• kámen úrazu1

    Prosím vás o radu.

    Vím, že to zavání silným zobecňováním, že má vliv i spousta jiných parametrů, ale když vezmu v potaz jen jeden údaj, a to délku horní rámový trubky… … jaká je ideální efektivní délka horní rámové u silničky v porovnání s padnoucím bikem v případě, kdy obě kola mají představec se stejnou délkou a zaúhlením a sedlo nastavené ve stejný vzdálenosti vůči středu šlapání? Zhruba stejná, kratší, delší oproti MTB?

    Čistě laicky na první pohled bych řekla, že by silnička měla být delší, ale když vezmu v úvahu hodně odlišné geometrie, u silničky spíš držení za páky apod., tak nevím. Navíc při letmém porovnávání silniček a horáků různých značek mívají silničky stejně značené velikosti (třeba „S“), horní rámovku většinou kratší. Tož jak? Problém je v tom, že nemám kde poblíž vyzkoušet nějakou mikrosilničku ze značek mýho výběru (kritéria byla -pidi, hodně levné, česká značka, když padlo mnou původně zamýšlené Fuji). V kameňáku mně slíbili objednat malý kolo a případně vyměnit, ale i tak nechci udělat botu.

    Přikládám foto, jak jsem na tom s pocitově vyhovující délkou posedu na pidi MTB (Author 16" ASL – dámská zkrácená geometrie) při držení u báze rohů.

    Díky za připomínky a hlasování. Prosím, hlasujte jen v případě, že jezdíte nebo jste jezdili HT i silničku.

    Anketa: jakou efektivní délku rámovky silničky oproti biku?

    15x
    75%
    0x
    0%
    0 0
    • MlokCZ  

      Vemu to jen z mojí zkušenosti. Já měl vždy silničku (než jsem poslední silničku loni na podzim prodal) dlouhou stejně jako bika (virtuální horním rámovou trubku i představec). Posez pak na silničce je pořád delší, když většinu času držím řídítka za páky nebo před nimi a na biku mi to ještě trošku zkracovali vlajdy. Pokud máš na biku rovný, tak by silnička mohla být případně o fous delší.

      Ale hodně to záleží, jak máš na biku dlouhý posez, při hodně dlouhém nebo extra krátkém pohodlném to pak bude všechno jinak. Já mám na biku takový střední, stále lehce sportovní ale už trošku pohodlnější (viz foto v profilu).

      0 0
    • Lance  

      mam zcela jinak nastaveno vsechno jak na silnicce tak na mtb, hlavne vysku od sedla, na silnicce noha vic natazena – vubec nepokrcena na rozdil od mtb, zalezi na pocitu

      0 0
    • náčelník  

      Silnička má oproti biku kratší rozvor a postavenější vidlici, takže netrénovaný člověk zpočátku nedovede „jet rovně.“ Zkušenosti nemám, tohle jsem někde vyčetl.

      0 0
    • Pebe  

      já teda silničku už nemám, ale měl jsem na silničce i biku 12cm představec a silnička měla o 5cm kratší horní rámovku oproti MTB.

      0 0
    • jecnak  

      Nejlepsi byva se vypravit nekam, kde maji silnicky v priblizne tve velikosti na prodejne, sednout na ni z zjistit jak to vypada a pripadne se na ni projet. Obecne se neda moc srovnavat, jelikoz stejne bys musela srovnavat delku virtualni horni ramove trubky u obou kol – kvuli slopingu. Melo by priblizne platit, ze pri drzeni za horni cast riditek – nahore u predstavce by jsi mela byt predklonena/na­tazena na silnicce priblizne stejne jako na horaku se zavodni geometrii. Ted je ovsem otazka jestli ma ta silnicka byt spis sportovni nebo …

      Hlasovat se neodvazuju, prece jen posed a geometrie je moc individualni.

      Kazdopadne bych ti doporucil mrknout na wrechscience.com, kde je po registraci kalkulacka pro spocitani idealnich rozmeru bika i silnice (vcetne predstavce a dalsi veci).

