• Jirka***2

    V sobotu jsem jel poprvé po zelené hřeben Ústí u Vsetína – Jahodný – Filka – Radošov a dále po červené Šerklava – Butorky – Makyta a byl jsem z něj velice překvapený a nadšený! Pohodová, malebná trasa s cca 2mi techničtějšími úseky a hlavně klídek, bez lidí. Přesněji – za celý den jsem potkal jen jednu skupinku 4 turistů, byť ve vlaku na H.Lideč pokračovalo ze Vsetína relat.dost lidí, a to bez kol i s koly. (Na hřebeni od Kohútky na Velký Javorník by takový klídeček např.asi nehrozil). Doporučuji proto všem milovníkům singlovek. Odhaduji, že kouzelné pěšinky je tam min cca 15 km! Občas, hlavně zpočátku k Jahodnému se vyskytuje i nějaká zpevněná či lesní cesta, ale pak už je 80% krásného singlu, který se pak blíž k Makytě stává více endurovější. Trasa byla zmíněna i v příspěvku „Trasy v Hostýnkách“, ale protože se jedná o Javorníky, snad nebude nikomu vadit vlákno samostatné.

    K dané oblasti se chci pozeptat:

    1, Krásný singl odbočuje u Filky směrem na Hovězí – Kolik % z této žluté (Filka -Hovězí ) je singlovka?

    2, Jak vypadá žlutá z Leskovce k Jahodnému?

    3. Jak vypadá žlutá z Makyty do Lysé pod Makytou ?

    4. Jaké další singlvarianty (třeba i bez tur.značení) v Javorníkách zná­te?

    Příště chci zkusit pokračovat vlakem ze Vsetína do Nového Hrozenkova, odtud vyjet na Kohútku – a odtud po červeném hřebeni na Makytu a výše uvedený hřeben do Ústí (Vsetína)sjet opačně. (Rozhodně nedoporučuji modrou Makyta-Fr.Lhota = značně asfaltovou. Snad jen pro rychlý únik v případě zhoršeného počasí či event.pro výjezd na hřeben)

    Foto z výletu ve snad dost.kvalitě :

    http://picasa­web.google.cz/ka­relski2/VsetNZe­lenJahodnRado­OvErvenMakyta­ModrHornLide

    (Čertovy skály na posl.snímku byly foceny z vlaku cestou domů přes polepené sklo. Neméně kouzelné jsou také nedaleké Pulčínské skály – turistů je zde pak už zase více)

    0 0
    • Jaromír  

      jj, moc pěkná trasa. taky doporučuju.

      1. no, moc ne. začátek z filky jo, ale pak je to normální lesní cesta. do sedla stříbrník je to dost padák po rozbité lakatošovce. dá se to objet pěknější a pozvolnější cestou, ale ta není značená, prostě se v jednom místě odbočí do lesa. ze sedla stříbrník je to zcela super, a jako přídavek navrhuju nesjíždět na hovězí ale na huslenky. tam je to fakt boží, závěrečný 70km/h+ sjezd po louce pro odvážné stojí za to. celý hřeben ze sedla je po moc krásných loukách plných vstavačů nebo po jehličí v lese. jeden z mých nejoblíbenějších.
      2. nic moc. půlka asfalt kolem potoka a pak prudko nahoru na hřeben. lepší je hned za podjezdem kolejí odbočit kolem kolejí nahoru do leva. pak se to stáčí doprava a napojí se to na žlutou skoro nahoře. mnohem lepší výjezd a o hodně hezčí.
      3. netuším.
      4. spoustu. singly nebo pěkné chodníky, pešiny a cesty jsou prakticky všude. třeba takové galovské lúky, extáze.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.