• ScottAspect

    Zdravím cyklisty :)

    Nechci zasekávat ne úplně souvisejícími dotazy ohledně drobností, které řeším s dostavbou starého MTB, vlákna např. o Shimanu STX a další, tak to cpu sem.

    První věc je, že přesmykač, který potřebuji montovat je na horní tah lanka, ale rám je uzpůsoben na spodní. Existuje tedy nějaká ta kladka nebo roller, který by to vyřešil, ale dá se někde sehnat na objímku? Na rámu není závit pro jeho uchycení.

    Druhá věc jsou ráfky a volba správných špic.

    Ráfky bych vzal tyto https://www.bike-eshop.cz/…-stribrna-26 Jsou to obyč jednostěny, ale mohli by stačit, ne? Nebo je brát nemám? Na tom retro MTB nijak moc blbnout nechci, prostě jen jezdit.

    Co se špic týče, tak vnitřní průměr je 546,4mm, vzdálenost děr na přední nábě cca 9,2mm a na zadní 10mm. Zkusil jsem výpočet z iVela a pak bych měl vzít špice 266mm s tím, že na zadní kolo u kazety bych vzal 264mm. Je to ok?

    Díky předem.

    0 0
    • iiki  

      Na výpočet délky používám tohle

      Na zimáku mám úchyt vyrobený ze starýho přesmyku, bowden je vkuse. Vzhled neřeším, funguje to bezvadně.

      0 0
      •  

        Škoda toho favo.rámu.

        0 0
        • iiki  

          Škoda ho není, měl skounčit ve šrotu, spodní rámová trubka je těsně za krkem vařená (asi havárie). Osazeno je to použtými díly co bylo škoda vyhodit. Jako zimák a do města to službu udělá. Takovou obludu nikdo nebude krást, navíc je vždy pořádně zamčeno.

          0 0
      • ScottAspect  

        Nějaký přesmyk bych sehnal. Mohu poprosit o přesnější postup? Z té fotky mi to není úplně jasné.

        Akorát to je řešení, když chybí navářka, ne?

        Já potřebuji vést lanko spodem, ale k přesmyku ho přivést horem.

        0 0
        • iiki  

          Ano, je to řešení horního návarku (kolo je zimák, spodem vedený lanko sůl dost poškozuje).

          Vyrobit to lze snadno, je potřeba použít přesmyk který má na objímce dost materiálu (z vyšších řad, ne plechový výlisek), uříznout vše nepotřebné, vyvrtat dostatečně lubokou díru na koncovku bowdenu + dírku pro lanko.

          Několik už jsem jich vyrobil, řeší to problém při montáži držáku dětské sedačky.

          Lanko spodem na horní tah lze kladkou (zahlíd jsem to na prastarým Supovi, nepamatuju jestli byl čep kladky přivařenej nebo na objímce), čep + kladku vyrobit, zapasovat do objímky. Příjde ale mi lepší udělat jenom montážní návarek a táhnout bowden od řazení v kuse vrchem.

          0 0
          • ScottAspect  

            Díky. Lanko určitě povedu spodem. Na to je ráv uzpůsoben, navářky nahoře žádné nejsou. Musím splašit tu kladku na objímku. Něco jsem doma měl, tak mrknu a zkusím a dám vědět.

            Jinak narazil jsem ještě na jeden problém, to je prosím na všechny. Ten smyk, který mám je na 31,8mm trubku, ale průměr sedlové trubky mé vykopávky je menší. Existují nějaké redukce určitě, ale můžu vyříznout kus plechu a tím to vymezit. Blastil jste to někdo takhle, bude to držet? Trochu blbý dotaz, ale spíš nějaké zkušenosti s tím, jestli to třeba nesjede.

            0 0
    •  

      Ty ráfky jsou total sračky kup alespoń remerx dragon.

      0 0
      • ScottAspect  

        Ok, nechtěl jsem zbytečně tahat dvoustěny, ale asi se budou aspoň míň kroutit.

        0 0
      • novas752  

        Zbytečně tahat dvoustěny. Tak to jo.

        0 0
        • ScottAspect  

          Říkal jsem si, že rozdíl v kvalitě dragonu a toho shit RMX nebude markantní (materiál), přičemž to retro mtb beztak nikde v terénu prasit nebudu.

          Ty RMX nic nevydrží, mám zkušenost, ale s normálním ježděním to jde. Jednou jsem v Modřenské rokly nechtíc zastavil smykem a ráfek už neprošel stavbou. Bylo to na měkkém podkladu listí a bahno a to přesně v plánu na retru nemám, ale je pravda, že STX náby si zaslouží o chlup něco lepšího :)

          0 0
    • tompca  

      Něco bych pro tebe měl, když máš tak pěknou STX SE sadu tak by to chtělo i dobové pneu, mám je na kole na zimu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.