      Kdyz to udelas, zjistis, ze po tobe krome velikosti chteji i dalsi miry jako delka pazi, nohou a sirka ramen. Prave delka pazi a vyska-delka nohou ma hodne co docineni s delkou horni ramove trubky/predstavce.

      0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        Me na wrench science vysla na chlup stejna delka (horni ramovka + predstavec) a vlastne vseho ostatniho krome vysky ramu (57cm vs. 18.5") pro silnici i hardtail. Az mi to prislo divny. Ale treba to plati jen na hrochy.

        0 0
        • Hroch obojzhivelnyj  

          A competitive cyclist vychazi silnicka kratsi, asi o 5 cm na top tube. Tenhle fit se mi libi, pripada mi ze vedi co delaj.

          0 0
      • Manas  

        Jen lehce poupravim: www.wrenchscience.com/

        0 0
      • Martin  

        eště competitive cyclist – tam je kalkulačka bez registrace

        0 0
    • kesu  

      ahoj,na biku mam dylku horni ramovy trubky 58–59cm jak kde a na silcnicce sem mel 585mm a prislo mi to vcelku v pohode.Nicmene sem na ni nenajezdil az tolik kilometru.kaz­dopadne bych radsi takle nezobecnoval.vy­hovoval mi na silnici dost kratkej posed a proto to melo blizko k tomu biku.Fakt bych radsi zkusil nez polemizoval.Navic mi prislo ze zmena posezu na sil.nicce pri zmene predstavce(o dva cm)je nesrovnatelne vetsi nez na biku.z toho usuzuji ze je podle meho daleko nutnejsi trefit velikost na silnicce nez na biku

      0 0
    • Alty  

      Moje Přítelka má 165cm, silničku má o dost kratší než bejka. Kupoval sem na něj dokonce delší představec. (V Chrudimi). Na některých webech nabízí výpočet velikostí rámu podle zadaných tělesných parametrů – www.kuota.it atd.

      0 0
    • Luma  

      Jezdím silnici i mtb,silnice vel.střed konec sedlovky 53cm délka horní rámovky 51cm klasický rám,mtb 17" délka horní rámové trubky 55cm na obou představec 10cm,takže silnici mám kratší.

      0 0
      • ota  

        taky mám kratší silnici.ono to držení za páky udělá dost

        0 0
    • Stancek  

      Hlasoval jsem ze pro kratsi, silnicku mam kratsi tak o 2 – 3 centaky, nevim jestli to je prsne jak ma byt, ale jezdi se mi na obou dobre…

      0 0
    • kámen úrazu1  

      Děkuju vám všem za připomínky a rady. Hlasování dopadlo tak, jak jsem se obávala. :-) Trochu jsem doufala, že většina bude hlasovat pro stejnou dýlku. :-) Ono najít při efektivní dýlce biku 533 mm o (hodně) kratší, pěknou a levnou silničku, pokud možno českou značku, není snadný. No, nejdřív si domluvím přeměření silničky, na který jsem loni chvilku seděla. Připadala mně ok, ale jela jsem na ní jen krátce a z toho se svou nezkušeností houby poznám. Proto taky vznikl tenhle thread… Pak uvidím, co dál. Nejpravděpodobnější scénář je stejně dlouhý rám, případně nepatrně kratší a krátký představec. Bohužel. No, co mně při mé pidivelikosti jinýho zbývá…

      0 0
      • vt  

        Ceske znacky Duratec, Lucas, Rb ti preci kratkej ram udelaj ne ? A BTW myslim, ze zrovna u Lucase meli pred casem nejaky vyprodej malych ramu. Z necceskych maji na kolokramu.cz jeste nejake kusy CicliB Crook 51cm. Jinak ja bych se primlouval za kratsi ram, bo na silnici jedes vetsinu casu pri drzeni Ergopoweru, cim jsi dost cm pred osou predstavce.

