Kam vyjet v okolí Žďár nad S. - Bystřice nad P. - Křižanov

67 nepřečtených
  • doonio

    Příští týden valíme na týden projet okolí pod Žďárskými vrchy, základnu budemem mít v Moravci, a tak bych se chtěl optat místních kam je dobrý vyjet,kde to stojí za to, kde se dobře najíst, apod.

    Nebudu to rozvádět moc do detailů,prosil bych něco v tom trojůhelníku měst viz. nadpis! Díky moc za tipy

    0 0
    • McBlacky  

      bych rozmyslel i popojet autem a dát si trasy na sever od Ždáru. Tam je to hodně poctivý bajkování, jak technicky tak převýšením, krása…

      0 0
    • Sipal  

      Tak já se rovnou přiživím. My budem mít sídlo ve Třech Studních a plánujem jednak trasy s prckama, 10–20 km klidně roztahaný na celý den, a pak kdyžtak odpoledne nějaký lahůdky pro taťky. Tak prosím o tipy na rovinaté trasy, dobré restauračky s hřišťátky, zajímavé lokality pro děcka (klidně se kus dovezem autem) a pro dopělejší nějaké výživné singly nebo třeba jen zajímavý sjezdy nebo úseky. No prostě budu vděčný za každý tip. Díky.

      0 0
      • McBlacky  

        pro taťky – nenechte si ujít trasu po červené Škrdlovice-Tisůvka-Žákova Hora-Lisovská Skála-Malínská Skála /dolů po červený se kus nese a pak už se dá, nebo objet po šotolině na Jih a na cyklostezku. Před Dráteníčkama pokračujte po zelený na Kadov a když nebudete mít dost ještě to vemte přes Paseckou skálu po zelený.

        výjezdy na Tisůvku a Žákajdu jsou dost hustý :) Okruh je pěknej v obou směrech.

        pěkná trasa je i na druhou stranu k Zuberskému rybníku, pak žlutá na Kamenici, Metodku, Bohdalec, Štarkov /sjezd na S se horní kus nese, dá se jet ale na JV a pak se vrátit po silnici. Dále na buchtův kopec a zpět přes Sněžné jak budete chtít. Nebo se z Buchťáku dát dále na Sever a pokračovat na 4 Palice, Perničky, Zkameněný zámek a přes Svratku se napojit opět na hřeben 9 skal…

        0 0
        • Sipal  

          Supr, dík.

          0 0
        • Sipal  

          Tak jsme zpátky a obávám se, že jsi hodil perly svini ;-). Nahoru tlačky, dolů většinou taky, částečně díky sjetýmu Ralphovi a mokru, ale rozhodně i kvůli nedostatečné technické vyspělosti. Mám pocit, že jsme až nahoru nevyjeli vůbec nic. Ale jinak super poježdění, díky za tipy, fakt se mi ten kraj líbí. Z těch restauraček potvrzuju Klokočí i Tisůvku, podniky na úrovni.

          Ještě bych měl technickou k mapám – já jsem naučený na křivoklátsko, kde plná tenká čára je asfalt a dlouze čárkovaná šotolina nebo široká zpevněná lesní cesta. Tady to bylo zpravidla o stupeň níž, i plná byla často jen šotolina a čárkovaná občas už nebyla úplně jednoduše jetelná, na což dopláceli hlavně děcka a vozejčkáři. Třeba to někomu pomůže.

          0 0
          • McBlacky  

            to mě mrzí :(

            jsem tam už víckrát vzal lidi z BFka a všem se to moc líbilo, ikdyž těžké to je, to uznávám. Počasí udělá hodně, v těch nejprudších kamenitých pasážích to za sucha jde na hraně a za mokra spíš vůbec. Když jsme na chatě a je mokro, tak jezdíme ty těžší věci jen dolů.

            k mapám – hodně se změnilo v roce 05 nebo 06 byla tuhá zima a polámalo se hodně stromů, pak v roce 07 Kyrill. Nutná údržba lesů se v téhle době zaměřila jen na nejhorší oblasti, což likvidovali i následující rok. Tak mnoho původních lesáckých cest /čárkovaných/ zůstalo svému osudu a vytvořily se nové, které na mapě ani nejsou, právě do oblastí kde bylo třeba.

