• widoq

    Ahoj,

    jsem absolutni laik a analfabet. Proto se na vas obracim o radu. Jake komponenty byste doporucili na tenhle ram?

    Odkaz:

    http://www.kola-cykloshop.cz/…8058-c-1086/

    Staci uplny zaklad, na cestovani do prace.

    Diky moc

    0 0
    • nox159  

      pokud tomu nerozumis proc nekoupis hotove kolo?

      0 0
    • Smazaný účet  

      rozhodně to bude chtít kola! ;-)

      0 0
    • saddik  

      Teda ne že by osazení rámu vyžadovalo doktorát z jaderného inženýrství, ale přeci jen už to chce mít pár zkušeností v ruce v ruce, v hlavě a i nějaké speciální cyklo nářadí. Pokud tomu nerozumíš, tak si ušetříš hodně času, starostí a možná i peněz, když koupíš hotové kolo, nebo si kolo necháš postavit.

      Pokud se na tom chceš vyblbnout a stůj co stůj si to udělat sám, tak prosím, ve fóru a různě na netu je spousta článků a informací, tak si vesele hledej a čti.

      Jinak telegraficky: kola (případně ráfky, náby, dráty, niple, pásky do ráfků), duše, pláště, vidlice, hlávko, představec, řídítka, gripy, brzdy, lanka, bowdeny, brzdové páky, sedlovka, sedlová objímka, sedlo, kazeta, přehazovačka, řetěz, středové složení, kliky s převodníkama, pedály, přesmykač, řadicí lanka a bowdeny, řadicí páčky. Zbytek (pokud jsem na něco nezapomněl) je volitelný.

      0 0
      • svářeč  

        ono zase tolik toho spešl nářadí potřeba není.

        jen jako příklad uvedu-press fit a hlávko nalisuješ šroubem a velkýma podložkama,ježka narazíš kladivem a trubkou,sadu imbusu má doma kde kdo,sikovky nahradí ony speciální kleště na středy…

        docela jsem se bál vlastní stavby a ve finále jsem zjistil,že je to brnkačka.samozřejmě chuť a nadšení nesmí chybět:-)

        na netu pak postupně zjišťuješ jak to máš dělat:-D

        jsou lodé co ochotně poradí.

        0 0
        • nitraq  

          Otázkou je, jestli tu stavbu bere jako relax a zábavu ve volným čase, tam pak nevadí, že to trvá dlouho, než nastuduje a zjistí, jak se co montuje. Pokud to ale bere jako cestu k levnějšímu biku a manuální a technický práce nejsou jeho hobby, tak je jednodušší si kolo nechat složit od někoho zkušenýho.

          0 0
          • svářeč  

            pravda,sám jsem si na stavbu vyhranil celou zimu a pak mě to tak bavilo,že jsem většinou objědnal vše najednou a postavil hajtru za tři měsíce(s toho jsem byl dva a půl v práci a pár dní čekal na doručení komponentů)

            0 0
        • saddik  

          Neříkám, že toho nářadí je třeba moc, ale nějaké ano. Navíc nejsem fanda aplikace sikovek na nové díly, neříkám, že to nejde, ale raději použiju správné nářadí.

          Pokud by zaplétal kola, tak bude potřebovat centrklíč a na zkrácení řetězu nýtovačku. Obojí se sice dá improvizovaně nahradit, ale nestojí to za ten vopruz.

          Navíc předpokládám, že střed nebude dávat hollowtech, ale nějaký levný zapouzdřený, který bez stahováku neutáhne. Taky bude potřebovat stahovák na pojistnou matici kazety, aby to utáhnul. Přes tohle už vlak nejede, utahování kladivem a majzlíkem nepřipouštím.

          0 0
          • svářeč  

            nemyslím si,že by tazatel sám zaplétal kola.

            sikovky vyložené gumou poslouží stejně dobře jako klíč za 250kč.stahovák kazety jsem osobně nahradil samodomo (pásovina v kobinaci s bruskou),ne že bych neměl půl kila na pořízení klíče,ale napadlo mě stavět zrovna v neděli a u nás obchody nefungují denně.nýtovačku…tak to ani nevím,jak se s tím pracuje:-D.

            v podstatě jsem bike složil pomocí goly z lídlu + nějaké ty domácí přípravky.

            jo na nahození pláštů jsem měl montpáky plastové,štou­bovákem jsem to nerval.ale oni by se dali i rukou,jen jsem měl zrovna do.rdané prsty.

            možná si ale časem nějakej spešl vercajk pořídím,je to pěkný když to visí v dílně nad ponkem;-)

            0 0
            • saddik  

              S těma sikovkama nemůžu souhlasit, že poslouží stejně dobře. S klíčem dáš mnohonásobně větší moment bez poškození misek. Někomu to třeba trošku okousaný nevadí, ale já to nesnesu, potřebuju pracovat s pocitem, že jsem to udělal technologicky čistě (a že třeba nebudu mít problém to kdykoli zase rozebrat), jinak mě to štve.