        0 0
        • Uža  

          www.lucas-cycles.cz/mim_nab.htm Pokud bys mela zajem, mohl bych Ti u Lucase zjistit jaka je efektivni delka horni ramove trubky te slevnene 52-ky. (Na webu to myslim nemaj, protoze povazujou svoji gemometrii za vyrobni tajemstvi.)

          0 0
          • Bully  

            „Vtip“ je v tom, ze u malych velikosti nejde donekonecna zkracovat efektivni delka horni ramove trubky. Uz z toho duvodu, ze by jezdec potom spickou tretry brnkal o predni kolo, kdyz to napisu laicky. Pokud je tedy delka opravdu kratka, je to za cenu pokladani hlavoveho uhlu, coz ma zase vliv na jizdni vlastnosti kola. U maloktereho ramu, co jsem videl, jsem se setkal s delkou virtualni horni ramove trubky kratsi nez 52 cm. Nekdy i to muze byt hodne.

            0 0
            • Luma  

              Nevím co si představuješ pod pojmem virtualní délka hor.rámová trubka,ale já mám délku 51cm.Měřeno střed sedlovky – střed hlavovky.Viz moje silnička.Vel.53cm střed -vrch sedlovky

              0 0
              • MlokCZ  

                Virtualní délka hor.rámová trubka je v podstatě jediný poměřitelný údaj u kol, který se už dlouho používá. Používá se kvůli slopingu, protože při různém slopingu jsou kolo při různé délce skutečné hor. rámové trubky různě dlouhá. A virtuální je měřena rovnoběžně se zemí od středu hlavovky. Tady to je na obrázku www.author.cz/…id=738&mid=2 virtuální horní rámová trubka je T/T h a skutečná délka horní rámové trubky je T/T a.

                0 0
                • Luma  

                  Rám mam klasiku,takže T/Th je 51cm

                  0 0
                  • vt  

                    kolik meris ?

                    0 0
                  • kámen úrazu1  

                    Podle fotek to na 51 cenťáků nevypadá. 51 cm jsou už pidikola.

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Jestli ti 20" prijde jako pidi… se nedivim tvemu komplexu z vysky :)

                      0 0
                      • kámen úrazu1  

                        :-)) Jo, a komplex z velikosti nemám. Já mám celých krásných 160 cm. :-)

                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          To mi neprijde az tak malo, ze bys to musela tak moc resit.

                          0 0
                          • kámen úrazu1  

                            Není to málo. Jen zhruba necelých dvacet cm rozdílu od průměrný výšky chlapa. A kdo měří dva metry, má od průměru jen o dvacet cenťáků víc. Proč se vlastně dělají s velikostí kol takové cavyky, vždyť by vlastně stačily dvě velikosti a těch ±20 cm rozdílný výšky oproti průměru dolaďovat představcem. :-))

                            Roli hraje i to, že mám kratší trup a delší nohy. V praxi to znamená, že na hořejšek většinou nemůžu mít pánské cyklooblečení velikosti S. Je mně to celkově dlouhý, dlouhý mám i rukávy. Naopak pánský čapáky si můžu vzít od stejný firmy i emkový a ještě si musím ohlídat, aby nebyly krátký.

                            Další problémek je v tom, že malých velikostí silniček je k dostání míň než malých velikostí biků. Takže menší výběr.

                            0 0
                            • Pá-dlista1  

                              Ja vidim jen same duvody k tomu vyhnout se obloukem silnici a poridit si poradneho bika… tim myslim neco s inteligentnim posedem, kde dosahnes na riditka :)

                              0 0
                  • Luma  

                    Moc se všem omlouvám,měřil jsem rám znovu a délka horní rámové trubky,měřeno vodorovně střed-střed je opravdu 52cm,né 51cm jak jsem psal.

                    0 0
                • Uža  

                  Pravda je, ze bike s virualni delkou horni ramove trubky pod 52 cm asi bude opravdu vyjimkou. U silnicek mensich nez bezne 52-ky nebo S se nejake najdou.

