• davka

    Mohl by mi nekdo říct (definovat dual control) ??,

    0 0
    • roud  

      dualy sou paka se kterou můžeš řadit i brzdit zaroveň :) (promin že to řikam tak laicky)

      0 0
    • pajasimi  

      hledej:) na stránkách shimana máš i video jak to celý funguje

      0 0
    • Tomcat  

      DualControl od Shimana je patentovaný systém který sjednocuje řazení a brzdění do jednoho elementu, tak že k ovladání obou se používá jen jedna páka.

      Přínos pro silniční cyklistiku je dobrý u MTB je to věc dost diskutabilní.

      Bez ohledu jestli to je dobrý nebo špatný systém, věc kterou lze říci objektivně je, že pokud rozbiješ jedno jde do kopru i to druhé ( dualcrash :-) )

      0 0
      • Tiklin  

        Dualcrash :-D

        0 0
        • roud  

          ale jinak se to ovlada fajne :) (po druhy nebo třetí vyjížďce ti to přijde naprosto přirozeny )

          0 0
          • poiko  

            jojo:)

            0 0
          • Tomcat  

            Prave to je to co je dost diskutabilní, kdo jezdí rozbitý terén tak bude mít problemém. Dost divoký je s tím neřadit a brzdit i opačně.

            0 0
            • roud  

              ještě se mi nestalo že bych nechtěně přeřadil a dneska sme to dusily pěkně v singlech … a jinak je tam pořád ta odřazovací páčka a její chod je opravdu kraťonkej a chodí suprově takže neni problem podle mě …) i když připouštim že znam lidi co by s tim nikdy nejezdily

              0 0
              • maxtor  

                Hodně lidí tu psalo a píše, že při brždění na DC nechtěně přeřazovali – nechci nikumu šahat na svědomí, ale mě se to nestalo ani náznakem a to XTR mají kratší chod než třeba LX… Spíš to bude pseudonázor těch, kdo DC nikdy nejezdili.

                Ty vozíš i tu odřazovací páčku? Já jsem ji demontoval asi po dvou vyjížďkách – ani jsem ji nepoužil.

                0 0
                • roud  

                  ja mam xt a byl sem zatim línej ji oddělat ale určo ji časem sundam… jinak DC je podle mě dobrá věc a opravdu se podle mě nemůže stát že si někdo sam přeřadí… (hele tohle je poprvé co se shodnem) :)

                  0 0
                  • maxtor  

                    Že by jsme se nikdy předtím neshodli??:-) XT by měly mít stejný chod jako XTR, LX a Deore jsou o něco míň citlivé. Když tady někdo píše, že na DC Deore nebo LX samovolně řadil při brždění, proto DC nekompromisně NE, musím se smát. Jezdit se dá jak s rapidy tak z DC… No ne?

                    0 0
                    • roud  

                      rapidy sem měl před DC a ani najedny nedam dopustit :)

                      0 0
                • Lister  

                  nechtěné přeřazování není podle mě problém, mě spíš vadí, že když podřazuji (rozumněj tlačím páku směrem vzhůru) tak prsty opouští brzdovou páku a nejsou připraveny k brždění.....možná je někdo schopný tu páky zachytit bříšky prstů a nadzvednout nahoru, ale na to já mám krátký prsty a musím jít s rukou vždycky pod páku.....

                  Jo a pokud jde o inverz tak to mi třeba nesedí vůbec…přijde mi střašně nelogický že tlakem na páku směrem dolů hážu težší převody.....kdo tohle vymyslel ??? :o)

                  0 0
                  • kubad  

                    pokud ti vadí to sundávání ruky, můžeš odřazovat na lehčí páčkou na palec. A inverz k duálům vozit nemusíš stačí dát přehazku s normálním chodem.

                    0 0
                    • Lister  

                      jasně s tím palcem to jde, ale pokdu vím tak nezávislá je snad až do XT ( já jezdil Lx) a navíc to potom popírá původní filozofii vše v jednom. Inverz samozřejmě vozit nemusím, ale je to přehazka spojená halvně s DC (chtěl jsem napsat vyvinutá, ale to vlastně není pravda) a proto se ptám proč, když je to úplně na nic a celý nějaký nelogický :o)

                      0 0
                  • maxtor  

                    Tak tohle jsem nevědomky vyřešil – stavěcím šroubem jsem si přitáhl páky tak blízko k řidítkům, abych spolehlivě mohl zabrzdit (ten chod brzdící páky zase tak dlouhý není) a zároveň jsem schopný i když držím brzdovou páku ji podhmátnout tak, že můžu odřazovat.

