• filo

    Chtěl bych se zeptat na kolik je ho třeba nafoukat na 95 kg váhy, mám tam už 200 psi a ještě by to chtělo, ale mám strach, jestli to už není moc… byl bych vděcný za nějakou tabulku nebo odkaz.....dík Filo

    0 0
    • OCG  

      já svého foxe R foukám při zhruba stejné váze na nějakejch +/-230 psů (spíš + než -). Možná se pletu, ale myslím si, že u těch foxů je to pořád stejný, bez ohledu na typ. Být tebou, tak bych se toho čísla nahoře moc nebál. Ale on se určitě ozve někdo, kdo bude mít stoprocentní info :o)

      0 0
    • Lister  

      No vidíš a já ho foukám na 150 a je to skoro moc :)

      Jakou tabulku by sis prosím představoval ????? Vždy´t tady záležá jedině na rámu a ne na tlumiči, v tomhle ti nikdo neporadí, maximálně tak manulál ud výrobce kola ale pochybuju, takže nastavit podle sagu. Jediné co by tě mohlo zajímat jsou maximální povolené tlaky tlumiče a ty najdeš v návodu, který k němu byl přiložen.

      0 0
      • KAPLIS  

        a ten návod zřejmně nemá. známí fouká 230. nevím to jistě ale max je asi 250.

        0 0
      • JSt  

        presne tak. zalezi na ramu. jestli se nepletu, tak do floatu se muze nastouchat nejakych 300 psu.

        0 0
      • ota  

        „manulál ud“..ten bych taky potřeboval,ale výrobce jsem nenašel:)"ttady záležá"i na něčem jiném, myslím:)

        0 0
    • Misiak  

      ja mam v plnej polnej +/- 85kg a mam tam tusim 220psi. zalezi od ramu-zmeraj si sag-mal by byt (vseobecne) okolo 20–30% plneho zdvihu. tym padom mas zachytny bod a mozes potom doladovat na zaklade skusenosti z jazdy.

      btw float ma pisanych max 300psi, ale kdesi som postrehol (manual? net?…) ze realne ma to maximum nizsie-teraz neviem ci 250 alebo 280 psi.

      0 0
      • KAPLIS  

        tak nejak to je. ty dvě hodnoty (250 a 300) tam jsou uvedené. Teď nemám možnost se na to podívat, ale vzhledem k tomu že filo je teď na 200psi, tak myslím že nad 250 se nedostane. Jinak pokud začínáš s celopérem, tak obecně platí, že ze začátku foukáš více. Snaha odstranit to houpání na které nejsi zvyklý. Postupem času se naučíš využívat pohodlíčko které ti full nabízí a trošku tlaku ubereš.

        0 0
        • Lister  

          jo jo přesně.....já jezdil 180 abych postupně pochopil ža 150 není pomalejší a přitom to žehlí mnohem líp :)

          0 0
          • Ozzous  

            No jo, jenže pak jdeš při menším skoku na doraz ne?

            Já foukám přesně tento typ na 230… (100mm zdvih zadku)

            …jinak by mne zajímaly zkušenosti ostatních, již podruhé mi tento tlumič utíká. Po 14 dnech klidu spadne z těch 230 na 150 psíků, naštěstí aspoň drží na celodenní vyjížďce…

            0 0
    • MlokCZ  

      Každý rám s tlumičem má nějaký doporučený sag, který se odvíjí od průběhu zadní stavby a tlumiče. Ten se pohybuje někde mezi 10–35% zdvihu tlumiče. Nejčastěji někde uprostřed toho intervalu. Ale je to hrozně individuální dle zadní stavby.

      Maximální povolený tlak u Floatu je někde kolem 290psi, ale to nevim přesně, takový tlaky nejezdím, tak mě to nikdo přesně nezajímalo.

      A pár konkrétních příkladů, které ti ale budou k ničemu, spíš jen pro orientaci: Cube AMS 125 – doporučený sag 20%, jezdím sag cca 22% a to je přes léto s mojí váhou kolem 70kg na 120psi Cube Stereo – doporučený sag 15–20%, jezdím sag kolem nebo těsně přes těch 20%, což je teď přes zimu na 130psi pro mojí váhu, v létě jsem Stereo nejezdil, tak nevim o kolik méně budu foukat, odhaduju to na léto také na 120psi jako AMS 125ku.

      Kdybys napsal aspoň jaký jezdíš rám, tak bychom si udělali představu o tom, jaký má přepákovací poměr v průběhu zdvihu a mohli aspoň odhadovat potřebný tlak.

      0 0
      • MlokCZ  

        A třeba Cube Sting má doporučený sag pouhých 10% a zase některé více progresivní rámy třeba ještě v kombinaci s progresivnějším tlumičem se dají jezdit kolem těch 30–35% sagu (např. Canyon ESko 07 s Pearlem není problém jezdit na 30% sagu).

        0 0
      • filo  

        Pořídil jsem si Meridu am 3000 d model. 08 a je mé první celopéro…je pravdou, že jsem zatím jezdil spíš po parkovišti než v pořádném terénu…:-))…asi vezmu pumpu, vyrazím do přírody a ono to něják sedne… Jinak moc děkuji…

        0 0
        • chodec  

          Přesto je dobré mít nějakou smysluplnou výchozí polohu – tu nastav podle SAGu -nějakých cca ± 25% bývá pro XC/AM asi takové nejběžnější. Pak můžeš pochopitelně přidat ubrat podle dojmů, ale vyloučíš úplně nesmyslné tlaky.

          0 0
      • claid  

        především je si třeba ujasnit, jáký ten RP 23 vlastně je..podle jeho délky se mění zdvih a délky dělají různé.. 139,152,196,190mm a 200mm/50,7mm zdvihu a taky 200mm/57,1 mm zdvihu. mám na Cube ams 125 RP 23 délky 200 mm, ale nikde jsem se nedověděl jestli je to se zdvihem 2"(50,7mm) nebo 2,25"(57,1) v každém případě podle tabulky Foxe k nastavení sagu, doporučují sag 25% to je buď 12,7mm nebo 14,2mm. rád bych si nechal poradit, jak zjistím délku zdvihu mého tlumiče a tím i správného nastavení sagu..uvažuji, že tlumič asi vypustím z tlaku, změřím krok a tak to zjistím..nebo je lepší nápad?? díky za odpovědi..jo na ams 125 jsem se taky nikde nedočetl, že u tohoto rámu by měl být sag 20%????

        0 0
        • MlokCZ  

          Délku chodu tlumiče je samozřejmě nutné znát, % jsou vždy uváděné z toho. To jsem bral jako samozřejmost, že každý u svého kola a tlumiče ví.

          Na AMS 125ce je 200/51mm tlumič, takže chod je 51mm. Na vypuštěném tlumiči si to můžeš ověřit (tím si můžeš i změřit, kde cca začíná doraz).

          Já vozím sag někde kolem 11, takže těsně přes těch doporučených 20%.

          Doporučené sagy u Cubu jsou: Sting 10% Stereo 15–20% Fritz 35% (tady si teď nejsem jistý z hlavy přesně, jestli to náhodou nebylo jen 30%) AMS 125ka 20%

          K některým Cubům se dodává papír s popisem k těm sagům, kde je to uvedené a pak jsem četl celý jejich podrobný popis ke kolům (to byl ale loňský a teď už na webu není, možná že je to popsané v tom jejich podrobném katalogu, ale ten jsem až tak nestudoval).

          To co doporučuje Fox je jen zcela orientační, protože to nebere v úvahu rám.

          0 0
          • MlokCZ  

            Jinak se přibližný vhodný sag pro daný rám dá už docela odhadnout dle průběhu zadní stavby, pokud je k dispozici graf lev. ratio z linkage.

            0 0
          • claid  

            dostal jsem se právě jen na tuhle tabulku od Foxe kde dopořučují 25% sag, www.foxracingshox.com./…8_om_eng.htm ale doporučení na rám CUBE ams jsem se nikde nedočetl.. to mě docela překvapilo, že na tlumiči jsem si nenašel jaký je to vlastně typ, jestli 2" nebo 2,25" zdvihu.

            0 0
            • MlokCZ  

              Jak jsem psal, tabulka od Foxe neodpovídá, protože nebere v úvahu průběh rámu a pro některé rámy by to byl úplný nesmysl (dát na takovém Stingu 25% sag, tak jdeš okamžitě na doraz při prvním větší podnětu). Na tlumiči se délka jeho chodu nepíše (ale už jen podle délky pístu, který kouká z tlumiče v klidu je to jasné; vždy tam je nějaká rezerva pár mm navíc oproti maximálnímu chodu, takže kouká vždy o pár mm více než jeho maximální chod).

              0 0
              • claid  

                tak jsem to změřil a celková dálka pístu je cca 58 mm, takže asi opravdu délka tlumení cca 51 mm, nastavím sag taky na těch 11 mm a uvidím. ke kolu jsem právě žádný papír s popisem nedostal, jen tu radu ať nastavím sag tlumiče na 6–8 mm, což je evidentně blbost.

                0 0
                • mar_tin1  

                  ak máš piest 58mm, tak zdvih je 2.25".

                  0 0
                  • mar_tin1  

                    ja mám 190/51mm a piest je dlhý cca 52mm

                    0 0
                    • mar_tin1  

                      ale možno sa mýlim.

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Večer schválně také změřím ty délky pístku na obou tlumičích, kolik je mám přesně.

                      0 0
                      • mar_tin1  

                        ok. zmeriam aj ja, tých 52mm je odhad podľa dorazu. doteraz sa mi doraz podaril len 1× a to ostala rezerva práve cca 1mm…

                        0 0
                      • MlokCZ  

                        Takže jsem to změřil:

                        • Fox RP23 200/51mm model 07 má píst v klidovém stavu bez zatížení 57mm
                        • Fox RP23 190/51 model 08 má píst v klidovém stavu bez zatížení 53–54mm (u Sterea se tam pořádně šuplérou nedostanu, tak proto ten rozptyl, měření není zrovna přesné)
                        0 0
                        • claid  

                          no a já jsem tomu asi dal…právě jem se vrátil z vyjížďky, tlumení bylo dobrý, ale všimnul jsem si, že mi nejde zapnout propedal..prostě ta páčka nedrží v poloze peopedalu a crací se zpět.....jestli jsem při nizkém tlaku s tím nějak hnul nebo co..

                          0 0
                          • MlokCZ  

                            To těžko bude souviset s měřením s vyfouknutým tlumičem. Zkontroluj jestli máš správně zaskočené kolečko nastavující hodnotu propedalu.

                            0 0
                            • claid  

                              jo jo to jsem hned kontroloval a nastavoval jiný stupeň, ale nic..páčka propedálu jde úplně lehce v jedné polovině svojí dráhy a není aretovaná v poloze propedalu..zítra si s tím zkusím nějak pohrát..znovu zmenším tlak a zkusím nastavovat propedal a uvidí se..ale že mě to štve..tak to jo..

                              0 0
                            • claid  

                              měl jsi pravdu..závada nebyla způsobena vypuštěním tlaku..dnes potvrzeno u Cyklošvece, kam jsem tlumič odvezl k servisu..říkal, že to muselo být od žačátku a opravdu nezaskakuje jak má kolečko nastavení úrovně propedalu, závada je uvnitř a tlumiš rozebral a zítra mi ho prý pošle opravený..divný že jsem si toho nevšilm dřív..ale na propedal jsem prostě nejezdil, tak až při tom poměřování…:-))

                              0 0
                        • mar_tin1  

                          moje meranie: fox float (2006) 190/51 – 54mm fox float r (2003) 165/38 – 43mm takže som to zle odhadoval, beriem svoje tvrdenie späť a ospravedlňujem sa.

                          0 0
                  • MlokCZ  

                    Nemá, na 200/51 je poměrně velká rezerva při chodu na doraz. O něco větší než třeba na 190/51mm. Mám to samé kolo se stejným tlumičem (sice model 07, ale nepředpokládám, že by tam byla taková změna). A i na 190/51 mám při chodu na doraz mnohem větší rezervu než jen 1mm.

