• Phaeton

    Zdravím, má to ke kolům sice daleko ,ale přesto se zeptám na fóru ,které často navštěvuji.

    Chci se zeptat na zkušenost z vytápěním staršího bytového domu s plynovým kotlem s použitím prostorového termostatu. Proč se ptám,byl jsem zvyklí mít neustále nastavené 22°C (Noc 20,5),žena na mateřské s malím čertíkem tak nebyl důvod regulovat teplotu,nyní nastala změna oba pracujem a prcek je ve školce ,je to dost dlouhá doba kdy doma nikdo není – je vhodné snížit teplotu třeba na 16–17°C ? nebo to pak při dotápění stejně sežere moc jako když je teplota stabilní ? Má někdo zkušenost ? Protopím celkem hodně (cca 1700m3)cena za plyn je šílená ,na zateplení se nějak nedomluvíme poraďte děkuji.

    0 0
    • vasek80  

      Máme v 70m2 bytě kondenzační kotel. Přez den jsme v práci. Po čase jsem se dostal k ideálu pro nás a asi i kapsu.

      Ráno vstáváme před 7 a tak se topení zapne od 6 do 7 a budíme se do tepla. Pak se sníží teplota na termostatu o 2 st, což v podstatě znamená, že je kotel vypnutý až do 17 hodiny, protože byt o 2 st nevychladne ani v největších mrazech. No a pak topíme zase od 17ti do 21 hodin.

      Denní teplotu mám tedy nastavenou na 22 st. a to od 6:00–7:00 a od 17:00 – 21:00

      Noční teplotu 20 st. mám nastavenou mimo výše uvedené časy. Loni jsme za plyn včetně vaření platili 8000,–- Kč.

      0 0
      • Phaeton  

        Hm 8000tis o tom se mi ani nezdálo ,kondenzační kotel nemám je to nějaký dakon má 5let nicméně při dnešní ceně se pohybuji cca 25–30tis/rok :/// . Hold starý barák a sakra studené zdi :( ,nejhorší je ,že jak se vypne topení tak teplota při mrazech šla dolů rychle cca 1°C za hodinu. (z těch 22°C)

        0 0
        • Polka  

          Tak to je evidentne celym barakem, 1 stupen za hodinu je brutus. 5 let starej kotel je ok, tam taky problem asi nebude, ale za revizi clovek „nic“ neda. Zkusit dat za radiatory ty nalepovaci hlinikovy odrazeci tapety, ale nikdy jsem je z estetickyho hlediska nezkousel.

          0 0
          • Phaeton  

            JJ je to barákem ,revize provádím každý rok,hliníkové folie za radiátorem mám :) – estetika nejsou vidět.

            ,nové okna, nicméně celé topení včetně radiátorů má 5let.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Moc se v tom nevyznam, ale to je ten barak z papiru, ne? Kdyz tak rychle chladne a rpitom ma novy okna-kteryma z baraku vetsinou utika nejvice tepla.

              0 0
              • Phaeton  

                Mno řekl bych že obvodové zdivo je moc tenké a ještě myslím z duťáků ,nevím tomu nerozumím je to stavěné před 70lety snad :D .

                0 0
                • vasek80  

                  Tak před 70 lety se snad duté cihly nepouživaly. Jinak duté je lepší jak plné. Je to jako termoska.

                  0 0
                • Polka  

                  To bude z plnejch cihel.

                  0 0
                  • Phaeton  

                    je to možné ,ale jedno vím jistě je to studené jak led ,už teď a to je venku 15°C.

                    0 0
                    • Brosses  

                      a nechces se radsi prestehovat nekam, kde se na zatepleni domluvi? jestli je to tvoje, tak s energetickym stitkem to bude neprodejny a nepronajmutelny.

                      0 0
                      • vasek80  

                        +1

                        Úspora může být za 10 let klidně kolem 150 tis podle nového bytu.

                        0 0
                      • Phaeton  

                        :D nn stěhovat se opravdu nemám v plánu krom zimy je tu fajn ,klid ,relativně bezpečno ,všechno hned vedle práce ,škola,školka ,obchod,lekař … a hlavně hned u lesa :) .Už mám splaceno a zájemců by bylo kopec.

                        0 0
                      • scret  

                        jj, energet.stitky – to bude zas byznys, nehlede jak to zacvici s real.trhem… Ikdyz si alespon mozna nekteri majitele domu konecne uvedomi co maji za barabiznu:)

                        0 0
                        • Brosses  

                          jj. ja tu radsi ani nebudu psat kolik me stoji topeni za 2 tydny rocne co sepne termostat topeni v takovem lepsim nizkoenergetaku. platim min nez co tu zatim zaznelo a je to vcetne ohrevu teple vody na 60m a to se v cene za kubik plynu splaci stavba plynovodu, tak je ten kubik 3× drazsi nez republikovy prumer.

                          0 0
                          • mastihuba  

                            ber to tak že ne každej muže vzit buldozer shrnout chalupu a postavit novou i když bych to rád udělal. Na stary kolena si beztak pořídím do vinohradu nízkoenergetickou boudu a obrovskej barák vyhnanej na štok v 70letech pronajmu nebo prodám.

                            0 0
                            • Excel  

                              to už neprodáš ani nepronajmeš, držel bych se toho mobilhajmu ;-)

                              0 0
                            • scret  

                              jj, to znam, prodam starou barabiznu a postavim za ty prachy novostavbu a jeste vyplatim „starou“:) Predstavy nekterych lidi jsou dobry sci-fi…

                              (Netvrdim, ze je to tvuj pripad, jen jsem si tak postesknul nad situaci v CR)

                              0 0
                              • mastihuba  

                                píšu boudu a pišu že nepatřím mezi ty co si to mužou dovolit, myslim že růžový brejle sice nosím ale uplně blbej nejsem. :D

                                0 0
                          • JSt  

                            plyn uz neplatis za kubik ;-)

                            0 0
                            • Brosses  

                              Vyhrevnost ma porad stejnou bez ohledu na regulatorovy snahy. Jestli se pocita objem nebo GJ je porad uplne stejne jedno. Navic ve vlakne uz zaznely objemy plynu, tak sem nevnasim novoty, aby to mistni pochopili ;-)

                              0 0
                              • sodek  

                                ale s teplem se líp švindluje. Tam si hodí koeficient, jaký se jim líbí. Kdežto kubíky na hodinách jsou jasné. Navíc se mění i polatky za hodiny.

                                0 0
    • Tina  

      využijem tiež toto vlákno. Topíme drevom. Mala by som záujem kúpiť topné drevo, alebo brikety. Mám niekto nejaký tip alebo výhodnú nabídku? ďakujem.

      0 0
      • vsn  

        Hajnýmu flašku a 500 za povolení kácet chcípáky :)

        0 0
    • Polka  

      Pokud je to spotreba za byt, tak je to vic nez hodne. Jak velkej to je byt? Ja ve starsim baraku 4+1 mam 2100m3 za rok, coz je ve srovnani s bytem malo, ale pro me hodne :) V novostavbe v 1+kk jsme meli spotrebu 500m3. Proto by me taky zajimalo mimojine ten styl vytapeni. Mam ale dojem co sem kde cetl, ze je vzdy lepsi teplotu udrzovat nez narazove vytopit.

      0 0
      • Phaeton  

        Bohužel je to moc byt má pouze 70m2 je nad sklepem a v okolních bytech (sousedi) téměř netopí ,naproti nikdo není a nad nama 1 starší paní a vedle soused ,který se téměř nezdržuje proto se ani na zateplení nedá domluvit je jim to téměř šumák :/ .

        0 0
        • vasek80  

          To znam, já mám ve svém bytě nájemníky a pod nima je bába, která dřepí v kožichu u televize a má na sebe namířemý halogenový zářič. Jediné topení v bytě. Doma nemůže mít v mrazech ani tak 15st. Už aby se tam po ní nastěhoval někdo normální ;-)

          0 0
          • StuntJ  

            Ty jo, to je jak u Nás, kolem nás bydlí důchodci, kteří netopí ani v mrazech a díky nim nám promrzají zdi a plesniví celý barák, naštěstí si družstvo vynutilo termo hlavice, takže jim to aspoň temperuje … Ale mít kvůli někomu kdo šetří plesnivé rohy a a dvakrát tak větší spotřebu tepla je opruz…

            0 0
            • vasek80  

              Čas to vyřeší, u nás v domě, je také 90% osazenstva důchodců. Samej bejvalej komouš.

              0 0
              • jIrI___  

                Příjdou ti tam místo nich mladí se psem, jak je teď v módě, narodí se jim uvřeštěnec,… No, radši ty důchodce než akční mladé rodiny.

                0 0
                • StuntJ  

                  Naštěstí bydlíme v sociálním dělnickém bloku, kde takové rodiny s chlupatými kabelkami ani nepáchnout … Takže je to v klidu, už je tu pár nových, mladých a jsou v pohodě. Akorát máme pořád smůlu a okolo nás je pořád ta stará garda, zarputile se hlásící ke komunismu a cvičně na nás posílá tak 3× do měsíce udání :oD. Tu za nepřiměřený hluk , tam za bahno na chodbě, nebo že se jim zdá, že produkujeme více odpadků apod. :o)))

                  0 0
                  • vasek80  

                    To je bomba, já se v takových výstupech s idiotama vyžívám. Jsem vyvrhel, naposledy psali petici a odhlasovali si, že se bude zamykat vchod v 17 hodin a hezky na 2 západy.

                    Jsem je poslal do ******, zamykám ve 22 když jdu se psem. Marné jim vysvětlovat, že se večer nekrade, krade se když chodí pošťáčky a vozí jim jídlo, to do baráku na zazvonění půstí každého. A ve finále když jsou dole zamčení, svoje dveře na 2 západy také zamčené a ještě chrastí řetězem, tak pak si tam klidně pustí cikána, co jim nese přeplatek za plyn a zrovna má jen za 5000,–- a potřebuje rozměnit. To jsem jim na domovní schuzi jemně naznačil a už mě skoro nikdo ani nezdraví a báby za mnou lezou a jdou zamknout.

                    0 0
                    • George.999  

                      Cha, to si mě pobavil, ty důchodci to je přesný :-D.

                      No alespoň tam máte veselo. My máme celkem „normální“ sousedy, takže stereotyp a nuda…

                      0 0
                      • jIrI___  

                        My taky. Sice 80% důchodců, ale dá se s nimi normálně vyjít. Jediný problém byl, když jsme lehce nahnětení sjížděli (resp. snažili se sjet) na silvestra schodiště v baráku na biku. Ale to pak vyřešila omluva a pro nejvíc nevrlé pár lahváčů a zas je klid :)

                        0 0
                    • StuntJ  

                      To znám, ráno v 8:00 do práce celej barák zabarikádovaný, v 17:00 z práce, celý barák zabarikádovaný … V baráku smrad, protože se bojí větrat, prostě hnus ..

                      0 0
                    • sodek  

                      ale to mají báby zábavu na půl dne. Než slezou a vyskotačí zpět :) Buď rád, že udržuješ jejich fizkulturu

                      0 0
                  • kolond  

                    Co je to nepřiměřený hluk?

                    Noční klid jistě dodržuješ.

                    Pokud se jim nelíbí hluk mimo něj, ať si zajistí měření. To je drahé a musí být prý ohlášené.

                    0 0
                    • StuntJ  

                      Netuším, ale třeba když je vzbudíme v 13:00, sobota, pozdní přípravou oběda, tak nám mlátí do trubek o 106 a ve schránce pak máme anonymní dopis, že nás udali na Národní výbor za nepřiměřený hluk …

                      0 0
                      • scret  

                        Narodni vybor?:)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          jj, hodně lidí to má zafixovaný… taky mi bývalá majitelka řikala „vodu a popelnice přehlásíte na výboře“ :-)

                          0 0
                        • Bender382  

                          jj, maj to zažitý.

                          mě už udávali na Národním výboru za zábor chodníku (s obcí domluveno) a v jedné vesnici dokonce za to, že stojím na ulici autem!

                          0 0
                    • mastihuba  

                      prý být ohlášené nemusí, apropo na běžné užívání bytu se stejně žádný limit neuplatňuje, takže když už něco tak přes stavební normy a soud.

                      0 0
                • sodek  

                  dneska frčí psi bez dětí

                  0 0
        • Smazaný účet  

          Kamoska zaziva opacny extrem. Bydli v byte a v okolnich bytech jsou sami chrobaci, kteri celou zimu topi naplno a vetraji. Oni jenom vetraji, protze maji z okolnich bytu pretopeno a hrejou jim zdi:D

          0 0
          • McBlacky  

            situace v domě, kde se spotřeba rozpočítává na metry plochy bytu a je fuk kolik topíš.

            0 0
            • JSt  

              takhle to funguje i v baraku, kde mas meraky na radiatorech. sousednim bytum jeste dost pomahaji stupacky v koupelce. ]:-D

              0 0
            • Smazaný účet  

              No jasne ze je fuk fuk kolik topis…akorat kamoska prska, prtoze je zvykla z baraku na chladnejsi prostredi, kolem ni vsichni topi jak magori a do toho vetraji. Ona jenom vetra a plati jako vsichni okolo, ac protpene nema vlastne nic. Troufam si tvrdit, ze kdyby malo topili vsichni osttani, tka sice bude pritapet,a le porad to bude min nez ted…a nikdo z duchodcu pochopitelne nainstalovat meraky primo na topeni nechce…

              0 0
              • McBlacky  

                no ono pak se situace otočí a najednou důchodci netopí vůbec, barák je vymrzlej a i když topíš jako kotot máš zimu. to je realita

                0 0
            • StuntJ  

              jo to jsme měli ve starém paneláku, to bylo aspoň vedro :o)))

              0 0
        • stefanraha  

          Vaším případě bych zateplil být uvnitř a to 5 cm polystyrenem stačí dva pytle lepidla a 32 m2 polystyren a budete mít pokoj od vychladnutí 5cm polystyren je jako 45cm zeď.ceba za materiál cca 3000,–KČ.

          0 0
          • BLACK1E  

            Aneb není nad to mít tepelný most uvnitř pokoje. Řešení to samozřejmě je, ale z mých vlastních zkušeností se investované peníze sotva vrátí a riskuje, že si z bytu udělá parní lázně.

            1 0
          • Smazaný účet  

            Vnitřní zateplení je největší blbost, co jde udělat.

            1 0
            • Japhy  

              Není, ještě větší blbost je vnitřní OSB hausbót :-)

              Vnitřní zateplení je super, když to kamarád z rekonstruovaného bytu vyhazoval, nakřečkoval jsem si pěkných pár kubíků zadara. Na záklop půdičky pod hřebenem jako když najdeš. Ale do bytu… Byt je suchý… mámo, seber žampióny.

              0 0
    • Kamikaze 591  

      Tuhá paliva. Dřevo při teplotách to –8°C při větší zimě černé uhlí. V baráku v zimě konstantně nějakých 23–24°C. 21°C už je zima jako kráva :D

      0 0
    • mastihuba  

      dvoupodlažní barák cca 170m2 35000,– plyn. Taky bych to potřeboval nejak zregulovat. Ráno vypadnu do práce a min 2–3cimry by se daly přes den vypnout. Průšvih je že jsou doma 3důchodci takže na nějaký větší regulování mám smolík.

      0 0
      • Kamikaze 591  

        No, něco podobného bude v mém případě. Akorát se pohodlně vlezeme do 10k za topnou sezónu. Nicméně, je kolem toho dost práce.

        0 0
      • Polka  

        A to mate vlastne zatepleny jen z jedne strany ne? A okna plast nebo dvero a dvoj nebo troj sklo?

        0 0
        • mastihuba  

          zateplení tak z 1/3 dřevěný eurookna s dvojsklem. Spodek jsou metrový zdi, tam asi tepelný ztráty moc nejsou vršek je mezi 50–60cm plná cihla. Stropy jsou škvárový násypy asi 20cm.

          0 0
          • Polka  

            To sme na tom celkem podobne, jen my ty 50–60 cm zdi mame uz od spodku, ale zase plastovy okna s trojsklem, sme mezi dvema barakama a zatepleni jen z jedne strany jeste k tomu nedokonceny. Plocha 125m2 a loni sem platil 33tis. Mate zateplenou pudu? My prave ne, tak sem letos aspon zateplil vchod na pudu, odkud celkem v zime tahlo.

            0 0
            • mastihuba  

              puda zateplená neni, nejraději bych ji vyskádal balíkama slámy :D

              0 0
            • StuntJ  

              jojo, půda – nejvíce podceňovaný zdroj úniků tepla …

              T bylo co první kamarád po nastěhování do starého baráku udělal. 30cm polystyren, mezery vyplnit pur pěnou, akorát vedlejší efekt to mělo, že si v tom polyšu udělali krysy pěkný rejdiště …

              0 0
              • Brosses  

                nevis, jak je na tom naslapny polystyren do podlah? ten zerou taky nebo proti nim pomuze jedine vata?

                0 0
                • pavlik6022  

                  vata rozhodně nepomůže, ty svině ji sice nežerou, ale moc rády v ní dělají hnízda. Bojuju s nima už druhý rok a nemůžu se jich zbavit. Dnes jsem kvůli nim stavěl lešení a zjistil jsem že ke mě lezou po římse od souseda.Takže po dnešku mají v cestě asi 6 vrstev pletiva na králíkárny prostříkané PUR pěnou. Mám vyzkoušený že do pěny nejdou :-)

                  0 0
                • StuntJ  

                  To nevím, údajně proti nim pomáhají jen mechanické zábrany, takže starý polyš vytrhal dal nový a celou půdu pokryl jemným nerez pletivem(králíkové údajně prokoušou, nerez je pro ně problém), tak aby nikde nebyla ani škvíra. Na trámy pletivo chycené ve třech 3řadách, prostě nedat jim minimální šanci. A hlavně nemít na půdě bordel, staré hadry, seno, nic z čeho by mohli dělat hnízdo a zahřívat se. Rovněž je dobrý na půdě udělat řízený průvan, to taky ty svině nemusí …

                  A hlavně nemít za sousedy prasat, či jinou zemědělskou usedlost, kde by měli jídlo grátis …

                  0 0
                  • Brosses  

                    No je to na takovy lehci penzion, tak nechci pretizit strechu pri obcasnych privalech snehu. Takze otazka zni porad stejne. Jestli hnizdi v tvrdym naslapnym polysi nebo ho snad i zerou. A kdyz ne vata – predpokladam klasicka vzdusna – tak jestli desky lisovane vaty jsou na tom uplne stejne blbe.

                    0 0
                  • sodek  

                    když uděláš průvan na půdě, tak ji nemusíš zateplovat

                    0 0
                • sodek  

                  vatu rozebírají kuny

                  0 0
          • Excel  

            Nechci vám do teho hoši moc kecat, ale stěna z plnejch cihel byť tlustá 50 cm nebo 100 cm, má tepelnej odpor docela tristní, takže zateplení, byť jen 5 cm izolace udělá slušnej posun. Ztráty celýho domu se dělí na ztráty prostupem a ztráty větráním, s poměrem tak 60/40. Dnes většinou lidi moc nevětraj a žijou ve smrádku, právě aby ušetřili, ae většinou proto, že nová okna tu výměnu nezajistí, takže oproti výpočtovým ztrátám, kde s výměnou vzduchu musíš počítat s normovou hodnotou, jsou skutečné náklady na vytápění nižší. Kolikrát u starýho domu s nákladama na vytápění 40 prutů, je vhodnější použít pro vytápění tepelný čerpadlo, který dostane cenu za otop o pár levelů níž a tímpádem se rychleji zaplatí, což u novostavby už tak dobře nevyjde. Ovšem zase je to jen vhodný, pokud během rekonstrukce měníš i topení a uděláš podlahové. Celý to je samozřejmě komplikovanější, vzal jsem to zjednodušeně.

            0 0
      • Motyll  

        Hmm, to je celkem dost. Máme 2 patra po cca 100 m, eurokna s dvojsklem, zateplenou jednu zed (severni) a spotreba plynu za lonskou sezonu 24k. Ohrev i topeni.

        Porad mne lakji nejake solary… Neco jako toto: http://www.kto.cz/…ety_2010.pdf

        Regulace prostorovy termostat + termohlavice. Ikdyz ty jsou celkem k nicemu, protoze synek nechava otevreny vsechny dvere…

        0 0
        • RomanH  

          To ± sedi. Mam to o fous mensi (ted netusim presne), podobne klima, 44tka cihla + 5ka polys, jinak vse sedi (termostat, hlavice, venkovni cidlo). Topeni + ohev vody (nadoba 120 litru) a lonska spotreba tesne pod 2000 m3.

          0 0
        • mastihuba  

          tak ja myslim že u vás dvou bude hodně dělat zateplená střecha což já nemám. Chtěl bych na kondenzák i ohřívat vodu, protože vodu ohřívám zvlášť v takové staré ******, která má spotřebu jak kombajn. Hodně se u nás vaří a celej spodek jso cimry s 3,5m stropama, což asi taky udělá svoje. Celková spotřeba 2600m3 4lidi já doma defakto nejsem. Termohlavice mám ale přijdou mi defakto ku hovnu. Na kotli je nastaveno minimum 50° . Tepelnej komfort je takovej že je doma defakto pořád kosa. U sebe kde jen spávám držím 18–19°

          0 0
    • honzour  

      Jo topení, máme starej barák, kamený zdi silný přes metr a účty za plyn ? Hoooodně vysoký, vloni jsme vyměnili 15 let starej kotel za kondenzák a ač dle rad topenáře, úspora téměř nulová. Máme kotel i na tuhý paliva, takže letos jím proženu veškerý dřevo, který jsem doma našel a příští rok zkusím zateplit půdu a uvidíme. Okna máme vyměnění a možná bych přemýšlel o zateplení, ale kdo mi opravdu poradí se zateplením ? Nechci doma žádný lopaty, který mi barák bezhlavě olepěj polyšem.

      0 0
      • Ruda  

        Soused taky vyměnil klasický plynový kotel za kondenzační a po první sezóně říkal, že tu úsporu nějak nemůže nalézt.

        0 0
        • hony007  

          To je docela nešťastné. Mohla být zrovna slabá a pak tuhá zima, bych s tím hodnocením počkal.

          0 0
          • Ruda  

            nějak se nepohodl se sousedy, koupil barák a byt bude asi prodávat

            0 0
        • Roman11  

          To je nesmysl. Projektuju topení už přes 20 let a u většiny objektů, kde jsme dělali výměnu klasických kotlů za kondenzační byla roční úspora v rozmezí 20 – 25 %. Ale né všude mám zpětnou vazbu, jak jim to v praxi vychází. Já sám mám vyměněno za kondenzák před třema lety a osobně se mi potrvrdila úspora 25 %. Záleží na teplotě topné vody, čím nižší, tím větší úspora. Takže ideálně podlahové topení. Já sám mám radiátory a při venkovní teplotě –15 oC mě postačuje teplota vody 60 oC.

          0 0
          • Lišák  

            Když projektuješ topení, tak bych měl dotaz:

            Mám závěsný kotel Baxi, řídím ho venkovním čidlem. Je lepší nastavit vyšší křivku, a teplotu v místnostech řídit termohlavicemi, nebo topit na nižší teplotu a mít radiátory otevřeny na plno?

            Díky za info

            L.

            0 0
            • ZuzicK  

              Lepší je rozhodně to druhé. Čím nižší teplotu natápí, tím lépe.

              0 0
              • Lišák  

                Takhle to taky praktikuju, jen mě zajímalo, zda-li je to skutečně ekonomičtější, nebo jen moje teoretická představa ;-)

                0 0
              • sodek  

                nejsem topenář, ale čistě hypoteticky, když snížíš teplotu vody pod určitou mez, tak nevytopíš objekt a kotel se nezastaví. Pak protopíš víc, než když máš vyšší teplotu vody a kotel si sem tam oddychne. Tak to vidím já.

                0 0
                • ZuzicK  

                  Ciste hypoteticky, i kdyz mas teplotu jen 30 °C, k prenosu tepla dochazi. Pokud mas dostatecne velke radiatory, tak v zime staci i 40 °C, narazove do 50 °C. Natapenim na nizsi teplotu u kondenzacnich kotlu zvysujes ucinnost, nezanasi se tolik, atd. Samozrejme zas ta teplota nemuze byt tak nizka, aby kotel jel 24 h denne.

                  0 0
                  • Mamut  

                    Nie je lepsie pre kotol ist na maly vykon nonstop, nez na dvojnasobny kazdu druhu hodinu? Ako mu vadi nepreruseny beh?

                    0 0
                    • pepko  

                      ale v takom pripade kotol zozerie dost vela elektriny … ja sa snazim dobu behu kotla co najviac minimalizovat 80% zimy nebezi dlhsie ako 4h/denne … cize zozerie menej ako 0.4kWh/den …

                      0 0
            • Roman11  

              Určitě je lepší mít nastavenu plošší křivku, aby teplota vody nebyla zbytečně vysoká a nedocházelo k přílišnému cyklování kotle. Každopádně ale hlavice bych naplno nedával, pak ztrácí smysl. Hlavice by měly být nastaveny tak, aby regulovaly přebytky od vnějších vlivů – kuchyně od vaření, obytné místnosti od slunečního svitu atp.

              0 0
              • Lišák  

                Díky za informace. Ty hlavice naplnpo byly hlavně pro názornost. Standardně je máme tak na 3–4 z 5.

                0 0
          • honzour  

            Podlahovku nemám a neuvažuju o ní, je pravda, že poslední zia byla hodně studená, tak to bylo třeba tím. Uvidíme letos.

            0 0
          • Smazaný účet  

            prosimtě, neměl bys nějakou zpětnou vazbu ohledně spolehlivosti kondenzačních kotlů? momentálně mě čeká investice do komplet nového topení a největší dilema je „který kotel“. skoro každá značka má v nabídce kotel s rozsahem 7–24 kW, a skoro každej technik doporučí něco jinýho (to co montuje). včíl mudruj.

            0 0
            • ZuzicK  

              Tak je kondenzační kotel a kondenzační kotel. Výkon se bere podle vytápěcího prostoru, to by ti měl vypočítat projektant případně lepší topenář.

              Na kotli, regulaci a dalších věcích okolo se nevyplatí šetřit. Dobrého technika/topenáře máš šanci poznat jen podle referencí, pokud začne hned brblat, na co že to chceš tak ho žeň. Je dobré zjistit jaké mají/nemají lidé problémy s topením, s revizemi (aby je dělal pořádně, když už mu platíš!) a v případě problému. Pokud je zima a topenář si raději vypne mobil, aby ho lidi neotravovali, tak to ok rozhodně není. Bohužel většina lidí tomu nerozumí a odborníků je poskrovnu.

              0 0
              • Smazaný účet  

                výkon podle prostoru je dost orientační ukazatel. ;-) zas něco si z těch pár semestrů TZB pamatuju.

                jde o to že technik montující protherm/vaillant mi řekne že mezi nimi není velký rozdíl (jedna firma), druhý stejné značky pomluví a řekne ať jdu do junkerse (bosch group)… a další řekne že to jsou všecko sračky a jedině geminox, že. ;-)

                ale objektivní srovnání nedá nikdo.

                0 0
                • Iv15  

                  řídila bych se podle toho, na který kotel je v okolí dobrý servis případně servisák, jinak si myslím, že jsou ty kotle (jak Vaillant, Buderus, Protherm atd.) celkem srovnatelné…

                  0 0
                  • Iv15  

                    taky Ti možná radí podle toho, od koho dostávají lepší provize ;-)

                    0 0
                  • scret  

                    presne tak, dulezity je dobry servis v okoli…

                    0 0
                    • JSt  

                      starou destilu za tricet let provozu stacilo parkrat preventivne povysavat, pripadne vyhnout termopojistku vic do plaminku, kdyz zhasinal. ty moderni kotle se jako hodne sypou, jo?

                      0 0
                      • ZuzicK  

                        Je v tom vic elektroniky (kdyz se rozbije jeden i kdyby nepodstatny sensor, netopis), mensi soucastky, ktere se mohou ucpat, materialy uz taky nejsou jako byvaly,…

                        0 0
                      • raceman  

                        proste jako u vseho.. snizeni vyrobnich nakladu, zvyseni zisku na ukor kvality, aby i z toho servisu meli nejaky kseft :)

                        0 0
                      • mastihuba  

                        každej rok servis za 2,5tis, filtr, čištění…

                        0 0
                        • RomanH  

                          Tak musis se se servisakem domluvit naprimo po praci, ze ;-)

                          0 0
                          • Brosses  

                            naprosto nedoporucuju. pokud je to zamestnanec, tak je to obvykle spis neschopny zamestnanec. navic je bez obchodnich kontaktu na dily za velkoobchodni ceny, takze radne preplatis nebo se jich nedockas nez je vezme nekomu ze stejnyho typu kotle z jine zakazky zaroven s jinou soucastkou. pak jsou popotahanice se zarukou. kdysi davno jeste v najmu to takhle mela vymysleny byvala pani domaci. kotel reklamovala 4× a na kotli se vymenilo snad vsechno krome privodni roury a deklu. reklamacni doba skoda mluvit. dodnes jsem presvedceny, ze ten kotel je rozebrany a slouzi u nekoho podobne uvazujiciho o vyhodnosti melouchu jako pani domaci.

