• martin71

    Dobrý den,

    prosím o radu jaké pořídit kolo na downhill. Chci synovi pořídit kolo,na kterém se bude učit a nevím si rady s výběrem. Kolo by mělo zvládat trasy DH v Krupce,na Špičáku,na Lipně a byl bych rád,kdyby pro začátek mělo pevný rám,ale nevím,kde DH kolo s pevným rámem sehnat. Poraďte prosím.

    Díky Martin

    0 0
    • Fidži_CZ  

      Bez rozpočtu ti někdo těžko poradí.

      0 0
    • vondrus  

      Yes, pevnej ram je zaklad, hlavne pro mlady kluky.

      Mrzacit se clovek musi uz od malicka ;)

      0 0
    • martin71  

      Rozpočet je taky součástí dotazu,vím,že start bude minimálně na 20ti tisících,ale maximum by mělo být 35.

      A s tím mrzačením,to je holá pravda,ale i tak myslím,že potřebuji aby zvládl slušně techniku a k tomu snad bude lepší pevný rám.

      Opravdu nevím,pokud máte zkušenosti,poraďte :)

      0 0
      • JMT  

        Já bych mu dopřál celopéro. Jezdit Špičák nebo Krupku na pevňáku mi nepřijde vůbec zábavné.

        0 0
        • martin71  

          Z celoodpruženého mám obavy,aby neflinkal techniku. Potřebuji kolo,které ho naučí,ale nezradí. Problém je i ve velikosti,potřebuji rám „S“,maximálně „M“,velikost vybereme,až na kole bude sedět :)

          0 0
          • vondrus  

            S pevnakem chodte na bikrosku, nebo na pumptrack, ale ne na DH.

            To je nejakej ceskej urban myth tohle, ze zacinat se musi pouze na pevnaku :D

            0 0
          • Smazaný účet  

            Pevnak ho nauci jezdit na pevnaku, celopero na celoperu…v cem je problem? Nevim jak mas nalitano ty, ale na celoperu to neni o tom, ze to pustis rovne dolu a pruzeni to pobere. Do jiste chvile to dost pomaha, ale jak zrychli, tak uz bude muset vybirat stopu a premyslet co a jak…

            0 0
          • tonik666  

            I na techniku skákání je lepší mít celopéro, protože jedna z technik (ta nejbezpečnější) je odrazem od zadního odpružení.

            0 0
            • JMT  

              Odraz od zadniho odpruzeni ? :-O WTF ?

              0 0
              • Elwing  

                No normálka, pořádně si přitáhneš odskok, necháš se kopnout a hodíš hejníka, jako bys nikdy neviděl Martina skákat :-D

                0 0
              • Mr.Duck  

                „preload“ tim asi mysli :) Coz je ale spis vec prizpusobeni svyho skakani na chovani kola, nez neco sofistikovanyho.

                0 0
      • Mr.Duck  

        Pevnak ho dobre nauci techniku. Nauci ho ale techniku jezdeni na pevnaku, ktera ma malo spolecnyho s jezdenim na DH. Jinymi slovy ten pevnak cloveku zas tolik neda, jak se rado rika. Nenauci vybirat rychlejsi stopy pres tezsi pasaze misto objizdeni kazdyho kaminku, a nenauci rychlost.

        Za 35 uz se da poridit dost pouzitelny DH bych rek, na jezdeni z kopce bych nezacinal nicim mensim. Ja na HT zacal, jezdil Spicak, Moninec, Vsenory a kdovico, a nejlip me to naucilo jezdit blbe. Nauci to cloveka skakat, to se hodi, ale nenauci to vybirat stopu v korenech a kameni, a uz vubec ne zatacet.

        0 0
        • goofy  

          Na HT-čku se naučí víc cítit terén a tlumit rázy aby jel rychle, a to v nižších rychlostech, než na DH kole, na které může pak přejít. Volby stopy, větší polety a větší kudlu pak bude snáze zvládat, protože už bude mít nějaké návyk na trochu rychlou jízdu. Vůbec netušíte, jestli ten klučina už něco aspoň trochu jezdí, ale všichni mu radíte hned sjezďáka…

          0 0
          • Mr.Duck  

            Protoze i nekomu kdo na kole v zivote nesedel bych do zacatku na sjezdu poradil sjezdaka.

