• k.ats

    Ahoj, prosím o pár rad k domácímu servisu kola. Nedávno mi praskl řetěz na kole a zlomila se patka, týden jsem čekal na patku a další týden na spojku k řetězu (Normálně u nás v cykloservise nemají spojku na desítkový řetěz ani na skladě a nemůou ji nikde objednat). Co bych potřeboval poradit? Mám problém se samotným spojením řetězu. Spojku jsem tam nasadil, ale nemám sílu ten řetěz roztáhnout tak aby zacvakly ty nýtky až do konce spojky. Na to je potřeba nějaké speciální kleště? Povedlo se mi to dorvat asi do třičtvrtě, ale víc to nešlo. Další dotaz. Přehazku jsem sešteloval celkem obstojně myslím, ale v některých pozicích mi přijde ta přehazka v nestardnatní poloze, viz. foto. Je to dobře nebo ne? A poslední taková prkotina. Když jedu s kolem dopředu je vše v pořádku, až na štrejchání kotouče o třmen (kotouč mi už v servise srovnávali, ale asi ne úplně dokonale, ale není to nic hroznýho), ale když s kolem couvám tak v tom dost piští, řekl bych, že je to v zadním kole. To ale předpokládám, že to postačí promazat. Snad někdo poradí. Děkuji

    0 0
    • felix.org  

      Zkus dupnout do pedálů a spojka by měla zacvaknout.

      0 0
    • pee.tr  

      Řekl bych, že řetěz nemáš dlouhej, ale když velkou-velkou přehodíš a nic neprasklo, tak ho nemáš ani krátkej. Asi bych to nechal. Pískání při pohybu kola dozadu mi dělá po přesnějším seřízení brzdy občas taky. Hádal bych, že ti to dělá právě to štrejchání o kotouče. Spojku řetězu natoč tak, aby byla na horní části řetězu a šlápni, musí zaskočit. Dřív mi to takto občas nešlo na některých řetězech na šetikolečku. Na devítce to šlo vždy rukou.

      0 0
      • k.ats  

        Děkuji, ten fígl s tou spojkou a dupnutím do peálů zítra vyzkouším. No a s tím řetězem – je originál co na tom kole byl, neměl by být krátký ani dlouhý. Ta nejhorší poloha na té fotce je právě velký velký, ale nezdá se mi to právě. Přijde mi to moc naplý. Než mi praskl ten řetěz, tak jsem to nijak nezkoumal a nevím zda to tak bylo i před tím. jestli to není tím imbusem vzadu na přehazce. To je jediný šroub, který nevím na co přesně je. Jen se mi zdá že to nějak napíná tu přehazku.

        0 0
        • felix.org  

          Řetěz ti vysvětlil už Mlok. Je to na hranici, o článek nebo dva delší by neuškodil, ale i takto by to fungovat mělo, aniž bys něco urval.

          0 0
    • *J1  

      Máš krátký řetěz. U shimana by to bylo v pohodě, ale u SRAMU se se musí par článků přidat, pač má delší pružinu.

      0 0
    • MlokCZ  

      Řetěz máš délkou na hranici. Tedy je už dost dlouhý, abys nic neurval (to je základ).

      Ale není to podle mě dle fotky velká/velká + 2 články.

      Ono to nevyjde nikdy přesně. Tohle odhaduju tak na velká/velká + 1 článek.

      A v takové situaci se musíš rozhodnout, jestli to tak nechat nebo raději dát velká/velká + 3 články. Nemusí to tak být přesně, z fotky se to přesně nedá určit.

      Z fotky odhaduju dlouhé vodítko přehazky. A pokud to tak je, tak bych raději dal o 2 články více. Délka řetězu se sice neodvíjí od délky vodítka. Pokud se ale použije vodítko, které nestačí rozsahem převodů, tak pokud nechceš přijít o moc nejmenších pastorků na malé placce, tak se může použít i cíleně ta kratší varianta řetězu.

      U dlouhého vodítka k tomu ale žádný důvod není.

      0 0
      • k.ats  

        Tohle mi právě není jasný. Řetěz byl podle mě před tím než mě praskl v pořádku a taková anomálie tam podle mě nebyla, nicméně si úplně jistý nejsem. Při výměně spojky by sed řetěz zkrátit snad neměl, pokud mě při tom prasknutí neupadlo pár článku, o čemž pochybuji, protože mě právě při tom prasknutí povolila ta spojka.

        0 0
    • hony007  

      Můžeš mít taky moc širokou rolnu/váleček, takhle to měl kamarád na origo shimanu, jednak se to chovalo jak zatuhlý, druhak tam nešla nasadit spojka (devítková, ta jde jindy docela dobře).

      0 0
    • venakolista1  

      nevim jak moc záleží na dýlce řetězu ale mě nikdy nevadilo když jsem dal řetěz celej nebo jsem mu vzal 8 článků.ono totiž pokud se používaj převody s ohledem na fyzikální zákony tak na 3*9 je použitelných max 12–15 převodů já jedu nejvíc 12 ostatní převody kříží řetěz a tudíž trpí zuby a řetěz tak asi tak.ty systémy 2*10 nebo 1/11 jsou tak dobrý pro eshopy a výrobce řetězů pastorků a převodníků možná se mýlim ale na každym šprochu pravdy trochu sorry že jsem trochu odbočil

      0 0
      • pavlik6022  

        veno, jestli ty trochu nekecáš :)

        0 0
      • gu-staff  

        NO nevim, já už nějakej ten pátek řadím v podstatě jen velkou placku, střední jen když potřebuji dát 2 největší vzadu (a samozřejmě večerníčka ve stráni s kořenama), a řetěz netrpí…alespoň si nestěžoval. Pravidelně mažu, čistim, měnim a ševelí si jak novej…takže to s tim kříženim nebude zas až tak žhavý…

        0 0
      • Smazaný účet  

        Máš pravdu, mýlíš se:)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.