• stanik48

    Zdravím všechny,

    minulý rok jsem si koupil Kellys Thorx 10 a postupně se ho snažím vylepšit. Nyní jsou na kole vlaštovky, ale bych chtěl zkusit asi rovné

    Letos bych chtěl vyměnit nová řídítka a představec. vede mě k tomu hlavně to, že po delších výjižďkách v terénu (cca 50 km a víc) mě většinou ze všeho nejvíc bolí ramena a ruce. Má v této souvislosti smysl řešit materiál řídítek, čili vzít karbon nebo hliník? S tím souvisí i správná délka řídítek a představce. Mám 173 cm, v ramenách mám 48 cm a dělka rukou 62 po dlaň. nyní mám délku vlaštovek 680 mm a 80 mm představec. Uvažoval jsem o zkrácení představce na 60 nebo 70 mm a o širších řídítkách, 700, max 720 mm. Má to podle vás smysl?

    uvažuju o techto dvou kombinacích:

    Řidítka MTB Ritchey WCS 2X, 5D, 31,8/710 mm – BB Black

    nebo zkrátit tyhle řídítka

    Řidítka MTB Force TEAM Carbon, 31,8/780 mm

    ten je nejmenší 70 mm

    Někde jsem ale četl není moc dobré řezat karbonový řídítka, tak nevím. A je podle vás lepší koupit dražší hliníková než obyčejná karbonová?

    díky za názory

    0 0
    • novas752  

      Karbonová by teoreticky měla utlumit další vibrace co nesebraly ani pláště ani vidlice, ale jak to je v reálu nevim. Každopádně budou lehčí.

      Nejdřív bych zkusil naklonit sedlo o pár stupňů dozadu, to by mohlo problém eliminovat.

      Já vozim celkem nově 80mm představec (Ritchey Trail Zero) a 720mm řídítka (Ritchey Comp 2X) a jsem spokojenej, ale kolik měřim v ramenou a rukou já netušim. :)

      0 0
    • mr.antik  

      Nevim jak to fotky zkreslují,ale ten posed je takový „divný“, řidítka hrozně turisticky vysoko.

      První otázka – máš dobře nastavené sedo vůči středu? Dost lidí ho má zbytečně vzadu a ještě díky blbém tvar sedla poposedávají ještěš víc dozadu, vzpírají se všelijak v ramenou.

      Ale nevíme jak jsi na tom natažený. Ale pokud používáš rohy, tak asi moc ne. Zkus to bez nich uvidíš co s tebou udělá ta šířka. Případně gripy můžeš na test ještě rozšířit i přes okraj řidítek, jedna objmíka je v pohodě udrží.

      Rovný řidítka půjdou níž třeba o 2cm a nejspíš se ti pocitově posed jakoby prodlouží a na ramenou bude víc váhy. Ostatně to můžeš vyzkoušet otočením představce a vyhozením podložek pod ním.

      Kratší představec – ideální by bylo třeba půjčit nebo koupit až po řidítkách (jiná šířka, jiné zahnutí, celkově jiný pocit) až budeš větět délku posedu

      0 0
      • stanik48  

        Díky za tip, sedlo by melo byt OK,posed jsem nastavoval,zkusím shodit rohy a pohybat s predstavcem,jak píšeš, a pak uvidíme co a jak…

        0 0
    • stanik48  

      Takže provedené změny jsem byl dnes vyzkoušet. Zkontroloval jsem posed a trošku snížil sedlo,otocil jsem představec a dál ho o podložku niz. Představec si umím představit i kratší, šířka riditek se zdá byt ok a nad 700 mm asi nepujdu, zkusím ale rovná.Můžete poradit do jakých riditek jít? Přidávám foto po úpravě …

      0 0
    • pnboss  

      Chtěl bych trochu předělat dědouška GT Zaskara Expert mod. r. 2005. Mám představec Syntace F139 a chci ho nahradit. Ale nedokážu určit průměr. Nevím, který průměr se měří? Někde jsem četl, že pro MTB se nejčastěji používá 25.4 nebo 31.8mm. Ale mě tam „sedí“ oba ty rozměry. Můžete mi prosím poradit? (řídítka jsou jasné – 25mm)

      0 0
      • Vilém  

        meri se vnejsi prumer krku.

        Na 99,9% je tam klasika 1 1/8". Spis jde o prumer riditek, pokud budes stavajici zachovavat.