            0 0
            • goofy  

              Ale prosím tě…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mylsim, ze pokud na kole nikda moc nejezdil, tak rovnou sjezdak by mohl byt problem…protoze asi mas predstavu kolik lidi „jezdi DH“ a pritom si v integrale davaji sem tam nejaky hrbolek ve strani za barakem…

                Ale zadavajici se k tomuto jeste nevyjadril, takze tezko soubit…pokud synek leta lita na kole po lese a soucastne kolo mu netsaci, tak by se od toho dalo odpichnout…pokud zacina, tak celopero klidne, ale ne tezky DH (na lehkou svinuchu, ala gaz, nebude kasa), je trochu blbost a radeji nejaky lehci kolo (kor kdyz synek vazi 40Kg i s posteli)…

                0 0
                • lutte3  

                  U nas jeden klucina zacinal na pevnaku a kdyz uz mu nestacil, tak mu tata koupil dartmoor shine co ma 110/110 a lip to kolo utahne – pro 12letyho dobra varianta.

                  0 0
              • Mr.Duck  

                No prosit me muzes jak chces :)

                0 0
            • kesu  

              tesat do kamene, stejnak je to na HT akorát vopruz, A když ho to bude bavit naučí se to i na sjezďáku

              0 0
              • pitos  

                Naštěstí děti ještě nebývají tak zdegenerovaní jako my a dokáží si užít jízdu na čemkoli.

                Jinak je to hlavně o financích, pokud jsou tak klidně hned full.V opačném případě s HT nic nezkazíš a nejdůležitější je aby dítě opravdu chtělo jezdit a bavilo ho to.

                0 0
              • pepino  

                Kdy se tady k tomu vyjádří Márošák nebo Gaspi? Nebo voni sem nechodí?

                0 0
            • mr.antik  

              dal bych mu takový kolo, na kterým bude moct normálně jezdit. Protože jestli to má někde tlačit za městem na kopce, tak se na tom naučí akorát kulový. Jestli bude každej víkend na lanovce, to už je jiná… Ale stejně si myslim že nějakej univerzální pevňák se neztratí…

              0 0
              • pepino  

                Kdepak, co s manuálem, rovnou automat. Jak to tu čtu.

                0 0
                • Mr.Duck  

                  Apples and oranges.

                  Skoro bych rek, ze i kdyz bych na DH pouzival DH kolo, tak tam ma smysl ty jiny kola mit.

                  Kdyz chce nekdo jezdit celej zivot s automatem, manual mu absolutne nic neda.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    tak ale on třeba sezónu vůbec nebude jezdit to, čemu se dá i vzdáleně řikat DH… třeba se na to vykašle po pár závodech… to je prostě u mladejch vždycky taková evoluce, možná někdo někdy dostal jako první kolo DH mašinu a dnes je z něj mistr světa, ale dost o tom pohybuju.

                    0 0
    • Toman  

      Kolik má syn let? Věnoval se v minulosti sportu, to kvůli obecné pohybové průpravě. Má soutěžní ambice?

      Chtělo by to tři kola, alepsoň to takto téměř všichni, kteří se věnují sjezdovým disciplínam, praktikují.

      Sjezďáky, fourkrosku, bmxku nebo enduro a silničku. A k tomu rozhodně doplňkové aktivity.

      Pouze sjezďák je pro začátečníka nedostačující a na takovém kole se nenaučí základům cyklistiky. Nono to není jen o ježdění z kopce.

      0 0
      • Mr.Duck  

        Ale nauci. Jasne ze to chce N+1 kol, kde N je soucet kol ktery prave mas, ale na zacatek pro jezdeni DH bude nejlepsi kolo DH. Protoze se na nem nejlip naucis, jak jezdit DH.

        Je fajn k tomu casem koupit AM aby ses naucil jezdit DH na mensim zdvihu a tudiz na vetsim pak tlacil limit dal, a XC/silnicku na fyzicku, ale zaklad na DH je prekvapive, DH.

