• Nikovlas

    Jaký znáte nejlepší kalkuátor na výpočet vhodných rozměrů rámu na základě tělesných rozměrů? Snažil jsem se najít nějaký, který mi spočítá reach a stack – nebo alespoň vhodnou vzájemnou polohu řidítek a středu – ale takový jsem nenašel.

    Jasně – nejlepší je to vyzkoušet – ale na to nemám čas.

    Nerad zakládám vláknu, které tu určitě už někde je, ale funkce vyhledávání evidentně nefunguje (nenašlo mi to nic ani na heslo "kolo¨.

    0 0
    • tromboonen  

      Asi tak ve 100+ tematech je tu zminen kalkulator na competitivecy­clist.com, IMHO vse co potrebujes a vyhledavani to rozhodne najit umi :)

      0 0
    • Dejv94  

      http://www.strejda-google.cz/#…

      a hned první odkaz, když to zadám zde na foru, tak mi vyskočí minimálně 20 vláken kde se o tom píše (o fit calculatoru a dále hned o competitive­cyclist).

      0 0
      • Nikovlas  

        Řekněme, že jsem úplně, ale úplně blbej. Můžeš mi, prosím, poslat klidně jen jeden jedinej odkaz, kde je kalkulátor, kterej mi doporučí vhodnej reach a stack? Hned první odkaz, kterej jsi mi doporučil, našel competetivecyclist, kterej to neumí. Děkuji.

        0 0
        • tromboonen  

          Hele ja nevim, mozna Ti to nevypadne pekne predzvejkany, ale podle Tvych koncetin Ti to spocita docela dobre co potrebujes, to je pak treba peclive porovnavat s jednotlivymi velikostmi konkretniho ramu konkretniho vyrobce, nejlepe nakreslit si v meritku dve velikosti na papir a porovnavat, reach a stack z toho vylezou..

          Nevim, jestli mluvis o silnici nebo biku, na bike to ma trochu jiny system, plus ja osobne mam dojem, ze na biku to je o dost mene kriticke nez na silnici, ale nechci kecat… kazdopadne s internetem (geo konkretniho ramu), pravitkem a tuzkou (nebo nejakym programkem na kresleni) neni zadny problem se dopracovat… akorat clovek nesmi cekat, ze to dostane na stribrnem podnosu, coz vetsinou nefunguje, neb univerzalni reseni bejvaj na h..

          0 0
          • Nikovlas  

            Z těch hodnot, co mi to vyplivne, se prostě k těm, co mě zajímaj, nedostanu. Proto jsem se normálně zeptal, jestli tu někdo ví o kalkulátoru, kterej to umí. Místo toho se dočkám akorát lmgtfu na kalukátor, kterej znám už řadu let a vím, že to neumí.

            Je skvělý znát efektivní délku horní trubky, ale k čemu je mi to v terénu, když nesedim v sedle? A standover high? To jako fakt?

            0 0
            • tromboonen  

              Asi takhle Ti to reknu: je to pomucka pro vyber vhodne velikosti ramu, reach a stack ma kazdy vyrobce popsan v geometrii a to, jaky potrebujes, se dopocitas, kdyz si vysledky z kalkulatoru nakreslis a porovnavas existujici geometrie s Tvou idealni..

              Mam dojem, ze to nechapes a chces, aby to za tebe udelalo vsechnu praci… a jeste nam tu nadavas, ze Ti radime blbe.. je to Tvuj boj, vetsina mistnich ten kalkulator (spolu s vlastni hlavou) uspesne pouziva, pokud to pro tebe neni, hledej nebo naprogramuj lepsi..

              0 0
              • Vilém  

                +1

                0 0
              • Nikovlas  

                Fajn – ale když někdo nezná odpověď na otázku, mohl by si odpustit kecy jako „strejda google“ a podobně. Nejsem debil, takže první věc, kterou jsem udělal, bylo hledání různejch fit-kalkulátorů – několik jsem jich zkusil a nikde mi nedaj to, co chci (a ne – z vyplivnutých údajů to nejde dopočítat). Jestli takový kalkulátor neznáte, můžete klidně napsat, že neznáte – a nebo – ano – dokonce i to je možné – nereagovat vůbec. Reakce typu „tohle normální člověk nepotřebuje – použij normální kalkulátor“ – jsou – jak to říct – typické pro bike-forum.

                0 0
                • Vilém  

                  Tvuj prvni dotaz byl znacne nekonkretni. Ten kdo ti radil strejdu googla svoji reakci psal jeste pred tim nez jsi upresnil oc ti vlastne jde.

                  Jinak mi neni jasne, jak by to ten kalkulator mel podle tebe pocitat, kdyz nezna konkretni ram, vysku vidlice, vysku hlavy atd.

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    „Jaký znáte nejlepší kalkuátor na výpočet vhodných rozměrů rámu na základě tělesných rozměrů? Snažil jsem se najít nějaký, který mi spočítá reach a stack – nebo alespoň vhodnou vzájemnou polohu řidítek a středu – ale takový jsem nenašel.“

                    Ok – měl jsem prostě jen napsat, že hledám reach a stack – ta první věta je matoucí.

