• zirecek

    Jezdite je nekdo? Uvedte sve zkusenosti a porovnejte s klasikou. Ty, ktere dualy na mtb „poburuji“, at jsem radeji ani nepisi. Diky

    0 0
    • BB  

      mam dualy XTR a po sezone muzu hodnotit. Pouzivam s klasickym saltrem, ne rapid rise. Chvili trvalo nez jsem si zvyknul, tak 3 vyjizdky me bolela hlava, jak jsem musel premyslet na razeni. Vyhoda s normalni prehazkou je ta, ze radis prstama dolu proti peru, zvlaste na presmyku je to vyborne. Mel jsem pred lety zlomene kustky v palci leve ruky a stale to bolelo pri razeni na normalnich pakach. Od te doby co mam dualy tak se to vylecilo. Jedina nevyhoda je delsi krok na presmyku, to znamena je potreba dost stlacit paku dolu. Odrazovani nedelam brzdovou pakou, to me bolely klouby na ruce, ale palcem. Nekteri borci si davaji tu paku na palec pryc, ale ja bych to nedoporucoval. S cim zatim nemam zkusenost je odolnost pri padu, od te doby co mam dualy jsem na paky nepadl. Kdyz to shrnu, tak zadny super prinos v tom neni, ale uz bych se v zadnem pripade nevracel. Za pet let to budou mit vscichni.

      0 0
      • zirecek  

        diky

        0 0
      • TinkTink  

        Hele…v ty svy posledni vete pekne kecas – fura nas zustane jeste dlouho u klasiky – ja teda u gripu…ale proc se tam hnat? Tedka s packama prisel i Sram – jak jsem je tak zkousel na vystave (tj.nulova praxe), tak bych s nima moh zit – ale jeste ted se da koupit razeni XT na osmicku…(takovy maly umelecky dilo…ne jak ted…) – takze tak rychle to nepude a myslim, ze porad bude dost lidi, kteri si nezvyknou (samozrejme…kdyz na tom nekdo zacne a nic jineho nevyzkousi, tak u toho i zustane…)

        0 0
        • scret  

          No hele, jak to tak vypada, tak asi nam nic jinyho nezbude nez jezdit dualy, protoze jak se zda, japonci dualum dost verej. Letos to novy XT potvrzuje. Navic je to od Shimana dost svinackej tah, protoze kdyz si koupis XT nebo XTR a chces brzdit kotoucema, tak ti nic jinyho nezbude nez brzdit Shimanem, fujtajbl. Myslim, ze jsou teda lepsi kotouce nez Shimano. Jeste bych pochopil, kdyby vyrabeli dualy a normal. razeni vedle sebe, ale jenom dualy, to je cesta do pekel. Ja si zvykat nechci!!! A Sram – horsi design jsem fakt nevidel, krome saltru X.O, ale ty jejich paky, to je SH pred 10 rokama.

          0 0
          • RomanH  

            Ja si myslim, ze nebude tak zle. Spousta lidi si bere sadu XT se starsim razenim a prodejci to urcite Shimanu reknou – zrovna tak spousta vyrobcu kol to tak kombinuje, ne v sade XT ale XTR – napr. GT Zaskar Team. I kdyby dualy prerostly do vsech sad, jeste hodne dlouho bude k dostani razeni RapidFire, a co se me tyce, tak v ramci upgradu budu klidne vozit XTR saltr s LX razenim, pokud nebude dual.

            0 0
      • Jester  

        Jak je to prosim Te se vzdalenosti odrazovaci packy od riditek. Nekde ve Velu (nebo na netu?) psali, ze je moc daleko. Jake jsou poznatky z praxe?

        0 0
        • BB  

          vubec s odrazovaci packou nemam problem, je fakt, ze je v trochu jinem uhlu, nez paka na palec na rapid fire, ale je to naprosto bez problemu

          0 0
      • Mr.Duck  

        Za pet let to budou mit vscichni.