                            0 0
                            • Brosses  

                              nebo spis nez neschopny to melo byt vseho schopny zamestnanec.

                              jinak thermona c25. vydrzel 3 roky bez servisu a pak se majitelka radne prohla jak kdyby kupovala novy a lepsi.

                              0 0
                            • ZuzicK  

                              Přesně tak. Pokud takový člověk není schopný dělat sám na sebe, tak je něco špatně.

                              0 0
                            • RomanH  

                              Ja Ti to rozmlouvat nebudu.

                              0 0
                              • Brosses  

                                To jsem rad, protoze podobnou zkusenost i firma opravovala klimatizaci. Na zachode servisaci domlouvali co jeste potrebuji nad ramec opravy na kterou byli objednani a jak to vyfakturuji.

                                opravare klimatizaci a plynovych kotlu nebrat. kradou jak statni urednici.

                                0 0
                • ZuzicK  

                  Ano, vykon se nepocita jen podle prostoru, ale bere se i ohled na ztraty, jestli se bude natapet i TUV a kolik. Spis jsem predtim mela napsat vytapeneho prostoru.

                  Pred par lety jeste mezi kotli ruznych znacek byly velke rozdily, ted uz je to v cenove hladine kolem 50t. (Buderus, Vaillant, Protherm) vpodstate stejne. I kotle ktere drive byly spolehlivejsi si obcas dupnou :-(

                  Geminoxy davaji docela velke provize, jak pise Iv15, ostatni znacky se tolik neprosazuji, proto ti rekne topenar, ze je nejlepsi a ma male naklady na provoz a ze je vubec nejuzasnejsi ve vsech ohledech :-). Ale zrovna s temi byl nejaky problem, bohuzel uz si nevzpomenu jaky, neco ohledne horaku.

                  A jeste jak pise Iv15, chce to mit v okoli (kolem 50km) dobreho servisaka, oni si ty cesty uz dnes nechaji zaplatit, pokud za neco stoji.

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    Jeste jedno kriterium na ktery jsem si vzpomela a to je tvrdost vody. Na to hodne topenaru/projek­tantu zapomina nebo je jim jedno, ze kazdy rok budes menit vymenik (AlfaLaval), ktery stoji nemalo. Pokud teda budes ohrivat TUV. Tusim, ze je maji vsechny Vaillanty, proto musis mit bud upravnu vody nebo hodne penez na vymeniky :-) nebo nekoho sikovneho kdo ma kyselinu a pumpu na proplachovani..

                    0 0
              • Ruda  

                pokud ještě platí, tak teplené ztráty se počítají podle ČSN 06 0210

                0 0
            • bouu  

              máš naprostou pravdu a platí i že co uživatel to jiný názor:)

              nehledej nej,hledej zlatou střední cestu – pořizovací cena – servisáci a ceny … pozáruční servis.

              tak jako v nářadí je zlatý střed Makita tak v kotlích Vaillant

              0 0
          • kukin  

            taky bych se na něco zeptal.Mám prostorovej termostat a na kotlovej termostat je na plno(asi 60stupňů).To prej proto aby kotel nevypnul dříve než kotel vypne prost.termostat při dosažení nastavené teploty.Je to dobře??Jinak ten prost.termostat mám na chodbě,je tam relativně nejchladnější místo,jinak mám term.hlavice.

            0 0
          • kochese  

            Ahoj, mohl bys mi napsat na maila, neco bych se te poptal a nechci plevelit forum

            0 0
          • ptrs  

            Když projektuješ to topení tak bys taky mohl říct ,že když netopíš pod kondenzační teplotou tak s kondenzačním kotlem neušetříš ani vorla.Proto ti co mají vysokotelotní soustavu nic neušetřili.Na kondenzační kotel je ideání podlahovka.

            0 0
            • Smazaný účet  

              i když budeš mít nadimenzováno na 80/60 tak drtivou většinu času pojedeš pod kondenzační teplotou.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Moc tomu nerozumim, ale nebude ten naddimenzovany kotel stat ranec?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  pouze s jednim d.

                  tzn. navrhuje se topení tak, že při venkovní výpočtový teplotě –12 kotel pojede se spádem topný vody 80/60 °C. tomu přizpůsobíš velikost radiátorů a nastavení kotle (topnou křivku). pokud bude kolem nuly, pojede na nižší teplotu.

                  i radiátorový topení jde nadimenzovat na nižší topnou teplotu, aby byla furt pod kondenzační, kór u stavby s nízkejma ztrátama, ale halt jsou pak větší radiátory.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    diky za opravu…a za nazor taky. Je to jasny, ze pokud chcu z nizkoteplotniho okruhu dostat co nejvice tepla(tj je tma amly gradient), tka musim mit velike topeni(bo to predavni trva dyl)…

                    0 0
              • jecnak  

                Takze pokud pri –10C jedem na 60/40C, tak by se kondenzacni kotel vyplati?

                0 0
                • Smazaný účet  

                  teď nevim jestli to není nějakej chyták, abys mě nevykoupal, bo nejsem topenář. :-)

                  teoreticky ano, to se nad nějakých 55°C vratné vody dostaneš jen málokdy, pokud vůbec, takže v kondenzačním režimu pojede furt. skoro bych řek že 60/40 při –10 je na to jak dělaný. teorie praví: V našich klimatických podmínkách pracují otopné systémy se spádem 75/60°C v kondenzačním režimu až po dobu 85% topné sezóny.

                  (tzb-info)

                  jiná věc je zda rozdíl ve spotřebě bude takovej, aby pokryl vyšší investici do kotle.

                  0 0
                  • jecnak  

                    Ja tomu nerozumim vubec. Proste me to zajima, protoze jen cekame, kdy kixne stavajici kotel.

                    0 0
                    • ptrs  

                      Když by si stávající funkční měnil za nový kondenzační tak v podstatě část investice do starého kotole vyhodíš.Pokud ti úspora plynu neušetří tyto peníze tak je ta investice zbytečná.

                      0 0
                    • Iv15  

                      normálně kondenzační kotle dimenzujeme na spád zhruba 55/40 apod., takže 60/40 by mělo být v pohodě…

                      0 0
              • ptrs  

                Jasný ,já jen chtěl říct že když se řekne A je třeba říct i B.

                Nestačí jen vyměnit normální kotel za kondenzační a říct hurá 20% úspora.Je třeba zahrnout celou topnou soustavu.Pokud se to neudělá je možné že se neušetří vůbec nic.Někdy stačí jen přidat nějaká tělesa aby ses dostal s teplotou ztopný vody trochu níž.

                0 0
                • mastihuba  

                  Todle ml spočítá nějakej topenar? Nebo si to mám spočítat sám? Dyz u mě byl servírka na konverzační kotel tak mi k tomuto neřekl nic. Tomu stačil vysavač a kompresovat na proniknutí filtrů

                  0 0
                  • Iv15  

                    topenář to spočítá, je to teď docela častá věc, co děláme a opravdu ne vždycky se dá normální kotel za kondenzační vyměnit…hlavně třeba u starých baráků které mají velkou ztrátu a jedou na spád 90/70°C…

                    0 0
        • ZuzicK  

          Tak ono také záleží na regulaci, to dost lidí podceňuje.

          0 0
    • kukin  

      Mám vyzkoušeno že je úplně jedno jestli topíš ve dne pořád nebo s pauzama.Když kotel musí dohnat jen 2 stupně tak sežere cos ušetřil při snížené teplotě.Nejhorší je rozdíl teplot větší než 5 stupňů.Ideál je 2.Taky je dobré aby ventily na radiátorech měly dobře nastaven průtok.Aby nejbližší ke kotlu byl utáhnutý víc než ten nejvzdálenější.To znamená aby všechny radiátory nabíhaly stejně.Je to ale pakárna. Mám RD 2×70m2 a protopím tak 2000m3 za rok.Topím na 20stupňů 16–21h a na 18stupňů 21–16h.Kotel má 12let-Junkers.Mám zatepleno a nová okna.

      0 0
      • Roman11  

        S tím snižováním teploty o max. 2 oC naprostý souhlas.

        0 0
    • George.999  

      Také požádám o radu, mám tenhle termostat:

      https://www.cee.siemens.com/…30864_B3038C

      ale nechápu proč na jaře přestal topit. Nějak jsem to tenkrát neřešil, protože už bylo celkem teplo a myslel jsem, že se to třeba nějak rozeběhne, ale samozřejmě nic. Termostat se tváří že funguje, ale prostě nesepne v pojistkách spínač. Vždycky jsem nastavil třeba jen o půl stupně vyšší teplotu a okamžitě se to v pojistkách sepnulo. Teď ukazuje na displeji, že je vytápění aktivní, ale prostě netopí. Tak jestli s tím nemá někdo zkušenost… díky

      0 0
    • vasek80  

      Jinak k těm pauzám. Pokud tě nevytápí sousedi, respektive nemají nastavenou vyšší teplotu jak ty, tak je podle mě také úplně jedno, z hlediska spotřeby, jestli děláš pauzy nebo ne.

      Hlavní je ale efekt tepla. Pokud budeš mít pořád nastaveno 22, tak ti bude pocitově chladno. V ten okamžik je dle mě výhodnější mít přez den 21, protože jsi oblečenější a hýbeš se víc jak třeba k večeru v pyžamu. Já právě teď nastavuji aby se rozehřály radiátory po koupeli. Ten pocit tepla je najednou úplně jinej, když je k večeru v místnosti teplej radiátor. 100× lepší než když je celej den vlažnej. Ikdyž se místnost neohřeje nad 22, tak pocitově je teplo snad o 3st větší.

      0 0
    • Smazaný účet  

      záleží na tom kde – ve vaně stačí dotyčnýmu zvednout nohy…v otevřený vodě je to horší, ideál je mít s sebou kus igelitu a až ho strčíš pod vodu mu to přetáhnout přes hlavu – pak mu nepomůže ani vynoření :-)

      0 0
      • Lišák  

        Tak tak. Na jasnou otázku jasná odpověď! :-)

        0 0
        • pjetka  

          phaeton: zkusil sis cvičně spočítat, kde máš největší tepelnou ztrátu? jak je na tom byt s přirozenou infiltraci (nejen okna). bacha na strop tam číhá většinou největší ztráta. nikde nemáš přes zimu žádný plísně ( rohy, kouty) ?

          0 0
          • Phaeton  

            No strop mám obložený polystyrenovýma čtverci (ale jen ty tenké okrasné),plísně nemáme nikde,ani vlhkost není nijak vysoká,ale když jsem nechal udělat odbornou firmu návrh na zateplení tak tam fotil borec s nějakou termokamerou a ukazoval jak máme děravé/tenké obvodové zdi přes okna nic a okolo to bylo pomalu rudé z čehož usuzuji ,že to nebylo ani tak reklamní jak dokazující ,že by se nám zateplení na starém cihlovém domě oplatilo.Já už bohužel vím ,že dokud nezateplím tak mám smůlu nijak výrazně neušetřím ,akorát se teď peru s tím termostatem když teď nebude přes den téměř nikdo doma jestli mám snižovat teplotu popřípadě o kolik nebo topit pořád na stejno jestli to bude mít účinek či nikoli.

            0 0
            • Phaeton  

              Ještě mě teda napadá jedna otázka ,na kolik nastavit otopnou vodu ,jeden kotlař tvrdí ať to mám oklo 75°C a druhý ,že je to nanic ,že stačí 50–60°C to by mohlo mět taky na výsledek taky vliv nebo se pletu ? Nicméně 3 topné sezóny spotřeba téměř stejná(bohužel vysoká) krom jedné kdy byl rozhozený kotel ,ale taky žena na mateřské a mimino ,tak jsem musel topit nadstandardně.

              0 0
              • Roman11  

                Máš nástěnný kotel a nebo stacionární (stojící na zemi)? Jaké máš radiátory?

                0 0
                • Phaeton  

                  Nástěný kotel dakon dagas 02–24(přirozený odtah ne turbo) a radiátory nějaké plechové možná radik nevím jak je určit .

                  Jinak ohřev teplé vody nejede přes průtokáč ,ale přes quadriku .

                  0 0
                  • pjetka  

                    kdybys měl ekvitermni regulaci která hlídá i venkovní teploty, tak by ti to skrtila tak, že většinu topné sezóny ( když jsou teploty nad nulou) stačí mít teplotu vody na kotli cca 50–60, při pořádné zimě pak až těch 80

                    0 0
                    • ZuzicK  

                      Nebo 40 a v pořádné zimě maximálně 60..

                      EDIT: tedy s kondenzákem, nečetla jsem předchozí.

                      0 0
                  • Roman11  

                    Takže to je kotel s měděným výměníkem, kterýmu nízká teplota zpátečky nevadí. Já bych nastavil pro přechodné období (podzim, jaro) možná 50 oC a přidal bych až když budou mrazy, resp. až když ti tahle teplota nebude stačit. A ubral bych zase až na jaře. Ale na úsporu to stejně moc vliv mít nebude. Spíš jde o plynulost vytápění a pocitový komfort. Zkusil bych si spíš propočítat, kolik bych za rok ušetřil při výměně za kondenzační kotel. Tím bych ohříval i teplou vodu, ta Quadriga není s účinností žádná sláva. 20 % úsporu bych počítal určitě. Schválně – kolik by to dělalo kaček?

                    0 0
                    • mastihuba  

                      bych mel takovej lama dotaz. Jsem dal kondenzacni kotel ale mame potrebu v nekterejch cimrach tolik netopit. Kdyz radiatory privru tak se mi zda ze ten kotel vic huci jak kdyby ten obeh nemohl protlacit. Jak se toto da vyresit?

                      0 0
                      • pepko  

                        Prepni obehove cerpadlo na nizsi stupen …

                        0 0
                      • Roman11  

                        Přesně jak píše pepko – přepnout rychlost na čerpadle. Oběhové čerpadlo v kotli bývá třírychlostní. Přepni na nižší stupeň. Mě v bytě 4+1 bohatě postačuje stupeň č. 1 a to i když potřebuji topit všude.

                        0 0
      • cabbage  

        Neni lepší pod vodou zastřelit?

        http://www.youtube.com/watch…

        0 0
        • Smazaný účet  

          dotaz zněl na topení…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Hele serzo, jak je to se strilenim pod vodou? Podle mne se kazdy bezky kver musi rozmrdat na kousky, protoze neni ontruovan na takovy tlaky..pokud uz vystreli bo udernik bude taky brzdeny vodou…hm?

            0 0
            • Smazaný účet  

              podle mě všechny zbraně, který jsou dělaný pro použití v nějaký armádě musí střílení pod vodou vydržet…

              nějaký ošizený civilní čínský se asi rozpadnou :-)

              internet je plnej videí se střelbou pod vodou, Glock určitě v pohodě, Sa58 taky v pohodě…

              0 0
    • pepko  

      Mam dvojpodlazny dom, asi 140m2. Rocna spotreba plynu asi 600m3 a asi 1300kWh elektriny. Cize naklady na prevadzku mam asi 600eur za rok. Da sa povedat, ze mam asi polovicne naklady ako som mal v panelaku a to mam 2× vyssiu obytnu plochu.

      Moja vykurovacia prevadzka je taka, ze na vnutornom termostate mam nastaveny denny rezim v case 5:00–7:00 a 15:00–16:00. Dennu teplotu mam 22C, nocnu mam 20C. Vo vysledku to znamena, ze kotol sa zapne iba rano, 2 hodiny nahrieva podlahovku, z ktorej cely den pomaly sala teplo. Vecer uz vacsinou ani nezapne, pretoze denna prevadzka v dome (zenuska je s deckami cely den doma) a slnecne zisky uz teplotu udrzia nad 22C. Za noc teplota poklesne tak o 1–1.5C a to zase nad ranom kotol dohreje.

      Vacsinou mi kazdy hovori, ze pre kondenzacny kotol je najuspornejsia prevadzka, ked ide cely den, ziadne utlmovanie teploty. Ale je to somarina, moja prevadzka je rozhodne uspornejsia. Sledoval som to tyzden po tyzdni. Ono ten kotol ma aj pomerne velku spotrebu elektriny (asi 105W), takze je lepsie dat vyssiu ekvitemicku krivku, zvysit teplotu vody napriklad na 37C namiesto 31C a nechat kotol pracovat kratsiu dobu. Nehovoriac o tom, ze cim menej kotol spina, tym sa menej opotrebovava.

      0 0
      • jIrI___  

        Ten noční pokles teploty o 1–1,5°C ti závidím. U nás to je v mrazech takových 5°C (večer 22°C, přestane se topit, ráno 18–19°C). Jediné štěstí, že existují přímotopy a časovače do zásuvky, protože bych jinak v pokoji zmrzl :D

        0 0
      • Roman11  

        Ta spotřeba plynu se mě zdá úplně fantastická, zřejmě máš ale extrémní tepelné izolace. Nemám důvod ti nevěřit. Co tím plynem všechno zajišťuješ? Jen topení a nebo i ohřev vody? Já mám byt 4+1, resp. 3+1 a ještě kancelář v suterénu, která ale i po zateplení má ztrátu asi jako 1/2 bytu. Byt je nad nezatepleným suterénem, kancelář mám ještě navíc pod sousedovo bytem, kde už 3 roky nikdo nebydlí. Okna v bytě vyměněná, zdivo klasika – 45 cm plná cihla, bohužel bez tepelné izolace. A spotřeba plynu cca 1950 m3/rok (topení, teplá voda pro 3 osoby, vaření).

        0 0
        • kyjosek  

          mám pět let starý bungalov 80m2 – zateplení 10cm polystyren podlaha, zeď Ytong 37,5 + 10cm polystyren, strop myslím cca 20cm vata, kondenzační kotel immergas se zásobníkm na tuv myslím 60 litrů – teplota otopné vody dle venkovních podmínek a nast. ekvit. křivky, nejčastěji přibližně cca. 45C, ale při extremních velkých mrazech i 60c – poslední faktura (2010–2011 mírnější zima) spotřeba plynu 565m3 – ohřev TUV a vytápění přes den na 22 až 24 a v noci 20–21, čtyřčlenná rodina – v krbu jsem tu sezónu vůbec netopil, jelikož mám zůčtovací 10 října, tak odpoledne schválně kouknu na plynoměr, kolik jsem měl za letošek, neboď jsem topil i v krbu a myslím že byla i horší zima

          0 0
        • pepko  

          nemam nic extremne

          15cm eps v podlahe a na stene

          32cm vlny v strope

          okna su 3skla

          spotreba je vratane pripravy TUV a varenia

          0 0
          • pjetka  

            „nemam nic extremne – 32 cm vlny v strope“ :-)

            0 0
            • Excel  

              Však i světla na kolo co používá nejsou nic extrémního, dalo by se říct lehký nadprůměr :-DD

              0 0
            • ELx  

              Tak 30–40 cm izolace už je dnes skoro standart

              0 0
              • Roman11  

                Drtivá většina projektantů – stavařů navrhuje izolaci v rozmezí 24 – 30 cm. Netvrdím že je to dost, ale standart je spíš toto. 30 – 40 je určitě nadstandart.

                0 0
                • ELx  

                  To je jen otázka času a přístupu k pasivům.

                  0 0
                  • Roman11  

                    Souhlas. S pasivním domem jsem se ale zatím neměl čest profesně setkat.

                    0 0
            • pepko  

              vlna do stropu je ta najlacnejsia izolacia co sa predava … ja tak trochu nechapem ludi co daju do stropu 16–20cm … izolacie na dome musia byt vyvazene … tepelny odpor ytongu mam asi R=3, 15cm eps da skoro R=4 … dokopy R=7 … tolko zhruba dava aj tych 32cm vlny v strope … da to sice R=8 ale vnutri je drevenny rost, ktory robi tepelny most a trochu to zhorsuje …

              co mam informacie dnes uz ludia, co navstevuju stavebne fora, davaju bezne na mury 20–25cm eps a do stropu 40–50cm vlny … ja rozhodne nepatrim k takym extremistom …

              0 0
              • Smazaný účet  

                muhehe, tepelný odpor stěn na domku co jsme koupili je 0,7… a do střechy víc jak 16 cm dát nehodlám. asi málo chodim na stavební fóra. :-)

                0 0
                • pepko  

                  a potom budes riesit krb a ine blbosti, trapit sa s drevom, peletami a inymi somarinami, lebo plynu by si prepalil 3000m3 a este by ti bola zima … to ja som dal radsej peniaze do izolacie, komin som nepostavil, krb tiez nie, jedine co mam je plynovy kotol a podlahovka … ziadna rekuperacia, ani klimatizacia ani nic ine co zerie elektinu … len ten kotol so vstavanym zasobnikom TUV a izolacia, nic vic … akurat teraz dufam, ze rus nezavrie plyn … ale zase mi to az tak nevadi, lebo zaizolovany dom v zime takmer nechladne a ked bude nutne, tak zapnem normalne 100W ziarovky co mam odlozene a dokurim to tym :-)))

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    krb už tam mam a pilu 500 m od domu… nějaké další dotazy? :-)

                    při zateplení 16 cm střecha a 10 cm stěny bych se měl se ztrátou dostat na nějakých 7 kW a nevidim důvod proč se snažit jít na míň, bylo by to výrazný navýšení investic a z baráku by byl bunkr. :-)

                    0 0
                    • pepko  

                      A preco nie ?

                      Izolacia je fajn aj v lete. Sused mal v lete, ked vonku bolo niekolko dni v kuse okolo 37C, teplotu vnutri az 31C. Ja som mal maximum 27C, vacsinou sme to uhradli do 25C. Izolacia funguje aj ako klimatizacia. Ono ani ten eps nie je nejaky drahy. Lepidlo, kotvy, sietku, omietku, lesenie, robotu musis zaplatit tak ci tak, je jedno ci davas 5cm eps alebo 15cm. A cena eps je zlomok celych nakladov na zateplenie.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        myslim že 60 cm kamenný zdi je taky slušná klimoška. :-)

                        jde o to že okna už jsou takhle malý, každý cm tloušťky stěny mi je bude stínit. větší okna = těžký zasekávání překladů. krov pamatuje krále klacka a nějaký velký zateplování by ani nemusel unést. jdu cestou minimalizace objemu, 100 m2 plochy stačí. ;-)

                        0 0
            • StuntJ  

              Tak na strop je to průměr, páč tam je největší tepelný nápor na únik … Takže až na to trojsklo, takové průměrné zateplení …

              0 0
              • piskot  

                co se týká novostaveb, tak i to trojsklo je dnes už víceméně standard

                0 0
                • Roman11  

                  Zhruba u 70 % staveb, do kterých projektuji topení je naplánováno a taky osazeno dvojsklo. Takže trojsklo standard bohužel stále ještě není.

                  0 0
          • Roman11  

            Tu mojí spotřebu jsem popletl, mám za rok cca 1550 m3. Měl jsem to nějak blbě zafixovaný v paměti. No, když si vezmu spotřebu u mě doma – v letních měsících kdy se netopí je pouze ohřev TV pro 3-člennou rodinu + vaření. A dělá to cca 20 m3/měsíc. Což je zhruba 240 m3 za rok. Pak mě zbývá 1550 – 240 = 910 m3 plynu na topení. A mám spočítanou tepelnou ztrátu 6,5 kW. Pokud bys měl zhruba stejnou spotřebu při ohřevu vody a vaření jako já, tak ti na topení zbývá 600 – 240 = 360 m3. I když zohledním fakt, že máš podlahovku a tudíž lepší účinnost celého systému, tak se mě to nezdá. To bys měl tepelnou ztrátu celýho domu tak 3 kW.

            0 0
            • hony007  

              Cos měl z matiky?

              0 0
              • Roman11  

                No to jsem kus koně, fakt se stydím. Ještě že jsem to tak pěkně rozepsal, aby to tlouklo do očí ještě víc.

                0 0
            • pepko  

              Spotrebu plynu v lete mam tak 6m3/mesiac.

              Tepelnu stratu mam vypocitanu 3kW, k tomu sa este pripocitava 1.5kW na straty vetranim, kedze nemam rekuperaciu. Takze 4.5kW papierovo.

              Mam napriklad kotol immergas zeus 26 a ten moduluje v rozsahu 3.0kW-26kW. Problem je, ze aj ten najnizsi vykon je prilis vysoky a kotol dost cykluje. Iba ked bolo vonku –15C dokazal bezat cely den bez vypinania. Preto ho mam vacsinu zimy nastaveny tak, ze kuri iba rano medzi 5:00–7:00 a pripadne aj poobede 15:00–16:00. A tie 3 hodiny stacia, aby udrzal v dome stale 22C.

              0 0
              • Roman11  

                Ono při těch extra izolacích už je pak znát každý zisk. Pustíš počítač, zasvítí sluníčko, vaří se oběd, to vše vydává dost tepla. Ale těch 6 m3/měsíc v létě Ti nevěřím. To se buď nemyjete, nebo nevaříte a nebo obojí. Pro ten tvůj dům ten Zeus jak sám víš moc vhodný není, ty bys potřeboval např. GEMINOX THRi 1–10B-120DC. Ten má rozsah výkonu 0,9 – 9,5 kW. Ten by tvému domu seděl líp.

                0 0
                • pepko  

                  Pisem si spotrebu kazdy mesiac. Je to realita. Teplotu TUV mam nastavenu v lete na 36C, v zime na 38C. Kotol v pohode zohrieva prietokovo ked sa tepla voda potrebuje. Nie som zastancom velkych zasobnikov TUV. Drzat len tak 120litrov horucej vody v pohotovosti nie je zadarmo. Tak isto mam usporne sprchove hlavice, vo vani aj v sprche. Teplu vodu setrime, v panelaku sme mali mozno aj 3× vacsiu spotrebu TUV ako teraz.

                  Geminox thri 1–10 je pekny, pozeral som ho, ale je priserne drahy. A nikdy sa nezaplati. Immergas som zohnal pomerne lacno, nezabera tolko miesta, visi na stene aj so zasobnikom. A je uspornejsi ako Geminox so 120litrovym zasobnikom. A ini vyrobcovia vlastne ani neponukaju kotle s nizsim vykonom … Cize ten immergas mi prisiel ako jedina rozumna volba …

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    asi má každej jiný nároky. naši mají 12 kW kotel a že by ohříval průtokově úplně v poho… jako jo, na vanu člověk nečeká, ale nesmí se v tý době mejt nádobí.

                    0 0
                    • pepko  

                      12kW je na prietokovy ohrev malo, ja mam 26kW a plus k tomu este vstavany 45litrovy zasobnik … a teplej vody mame dostatok vzdy …

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        aha, to jsem blbě pochopil, myslel jsem že máš taky něco okolo 10 a jen průtok.

                        těch 36–38°C tam držíš trvale? co legionela – to má nějakou ochranu? tuším jsem kdesi čet že některé kotle pro nepřímý ohřev si samy občas zvednou teplotu TUV jako prevenci.

                        já taky uvažuju mít jen menší vestavnej, ale zas mě kolega (topenář) přesvědčuje, že na průtok je všecko málo a pro domek jedině 120 l zásobník a vejš.

                        0 0
                        • pepko  

                          ber to tak, ze kurenari su magori … mali problem vystudovat ucnovku … nikdy sa sami nevzdelavali, matika, fyzika im nic nehovori … z praxe vie, ze tam vrazil 120L a bude to fungovat a ine ho nezaujima … o ucinnosti nevie ani prd …

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            todle je inženýr. :-) spíš jde o pohodlí, no, někdo halt protočí hodně. ideální by bylo si to odzkoušet, každej má jiný zvyky a potřeby, a pak vybrat jedno řešení.

                            jestli dobře koukám, tak nějakých 25 kW by mělo stačit na ohřev 0,3 l/s z 10 na 40°C, 0,3 l/s je jmenovitý výtok z vanový baterie. jinými slovy – utáhne to naplno otevřenou baterii voda bude horká. pokud přidám sprchu, už to nebude naplno.

