Má opravdu význam dámský rám pro holku?

58 nepřečtených
  • chodec

    Bavím se o MTB HT rámu na nějaké to XC poježdění.

    Má opravdu smysl omezovat se při výběru rámu pro holku jen na „dámské“ rámy nebo je hlavní „výhoda“ jen nějaká podivná barvička. Výrobci udávají nějaký rozdíl v geometrii, ale neumím posoudit, zda je tak významný, aby bylo pánské kolo pro holku nevhodné, nebo obráceně – to dánmské o tolik vhodnější.

    Jde o to, že manželka by si ráda pořídila na sezonu kolo a z nabídky dámských se jí zatím nic nezamlouvá a já bych jí sice rád pobídl do výběru z čehokoliv jiného – pánského, ale nechci, aby se jí na tom pak nějak nepohodlně jezdilo a ježdění jí přestalo bavit – budu rád, když bude jezdit a nebude jí v tom překážet nějaká nevhodná vlastnost kola.

    Poradíte, kdo s tím máte zkušenost – kluci co jste pomáhali s výběrem a máte zpět ohlasy, nebo holky co zkoušely obojí?

    díky.

    P.S. bavíme se o kole pro holku běžné postavy – 170cm/něco přes 50 kg, prostě žádná exotika.

    0 0
    • Lance  

      no jestli je neco pres 50 51, tak to uz je radiatorovy typ ne?

      0 0
    • Martinkaa  

      Ja mam panskou „patnactku“ a jsem spokojena. Urcite bych nemenila za damske kolo. Ale je fakt, ze posed je trosku delsi. Ale Author je asi vseobecne delsi :-) U damskych kol je mozna o kousek kratsi geometrie, gauc misto sedla, predstavec proklate vysoko a vsude sama kyticka, hvezdicka, zajicek a buhvicovsecko :-). Zalezi jak manzelka jezdi. Jestli ma radeji sportovnejsi jizdu v terenu, tak ji panske kolo urcite vadit nebude. Myslim, ze spis naopak. Moc si nedokazu predstavit, jak bych s riditkama, ktere jsou vys nez sedatko vyjela nejaky prudsi kopec. Mozna jsem jen moc vyhraneny typ. Treba sem napise jeste nejaka zastankyne damskych ramu ;-) Ale asi to chce zkusit, co ji budepocitove vic sedet ;-)

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Zkoušela si dámskou geometrii? Jak dlouho? Mezi těmi kolami je strašný rozdíl, stejně jako u „pánských“ kol. Třeba dámský Supík mě připadá v rámci porovnání s koly stejný cenový relace jako sportovní stroj. Délka toho Supíka v 15" je zhruba stejná jako tvýho Authora. Rozhodně dámská geometrie neznamená, že všechna taková kola budou vhodná jen na výlety! Mámo Authora ASL, měkký sedlo tam nebylo, sedí se na něm líp než po několikadenním vyzkoušení na Fiziku Vitesse. Je fakt, že te´d už to bude chtít jiný sedlo, trhá se po pádech na boku apod. I když jsem malá, mám rodla níž než sedlo. Bez problémů. Hvězdičky a podobný kravinky taky nemám ráda, naštěstí nejsou na všech dámských kolech a zase rozhodně nezmnamenají, že při jejich přítomnosti se jedná o kolo s posedem „venkovská bakba jedoucí na nákup“. A rozhodně netvrdím, že nikdy nepůjdu do pánský geometrie jako Ty bez konkrétních zkušeností říkáš, že bys neměnila za dámský rám. Jak jsem psala, záleží kus na kusu, takže pokud najdu mně vyhovující pánský rám, půjdu klidně do něho. Pokud bude ale hovící velikost v dámský variantě, půjdu zas do dámskýho. K dotazu chodce – 170 cenťáků je dost na to, aby si mohla manželka vybrat i z malých velikostí klasických rámů.