                    0 0
                • Sidney  

                  přestože mám XT DC, tak souhlasím a podepisuji v plném rozsahu :-)

                  0 0
                • kudrc  

                  Přesně, záleží na osobních preferncích. Já po skoro třech letech s DC XT mohu než vyjádřit spokojenost. S řazením omylem jsem problém nikdy neměl, podřadit při brzdění se mi daří tahem prsty. Připouštím, že tento manévr je v některých situacích složitý. Teď to sřídám se Sramem na druhém biku a tak občas hledám páky kde nejsou, nebo naopak vylamuji páky od Juicyn. Ale žádné drama, stačí pět minut a jsem doma…

                  0 0
              • Tomcat  

                JJ kratkej chod, to je ta jemnost Shimano řazení. DualKontrol není pro extremni nasazení (od Endura – po DH) a i ne každému sedí to je taky jediný důvod proč ještě Shimano dělá krom toho řazení zvlášť. Jinak egrgonomicky , každa ruka je jina a i mislím že někomu to nemusí sedět z toho důvodu.

                Nevím já jim nemůžu přijít na chuť jak se přeme s Padlistou na téma GripShift = nedržím řidítka( dle Pádlisty řadit Gripshiftem = nedžet řidítka) , tak dualy mi připadají hodně o hubu.

                0 0
            • Al_Bunda  

              Clovece tak tohle jsem si myslel taky, lae veris ze se mi to jeste nepodarilo. Proste jde jen o zvyk.

              0 0
            • cernys  

              Tak to je věcí názoru. Mě se nikdy nestalo že bych omylem při brzdění řadil a naopak. Dualy sou naprosto v pohodě intuitivní. Jediná nevýhoda je, že když ulomíš páku, tak jde celej dual do háje Jezdim je třetí sezónu a neměnil bych

              0 0
              • Tomcat  

                Jasne ale intuitivni neznamena prakticke. Dle meho nazoru s Dualama neradit a brzdit a opacne. Pripadne zajimalo by mne jak brzdis a zaroven radis v korenove\kamene nebo jine technicky slozite pasazi. A je jedno jestli jedes nahoru nebo dolu. Nemuzu si pomoct mel sem moznost testovat HT GTcko a proti tomu cinske hulky na jidlo hadr. Drzet riditka na korenech jen za dva\tri prsty a snazitse pouzit dualy nic moc. Meto pripadalo dost odrzku.

                0 0
    • JirkaT  

      Moje vlastní manželka je s dualy velmi spokojená. Já tam mám málo místa na ruce, tak jsem rád, že mám klasiku Deore.

      0 0
    • Grinch  

      Ja jsem mel dualy cca 14dni,koupil jsem je s novyma brzdama a hned pak menil za singly a rapidfire plus. Tim ale nechci rict ze je to spatny system, naopak – daleko pohodlnejsi, stejne dobre reagujici a clovek si rychle zvykne (prvni dny z5 na singlech se mi stavalo ze jsem klepal do brzdovy paky a ono nic:) ) Osobne mi ale nesedl lehky pocit vule v brzdovych pakach pri brzdeni, coz se bohuzel pri tomto systemu neda nijak odstranit:( Jinak dobry system, spousta + a -, ale osobne klasika je klasika:)

      0 0
      • poiko  

        ten „vakl“ mi taky vaí, ale to je asi jediné. podle mého se to s tím řaděním může asi stát. Jel sjem tuhle nějakým kamenitým sjezdem, drncalo mi snad všechno a při brždění jsem měl v ruce pocit, že to cvaklo jako při řazení. bylo to jen jednou a ještě se celý kolo klepalo. jinak sjem s Dualama spokojenej.

        btw délku chodu řadící páčky určuje i přehazovačka? dík

        0 0
    • Grinch  

      Jinak se mi take NIKDY nepodarilo pri brzdeni preradit!!!

      0 0
    • favorit.  

      ja mam LX a nemuzu si je vynachvalit. Nejaky nechteny prerazeni pri brzdeni neznam… Pred tim jsem mel rapidfiry Deore a dualy jsou podle mne o dost lepsi. Pridavnou packu jsem odmontoval hned po prvni vyjizdce. Jinak na silnicce mam dualy Ultegra a ty mi pro zmenu moc nesedi. Zlata Campa :-))

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.