                    0 0
                • MlokCZ  

                  Ta délka slouhlasí, když jde tlumič na doraz, tak ještě za kroužkem (ukazující zdvih) je možná tak 2mm rezerva (možná 3, teď nevím přesně) + něco má samotný ten kroužek.

                  0 0
                  • mar_tin1  

                    ja mám doraz úplne na konci piesta, za krúžkom ostane tak max 1mm. na 200mm tlmičoch je to inak?

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Nevim z hlavy kolik tam zbyde přesně, to změřím večer, ale je to více u 200/51 než u 190/51 (taky logicky, mají tam více místa a někam tu délku tlumiče protáhnout museli). Ale přesný rozdíl z hlavy nevím, mám jen na obou změřenou délku chodu při vypuštěném tlumiči (když jsem se odhodlal i při vypuštěném do toho trošku rázem praštit, abych zmáčknul doraz na max). Možná nebyl doraz stlačen úplně na maximum, ale dostal jsem se na obou pár desetin přes 50mm, takže to odpovídá (ale celých 50,8 to nebylo).

                      Na obou mi ještě za krouškem (při tom testu chodu na doraz) zbývá rezerva, na tom 200/51 větší, přesně tedy večer. A když jen kroužek bude mít 1,5mm (možná i 2mm)…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        fuj ten překlep *kroužkem

                        0 0
                        • KOMOÒ  

                          To není překlep ž a š není vedle sebe :-D

                          taky se mi to stává,člověk „přemejšlí“ foneticky a tak i píše.Někdy se tak zblbnu,že se musím koukat do slovníku,abych nebyl přespisovnělý ;-)

                          0 0
                      • claid  

                        pozor pokud bude někdo vypouštět tlumič na změření zdvihu, měl by zustat minimální tlak v tlumiči…podle doporučení cyklošvece..U­pozornění: Nikdy nepřekračujte rozmezí minimálního (50 PSI) a maximálního tlaku (300 PSI) v hlavní komoře tlumiče! Může dojít k neopravitelnému poškození tlumiče bez nároku na reklamaci!

                        0 0
                        • miki  

                          To bude platit asi jen pro jízdu ale při rozebírání asi vypustit úplně.

                          0 0
                          • claid  

                            jo asi jo, ale pro jistotu, nerad bych aby si to někdo měřením poškodil..

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Testoval jsem takhle už aspoň 5 tlumičů a nikdy žádný problém nebyl. Ten test nedělám jen kvůli délce chodu při dorazu (to stejně většinou odpovídá údajům výrobce), ale kontroluju kompletně, co stavba dělá při chodu blízko dorazu (což se při jízdě moc nedá). Tím myslím věci jako co dělají bowdeny a lanka, jestli někde při dorazu něco nenaráží (třeba u Sterea jsem takhle přišel na to, že při chodu přes 90% lehce ťukne tlumič o blatníček, čehož si není šance v reálu všimnout a vyřešit to není problém, jen se podloží blatníček cca o 1mm; dále u Sterea jsem ověřoval jestli nemlátí přesmykač do rámu, protože v jedné poloze to u Stingu 06 dělalo a ta kostrukce je tam stejná), kde jsou jaké rezervy, …

                              0 0
                              • miki  

                                Jooo to jsou dobrý postřehy ,apoň vím co mám udělat až mi přiletí rám s tlumičem z USA.

                                0 0
                        • MlokCZ  

                          Taky si myslim, že tohle platí pouze pro jízdu. Samozřejmě při vypuštěném tlumiči se na kolo neleze a je třeba to testovat trošku s citem.

                          0 0
            • fcelak.majak  

              Soudim, ze pak je jedinou cestou zmerit si delku driku (pistu), vycnivajici ven z tela tlumice. Nelze totiz predpokladat, ze by onech zminovanych cca 7.1mm rozdilu zustavalo jako skryta rezerva uvnitr. Tzn., ze to, co nameris, bude „tvuj“ pracovni zdvih tlumice. Nicmene, pokud ti smim dat malou radu, ja jsem si taky z nastaveni tlumice delal tezkou hlavu a domnival jsem se, ze bych mohl neco podelat. Ve finale jsem „zavrel oci“, vyrazil do terenu s vysokotlakou pumpou na hrbete a nastavil to dle pocitu. Tedy – nenastavil, protoze na 200psi, na ktere jsem tlumic ve strachu z jeho poskozeni nafunel, jsem dostaval „do tela“, takze jsem ho ufouknul na puvodnich 150 psiku (stelovatko odskoku opravdu funguje) a zadni stavba mi chodi neskutecnym zpusobem. Drz se jen rozmezi max. a min. tlaku, zbytek se opravdu ladi dle pocitu a dle toho, jak nizko na tvych beznych nerovnostech sjede stiraci/vymezovaci krouzek na tele pistu. Neni v tom zadana veda, strach a obavy stranou. SAG ber jako vychozi hodnotu (pri zohlednovani min./max. tlaku). Yarda.

              0 0
      • milba  

        Ahoj, nevíte někdo jaký je nejvyšší povolený tlak u Rock Shox Monarch RT3? Díky

        0 0
        • Mamut  

          Je na nom nalepka s 275psi.

          0 0
          • milba  

            díky, já tam nic nemám nalepeno. dnes jesm ho foukl tak, abych měl 20% SAG a mám to fouklé na 240 Psů.. Což mi přijde poměrně hodně

            0 0
            • Mamut  

              Tiez som ho nafukal na cca 240psov, na sag 20%, ale vyuzival som zdvih iba 2/3. Takze som na 208 a maximalnym poskakovanim na mieste ho stlacim o 45mm. Takze mam 5mm na tlmici rezervu.

              Mam 200×51 big volume.

              0 0
              • milba  

                Já mam RS Monarch RT3 165mmx38mm. Když ho trošku ufouknu na 200 Psi, tak se pak začíná houpat…

                0 0
    • fcelak.majak  

      Ahoj, treba nejen tobe pomuze nasledujici stranka, kde si muzes stahnout veskere manualy, ze kterych se da vycist mnohe: www.cyklosvec.cz/index.php?… Jedna se o soubor uzivatelskych manualu k tlumicum a vidlicim FOX. A hele, nekdy se muzeme domluvit a nekam si vyrazit, mam totez kolo co ty, jen r.v. 2007. Yarda.

      0 0
      • claid  

        ahoj, díky za odkaz, každá rada jak si vylepšit ježdění dobrá a ty manuály jsou dobrý..společná vyjížďka by byla super, ale díval jsem se ty jsi Ostrava a já Č. Budějovice..tak to asi jedině se sejít na půly cesty… :-)) ale kolo je to super co..udělal jsem si velkou radost..jen pro zajímavost..v ob­chodě mi radili ať tlumič nafoukám na sag 6–8 mm..dobrý co..

        0 0
        • claid  

          tak ověřeno, upustil jsem tlumič a zdvih je 51 mm, nafukal jsem na cca 150–160 Psi a sag je ± 11 mm odpo se půjdu projet, tak uvidím jak to bude tlumit..

          0 0
    • vojta  

      Dle manualu i animace na strankach FOXu by zmena nastaveni urovne ProPedalu mela probihat takto – prepnu packu na Propedal, povytahnu ovladaci kolecko, nastavim pozadovanou uroven, zatlacim kolecko. Takto mi to funguje pouze pro uroven 3, u poloh 1 a 2 kolecko nedrzi v povytazene poloze a pri nastavovani ho musim drzet povytazene a nasledne pak „samovolne“ zaskoci do nove polohy. Je to normalni, nebo opet zafungovalo moje „nakupni stesti“ – v posledni dobe mam dojem, ze co koupim, stoji za h…

      0 0
      • MlokCZ  

        Držet by mělo povytažené nějak ve všech polohách, na 07 RP23 mě to celkem drží (ale i tam to není úplně 100%), na 08 už o něco hůře a spíš to musím povytahnout, držet povytažené a přitom otočit. Jde to spíš docela blbě.

        Pokud to nějak přepnout lze a pak to opravdu je v té poloze (tedy i se změní chování propedalu), tak bych to vůbec neřešil.

        Nevim tedy jak moc přepínáš polohu propedalu, já vůbec. Jednou jsem to nastavil na začátku a teď po roce jsem přešel u 07 tlumiče z polohy dva na polohu tři (která se chová stejně jako na tlumiči 08 na druhém kole poloha dvě). Přešel jsem proto, že propedal v terénu nepoužívám vůbec a pro asfalt téměř jen na delší kopce při jízdě ze sedla a na to jsem to chtěl mít bližší locku. A teď už na to nastavení zase šahat hodně dlouho nebudu.

        0 0
        • vojta  

          Jak moc budu prepinat na Propedal zatim netusim, neb jsem na kole sedel vcera poprve. Ale podle prvniho dojmu bych rekl, ze ho nebudu zapinat vubec. Nemam ale jeste poradne nastaveny sag ani tlumeni a vcera navic ponekud mrzlo, takze se teprve uvidi…

          0 0
          • Ozzous  

            Asi záleží na kole, ale aktivovaný propedal je proti OPEN právě na RP23 hodně poznat… jinak jezdím nastavení 3, nejtvrdší. Stavba se i tak míírně houpe, ale mnohem lepší než open…

            0 0
      • Meduza  

        NO clovece me tim koleckem jde otacet celkem ok. Pricemz pri pacce v poloze propedal to jde o poznani hure. Ale jinak to „zapadkuje“ bez problemu ve vsech trech polohach bez nejakeho zatlacovani.

        0 0
      • claid  

        buď v klidu..ikdyby bylo co bylo, servis FOX u Cyklošvece funguje skvěle.. minulé pondělí jsem mu tlumič s nefunkčním propedalem odvezl a ve středu jsem ho měl opravený doma a už je vše OK a funkční.(oprava v rámci záruky)a opravdu doporučuji všechno a všechny poohy vyzkoušet, u toho mojeho tlumiče byla závada už z výroby

        0 0
        • vojta  

          Akorat ze ja bych tlumic musel bud posilat do Nemec, nebo si opravu u Sevce zaplatit – na nejakou „globalni“ zaruku tady nechteji slyset :-(

          0 0
    • dancing dog  

      Bych se přiživil, v čem konkrétně je dokonalejší RP 23 než RP 3 ?

      0 0
      • miki  

        Bych se přiživil taky .Dancing dog,je v Tisový sníh??Chci tam jet nakole.

        0 0
        • dancing dog  

          Je. Tak po každých 50m oko o průměru 2–10 m, občas něco na cestách… uplně bez sněhu, aspoň na jižní stráni :-( a sme skoro v 900m!! Na kolo super, tedka tam je zmrzlo a tímpádem bez bahna, včera sem tam asi hodku krosil, než sem spadl zmrzlej z kola / s kolem na bok přesně jako Fantoci…

          0 0
      • MlokCZ  

        Funguje jinak nastavování propedalu. RP3 má tři poloha, kde poloha nejmenší hodnoty je propedal skoro vypnutý. RP23 má páčku + kolečko. Páčka přepíná propedal on/off. Pro polohu propedal on pak je tam to kolečko, které pro tuhle polohu páčku nastavuje úroveň propedalu ve třech stupních.

        A ještě je změněno značení tlumičů oproti roku 07. 07 RP23 tlumič měl označení úrovně propedal (light, medium, firm a bylo to tam označeno zvýrazněním jedním ze tří sloupčků v digramu). 08 modely používají stejné grafické označení (jeden ze tří sloupečků zvýrazněný), ale už ne pro propedal tune, ale pro compression tune a druhé navíc pro rebound tune (tzn. teoreticky by mohlo být 9 kombinací tlumiče, v praxi jsem zatím viděl všude provedení rebound tune na minimu a compression tune na maximu). Nastavení compression tune bude určitě ovlivňovat i úroveň propedalu, ale jak moc a jak to přesně souvisí nevim.

        0 0
        • dancing dog  

          o.k., moc díky!!

          0 0
        • dancing dog  

          Mloku, ptám se proto, že mám čerstvě fulla s RP3, ale protože čekám na vidlici od Milana, tak mi stojí na verandě na hřbetu/ jsou tam mechaniky :-) /, ale chci to mít do jara naštudovaný, tak probrázdím historii,případně se optám ..

