• july85

    Ahoj,

    Měl bych na Vás dotaz, začal jsem v květnu jezdit na MTB – za sezónu jsem dal cca 2.700km. Neskutečně mě to bavilo a už se těším na další, ALE..

    Po celou dobu sezóny mě bolelo koleno (resp. obě, ale jedno o dost více). Neřešil jsem a chtěl začít obíhat doktory až po sezóně, která pro mě skončila před 14 dni. Začal jsem běhat, abych nevypadnul z tempa, ale pří běhu se bolest kolena rozjela do obrátek a ani jsem jednou málem nedošel domů. Objednal jsem se proto k ortopedovi a šel na vyšetření. Ortoped mi řekl, že je všechno v pořádku (myslím hybnost) a to co popisuju je prostě už opotřebovaná čéška a že nestíhá záběr. Napsal mi přípravek Dona na 3 měsíce a poslal pro jistotu ještě na rentgen, aby něco dalšího vyloučil.. zítra tam jdu na výsledky rentgenu, ale neočekávám žádnou změnu..

    Jako nadšený z téhle zprávy ve 38 letech nejsem, měl jsem velký plány s kolem na příští sezónu a teď prostě nevím..

    Moje otázka je máte někdo zkušenosti s eBikem a problémy s koleny? Pomohlo Vám na bolesti přehození z konvenčního kola na ebike? Chtěl bych jezdit terén, lesy – ne nic hardcore, prostě mírnější terénní cesty. Uvažoval bych o něčem jako NeuronON, univerzálnější ko­lo..

    Nebo jezdíte i přes bolest nebo mírněji (to neumím, musím být v tempu)? Toho nejsem teda úplně fanoušek..

    Díky za postřehy..

    0 0
    • novas752  

      No začal bych správnym nastavenim posedu na stavajícim kole.

      1 0
    • Charles2k  

      A bral jsi nějakou doplňkovou výživu na klouby? Já třeba po x letech nicnedělání začal znovu sportovat ve 33 letech. Zpočátku jsem na klouby nebral nic a kolena/kyčle se ozývaly již po cca 30km na kole a po 3km běhu. Pak jsem začal brát prakticky trvale (vyjma snad zimního období) kolagen (Colafit) a velmi výrazně se zlepšilo. Kolo klidně pak i 100km vyjížďky, u běhu cítím lehce kyčle až po cca 10km. V padesáti jsem byl na rtg, tam mi našli, že mám počínající artrózu, ale nic vážného, že to má v mém věku skoro většina lidí. Jak jsem před pár lety o něco ještě zvýšil objemy na kole/běhu, tak mi přestal stačit ten Colafit a začal jsem brát trvale Arthrocan, kde je o něco více složek. A od té doby opět bez problémů, letos už 7 tis. na kole.

      Jak je zmiňovám posed na kole, ten může mít také vliv. Já mám po těžkých zlomeninách trvale vybočeno pravé chodidlo do véčka a proto třeba na MTB nemám nášlapy, abych si chodidlo mohl lépe polohovat.

      0 0
      • july85  

        Díky za reakci, žádnou výživu neberu, ale zkusím se mrknout na ten Colafit. Doktor mi napsal jen rozpustný přípravek Dona.. v lékárně jsem se ptal, jestli mi k tomu ještě něco doporučí a říkali, že ta Dona je to nejlepší co si můžu koupit.. pak jen na akutní bolest, ale to nechci užívat, za to mi to nestojí, abych do sebe něco lupnul před kolem :-)

        Já mám platformy, takže nohu si mohu polohovat volně a to je možná i ten problém.. protože jsem trochu zkroucenej a nohu mám v přirozené poloze na platformě taky trochu do nakřivo.. ale když jí narovnám tak, jak by asi měla být, tak mi to přijde nepřirozený a musím se hlídat.. a pak mě nebaví ani to ježdění. Mám na kole rád svobodu a tohle mi to prostě kazí no..

        0 0
      • Melvin  

        Mě příjde ten Colafit jako blbost. Vždyť tak kostička má jak uvádí 8 mg a, že v žaludku se přemění na 800mg kolagenového gelu. Takže celé balení má 48 g za 4 stovky. A za tu cenu máš víc jak kilo čistého kolegenu. Navíc ta dávka se uvádí přes i 10 g na den. Za mě je Colafit jen vyhozené peníze.

        1 0
        • psbiker  

          Vývary, aspiky, huspeniny udělají stejnou službu. Ale ten placebo efekt asi nemají.

          1 1
          • Melvin  

            Ano udělají stejnou službu, ale jednodušší je si dát každý den lžičku čistého kolegenu, než vyvařovat kosti. Ale vysvětli mi, jak může být čistký kolagen placebo a vývar ne?

            1 0
            • psbiker  

              Já si fám raději aspik a huspeninku, než ty předražené přípravky. Když díky marketingu (najatí lékaři nebo herci v bílých pláštích a kamzíci důchodci) uvěříš, že se přípravek XY je účinný lék, tak se může dostavit ten placebo efekt. Na někoho tak ovšem můžou působit i rady na BF, to nepopírám :)

              1 0
              • Melvin  

                Vsadil bych se, že předražený přípravek o kterém hovořím já výjde levněji než ta huspenina. Denní dávka (10g) čistého kolagenu (99%) výjde na 3,7 kč. Kolik stojí ta tvá huspenina? Já se totiž nebavím, o přípravcích typu Colafit a podobně.