                            0 0
                            • Roman11  

                              Průtokový ohřev vody je použitelný pro napouštění vany a i pro sprchování. Tam výkon obvyklých 24 kW co mají kotle vyhovuje. Průtokový ohřev je ale *******, pokud je někdo zvyklý např. umývat nádobí pod tekoucí vodou. Tam musí být určitý minimální průtok, jinak kotel nezapálí. No a ten minimální průtok je pořád příliš velký na to, aby se při mytí tímto způsobem příliš neplýtvalo. Dnes už se většina domácností postupně vybavuje myčkou, takže tenhle argument může být pádný jen pro někoho. Optimální řešení je tedy mít kotel se zabudovaným zásobníkem. Já mám ACV PRESTIGE EXCELLENCE o výkonu 18 kW se zásobníkem 54 l. To je myslím optimální, ale také né vždy. Pokud je vícečlenná domácnost či dvougenerační dům, jsou tam 2 koupelny a mají požadavek, že nechtějí aby jim nikdy nenastal stav, že nebude byť je krátkodobě teplá voda, nezbývá než použít externí zásobník o větším objemu. Tam by ten se zabudovaným zásobníkem již nestačil na pokrytí provozu obou koupelen současně. Jak píšeš, vše je o prioritách. Někdo chce max. komfort, někdo max. úsporu.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                jj, tak mi to taky vychází. budu to muset nějak rozseknout, ale težko odhadnout jakou spotřebu budem mít až děti vyrostou, druhá koupelna je v plánu. z dětství si pamatuju to nadávání když se někdo sprchoval a druhej pustil v kuchyni teplou. asi spíš půjdu cestou toho většího zásobníku. ;-)

                                0 0
                                • jecnak  

                                  My mame 25l zasobnik a taky to neni idealni. Ale hodne pomohly termostaticke baterie v koupelnach.

                                  0 0
                                  • pepko  

                                    samozrejme ze termostaticke … ine by som uz do kupelne ani nedaval …

                                    0 0
                                  • jIrI___  

                                    My máme 20 l zásobník (http://www.instaprace.cz/…razice/1611/) a vím, že takové malé heblo do svojeho bytu nechci. Osprchuje se stěží jeden člověk, když se moc snaží tak dva lidi (po sobě :) ), o napouštění vany se nedá ani uvažovat a navíc ho máme napojený na noční proud, takže horká voda je jen v určité hodiny :D

                                    0 0
                                    • jecnak  

                                      Nene, mluvil jsem o zasobniku v plynovem 28kW kotli. Tam je to o necem jinem.

                                      0 0
                                    • pepko  

                                      niekto tu pisal o elektrickom bojleri s 2kW spiralou ?

                                      toto je zasobnik do kuchyne pre kuchynsky drez a nie pre sprchovanie :-)))

                                      ale inak super, ze si sa vyjadril k teme :-))))))))

                                      0 0
                            • Smazaný účet  

                              no, spíš to bude 0,2 l/s a to už není tak moc. když je někdo zvyklej pustit kohoutek naplno s tím, že teče furt horká…

                              0 0
                              • pepko  

                                este k tomu prietoku

                                ten moj zeus 26 ma pisany konstantny prietok 13.3litra pri ohreve vody o 30C … cize asi z 10 na 40C …

                                co je teda v mojom pripade uplne dostatocne, kedze mam vsade osadene usporne baterie a sprchy … sprcha ma napriklad pisany prietok maximalne 9litrov/min (hansgrohe vario 100 eko smart) a este k tomu sa da prepnut na mensi rezim … kotol ma este 45litrovy zasobnik, takze ked tam mas pripravenu vodu napriklad 50C, tak potom samozrejme dosiahnes pocas prvych minut vyssi prietok …

                                zatial som sa nesprchoval pocas napustania vane, takze neviem ako sa to presne sprava, ci kotol znizi prietok alebo pusti chladnejsiu vodu … mam skor pocit, ze to prve … kazdopadne toto je uz taka extremna situacia, ktora sa sice casto spomina, ale realne asi moc nenastava … nie je predsa ziaden problem tych par minut pockat a ist do sprchy az ked je vana napustena …

                                ono paradoxne problem s teplou vodou maju skor ti co maju 120litrovy zasobnik … mne uz tolko ludi napisalo, ze si nevedia predstavit fungovat iba s tym 45litrovym, pretoze im je aj 120litrov malo … prvy si napusti vanu, vypusti takmer cely zasobnik, do neho vojde studena voda, rychlo ochladne a ono to tu polhodinu az hodinu trva kym sa zase zohreje, aby sa dalo ist sprchovat … najma ked ludia zacnu setrit a nezohrievaju zasobnik na 60C alebo iba na 40C … to pri tom napusteni vane uplne minies vsetku teplu vodu … teraz su moderne kotle s mensim vykonom, 12–15kW a k tomu nejaky obycajny zasobnik, ale tato sustava nie je optimalizovana na velky vykon … kotol zacne doohrievat, az ked sa minie pomerne vela vody … to taketo male prietokace zapinaju ohrev prakticky okamzite po tom co zacne odpustat teplu vodu …

                                cize to len tak na okraj, ze vacsi zasobnik moze byt dokonca horsia volba ako maly prietokac …

                                0 0
                                • Polka  

                                  Pokud ma ohrev 120l zasobniku trvat 0,5–1 hod. tak je neco spatne. Melo byt to byt ohraty do 15–20 min. max, spis driv.

                                  0 0
                                  • pepko  

                                    a co je akoze spatne ?

                                    do NED sa uz 24kW kotle nemontuju, jedine, ze kurenar a projektant je magor … a 10kW geminox, o ktorom sme sa bavili, ti to za tu dobu neohreje ani nahodou ani ked je to nove … a po case, ked sa vymenik zanesie vodnym kamenom, to bude uz len horsie a horsie …

                                    a davat 120litrovy zasobnik k 24kW kotlu je blbost ako som uz pisal vyssie, kedze ma dostatcny vykon na okamzity ohrev v case, ked vodu potrebujes …

                                    na tomto je krasne vidiet ake je myslenie ludi zaostale …

                                    ale ked chces kazdy den platit kubik plynu, tak potom je to tvoje rozhodnutie …

                                    0 0
                                    • Polka  

                                      Zaostali nejsme mi obycejni uzivatele, kteri tomu nerozumi, ale ti, co nam sdeluji protichudne nazory. To co jsem psal vylezlo z palice jednoho servisaka.

                                      Co je NED? 120l bojler by se tedy hodil k jakymu typu kotlu? Ja se bojim, kdyz tam dam prutokac se zasobnikem 45l, ze to celou horkou vanu (mame velkou 190cm) neohreje nebo jo?

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        NED je asi nízkoenergetický dům.

                                        ten průtokáč ti to ohřeje, ale ty termostatický baterie jsou nutností aby ti nekolísala teplota když dojde zásobník. taky musíš uvážit kolik výtokových baterií můžeš mít současně v provozu (vana+sprcha, vana+dřez), protože ti to nemusí najednou utáhnout. pepko píše že sprchá má 9 l/min, to je 0,15 l/s, vanový baterie mívaj k 0,3, dřez/umyvadlo tušim 0,2? přičemž ten 24 kW na průtok dá 0,2–0,25 l/s.

                                        0 0
                                      • pepko  

                                        No pozri. Ak budes do ktorej potrebujes 150litrov vody a TUV v bojleri si zohrejes iba na 40C, tak ti samozrejme ani 120litrovy zasobnik nebude stacit. Napustis mozno tak polovicu vane, zbytok vody v bojleri sa ti premiesa a pojde ti uz len chladna voda. Poznam to tak u rodicov. Potom musim byt vo vani aspon hodinu, aby sa mi voda dohriala, pretoze sa nemam ako osprchovat. Samozrejme nastavenim vyssej teploty na termostate sa to da vyriesit, pri 50C napustim mozno aj celu vanu, ale zase bude dlho cakat na doohrev. A to su aj rohove vane, ktore spotrebuju 250litrov vody.

                                        Z tohoto hladiska je moje riesenie predsa len komfortnejsie. Mozno trva o nieco dlhsie napustenie vane, ale okamzite je k dispozicii voda aj na dalsie sprchovanie. A to je pre mna podstatne, nie je tam to velke oneskorenie ako v pripade toho velkeho zasobnika.

                                        Dalej kotol sa nevybera podla zasobnika, ale podla potreby na vykurovanie. Ked mas tepelne straty domu do 6kW, tak je rozumnejsie kupit kotol s nizsim spodnym vykonom. A adekvatne k tomu si dokupit zasobnik. Kotolov s tak velkym rozsahom ako mam ja, je naozaj velmi malo. A potom sa treba bud spolahnut na prietokac, alebo si odhadnut kolko TUV potrebujem narazovo a ked mam velku vanu tak si kupim minimalne 150litrovy zasobnik. Ale je jasne, ze cim vacsi zasobnik, tym vacsie naklady na jeho prevadzku. Pod 1m3 plynu denne sa s nim asi nedostanes.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          jak jsem pochopil, baxi i immergas jsou itálie. tuším i cenově jsou srovnatelný. mám ale obecnou nedůvěru ke strojním výrobkům z itálie. :-)

                                          to co řikáš o tom průtokovym ohřevu má svou logiku – lepší vrabec v hrsti než čekat na holuba. ;-) asi si večer vezmu hrnec a budu stopovat jakej průtok má vanová baterie a změřim objem vody ve vaně. :-)

                                          0 0
                                          • sodek  

                                            Baxi by neměl být úplný šunt. To je jedna věc. Na druhé straně jeho elektronika (od Siemense, takže žádná Itálie) nám klekla asi po 5ti letech …

                                            0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    to je právě to dilema. jsou v podstatě tři varianty:

                                    • kotel dimenzovaný na ohřev TUV (24 kW), malý zásobník a průtočnýohřev: nutno brát v úvahu že průtok neutáhne víc výtoků najednou. přinízký ztrátě baráku bude kotel možná cyklovat.
                                    • kotel opět na TUV, 24 kW, ohřev TUV větším zásobníkem (120 l).komfortní, méně ekonomické, opět riziko cyklování kotle.
                                    • kotel navržen primárně na vytápění, tzn např. 2–14 kW, ohřev TUVzásobníkem (120 l) – delší doba natápění v případě že hovyplemcáš, ale kotel by měl běžet úspornějc.

                                    ideální řešení je kotel s hódně širokym rozsahem výkonu a varinta a/b, ale takový jsem viděl snad jen u baxi (2,5–24 kW), immergas má od 4,5, ostatní většinou 7–24. některý kotle maj taky funkci na omezení cyklování, kde se prý nastaví minimální doba mezi dvěma sepnutími.

                                    0 0
                                    • pepko  

                                      Ohrev TUV ide takmer vzdy mimo kondenzacny rezim kotla. Len velmi malo kotlov ma moznost nastavit napriklad, ze TUV chcem mat 40C a chcem, aby to zohrieval vykurovacou vodou max 50C, sice to bude dlhsie trvat, ale kotol pojde aspon ciastocne v kondenzacnom rezime …

                                      u mna to napriklad pri sprchovani tak je, co som sledoval, tak ked mam vodu zohriatu na 45C a pusti sa sprcha, tak rozumne, nie prilis velkym prudom, tak kotol po par sekundach nabehne na 100% vykonu, zohreje vykurovaciu vodu na 90C, ale potom zisti, ze az taky vykon nie je potrebny a znizi plamen a teplota vody klesne tak na 55C a to sa drzi pocas celej doby sprchovania … cize ono tam ta rezerva pre dalsiu bateriu este je …

                                      ten moj immergas ma rozsah 3.0–26kW … baxi co pises by bol asi lepsi, ale ked som kupoval, tak nic take v ponuke nemali …

                                      0 0
                                      • kovar  

                                        //Len velmi malo kotlov ma moznost nastavit napriklad, ze TUV chcem mat 40C a chcem, aby to zohrieval vykurovacou vodou max 50C, sice to bude dlhsie trvat, ale kotol pojde aspon ciastocne v kondenzacnom rezime … //

                                        Třeba u Dakonu KZ to nastavit takto jde – relativní teplota topné vody pto zásobník TUV, takže ohřívám TUV v kondenzačním režimu, ale je třeba vědět, jak se dostat do firemního menu.

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          jak dlouho máš ten dakon kz a kterou variantu? tušim je to nejlevnější kondenzační kotel. :-)

                                          0 0
                                          • kovar  

                                            mán ten Dakon KZ B 15kW, tj s vestavěným 60 l zásobníkem, už od roku mám dojem 2006.

                                            0 0
                                            • jecnak  

                                              A zkusenosti? Mame Dakon s mensim zasobnikem 15 let a uz pomalu to bude na vymenu – za zivotnost se dvakrat menil zasobnik atd.

                                              0 0
                                              • kovar  

                                                zatím bez poruch,vyměňováno zatím nic, parametry jsem upravil k obrazu svému – otáčky ventilátoru, relativní teplota topné vody pro TUV zásobník a takdál, ale používám ho už víceméně jen na ohřev TUV – cca 0,5 m3 plynu denně, topení sepne jen v těch největších mrazech . Zatím mě baví topit dřevem v malých krbovkách.

                                                0 0
                                    • ZuzicK  

                                      Co myslis tim cyklovat? Zapinat/vypinat?

                                      Prutocny ohrev je ze vsech variant nejmene ekonomicky. Zejmena v lete, kdy se zasobnikem kotel sepne jednou, dvaktat denne, s prutokacem sepne pri kazdem pusteni teple vody, s malym zasobnikem (40 l) sepne temer pri kazdem pusteni teple vody.

                                      Doma mame 120l zasobnik a voda se nahriva rano na 38 °C a vecer pokud se sprchuji vsichni (4) po sobe staci dohrat vodu na 40 °C (nesmicha se voda). Pokud napoustime vanu dohrivame na 50–55 °C. Voda je za 15 min tepla. Nevim na kubiky, ale nas stoji nahrati zasobniku z 15 °C na 40 °C cca 8Kc :-)

                                      To ze ti kotel bez zasobniku + boiler pojede levneji si teda nemyslim.

                                      0 0
                                      • pepko  

                                        Nemas pravdu. Prietokovy ohrev s mensim zasobnikom ma najekonomickejsiu prevadzku.

                                        0 0
                                        • ZuzicK  

                                          Nejaky dukaz? Zajimalo by mne to ;-)

                                          0 0
                                          • pepko  

                                            No co sme porovnavali so znamymi, tak kazdy mal tak 2–3× vacsiu spotrebu ako ja.

                                            Ved si to zober z fyzikalneho hladiska. Udrzat 120litrov vody nie je zadarmo, tu energiu tam musis stale dodavat. Skus si zapisovat vasu spotrebu plynu kazdy den a mozeme porovnat. Pripadne zmeraj ked pojdete na vikend prec, ci budete mat spotrebu 0.0 alebo kotol nieco natoci …

                                            0 0
                                            • ZuzicK  

                                              V nasem zasobniku je ztrata jestli si dobre pamatuji pri 40 °C vode 2 °C/24 h.

                                              Spotrebu uvadet nebudu, protoze mame velky dum, ve kterem je prodejna+sklad+kan­celar, je to stary dum s velkou plochou oken, momentalne bez fasady, takze ztraty jsou enormni :-) Jesteze v zime se topi vecery/vikendy drevem.

                                              0 0
                                              • pepko  

                                                ale ved ja chcem letnu spotrebu, zimna ma nezaujima …

                                                0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        další co nahřívá TUV na necelých 40°C. řešíte nějak tu legionellu?

                                        0 0
                                        • pepko  

                                          a ono to fakt existuje ?

                                          0 0
                                          • Smazaný účet  

                                            nikdy jsem jí neviděl, ale věřim že existuje. ;-)

                                            0 0
                                            • pepko  

                                              ale ono je to vraj problem hlavne velkych zasobnikov, kde nedokazes casto vymenit cely objem vody … prietokace a male zasobniky tym netrpia …

                                              kazdopadne ja mam ten najlacnejsi termostat ku kotlu, ale tusim ten drahsi uz ma tusim aj zabudovany program na tuto bakteriu … ja si musim obcas prehriat zasobnik rucne …

                                              0 0
                                        • ZuzicK  

                                          V sobotu se nahriva pres 60 °C ;-)

                                          0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        jo cyklovat myslim zapínat/vypínat. zrovna u mě by to hrozit nemělo, tak nízko se nikdy nedostanu. opět, půlka lidí řiká že je to neekonomický a ničí se kotel (tušim že baxi to dokládalo i měřením), druhá (např. junkers na svym webu) řiká že to vůbec neškodí.

                                        0 0
                                      • Polka  

                                        A pokud kotel ohriva 120l zasobnik denne napr. 8× ackoliv je minimalni spotreba teple vody a voda v bojleru ma cca50°, tak je chyba kde? Termostat u kotle nebo termostat u bojleru nebo celej bojler na odpis? Pocitam ze termostat samotnej asi vymenit nepujde.

                                        0 0
                                        • ZuzicK  

                                          Nam to ridi regulace (centralni). Pokud ti to ridi termostat, tak leda nastavit nizsi teplotu kdy ma spinat dohrev, ale pokud je to jen 0/1 termostat bez uzivatelskeho nastaveni, tak mas asi smulu.

                                          0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          nemáš tam na teplý vodě cirkulaci, že by to ochlazovala?

                                          0 0
                                          • Polka  

                                            To ja nevim, spanelska vesnice. Jak to poznam? :-) Jedna se o Junkers Novastar ZS 23 (8–23kW) + bojler Junkers ST 120–1E. Zkusebni servisak co tady byl loni rikal cosi o vymene bojleru, tak nevim. Letos na jare solidni servisak zase rikal, ze by jen vymenil anodizacni tyc, seridil to a ze kotel prej vydrzi klidne jeste 10 let :)

                                            Ted me napada, myslis cirkulacni cepradlo nebo jen jakoby chybny propojeni trubek, ktery by tu vodu chladili? Jinak kotel jsem neporizoval ja, ten na baraku uz byl.

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              když bys měl delší potrubí teplý vody od boileru k baterii tak se dává cirkulace – další trubka, kterou se teplá voda od konce potrubí vrací zpátky. abys nemusel odpouštět dlouho ochládlou vodu. ale to se dělá spíš v bytovkách.

                                              0 0
                                              • Polka  

                                                Tak cirkulace tam je, to nam kdosi i rikal, ze je to prave kvuli tomu, aby se ta voda nemusela odpoustet. Asi i zamerne pac je voda vyvedena az na pudu kvuli mozne budouci pudni vestavbe.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  ta ti to možná ochlazuje. jestli je dost zaizolovaná tak nevim. se v tom taky tolik neorientuju. možná ošéfovat režim toho čerpadla, aby jí zbytečně netočilo v době kdy jí nikdo neodebírá. o kolik ti tam klesne teplota víš?

                                                  0 0
                                                  • Polka  

                                                    S realnou teplotou je prave problem, protoze termostat na bojleru meri mozna blbe. Zda se, ze jde ale asi nejak vyndat, takze by sel vymenit. Po ohrati to ma cca 55, po vychladnuti 45. Na kotlu je nastavena teplota cca 50, je to analogovy vsechno :( Zkusim zatim vypnout to cerpadlo a pozorovat, zda to bude mit vliv a uvidim.

                                                    0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              eště koukám na ten boiler – kolik ti nahoře uprostřed leze ven trubek? dvě nebo tři? :-)

                                              0 0
                                              • Polka  

                                                Celkem 5 :) Ohrev vstup, ohrev vystup a tepla voda, cirkulace a studena voda.

                                                0 0
                                          • Mamut  

                                            To teplo ale nemizne. Co sa vyziari z cirkulacky do baraku sa vyuzije na ohrev priestoru a o to menej sa ochladia radiatory.

                                            Znamy si taktiez spocital, ze jeho 30 rokov stara chladnicka (podla dnesnych kriterii dost uboha energeticka trieda) sa neoplati menit, retoze viac ako polku roku to stratove teplo v baraku vyuzije. Proste vykurovanie elektrinou je sice menej vyhodne ako plyn, ale spolu s tou uzitocnou pracou, ktoru ta elektrina spravi to nevychadza nijak zle.

                                            0 0
                                            • pepko  

                                              to nemusi byt pravda … rozvody vody sa vacsinou robia ako prve, ukladaju sa priamo na zakladovu dosku a az na to sa dava podlahova izolacia … takze 80% tepla z cirkulacky pojde do zeme a nic do domu …

                                              0 0
                                    • ptrs  

                                      Nějak nechápu proč se lpí na zásobníku 120l.

                                      Pokud nejsi limitován prostorem je výhodnější dát si větší zásobník a jet na nižší teplotu vody.Navíc třeba na takový 300 litrový zásobník má cenu v budoucnu připojit třeba solární kolektor.

                                      0 0
                                      • pepko  

                                        a preco nie rovno 500L ???

                                        ten solarny kolektor by hlavne musel mat nejaku navratnost, co vacsina vobec nema …

                                        0 0
                                • Mamut  

                                  ten moj zeus 26 ma pisany konstantny prietok 13.3litra pri ohreve vody o 30C … cize asi z 10 na 40C …

                                  To by pri 100% ucinnosti musel mat vykon 27.8kW.

                                  0 0
                • Smazaný účet  

                  zas 9,5 kW pro ohřev TUV? to aby domů nezval hosty, aby mu nedošla teplá voda… :-)

                  0 0
      • Polka  

        Bud mas hodne dobrou izolaci baraku nebo tim plynem jen vytapis, to neni mozny. Z jakyho materialu je ten dum?

        0 0
        • pepko  

          ytong 375 a 15cm eps

          0 0
        • jecnak  

          Je to mozny, kdyz prepoctu velikost domu, tak jsme na tom temer stejne. Ytong + Multipor a v podkrovi mineralni vlna taky kolem tech 35cm.

          0 0
          • kyjosek  

            při takovým pořádným zaizolování si nemůžeš ani zatopit v krbu

            0 0
            • jecnak  

              To mi staci parkrat za rok u rodicu. Jako kratochvile parkrat rocne dobry, ale mit kvuli tomu krb a starat se o to vsechno kolem bych opravdu nechtel.

              0 0
              • pepko  

                krb aj komin je aj tak len zbytocny tepelny most … bud sa pouziva a ma nejaky vyznam, alebo sa nepouziva a potom funguje ako chladic a navysuje spotrebu plynu …

                0 0
                • kyjosek  

                  klucíí vy jste ale experti, tepelnej most z komínu to fakt neřeším, není nic lepšího než si zatopit v krbu, já jím taky nevytápím , ale dělám to pro tu atmosféru, jednak ten plamínek a i to teplo je úplně jiný, já to nadhodil , protože když máš mega zateplenej barák , tak při topení v krbu musíš otevřít okno jinak se upečeš

                  0 0
                  • scota  

                    K pořádnýmu krbu nebo kamnům musíš mít hlavně externí přívod vzduchu. Starý nezateplený dům (45cm cihla) vychladne při velkých mrazech klidně o 1–1,5°C za hodinu, ale rozhodně ho tak rychle nenatopíš. Přednastaveno na termostatu mám 18 (den) 19,5 (noc)a 21°C (večer). Topím el. kotlem do radiátorů a na přítápění mám krbová kamna Romotop cca 9 kW (není problém vytopit 2 místosti na 26°C). Krásně hřejí a udělají romantickou atmosféru ;-) Akorát je nutné počítat s trochou té práce a místem na skladování kvalitního dřeva.

                    Při teplotě kolem 16°C už může v rozích místnosti kondenzace vlkosti a vznik plísní.

                    0 0
                    • pepko  

                      ty wole, moj dom chladne o 1C za celu noc

                      0 0
                      • scota  

                        Jenže v roce 1911 se to neřešilo, zkrátka se přivezlo na koňském povoze více uhlí nebo dřeva ;-) I dnes je dřevo o cca polovinu levnější než elektrická energie nebo plyn. Jo a bavíme se o teplotách kolem –15°C.

                        0 0
    • Charles2k  

      Starý dvoupodlažní dům, cca 140m2. Roční spotřeba plynu včetně ohřevu vody cca 2300m3. Zateplen jen jeden západní štít domu, jinak stará okna (v přízemí přes 180let – stále ve velmi dobrém stavu) ve kterých je silikonové těsnění.

      Nejjednoduší úsporou byl přechod k jinému dodavateli plynu, dá se srovnat na netu a ušetří se hodně. Třeba u nás přes 7 tisíc ! ročně. Hlavně nenaletět žádným dealerům a srovnat si sám nabídky na netu. Něco pomohlo i položení izolace na podlahu půdy. Žádná velká investice – koupili jsme nejlevnější, chce to alespoň 15cm, na podlahu dali parotěsnou fólii a na to sami volné položili izolační vatu.

      Jinak po celý den mít 22C podle mě není třeba, to bych nastavil jen na chvíle, kdy je člověk doma delší dobu bez pohybu. A na noc rozhodně stačí 18C, 20C je moc.

      0 0
    • kyjosek  

      tak jsem juknul na plynoměr, odečet bude asi za 10 dní a spotřeba 457kW plus jsem topil občas v krbu dřevěnými brigetami – protopeno asi 1500,–Kč

      0 0
    • dancing dog  

      plynový kotel proterm,na vodu i topení. Loni nově krbovky v jednom pokoji + vrtule na stropě v předsíni, co rozhání vzduch po bytě. Dřevo za cca dvojku + samozásobení břízou z chaty + pilinový brikety za cca litr, spotřeba plynu v penězích za rok cca o osmičku nižší..rozdíl ne tak markantní, ale kvůli novorozeňátku jsme topili víc než normálně + je to jiný teplo a ta romantika k tomu :)

      0 0
      • jIrI___  

        Vrtuli na stropě máš klasickou nebo nějakou spešl? Taky máme krbovky a když není ještě moc zima a není třeba topit v klasickém kotli na tuhá paliva do ústředního topení, tak topíme jen v těch krbovkách, ať je teplo aspoň v obýváku. No a je právě problém, že v obýváku je třeba 25°C a v kuchyni, která je s obývákem propojena průchodem cca 1,5×2 m, je třeba 20°C. Chtělo by to prostě ten vzduch nějak nahnat do kuchyně :)

        0 0
        • kyjosek  

          tak na to by byl nejlepší krb s výměníkem

          0 0
          • jIrI___  

            To byla taky možnost (krbovky jsme kupovali minulý rok), ale bylo by s tím už moc starostí :D. Prostě díra do komínu v obýváku byla už od dob, kdy kdysi byly v každé místnosti malá kamna, takže se nemuselo nic bourat a propojovat nebo podobné složitosti, jen se vyndala záslepka. Ty krbovky se pořizovaly jen kvůli tomu, že většinu času doma bývají jen naši a ti se pohybují převážně v obýváku/kuchyni, navíc až odpoledne, a není proto třeba vytápět dalších 5 pokojů. Do krbovek hodíš ze pět dřívek a máš vystaráno, kotel by spolknul aspoň pětkrát tolik. Jen mě zajímalo, jestli není nějaká jednoduchá možnost, jak to teplo fouknout i do vedlejšího propojeného pokoje.

            0 0
        • Smazaný účet  

          nažeň tam ženu ať vaří. :-)

          0 0
          • kyjosek  

            já ty krbovky s výměníkem taky nemám, ale mám obyč krb v obýváku , která je propojená s kuchyní a vedle hned dveře do dětského pokoje , tak tam nechám otevřeno a taky se to vytopí, jen koupelnu mám přes chodbu a i ložnici, tak je tam míň stupňů – v krbovkách ale stejně topím cca. jen 30 dní v roce pro atmosféru , když mám chuť – znamená to tak 26C v obýváku, 23 v pokoji pro děti a tak 19–20 v koupelně a ložnici – na letošní zimu nakoupeny dřevěné brikety za 1500,– http://www.biomac.cz/…pecial-hard/

            a také mám nějaké balíky z loňska – http://www.biomac.cz/…y-extralong/

            sice je to dražší než dřevo , ale pro tu amosféru a bez práce

            0 0
            • Ruda  

              jsme na tom s krbovými kamny úplně stejně

              jinak máme etážové topení s elektrokotlem

              0 0
        • dancing dog  

          no, jsme na tom podobně, kamna jen v jedný místnosti. kdybych věděl, že do nich půjdem, tak by bylo vše jinak, před 4roky jsme dělali obrovskou rekonstrukci, byt vypadal několik měsíců jak ve Stalingradu v lednu 43. Nebyly by problémy udělat vedení teplýho vzduchu, tedka už se mi to znovu rozvrtávat nechce. Jediný řešení teď- na krbovkách větráček se Starlingovým motorem z rotory.cz, pak další větrákem občas do předsíně a v předsíni na vrtule- normální stropní se světlem z baumaxu… není to nějaká hitparáda, ale pokud je teplota v obýváku u kamen k 30oC, jinde se kpřes 20 dostanem, což nám bohatě stačí, nikdy jsme netopili víc, byt je velkej a ne extrémně teplej..škoda tý rekonstrukce, dal bych krbovou vložku s falešným krbem,rozvod teplýho vzduchu po bytě, možná i ten výměník… třeba někdy..