        0 0
      • Hell_A  

        jj, chci se zastat třeba Superiora.. Ten má dámský kola docela dobrá.. žádný šílený barvy ani kytičky:) Sedlo taky není gauč, ale je pravda, že jsem taky uvažovala nad tím, proč si lidé myslí, že ženy touží pro růžových kolech.. uf..JJ

        0 0
    • Hejdik  

      Jestli chceš praktickou zkušenost ,tak jedna ode mě. Ta „moje“ si loni kupovala novej bike.Předtím jezdila na Authoru Solution A pořád jí to nesedělo,Ať jsme to upravovali jak chtěli.Pak jsme zkusili dámské geometrie různých značek a nakonec zkončila u Scotta Contesa. Prostě jí sedlo. Asi není lepší cesta,než zavítat do obchodu a prostě vyzkoušet,ten rozdíl musí cítit sama a podle toho co jí vyhovuje tak vzít. Jinak dámskaá kola nejsou jen o geometrii,přesně jak píše Martinkaa,ale taky o sedle ,představci,ří­dítkách,měkčí vidlici, atd. Zkrátka se to musí fakt zkusit.

      0 0
      • BB  

        Scott Contessa máme doma a největší spokojenost. Ještě jsem doplnil odpruženou sedlovkou Rock Shox a nemá to chybu. Dokonce jsem nabízel upgrade na fulla (samozřejmě Contessa), ale nepochodil jsem.

        0 0
        • Včelda  

          Oni mají někdy problém, že se jim full nelíbí. Sehnal jsem ženě na svezení Superlighta i Julianu od SC, ale ona je nejvíc spokojená s vým oceláčem, páč se jí líbí a to nejdůležitejší. Přitom byl v terénu maximálně spokojená. No co, ušetřil jsem.

          0 0
    • Brzdič  

      By mohla bejt zajímavá anketa – kolik holek používá dámskou geometrii.

      Určitě i tady platí – vyzkoušet víc kol a vybírat. Dneska ti řada obchůdků půjčí kolo na celý den. Pokud ji nebudeš plašit rozlišením dámská (pánská) geometrie nic nezkazíš.

      0 0
      • Hejdik  

        Jenomže to by bylo jako zakládat takovou anketu,kolik lidí používá kotoučovky 2 roky po jejich vzniku. Teda pokud vim o moc dýl tyto geometrie na trhu nejsou,nebo se pletu? A i tak to nebude mít moc velkou vypovídací schopnost,leda bys to doplnil o údaj: holky do 170cm.

        0 0
    • Lenka.05  

      Mám kolo s dámskou geometrií – Superior 910W (viz můj profil). Žádný podivný barvy, kytičky, hvězdičky ani zajíčky na něm nemám;-) Sedlo je fi-zik – žádnej gauč, pěkný sportovní sedlo. K tuhosti vidle se nemůžu moc vyjadřovat, dříve jsem jezdila elastomer takže i tenhle Axel je pro mne úúžasná vidle :o) V mém případě byla „dámská geometrie“ skoro jediným řešením, protože měřím cca 160 cm a i nejmenší pánský velikosti mi prostě nesedly, byly mi velký. Můj starý Diamondback byl různě upravovaný-kratší představec, posunuté sedlo…ale to bylo nahouby:-( Supík je konečně kolo, co mi prostě fakt „sedne“. Pokud holka měří 170 cm, tak už bych se asi pánské geometrie nebála-nějaké ty pánské 16" už můžou sednout dobře. Dámská geometrie má většinou mírně větší sloping a hlavně kratší rámovou trubku, což třeba já dost oceňuju. Dříve jsem byla na kole natažená jak na skřipci a při vyjižďce nad 30–40 km už to bylo dost utrpení. Ještě k barvám – bohužel, to dost omezilo i můj výběr.Kytičky jsem fakt nechtěla. Ale nakonec se dalo vybrat k plné spokojenosti. Dost pěkný dámský modely má např Trek…to byl původně taky můj favorit.

