• zain6

    Vím, že se zde již podobné téma vyskytuje, ale nenašel jsem informece přímo k těmto brzdám. Prosím o radu, jak nastavit u přední brzdy kotouč tak, aby byl přímo uprostřed. Stále ho mám přimáčklý na vnější destičku. Brzdy jsou nové, ale obávám se, že si to asi moc nesedne. Děkuji!

    0 0
    • *Petr*3  

      Pokud to nejde vyladit při povolení a utažení rychloupínáku s dorovnáním kotouče, je potřeba vycentrovat brzový třmen přímo na adaptéru.

      0 0
    • Jaromír  

      povol ty dva šrouby co drží brzdu na adaptéru, zmáčkni páku – brzda se sama vystředí, zatáhni šrouby.

      0 0
      • esorimmer  

        tohle ne vždycky pomůže úplně – někdy je lepší to po tomhle postupu ještě docentrovat od oka rukou za třmen…

        0 0
    • MlokCZ  

      Pokud by nestačilo seřízení třmenu (může se stát), tak je pak třeba buď lehce ofrézovat dosedací plochy nebo naopak přidat tenké podložky (pro případ, že by maximální krajní poloha, co jde posunout třmen byla pořád málo).

      0 0
      • zain6  

        Pokud to dobře chápu, tak je jistá možnost při povolení třmenu od adaptéru nastavit třmen do trochu jiné polohy. A ty podložky se dávají kam?

        0 0
        • jonti  

          Podlozky neries, uvolni sruby co drzia brzdu, daj ju na stredu kotuca a dotiahni. Ak by to neslo ani v najkrajnejsej polohe, potom mozno podlozky, ale nie je to pravdepodobne.

          0 0
        • MlokCZ  

          Když povolíš třmen, tak s ním můžeš hýbat do stran. Podložky jsou až krajní situace, když ten posun nestačí pro nastavení.

          Takže nejdřív jen seřizuj a zatím podložky neřeš.

          0 0
          • fousek  

            No navic treba u postmountu by podlozky nic nevyresily

            0 0
            • MlokCZ  

              To máš pravdu, ty to řeší jen u IS. Na předním kole ale většinou třeba moc nejsou, častější jsou spíš u zadní brzdy (a tam je úchyt snad téměř vždy IS).

              0 0
        • Jaromír  

          jak říká Mlok, podložky neřeš. Ja tam vůle cca 1mm na každou stranu, to ti musí stačit.

          0 0
    • Meduza  

      Ja se pripojim na tento dred… Mate nekdo zkusenosti s ruznymi vyrobci desticek pro K18? Ja jsem ted trosku vydesenej, protoze mam oboje desticky po 1000 km v haji (zadni uplne a predni skoro) :o( Chtel jsem se zeptat jakou znacku pouzivate a jak jste na to s zivotnosti… 1000 km je fakt malo… Jooo a jeste kdyz se ty desticky meni, tak se nejak musi roztahnout ty brzdici prasatka nebo jak se tam dostanou??? Ja jsem zatim mel jenom mechanicky kotoucofky :o)

      0 0
      • MlokCZ  

        Já jsem spokojený s origoš deskami, jak brzdí, tak jsem zatím neexperimentoval. Ale problém s nějakou extra malou výdrží jsem neměl. Zatím jsem měnil pouze přední a to nedávno (a bylo to po cca 3,5tis. km). Zadní ještě dobrý.

        Pístky se při výměně musí roztáhnout, nejsnažší je to ještě udělat přes ty staré sjeté desky, tím se s tím nemusíš nijak párat a můžeš použít hrubou sílu. Já si schovávám vždy jedny jetý desky, přes který to dělám, když je potřeba.

        Pokud si teď jezdil hodně ve sr…ch a k tomu připočteš, že jsi o něco těžší, tak je těch 1000km klidně možných.

        0 0
        • MlokCZ  

          Ty origoš desky jsou docela levný (těsně přes 300), takže to není tak hrozný.

          A pak jsem měl takový dojem, že ty desky, co byly na brzdách měly menší vrstvu materiálu než ty, co jsem tam měnil (samozřejmě nemyslím ve chvíli kdy byly sjeté, ale když byly nové). Ale neměřil jsem to, tak to není jisté a možná se mi to jen zdálo. Kdybych nebyl línej, tak to půjdu změřit na druhé kolo (tam je mám téměř nový) a porovnám s náhradními novými co tu také mám. Jenže línej sem a nechce se mi je vyndavat :-)

          0 0
          • Meduza  

            Ja a moje zkusenosti s origo Shimano destickama.. Taky byly levny a vydrzeli cca 1000 a brzdny ucinek nebyl o nic vetsi nez Kool Stopy z Kupkolo. No ale problem je, za na jejich netu ty Kool Stopy pro Formula nemaji :o(

            0 0
            • MlokCZ  

              Pro Formuly do nedávno nedělal destičky skoro nikdo, teď už se občas nějaké vidí. Určitě je dělá Jagwire a BBB.

