• destr

    Chtěl bych poradit nějakej rám pro slečnu, na XC a maratony, tak kolem 7 tisíc. Musí být na V-break. Velikost 17 nebo 18, slečna měří 170 cm.Do ted jezdila rám author traction ASL. Jinak barva a vzhled nehraje nejdůležitější roli(což je u holky s podivem :-D)

    Za všechny rady a tipy předem děkuji.

    0 0
    • Bully  

      Prvni tip :o) Pro holku se 170 cm bych zvlast na XC a maratony uvazoval o maximalne 17" ramu.

      0 0
    • destr  

      A nějaké konkrétní rámy? Uvažoval sem o superioru X920 a nebo author egoist.

      0 0
    • destr  

      Nikdo nic? :-(

      0 0
      • destr  

        Tak si odpovím sám, našel sem tento rám : www.kolokram.cz/…uct_info.php?…, nějaké zkušenosti s tímto rámem?

        0 0
        • Bender382  

          hmmm, tak konkrétně s angel tady moc zkušenosti asi nikdo mít nebude, ale minimálně ta barva už vypadá líp jak 07

          0 0
          • destr  

            Tak zkus nadhodit něco zajímavějšího a známějšího ;-)

            0 0
            • Bender382  

              neříkám že to není zajímavý, máma po mě chtěla postavit kolo a nad tímhle rámem bych pro ni taky uvažoval, sám jezdím no saint

              0 0
            • Bender382  

              Pak sem ještě uvažoval nad nečím od supa, ale tam budou k dispozici samostatně jen některý rámy a velikosti

              0 0
    • max78  

      pro pritelkyni jsme kupovali Trek Alpha SLR komplet kolo. nevim, jestli sezenes samostatny ram, prip. za kolik, ale alespon nejaky tip. ma taky 170cm, jezdi 18" a je spokojena.

      0 0
      • max78  

        zapomnel jsem dodat, ze ma wsd geometrii.

        0 0
      • max78  

        zapomnel jsem dodat, ze ma wsd geometrii.

        0 0
        • destr  

          Na treky sem se díval, ale vůbec nevím, kde bych koupil samostatnej rám :-(

          0 0
          • Lowrider  

            Tak jí kup Treka 8500 za 10 990 ;-). Nebo kdybys sehnal 2007, ten by mohl být levnějš.

            0 0
            • destr  

              Kdybych měl 11 000, tak koupím no saint luzifer a vůbec neváhám, ale strop je těch 7, max. 8. A kde se dají koupit samostatně rámy trek?Nikde sem je nenašel.

              0 0
    • bizzon  

      Přítelkyni zbyl téměř nový rám Kellys Blade vel.M. Koupil jsem funglofku najela tak 100 Km a že jí bolí zadnice a chce fulla. tak jsem komponenty přeházel na epica a rám visí v garáži. Kdyby náhodou tak ho dám za 3,5t. i s hlavovym a sedlovkou. Foto pošlu je netknutej.

      0 0
    • Vegan  

      co zkusit www.superior.cz/…en/bike.html?… samozrejmne sehnat zvlast ram, ale to u superioru nebyva problem Vcka ma velikost 17" by mela dle meho sedet ma hodne zprohybanou zadni stavbu takze by mel byt jak pohodlny tak tuhy, ale asi by ho chtelo kouknout na zivo nekde … .

      0 0
      • destr  

        No tak na toho už sem taky koukal, ale prej má otřesnou barvu. Jí se prej jezdí dobře na mojim kole, tak hledám něco s podobnou geometrií. Ale dík za tip.

