Jak poznám tvrdost pružiny u Suntour SP12-NCX

10 nepřečtených
  • Mendoza

    Ahoj bikeři, mám už přes rok odpruženou sedlovku Suntour SP12-NCX, ale i když je pružina povolená tak, že má skoro vůli, tak mi stále připadá extrémně tvrdá. Potřebuji si koupit měkčí pružinu, ale hlavní problém je ten, že netuším, jaká pružina tam je namontovaná aktuálně. Nevíte, jak to poznat?

    díky

    0 0
    • Vilém  

      Podle barvy.

      0 0
    • xtonda  

      Sedlovka se prodává se střední pružinou, existuje ještě měkká a tvrdá. Já sem tlusťoch, takže sem kupoval tu tvrdou. Střední pružina v sedlovce je bez povrchové úpravy – holý kov, tvrdá je natřená na červeno, podle fotek na webu měkká je natřená na modro.

      Předpětí se má nastavit tak, aby po nasednutí zajel píst sedlovky o 1/3. Pokud máš předpětí nastavené na minimum (ta šroubovatelná zátka nastavující předpětí má být v sedlovce tak, aby minimálně 10 mm závitu od konce sedlovky bylo viditelných) a i tak se po nasednutí v klid píst zasune o méně než 1/3, tak potřebuješ měkkou pružinu,podle info na webu to hrozí u jezdců pod 65–70 kg.

      0 0
    • Mendoza  

      Pružina je bez nástřiku, základní kov. Má černý gumový převlek s neidentifiku­jícími údaji, alespoň tedy pro mně.

      Ty, co jsem našel na webu, mají také černý převlek, ale jinak mají barevný nástřik, třeba modrý (50–70 kg), nebo červený (90–120kg). Zajímavé je, že u černé jsou stejné údaje jako u červené (90–120kg). Taky se na webu vyskytují pružiny bez převleku, všechny jsou na pohled stejné, ale uvádějí 3 různé tvrdosti. Předpokládám, že to je nějaký neoriginální díl?

      https://www.heureka.cz/?…

      0 0
      • Vilém  

        Ten popis se tyka pouze smrstovaci buzirky, kterou je pruzina potazena.

        0 0
      • xtonda  

        Moje pružina v sedlovce měla taky převlek a pod ním ještě plastový váleček aby v průměru 31,6 neměla stranovou vůli, dokupovaná tvrdá je červená a měla převlek přímo na pružině bez válečku, takže sem převlek z červené sundal a ten s vymezujícím válečkem z pružiny v sedlovce na ní přendal. Měl by to být originální díl, viz odkaz od Viléma, má to Suntour na webu. Já dostal sedlovku i pružinu balenou v sáčku, Červená je o poznání tvrdší, s nastavením předpětí na svůj metrák sem se neměl problém.

        Bez povrchové úpravy máš velmi pravděpodobně tu střední.

        0 0
      • Mendoza  

        Já mám obvykle kolem 70 kg, někdy méně, někdy více, ale jen v rozmezí cca 3kg. Při úplně povolené pružině se po nasednutí zasune asi tak o 1cm. Při jízdě vůbec nepruží, to už na tom musím hopsat jako bejk… :-DDD Takže asi jít do té modré, i když je to na hranici mé váhy, jo? Mám raději komfortnější jízdu.

        0 0
        • xtonda  

          Teď z hlavy nevím kolik ten píst kouká bez zatížení, mám na tom ten neopren, takže na to běžně nevidím, neřeknu jestli sag 1cm je málo nebo moc. Podle návodu z jejich webu má být sag 1/3 tak aby to nechodilo při jízdě po dorazech. ani spodní ani horní. 70 kg je blízko hranice mezi měkkou střední, tak kup tu měkkou, stojí to jen dvě stovky a uvidíš, jestli ti při doporučeném nastavení sagu bude líp vyhovovat projev střední nebo měkké pružiny.

          0 0
          • Mendoza  

            Jasné, díky, už jí objednávám. Myslím, že to určitě zlepší požitek z jízdy :-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.