• MaPa

Po pečlivém zvažování jsem se stal uživatelem. Samotné hodnocení a detailní popis si nechám po delším užívání, nicméně průběžně bychom se mohli s problémy a jejich řešením, stejně jako s vychytávkami která E520 přináší seznamovat průběžně. Body začnu číslovat, ale B-F vždycky byla směsice názorů a uhýbajících diskuzí, tak to víceméně nechám volné.

1. Edge je příjemně malá. Tedy mohla by být menší, ale vzhledem k tomu jaké informace (a výřez mapy) podává je ot rozmný kompromis. Garmin by ale mohl zabojovat s tloušťkou přístroje, možná i za cenu externí baterky třeba v hlavovém složení?
    2. Tlačítka. Pominu že já přechodem z FR305 se učím zcela nový systém a rozložení je úplně jinde (včetně opačných stran). Nicméně výtka směřuje k tomu že boční tlačítka jdou hodně ztuha. Je to nepříjemné, člověk si musí pomáhat opřením rukou o druhou stranu přístroje a na kole v nějakém mírně náročném terénu nebo v hustém provozu je to tedy občas oříšek.
    3. Profily jsou fajn. Až tedy na to, že jejich nastavení jde udělat pouze v přístroji a klikání názvů a obrazovek je tedy lehká pakárna. Nicméně se to dělá jen poprvé a pak jen výjimečně tak tedy ok.
    4. Stavová obrazovka včetně vychytávek typu předpověď počasí je fajn, možnost kontroly senzorů, teplota apod. je fajn.
    5. Zvuk jde jen zapnout/vypnout. Velmi mi chybí možnost vypnout jen zvuky tlačítek a nechat alarmy.
    6. Proč proboha je místo tlačítka podsvícení on/off přístup do nastavení jasu obrazovky? Tohle je tedy velká chyba.
    7. Teplotní čidlo by tedy mohlo být rychlejší. Přístroj většina lidí vynáší z teplé místnosti a než se dorovná vnější teplota, už je člověk 5km daleko.
    8. Datová pole opět udělala velký krok dopředu. Závratný seznam je chytře rozdělen do podskupin, ve výsledku je nastavování rychlejší. Proti FR se navíc vrátila možnost rychlé výměny pole přímo při aktivitě, nemusí se hluboko do settings. Nechápu ale proč se v seznamu některá jmenují jinak než pak na obrazovce.
    9. Škoda že nastavení některých obrazovek datových polí nejde kopírovat z profilu do profilu.
    10. OSM podkladová mapa je velmi, velmi podrobná. Ve městech až moc, takže je fajn, že jde nahrávat i různé styly OSM. Výměna jde provádět jednoduše i z telefonu pomocí OTG kabelu. Paměťové omezení je 100MB na všechna data (na aktivity cca platí jednoduchý výpočet 1hod=100kB dat). 50MB mapa pokrývá trochu širší kraj v ČR.
    11. Přístroj umí invertovat barvy pro noc, popř. i automaticky barvy přepínat při astronomickém soumraku. U některých OSM map na tohle samozřejmě tvůrci nepamatovali a dává to divné výsledky, ale není to nic co by se nedalo vyřešit manuálním přepínáním.
    12. Zapínání course je konečně nezávislé na puštěném záznamu, během jedné aktivity tak lze navigovat po více coursách, popř. přepínat mezi alternativními.
    13. Přístroj umí na podkladovou mapu přidat i zvolenými barvami vykreslené označené coursy z paměti. Pro varianty a přepínání mezi nimi je to hodně fajn.
    14. TBT příkazy. Po hodně pokusech jsem uspěl. Ovšem v Čechách je to Pyrrhovo vítězství. TBT příkazy běhají pouze pokud je přítomna původní Garmin base mapa. Jinak coursu ořezávají a z 80% zalomení vynechávají.
    15. Navigace po course včetně coursepointů je naopak opět super. Přibyl seznam všech coursepointů a vzdálenost/čas ke všem.
    16. Bojuji s VP. V podstatě pokud to není coursa odvozená z historie, nedaří se mi aby fungovala obrazovka VP s časem/vzdáleností před/za VP. V profilu a mapě se VP objeví.
    17. Proč proboha Garmin Connect neumí coursepointy a proč proboha neumí improt course z vnějších zdrojů ale jen z historie? Faux pas.
    18. Notifikace sms a hovorů ok. Je potřeba si jen uvědomit, že aplikace Connect na telefonu umí notifikace všeho možného, ale Edge520 samotná jen sms a hovory. Navíc připojení běží pouze pokud běží aplikace, je dobré tedy aplikaci „zamknout“ na pozadí v paměti.
    19. Automatický upload uložené aktivity je velmi návyková věc. Z connectu se navíc dají data většinou automaticky dostat dál, i do ST (pravda, něco to ročně stojí).
    20. Live tracking je fajn, neklade žádné nároky na příjemce linku. Zamrzí ale že pozvánka jde odeslat pouze na mail. Navíc v gmailu spadne do Aktualizací, takže často hrozí že příjemce se o ní nedoví.
    21. Course jde nahrát v tcx, fit ale i v gpx. Edge si to přelouská.
    22. VP jde měnit i během aktivity navýšením/snížením procent původního.
    23. Funkce grade je hodně zpožděná, je tu na to zvláštní thread.

0 0
    • jaja01  

no vidis, ja ziju v domeni, ze edge 520 je stejne, jako muj stavajici 500 bez map, jen s moznosti navigovat po ulozene/nahrane trase a ony do nej jdou osm mapy nahrat … ted mam dilema, prece jen je trochu levnejsi, nez 810

ale zase je mensi, coz protoze nehonim gramy je nevyhoda, vetsi display pro me lepsi

mam na tebe dotaz – 520 naviguje asi jen taky po pripravenych trasach, pripadne segmentech stravy, ale na dany bod me asi nenavede? nebo se pletu?

a zobrazuje notifikace z pripojeneho telefonu pres bluetooth? beru zpet, o tom pises :-D

diky!

0 0
    • BB  

Díky za perfektní shrnutí, tohle se v žádném hodnocení nedočteš. Jsem spokojeným uživatelem 520 a takřka pod vše se mohu podepsat. Přidal bych jedno mínus a to, že Locations se musí mazat jedno po druhém, že je nelze smazat najednou. Lze to udělat, ale musí se 520 připojit k počítači nebo tabletu/telefonu jako mass device a zrušit .fit soubor ve filesystému. Na druhou stranu se tam pěkně hromadně dávají tak, že např. v Locusu si udělám body, ty vyexportuji do jednoho GPX souboru a ten dám do newfiles.

Pokud bys mohl trochu rozebrat dvě věci, které zmiňuješ, tak to bych byl zavázaný. Jednak jak připravuješ turn-by-turn navigování pomocí coursepoints. Pokoušel jsem se o to a nepovedlo se mi to. Představoval jsem si to tak, že si některý trackpoint udělám jako coursepoint, dám mu jméno a když k němu dojedu, tak se mi na obrazovce objeví nějaká hláška, ale neobjevilo se mi vůbec nic. Myslím, že jsem tu trasy dělal v gpsies.com. Asi jsem dělal něco špatně.

Druhá věc na, na kterou bych se chtěl zeptat je, jak děláš ty segment osm mapy. Zjistil jsem, že tyhle vektorové mapy se posunuly strašně daleko a v Locusu je používám raději než rastrové, ale nevím, jak bych je naporcoval. Díky za případnou reakci.

0 0
      • MaPa  

Druhá věc hned, první mi bude chvilku trvat. Ptá se na ní spousta lidí, tak to zkusím podrobněji.

OSM mapy si nechávám vygenerovat na známém linku. V E520 fungují všechny tři první volby. Mám E520 krátce na to abych dokázal říct co chci a která je nejlepší, nicméně sem tam po fórech zaznamenám že něco umí export do .img souboru. Pro Prahu používám tu Generic na denní režim, přijde mi nejpřehlednější.

Locus nemám a nepoužívám. Do Oruxmaps jsem si mapy vždy nechával dělat v MOBACu, z OSM jsem preferoval Hikebikemap.de zobrazení.

0 0
        • jannk  

ad navigace: po kolapsu http://bikeroutetoaster.com/ (uz funguje blbe) jsem presel na ridewithgps.com, ktery je mozna jeste lepsi. Ale prvotni nastrel trasy delam stejne na mapy.cz – jejich podklady jsou nejlepsi (detailni popis jak na to jsem tu uz nekde psal, pripadne uz to stejne asi spisuje MaPa :)

Mam 510, tam jsou mapy narvat taky (hlavni omezeni je ale pamet), ale stejne to nedalam, protoze displej je potom hure citelny – cara po ktere mam jet mi zcela staci. Spise si delam coursepoints na vrcholcich a v udolich abych vedel, co me ceka.

nicmene jiny dotaz: povedlo se vam pripravit si locations offline, tj aniz jste na miste? Vyskova kalibrace je fakt dulezita pro presne vysledky (kdyz uz je nekdo chce) a ja umim jen na miste kde jsem zadat spravnou nadmorskou vysku, takze priste se mi tam Garmin uz zkalibruje (doma, prace apod). Nicmene kdyz jedu nekde ven, tak si potrebuji predem predem zapsat vysku a potom pred startem nezapomenout vysku zkalibrovat – radeji bych do nejakeho souboru napsal GPS souradnice a nadmorskou vysku a nahral to do Garmina doma, a potom se uz o nic nestaral

0 0
          • BB  

LOcation off line udělám jako bod/body v Locus, obsahují elevační udaje, export do gpx a zkopírování do newfiles v 520. V Locusu mám vektorovou osm mapu z osm.paws.cz

0 0
            • MaPa  

Přesně tak, v čemkoli se dají vytvořit body (ST, OziExpolorer, Mapmaker, …), pak export do gpx a nechat načíst.

0 0
              • jannk  

aha – dik!

zkusim udelat gpx s jedinym bodem a uvidim jestli ho Garmin prida do Locations misto do Courses (jinak to podle me nema sanci rozlisit)

Pripadne nemate nekdo po ruce gpx, ktere vam funguje pro vytvoreni location? Zadny z tech sw nemam nainstalovany (a nerad neco instaluji :) potom bych si to gpx uz editoval rucne, porad to je jen xml

0 0
        • Skama  

Asi možná zeptám blbě. Mám 520 pouze několik dní… Vygeneroval jsem si přes odkaz mapu a stáhnul ji. Ncméně se mi nezobrazuje. Do jakého adresáře v 520 mám nakopírovat ten soubor gmapsupp.img ??? Díky

0 0
          • MaPa  
            1. Ve složce Garmin vzít a zazálohovat si původní gmapbmap.img. Pak ho smazat.
            2. Stáhnutý gmapsupp.img strčit do složky Garmin
            3. Přejmenovat gmapsupp.img na gmapbmap.img aby se tvářil jako původní mapa.
            4. Odpojit, zapnout. Načte se nová mapa.
            0 0
            • Skama  

OK. Díky moc.