        0 0
        • Vegan  

          uff tak to zkus pak kouknout k authorovi zda nedelaji podobnej ram jak mas ty v 17" a nebo co jsem tak koukal tak je to podobna geometrie jak delaj GT

          0 0
          • destr  

            No jenže author už zase u těch lepších rámů má geometrii docela jinou…

            myslel sem si, jaky bude jednoduchy vybrat rám a ted zjištuju, že sem pěkně v pytli :-D

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Jezdím taky Traction ASL (16") a co jsem porovnávala velikosti rámů (15 a 16"), tak velmi krátký a tedy délkově podobný až prakticky stejný jsou: No Saint, Fuji, některé modely Specialized (pánský, dámský jsou ještě kratší), dámský Giant (pánská je ale jen o něco málo delší), dámský Trek, RB, dámský Cube, až mně nebude přes rameno kkoukat šéf, co dělám, vzpomenu si jistě i na další. :-) Jak říkám, porovnávala jsem 15 a 16", ne větší rámy, ale tam by to měo být stejné, geometricky kratší rámy zůstávají kratšími i ve větších velikostech.

              Tvůj požadavek je cca 7 tisíc. Buď bych připlatila a šla bych do RB nebo No Saint Lucifera, nebo, a to spíš, bych koupila No Saint Angel – pozor, model 2008 má delší efektivní dýlku horní rámovky než Lucifer 2007. Ale pořád bych ho zařadila do kategorie „krátký rám“. Jak je na tom s dýlkou Angel 2007 nevím – ale nabízí ho ještě levněji. www.kolokram.cz/…uct_info.php?… Cena perfektní, váha taky. pokud plánujete i novu vidlici, můžete si za peníze ušetřený za rám připlatit. Vhodnější veliksot bych vybrala podle délky stávajícího Traction. Výškově se přikláním spíše k menšímu rámu. myslím si, že na výšku by Tvý přítelkyně v pohodě zvládla i 16", možná i 15" rám – takže další řešení je vybrat si rám z malých velikostí některých dalších pánských rámů – např. by do výběru mohl být přibrán i pánský Trek, nejen dámský. Ale všechno se to odvíjí od toho, jak se přítelkyně cítí na stávajícím rámu.

              0 0
              • destr  

                Vidle už je doma a čeká, až bude mět do jakýho rámu :-D No právě na něm sedí skoro jak na židli, větší kopeček nevyjede, hned se převrací do zadu. Na toho luzifera sem koukal, ale na toho už rodiče asi neukecá…a ten angel 2 se jí zase vzhledově nelíbí. Je to těžký no . A ty si vysoká jak?

                0 0
                • kámen úrazu1  

                  Mám 160 cm. Na Tractionu jsem nechala stejný představec, ale mám ho otočený negativně, plus pár podložek přesunutých nad něj, řidítka jsem vyměnila za rovný, vlaštovky mně nesedly. Takže tím jsem si posed natáhla, dostala řidítka pod úroveň sedla a nezhoršila si ovladatelnost. Další možnost by samozřejmě byla delší rám (o cca 2– 2,5 cm, víc už ne – např. dámský Superior) a zkrácení posedu tím, že dám řidítka na úroveň sedla nebo ještě výš (představec mám už 9 cm a nejkratší, co jsem ochotná na XC biku vozit, je 8 cm). Víc mně vyhovuje první způsob, krtaší rám a natažení řidítkami níže, fyzicky i opticky. :-) Takže se rozhodni podle úprav – pokud jste udělali podobné jako já (ten představec ponechaný nahoru je velmi strmý a posed příšerně zkracuje), vybírala bych z rámů o trošku delších než Traciton ASL – ale výškově se přimlouvám za 16, 17". Pokud ne, zkuste nejdřív představec otočit, případně dát rovná rodla, co to s posedem udělá, jeslti bude pořád krátký nebo akorát. Ať se máte od čeho odrazit.