                0 0
                • J1RKA  

                  hele asi jo, ale je potreba hledat pricinu, nez to necim dopovat, ono to ma i druhou stranu mince

                  0 0
                  • Melvin  

                    Příčina toho, že tělo vytváří míň kolagenu je stárnutí. Takže ano, stačí nestárnout. :-)

                    0 0
                    • J1RKA  

                      jemi za mesic 59 a nemam stim problem :D, syn stim mel problem nekde kolem 20i let, toz ted mudruj…

                      0 0
                      • Melvin  

                        Tak každý je jiný. Každopádně pokud nemáš problémy v tom věku tak jedniě dobře. Taky doufám, že až budu starší bude tělo pořád fungovat.

                        0 0
                        • J1RKA  

                          ted to dole skvele popsal Kos_CZ a suplement je samozrejme dobra vec, MSM … ale kolena nejspis nebudou bolet jenom tim, ze jej nemas v jidelnicku.

                          0 0
                          • Melvin  

                            Samozřejmě s tím souhalsím. Kolikrát bolest kyčle může způsobovat problém v kotníku. Vše je vzájemně propojeno a jedna disbalance může způsobit problém úplně jinde, protože tělo se to snaží kompenzovat.

                            0 0
                • psbiker  

                  Já si s tím zatím vystačím a navíc mi to chutná :) On je to běh na dlouhou trať a pořád polykat různé přípravky, získané těžko určitelnými, ale jistě chemicky náročnými technologiemi, na ten či onen problém, mi nepřipadá jako nejlepší cesta. Huspeninka je z prasátka, tam bych výrobnímu procesu důvěřoval. Pokud ti ale čistý kolagen funguje, tak samozřejmě nemůžu nic namítat.

                  0 0
                  • Melvin  

                    Celá ta diskuze začala tím, že si tvrdil, že kolagen je placebo na rozdíl od vývaru. A já jen chtěl vysvětlení proč tomu tak je. A i tady zase jen spekuluješ získané těžko určitelnými, ale jistě chemicky náročnými technologiemi. Zase vaříš z vody, přitom ten proces je jednoduše popsán a kupodivu se kolagen vyrábí z tkání krav nebo prasat či ryb. O tom pro koho je to vhodné ta diskuze nebyla.

                    1 0
                    • psbiker  

                      To je strašné nedorozumění, asi jsem reagoval přímo na ten Colafit s tím odkazem na placebo, potažmo na různé další přípravky na cokoliv, co do sebe lidi často cpou, místo aby upravili životosprávu. Nijak ti kolagen nehaním, naopak.

                      0 0
                      • Melvin  

                        Však tak jsem to myslel. Že pokud chce brát kolagen, ať zbytečně nekupuje předražené přípravky.

                        1 0
                • mirek100  

                  Jaký používáš kolagen a kde ho koupit?

                  0 0
                  • Melvin  

                    Kupoval jsem zde.https://4fitness.cz/…drolyzovany/

                    Jinak už jsem ho spotřeboval a dávám pár měsíců pauzu a pak zase vezmu kilečko.

                    Dá se tam pak koupit třeba i MSM, chondroitin, glukosamin sulfát atd. Ja bral jen ten kolagen.

                    0 0
              • Charles2k  

                Já třeba aspik/huspeninu nepozřu. To bych se z toho pozvracel. Je mi blbě i když vidím, že to jí přede mnou někdo jiný :-)

                2 1
                • Hagner  

                  Udělej si vývar z vhodnýho hovězího ;-) Maso sněz a nepotřebuješ ani huspeninu a ani Colafit :-D Navíc si z vývaru uděláš ještě dobrou polívku ;-)

                  0 1
                • Jezevec70  

                  Taky aspik nemusím. Ale takové vepřové koleno – pečené nebo i jen vařené – to mám rád. :-)

                  0 1
              • xtonda  

                Kdybych měl do sebe dostat tolik kolagenu v sulcu, tak budu mít za chvíli dva metráky.

                1 1
        • Charles2k  

          Mně se ale fakt ten Colafit osvědčil až teda poslední 3 roky nestačí. Kupoval jsem to vždy v nějaké cenové akci a minimálně po 120+30 a ročně mi to vyšlo tak celkem kolem tisícovky, což zase nejsem taková socka, abych na tomhle musel škudlit. Obzvlášť, když to dám do srovnání co stojí kolo a jeho údržba…

          0 1
        • Lišák  

          Mně Colafit doporučila kámoška (zdravotí sestra), když jsem si stěžoval na bolest kolen. Spotřeboval jsem půlku balení, je to už dva, tři? roky, a zatím furt dobrý. Píšou u toho, že by se měla dělat colafitová kúra vždycky po půl roce, ale já to zatím vynechl.

          Takže za mě – spokojenost.

          0 1
    • jmaselnik  

      jestli Tě bolí kolena a na rentgenu nic není, začal bych v první řadě fyzioterapeutem a laděním posedu, byť tady ten hlavní problém asi nebude, když jsi v háji i na běhu.

      Opotřebovaná čéška mi zní jako dost divná diagnóza.

      Mimochodem teda vůbec neuvádíš, jakou máš sportovní historii a jestli Tě kolena nebolela už dřív, nebo to začalo až na kole a taky jestli se to na tom kole zhoršovalo nebo to bolí furt stejně od začátku.

      3 0
      • mr.nikdo  

        Ja mam mit spatne vyvinute chrupavky.

        Teplo na kolena, posed. Spravne slapani – ne silove

        Uz to par let nebolelo.

        Pripravky zabiraly. Ale ted jsem X let bez nich a v pohode.

        0 0
        • jmaselnik  

          přesně proto to píšu. Kolo, když se dobře šlape, je na kolena obvykle spíš plus než zdroj problémů.

          0 0
          • mr.nikdo  

            Jop.

            Ale chci podporit mozny problem chrupavek.

            Tam jeste je mozne, ze to ted prehulil a projevilo se to.

            Pokud to neni zase replikant.

            Coz by mne fakt nastvalo, ze se tohle deje kvuli banum.

