• Lance

    Zdar, chlapi jak poznám zda se mi vleze na kolo řetěz nebo ne. Pokud mám 8–9 pastorků, tak to je jedno jaký koupím? to je kompaktibilní? a pokud mám na silnici 10 pastorků, tak musím koupit na desítku? On je užší že? a teď jaký koupit? do pravěku nejdu :-) dík

    0 0
    • zipoman  

      Na 8 nebo 9 pastorků je řetěz jinej, na 9 je užší. Na 10 kazetu je taky jinej, nějakej směrovej kde se nasazuje i směrově aby to lépe řadilo.

      0 0
    • Trog  

      NO tak o směrovém řetězu slyším poprvé…

      Jinak na takové zakladní věci jako je kompatibilita řetězu je zbytečné zakládat nové téma!

      Určitě se to to řešilo(staší hledat) a je logické že na 10-kazetu potřebuješ uzký 10 st. řetěz,stejně tak na 9-kazetu,9 st. řetěz. na 8–7–6-kazetu už je řetěz stejný.

      A jaký řetěz koupit to je čistě na tobě…Pokud máš na silničce málo ježděnou 10st. kazetu shimano,tak mužeš zkusit c-10 veloce měl by sednout a něco vydžet (campagnolo má kratší vzdalenosti mezi čepy,proto ho musíš použít na novou kazetu jinak by střílel při záběru)

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Jinak na takové zakladní věci jako je kompatibilita řetězu je zbytečné zakládat nové téma! Určitě se to to řešilo(staší hledat)

        do pravěku nejdu

        0 0
        • Trog  

          no coment ztráta času…

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Znáš Chucka Norrise? Tak Lance je něco takového na B-F.

            Bažante. :-D

            0 0
            • Trog  

              hmm nj n

              0 0
            • Rychlej turista  

              Krom toho Mistr, jak je u umělců obvyklé, zřejmě nevyniká technickým nadáním :-)

              0 0
            • Lance  

              nova doba, nova doba, troq vyhazuje lance do historie, nova doba, registrace roku 2010 posila registraci roku 2004 do historie, uz tu asi fakt nemam co delat :-(

              0 0
              • Trog  

                Aha zapoměl jsemm že tu rozhoduje datum registrace,takže všichni co jsou tu 1–2 roky sou blbci a ti co jsou tu od roku 2004 níže už sou kapacity..Promiň mistře světa:)

                0 0
                • Lance  

                  :-)))))))))))))­)))))))

                  prave ti bylo odpusteno, ale vic uz radeji nepis, bo tu fakt nejsi moc dlouho a nevis co si muzes dovolit :-)))))))))

                  0 0
                • scalar  

                  Svého syna jsem zaregistroval brzy po narození, jednou tu bude mít velké slovo :-)

                  0 0
                  • pepek  

                    Podle našeho nejslavnějšího brňáka (jmenoval se Mendel) se ti synek na kolo a na celý B – F vykašle :-) A tak je to spravny, tak to má byt.

                    0 0
                  • miki  

                    až vyroste tak se sám přihlásí na Čembaforum.:-))))

                    0 0
    • mastihuba  

      ja vim že už nemaluješ ale tenhle dotaz jsi měl namalovat, protože takhle člověk vubec neví na co se ptáš. :D

      0 0
      • M13  

        Taky bych se rád podíval na obrázek, není mi zcela jasné.

        0 0
    • kubad  

      Na 10 ku 10 kovy retez :-) sice ruzne kombinace nejak funguji, ale nema smysl to resit.

      Dej tam C10 a budes dlouho v klidu jezdit.

      0 0
    • daymaker  

      ty Lanci, taky ten dotaz moc nechápu… :-) na 10 desítkový, na 9 devítkový… ono to není moc složité… důležité je spíš potom řetež správně zkrátit podle převodníků a kazety… .-)

      0 0
      • Lance  

        ne ne v pohode, asi sem to blbe polozil, to je jasne, ze na 10 desitkovy, na 9 devitkovy, na 8 osmickovy, to si vybrat umim,ale slo mi o to, zda je mozne dat napr. na 8 HG 73, ktera je urcena pro devitkovy, jestli to bude bez problemu chodit, nebo to radeji nedavat

        0 0
    • petrun  

      Letošní deštivé léto mně vyprovokovalo k porovnání Shitmana a Campou. Na prvním snímku je C10, na druhém SH HG73. Oba jsou jeté stejně, oba dostali stejnou porci letošních výživných dešťů, oba mažu obyčejným WD40. Podmínky stejné, na silničce jsem najel víc Km v dešti než na MTB (používám jí jako mokré kolo).