0 0
            • BB  

Dělám to přesně podle návodu a nefunguje mi to. Při startu 520 písě, že nemůže odemknout mapu. Nesouvisí to s tím, že ten soubor gmapbmap.sum obsahuje nějaký kontrolní součet a ten neodpovídá nové mapě ?

0 0
              • MaPa  

Z mého pohledu soubor .sum neobsahuje nic konkrétního, dokonce jsem ho zkusil na chvíli smazat a nezaznamenal jsem změnu.

Vše se točí pouze okolo změny souboru gmapbmap.img za rozzipovaný (někde stranou) co přijde z mailu. Uživatelé Applu by si jen měli dát pozor, že při smazání dle bodu 1) je třeba vyprázdnit i Koš (ve Win s tím většinou problémy nejsou, ale také někdy někde existuje „koš“ usb zařízení..)

Koneckonců návod je od DCR.

Pokud to nepůjde, SZ a zkusím poslat moje .img fily

0 0
            • ememem1  

cize vlastne nahradis tu base map svojou vlastnou. ako „pridavat“ mapy nejde? keby som chcel pridat povedzme tu topocz mapu tak ju mozem akurat tak nahradit a nemozem nic pridat?

inak povedane mozem jednu existujucu gmapbmap nahradit prostym premenovanim vzdy prave jednou gmapsupp ??

0 0
      • MaPa  

Postup na vytvoření „Turn-by-turn“ navigace podle coursy v programu Sportracks 3 s plug-inem Waypoints and Courses

Předpokládejme tu nejtěžší úlohu a tedy, že chceme přesný plán dlouhé vyjížďky po trase kterou neznáme. Chceme, aby nám nemapová navigace pomohla nejen dorazit do cíle, ale aby nám poskytla co nejvíce info po cestě. Závěrem pak ještě dodám, jak tuhle věc dále dotáhnout, pokud např. máte zodpovědnost za více lidí na vyjížďce.

1. Pustíme ST. Přepneme se do zobrazení Routes a v levém panelu klikneme na Add route. Otevře se okno s možností vytvořit coursu z předešlých aktivit. My zvolíme New route, pojmenujeme ji a potvrdíme. Otevře se standardní dvojice oken. Mapové je zatím prázdné. Klikneme na Add route. v tomhle okně teď budeme chvíli pracovat – nejprve vpravo nahoře v rozbalovací nabídce vybereme na jaké mapě budeme plánovat. Zazoomujeme na místo startu a odklikneme výchozí bod (označí se zelnou šipečkou). Pokračujeme v klikání trasy po mapě. Pokud něco provedeme a omylem se trasa ukončí koncovým bodem (červený puntík), zmáčkneme v záhlaví okna ikonu Extend route, vybereme z konce (v případě že není požadavek na routování – nedoporučuju tak nic nezaškrtáváme), potvrdíme a pokračujeme v klikání. Během klikání se snažíme vést track tak, aby zatáčky byly vyhlazené (lom do 45st.). Naopak v místě křižovatek, kde budeme chtít odbočovat si případně tvar tracku upravíme aby lom byl opravdu ostrý, kolem 90st (má to další pravidla, ale na malém displayi se to hodí vždy). V případě, že nebudeme coursu nahrávat přímo z ST do Garminu, ale pomocí copy/paste do paměti také dbáme na to, abychom nedělali příliš dlouhé segmenty. Postupně dojedeme až do cíle trasy. V levém panelu si trasu pojmenujeme, přidáme případně tagy pro místo, kategorii a poznámku aby se nám v budoucnu lépe hledala. Trasu si případně můžeme zkontrolovat nad jiným mapovým podkladem nebo satelitními snímky. (1_route)
        2. Na chvilku uděláme odbočku a přepneme se do zobrazení Settings v ST. Vybereme Waypoint and Courses a podíváme se co za nás plug-in udělá sám. Horní zašrtávátko umožňuje coursu odesílat přímo do zařízení – doporučuju. V Add coursepoints určujeme, co za coursepointy vytvoří ST sám. U odboček dávám většinou 70st, u vrcholů a sedel většinou 30–50m, záleží na profilu. Ale nechávám si generovat všechno. V Add fix opět zatrhnuto vše pro případ že by trasa (ať už naklikaná nebo převzatá) neměla výšková data. Ve zdrojích výškových dat mám zaškrtnuty jen poslední 3" SMRT data. Důležitý je panel Exportu. Prvním zaškrtávátkem říkáme, plug-in zvolené coursepointy posunul o 10 sekund před jejich skutečnou polohu. Ve výsledku tak dostaneme upozornění již před odbočením. Druhé nepoužívám, nicméně udělá to, že courspoint zduplikuje i do původního místa, garmin tedy upozorní na odbočku dvakrát (dělá to tak většina autonavigací). Poslední položka – Garminy obecně upozorňují na sjetí z coursy cca 50m mimo. Tato vzdálenost se však liší v jednotlivých přístojích. Firmware dělá většinou to, že veme jednotlivé trackpointy coursy, udělá kolem nich „obal“ s tímto poloměrem a při dosažení všeho co je mimo pak při jízdě oznámí „Off course“. Při dlouhých segmentech coursy by se tak mohlo stát, že se varování objeví i při jízdě po ní. Posledním bodem tedy „zahustíme“ coursu tak, aby nás tahle situace nepotkala. Běžně stačí nějakých 50m. (2_settings)
        3. V levém panelu klikneme na Edit a Create Course. Pro trasu zadáme nějakou průměrnou nebo konstantní rychlost, kterou hodláme dodržovat. Je několik přístupů jak tohle řešit, většinou používám tenhle. Vemu si čas odjezdu a čas kdy hodlám dorazit, nebo kdy se stmívá. Na základě délky si vypočítám jakou stálou rychlostí bych musel jet abych to stihnul. Tuhle rychlost zadávám. Při vlastní cestě pak vypnu autopauzu a také nevypínám garmina v místech přestávek. Podle virtuálního partnera (VP) pak vidím, jestli stíhám dorazit podle plánu, nebo mám skluz. Dolní zaškrtávátka nechávám prázdná. Potvrdíme. ST se přepne do zobrazení Courses, označena je vygenerovaná coursa. Předně ji vpravo nahoře pojmenujeme a přidáme případně zase nějaké ty tagy. V pravém panelu také vidíme dlouhý seznam vygenerovaných coursepointů. (3_course)
        4. Přepneme se do kalendáře aktivit a vybereme aktivitu, která pokud možno neleží v blízkosti coursy. Pokud na mapovém panelu odzoomujeme a přeneseme se nad místo kde měla být coursa, bude tam fialově nakreslená a na ní budou jednotlivé coursepointy. Pokud se nám to z nějakého důvodu nedaří, necháme označenou aktivitu, přepeneme se zpět do panelu Courses a dojklikem zvolíme naší vytvářenou coursu. Nyní jedeme po course a koukáme, zda ST dobře zvolil coursepointy. Pokud je někde nějaký navíc, jednou na něj klikneme, dáme pravé tlačítko a „Delete“, potvrdíme a coursepoint je pryč. Pokud někde nějaký potřebujeme (ať už odbočení nebo prostě hospodu, nějakou vesnici jako orientační bod, prostě cokoli), klikneme na coursu v tomto místě, dáme pravé tlačítko a „Add coursepoint here“. V dialogu zvolíme název (max. 10 znaků bez diakritiky), symbol a zaškrtávátkem určíme zda se tento coursepoint bude při exportu posouvat těch 10 vteřin dopředu. Pokud chceme, lze také v některém z coursepointů zadat pauzu pro VP, ale je třeba si dát pozor a dělat tohle v jiném případě než v naznačeném „dojezdovém případě“. Projdeme celou trasu – doporučuju. (4_final)
        5. Přepneme se opět do panelu „Courses“, vybereme coursu, zkontrolujeme ještě jednou zaškrtávátka pro předsazení upozornění (aby byly pouze u manévrů). Klikneme na Export a Export to Garmin. Pokud je Edge připojená na USB kabelu, přijde z obou stran hláška že coursa byla nahrána do přístroje.
        6. Pokud jste udělali vše dobře, můžete vyrazit :-).
        0 0
        • MaPa  

ST není jediný co tohle umí. Určitě tu už něco padlo, dále třeba Plotaroute.com, RidewithGPS apod.). Zásadní podle mne ale je, že tohle MĚL UMĚT CONNECT (a to ideálně i ta mobilní aplikace). Opět by to chtělo dát Garminu za uši za nedotaženost portfolia jeho produktů.

Sliboval jsem perličky:

• např. v TCX converteru jde zadávat různou rychlost VP v různých úsecích, v kombinaci s pauzami v místě např. oběda jde připravit opravdu detailní plány na vytrvalostní vyjížďky.
          • lehkou modifikací routy (přetahování trackpointů, mazání, doplňování) si jde připravit několik alternativ. Ke každé nechat vygenerovat coursu, nahrát a během cesty přepínat (podle výkonnosti, větru, nouzové zkratky atd…)
          • Uvedený příklad je prefekcionalis­tický. Řadu kroků lze zjednodušit ponecháním těch věcí na automatice – routování (označení startu, počátku, pár průjezdů), samotné coursepointy. Taktéž lze jako základ použít jakýkoli gpx track třeba z webového serveru, aktivitu někoho jiného apod. Dolaďovat pak během kroku 1.
          • a jistě mnoho dalších.
          0 0
        • jaja01  

jsi dabel! diky!

mimochodem, ja jezdim praha-roudnice-ustek-ceska kamenice, tu tvou trasu budu muset zkusit ;-)

0 0
        • MaPa  

Ad bod 4.

Od aktualizace plug-inu Waypoint and Courses tento týden je možné coursepointy posouvat po course.

0 0
        • ememem1  

ja by som mal k tomu jednu otazku. vsetko je to fajn len mam problem, ked sa mi trasa krizuje (vid. obrazok). garmin je z toho dost blby, jak keby nevedel kam ma na tom mieste navigovat, ak sa k tomu nebodaj prida akurat trocha blby signal ze sa tym zvacsi odchylka tak ani nahodou nevie ako dalej. jak mu mam v tych roznych editoroch povedat, ze „tuto chod/pokracuj na tento bod“, mam tam natvrdo proste nasadzat par waypointov po sebe a na ceste spat dalsie tak aby boli po poradi v akom chcem ist?

