GT i-drive 5 v.3.0 Skřípání a vrzání

17 nepřečtených
  • artoo

    Zdravím, mám problém s rok starým kolem. Po generálce se mi na kole začaly objevovat příšerné zvuky při každém silnějším šlápnutí do pedálů. Zvuky jdou buď ze středového složení, klik nebo z kloubu zadního odpružení. Podle buletinu, který vydává GT (ve kterém se zmiňují o podobném problému) jsem udělal vše co bylo třeba. Tj. rozebrat zadní stavbu a promazat všechny klouby a ložiska Anti-siezem. Vrzání ale nepřestalo. Další podezření padlo na střed. Ten jsem také rozebral, promazal, sestavil, ale vrže to pořád dál. U středu jsem si ale všiml jednoho ložiska, které bylo o něco horší než druhé. Ze zkušenosti ale vím, že ložiska v daleko horším stavu nic podobného nezpůsopbují. Dnes tam jdu dát nazkoušku střed úplně nový, ale moc nadějí tomu nedávám.

    Nemá někdo z vás zkušenost s podobným defektem na tomto, jinak naprosto parádním kolem?

    Předem díky!

    0 0
    • fousek  

      NO jestli to neni v cepech, stredu ani klikach, tak to muze bejt jeste v pedalech nebo v zadnim vypletu

      0 0
    • Jenda  

      je otazka jestli vrze ulozeni lozisek v ramu – to lze odstranit vice ci mene docasne dle navodu od GT ale ty loziska samy o sobe maji mizernou zivotnost – tak cca 4kkm? To ze jsou v pr… se pozna ze to i vycisteny dela uplne stejne priserny zvuky. Tedy zkusit vymenit loziska.

      0 0
      • fousek  

        No tu zivotnost tech lozisek bych tak katastrofalne nevidel, mam na nich najeto cca 2t., ale nerek bych ze by se po 4t. vysypali, preci jen jsou to cartridge do kterejch by se nemelo nic dostat.

        0 0
        • Jenda  

          ta zivotnost zalezi jestli je clovek nepretahne – je to stejny jako u konusu. Problem je hlavne v tom lozisku ktery drzi BB link nebo jak se ten nesmysl jmenuje. To je namahany torzne v podstate pri kazdym slapnuti a casem to v nem zacne lupat aniz by se do nej dostal nejak bordel – to ze to neni zadny superkvalitni lozisko je jasny i z jeho ceny 160Kc:-) Takze pokud to ma clovek utazeny optimalne verim ze muze vydrzet ale jinak jde do kopru pomerne rychle.

          0 0
          • 100kg  

            Pokud jsou obě ložiska dobře zajištěna, tak není problém s životností. Pohyb je tak minimální, že i zas… ložisko si svou dráhu vždy uvolní. Problém může vzniknout, když se spoj uvolní a mačká se to v hliníku. Já mám na iD4 původní ložiska 15000, čištěno po 10000 a na iD5 7000 číštěno po 5000. Ježděno celoročně i ve sněhu, myto wapkou. Je fakt, že vyndané spodní ložisko při otáčení drhne, ale funkčně si těch 10 stupňů pohybu dráhu vždycky udělá. Vzhledem k tomu, že na tom mám Truvativ, vrzání neřeším. Chvíli vrže, pak zaprší a nevrže.  

            0 0
            • Jenda  

              ano funkcne to naprosto nijak nevadi jenze ty zvuky me treba dokazaly otravovat natolik ze jsem se radsi idrivu zbavil a to jsem s nim byl jinak co se jizdnich vlsatnosti tyce enorme spokojeny

              0 0
              • 100kg  

                Teda pánové, jak se koukám na vaše foto v profilu (až jsem se lek), usuzuji, že vrzání iDrivu sice funkčně nevadí, ale duševní stav uživatele poš­kozuje. Tak snad abych se už taky objednal k Chocholouškovi.

