Canyon velikost - tabulky sedí? Měření posedu

10 nepřečtených
  • JakubBrnoXC

    Příspěvek směřovaný na lidi, kteří řeší VELIKOST KOLA. Rád bych se s Vámi podělil o moji zkušenost. Nedávno jsem kupoval “Canyon Exceed CF7” o velikosti L, i když mi vycházelo M (byl jsem podle tabulek v půlce). Měřím 181 cm a rozkrok dle tabulek mám 87 cm. Nedokázal jsem rozpoznat, jestli mi kolo je nebo ne – při testovací jízdě od jednoho sportovce, který mě nechal vyzkoušet si kolo (L – tedy větší velikost). Kolo jsem koupil. Ríkám si: sedí mi, asi ano. Po jízdách 3× 40–50 km mi pocitově přišlo “delší” kvůli horní rámové trubce. A tak jsem fůrt váhal. Rozhodl jsem se a dnes vyrazim na měřeni do Prahy (Alltraining) a zjistím jaké jsou možnosti. Kolo jsme nastavovali atd. Prý si ho můžu nechat. Ve finále jsme nejvíce věnovali sedlu a přijde mi posed lepší. Nicméně pocit, že je kolo delší a hůře se s ním např. zatáčí – tam pořád mám, i přes to, že už na počítači svítila zelená čísla (dobré hodnoty). Takže ještě budu testovat a drama možná nekončí. Měl jsem i špatnou techniku, ale i přes špatnou techniku mám stále dilema co se týče samotného pocitu z jízdy. Nejspíš zkusím M a dle toho se rozhodnu. ???? Výber velikosti jsem nerozpoznal ani po 150 km, možná to bude i tím, že si stále namlouvám že L zvládnu, možná to bude teď jen o technice a zvyku.. ale výsledek je: NEVÍM. Musím zkusit M.

    Tabulky podle mě budou sedět. I přes to, že na kole vypadám ok, tak za mě: jde vždy o pocit z jízdy a člověk by se měl na kole cítit nejen uvolněně, ale i bezpečně.

    Kdyby jste měli nějaké dotazy, ptejte se.

    P.S.: kamarád psal, že to o něco větší se v terénu méně zvedá – tohle beru jako dobrý názor a soucítím s tím. Dávám za tohle + (větší velikosti kola)

    0 0
    • MatS  

      Hele, nechceš založit pouze jedno vlákno? Myslím, že tři už jsou celkem dost. Takže prosím ostatní zamkni, než na tebe vlítne admin.

      0 0
    • MlokCZ  

      Pokud je to na hranici velikostí, tak si nedokážu představit, jak by se mohlo hůře zatáčet na té větší. Bývá to přesně naopak:

      • na obou velikostech nastavíš totožný vyhovující posed, což bude mít důsledky
      • na větší velikosti bude kratší představec o rozdíl délek těch dvou velikostí
      • stejně tak je potřeba doladit výška řídítek, u větší velikosti méně podložek (nebo nižší zdvih řídítek, představec do negativu) o rozdíl výšky hlavy

      Kratší představec má pak na ovládání daleko větší vliv (ten rozdíl třeba 2cm nebo kolik je reálně u toho rámu u sousedníjch velikostí) než ty stejné 2 cm na délce rámu.

      Problém u větší velikosti bývá pouze v případě, že je to pořád moc dlouhé a není kam zkracovat představec (nebo nechceš zvýrazňovat vlasnosti, které přinese kratší představec). To ale rozhodně není popsaný případ.

      0 0
      • JakubBrnoXC  

        Me se posed o dost spravil. Ale nebylo to predstavcem :-). S timhle musim vazne nesouhlasit. Nejvice to bylo sedlem. A pak uhlem riditek. Krome uhlu riditek jsme odelali jeste podlozku pod predstavcem (o 1 cm mensi predstavec a dobry: Uplne nejvic vyresilo: sedlo výš a riditka niz – ted se mi jezdi mnohem lepe, nez predtim. Uz i vice lidi rikalo, ze i zavodnici maji z vetsiny mensi nebo akorat, protoze se s tim lepe zataci – jelikoz i logicky mensi kolo = hravejsi kolo a vetsi bezpeci. To zarucene. Ve finale kdyz se nekde udela naka zmena, tak se vzdy musi upravit vsechno ostatni – aby “vse dohromady ladilo.” Jak asi naznacujete i vy. Takhle jsem to mel ja ale chapu ze jiny predstavec nekoku muze pomoci a treba i nejvice. To zase nechci popirat

        0 0
        • grafik  

          Kdyby sis pořídil M možná bys ten představec nemusel tolik ladit : )

          1 0
    • JakubBrnoXC  

      AKTUALIZACE – AUTOR 14.9 /info z dnešní fajn jízdy „pocitově“ :-) – Dnes jsem si upravil 1–2 mm na sedle. Je to něco neuvěřitelnýho, co vše to udělalo. Dnes se mi zatím na kole jelo nejlépe za celou dobu co ho mám, už jsem ani nepocitoval, že je delší (kromě kopců teda, tam trochu ano, ale mělo to zas výhodu). Koho by to zajímalo, napište mi do zpráv. 1–2 mm změnily asi 7 věcí na kole! Byl jsem překvapen a dnešní projíždka byla TOP – zábavná, než utrpení.

      0 0
      • MatS  

        Kachnička na řídítkach? Nebo co to proboha je? :-D

        2 0
        • JakubBrnoXC  

          Jasný! Známá klasická kachnička :D. Troubí (docela vtipně :D), svití i bliká (fajn na večer) ve městě to lidi pobaví. Troubím na všechny a pořád, aby nebyli všichni tak napjatí a aby se i zasmáli :D. Jednou mi kvůli ní na kolo skočil pes, protože to bral jako hračku (magor štěně). Taky má kachnička helmu :D. Stála asi 250 Kč na netu. Toho držáku si nevšímej, ten je strašnej, časem pořídím hezčí a lepší, ale detail.

          0 1
          • adam1  

            Dělají se ještě pejsci :))),1–2mm to bude „placebo“ :))po 1/2 roce tě to prejde a budeš vymýšlet lehčí kola a pak převody/převodníky v předu :))

            Ať to šlape

            1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.