0 0
          • MaPa  

E520: pokud se coursa různě křižuje, vede po té samé cestě vícekrát za sebou (okruhy) nebo protisměrně, může to někdy vést k problémům. Byť totiž algoritmus s tímto počítal a v 90% případů pracuje správně, tedy např. při course dle obrázku dovede na okruh a po dvou kolech z něj zase svede, může se stát (většinou pokud je odchylka od coursy větší než obvykle), že Garmin usoudí, že jste už nějaké smyčky (dle tohoto příkladu) absolvovali a má tendenci z křížení vést tou cestou která je nejblíž k cíli. Pokud tomu tak není, zatím vždy pomohlo coursu „Stop“-nout a zahájit znovu. Garminu sice chvilku trvá než přelouská část coursy, kterou už máte za sebou, nicméně dle vaší aktuální polohy se znovu zorientuje na „křížících se“ místech. Aspoň tolik má zkušenost.

0 0
            • jaja01  

ja jsem naposledy, kdyz garmin usoudil, ze uz se mam vracet a na prvnim krizeni mi stale tvrdil, ze jsem mimo trasu a mam se otocit, rezignoval a zapnul mobil … takze diky za radu, priste zkusim stopnout a pustit znovu kus dal za krizenim

0 0
              • ememem1  

problem je, ked presne nevies kam mas ist co je u mna, ak si stiahnem odniekial track docela bezne, hlavne tam kde su dva tri chodniky na par metroch. to zapinanie je mozno fajn ale tento problem imho neriesi, skusim to s tymi waypointami.

btw este ze som vyssie dal ten obrazok.....cer­venou sipkou su zaznacene miesta kde to proste nezvlada.

0 0
                • MaPa  

Tak pokud je to záležitost toho, že na displayi nevidíš kterou z těch cest se dát (což je logické, vypadají stejně), pak si tam můžeš dodefinovat coursepointy se šipkama. To řeší některé problémy, ale třeba u tvé druhé šipky zleva, kdy přijíždíš vícektrát ze stejného směru je a) těžší to definovat do coursy, b) nikde si edge nesmí myslet že jsi z coursy sjel a nepřehodit tě o kus „dál“, tedy o „okruh“ dál.

Vem taky na vědomí jednu zcela zásadní věc: většina lidí včetně mě ti tu odpovídá jak se to dělá u E520, která nemá routování a používá „tvrdou“ coursu, kterou si přístroj nemůže změnit – nevím jak u 820ky, ale u některých ten ponechaný routing občas měl tendenci trasu upravovat – pasovat jí na svoje cesty.

0 0
                  • ememem1  

to je s tou 820 mozne, netusim, aj ked v tomto pripade docela pochybujem lebo su to take jednochlapove trialiky co na mape jak vidno z obrazka ani nie su. ale neviem naisto.

coursepoint – ja viem ze je to asi niekde v tom tvojom manuale a budem si to prebezne pozerat ale

1. jaky je prosim rozdiel medzi waypointom a coursepointom?
                    2. na pridavanie waypointow som pouzival gpsies.com, co treba pouzit na coursepointy
                    0 0
                    • MaPa  

Waypoint obecně je bod, často se používá také POI nebo teď nově Location.

Coursepoint je bod na course, často se mu také říká Cue.

Waypointy se většinou importují jako množina bodů, tedy několik. Routovací navigace pak (mimojiné) umí nahrát jen množinu těchto bodů a trasu mezi nimi si umí spočítat na své mapě. Většinou se používají jako hlavní průjezdní body.

Oproti tomu Coursepointy jsou součástí coursy, nelze je přesouvat zvlášť. Jsou s coursou svázány a jediné co při jízdě po ní jde je tyto coursepointy případně vypnout. Pomáhají říkat jak daleko a za jaký čas podle virtuálního partnera na toto místě na trase dojedeš. Díky tomu že umí i symbol jsou často používány i pro označení odboček.

GPSies nepoužívám.

0 0
                    • BB  

Na coursepointy používám plotaroute.com Udělám si trasu (polotaroute umí navigovat i po těch pěšinách) a nakonec vyrobím coursepointy do míst, kde chci upozornit. Např. hospody, vrcholy kopců atd. Vyrobím tcx file a dám ho do Garmina. Pokud máš na obrazovce údaj Crs. Pt. Dist., tak vidíš vzdálenost do dalšího courspointu. Můžeš si je pojmenovat podle svého a když na něj dorazíš, tak tě Garmin upozorní. Waypoint je asi něco podobného, ale rozdíl je v tom, že Garmin se k nim nechová výše popsaným způsobem. Jenom si u plotaroute.com musíš dát pozor na to, že když kus trasy přesuneš o kousek jinam, tak on tam nasází řadu coursepointů. Takže v tom případě je dobré, abys před tvorbou svých coursepointů ty jeho vymazal. Jinak plotaroute je zatím nejlepší on-line editor, který jsem vyzkoušel. Jen je ho potřeba nastudovat (má tutorial) a potřeba si zvyklout na to, že turistické značky nemá řešeny tak pěkně jako mapy.cz, ale popisem (žlutá, zelená, červená, modrá).

0 0
                      • ememem1  

a ked som v plotaroute v edit mode konkretneho tracku tak jak tam pridam tie coursepointy? sorry ale asi som slepy alebo co.

0 0
                        • BB  

velmi snadno, vpravo dole vidíš sloupeček voleb. Jedna z nich se jmenuje DIR'NS. Tak na tu klepneš a vlevo se ti objeví nástroj pro zadávání course pointů. klikneč na +ADD a na trase se ti objeví jezdec s nápisem edit a tím šoupeš po trase. Pak ho pojmenuješ a uložíš. Stejně přes volbu manage je můžeš mazat. Pak nezapomeň exportovat do tcx, nezkoušel jsem to, ale asi by ty coursepointy do gpx nedal.

0 0
                  • ememem1  

no cez vikend som sa s tym trocha hral a tak ako obycajne mas asi pravdu. 820 na course naozaj routuje a pokial mas nejaky druh navigacie v profile zapnuty, tak aj zo sebelepsou pripravou to v takychto situaciach stvara koniny, akonahle totizto usudi ze si mimo course ci uz je to nepresnostou coursy, malou hustotou bodov, blbym signalom alebo co aj viem cim tak zacne navigovat spat na course pricom je mu uplne jedno kam, nedodrzuje ani poradiae bodov, a waypointy ani nic, proste ta drbe naspat jak mu to prijde najlogickejsie, kludne aj v protismere a je spokojny ze si spat. a ked to raz zacne, uz sa z toho nevymotas, na tom pidi display hovno vidno, len chaos. bohuzial je to ale ako celok v podobnych situaciach absolutne nepouzielne, uz som myslel ze to predam.

dnes som cielene v neznamom terene zapol v profile „naviation->direct routing“ a oala, sprava sa to podobne ako popisuje 520 vo svojom manuali. cize natvrdo ide po course, dodrzuje poradie bodov a ked odbocis zle t.j. trebars aj na krizovtke ako na obrazku vyssie, povie, ze si mimo course a lockne display, az kym na neho netuknes. nijako sa ta ale nesnazi vratit naspat, nic neprepocitava je to na tebe. cize je to vlastne taky „520 mod“. bingo. nicmenej treba povedat, ze stale routuje, pekne to vidno, ak je track trocha nepresny a ides tym padom trocha vedla alebo na odbockach kde je pravouhla zakruta strihnuta po diagonale a pod. vtedy okrem bledomodrej ciary svojej prejdenej trasy a tmavo bordovej ciary coursy vidno aj fialovu ktoru si on vyroutoval podla aktulanej mapy, trebars na tych zakrutach pekne do obkucika. btw ma fakt prekvapuje, jak je ta osm lite presna a co za cesticky vyorane na jar traktorom miestneho druzstva na naj su zaznacene. jedine co im chyba k dokonalosti je to turisticke farebne znacenie resp. pre alsy cisla tras, skoda.

takze pre mna zostava po nejkaych 10–15 pokusoch asi ozaj posledny problem a tym je vydrz baterie. nech robim co robim cez 8h to nejde a to mi je na „transhocico“ proste malo, 12h je mimimum a to este bez rezervy. mozno tenpower save mod ale to neni bohvie co.

0 0
      • marco  

Mám ten pocit, že se ty i MaPa a další uživatele se snažíte u tohoto přístroje dojít k výsledkům za pomocí postupů se kterými výrobce nepočítal. Jedná se o používání různých jak to napsat Geek komunitních opensource programů, konvertorů dat atd. Firmy se snaží udělat své přístroje a obslužné programy uživatelsky blbuvzdorné, typu vyklikám na mapě dodané od výrobce nahraji a jedu. Také jsem si s cyklopočítačem takto hrál. Vpašovával jsem různé soubory coursepointy, trasy, tréninkové scénáře, které buď fungovali nebo prostě to nevedlo k výsledkům Přitom v PC se vše tvářilo jako super vychytaná trasa až mi nezbylo nic jiného než přístroj zformátovat sehnat si na komunitním serveru čistou instalaci systému a začít od nuly.

0 0
        • madik  

Pocit máš správný. Problém je v tom, že všechno co Garmin vyrábí je z hlediska moderní technologie, kterou máme v mobilech naprosto zastaralé. Připomíná mi to dobu, kdy Nokia vyráběla všemožné telefony kolem roku 2005 a jen čekala co se uchytí, protože meli obrovské příjmy a mohli si dovolit riskovat. Jenže naprosto zaspali dobu s jejich tragickým operačním systém Symbian. Tehdy zase jediní lidé, kteří zařízení mohli naplno využívat byly geekové a to stejné bylo u Windows Phone OS. Pak přišel apple s iPhonem a zanedlouho Android přispěchal a situace na trhu se naprosto změnila a používání smartphonů se stala radost.

Garmin také začal vyrábět všechno možné od světel, kamer, radarů a snad fušuje i do augmentované reality. Garmin má právě to zlaté období, jenže jejich hlavní cyklo gps computery prostě stojí za vyližprdel s prominutím a jediný důvod proč tomu tak je, že nemá konkurenci a nebo jejich konkurence paběrkuje s kvalitou jejich zařízení uplne stejně ala Polar.

Edge 520 má 100MB pamět a rychlost kopírování dat je asi 100 kBps pres USB v roce 2015, ehm 2016, mě to prostě hlava nebere.

Jen doufám, že se na trhu objeví něco nového a kvalitou a cenou si získají trh a Garmin si jen bude mazat máslo po hlavě. Furt si myslím, že potenciál na trhu je obrovský. Jenže ta díra mezi obyč cyklocomputery za 500kč a garminem za 8k je prostě moc velká.

V dnešní době je všechno o „user experience“ a v něm Garmin naprosto selhává dle mého názoru. Pro použité jen jako zaznamenávač trasy a ukazatel udajů o rychlosti jízdy atd. to funguje ještě poměrně dobře a to je hlavní důvod proč má Garmin momentalne uspech, ale jak je požadavek na něco navíc az uz navigace, treninkove plany, navrhovani tras… hrůza.

