• JirkaJN

    Ahoj,

    rád bych slyšel nějaké poznatky od uživatelů zařízeni IGPSPORT. Hlavně co se týká navigace.

    1. lze využít i připravené trasy z jiných zdrojů (např. Mapy.cz)
    2. jak jednoduché je nahrát importovanou trasu do zařízení

    3 jak se vypořádají mapové podklady s trasou – přepočítá ji podle svých map?

    Mám Garmin Edge130, kde je navigace bez mapového podkladu, ale naprosto vyhovující. Import je už bezproblémový. ALE výdrž je katastrofální a tak se rozhoduji zda těch 1500 Kč za novou baterku raději nevyužít pro nákup jiného zařízení.

    Jirka

    0 0
    • Smazaný účet  

      Je potřeba definovat přesně o jaké zařízení jde.200, 300, 630 nebo jiný? Vyrábí toho víc. Ale podle popisu by minimálně GPX, TCX, FIT měly podporovat. Co jsem viděl videa, jde trasa přes appku celkem jednoduše poslat do tachometru a pak podle toho navigovat. Jestli dojde k nějaké úpravě trasy nevím. To jsem nikde nezaregistroval. Snad se najde majitel nějakýho zařízení a upřesní to.

      0 0
    • sohaj  
      1. Ano.
      2. Rychlé, jednoduché. Otázka 5 minut. Uložený soubor v telefonu lze bez problému nahrát do jejich appky a z ní následně do zařízení.

      Test navigace ještě nemám za sebou. Je zima, tak se mi moc nechce ven.

      1 0
      • JirkaJN  

        Diky za info. Potěšilo.

        Můžeš příležitostně mrknout jak to vypadá v mapovem podkladu vůči skutečnosti nebo mapy.cz v nějaké tobě známé oblasti? Třeba nějaká lesní cesta.

        Co sis pořídil?

        1 0
    • xtonda  

      Jsou nějaké další zkušeností s navigací BSC300?

      https://www.igpsport.com/bsc300

      Vzhledem k tomu, že je to mapová navigace dokonce s podporou radaru, tak současná cena je docela zajímavá. Nicméně je tam pár věcí co mě tam odrazuje. Jednak nejasnosti ohledně výškoměru, sjel sem všechny recenze na YT a někde byly pochybnosti ohledně počítání nastoupaných metrů a v jedné byla výslovně zmíněna absence barometrického výškoměru. Naopak popis na heurece uvádí jeho přítomnost. Výrobce to výslovně neuvádí.

      Další věc, které se obávám, je (ne)podpora výrobce. Jejich stránky vypadají jako by to dělal nějaký školák, k tomuto kompu je dostupný pouze quick guide, plnohodnotný návod jsem nedohledal. A pak aktualizace map. Na jejich webu jsou mapy verze 230310 což pokud je to datum je 11 měsíců staré a odpovídá to uvedení navigace na trh. Mapa je OSM ve formátu mapsforge a Locus Map mi ji zobrazil, čili by mělo být možné si mapy připravovat sám nebo vzít někde alternativní, otázka je jestli to někdo zkoušel a jestli generátor nepotřebuje nějaké specifické nastavení, které nepůjde odhadnout. Mapy jsou rozsekané po krajích na poměrně malé kousky a datově chudé, jsou tam jen cesty. Přitom starší model má ČR v celku.

      Zmínka o tomto kompu už byla https://www.bike-forum.cz/…gps-navigace#… ale přijde mi vhodnější pokračovat v diskusi tady.

      0 0
      • JirkaJN  

        Možná dá nějaké zkušenosti uživatel sohaj.

        Barometrický výškoměr by to ale mělo mit.

        1 0
      • Smazaný účet  

        Barometr podle výrobce má, ale nečekej od toho úplný zázraky. Mám ho v tachometru taky a někdy ukazuje taky úplný nesmysly. V tom případě se dají dělat korekce podle dat na Stravě, pokud ji používáš. Co vidím u lidí s Garminem, tak tam jsou taky často dost nesmyslný nastoupaný metry. Podpora asi nijak zvlášť velká není. Ale za ty prachy se asi nedá ani moc čekat. Ta cena je zlomek proti Garminu, takže otázka, jestli mít zařízení s podporou x let, nebo tohle po záruce vyměnit za podobně směšnou cenu. Podle těch map se stejně moc jezdit nedá. Spíš podle jinde plánované trasy a ta se zobrazí v mapě. Posun mapy a zoom je tam divně řešenej, takže bych nečekal funkci jak na telefonu. Viděl jsem dost videí a recenzí a jeví se jako celkem slušná krabička. Taky jsem po něm pokukoval, ale o tisíc dražší igs630 mi přijde jako lepší, kvůli delší výdrži a automatickýmu podsvětlení. Takže jestli dát 2300 nebo 3400 mi přijde ne tak velkej rozdíl. Jen mi nechce umřít 5 let starej Lezyne, takže pořád čekám s nákupem. :-)