                  0 0
                  • kámen úrazu1  

                    A k převracení se v kopcích – to bude spíš technikou jízdy. Mnozí bikeři mají hoodně krátký posed a nepřevracejí se. A geometrie toho Tracionu ASL je podle mě v pohodě – já se nepřevracím, ale na počátku mýho bikingu tomu bylo jinak. :-)

                    0 0
                    • destr  

                      Technikou to nebude, na mojim kole to vyjede v pohodě ;-)

                      0 0
                      • kámen úrazu1  

                        Neexistuje špatný HT rám, jen se jezdec musí naučit přizpůsobit těžiště dané geometrii. .-) Jakou velikost rámu má, 16" nebo 18"?

                        0 0
                        • destr  

                          16 dámskou

                          0 0
                          • kámen úrazu1  

                            To už může být pro 170 cm ženskou malý, i pro tu, co preferuje krátký posed. Je to velmi krátký rám. Nebála bych se jít do velikostí s efektivní dýlkou rámu 55, 56 cm, možná by jí padlo i víc – takže dámský Superior 15", pánský Trek 15", pánský nejmenší Author… Plus v pohodě delší představec (10, 11 cm – u 16" ASL má 9 cm) a daný třeba negativně – jak jsem už psala, dávám tomuhle přednost před třeba ještě delším rámem a řidítky na úrovni sedla, ale to je věc každýho soudruha. Ty krátký rámy, o kterých jsem psala výše, odvolávám. Malý pánský rám obvyklé délky by mohl být v pohodě. A výšku rámu spíše menší než větší – u 15" bude mít sedlovku vytaženou oproti 16" jen o trochu víc, pokud ji nemá vytaženou už teď na maximu, nemělo by to vadit. V cenách rámů týhle dýlky se bohužel nevyznám – možná by odpovídal Spyder, na který si už tip dostal.

                            0 0
                        • MlokCZ  

                          No jo, ale jednodušší je, když se přizpůsobí rám jezdci (a ne naopak) a tedy jezdec oproti jinému rámu nemusí ve výjezdu pracovat s těžištěm vůbec (samozřejmě v extrémním výjezdu to bude třeba vždy, ale to by na tom v tomhle ohledu horší geometrii nedal třeba vůbec).

                          0 0
                  • destr  

                    No rovný řídítka má a s tím představcem to můžu zkusit.

                    0 0
                • Marry  

                  Hele lidi ja Vam do toho nechci moc kecat, ale nevim porat kde berete ze Luzifer je kratkej ram. Ja ho mam doma ve velikosti 18". Merim 175cm a nutno dodat ze jezdim ramy spis delsi. Geometrie je podle me hodne podobna se Superiorama. Jen tak pro zajimavost delka horni trubky ( stred-stred ) na 18" ramu Luzifera je 565mm ( toto je delka primo trubky ). Takova ta efektivni delka co udava vetsina vyrobcu ( vodorovna se zemi ) tak ta je u 18" Luzifera 585mm… coz kdyz jsem se kouknul na stranky Superioru je delsi ram nez od nich ve stejne velikosti. Jinak zkusenosti s Angelem nemam, ale jestli by bylo provedeni tak precizni jako u Luzifera, tak bych se toho vubec nebal.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Délku virtuální horní rámové trubky 585mm už má u Superioru 16,5ka rám.

                    0 0
                    • Marry  

                      jo to tam pisou, ale maj to blbe. Koukni na ty MTB profi. Navic jsem pred luziferem mel Supa v 18" … vubec jsem nepoznal rozdil.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        A co konkrétně myslíš, že mají blbě? Řady profi je ještě delší. Abys mohl poznat rozdíl, měl jsi úplně přesně stejně nastavené sedlo vůči klikám? Úhel sedlovky uvádí stejný, tedy by to nemělo nijak ovlivnit délku (pokud je různý, tak ovlivní, protože na každém kole při stejné horní rámové trubce posuneš jinak předozadně sedlo). A měl jsi na obou úplně stejnou vidlici? A stejně dlouhý představec? Pokud není tohle všechno zcela totožné, tak se těžko rozeznává rozdíl v délce, když není moc velký.