          0 0
          • Hrabě  

            Chci si nechat vyměnit tlumič Float R, ktery je údajně nastaven u obou hodnot na minimum za RP23, ktery se prodává pouze v jednom nastavení a to je rebound na střední hodnotě a compresion na max. Může mi někdo říct, jak moc se změní funkce Lapierre Zesty?

            0 0
            • MlokCZ  

              Přesné srovnání těhle tlumičů ti neřeknu, to by šlo jen přímým porovnáním těsně po sobě. Ale odhaduju, že RP23 s compression tune na max odpovídá při otevřeném modu přibližně propedalu na hodnotě jedna u verze s compression tune na minimu (tedy jsou přibližně posunuté o jednu hodnotu propdalu a to včetě polohy open). A teď je otázka, jak je nastaven propedal u R verze, nebýval u u 07 na vysoké hodnotě a já jsem ho odhadoval cca na úroveň propedalu 1 (oproti verzi RP23 se stejným propedal tune; pro 08 tedy se stejným compression tune).

              Tedy přesně jak je to u 08 s jistotou říct nedokážu, ale odhaduju, že když místo R s kompresí na minimu vezmeš RP23 s kompresí na maximu, tak v poloze open na tom budeš stejně jak teď a jen ti přibydou tři polohy propedalu. A to předpokldám není tvůj cíl a pro polohu open bys chtěl co nejaktivnější chod.

              No a rebound, tam je to jednoduché, záleží jak máš nastaveno. Pokud jsi někde blízko nejrychlejšího odskoku, tak přechodem na rebound tune na střed bude problém a budeš mít přetlumeno. Pokud máš teď tlumení někde blíže maximu, tak to bude jedno.

              Na Zesty bych takovou verzi tlumiče nedoporučoval. Pokud chceš RP23, tak si ho objednej u Push: www.tftunedshox.com/…/pushfox.htm Nevim jestli přímo seženou od Foxe verzi rebound tune na minimu + compression tune na minimu (stálo by to za dotaz u nich, taky by mě to zajímalo). Ale i kdyby ne, tak to nevadí, rovnou při prodeji ti v ceně tlumiče nastaví kompresi i odskok přesně dle tvých požadavků (nebo případně se dá uvažovat nejen o upravené tovární verzi, ale i o upravené verzi Push, tam už jsou změny zásadnější a třeba úplně předělaný propedal na jejich řešení a další změny). Cena RP23 přitom velmi rozumná a to 300 liber.

              Já jsem nakonec úpravu verze rebound min + compression max. odložil a chci jít cestou koupení nového tlumiče od Push, pak testování a případně časem prodání jedno z nich, který bude sedět hůře.

              Já budu někdy u Push tlumič objednávat, sice jsem to chtěl trošku odložit, ale dalo by se i dříve a případně by se dalo domluvit dohromady na společnou objednávku, nepatrně by se tak ušetřilo (i když zase ne moc, poštovný je myslim 15liber).

              0 0
              • Hrabě  

                Jezdil jsem chvíli na RP3 a používal jsem všechny polohy, ale tu open jen na jízdu z kopce. Jak píšeš, tak výměnou za standardní RP23 bych si v kompresi nepomohl a pouze získal rozsah přitvrzení komprese kolečkem propedal. Pokud i verze tlumiče naladěná v obou nastaveních (compression/re­bound) na minimum není tak citlivá, jako mou testovaná RP3 v otevřené poloze, tak nevím, jestli se s tím nesmířím a nakonec přece jen objednám tu letošní RP23. Ještě mě napadlo, jestli to letošní ladění na max. kompresi nemá co dělat se zvětšenou komorou. Pak by to mělo být stejné jako loňský model laděný na střed.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Nevím o tom, že by letošní RP23 měl větší komoru (samozřejmě to nevylučuju), dle praxe mi přijde stejná. Ale i kdyby měl, tak to by s tlumící částí nijak moc nesouviselo, to by byla změna průběhu pružící části. Tedy maximálně souvislost pokud by se foukaly na stejných kolech výrazně větší tlaky, to se ale nefoukají (vyzkoušeno).

                  0 0
                  • Hrabě  

                    Tak jsem sehnal model 2007, kde je komprese nastavena na střed a měl bych si teda oproti modelu RP23 2008 pomoc. Ten ventilek nabok u Zesty ničemu nevadí. Diky za postřehy z praxe. :-)

                    0 0
              • vojta  

                Úpravu verze rebound min + compression max jsi chtel resit kde ? U Sevce? Ocekaval jsem, ze tlumic bude v poloze „Open“ ponekud aktivnejsi, nemam sice uz XC-ko se Swingerem k dispozici, abych mohl pocity porovnat, ale nejaky vyrazny rozdil v citlivosti na mensi nerovnosti nepozoruji.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Samozřejmě to s tou citlivostí není nijak tragické, ale mohlo by to být lepší.

                  Ono na Canyonu to bude o něco lepší než na Stereu, protože Canyon má úplně jiný průběh zadní stavby a tedy se vozí s výrazně větším sagem a má trošku větší lev. ratio na sagu. Tedy klidně snese o něco méně citlivý tlumič. Stereo je akorát citlivé a žehlivé s tlumičem s menší kompresí (zkoušel jsem ho před koupí model 07 s tlumičem s propedal tune na minimu), s větší kompresí už to není pro tuhle stavbu ono. I když někomu to může s tím tlumičem s compression max sedět na Stereu taky, zase díky tomu je to na ten zdvih opravdu skvělá raketa. Ale já bych chtěl žehlení o něco lepší i za cenu toho, že to pojede o trošku hůře.

                  Ono se to také špatně testuje s větším zpožděním. Já ale měl vždy přímý test a srovnání současně se svojim Cubem AMS 125kou (tedy loni jsem testoval 125ku x Stereo 07 s tím tlumičem s propedal na min a teď 125ku x Stereo 08 s compression max; na AMS 125ce mám propedal tune na minimu). No a s tím compression max žehlí Stereo drobnější nerovnosti a při menších rychlostech možná dokonce nepatrně hůř než 125ka. Samozřejmě když dojde na pořádný sjezd ve stoje, tak je to proti 125ce paráda a o třídu lepší. No a při tom loňském testu na tom bylo Stereo o trošku lépe než 125ka i na ty drobnější nerovnosti a pomalé rychlosti v sedle. Ale je zase fakt, že takhle s compression na max Stereo lépe jede, dokonce asi o chlup lépe než 125ka.

                  Jinak jsem si teď psal s jedním majitelem ESka 07, který místo Pearlu zkusil RP23 08 s rebound střed a compression max (tedy ta standardní verze, co se prodává samotná) a žehlí mu to s RP23 výrazně hůře (Pearl je v tomhle ohledu ale výborný, RP23 bude s malou kompresí na tom maximálně tak stejně, lepší než Pearl nebude nikdy na žehlení drobných nerovností). Takže další přímé srovnání pouze mezi tlumiči.

                  A proti Swingeru se ani nedivím, protože SPV i při minimálním tlaku v SPV komoře (tedy při 50psi) není žádná super žehlička. Nemáš tedy srovnání s opravdu citlivým tlumičem.

                  Tím neříkám, co je lepší, protože při větším zdvihu od těch 140mm už to pak může být s hodně citlivým tlumičem už poměrně houpavé, takže každý si musí vybrat sám, co mu sedí.

                  U Švece jsem se ptal jako první, žádné úpravy neprovádějí. Nejprve jsem se domlouval s Milanem, ale pak jsme to nakonec zatím zrušili. Ono to tlakování dusíkem na velké tlaky není tak jednoduché.

                  A půjdu jinou cestou. Tlumič si zatím v každém případě nechávám a objednám nový tlumič od Push a to jednak upravený na nižší kompresí (tady to oni nastaví přesně podle požadavků jezdce, stylu jízdy a konkrétního kola) a druhak rovnou s tou jejich kompletní předělávkou na Push verzi.

                  A pak budu nějaký čas testovat oba tlumiče a přímo porovnávat. Nejsem si ještě 100% jistý, že zůstanu u toho citlivějšího, uvidíme jaký bude současně rozdíl mezi žehlením a houpáním při otevřeném tlumiči (v terénu používat omezování tlumiče moc nehodlám i když bude předělané s propedalu na Push platformu, takže je pro mě rozhodující chování při otevřeném tlumiči). Pokud nedojde ale k nějakém drastickému snížení jak Stereo pojede, tak určitě zůstanu u toho citlivějšího tlumiče. Ono mi navíc přijde, že ten tlumič je i trošku pomalý a nestíhá po sobě rychle jdoucí překážky.

                  Teď mám Talase i s tlumičem na úpravě u Milana (tlumič se upravovat ale nakonec nebude), takže až mi to přijde zpět, tak objednám Push verzi RP23. Potřebuju na to ten stávající, abych jim přesně změřil montážní vložky, které dodají také s tlumičem.

                  0 0
                  • vojta  

                    Priznam se, ze jsem z AM-ka zatim ponekud rozpacity. TALAS s jeho snizovanim zdvihu je fajn, low-speed kompresi mam nastavenou temer na minimu a citlivost mi prijde celkem prijatelna, Juicy brzdi na kombinaci 203/180 tak, ze si asi brzy rozbiju usta, nebot jsem z Magur zvykly brzdit dvema prsty (prece jen jsem tam mel 160/160 a 90kg), X9 radi super a pomalu si zvykam na absenci ukazatele prevodu … ale ten tlumic, ten mne irituje. Tesil jsem se, ze cvaknu packou, pekne se pohoupu a zadek bude jak v perince, cvaknu zpet a bejk po asfaltu pofici jak drak. A ono prdlajs … Neni mi jasne co tim „pritvrzovanim“ Foxaci sleduji. Smysl RP23 se ponekud vytraci, kdyz i v poloze „Open“ je stavba vcelku netecna k pohupovani (ale i k malym nerovnostem). Nebo ze by vsichni mimo mne jezdili jen a pouze tezkym terenem ? add. uprava u Sevce – Kde jsi se u Sevce na moznost upravy ptal? Kdyz jsem loni premyslel jen o vymene Swingera za RP23 na XC-ku, ptal jsem se serviska od Sevce, jestli je mozno prestavit interni nastaveni propedalu, nebot na Canyonech byla verze s nejnizsim a volne v prodeji se strednim, a bylo mi receno ze to lze a i za kolik penez – byla to pry otazka vymeny sady planzet. Takze uprave se nebranil. Ted je ovsem otazka, jak je reseno ted nastaveni komprese, jestli je to mozne zmenit. add. PUSH – Neuvazoval jsi nechat soucasny tlumic jen v PUSH upravit a nastavit dle pozadavku ?

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Ptal jsem se mailem na jejich kontaktním mailu a bylo mi vysvětlováno proč úpravy nedělají, že by to bylo příliš drahé vzhledem k ceně tlumiče a že existuje více nastavení než jen ty z výroby tři možnosti (to je jasné, v tlumiči to ovlivňuje věcí více) a že by se to po úpravě nemuselo uživateli líbit. Ale že se mi to takhle nelíbí už vůbec…

                      A to s tou zadní stavbou je opravdu tím tlumičem. Zatím jsem ještě Canyona AM s RP23 08 s compression na max nejel, ale s Pearlem je při otevřeném tlumiči pěkně aktivní a po přepnutí na floodgate splňuje přesně, co by sis představoval. Bohužel je tu tak vysoká progresivita Pearlu, jinak by to byl super tlumič na to kolo. Pak jsem jel na Canyonu XC s RP23 07 s propedal tune na minimu, tedy se stejným tlumičem jako mám na AMS 125ce a také to žehlilo slušně.

                      Prostě nechápu proč Fox 08 všude tak navyšuje ty komprese a proč si výrobci (jak Canyon, tak Cube) vybrali tuhle verzi a neosadili to verzí compression na minimu (když třeba Lapierre to tak udělal).

                      O úpravě současného tlumiče jsem uvažoval a rozhodoval se kterou z těch variant vybrat.