0 0
          • karliner  

Mno, také řeším novou hračku a když jsi teď vysvětlil, že ta 520 (a vlastně komplet produkce Garminu stojí za hovno), co si mám pořídit, protože podle gurua DC Rainmakera je zase 520 úplně nejlepší?

0 0
            • BB  

Klidně jdi do ní, z toho, co jsem měl je fakt nejlepší.

0 0
            • ememem1  

ma ale v mnohom pravdu. garmin bohuzial naozaj dodava nie moc dobre odladene pristroje s mnozstvom chyb a ich user GUI je tragedia. priklad pre G500 (s inym skusenost nemam). stiahnem si dake gpx a ked ho chcem prasknut do g500 ako course tak musim pouzit soft tretej strany lebo g500 svoj vlastny nativny format jaksi nepodporuje. taktiez editacia toho tracku v nijakom softe od garminu proste nejde. a podobnych vychytavok je viac. hardwarovo to ma tiez svoje muchy ktore nemaju ani compy z lidla. nove modely sice riesia problemy strarych, ovsem za cenu toho, ze kazdy novy model ma mensiu a mensiu vydrz baterie. zatail co napr. g500 vydrzalo fungovat 17–19 hodin, tak g520 co tak pocuvam z okolia ma docela problem dostat sa na 12 h, co zu je z hladiska celodennych resp. viacdennych akcii kde ma gps (aspon pre mna) asi najvacsi zmysel docela kriticke.

jak ale pise moc na vyber nemas lebo vsetko ostatne je este horsie.

0 0
            • bagr84  

Řešil jsem to stejný co ty a připadne mi, že dnes už se vyrábí jen hračky na který není spoleh nebo zkrátka musíš mít štěstí na kus. Četl jsem Rainmaikerovy doporučení a vzal nakonec starou 500, je malá, funguje, problémy už má garmin odladěný.

14 dní na to vydal DC nový doporučení a začal tlačit 520 :) Měl jsem pak sice možnost se 500 za dobrý prachy zbavit a pořídit 520, ale nešel jsem do toho. Jsem s 500 spokojenej, funguje a plní funkci…

0 0
              • black.horse  

To Ti u 500 nevadí ten fakt mizernej GPS chip? V životě jsem tak nepřesnou GPS neviděl a neměl (už mi pár kousků různých přístrojů doma rukama prošlo).

0 0
                • bagr84  

A k čemu to potřebuju? Kudy jsem jel vidím a na přesný měření vzdálenosti mám stejně na kole čidlo (to bych tam měl i s jinou GPS).

Uznávám, že na navigaci po MTB trase je to blbě použitelný (pořád řve že jsem mimo trasu a že jsem opět na trase), ale jet se podle toho dá. Kvůli této funkci ale člověk E500 nekupuje.

0 0
                  • ememem1  

Uznávám, že na navigaci po MTB trase je to blbě použitelný (pořád řve že jsem mimo trasu a že jsem opět na trase) – to je pri navigacii pomerne dost zasadny problem vsak ano.....

Kvůli této funkci ale člověk E500 nekupuje – a kvoli comu si ju teda kupuje?

P.S. – som majitel 500-ky

0 0
                    • McBlacky  

ty jezdíš s 500kou po předem připravené MTB trase? to budeš asi jeden z milionu ;)

0 0
                    • bagr84  

a kvoli comu si ju teda kupuje?

Protože je to malej lehkej cyklocomputer, dobrej na trenink / zavody, kde clovek vicemene narve vse co potrebuje na dve obrazovky a nic neresi, pred vyjizdkou zapne, po vyjizdce vypne a doma max spoji s PC?

To ze to ma navic GPS (mizernou) beru jako bonus, kudy jsem jel vidim, na strava segmenty je to dostatecne presny a vic od toho nepotrebuju.

Pokud chci pristroj pro navigaci po trase, asi si nebudu kupovat 500. Pro tyhle ucely ma garmin v nabidce xx lepsich masinek :)

0 0
                      • ememem1  

je to vec vkusu ale pokial nepotrebujes gps tak to iste robili compy pred 10 rokmi za stvrtinovu cenu. a ako bonus vydrzali bez nabijania rok.

0 0
                        • bagr84  

Nevím co konkretne myslis kompem pred deseti roky, ale presel jsem z polaru cs400 a ten garmin je proste o poradnej kus dal…

0 0
                          • ememem1  

konkretne volaky cm. jedine co nemal bolo gps. v com konkretne je ten garmin trebars aj oproti tvojmu polaru o poriadny kus dalej ak odoberies gps a naviazanu funkcionalitu?

0 0
                            • bagr84  

především ANT+ a s tím spojený množství příslušenství který na to můžes napojit, dál nesrovnatelně líp přizpůsobitelný obrazovky, data v cloudu, jednoduchá synchronizace přes usb kabel (sehnat IrDA kompatibilní s W10 dnes nejde ani v Číně) a ta GPS se taky hodí :)

0 0
                              • ememem1  

ant+ je fajn nicmenj okrem wattmetra ktory stejne nemam si ami neviem predstavit co by som tam asi pripojil. gps ak neni aspon nemapova navigacia nevidim zmysel. km ukazuje aj comp z lidla rovnako a vysku resp. prevysenie zmera lepsie aj ten najlacnejsi barometricky vyskomer. jak hovorim je to ale vec vkusu.

0 0
                  • black.horse  

Nějakým omylem jsem s tím párkrát jel podle připravené trasy. Za další chtěl jsem pro mě neznámou trasu (kterou mi někdo ukázal) projetou s E500 a si pak sám na mapovém přístroji zopakovat a v některých typech terénů je uskočení polohy +/-200–300m problém, když hledáš nějakou pěšinku nebo odbočku. Stejně jako při používání na běhání to skákalo mezi cesty a výsledná vzdálenost, převýšení, všechna data v pr* Kdyby to fungovalo a byl tam jiný chip, byl by to super kompaktní přístroj, ale takovéhle odchylky v dnešní i v tehdejší době byl nesmysl, ostatní GPS i mobily byly přesnější…

0 0
                    • ememem1  

bohuzial, ten chip je naozaj kamen urazu g500.

0 0
                    • McBlacky  

já tohle delám s oregonem a je to super. na 500 by mě to nenapadlo.

0 0
                      • black.horse  

No prapůvodně jsem plánoval, že na trail bike budu dávat jen tu E500, malé, lehké, s menším rizikem poškození při pádu, s tím, že když budu se chtít navigovat vezmu si větší E810. Stejně tak jsem s E500 zpočátku zkoušel i běhat, že je to malé a na zápěstí nepřekáží. Ale prostě to s tou E500 nevyšlo…škoda. Ze zvědavosti by mi zajímalo jak na tom jsou ty nové E25, ale dle mě je to už na první pohled zabité absencí barometrického výškoměru :-(

0 0
                        • sosak  

Mate už někdo přímé porovnání provozem 520 a 25? Jde mě především o přesné MTB navigování a přípravu dat.

0 0
                          • BB  

O 25 je tady vlákno a po jeho přečtení jsem nějak usoudil, že 25 a 520 jsou z jiného světa a nelzeje porovnávat.

0 0
                          • vyktom  

Naplánovat cestu lesem na GarminConnect je časově dost náročné – menší cesty (včetně lesních) prostě nepozná, i když jsou na mapě zaznačené. Tím pádem je potřeba naklikat trasu bod po bodu po desítkách/stovkách metrů. Jakmile si s tím člověk dá tu práci, tak už to pak jede bez problému a dá se podle navigace dojet, kam potřebuješ. Trasa by šla počítám vytvořit v externí appce a exportovat, to jsem ale nezkoušel..

Osobně Garmina 25 pro navigaci po MTB trase nedoporučuju. Naopak na silnici je plánování a navigace po trase perfektní a používám ji pořád.

0 0
                            • jenda95  

Trasu vytvorit na mapy.cz nebo kdekoliv na opencyclomapy a importovat primo do Garmina, GC je k tomuhle ucelu uplne naprd!

0 0
                              • štája  

přesně tak, mapy.cz jsou super, dáš jen navigovat pěšky, preferovat turistické značení a jsou z toho parádní trasy pro MTB a stačí kliknout start a cíl ;)

0 0
            • jonti  

garmin stoji za hovno, ale nic lepsi neni

0 0
        • MaPa  

@oba dva: Můžete mi tedy laskavě vysvětlit, jak to, že Forefunner 305 a další sportovní a cyklistické modely byly v roce 2007 (a asi i pár let předtím) dodávány s programem Garmin Training Center, kde šlo tohle všechno udělat také? Jak to, že od roku 2007 přibylo sociálních blbostí, webového propojení, spojení s chytrým telefonem, spojení s Di2, světly a radarem a vytratili se tyhle (doteď ve specifikacích uváděné) vlastnosti z prostředí Garminu? Jak to, že Connect má co měsíc odstávku nejméně tří základních funkcí, s velkou slávou spuštěné segmenty neběží vůbec a stěží stíhají udělat propojení aspoň se Stravou? Já osobně jsem tedy za tyhle „geekovské komunitní opensource“ programy sakra rád. A připomněl bych, že ST3 je jeden z největších tréninkových deníků. Navíc je v základu off-line, narozdíl od těch všech Endomond, Connectů apod. které sice mají aktualizaci každý týden, ale které až někdo zavře (páč nějaký strašně cool nápad) budou se uživatelé setsakra divit kde mají data…

O tom že Garmin je moloch, vydává nové přístoje bez odladění, ty obsahují základní ergonomické a UI chyby popř. zbytečné složitosti, o tom tedy žádná. Na druhou stranu vyrábí přístroje spolehlivé, šité na míru sportování a jak je vidět na mém příkladu tak si je hodně lidí i rádo kupuje i za ceny jaké si může dovolit většinovým podílem na trhu. U garminu je navíc (trochu) sympatické, že aspoň první rok-dva po vydání přístroje se snaží ho dále doladit podle požadavků uživatelů. Já osobně jsem řešil mašinku přes 3 měsíce a tohle je výsledek. A to ve svých požadavcích jsem hodně stranou main-streamu, to už se tu projevilo několikrát.

Možná Vám přijde nahoře uvedený návod zbytečně složitý a podrobný. Ano, protože je to ta časově nejnáročnější příprava (kromě coursy jako specifického tréninku, kdy si ještě v úsecích měníte rychlost, přestávky apod.). Jednodušeji se to dá udělat x dalšími způsoby, třeba i tak jak to evidentně dělá 80%+ lidí na Connectu. Zabodnu špendlík sem, druhý sem a pak slepě jedu po trase co mi Google mapa (nebo OSM, to si zkuste jak často budete ve městech sjíždět z chodníku na silnici) podstrčí… Když už mám čas si udělat velkou vyjížďku, obětuju 20min abych věděl že bude stát za to. Nikomu to nenutím, ale vzhledem k tomu, že po mailu jsem to už psal skoro deseti lidem a stále se další a další ptají, tak je nás evidentně víc, byť pro Garmin nejsme zajímaví.

