kam v ČR na jaře vyrazit na silniční kola se synem

38 nepřečtených
  • UFOmartan

    Zdravím. Potřeboval bych poradit, kam v ČR vyrazit na silniční kola se synem 12let , aby to bylo relativně v teple, ale hlavně bez provozu. Toto jsem nikdy osobně řešit nemusel, na Vysočině se na plečkách dá jezdit slušně, ale nyní hledám nějakou lokalitu, kde je dostatečná síť syklostezek, nebo v horším případě cyklotras, ale hlavně s co nejmenším provozem a pokud možno spíše rovinatější. Mladej teprve letos začíná a tak ho nechci vystavovat provozu, aby měl čas se s kolem seznámit – na MTB jezdí již solidně od mala, ale silničku si přál, tak aby z toho pak nebyl otrávěný a neměl strach! Nemáte prosím někdo nějaký typ?? Předem všem děkuji za odpověď a přeji pěkný start cyklosezóny 2017!

    0 0
    • Jezevec70  

      Za mě někam na jih a vyjíždět do Rakouska. Máš tam pěkné silnice i cyklostezky a slušné řidiče. Ubytování ideálně někde mezi Znojmem a Břeclaví.

      0 0
      • t29  

        +1, na silniční cyklistiku to chce normální silnice a na „otrkání se“ radši rakouský provoz.

        Chtěl jsem doporučit okolí Baťova kanálu (Kroměříž – Otrokovice – Uherské Hradiště – Veselí nad Moravou), ale třeba „páteřní“ cyklotrasa 47 znamená dost kufrování ulicema hlavně od UH dál na jih, a i ten zbytek je hodně přerušovaný nepřehlednýma zatáčkama, podjezdy, křižováním s polňačkama atd. Prostě „nasadit tempo a jet“ jde jen na pár úsecích. Samo že je tady spousta dalších tras, ale třeba síť cyklostezek/cy­klochodníků skrz Hradiště je pro silniční kola vyloženě nepřátelská – spousta brždění, kličkování, přechodů.

        Když si vzpomenu, jak jsem v 11ti na svém prvním favoritu prostě vyrazil do provozu na silnici první třídy a naši nic nevěděli.. zlaté devadesáté léta bez cyklostezek.

        0 0
        • jannk  

          Ty podjezdy „cyklisto ved kolo“ u Batova kanalu jsou na zabiti (tech, co tam jezdi i toho, kdo je vymyslel). A muj znamy, ktery tam bydli tvrdi, ze obcas to policajti i vynucuji a snad i pokutuji! Hlavne, ze siroko daleko okolo jsou jen pole…

          0 0
          • t29  

            Policajty jsem u těch podjezdů pod mostkama nikdy nepotkal, každopádně omezení rychlosti na 5 nebo 10 km/h by mi bylo milejší. Hodí se před každým mostkem zazvonit, když nevidíš kdo jede proti tobě. Lidi se to naučili objíždět ale pro silničku to moc není a některé mostky mají ten násep docela vysoký.

            Pro zpestření tam místo policajtů můžeš potkat tohle nebo tohle :)

            0 0
        • Jezevec70  

          To už mi přijde lepší cyklostezka Uherský Ostroh – Hluk – Nivnice – Uh. Brod – Bojkovice – Pitín.

          Ale za Uh. Brodem se musí pár km po hlavní silnici a v okolí Bojkovic je několik úseků šotolina, ale projet na silničce by to šlo.

          0 0
          • t29  

            Jo, to by šlo. Z Brodu se to dá projet s trochou kopečků přes Těšov a Újezdec do Šumic, a mezi Nezdenicema a Bojkovicema podle počasí, za mokra to silnice jistí.

            0 0
        • gerrard  

          Dobra lokalita, da se jezdit po cyklostezkach z UH na veseli nebo na brod, ale kdyz nejsi domorodec, tak to neni jednoduche vedet kama. Jeste mam rad okoli Dacic. A pak mozna okolo Olmiku, ale to nech poradi mistni.

          0 0
    • novas752  

      Cyklotrasa nezajistí ani bez provozu ani (dobrý) asfalt.

      Křivoklátsko a okolí by mělo být fajn. Atraktivní krajina, provoz minimální. Mrkni na křivoklátský okruhy. Pak taky Šumava se trochu dá, něco v Jizerkách, Jižní Morava a Podyjí… I na Vysočině (Žďárské vrhy) je podle mě provoz minimální.

      0 0
      • jannk  

        Jo jo, většina víkendových Křivoklátských okruhů je OK. Všední dny ráno a odpo jsou trochu horší.