            0 0
            • july85  

              Replikant, bany?

              No přepálil jsem to, já mám v životě problém, že když něco začnu dělat, tak to dělám až na úplnou dřeň.. můj mozek takhle prostě funguje:( Nemůžu si pomoc… jezdil jsem v létě každý den v průměru kolem 35ti kilometrů, nejezdil jsem jen když nepršelo nebo jsem měl děti na starost (10 dní v měsíci)…

              0 0
              • Mikikuba  

                Tak 35 km není jezdit na dřeň upřímně. S tímhle malým nájezdem by nic bolet nemělo.

                0 0
                • Krov  

                  Tak taky záleží na tom, jak moc za to rval. Pokud člověk nemá předem najeto skoro nic, tak se dají úpony přetížit i na krátkých vyjížďkách.

                  1 0
                  • july85  

                    Je to jak píšeš, někdy jsem to zbytečně tlačil moc..

                    0 0
                    • Mikikuba  

                      Jenze pokud si predtim moc nejezdil tak ani nemuzes moc tlacit protoze tu silu nevyvines. To se ti jen zda ze hodne tlacis.Spis nezvyk tela ci blbej posed. A blby slapani. Ani platformy nemusi byt vyhra… Proste nemas techniku coz byva zhusta problem bolesti.

                      0 0
                      • Esi  

                        K tomu většina těch co neumí jezdit na kole příliš těžký převod, špatnou polohu nohy na pedálu. Pokud nemá čidlo na kadenci tak by třeba stálo za to si spočítat jaký převod při jaké rychlosti je kadence 85 a toho se snažit držet a otestovat jestli nepomuže třeba taková drobnost. Jinak jezdil každý den v měsíci kromě dní kdy pršelo a 10 dní kdy měl děti, tak že to je cca 15× za měsíc ? 35km není moc pokud to teda není každá vyjížďka z černého dolu přes Renerovky do Pece a zpátky :-)

                        1 0
                    • mr.nikdo  

                      Jake mas kolo?

                      Vzhledem k nazvu tematu.

                      0 0
                • july85  

                  Jak pro koho samozřejmě..

                  0 0
                  • vaclaw  

                    Taky jak kde, 35 po silnici je jak nic, ale těžkým terénem v kopcích to bude bolet víc než 100 km švih na silničce.

                    0 1
        • ronda  

          jj, teplo na kolena. Poslední dva roky můžu jet bez návleků jen v největších vedrech. Jinak mám do půlhodinky „v kolenu šroubovák“.

          3 0
          • mr.nikdo  

            Ja jak kdy.

            Nekdy pod 20 °C musim mit navleky a nekdy i v 15 bez navleku.

            Ale vic mne braly lokty.

            0 0
          • july85  

            takže návleky na kolena?

            Mě to právě bolí i v teplech, ale za pokus to stojí no..

            0 0
        • july85  

          Teplo na kolena, použiváš něco speciálního? Používáš to něco i v létě? Jezdím ve 30+ st. a koleno stejně bolí..

          0 0
          • stenli  

            Taky doporučuji kolena v teple. Měl jsem podobné problémy v cca 40 letech. Kolena se zahřejí, zpotí, zvláště když makáš, jak píšeš. Pak při sjezdech rychle vychladnou , i ve vedrech 30+, a vytvoří se zánět. Po jednom švihu jsem je i měsíc cítil. Začal jsem nosit 3/4 kraťasy ( Endura Hummvee) i v největších vedrech a od té doby s koleny pokoj. Poradil jsem to i několika kamarádům a všichni chválí.

            Každý má kolena jinak citlivé, někomu nevadí ani kraťasy v zimě, jiný potřebuje kola v teple i ve vedru.

            0 0
      • july85  

        Dneska jsem byl znova u ortopeda na kontrolu rentgenu.. a všechno naprosto v pořádku, takže mi řekl, že jsem v pohodě a jestli mě to bolí, tak si mám najít jiný sport :D

        Historii moc nemám.. když jsem byl mladší hrál jsem fotbal s klukama za barákem pár let, pak mě chytnul skateboarding a ten mě držel aktivně až do 23.. vlastně je to můj top sport dodneška, ale už aktivně nejezdím. Kolem 25ti jsem vyzkoušel MTB a rok intenzivně jezdil, abych pak začal zakládat rodinu a hodně pracovat a vlastně nic jiného 13 let nedělat, až letos jsem se vrátil k MTB a vášeň se probudila naplno.

        Je nutno podotknout, že:

        • za poslední rok jsem zhubnul ze 105Kg na 72 Kg, hlavně díky jídlu a taky MTB
        • koleno se myslím lehce ozývalo za poslední léta, ale jak jsem nic aktivně nedělal, tak ta intenzita bolesti tam nebyla. Prostě občas cvakalo při chození, pak bolelo, ale nic intenzivního. Intenzivita přišla až s MTB
        0 0
        • xtonda  

          No tak změň ortopeda, já si postěžoval na bolení kolene a hned sem mazal na rezonanci

          0 1
        • Dobrota  

          Možná je to i reakce na ten úbytek ,pokud je to tak krátkou dobu po zhozeni kg. Ale se změnou ortopeda bych nespěchal.

          1 1
      • obda  

        „Opotřebovaná čéška“ bude nejspíš Chondromalacia Patellae. Chce to cvičit (posílovat i protahovat), nějakou tu kloubní výživu, správnej posed a mohlo by to být poměrně ok. Běh ne, ten se s touto diagnózou fakt nedoporučuje.

        1 0
    • va-bo  

      Jaké máš pedály, nášlapy nebo platformy. Všeobecně vzato je běh na kolena náročnější než kolo.

      0 0
      • july85  

        Měl jsem normální standardní pedály dodávané k Specialized Rockhopper Elite.