            Může to mít i jiný důvod, ale tohle mi říkal jeden lesák u pivka na Luckém Vrchu.

            0 0
          • doonio  

            My teďkomc bajkujem kolem Křižanova(severně od Vel. Meziříci),a je to jak jsi vysvětloval, úzká plná čárka byla zatím vždy asfaltka, a čárkovaná je polňačka, lesní cesta, ale je taky jetelná(většinou i třeba na cross),co už je horší je taková ta tečkovaná(pro MTB),to jsme jeli dneska, a bahýnko, brody, kořeny,někdy šutry, mlask mlask, to už byl trochu terén ;)

            Jinak se mi tady zatím líbí velice, jen kdyby furt nechcalo, projedu párkrát tu tčkovanou trasu a celý kolo včetně mě je dělaný, tak akorát do myčky. Jinak spokojenost

            0 0
      • Sipal  

        Tak ještě prosím ty tipy na hospody, to je taky důležitý…

        0 0
        • McBlacky  

          tak to je horší, bohužel. podniků se zahrádkou moc není.

          celkem se dá v Kadově, Klokočí se to myslím jmenuje. Ale na region je spíš dražší. Rád jezdím snad jen na pivo na Lucký Vrch, ale to máte z ruky lehce.

          0 0
          • maajkee  

            Lucký Vrch je jedno z nejhezčích míst ve žďárskejch, taková krásná horská chata a má to tam takovej dobrej samorost :)

            0 0
        • Matony  

          Penzion Klokočí v Kadově opravdu vynikající kuchyně, dle mě asi nejlepší v této oblasti. další výborná kuchyně je v penzionu ve Vříšti asi 2km směrem od Sněžného do Nového města n.M. Pak ještě kousek od Žďáru ve Škrdlovicích u Hrocha dělají pečená žebra a kolena, tam odtut se dá jet na Šindelský vrch nebo směrem na Žákovu horu,Devět skal, Malinskou skálu. Další pěkné sjezdy jsou z Bohdalce po modré směrem na hrad Štarkov. Z Buchtův kopec po zelené do Krásného a další.

          0 0
        • Kockinsz  

          Dobra hospoda je treba U Slechtu v Milovech. Pak treba Penzion u Martina v Rokytne.

          Pro decka by byl dobrej skanzen na Veselym Kopci. U nej doporucuju hospodu ve Svobodnych Hamrech. Je to jedna z nejstarsich hospod v Cechach, slouzi uz pres 250 let. Ta opravdu stoji za to, mozna vic nez celej skanzen :-)

          http://www.pivnidenik.cz/…05/index.htm

          0 0
          • maajkee  

            jo jo, hospoda ve s.hamrech je fakt klasa! vařej tam moc dobře a pod pivo dávaj porcelánový tácky :)

            0 0
            • Pijer  

              hmm, boužel se tam od 1.10. mění provozovatel, protože majitel zvýšil nájemné na pro ně neúnosnou míru :-(

              Otevírají svojí hospodu v Trhové Kamenici, ale rozhodně to nebude mít atmosféru roubenky :-(

              Jinak nám doporučovali penzion Tisůvka kousek od devíti skal, prý mají jedinou chybu, dělají to ještě o trošku líp než v roubence ;-), ale nemůžu sloužit, nebyl jsem tam.

              0 0
    • piwo  

      Dobrá hospoda je v Habří http://www.habri.eu/ vedle je torzo hradu Mitrov, dá se tam dojet po modrý na druhou stranu by to mohlo být jetelný po modré na Pernštejn) je to na východ od Moravce. Další hospoda v Rožné Slovácká chalupa.