          0 0
      • bouu  

        Nač větrák?:)

        Každopádně musím říct že Protherm byl pro mně do nedávna šmejd – … náš zákazník náš pán … letos sem montoval sestavu solárko s kotlem (turbo) a zásobníkem – je znát že je spolklo zahraničí , solárko maká fakt dost dobře (zapomněli sme s klempířem sundat ochranou folii a stejně topilo :-D ) ne to není důvod, za ty prachy a jak maká je ta sestava dost dobrá.

        Jen tlačte na dodavatele s cenou – mají rabat … !

        0 0
    • Krys  

      Včera v dome 20, vonku 23. Kúril som vetraním. Teda, kým sa k nám nezačali sťahovať komáre.

      0 0
    • beavis  

      Nemate nekdo zkusenosti s alternativnim dodavatelem plynu? Bydlim v severnich cechach, mam dodavatele RWE a asi jako kazdyho me serou ty ceny. Mrknul sem na netu na par kalkulacek a udivil me E.ON, ktery v mojem pripade dela usporu az 10000 Kc za rok. Samozrejme si chci procist krome vseobecnych podminek i jejich ceny plynu. Proto by me zajimalo jestli s nima nebo vubec s nekym jinym ma nekdo podrobnejsi zkusenosti.

      0 0
      • JSt  

        tech deset papouchu to dava jako implicitni vysledek, ne? rodicum to vyslo tez tak. :-DD

        0 0
        • Smazaný účet  

          možná to tak opravdu je. čez zas nabízí garanci lepší ceny než konkurence. takže to určo nastavěj tak akorát.

          hehe, zkusil jsem jejich orientační kalkulačku úspor, prý v rodinném domě s topením, vařením a přípravou TUV plynem prošustruju 93 tisíc ročně. no to by mě jeblo. :-)

          0 0
    • bouu  

      ještě bych doplnil podstatnou maličkost – v el. dodávkách aternat.dodavkách si hodně rozmyslete jestli přejdete – čez si vás při změnách pěkně vychutná na max dobu atd. protože spousta úkonů alternativa zatím nemůže dělat :D

      0 0
    • bystřické  

      mám v baráku kondenzační kotel,ohřívám sním jen vodu,topím dřevem,barák mám po rekonstrukci,nachys­taný mám TUV ohřev na vodu,mladej chystá fotovoltajiku pro vlastní potřebu,musím se rychle vymanit ze spárů těch nenažraných pijavic

      0 0
    • jIrI___  

      Máte tip na nějaký kotel na tuhá paliva (vytápění RD), výkon kolem 25 kW, cena do 30 k? Litina, plecháč, je to fuk, potřebuju nějakou inspiraci :)

      0 0
    • dancing dog  

      čau,probouzím tohle vlákno- došlo k stěhování, význam dřeva u nás stoupl.. chtěl jsem ze optat, nemá někdo spočítáno nebo odzkoušeno, jestli je topení lisovanejma pilinovýma briketama o mnoho dražší než dřevem- za předpokladu, že je dřevo kupované a naštípané, tedy mnohem dražší než samoudělané… samovýroba je moje velké hobby a snažím se, ale času teď nějak ubývá :-( a než my vyrostou japonský topoly… topíme v krbové vložce, bungalov drobnější

      jen tak pro info,vůbec sháním tak nějak informace, má někdo zkušenosti s briketama z rašeliny?

      0 0
      • corben  

        Taky by me zajimaly nejake realne zkusenosti…

        Ja muzu jenom rict z mensi zkusenosti (vetsi zdena chata obydlena max 20–30 dni v topny sezone), ze se drevem je vetsi prace, je potreba vic prostoru, musi se resit rok-dva dopredu a rychleji hori. Ciste technicky jsou ale brikety drazsi v pomeru vydane teplo/Kg a to vcetne zapocitani rozdilu ve vlhkosti (teoreticky uvadene) – stipane+kracene tvrde drevo vyjde na neco kolem 2.6Kc/kg, dobre brikety bezne kolem 5Kc/kg, obcas nekdo prodava za 4Kc/kg. Pokud by jediny parametr mel byt cena, tak by brikety musely byt cenove maximalne cca 3.2Kc/Kg.

        0 0
    • onuce  

      Momentálně topím ve vesnické panelákové bytovce přímotopem, ale to vychází hrozně draho… Tak se budu stěhovat do auta, dnes jsem tam konečně namontoval kamínka s vývodem zplodin ven. Po mnoha pokusech s lihem jsem nakonec zvolil lampový olej. Naprosto ideální. Sice vyžaduje knoty, ale při manipulaci s ním vše krásně voní, na rozdíl od petrolky, či nafty. Testy kamínek na záchodě proběhly dobře, o víkendu již naostro ve vozidle. Mám felicii kombi a krásně se tam vejde matrace. Samozřejmě zadní sedačky demontovány. Snad se mi někde podaří sehnat ten lampový olej v akci, koupím jej pak větší množství. Ale i tak to celkem jde.

      0 0
      • jIrI___  

        Ten vývod jsi řešil jak? Díra ve střeše nebo přiotevřené okno a zbytek díry nějak zaizolovaný?

        0 0
        • onuce  

          Přiotevřené okno a zbytek zaslepen gumovým těsněním. Když tak o víkendu nafotím pro inspiraci.

          0 0
          • jIrI___  

            Nafoť, tohle by mohla být dobrá cesta, jak se aspoň částečně odprostit od nechutně drahých nájmů.

            0 0
            • onuce  

              Tak slíbené ilustrativní fotky. Jsou pouze z nevalného mobilu a vozidlo ještě není zařízeno, jak jsem psal výše. Nicméně i v tomhle počasí bylo po chvíli v autě tepleji, než mám v bytovce.

              0 0
              • mr.nikdo  

                No to mne pokakej na hola zada. Fakt, ze jo.

                Jen bacha na to, aby Te nebudila PCR moc casto.

                Mimochodem, kam ses ztratil na takovou dobu?

                0 0
                • onuce  

                  Díky. Budu objíždět a předem vytipovávat vhodná a klidná místa někde u lesa. A postupně strategicky střídat… celý kraj mi bude záchodem…

                  Jinak jsem byl na tom psychicky dost zle, když jsem přišel o vše. Úplně sám na světě, bez dětí, nucen odstěhovat se z města do vesnické cikánské bytovky, vysoké alimenty… prostě nebyla mysl…

                  0 0
                  • mr.nikdo  

                    Ja si spis rikal, jestli jsi neprovedl to, o cem jsi mluvil.

                    Jasny, cece, jestli Te nekde potkam, zaklepu na okenko a rychle utecu :-D. Protoze nemas zvonky na zvonkohru :-(.

                    Ale jako je to dobry punk.

                    0 0
                    • onuce  

                      Však ještě není všem dnům konec… nicméně jsem si uvědomil, že brát si život je v mém případě zcela zbytečná práce, neb stejně již nežiji, pouze živořím.

                      Ale jinak díky

                      0 0
              • jIrI___  

                Nevím jak ty kamna budou žhnout ze zadní strany, ale pro jistotu bych na ty dveře dal nějakou takovou tu odrazovou hliníkovou fólii, jako se dává za radiátory, případně aspoň alumatku.

                0 0
                • onuce  

                  Jo jo, díky. ještě tak nějak dovytuním, byl to teprv první test, ale celkem spokojenost…

                  0 0
                • mr.nikdo  

                  A jeste Tim pomuze unikum. Ta odrazovka tusim neni nejlevnejsi a popravde u normalniho topeni lehce pochybuji o jeji ucinnosti.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Účinnost neúčinnost, myslel jsem hlavně to, ať mu to sálající teplo nezničí čalounění dveří.

                    0 0
                    • onuce  

                      Určitě. Je to náhodou velice dobrý nápad. Ještě to bude teplo hezky odrážet do interieru… díky.

                      0 0
          • mr.nikdo  

            To chci taky videt :)

            0 0
            • onuce  

              Tak se pokusím již zítra, ale předem se omlouvám, že interiér bude poněkud strohý, nezabydlený. Vezu v pátek vozidlo-byt do servisu na výměnu vstřiků, tak tam nechci mít moc věcí. Jinak plánuji noční stoleček, obrázky, umělé kytičky… domácí kino – tablet již mám připravené. To bude život! A pokud budu mít někde špatné sousedy, jen zařadím a odjedu. To je největší výhoda oproti bytu.

              0 0
          • scret  

            doporucil bych idealne vyvod strcit zpatky do auta… bude aspon klid:)

            0 0
            • onuce  

              Systém neobsahuje žádný zdroj hluku jako například ventilátor apod. Pouze lampový olej hořící na třech knotech. Okolní klid tak může narušovat snad jen puštěné autorádio…

              0 0
              • scret  

                chapu, v aute malo mista, zrejme lezis na kabelu…:)

                JInak mel to byt pokus o vtip…

                Kazdopadne to cos psal, ze se ti prihodilo je celkem husty:(

                0 0
                • onuce  

                  Aha, promiň. Myslel jsem, žes zas jen jeden z řady zlých lidí… a to se pak vždy řídím svým osvědčeným rčením: Nejlepší obrana je hloupost.

                  0 0
                  • scret  

                    doufam, ze zlej nejsem:) spis jen nekdy zbytecne vtipnej, i za cenu cernyho humoru…

                    Btw. co to mas za auto? mozna blbost,ale pokud by se za to dala koupit dodavka, da se v ni uz vyrobit slusnej bejvak…

                    Btw. na youtubku jsem nedavno koukal na nejaky kutily, z ceho vseho se da udelat malej „domecek“ a docela zajimavy…

                    Treba by to mohla byt pro tebe inspirace…

                    0 0
                    • onuce  

                      Díky. Felicii. O té dodávce také do budoucna uvažuji. Toužím po Avii furgonu, mám jen řidičák B a tyhle furgony to často splňují…

                      0 0
                      • scret  

                        anebo sehnat nejakyho staryho transita apod. Na to Becko v pohode staci, zaroven to nezere tolik, co avie, a jeste se s tim da rozumne jezdit…

                        A takovej malej camper van z toho v poho udelas…

                        0 0
                        • onuce  

                          To jo. Snad časem. Jen nároky na vytápění budou větší :)

                          0 0
                          • mr.nikdo  

                            Kdyz to zastavis i treba skrinkami, nebude to tak hrozne.

                            0 0
                            • onuce  

                              To je pravda, i když plocha stěn, jež jsou ochlazovány z venčí, je větší. to již by vyžadovalo určitě topení na jiném principu a vše je hrozně drahé. Naftové kupříkladu kolem pětatřiceti tisíc… No, zatím jsem spkojen takto. Ještě musím pořídit střešní box a držák na kolo. Tam vždy věci i kolo na noc přendám, kolo ještě k držáku uzamknu a celek přehodím autoplachtou. Vznikne tak celkem plnohodnotný půdní prostor.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Aby ses nedivil jak snadno jde ukrast kolo ze stresniho nosice…a ikdyz ti ho neukradnou, tak dojebou upevneni kola a strechu…

                                0 0
                                • onuce  

                                  Tam jej budu mít, jen když budu ve voze. Jinak bude zamčené řetězem ležet uvnitř pěkně na matraci.

                                  0 0
              • mirabike  

                tak třeba sem to pověsím.. hele, aby se scretův pokus o vtip nestal smutnou skutečností – jak máš řešený vstup vzduchu pro hoření ?? Je mi jasný, že s ubývající teplotou budeš zdokonalovat těsnění izolace interieru.. aby sis ve spolupráci s topidlem za noc nevydejchal kyslík..

                0 0
                • onuce  

                  Dík. No vlastně nijak… spoléhám na „tovární“ průduchy ve vozidle. A uvažuji tak, že když se tam neudusím spící bez topení, tak s ním to může být jedině lepší, protože odsává vydýchaný vzduch z vozidla… myslím tedy.

                  0 0
                  • scret  

                    no prave tim bych si nebyl jistej… Priznam se, necetl jsem uplne podrobne, ale pokud tam neco hori, ten kyslik ti to muze spotrebovat… Minimalne bych udelal nejakej test, kdy nebudes spat… jestli te zacne bolet hlava, je to jasny…

                    0 0
                  • mirabike  

                    no Felda už tak průdušná nebude (mám) narozdíl od 120, nebo Favo náporem za jízdy skoro nefouká, musí běžet vetilátor… a oheň vyžere pouze kyslík ze vzduchu (cca 1/5 objemu) takže obnova objemem není až tak tlakově nucená…

                    0 0
                    • mirabike  

                      no vlastně odcházející spaliny můžou koloběh podpořit bez ohledu na složení, ale když není kudy tak neodejdou ani ty spaliny… trochu bych se bál a zkoušel za plného vědomí.. ;-)

                      0 0
                      • onuce  

                        Díky. Ale zas když jsem již mnohokráte v uzavřeném autě nocoval bez topení, tak předpokládám, že to nějak větrá… Ačkoliv pravda nevím ani kudy a jak…

                        0 0
                        • scret  

                          tak, i v uzavrenym aute se samozrejme neudusis, ale problem je v tom, ze pokud ti tam bude neco horet, muze to spotrebovat kyslik rychlejs, nez tam poleze pres pruduchy atd.

                          0 0
    • nox159  

      Když jste to tedka vytáhli, řeším problémy se zimou.

      Je to komplikovane, ale vysledek je jasny, občas bych rád v pokoji ( stačí jednom ) měl o cca 2–3 stuplně více, po dobu asi 2–4h, normálním topením to z nějakého de*ilniho duvodu nejde, nebo jde jak kdy… :D

      tak řeším přimotop a nějaký obyčejny kolem 500–1000 max pokud to dobře počítam tak me hodina pokud to pojede na plno a ma to přikon tak 2000w bude stat cca 10,– což je přijatelné pokud to teda dobře počítam.

      Chtěl jsem se jen zeptat na zkušenosti protože se dívam že jsou:

      Teplovzdušné ventilátory

      Keramická topidla

      Elektrické konvektory

      Co a jak by bylo nejučinější a nejlevnější ?

      Díky

      Ano je to kratkodobe řešení to vím, kdybych to měl řešit na delší dobu kupuju krbová kamna nebo se stěhuju… Hledám dočasné řešení…

      0 0
      • Smazaný účet  

        Co nejaky teplomet na prropan-butan?

        Do dilny je to fajn, provoz za par korun…

        http://www.mevatrade.cz/…-A-TEPLOMETY

        0 0
        • nox159  

          chci to jiste na elektriku a mam to do obyváku pod stul :D

          0 0
        • Smazaný účet  

          já teplomet zvažoval do dílny, ale má to zásadní nevýhodu – musíš větrat.

          0 0
          • Delkim  

            jak u kterýho :)

            existuje tzv. katalytické topení, tím jsem si topil na rybách v zavřeným stanu klidně celou noc a na malou 2 kg bombu to vydrželo skoro týden

            0 0
            • onuce  

              :) to je hezký návod na snadnou sebevraždu.

              0 0
              • Delkim  

                proč to tvrdíš?

                0 0
                • onuce  

                  Protože i katalytická kamínka spotřebovávají kyslík a produkují oxid uhličitý. Naštěstí stany nejsou vzduchotěsné…

                  0 0
                  • Delkim  

                    nehoří tam plamen, kyslík to nespotřebovává a neprodukuje to žádný oxid uhelnatý

                    produkuje to zanedbatelné množství nespecifikovaných škodlivin, které je nepodstatné pokud nejsi někde doslova ve vzduchotěsně izolované místnosti

                    zažil jsem několik vícedenních závodů kde si tím topili rybáři po nocích nonstop v zavřených stanech (venku sněžilo)

                    0 0
                    • onuce  

                      No ještě aby oxid uhelnatý… Kyslík to spotřebovává a oxid uhličitý produkuje… Na tom musím bazírovat. A přece se hoří!

                      0 0
                      • Delkim  

                        plamenem to nehoří, nezapálíš od toho ani svíčku nebo třeba papír

                        0 0
                        • onuce  

                          Plamenem ne, ale přec to hoří. Oxiduje palivo a mění na vodu a oxid uhličitý, jako při klasickém hoření. Oxid bere samozřejmě ze vzduchu, leda by u toho byla ještě kyslíková bomba.

                          0 0
                        • onuce  

                          Ostatně, je to každého věc. Jen si myslím, že je to velice zrádné zdání… Já osobně bez odvodu spalin vně vytápěného prostoru bych nebyl klidný… a to mám pramálo důvodů k dalšímu žití.

                          0 0
                    • Fidži_CZ  

                      A co to teda spotřebovává a co to produkuje?

                      Rád se nechám poučit a pak přednesu výrobci, aby odstraňoval kyslíkovou pojstku.

                      0 0
            • Smazaný účet  

              hele..aniz bych se v tom pitval, tak treba prodejce tvrdi uplny opak:

              http://www.zarice.eu/…na-1924.html

              0 0
      • mr.nikdo  

        Investuj do lepsiho bydleni? Jestli jsi tedy jeste neinvestoval.

        Ono zalezi kde a v cem bydlis a podle toho lze/nelze vytopit :-)

        0 0
        • nox159  

          Jak jsem psal je to dočasné řešení cca 3–4 měsice potřebuju „vyřešit“ neni to extrém, jde mi o trochu vetši komfort. Po tech 4 měsícich bude jiné řešení…

          Nepotřebuju vytápet velky prosotor jen si zvednout teplotu tak o 2 stupně na tak par hodin a to jen tak 3× tydne… :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            esli je ti zima u stolu tak si kup nějakej levnej olejovej radiátor.

            0 0
          • mr.nikdo  

            Kup PC a zacni hrat hry – vytopis a jeste si uzijes :-).

            Anebo si tam sezen zenu/muze/psa. Klidne kravu, ta dava dost tepla.

            Jinak 2–3 – co nejaky takovy ten primotop s ventilatorem na elektriku? Kdysi jsme to casto pouzivali, nez zacali topit v panelaku s rozumem.

            0 0
            • nox159  

              o tom výše píšu, bud ten horkovzdušný o tom mluvíš nebo se mi líbí ten keramicky…

              0 0
              • mr.nikdo  

                Odhalil jsi mne – necetl jsem to :).

                Jinak bych sel do horkovzduchu uz jen kvuli tomu ventilatoru – bude to relativne rychleji rozproudene.

                0 0
                • nox159  

                  osobně se mi líbí tohle

                  0 0
                  • jIrI___  

                    To mám v koupelně. Na jednorázové vytopení fajn, ale na trvalejší bych to nechtěl, protože ten ventilátor není úplně tichý. To bych se spíš díval po nějakém sálavém přímotopu.

                    0 0
                    • nox159  

                      jsem to počítal a beželo by to tak cca 5–10h týdně

                      díky za poznámku ohledně hlučnosti…

                      0 0
                      • mr.nikdo  

                        Ale s nizkou hlucnosti se potom dostanes na nejakou jinou cenu, kdy to nebude uz moc navratna investice…

                        0 0
                        • nox159  

                          něco na tom bude… ono je stejně zajímavé kolik času zabere řešení blbosti za 500,– už ten čas kolem je dražší než ten samotný produkt… :D

                          0 0
                          • mr.nikdo  

                            TO kazdopadne. Ale neda se svitit, moc se jezdit neda, cas je potreba nejak utratit :-D

                            0 0
      • Smazaný účet  

        teplovzdušnej ventilátor bude natápět rychleji, ale mívaj menší výkony, to je tak ohřátí koupelny. keramický topidlo je spíš sálavé teplo – na lokální topení, elektrický konvektor je přímotop, ten taky natopí docela rychle. takže asi ten. nicméně elektrika nejlevnější zrovna není…

        0 0
        • nox159  

          mi se libi to keramicke – sice tomu nerozumim, ale přijde mi to takove pekne i napohled, a teplovzdušným mám zkušenost ale trochu to hučí…

          0 0
      • Jakobo  

        Infrak nevytopi, je to jen na kratkodobe vyhrati studene mistnosti.

        Fukar dost vususuje, zveda prach, ale zas rychle vytopi srudenou mistnost.

        Na trvale topeni spis nejake olejove radiatory.

        0 0
    • LaFu  

      Docela pěkný téma :-)

      Bydlím v 8let starém domku, zastavěná plocha 90m ve dvou podlažích, cihla 40cm plus polystyren 5cm, komplet náklady na chod domu – voda, elektrika a topení cca 40000/rok – což si myslím že jde. Máme dvě děti a pere se každý den, myčka to samé.

      Topíme v ATMOSU 18kw s akumlačníma nádržema 1500l,takže teď na 40kg dřevěných briket natopím domek i nádrže a topím za tři dny. Všude je podlahové topení a komfortní teplotu máme 22,5°útlum 21,5°.

      Klidně bych si dal do baráku plyn kdyby v ulici byl, dneska bych se nebál ani tepelného čerpadla.

      Největší problém je ten, že lidi vymění kondenzační kotel za klasiku a diví se že neuspoří nic, neuspoří protože systém mají pořád se spádem třeba 80°/60° a kondenzační kotel spoří pokud je výstup dejme tomu 50°, takže výměna ano, ale jedině s výměnou radiátorů za větší co budou topit při vstupu 50°.

      0 0
      • dancing dog  

        pouzivas jen drevene brikety anebo i uhli? a jaky dreveny uzivas?

        0 0
        • LaFu  

          jen drevene, obdelnikove cca 1kg/ks, valecky jsou malo lisovane, uhelne brikety taky jdou

          0 0
    • kamaro  

      Dům, přízemí + podkroví, cca 90m2 obytné plochy. Vše komplet na elektriku, tarif akumulace (16h NT, 8h VT). Roční spotřeba el. energie (topení, vaření, ohřev vody, osvětlení, spotřebiče, ČOV) cca 5MWh, tj cca 17 000,–. Pomáhá nám solární systém (4 kolektory). K tomu cca 1000,– za vodu a je to komplet. Nestěžuju si :-)

      0 0
      • LaFu  

        1000,– za vodu? predpokladam ze mesicne, jinak se asi nemejete, teda pokud nemate studnu :-D

        0 0
        • kamaro  

          Ne, vychází nám to tak. Těch cca 50m3 za rok. Dům obývaný dvěma lidmi, syn je na škole, takže jezdí jenom na víkendy. Vodu máme za 20,– za m3 (nemáme v obci kanalizaci, takže bez stočného, my máme ČOV). Navíc máme nádrž na dešťovou vodu, kterou používáme na WC, praní a zálivku na zahradě. Fakt nekecám… :-) Schválně jsem se teď díval kolik jsme spotřebovali a za posledního půl roku je to 19m3. Takže se omlouvám a s tou tisícovkou jsem to ještě přestřelil a bude to kolem 800,–

          0 0
          • felix.org  

            Asi to možný je, ale představit si to nedokážu :-D

            0 0
            • vili  

              S tou cenou za m3 a bez stočnýho je to uplně cajk si myslím.

              0 0
          • LaFu  

            u nas stoji voda 45/m3 a to je jen vodny :-( k tomu dve male deti, stocne a jsem na 900–1000,– za mesic

            0 0
          • scret  

            njn, tak 20kc za kubik vodnyho, to je slusnej komunismus:) zavidim…

            My jsme u nas skoro uz na kilku vodny/stocny a to je pak jiny kafe..

            0 0
            • Pagi  

              Kralovehradecký kraj – Nová Paka vodný/stočný 78.5,–Kč

              2 osoby a 2,5roční dítě / měsíčně cca 650,–Kč

              0 0
      • mr.antik  

        to je nějaká dobře zaizolovaná dřevostavba, pasív?

        0 0
      • Smazaný účet  

        spotrebu ele mame podobnou, do 5MWh, mame tarif d45 (20h NT, 2h VT), ale k tomu jeste drevo za 10kkc:). Na ele jede ohrev vody a primotopy pro temperovani patra a chodby…

        0 0
    • onuce  

      Jen využiji… Když je na panelákovém radiátoru odvzdušňovák na straně přívodu, odvzdušńuje se se zavřeným, nebo otevřeným přívodním ventilem? Jedná se o poslední patro. Děkuji.

      0 0
    •  

      Požadavek: kondenzační TURBO kotel s ohřevem vody (vana + 1 umývadlo v koupelně) bez potřeby zásobníku vody s max. výkonem 24 Kw a co nejrozumnější ceně. Díky za případné tipy/zkušenosti. Náhrada za 20 let starý tubo kotel Dakon který si žije svým stařeckým dementním životem na pokraji klinické smrti – do něj už dál investovat peníze a svoje nervy nehodlám.

      0 0
      • mirace  

        Aniž bych o tom cokoliv dalšího věděl, tak bych se mrknul na

        Baxi DUO-TEC Compact+ 24 / LUNA PLATINUM+ 24.

        Junkers ZWB 28–3 CE CerapurSmart

        Protherm Gepard 18/25

        Netuším jaké jsou požadavky na výměník, na čerpadlo, na odkouření, na regulaci – ale nejspíš budou vyhovovat a volba bude hlavně podle ceny. Všechny mají celkem podobný poměr cena/užitek.

        0 0
        •  

          Dík mrknu na ně

          0 0
          •  

            tak prozatím mám favorita Junkers https://kotle.heureka.cz/…zwb-24-1-de/

            Byl mi nabídnut bez dph a to se počítá :-)

            0 0
            • mirace  

              To potěší. Jen bacha na kvalitu vody v okruhu. V podstatě všechny levnější kotle (Buderus, Junkers a většina dalších prodejců) mají většinou Al-Si výměníky. Oni sice tvrdí, že s nima nejsou problémy, ale skutečnost je taková že občas to někomu ta voda prostě prožere. Druhou možností jsou nerezové výměníky (třeba Baxi, Geminox).

              Ve zkratce se asi dá říct, že hlavním žroutem výměníků je pH a vodivost. Udělat si rozbor není většinou od věci a nebo ho lidé mají k dispozici (to je ale asi varianta novostavby).

              Při rekonstrukcích a doplňování kotlů do panelákových bytů už bych se trochu bál a já osobně bych určitě volil nerez (tuším že jedna z těch baxin ho má určitě, možná obě).

              A pohlídal bych si elektroniku, aby byla od Siemensu. Na ní jsou obecně lepší reference.

              0 0
              •  

                vodu mám ze souše a skoro nejdražší v republice tak ta přece MUSÍ být kvalitní :-)

                Za ty prachy ten kotel vezmu, nějaká záruka tam je, servis a náhradní díly zajišťují, mám to do bytu v rodinném domě, bude to vytápět jenom osum radiátorů + voda do vany a koupelnového umývadla, nic víc od toho nepotřebuju.

                by mě zajímalo jaký výměník má dvacet let starej Dakon Dua 24 Kw, nerez asi né.

                0 0
                • mirace  

                  Pochopitelně. Ale možná tak na pití. Né do otopné soustavy.

                  Dakony moc neznám, ale všeobecné se říká, že tyto výměníky vydrží všechno (mám na mysli konkrétně Dakon Dua).

                  Jestli to je Cu s AL nástřikem nebo nějaká litina opravdu netuším. Ale budu rád za info co tam je za výměník, až budeš demontovat.

                  0 0
      • Smazaný účet  

        máme buderus gb 172… jsem s ním celkem spokojenej, jedinej ******* je nízkoenergetický čerpadlo, který se zadírá usazeninama z topnýho systému. je dost drahý a nelze vyměnit za jiný než originál od výrobce… já asi budu montovat magnetickej filtr, až se k tomu dokopu.

        0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Tacmud  

      Já aktuálně topím:

      • 6:00 až 7:30 na 21°C
      • 7:30 až 15:30 na 18°C
      • 15:30 až 21:00 na 21°C
      • 21: až 6:00 na 18°C

      mezi 6:30 a 7:30 se začíná moje rodina trousit do práce/školy

      mezi 15:00 a 16:30 se trousíme zpátky

      0 0
    • kandik psi zub  

      v souvislosti s nemocnosti v rodine jsme presli pred (ctyrma?) lety z nastaveni 21st. na 18st. s tim, ze vecer nekdo zpusobi pozar v krbu a tim se teplota docasne povytahuje (pokud je potreba a chut). Spotreba klesla z 11MWh na 7, ucet za elektro z 32tis na 25tis, sazba D45d. Nizkoenerg. amaterska drevostavba, teplovzduch rekuperace, vsechno na elektriku. Jo, a jsme od ty doby zdravi, tuk tuk.

      0 0
      • jIrI___  

        18°C v bytě je pro mě nepředstavitelná teplota :D. Co na to manželka? My máme doma nastaveno 25°C a i přesto je žena pořád zalezlá pod dekou.