        Pak jsem koupil Canyona Neuron CF8 a platformy Oneup, už nevím model.. a tam jsem to nevyzkoušel.. měl jsem na něm najeto asi 2 km. Byl jen vyzkoušený, takže nemám bohužel porovnání..

        Canyona jsem prodal, Specialized jsem prodal, teď jsem bez kola a přemýšlím co dál, jestli to má vůbec smysl kupovat něco na příští sezónu. Přes bolest nechci jezdit :(

        0 0
        • yetti  

          Ještě zkus trochu zaexperimentovat s posezem. Mám s kolenama velké problémy, hlavně s čéžkama, a dlouhodobým zkoušením jsem si našel pozici, při které jezdím takřka bez bolesti. Je to úplně mimo doporučené nastavení, kdy mám sedlo výrazně více vepředu a výše než bych měl mít. Cyklistice se věnuji celý život a neumím si život bez kola představit, tak jsem hledal tak dlouho až jsem našel.

          0 0
          • july85  

            Díky, na jaře s tím zkusím experimentovat. Kolo mě strašně chytlo a nechci se ho vzdát, když jsem ho znovu našel..

            0 0
            • mr.nikdo  

              Na XC kolech mas platformy – proc?

              Proc ne naslapy?

              Zaplat si nastaveni posedu.

              0 0
    • roman 3D  

      Na nemocná / opotřebovaná kolena není nic lepšího než e-bike, přispívá výrazně i k hubnutí.

      1 2
    • skaj  

      Bikefitting – tam zacni. Beh a kolo jsou dva ruzne pohyby a bolest kolen z nich zpusobena muze mit uplne odlisne priciny. Klidne az do smrti ti kolena muzou delat problem pri behu (ktery je na kolena ve srovnani s kolem brutalni zatez) a na kole muze byt vse uplne v poradku. Neni treba hazet flintu do zita a kupovat hned ebike, mozna staci jen posunout kufry, sedlo apod..

      Kazdopadne i lekare, fyzioterapeuta bych hledal specializovaneho, co o kole a behu neco vi. Rozhodne ne obecneho ortopeda.

      5 2
      • J1RKA  

        presne tak, a nechapu jak nekdo muze dat palec dole.

        1 2
      • july85  

        Bikefitting – je pro mě spíš gambling, nemám problém dát 5T řešení, ale úplně nevím, jestli to nebudou vyhozené peníze a nedostanu radu, která mi nepomůže.. Máš nějaké zkušenosti s dobrým bikefitting „studiem“?

        Díky.

        0 0
        • skaj  

          Pokud jsi v Praze, mas to snazsi. Pouzij vyhledavani tady na foru a projdi si vlakna. Je jich tu nekolik. Docela podrobne je tam i popsane, co vlastne dostanes. Rozhodne to nebude jen jedna rada typu, dej si sedlo o 2cm nize. Pokud kolo ted nemas (jak jsem pochopil) pomuzou ti i vybrat nove, presne pro tebe vhodne a uz nastavene.

          Zaroven bych se pri jizde zameril na kadenci. Klasicka chyba je slapat strasne silove, zvlast pro kolena je lepsi tocit vysoke kadence bez zateze. Shvalne si to nekdy zkus v posilovne, pokud mate rotoped, co meri kadenci. Rozjed se na 80–90 rpm a v hlave porovnej s tim, jak jsi jezdil na kole. Treba byl problem prave tady.

          Jinak si myslim, ze uplne v klidu muzes v budoucnu jezdit bez jakychkoliv potizi. Kolena muzou bolet jen z toho, ze jsi doslova „nic pravidelne sportovniho“ az do posud v zivote nedelal a ted si je strhnul. A na radu tohohle ortopeda bych se vykaslal. To je presne ukazka toho, proc ma jit clovek k nekomu, kdo se v problematice orientuje. Vzdyt kolo je typicky rehabilitacni nastroj pro kolena:)

          4 0
        • Tomcat  

          Gambling možná , ale primárně bikefitting neřeší ortopedické problémy. Účel je nejoptimálnější nastavení v kontextu podání

          co nejlepšího sportovního výkonu, když to vše funguje. Pokud je problém, je potřeba sportovní lékař ortoped. Ono hodně obyčejných ortopedů sport né vždy dává.

          0 0
          • Esi  

            Nejen ortopedů, když jsem před lety měl vysoký tlak, tak praktická lékařka mi napsala nějaké léky s tím že mám hlídat abych nepřekračoval tepovou frekvenci 110 když mám ty problémy se srdcem, takový blábol :-(, místo toho aby mi řekla že jsem tlustej a mám se víc hýbat abych se té nadváhy zbavil. Měl jsem tlak 140/90, chvíli jsem ty prášky bral max tep mi to omezilo na nějakých 182 tepech, bylo to otravné, ale dalo se s tím existovat, přidal trochu na sportu zbavil se přebytečných 20kg, prášky zahodil a mám v pohodě 115/70. Jo praktickou lékařku jsem taky vyměnil :-)

            Tak že ono najét lékaře který má trochu vášeň pro sport a trochu méně vášně pro farmacii taky není vždy jednoduché.

            Pro kolema a kyčle asi neexistuje šetrnější sport než rekreační cyklistika, teda asi plavání, ale pokud nemáš techniku tak tě z plavání pro změnu budou bolet záda v bederní oblasti, pokud někdo plave jako paní radová aby si náhodou nenamočil vlasy, tak to ještě odnese krční páteř.