      0 0
      • pepek  

        mažu obyčejným WD40 – to bude ten problém. (A cena těch řetězů je jistě taky stejná)

        0 0
        • petrun  

          Ještě vyfotím kola co mám v Písku. Na jednom Shitmano HG93, na druhém C9, cenový rozdíl není nijak dramatický. Výsledek je ale stejný jako v mém prvním porovnání. Řeči o rozdílech cen a špatném mazání to nezmění, tohle je realita.

          0 0
          • Shadow.1  

            Realita bude, že řetěz na biku bude dostávat při stejné porci km víc zabrat jak na silničce…

            Nicméně, mažu mazadlem na řetězy, kaluži jsem se snad za celé léto nevyhnul a řetěz mám čistý… jako ty campu… Vozím HG93

            0 0
            • jachymk  

              Na MTB samozřejmě dostává víc. Když to vemeš blátem, pískem…tak ho poškrábeš a pak můžeš čekat že ti rychleji zrezne než na silnici kde se k písku a blátu dostaneš jen minimálně. A ten řetěz je podle mě zrezlý tím jak je vyleštěný! Já mám HG-73 taky. Vozím v neustálém černém „obalu“, když ho z toho dostanu dolů, vysuším a znovu pořádně namažu (taky WD-40) nechám zaschnout a otřu.

              0 0
          • pepek  

            Řeči o rozdílech cen a špatném mazání tak chápu, že možná to WDčko fasuješ na kvéry (nebo Konkor?), ale fakt jsou lepší mazadla.

            0 0
      • VW  

        Jen se zeptám – porovnával jsi tedy pouze jednu jedinou vlastnost a to korozivzdornost za nepříznivých podmínek chybného výběru maziva ?

        A závěr který z tohoto srovnání plyne ? Začít používat místo prostředku na konzervaci, který nesplňuje základní požadavky na mazání za nějaké mazivo ?

        http://www.oleje.cz/…how_prod.php?…

        0 0
        • petrun  

          Závěr z toho plyne takový: přestanu kupovat Shitmano, přejdu na Campu na všech svých kolech. Campa s védéčkem problém nemá. Čím to asi bude? Včíl mudruj :-)))

          0 0
          • VW  

            Můžeme klidně mudrovat ;o)

            Takže – pozor – korozivzdornost nejde ruku v ruce s ostatními vlastnostmi. Dokonce u těch běžných materiálů čím vyšší korozivzdornost, tím horší mechanické vlastnosti (pevnost apod.). Vem si, že musíš do oceli přimíchat minimálně 15% chromu, aby se stala odolnou proti korozi. Čili si musíš vybrat – kvalitní mechanické vlastnosti oceli, nebo korozivzdornost nerezu. Samozřejmě existují materiály, které splňují obě kritéria, ale nebudou nejlevnější, stejně tak , jako je možné provádět dodatečně tepelné zpracování. Možná to je důvod proč je Campa tak drahá, ale to budeš muset provést „trochu“ jiné testy a porovnat otěruvzdornost, pevnost v tahu, vrubovou houževnatost, tvrdost atd. ;o)

            0 0
            • petrun  

              Hezký elaborát, zkusím to zestručnit. Když Campa nerezne měla by být méně mechanicky odolná než Shitmano. Teorie je to perfektní ale v praxi moc nefunguje. Campa je mechanicky o třídu lepší než Shitmano. To je divné, že? Dám na to co vidím na vlastní oči a ne na to co se píše. Až vyměním zbylé 2 kazety, Shitmano pohřbím na věky do popelnice.