        0 0
        • Toman  

          Mám na to trochu odlišný názor než ty a to z toho důvodu, že se právě trénovaní mládeže i dospělých ve smyslu sjezdových disciplín už několik let věnuji. Souhlasím s tebou, že dvě kola je minimum, tedy specilení kolo a silnička. Ale vůbec nejvhodnější způsob je začít na bikrosce. Tu praktikují snad všichni kluci, se kterými jsem spolupracoval nebo spolupracuji. Je to obsáhlé téma, jako ostatně všechno kolem sportu i cyklistiky samotné. Já, tedy když už se něčemu věnuji, tak to nikdy nedělám povrchně a to značí, že i svým svěřencům se nevěnuji povrchně.

          Když chce někdo sportovat konkrétní sport a disciplínu, je potřeba mít motivaci, zápal, výbavu ( výstroj a výzbroj ) a hned od počátku se všechno učit správně. Ale to už jsem odbočil, to už je trénink a tazateli se jedná o výběr kola.

          Já v tomto případě doporučuji pevňáka a na něm zkoušet sjezd, foukros, mtb na bmx trati. A k tomu alespoň nějaký zimák, na kterém se naučí správně šlapat. A kolem sebe několik podobně naladěných vrstevníků.

          0 0
          • vondrus  

            :D

            0 0
          • Mr.Duck  

            No ja sice netrenuju profesionalne, v tom mas jasne navrch, a zkusenosti bude taky vic. Pohybuju se ale hodne mezi lidma co trenujou (certifikovany treneri), a i z vlastni zkusenosti bych nesouhlasil s tim, ze zacit na BMX je idealni. Ja zacal na pevnaku na Tocny, jezdil na bikrosky, sjezd, ale skoro nic z toho, co sem se na nem naucil ted na sjezdaku nepouziju.

            Hodne podstatny je, jak pises, mit tu motivaci a vybavu. Myslim ale, ze vic motivujici pro posouvani se ve sjezdu je ten sjezd jezdit, ne zacit na BMX a rikat si „treba se jednou k tomu sjezdu dopracuju“. BMX a sjezd sou hodne odlisny veci.

            Rozhodne se nechci nijak prit, casto je vic cest jak dosahnout stejneho cile. Nekdo prijde na DH z MX, nekdo z XC, jinej z BMX a nekdo treba od kytary, nemyslim, ze by nekterej z nich nemel sanci na uspech.

            Co ale vim, ze kdybych zacinal znovu, a mel na to penize, nezacnu na HT. Je tam proste moc veci, ktery to cloveka nenauci, a hodne veci, co se clovek, zvlast bez trenera, moc lehce nauci spatne, a dost tezce preuci spravne. Mam na DH 4 sezony a doted s tim bojuju.

            0 0
            • lutte3  

              HT je dobrý tak pro naučení bunnyhopu ale za sebe řeknu že jezdim FR bike cca 4–5 let a prostě na tom umím mnohem víc než na pevňáku. Na pevnym si užiju XC vyjíždku, pumptrack menší skokya hladší traily. Ale výběr stopy a kudlu se naučíš jen na celopéru, protože Ti víc odpustí.

              Takovej příklad: Na pevňáku se cítim dobře tak do 4m lavic na Freeridu dávám 9–12m gapy a 7m dirty. Na pevňáku bych se na to nikdy nerozjel. Takže to co se dokážeš naučit na pevnym je pro většinu lidí limitující. Klidně bych se nebál začít na celopéru.