      0 0
    • piwo  

      Rozhledna Karasín SV od Bystřice. Z Karasína pak jet po červené necelý kilometr a na prvním rozcestí se dát doleva z kopce a dojedeš ke břehům (moc pěkný) Vírské přehrady tam vede asfaltka až na hráz. Z Víru je pak jetelná červená až na zříceninu Zubštejna a nebo to vzít serpentinkama lesem po silnici do Bystřice. Z Víru je ještě super výjezd po modré na rozhlednu Horní Les (ale to už je trochu z ruky) převýšení cca 400 m (za Chlumem malinko horší orientace protože cesta vede po loukách a není kam dát značku – takže si vytisknout radši mapu pro lepší orientaci). V Bystřici je venkovní koupaliště a hospu bych doporučil Klub nebo Harendu.

      0 0
    • Subu  

      Jak píše piwo podívej se do Habří – je tam hezky. Dobrá bajková trasa je z Habří po červené, údolím říčky Bobrůvky kolem Trenckovy rokle do Dolních louček. Ale bacha je potřeba držet se červené jenom za mlýn (nevím jak se jmenuje), pak červená vede neschůdným resp. nesjízdným terénem. Za mlýnem (je tam myslím lávka) se drž vyjetých pěšin a cest kolem říčky – je tam asi 10 relatině hlubokých brodů. Dojedeš až do Skryje, kde se na červenou opět napojíš a po ní až do D. Louček. Najíst se dá dobře ve Skryjích nebo v Dolních Loučkách.

      0 0
      • doonio  

        CO jsem se tak díval na mapu

        http://www.cykloserver.cz/cykloatlas/…

        tak za Šafránkovým mlýnem je sice nějaká lávka, ale ta mě táhne k Tišnovské nové vsi, a i za tím mlýnem je to dle mapy sjízdný(pro MTB), ale když ti říkáš že není, tak ti budu věřit, a ej to společná s červenou až do Skryje

        Jinak kolik je to asi kilomětrově do D. Louček z Habří, nevíš?

        0 0
        • RomanH  

          Sjizdne to je, az prave na tu rokli. Tu je nejlepsi vzit vodou. No a nebo se tesne pred ni vyskrabat smer po ceste smer Drahonin a po asfaltu dolu na Safaruv mlyn. Odtud se da suchou nohou dostat az do tech Loucek.

          0 0
    • doonio  

      Tak se nám to pomale sobotí, a příští týden vyzkouším vaše tipy(jak na trasy, tak i něco k snědku),potom dám vědět jaký to bylo, a hlavně kde to bylo sjetelný a kde NE(mám takové obavy, že po těch deštích to bude dost o hubu)

      BIKU zdar!

      0 0
      • Maadaf  

        Kolem Bystrice se posledich 14 pohybuju docela casto, doporucit muzu, co uz tu zaznelo – Karasin, Horní les, zřízenina Zubstejn. Určitě se vyhni turisticé modré z Bystřice směrem na Aursperk, je to nahoru dolu s kolem na zadech a prodiras se dzungli.

        0 0
        • Slavoš  

          Mohu potvrdit tento úsek opravdu na kole ne,špatné značení,je ho málo,no a pak ten terén.I bez kola tak s mačetou.Na závěr jsme včera pěkně prolili (tímto dík bikerovi co jsem ho potkal ve Víru za přesné info).Ještě že nejsme z cukru.

          :-)

          0 0
    • doonio  

      Jsem plnej zážitku, prostě nádhera, skoro všechno co bylov dosahu jsem buď projel, nebo projedl ;)

      Opravdu ta červená z Habří do DOl. Louček je luxusní až na tu Trancovu rokli, tam je to turistická jak byč,kolo an zádech a po skalách jak kamzik(později přidám foto), místy kopřivy byly víš než já, ale jinak bomba.