                      • úprava by vyšla na 95liber + 2× poštovné.
                      • nový tlumič už v upravené Push verzi stojí 330 liber + 1× poštovné; u nového tlumiče jsou prý ochotní když nesedí jeho nastavení ho jednou zdarma přenastavit (samozřejmě 2× poštovné by to stálo), což je také velké plus

                      Takže rozdíl je cca 7tis. za to, že mi ten původní zůstane. A teď budu moct testovat oba současně a porovnávat a pak buď jeden z nich prodat, kde si myslím, že kolem těch 7tis. bych dostat mohl nebo uvažuju, že si nechám oba a případně řešil příští zimu upravování toho méně vyhovujícího.

                      Protože rám Sterea mi moc sedí a budu si ho nechávat delší dobu, tak má pro mě smysl se delší dobu zabývat hledáním ideálního tlumiče.

                      0 0
                      • vojta  

                        ad. Svec – no, ja jsem komunikoval primo se servisakem, ale je fakt, ze mi sice nerekl, ze by to neslo upravit, ale v podstate mi to rozmlouval ad. vyrobci – taktez mne prekvapilo, ze loni Canyoni montovali tlumice s propedalem na minimu a letos na identicke ramy davaji to, co davaji :-( . Mozna se vystavim a poslu jim dotaz. Nemam na bejkovi v terenu zatim nic moc najeto, ale neverim, ze bych se muj prvni neblahy dojem z tlumice casem nejak vyrazne zmenil a vzhledem k tomu, ze taktez neminim kolo menit a v tomto stavu ponekud nesplnuje me predstavy, bude mne cekat podobna investice. To mam tedy radost :-( Asi necestne a nesportovne pockam, co budes rikat na tlumic od PUSH a potom uvidim.

                        0 0
                        • MlokCZ  

                          Klidně počkej. Jinak Archer ho už nějaký čas vozí.

                          Já objednám jakmile se mi vrátí současný tlumič domů, potřebuju změřit rozměry montážních vložek pro objednávku.

                          0 0
        • mufir  

          Taky bych se rád zeptal, neb informací je zoufale málo… RP3 08 má ty tři polohy předem přednastavené od výrobce, nebo je možno ProPedal nastavit jako u RP23? Mně by vyhovoval tlumič s možností nastavení ProPedalu a Propedal on-off. Lockout nepotřebuji.Toto by splňoval také Fox Float RPL. Ten jsem ovšem zatím nikde neobjevil. Vybral jsem si proto Rock Shox Monarch 4.2 v délce 190mm. Ten je zas v ČR momentálně nedostupný.Ještě by mohl připadat v úvahu Manitou Swinger Air X3, který je z nich nejdostupnější­.Ještě pro úplnost – tlumič je v délce 190/50mm a pro rám Merida AM 800D.

          0 0
          • kubad  

            RP3 – 08 neexistuje max RP2 a to je OEM verze tam je propedal nastavený a ty máš jen ovládací páčku zapnuto-vypnuto

            0 0
            • mufir  

              No mám v tom asi pěknej guláš :-) Ptal jsem se na funkci tohoto tlumiče: www.cyklosvec.cz/?…

              0 0
              • kubad  

                to je model 2006 předchůdce dnešní RP23

                0 0
                • kubad  

                  jo a ještě k funkci tou páčkou nastavuješ u tohoto modelu 3-polohy propedalu, ale nejde jak u novějšího modelu zapnout a vypnout.

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    On ale ani u RP23 v poloze open není vlastně zcela vypnutý (to že se to jmenuje poloha open ještě nic neznamená), tam právě pak záleží na verzi tlumiče, jak je naladěná komprese (a u 07 jak byl označen propedal tune). U verze s compression na minimu se už dá poloha open považovat za vypnutý propedal, u compression tune na max ne.

                    Ani bych se nedivil, kdyby např. některá verze RP3 (s propedal tune na minimu) byla v poloze nejnižší hodnoty propedalu aktivnější než třeba RP23 s compression tune na max v poloze open.

                    0 0
                    • kubad  

                      netvrdím že ne :-) jen sem zhruba popsal funkci – těch faktorů co vstupuje do hry je hodně.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        Jasně, jen aby si nemyslel, že RP23 byl nějak radikálně přepracovaný a páčka on/off umožňuje něco zásadního navíc. Ono je to vlastně pouze změna ovládání s tím, že jsou dostupné polohy nastavení čtyři: off a on 1–3. a také se zvětšil rozdíl mezi jednotlivými polohami, takže rozsah je teď větší (co je to ovšem třeba u RP23 verze s compression tune na max platné, když už poloha dva propedalu skoro nahradí lock a tedy poloha tři je tam už úplně na prd).

                        0 0
                  • mufir  

                    Dík. Zkoušel jsem trošku pohledat a zjistil jsem, že už asi stejně nebude šance tenhle model sehnat. Původně jsem chtěl letošní RS Monarch 4.2 a už jsem ho 2× objednával. Vždycky mi ale po týdnu objednávku zrušili z důvodu dlouhatánských (2 měsíce) a nejistých dodacích lhůt. Zajímavé je, že mi před objednáním vždycky telefonicky potvrdili, že tlumič je u dodavatele (Žitný) skladem. Nezná tu někdo jinou cestu, jak Monarch 4.2 koupit?

                    0 0
          • MlokCZ  

            No hlavně si nejdříve vyber, jaký chceš tlumič, protože rozdílů mezi nimi je mnohem více než jen jakou mají omezující platformu a jak funguje.

            Monarch jsem ještě neměl možnost testnout, takže neznám jeho průběh, ale pokud se nic zásadního nezměnilo od ostatních RS tlumičů 07, tak RS tlumiče jsou mnohem víc progresivní než Fox. Další rozdíl je, že RP23 má vzduchovou negativku, RS mají jen dorazový elastomer. Swinger pak má SPV, které nejde vůbec vypnout a i při nejmenším nafoukání SPV kompory je poměrně znát. Ovšem u RP23 je ve verzi compression tune na max ta komprese také hodně znát, takže také není moc aktivní.

            0 0
            • mufir  

              Vozím tlumič RS Ario 2.1. S fullem teprve začínám, a tak jsem ho určitě přefukoval kvůli pohupování. Teď jsem ve stadiu, kdy mám nastavený sag na 10 mm (při váze 75 kg 90 psi) a řekl bych, že v terénu to vyhovuje. Ovšem na silnici to je houpačka. Možná ti tyhle údaje (kusaje :-)) napoví něco o progresivitě rámu Merida AM 800D.

              0 0
              • MlokCZ  

                Ario jsem nejel a nevim jestli tedy má stejný průběh jako ostatní RS, tedy velkou progresivitu. V každém případě nemá žádnou omezující platformu a tedy při pohodlném nafoukání to může houpat více.

                0 0
          • coffield  

            ad Mlok: SPV komora způsobuje, že je tlumič necitlivý vůči menším podnětům. Pokud však člověk chce jezdit na pohodlí, stačí ponechat v SPV komoře minimální tlak (50psi) a tlumič chodí citlivě, velmi pěkně. O progresivitě nic moc nevím, ale vím, že cestuje celou svou dráhu i při nahuštěné SPV komoře (záleží samozřejmě na typu kola), což při mém neskákacím stylu vyhovuje. Zkus typ X3 s nastavením odporu páčkou, pokud se ti nelíbí fakt, že bys měl komoru SPV foukat podle stylu jízdy.

            ad RP23: A proč se sháníš po RP3, když můžeš mít RP23? Možná to zní, jakože machruji, ale RP23 se určitě vyplatí. Koneckonců tlumič je z nejdůležitějších bodů celého kola.

            0 0
            • mufir  

              :-)), nemachruješ – důvodem není nic jiného, než jeho cena… Bude u X3 páčka na přepínání úrovně SPV k něčemu, když budu mít tlak v SPV komoře na minimu?

              0 0
              • coffield  

                U X3 se právě SPV komora nefouká. Chování tlumiče se reguluje páčkou, která má 4 polohy.

                0 0
                • mufir  

                  Jo dík, došlo mi to vzápětí.. Je tam jedna z těch možností alespoň „skoro úplně otevřeno?“ Mlok píše, že u foukacího SPV je tlumič i při min. tlaku hodně omezený.

                  0 0
            • MlokCZ  

              Já jsem právě jel na Cubu AMS Pro jak se Swingerem s těmi minimálním 50psi v SPV komoře, tak jsem jezdil delší dobu s MC 3.R (tenhle tlumič v poloze open není omezován vůbec) a s RP23 s propedal tune na minimu. Swinger s SPV jasně nejhorší, i přes nejnižší tlak to SPV stále omezuje. Samozřejmě už to jde, ale není to ono. Je to cca podobné jako mám teď na Stereu RP23 s compression tune na maximu a jsem s ním taky nespokojený (v poloze open je také méně aktivní).

              S progresivitou u Swingeru nebude problém, to jen u těch RS.

              To co ale Fox předvádí letos se mi tedy absolutně nelíbí. Standardně lze koupit jen verze RP23 rebound tune střed a compression tune na max. (i když dříve to nebylo o moc lepší, také byla jen jedna verze volně v prodeji a to propedal tune na střední hodnotě, ale aspoň ne na max; Fox se letos prostě zhlédnul v navyšování kompresí a to všude a tím mě pěkně štve).

              0 0
              • coffield  

                Swingera používám na jednočepu a jsem rád, že to chování je znát. Měl jsem tam dříve O2 tlumič, který šel také úplně otevřít, ale neustále pohupoval. Dalo se to použít maximálně ve sjezdech.

                Swinger prakticky při jakémkoli nahuštění SPV komory od 50psi výše pohupování znatelně zamezuje (při doporučeném nastavení dle váhy jezdce je vyloženě „moc“ necitlivý).

                Zase ale na brdské ježdění, kde se kombinují kořeny a asfalt je to ideální řešení, protože při jízdě po kořenech, kde jsou podněty dostatečně velké, nepracuje Swinger 3 way hůře než otevřený Fox (subjektivně). Horší jsou hrbolaté cesty s menšími kameny, kde ten počátek zdvihu brzdí SPV. Tam má Fox jednoznačně navrch. Swinger je „dělník“, který na komfort nehledí. Umožní ale ovládat a kontrolovat kolo bez nežádoucího houpání i v hrubých podmínkách.

                Ani tak vlastně nevidím důvod, proč by na všech kolech neměl být Fox RP23 nebo obdobně fungující tlumič. Ostatní výrobci pak už jen ubírají výhody s klesající cenou.

                Pořád teď laboruji s tlumičem na Scott Genius, ale zdá se, že taková jednoduchost v kombinaci s výkonem jako u Fox RP23 se tam stejně nedosáhne. Jen to chce ještě čas – je to hodně „jiné“.

                0 0
              • iceman  

                A jak je to třeba s Fox DHX air 5, není lepší vzít tento tlumič u kterého lze do jisté míry nastavit lepší linearitu, pro kola s větší progresivitou stavby?? U propedalu předpokládám že bude asi stejná citlivost jako RP23??

                0 0
                • MlokCZ  

                  DHX jsem nejezdil, tak nevím, jaký má přesný průběh.

                  Ale samozřejmě tlumič je třeba vybírat dle zadní stavby. Já to mám jednoduché, na obou kolech mi průběh RP23 zcela sedí, menší progresivitu nepotřebuju (díky průběhu obou staveb) nebo spíš dokonce vyloženě nechci (je teď akorát).

                  Citlivost nedokážu posoudit, ta opět velmi závisí právě na nastavení komprese a tedy když každý RP23 je na tom jinak, tak i DHX na tom nebude stejně.

                  A pak je tu expanzka a váha. Expanzka je výhoda pro určité použití, ale zase někam se třeba nevejde (já bych ji na Stereo nenarval). A pak váha.

                  Pokud tedy na konkrétní kolo není požadována speciálně nějaká z vlastností DHX, tak bych šel raději do RP23.

                  Samozřejmě je to hlavně o stylu jízdy a typu kola.

                  0 0
                  • tachmude  

                    Jen se chci zeptat.Jestliže tenhle tlumič ( RP23 ) uzavřu ProPedalem co to dá a někde skočím ( zapomenu ho vypnout ),otevře se ProPedál nebo zůstane zavřený?