              Každopádně je ale potřeba nářadí buď vlastnit, nebo nějak nahradit (což taky nezvládne každý), tedy je potřeba to brát v potaz, pokud chce někdo stavět, že to nebude úplně jako pohovka z Ikey, kde je úplně všechno na pětku imbus.

              0 0
              • svářeč  

                jen k těm sikovkám,pak už toho nechám…

                kvalitníma sikovkama fakt uděláš hodně práce a nejen na kole(někdo je vymyslel a kola ještě nebyly:-D).teď se nebavím o těch s tržnice,ty mám též doma a s nima tak maximálně cpu věci do kotle na opálení.

                pro někoho ,jako jsem já a postaví,opraví jedno,dvě kola za rok je prostě spešl nářadí k prdu.

                z tazatele vylezlo,že skládat to sám nebude,tak tato debata ztrácí na důležitosti:-)

                0 0
    • smeghead  

      Proč si radši opravdu na ježdění do práce nekoupíš nějakýho favorita? Než řešit stavbu?

      0 0
      • svářeč  

        dole psáno

        jedná se o odstrojený rám z nového kola…

        nebo tak něco;-)

        0 0
      • maajkee  

        ? :)

        0 0
        • standoslav  

          V obchodě sundali věci z kola asi z jakého důvodu ? Díly použijí a čekají na „hejla“ který ten rám koupí s nadějí, že na tomto rámu stylem samodomo postaví levné kolo. pokud ovšem zájemce nemá doma nic, bude muset vše sehnat, koupit, namontovat a ve výsledku se sveze později a asi i dráž. Jediné plus bude, že si POSTAVÍ kolo sám.

          0 0
          • saddik  

            No je teda pravda, že ten rám vypadá, že na něm nepůjde dosáhnout rozumného posedu. I když jde o plečku do práce, tak si nedovedu představit, že bych neměl sedlo v nějaký rozumný vejšce.

            Pokud se na tohle nedá metrová sedlovka, tak na tom bude sedět jak šimpanz na tříkolce. Leda by teda měřil metrpade, to by pak měl sedlo dobře a ruce v nebi jako ten nervní fotr v americkým čopru.

            0 0
            • widoq  

              podle recenzi na zahranicnich serverech ma clovek s mou postavou pohodlnou jizdu…192cm. Rozhodne to neni ram u kteryho bych potom olizoval riditka :)

              0 0
              • saddik  

                Nemam na mysli nejaky sportovni posed, ale posed, ve kterem se nejen pohodlne sedi, ale taky ergonomicky slape, coz se mi zda, ze na tomhle ramu proste nepujde.

                Kdyztak hod odkaz na nejakou tu recenzi, rad bych na to mrknul.

                0 0
              • saddik  

                Nemam na mysli nejaky sportovni posed, ale posed, ve kterem se nejen pohodlne sedi, ale taky ergonomicky slape, coz se mi zda, ze na tomhle ramu proste nepujde.

                Kdyztak hod odkaz na nejakou tu recenzi, rad bych na to mrknul.

                0 0
    • scalar  

      Já bych začal flexou a svářečkou :-)

      0 0
    • widoq  

      Zajimava a vyzivna diskuse :)

      Jenze jsem nikdy nerekl, ze kolo budu stavet ja osobne/sam. Ma otazka znela na jake konkretni dily se zamerit…tudiz potrebujes naradi nebo prehazovacku mi neodpovida.

      Ale i tak zatim diky

      0 0
      • Vilém  

        Tak kdyz to bude nekdo stavet, tak by asi mohl mit predstavu co na to asi tak osadit.

        0 0
        • saddik  

          Presne tak, lip bych to nerek.

          Pokud ma tazatel nekoho, kdo mu to postavi, tak by mel vedet. Pokud stavitel nevi, tak bych si od nej kolo delat nenechal.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.