uličce, tam je kus přes 11%. Původně jsem to vyjel i s 39/30 a v sedle, ale pro moji rychlost 10km/h to chce evidentně lehčí převod. Jenže tohle běžně nejezdím, ty trasy od Vltavy nahoru jsem si zkoušel spíše ze zvědavosti.

            Myslím, že s 34/34 jde vyjet opravdu hodně.

            0 0
            • plzakj  

              Naprosto jednoznacna otazka typu Ano x Ne a uz tu zas rozvadite teorie jako ve X jinejch vlaknech :-D

              0 0
              • McBlacky  

                ono to je trochu jinak.

                když napíšeš ANO nebo NE do komentů, bez vysvětlení. Nikdo ti nevěří, maximálně pokud je aktiv, zeptá se stejně proč ANO nebo proč NE. Diskuze, pokud je k věci, není na škodu.

                0 0
                • Prazak0  

                  Možná je spíš jen alergický na moje psaní. Já to chápu, moje zkušenosti nebo komentáře nemají asi hodnotu pro výkonné jezdce, třeba lidi co závodí v hobby kategorii. Zas beru, že tu čte a píše i řada rekreačních jezdců, lidi celkově s nižší výkonností, mnohdy i bez znalostí komponent na kolech, těm možná něco říci můžu.

                  0 0
              • Prazak0  

                Já nad věcma uvažuju, možná se v tom lišíme. Když je Ano nebo Ne, tak já se zpravidla ptám proč, případně za jakých podmínek.

                Nakonec tu jen sděluju svoji zkušenost s výměnou převodníku, i když zde to bylo míněno spíš vyměnit ten 52 za lehčí. Pro začátečníka asi lepší vyměnit, nebo jak jsem napsal, dát kazetu, co začíná na pastorcích s více zuby než je obvyklé. Ano, píšu to víckrát, pro lidi se slabší výkonností bývají mnohdy lepší lehčí převody. To co bývá ke koupi je obvykle pro výkonnější jezdce. Zas cena za tenhle kus vzhledem k vybavení mi přijde velmi slušná. I s dodatečnými náklady se to vyplatí koupit, to jsem chtěl napsat.

                Moje rady a zkušenosti asi budou k ničemu pro závodníky, byť třeba jen z hobby kategorie. I když si nemyslím, že by tady psali nějací špičkoví jezdci jako třeba Zdeněk Štybar. Ale pokud někdo začíná, je výkonnostně níže, nemá ani zkušenosti s kolem, tak mu to může něco říci.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.