                        0 0
                        • Marry  

                          No jen se mi zda neskutecny ze delka horni trubky u 16,5" (603mm) a 21,5" (627mm) se lisi jen o 24mm. Pritom delka sedlovy trubky se lisi o temer 12cm !! To ta 21,5" je skoro vyssi nez delsi :-) Ale to je jedno s kolegou nize si rozumime tak vse OK :-)

                          0 0
                      • MlokCZ  

                        Ale jinak souhlas, že No Saint zas tak krátké nejsou, už jsem to tu párkrát psal, že mám podezření, že u No Saintů píšou délku vodorovné trubky virtuální a přitom měří skutečnou a že jsou tedy o ty cca 2cm delší než píšou. Ale neměl jsem to kde ověřit (ten rám nemám).

                        0 0
                        • Marry  

                          JJ je to presne jak pises…pisou skutecnou delku trubky. To mi pak sedi ± par mm.

                          0 0
    • Johny5 OSHA  

      nedávno jsem šel kolem Kočaře v Brně a měl ve výloze CUBE tmavě modrej a černej…myslim, že to bylo z nějakých 11000,– na 8000, – 7000,– zlevneno , ale nevím velikost…rozhodně bych se tam zeptal…nema e-shop takže se musí aspoň zavolat. Bych se ti tam podival ale sem nemocnej.....8(

      0 0
    • Lenka.05  

      Ten No Saint Angel v 16" by mohl bejt akorát. A je pěknej! :-)

      0 0
    • Hejdik  

      Tak jen pro další možnosti výběru: www.rockmachine.cz/…/xce_qc.html

      0 0
    • Kubatec  

      Jsem zastánce nízkého rámu a dlouhé sedlovky. Kolo je lépe ovladatelné, má těžiště níž. ideálně bych volil 16", ale i 17" je OK. Nadhodil bych spydera www.koloshop.cz/…cciai-hydro/ Barva na přání, dobrý materiál a váha vzhledem k ceně ujde.

      0 0
      • destr  

        No tak ten nevypadá špatně a váha je ještě lepší…

        0 0
        • Kubatec  

          A barvu si můžeš vybrat. 1 nebo dokonce snad nabízí 4-barevné provedení. A polepy mají taky v různých designech. A vejdeš se do 7 tis. v pohodě.

          0 0
          • destr  

            Jj, nad tím budem uvažovat…a pak sem tam ještě na té stránce našel tento, ten mi taky padl do oka : www.koloshop.cz/…catastrophe/ a ve velikosti 16,5 by mohl byt akorat.

            0 0
            • Kubatec  

              Tak na ten jsem taky koukal, ale mám pocit že ho nedělají na véčka. Nebo alespoň to u něj nemají uvedené. Můžu se Ti poptat u kámoše v bikeshopu.

              0 0
    • Misiak  

      najlepsie HT pre babu je full ;)

      0 0
      • Kubatec  

        Přece se nebude holka taha s fulem.

        0 0
        • Misiak  

          vies si predstavit lepsiu motivaciu?

          0 0
          • Kubatec  

            No jo, ale kolik to váží? Něco jiného, když chlap, který váží 85kg a jede na fullu, který váží 12 kg je něco jiného jak když jede 55kg bikerka na fullu o stejné hmotnosti. Mě neukacáš, mám HT NOX Eclipse a nemám sním problém ani na drásalu nebo Manitou Železného hory. Nestydím se za to, že jsem gramážista.

            0 0
            • MlokCZ  

              XC Full ve stejném osazení jako HT je cca 1kg navíc, což není nic hrozného.

              Pokud nejde o závody a umístění na bedně, kde je rozhodující každá sekunda a kolo má do určité rozmné váhy (což je klidně tak do 13–14kg), tak se váha kola hrozně přeceňuje. Když biky začínaly, tak také bikerky jezdily na kolech klidně přes 15kg a problém v tom nebyl.