      Z hospod jsem byl úplně uchvácenej z té ekofarmy v Habři, vede tam jedna cestička, prdel světa, ale najednuo, ajk kdybych byl v Rakousku,takovej velkej komplex, všechno pěkně zatravěnný, jezírka, rybníčky,… nádhera, jídlo taky mňamka

      V té historiské krčmě v Hamrech jsme taky byly,rovněž paráda, dobová atmosféra, opravdu jsem taky dostal porcelánový podtácek,špica.

      Chlapi, díky za tipy ;)

      0 0
    • Wiseman  

      Ahoj všem :)

      Oživuji toto téma :)

      Výchozí bod Radňovice :) (tam bydlím)

      Děkuji za tipy (čím míň silnice tím líp ale ne moc extrémní DH mám HT :D )

      0 0
    • Wiseman  

      Ahoj všem :)

      Oživuji toto téma :)

      Výchozí bod Radňovice :) (tam bydlím)

      Děkuji za tipy (čím míň silnice tím líp ale ne moc extrémní DH mám HT :D )

      0 0
      • McBlacky  

        si projdi tohle vlákno nebo i další o ždárských vrších co je tady na BF. podle mě tak bylo popsáno snad všechno, tedy všechny turistické značky v oblasti :)

        z Radnovic můžeš kamkoli severně. Pro příklad

        je to nastřelený ale drž se turistických akorát Dráteníčky ne po červený ale kolem po poli a zelená. Kolem Malínské skály jak to kreslím. Na začátku a na konci Harusák kudy chceš :) netrvám na to, že pojedeš přes vrchol.

        na HT s trochou šikovnosti snad kromě kamene na červený ze Štarkova je to v klidu jetelný

        0 0
        • Wiseman  

          Já už to tu procházím ;) Od nás jezdím na Vlachovice přes Jiříkovice,ta trasa od Ski je lepší směr dolů :)

          Je to jetelný z Kadova po zelený na Dráteničky že bych se pak napojil na červenou směr Žákajda a dál???

          Samo dík za tipy ;)

          0 0
        • Wiseman  

          Já už to tu procházím ;) Od nás jezdím na Vlachovice přes Jiříkovice,ta trasa od Ski je lepší směr dolů :)

          Je to jetelný z Kadova po zelený na Dráteničky že bych se pak napojil na červenou směr Žákajda a dál???

          Samo dík za tipy ;)

          0 0
        • Wiseman  

          A ještě mě zajímá sjízdnost trasy z Bohdalce do Sněžnýho po zelený kdybych chtěl kratší okruh :). díky

          0 0
          • McBlacky  

            jetelný, trochu technický. Jezdil se tam ale i závod. nejhorší je prvních pár metrů na začátku a pak se to dá jet. Dole pod usekem šutrů se to dá vzít po šotolině vlevo, nebo dál přímo po zelený, tam už to je bez kamenů a hezký singlík.

            0 0
            • Wiseman  

              Super díky za rady.Do neděle jsem mimo republiku ale jak budu doma hned to projedu :)

              Minulý týden jsem si dal Radňovice-Buchťák-Krásná-Telecí-Lucký vrch a super.Zpátky spíš silnice ale dobrý.

              0 0
            • Wiseman  

              Tak jsem si to dneska dal.Jelikož musím mít vždycky něco extra tak jsem to dal opačně a ten „singlík“ jsem si vytlačil :D

              Jinak pak sjezd do Odrance a dál po žlutý do údolí pecka,nahoru na Studnice masakr.Od rozcestí samý kořeny a místama nejetelný(opačně asi pecka).

              Sjezd ze Studnic do Maršovic po žlutý pecka.

              0 0
              • McBlacky  

                opačně je to lepší. Já to tímhle směrem nikdy nejel :) Ono i ty ted už asi víš že to nedává smysl

                0 0
        • Wiseman  

          Tak jsem si dneska dal tu červenou a musím říct že masakr.

