• tomvv

    Zdarec,

    Stávající kolo:

    stack 591mm reach 385mm horní rámová (horizontálně) 560mm řidítka 420mm

    Nový:

    stack 583mm reach 386mm horní rámová (horizontálně) 570mm 440mm

    Předpokládám, že 1mm na reach nepoznám, stack doladím podložkou, ale nevím, jak moc by se na novým projevila delší rámovka a širší řidítka. Vím, že je to trošku otázka typu “uvezu to pane Lorenc”, ale třeba zkušenější poradí. Změní to nějak zásadně posed? Popřípadě lze to doladit kratším představcem nebo offsetem na sedlovce?

    0 0
    • blackseal  

      Budes citit rozdiel urcite. Na manipulaciu s posunom sedla zabudni. Sedlo ma byt spravne nastavene kvoli biomechanike pohybu nohy. Ale ano, ak ho posunies o 10 mm, pocitis to tiez. Aj kolena mozno. Takze asi najlepsie bude doladit kratsim predstavcom v pripade potreby.

      1 0
    • skaj  

      Sedlem se rozhodne nehybe, to je vuci stredu porad konstantni bez ohledu na velikost ramu. Jinymi slovy, sedlo potrebujes dostat vuci stredu do stejne pozice jako na starem. a pak uz rozhoduje jen stack, reach, delka a uhel predstavce a sirka/tvar riditek. Delka horni ramove (spolu s uhlem sedlove) jse zajimava jen pro zjisteni, zda dostanes sedlo kam potrebujes. Jeste jinak, delka „za stredem“ te vubec nezajima, dokud das sedlo kam potrebujes.

      Pokud srovnas stack, tak je podle me velka sance, ze vubec nepoznas rozdil (ja bych byl asi v pohode). A nebo jsi senzitivni a bude ti vadit ta sirka riditek (co i trochu natahne posed na pakach). Ale kazdopadne je to podle me rozdil, co pujde v pripade nekomfortu snadno doladit jinymi riditky, eventuelne predstavcem.

      1 0
      • tomvv  

        Já bohužel na posed nejsem moc senzitivní, takže rozdíl poznám až tak po 2hod jízdy, což nastavování trošku komplikuje :-)

        Ještě k pozici sedla vůči středu, nějaká jednoduchá metoda, jak to nastavit? Co jsem četl, tak koleno přes osu pedálu je totální nesmysl a doporučuje se co nejvíc dopředu, dokud nebude moc váhy na rukách.

        0 0
        • Esi  

          Čím víc budeš mít sedlo vpředu tím bude kratší píšeš a tím té váhy na rukách bude méně ne?

          0 0
          • tomvv  

            Nevím, jestli na to má vliv ještě něco jiného, ale já když teď posunu sedlo dopředu, tak mám víc váhy na rukou

            0 0
    • tomvv  

      Dík za odpovědi, doplním úhly:

      Stávající:

      Ve předu 72,5 vzadu 73,5

      Nové:

      Ve předu 73 vzadu 72,5

      0 0
      • Georrge  

        Stupen na sedlovce, to je tech 10mm. Takze pokud das sedlo do polohy jako na starem, nebudes delsi predstavec potrebovat.

        0 0
        • blackseal  

          A nie skor naopak? Na novom je menej strmy uhol sedlovky, teda sedlo sa posunom hore skor vzdaluje, ci sa mylim?

          0 0
          • Georrge  

            No vsak, a tim se prodlouzi horni ramova.

            0 0
            • blackseal  

              No ale riesi sa, ci nebude potrebovat skor kratsi predstavec. Na tom novom bude mat pravdepodobne viac natiahnuty posed oproti povodnemu. Neviem teda, ci mal napriklad podlozky z predstavca prec a aky moze mat vplyv, ked na novom bude mat vsetky.

              0 0
            • kubad  

              ne posune trochu sedlo dopředu, aby měl od středu stejně jak má dnes a tím se těch 10mm eliminuje

              0 0
              • blackseal  

                Aha, asi rozumiem :). Takze, ak mal na minulom podlozky prec a teraz ich necha snad to bude ok.

                0 0
    • tomvv  

      Dík všem za názory.

      Dal jsem si to do kalkulačky (starý kolo je základ, nový jsou ty tečky přes něho) a opravdu to vypadá, že ten rozdíl na horní rámové dělá úhel sedlovky + o něco nižší stack.

      Pokud si teda dám sedlo do stejné výšky, tak budu o něco dál od řídítek a to buď doladím posunem sedla dopředu (vím, že bych neměl, ale je možné, že to mám teď blbě a bude to OK)) nebo kratším představcem to půjde doladit určitě. Uvažuju správně?

      0 0
      • kubad  

        sedlo dopředu půjde určitě, protože jeho poloha je daná vůči středu rámu a zhruba o těch 10mm která dělá položenější sedlovka.

        takže jediný rozdíl je stack, ale pokud máš teď pod představcem nějakou podložku, tak na novém bude o těch 8mm míň pro zachování naprosto stejné polohy.

        zbytečně se v tom šťouráš, tyhle drobnosti běžně nepoznáš, nebo se dají doladit, představec, řídítka, za mě asi nejvíš poznáš rozdíl 42/44cm řídítka :D

        1 0
        • tomvv  

          já jen nemá žádný zkušenosti s tím, jaký rozdíl udělají v reálu ty mm a nechtěl bych vyhodit peníze za něco, co by bylo geometrií úplně mimo.

          Ale informace, že rám je hodně podobný a popřípadě to doladím výměnou komponentů mě uklidnila :-) dík

          0 0
    • tomvv  

      Ještě jeden poddotaz – jak se přesně měří stack? Je to od středu po vrch rámu nebo se tam nějak počítá i s takovou tou krytkou popřípadě podložkama?

      0 0
      • kubad  

        s podložkama určitě ne,

        0 0
        • tomvv  

          Takže, když budou dvě kola, jedno uvádí stack 550mm a druhý 560mm. Na to první půjdou dát max. 50mm podložky a na druhý max 40mm podložky, tak reálný max stack na řidítkách dostanu stejný 600mm?

          0 0
          • kubad  

            na kole které má 560mm je spodní hrana představce o 10mm výš, to je vše , pokud máš na svém kole nějakou podložku pod představcem, nebude problém

            0 0
          • fk3  

            Prakticky ne, teoreticky rozdíl nepoznáš. Jde o to, že hlavko je pod úhlem, takže přidáním podložky neziskas ciste její výšku na stack, ale o pár mm méně. Další věc je ta, že pridavanim podložek si zkracuje reach (stejný princip, vidle je pod uhlem).

            1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.