Možná, že kdyby Garmin počkal s implementací funkce Turn-guidance, nebo jí aspoň spolu s většinou dalších funkcí vysvětlil v manuálu a specifikoval, nemuseli bysme používat takhle složitý návod. Jenže když odbočky na jiné než Garmin base mapě (asi deset silnic v Praze) nefungují, musíme vše dělat po staru. Škoda, že ty staré funkce mezitím stihli ořezat a nedali vědět že už na ně kašlou…

0 0
    • marco  

Na to jak by jsi měl být nadšený z tohoto přístroje, popisuješ Edge520 jako děsný propadák. Takže mě osobně by to jako potencionálního zájemce odradilo od koupě. Jsem spokojený vlastník Edge510.

0 0
      • MaPa  

Není to tak ve smyslu že nejsem celkově spokojený. Jsem moc rád že ji mám. Je mi jen líto různě důležitých drobností, ale možná že řadu z nich časem rozluštím, začnu dělat jinak nebo se smířím s jinou cestou. Uvidíme, třeba i tady se dovím něco co mne nasměruje.

Podle mne má E520 obrovský potenciál. Bohužel segment kam podle mne spadá je cenově úplně mimo než kam ji posadil Garmin.

0 0
        • Kubajsu  

Přesně takový pocit jsem měl z 500… Moc pěkný základ, ale přišlo mi, že to zkoušeli jenom programátoři, ale nikdo kdo opravdu jezdí. Namátkou; po sjetí z course hláška, že jsem mimo. Ale že by se dál vykreslovalo, kde jsem, abych se mohl rozumně vrátit už ne… Změna profilu/kola zahrabaná až někde v páté úrovni menu… Nesmyslný algoritmus výpočtu při špatném signálu GPS, kdy se nerozpakuje ukázat okamžitou rychlost 130 km/h… Atd. atd…

Tak koukám, že Garmin přístup moc nezměnil…

0 0
    • jannk  

mimochodem – stalo se vam nekdy pri navigaci podle ‚course‘, ze Garmin ‚propipal‘ vsechny zbyvajici course pointy (tj ty, kde ma pipnout a ukazat zatacku nebo jinou navigaci)? Soucasne na strance ukazujici vzdalenosti do jednotlivych course pointu vsechno zmizi – proste jako bych uz byl v cili. Nicmene aktualni polohu to ukazuje ok, navigaci podle cary porad zustava ok (tj v zasade to uplne nevadi). Zatim jsem neprisel na to, jestli to je nejaky vadny tcx soubor nebo chyba Garmina – deje se to dost nahodne (tak jednou za 7–10 jizd)

(zaznam jizdy je uz nastesti nezavisly, takze je v poradku)

0 0
      • MaPa  

Může to mít souvislost s orientací coursy (tracback, návrat ke startu, otočit coursu), na různých serverech a i v přístroji se to zadává jinak a stačí se ukliknout… Jestli to dělá náhodně ta té samé course, je to divné.

To, že E520 propípá již projeté coursepointy když se napojíš uprostřed coursy nebo si jí někde zkrátíš je normální a hodně fajn vlastost.

0 0
        • J.Cappy  

uvažuji o koupi egde 520,nikdy jsem ještě neměl nic podobného,zajímá mě jestli egde 520 je v češtině?

0 0
          • MaPa  

Ano. Komplet menu i manuál. Nicméně přesto radši používám angličtinu, přeci jen mám ty termíny víc zažité.

0 0
    • MaPa  
      1. Zoom v mapě. Dřív u nemapových přístrojích býval přímo na šipkách nahoru dolů. Ty jsou teď (a vzhledem k systému to dává smysl) věnovány pohybu po menu a obrazovkách. Pro zoom je tak nutné vejít do menu (pravda sice je to většinou první položka), odkliknout, poodskočit od autozoomu (který stejně moc nevím co dělá, třeba bez coursy vůbec nic), potvrdit, navolit si zoom a potvrdit. Celkem tak 6–7kliknutí. Garmine, co takhle dlouhé stisky?
      2. Pokud chcete během zapínání přítroje mít na displayi vlastní hlášku, připojte přístoj jako mass storage a ve složce Garmin najít soubor startup.txt V něm na konec dopsat co potřebujete aby se objevovalo, a v proměnné display = nastavit kolik sec se má text na displayi udržet. Viz foto.
      0 0
    • madik  

Kdyz jedu po křivce a vyjedu z ní, tak mi to napíše off course a mapa se zmrazí. Je to docela neprijemne. Nevím proč mi zařízení neukazuje momentální polohu na mapě, přesto že jsem mimo kurz. Bylo by pak snazší se zorientovat a vrátit se na kurz.

0 0
      • MaPa  

Souhlas. Při Off-course se mapa zmrazí dokud zpět nenajedeš na coursu. Pokud nechceš čekat, dá se odkliknout „enterem“ – pravým horním a mapa se přesune na tvou pozici a rozhýbe.

0 0
        • madik  

To jsem nevěděl. Dík

0 0
          • koko0925  

Tohle dělá i 1000ka. Musí se to odkliknout v levém dolním rohu.

Jinak si myslím že 520ka by mně taky stačila, ale to ovládání po stranách mi přijde jako úlet.

0 0
      • MaPa  

V jedné z aktualizací tohle bylo odstraněno. Nyní po sjetí z course se v dolní části displaye objeví černý pásek „Off course“, ale mapa se dále hýbe.

0 0
    • Tina  

Fíha! Keď to tu tak čítam čo všetko moja 520ka dokáže a ako ju skutočne využívam tak je to podobné ako keby som používala môj noťas iba ako kalkulačku :)

0 0
      • GrumpySmurf  

hehe, nejsi sama..

0 0
      • Breakpain  

I tak ten NB toho umí jistě více ;) …

Mám 1000ku kvůli tomu, že se mi líbila … V praxi využívám tak 40% potenciálu té krabičky ;) … klasika.

0 0
        • Tina  

Tak ja aj ten noťas využívam asi na menej ako 5% toho čo dokáže :) Som totiž v IT dosť mizerná. Nedávno som si kúpila tablet Lenovo Yoga s Win 8.1 a som z neho nešťastná. Strašne ľutujem, že som nešla do verzie s Androidom. Nechala som sa nahovoriť na „skvelý“ Win a teraz ho vôbec neviem používať a leží doma nevyužitý. Vôbec sa mi napr. nepodarilo prísť na to ako v ňom vytvoriť poštu kde sa sťahuje niekoľko e-mailových adries.

0 0
    • GrumpySmurf  

Dat pod samostatny tlacitko nastaveni procent podsviceni, to mi taky hlava nebere. Kliknout a rozsvitit je asi pro garmin too simple..

0 0
    • cash  

Pls prosba – mám garmin Edge 500. Problém s nadmořskou výškou . Ukazuje to nm cca o 100m meně. Zjištěno dle pozic kde to znam. Jde to nejak nastavit , resetovat , aniž bych byl nucen zvolit vracení do původního nastavení a tím asi přijit o data ??? Diky za radu – Milan

0 0
      • jannk  

myslim, ze Edge 500 uz to ma stejne jako 510 a 520, takze v zasade bys mel pred kazdou jizdou nastavit aktualni nadmorskou vysku, protoze z tlaku to nejde poznat a GPS je ve vertikalnim smeru z principu nepresna. Je to v Main Menu → GPS → Set Elevation (cesky nevim). Jdou nastavit ‚mista‘ s definovanou nadmorskou vyskou a kdyz z nich startujes, tak se nadmorska vyska automaticky nastavi (doma, prace, …)

0 0
        • BB  

Tak 520 nic takového nemá, nastavuje se sama a to velice přesně

0 0
          • jannk  

never tomu, GPS z principu neumi nadmorskou vysku pokazde presne. Nekdy to vyjde, nekdy ne – ale manualni nastaveni na startu se proste vzdy hodi.

http://www8.garmin.com/…FB2BAD7.html

0 0
            • jaja01  

nevim jak 520, ale 500 ma barometricke zjistovani vysky

0 0
              • jannk  

Ano, ale barometricke mereni vysky je relativni, tj meri zmeny a ne absolutni hodnotu. Tlak se prece lisi podle pocasi. Na zacatku se nastavi podle GPS nebo podle toho, co rekne uzivatel.

0 0
                • jaja01  

a na tom se shodneme, proto se definuji koty nebo alespon nastavuje aktualni vyska

0 0
              • ememem1  

bohuzial je to kombinacia barometrickej a gps. jedine riesenie je nastit si prvy elevation point ako home, ten ti potom najde, aak vyrazas odinakial tak bohuzial iba vytvorit novy zo znamou vyskou a nastavit ho ako aktualny.

0 0
            • BB  

Tak to se omlouvám za chybnou informací, je to tím, že jsem nikdy neměl potřebu nadmořskou výšku nastavovat, protože 520 si ji zatím vždy nastavila přesně (plus mínus 5 m).

0 0
        • ememem1  

automaticky ani omylom, musis si to prepnut manualne, jedine prva je ako „home“ cize ju najde v okruhu 30m a povie ze „elevation point found“.

0 0
          • jannk  

Nechapu. Ja mam v Garminu sve obvykle startovni body a kdyz z nich vyjizdim, tak se mi behem prvnich par malo metru po startu napise neco jako „elevation point found“ a nadmorska vyska se zmeni na prednastavenou. Automaticky. Je to zasadni, kdyz treba prijedu nekde metrem – to jinak G obvykle trva delsi dobu (i po detekci satelitu) nez si ujasni jak je zhruba vysoko (bez existence definovaneho mista trva par dalsich minut, nez se nadmorska vyska ustali)

0 0
            • jaja01  

oba pisete to same, jen MMM1 ponekud nesrozumitelne :-)

0 0
            • BB  

No a není to to samé, co on říká, že se zkalibruje na prvý bod, pokud ho najde hned po startu ? Třeba těch bodů může být více, jeden doma, jeden na chatě atd.

0 0
              • jannk  

Podle me se kalibruje jen kdyz Garmin na startu najde kalibracni bod. Pokud nahodou projizdim kalibracnim bodem pozdeji behem jizdy, tak uz se G nekalibruje – to jsem ale explicitne nezkousel, jen si nepamatuji, ze by se mi G nekdy zkalibroval, kdyz obcas jedu kolem domu a nezacinam tam (tusim loni tak 2–3 jizdy).

Fakt, ze kdyby kalibroval behem jizdy, tak v profilu nadmorske vysky muze vzniknout schod, coz je asi nezadouci.