        Nene :P

        0 0
    • marhi  

      Hergot neco mi uniklo. To uz se dualy delaj na biky. Sem si myslel ze to je silnicni zalezitost. Ale jestli se mylim ( a to asi jo) neukamenujte me. Jinač k tem dualum, bratři raději Campu. Podobne ale taky schopne.

      0 0
    • marhi  

      A neco abych vas popichnul. Otočne rukojeti fakt nemuzu. To už raději Schimano SIS. Klapačka cvakačka. Jo. Pak mam z toho problem jezdit i na fychtlovi.

      0 0
      • 111  

        jo dělají, ale z těch co jezdí XTR a XT dobrá polovina shání starou klasiku, protože tomu nevěří. Sám jsem to ani neviděl takže nemužu soudit.

        0 0
    • Staenly  

      A jaky sou dualy, kdyz radit a brzdit zaroven…

      0 0
    • Lance  

      TAK CO? STE S TIM SPOKOJENI? BAVIM SE O DUALECH NA MTB

      v tomto starem prispevku se pise, ze nebude nic jineho,ale jak se divam, tak se moc nechytly coz je skoda, nic jineho uz nechcu

      0 0
      • jIrI___  

        Měl jsem je a nějak extra mě nenadchly. Přešel jsem na Sram páčky a pokud bych se někdy v budoucnu vracel na Shimano, pak to bude Rapid Fire. Ale i dualy mají něco do sebe :)

        0 0
      • Forester  

        za mě maximální spokojenost. mám teda starý model XT 04 a normální přehazku (viz kolo v profilu). To kolo jsem si koupil vlastně kvůli dualům :-).

        nikdy jsem úplně nepochopil připomínky, že se nemůžu zapřít do řidítek, když se rukojeti pohybují.

        co se týče komerčního neúspěchu, dle mého to spíše souvisí s marketingem, který byl podceněný. v recenzích se často uvadí, že to nevyhovuje a pak většina bikerů pouze papouškuje to samé. tím se nechci dotknout lidí s vlastním názorem, jde jen o vlastní zkušenost. stačí se podívat, kolik lidí dualy pořadně vyzkoušeli (ne jedno odpoledne, ale týden, měsíc, …)

        0 0
        • Lance  

          pockej nerozumim tomu … kdyz se rukojeti pohybuji… mi vysvetli, mi se rukojet nepohybuje teda

          0 0
          • Forester  

            napsal jsem kravinu. že se pohybují páčky. to je řada argumentů lidí z bf, že jim DC nevyhovuje, protože se nemohou zapřít, jelikož se brzdobé páčky pohybují :-).

            sorry za mystifikaci

            0 0
      • roud  

        Vozim je už několik let v provedení XTR a sou super :O)

        0 0
      • Evilcleaner  

        jezdím dualy už třetí sezonu, je to supr, akorát mě trochu sere, že shimano hydry nejsou trochu ostřejší. jednoho dne se snad dočkám a koupím komplet dc xtr:-))

        0 0
      • natureman42  

        Dualy vozim (LXkovy packy&trmeny+XTcko­vej presmyk&prehazku), zvyk sem si na ne, celkem mi vyhovuji.

        Z vlastnich zkusenosti bych jim akorat vytkl par veci:

        1. na pravym razeni se mi udelal vakl – lehce se viklaji (vibruji) v cepu,

        u prodejce (Bradsky v Liberci) mi rekli, ze je to prej po roce a pul pouzivani „normalni“ a ze by mi Shimano reklamaci neuznalo :/ Jednoduse to opravit se to dost dobre neda, pac vakl je ani ne milimetr, takze takovouhle ultrathin segrovku na vytesneni sem zatim jeste nesehnal.

        2)oproti jinym rad. systemu (i RFire) maj prilis uzky packy, coz pri normalnejsim XC nevadi, ale pri delsich, narocnejsich sjezdech z nich clovek trosku chyta krece to prstu. A jako na potvoru packovy adaptery (napr. http://www.straitlinecomponents.com/…s/levers.php ) zrovna na dualovy packy nejsou nasadit.

        1. razeni vetsich taliru presmykem jde (aspon u LXkovej) trochu vic ztuha

        (malinko pomohla vymena presmyku za top-swingovej XT z puvodniho LXkovyho down-swingu), coz je znat hlavne v zime – v tomhle mi rozhodne vic vyhovuje razeni palcem u RFire systemu, kde ma clovek preci jen vetsi silu nez v prstech, ktery tlaci na packu zhoradolu.

        Jinak slysel sem, ze Shimano uz vyvoj dualu zastavilo a ze do budoucna uz Rapidfire only. :/

        0 0
        • pepko  

          s tym LX downswing a XT topswing mas uplnu pravdu …

          0 0
    • miki  

      Mám dualy XTR 4 roky a zvykl jsem si na ně a asi bych se ke klasice nevracel a později si koupím zase nový dualy XTR 2007

      0 0
      • Volf  

        Byl jsem velkým odpůrcem dualů na biku v tom smyslu, že jsem je viděl max. z rychlíku, ale odsoudil je. Nakonec dnes žena má dualy, já měl možnost si je vyzkoušet a vím, že další moje řazení budou dualy.

        0 0
        • Lance  

          vlku, jak sem kupoval toho horaka co mam, tak pri vyberu sem nechtel o dualech ani slyset, mel sem predtim rapid fire, dualy sem odsuzoval, nakonec sem to prubnul a nic jineho uz nechcu, akorat sem po case demontoval odrazovaci packu a pohoda, daleko lepsi pro me nez rapid

          0 0
    • rhapsody  

      this?

      0 0
    • cagalam  

      Vozil jsem duály LX, teť mám na kole duály XT 08 a jiné řazení bych nechtěl!

      0 0
    • oldaka  

      no a jak to je kdyz mam ted brzdy Avid Elixir R a razeni Rapid Fire a chtel bych prejit na Dualy??? musim pouzit jiny brzdy nebo brzdy necham a akorat packy budou jiny???

      0 0
      • Mug  

        Dualy se většinou dodávají včetně třmenů a hadic. A je dobrý koupit k nim šlart s inverzním tahem pružiny, i když tady někdo psal, že to vozí spokojeně i s klasikou. Tak to nutnost nebude. ;)

        0 0
      • jIrI___  

        Na hydr. dualy musíš mít Shimano třmeny, jinak to dohromady nedáš.

        0 0
        • oldaka  

          a shimano trmeny dam na avid brzdy?

          0 0
          • jIrI___  

            Tak teď jsi mě zmátl :-D. Chceš přejít na dualy, to znamená: koupit řazení Dual Control, tím pádem jsi nucený z kola odebrat současné Rapid fire řazení a páčky od brzd. Zbydou ti tedy na kole jen třmeny Avid. A protože páčky Shimano a třmeny jakékoliv jiné značky (snad vyjma Magury) nejsou mezi sebou kompaktibilní, jsi nucený koupit i třmeny Shimano.

            0 0
          • Mug  

            Ne celé Avidy buď prodáš, nebo dáš na jiné kolo. ;)

            0 0
          • Tomcat  

            LOL

            0 0
    • ememem  

      asi tak ze stale bude skupina ludi ktora na ne neda z roznych dovodov dopustit rovnako ako ina skupina na gripshift. jak jedno tak druhe je uz ale na vedlajsej kolaji, packy to vyhrali, kto by to v case zalozenia tohoto threadu (hlavne o tom gripe na ktorom bol postaveny cely sram) povedal…

      0 0
    • Lasky  

      XT, měsíc jsem si zvykal a od té doby 2 sezony naprostá spokojenost a už bych neměnil…

      L(.)

      0 0
    • cekanka  

      Tak já bych to řek tak. Když jsem poprvé viděl dualy, čuměl jsem na ně jak puk. Jak to někdo může vozit. Za měsíc jsem si šel vyzkoušet nové kolo před koupí. Ošahal jsem si dualy a říkal si, že se s nimi nějak vypořádám. Tak se i stalo. Zvykl jsem si při první vyjížďce. Odřazovací páčky jsem oddělal a jezdím vesele dál. Myslím si ale, že každý si zvykne na všechno (pokud mu nechybí palec) a tak nějak výrazně neodsuzuju žádný typ řazení. Mým snem je buď XTR dual nebo X.O gripshift ;-)

      0 0
      • miki  

        Já to měl podobně ,koupil(vydražil) jsem samotný dualy XTR za směšnou cenu a říkal si odzkouším a pošlu je dál do světa .Ale nakonec jsem si za chvilku tak zvykl že nakonec šli dál Rapidy.Jen musí být čistý bowdeny jinak je to dost náchylný na špatný řazení -nezařazení při použití invers šaltru (špatně to jde na větší kolečka).

        0 0
      • Lumberjack  

        Ahoj,nechtel by si se za nejakou kačku zbavit těch odřazovacích paček když je nejezdíš ,koupil sem XT dual bez nich a docela me lakaj.

        0 0
    • krokus  

      Možná trochu hloupej dotaz: dá se zkombinovat duál XTR s kotoučem s „šestidírou“?

      0 0
      • krokus  

        Duály bych chtěl , ale centerlock už tolik ne.

        0 0
        • miki  

          Můžu za svý osobní zkušenosti říct že jsem jezdil kotouče 6 dět XT/XTR 160mm a po delším sjezdu si vždy dost zacinkali ale není to závada ,jen se tak normálně chovají.A když jsem si pořídil nový kola a centrlockem a nasadil kotouče XTR 160mm centrlock tak při stejné trase a brždění mě docela překvapilo že necinkají vůbec.Je to dáno asi tím hliníkovým unašečem který rychleji odvede teplo.Toť moje vlastní zkušenost z ježdění kotoučů 6 děr x centrlock.

          0 0
          • Hornet  

            JJ, rovnaka skusenost :-)

            0 0
          • jIrI___  

            Je to tím hliníkovým unašečem. Měl jsem dřív klasické „plechové“ XT kotouče a po dlouhém brzdění si zacinkaly. Nedávno jsem pořídil XT s hliníkovým unašečem (ne CL, ale na 6 děr) a žádné cinkání se nekoná. Příjemně mě překvapily.

            0 0
      • Featherbed  

        Pokud se ošklivě nemýlím tak to jde.

        0 0
      • Evilcleaner  

        jasně že to jde, stačí vybrat odpovídající kotouč (vůči adapteru na třemenu)

        0 0
        • krokus  

          Hm, a co takový Hope Floating?

          0 0
          • rš2  

            Řekl bych, že myslel odpovídající velikostně…160, 180 atd. Jinak třmen jako třmen (ne doslova, ale funkčně)

            0 0
          • kubad  

            kotouče můžeš použít jaké chceš, samozřejmě záleží na náboji,

            pokud máš 6 děr je jasné, pokud CL buď CL kotouče nebo adapter a pak klidně Hope kotouče

            0 0
        • Evilcleaner  

          problém mezi spoji u hope a třemenem může u některých brzd výjmečně vzniknout. ale ne u shimana.

          0 0
    • roud  

      já sem opětovně podleh a na nový kolo si opětovně koupil dualy XTR :O)

      0 0
      • miki  

        Máš moje sympatie ,další kolo a budou opět dualy.:-)

        0 0
    • mr.g  

      Jezdim XT dualy druhou sezonu a jsou fakt supr taky jsem si zvykal ale presne dve projizdky.jinak podrazovani je na nich strasne rychly takze v nejhorsim (prasacky) muzes radit i do kopce v tahu. pravda je ze tah dolu je na presmykaci docela dlouhej…jediny co mi vadi jsou brzdy nejsou vubec ostry…ps tu palcovou packu jsem si odendal asi po roce kdyz jsem zjistil ze jsem stim nezaradil ani jednou jinak jsem nikdy se spolehlivosti nemel problem

      0 0
      • natureman42  

        s urcitou houbovitosi – neostrosti musim souhlasit, ale na XC to i tak staci..

        ad spolehlivost – po roce a ctvrt mi odesel pravej saltr – Deore LX .. chytil vakl, takze jednak na nerovnostech mirne vibruje, ale hlavne a co je horsi – blbe to radi, defacto musim 2× „cvaknout“ aby mi to hodilo vys nebo niz – samozrjme rovnou ob rychlost..

        No uz mam objednany novy XTkovy dualy – prechod na klasiku by me stal o poznani vic + chci jim dat druhou sanci, taxnad vydrzi dyl nez ty LXka..

        0 0
        • šlapatko  

          Jezdil jsem Dualy 2 roky.Dost trpí na nečisté bovdeny.Při zasraných bovdenech jsem musel i 2× přeřadit abych zařadil.Ať jen nehaním,při čistých bovdenech super řazení.Po držkopádu a ulomení levé páky jsem ze zvědavosti zakoupil Sram grypshift a jiné řazení už nechci.Krásně řadí i ve sračkách.Bovdeny měním cca po 2 letech.Nějakých 15000km.

          0 0
          • asmodeus  

            pokud někdo má zájem o DC XTR 08+XT08 třmeny mám je na prodej(komplet hadice,desky,náh­radní olej…cca 4000kč)

            0 0
          • Zerocool  

            ty měníš bowdeny jednou za dva roky???:)

            0 0
            • jIrI___  

              Taky měním bowdeny jednou za dva roky. Ale je pravda, že pak palcem přeřazuju nechtěně o 2 pastorky, protože to jde nečekaně lehce :-D

              0 0
            • šlapatko  

              Většinou to stačí.Letos umřely dříve na Bystřičce.Počasí bylo delikátní:-)

              0 0
    • scoty  

      Dualy XTR byly na mém novém kole (2005). Páčky pro palec jsem odstranil ihned, poměrně rychle jsem si zvykl. Lanka a bowdeny mněním každý rok.

      Výhody, alespoň pro mě:

      • více prostoru kolem madla
      • řadím oboustraně ukazovákem a prostředníkem, tak že můžu stálepevně svírat madlo hlavním „chápavým prstem“ = palcem
      • řazení o více převodů najednou
      0 0
      • natureman42  

        zajimavy jak kazdej odstranuje podrazovaci packu „palečnici“ .. sice ne casto, ale rekneme 1/4 vsech podrazeni provadim prave pres ni – jak presmyk, tak prehazku.. Kdyz sem to zkusil bez ni, neco mi tam zaclo chybet, takze brzo sla zpatky na ridla..

        0 0
        • roud  

          Taky ji nevozim přijde mi že je tam jen pro to aby si člověk zvyknul na ten přechod z klasickejch páček jinak je uplně zbytečná…

          0 0
        • jIrI___  

          Taky jsem tu páčku hned odmontoval, spíš mi překážela.

          0 0
    • krokus  

      Tak jsem na svém kole nahradil šaltr xt šaltrem xtr (obojí shadow). Přemýšlím, co udělat s tím mírně jetým xt.

      1. Dát ho na kolo přítelkyní. Má duály + inverzní šaltr xt; ten šaltr

      už má dost najeto, dlouhodobě se mi ho nedaří seřídit. Otázka je, jak by fungoval duál s klasickým šaltrem a jestil by si na tu změnu přítelkyně zvykla.

      1. Prodat ho – a přítelkyni koupit inverzní šaltr SLX nebo XT.
      2. Nechat si ho do rezervy. Až mi prdne karbonové ramínko na XTR, mohlo by

      se XT ještě hodit:-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.