          Třeba výjezd na Žákovu horu to je spíš výnos,ta cesta je tam v dost špatným stavu.Sjezd dolům tím korytem masakr.Dál pak na Tisůvku to byla moje smrt,tam jsem zase nesl.Dolů už relativne dobrý.Zítra to zkusím na druhou stranu :)

          0 0
          • raw 4  

            Jak říká Blacky obráceně je to ještě větší HC…taky jsem byl podělanej ale nakonec jsem to dal bez šlápnutí. ..uplně nadšenej..stejně jako z červeny 9 skal-tisuvka…je boží…cesta dolů korytem se da objet..hned vedle zleva při sjezdu je vyšlapná cesta…nevsimnul bych si ji, kdyby dvě krasné slečny z batohem se mě neptaly zda je to ještě hodně do kopce:-). ..odpověď: je

            0 0
            • Wiseman  

              Tak Žákajdu jsem vyjel po ten skok,tam už se musí okolo a tam jsem tlačil.Dolů k zubačce sjel ale byl jsem teda posranej protože nejsem zrovna technickýsjezdař a ty šutrytam nejsou moc pohodlný podklad pro pád.K té Tisůvce jsem musel posledních několik desítek možná stovek metrů tlačit,kořeny,šutry a křoví.Dolů opět připosranej sjel :D

              0 0
          • McBlacky  

            já tam už dva roky nebyl ale dalo se to dřív s hodně zakouslýma zubama vyjet z obou stran jak Žákajda tak Tisůvka. Ale i při hodně slušný formě to je na hraně, Tisůvka od Zubačky technicky a Žákajda ten závěr od asfaltky i fyzicky

            0 0
            • hawrda  

              Jel jsem to loni na Žákovu od Devíti skal v obr vedru a kupodivu vyjel až na vrchol.Sjezd z druhé strany byl v korytě docela HC.Opačně dle mého nejetelné.Na Tisůvku jsem kosek nesl,neboť půlmetrové borůvčí nic víc nedovolilo.Na Dářku pak chutná Chotěboř:).

              0 0
              • raw 4  

                :-) vtipný udělal jsem si stejný fotky jako ty… jo jo posledních 50 – 100 metrů na Tisůvku je to špatný (směr od Žákovky), lesáci tam naházeli velký větve a potom těsně před skálou než jí začneš objíždět tak jsou tam velký kameny…

                0 0
                • Wiseman  

                  Hehe :D

                  Pořadí:Tisůvka,Ma­linská,Tisůvka-skála a Žákajda

                  0 0
                  • raw 4  

                    od plakety pod žákovkou už je to za odměnu :-) lehčí verze je to vzít po zelený od cikháje či herálce…ale potom si „neužiješ“ HC stoupák :-)… vtipný jak si každý fotí trofeje (kopce), aby měl vzpomínku…

                    0 0
                    • Wiseman  

                      Ty kořeny se dají objet zprava „lesem“ už je to tam dost projetý ;)

                      A trofeje musí být :D

                      Já obvykle fotíš jen místa kam už asi nikdy nepojedu :D :D

                      0 0
              • McBlacky  

                ty kořeny na první fotce kdo to nezná a přiletí tam, tak na levo a u středu z pohledu fotky to docela dává a na konci se to musí přiskočit. Na HT to umělo potrápit :)

                0 0
                • hawrda  

                  Mě se ty kořeny povedlo objet zprava,až jsem byl překvapenej.Myslel jsem ,že je to konečná:).

                  0 0
                  • Wiseman  

                    Kousek vejš jsem to psal ale i tak je to dost náročný ;)

                    0 0
            • Wiseman  

              Tak Žákajdu od zubačky to bych teda chtěl vidět kdo vyjede.Tam je to slušný hardcore.