            7 0
            • J1RKA  

              pozor na styl prsa, tam muzes kolena klidne potrapit dost

              2 0
            • ratel  

              Obecně najít doktora který má trochu zdravý rozum a vztah ke sportu a problémy neřeší jen patákama a zákazama je problém to je pravda. Probírali jsme to s kamaradama a vzniklo doporučení před návštěvou Dr.Voštěpa lustrovat na stravě či jinde :-) Asi to bude tím že výrobci sportovního vybavení nezvou dochtory na konference do Egypta, Dolomit a buhvikam.

              Je zajímavé že když jsme trefili na dobrého doktora, obvykle to byl sportovec amatér. Naopak se sportovními specialisty to nebylo jednoduché, bo nekopeš-li extraligu, nejsi zajímavý. Pro účastníky pralesních přeborů jsou tu šamani.

              0 0
              • Tomcat  

                Základ je v naprosto normální statistice výskytu problémů a demografický množině . Kupodivu babek co bolý kolena bude víc. Stejně vrcholový sportovci jsou pro privátní péči bonitní klienti.

                Když sem si na jaře urazil hlavici rádiusu, x návštěv doktora , x doktorů všichni generický přístup. U některých bych se bál jestli sportují. Oni spíš čekávají tu teplákovou nebo šusťákovou opici na ebajku. Až poslední, zkouknul zápis, ruka dobrý ? Pak zkontroloval jsme si Garminy a konstatoval to že než mě posílat na rehabku to raději rozcvičím sám :-D

                0 1
    • mr.antik  

      Po kolika km nebo minutách to začne bolet?

      Jako neznám vůbec okolnosti, ale zkusil bych i nějaké posilování s nohama (ne přes bolest)

      0 0
      • july85  

        Hele, jak kdy.. někdy to vůbec nebolelo… ale většinou to začne bolet v prvním kopci při první námaze. Vlastně teď mě koleno trochu pobolívá taky a to jsem skoro týden neběhal a ve fitku jsem byl naposledy v neděli a s nohama tam nic nedělal:( Dneska jsem fitko se záměrem na nohy kolegovi odmítl :-) Takže myslíš, že rozumné posilování je ta správná cesta ne naopak?

        0 0
        • krabica  

          Hlavně je třeba šlapat frekvenčně a né silově, to kolenům uleví…

          1 0
          • DanyBart  

            +1

            Nejlepší sport na kolena je „hodně pohybu, málo zátěže”.

            1 0
        • mr.nikdo  

          Takze spatny posed, lamani na silu do kopce…

          Posed si zmrsis i platformami a ne stejnym postavenim nohy na pedalu.

          0 0
        • J1RKA  

          hele a nechce szkusit dojit nekam na bezeckej trenazer, kde ti zmeri doslap, tak se da lecos poznat, kdyz kluk zacal behat, tak to bylo prvni co jsem snim podnikl, vhodna obuv …

          0 1
        • mr.antik  

          Rozumné posiování ale nemyslim třeba dřepován ve fitku. Prostě se podívat na net, třeba jen nějaké výdrže a lehké protahovačky. To co je v rozsahu který nebolí. Tréning jen na takové úsilí, než to začne bolet (když bolí kopce, jezdit jen mírné kopce atd..). K tomu nějaká automasáž válečkem atd…

          2 0
        • jmaselnik  

          Jestli o tom víš i v klidu, tak je za tím velmi pravděpodobně (pokud tam teda není začínající zánět) nějaká svalová disbalance. Fakt bych začal fyzioterapeutem a ještě před tím pořádným strečinkem lýtek, zadní strany stehen a kvadricepsu.

          1 0
    • cubista  

      Za problémy se šlachami, vazy a klouby bývá někdy i borelioza.

      0 0
    • Kos_CZ  

      Vstupuji do již rozjeté diskuse, ale přihodím svou trošku do mlýna – třeba pomůže:

      Měl jsem to podobně – je mi 48 a už na střední škole jsem měl jednou problémy s koleny, která bolela tak, že jsem dokonce pár nocí musel spát s nohama podloženýma srolovaným spacákem. Pak elektroléčba, nějaký rentgen, doktorova poznámka o tom, že takové čéšky ještě neviděl apod. Moje sportovní nadšení lehce vyprchalo a já na pár let cyklistiku opustil. Pak jsem se k ní vrátil kolem roku 2008 a začal jezdit na horáku do práce. Tenkrát jsem ujel tak do 60 km a pak mne začala bolet kolena. Pár let jsem se s tím trápil a pak v roce 2020 jsem si zašel na bikefiting a najednou jsem ujel 120km bez toho, že bych musel přemáhat bolest. Pak jsem si koupil silnici (opět bikefitting) a dojel z Ostravy do Prahy na jeden zátah. To mi dodalo odvahy a zkusil jsem závod Okolo republiky a skončil s bolavými koleny a pochyby, zda budu na kole dál jezdit. Následoval rentgen který potvrdil co jsem tušil (špatný tvar čéšky a s tím spojené větší opotřebení kloubů – známky počínající artrózy). Specialista mi ovšem dal upravené vložky do bot a poslal mne na rehabilitaci, která mi skoro zázračně pomohla, neboť přetížený svalový úpon/sval mi způsoboval špatnou polohu čéšky a tím i bolesti.

      Závěr: Cvičím a pokud se udržuji v přiměřené zátěži, o kolenou skoro nevím a mohu jezdit . Vyžaduje to ovšem cvičení, kterým jednak kompenzuji zátěž z kola a současně pracuji na zpevnění kolenních vazů a srávném ustavení čéšky vůči zbytku kloubu. Reálně je to samozřejmě jen oddalování nevyhnutelného, ale k tomu tak nějak spějeme všichni.

