Kliky SLX FC-M675 předělání na jednoprevodnik

19 nepřečtených
  • stanik48

    Ahoj chtěl bych předělat pohon z 2×10 na 1×11. Jaké je to s vhodnosti řetězové linky u klik SLX FC-M675, jsou v hezkým stavu, tak je měli to je dát pryč. Samozřejmě by šel novej NW převodník asi 32 z. Nebude to dělat bordel?

    Do zadu půjde kazeta DEORE CS-M5100–11 11 rychl MTB 11 – 51 z a odpovídající hazka DEORE RD-M5100 a páčky SLX 11 Speedo. Bude to chodit v pohodě? Díky

    0 0
    • Tomkac  

      Tyhle kliky jsem tehdá jezdil jako 1×10… Bylo to docela dost v pohodě.. Jeden pastorek navíc nebude mít asi tak extra vliv na řetězovou linku a pokud máš sportovněji založené nohy, tak to ušlapeš i s desítkou.. Asi by se mi nechtělo vyhazovat prachy za jedenáctku, když už je to v dnešní době prakticky přežitek..

      0 0
    • Lachtis  

      Jezdil jsem na svem ex kellys gate 50, mrkni mi do profilu. Prevodnik jsem dal absoluteblack 32z a dal tusim jednu podlozku a uplne cajk. Retezova linka byla ok, pri protoceny dozadu retez nepadal. Pouzival jsem to na 1×11 nejdriv s kazetou xt 11–46 a pak 10–42

      0 0
      • tonik666  

        Pada to obcas kdyz mas retezovou linku moc ven, tj. bez tech podlozek, ktere zminujes.

        Co jsou prehazovacky 11s s excentrickym raminkem, tak to uz funguje mnohem lepe. Hlavni potize byly v dobe, kdy Shimano melo 1×10 sadu koncici 36z a zacaly se objevovat rozsirujici pastorky na 42z a prehazovacky na to nebyly stavene.

        0 0
        • Lachtis  

          Nemáš úplnou pravdu, samozřejmě, že to padá, když nemáš řetězovou linku ideální, tedy, jak píšeš, moc ven. Ale můžeš mít i naprosto ideální řětězovou linku, už z výroby kliky na systém 1×, ale třeba některé kazety to prostě v kombinaci s řetězem dělají. Třeba u mého HT, kde je e-13 kazeta a ideální řětězová linka, tak to prostě padá. bez ohledu na řetěz.

          0 0
          • tonik666  

            A jak vis ze mas idealni retezovou linku z “vyroby”? Kola jsou montovana a proste to v nejake kombinaci o pul mm nesedi.

            Kazdy kliky maji jinou retezovku, nektere vetsi a jine mensi, a to ze to pada pri pohybu zpet je tim, ze jde retez moc krizem.

            0 0
            • Lachtis  

              No, dobře mám aktuálně 2 kola na systému 1× něco.

              BMC je na ose 142 mm a je to ještě starý rám, který počítal s 2× něco. Překopal jsem jej postupně na 1×11 a nyní na 1×12. Na střed kazety u BMC rozhodně nemám ideální řetězovou linku, je to vidět už jen pouhým okem, ale řetěz prostě nepadá.

              U HT mám boosty osu, rám už z výroby s klikami 1×, boost převodník, a rám nepočítá ani se smykem. už od oka je vidět, že na střed kazety je ta řetězová linka mnohem lepší (asi ideální) oproti BMC a řetěz padá.

              Nehádám se. Vím, že řetězová linka má zásadní vliv na padání řětězu. Ale říkám a mám s tím osobní, reálnou zkušenost, že můžeš mít ideální, dobře, aby ses toho nechytil, tak ideálnější řětězovou linku, než na jiném kole, kde je zjevně horší řetězová linka a přesto ti řetěz padá na kole, kde je ta ideálnější řetězová linka :-). Tudíž tu hraje roli také kazeta a řětěz.

              0 0
              • tonik666  

                A kkterym smerem mas tu retezovku na BMC ujetou?

                Celal bych ze smerem k vrsku kazety vzhledem k tomu, ze je to na 142mm, prace proto bych rekl ze to nepada. Ale na spodku (stredu) kazety bude retezova link ujeta.

                Boost posunuje kliky myslim 3mm smerem ven, a asi mas proste kliky vic posunute ven nez kazetu oproti BMC, a proto to pada.

                0 0
                • Lachtis  

                  U BMC mám pochopitelně linku víc ven, víc se kříží řetěz a přesto nepadá.

                  U HT mám rozhodně ideálnější linku na střed kazety, menší křížení řětězu a řetěz přesto padá.

                  Je to prostě tou kazetou, a ačkoliv je linka u HT lepší, tak řetěz padá.

                  U ex kellyšky, kde jsem si udělal právě z SLX klik 2×10, systém 1×11, tak jsem taky nejprve nedal podložky pod převodník (aby byl víc dovnitř) a řetěz padal. Pak jsem si v železářství koupil podložky, udělal „ideálnější linku“ tedy převodník víc dovnitř a řetěz už nepadal.

                  čili, jak jsem psal, není to jen o lince, ale taky o kazetě a řetězu.

                  0 0
    • Filippo  

      Fungovat to bude, jak psali ostatní. Ale záleží jestli jezdíš spíše těžší převody, vyplatí se nachat nový převodník rovnou na pozici většího převodníku, takže bude řetězová linka vyhovovat spíše k těžším převodům, ale naopak může řetěz padat z největšího zadního pastorku. Mám to tak na jednom kole s Sunrace 11–46 kazetou a nepadá mi to, ale mám na tom řetěz Sram, což může hrát roli.

      Každopádně ideální univerzál řetězová linka = doprostřed kazety lze vyřešit podložkami a delšími šrouby pod převodník. 30z převodníky s BCD104 mají standardně offset.

      0 0
      • tonik666  

        Bych se trochu bal, ze pak male nepujdpu jezdit, protoze prevodnik bude o 5mm venku.

        Normalne to funguje kdyz je prevodnik tam kde ma.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.