              0 0
              • McBlacky  

                říkám nevím jak ted, ale byl jsem tam víckrát a snad až na jeden pokus jsem to dal. Co si pamatuju tak i pár lidí z BF co jsem tam vzal to dalo, ale většina teda ne. K silnici to je brnkačka to se jezdilo i na závodě. Pak to začne být prudký a konec je hrozný peklo, těžká volba stopy, vymletý, klouže to takže se musí v sedle na špičce a sklon je tak tak extrém co se dá, tipuju nad 25%. Navíc to bylo zprava často omezený hodně roštím, a vlevo je taky docela bordel les, nedá se nikudy jinudy než tím korytem.

                Vymletý to bylo pokaždý a dost možná to už ted je tolik, že to nejde. Snad se tam dostanu příští rok a uvidím. Každopádně je to určitě jeden z nejtěžších výjezdů na Vysočině a snese srovnání s prasečinama Beskyd, ani v Alpách by se neztratil :)

                0 0
                • Wiseman  

                  Je to totál vybraný vodou až na šutry a některý „schody“ jsou fakt vysoký.Hlavně tam není žádná lepší varianta,všechno je to děs a navíc ten sklon to je smrt.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    tak to je pak konečná, já to jezdil a bylo to po hlíně, šutry koukaly jen málo

                    0 0
        • kankrlicek  

          Obchvat Malinské: Nemusíš po šotolině úplně až na asfalt, v první třetině šotoliny odbočuje pěšina doleva, skončíš na té asfaltce a je to zábavné. Borci by to mohli dát i nahoru.

          0 0
    • Wiseman  

      Můžete mi někdo ohodnotit tuhle trasu:Tři studně->akova hora(modrá,zelená)->Devět skal(červená)->Křížánky(modrá)->4palice(modrá)->Podlesí(žlutá)->Buchťák(žlutá)­.Tímhle směrem.

      Pak Sněžné->Dráteničky(čer­vená) oba směry ;)

      Děkuji

      0 0
      • Krutor  

        Pohoda – ale to je z mého pohledu skoro všechno ve Ždárských, tam se snad nedá šáhnout vedle. Jen jestli si pamatuju dobře tak modrá na 4 palice je zákaz – ne že bych tam někdy viděl někoho kontrolovat, spíš tak nějak tyhle zákazy respektuju, aby pak na bikery lidi nenadávali :-)

        0 0
        • Wiseman  

          Jak poznám že je někde zákaz??Bude tam značka???

          0 0
          • Krutor  

            Jsou tam takový ty tabulky (ne odpad, ne lámat stromy, ne kolo …)

            0 0
        • Wiseman  

          Tak jsem to včera projel.Jel jsem z Křížánek rovnou na 4palice a žádný zákaz jsem nikde neviděl.Dokonce jsem proti potkal partičku bajkerů.

          0 0
      • McBlacky  

        z 9 na Křižánky se začátek nese, ale není to moc, pak podle skillu kdo umí nasedne dřív kdo neumí nasedne dál.

        výjezd na 4palice se v závěru nese, já to nahoru teda nejel nikdy, to je jasný one way dolů. dá se to objet http://mapy.cz/s/cmii a ještě se podíváš na Perničky. Celý teda asfalt a pak šotka. výškově stejný

        0 0
        • Wiseman  

          Super dík.Koukám máš to tu v okolí celkem najetý ;)

          A co ta červená od Sněžnýho???

          0 0
          • McBlacky  

            ted už bohužel tam nejezdím, prodali jsme chatu, ale roky jsem to tam celkem brousil :)

            červená je pro děti, ale směrem ze sněžnýho je to docela kalup, v lese i pár kamínků na široký cestě, pohoda pro fulla :) Kolem dráteníčků pak to na kole nejde, to už se tady psalo několikrát.

            0 0
            • Wiseman  

              Tak to jo.

              Zítra to projedu pokud bude nějaký rozumný počasí.Jen koukám že si asi užiju když mám HT :D

              0 0
            • Wiseman  

              Jinak okolo těch Dráteniček mám v plánu spíš jen projet a dát se na zelenou a směr Kadov a domů ;)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.