      0 0
      • Martinkaa  

        Tak tvoje kolo se mi treba zrovna docela libi :-) Ale nekteri vyrobci maji damske kola priserne. V tvem pripade, kdy meris 160cm to docela chapu. Ja mam 164 cm a 15" je tak akorat.

        0 0
    • RADO77  

      Taky se přikláním k názoru zkoušet zkoušet a zkoušet. Ženě jsme taky loni kupovali kolo a skončili jsm u TREKA 4500 s dámskou geometrií. Vyhrál, protože se na něm mojí drahé sedělo nejlíp. Zkoušela taky pánské, ale právě z důvodu délky ji nejvíc sedl ten Trek. Svoji roli taky hraje širší sedlo. U předchozího kola jsem furt slyšel stížnosti na bolestí zadku a teď se ozývají podstatně méně.

      0 0
    • easyrider  

      Tak třeba já když jsem svý starý stavěl tu meridu (viz muj profil) tak jsem nějakou geometrii moc neřešil. Má 161cm tak jsem vzal 16ů tku a hotovo. posed jsem zkrátil přímou sedlovkou, představec dal 55mm a vlajdy a byla spokojená… od tý doby co ale jezdí i silničku, tak se jí to dokonce zdá krátký. Takže snesla i 85mm představec a teď bude výměna za 60mm předsatvec a rovný řidítka. Ale zpět k tématu – určitě bych taky zkoušel, třeba bude stačit jen kratší předsatvec.

      0 0
    • Hejdik  

      Podle mě pěkný rámy s dám.geom. ma Scott.Sup.,ghos­t,i merida.

      0 0
      • Sauce  

        Přítelkyně má 168 cm, 17" pánský rám Author a jde to. Možná až zbytečně jsem jí montoval kratší představec… Srovnával jsem geometrie u ročníku 2006 a nepřišlo mi to jako výrazný rozdíl.

        0 0
    • Meesha  

      je to znacka od znacky. Treba geometrie damsky Meridy je dost silena a kdyz sme vybirali kolo tak nesedla vubec. Oproti tomu Trek nebo Spesl meli geometrii fajn – rozdili oproti pansky jsou minimalni. Spis mas jiny sedlo, kratsi predstavec a tak… Nakonec sme ale vzali panskou 15"

      0 0
      • RomanH  

        Je to pripad od pripadu. Zrovna treba zenskej Spesl FSR XC zene vubec nesedel.

        0 0
    • MartinXC  

      Dámské provedení bych volil pouze a jedině z hlediska výšky rámu. Pokud vyhoví výškou pánský rám, lepší provedení stejné kategorie bývá pánské než dámské …

      Smysl má pohlídat výšku rámu (aby se při sesednutí netloukla do citlivých míst), kratší kliky (170mm) a (menší) tvrdost vidlice – pokud to není vzduchovka. Sedlo je individuelní záležitost, vše ostatní by mělo být co nejlehčí, hlavně na dobře valivých pláštích je to znát při jízdě. Řidítka ne moc přes 60cm, představec úměrný (7–10cm) délce posedu.

      0 0
      • Uža  

        Presne tak nejak jsme s pritelkyni vytvorili asi pred 3 roky damske kolo z panskeho. Koupili jsme Mongoose Meteor Comp (velikost S). 170 mm kliky uz tam byly. V kratke dobe jsme vymenili RC Judy XC za citliveho Manitou Axela, 11 cm predstavec za 5 nebo 6 cm a plaste Hutchinson Mosquito za semislicky Speedmax od Ritchey (ale kvuli pohodli sire 2,1"). Casem doplnili uzsimi a lehcimi ridiky, damskym sedlem a gripy (oboji BG od Speslu). tenkrat takova nabidka damskych kol nebyla. A taky vzhledem k tomu, ze nechtela bezne značky Author, Merida apod.. Navic Ve finale Mongoose zvitezil nad damskou Tasajarou od GF jenom kvuli cene.