        0 4
        • Smazaný účet  

          Zas nějaký jelito palcuje. :-) Neumíš psát?

          0 5
        • xtonda  

          Já komp s barometrem mám, Bryton 410, a výsledky to dává právě celkem smysluplné, konsistentní s tím co ukáže Strava pokud zkusím nechat přepočítat. Naopak údaje z aplikací na mobilu co to berou jen z GPS jsou úplná haluz.

          Bohužel tedy nemám přímé srovnání více různých kompů s barometrem, předchozí komp mi zdechl dřív než sem koupil současný. Taky chápu, že počítání nastoupaných metrů má spoustu problémů s filtrací fluktuací měřidla i zvlnění povrchu, takže asi nejde jednoznačně říct jaká hodnota je ta správná. Co se dá líp srovnat je nadmořský výška co to ukáže pod kopcem a na kopci.

          Jasně, beru to tak, že to ukáže jinde připravenou trasu na mapovém podkladě, což je lepší než jen čára i když i podle toho se jet dá, aktuálně takhle používám mobil s Locusem. Plánování trasy od toho nečekám. iGS630 je lepší, taky o půlku dražší. A pak je ještě iGS630S, ta ale zatím není v českých shopech.

          2 0
          • Smazaný účet  

            Já to myslel tak, že barometr není špatnej, ale ne úplně jistota měření. Někdy to prostě ulítne. Je to pak vidět i podle zubu na výškovým zobrazení té jízdy. GPS taky skáče, pokud se v údolí ztrácí signál a háže Tě to někam na kopec a zpátky. To samozřejmě souhlasím.

            K rozdílu cen 300 a 630: Nemám s Kupkolo nic společnýho, ale tam je rozdíl opravdu jen 1100, což mi nepřijde tak moc. Vzhledem k cenám jiných podobných tachometrů. Pokud to nesleduješ optikou, že je to půlka.

            0 1
            • xtonda  

              Mě barometr nijak neustřeluje, nemám Garmin s automatickou kalibrací dle GPS, kalibruju ručně před započetím vyjížďky.

              Nevím jak přesně ukazují výšku nové navigační chipsety s podporou všech čtyřech globálních navigačních systémů a vícefrekvenčního příjmu, ale asi to nebude lepší než barometr, když se stále používá, takže barometr je asi stále to nejlepší (nebo nejméně špatné) co máme.

              Ano, na Kupkole BSC300 2400 Kč, iGS630 3500 Kč, což je sice jen o 1100 víc, ale taky je to o 46 % víc. A jsou to velmi dobré ceny, asi tak o třetinu nižší než ve většině shopů i v zahraničí. iGS630 je starší model, v jedné diskusi u recenze si někdo stěžoval, že po uvedení iGS630S začal výrobce u iGS630 kašlat na aktualizace, ale může to být jen nicneříkající osamocený výkřik.

              1 0
      • gek  

        Zdravím, já tedy mám IGPSPORT 630 a zkoumal jsem ty mapové soubory a opravdu to jsou mapforge mapy. Jediný problém asi bude soubor, který je k mapám přiložený map_md5_list.cfg, kde je vždy název souboru a jeho cheksum. Zkoušel jsem udělat md5 cheksum souboru, ale obyčejný md5 cheksum výsledek je jiný než cheksum uvedený vedle souboru. Bez toho, jak udělat odpovídající cheksum to asi nepůjde…jestli tedy někdo lépe informovaný neporadí:). Má někdo zkušený nápad? Díky…

        V souboru je například CZ01002303103­EB25I01C013:f92ec3c78a0f­ee46bc46d6956­7e236bc

        Ale md5 cheksumsum souboru CZ01002303103­EB25I01C013.map je

        12933887fc20b­b5ae58a64257ac0­cc80

        0 0
        • Slavik  

          A jiné šifry jsi zkoušel? :-)

          0 0
          • gek  

            Nezkoušel…když ten md5 v názvu souboru byl tak výřečný:) Zkusím…

            0 0
        • xtonda  

          A ty checksumy máš odkud? Já když otevřu stránku s mapama ke stažení

          https://global.igpsport.com/map/mapinfo?…

          Tak tam jsou jen jednotlivé .map soubory.