      Moje doporučení je, jestli Tě při normálním pohybu přes den kolena sama od sebe nebolí, je velká šance, že při správné péči o ně budeš moci jezdit na kole dál, ALE chce se na to zaměřit a jednak zajít za někým, kdo se na pohybový aparát specializuje (nejlépe pracuje se sportovci) a který ohodnotí svůj pohybový aparát + nechat si poradit, jaká cvičení provádět. Může Tě třeba poslat na rehabilitace, kde tě kompenzační cvičení naučí., druhak si zajdeš na bikefitting a necháš si nastavit správně posed. A jak tu už padlo v diskusi, je potřeba upravit styl jízdy a i trénování – jezdit více frekvenčně a dát svým jízdám nějakou formu – z počátku jezdit lehké trasy, nesnažit se to rvát na sílu a postupně si budovat jednak fyzičku a zvykat tělo na zátěž. Postupně si pak opatrně přidávat.

      Já si třeba letos našel trenéra a jezdil podle jeho pokynů na trenažeru a opravdu to pomohlo, takže oproti loňskému fiasku jsem letos závod Okolo republiky absolvoval celkem v klidu (v mezích možného).

      A poslední věc – přidat do jídelníčku nějakou kloubní výživu. Chce to vyzkoušet, co Ti bude vyhovovat.

      Hodně štěstí a nevzdávej to!

      4 0
    • july85  

      Děkuju všem za reakce, mám nějaké nové podněty, které musím prozkoumat a posunout dál. Ale po pár návštěvách fitka, bez toho abych koleno zatěžoval, se bolest opět objevila.. teď sedím u kompu nic nedělám a koleno cítím, když jdu, tak bolí.

      Takže priorita bude ještě další ortoped, tentokrát s tím, že mě to bolí i bez velké zátěže a snad magnetická rezonance a nějaká základní rehabilitace, popřípadě pak ten fyzioterapeut, do toho Colafit a uvidíme co z toho vypadne.

      Jinak frekvenčně jsem poslední měsíce šlapal, ale při nějakém větším výjezdu tak i na nejlehčí, tam prostě to silové šlapání bylo.. jinak to prostě nešlo. Ale i tak se na tu kadenci teď zaměřím ve fitku…

      Ještě jednou díky všem..

      2 0
      • mr.nikdo  

        Chtelo by to jeste trenazer na zimu a mereni kadence.

        At se pres zimu rozslapes na nizke odpory a od kratsich casu.

        1 0
      • J1RKA  

        pak dej vedet, drzim palce

        0 0
      • mr.antik  

        i bez diagnozy bych si koupil Traumaplant a mazal. Není to potlačovač bolesti jako jiné, ale kdyby tam byl nějaký zánět, tak pomůže.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Ze svojí zkušenosti přidám dvě základní rady:

        • lehké převody, ideálně 22 zubů převodník, 51 zubů kazeta.
        • V žádném případě neexperimentovat s e-bike. Je těžký a veškerá manipulace s ním je pro kolena naprosto zhoubná, mně ještě navíc odešla i páteř.
        1 6
        • Hagner  

          Onuce, jenže na tom e-biku musíš jezdit a ne ho nosit na zádech :-D

          6 0
          • Melvin  

            Ale přece musíš e-bike před každým sjezdem otočit vzhůru „nohama“, aby působilo gravitační mazání vidlice.

            7 0
        • Smazaný účet  

          A co se výživy týče, tak mimo kolagenu, vápníku, hořčíku a síry je velice důležitý fosfor.

          Proto je třeba pravidelně zařazovat do pitelníčku Coca Colu, Pepsi… Však pozor na Kofolu bez cukru! Ta, na rozdíl od Kofoly s cukrem, fosfor neobsahuje!!!!

          0 3
          • mr.nikdo  

            A taky jen jedny rybicky. Porad a porad.

            0 0
          • AussigBiker  

            Hmm, ten fosfor asi konzumujete Mistře po vagónech? I kdyby jenom málo, tak ten právě určitě přispěl k problémům s kostmi, páteří… Ale už mlčím.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Vždyť kosti jsou prakticky jen vápník a fosfor. Ostatně pohleďte na Vietnamce, jak jsou vitální a jak mají zdravé kosti.

              0 1
              • AussigBiker  

                No když myslíte, Vy sám určitě víte nejlépe jak nejít do hrobu zbytečně zdravej :)

                0 0
                • VojtaXY  

                  A zbytecne pozde :)

                  1 0
                  • Hagner  

                    Načasovat to není žádná pr.del, ale Onuce se svým sofistikovaným přístupem to hravě zvládne ;-)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Ani se nemusím snažit, od toho jsou zde jiní, mocní, či spíše nemocní. A jelikož trpím chronickou „nemocí z ozáření“, leukopenií, tak mi jaderná apokalypsa jistě nepřidá.

                      0 1
                      • J1RKA  

                        mistre prosim, pribeh by nebyl?

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Když mi byly tři roky, dětská lékařka mi napsala na nějaké nachlazení Chloramfenikol. Ten způsobil poškození kostní dřeně, konkrétně tvorbu bílých krvinek. Následně psoriasu a vůbec problémy s autoimunitou

                          0 1
                          • J1RKA  

                            a Mistre tuhle informaci jste vypatral jak? skoro semi tomu pribehu ani nechce verit, vhledem k tomu, ze jsem byl na operaci slepaka v predskolnim veku, a v moji karte otom neni ani zminka stejne jako o operaci kyly pred 6 rokama. a muj nyni posledni obvodak o me vi < z lekarske karty > akorat tak datum narozeni, tipuju :D

                            0 2
                            • Smazaný účet  

                              Nijak jsem pátrat nemusel, vždyť jsem tím od dětství žil, či spíše živořil. Velice často jsem skrze nemoci chyběl ve škole, pro vysvědčení mi pravidelně chodila babička. A mám to v papírech, v anamnéze.

