• Radunak

    prosím o pomoc,

    rád bych se naučil nakreslit posed na kole abych si sám mohl určit vhodnou velikost rámu a komponent.

    o něco jsem se již pokusil ale nevím si rady jak pokračovat. Vybral jsem si kolo, které mám doma abych případné hodnoty mohl ověřit v reálu.

    kromě samotné geometrie vím , že potřebuji sedlo 725 mm vysoko, 70mm setback 520 dosah řidítek.

    Nakreslil jsem si zadní stavbu + výšku sedla. a dál nevím od čeho mám vycházet

    pomůže někdo?

    0 0
    • Chlebovnik  

      Stack a reach znáš taky.

      0 0
    • novas752  

      Mě by zajímal akorát trojúhelník „nohy-zadek-ruce“ – čili vzdálenosti pedálů od sedla, sedla od řídítek a řídítek od pedálů , které bych oměřil ze starého kola (pokud se jedná o stejný typ). To nové kolo si nakreslil podle tabulky a porovnal s tvým posedem.

      Jinak rozvor ti určí vzálenost předku od zadku, reach a stack ti určí polohu představce (což asi nemusí korespondovat s úhlem hlavy vůči přední ose – vidlice má ofset). Pak dáš délku a úhel představce od úhlu hlavy…

      0 0
    • Marskatin  

      Pár poznámek.

      Zkus si třeba nakreslit (ze cvičných důvodů) více kol, najdi si nějaké, které má nejpodrobněji popsanou geometrii. Jenodušší je asi silnička.

      Zadní stavba určitě není ve finále vodorovná a někdy se liší i to jak je udána jeií velikost, někdo to má jako „délku trubky“ nekdo jako vodorovnou vzdálenost od středu. Souhlasím s tím, že důležitý je hlavně trojůhelník. Tam je daleko větší variabilita rozměrů. Zadní stavby jsou víceméně stejně dlouhé napříč různými velikostmi i značkami kol. Obvykle , co nejkratší. Někdy se udává i BB drop ( o kolik je středové složení pod středy nábojů kol). Offsety vidlic a výšky se dají dohledat.

      0 0
    • Radunak  

      Už asi tuším jak na to. Jen se ještě zeptám. Úhel sedlové trubky se udava od zadní stavby nebo od roviny na které jako stojí kolo.

      0 0
      • novas752  

        Od horizontalni roviny.

        Ale u tvarovanych trubek vyvstava problem, ze ten skutecny (osa roury kam se strci sedlovka) casto neprochazi stredem.

        0 0
      • Marskatin  

        od roviny, na které stojí kolo.

        Ještě pár myšlenek, pokud to chceš mít, co nejpřesněji.

        Začni sedlovou trubkou.

        ve vvzdálenosti rovné hodnotě stack udělej přímku, naní bude ležet vrchol hlavovky.

        pokud to má být, co nejpřesnější, tak je nutno uvažovat i tloušťku trubek např 40mm

        horní rámovou trubku je nutno začít kreslit ve vzdálenosti cca 5–7cm od hornícho konce sedlové trubky (3–5 cm co přečnívá na objímku + púlka prúměru trubky).

        podobně je třeba uvažovat s napojením na hlavovou trubku, akorát tam to přečnívá méně. Takže uděláš druhou vodorovnou pomocnou čáru o cca 3 cm pod pomocnou čárou vyznačující stack.

        Z bodun a sedlovce(5–7cm pod koncem) uděláš kružnici, kde protne pomocnou čáru (tu pod stackem), tam bude procházet osa hlavovky pod známým úhlem. Od Stacku odměříš její délku.

        Kontrola bude délka spodní rámové trubky.

        Pokud bys neznal hodnotu stack, je vyjít z deílky vidlice, jejího offsetu a délky hlavové trubky.

        0 0
    • ppoli  

      Já myslím, že je třeba zjistit výšku sedla a posun sedla proti středu. To jsou údaje které jsou jasně dané proporcemi tvého těla. Tím zjistíš, jestli potřebuješ sedlovku s ofsetem, nebo rovnou. Potom už jenom délku k řídítkům, kterou doladíš představcem. Když by měl být moc dlouhý, tak potřebuješ menší rám, nulový bude asi také blbě :-)

      Potom se na mtb řeší nějaká ta střední výška od země, aby sis neurazil kulky. Ale ten trojůhelník sedlo-střed-svislice je dle mého názoru základ.

      0 0
      • novas752  

        Výška řídítek aneb jak moc se ohneš je taky dost důležitá.

        0 0
      • danis7  

        A jak zjistíš/vypočítáš posun sedla oproti středu? Výška sedla lze pěkně vypočítat podle délky noh, ale posun?

        0 0
        • ppoli  

          Musíš to nastavit na nějakém kole. Postup: http://www.ivelo.cz/…veni-posedu/ Pak spustíš od sedla olovnici a dole změříš jaký je posun.

          Když jsem s tím laboroval, tak jsem zkoušel různé polohy, ale nastvená dle návodu výše mi vyhovovala asi nejvíc. Už leta zkouším ještě ladit výšku řídítek (tam jsem ještě dokonalou polohu nenašel, i když už cca 99% mám :-)), ale sedlo stále zůstává.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.