        0 0
        • kandik psi zub  

          muj ucetni taky doma topi na 24 25st, je tam k nepreziti, od nej podavany pivo ucinkuje zdaleka nejrychlejc v dostupnym vesmiru :)

          Manzelka se o to vic tuli, deti lepe spi. Nechodime bosi v trenkach, ale ani nabaleny ve svetrech.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ja si na nizkou teplotu zvyknul v „pracovnim“ byte s mizernou izolaci. Aby tu bylo tech 22+ stupnu, musel by pres zimu jet 2kW primotop porad a to bych se nedoplatil za ele. Takze zatopit rano s prvnim budikem, vstavani do prijemnych 18 strupnu, rychle do prace. Vecer trochu zatopim, na tech 20. V koupelne na chvili pustim primotop vetrak, at se to tam vyhreje a pak snaze vyvetra.

            Mizerna izolace = spotreba 4MWh za rok pri 32 m2 podlahove plose:-)))))

            0 0
        • Davidakta  

          Mít doma 18 tak se celou zimu ani neosprchuju:)

          0 0
        • Smazaný účet  

          Není nad to se ráno probudit a mít zamrzlou vodu ve skleničce :-D

          0 0
      • Smazaný účet  

        Ta spotreba uplne moc na nizkoenergetickou stavbu nevypada. Pro sezeni u locitace tech 18 je uz trochu malo, ale kolem 20 se uz da bezne fungovat, jenom doma nechodis v trenclich. Jak je chladno, je treba se trochu hybat, ne se jenom schovavat pod dekou:)))

        0 0
        • kandik psi zub  

          predne, postuláty o tom co je teplotne malo a moc jsou mimo, kazdy to ma jinak. Psal jsem prispevek zejmena pro ilustraci, jak zasadni rozdil zpusobi zmena nastaveni.

          Jinak spotrebu el. uvadim z faktury od CEZu, cili je to celkova energie do baraku tekouci za rok, vc. TUV, vareni atd. Cista vytapena plocha asi 130m2. Jestli to plni magickych 50kWh/m2/a se da asi spocitat.

          Mimochodem tenhle tyden jsem mel rec se stavarem ohledne nejaky studie co delam, a kroutili jsme hlavou nad soucasnyma pozadavkama na tepelny odpory konstrukci. Je to totalne dotazeny ad absurdum. A rikam to leta, ze krome provozu domu( stavby obecne) by se mela kvalitne zvazovat taky energ. narocnost vyroby stavebniho matrose( vata, palena keramika?) , dopravy ( vsechno tezky) a likvidace po zivotnosti domu (napr. polystyren?).

          0 0
          • Smazaný účet  

            Ale joo..ja nechtel rypat…ja jen, ze kamoska ma postaveny nizkoenergeticky drevodomek, okolo 100m podlahove plochy imho, dve patra. Topi TC do podlahy a rocni faktura cezu ji prisla na 17kkc…a je v tom vsechno, vcetne prani bo male dite…

            S poslednim souhlasim. Mi prijde dneska trochu uchylne postavit barak vpodstate tak, aby se udrzel a pak to oblepit 30cm polyse…

            0 0
            • kandik psi zub  

              v pohode.

              No ten kamos zminoval, ze treba na jednom projektu delali nejakej sčot „uspornych“ stavebnich konstrukci a reseni a vysla jim navratnost asi 150let – a resil to s developerem, cili v uprimnych internich cislech bez marzi apod.

              0 0
              • Japhy  

                Ty poslední kW jsou nejdražší, je to stejné jako s gramařením u kola, každý si musí dát zavčasu stopku. Samotného mě tohle dilema za rok dva čeká též. Jaká návratnost je pro mne ještě zajímavá a co radši rozpustím do faktur za energie. Tepelné čerpadlo vs elektrokotel vs plynová přípojka a kondenzační kotel, vlastní vrt na vodu ano/ne, jak tlustý izolace… samý otázky.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  ona ta návratnost se pomalu chýlí k životnosti technologického vybavení a konstrukcí.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Je tu navratnost, zivotnost a pohodli…

                  Ja si tak pocital co a jak, pak mi vyslo, ze bych potreboval k pulmici, rozmlatit cely barak…a leta doufat, ze se nic neposere. Takze jsem nechal instalovane ele primotopy s tim, ze nektere casem podle prani pani domu pujdou vymenit na evo topeni nebo infrapenely (koupelka, panel misto bezneho zrcadla). Do koupelky a haly v patre patra se udela pruduch pro vzduch z obychaku, kde se topi krbovkama. Nahore, bo je to pod strechou, tak casem klima pro chlazeni a pres zimu pro pritapeni, jinak primotoby a nazdar bazar.....

                  Asi by bylo fajn TC, ale to jsou bud dva vrty, nebo rozmrdat zahradu pro plosny kolektor, pro plyn prozmenu rozmrdat zahradu, prijezdovku a cely barak pri tahani trubek…past vedle pasti:D

                  0 0
                  • Japhy  

                    Což je třeba důvod proč jsem u stávající řadovky dal stopstav na veškeré zásadnější stavební změny. Jen doufám že prastarý plynový kotel se dožije prodeje baráku. Ponivač bych musel díky přemoudré EU koupit výhradně kondensační a řešit spoustu věcí, vyvložkování plastem, odvod kondensátu, taky past vedle pasti pyčo.

                    Prodám černého Petra někomu dalšímu a postavím novostavbu dle posledních stavebních trendů.

                    0 0
                    • Davidakta  

                      Na stavební trendy se vybodni, hlavní je projekt probrat se stavitelem, který má zdravé hovno.

                      0 0
                      • Japhy  

                        Tak s tím jsem nepočítal. Dá se požadavek na zdravou stolici zahrnout do poptávky?

                        0 0
                        • Davidakta  

                          To by ti přišla hrozně vysoká nabídka.:) spíš mluv s lidma zadarmo

                          0 0
                          • Japhy  

                            A jaká z vás padají hovna, pane Novák? :-D

                            0 0
                            • Davidakta  

                              Zdravě situovaný dům a místnosti v něm, je základ úspory na vytápění a osvětlení

                              0 0
                              • kandik psi zub  

                                …a nejnizkoenerge­tictejsi kubik stavby je ten kterej nepostavis. Jak prosty a jak zoufale nepochopitelny pro spoustu lidi.....

                                0 0
                                • Japhy  

                                  Jsemť dalek toho integrovat do baráku nesmysly jako dvojgaráž (tak drahá auta aby to s ohledem na obestavěný kubík mělo smysl do konce života mít nebudu) nebo budovat prostory na zbytečný herberk, který může být stejně dobře uložený v kůlně za pár drobných. Podlahová plocha co takhle občas po známých a kamarádech vidím už hraničí s až rozežraností a rozcapeností.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    bez venkovni garaze, drevniku a dilny prilepene k baraku bych byl ztracen…jo, a sklep je k nezaplaceni:)))

                                    0 0
                                    • Japhy  

                                      Správně, venkovní garáž, dřevník a přilepená dílna, to nijak neodporuje mým představám. Nemusí to být na stejné základové desce, nemusí to být dokonce vůbec na základové desce, nemusí to být stejně kvalitně tepelně zaizolované. To dělá v rozpočtu divy. Sklep je k nezaplacení, ten s daným rozpočtem poplatit skutečně nedokážu. A v současném baráku mám stejně sklep jen pro zlost, 5 cm od lebky ke stropu, furt se někde odfukuje omítka, furt se někde loupe barva. Nic co by nezastala lépe samostatně stojící rozměrově trochu velkorysejší dvojgaráž s kamínkama.

                                      0 0
                                    • Davidakta  

                                      Na kůlně taky nevidím nic levného

                                      0 0
                                  • vili  

                                    Tak nějak…jestli někdy budu stavět od nuly, tak postup bude: ideální pozemek, projekt do posledního šroubku, barák co nejmenší a nejjednodušší, garáž/sklad co nejjednodušší, největší a nejlevnější…

                                    0 0
                    • petrx  

                      No s tím kondenzačním kotlem to není tak úplně pravda, klasické kombinované plynové kotle do 24 kW s odtahem do komína, je možno díky časově neomezené výjimce v EU stále legálně koupit.

                      0 0
    • kandik psi zub  

      .

      0 0
    • JMT  

      V noci 19 (občas 18) a přes den 21 (občas 22, občas mnohem víc krbem) Ovládání iphonem když je potřeba+nastavený pevný režim

      Kamenná chalupa cca 120m, elektrika kolem 2kaček a ročně cca 60kkč. Prakticky vše na elektriku+dřevěný brikety občas v hobbymarketu, ale těch je málo. Max za dvojku ročně.

      Nicméně zase hypo krásných 4000/měsíc :-) Co ušetřim na bance, nasolim čezu :-)

      0 0
      • mr.antik  

        nj ale bance bys musel solit furt, kdyžto u čezu můžeš otočit vypínačem

        0 0
        • JMT  

          Tak tak. Otočit vypínačem a dát desetinu hajnýmu. Nemluvě o tom že ta banka by stejnak chtěla dvakrát víc než ten čez. Energetická úspora je super, ale “dát 3 litry abych ušetřil litr…”

          0 0
          • Roxteedy  

            Jako ze drevo je uspora?

            Bejvavalo. Kdyz zavres oci, nepocitas praci a naklady, tak mozna. Jinak nejdrazsi topeni

            Ja drevem topim 100% a uklidnuju se tim, ze se alespon hejbu

            Za mne poradne zateplit, podlahovky a cerpadlo nebo kondenzacni plyn

            0 0
            • Smazaný účet  

              Štěpka a nemusím se hejbat :-D

              0 0
            • JMT  

              Uspora to musi bejt. Paklize v el protopim rocne 40 (pocitam velkoryse zbylych 20 na ostatni spotrebu) tak bych musel propalit dreva za 40 a to si jaksi nedokazu predstavit :-) to bych nepropalil ani kdybych kupoval susenej dub v hornbachu ;-)

              0 0
            • Smazaný účet  

              prepocitano na energii ze sucheho dreva, tak mne drevo prijde na tretinu nez elekrika. A to oi pres to, ze mi dovezou nastipane polena na aute za 1100Kc sypany kubicky metr…drevnik mam na cca 40m3 a odvozit to do nej je na dva dny.

              Drevo z lesa mam zaplacene potem, benzinem do pily…a pak vsechno to zpracovani sebere nejaky ten vikend ci dva.

              0 0
              • Maka123  

                Já si ho v lese pokacím a doma našťípu (topíme jenom dřevem), v životě jsem se nezpotil víc jak v lese z pilou v ruce. Sezóna cca. 5000KČ z toho je půlka doprava dřeva domů.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak kolikrat zahreje jedno polinko?

                  • pokaceni stromu, naspalkovani
                  • preneseni spalku k vleku (obcas jeste obohacene o prehazovani spalku pres oplocenku)
                  • nalozeni spalku na vlek
                  • vylozeni spalku z vleku
                  • prevezeni spalku ke stipani
                  • stipani spalku
                  • ukladani polinek
                  • prevezeni spalku k/do baraku
                  • vhozeni do kamen:)

                  Hodne z toho delam sam nebo ve dvou lidech, takze to jde vazne sekvencne, treba po vylozeni na prijezdovku je treba spalky co nejdrive uklidit, at se da do garaze…a tak…ale zase v kamnech to pak hreje hezky:)

                  0 0
                  • Maka123  

                    No právě, děláme dvě rodiny. Mám předělanou Teru, samodomo kuželovou štípačku a kamarády s traktorem. Pohyb nikomu neuškodí.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      No..ve vice lidech je to „hned“..:) Ja mam drevo od kolegy z lesa, takze si to „odedru“ pri vyklizeni suchysch stromu. Stipacku mam sem tam pujcenou od taty, akze zena vali na stipacce, ja sekerou:D Pohyb fajn, na zada idelani. A jak pak vecer to pivo chutna!

                      0 0
                  • mr.antik  

                    Nebo to zaplatíš ČEZu a ještě zaplatíš posilku aby ses tam mohl potit mezi hekačema

                    0 0
    • beavis  

      Dokoncujeme novostavbu, jeste vymalovat, namontovast schodiste, kuchyn,..... a muzeme se pomalu stehovat. Staveli jsme v dutych cihel Heluz 30 cm + polystyren 16 cm. Jedna se o prizemni barak s obytnym podkrovim. Obytna plocha je 175 m2. Vytapeni je plynove s kondenzacnim kotlem Viessman Vitodens 111. V prizemi je podlahovka, v podkrovi v koupelne podlahovka a jinak radiatory . Topime od listopadu a jsem fakt maximalne spokojeny s naklady za topeni. Oproti nasemu dosavadnimu bydleni ve stare baraku po rodicich, kde jsme z bidou dali v zime diky plynovemu topeni v obyvaku 19–20 °C je to pro me takovej malej zazrak:-) Pri permanentne nastavene teplote na 20°C sezere (jestli se to vubec da nazvat) denne kotel 5 m3 plynu. Ovsem nevic se mi libi jak umi neskutecne rychle ohrivat vodu ve vestavenem bojleru. Takze ja sem maximalne spokojeny a ani v nejmensim plynu nelituju. Par znamych instalateru se mi snazilo vnutit tepelne cerpadlo, ale staci zapojit selsky rozum a hnedka se prijde na to ze se Vam takova investice v zivote nezaplati. Samozrejnme je jasny, ze kde neni moznost se pichnout na plyn, tak se holt musi najit jiny reseni.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Kolega instaloval tč trochu partyzánsky, koupil materiál (usmlouval pěkný slevy) a většinu věcí si instaloval sám. Technika si zval snad jen na zprovoznění. Ale málokomu se asi bude chtít rozkopat zahradu a pokládat tam hady, prý to byl pěknej oser.

        0 0
        • beavis  

          Pokud nekdo ma velkou zahradu, tak TC jedine s kolektory do zeme nebo s vrtem, to pak dava nejvetsi smysl.

          0 0
          • Roxteedy  

            Ale prd… komplikace a naklady tuhle variantu degradujou.

            Kdyz uz pumpu, tak vzduch/voda a na extremni mrazy holt na par dni elektropatrony.

            Topit vodu na 30st a vsude podlahovky.

            Jednoduchy veci fungujou…

            0 0
    • mr.antik  

      Máte někdo zkušenost s přechodem na tepelný čerpadlo nebo s nějaký reálnějším porovnáním? Plyn není. Pro menší domek, ne pasivní. Ty kouzelný tabulky, kterýma se prodejci ohánějí budou asi spíš na maximálně optimistické hranici co…

      0 0
      • mirace  

        Nevím co čekáš za porovnání. Obecně nic takového neexistuje. Nikdo netuší co si koupíš, kolik protopíš a jak to budeš provozovat.

        Občas takové porovnání dělám, ale každý propočet je natolik individuální, že ho jinde použít nejde.

        Myslím si že už jde o takovou investici, že se vyplatí to poctivě spočítat od někoho nezávislého.

        0 0
        • mr.antik  

          Tak asi bych čekal informaci, že třeba pro malej novej rodinej domek, 150m plochy, 4 lidi, je návratnost taková, že o tom nemá smysl uvažovat. Nebo je to na hraně, nebo je to jasná věc.

          Nebo že záleží primárně nejvíc na orientaci pozemku, nadmořské výšce. Nebo když si v zimě 30 dnů budu přitápět krbem, tak se to začíná nevyplácet.

          S tou nezávislou konzultací je to dobrý tip – předpokládám s hotovým projektem domu.

          0 0
      • kesu  

        Ahoj,

        hele strašně záleží jak máš udělaný topení. TČ (vzduch voda-hádám, že vrt si platit nechceš) má účinnost podle toho, jakou chceš výstupní teplotu vody. Ideál je někde kolem 35 stupňů, což znamená, že pokud venku mrzne, pohybuje se účinnost kolem 1:3, respektive spíš je trochu lepší. Pokud chceš přes 50+ stupňů (velký radiátory, cca dvojnásobek toho co pro klasický spád), je to třeba 1:2. Tohle je ale hodně hrubý odhad..

        Jenže pokud ti má stačit takhle studená voda, musíš mít všude podlahovky. To nese fakt, že se v místnostech nebude točit vzduch a může ti na oknech kondenzovat voda. To se dá eliminovat tím, že buďto dáš malý nebo příšerně drahý. A i pokud máš opravdu extra do pasivního domu, nikdo ti nezaručí, že to velký „výlohy“ dělat nebudou.

        Co mám zkušenost, tak dům kolem 120m2 zastavěné plochy (přízmí, patro, tvárnice, 14cm vata, třískla, žádný pokusy na téma rekuperace), potřebuje 1,6kWh na hodinu když je venku tak těch mínus 5 (to už ale chce zvýšit výstupní teplotu na trošku přes 40stupňů) a k tomu čas od času trošku krb. TČ stálo tuším 120 tis. Kč.

        0 0
        • kandik psi zub  

          „Pokusy na tema rekuperace“ to se musim smat

          0 0
          • kesu  

            Nechci být chápaný špatně, nic proti tomu nemám. Ale přecijen se s tím dost špatně porovnávají náklady na topení. Pak už do toho hraje velikost domu, počet lidí bydlících v něm, jestli to větrání je jenom větrání nebo je v tom i TČ. Jak to řeší dohřev vzduchu když venku fakt mrzne atd.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Pokud uz barak stoji a topi se v nem, tak by mel byt zaklad vzit termokameru a v zime si ho poradne prohlidnout. Jedna vec je vymyslet kde jak topit, ale pak zjistis, ze ti sviti strecha, bo hodne tahne dvirkama na pudu a je to jasne…

              0 0
              • kesu  

                Spíš si na začátku stanovit, kolik se má vlastně ušetřit. Protože ono zateplit půdu na 100 let starým domě a vyměnit okna bude mít ohromný výsledek na ekonomiku, ale další změny už pak můžou být v reálu tisícikoruny ročně. Ono jestli člověk protopí 80 nebo 40 tis je fakt rozdíl. Ale jestli je to 45 nebo 35 ročně mě fakt nezajímá.

                A k tomu je pak druhá strana a to náklady na pořízení té „změny“.

                Jiné to je, pokud člověk staví novostavbu. Protože třeba podlahovka v materiálu stojí pár korun (vodní) a není na tom nic až tak složitýho, ale dodělej ji do stojícího domu..

                0 0
        • mr.antik  

          Tak topení právě udělaný není, celý ten systém se musí vymyslet z nuly spíš jde o to, jakýma cestama se vydat, pokud není plyn, uhlí vylučuju a nějaká štepko peletkový bordel se mi taky uplně nechce řešit.

          Podllahovku bych chtěl, ale dřevěnou podlahu taky, tak aby to nezabilo účinnost. S tím točením vzduchu jsem to nevěděl, ale myslel jsem, že pod výlohy se stejně musej dát konvektory (a tam nevim jestli je 35s použitelných), aby tam nebyla pocitová zima.

          Známým (o něco menší dům) cca podobné místo, hory, otevřený prostranství, tam projektant dal elektrokotel+ra­diátory s tim, že se jim prý TČ nikdy nevrátí (je jim 45 let)

          0 0
          • Smazaný účet  

            Podlahovka a drevena podlaha je problem, ale da se s laminatovou nebo korkovou.

            Ja dumal nad radiatorama, akumulacni nadrzi se zasobnikem TUV. Nadrz napojena na vymenik krbovek, trubicovy kolektor na strese (mame idealne orientovanou strechu) a dotapeni patronou. Ale nakonec se kubikova nadrz az tak nevleze a docela se zacal nafukovat rozpocet…

            0 0
            • mr.antik  

              Kolega má pasivní dům (velký jako kráva) a podlahu má lepenou ale je to defakto překližka s nášlapnou silnou masivní vrstou, cenovka asi 2,5tis. za metr, jako zas nejsem Onasis… Proč se to nesnáší s podlahovkou, když ta se natápí cca 30st C. Je to kvůli praskání nebo kvůli izolaci?

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ja cetl, ze kvuli tepelnemu odporu, ktery ma drevo docela veliky. S teplovodni podlahovou, ke mas dannou teplotu vody tech 30 °C to asi neni uplne problem, jenom chvili trva, nez podlaha zacne hrat. Co jsem vycetl, tak problemy zacinaji s elektrickou, ktera ma rychlejsi nastup (v zavislosti na provedeni).

                0 0
                • kesu  

                  Tak ideální by bylo mít TČ na podlahovky (a na léto chlazený stropy), dohřev vody do radiátorů pod velkoformátový okna jiným rozvodem s vyšší teplotou a k tomu pasivní rekuperační jednotky. Jenže to je přesně o tom, že to chce zelenou louku a hromadu peněz.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    No tak to dohřívání pod okna by se asi dalo udělat i konvektorem s rozfukem. Jsem zvědavej až sousedi spustěj nový TČ. Jestli jestli to bude hučet jako ty starý jednotky, tak možná bude po rozhodování :-)

                    0 0
                    • kesu  

                      Ale dobrý okna to nedělají, rizikový jsou hliníkový výlohy. Problém totiž je, že pokud chceš opravdu velkoformátový oka tak ti stejně zůstane hliník (respektive dřevo hliník) a pak to leze do peněz.

                      0 0
            • ELx  

              Ted jsem dělal v baráku s podlahovkou a masivní 2 cm dubovou podlahou. A fungovalo to paradne. Podlaha krasne tepla.

              0 0
            • kesu  

              Dělají se 1cm vysoký parkety specialně pro podlahovky a fungovlo to slušně.

              0 0
            • kesu  

              To znám, to mám taky do budoucna v plánu, jako ještě hromadu jinejch věcí :-)

              Ale spíš se na to vykašlu, počkám až ještě trochu zlevní čerpadla a maximálně vyměním radiátory za co největší a mělo by to stačit i s těma 55 stupněma. A na účinnost se vykašlu.

              Mám to na chalupě a když si vezmu, kolik času mi dá dělání dřeva, kolik zahradní techniky k tomu ptořebuju a jak mě to štve, tak na nějakou tu kWh se zvysoka … .

              0 0
          • kesu  

            Obyčejný radiátor právě potřebuje teplejší vodu a i těch hodně hraničních 55 co čerpadlo umí není takovej zázrak. Navíc hezký designový konvektory jsou docela rána a vysloveně je chceš uklízet..

            O návratnosti strašně záleží co by sis jakoby stejně postavil. Pokud nechceš podlahovku, tak je TČ dost drahý s nicmoc účinností. Naopak pokud ano, pak je zase už ta investice nižší. Každopádně TČ strašně cenově spadly, to co jsem popisoval má 12kW a stálo to pod 100 bez DPH.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Hele, ty se asi docela vyznas. Ma smysl uvazovat do podkrovi klimu s tim, ze by v zime i dotapela? Teda system vzduch-vzduch…na netu se pisou hezke cisla, jak to pri 3 kW prikonu topi jako 6 kW, ale vis jak…

              0 0
              • kesu  

                Narovinu přiznám, že v bytě, teda v pokoji kde mám kancelář to tak používám. Venkovní stěna je 30cm(ani nevím, možná 45) cihla a je to sousední k cizímu pozemku, takže zateplení nepřipadá v úvahu a umí tam být chladno, když sedíš půl dne u psacího stolu. Klimatizeci jsem koupil v prosincovým výprodeji před pár rokama asi za 16 tis i s montáží a má příkon 1,1kW. A tepla to vyrobí tolik, že ten pokoj (tak asi 40m3) dostane za půl hodiny z 20 stupňů na pocitový vedro (nevím, 26+ stupňů).

                Co je problém je, že to fouká. Já to používám na ten nejmenší výkon větráku, ale víš o tom.

                Každopádně si nenech moc radit, protože ti budou zkoušet nacpat šíleně drahej multisplit a přitom to vůbec nemusíš potřebovat. Takováhle jedna jednotka i v těch vedrech vychladí 100m2 byt z řekněme 26 stupňů, který by tam byly normálně na 21–22 a to nemusí jet naplno ani náhodou.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Foukani muze byt neprijemne, ale zase pokud ti to nefuni na hlavu, tak se to da… My planujem do patra pokoje pro decka a precejenom bych je nedar trapit v podrkovi, kde je pres leto 40 stupnu. A kdyz uz bych klimu resil, tak bych radeji dal jednotky do dvou mistnosti, ktere jsou zamyslene jako trvale obyvatelne. Tohlemi prijde zase jednodussi, nez montovat dve jednotky, kazdou zvlast pro kazdou mistnost.

                  0 0
                  • kesu  

                    Jenže vnitřní jednotky musíš dávat stejně včetně odkapu do kanalizace (doporučuju rovnou osadit podomítkový box, protože jinak se to dopojuje docela blbě). Multisplitová jednotka je větší než ta jedno. A celkově vyjde multisplit dráž než dvě normální. Ale chápu, že mít dvě venkovní jednotky je opičárna.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      O odvodu kondenzatu vim, to neni problem. Jednotku bych prave radeji jednu, byt za cenu delsiho vedeni a ceny. Bo tak bych ji mohl nechat pod previsem strachy (nad dilnou), kde na ni dopoledne sviti slunko (pres zimu dobre na pripadne pritopeni rano), ale od poledne je ve stinu, tak by lepe chladila pres leto. Druha jednotka by musela byt na terase, coz by az tolik nevadilo, ale trochu by to opticky rusilo.

                      0 0
                      • kesu  

                        Pak není co řešit, hlavně další prostup střechou kvůli jednotce…

                        0 0
          • Jiri.velmez  

            Prvně by bylo dobré vědět z čeho máš postaveno popřípadě z čeho se bude stavět a jakým způsobem hodláš dům obývat (tj: jestli budete chodit domů pravidelně) jaké ztráty máš napsané v projektu.

            Jinak mám rekuperaci okna se nerosí vytápění v části je řešené podlahovkou (koupelny, zádveří, garáž) a zbytek kachlový kamna s pomocí rekuperace.

            0 0
            • mr.antik  

              Centrální rekuperaci jsme zatim vyloučili, já se živim informačníma systémama a upřímě toho mám dost v práci… Už jen systém TČ mi přijde celkem komplikovanej, ale dejme tomu, je to krabice. Jestli řešit ještě výměnik na krb, teplovzdušný rozvody a ještě rekuperaci…uaaaa…

              0 0
              • kesu  

                To by byl přesně důvod se na to vykašlat i pro mě. Dal bych jednu dvě jednotky ale centrální VZT určitě ne. To prostě nechceš tahat po celým domě, zmenšovat si stropy, dělat podhledy. Navíc pak by se to trošku mělo udržovat a ne to nechat roky plesnivět. A pak se podívej do VZT rozvodu po 10 letech, to je čistý jenom v americkejch akčních filmech.

                A hlavně jaká je cena toho všeho a pak úspora..

                0 0
              • kamaro  

                U nového domu je základ kompaktní dobře orientovaný tvar a dostatek izolace. Potom nemusíš řešit blbosti jak to vytopit a klidně můžeš využívat ten nejdražší zdroj – elektriku. Bohužel pouze na elektriku ti to asi nevyjde z hlediska primární energie a budeš tomu bohužel muset pomoci něčím „zelenějším“.

                Jinak pod velkoformátovými okny nemusíš mít konvektory. Je to o kvalitních oknech a větrání.

                U bráchy realizujeme nyní pasivní dřevostavbu s fotovoltaikou, fotovoltaika bude nahřívat akumulačku, v létě po nahřátí TUV bude výkon fotovoltaiky využit na chlazení. Pochopitelně to bude mít vzduchotechniku, která rozvede ochlazený vzduch po domě.

                0 0
                • kesu  

                  Pro informaci, jaký jsou návrhový ztráty domu a jaký bude výkon elektrárny?

                  0 0
                  • kamaro  

                    Ztráty kolem 3kW a fotovoltaika bude mít 3kWp. Pochopitelně to nepojede celé na tu fotovoltaiku. V létě by byly přebytky odevzdávány ČEZu, tak je alespoň využijeme na chlazení.

                    0 0
                    • Roxteedy  

                      Fotovoltaika je na teplo dost neefektivni. Zvazovali ste i fototermiku?

                      0 0
                      • kamaro  

                        Fototermika je zase dost neefektivní na chlazení :-) Fototermiku mám já na svém domě, zkušenosti s ní mám dobré. V podstatě od března do října nám pokryje veškeré nároky na TUV, v zimě když je jasno, tak taky umí vyhřát zásobník na cca 45 stupňů. Ale dále končí, vyšší teploty nedosáhne i když dále slunce svítí. Fotovoltaice je to naopak jedno, ta může nahřívat zásobník dále.

                        Dnes už není fotovoltaika tak drahá. Osobně taky na svém domě až skončí životnost fototermiky tak půjdu raději do fotovoltaiky.