0 0
                • jaja01  

omilate porad to same, uz je to tu nekolikrat

nadefinovat si muzes kolik chces vyskovych kot s presnou nadmorskou vyskou

garmin PRI STARTU AKTIVITY hleda, zda neni pobliz nektere z techto kot (uvadi se 30m, me pripada, ze je to mene) … pokud takovou kotu nalezne, upravi si nadmorskou vysku podle ni

to je vse, v prubehu aktivity se jiz korekce nedela

0 0
                  • jannk  

no vsak na tom jsme se uz davno shodli – ale potom prisel MMM1 a rozslapal nam babovicky. Nebo taky mozna ne, protoze nejsem schopen presne pochopit, co napsal :)

0 0
                  • ememem1  

si si uplne isty tym ze hociktory z tych bodov?

mne to vzdy naslo len ten co bol prvy, vsetky ostatne su dobre len na to, ze su savenute, ale ak ich chces pouzit, musis si ich dat set elevation manualne a vybrat si z nich. dost ma to sralo, komunikoval som priamo s garminom a potvrdili mi ze je to tak. ale bolo to pred 2–3 rokmi, mozno je odvtedy nejaky update firmwaru a je to inak.

0 0
                    • jannk  

Aha – jsem si jistý kterýmkoliv z těch bodů, tohle používám běžně.

0 0
                    • jaja01  

ano, mam takto domov, chalupu, singltrek

0 0
      • jaja01  

jak uz pise jannk, daji se vytvorit body, u kterych do 500 zadas jejich realnou vysku, mam to tak udelane u baraku, na chalupe, na parkovisti u singltreku … kdyz tam garmina zapnes, zahlasi, ze si podle toho udelal vyskovou korekci a pak uz meri velice presne

je to MENU/GPS/Kóty – tam si muzes ulozit vice mist

nebo MENU/GPS/Nas. nad. vys. – to je to jednorazove

realnou nadmorskou vysku zjistis treba na teto mape, zvetsis ji a po kliknuti na dane misto v mape se ti v menu vlevo zobrazi krome jineho i nadmorska vyska

0 0
        • 01carbon  

Dík za mapu. Nádr. Vršovce mají výškovou odchylku 4m – tabulka na nástupišti 206mnm, mapa 202mnm

0 0
          • jaja01  

s tim se myslim da zit ;-)

muzes zkusit jeste toto, to je vic user friendly, pouziva to google mapy

0 0
          • jannk  

Tabulka mozna ukazuje svoji vysku a mapa vysku zeme :)

0 0
            • 01carbon  

Tabulka je tuším tak 2m vysoko – již jsem tam dlouho nebyl – ráno mrknu. Ve 4m výšce tutově není.

0 0
              • jaja01  

resite detaily, ± 4 metry?, pro me je dulezite, aby mi garmin spravne ukazal, ze jsem za svih udelal 1500 nastoupanych metru … jestli jsem pri tom byl v nejvyssi vysce 650 nebo 600m je pro me podruzne

0 0
                • Divebull  

No a to je právě u 520 problém, protože u stejné trasy ukazuje oproti 510 cca o 25% méně. Teda alespoň mě. A teď kde je pravda… Vzhledem ke zpoždění zobrazování elevace bych řekl že v 520. A podpora Garminu k tomu mlčí a mlčí a to celosvětově (podle pročítání zahraničních diskusí). A to i přes vracení přístrojů důvodů této chyby, což nevěstí do budoucna nic dobrého.

0 0
                  • BB  

„Méně je více“, testoval jsem 520 s Montanou a výsledek seděl, rozdíl ± 20 metrů na půldenní vyjížďce. Montana léty prověřená, tak bych věřil spíše 520. Jinak není nic lehčího než prověřit na známém a toulání.

0 0
                    • jannk  

To nic moc nezjistis. Nekdy mas lepsi GPS/Glonass signal, nekdy horsi, nekdy je tlak stejny, nekdy se zmeni pocasi … a to vsechno ovlivnuje jak moc presne cislo Garmin zmeri. Ja na to proste rezignoval a proste Garminu verim (Stravu nastoupane metry prepocitavat nenechavam)

0 0
                    • Divebull  

To je pravda. Mě ale stejně nejvíc štve to zpoždění, nechápu proč to u 510 bylo bez problému a u 520 to problém je. A hlavně nevím proč se k tomu Garmin nevyjádří.

0 0
                      • Breakpain  

Bo Garmin to má na háku ;)

0 0
                      • BB  

A nemůže být to zpoždění způsobeno tím, že program musí řešit otázku, co je vlastně stoupání? Pamatuji se, že když jsem měl první cyklocomputer s měřením nastoupaných metrů, tak jsem byl fascinovaný nastoupanými metry, to byly porce. Pak jsem jel po naprosté rovině podle Labe a docvaklo mi to. Ten comp počítal skoro každé drncnutí přes kámen jako stoupání a já po té rovině nastoupal 100 výškových metrů. Já si říkám, že možná ta 520 má to zpoždění právě kvůli tomu, aby považovala za stoupání pouze to, co stojí za to. Například pokud jde tlak tlak dolů 10 sekund, tak teprve potom to vyhodnotí jako stoupání a ukazuje stávající výšku a výšku před 10 sekundami jako aktuální stoupání. Jako bývalý programátor bych to řešil nějakým takovým způsobem.

0 0
                        • jannk  

ja se do tehle diskuze nechtel poustet, protoze se nemuzeme niceho dobrat, ale myslim, ze tohle bude blizko pravdy – pozadavky na celkovou presnost a rychlou reakci pujdou proti sobe a Garmin zrejme preferuje presne celkove cislo (aspon pokud ho zkalibruji a jedu za primerene staleho pocasi, tak je soucet hodne blizky tomu, co mi vrati mapy z presne definovane gpx stopy a taky se docela presne drzi cisel, ktere cestou vidim na turistickych ukazatelich).

0 0
        • MaPa  

Ano, konkrétně pro E520:

• Pokud běží aktivita a ocitne se člověk někde v blízkosti některého z uložených bodů (Locations) s vyplněným údajem Elevation, Edge zahlásí a zkalibruje si výšku podle tohoto bodu.
          • Pokud běží aktivita, zmáčknout pravé horní, v kontextové nabídce vybrat Set Elevation a ručně vyplnit výšku. Edge tuto výšku přejme a zapracuje do zpřesňovacího algoritmu.
          0 0
          • jannk  

„Pokud běží aktivita a ocitne se člověk někde v blízkosti některého z uložených bodů (Locations) s vyplněným údajem Elevation, Edge zahlásí a zkalibruje si výšku podle tohoto bodu.“

Je to urcite pravda/mas to vyzkousene? Nerikam, ze ne, jen to nevim. Urcite to Garmin dela po startu aktivity (pokud jsem pobliz definovaneho bodu), ale behem aktivity by to musel delat inteligentne: zmenit nadmorskou vysku, ale nezmenit nastoupane metry. Soucasne by se na strava.com apod mel objevit skok .. ktery nemusi byt videt, pokud je dostatecne maly.

Asi si na jare zkusim nadefinovat vice takovych bodu na svych oblibenych trasach.

0 0
            • MaPa  

Ne, týká se to jen počátku aktivity, na průjezdech už se nic nesrovnává

0 0
              • Yann  

Potvrzuji. Na E500 (a z napsaneho vypada, ze je to stejne pro novejsi Edge) se v pripade startu aktivity v blizkosti ulozeneho kalibracniho bodu objevi hlaska „Elevation point found“.

V pripade prujezdu ulozenym bodem (s jiz bezici aktivitou) se nestane nic.

0 0
    • MaPa  

Ad 16. – Chyba je ve Sportracks při přímém exportu do Garminu. Pokud se použije jiná cesta, např. přesun coursy do složky NewFiles, běhá VP jak má. Reportováno autorovi plug-inu, podle jeho vyjádření má vyjít nová verze Waypoint and Courses, která přinese možnost posunu coursepointů přímo v mapě a další drobnosti, tak snad to tam bude opraveno. Problém byl hlášen i ze strany E500, možná se týká dalších Garminů.

0 0
      • MaPa  

V aktualizaci nebylo opraveno :-(

0 0
        • MaPa  

Včera už to bylo v pořádku, takže to někdy někdo na nějaké straně opravil.

0 0
    • BB  

Tak mám smutnou zprávu pro ty, kdo by chtěli prohazovat připravené mapy v 520 pomocí připojení telefonu s Androidem. Dělal jsem pokusy, Android 5.0.2 a z něho zapsaná mapa do 520 nefunguje. Buď 520 při startu napíše, že nelze otevřít mapy, nebo se prostě vypne. Takže nahrávat mapy lze pouze z Windows, což na nějakém výletě může být problém. Naopak krátké soubory s trasami nebo body lze z Androida zapsat bez problému.

Co mě šve je, že mě občas prudí tím, že naplánovanou trasu doprovází fialovou navigační čárou. Jako by mě chtěl navigovat k některému z budoucích trackpointů. Nevím čím je to způsobeno, pamatuji se, že k tomu došlo, když jsem trasu vyráběl z aktivity přímo v 520. Stalo se to někomu, nebo je to specifikum mého přístroje a pokud ano, vypozorovali jste, čím je to způsobeno ?

0 0
      • MaPa  

Je to způsobeno zapnutou „Turn guidance“. Ta funguje pouze na Garmin base mapě, na OSM ne. Algoritmus vytváření Turn guidance příkazů (zobrazují se v horní části displaye a mají svůj vlastní itinerář dostupný v kontextové nabídce) je evidentně nějak s mapou spojen. Tyto příkazy nemají nic společného s coursepointy (jejich seznam je v samostatné datové obrazovce která se automaticky připojí při navigaci po course).

Funkce Turn guidance se vypíná v Course options. Má nahrazovat manuální (nebo automatickou) tvorbu odbočkových turn-courspointů (viz návod nahoře). U mapových navigací si přejímá názvy ulic z mapy, u E520 si pomáhá zobrazováním kurzu „Ride North-West“ apod.). Oboje pak obsahují hlavně žádané hlášky „Right 50m“ apod.

0 0
        • BB  

dík, možná jsem to mohl někdy omylem zapnout :-)

0 0
      • MaPa  

Tak jsem měl o víkendu chvilku si to zkusit jinak než na PC. A bohužel to musím potvrdit.

Xiaomi Mi2S, Android 5.0.2, Miui v7, vestavěný správce souborů.

Po připojení se Edge poslušně přihlásila jako USB, našel jsem původní mapu, „vymazal“. Vzal jinou z adresáře na telefonu, překopíroval (už se jmenovala gmapbmap.img). Odpojil jsem Edge a zde malá změna. Edge naběhla, ale neobsahovala mapu žádnou (prázdné pozadí).

Připojil jsem Edge k PC a 1) Win průzkumník chtěl „opravit“ mass storage zařízení. Nedal jsem se a rozkliknul co je vevnitř. Byl jsem nemile překvapený že soubory s mapou tam byly oba. Navíc se win chvilku bránily je i smáznout. Nicméně po chvíli v pohodě, nechal jsem „usb“ zkontrolovat, nahrál mapu přes průzkumníka v PC a zase vše chodí.