          Nicméně v instrukcích je poznámka Map file name cannot be modified. což může indikovat, že s použitím nějaké jiné mapsforge mapy to nemusí být tak jednoduché.

          0 0
          • gek  

            Mám ten soubor přímo v cyklo computeru v adresáři, kde jsou ty mapy. Je tam hromada map celého světa v souborech *.map a soubor map_md5_list.cfg.

            0 0
            • xtonda  

              A mapy v zařízení máš ty co byly z výroby nebo si je stahoval? Mapa co je teď na webu je stejná jako mapa co byla v zařízení?

              0 0
              • gek  

                Zkoušel jsem to jen s mapami přímo v zařízení. Koukal jsem teď přímo na web a stáhnul stejný soubor a cheksum má stejný, tj. jde o stejné soubory.

                „Pojal“ jsem tedy myšlenku, že firmware je nějak svázaný s distribucí map, tak jsem ten cheksum soubor smazal a očekával, že se po rebootu třeba znovu vytvoří…a nevytvořil.

                Takže je možné, že ten cheksum soubor k ničemu není. Chce to tedy vyzkoušet vlastní map soubor. Vzhledem k tomu, že toho o mapách moc nevím, tak nevím, podle jakého klíče si software tachometru otevře potřebný soubor. Jak pojmenovat příslušné soubory, aby to firmware našel. Jedině snad vytvořit soubor se stejným názvem a v něm vlastní map soubor se stejným regionem. Je tu někdo, kdo tomu rozumí a naťukne? Soubor s Prahou se jmenuje např. takto:

                CZ10002303103­ER24Z00B009.map

                Díky

                0 0
                • xtonda  

                  Pokud by třeba výrobce měl hranice jednotlivých oblastí natvrdo zadrátované ve firmware a na to navázané ty pevné názvy, tak by to asi byl problém, bez toho aby dodali definice oblastí a názvů by tvorba vlastních map byla dost nereálná.

                  0 0
          • gek  

            „Map file name cannot be modified“ možná může vyřešit právě vytvoření odpovídajícího cheksumu…asi.

            0 0
            • Oswi  

              MD5 kontrolní součet nelze nahradit jiným. Vezmeš soubor s nějakým obsahem a necháš si spočítat MD5. A ten bude nějaký pro ten konkrétní soubor. Pokud bys v tom zdrojovém souboru změnil byť jeden jediný znak a nechal to přepočítat, vyjde ti jiný checksum. Je to v podstatě metoda, jak zjistit, že soubor přesně odpovídá svému originálu a nebyl jakkoli změněn. Používá se to například když stahujes třeba firmware a chceš mít jistotu, že soubor není nijak poškozen například přenosem přes Internet. Pokud se MD5 shoduje s tím co publikuje výrobce, víš že je soubor naprosto shodný s originálem. Na Internetu lze nalézt online výpočet MD5, nebo si můžeš stáhnout nějakou utilitu offline.

              0 1
              • gek  

                Děkuji za vysvětlení, ale to já přeci vím…píšu to o pár příspěvků dříve…, že cheksum není asi md5 i když se soubor jmenuje map_md5_list.cfg. https://www.bike-forum.cz/…evek/5989033

                0 0
                • orm  

                  Misto md5 se v soucasne dobe pouziva neco z rodiny sha – sha1, sha256 a tak.

                  0 0
              • orm  

                U md5 uz to dlouho neplati, ze mas jistotu, ze soubor je naprosto stejny s originalem. Kolize se uz daji najit relativne snadno. Tipoval bych si, i pres md5 v nazvu souboru, ze to bude pouzivat neco jineho, bezpecnejsiho.

                0 0
    • Raf  

      Kdyby někdo měl, tak by mě zajímalo jestli je možné přes apku nahrát novou trasu během probíhající aktivity a jestli a jak navigace z připravené trasy v RWGPS nebo třeba Stravy zobrazuje POI nebo Cue.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.