              Koolstop jsem před 3/4 rokem, když jsem kupoval ty origoš také neviděl, teď už jsou, třeba tady: shop.bike4u.cz/in­dex.php?pid=200­&id=9083&sid=420&in­dex=0&akce=de­tail Ale jsou dražší než ty origoš. U XT hyder jsem na ně také přešel a byly cca nastejno s originály (ale já neměl ani na XT problém s výdrží s originály, proto to kvůli výdrži řešit nemusim).

              0 0
              • Meduza  

                Tak jsem hledal taky a tys nasel :o) Dobra zprava je, ze existujou a tudiz asi dost brzo budou i na mem milovanem Kupkolu. Mozna uz je i maji, akorat to jeste nestihli updatovat.. Mozna ani ty BBB nebudou zly. Akoart bych ted akutne potreboval pred vikendem aspon jedny :o) Jsem si byl vcera zopaknout sjezd z Plesivce a zadni brzda mi tam zacala chroustat zelezite a tak jsem zkusil spolehnout jen na predni a ta po chvili zvadla a zacala smrdet a kourit :o)

                0 0
      • Excel  

        origoš mi u K18 taky vydržely docela málo, tak 1,5t na přední, místo nich jsem sehnal FASTOPy od A2Z na Bikezone a přišly mi lepší než origo a rozhodně mají delší výdrž, co se výměny týče, roztáhni pístky širokým šroubovákem od sebe, nelekej se pokud ti budou pak chvíli škrtat destičky o kotouč, chvilku to trvá než si to sedne.

        0 0
        • MlokCZ  

          Proč by měly chvíli škrtat? Mě tedy u žádných brzd včetně ORO po výměně desek nikdy nic neškrtalo a nic si sedat nemuselo. Jedině že by desky byly příliš široké a nestačilo by maximální roztažení pístků (u nových origoš desek problém nebyl).

          0 0
          • Excel  

            hm…já si to nevymyslel, mně ty fastopy škrtaly do prvního většího sjezdu, když jsem roztáhl pístky na max, dal nové desky a pak zabrzdil tak se ty pístky nechtěly stejně moc vracet, a to jsem je rozhejbával a mazal brzdovkou, ale po prvním sjezdu si to sedlo a už v pohodě.

            0 0
            • MlokCZ  

              Já ti věřím, že ti škrataly, ale pokud je vše ok, tak by se to stát nemělo.

              0 0
              • Excel  

                no nemělo :-) ty mé jsou nějaké zakleté, zadní byla hnedle na reklamaci-uznané, výměna za novou, když byly skoro úplně sjeté desky na přední tak jsem měl kolo 6 hodin na rodlách v práci a zavzdušnila se, v servisu mi řekli, že tam bylo málo brzdovky, a když jsem do ni po týdnu dával desky, tak to škrtalo fest a v druhém servisu mi řekli, že tam bylo hodně brzdovky, ale jinak brzděj dobře a jsem spokojenej.

                0 0
              • Lišák  

                Taky mi škrtaly…

                0 0
            • fousek  

              brzdovkou?

              0 0
      • yetti  

        Ja jsem naposledy menil origo Shimano desticky po 700km. Takze z tohohle pohledu je 1000 celkem dobry :-)

        0 0
    • Meduza  

      Diky za info, jeste nejaky kamenak v Praze, kde bych je zitra sehnal, aspon ty jedny :o)

      0 0
      • Rolei  

        www.trinnity.cz/default.asp?… ale co mají a nemají skladem netuším…

        0 0
        • Meduza  

          Tak hlasim, ze v Trinnity jsou dablove. Zatavil jsem se trech kamenakach a koukali na me jako co ze to vlastne chci, no a v Trinnity se me zeptal, jestli chci Origo, Jagwire nebo nejaky Baradine :o) Takze Origo jsem zavrhnul a zkusim posledni dve jmenovane.

          0 0
          • gyngy  

            Ja som si kupil Baradine v Trinnity a v pohode. Zdaju sa mi trosku lepsie ako original, ale hlavne mi nepiskaju.

            0 0
          • yetti  

            Vezmi spis Jagwire s Baradine namam moc dobrou zkusenost.

            0 0
            • Meduza  

              Uz mam doma 1 Baradine a 1 Jagwire, tak uvidime. Dam sem za par tydnu vedet. Tyhle prvni origo mi vydrzeli necely mesic :o)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.