                              0 1
                • Jason Voorhees  

                  Už můj děda (r.n. 1910) mě učil, že tělo má jít do hrobu pořádně zhuntovaný.

                  ps; dožil se 75let

                  1 0
                  • Prasopes  

                    tím ale asi nemyslel otrávit se acylpyrinem a sodou:-)

                    0 0
                    • Jason Voorhees  

                      Nó, je pravda, že když mazal vidlici, tak Jawu neotáčel. Bolely ho záda.

                      1 0
                      • AussigBiker  

                        Ale nezivil se chemii, ten jedl pravdepodobne poctivej spek; a neoddelal si kolena a pil pivo, ne kofolu.

                        A nepopalil si dobrovolne jicen.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Znovu musím oponovat. Kolena bych si neoddělal, kdyby nebyla poškozená psoriatickou artritidou, jak se později zjistilo.

                          Však mi to bylo hned divné, protože to by pak stěhováci, pohřebáci, po jedné akci byli na odpis. Od té doby mě ostatně odešel levý loket, páteř a nyní se konečně ozývá i pravý loket. K tomu porucha koordinace, každé slovo ťukané na mobilu několikrát opravuji a sloh je tak kostrbatý, neb ztrácím kontinuitu. Včera jsem se opařil, protože místo abych hrnek s horkým čajem chytil za ouško, tak jsem jej na sebe zvrhl …

                          1 1
      • Espen  

        Artroskopie. Se v tom pošťourají a uvidí.

        0 0
      • Janek33  

        I já přidám svůj příběh. V roce 2015 jsem začal běhat, bylo mi 43 let. Během chvíle jsem si zrušil koleno, ani jsem nemohl chodit jak to bolelo. Doktor mi rekl artroza jako hrom, takže žádný běh a doporučil kolo, ale jen po rovine a max.25 km. Proste sportovně mě odepsal. Začal jsem jezdit na kole, víc a víc a koleno přestávalo bolet. Našel jsem si trenera a začal jezdit závodně. Koleno během dvou měsíců přestalo bolet uplne a začal jsem ke kolu opět i běhat. Od te doby jezdím 12–15 tisíc km ročně, jezdím kolem 30 těžkých závodu na silnici za sezonu, beham bez jakékoliv bolesti kolen. Nikdy jsem nebral žádnou kloubní výživu ani žádné doplňky stravy, naopak jsem zastáncem zdravé stravy, ale bez doplňku. Je mi teď 51 let naprosto zdráv a i když mám velký nájezd km, nemam žádné zdravotní problémy ani omezení.

        Myslím si, ze základem je mít správně nastaveny posed, to je klíčové. Vyprdni se na doplňky a stravuj se co nejzdraveji a sport si užívej. Cyklistika je nadhernej sport.

        1 3
        • Charles2k  

          Tohle rozhodně neplatí obecně. Já jsem bez kloubní výživy to x krát zkoušel a fakt se nedalo, větší nájezd jen zhoršoval stav (takže opak toho co píšeš). Ještě o dost horší to bylo u běhu. A s kloubní výživou pak žádný problém (účinek se projevil ale nejdříve za 2 týdny, spíše ale počítat tak 1 a půl měsíce)

          1 0
    • Dobrota  

      Dneska 26.10. Jsem poslouchal v českém rozhlase ortopeda. Č.rozhlas Ostrava. A p.doktor odpovídal na otazky. Tak mě napadlo jestli by ty tvoje potíže nemohly způsobovat " ploché nohy". Třeba jsi už to diskutoval z ortopedem …jestli ano tak moje " rada" je mimo obsah. Ahoj ,hodně štěstí

      0 0
    • 159753  

      já doporučuji: https://youtu.be/07h9TvQTdi0

      není to pro všechny, ale pokud bys měl ten postoj více do V, tak by to dávalo s větším nájezdem velký smysl přemýšlet o jiné délce osy..přecejen člověk na elektrice jezdí více, delší trasy, častěji a pod a výsledek může být, jaký popisuješ

      0 0
      • Lišák  

        přecejen člověk na elektrice jezdí více

        Z jakého důvodu?

        1 1
        • 159753  

          dobře..průměrný člověk jezdí na elektrice více, samozřejmě tvé výkony nijak nezpochybňuji :)

          0 1
          • Melvin  

            To jsme to dopracovali, když průměrný člověk potřebuje mopeda, aby někam vůbec dojel.

            4 2
            • 159753  

              ale prosím tě..

              0 0
              • Lišák  

                přecejen člověk na elektrice jezdí více

                Z jakého důvodu?


                Pořád žádná odpověď? :-)

                edit: tak už ji vidím. Děkuji.

                0 0
              • Hagner  

                To nemusíš prosit ;-) Tou svojí statistikou jsi Melvinova slova jen potvrdil :-)

                0 0
            • psbiker  

              Průměrný člověk nezvládne na kole bez tréninku ani zvlněný terén, toť smutný fakt.

              0 2
              • Jason Voorhees  

                S tím bych si dovolil souhlasit. Vždyť dneska už neuměj udělat ani kotrmelec. Co takovej výmyk na hrazdě? (měli jsme to povinný když jsi chtěl za 1 z tělocviku) Dva z třiceti? Hlavně, že maj velký palce a píšou na mobilu 4× rychlejc než já:-).

                1 2
                • mr.nikdo  

                  V jakem veku?

                  Do 15 let vidim vic a vic deti ve sportovnich krouzcich.

                  0 0
                  • Jason Voorhees  

                    Tím líp, tak se to zvedá asi. Pamatuju vysvědčení u základek v Praze přibližně 10–15 let zpět, a kdo neměl dvojku až trojku z tělocviku, tak byl divnej no.