              0 0
              • VW  

                Napsal jsem, že takové materiály, které mají dobré mechanické vlastnosti i korozivzdornost existují a že je to možná důvod, proč je Campa tak drahá. Plus se to dá dohnat tepelným zpracováním a podobně. Ovšem kromě testu korozivzdornosti a jakéhosi testem nepodloženého předpokladu (typu jedna paní povídala) vyšší mechanické kvality Campy jsem od tebe nezaregistroval žádný důkaz, který by měl někoho na 100% přesvědčit, že musí jít nutně do Campy.

                Jestli chceš někoho přesvědčit, aby na Campu přešel (asi chceš – jinak bys své závěry nezveřejňoval), musíš udělat víc – nech ty řetězy prorovnat na trhačce a zveřejni grafy. Odpíchni materiál článků a napiš, jaké hodnoty tvrdosti (HRB, HRC, HRV – podle metody) jsi naměřil, nech udělat spektrální analýzu. Tohle by mimochodem mohla být zajímavá semestrálka pro někoho kdo studuje na ČVUT – strojní – tam na to je mimochodem v laborce i veškeré potřebné vybavení ;o)

                Jinak na levném starém kole jsem používal vždycky levný řetězy a místo konzervace WD-40, která se spláchne po prvním projetí louže jsem používal vždycky kvalitní mazivo určené vyloženě na řetězy s vysokou odolností proti oplachu a nikdy jsem korozi nezaregistroval. Na nových drahých kolech mám Campu, ale jen proto, že má podle tvých testů prokazatelně vysokou odolnost proti korozi nezačnu mazat konzervačním olejem ;o)

                0 0
                • petrun  

                  Velmi se pleteš, nechci nikoho přesvědčovat aby na cokoli přecházel. Nejsem obchodník a je mi absolutně ukradené co lidi kupujou. Pouze konstatuju, že během cca 200000 Km najetých na různých řetězech, se mně osobně Campa osvědčila nejvíc. To nejsou teorie, grafy a podobné píčoviny, to je holá skutečnost.

                  0 0
                • Joseph de Sax  

                  že si všichni ti chytří chytráci a nejchytřejší a vůbec mezigalakticky nejschopnější radiči a řadiči, ještě nestihli uvědomit, že asi těžko by u Campy někdo vymýšlel řetěz pro svoji konkurenci…avo­tomtojezevšeho­nejvíc…prostě u magorů je výpadek paměti i napětí a končí to obvykle plnýma kalhotama na B-F, problém je, že u někoho zepředu a u jiného zase povětšinou zezadu.

                  0 0
      • JSt  

        a ted si rekni, cemu ta rez vadi. utres to hadrou nebo po par km neni na reteyu po rzi pamatky. :-))

        0 0
        • petrun  

          To je pravda na funkci to vliv nemá :-) Jde v podstatě pouze o princip, nechci mít na kolech věci které reznou.

          0 0
          • pepek  

            Tak já třeba zase z principu mažu nějakým mazadlem a ne petrolejem.

            Ani Sh, ani C9 a ani Sram mi nikdy nereznul

            0 0
          • mrozu  

            C9 rezne uplne bez problemu, pokud ji po vyjizdce v mokru hned neutru a nenamazu, druhej den je to rezavy, tak neprehanej.

            0 0
    • devet  

      Prosím o radu. Vidím, že jsou zde znalci…

      Jaký řetěz na Haibike Attack 10ti kolečko(Shimano Deore XT M 773 Shadow, 30-speed)

      Díky za reakce

      0 0
      • devet  

        Já vůl jsem napsal přehazovačku a ne kazetu Takže

        Shimano Deore XT SL-M 770, Rapidfire

        0 0
      • maxtor  

        Sedne určitě tohle . Větší znalci než já (nemám zkušenosti s desítkovými sadami na MTB) možná budou vědět, jetli by sedělo i toto . Já mám jen ty nejlepší zkušenosti s řetězy Campagnolo. Mají jen tu nevýhodu, že se musí dávat na nové, nebo max. mírně jeté zuby (jinak si nesednou).

        0 0
        • devet  

          Moc díky za radu. Haibika mám necelý měsíc, ale snažím se jezdi co nejvíce. Rozeta mi připadá v pořádku, ale 850 km a řetěz je vytahaný. Ta C10 se mi líbí. Zkusím.