                        0 0
            • kesu  

              Jenže když topíš kachlovejma kamnama, tak v baráku vyschne i vodník :-). Nechápu jak je to možný, ale i mokrá myčka vyschne v kuchyni kde se tak topí prostě hned. A přitom tam netvrdne chleba.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Topeni kamnama jse, vetsinou, ruku v ruce s vymenou vzduchu v baraku, odleti kominem. Takze proste vlhky vzduch vyleti a sussi z venku susi nadobi. Chleba nas spise splesnivi:D

                0 0
                • kesu  

                  No ale zvenku to v zimě stejnak bere vlhkej vzduch a takhle se to chová i když máš přívod vzduchu do komory zvenku. Každopádně to tak funguje. Možná proto, že nad plotnou je ten vzduch rozpálenej, takže se to dobře mísí se studeným v rozích. Vůbec klasický kachláky jsou na topení radost. Jakmile se začly v kotlech honit emisní třídy a účinnost, začaly být problémy s dehtem/zbytkovou vlhkostí dřeva/výškou komína, jeho tepelnýma ztrátama a teplotou spalin.

                  Proto bych se asi na teplovoní výměník v krbu možná i vykašlal. Ono totiž nejlíp to hoří, pokud je to rozpálený doběla, což jde dost blbě, když jsou stěny ochlazovaný vodou na 90–100 stupňů.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    finta ale je, ze venkovni vzduchu ma treba relativni vlhkost 100% pri tech 0°C, ale kdyz ho ohrejes vevnitr na nejakych 25°C (mnozstvi vody v nasatem vzduchu se nezmeni) tak jeho relativni vlhkost klesne na 20%

                    Pokud to teda spravne ctu z diagramu:

                    https://upload.wikimedia.org/…Level-SI.jpg

                    S kamnama s vymenikem mas asi pravdu, za dva roky topeni jsem pri kontrole komina nenarazil na zadny problem – dehet. Proste suche drevo, kamna na rozumny vykon a hori to hezky. Problem nastane, pokud kamna utlumim a vychladnout (nebo pustim moc vzduchu a vyhladim je), pak jenom plapolaji dokod je poradne nenahreje vyzdivka. Druhy problem je, kdyz do hodne rozpalenych kamen hodim trochu vice dreva (dve polena). Suche drevo zacne hodne plynovat a pro nedostatek vzduchu uleti hodne drevoplynu kominem. Nedejboze, kdyz se stane, ze otevru primar nebo popelnik. To jsem udelal nedavno, kamna psoukly jak svina a mohlo se vetrat. Na to je potreba u krbovek davat bacha, u kachlaku to nehrozi.

                    0 0
                    • kesu  

                      To je velmi dobrej graf, díky!

                      Já s dehtováním problémy ani nemám, problém je to, že jsem si napočítal kotel a radiátory tak, aby za dvě hodiny natopily slušně dům z teploty, na kterou temperuju. No a to pak vede k tomu, že když se to po dvou dnech nahřeje, tak je tam hned vedro. Dusit to určitě nemůžu, nemám ideálně suchý dřevo (povětšinou).

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Suche drevo je zaklad…prvni rok jsme meli docela mokre a to proste poradne nehorelo…vpodsatte jsme kamna provozovali jenom v rezimu velikeho vykonu, roztopit a udrzovat teplotu i za cenu trochu otevreneho primaru.

                        Na suseni dreva jsem tatkovi na chalupu koupit „drevnik:http://www.drevnik.cz“ a docela si pochvaluje. Vleze se hodne, instalace vyla snadna a i po letech zadny problem s korozi. Skladat drevo dovnitr je blbost, proste nahazet (idelane pres sundanou strisku).

                        0 0
                • Jiri.velmez  

                  Nevím že bychom měly doma suchý vzduch máme cca 55–60%. Doma máme celkem dost kvítek.

                  Teď topíme po 2–3 dnech pouze při mrazech se topí skoro každý den.

                  0 0
    • milan.v  

      Dneska už většinou používám platební kartu, občas ještě musím vytáhnout hotovost, to už ale jen sporadicky.

      Navíc mám platební kartu nahranou v mobilu a tak někde mohu platit bezkontaktně bez karty, kterou jsem si s sebou nevzal, to je velká výhoda.

      0 0
    • doubleingram  

      Rad bych nechal udelat revizi plyn. kombi kotle ted v lete, kdy to byva levnejsi.

      Nema nekdo tipy na dobry servis Praha, pomer cena vykon. Idealne P4.

      Diky

      0 0
      • tom.kh  

        Zkus www.jikoterm.cz, P2 Bělehradská 40… , děláme to fakt poctivě a s max. nasazením… žádné zamávání hadrem u kotle, sebrat prachy a pryč… Hezky pěkně rozborka, čištění za mokra atd… Ale něděláme vše co je na trhu, ale 12 největších značek. Pokud tě zajímají podrobnosti co a jak, tak klidně napíšu.

        0 0
    • krabica  

      Nevíte, co je tohle za ventil? Způsobuje pískání a je umístěn v okruhu centrálního vytápění.

      0 0
    • mastihuba  

      pocitate nekdo spotrebu odebrane vody na osobu a rok?

      0 0
      • filipino_23  

        zhruba 26kubiku / osoba / rok

        0 0
      • Barak  

        U nás je to nějak hodně, celkem 98 kubíků (2 dospělí + roční dítě).:-)

        0 0
        • mastihuba  

          tak podle statistik to je hrubej prumer. ale pocitam ze do toho pada i napousteni bazenu a zalivani, coz asi trochu zkresluje. my mame ve 3 lidech za poslednich 8 let cca 22–25 kubiku na hlavu a zalevame ze studny. premyslim o druhym rozvodu vody na zachody.

          0 0
      • kamaro  

        Nám to vychází na cca 11m3/osobu na rok z řádu. Máme ale retenčku a dešťovou vodu používáme na splachování WC (z cca 90%, občas musíme přepnout na vodu z řádu). Myslím si, že zhruba polovinu vody takto ušetříme, ale nemám to ověřené – nemám vodoměr na dešťovce. Takže kdybychom dešťovku nevyužívali, tak budeme tak kolem těch 20m3/osoba/rok.

        Na druhou stranu oba dva pracujeme z domu, čili jsme zde 24/7 a vaříme denně rychlý nenáročný oběd, což spotřebu zvyšuje. Ale já jsem „prase“, nesprchuji se každý den, jen když je to potřeba.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Mam statistiku po mesicich za posledni ctyri roky. Jinak u nas cca 70 kubiku za rok, dva dospeli a pisisvor, takze se pere casteji. Taky si rad dopreju delsi sprchu.

        Druhy rozvod na splachovani je v planu. Jedinny legislativni problem je napojeni na hajzliky. Vpodstate jedinne legalni reseni je dat do nadrzky druhy splachovaci ventil nebo mit v nejakem miste udelanou prepojovaci trubku. Ale to asi vis…

        Druhy plovak je asi neresitelny pro zavesny hajzlik…

        0 0
        • kamaro  

          Legální je i dopouštění vody z řádu do retenčky. Vývod musí být nad nejvyšší možnou hladinou v retenčce, aby se konec trubky z řádu ani v případě naplnění nedostal pod hladinu a byl zajištěn volný výtok. Potom se to dá řešit jednoduše pomocí hladinového spínače, který otevře elektroventil na přívodu vody z řádu a naplní spodní část retenčky. Stačí naplnit jen tolik, aby čerpadlo bylo schopno jet bez problémů dále.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo..tohle je taky cesta pokud ma nekdo retencku.

            Ja mam nekolik pospojovanych IBC a resim, jak to udelat, abych vyuzil hotove rozvody ze studny pro zalivani zahrady. Ale asi to nepujde, protoze rizikoo kontaminace studny destouvkou tam bude porad. Takze budu litat s hadici…

            0 0
            • kamaro  

              A neuvažuješ o zakopání retenčky? Jednak to líp vypadá a potom to funguje celoročně. Jako z hlediska finančního je to „investice“ která se nikdy nevrátí, ale je to dobré pro vlastní pocit, že tou vodou vyloženě neplýtváš. My využíváme přes léto i přečištěnou vodu za ČOV. Fuknu to hadicí pod ovocné stromky nebo pod rajčata, jinak by to šlo do vsaku. Tak to aspoň trochu přes léto využijeme a nemusíme používat dešťovou vodu, které je poslední dobou nějak málo.

              To že se změnilo množství vody ze srážek jsem poslední dobou opravdu vypozoroval na množství vody v retenčce. Po zimě bývala nádrž plná a většinou jsem ji v srpnu dočerpal a nastala doba pro vymytí nádrže (za příjemného letního počasí). Poslední dobou po zimě je v nádrži polovina a naplní ji v létě přívalové deště. Jinak máme střechu cca 100m2 a retenci 6m3.

              0 0
    • Seta  

      Zdravím. Mám nový kondenzační kotel Immergas a trvale něco běží (nevím zda ventilátor nebo čerpadlo). Je to normální? Domníval jsem se, že obojí poběží jen když bude topit..

      0 0
      • filipino_23  

        mame Vaillant a v letnom obdobi mimo topnej sezony sa raz za den spusti cerpadlo a „prezene“ vodu v systeme. Malo by byt kvuli 3cestnemu ventilu, aby nezalehl. (mame prutokac). Inak je ticho a len tak visi na zdi

        0 0
      • detoxy  

        Mám taky Immergas už asi 12 let. Teď už mám kotel přepnutý pouze na topení do bojleru (pokud ho vůbec máš). Pak jediné co může dělat, je natápět bojler (pokud neodebíráš tak ohřívá třeba jen 1× za den). Chce to zkontrolovat jestli máš vypnuté topení na kotli. Pokud ne, může klidně být, že termostat požaduje natápět a tak kotel topí.

        0 0
        • Seta  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
          0 0
        • Seta  

          V současnosti je zapnuté obojí (topení i TUV). ALE obojí teplota je dosažena a běží (myslím-nevím jistě, že ventilátor).

          0 0
          • detoxy  

            Podle mě ti jede opravdu ventilátor. Otázka jestli občas termostat nepošle signál k natopení. A kotel následně může poměrně dlouho kondenzovat. V přechodném období mi to tak myslím taky funguje a neřeším to. A jakmile je venkovní teplota 20 přepínám kotel pouze na TUV. Pak je klid. Měl jsem doposud za to, že takto to má fungovat.

            0 0
      • Japhy  

        A co by měl Immergas dělat jiného než immervére pálit gas? ;-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        čerpadlo běží furt – i když kotel nehoří. ventilátor jen když hoří. čerpadlo se odstaví až při vypnutí topení v létě.

        0 0
        • Seta  

          Vyzkoumáno. Resp. objasněno. Musí být prostorový termostat nebo alespoň jej nasimulovat. Uvažuji i ekviterm.

          Ale za tu jednoduchou sondu se mi to zdá moc Kč.

          0 0
          • Smazaný účet  

            u prostorovýho termostatu pozor na to kam ho umístíš, stejně tak u venkovního čidla.

            0 0
    •  

      Dobrý den.

      Měl bych otázku ohledně vytápění pasivních domů.

      Já narazil teď na článek a je to docela zajímavé.

      Máte někdo osobní zkušenost?

      Děkuji.

      0 0
    • THORX  

      Elek. Podlahové 18tis. Rok celý barák na elektřinu.

      0 0
      • Jakobo  

        To mam ted v novem byte. Uprimne moc o tom nevim, ale celkem me desi predstava rozebirat parkety a rozbijet podlahu. V pripade poruchy teda asi konecna a resenim treba nakup olejovych radiatoru.

        Mas nejakou dlouhodobejsi zkusenost nebo nejake doporuceni co ano a co ne? Napr. jestli nechat stale stejnou teplotu. Momentalne je to ovladane nejakym inteligentnim (v uvozovkach) termostatem, ktery na noc teplotu snizuje nejak o 5 stupnu.

        Pak mi take neni jasna ucinnost v pripade zabordelareneho byty (nabytek, krabice, veci po podlaze…).

        0 0
    • Jan D.  

      Budeme stavět malý rodinný dům (asi 84 m2 podlahové plochy) blížící se nízkoenergetickému standardu. Nemůžeme se rozhodnout, zda zvolit elektrické podlahové topení a k tomu jako doplněk krbová kamna, anebo teplovodní vytápění radiátory s elektrokotlem a napojením na krbová kamna s výměníkem. Přesné tepelné ztráty domu zatím neznám. Můžete se podělit o svoje zkušenosti a do čeho byste šli, nebo už naopak nešli?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Podlahovka a krbovky nejsou dokupy…kvuli teploty vody. Pro barak s malymi ztratami pokud krbovky s vymenikem, tak i akumulacky. Pak by mozna podlahovka sla, ale opet…z krbovek ti muze jit i 80 °C voda a to je na podlahovku hukot…

        Hodne zalezi i na tom, zda je barak jedno patro nebo do patra. My meli primotopy, predelavali jsme na kachlaky s teplovodnou vlozkou + elektrokotel. Bojler na TUV je nahrivan kotlem nebo kamnama. Mame barak do patra, takze jinak, nez vodou nejde nahoru teplo nejak rozumne dostat. Kdyby byla pripojka plynu, sel bych do kombinace krbovky + plynovy kotel. Kdybych sel na dotace, zkusil bych TC. Oboje bylo mimo nase moznosti.....ale zase mam drevo sem tam „za praci“. V pripade kamen s vymenikem bez akumulacky musis hlidat, abys rpi topeni mel otevrene nektere termohlavice naplno, at system nepretopis. V praxi to muze byt opruz panatovat na nutnost otevreni radiatoru…krizovku resi vychlazovaci smycka a vypadek proude poresi i nejaka UPS. Akumulacky musi byt vhodne navrhnute, aby se daly natopit a vydrzely nejakou dobu topit… Neni to snadne.

        Nicmene jeste musis pocitat s tim, ze instalace zabere nejake misto. Bojler a kotel se tak nejak vlezou, pokud bys delal akumulacky, tak uz potrebujes i nejake misto…neco jako 2×2 m nebo 2×3 m mistnostku, at se to vsechno ma kam vejit a da se to propojit. A je treba mit i pripravenost stavebni…natazenou elektriku na kotel, cerpadla, vodu na vychlazovaci smycku, dopousteni, natazeny odpad. Podle ztrat je voli vykon elektrokotle. My mame 12kW na 3f, kotel spina po 2kW (faze proti pracovnimu vodici, 230V). Takze na plny vykon bere kolem 17A na kazdou fazi. Pri hlavnim jistici na 25A by se mohl tu a tam vyskytnout problem, pretizeni. Opet je to v novostavbe resitelne vhodnym rozlozenim zatizeni na faze, prednostnim proudovym rele a pod.

        Nase instalace je pomerne jednoducha a uz jsme se bavil s topenarem o nejakych moznostech vylepseni…ale ma moc prace, tak zatim zadne velke zmeny…

        0 0
        • Jan D.  

          Tyjo, děkuji za vyčerpávající odpověď. Když si to tak čtu, tak bych asi z lenosti a úspory prostoru v mini domku šel do toho elektrického podlahového topení. Plyn dostupný máme, ale v domě ho moc mít nechci. Ohledně toho elektrického podlahového topení mám obavy z životnosti a servisovatelnosti. Také se mi nelíbí omezení ve výběru podlahové krytiny a její pokládky. Radiátory by zabíraly místo, ale zase jde o léty ověřené řešení. Ale pokud bych je nenapojil na ten výměník, tak bych do nich asi nešel. Vychlazovací smyčku, přehřívání, náhradní zdroje energie pro výpadek elektriky se mi řešit nechce:D Potřebuji něco blbuvzdorného.

          Když už bych šel do el. podlahovek, co vybrat. Folie nebo kabel?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Energie pujdou nahoru, nejlevnejsi je nespotrebovavat­.....:)

            servisovatelnost podlahovky je vselijaka, ale u vody aspon nejaka, u kabelu to muze byt problem…blbe se hleda chyba:D U elektricke podlahovky musis trochu dumat nad rozmistenim nabytku, aby se nektere smycky neprehrivaly. U vodni tohle neresis a pripadne doladis na rozvadeci. Na podlahovku je zakladem mit dobre udelanou izolaci podlah. Krytinu to pak chce trochu vybrat, ale vpodstate pokud to nebude hunaty koberec tak dobry…to teplo si cestu najde a kdyz to nepujde dolu, musi nahoru…ale treba tlusta drevena podlaha bude topit mene…

            radiator extra mista moc nezabere…stejne se da tam, kde by nic jinak moc nebylo…

            Na mensi jednopatrovy barak s plynem bych sel cestou, co pise wilda…plyn, podlahovka, zebrik, kamna jenom do vzduchu…

            0 0
            • Jan D.  

              Je to dům s obytným podkrovím, takže 2 patra.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Pak co stropy dovoli.....pokud podlahovka v patre, musel by to posoudit projektant.....my nahoru dali topeni a zatim pohodicka…

                0 0
            • beavis  

              Mame novostavbu, vytapeni plynem s vymenikem TUV v kotli. Prizemi cili tam kde „zijeme“ vytapeny podlahovkou + koupelna ma zebrik. Podkrovi je krome koupelny (podlahovka a zebrik) na radiatorech (loznice, dva detsky pokoje) a ty se ani v nejvetsi zime v podstate nepousteji:-) Taky jsem premyslel o krbu, ve stropnim panelu je i pripravena dira na komin, ale kdyz vidim jaky komfort nam vytapeni plynem a hlavne jeho cena prinasi, tak na cely krb apod. nesmysly seru. Ve finale jsou s tim jen a jen starosti, neusetri to nic, jen je maximalne na co cumet kdyz v bedne nic nedavaj. Kdybych stavel znova, zvolim stejny system vytapeni. Jinak zalohy za plyn mam po poslednim vyuctovani nastaveny na 1000 Kc coz by melo stacit…a to jsme ctyrclena rodina;-)

              0 0
              • Jan D.  

                A jak je to při současných regulích s plynem v novostavbách? Samotný plyn by už taky neprošel, ne?

                0 0
                • kamaro  

                  Myslím si, že s kondenzačním kotlem by to výpočtem prošlo… Ale záleží na konkrétním domě a poměru běžné spotřeby energie a energie na vytápění a ohřev TUV.

                  0 0
                • Tom-T45  

                  Plyn projde, znevýhodněná je pouze elektřina.

                  0 0
                  • Jan D.  

                    Nějak to nechápu. Proč je zemní plyn zvýhodněný oproti elektřině?

                    0 0
                    • Tom-T45  

                      Plyn není zvýhodněný, elektřina na vytápění je znevýhodněná. Při zpracování PENBu se energie na provoz domu přepočítává na tzv. neobnovitelnou primární energii koeficientem, který má elektřina nejvyšší, více např zde. https://vytapeni.tzb-info.cz/…arni-energie

                      Svá poděkování za tyto skvělé předpisy adresujte komisařům EU (která tento systém vymyslela) a naší skvělé vládě, která stanovila přepočtové koeficienty. Pro úplnost, ministerstvo pro místní rozvoj, pod které spadá oblast stavebnictví, řídí od roku 2014 strana ANO bude líp.

                      0 0
                      • Jan D.  

                        Přečtu si to, až bude čas. Díky.

                        0 0
                      • Johny_PJ  

                        Jen to trochu doplním. Evropská komise sice klimaticko energetické cíle navrhla, ale ve výsledku je musela schválit Evropská rada (nejčástěji premiéři členských zemí). Za ČR byl na klíčových summitech, vždy premiér, který souhlasil, že se ČR k cílům připojí. Pro cíle pro rok 2030 je to tento summit

                        https://www.consilium.europa.eu/…14/10/23-24/

                        pro Green deal tento

                        https://www.consilium.europa.eu/…19/12/12-13/

                        je tam i celkem jasná věta

                        Evropská rada vzala na vědomí sdělení Komise o Zelené dohodě pro Evropu a požádala Radu, aby pokročila v práci v této oblasti.

                        tzn. komise dostala od premiérů včetně našeho za úkol, aby na Zelené dohodě pracovala. Pro to vytápění si taky ČR mohla zvolit jestli cíl energetických úspor bude plnit v úsporách primární energie nebo v koncové spotřebě a rozhodla se tak jak se rozhodla.

                        0 0
                        • Tom-T45  

                          Je taky otázka, jestli premiéři členských států mohli udělat něco jiného, než to odsouhlasit.

                          0 0
          • kamaro  

            Jenom všechno na elektriku ti ale neprojde přes energetický výpočet… Budeš si muset pomoct ještě jiným systémem, i když finančně je to třeba blbost.

            Podlahovku raději vodní, je nezávislá na zdroji energie…

            0 0
            • Jan D.  

              Vím, že neprojde, ale ještě nevím, jak to budeme řešit. Klimatizace, bojler s tepelným čerpadlem, nevím. Přijde mi to jako zbytečné technologie navíc, které ani nechci.

              V tomhle ohledu mi je vodní podlahovka sympatická, pravda.

              0 0
              • kamaro  

                Brácha a syn to mají tak, že mají vše na elektriku. Akorát mají na střeše fotovoltaiku, která zásobuje barák energií a v případě přebytků nahřívá akumulačku. V létě kdy je přebytků nejvíce a nedokázali by je udat ani do akumulačky, tak z toho zadarmo jede klimatizační jednotka. Mají vzduchotechniku, takže to rozvádějí po celém domě. Oba domy jsou pasivní.

                Jednoduché a fotovoltaika dnes vyjde levněji než kamna s komínem… Ještě stále se dají vyřídit dotace.

                0 0
                • Jan D.  

                  Fotovoltaiku zatím neplánujeme. Nebudeme mít ani vzduchotechniku. Je to opravdu mini dům bez přehršle technologií.

                  0 0
                  • nksh  

                    Tu rekuperaci jeste promysli. Ja uz si to nedokazu bez ni predstavit.

                    0 0
          • Smazaný účet  

            folie je takova nouzovka treba pod plovoucku…

            0 0
          • yorg  

            Před tím, než to začneš projektovat, si na elektrárně ověř jestli tě připojí. Synovec stavěl montovaný dům s přímotopy v podlaze a měl s tím docela problém.

            0 0
          • zdenal8  

            Tak ta vychlazovací smyčka je součástí kámen. Nic tam nehlídáš, hlídá se to samo. Záloha pro oběhové čerpadlo je jenom krabice, co píchneš do zásuvky. Opět nic neřešíš, hlídá se to samo.

            Přesně tu variantu kamen s výměníkem a elektrokotle mám a není s tím problém.

            Vůbec bych se toho být tebou nebál. Ale teda záleží jak to máš s přístupem ke dřevu. Každopádně dřeva je teď dost a je za pakatel.

            0 0
            • Janes  

              Tak u borovice a smrku je to jasné, kůrovec je výkonný, u tvrdého dříví si tak jistý nejsem.

              0 0
        • kamaro  

          To že by výměníkem natopil akumulačku na 80 stupňů vůbec nevadí, v okruhu podlahovky by byl směšovací ventil a ten si namíchal správně teplou vodu.

          Kamna s výměníkem, akumulačka, teplovodní podlahovka, dohřev akumulačky elektrikou, průtočný ohřev vody přes akumulačku. Akorát by mě vadila ta kotelna v obýváku.

          Takže to mám fototermika, akumulačka, dohřev elektrikou, teplovodní podlahovka, průtočný ohřev vody. Chystáme se na fotovoltaiku s bateriemi a výměnu auta za elektro.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo, natopit akumulacku na vic neni problem…ale kdyz enni akumulacka, tak natopit podlahovku na 80 už problem je…tak jsem to chtel napsat, asi se to ztratilo…

            Kotelna v obyvaku je otazka no:) Ja treba nalozim studene kamna, zatopim a mam na cely den hotovo…nez dohori, je vsude teplo. Tech par kousku bordelu stahnu aku vysavacem a je to…ale ja nejsem ani zadny extra fasista na poradek:)

            0 0
            • kamaro  

              No ale je to nanosit, naložit, uklidit, zatopit, vybrat popel, uklidit… Zvýšená prašnost, častější malování… Jednodušší je zateplit co to jde a potom jen cvaknout spínačem, případně na dálku přes internet…

              0 0
              • Smazaný účet  

                No…to malovani mne ted ceka, to je fakt.....predchozi stare kamna na to byly vselijak a po peti letech uz to nei nic moc…ale to je udel starsiho baraku no:D Popel ale vybiram vysavacem jednou za dva tydny;)

                Ta prace okolo..plne souhlasim! Ale mne to bavi:) A kdyz dovezou drevo, je to zaminka koupit becku a pozvat kamose…:)

                0 0
          • Jan D.  

            A ta akumulační nádrž tedy slouží zároveň i k ohřevu vody v řádu? Chápu to správně? Podle čeho se volí objem takové nádrže? Plánujeme opravdu mini dům. Místa navíc tam moc není.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jsou akumulacky jenom na topeni, jsou akumulacky pro prutocky uhrev uzitkove vody a jsou akumulacky s vlozenou nadrzi na TUV. Objem je treba odhadnou a napocitat dle vykonu topidel a predpokladanem provozu a tepelnych ztratach baraku.....

              0 0
            • kamaro  

              Ano, je to velká nádrž, obvykle kolem 600–800l. Na nádrž je přímo napojena podlahovka a třeba zdroj tepla (výměník, tepelné čerpadlo,…). Pro dohřev elektrikou je v nádrži topná spirála. Ohřev vody je řešen prutočně, uvnitř je dlouhá nerezová trubka a než tím vida proteče, tak se ohřeje. Výhodou je, že je uvnitř pořád stejná topná voda (uzavřený okruh) a vodovodem do ní nepřivádíš další kyslík – menší koroze. Tomu nerezovému výměníku to nevadí, bo nerez…

              0 0
              • Jan D.  

                Hm, tak na to náš domeček dimenzovaný není. Budu tedy spíš řešit tu el. podlahovku + nějaký doplněk abych splnil normy. Nebo změním názor na plyn (ale u něj se asi nějakému doplňku taky asi nevyhnu).

                0 0
                • Tom-T45  

                  Nevymýšlej blbosti. Elektrická podlahovka – (dražší komfortnější varianta), nebo přímotopy + krbová kamna+ split klimatizace s možností přitápění. To by se mělo dát namixovat tak, aby to v PENBu vyšlo. Krbovky stejně chceš a klimatizaci v létě opravdu oceníš.

                  Podlahovka buď folie a rohože pod krytinu nebo dráty do betonové vrstvy, podle toho jakou budeš mít skladbu. Vyrábí je např. Fenix Jeseník (www.fenixgroup.cz), kde najdeš i reference na realizace.

                  Náklady na vytápění můžeš případně porovnat tady: https://vytapeni.tzb-info.cz/…gii-tzb-info

                  0 0
                  • kamaro  

                    No toto ale neřeší bohužel to, že když si zatopí v krbovkách tak bude mít přetopený obývák a v ostatních pokojích chladno. A v létě to samé, split jednotkou bude chladit jednu místnost a navíc mu tam bude nepříjemné foukat… Je to taky o komfortu – hluku, proudění vzduchu, teplotě podlahy a pod.

                    0 0
                    • Jan D.  

                      Pro řešení, které navrhuje TOM jsem už v jednu chvíli byl skoro rozhodnutý. Dělají se krbová kamna s nízkým výkonem pro nízkoenergetické domy. Klimatizace by byla ve spodním patře, které z většiny tvoří obývák spojený s kuchyní. Stejně předpokládám, že v létě se bude trávit víc času venku a na terase. Pozemek je naštěstí ze západu zastíněn stromy a leží v nm výšce asi 570 metrů, takže s přehříváním v létě tam takový problém nebude. Dům je natolik malý, že věřím tomu, že když se v krbových kamnech zatopí a nahoře se nechají otevřené dveře, vytopí to horní patro do komfortní teploty. Pomoct pak může případně dotápění podlahovkou.

                      0 0
                      • Tom-T45  

                        Pokud to bude skutečně NED, tzn velmi dobře zaizolovaný, tak v pokoji často stačí pustit počítač s monitorem a už musíš občas otevřít okno, abys přebytečné teplo vyvětral.

                        Ohledně klimy, jen do přízemí bych ji nedával. Buď dvě vnitřní jednotky do přízemí a na chodbu podkroví, nebo, pokud je obývák spojený se schodištěm, jednu jednotku na chodbu podkroví. Dům se tak dá v pohodě vychladit na přijatelnou teplotu. Pár známých to tak má a funguje to. Základem je samozřejmě venkovní stínění a to nejen na západě, ale ideálně do všech oken do kterých svítí slunce.

                        0 0
                        • Jan D.  

                          S venkovním stíněním počítám. Bude to dobře zateplená dřevostavba, takže více či méně NED. S tím počítačem nám to ve firmě také říkali.

                          S tou klímou to dává smysl. Teplý vzduch stoupá nahoru, takže by měla být spíš nahoře. Nějak si ale nedokážu představit, že by byl dům v létě tak zabedněný, že by dávala klimatizace smysl. Děti budou lítat ven a domů (teda pokud nepropadnou kompu či virtuální realitě) a pouštět dovnitř teplý vzduch. To pak ani nemá smysl klímu zapínat, ne?

                          0 0
                          • Tom-T45  

                            Nehledal bych v tom složitosti. Klimu prostě zapneš, když bude potřeba a děcka se za sebou naučí zavírat :-)

                            0 0
                            • Jan D.  