                    0 0
                    • miki  

                      No Ty ho hlavně nikdy úplně nezavřeš/stále pruží/ jen přepneš na propedál a podle toho jak nastavíš propedál ta bude tvrdej.Ale na Tvojí otázku-neotevře se musíš přepnout páčku.

                      0 0
                      • tachmude  

                        Jo to je jasný,že ho úplně nezavřu.Jen by mně zajímalo jestli ho můžu nějak poškodit,tím nárazem.Vidle se mně otevře když zapomenu,ale s tímto tlumičem žádná zkušenost.Né že bych to tak často používal,ale člověk nikdy neví.

                        0 0
                        • coffield  

                          ProPedal NENI lockout. Tzn. tlumič normálně pruží, ale páčka je, kde byla.

                          Fox RP23 nemá pozici „uzavřeno“, má jenom 3 pozice ProPedalu, což znamená, že kolo je různě necitlivé vůči šlapání (je obecně necitlivější). Při každé z těch pozic lze ještě propedal úplně vypnout.

                          Fox Triad na Specialized je tlumič, který má pozici uzvařeno, ale dodává se jen s kolem (má 3 pozice „otevřeno“, „propedal“ a „lockout“).

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Propedal můžeš mít klidně zapnutý úplně pořád, pokud se ti to bude líbit a skákat s ním můžeš jak chceš.

                          0 0
              • coffield  

                Btw. v Čechách se mi zdá, že na internetových obchodech vůbec možnosti volby pro tlumič Fox nejsou… Můžeš si maximálně vybrat délku tlumiče a šířku pouzder.

                Přes koho jsi sháněl nebo sháníš „atypické Foxe“?

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ta volba není asi v žádných klasických shopech. Prostě Fox dodává standardně do koncového prodeje pouze verzi rebound tune střed a compression tune max.

                  Já to budu objednávat u Push: www.tftunedshox.com/…/pushfox.htm Neptal jsem se zatím jestli mají i jiné verze, ale ono je to úplně jedno, protože je úplně fuk, ze které verze vyjdou. Stejně udělají tu jejich PUSH úpravu + naladí dle požadavků zákazníka (v objednávce se vyplňuje na jaké to je kolo, kolik vážíš a jaké máš přesně požadavky + případně co ti vadilo na stávající verzi a oni to podle toho poladí).

                  0 0
                  • miki  

                    a jak poznám kterej tlumič mám?

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Pokud je to 07 tlumič, tak je to verze propedal tune na minimu. U 07 bylo označení pouze propedal tune. U 08 místo toho jsou označení dvě a to rebound tune a compression tune.

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        A jak přesně si odpovídají tlumiče 07 oproti 08 říct nedokážu. Přibližně odhaduju, že propedal tune by mohl odpovídat stejně nastaveným compression tune, ale být to tak přesně nemusí, neznám detaily uvnitř.

                        Každopádně 07 propedal tune na minimu (ten mám na jednom kole) je výrazně žehlivější a aktivnější než 08 s compression na max. Ale třeba jestli přesně odpovídá 07 s propedalem na minimu 08 s compression na minimu říct nedokážu.

                        0 0
                      • miki  

                        Joo díky to jsem potřeboval vědět ,protože to nikde není popsáno .Koukal jsem i do manuálu ale tam nic není napsáno.Je to RP23 2007.

                        0 0
    • ememem  

      reopen – sa tu viac krat uz debatovalo o tovarnom nastaveni compression tune (ct.jpg). nikde som ale nenasiel co znamena rebound tune (rt.jpg) – je to tiez nejake tovarne nastavenie?  a ako to ovplynuje vlastnosti tlmica.(teoreticky by to snad mohlo byt jasne, ide mi o prakticku skusenost) vedel by sa k tomu niekto vyjadrit? (sorry za mizernu kvlaitu fota z mobilu, ide len o ilustracny obrazok)

      0 0
      • MlokCZ  

        Rebound tune jde také o tovární nastavení, ale tam to není tak problematické, protože to posouvá celý rozsah, který nastavuješ kolečkem. A rebound tune mívají výrobci téměř vždy určený vhodně k danému rámu (ono taky díky tomu rozsahu nastavení by to musel výrobce rámu vybrat úplně špatně, aby nastal problém).

        Tedy změnu rebound tune má smysl řešit pouze v případě, že používáš krajní nastavení kolečka a ještě ti to nestačí.

        Já jsem neměl nikdy s rebound tune rozsahem problém, i když někdy to bylo pro moje nastavení tlaku a váhu už téměř na kraji rozsahu. Po úpravě v TF tuned, kde nahrazují komplet i část zajišťující expanzi, tam se pak trefily dle udaných parmetrů opravdu velmi dobře, protože jsem teď oba tlumič vozím nastavené přesně ve středu rozsahu (tedy velká rezerva na obě strany).

        0 0
    • Lister  

      Obnova threadu, doufám, žer se někdo chytne:

      Srovnání úrovně propedalu Float R/RP2/RP23/RPL CT střed

      Uvažuju co koupit za tlumič a tak by se mi hodilo info, jestli jde srovnat úroveň propedalu u těchto verzí tlumiče?

      Nedokázal by někdo přirovnat úroveň přednastaveného propedalu u verzí RP2 a RPL vzhledem k jednotlivým stupňům na RP23 – samozřejmě vždy se stejným CT – v mém případě střed, nic jiného nedokážu sehnat.

      Kdyby totiž RP2 bylo v poloze „propedal on“ asi na úrovni 2 u RP23, tak by mi to mohl stačit (ale ono to bud asi spíš někde na úrovni jedna), stejně tak v případě použití RPL (čemu asi odpovídá poloha R), kde by navíc byl ještě tvrdý lock, což se může hodit – k tomu mám dotaz, jestli jde o lock s ochranou nebo se dá prorazit.

      RP23 je fajn, ale stejně budu používat jen jednu polohu priopedalu, takže z pohledu funkce přepínání při jízdě je to opět „jen RP2.“

      Když jsem porovnával svůj R s RP23, tak mi nastavení propedalu přišlo asi na pozici 1.

      0 0
      • MlokCZ  

        Pro stejné nastavení CT přibližně platí: Rko cca odpovídá 1čce u RP23. RP2 cca odpovídá 2jce u RP23.

        Testováno na 08 modelech, jestli to tak platí i pro 09 těžko říct.

        I když na RP23 jednou nastavíš úroveň propedalu, tak pokud není velký finanční rozdíl, tak bych šel do RP23. Jednak sem tam se může hodit možnost změnit úroveň propedalu a druhak časem může začít vyhovovat jin poloha. Já jsem třeba ze začátku jezdil dvojku propedalu a po čase jsem začal používat jedničku. A v době když už jsem používal jedničku, tak třeba když by byla ojediněla nějaká vyjížďka s více asfaltem, tak bych třeba zase přepnul dočasně na dvojku.

        RPL netuším, pokud bych měl hádat, tak bych tipoval že to bude jako u RP2, takže cca 2jka.

        0 0
        • Lister  

          díky moc. A je to tak, že poloha 1 u RP2 a RPL odpovídá poloze open u RP23?

          0 0
          • MlokCZ  

            RPL jak jsem psal netuším, ten jsem nikdy netestoval. U RP2  je poloha open totéž jako u RP23. RP2 je totéž co RP23 jen s tím rozdílem, že to táhlo, které zapíná polohy propedalu může zasunutou do tlumiče pouze o tu jedinou pevnou hodnotu a ne o tři různé hodnoty.

            U RP23 má ten mechanismus 6 poloh po celém kruhu a ty polohy se tam střídají za sebou v pořadí open/1/open/2/o­pen/3. To kolečko nastavbující úroveň propedalu celý mechanismus pootočí o dvě polohy. A páčka pak ten mechanismus otáčí o jednu polohu (tedy přepíná ty sousední dvě polohy, tedy open/1, open/2 nebo open/3). U RP2 jsou ty polohy pouze 2 a mezi nimi přepíná páčka.

            0 0
      • kloubik  

        Není to sice úplně k tématu, ale doplním, že pokud bys bral model 2010 tak tam se asi změnilo označení Compression tune. Je zvláštní, že na webu mají u modelů 2010 obrázek ještě tak jak to bylo dřív (tedy označení Compression tune a sloupečky s vyznačeným nastavením), ale na osazených tlumičích je označení s názvem Velocity tune a nastavení označené písmenem. Viděl jsem už fotky dvou SC Blur LT, na kterých takový tlumič je, s nastavením M.

        Tipuju, že to znamená střední nastavení – (M)edium, usuzuju podle toho, že takhle označují i úrovně propedalu (Light, Medium, Firm). Konkrétně u Blura LT pro rok 2010 by to znamenalo, že možná dali na připomínky určité skupiny uživatelů a přitvrdili nastavení. Na druhou stranu je to ale trochu divné, protože jsem asi před 1–2 měsíci než jsem Blura koupil psal dotaz přímo výrobci, jestli pro rok 2010 bude zachované stejné nastavení Compression tune na min. jako v minulých letech a bylo mi odpovězeno, že ano, že se nic měnit nebude. Což zas vyvrací, že M znamená Medium. Tak pokud k tomu máte někdo víc info, rád se poučím.

        Já jsem nakonec koupil loňskej model kola, takže novej tlumič ještě nemám. Na druhou stranu by mohlo být zajímavý vyzkoušet Boost valve system, kterej by mě zachovat citlivost i při zapnutém propedalu. Je třeba možné, že se tím smazává pak rozdíl mezi interním nastavením compression tune a pak by nemělo tolik smysl případně muset upravovat.

        0 0
        • MlokCZ  

          Na 2010 tlumiče jsem taky zvědavý a to zvlášť na tu upravenou platformu. Zatím jsem neměl žádný 2010 v ruce, takže jen hádám a to, že rozdílně se bude chovat pouze platforma, vliv nastavení komprese bude ale pořád. U upraveného tlumiče v TF tuned to je tak taky. Tam platforma chodí výborně, nemá žádnou ostrou hranu na počátku jako současný propedal (do 09) a nastavení komprese tam hraje také stěžešjí roli a ovlivňuje jak chování otevřeného režimu, tak platformu (i když narozdíl od originálního stavu, tak dokáží aspoň v určitém rozsahu ovlivnit nastavení platformy při neovlivnění otevřeného tlumiče).

          Takže jsem zvědav, zda 2010 tlumič budu muset dát upravovat nebo ne.

          0 0
        • Lister  

          No vůbec to není mimo téma. Ročník 2010 by mě lákal, ale zatím jsem nic nenašel, vidlic je vcelku požehnaně, ale s tlumičema je to horší. Když už se něco najde, tak se nedá poslat do evropy a to je pro mě problém – v USA nikoho nemám a zprostředkování přeposlání za peníze nevyjde finančně vůbec dobře.

          0 0
    • atrex  

      Ahoj, nevím, jestli to tu už nebylo, ale našel jsem na youtube pěkný videonávod na první nastavení FOX RP 23 http://www.youtube.com/watch…

      0 0
    • nox159  

      rad bych ozivil toho tema z par otazkama :)

      vcera jsem poprve jel na fulu ( giant anthem a fox float RP23) na strankach vyrobce jsem si nasel jak nastavit tlak podle sagu pisou 20–30% coz je 8–11mm nahodil jsem tam na zkousku 10mm a vyjel – nemam a scim porovnavat takze spokojenost s tim jak to chodilo ale jak jsem prijel domu a zmeril si chod tak jsem nameril 37–38mm a 38mm je max chod takze jsem pri vyjizdce šel nadoraz ( nevim kolikrat) proto bych se rad zeptal jestli je takto nastaveny tlumic nastaveny dobre nebo jesli by se na dorazy chodit nemelo, ( ja sem pridal z 160 psiku na 170 a uvidim na dalsi vyjizdce ) jen me zajima jak to vlastne ma byt. (popripade jestli je chozeni na doraz normalni nebo je to na zavadu…)

      mam jeste druhy dotaz a to ohledne nastaveni odskoku docetl jsem se // Když sjedete z obrubniku, odpruzeni by se melo zhoupnout pouze jednou a pote by se melo ustalit.// – zatim co jsem jel tak jsem se na to dival a zhoupne se to 2× –3× → jestli je pravda co jsem cetl mel bych nastavit odskok na pomalejsi nepletu se ( ale uprimne v tom si nejsem vubec jisty)?

      vim ze tohle laborovani je na delsi dobu a asi budu muset prijit na to co mi vyhovuje nejvic… ale chtel bych od nečeho zacit tak si rad necham poradit od zkusenejsich

      diky za rady a tipy

      0 0
      • mr.antik  

        Odskok:

        Když budu chtít, budu na tom sedět jak pecka, taky se to zhoupne 2–3×, protože se tak rozhoupe moje tělo. Odskok nastavuju co nejmíň a pokud při skákání nebo v terénu zadní kolo „kope“, o fous to přitáhnu.