        0 0
        • Mildee  

          přesně tak 25.4 a 31.8mm jsou průměry řidítek, změř si v místě na pojení představce a řidítek, vidlici máš 1 1/8 takže máš výběr omezený v podstatě jen průměrem řídítek

          0 0
    • Edwin  

      Mohli byste mi doporucit nejaka riditka na anthema?

      Prumer 31,8, delka 730–750mm, zdvih 30–40 mm. Kombinace cerna s bilou nebo s zlutozelenou.

      Ucel je dostat vys riditka, coz uz podlozkama ani predstavcem moc nepoladim.

      0 0
      • Edwin  

        Nikdo nic?

        0 0
        • puka  

          Hledej. Lepší než čekat než se někdo vymáčkne. 30–50mm zdvih mívají dirtová, trialová a taková rodla spíš na stylové ježdění. Kup třeba 780 a seřízni je. Jaký máš rozpočet? Záleží ti na prohnutí (backsweep)?

          0 0
          • Edwin  

            Rozpočet nějakej rozumnej. Třeba do 1500,–. Mám to na absolutně pohodový ježdění. Řídítka jsem nikdy nijak moc nestudoval, tak právě nevím, které úhly jsou moc a které málo, takže se mi to právě moc vybírat nechce a rád si nechám poradit. Žádný terénní pekla nejezdím, tak nepotřebuju extra tuhost, ale ocením spíš nižší hmotnost. A taky bych rád, aby to na tom kole vypadalo tvarově co nejvíc normálně :)

            0 0
      • krabica  

        Chromag FU40.

        0 0
      • alinceb  

        Různé zvednutí dělá třeba Spank a mají i černo-žlutou kombinaci…;)

        0 0
        • Edwin  

          Kouknu, díky.

          Zrovna jsem se zamiloval do těch chromag FU40, ale nejsem si jistej, zda by ta zelená pásla. Na tom kole je spíš do žluta a jak ho mám věčně zaprasený, tak to vůbec nesvítí :) Ty řidítka by asi byly moc výrazný už :/

          0 0
          • puka  

            Tyto spanky jsou podobné ve 40mm. :D

            0 0
            • Edwin  

              Jj, diky, dal jsem si je na shortlist.

              0 0
              • Edwin  

                Tak jsem na to koukal s grafikem a bohužel, jak žluté, tak zelené by barevně moc neladily :(

                Jasně, černých je všude mraky, ale když už to člověk řeší, tak by chtěl něco, co pásne jak prdel na hrnec, takže koukám dál a narazil jsem na Easton Haven – buď kombinace se zelenou, nebo černá mat/lesk. Obojí mám na rámu, takže by se to podle mě hodilo dokonale. Ale, co jsem pátral, tak se vyrábí jen 35mm průměr a představec kvůli tomu kupovat nechci.

                Nevíte, jestli jsou i v 31,8?

                0 0
      • Edwin  

        Díky :)

        0 0
        • Pain  

          Ja kupoval Spanky kvuli zdvihu 30 mm a ve finale byli niz než Descendanty od Truvativ ktery maji zdvih 25 mm.Zalezi taky na uhlech

          0 0
          • Edwin  

            Ajaj, takze pravitko a uhlomer? No asi jo no :(

            0 0
            • Pain  

              Lazeni kokpitu byva peknej vopruz nez si to vychytas jak potřebujes.Ruzne delky ruzne stupne.A to jak predstavce tak riditka.

              0 0
    • RMX  

      Chtěl bych se zeptat zda rovná 0mm řídítka 785mm budou OK s představcem 80mm? Nyní tam mám vlaštovky cca 740mm zvednuté o 20mm. Chtěl bych zkusit rovné s šířkou 785mm. Měřím cca 195cm a mám celkem široká ramena. Kolo je HT vel. XL. Nyní mám pocit že mám moc vzpřímený posez a chtěl bych se dostat níž. Nejezdím žádné sjezdy apod. a těžký terén.

      0 0
      • kubad  

        uvezu to pane Lorenc?

        co čekáš za odpověď, bez vyzkoušení to stejně nezjistíš

        0 0
      • novas752  

        A stávající představec už níž nedáš/neotočíš?

        Nikdo ti neřekne jestli to bude ok nebo ne. Mě osobně široká řídítka s dlouhym představcem moc nefungují, je to trochu jak řídit autobus, zvlášť na xc s většim hlavovym úhlem.