          0 0
          • maxtor  

            A ještě jedna moje zkušenost: po koupi nového ozubení (kazeta XT a kliky Deore) jsem koupil 2 řetězy Campagnolo C9, rychlospojku Sram, a řetězy jsem pravidelně vzájemně měnil po plus mínus 1000 km. Na tomto „materiálu“ jsem najel 16.000 km. Zuby na některých pastorcích už skoro nebyly vidět:) Mužu sem zítra hodit odkaz.

            0 0
            • devet  

              Maxtor, fakt jsi mně pomohl. Díky. To jsou jistě léta zkušeností, které já nemám. Vždy jsem jezdil na jednom kole jen krátce. Buď jsem ho měl půjčené, nebo jsem ho prodal a koupil další. Zařídím se dle Tebe.

              0 0
          • Joseph de Sax  

            jo, je super…moje koza ho má na krku…až se vytahá, tak tak dám Titaniový C10…

            0 0
    • c0d3r  

      me by zajimalo jak vypada 8–9 pastorku :-D ja znam bud 8 nebo 9 :-D ale 8–9 bych taky radsi videl na obrazku :-D

      0 0
    • Maxbike Malawi  

      Taky se přikládám s dotazem,ať nezakládám nové vlákno.

      Mám kazetu SHIMANO HG50/9 11–32

      Kliky SHIMANO ALIVIO FCM430 44–32–22

      řetěz SHIMANO HG53

      kazeta je 9 stupňová

      Řetěz je jetý asi 1000km a vykazuje známky lehčího opotřebení a podle měrky už je též na výměnu.

      Zajímá mě jestli se dá koupit nějaký(klidně i dražší řetěz),který by seděl na kazetu a kliky a vydržel o něco déle než SHIMANO HG53.Díky

      0 0
      • Lada,s  

        Tak HG 73 nebo 93 ?

        0 0
        • Smazaný účet  

          udajne uplne stejny material, ale jenom jina povrchovka…tzn ze nerezne, ale vydrzi stejne…

          0 0
          • Lada,s  

            To už mi někdo taky říkal, ale přišlo mi že 73 vydržel trochu víc. Nakonec jsem ale stejně vozil jen 53 protože na závodech stejně člověk zlikviduje všechno :)

            0 0
            • tonik666  

              Materiál je stejný, jiná povrchovka (poniklování) způsobí, že na dražších řetězech za stejných podmínek méně ulpívá bordel a později se vytvoří brusná pasta a méně se tedy ojíždí. Možná ,)

              Sám to neřeším, a pár km rozdíl ve výdrži je mi jedno…kupuju sram, protože má rychlospojku.

              0 0
      • allrose  

        sram 971 mírně delší výdrž než šitmano,méně rezne a je u něj spojka za stejný peníze

        0 0
        • Tina  

          Pokiaľ ti rezne řetěz problém je vždy medzi riaditkami a sedlom ;)

          0 0
          • allrose  

            dostalas mě,za 7let jsem párkrát po mytí zapoměl namazat po uschnutí,u sramu ten problem nebyl…tak nevím,že by někde jinde?

            0 0
        • Markony  

          Za mě Campagnolo Record C9 , po přechodu na 10 používám C 10 a pohoda nerez ne najezd zatím 3 000 km

          0 0
    • krolebole  

      Aktualizuju staré téma.

      Mám silniční kolo, 10 pastorků ultegra a chci nový řetěz. Musím si pořídit řetěz ultegru, nebo bude kompatabilní i se 105? Kazeta už je totiž celkem jetá, předpokládám, že bude nový řetěz zpočátku hodně skákat, tak se mi do něj nechce moc investovat. A v případě, že je nutný ultegra, tak je jedno jestli 6600, nebo 6700? Nevím totiž přesně jakou mám kazetu. Dík

      Takže toto? http://www.mojekolo.cz/…s-106-clanku

      nebo toto? http://www.mojekolo.cz/…-pc-6600–10s

      nebo toto? http://www.velohanak.cz/…-v-krabicce/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.