        0 0
      • Doktorzet  

        No provoz o víkendu tady celkem jde(Vysočina, ŽV) . Když se člověk vyhne hlavním tahům. V týdnu je to bída. Ale nejhorší je že je tu jaro většinou až v půlce dubna. A silnice rozmlácený na tabák…

        0 0
    • Johnnyxjr  

      Pekna cyklotrasa na silnicku je mezi Decinem a Litomericema celou dobu podle vody rovinka

      0 0
      • Smazaný účet  

        Nebrat hlavně v pozdním jaru a létě. Proplejtačka mezi asfaltovejma běžcema a bruslařema je naprostý peklo a to celkem bez ohledu na denní dobu.

        0 0
        • jecnak  

          Hlavne je to mnohem nebezpecnejsi nez na silnici, protoze na silnic plati aspon jakasi pravidla.

          0 0
          • Johnnyxjr  

            Dá se úplně v pohodě vše je akorát otázka vhodného načasování nepojedu jak nějakej makovec o víkendu kolem poledního jestli chci a najíždím nějaké kiláky tohle musím vzít v potaz. Je to stejný když jedeš třeba Pha ZOO-Kralupy nejlepší čas ráno v 8 vymeteno potkáš max pár lidí.

            0 0
        • Johnnyxjr  

          Motal jsem se tam před 14 dny jinak tam jezdím celkem pravidelně mám tam rodiče za celou dobu jsem potkal max 2 kaluže s vodou jel jsem dopoledne kolem 10

          0 0
    • UFOmartan  

      Zdravím a děkuji všem za názory. Mladej není úplnej nováček, jezí na kole od mala i nějaký MTB maratonek už dal, ale na první silniční oťukávačku hledám něco, kde bude klídek, pokud možno na tuto brzkou dobu teplo a pokud možno spíše rovinky. Kámoš mi doporučoval něco kolem Mikulova a hlavně to Rakousko. Pokud někoho ještě něco napadne, tak určitě pište. Zatím díky.

      0 0
      • UFOmartan  

        zatím vypadá slibně toto: https://mapy.cz/s/1smRB zná to tam prosím někdo? Není tam moc bruslařů?

        0 0
        • novas752  

          Před dvěma roky o prázdninách tam žádnej bruslař nebyl. Zaprvé je to dlouhé, za druhé mimo město a za třetí jsou to bývalé signálky ⇒ povrch je hrubší asfalt, šotolina a jejich kombinace.

          Moc bruslařů je v Praze na Modřanský A2 a i to se dá.

          A přijde mi, že to moc hrotíš. :) Je to dítě a nějakou zkušenost iž adi má, takže si na silničku zvykne dřív než si myslíš. Ono taky ma co si zvykat… Zatáčí to stejně, šlape se skoro stejně, brzdí to míň a řadí se trochu jinak.

          0 0
          • UFOmartan  

            Vím, že to zvládne, však je to můj syn :-) , ale na Vysočině je teď ještě dost chladno, hodně fouká a co je blbý moc kamení na vedlejších asfaltkách, v lese mokro, na cyklostezkách zatím větve,bordel a taky kopce :-( Mimo to má volno jen o víkendech a v současné době se nesmí nachladit, tak hledám spíše pohodovější lokalitu na najíždění s teplejším klimatem. I tak moc díky za postřehy.

            0 0
            • novas752  

              No tak rozdíl mezi Vysočinou a Jižní Moravou je předpokládám podobný jako mezi Vysočinou a Prahou, tedy o cca 3–5°C. A vítr tam bude možná i větší – daleko méně lesů a kopců resp. údolí.

              Teplejší klima je nejblíž za kopečkama ve středomoří. ;) Klíčem je dobrá volba obkečení a vyrovnaná intenzita bez pocení.

              0 0
              • UFOmartan  

                no stačí sjet do Brna a máš tam hned o 5°C tepleji a to je dost velký rozdíl – ono jestli je 10°C a nebo 15°C k tomu sluníčko, které z jara na Vysočině často chybí tak to je rozdíl již podstatný. Oblečení, to je samozřejmost, angreštů z jara potkávám každý den dost :-)

                0 0
          • 1james1  

            To co vyznačil Ufo, tak to je čistě asfaltka, jen ze začátku je občas popraskaná. Doporučuji tu cestu pro začátek.

            0 0
        • bookay  

          V lete ano, ale hlavně v blizkosti Mikulova… tam je nejkvalitnější asfalt.