              Manželka teď přešla z 11,5kg HT na 12,5kg fulla a žádného rozdílu v hmotnosti si ani nevšimla a pomaleji na něm také nejezdí.

              0 0
              • MlokCZ  

                Ale samozřejmě jestli chce fulla nebo HT musí říct ona a tedy potažmo zakladatel threadu a když řiká, že ne, tak full tedy ne. Ono taky by hlavní problém byl finanční, 7tis. by stačilo tak na slušný tlumič bez rámu.

                0 0
            • Misiak  

              k 12 kilovemu fulu by som vela dovery pri mojej jazdeckej (ne)zrucnosti neprechovaval. podla mna sa ti baba skor podakuje ked si bude pekne hupat zadocek na fulle ako „citit ten odpich“ HTcka :o)

              0 0
              • destr  

                No jenže aby ten full měl 12 kg, tak by těch financí muselo byt mnoooohem víc

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jasně, po finanční stránce jsou fully stále dražší a je hlavně třeba kupovat celé kolo u těch levnějších modelů, aby to finančně celkem šlo. Takový Canyon XC4 by byl pro holku podle mě úplně v pohodě, ale už to je 35tis…

                  0 0
                • Misiak  

                  samozrejme, ale je to kilo-dve navyse skutocne taky problem?

                  0 0
                  • destr  

                    No pro holku, kdyby musela na nějakym XCéčku to kolo tahnout do nějakyho kopce, tak určitě je ;-)

                    0 0
                    • Misiak  

                      od zavodnic sa po istych skusenostiach drzim radsej stranou ;) na pohodovu jazdu je full aj s tym kilom navyse lepsia volba, o opaku ma nepresvedcis ;)

                      0 0
                      • kámen úrazu1  

                        Je fakt, že kilo na kole navíc bude vnímat jinak drobná baba než velkej svalnatej chlap. Kolo o hmotnosti 12,5 kg váží čtvrtinu toho, co padesátikilová ženská. 80 kilovej chlap by určitě nechtěl jezdit XC na dvacetikilovým biku… Ale váha kola k poměru k hmotnsoti bue vždy u drobných žen méně přiznivá než u chlapů. A kilo navíc u fulla, tedy vzhledem k hmotnosti pro drobnou ženu znatelný nárust hmotnosti, pro chlapáka kapka v moři, nemusí ani u tintítka ztížit jízdu – a to díky vlasnostem fullu, pohodlí, síle ušetřené na nerovnostech. Takže nakonec stejně záleží jen na choutkách té které soudružky. :-)

                        0 0
          • MlokCZ  

            Ano :-) Třeba www.trinnity.cz/DetailPage.asp?…

            0 0
            • Misiak  

              ak nie su financie problem tak asi jo (cena/vybava je vyborna).

              ale aj tak nie je modry :)

              0 0
              • MlokCZ  

                Já jsem na design nikdy moc nebyl a preferuju nenápdné rámy, takže proto mám jednoduše třeba celé černé. Ale v té červené by se líbit mohlo i designově (v té červené + bílá), teda aspoň jsem si to myslel (ale třeba to tak není).

                Samozřejmě cena už je jinde a pro zakladatele threadu to opravdu tip nebude.

                0 0
                • Misiak  

                  ja mam najradsej jednoduche farebne kombinacie, zatazeny som na cierno-bielu :) ten cerveno-biely cube by sa babe urcite pacil, ale zalezi fakt kus od kusu. specialized som dal ako priklad pre siroke masy. a jasne ze cena je uz niekde mimo…

                  0 0
      • destr  

        Fůla ne-e

        0 0
        • Misiak  

          kvoli $?

          0 0
        • Kubatec  

          Já jsem proto, když kolo pro manželku, přítelkyni, …, tak se snažit o co nejnižší váhu vzhledem ke stanovenému rozpočtu. Proč to dřít, když to jde lehce. Jsou 3 základní části, kde na váze ušetřit: kola (pláště, ráfek, dráty a nába, ale i duše), rám a vidle.