              0 0
            • Toman  

              Nepřeme se, taková diskuze by snad ani neměla smysl. Ty jezdíš, já jezdím, každý si děláme cyklistiku po svém. Ty závodíš, já se věnuji jako trenér právě těm závoďákům. A můžeme mít na něco společný pohled a v něčem jiném se neshodneme. Ty jsi vě věku mých svěřenců, tedy zhruba. Pomáhám mladším i starším, než jsi ty. Bohužel, dnešek plný odpružení nese v cyklistice jedno negativum. A to je odmítání pevného kola. Ale s tím také půjde do kytek styl šlapání. A ten se i u sjezdových disciplín hodně promítá do celkového výkonu, resp. rychlosti jízdy. Hoši odkojení endurkem a déháčkem neumí na kole šlapat, prostě povaha takového kola jim to neumožňuje, silničku odsuzují a festku ani neviděli. Můžeš namítnout, proč to všechno v dnešní době? Tady už se budu potom muset přít, neboť všichni ( sjezdaři, fourkrosáci ), kteří začali pracovat na technice posedu, šlapání, vedení kola třeba i za použití silničky, tak po pár týdnech si takový trénink začali pochvalovat a na tratích začali prokazatelně zrychlovat. A pevňák proto, že ten málo odpouští a pokud si kojenec zvykne, že mu bude hodně odpuštěno.

              No, a na závěr – sebe nepoměřuj se synem tazatele, to bude určitě začátečník a ten by se třeba s bikroskou nebo jakýmkoli pevňákem seznámit měl. Jinak se chudák nenaučí ani pořádně točit nohama.

              0 0
              • Mr.Duck  

                Odmitani pevnyho kola je urcite spatne, sam bych silnicku celkem rad, prave kuliva treninku na DH – ostatne k cemu jinymu silnicka je, zejo :))

                Je pravda, ze vlastne nevim, jak na tom se slapanim sem – sice sem zacal u XC a zacal jezdit DH na pevnaku, ale az do min. tydne sem HT asi 3 roky nemel. Mam ale stejne radsi trate, kde se min slape a vic pumpuje.

                Ono je pak taky trochu individualni, nakolik je slapani podstatny. Pulka svetovy spicky ti rekne, ze slapani neni dulezity, ze kde jde pumpovat, je lepsi pumpovat. No a druha pulka povi, ze mas „rvat za plyn“. Podle me je dobry umet oboji, a na oboji je fajn mit HT na slapani i pumptrack.

                Myslim si ale, ze kdyz chce clovek zacit jezdit sjezd, a kolo nema zadny, tak by prvni mel byt sjezdak, a od toho se nekam rozvijet, pracovat na nedostatcich, a treba podle toho poridit „doplnkovy“ kolo, ale uz kvuli motivaci bych sam mel nejradsi to DH.

                Znam i par treneru co mi tohle povi, ale sem otevrenej jinymu nazoru, rozhodne tvuj nazor respektuju, a je asi podstatnejsi nez muj, „radoby“ zavodnika. Myslim ale, ze neni na skodu, kdyz budou argumenty pro oba.

                0 0
                • Toman  

                  Máš na to ježdění otevřený pohled a je s tebou korektní diskuze. Určitě máš ze své zkušenosti v některých otázkách pravdu a já s tebou souhlasím, resp. respektuji tvůj názor. K cíli vedou různé cesty. Je mi jasné, že DH více jezdíš, než diskutuješ a proto píšeš, co píšeš. Na kole jezdit umíš, třebaže připouštíš, že nevíš, jak jsi na tom s technikou šlapání. Zřejmě ji nepřikládáš takový význam jako já. Viz tvůj postřeh na to, zda šlapat nebo pumpovat. Oba styly jsou potřebné a pokud má sjezdař aspiraci na vítězství, tak se musí naučit dle situace používat obojí.

                  Tím ovšem nechci říci, že já toto ovládám, nejsem sjezdař, jen se o to zajímám, vím, co by to chtělo, jak na to, ale bohužel to nezvládám technicky v reálu, tak trošku to sleduji a sjezdaře ( i sjezdařky ) obdivuji, pomáhám klukům s fyzičkou, technikou jízdy na kole od základů, vedu pro ně přes zimu cvičení a vrcholem radosti ze sjezdu je pro mě kupříkladu SuperFlow na RS, ale to není DH trať, to je mi jasné. Já mám rád cyklisty elegantně se pohybující na kole, jako mě ostatně pohladí pohled na dokonalost pohybu sportovce z jakékoli jiné sportovní disciplíny. Prostě uhlazená a efektivní technika ke sportu patří.