          0 0
    • Vrci  

      Okolí Lipna (pravý břeh i silnice) a podél Vltavy proti proudu směrem Lenora, Dobrá, cesty kolem železnice v těchto místech (stožecko) kolem kanálu, všechny PS cesty. Jen to nebude teď na duben, ale až na později.

      Když se koukneš na bilastopa.cz, tak téměř vše je v létě sjízdné na silničce.

      0 0
    • Zbyněk  

      V tomto směru mně přijde jako výborná lokalita okolí Chlumu u Třeboně. Spousta fungl opravených lesáckých asfaltek, silnice taky převážně v perfektním stavu. Provoz minimální, profil rovina (jih, západ) nebo zvlněná krajina (sever, východ). Dá se pojezdit i v Rakousku a v létě (možná už koncem jara) vykoupat v nedalekých pískovnách.

      0 0
      • Vrci  

        V některých je voda studená i v srpnu natož koncem jara, ale se silnicemi souhlasím.

        0 0
      • vp2  

        No a kousek dál směrem jihozápadním kolem Borovan už se krajina zvlní a dají se tam jet i stoupání okolo 12%, která nejsou nijak dlouhá, severovýchodně od Chlumu zase Česká Kanada, která nabídne hezký pojezd v přírodě po pohodových asfaltkách, možnost přejet do Schlagu a zajezdit si v Rakousku. Jo, je tam toho na silnici spoustu, už se těším v létě na chalupu, kterou mám právě v Chlumu:-)

        0 0
    • mr.antik  

      http://www.cyklostezkavarhany.cz/

      Dá se to napojit na spoustu hezkých míst

      0 0
    • plevka  

      okolí Lipníka nad Bečvou a cyklostezka Bečva plus spousta okresek s malým provozem :)

      0 0
    • maajkee  

      Pokud chceš placku, tak můžete pojezdit v okolí HK, celý vyasfaltovaný to je napříklasd podél labe až na Kuks za Jaroměří, pak se dá prakticky v minimálním provozu a po asfaltový stezce dojet třeba do Kostelce n. Orlicí, případně pak v minimálním provozu a nebo po cykloasfaltce směr Choceň, případně minimální provoz a poměrně slušný silnice jsou od HK směrem na Orlický hory. Kopečky jsou tady žádný nebo malý.

      0 0
      • UFOmartan  

        díky za zajímavé tipy, to vypadá dost zajímavě. Je to kousek a bývá zde také tepleji.

        0 0
    • IndyCZ  

      Podle mě to zbytečně řešíš, zvlášť pokud jsi z Vysočiny. Tam zas tak extrémní provoz není a je celkem zbytečné jet na druhou stranu republiky, aby si syn vyzkoušel jízdu na silničce.

      Za mě osobně ho vezmi na nějaké mezidědinské cesty, určitě jich tam máte spousty. Silniční kolo je na silnice, takže čím dřív se naučí jezdit v provozu, tím líp. Vysvětli mu co a jak, jeď za ním a komunikuj s ním. Jízdy na silničce se bát nemusíte, jestli umí obstojně jezdit na kole, což podle toho co píšeš umí, přeorientovat se na silniční kolo mu bude trvat tak čtvrt hodinky. :-)

      Určitě jsou všude po republice super místa, já jsem třeba z Hodonínska a jediná frekventovaná silnice je 55 Břeclav-Hodonín-Veselí, jinak stará z Hodonína na Brno, z Hodonína na Kyjov a 54 Veselí-Kyjov-Slavkov u Brna jsou frekventované jen v ranní a odpolední špičce. Po všech ostatních cestách nejezdí prakticky vůbec nic. Na Vysočině to bude podobné. Jinak výletu do Rakús palec nahoru.

      0 0
      • UFOmartan  

        Dík za názor. Vysočina není co bývala, když jsem v 90 roce začínal, ale to je problém všude. Osobně se také rád svezu někde jinde a opráším zazimovanou ostrou silničku. Tady to přes spoustu kamínků na okreskách na ostrém kole to moc dobře nejde a na hlavní tahy ho při první jízdě opravdu tahat nebudu. Jednou na tom už seděl, ale to bylo jen kousek, jestli se na to poskládá a jestli zvládne řadit dualy. Jinak se zatím rozjíždíme na horáku a jak bude slušné počasí o víkendu, někam vyrazíme. Pár zajímavých tipů mám a co je v dosahu 100km autem není problém vyzkoušet. Kopců si užijeme potom dost :-) Všem moc děkuji za snahu a přeji krásnou cyklistickou sezónu 2017!

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.