                    Jak to má spočítat? Nevim – jak počítá ETT?

                    0 0
                    • Vilém  

                      Tak to se omlouvam, mel jsem za to, zes to doplnil az potom co jsem se ptal co neumi.

                      0 0
                • Nikovlas  

                  A mimochodem – jak psal michomin – kalkulátor, kterej mi doporučí 11 cm dlouhej představec, pravděpodobně taky předpokládá, že mám 1,9" pláště, pevnou vidlici, V-brake a řidítka si zkracuju na 40 cm… hodně užitečná pomůcka… ale strejda google to vyplivne jako první, takže asi ok.

                  0 0
                • tromboonen  

                  TVL to uz fakt prehanis, Xkrat jsme Ti vysvetlili, ze Tvuj pozadavek je mirne receno nesmysl.. i kdyby Ti to reach a stack vyplivlo, co bys s nima delal? Vybral ram jen podle techto hodnot? Nechal si udelat custom ram s presne temito hodnotami? Ale zbytek blbe?

                  1. Z vyplivnutych udaju to rozhodne dopocitat/dokres­lit jde
                  2. Ty dve hodnoty nejsou samospasitelne, je to o kompromisu mezi vsemi hodnotami, plus tim, co nabizi konkretni ram v konkretni velikosti
                  3. Nekolikrat jsme Ti popsali postup, jak ten kalkulator pouzit (plus to tady mas asi ve 100+ tematech) a Ty trvas na svem, ze jsme debilove a ze chces neco jineho
                  4. Jo, na BF se obcas spickuje a dela sranda misto rozumne odpovedi, ale tohle rozhodne nebyl ten pripad – a horsi nez spickovani je IMHO nekdo, kdo se zepta na, ehm, volovinu, a kdyz mu slusne vysvetlime, ze je to volovina, proc a jak to udelat, tak zacne nadavat tem, kdo mu radi, ze jsou pitomci, protoze on prece chce volovinu a nic jineho…

                  Pouzij obcas hlavu, nebo jdi na facebook, tam je normalni ptat se na pitchoviny, ktere si muzes vygooglit sam a tem, kdo Ti odpovi, nadavat za to, ze jejich odpoved nebyla dost dobra https://www.youtube.com/watch?…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Video trefné ale vtipné už moc ne:)

                    0 0
                  • Nikovlas  

                    Jak tedy dopočítám vhodnou vodorovnou vzdálenost středu šlapání od sedla a řidítek?

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Polohu sedla za středem (vodorovnou) počítá silniční verze kalkulátoru.

                      U řídítek je Ti vodorovná vzdálenost k ničemu, pokud neznáš výškovou polohu řídítek. V tom je kalkulovaná vzdálenost Saddle_Handlebar výstižnější, do výkresu se vnáší jako prostá část kružnice se středem ve špičce sedla, na které leží bližší strana řídítek; nikoliv jako vodorovná čára od šlapacího středu. Jakou část S_H nakonec tvoří rám a jakou představec, to je na Tobě.

                      0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Chvíli jsem si s kalkulátorem a kreslením hrál, přidám pár centů, může však jít jen o mé mylné domněnky.

                  U silnice (a XC) získáš z kalkulátoru pozici sedla a délku posedu S_H, tím se dostaneš k nějaké velikostní skupině rámů. Čím ‚normálnější‘ máš proporce, tím snáze si rám osadíš k obrazu svému a tím víc můžeš věřit i doporučeným mírám rámu – ovšem jen u rámů víceméně klasické geometrie.

                  Reach a stack jsou vynikající pomůcky pro kreslení rámů (definují rám, resp. skutečnou polohu hlavové trubky jen dvěma čísly). Z hlediska posedu jde u jejich hodnot spíš o preferenci jezdce než antropometricky vynucenou hodnotu. Vyjadřují, jak výrobce reagoval na stylové zvyklosti a statistický soubor dat získaný od uživatelů. Nic víc, nic míň.

                  Jinak řečeno, do značné míry si tyto dvě míry musíš vybrat/vyzkoušet a obhájit sám – podle účelu stroje a ohebnosti páteře. Konkrétně třeba u silnice je výběr mezi geometrií endurance a race plně na uživateli, pro nastavení posedu na nich však může aplikovat identická data z kalkulátoru.

                  Aby Ti kalkulátor řekl, jak vysoko máš mít řídítka oproti sedlu a jak obratné chceš mít kolo (zjednodušeně: jak dlouhý či krátký představec pro dosažení optimální S_H skutečně použiješ), to by musel mít implementovanou křišťálovou kouli. Mlčky se předpokládá, že AM stroj se prostě nebudeš pokoušet zabít 120 mm představcem, abys na něm seděl délkově optimálně a že na něm nebudeš mít/chtít drop sedlo-řídítka 150 mm.