        Tlak a doraz:

        Zkusil bych to na sag 8mm, kdyby to dávalo ostré dorazy, tak bych to řešil zvýšenim progresivity nebo komprese. Je to tlumič s HV komorou (tlustý)?

        0 0
        • nox159  

          co nejmin = pomaly odskok?

          jinak ten tlumič je tady

          zatim se bohuzel fakt nejak neorientuju :( snad z toho neco vyctes ;-)

          0 0
          • Smazaný účet  

            co nejmin=co nejmensi efekt tlumeni odskoku..tedy rychly odskok. Pokud nekde neskaces a nehrozi, ze by te kolo po dopadu koplo a tim rozhodilo, tak zbytecne nepritlumovat. Maly odskok zaroven zlepsi trakti zadniho kola-lepe se stiha prizpusobovat terenu.

            0 0
        • MlokCZ  

          Zvýšením komprese bych to tedy u RP23 určitě neřešil. S dorazem mu to u RP23 po navýšení komprese nepomůže takřka vůbec, ale citlivost půjde do háje totálně.

          Pokud jsou dorazy ostré (tedy jsou cítit jezdcem), tak už je to hodně špatné. Já bych řešil i případ, kdy cítit ještě nejsou, ale je to na dorazu každou chvíli.

          Pokud ty dorazy necítil, tak přifoukání na ten 20% sag bude nejspíš stačit.

          0 0
          • nox159  

            nejak jsem ty dorazy nezaregistroval( nepocitoval), jak jsem prisel domu tak js Nevem se na to mrkl a zmeril.im jak často jsem byl na dorazu… to budu skoumat dal, ale tohle byl muj prvni poznatek tak jsem se na to chtel zeptat, aby nahodou nemel neco nastavene blbe a zbytečně třeba tlumič neničil :)

            0 0
            • mr.antik  

              Ono je možný, že seš k tomu dorazu přibližoval opravdu velmi jemně a pak je to celkem v pořádku. Zkus, jak se to bude chovat s nižšim tlakem a naopak s vyšším. Ono v této chvíli ti v podstatě jin jiného nezbývá :-)

              0 0
              • nox159  

                :)

                spis se ptam proto abych se neceho mohl pri nastavovani chytit, od nečeho začit, vedet co sledovat, v mojem okoli (z kamosu) jsem s fulem zacal prvni takze radu hledam tady :)

                človek casem pro nej optimalni cestu najde, ale trva to dele tak jsem nechtel treba zacinat na hodnotach ktere by se mohly lisit od nejlepsi mozne varianty treba o 50% :)

                takhle vim ceho se drzet jak co mit priblizne nastavene a tedka uz jen asi ladit…

                0 0
      • MlokCZ  

        To s tím sjetím obrubníku je pouze taková velmi orientační pomůcka, když nevíš kde s nastavením odskoku začít.

        Ono tu stejně hrozně záleží na konkrétním tlumiči. Nedávno se na mtbiker.sk řešila expanze u Fox Float tlumičů a zjistili se zajímavé věci.

        Rkový Float má high speed expanzi (potvrzeno kompletní rozborkou). A RP23 protože tam mám funkce ohledně propedalu, tak ji nemá, protože se tam už nevejde. Což je velmi zajímavé zjištění a srovnání R x RP23 staví úplně do jiného světla.

        Upravený RP23 v TF tuned opět high speed expanzi po úpravě má.

        A to nastavení odskoku (expanze) hodně závisí právě od toho, zda tam ta high speed je nebo není.

        Pokud není, tak pokud se omezí při testu s obrubníkem čistě na jedno zhoupnutí, tak je to většinou dost přetlumené.

        Pokud tam je (mám na Pushnutém RP23), tak dokážu mít nastaveno tak, že z obrubníku skutečně zhoupne jen jednou (maximálně nepatrný náznak druhého zhoupnutí) a přitom tlumič díky high speed okruhu reaguje rychleji než RP23 v originálním stavu, který zhoupne na obrubníku 2–3×.

        Jinak jak už bylo řečeno nastavovat odskok na co nejrychlejší, aby to v žádné situaci výrazně nekopalo.

        S RP23 v originálním stavu je to ale poměrně těžké s tou jedinou expanzí, i na chrtím fullu jen se 100mm zdvihu to s neupraveným RP23 ideálně nastavit nejde, buď je lehce přitlumený nebo občas mírně kopne.

        S tím Pushnutým s high speed expanzi je to mnohem lepší.

        0 0
        • nox159  

          takze pokud jsem to aspon trochu pochopil tak nastavim odskok na max a pokud to bude kopat tak lehce pritlumim ( at je pomaljesi )

          a s tlakem – nastavim tech 8mm (20%) a budu pozorovat jak casto na dorazy chodim

          jen tak mino, pokud seskocim treba z 70–100cm zidky tak na ten doraz nejspis pujdu pokazde ze? sem s tim kolem zkousel co to umi… takze bezna vyjizdka to nebyla , je vsude bahno tak jsem lital po sutrech, schodech… takze na ten doraz jsem se moh dostat pri nejake takove kravine u bezne vyjizdky bych treba na doraz nesel :)

          0 0
          • MlokCZ  

            Jestli si skákal tak vysoký skok na placku, tak se divím, že jsi ten doraz necítil a to výrazně.

            Pokud by byla stavba + tlumič hodně progresivní, tak ani při velkém skoku na doraz jít nemusíš (a přitom můžeš mít rozumný ne příliš malý sag), ale pak také při běžné jízdě hodně zdvihu nevyužiješ.

            Já testuju využití zdvihu a nafoukání tlumiče menším skokem na místě (cca 15–20cm výšky), kdy se pak následně opřu do dopadu. Tohle je aspoň u mě ideální test, který odpovídá tomu, jak běžně chodím do zdvihu při běžné jízdě a běžném poskočení. A skok kdy jdu za jízdy do zdvihu ještě o něco více pak už mívám jen ojediněle (za jízdy se snažím skok utlumit a ne se do něj opřít, takže to musí být výrazně větší výška, aby to šlo do zdvihu více).

            Jinak zkoušet takový skok s ještě nenastaveným tlumičem, to opravdu není moc dobrý nápad. To buď rád, že rána na doraz nebyla mnohem větší.

            0 0
            • mr.antik  

              V každém případě přizpůsobovat nastavení tlumiče stylu jízdy, který ti vyhovuje. Ne styl jízdy tlumiči (samozřejme v rámci možností rámu :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak to je jasné. A pokud to tak nastavit nelze, tak je špatně vybraná kombinace rám + tlumič. Typický příklad je letošní Stereo s RP23 s high volume komorou, tím myslím tu nesmyslně použitou high volume komoru (už mám na cestě Pushnutý RP23 s TF tuned se standardní komorou, takže bude hned výměna, až příštít týden přitáhnu kolo).

                0 0
            • nox159  

              ten skon nebyl zamerne, chtel jsem zkusit sjet schody ( nezname) a ony byly prudsi nez sjem cekat (cca 8 schpodu) takze jsem je preletel :D ale ranu jsem zadnou nezaznamenal ( nebo si ji neuvedomil ) 15–20cm je pro moje jezdeni nepouzitelne, nerikam ze skacu casto teda ze vubec skacu ale mam tu v okoli trasy kde „padam“ cca 40cm jasne ze tlumim nohama… do tedka jsem to jezdil na HT tak z prechudem na fulla nebudu vybirat lehci trasu ;-)

              0 0
              • MlokCZ  

                20cm na místě + opřední do dopadu ale neodpovídá pak v praxi poskočení s výškou 20cm, ale právě třeba těm 40cm, zvlášť když v praxi to často není na placku.

                A pak pro ten test na místě nejdu na úplný doraz, při tomhle testu mám vyzkoušeno jakou cca rezervu bych tam ještě měl mít.

                0 0
                • nox159  

                  tak me napadlo, jdu zkusit tvuj test :) jen tak pro zajimavost

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Hlavně když si pak postupem času zjistíš o kolik více/méně chodíš v praxi oproti tomu testu, tak když dostaneš nějaké nové kolo do ruky, tak máš možnost jak během pár sekund ověřit, jestli průběh rám + vidlice je na tebe vhodně progresivní nebo není.

                    Akorát je lepší první pokus udělat s menším poskočením a menším opřením se do dopadu.

                    Jsem takhle přivezl letos nový rám AMS Pro s RP23 s boost valve a high volume. Ještě jsem neměl představu jak se ten tlumič chová a věděl jsem, že s RP23 bez boost valve a se standardní komorou nebo s MC 3.R to při sagu 15–20% zdaleka tím testem na doraz nedstanu.

                    Tak nafouknu sag někde mezi 15–20% a rovnou zkusím tenhle test. A rána jako kráva, doraz jsem sakra cítil až jsem měl strach, že to rám nepřežije.

                    Až tak velký rozdíl jsem tedy opravdu nečekal, jsem si říkal, že boost valve by mohlo zase lehce omezit jak to půjde do zdvihu (a ono prd).

                    Ne zrovna ideální způsobob jak zjistit, že ta high volume komora je na ten rám naprosto k h…u.

                    A přitom jsem mohl být poučený, že jsem to samé zkoušel na Stereu před dvěma lety (tam jsem dopadl podobně, tenkrát to ale byl můj první kontakt s high volume komorou a tedy vůbec jsem netušil, že bude tak velký rozdíl).

                    0 0
                    • nox159  

                      zkousel jsem tak dlouho az jsem zkoncil v nemocnici :)

                      nejak jsem se dostal az k 1,5m zidce s malym rozjezdem a jak uz to tak byva tak jsem jel pomalu a nezvedl predni kolo dostatecne tak jsem se zapichl- pad primo na hlavu ( bez helmy, jel sem jen kolem baraku) 3 dny v nemocnici ) nemoh sem se ani hybat ( podezreni ze mam neco z pateri)nakonec uz chodim vazim o 4 kg min ale uz jsem doma, boli to jak prase (pohmozdena pater okolo krku a na horni strane zad + narazene zebra) ale sem rad ze tohle muzu psat , takze tlak v tlumici resit nemusim, necham tam tedka to co tam mam protoze tak brzo na kolo nepujdu a kdyz budu jezdit tak na asfalte takze na veci skoky muzu zatim zapomenout.

                      jen doufam ze kolo je v poho jeste jsem ho po tom padu poradne nevidel.

                      Jsem vul no :D

                      0 0
                      • Kynio  

                        jeeeee no takovej skok bez helmy. Dost riskuješ. No aspoň, že se ti nestalo nic vážnýho. Přeju brzký uzdravení.

                        0 0
                        • nox159  

                          bylo to na zahrade :D a vylez sem ven jen v teplakach chtel jsem jen neco zkusit a pak me napadla tahle kravina :(

                          ale uz je mi celkem dobre do patku mam mit jeste limec na krku a jak mi ho sundaji tak chcu co nejdriv do prace a pomalu zacit zas na biku – pouze asfalt at ty zada v terenu jeste moc nezatezuju ale postupne to doufam pujde :)

                          chybama se človek uci :)

                          0 0
          • mr.antik  

            Já mám třeba rád dostatečnou rezervu, Mlok ti třeba zas doporučí něco jinýho, to je takový individuální.

            0 0
            • MlokCZ  

              Každopádně by to měl mít tak, aby na doraz nechodil moc často. Tohle může znamenat rezervu jak malou, tak velkou dle stylu jízdy.

              0 0
              • Kynio  

                Jak se tak dívám, nox159 je stejnej případ, jako já :)

                Nejezdí stále stejnej styl jízdy. Prostě když chce, skočí si i s nepřifouknutým tlumičem.

                Otestoval jsem si teď, že pro mě bude nejlepší volba mít sag kolem 12mm, když pojedu XC…při jízdě venku jsem zhruba ve 40% zdvihu při jízdě po rovince. Moc pěkně to i žehlí v terénu. Na doraz to jde pokud skočím, nebo projedu houpačkou a trochu se opřu do šlapátek, abych si pak při výjezdu mohl trochu povyskočit.

                Pokud vím, že budu skákat a čeká mě drsnější terén, přifouknu na sag kolem 8–10mm a je vyřešeno. Při tomto sagu je pak moje stavba dost progresivní na to, aby nešla až na doraz..

                Neexistuje možnost, kde bych měl parádně citlivou zadní stavbu a přitom dost progresivní na to, abych nešel na doraz za jakékoliv jízdy. Tedy alespoň ne bez případnýho dofouknutí tlumiče…logicky to prostě není možný (pokud dobře uvažuju)..Mlock mě určitě zase opraví :D

                0 0
                • MlokCZ  

                  To je jednoduché, pokud při 20% sagu je stavba málo citlivá a musíš to řešit tak, že na rovince máš 40% zdvihu (což je šíleně moc a stejně ještě chodíš i takhle po dorazech jak píšeš) aby to bylo dostatečně citlivé a žehlivé, tak je někde chyba (špatně chodící stavba, moc omezující tlumič, atd.).

                  Pokud je vše jak má být, tak trvale můžeš vozit nějaký rozumný sag (to je různé dle typu stavby) a současně je to citlivé a žehlivé a nechodíš při skoku po dorazech.

                  Abych to musel řešit jako to řešíš ty, takový rám s tlumičem by okamžitě šel pryč (nebo bych se aspoň snažil něco udělat třeba s tlumičem, aby to šlo pořešit za levnější peníze).

                  0 0
                  • Kynio  

                    Dobře tak asi 30–40% zdvihu. Zase přesně na procenta to nepočítám. Jenže si vem, že mám zdvih 150mm, takže i když jsem při jízdě po rovině na asi 30–40% zdvihu (což je kolem 50mm), pořád mám obrovskou rezervu zbylých 100mm. Třeba u rámu se 100mm zdvihem už bych tohle asi řešil mnohem víc a měl z toho depku.

                    Máme možná každej jinou představu o citlivosti. Kolo nebude nikdy žehlit tak, aby nebylo cítit, že jedeš po nerovnostech. Já si jen citlivost o něco zvýším tím, že mám ten sag kolem 12mm.. Měl bych spíš mluvit o procentech, protože milimetry u různých délek tlumičů moc neřeknou. V mým případě je to tedy asi 23% sag. Což je ok.

                    Ohledně citlivosti. Porovnat nemám s čím, jedině Author Era (zdvih 80mm) z roku 2006, kde je vahadlo, jak u kol Kona. Má tam tlumič Manitou cosi shit a jen co nasedne na kolo, je skoro v polovině pístku tlumiče. Projede menší prohlubní a zhoupne se až na doraz. Kdybych na svým kole měl tlumič v poměru stejně jako on, tzn nasednu a sem v polovině pístku, tak mám taky krásnou citlivost jako on, ale v zatáčce se nebudu moct nahnout a zároveň šlapat.

                    Moje zadní stavba je hold stavěná spíše na progresivní chod, jde taky o AM rám, kde se počítalo se skokama a s agresivní jízdou.

                    Co jsem teď byl v servisu, chlapík mi řekl, že pokud je zadní stavba stavěná pro agresivnější chod, citlivost nikdy nezlepšíš tuningem tlumiče :D tak jsem z toho jelen už fakt

                    0 0
            • MlokCZ  

              Jinak třeba na Stereu postupně také malinko zvětšuju rezervu. Doporučený sag na Stereu je 20% a rozumně použitelný tak 18–24%. Vozíval jsem něco přes těch 20%, teď už vozím rovných 20% (na konci zdvihu je to cca 2–3mm rozdílu s rezervou).

              0 0
    • Mabajk  

      Malé OT:

      Škoda, že nejde upradovat ten spešláckej triad, kterej má parametry:

      Fox Triad II for Specialized, custom on-the-fly 3-position switch 1) lock out 2) Open 3) ProPedal pedal assisting damping, rebound adj., 7.5×1.75"

      a prej v porovnání s RP23 je to nebe a dudy. Zatím měnit nehodlám, ale časem…

      jestli se nepletu u RP23 je standard 7.5×2.00 a redukce na to nejsou co :(

      0 0
      • MlokCZ  

        Triad není kromě toho locku odlišný od RP23. Proč se někdy někomu zdá, že chodí lépe je proto, že díky tomu že má lock, tak standardně byl naladěn s nišží úrovní komprese a většina posledních RP23 s vysokou úrovní komprese. Po přenastavení lze dosáhnout ale zcela totéž.

        0 0
        • Mabajk  

          Aha, tak dík za info, to mi ušetřilo peníze. To spíš teda vidlice za Rebu SL 120 nějakou Foxinu. Až přijde čas :)

          0 0
    • ememem  

      existuju nejake odolnejsie puzdra na uchyty do oka tlmica pre rp32 ktore by sa nemali tak rychlo vyvaklat. uznavam ze som bud blby alebo lenivy lebo tusimze som sa uz raz aj na to pytal ale neviem to najst, neviete niekto link? dik.

      0 0
    • ememem  

      chcel bych sa opytat riesite niekto nejak udrzbu tlmica. mam ho asi 3 roky, este som sa ho nechytil, vsetko funguje jak ma len som si v poslednom case vsimol 2 veci.

      1. nejak v nom čvachta alebo jak to povedat ale nema to na funkciu ziadny

      vplyv (zatial)

      1. pri prepruzeni z neho ide taky slaby tupy zvuk, ako keby nejaky naraz kov

      na kov na sucho. neviem jak to inak popisat.

      stretli ste sa s niecim podobnym? treba to nejak riesit?

      ide mi o to ze asi vyrazim este cez alpy a nerad bych skoncil niekde v polovicke kvoli suckdownu alebo podobnej poruche.

      dik.

      0 0
      • ememem  

        tak som to vcera podla tohoto rozobral a zlozil, viac menej je to na 70% rovnake jak predtym takze to uz riesit nejdem ale jeden poznatok predaj len mam. tlmic je jazdeny 3 roky cca 10kkm(z toho tak 1kkm alpencross, 2kkm zavody, zbytok bezne jazdenie, cestam max 10%, inak teren) pri absolutne nulovej udrzbe a vsetko je jak ma byt, vnutri ani najmensia spinka, vsetky tesnenia ako nove, vnutri vsetko namastene jak ma byt ako ukazuje to video. zaver pre mna je ze pokial vsetko funguje jak ma je preventivne rozoberanie tlmica naprosto zbytocna vec a urobim ta najskor za 4–5 rokov. (a to ja mam inak furt nejaky problem zo vsetkym moznym). dost dobre nechapem preco v manuali odporucaju robit „air sleeve maintanance“ ktory ma hypertextovy odkaz presne na tu proceduru co ukazuje to video kazdych 8 !!! hodin. inmho cista cipovina.

        0 0
    • milba  

      Já mam RS Monarch RT3 165mmx38mm. Když ho trošku ufouknu na 200 Psi, tak se pak začíná houpat…

      0 0
    • notobi  

      Trochu to oživim mam na čerstvě kkoupeným kole Merida Ninety six 3000D zadní tlumič: X-Fusion O2 RL Remote, ale nepodařilo se mi ani na stránkách Meridy sehnat limity kolik min a max foukat kolo rok stálo u prvního majitele nejetý tak jsem doma na místě opřenej rukou o zeť zkusil kolik je SAG a dofouk do tady na BF vyčtený propružení při dosednutí, jenže po krátký jízdě do práce 2,5km abych vyměnil gripy a z úžil řidítka koukám pod sebe a kleslo to skoro až dolu tak jsem přifouk na tu vyčtených 150psi ale to se to při dosednutí ani nehlo, asi to je na to si s tim pohrát co?

      0 0
      • notobi  

        no je to spíš Off Topic vlastně sem si odpověděl sám a i našel nějakej manuál na netu

        0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Oživím téma.

      Pořád laboruji s nastavení RP23 na rámu Radon Stage s 120mm zdvihu.

      Změřil jsem celkový chod tlumiče na 54mm a doraz cca 0.7mm při nastavení sagu kolem 22% (cca 150–155psi) a zapření se do pedálů a největší silou dupnutí do nich(dojde k silnému propružení zadní stavby) se snažím docílit stavu, abych zjistil kam až jde zdvih. Silný doraz necítím, ale možná nějaký menší tam je, ale nejsem si jistý.

      Jde mi stále jen o dorazy, existuje nějaký zaručený způsob jak vyzkoušet zda jdu/nejdu na doraz. MOžná bych mohl změřit pevný doraz, fixou udělat linku na tlumáku a pak jen zkoušet. Ale nerad bych tlumič poslal do věčných lovišť.

      0 0
      • gargamel  

        Nevím, jestli ti dobře rozumím, ale vypusť vzduch a zkus naprázdno,kde je doraz.

        0 0
        • Dzordano_Bruno1  

          To jsem udělal. Hodnota dorazu je 0.7mm

          0 0
          • gargamel  

            Tak buď tu čárku, nebo o-kroužek (případně stahovací páska) na pístnici a podle toho hlídat, jestli nechodíš na doraz.

            0 0
          • MlokCZ  

            S vypuštěným tlumičem změř celkovou délku chodu tlumiče. Když jsi to dostal na 54mm, tak bude minimálně kolem 56–57mm (délka chodu nejbližší vyráběné verze tedy 200/57mm) případně více pokud tam máš ještě delší tlumič (třeba 216/63mm).

            A když víš maximální chod tlumiče, tak si pak jednoduše změříš o kolik to šlo v reálu méně a jestli jsi na úplném dorazu nebo ne.

            Při tom testu který zkoušíš s nafouknutým tlumičem by to rozhodně ještě na doraz jít nemělo. V reálu bude navíc nějaká výška skoku (nebo jen seskaku z překážky), tak síla působící na tlumiči po dopadu bude větší než při tom testu a je třeba mít na to nějakou rezervu. Samozřejmě záleží na stylu jízdy a jak moc velké máš skoky.

            Já si pro svůj styl jízdy zkouším vyskočit na rovině kolem 20cm do výšky (většinou bych stejně ani výše nevyskočil) a pak se opřít do dopadu. Pro můj styl jízdy mi vychází, že za jízdy už mívám občas jen lehce větší podnět a tedy stačí mi už jen malá rezerva na tlumiči oproti tomu testu. Ale rozhodně by to ještě nemělo při tom testu jít na doraz.

            0 0
            • Dzordano_Bruno1  

              Pohrál jsem si jak s tlumičem, tak vidlou. Sagy jsem opravdu neřešil, držel jsem se tvrdého dorazu tzn. vypustil jsem vidlu a tlumič → fixou udělal linku na maximálním dorazu a pak jen nafouk na přibližné hodnoty udávané výrobcem + skákal jsem na místě a různě propružoval, co mi síly stačily.

              Dostal jsem se na hodnoty:

              Vidla Fox 32Fit – doraz od korunky 7–8mm = neměl jsem šupleru.

              Tlumič RP23 – 6mm.

              Pak jsem začal nastavovat sag. Nafoukl jsem vidlu na 80psi a tlumák na 150psi. A už jen upošutěl.

              Výsledné hodnoty vidla cca 65–70psi přičemž od dorazu jsem měl rezervu 5–6mm,

              tlumák cca 165–170, rezerva cca 4–6mm

              Měl bych dotaz, budou stačit tyto rezervy nebo jsou až zbytečně moc? (berme v potaz klasický způsob jízdy – schody, skočky max. 50cm)

              0 0
              • MlokCZ  

                To nelze zodpovědět jaká rezerva stačí. To bude mít každý jinak a hlavně rám od rámu je to různé dle toho jak je konec zdvihu rámu progresivní. Já to mám třeba na každém kole jiné i pro stejný styl jízdy.