                0 0
                • Jenda  

                  muhehe myslis ze jsme s Fouskem proste spokojeni uzivatele iDrivu?:-)

                  0 0
                • artoo  

                  No tak ja uz na Chocholouska zacinam mit celkem slusnej nabeh. Stred na zkousku novej, vrze to porad. Postupnou vyrazovaci metodou jsem dospel k zaveru, ze davam za pravdu ostatnim – je to loziskem v zadni stavbe.

                  Vzhledem k tomu, ze shop kde jsem to koupil neustale do omrzeni tvrdi, ze rozebrat, vycistit, smontovat a vrzani prestane, priklanim se ke koupi novejch lozisek. Jen nejak moje Googlici schopnosti nejsou asi na tak dobry urovni, proto poprosim Jendu, jestli by mi nedal tip kde sehnat aspon ty suntovy za 160 :)

                  Predem moc diky za nazory a rady…z kola jsem uz fakt celkem zoufalej a proto pokud nepomuzou ani loziska, jde to s jistotou na reklamaci. I-drive uz vazne nebrat :-(

                  0 0
                  • Jenda  

                    ja to teda kupoval primo v bikeshopu kde prodavaj GT asi za 200 ale jinak na netu tady

                    http://www.quickshop.cz/…viewitem.php?…

                    0 0
                  • 100kg  

                    Nepropadej panice. Kuličkové ložisko (bez písku a aspoň trochu namazané) nemůže vrzat!!! Vrzat může uložení ložiska. Když necháš uložení volné tak se to v hlíníku vymačká a pak při šlapání vrže. Jediné co pomůže je namáznout pod dosedací plochy ložiska nějakou těsnící a tlumící pastu. Ostatně někde tady na to byl návod. V servisu by to měli mít.  

                    0 0
                    • Jenda  

                      ale muzou – ve chvili kdy je vymelta ta drazka v lozisku a kulicky uz davno nejsou kulate to dela opravdu divy

                      0 0
    • chupas  

      to zname. ja jsem si vyborny stav nepoklepal na drevo a tedka resim uplne stejny problem. je to MOC hejblatek najednou. ve ctrtek mi to nehorazne chroupalo. pres vikend jsem na to nesedl a v pondeli zadne zvuky! – divne. co jsem udelal? prerovnaval jsem bovden k saltru, sundal patku z ramu a ocistil a promazal! a mam druhe zadni kolo – stary sedly vyplet. mohlo to byt jedno z toho, nebo taky ne. uz me to pomalu zacina vytacet.

      klidne to muzou bejt kliky (mam potvrzeny zvukove projevy od crempy) -tam jsem uz provedl uplne, totalni cisteni spoju abych vyloucil vrzani ve spojich. bordelu tam bylo. pak jsem kliky dotahnul na krev. nebo treba loziska u klik, ty chodi dost podivne – muj favorit. naopak nepodeziram kloub na zadni stavbe – bezproblemova sou­castka, pri primerenem dotazeni (jako hlavko) chodi ciste a tise. kloub drzici kliky je v podezreni, ale kdyz neni moc ani malo utazenej chodi pekne, tak nevim. mel jsem taky v hledacku ten „bone“ tak jsem ocistil a vymazal, ale taky zadny vyrazny progres. jeste podeziram muj super-duper novy blatnik, ale to je minoritni.

      je to zahada. ja to stejne resim sluchatkama, takze dokud necejtim vybrace/lupani v nohach tak me to zily netrha.

      0 0
    • marapara  

      Krom čepů mi vrzalo uchycení bowdenu na smyk, stačilo máznout. Pak mi začalo praskat v sedlovce. Stačilo vytáhnout, očistit wdčkem sedlovku i vnitřek rámu, otřít do sucha a po 150 km ani vrznutí. Ještě můžou vrzat pedály, můžeš mít vychozené ložiska na středovém složení, klikách.

      Pak už jen zbývají ložiska čepů. Nutno dodat, že na nich mám tak 4500–5000 km a zatím drží.

      0 0
    • Duff  

      Na i-drivu se mi občas ozývají i ty vyměnitelný patky. Doporučuju taky vyčistit a trochu namazat.

      0 0
      • marapara  

        Jo, to budu muset. Když brzdím zadní, občas v tom praskne. Bude to chtít vyčistit.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.