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Amen :)… ale možná je problém v tom, že tazatel je spíš AM/EN-specific..

                    0 0
                  • Nikovlas  

                    Dík. Tohle má hlavu a patu.

                    0 0
                • Dejv94  

                  Myslím že je na místě protože vláken kde se to řeší je spousta, je to furt do kola a ty jsi akorát neschopný si to najít/přečíst.

                  Vhodné je vzít geo/posed co ti ze zkušeností vyhovuje, vzít údaje z kalkulátoru, hodnoty rámu kterej by se ti líbil a vše si to nakreslit a porovnat. Zrovna reach a stack jsou hodnoty který určují pozici hlavovky na rámu, ale o posedu ti to nic moc neřekne, posed stejně nastavuješ sedlovkou, představcem a podložkama pod představcem. Zároven z nakresu na papíru zjistíš třeba i drop mezi sedlem a řídítkama (to jsem třeba řešil jako hlavní spolu s ETT rámu abych nemusel mít komín pod představcem).

                  0 0
                  • Nikovlas  

                    Funkce hledání tady na fóru mi nedává žádné výsledky. Takže ano – za těchto podmínek jsem neschopný si ho najít.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      Skutečně? http://www.bike-forum.cz/hledani?…

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        tak pokud by tam zadal kelkulátor, tak mu to asi nic nenajde.

                        0 0
                        • tromboonen  

                          No vidis, a i s kelkulatorem to naslo plno temat (pres ta dalsi slova), s kalkulatorem jeste vic… ale mam pocit, ze tazatel proste takove veci jako vyhledavani, cteni a premysleni nedela, takze v jeho pripade bych dal do vyhledavani karkulka :)

                          0 0
                          • Nikovlas  

                            No…

                            0 0
                            • Vilém  

                              A nemas nastavenej nejakej AdBlock ap. na google?

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                No – to mě nenapadlo – adblock nemám, ale používám Ghostery – jeden z trackerů je potřeba pro to vyhledávání – nikde jinde se mi to ještě nestalo. Tak dík za tip.

                                0 0
                            • Dejv94  

                              Máš někde nějákou krpu.

                              0 0
                          • Nikovlas  

                            Mám pocit, že tu někdo nerozumí psanému slovu a jediné, o co mu jde, je urážet ostatní…

                            0 0
                            • tromboonen  

                              Ok, sorry, trochu jsem se do Tebe obul, protoze mi vadi, kdyz se nekdo chova jako Ty – nic si neprecte, nevyhleda, do historie se nepodiva (ma zablokovane vyhledavani, ale staci mrknout na temata za posledni mesic a je to tam Xkrat)… a pak se jeste navazi do lidi, co mu odpovi.. to mi pripada opravdu jako ten kral z facebooku..

                              Tak ted uz jsme si to snad vysvetlili – nejen ja, ale i jini Ti tady napsali, ze cekat ty hodnoty jako vystup z kalkulatoru je blbost a jak ty vysledky pouzivat… tak si odblokuj to vyhledavani a priste cti co Ti lidi pisou..

                              Nechtel jsem to vyhrocovat, ale porad dokola jsi psal ze chces A i kdyz jsme Ti vysvetlili, ze je to zbytecne.. OK?

                              0 0
                              • Nikovlas  

                                Jen jde o to, že někteří – například Krab nebo pak tady Vilém a i Dejv, si přečetli co píšu („…nic si nepřečte…“ – zajímavá paralela) – a snažili se mi pomoct – díky jim se ukázalo, proč mi na 3 různých počítačích nefunguje vyhledávání. Naopak ty jsi posledních X příspěvků nepřinesl nic, jen urážky. Jo – a nevysvětlil jsi nic – bylo to jenom – „kalkulátor to umí“, „co neumí, to si dopočítáš“, „jak na facebooku“… Takže asi tak – jsem rád, že jsou tu kromě tebe i normální lidé, kteří se snaží poradit, a nenadávají každému jen proto, že pro jeho problém nemají pochopení.

                                0 0
                              • tromboonen  

                                Ted nevim, proc se na Tvou odpoved neda reagovat, ale kdyz se podivas na me reakce tady ve vlakne, tak tam bylo nekolikrat napsano proc ty hodnoty stack a reach nepotrebujes jako vystup z kalkulatoru a jak ten kalkulator pouzivat, vpodstate jsem psal to samy co Krab, ale on jako zdejsi nejvetsi odbornik na geometrii to napsal obsahleji..

                                Myslim, ze kdyz se podivas na moje prispevky na foru, tak nepatrim k tem, co by jen urazeli a neradili, naopak, snazim se radit i tem, co se ptaji furt dokola na ty samy veci, ale vadi mi, kdyz nekdo nadava lidem, co mu radi, coz si, nezlob se na me, nekolikrat udelal..

                                Jak rikam, uz jsme si to vysvetlili, tak snad dobry..

                                0 0
                    • Nikovlas  

                      Asi takhle…

                      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce