• Glob

    Zdravím přátelé,

    zajímaly by mě Vaše zkušenosti a poznatky s dualy na MTB. Klady i zápory, názory, rady atd. Hledal jsem ve vláknech, ale kde nic tu nic. Trochu mě láká si je dát na bike, ale nevím zda to není úplná blbost. Neměl jsem možnost si to vyzkoušet …

    Díky.

    0 0
    • jIrI___  

      Měl jsem je 2 sezóny a pak jsem přešela na páčky. Dualy mi nějak nesedly, ale ani bych je nějak moc nezatracoval. Nejlepší je si je vyzkoušet, to si o nich uděláš obrázek rychle. Někomu prostě vyhovují, jinému ne :)

      0 0
    • roud  

      mj názor je že nic lepšího neni vozil sem LX,XT a teď XTR a za nic bych to nevyměnil :O) doporučuju si to u někoho na kole zkusit ale většina lidí co znam a měli je nebo maj tak jsou spokojeni :O)

      0 0
    • krokus  

      Vozím klasiku i duály. Myslím, že obojí má svá pro a proti, je to jen otázka zvyku.

      0 0
    • losna  

      Mám je už dva roky a nemůžu si stěžovat. Jen nemohu porovnat s páčkama, mám svůj první MTB a hned s dualama.

      0 0
    • kolečko  

      Měl jsem gripy, taď mám dualy a výhoda řazení při brždění je skvělá. Nevýhodou může být větši investice v případě upgrade nebo poškození.

      0 0
    • cagalam  

      Vozil jsem LX teť mám XT a neměnil bych!

      0 0
    • Volf  

      Moje žena je má na svém kole a ikdyž dříve nedala dopustit na gripy, tak by prý neměnila / jen ji trochu chybí kompozitové páky, které nestudily /. Je fakt, že když se na jejím kole svezu, tak mají dualy něco do sebe. A to jsem dříve tvrdil, že dualy patří na silničku. Svým způsobem je asi jedno jaké řazení máš na kole, protože si zvykneš na všechno, ale dualy mě osobně velmi příjemně překvapily.

      0 0
    • Hádě  

      Na závodní chrtí MTB mi přijdou nepraktický, ale jinak je můžu jen doporučit.

      0 0
    • Forester  

      taky si myslím, že dualy jsou dobrý. mám XT (2004) a nemůžu si stěžovat. co se hodně diskutuje, je typ přehazovačky. Někdo tvrdí, že inverzní je lepší,  já mám standard a úplně v pohodě. Pokud nový Dualy, tak doporučuji XT (2008) nebo XTR (2007).

      Teď v zimě mi přijde, že jsou Dualy výhoda, protože v rukavicích se mi s páčkami hůře namipuluje (na zimákovi). U Dualů bez problémů. Ale možná jen pocit.

      0 0
      • krokus  

        S tím řazením v zimě máš pravdu. Jezdím s palčáky a řazení na duálech mi nedělá problémy.

        0 0
    • bagr84  

      Kamos je vozi a dost kvuli nim „kurvuje“, je pravda ze ale udrzbe moc nedava…

      0 0
    • miki  

      Vozím dualy XTR +inverz šaltr dva roky a jsem spokojen .Měl jsem páčky a skusil dualy a už na kole zůstali.

      0 0
    • MlokCZ  

      Už se to tu řešilo mockrát.

      Je to na vkusu každého, někomu sednou, někomu ne. A z obecných věcí (tedy teď neřeším, zda někomu sedí nebo ne) bych viděl jako hlavní nevýhodu, že jsou vázané na Shimano brzdy.

      Pro mě osobně jsou dualy ze všech řazení to nejhorší, i když by to byl těžký boj o poslední místo s gripshiftem.

      Preferuju Sram páčky a Shimano páčky bych také ještě mohl celkem ke spokojenosti, i když Sram mi sedí o malinko více.

      PS: Jezdil jsem všechny typy řazení nejméně rok (XT dualy cca rok a půl, tedy žádná zkušenost typu 2 minuty na cizím kole).

      0 0
      • MlokCZ  

        A ještě bych dodal, že většinou jsou dualy problematické pro malé ruce a krátké prsty. Řazení na přesmyku proti pružině má poměrně dlouhý chod. Mám trošku menší ruce a kratší prsty a hned jsem s tímhle měl problém, na řazení proti pružině na přesmyku jsem musel už aspoň lehce pohnout celou rukou, což je zcela naprd. Při řazení o více převodů na kazetě stejný problém.

        0 0
        • roud  

          jen k tomu dodám – myslim že mám hodně malý ruce a nemam problém s řazením :O)

          0 0
          • MlokCZ  

            Pak je otázka, co jsou to přesně malé ruce. Musíš mít minimálně o malinko větší než já, protože jinak bys tam dosáhnout nemohl bez pohnutí celé ruky.

            A další otázkou je, co znamená, že nemáš problém. V lehčím terénu to ničemu zásadně nevadí, že je třeba pohnout kousek celou rukou, v těžším to vadí proklatě.

            0 0
            • siafu  

              já mám na můj vkus taky krátký prsty (když píšu všemi deseti, tak ani nedosáhnu malíčkem na enter…) a prostě mi nejvíc vyhovuje řadit palcem a ukazovákem – takže volím jednoznačně páčky od Shimana a nemám ani chuť zkoušet nějaký dualy, grip shift či páčkové řazení od Sramu, protože mi to nejde pořádně do ruky, a to na tom nemusím ani jet:)

              navíc někdy před dojíždění na semafor si skoro současně přibržďuji zadní kolo a k tomu si na kazetě podřadím na lehčí převod, občas se opírám či poklepávám prsty do brzdové páky… no já volím páčky…

              0 0
            • roud  

              k tomu těžkýmu terénu si myslim že to řazení na těžší neni až takovej problem přeci jen málokdy řadíš na větší plasku v těžkym terénu…

              0 0
        • Zerocool  

          tak to s těma malýma rukama je blbost

          0 0
    • Hejdik  

      Já osobně bych je nechtěl.Jednou jsem je zkusil a do ruk mi to prostě nepadlo.To je ovšem individuální.Fun­kční systém je to bezesporu,ale záleží na každém jedinci.chce to prostě zkusit.

      0 0
      • JSt  

        to je prave chyba. taky jsem je jednou zkusil a nesedly mi. pak jsem dualy poridil (slaba chvilka? :-)) ), rychle se s nima szil a jsou super.

        0 0
        • pepek  

          Bodej't bys nadával, když za to vyvalíš tolik peněz, tak  nemůžeš nadávat, to bys vypadal blbě, ne?

          0 0
          • JSt  

            nene, tak to neni :-)). jediny, co bych tomu vytkl, ze jsi omezenej na sh bremzy nebo bb7 a vecka.

            0 0
    • fousek  

      Podle me se dual uz moc nejezdi ted je v kurzu spis 4cross. Vyhody to a asi takovy ze v dualu jsou na trati jen dva, takze mensi sance kolize a obcas je trat i rozdelena pro kazdyho zvlast, nevyhodou je mensi atraktivnost pro divaky. Urcite by sis k prilbe moh vzit chranice, natrenaovat starty a zasunout sedlovku co nejniz. No na silnicce bych dual nezkousel a na trekingu taky ne, takze bike bude uchazejici reseni, uplne nejlip udelas kdyz to zkusis na nejakym 4crossovym kole, oproti dualovym v nich moc rozdil nevidim a dneska dualovy budes schanet tezko. Blbost to urcite neni:-)

      0 0
    • Pavel  

      Jezdil jsem rok dualy, pak na novém kole jsem našel „klasiky“ (přestavba na dualy by stála o dost tisíc navíc); nejprve jsem moc nadšený z nedualů nebyl, nakonec jsem ale si zvykl tak, že teď bych dualy už nechtěl. Největší výhoda je možnost si přibržďovat a podřazovat. Je to možná trochu chrtí záležitost, ale mne to vyhovuje. Jo a chrt rozhodně nejsem :-)

      0 0
      • pitos  

        To není žádná chrtí záležitost,při technickém ježdění(EN,FR,DH) se tohle z kopce nebo v náročném terénu řadí běžně.Proto tam jsou dualy nepoužitené a to daleko více než u chrtích strojů…nebo už si snad viděl nějaký bike na technické ježdění s dualy.To samé gripschift (tam už to ale částečně použitelné je(ale spíše ne:)

        0 0
    • scret  

      dualy nikdy! a ikdyby to byl snad jedinej system razeni, radsi prejdu na singlespeed:))

      0 0
    • Lasky  

      Mám XT 06 a za mě taky jednoznačné ANO, první měsíc jsem si zvykal a trochu remcal, ale už bych neměnil…

      L(.)

      0 0
    • Honzyn  

      Je to slepa vyvojova vetev,kdyz si to nekdo da na bike,nebo bike s dualy koupi,tak spis si nechce priznat,ze rapidfire je proste lepsi,spis si na dualy snazi zvyknout,kdyz uz je ma,nez,ze by fakt sedly a byly celkove lepsi.Zivotnost nic moc,znamy za 2 sezony menil dual XTR.Mne nejlip sednou starsi packy typu SIS.

      0 0
      • miki  

        Je to jen Tvůj názor a nikdo Ti ho nebere .Já měl na kole rapidfire XTR a měl jsem možnost zkusit Dualy XTR a prostě mi víc seděli než Rapidy ,toď celé .Kdyby mi nesedly mám dál Rapidy.Vozím dualy 2 roky bez problému.

        0 0
      • Dav...1  

        Honzyn: Spis ty si nedokazes priznat ze to nekomu vyhovuje. Taky bych rat vedel kolik si s nima najezdil ze tady takhle rozdavas moudra ?

        0 0
    • Daník  

      Totéž tak trochu řeším u nového biku. Teď jsem 3 roky jezdil DC a s inverzí i klasikou mi to vyhovovalo z hlediska ergonomie – prostě držet rodla všemi prsty kromě ukazováku a prostředníku, které jsou stejně na brzdě a zároveň řadí. Jestli měl někdy DC vliv na trošku nepřesnější řazení šaltru v poslední době, nedokážu posoudit. Možnost řadit jedním stiskem o více pastorků mi taky vyhovovala. Teď jsem chtěl přejít na RF s tím, že jde jen o zvyk a hlavně bych ho sehnal levněji, ale začínám se plašit, jestli mi to bude vyhovovat, tak to budu muset asi někde vyzkoušet…

      0 0
    • Hornet  

      Myslim, ze to je ozaj o tom, komu co vyhovuje viac, vo funkcnosti rozdiel nevidim. Mal som moznost si vyskusat xtr dualy, kamarat ich vozil asi 2roky, celkom to bolo fajn, ale je zaujimave ze jemu to vyhovovalo, ale aj tak teraz presiel na klasiku :-)

      Ja zostavam verny klasike, trosku mi vadi vzhlad, dualy sa mi zdaju take moc robustne, dalsie male minus je moznost poskodenia kompletu, co je dost draha zalezitost, a tiez minus za spominane pouzitie vyhradeneho okruhu brzd.

      0 0
    • Rychlej turista  

      Tak jsem to tady celé přečetl a musím uznat, že jsem taky nikdy nic lepšího neměl – na silničce. Na bajka bych si je ale v životě nedal a to z jednoho prostého důvodu – nelíbí se mi a proto je ani zkoušet nehodlám. Ne, že by byly ošklivé samy o sobě, to ne. Ale v celkovém pohledu na řídítka to na mě působí jako násilný implantát čehosi - že to k sobě prostě nepatří a vnímám to jako hnus fialový.

      Páčky jsem jezdit přestal, protože jsem měl věčně omlácené klouby na prstech a vytahanou šlachu u palce. Takže jsem skončil u gripshiftů X.0, líbí se mi, páčky, co by mě bouchaly nemají, zato však mají nádherný zvuk při řazení.

      Tak, to jsem vám to dal :-D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.