          0 0
          • MlokCZ  

            A máš to nějak ověřené, že je to opravdu i jejich priorita? Já mám třeba ověřené, že v případě manželky rozhodně není. Jak jsem psal, 1kg navíc ani nezaznamenala, ale některé funční věci oproti tomu hodně a to především:

            • citlivá vidlice
            • kvalitní hydry (to mě docela překvapilo až jak moc si je pochvalovala oproti slušným v-čkům a to je předem ani nechtěla, že je to zbytečné – to ale téměř u všeho na kolo a až když to jezdí, tak to pak ocení, jak je to vlastně super)
            • full
            • řazení aby perfektně a bezproblémově chodilo

            Pokud bych tedy měl volit např. u vidlice mezi fučností a váhou a měl na to přesně xx peněz, tak klidně dám raději o 400g těžší vidlici, která bude perfektně žehlit (zvlášť pro její lehčí váhu) než tu lehčí, která by tak dobře nežehlila.

            A také si nemyslím, že by na rámu se dalo za dané peníze až tolik ušetřit. Vezmu např. rám za 5tis. x rám za 10tis. Třeba No Saint Angel x Lucifer je rozdíl 5tis. a ve váze 300g. Pokud nemá super osazení, kde se gramy snižují už těžko a za draho, tak je to proklatě hodně peněz za těch 300g a na mnoha věcech se dá těch 300g ušetřit mnohem snáze.

            Co je přes hranici 10Kč/1g, tak to jsou podle mě už skoro vyhozené peníze (pokud to má být pouze kvůli váze).

            0 0
            • destr  

              Na tom asi něco bude…zatím se mi teda fakt nejlíp jeví ten angel, a pak možná i ten spyder, ale u toho zase nevím, jakou velikost vzít.

              0 0
            • MlokCZ  

              A třeba nějaká váha kol a další věci, kde to více souvisí s akcelerací, to nepozná. Asi je to tím, že jezdí pořád pomalu a vlastně tedy nikdy neakceleruje :-)

              0 0
            • Kubatec  

              váhá neni první prioritou, to netvrdím. Ale léta jezdím vidle Manitou a rozhodně si nestěžuji. A letošní model R7 MDR Absolute s váhou 1250g je hodně zajímavý za ty prachy. A jestli chodí stejně dobře jako 07 (myslím, že bude ještě lepší), tak bych ji hned bral.

              0 0
              • MlokCZ  

                A o tom právě mluvím, zrovna ta R7 v originálním stavu je dobrý příklad toho, co bych třeba manželce na kolo kvůli ušetření váhy nikdy nedal, protože ta nemá s žehlením nic společného. A pokud váží třeba kolem 50kg, tak to je snad nejhorší volba za dané peníze (lehčí váhové kategorie potřebují pro stejné chování vidlice mít vidlici o to citlivější).

                Samozřejmě věc jiná je, že i R7 se nechá upravit u Milana, aby byla velmi citlivá. Tohle je snad vidlice, která má největší rozdíl před a po úpravě (právě proto, že v originálním stavu chodí jak chodí a po úpravě se dostane na podobnou citlivost jako třeba upravená Reba – která ale narozdíl od R7 na tom není s citlivostí špatně ani před úpravou).

                0 0
    • nika  

      Jak si se ptal na toho No Sainta, tak já teda nemám přesně Angel, vozim Urian, ale musim říct, že za ty prachy je to vážně super rám:) A nebo je parádní rám Cat and mouse od Superioru:-)

      0 0
    • destr  

      A mátě někdo rám author egoist? Našel sem ho za docela dobrou cenu, neví někdo, kolik váží? A je to kvalitní rám?

      0 0
    • destr  

      Tak teda asi nakonec vzítězil ten luzifer.

      0 0
    •  

      Zdravíme Ječňáka!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.