Takže otázkou zůstává, který File Manager umí soubor na připojeném USB OTG skutečně smazat?

Jinak kopírování čehokoliv do složky NewFiles přirozeně chodí, protože Edge po zapnutí vše z této složky smaže.

0 0
        • BB  

Vyzkoušel jsem zabudovaný Samsung file manager, potom Total Commander a ES File Manager. Žádný mapu nezapíše tak, aby to 520 přečetla. Myslím, že to nebude věcí souborového manageru, ale způsobem, jakým Android zachází s FAT. Něco je tam divného, protože kdykoliv připojím 520 k Anrdoidu, tak potom Windows hlásí chyby a chtějí je opravovat. Přitom do NewFiles soubory gpx, nebo tcx musí Android zapsat správně, protože by je 520 po startu nemohla přečíst a převést na fit soubory. Osobně si myslím, že to má něco společného s velikostí souboru. Malý soubor Android zapíše správně, velký ne. Taky jsem si všiml, že Windows zapisují mapu do 520 déle, než Android. Ale protože mapu beru v 520 spíše jako ozdobnou tapetu, tak mě to nakonec moc netíží.

0 0
          • jannk  

Jen ze zvedavosti: proc potrebujere nahravat mapy z telefonu? Chapal bych to nekdy vecer v terenu, kdyz se druhy den jede v uplne nove oblasti, jinak prece doma nejaky treba i stary pocitac asi ma skoro kazdy ne?

Mimochodem – jak velka oblast se do 520 vejde?

0 0
            • MaPa  

Link na mapy

Fungují všechny první tři typy. Vyklikej si co potřebuješ a pod levým panelem se ti zobrazuje velikost v MB. Edge má celkem cca 100MB, na aktivity potřebuješ 100kB=1hod. Něco si nech na coursy, segmenty apod. Používám cca 50MB mapy a je to trochu větší kraj ČR nebo dva kraje, záleží jak chceš mít území uspořádané.

Proč je měnit z androidu? Třeba proto abys s sebou nemusel na cestovní dovolenou tahat netbook a přitom si mohl měnit oblasti? U mně jsem s tím počítal prostě a jednoduše kvůli „skleróze“, jedu na Gardu a zapomenu vyměnit mapu, tak to prostě udělám tam prostým připojením Edge k telefonu…

0 0
    • MaPa  

Novej držák. Kolem závěsu na GoPro je stáhnutá blikačka.

0 0
      • jannk  

Dobre, ten bych na krosku asi taky potreboval. To je nekde koupene?

0 0
        • MaPa  

Je jich spousta, někde tam bude i tenhle

0 0
          • jannk  

ale jo, o googlu uz jsem slysel, jen nerad nakupuji mimo CR, protoze mi to za to nestoji. ale dik

0 0
            • MaPa  

Ten na fotkách je z Taiwanu a přišel FedExem. Takže je 100% dražší než spousta těch na obrázcích, ačkoli je tvarově (a možná i tím nápisem) úplně shodný… Myslím že jako informace je to nepodstatné, podstatný je ten tvar.

1. edge je blíž k očím než u klasického předsazeného držáku
              2. nejde (jednoduše) nastavit úhel, ten je daný už představcem resp. jeho šrouby.

U mne vlastnost 1) převyšuje 2) ačkoli není absolutně kolmo na směr pohledu. Takže radím ať si ten úhel před objednáním každý radši zkontroluje

0 0
    • GrumpySmurf  

Zdravim,

stalo se uz nekomu, ze se vsechny senzory i bt zniceho nic odpojili a hned pripojili nazpet?

Stalo se mi to ted podruhe a temer na stejnem miste (zadne draty, ani nic okolo). V zaznamu vypadek najit nelze. Jen za jizdy mi garmin zapipal a zacal psat o pripojovani vsech hracek.. Na anglickych diskuzich se pise jen o odpojeni senzoru, ktere lze pripojit az po restartu, coz se me ale nastesti nestava..

0 0
    • Dusan65  

Mal by som jednu otazku. Pokazila sa mi Garmin 500, tak uvazujem o novej 520. Stare sinace (HR, cad + speed) co mam mi ale funguju dobre, len neviem urcite, ci budu fungovat aj s 520, alebo musim kupit aj tie nove. Je to tiez ANT+ tak snad to pojde, len ak by to mal niekto oskusane, bol by som radsej.

Vie mi niekto poradit?

0 0
      • koko0925  

Pokud jsou snímače od Garmina, tak ti pojedou na 100%

0 0
      • johnny_B1  

Přešel jsem z 500 na 520 a můžu potvrdit, že snímače jsou kompatibilní. Stačí koupit pouze computer. Jinak jsem zatím vyzkoušel jedinou vyjížďkou, ale i tak to ze svého pohledu vidím jako vynikající upgrade. Přesnost záznamu trasy, rychlost fixu GPS, spárování s telefonem + upload do Garmin Connect, případně Strava, po ukončení záznamu…paráda. Vytknul bych možná jedině rozložení tlačítek a nutnost silnějšího stisku. Ale na to se dá zvyknout.

0 0
      • ememem1  

ist bt mali len si uvedom ze tie bazmegy tiez maji zivotnost tak +/- zarucna lehota a nieco navyse takze zvaz cenovy rozdiel ci sa to oplati.

0 0
    • David78  

Mám problém se zobrazenim notifikaci sms a hovoru u cyklokomputru Garmin Edge 520,mam telefon Nokia Lumia 1020 s Windows 10 mobile.V te­lefonu mám aplikaci Garmin Connect nainstalovanou,vse tam funguje snad jak by melo, jen se mi nezobrazují ty hovory a sms na displeji cyklokomputru­.Telefon se bez problému připojí přes Bluetooth zaškrtlé ci povolené funkce zobrazeni sms a hovoru v cyklokomputru mám také.Myslím si,že by to měla Nokie 1020 snad podporovat.Nemate někdo radu jak to nastavit a v čem?Máte někdo zkušenost s nastavením konkrétně u tohoto typu telefonu?

0 0
      • sharkeeCZ  

Podle mne je problém v tom, že to podporuje jen iOS a Android

https://support.garmin.com/…t/case.faces?…

0 0
        • David78  

Kdyz jsem zjišťoval u Garminu CR zda mi to v Nokii 1020 půjde,tak mi bylo řečeno ze ano ale musím mit windows 10,ktery to podporuje,takže jsem si přeinstaloval z Windows 8.1 na 10 a stale nic

0 0
          • sharkeeCZ  

A co ze bude podporovat Connect, nebo SMS a Telefon notifikace?

0 0
            • David78  

Řekli mi to všeobecně,že by to mělo vše klapat jak ma,ale že s tim zkušenost jeste nemají konkrétně u tohoto typu telefonu

0 0
              • sharkeeCZ  

Pak bych požadoval náhradu škody.

WP to nepodporuje.

0 0
                • David78  

Jako štve me to urcite,protoze tuhle funkci bych rad využíval kor kdyz jedu proti větru a neslyším telefon ze mi někdo vola.Jinak computer pracuje jak ma jak s pedály vector a veškerými snimaci jako kadence,rychlosti a tepu

0 0
                  • sharkeeCZ  

Tak vyměnit telefon za iPhone nebo nějaký Android

0 0
                    • David78  

Tobě když to funguje sms a volani a zobrazuje se Ti to na computru, tak nastavoval jsi něco v mobilu v aplikaci Garmin Connect?Třeba jsem ještě neco zapomněl nastavit,tak se ptam

0 0
                      • GrumpySmurf  

Nic nenastavujes, jen propojis a je to..

0 0
                      • sharkeeCZ  

v iOS je potřeba párovat obě možnosti a povolit zobrazování těchto funkcí, nic více.

Mám tedy spárovano jako BT a BLE

0 0
                        • GrumpySmurf  

A ja si rikal, ze to delam nak dvojmo, prec jen ten chlast v livignu je fakt levnej … :D

0 0
                      • tvargy  

možná zbytečný dotaz, ale necháš tu aplikaci běžet? viz bod 18. prvního příspěvku tohoto vlákna

0 0
                        • sharkeeCZ  

já ji obvykle vůbec neotevírám před jízdou, dle mého to není potřeba, ale rozhodně není aktivní ta appka

0 0
                          • GrumpySmurf  

Tedka jsem rucne odstrelil aplikaci, aby nebyla ani na pozadi a garmin se s iphonem normalne propojil, i hlasil prichozi hovor. Jen po ukonceni jizdy automaticky neodeslal nic do connectu / stravy… k tomu je zjevne potreba alespon appka na pozadi

0 0
                            • tvargy  

aha, teď jsem to vyzkoušel a ono to fakt jde i bez toho. Já ji vždy automaticky zapínal.

0 0
                            • MaPa  

je to tak. apka nemusí běžet a notifikace přijdou, ale na konci nefunguje automatický upload. omlouvám se za mystifikaci v úvodním příspěvku.

0 0
                              • tvargy  

Mě ten automatický upload funguje. Stačí když ukončím jízdu (a mám spárovaný telefon) a za chvíli to tam je

0 0
      • ememem1  

nic v zlom ale som celkom rad ze na biku podobne problemy nemam.

0 0
    • David78  

Mám problém se zobrazováním notifikaci sms a hovoru u cyklocomputru Garmin Edge 520 z telefonu Nokia Lumia 1020 s Windows 10.V telefonu mam nainstalovanou aplikaci Garmin Connect ,která mi funguje snad jak by měla, zatim jsem problém nenašel a v telefonu po připojení k cyklocomputru přes Bluetooth se bez problému vše spojí a v computru mám také vše zaškrtlé aby se zobrazilo voláni a sms,ale bohužel mi tato funkce kdy mi někdo volá či píše nefunguje.

Nemáte někdo zkušenost s tímto telefonem zda tuto funkci podporuje a jak případně přesně postup to vše nastavit a sladit, aby to běželo jak má?

0 0
      • sharkeeCZ  

proč to píšeš znovu? Odpověď již máš. Ten tvůj telefon to prostě neumí.

0 0
    • BB  

Včera jsem upgradoval firware na verzi 4.10 a všimnul jsem si, že nezapíná GPS automaticky, ale pamatuje si poslední volbu. To je příjemné pro cesty do práce, kde GPS nechci a vždy jsem musel vypínat. Podle release notes umí udělat příští upgrade pomocí modrého zubu z telefonu, taky zajímavá věcička.

0 0
      • madik  

A 4.1 aktualizace je nová? Mě se taky objevila tahle verze v přístroji a měl jsem pocit, že to byla verze 3.1 predtim.

Jiank mi i zacalo fungovat hlášení zatáček s OSM mapama, teda pouze v 1 že 2 jízd o vikendu, kde mi běžela navigace.