        0 0
        • Uža  

          Hergot, tak jsem si odbouch nedopsany prispevek:-( Posledni odstavec berte prosim s rezervou, chtel jsem tam prehodit a upravit nektery vety…

          A navic doplnit, ze toho Mongoose jsme vybrali zamerne, kvuli kratsi geometrii.

          0 0
      • Pá-dlista1  

        Zeny maji (jak znamo) vetsinou delsi nohy a kratsi trup nez jejich stejne vysoky protejsek. Tzn. kdyz zena vybira muzsky ram podle delky (a to je to nejdulezitejsi na cem podle me zalezi) a vybere si ten u ktereho dosahne na riditka… bude mit mezi rozkrokem a horni ramovou trubkou po sesednuti vic mista nez muz (a to i kdyz nepocitam ozdobu;) Je tedy podle me uplne zbytecne ohlizet se v prve rade na vysku ramu. Nebo kde ma moje teorie slabinu?

        0 0
        • grafik  

          jakovzdyne

          0 0
        • Venda  

          To je zajímavý názor leč končetiny (ruce nohy) mají jednoznačně delší chlapy!!!

          0 0
          • kámen úrazu1  

            Jak chlapy netuším, ale chlapi mají nohy oproti stejně velkejm ženskejm většinou kratší. :-)

            0 0
            • Dani  

              Nikolivěk, většinou delší :-)

              0 0
              • kámen úrazu1  

                U třiadvacetiletýho bych řekla, že ženskou možná ještě pořádně neviděl, ale Ty? :-)

                0 0
                • Lukin  

                  Pokud mas na mysli, mezi modelkami rozsireny zpusob mereni nohou temer od pasu, pak mozna, ale skutecnou delku nohou od kycelniho kloubu maji delsi muzi (samozrejme, ze pri stejne vysce)

                  0 0
                  • Venda  

                    Díky za podporu. Jinak tuto informaci nám říkali na Antropomotorice už ve druháku.

                    0 0
                • Dani  

                  V tvým případě se tomu dá těžko věřit, (neboť máš úžasně dlouhý nohy „až na zem“) ale je to tak. Holčičky maj prostě v trupu víc věciček :-)

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Spravne, a proto si nerozbijou koule o stangli a mohou mit vyssi ram. Hotovo.

                    0 0
              • RADO77  

                Nemůžu se opřít o rozsáhlé statistiky, ale moje drahá žena až je o 6 čísel menší má stejně dlouhé nohy jako já. Měřil jsem to několikrát, neb jsem jí i sobě kupoval kolo přes net řešil jsem velikosti jako blázen.

                0 0
        • MartinXC  

          Kolik % žen má delší nohy než kolik % mužů ? A jak je na tom ten konkrétní jednotlivec který si vybírá ?? Proto VŽDYCKY je důležité ohlížet se na výšku rámu. A ještě lepší je si jej vyzkoušet – jedno jestli kluk nebo holka.

          0 0
    • mr.antik  

      jedině vyzkoušet, moje přítelkyně má zas kratší nohy, takže potřebuje rám nižší a delší. Takže co to je ta „normální“ postava, že :-)

      0 0
      • Anča1  

        No já jsem při koupi bicyklete původně vůbec nehleděla na dámské verze rámů, ale nakonec mi velmi vyhovoval jeden meriďácký rám 18 palců, naproti ostatním meridám kratší, což mi vyhovuje i proto, že je pak kolo víc „hračičkové“ a líp se mi s ním blbne a tak..stejnako každá značka jiná ves, chce to pozkoušet, že…