                  Co se týká syna tazatele, tak asi nepřínosnější by pro něj bylo, kdyby měl možnost se věnovat své oblíbené disciplíně ve výstroji a výzbroji tomu určené a aby měl kolem sebe dobré přiklady, aby se správně učil. Tedy z pohledu na budoucí sportovní výkon. Pokud by to bral pouze jako zabití času, tak ať si jezdí jak chce. Další otázkou je, zda kolo v cenové relaci, kterou tazatel zadal bude to správné. Za ty peníze není pořádný ani pevňák, natož fuknční sjezďák.

                  0 0
              • gerrard  

                Kdyz to tak ctu, tak se zeptam, za zeptani nic. :) Syn jezdi na vice kolech a ma silene problemy se slapanim na bikrosce. Netoci, skace po ni a netusim jak ho to odnaucit. Na ostatnich kolech pekne toci i vysoke kadence je jedno jestli v sede nebo ve stoje. Co by mohl byt problem? Je nejaky zpusob jak ho to naucit?

                0 0
                • Toman  

                  Myslím, že jsem asi ne zcela pochopil správně tvůj dotaz. Jedná se ti to jízdu na bmx kole na bikrosové trati? A tam že kluk nepoužívá šlapání? Že se jen vozí, skáče, pumpuje atd?

                  Na bikrosce jezdí proč? Závodí, v jaké disciplíně?

                  0 0
                  • gerrard  

                    Jo ja to dost spatne napsal kdyz slape na bmx kole, tak neslape do kulata, ale do ctverce, pokazde na to v horni uvrati jakoby skoci. Neni tam ta plynulost, ale pohyb je vyrazne trhavy. Je jedno kde jede. Dela to skoro porad, ale dela to jenom na bmx kole.

                    0 0
                    • Toman  

                      Těžko tak odhadovat, čím může být jeho styl šlapání na bmxce způsoben. Jezdí v nášlepch? Nemá na bmxce kratší kliky, než na ostatních kolech? Může to být i geometrií té bikrosky, má jinak postavené tělo vůči délce rámu a vůči řidítku, které je na bikroce úplně jinde, než na ostatních kolech.

                      0 0
                      • gerrard  

                        Na bmx naslapy nema jinde jo. Ted jde na BMX na delsi kliky 155mm puvodne 145. Jinak ma po kolech 152 a 165. Me jen napadlo jestli neni nejaka univerzalni rada jak na BMX zlepsi slapani. Nechme to tak, bmx jezdi stejne pro radost, tak at si to uziva a nebudu ho stresovat slapanim. Diky.

                        0 0
                        • Toman  

                          Tak, pokud je z ježdění na jiných kolech zvyklý na nášlapy, tak ty jeho projevy na bmxce bez nášlapů mohou být právě proto. e nahoře jakoby loví pedál. Ale tuším, že do určitého věku nemohou na bmx nášlapy používat. A rozdíl délky klik – 145/165 jsou už 40 mm na průměru a to může také hrát roli.

                          0 0
                    • Smazaný účet  

                      lehky prevod a vysoke tocky, ktere nestiha?

                      0 0
                      • gerrard  

                        Nerekl bych, zadne velke tocky netoci. Tak uvidime, kliky budou delsi, prevodnik o zub vetsi mozna se to zmeni :).

                        0 0
                • vondrus  

                  Rezat !

                  0 0
      • Rubi  

        synator asi nebude hned jezdit elitu, at dela co ho bavi a zjisti jestli u toho vydzi vubec dyl nez rok, nebo na to nema… hlavne to chce bandu jak stejne vykonostnich jezdcu, tak tech lepsich a pak to jde dobre

        0 0
    • Smazaný účet  

      „tati, ja bych chtel jezdit DH“

      „dobre synku, takze aby te to bavilo a slo ti to, tak tedka budes rok jezdit na silnicce, pak XC a bikroska a pak, protoze uz budes dost stary a protoze mne tve jezdeni stalo uz kupu penez, si budes moct koupit za sve DH kolo“…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.