                              Jo, na tom něco bude:)

                              0 0
                            • kamaro  

                              S těma děckama je to problém. Toto mi potvrdil i brácha, když jede klima dopoledne kdy nikdo není doma, tak je to pěkně vychlazené. Potom přijdou děcka, otevřou dveře a nechají je otevřené – toto není klima schopna pojmout.

                              S ohledem na PENB si nejsem jistý že vyjde vytápění na elektriku s krbovými kamny, zvláště když se ještě napíše že bude klimatizace (na elektriku). Klimatizaci bych do PENBu vůbec nezahrnoval.

                              Nejsem přímo z oboru, ale kolega mi říkal, že opět došlo ke zpřísnění podmínek a upozorňoval mě, že by nemusela projít nyní elektrika v kombinaci s kamnama s výměníkem. Čili bez výměníku by neprošla už vůbec. Výměník = nutnost akumulační nádrže. Takže známí čekají jak to vyjde a jsou připraveni ještě na fotovoltaiku na střechu. Chtěli kamna s výměníkem, takže s nádrží počítají. Takže přes léto by ji nahřívali fotovoltaikou. Potom ale není možné mít elektrické podlahové topení, ale vodní…

                              0 0
                              • ELx  

                                Nějak mi uniká souvislost – pasivní dům a klimatizace?

                                0 0
                                • kamaro  

                                  Proč by pasivní dům nemohl mít klimatizaci? Naopak bych řekl že je na ni díky vzduchotechnice dobře připraven, současně se dá využít jako levné tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Je to v podstatě venkovní jednotka a přímý výparník se umístí přímo do vzduchotechnické jednotky. V létě chladí, v zimě přitápí – ale ne jednu místnost ale rovnoměrně celý dům.

                                  V létě chlazení jede z přebytků z fotovoltaiky, které by se jinak vracely do sítě (od ČEZu za to nic nedostaneš).

                                  0 0
                                  • Tom-T45  

                                    Klima přímo do vzduchotechniky nefunguje moc dobře a nevěřím, že by to vyšlo levněji. Lepší je mít klasickou klimu s nástěnnou jednotkou.

                                    0 0
                                  • ELx  

                                    Já tomu rozumím, ale nějak postrádám logiku. Předností pasivního domu by měla být nulová energetická bilance.

                                    Ale tady cpeš kvanta izolací a ještě to musíš chladit?

                                    0 0
                                    • kamaro  

                                      Chladit to nemusíš, v létě se to chová jako každý jiný nový barák, tady není rozdíl mezi pasivem a běžným domem. Když máš dobré zastínění, tak v pasivu nic chladit nemusíš – ale můžeš… My máme pasiv 10 let a chlazení nemáme a to máme dřevostavbu bez přesahů a máme venkovní žaluzie. Ale uvažuji o doplnění fotovoltaiky a jak do toho domu při nějaké první úpravě hrábnu tak doplním i chlazení – i když není až tak potřeba, ale jednalo by se o nějkaé zvýšení komfortu.

                                      0 0
                                • Tom-T45  

                                  Problém NED a pasivů s relativně malou akumulací je jak se zbavit tepla, které vznikne uvnitř domu, např. při vaření nebo provozem domácich spotřebičů. V létě, pokud se sejde pár tropických dnů za sebou a nejde tedy odvětrat ven, je jediným řešením právě klimatizace.

                                  0 0
                                  • andydas  

                                    přesně tak. máme novou dřevostavbu a v létě se nám stejská po starým kamenným baráku, kde jsme v největších vedrech chodili v mikině.

                                    0 0
                              • Tom-T45  

                                Právě proto jsem psal, že do energ. mixu je potřeba dát klimu s možností vytápění, což je v podstatě tepelné čerpadlo a že se tím bude v létě klimatizovat se nemusí zdůrazňovat.

                                0 0
                          • Tom-T45  

                            Jojo, dobře zateplené dřevostavby jsou teď hodně populární.

                            0 0
                • vitan  

                  A co jít cestou tepelného čerpadla s výměníkem? Nibe už umí i chladit, takže částečně místo klimy v létě :)

                  0 0
                  • Tom-T45  

                    Tepelné čerpadlo s výměníkem? Jsem si doteď myslel, že každé tepelné čerpadlo má výměník…

                    Jestli myslíš TČ vzduch/voda, tak to by bylo pro malý nízkoenergetický domek nesmyslně drahé a nikdy by se to nezaplatilo.

                    0 0
          • zdenal8  

            Krbovkama s výměníkem akumulačku nenatopí. To v místnosti s kamnama dřív chcipne horkem.

            Měl jsem ji v projektu taky, ale nakonec sem ji tam nedal.

            0 0
            • kamaro  

              No tak ono bude hodně záležet na tom, jaká kamna zvolí. Třeba u celkového výkonu 12kW se můžeš pohybovat v rozdělení 2kW do vzduchu a 10kW do vody až po 7kW do vzduchu a 5kW do vody. Pokud zvolí tu první možnost, tak 2kW mohou být i málo a náběh možná bude až nepříjemně pomalý, naopak nádrž může přetopit. A může to být i opačně a nádrž nemusí dotopit – ale toto se dá asi snadněji vyřešit otevřením do dalších částí domu.

              Toto by chtělo spočítat a zvolit vhodný výkon a jeho rozdělení.

              0 0
              • Ondraj  

                Přesně takhle to mám. 2 kW přímo a 10 do výměníku. Kamna v obýváku a není přetopený, většinou v zimě takto v kamnech topím celý víkend, kamna se stáložárem a pokud je dobré dřevo, není spotřeba velká a vydrží dlouho, ráno stačí jen znovu přiložit. O víkendu takto často ukládám teplo i do podlahovky, jinak jsou i radiátory. Celý loňský rok jsem jel jen na dřevo a elektrokotel byl vypnutý.

                0 0
                • kamaro  

                  Taky bych šel spíše cestou malého výkonu do vzduchu a většího do nádrže. Teplo se dá poté do ostatních místností dostat normálním topným okruhem.

                  0 0
      • wilda81  

        Máme všude podlahovku napojeno na plynový kotel, plus žebříky v koupelně kvůli ručníkům. K tomu v obýváku krbová kamna bez napojení na cokoliv. V dalším baráku bych to udělal stejně.

        0 0
      • Smazaný účet  

        ideální otázka na cyklistické fórum! :-)

        0 0
        • Jan D.  

          Proč ne?:) Je to v kategorii ostatní offtopic. Tohle fórum je hodně živé, tak proč se ptát jinde, kde mi někdo možná odpoví za týden.

          0 0
      • kofejn  

        Jen s elektřinou neprojdete PENB. Náš barák (98m2 zastavěná, 144m2 užitková plocha) má TZ cca 3kW včetně větrání a stejně budeme mít tepelko od Panasonicu i s ohřevem TUV. Až odejde, tak místo něj třeba pořídím elektokotel nebo už budou ceny čerpadel zase níž. S plynem bychom prošli, ale platili bychom další paušál za plynoměr a přišli bychom o nižší tarif na elektřinu. Plynové kotle mají dost vysoký nejnižší výkon (našel jsem asi 1,8kW), takže buď by cyklovaly, nebo bychom museli dát další bandasku do TM. Škrtnul jsem komín do pasivu, krb i akumulační obestavbu a určitě 80kKč je doma. Tedy půjdou do toho čerpadla.

        Ono vás asi přejde i topení v krbu, jestli máte TZ ke čtyřem kilowatám.

        0 0
        • kamaro  

          Souhlas, jen bych nedával peníze do tepelného čerpadla, ale do fotovoltaiky. Plus do toho zařadit levnou klimatizační jednotku a využívat její schopnosti pracovat jako tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Rozvody vzduchu tam na to mít budete.

          0 0
          • kofejn  

            Ten vybraný Panasonic umí i chladit. Chlazení podlahou vyzkouším. Máme plochou střechu a to čerpadlo je předvídatelnější zdroj. Jestli koupím výměník k rekuperačce, nevím. Rekuperečka ho ovládat umí, ale je to dost peněz navíc.

            0 0
            • Tom-T45  

              Chladit do podlahovky nechceš :-) Výsledkem je studená podlaha nad kterou se vznáší stále stejně teplý vzduch + musí se hlídat rosný bod, aby na podlaze nezačala kondenzovat voda. Ale asi to bude lepší než nic…

              0 0
              • kofejn  

                Bude to „zadarmo“ :D. K stopnímu topení/chlazení jsem se nepřemluvil. Ta podlaha bude studená asi pořád, když topná voda bude mít většinu času kolem 25°C. Ani žebříky v koupelnách nebudou napojené do rozdělovače, budou jen na elektriku. Teď mám na cestě tenhle sušák, tak uvidím jak bude vypadat a fungovat v bytě a případně to koupím i do baráku.

                S rosným budem problém snad nebude, při nejhorším z rekuperačky vyčtu vlhkost o teplotu odtahovaného vzduchu spočítám rosný bod a čerpadlu pošlu setpoint pro teplotu vody +2°C.

                0 0
                • Lada1  

                  podlahovka není chlazení. Neochladí a hlavně neodvede vlhkost z baráku

                  0 0
                  • kofejn  

                    Vlhkost nesníží, to je pravda, ale jako chlazení fungovat bude. A určitě nebude tak rychlá jako klasická klima.

                    0 0
                • Tom-T45  

                  Je to o rozdílu teplot vzduch/podlaha. Jinak to vnímáš, když vzduch má 23° a podlaha 18°C a když má vzduch 28° a podlaha 15°C.

                  S rosným bodem problém bude, ale pokud se počítá s chlazením do podlahy, tak by mělo být součástí systému čidlo, které to dokáže ohlídat + dávají se trubky se speciální nenasákavou izolací.

                  0 0
        • Iv15  

          Přesně tak, za ty všechny peníze, co dáš za krbová kamna, komín, elektrokotel, klimatizační jednotku atd. Pořídit tepelné čerpadlo vzduch/voda a ohřívat s ním i teplou vodu.

          PENB zpracovávám a od září už dům s elektrokotlem a krbovými kamny neprojde. Důležité je totiž i to, jak je ohřívána teplá voda. S malými tepelnými ztrátami je podíl energií na ohřev teplé vody velký a pokud se ohřívá elektricky, tak to určitě nevyjde.

          0 0
          • Jan D.  

            V tom se nedá vyznat. Nebo aspoň já to vůbec nechápu.

            Co by tedy mohlo k elektrokotli a krbovým kamnům být jako doplněk, aby to prošlo?

            0 0
            • kamaro  

              třeba fotovoltaika :-)

              0 0
            • Iv15  

              Třeba solární kolektory na ohřev teplé vody. S dotací od NZÚ to vychází na nějakých 30–40tis.

              0 0
              • kofejn  

                Termické nebo fotovoltaika? Protože u termických bude problém v létě kam s teplem, když už mám boiler natopený.

                0 0
                • kamaro  

                  Není to taková hrůza. Máme 4 kolektory, pravda na JV fasádě. I v létě je maximální teplota v nádrži cca 70 stupňů. Potom se ztráty vyrovnají, každopádně do přetopení je ještě hodně daleko. V zimě to funguje srovnatelně s umístěním na střeše.

                  Ale dnes bych do toho už nešel a šel do fotovoltaiky. S dotací je cena systému na ohřev TUV cca 65 000,–. Navíc to může částečně pokrýt spotřebu elektriky v domě, nebo v létě živit klimatizaci. To s fototermikou­ nemá.

                  0 0
                  • kofejn  

                    JV je fajn. Taky jsem se na to ptal projektanta a ten mi to nedoporučil. Má to u rodičů a v létě se stává, že to musí pustit do topení. Naštěstí je to starý kamenný barák.

                    0 0
                    • kamaro  

                      Záleží na počtu panelů, orientaci (sklon, natočení), velikosti nádrže, spotřebě TUV… My jsme zvolili menší celkový výkon při ne zrovna ideálním natočením, ale máme vyrovnanější zisky v průběhu roku. Od cca dubna do konce října se o teplou vodu nestarám a zvládá to systém, který je schopen díky 600l nádrži překlenou pár dní bez svitu.

                      0 0
                • Iv15  

                  To už mají pořešené a kapalina se jakoby „vypaří“ a k přehřívání by docházet nemělo, navíc se vypne oběhové čerpadlo, které to pohání. Nebo alespoň doma s tím nemáme problém.....

                  0 0
                  • kofejn  

                    Ok.

                    0 0
                  • raschi  

                    Ono je to naopak – při dosažení limitní teploty v zásobníku se vypne oběhové čerpadlo a potom se část kapaliny v systému soláru vypaří a natlačí do expanzky. Po vychladnutí zase zkondenzuje a solár může jet dál.

                    Jinak při projektu nešetřit vodovodními rozvody – na místa pračky a myčky mám dotažený rozvod solárně předehřáté vody (takže se ušetří na elektrickém ohřevu studené vody) a dnes bych si ještě nechal k WC dotáhnout extra trubky na případné budoucí splachování dešťovkou.

                    0 0
                    • kamaro  

                      Tak s dešťovkou se dnes v podstatě už standardně počítá, nějak se ta dešťová voda musí dle zákona zlikvidovat na pozemku stavby. Rozvody dešťovky jsou za pár korun a doplňují se velice obtížně.

                      0 0
                      • zdenal8  

                        Tak ono tu dešťovku celkem v pohodě spotrebuješ na zalévání. A není nutný cpát další prachy do technologií, aby si s tím mohl splachovat. Jo když máš malou zahrádku někde u řadovky, tak asi na to splachování jo. Tam na zahradu moc nepotřebuješ. Ale já třeba mám zahradu přes 800m2, zásoby dešťovky cca 10m3 a v pohodě to spotřebuju jenom na té zahradě. Spíš by se hodila další nádrž :-)

                        0 0
          • Tom-T45  

            Tepelné čerpadlo vzduch/voda je drahé a vyžaduje ideálně teplovodní podlahovku, což oproti přímotopům (které se tu diskutovaly) dál zvyšuje investiční náklady. Tazatel řeší malý domek, předpokládám tedy, že bude mít omezený rozpočet a dát odhadem 350 tis za TČ a teplovodní podlahovku asi úplně nebude chtít.

            Já mám zase zkušenost, že dům s mixem elektřina, krbovky a TČ vzduch/vzduch projde. Jediné nad čím bych se zamyslel je právě ten ohřev TUV, ale to je opět o reálné spotřebě a s tím spojené návratnosti.

            Bohužel spousta technologií se musí instalovat jen proto, aby stavba splnila legislativní požadavky bez jakéhokoli pozitivního dopadu pro uživatele.

            0 0
            • Jan D.  

              No právě. Mě přijde, že bychom si vystačili s elektrikou a krbovkama. TČ nebo klimatizaci tam budu dávat jen proto, aby mi vyšel PENB. Nijak moc zhýčkaní asi nejsme. V paneláku nám většinu topné sezony topí sousedi od začátku října do května. My topení zapínáme výjimečně na noc dětem nebo když dlouho sedím za počítačem. Spíš víc větráme.

              0 0
            • kamaro  

              Podle nedávného zpřísnění podmínek se už asi takto nedostane, žádný systém mu neřeší vhodnější ohřev TUV… píše to uživatel Iv15 o kousek níže…

              EDIT o kousek výše, vlastně na něj reaguješ…

              0 0
              • Jan D.  

                Takže by to mohl vyřešit ten bojler s tepelným čerpadlem? Pak se asi musí zase řešit odvod a přívod vzduchu do toho čerpadla…

                0 0
                • kamaro  

                  To čerpadlo má vzduchovou část venku, do baráku vedou jen dvě trubky. Spíše je problém cena tohoto řešení a je lepší to mít se zásobníkem.

                  U tebe bude větší problém kam dát zásobník (rozměry cca 800×800 na celou výšku místnosti). Pokud jej umístíš, tak kamna s výměníkem a fotovoltaika s ohřevem vody v zásobníku by mohla vyjít cenově lépe.

                  V nedávné době to prošlo i pouze s tou fotovoltaikou bez kamen, ale po zpřísnění to už možná nevyjde, nevím…

                  0 0
                • kofejn  

                  Většina luftboilerů krade teplo z okolního prostoru. V létě fajn, v zimě je to horší. Existují i dělené systémy: https://www.sinclair-solutions.com/…200ira2.html

                  0 0
                  • Tom-T45  

                    Tohle vypadá hodně zajímavě. Pokud by se to dalo zkombinovat s vnitřní jednotkou klimatizace, tak by to bylo perfektní řešení.

                    Standardně si bojler nasává a vyfukuje vzduch z venku, ale tam je nevýhoda požadované místo na instalaci, např. tohle: https://www.dzd.cz/…dlem/aqua-hp#…

                    0 0
            • Excel  

              Napisu to pod tebe. Zkusenost stejna, el. podlaha, klima+krbove kamna by do roku 2022 meli projit. Pokud se bavime o dome 84 m2 s konstrukcemi v NE standardu, tak nejvetsi spotreba u 4 clene rodiny bude ohrev TV. Teplovodni podlahovka s elektrokotlem je imho nejhorsi vec po plynu, nejaky kombinace s kamny s vymenikem taky zbytecna komplikace. Nejlepsi bude el podlaha-topny kabely, kamna s regul. vykonem od 2 kw,protoze je do baraku vetsinou chces a klima kterou taky stejne clovek poridi do centralniho prostoru. Jinak pokud vim, tak prerusenej topnej kabel elektrikar dovede najit na centimetry a existuje opravna sada, ale nezazil jsem, ze by se to samo vysralo. Ja bych jeste prihodil bojler s TC a usetreny prachy vrazil do ext. zastineni, pripadne do rekuperace, ne z hlediska uspor, ale komfortu, lidi nevetraj a u zatesnenejch novostaveb dejchaj sracky a myslim, ze od 2022 to bude nutnost…asi.

              0 0
              • Jan D.  

                Jojo, nakonec to asi udělám, jak píšeš ty a Tom. Přijde mi to nejméně komplikované s nízkou vstupní investicí. Snad to projde. V úterý mám schůzku s firmou, kde to dořešíme.

                S ext. zastíněním počítám a s rekuperací ne. Budeme větrat.

                Co za bojler s TC bys doporučil?

                0 0
      • Jan D.  

        Chlapi, děkuji všem za reakce. Mám teď o čem přemýšlet. Byl jsem rád, že jsem to stíhal číst, natož reagovat.

        0 0
      • Jan D.  

        Ještě bych se chtěl zeptat. Když už bychom se rozhodli pro podlahové topení, co doporučujete: Anhydrit vs. beton?

        0 0
        • kofejn  

          V bytě jsem dával anhydrit, protože jsem při rekonstrukci honil každý centimetr. Do baráku půjde asi znovu anhydrit, protože nebudu muset dělat dilatační spáry mezi obývákem a kuchyní. Nevýhodou anhydritu je delší vysychání a čeká se dýl na pokládky podlahy.

          0 0
          • Jan D.  

            A co do koupelny? Anhydrit a voda moc nejdou dohromady, ne?

            0 0
            • kofejn  

              Máme ho v koupelně od roku 2006 nebo 2007 a nic se neděje. Není tam tady sprcháč, jen vana.

              0 0
            • Smazaný účet  

              Anhydrit tvrdne v pritomnosti vody…pokud bys mel.ovavy po dlazbu, tak mizes provest hydroizolacni nater a na to az dlazbu…

              0 0
        • wilda81  

          Tohle je na dlouhé povídání. Měl jsem beton, teď mám anhydrit a nevím jestli bych dal anhydrit znovu. Záleželo by spíš kam, kdy, co na to přijde a kolik bych měl času na následující kroky…

          0 0
    • Lada1  

      Já bych do baráku chtěl severoamerický systém – rozvod ventilací do každé místnosti a centrální jednotku topení/klima s přisáváním/od­vodem vzduchu z venku. Možnost centrální regulace vlhkosti, teplo/chlad během 20minut, libovolné umístění nábytku(žádné radiátory, či trubky/kabely v podlaze omezující rozestavení nábytku či použití koberců), sběr prachu/pylu ze vzduchu z celého domu ze vzduchu do filtru.

      Nevýhoda je, že ventilace asi nejde dobře roztahat po typicky českém cihlovém domě

      0 0
      • kofejn  

        Jde to, ale problém je s hlukem. Vzduch má malou tepelnou kapacitu a tak se musí protočit velké množství.

        0 0
        • Lada1  

          slyšet to je pouze uprostřed noci, když se na to člověk hodně zaměří. Takže ne, hluk rozhodně není problém

          0 0
          • wilda81  

            To zálěží jaké má kdo ucho. Mě třeba podobné věci právě v noci vadí.

            0 0
            • kandik psi zub  

              a pobyls nekdy v takovym baraku? realne to poznas, az kdyz to vypnes. Pokud je to kvalitne navrzeny, nemas sanci to poznat.

              Za sebe, do levnyho malyho domku krbovou vlozku a rizeny jednoduchy vetrani/rekuperak. Na tuv elektrokotlik. zadny podlahovky apod. Povrchy tak aby nestudily, ani v lete ani v zime. Malej barak slusne zaizolovanej vytopis v zime pomalu i pustenym pocitacem :)

              0 0
              • wilda81  

                Hele vadí mi prostě nějaké frekvence. Neříkám, že zrovna tento konkrétní případ, ale nejrůznější větráky (venkovní tepelná čerpadla, rozvody vzduchu apod.) mám celkem vypozorovane. Nesnesu třeba když mi v ložnici vydává zvuky trafo nabíječky, budiku apod. nebo když jsem na půdě měl svého času větrák, protože jsem hledal řešení kondenzace vlhkosti. Nikdo jiný to v domě nevnímal. Proto píšu, že záleží na uchu jednotlivce a co mu vadí…

                0 0
        • kamaro  

          Nesmí se tím řešit velké výkony. Je omezená max. teplota vzduchu (tuším max. 45 stupňů) i jeho množství (hluk, proudění). Z hlediska potřeby tepla to je schopno pokrýt pasivní dům, v NED už jsou objemy vzduchu tak velké, že to začíná být nepříjemné.

          Spíše se doporučuje řešit vzduchotechnikou jen větrání, případně chlazení (malým trvalým výkonem) a vytápění jiným systémem (třeba podlahovkou).

          0 0
          • Lada1  

            v Severní Americe se tím vytápějí i velké domy na severu USA a Kanady, kde jsou velké mrazy. A ty domy tam rozhodně nejsou nízkoenergetické. V těch domech stačí dvě hodiny netopit a je tam zima nebo v létě klimatizovat a je tam vedro a 90% vlhkost

            0 0
            • kamaro  

              Jo, ale když to spustíš tak to musí být jako v letadle… My se tady bavíme o vzduchotechnice u které nepoznáš jestli běží nebo ne. Jde to teda poznat, když hřbet ruky dáš těsně nad výustku, jinak to poznat nejde.

              0 0
              • Lada1  

                hluk viz výše

                0 0
                • kamaro  

                  V tom případě ty domy musí mít tak malou akumulaci, že to snad ani není vhodné…

                  0 0
                  • Lada1  

                    podle mě nulovou. Dřevostavbový sendvič ( „překližka“ – vata – sádrokarton ) má minimální tepelnou kapacitu a vodu taky do sebe skoro vůbec nenatáhne

                    0 0
      • Tom-T45  

        Tohle dělá např. česká firma ATREA https://www.atrea.cz/cz/systemy-d3#tab2 – Teplovzdušné vytápění. Ale má to samozřejmě i své nevýhody.

        0 0
        • Iv15  

          Jj, Atrea to dělá. Ale pocit tepla a tepelná pohoda je úplně jiná když máš teplou podlahu a zdi a od nich se ohřívá vzduch v místnosti, než když do místnosti přivádíš teplý vzduch a od něj se teprve ohřívají podlahy a zdi. Můžeš mít v těch místnostech klidně o 2–3°C nižší teplotu a přesto ti bude připadat, že tam je příjemně.

          0 0
      • kamaro  

        Tak to je dům s centrální vzduchotechnikou. Dá se to dostat i do cihlového domu, jen je potřeba to vědět už ve fázi projektu, protože ty vzduchotechnické věci zabírají prostor – velký průměr potrubí a pod. Do hotového se to už dodělává špatně.

        0 0
    • Charles2k  

      Aktuálně většinu tepla v baráku využívám od nejrůznějších zařízení na těžbu virtuálních měn. Jen se musí použít ta zařízení, co mají tiché ventilátory (což není úplně jednoduché vyladit). Hlučnější třeba jen do dílny atp. Na krásu to moc není, ale za posledních 8 let se mi setsakra vyplatilo. I když třeba bylo období, kdy výnosnost nebyla vysoká, tak náklady na elektřinu to skoro vždy poplatilo (přímotop sazba a levný dodavatel silové elektřiny).

      Ještě snad jeden problém – v létě je příliš odpadního tepla, které se nevyužije – to pak některé starší zařízení prodám, nebo prostě vypnu.

      Teď chci ještě zapojit na dohřívání skleníku a možná někdy výhledově i nějaká větší venkovní vířivka.

      0 0
      • cambel  

        Tak ses nám pochlubil. Teď popiš ještě jak reguluješ teplotu v místnostech. To přenášíš ty bedny z jedné místnosti do druhé a těžíš střídavě ether a bitcoin, jeden na grafikách a druhý na mineru? A teď vážně. Kdysi jsem to takto řešil taky, ale je to něco otřesného, pořád řešit kam to přenášet a přizpůsobovat se teplotě venku a uvnitř, je to prakticky neregulovatelné, většinou je odpadního tepla příliš mnoho, když chceš tedy pořádně těžit. A potom samozřejmě ten hluk z větráků, protože mašinky musíš dost chladit. Dle mého názoru je to nesmysl, těžit jedině v místnostech kde člověk netráví mnoho času a nejlépe z cizí elektřiny, jak dělal slavný poslanec za Piráty. Ten měl v bytě v Práglu takovou zimu, že si chudák musel přitápět těžební stanicí :-D

        0 0
        • Charles2k  

          Zabývám se tím dlouho a jsou na to různé metody. Dovážím/dodávám mnoho let těžební zařízení i větším investorům, takže mám možnost poměrně velkého výběru co a kde použít. Samozřejmě, jak jsem psal, na krásu to není, ta regulace není ideální. V pracovních místnostech ale ok, v ložnici to není, resp, jen třeba něco menšího, co nejede v době spánku.

          Znám i řadu lidí, kteří tím řeší dohřívání zmiňovaného skleníku, bazénu atp. Šikovnější mají zapojeno i na centrální ohřev vody. Firmy pak třeba na průmyslové sušení atp. Určitě je lepšíse snažit z podobných zařízení odpadní teplo využít, než jen pouštět ven…

          Ten zmiňovaný pirát byl spíše z kategorie „dětské hry“, to bylo zcela zanedbatelné.

          0 0
          • cambel  

            Tak to je jiná. Ty tím žiješ a je to Tvoje živobytí. Já to řešil jako koníček, který vydělával, ale stalo se mi to později noční můrou, protože jsem neřešil po nějaké době nic jiného než jak to sledovat, kam s teplem, jak se zbavit hluku, jak a kde výhodně prodat a jestli vůbec v danou chvíli prodávat a raději nečekat. V určitou chvíli jsem se tomu věnoval víc než rodině a práci a začala se z toho stávat závislost. Ještě zavčasu jsem to ukončil, počítače dal dětem a některé prodal. Coiny jsem některé prodal a něco nechal, rozhodně jsem neprodělal. Ale když se podívám zpětně, tak jsem rád, že jsem se na to vykašlal. Dnes to na rychlé a bezproblémové zbohatnutí není. Ale doposud jsem fanda kryptoměn a myslím, že mají smysl.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Kolega ve francii v byte s mizernou izolaci a topenim primotopama tezil nekolik let a mel teplo a jwste neco vydelal ..takze to jde a neni to az takova darda, zalezi kolik tepla potrebujes…

            0 0
    • doubleingram  

      Nekdo plz referenci na dobry servis plyn. kotle, idealne Praha 4? Jikotherm plno do zacatku prosince.

      Diky

      0 0
    • roman 3D  

      není nic víc než dobrá rada:-)

      https://www.seznamzpravy.cz/…tupnu-210337#…

      0 0
      • Janes  

        Už máš napojený trubky na Polsko?

        0 0
        • roman 3D  

          novej kotel na plyn nebo krbové vytápění, mám levný dřevo a mám ho min. na dvě zimy, jsem připraven:-))

          0 0
      • kandik psi zub  

        Ale vzdyt je to pravda.

        1 1
        • roman 3D  

          paráda sedět nabalenej v zimě v obejváku v 18 stupních

          0 0
          • Ondraj  

            Manželka a dcery mi poděkují.