        0 0
    • racker  

      No, já bych se za dámskou geometrii rámu přimlouval, i když samozřejmě zásadní je to, co už zanělo. Zkoušet a zkoušet. Další doplňky se taky můžou hodit, sedlo, gripy, brzdové páky aj. – ale rám je zásadní. Záleží především na poměru délka trupu (manželky či přítelkyně…:-) ) a nohou. Na danou velikost mívají holky delší nohy a kratší tělo a ruce. Tomu odpovídá geomtrie rámu. U malých holek to bývá zásadní – ale to je spíš tím, že se nedá najít vůbec žádný rám, který by opravdu seděl. Moje Janička má 155 cm – a najít bika, to byl vážně kumšt. Vyřešil to TREK WSD, velikost 14,5 – ale vyzkoušeli jsme snad 20 kol…

      0 0
    • lOlA  

      jo ma to cenu. protoze ten ram je o neco kratsi. predstavec je bliz sedatku aniz by se upravovali ostatni trubky na vysku a posed. takze vyskove to muze mit jak treba ty(zhruba asi) ale bude kratsi pac zensky nemaj skoro zadny tak dlouhy ruce jako my chlapi.ale zase je to individualni.znam par holek ktery maji pansky ramy pac na damskej jim to moc neslapalo a bolely je zada. takze podle vkusu ;)

      0 0
    • Phoebe  

      Trochu to odlehčím. Můj miláček měří 188cm, má rám 22" a představec 12cm – viz profil Merida :-)))

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Mili sportovniku, mas opravdu velkou chuchli :)

        0 0
      • chodec  

        22" – proboha já měřím dobře přes 190 a už na 21" mi přijde velké až až ;-)

        0 0
    • SELMIRA  

      já sice taky nemám holčičí kolo, ale jsem přesvědčená, že dámská geometrie a vůbec WSD určitě smysl mají! Přeci jenom jsme trochu jinak stavěný. A co se týče kytiček apod., to je věc názoru. Sice bych to kladla až na poslední místo, ale se mi zdá hezký, když rozmarné bikerky mají všelijak „voztomile“ holčičkovsky upravené stroje. :o) A pokud si dobře vzpomínám…nevozíš Martinko na rámu taky nějakou berušku či srdíčko??? :o)))

      0 0
      • Martinkaa  

        No na kole mam srdicko a hvezdicku, v hlave berusku a na helme zajicka :-)))

        0 0
        • Páník  

          …a ja mam berusku na vidli, heč:)

          0 0
          • grafik  

            a ja ctyrlistek …

            0 0
            • Martinkaa  

              Takze mate vlastne taky takove holcici kolo :-))

              Ty obrazky jsem tam spis jen tak placla. Chtela jsem jen rict, ze mi osobne vyhovuje spis delsi kolo, s delsima klikama, tvrdsim sedlem a sirsima riditkama, takze JA OSOBNE v damskem kole zadny prinos PRO ME nevidim. Stejne jako jsem psala, ze je to vec pocitu, co komu sedi. Toz uz me tady zenske nekamenujte :-))))

              0 0
              • SELMIRA  

                Dyk to řikám pořád, že jsi AMAZONKA. :o) A TEBE kamenovat? To bych si nedovolila! :o)))

                0 0
                • Martinkaa  

                  S tou Tlamazonkou si neco matne pamatuju :-) Jo a doufam, ze pojedes letos zase Dubnici, ponevadz se mi doma v archivu vali jeden Cabernet Rallye Sudety, co jsem ti v tombole neurvale vyfoukla ;-)

                  0 0
    • Páník  

      mno zrovna mam brigadku u nas v bikeshopu a dneska jsem kompletoval dva damsky Spešly – HT a fulla…musim rict, ze tahle znacka dela pro holky fakt dobrej design a i komponenty jejich produkce vypadali fajnove…a hodne se prodavaj

      0 0
    • dancing dog  

      Jednoznačně má a veliký!! Ale jen v případě, že ta holka bude na kole jezdit jen v sukni :-) proto se ty rámy bez štangle začaly dělat a iracionálně se pokračuje až do teď..

      ale vážně- myslim, že "ocejchovaný"dámský rám není nutný, co jsem viděl u kámošek a přítelkyně, hlavní je si kolo osedět a vyzkoušet, menší mužský rám může sedět líp než dámský…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.