                    0 0
                • oddie  

                  Mluvíš o základce nebo střední škole? A případně jaké? Na střední škole – strojní průmyslovka – jsme výmyk udělali dva ze třídy (bylo nás ve třídě 35), jestli je věk v profilu skutečný, tak v cca podobné době.

                  0 0
          • Lišák  

            Nějak postrádám odpověď na otázku.


            přecejen člověk na elektrice jezdí více

            Z jakého důvodu?

            0 1
            • 159753  

              důvod je za mne snadný..pro klasického člověka je to větší zábava..

              a nesnažím se být chytrolín, ale letos mám za sebou statistiku 791 servisních zakázek všechy typů kol a rozhodně lidé, kteří jezdí na elektrikách mají daleko větší nájezd (já neříkám, že někdo na šlapačce nenajezdí 3/5/15 tisíc km za rok..ale běžný běloch, když najezdí tisícovku, tak už je to docela dost..na elektrikách jsou běžné součty v řádu tisíců)

              aneb citace pana Uhlíře:

              "Je statisticky dokázáno,

              že slunce vyjde každé ráno,

              a i když je tma jako v ranci,

              noc nemá celkem žádnou šanci.

              Statistika nuda je má však cenné údaje,

              neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí."

              2 0
              • oddie  

                Skoro bych i řekl, že ti, co najezdí tisíce na „obyčejném“ kole bez motoru si jej i servisují sami, takže se v tvé statistice neobjeví i z tohoto důvodu…

                4 1
              • jmaselnik  

                a čo také si Kefalín představujetě pod hentým „klasický člověk“? A taky teda jak měříš nájezd u neelektro lidí? Elektrikáři to mají pochopitelně uloženo v řídící jednotce, nicméně já si teda fakt nepamatuju, že když už dávám kolo do servisu, někdo by mě lustroval, kolik jsem v daném roce najel.

                A že je někdo na motorce schopnej najet víc kilometrů než někdo na kole, nemusí nutně znamenat, že víc jezdí. Když najede silničář 5k a čistokrevnej terénní biker 4k, kdo z nich víc jezdí? Podle Tebe dozajista silničář…

                1 1
                • bara2  

                  Tak zvlášť pro namáhání „tělesné konstrukce“ (a s tím související potíže) bude, víc než kilometry, zajímavější počet otáček klikou a míra použité disponibilní síly. To se bude kus od kusu dost lišit, ať už vlivem trénovanosti, tak vlivem „konstrukčních možností“ (pohlaví, rozměr, věk …) . Porovnávat kilometry lze jen za přibližně stejných podmínek, jinak je to, jak kdybys porovnával Jawetu třeba s Jawou 250 nedej bože s nějakým půllitrem a to v rozdílném terénu a na rozdílném povrchu.

                  0 1
                  • J1RKA  

                    watmetr na kazde kolo :D

                    1 2
                    • bara2  

                      Právěže ani o těch wattech to není ;-)

                      Každá konstrukce má své meze jinde a musíš se pohybovat v rozumném rozpětí možností dané konstrukce. Tréninkem podstatu nezměníš, tím můžeš jen rozvinout schopnosti, které v té podstatě jsou.

                      0 1
                      • J1RKA  

                        je patek, asi sito prectu jeste jednoou v pondeli < neeee – potrebuju kapitana > :DDD

                        1 3
          • Charles2k  

            S tím větším nájezdem u e-biků průměrného uživatele souhlasím. Můj příbuzný (téměř 70 let, po rakovině a s dalšími zdravotními problémy) co si pořídil e-bike, tak jezdí kolem 1000km měsíčně. Na normálním kole nedával ani 100. Na druhou stranu to ukazuje, že e-bike má o dost blíže k motorce, než ke kolu…

            0 1
    • mais  

      Začal jsem mít problémy s koleny ve věku hluboko pod 30 let – při návštěvě doktora přišel tenkrát s dobrým nápadem, přejít na kolo jako na rehabilitaci = super vyladit posed, klidně za to i zaplatit, naučit se kruhové frekvenční šlapání, lehké převody, mně svého času sedly a pomohly tretry Specialized a poslouchat tělo

      Dneska o nějakej ten pátek později s koleny prakticky problém nemám pokud na kole jezdím lehké převody – v současné době shimano 12 s vepředu mám 30 zubů, kombinuju to dle potřeby a nálady s elektrokolem – jako rehabilitační pomůcka s malou zátěží je parádní a pokud cítím, že se kolena začínají ozývat do kopce, tak zastavuju.

      Jezdím něco, co tak nějak nazývám touláním se krajinou s preferencí vyhýbání se vytíženým místům a asfaltu – nejradši mám cestičky vinoucí se lesem, kolem skal, kořeny atd.., jezdím celoročně za poslední dvě sezony cca 4000 km na fullu se zdvihy 130/120mm a nějakých 1000 km na e-biku HT (a popravdě časem to vidím taky na fulla). Krom kola aktivně lyžuju – něco mezi 30 – 50 sjezdovými dny rok, běžky bohužel často u nás není sníh, chodím – pravidelně tak 15 – 20 tis kroků den, nemůžu běhat – uběhnu 2 km a kolena se začnou ozývat, rád bych in-line bruslil, ale mám široké nohy s vysokým nártem = nedaří se sehnat brusle.

      Rehabilitačně mi na kolena hodně pomáhá sem tam nějaká výživa, ale především po sportovním výkonu koupele – bohužel někdy je to na studenou někdy na horkou vodu, ale to člověk tak nějak pokus omyl vysleduje, kdy jak to bude. Naopak neprospívá odpočinkový den typu „dneska fakt nic nebudu“ dělat a i když dělám něco v sedět, tak potřebuju pravidelné procházky a extrémě důležité (protože taky trávím dost času v autě) vychytat správně i posed v autě.

      0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.