            1 0
          • kandik psi zub  

            Zkus to a prestanes placat kraviny

            1 1
            • roman 3D  

              proč, 22 ke akorát, navíc přírodní teplíčko z krbu nemá chybu, sedět doma v 18 stupněch rád přenechám jinému druhu:-)

              0 0
              • Prazak0  

                Tak kdo má dostatek dřeva, tak proč ne 22 st. Ale pro topení ve velkém, firmy, veřejné prostory atd., tak tam chce šetřit. Mnohde nejde jinak než plynem. Velké kotelny se na pevná paliva tak snadno nepředělají.

                Před lety jsem byl kohosi navštívit, důchodce, seděl doma ve svetru a teplákách, v místnosti dle teploměru 17st, pocitově mi to přišlo méně. Žádná krize, jen prostě malý důchod a šetřil. Trošku nechápu vládu, proč ta masivní podpora lidem. To jako na topení má každý nárok – bez placení? Lidi je třeba učit šetřit. Nebo pevná paliva, dřív bývalo běžné, že lidi v důchodu různě sbírali dříví.

                0 0
                • liborg1982  

                  Přesně, důchodce z paneláků nahnat do lesa sbírat dřevo.

                  1 0
                  • Nitroglycerin  

                    jj, můžou ho nosit nám, co máme krb a krásně se při tom sběru zahřejí:-)

                    2 0
                  • Prazak0  

                    Tak v panelákách se dosud nejvíc plýtvalo teplem. Ale i lidi, co si zavřeli všechna tělesa, tak zimu v bytě neměli. Prostupy tepla od sousedů, minimum venkovních stěn, velkokapacitní domy jsou z hlediska vytápění výhodné. Navíc placení za teplo nemotivovalo nijak k šetření, kdo si zavřel kohoutky, tak platil jen o trochu méně.

                    Nechci rozebírat, když nějaký důchodce obývá velký byt, to není nic neobvyklého. Ovdoví nebo se odstěhují děti, byt nevymění za menší. Řešení je výměna bytu nebo vzít nájemníka do jednoho pokoje ap.

                    Pokud důchodce bydlí sám/a v domku nebo v bytě v rodinném domku, tj. je tam i další byt, tak tu možnost je. Nemusí hned sbírat dřevo venku, i když ani v Praze by to nebyl problém. Nejdřív stačí začít pálit ze zahrady např. prořezané větve, ne to házet to bio odpadu. Dřevo i v té Praze je stále dosti levnější oproti jiným palivům.

                    0 0
                    • liborg1982  
                      1. Dřevo (kupované) není úplně levné palivo
                      2. To co nařežu čerstvé dnes, mi stejně v této zimě moc nepomůže.
                      0 0
                      • Prazak0  

                        Ano, při několikanásobném zdražení plynu a elektřiny je i dřevo dražší. A koupit si ho hotové, naštípané, tak trošku to stojí, ale i před tím, než začli Rusové uměle zdražovat cenu plynu, tak to dřevo bylo několikrát levnější – to nařezané na nějakých 33 cm.

                        Prodává se s určitou vlhkostí. Sušší je dražší. Ale venku není problém vidět, jak si lidi i v Praze dělají ohníček. Letos v létě docela dost prší, nejen dnes. To dřevo venku různě leží pod stromy. Není nijak sušené a hoří dobře. Nepopírám, že suché by mělo vyšší výhřevnost, zvlášť pokud se ta výhřevnost bere na kilogram paliva a tam je nevyschlá voda. Tady se bavíme o situace, kdy nebude čím topit, bude nedostatek a já tvrdím, že každé další možné palivo je dobré.

                        0 0
          • Prazak0  

            bolševik nás učil na přetopený místnosti. Na sídlištích se za totality topilo na 26, 27 stupňů. To je ruský styl, na to si kdosi stěžoval ještě za cara, moc tam přetápěli. Pak přišli bolševici a zavedly ruský manýry u nás. Za první republiky se topívalo na nějakých 18–20 stupňů běžně. Není cílem topit, aby člověk doma chodil jen v prádle, nemyslím dlouhé spodky ani dlouhá spodní trika, spíš v trenkách a tílku. V práci kvůli kolegům v zimě tak 25 stupňů, jinde mívají i víc – a k tomu někteří nosí svetr. Pak takový kolega je každou chvíli nastydlý, nedává mi to smysl. Nebo v létě chladit na 22 st. a v zimě topit na 26 st.? Tak si lidi vezmou svetr nebo mikinu, když bude těch 18.

            0 0
            • Japhy  

              V pořádku, zařiď si to podle svého. Taky jsem radši za studenější odchov, jen estrogenové hříčky přírody mi do toho doma hází vidle.

              Ale odkud se bere ta potřeba krafat do vytápění ostatním? Co ti je vůbec do toho jak si kdo chce doma topit? Nech to na jeho uvážení a peněžence.

              1 0
              • Prazak0  

                Tak je mi do toho. Toho plynu tu je omezeně, stát tu dotuje ceny paliv, takže mi do toho opravdu je hodně. Není mi nic do toho, jak si někdo doma topí čistě za své, pokud mu nekouří komín, nespotřebovává nedostatkové palivo. Vem to místně, někdo si chce koupit kolo za 25 tisíc a uslyší tu spoustu rad, jak to je málo. Tohle je věc, do které nikomu nic není, jestli někdo utratí 10 tísc v supermarketu nebo 100 tisíc, jeho věc, jeho peníze.

                Stejně tak by mi bylo, pokud by byl nedostatek potravin a příděly, pak pokud by tu bylo nějaké zbytečné plýtvání, tak se vyjádřím. Jinak já se tu pouze vyjadřuji, to snad smím? Píšu navíc obecně, neobcházím sousedy a neradím jim, na kolik mají topit.Je rozdíl vnucovat konkrétnímu jednotlivci něco proti jeho vůli. Tady i když oslovím někoho jednotlivě, tak navzájem jsme anonymové, není to manipulace, jen prezentuji svůj názor. Nekontroluji, jak ten člověk v realitě bude topit.

                1 0
                • roman 3D  

                  Nekontroluji, jak ten člověk v realitě bude topit.

                  bys rád kontroloval, ale není na to zákon piráte:-)))

                  0 1
                  • Prazak0  

                    nejsem volič pirátů. Vadí mi sousedi, co spalují, dříve např. pneumatiky a různý další odpad. Jeden komunista, v práci ředitel odboru v podniku zahraničního obchodu, tak chodíval na skládu, domů vozil na trakaři staré pneumatiky a různé trámy ap. Dřevo by mi nevadilo, guma ano. Dnes na to zákon je. Stejně jako pamatuji souseda, jinde, na chatě, který zas hubil krtka, že do země nalil naftu. Tehdy se pilo ze studní, voda tam ještě nebyla zavedená.

                    Pokud jde o dotované ceny, tak mi to skutečně vadí. Bohužel se mohu tak vyjádřit a to je vše.Nechce se mi platit vysoké daně na něčí přetápění. Kdo na to nemá, ať topí méně. Nebo babka v důchodu, může jít do lesa sbírat dříví ap. U televize si může hodit přes nohy deku. Já zažil neplatičku ve svém bytě. Bohužel jsem ji nemohl vyhodit, zůstali mi dlužní přes 100 tisicí. Baba si topila na 26st., i jinak utrácela, měla exekuci, což jsem zjistil až později. Vadí mi i u státu, i když nezvýší hned daně, tak tu poroste státní dluh. Pokud přežívají na ulici venku bezdomovci, obvykle to jsou spíš starší lidi, tak proč by někdo nemohl doma topit na 16st.? Protopí třetinu, než kdyby topil na 23 st. Proč ve státních institucích se přetápí? Nemůžou lidi do práce si vzít svetr? Když si někdo topí dřevem ze své zahrady nebo kusu lesa, co vlastní, tak do toho mi fakt nic není. Pokud tu stát něco dotuje, nebo plynu je nedostatek, tak mi do toho dosti je.

                    0 1
                    • roman 3D  

                      a jsme doma, jestli nejsi pirát tak se chováš jako pirát:-), pokud máš podezření na něco nekalého tak to máš jako spořádaný občan nahlásit

                      0 1
                      • Prazak0  

                        já celkem nestojím o tvoje kádrování. Ty kecy znám, za bolševiků šlo těžko udat bolševika, že pálí gumy, to bylo typicky ruský barbarství, on to jen dělal v malém. Stejně jako se tehdy vyvážel odpad do lesa na černé skládky.

                        Řeč tu byla o topení, nedostatku paliv a jejich plýtvání. Tvrdím, že pokud je paliv nedostatek, jsou dotovaná a není možnost topit jinak, tak mi do věcí je docela dost. Ne každý má šanci si změnit způsob vytápění.

                        1 0
                    • Janes  

                      S bábou bych byl rychle hotovej, na radiátorech bych vyměnil stávající termohlavice za hlavice s vnitřní regulací (tzv. vězeňské). Přednastavil bych je na nejnižší, zákonem určenou, teplotu a nazdar bazar.

                      0 0
                      • Janes  

                        Pokud by to někoho zajímalo… https://www.topenilevne.cz/…ice-b-p2904/

                        Jako správce budov jsem tento typ hlavic nechával instalovat do společných prostor, jako chodby, sušárny, prádelny a různé sklady v domech. Pro tyto prostory je dle vyhlášky přípustná teplota, na kterou se to nastaví, a hotovo. Doporučuju si projít tyhle prostory a zjistit si, na kolik se tam přetápí. V panelácích se tím dá dost ušetřit. Eliminují se tím např. chytráci, co bydlí nad vytápěnými společnými prostorami, kteří si z toho dělají „podlahové topení“.

                        1 1
                        • zdenal8  

                          Jj. Takovýho chytráka jsme měli v bytovce taky. Pak moje manželka na schůzi navrhla ten radiátor v kočárkárně odpojit, překvapivě byli všichni pro. Ten chytrák zrovna na schůzi nebyl :-)

                          0 0
                • Japhy  

                  Máme zastupitelskou demokracii. Pokud zvolení zástupci usoudí, že je potřeba přídělový systém, že je potřeba osvětová kampaň, že je potřeba znovuzřídit institut PS VB nebo domovních důvěrníků, nechť tak učiní. Ovšem tahle sousedská moudra co by kdo měl a neměl konat, to už jsme tu jednou měli a stačilo.

                  Není nad to když společnost civilizovaně funguje pokud možno na dobrovolné bázi. Když se Londýn za války potýkal s nedostatkem vody, která byla mj. potřeba pro hašení požárů po bombardování, vláda požádala občany, aby si nenapouštěli vany víc než xy palci vody. A do následujícího dne byly v železářství vykoupeny skládací metry.

                  0 0
                  • Nitroglycerin  

                    Přesně tuhle historku z války mi kdysi vyprávěl děda. Byla jiná doba, jiné uvědomění lidí.

                    Dneska je většina lidí rozežraných (zdaleka nemyslím jen jídlo) a běda, když jim někdo sáhne na pohodlí a „práva“. V dnešní době se ale obávám, že apel na snížení teploty vytápění o nějaký stupeň nebude vyslyšen. Jedinou možnou regulací je cena bez dalších plošných dotací a jen v opravdu odůvodněných případech nějaká forma dávky a podpory.

                    1 0
                    • Prazak0  

                      To bych mohl podepsat. Já to už psal, lidi dnes nejsou uvědomělí, z toho díky bolševismu se stalo sprosté slovo.

                      Ano, lidí mají „právo“ na blahobyt, superlevné potraviny, v zimě na přetopené byty, kanceláře a plavecké bazény atd. Já zas tvrdím ,že potraviny i přes výrazné zdražení stále stojí méně jak za bolševiků a jsou kvalitou jinde. Doma si topím fakt málo a to cíleně. Zbytečné plýtvání nemám rád z více důvodů.

                      0 0
                      • Nitroglycerin  

                        I přes zdražování v posledních letech se pořád většina z nás má jak prase v žitě. Diskuse na poměrně drahými biky/kytarami/zbra­němi/noži/sekač­kami, které si kupujeme nebo hodláme pořídit, jsou toho celkem důkazem.

                        V RD si topíme na 21 °C, je to tak pro nás vyhovující, v ložnici máme trochu stažené radiátory, tam bude tak o 1–2 stupně méně. Když je venku hnusně, tak spíš pro náladu a příjemný pocit přidáme krb, pak je v obýváku třeba i 25 ale to se už nedá dýchat a snažím se to vyhnat do zbytku baráku.

                        1 0
                        • Prazak0  

                          Ano, nikomu nevyčítám, že si pořídí třeba drahé kolo, drahý počítač nebo mobil. Třeba kolega si koupil mobil, starý mu funguje, pořídil si nový. Stál přes 20 tisíc a on zas tak velký plat nemá. Rád si dopřeje, rád utrácí. Je to v pořádku, jen takoví lidé nemusí reptat, že se nyní mají o trochu hůře. Já bych mohl reptat daleko více, celoživotní úspory, protože důchod je na hodně skromné žití, životní úroveň poklesne každému. A najednou ty peníze ztrácení hodnotu. Zas jsem rád, že válka fyzicky u nás není, je dostatek jídla, topení nějaké bude, asi ne na těch 25st a více. Pokud jde o to jen tu zimu nějak přečkat, nekoukat na velké pohodlí, tak na to stačí opravdu málo. V práci v týdnu bývat déle, pak mít ten večer kratší. Pojíst, trošku si zasportovat, jít spát, na to velké teplo být nemusí. Využít toho, že pracovní doba není fixní. Víc si zatopit jen některé dny, v týdnu méně, ale třeba o víkendu si zatopit více. Na spaní stačí velmi málo, ale ne každý má ložnici jen ke spaní.

                          Tady jde navíc o to, že příští zimu by to mělo být lepší, pak zas lepší. Rusko na dlouhou válku nemá kapacity, mezitím se najdou další zdroje tepla, dřív se plynem vůbec netopilo. Dnes už není moc českého uhlí, ale jsou další možnosti, navíc budovy jde zateplovat a možností je hodně.

                          1 1
                  • kandik psi zub  

                    A to je presne to co dneska uz nefunguje. Naprosto konkretni priklad: predlonsky jarni sucha ( nebo kdy to bylo) pres prosebnou kampan, pres zakazy lidi vyzdimali u nas na malomeste mistni vodosit natolik, ze se zavzdusnila a posrjaly se cerpadla. Mohli za to zejmena luftaci ktery si z prazskejch panelaku prijeli smocit zadky do bazenku, zalejt anglicak a v nedeli vecer vypadnout. A my mistni jsme nasledne v pondeli uz neosprchovali a smrdeli az do ctvrtka…

                    0 0
                    • Japhy  

                      Příčina proč se lidi chovají jak retardi je podle mne vcelku zřejmá. Jestliže se stát chová ke svým občanům dlouhé desítky let jak k nesvéprávným jedincům, o které je potřeba se starat a vodit za ručičku, je jen otázkou času kdy se těmi retardy opravdu stanou. Stát se o nás má postarat, sociální jistoty pro fšecky vobyčejný lidi, za Kobliháře jsme se měli líp, šak to z těch plakátů známe. Žádný krev pot a slzy.

                      0 0
                      • K2  

                        V USA mají jinou mentalitu, stát si vezme nízké daně na provoz a občane, starej se sám!

                        Problém je, když si lidi nenaspoří na zdravotnictví nebo stáří – z mého pohledu vypadají spokojeně

                        0 0
                  • Prazak0  

                    Demokracie a válečný stav, to je trošku problém. Za války běžně bývá přídělový systém a další omezení. Ty věci jako takové znamenají omezení osobních svobod. Demokracie je hlavně o tom, že si lidi zvolí vládu. Nakonec i nařízení kolem Covidu nebyla o svobodě, kdo chce, bude nosit roušku, kdo nechce, nebude. Tak to nebylo.

                    Bohužel, lidi nejsou po bolševicku řečeno „uvědomělí“. Velká část lidí dobrovolně nešetří. I v létě za velkých veder si musí umýt ruce dosti teplou vodou, na wc v práci nechají vodu protékat, stačí zkontrolovat a znovu zmáčknout knoflík splachování, prostě neodejít, když vidím, že to protéká a stačí fakt málo. Lidi jsou hodně snaživí leda ve smyslu, když někde něco je ve slevě, nebo vůbec něco je, co nebylo, tak umí vystát frontu ap. V Německu myslím omezují teplou vodu na nějaké denní hodiny, budou snižovat teplotu vytápění atd. Myslet si, že lidi u nás to budou dělat dobrovolně, tak možná nějakých 15% ano. Já si nyní v práci myji ze zásady jen ve studené vodě. Z pohledu milionů lidí bezvýznamné, ale jde právě o to, kolik lidí se tak samo chová. Bohužel většina lidí musí mít ty zákazy, nařízení. Čekat odpovědné chování, že by lidi sami od sebe, v naší zemi to moc nejde. A my ve válce jsme, zatím u nás nepadají střely, granáty atd. V hybridní válce jsme už dávno, ty Vrbětice to bylo i něco, co se nás týkalo fyzicky. A válku na východě pomáháme financovat, stojí nás to plno peněz. Nejen zbraně, ale i další pomoc. Takže já nebudu reptat na nějaký válečný režim, je mi jasné, že životní úroveň jde dolů, ani to nemusí Kalousek vyhlašovat.

                    0 0
                    • tomfree  

                      Nevím,teda co máš s tím bolševikem, ale my i za bolševika šetřili,ono to palivo se taky muselo něčím zaplatit,pak ho musel někdo složit do sklepa,topit,od­nášet popel,čistit atd. takže pokud jsi nechtěl být topičem,tak jsi musel přemýšlet,to nestačilo vzít mobil a v apce namačkat týdenní režim.

                      1 0
                      • Prazak0  

                        Tak v příspěvku výše jsem bolševiko pouze vytkl, že termín uvědomělý znehodnotil svojí ideologií. Míněno to, že někdo vědomě sám od sebe něco dělá, třeba nepálí gumu v kotli, aby nekazil ovzduší kolem, nenechá téci vodu, neplýtvá teplou vodou atd. Dost lidí třeba třídí odpad, tak to jsem mínil tím uvědomělý. Že to nedělá kvůli biči nad sebou, ale z vlastního přesvědčení.

                        Já tu dobu pamatuji, na sídlištích velmi přetopíno, lidi v domcích to mívali jinak. Nebo lidi ve starých domech, co tam měli byty, naví obvykle hodně vysoké stropy. Malinký příděl uhlí, různě uplácet „uhlíře“ co rozváželi uhlí, okrádalo se na váze atd.

                        0 0
          • jIrI___  

            Takový ta domácí pohoda při 18°C musí být bezkonkurenční, to bych se popravdě ani netěšil z práce domů :D

            0 1
            • K2  

              To by ti nepřišlo, v práci by jsi měl taky 18 C …:-)

              2 0
            • Prazak0  

              problém je v tom, že lidi jsou zvyklí na moc. Kde v práci dosud měli 25st a více, někde i 28stm tak budou dosti trpět, až tam bude v reálu třeba těch 19–20 st, Já to zažil za bolševika. V jednom podniku pracoval, nad kotelnou, hřál tam počítač, tehdy docela velký, bez klimatizace. V místnosti 29 st. přes stále otevřená okna. Pak přišel do firmy, kde v dubnu už netopili, měli tam naftová kamna a na rozdíl od jinde se tam nějak šetřilo. Starý dům detašované pracoviště. Bylo tam nějakých 19 st. Rychlý přechod od 10 st níže je velmi nepříjemný. Kde třeba v práci měli dosud 21,5 st, tak snížení na 18,5st je sice nepříjemné, ale lidi si zvyknou daleko rychleji. Jinak ten velký teplotní skok jsem tehdy nijak neodmarodil, jen to bylo dosti nepříjemné.

              0 0
      • mira13  

        Těch 18 za mě jak kdy a jak kde, při troše pohybu v pohodě, při práci u PC už spíš málo. Ale 20 je pro mě už bez problému i na dlouhodobý sezení. Ale na spaní klidně míň, v zimě mám v ložnici 15–17 a spí se parádně.

        0 0
        • liborg1982  

          V ložnici 15–17 je na spaní super, ale na „večerní aktivity“ to moc není. Mi by to tedy nevadilo, ale je potřeba i spoluhráčka :-)

          0 0
          • Prazak0  

            Tak při určitých činnostech se zas člověk zahřeje, že.

            0 0
            • liborg1982  

              Jestli máš ženu, která v 15–17stupnich na sebe oblékne nějaké hezké prádélko, tak se máš fajn. Nemám takové štěstí. Můj problém.

              0 0
          • Japhy  

            Nemít krbovky tak se snad ani důstojně nevyzmítám. Teplé vlněné ponožky a opatrné pohyby pod peřinou aby neutikalo drahocenné teplo, na to me neužije. Bohužel jsou ženy zplozenci pekla a stýská se jim po domově. :-D

            2 1
        • Prazak0  

          Tak při malém pohybu, třeba mytí nádobí, tak v pohodě stačí i 16–17 st, Na dlouhé sezení 18 st to není pro člověka, který je zvyklý dosud mít daleko více. Ale jde to vzít ještě jinak. Přes den je člověk v práci, já kdysi před hodně lety nevypínal topení, bez pořádné regulace, takže v pokoji klidně 23st. To topení jde zcela vypnout, je-li na plyn, tak nechat pustit třeba hodinu před návratem domů. I v špatně zateplené budově se to vyhřeje z 16 třeba na 17 stupňů plu efekt sálajícího radiátoru. V tom už sedět jde, když člově nejdříve třeba povečeří, nemusí řešit, že v poji je méně. Až do poje vejde aby tam pobýval, může tam být nějakých 18 st. Je-li to málo, tak jde topit i na víc, 19 nebo i 20st. A před spaním to topení včas ztlumit či vypnout. Při usínání v pokoji třeba 19 st, ráno 17. Takžek špičkově se topí vlastně na 20, z hlediska dlouhodobého denního průměru ta teplota je ovšem nižší. Ale jde to i jinak, kdo je zvyklý koukat na tv, tak dřív prodávali jakési deky – pytle na nohy. Pamatuji to před lety, nevím jestli dvacet let zpět. Na sezení u počítače je třeba 18 málo, ale na sezení-ležení v křesle, tak když se člověk takhle nabalí, tak kupodivu to jde. Je to víc o pohodlí. Jenže jiným jde o holý život, zdraví ve smyslu, že někomu chybí tři končetiny, další přijde jen o ruku či jednu nohu nebo jen pár prstů. Proti tomu strávit zimu v menším pohodlí je bagatelní problém.

          0 0
          • roman 3D  

            Gréta hadr:-)

            0 0
            • Prazak0  

              Víš, mě nějakej blbeček, co volí nebo přímo je členem SPD nezajímá. Jsi sice takové hovádko, ale znamenáš pro mě asi jako hovno u cesty. Za jinou reakci mi nestojíš.

              2 0
              • roman 3D  

                yes zelený piráte:-)

                0 0
              • roman 3D  

                tak největšího vlastence jsem volil, členem nejsem a poslouchám i Ortel, a co ty, čí seš ty politickej synek:-)))

                0 2
      • Tencovozikmin  

        Petry a cirkulu do kazde rodiny.

        1 0
      • roman 3D  

        Fiala je spokojený https://www.novinky.cz/…ent-40403955

        0 0
        • Janes  

          Myslíš pana prof. PhDr. Petra Fialu, Ph.D., LL.M. ?

          https://www.ods.cz/…l/petr-fiala

          0 0
        • jIrI___  

          Mi čím dál více připadá, že pan Fiala žije úplně někde mimo v nějakém paralelním světě a absolutně není schopen vidět realitu a předvídat možné dopady pro obyvatele ČR. Ale co, lidi to tak chtěli, tak to mají.

          0 0
          • Janes  

            Vlastně mě ten Tvůj názor těší, být to opačně, dostanu strach.

            1 0
          • kesu  

            kup si přímotop, maj to v každým obchodě s elektrem…

            0 0
            • jIrI___  

              Jo, už dělám průzkum trhu, dokud je ještě z čeho vybírat. Pro mě překvapivě ani ty výkonnější olejové radiátory nejsou nějak extra drahé. Ještě to musím trochu hlouběji propočítat z pohledu spotřeby el. energie.

              0 0
              • kesu  

                To vůbec není špatná volba, někam jsem to koupil a vedle levnýho přímotopu nemám obavu nechat to bez dozoru.

                Ale víš co, kup si klimatizace a máš dvě mouchy jednou ranou s mnohem lepší účinností než odporový topení..

                0 0
              • bara2  

                Pro sezení v místnosti (např. práce na počítači), kde není moc teplo, je maličký olejový radiátor pod stolem ideální řešení. Nač vytápět velkou cimru třeba 120 kubíků prosotru, když stačí vytopit malý prosotr pod stolem, kde sedíš? Pokud máš stůl ohraničený a teplo nemá kudy utíkat, je spotřeba úplně zanedbatelná.

                0 0
      • Esi  

        Tahle zima má potenciál stát se velkým testem solidarity a soudržnosti EU

        0 0
        • kesu  

          tvl chvíli nestraší každej kdo má do pr**le díru kovidem a teď straší plynem…

          0 0
    • THORX  

      Na 22°C do října na střeše 10Kwp FVE ;-)

      0 0
      • Nitroglycerin  

        Na FVE se taky chystám, řeším zrovna nabídky od firem. Prostředky jsou, trochu budu bojovat s umístěním baterie.

        Což o to, do října je ve slušně postaveném baráku teplo i bez topení, případně se tomu trochu pomůže krbem nebo tou fotovoltaikou. Ale v zimě přes máš z FVE výkon třeba jen desetinový a to ti TČ neutáhne.

        0 0
    • Ondraj  

      v diskuzi na idnes

      Dostal jsem nový návrh smlouvy, každý měsíc bude k 15. zveřejněna nová cena na další měsíc, tarif se jmenuje FIX na měsíc. Kdo podepíše má cenu na září 7646,– Kč/MWh ostatní 13 527,8 Kč /MWh

      0 0
    • Ondraj  

      Zatím mám fix do 02/23, reálná cena kWh dle fa a celkové spotřeby vychází na cca 2,3 Kč. To pak bude cenový veleskok. Ale nadcházející zimu tím nějak ještě z větší části vyřeším.

      0 0
    • popokatepetl  

      Kondenzační kotel do podlahovky, teplota 21,5–22 °C, jiné topení nemám.

      Spotřeba elektřina 3200 kWh/r, spotřeba plynu 7300 kWh/r, z toho je 1/3 spotřeby TUV.

      Při chvilkách dělám průzkum jako dál :-).

      Tepelné čerpadlo + zásobník vody bych musel umístit do garáže, kde bych měl delší rozvody TUV, nyní mám bojler ve skříně a místa spotřeby blízko. Zajímám se o FVE, ale nabídky chodí kolem 240 tis. kč (10 panelů, baterky, nejmenší instalace) a výsledek je podle toho jak pokřivím výpočty. Pokud dám oněch 240 tisíc na 5% úročení, tak to nevyjde ani když zavřu obě oči. A to nepočítám, že baterky po 10 letech budou po smrti.

      Edit: v garáži pouštím topení leden / unor, jeden radiátor s vodou 25–30°C, abych udržel nezámrz. Nyní stavím dílnu a tam dám nějaké kamna na dřevo.

      0 0
      • krabica  

        A nezapomeň, že elektronika a baterky pro FVE musí být ve vytápěné místnosti!

        0 0
        • popokatepetl  

          Na to mám prostor v kumbále pro harampádí a úklidové krámy, kde je i rozvaděč. Technik FVE byl na obhlídce a technicky to je lehce proveditelné.

          0 0
      • RomSva  

        Není to moc unáhlené? hned se snažit řešit tepelné čerpadlo a FVE s baterií? je to řešení za obrovskou hromadu peněz a přitom energo krize tady s námi bude asi jen 2–3 roky.

        Ázerbájdžán pokračuje v posilování plynovodu do Evropy, Poláci taky budou stavit, LNG terminály taky porostou…

        jestli by nebylo lepší uvažovat směrem nejlevnějšího řešení na pelety, kusové dřevo, nebo tak… a prostě to přečkat. Až se uklidní ceny FVE, TČ tak na to skočit

        1 0
        • popokatepetl  

          Zjišťuji, počítám, určitě nepanikařím. Alespoň k tomuto mě energokrize dohnala. Do roku 2022 jsme nevěděl kolik platíme za energie a u koho máme plyn. S naší spotřebou, až mi bude ouvej, tak v Praze budou hořet auta na ulici. Ovšem když vypnou plyn jsem nahraný :-) a žena bude péct koláče do zblbnutí. Cena FVE odráží jen aktuální cenu elektřiny tak aby návratnost vycházela tak akorát. Očekávám také uklidnění do 2–3 let, ale taky se můžu mýlit.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.