                Poznáš časem z praxe. Může se stát jak, že sem tam to na doraz pošleš (když je to ojediněle a hlavně nebudeš cítit, že to je tvrdá rána na doraz, tak bych to neřešil) nebo naopak se na něj ani nikdy nedostaneš.

                0 0
                • Dzordano_Bruno1  

                  Hrozně mě překvapil doraz u vidle. Mylně jsem si myslel, že jsem u dorazu kousek, ale pravda se ukázala až po zakreslení čáry. Věděl jsem, že je cca 7mm ale odhadem jsem tomu dával 2× a 3× víc. A i tak vidla pracovala dobře – teď bude zobat vše.

                  Tlumák uvidíme, ale snad to bude ok – moc zkušeností s nastavováním nemám..

                  0 0
                • Unearth  

                  Ahoj , využil bych vlákna :)Měl bych takovej dotaz pro ujasnění pokud to dobře chápu. Mám GT Force 2008 s tlumičem Fox Float RP23 a držel jsem se zhruba sagu jak udává Fox a připoskočení na místě (zhruba těch 20cm ) a s dopadem kdy se trochu zapřu do pedalu lítám blízko dorazu. Měl bych si tedy zvýšit tlak a upustit od udávaného sagu abycvhpři větším skočku kolem 50cm nebo schodech nelítal na doraz ?

                  0 0
                  • scret  

                    drzel bych se doporucenyho tlaku/sagu, ktery udava GT…

                    0 0
                    • Unearth  

                      nevíš kde bych něco takovýho našel ? zatím jsem hledal neúspěšně a brožurky co jsem dostal tak u těch je všechno možný ale ani zmáňka o tlumiči.

                      0 0
                      • scret  

                        to nema Force nejakou merku na ramu apod.?

                        Pokud ne a nenajdes nikde jinde, ridil bych se logikou… Nafoukat tak, abys nechodil po dorazech, ale zaroven vyuzival cely zdvih…

                        0 0
    • dakon  

      Z reklamace rámu Canyounu mi zaslali nový rám, s tím, že mi tam jde tlumič pouze vzhůru nohama, jak je vidět na fotu. Snad to nejsou hňupové a vědí co dělají, ale pro jistotu se chci zeptat na tomto fóru, zda to nějak tlumiči neublíží a zda bude mít stejné vlastnosti…?

      0 0
      • dakon  

        zde foto

        0 0
        • Smazaný účet  

          Je jedno jak je tlumic orientovany pokud nekoliduje s ramem.

          0 0
        • MlokCZ  

          Jak je tlumič je fuk, jak bylo už napsáno, tedy akorát je hůře dostupná páčka propedalu.

          Jen mi ale není jasné, jak je možné, že se tam nevejde, když všechny ročníky toho rámu včetně nového 2012 jsou osazovány RP23 a vejde se to tam.

          A že by se něco změnilo na tlumiči dle ročníku si taky nevybavuju.

          0 0
          • dakon  

            taky jsem to nechápal a tak jsem ho zkusil obrátit a zjistil jsem, že tam vadí ventilek!

            0 0
            • MlokCZ  

              Aha, ventilek. To je jediná věc, která se u Fox tlumičů měnila, býval jinde. Na tohle jsem úplně zapomněl, protože to už je nějaký rok zpět.

              Jaký máš ročník toho tlumiče?

              0 0
            • Lister  

              To vadí ventilek tomu vahadlu?

              Jestli se nepletu, tak změna byla pro ročník 2008, předtím byl pod bushingem a směřoval kolmo k ovládacím prvkům.

              0 0
              • dakon  

                Přesně tak, vadil by tomu vahadlu. Ročník tlumiče nevím, ale kolo jsem kupoval v 2007, takže to je tak, jak to popisuješ, kolmo ze strany k ovladácím prvkům.

                0 0
    • Petr L.  

      Dá se packa zapinani propedalu nejak jednoduse otocit o 180° viz. foto? Pokud ano,staci jen povolit sroubek a otocit to, nebo tam bude nejaky zadrhel (neco tu o tom bylo kdysi psano, ale nemuzu to najit), diky.

      0 0
      • MlokCZ  

        Nedá. Je potřeba k tomu vyměnit vnitří kus toho mechanismu a ten není běžně sehnatelný.

        Takže smůla.

        I u Cubu od toho upustili u Sterea 2009+, aby to nemuseli řešit. U staršího (do 2008) to jinak nešlo, protože při standardně otočené páčce docházelo ke kolizi s rámem (ke konci zdvihu).

        0 0
        • Petr L.  

          OK, diky za info, tak to prepinani budu muset vyresit jinak.

          0 0
        • Petr L.  

          Jeste jsem se chtel zeptat jestli se ta packa a regulator odskoku daji normalne zdemontovat a zpetne namontovat.

          0 0
          • MlokCZ  

            Páčka ano, ten kus pod páčkou ještě taky ano. A dále už ne. Tedy ven jde snadno i regulátor odskoku.

            Ten hlavně nevyndavej! Vrátit tam jednoduše nejde. Byl tu tedy popsán postup pomocí kancelářské sponky prostrčené dírou od pojistného červíku, ale ani takhle to nebude jednoduché. Více v historii.

            A ještě k tomu otočení páčky. I kdybys měl ten kus pod páčkou, tak ani to nestačí úplně 100%. Už to pak jde tam dát s páčkou otočenou o 180st., pokud to ale bude na tlumič s klasicky natočenou páčku (v originále), tak pak nebudou souhlasit polohy dle čísel na kolečku nastavení úrovně propedalu. A i páčka chodí trošku hůře, protože přepíná jiný přechod než v originále.

            0 0
            • mr.antik  

              sakra, zrovna jsem uvažoval o odstranění té příšerné barvy z reboundu…

              0 0
              • Concorde  

                No a mně rupnul, tak jsem zvědavý jak to tam budu dostávat až budu mít nový :(

                0 0
                • mr.antik  

                  každopádně se poděl, jestli to půjde, tak ho v zimě sundám a obrousím na stříbrno.

                  0 0
                  • Concorde  

                    Furt sháním. :( Origo bez šance, tak jsem to dal známému na cnc, ještě uvidím jak se to povede.

                    Osobně bych se na to asi vykašlal. Případně to nějak obrousil přímo na tlumiči, protože to tam zpátky spíš nejde jak jde…

                    0 0
            • Petr L.  

              Tak provizorne poreseno.

              0 0
              • Tomáš  

                Ahoj všem, pořídil jsem si Cube stereo pro 2011 a řeším problém, mám tam tento tlumič s HV komorou a BV z TF Tuned ( velocity tune M a tlak v BV 175 PSI ) a je moc lineární. Už jsem tady toho přečetl hodně, ale chtěl bych se zeptat především Mloka, jestli u tohoto rámu a tlumiče mi stačí jen vyvložkovat HV komoru nějakým plastem a jestli by potom byla progresivita dostatečná. Když kolo nafoukám na sag cca. 20% ( 150 PSI ) tak jdu suverénně na doraz už při relativně malých překážkách, tak jsem začal foukat na 170 PSI, sag okolo 10% a stejně co vyjížďka to doraz a co se týče citlivosti, tak už je to znatelně horší než při nižším tlaku. Takže otázka, bude stačit vyvložkovat HV komoru, nebo bude třeba ještě i spacer do velké komory ( tady na foru jsem narazil i na to, že některý tlumič nelze vložkovat, protože by nevydržel tlaky a nejsem si tím jistý jestli by to zrovna tady nevadilo )? Jezdím AM/Trail/EN, rád bych přidal i nějaké skoky, ale mám strach o rám a foukat 5% sag se mi nechce. Díky.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Jak moc bude třeba vložkovat se nedá takhle od boku říct. Jednak v tomhle jsem nikdy nedělal žádné větší experimenty a hlavně každý potřebuje jiný průběh.

                  Já jsem na Stereu rovnou měnil za malou komoru s kterou to bylo pro mě přesně akorát.

                  S HV komorou to opravdu nevymysleli dobře, to už není vhodné s rozumným sagem ani pro spíše méně agresivní jezdce.

                  Co a jak lze vložkovat je dohledatelné na stránkách Foxu v tom jejich přehledu (někde jsem tu v historii dával i odkaz).

                  0 0
                • mr.antik  

                  teoreticky by to mělo jít vyvložkovat na úroveň malé komory, ale cena těch vložek plus hmotnost navíc stojí za zvážení investice do malé komory. Resp. ještě lepší koupit na bazaru nějakej druhej tlumič s malou komorou a nechat si ho jako rezervní nebo prodat s HV komorou.

                  0 0
                  • Tomáš  

                    Ahoj, díky za odpovědi. No váhu u AM kola až tak nehrotím, takže by mi to nevadilo. Nejdřív zkusím vyvložkovat jenom HV komoru a uvidím jak se to bude chovat, potom se rozhodnu co a jak dál. Neměl by někdo zájem o výměnu HV komory za standardní ( rozměr 190×51 ) :) ? Nebo neví někdo, kde by se dala koupit samostatně standard komora? Celý tlumič se mi kupovat moc nechce.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Komoru samotnou koupíš třeba v Bikelive. Problém je v tom, že samotná komora je nechutně drahá, kolem 2tis. Kč.

                      Proto je výhodnější co psal mr.antik.

                      0 0
                    • kubad  

                      mam doma origo vložky do komory ta by ti to mohla vyřešit, když tak mejl

                      0 0
                    • mr.antik  

                      uživatel jIrI potřeboval přesný opak co ty, nevím jestli už to vyřešil…

                      0 0
                    • kubad  

                      napiš uživateli scret na email scret@seznam.cz ten to potřebuje vyměnit klasickou

                      0 0
                      • Tomáš  

                        Už jsem jim poslal mail oběma, moc díky za rady a kontakty. To se u Cube hodně sekli s výběrem tlumiče, protože se s touhle komorou opravdu nedá normálně jezdit, na malej tlak by to brzo schytal rám a při velkejch tlacích je totálně pohřbená citlivost a i při nich to sem tam na doraz jde a to se ještě kvůli tomu záměrně krotim, jinak bych tomu dával víc, ale mám strach. Teď budu čekat co mi napíšou, kdyby o to už zájem neměli, tak holt napíšu mail: „Pane Kuba, potřeboval bych ty spacery“ :)

                        0 0
                    • scret  

                      vymenim!!! Potrebuju vetsi a mam standart… Rozmer tlumice souhlasi!

                      0 0
                    • volodaj  

                      Keby niekto chcel na 200×51, tak by som tiež vymenil HV komoru za štandardnú. Myslím, že komora sedí medzi RPxx a DHX tlmičmi.

                      0 0
    • Jery01  

      Ahoj všem, měl bych dotaz jaký je rozdíl mezi tlumiči Fox (RP23 – CTD Adjust). Pokud máte osobní zkušenosti s tím CTD, tak prosím napište. Četl jsem tu, že jsou problémové (ať už tlumiče, tak vidlice). A také otázka co dělá boostvalve u RP23? Zvyšuje progresivitu? Díky za odpovědi :)

      0 0
    • Jery01  

      Ahoj, jsem tu zase ohledne rady. Mam fox float ctd adjust 200×51 s normalni komorou a koupil jsem na bazaru fox rp23 200×57 s hv komorou s tim, ze bud ji vyvlozkuju nebo vymenim za tu z CTD. Problem je ten, ze jak jsem vymenil komory, tak CTD ma ted nejakych 54mm a rp23 asi 50mm, pritom komory byly stejne dlouhe. Do rp23 jsem dal podle navodu na youtube 2ml fox fluid do negativky, muze to byt tim, nebo je to konstrukci komory a musim je zase hodit zpet na puvodni tlumic? PS: kde najdu na profilu email??

      0 0
      • Jery01  

        Nikdo neporadí? :) ten rp23 má po nasazení komory „vzduch v negativce“ a tlumič jde tak do 1/3 zdvihu, po nafoukání kousek povyleze, když vyfouknu, opět zajede, to ten druhej nedělá :(

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.