Při druhé jízdě mi furt vyskakovala hláska, nepamatuji si přesně zneni, ale byla ve smyslu, že se stala nějaká chyba a stávalo se to vzdy, když se blížila zatáčka a zobrazila se na obrazovce s datama v dolním radku. Na mapce nikoliv. Tak možná to case m vychytaji :)

0 0
    • Jindra447  

Mám druhý den Garmin Edge 520 a pomalu se s ním seznamuji. I když jsem nikdy nic podobného neměl, tak jsem zatím přišel na vše co potřebuji, jen mám problém s aktivací Premium účtu na webu Strava. Se zakoupením pětsetdvacítky bych měl dostat na zkoušku 3 měsíce zdarma, ale nikde jsem nenašel žádnou informaci jak to provést …

0 0
      • sharkeeCZ  

???

Pak jsi musel dostat nějaký promo kód, který zadáš na webu/v apce.

0 0
        • Jindra447  

To jsem hledal jako první, bohužel tam nic takového nebylo. Ty jsi tam něco takového měl?

0 0
          • johnny_B1  

Já k tomu přišel trochu náhodou. Po přihlášení mi to nabízelo Free Trial Period (mám dojem, že to ukazovalo na 30 dní, ale jistý si nejsem). Když jsem pak toto období aktivoval, automaticky se mi to prodloužilo na 90 dní. Když jsem tohle dělal, už jsem měl ve Stravě uploadovanou nějakou aktivitu z Edge 520, resp z webové aplikace Garmin Connect (odesílají se mi z ní aktivity automaticky do Stravy). Žádný promo kód jsem nikde nezadával.

0 0
          • Roura74  

Já 520 koupil před dvěma týdny a Strava premium fuguje po kliknutí na okno Strava v Garmin connect. Přesměruje tě to na Stravu kde se zaregistruješ a máš 3 měsíce premium. Žádný kódy, nic.

0 0
            • madik  

Koupil jsem 520 někdy v listopadu, tak jsem strava premium neaktivoval, když během zimy toho moc nenajezdim. Hned na jaře to prubnu.

0 0
            • Jindra447  

Tak je to tak, děkuji.

0 0
          • sharkeeCZ  

Já ne, kupoval jsem někdy v záři.

0 0
      • FeriP  

Mám taky 520 chvíli a mám dotaz k segmentům. Nasdílím si je do GC a za jízdy mě na segment upozorní a ukazuje „odstup“. V manuálu je uvedeno, že by mělo jít nastavit s kým se chci srovnávat, zda s nejlepším závodníkem, sám se sebou či třeba kamarádem. Umí tohle strava segmenty? Kde toto najdu? S kým mě to vůbec srovnává v případě strava segmentů?

Předem díky za pomoc

0 0
        • FeriP  

Takže přímo v garminovi v konkrétním segmentu je možno nastavit v žebříčku s kým bude srovnávat. Defaultně je nastaveno PR/nebo někdo z přátel, zatím jsem nezjistil jak defaultně nastavit u všech segmentů srovnání s KOM. Kdyby někdo uměl poradit budu moc rád.

Jinak vytvořené trasy ve Stravě do Gamina přenést/synchro­nizovat nejdou? Je třeba vytvářet v těch OSM mapách – to jsem zatím nestudovat a nezkoušel…

0 0
          • michallebeda  

Ahoj, prosim o pomoc. Nezobrazuji se mi vubec live segmenty Strava pri jizde.. Mam samozrejme Premium Strava ucet, favorited Segments, natazene i do pristroje (Edge 520).. Kdyz jsem si udelal trasu na Strave, nakopiroval ji do 520 a jel podle ni, tak se mi po ceste nic neukazuje.. Nevi nekdo kde delam chybu? Diky

0 0
            • MaPa  
              1. E520 (Training->StravaLiveSegments->Segment Options->Enable/disable->Enable All)
              2. V Connectu je potřeba potvrdit že používáš Strava segmenty (Levé menu->Segments)
              0 0
            • Orbis  

Pokud máš máš zaplý routing dle trasy nebo workout, tak live segmenty nejsou zobrazovány.

0 0
    • MaPa  

Byla uvolněna celkem důležitá aktualizace firmware zahrnující IQ Connect. Po aktualizaci s vámi přístroj projde (opět) nastavení jako kdyby jste ho poprvé zapli, nicméně vaše původní hodnoty jsou přednastaveny, takže stačí odklikat. Zapamatuje si i profily aktivit, jen opět doplní ty svoje defaultní (pokud jste je předtím vymazali).

0 0
      • štája  

Už jsem na to koukal, ale bohužel jsem tam neviděl zatím nic užitečného kromě datového pole na běhání s hodnotou průměrného tempa min/km, ale to bohužel zrovna nefunguje. Má se to automaticky přepnout z min/mil, když používám metrickou soustavu, ale to nejde :/

0 0
        • MaPa  

Má se to automaticky přepnout na ty druhé (Opposite) jednotky ;-). Proč nepoužít tohle a nastavit nízkou hodnotu?

0 0
    • MaPa  

Zkusil jsem výdrž Edge. Zatím první příklad – Podsvícení na 20%, připojený ANT+ HR pás, BT připojený mobil. Edge jsem měl buď na stole za oknem v práci nebo v kapse, aby nebyl příjem tak čistý a „musela“ něco dělat. Během práce jsem se několikrát vzdálil od Edge, takže občas musela znovu hledat tepák. Byl jsem velmi mile překvapený, že výsledná hodnota předčila všechna očekávání – 16hod 7min. A potvrdilo se, že i když se takto Edge „vybije“, tedy zaznamenává až do úplného samovypnutí, po připojení k baterii ukázala standardní obrazovku jako kdyby aktivita byla pouze přerušena – v záznamu jde pokračovat, uložit ho atd. jako normálně.

Příští test chci zkusit s LiveTrackingem, jaké okrajové podmínky ještě používáte?

0 0
      • madik  

Někde jsem četl, že když jses na obrazovce navigace s mapou, tak se přístroj mnohem rychleji vybíjí. Pro me je zatím koukání se na mapu jediný spolehlivý zpusob, abych se neztratil při navigování. Takže by mě zajímalo kolik by baterie vydržela při jízdě s mapou OSM podle křivky. Vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo třeba jen 40–50% oproti čisté datové obrazovce.

0 0
        • MaPa  

Nedělní vyjížďka. Podsvícení 20%, navigace po course celou cestu, ANT+ HR pás, BT a hlavně zapnutý Live Tracking. Cestou jsem logicky z 90% koukal na OSM mapu. Tentokrát celý den ve dne, tudíž tmavé písmo na světlém pozadí. Průměrná teplota 4st. Na konci zbývalo 61% baterky. Pokud bych přijal neověřenou skutečnost, že se baterka odečítá lineárně, pak extrapolací vychází výdrž 8,5hod.

Nechávám ke komentáři, třeba někdo ověřoval že se odečet % liší, tak jak je tomu často u telefonů.

0 0
      • BB  

Taky by bylo zajímavé porovnat vybíjení v nočním režimu versus den. Nevím jaká je technologie displaje, ale umím si představit, že světlejší bod je náročnější na zdroj.

0 0
        • MaPa  

Můj test probíhal od „rána“ do čtvrt na dvě v noci, takže cca půl napůl. Je ale pravda co psal madik, většinou byly puštěný datový obrazovky (ověřoval jsem zároveň grafy z IQ Connectu co jsou v mých předchozích dvou postech).

0 0
      • ememem1  

to je slusne cislo, mne chalani co to maju vraveli, ze v reale je dost problem do dostat na 12 hodin. co je uz taka hranica na celodenne a viacdenne akcie viac menej bez rezervy.

0 0
    • xcbike  

Ahoj,mám dotaz na Garmin Edge 20/25,nechci kvůli tomu zakládat nové téma.

Zajímá mě,jestli někdo máte zkušenost s těmito přístroji…

• jak dlouho vydrží baterie?
      • Když jedu na vícedenní cestu,bez možnosti stahovat aktuální jízdu,ukládá si Garmin trasy z každého dne?Nebo je to

jenom jedna,ta poslední?

• Jak dlouho trvá fixace GPS/GLONASS a k tomu,musí se GLONASS vždy zapínat,aby byla rychlejší a přesnější fix.?
      • Je možnost nabíjet Garmin z PowerBanky?
      0 0
      • Dejv94  

Mám už nějákou dobu Edge 25.

V teplotách pod nulou jsem s ním dal 5 hodin (s připojeným HR pásem), předpokládám, že v létě by těch 8 hodin měl dát.

Bez problému zvládnul mít v paměti 7 jízd (dohromady asi 300km záznamu), víc jsem ještě nezkoušel, po synchronizaci je mažu z přístroje.

Jezdím převážně bez zapnutého Glonass, fix do 10s.

Ted jsem to zkusil napojit na banku a nabíjel se, takže to lze.

Ted se mi nainstalovala nová aktualizace, tak pak napíšu, co se změnilo.

0 0
        • xcbike  

Díky za info,to zní všechno moc hezky…

Jak dlouho se nabíjí?

0 0
          • Dejv94  

Jej, tak to jsem zatím nesledoval, vždycky to píchnu na počítač a až ukazuje plnou, odpojím, ale řekl bych tak hoďku, možná.

0 0
    • Roura74  

Ahoj všem. Funguje vám po upgrade na verzi 5.2. funkce „printscreen“ podržením tlačítka okruh? Zmáčknu ho, počkám ty 2–3 sekundy než to podruhé pípne. Bohužel ve složce scrn se neobjeví nic.

0 0
      • MaPa  

Funguje. Ale během updatu se to v nastavení vyplo a je potřeba to aktivovat znovu – Settings atd. ;-)

0 0
        • Roura74  

Díky. Bylo to tím. Na tohle nastavení jsem zapomněl.

0 0
        • Roura74  

Jen mimochodem screenshot už zase nejde. Povolený ho mám, ale ve scrn se neobjeví. Je zajímavý, že jak jsi mi napsal, že se zrušilo aktualizací FW povolení, tak ty testovací se zapsaly. Pak už jsem to nezkoušel. A dnes jsem chtěl udělat snímek, zase to píplo a nic.

Navíc se mi dnes poprvé samovolně během jízdy restartoval. Koukám na error log, ale z něj moc moudrý nejsem. To jen tak na okraj. Řešit to budu až se to bude opakovat.

0 0
    • MaPa  

Pokud by to někoho zajímalo, své postřehy, komentáře a návody na nemapovou navigaci jsem sepsal a dávám ke stažení SEM. Částečně se to zvrhlo i k trochu podrobnější návod na Edge.

Vzhledem k očekávanému (snad) vývoji ve firmwaru a také aplikaci věci z IQ Connectu, je možné že časem připíšu nějaké doplnění. Budu rád, když mi případně pošlete nějaký feedback.

Uznávám, není to úplně na chvíli ;-)

0 0