        Ale zase říznout je můžeš vždycky, takže proč ne, úchop níž tim dostaneš a jak široký je necháš pak můžeš vyzkoušet posunem gripů a pák po řídítkách.

        0 0
        • RMX  

          představec tam je myslím teď +6 když ho otočím pomůže to?

          0 0
          • kubad  

            netuším,ale budeš mít řídítka o něco níž

            0 0
          • novas752  

            Co myslíš když chceš dát řídítka dolů? :) 6° udělá na 80mm nějakých 8mm zvednutí, takže když ho otočíš sklonem dolu, budeš mít řídítka cca o 15mm níž.

            Další snížení by se dalo řešit představcem s většim sklonem, nebo těma nižšíma řídítkama no.

            0 0
    • RMX  

      UP viz. můj příspěvek z 3.4.20 poradí někdo? dík

      0 0
      • PENE  

        Vyzkousej a uvidis, tohle je hodne individualni. Posed ti to natahne, kvuli vetsi sirce, a trochu te to ohne, kvuli vysce riditek. Taky zalezi jake maji riditka zahnuti k sobe a nahoru.

        0 0
    • RMX  

      Pokud bych dal 100mm predstavec (nyní 80mm) a 740mm řidítka. Je to vhodná kombinace?

      0 0
      • krabica  

        Ne

        0 0
      • jonti  

        teoreticky ne, ale na starsim xc fullu vozim 750mm a 110mm bez problemu.

        0 0
        • krabica  

          Podle mně to řízení musí být šílené… :-)

          0 0
          • danielh  

            Taky vozim na mem fullu 110mm predstavec a riditka 760mm a pohoda, ony ty starsi ramy nejsou tak dlouhe a ani nejsou delane na kratounke predstavce co jsou tedka v mode. zkousel sem dat 70mm predstavec a to bylo kratounke a sedel sem vzprimene jak dedek na pionyru, tak sem to dal zpet.

            0 0
            • krabica  

              Jenže dlouhý představec prostě nejde dohromady s širokýma řídítkama, zkoušel jsem 780mm + 80mm a už to nebylo ono. Samozřejmě jezdit se s tim dá, ale když to porovnáš mezi sebou, zvláště v těžkém terénu… Prostě bych u takového kola kašlal na nějakou módu a zůstal u užších.

              0 0
      • JachymP  

        Níž budeš určitě. Zhorší se manévrovatelnost (budeš jakoby později zatáčet v ostrých zatáčkách) ale to ti nemusí vadit pokud nejezdíš úzké pěšinky. Zlepší se chování v prudkém výjezdu. V prudkém sjezdu to bude zas horší. Obecně v terénu spíš horší, mimo terén je to skoro jedno.

        Na těch zahnutých řídítkách můžeš zkusit mírné pootočení k sobě – můžeš je tím snížit třeba o jeden cm (ale pak budeš rukama blíž – asi si mic nepomůžeš). Taky můžeš zkusit posunout sedlo dozadu – to tě taky natáhne, ale zase ti to ovlivňuje pozici nohou na pedálech – záleží jak na tom jsi teď. Každý cm je docela dost znát.

        0 0
        • RMX  

          Chtěl jsem otočit predstavec jak mi někdo zde radil,ale to už mi budou kolidovat brzdy s horní rámovou trubkou.

          0 0
          • Tydlii  

            tak to nedopručuji. Já se tomu vyhnout nedokážu – vozím aktuálně představec 90mm –25° úhel, takže se tomu žádným způsobem nevyhnu a po pár pádech horní rámovka vypadá jako že poznala středověk :/ ->> a to fakt nechceš

            0 0
    • shawt  

      Zdravim, měl bych dotaz. Koupil jsem si nove MTB kolo 29", ram 18", riditka 720mm a predstavec 90mm. Nejaky rok jsem nejezdil, ale asi po 30min me zacaly brnet ruce, resp. prsty na rukach. Zatim jsem nemel rukavice, tak nevim, jestli to neni tim? Mozna poridit sirsi gripy? Co jsem procital diskusi, tak je ten predstavec asi dlouhy nebo je tato kombinace ok.

      1. riditka a predstavec je OK nebo koupit jiny predstavec? Sirka riditek je asi dnes standart? Ja dosud jezdil MTB 26"
      2. jak se zbavit brneni prstu? Zvednout riditka vyse?
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.