                  0 0
                  • Luma  

                    Kamaradka měří asi 162cm a má klasický rám od Duratecu dělaný na míru,střed-vrch sedlovky 49cm.V nutném případě můžu ostatní rozměry zjistit/dlouho jsem s ní nebyl/.

                    0 0
                    • Bully  

                      Zrovna Duratec dela ramy tusim uz od velikosti 48cm i v serii. Netusim proc, ale tabulku geometrii uz na webu nemaji. Pro me to omerovat nemusis.

                      0 0
                      • Uža  

                        to taky nevim, jeste pred vanoci tam velikostni tabulky meli…

                        0 0
                    • kámen úrazu1  

                      Viz thread „silnici – novou nebo ojetou?“ Ano, mám zájem o další specifikaci. Omlouvám se za pozdní odpověď.

                      0 0
                      • Luma  

                        Tak ten duratec měří;sedlovka-střed střed 49,střed vrch 51;horní rámová trubka 52;hlavová trubka 8;holka co jí jezdila má 164cm.Jinak rám Duratec Attentive,brzdy,pře­hazovačka,přes­myk,sedlovka,hla­vové složení-Dura Ace,sedlo-Selle Italia turbo matic 2,naby Ultegra,řazení Sh.RSX dual control 7,je to na galuskách.Barva červená Ferrari.Kdyby byl zájem tak ti pošlu číslo na toho kámoše a domluvíš se snim co jak.

                        0 0
                        • Gorgov  

                          aha tak 7 rychlostni to uz fakt ne, to bude hodne stary…

                          0 0
                        • kámen úrazu1  

                          Děkuju Ti, Lumo, za snahu a informace. Ale jak píše Gorgov, sedmikolečko radši nee. Výměna za desetikolekčo by mě vyšla draze. A hlavně… myslím si, že bych neměla moc vysunutou sedlovku, radši půjdu do nižšího rámu. Ale ještě jednou díky za čas. Katka

                          0 0
      • Rychlej turista  

        Já hlasoval pro kratší, ale pak jsem si všechna kola přeměřil a u každého to mám nějak jinak, ale problémy mi to nedělá. Je ale pravda, že jsem začínal na silničkách dost velkých a pořád je zmenšoval, až jsem zjistil, že se mi nejlépe jezdí na kole co nejmenším, na které se ale ještě dokážu poskládat tak, abych neřídil kolenama. Mně osobně se na menším rámu jezdí lépe, než na větším.

        0 0
    • JancA  

      ja jsem teda totalni amater a na kole,zvlast na bajku,jsem mozna zbytecne natazena, ale zda se mi,ze ti to je moc kratky, takze silnicku bych brala stopro delsi a kdyz uz to porizujes,vem si radsi den volna a zajed si to vyzkouset nekam, kde maj velkej vyber a taky si myslim ze ceny budou jinde…

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Já si na biku připadám akorát. O kousek delší rám bych snesla, k rámu delším o 1,5, možná 2 cenťáky bych potřebovala kratší představec. Bude to i tím, že od kola očekávám něco jinýho než Ty. Nejsem chrt, závodník, ani srdcař, který by byl schopný dávat do jízdy maximální úsilí. Nějakou malou silničku si určitě ještě jednou vyzkouším. A proměřím. Momentálně se rozhoduju mezi Pellsem v „S“ nebo kratším Fortem „XS“.

        0 0
        • Bully  

          Uz se to tu psalo, ale je dulezity si pripomenout, ze na silnicce se nedrzis za berany jenom shora, ale daleko casteji za brzdovy/radici paky. Coz znamena dalsi natazeni posedu o nekolik centaku oproti riditkam na biku, kde se drzis vlastne jenom v urovni riditek v miste upevneni v predstavci. Ve finale tak i kratsi ram na silnicce ma za nasledek natazenejsi posez, nez na delsim ramu u biku. Zmer a porovnej si teda taky vzdalenost sedlo – riditka u biku se vzdal. sedlo- brzdovy paky u silnicky.

          0 0
        • Luma  

          Ted jsem mluvil s kamarádkou,pro­dává svou silničku.Rám Duratec Attentive,vel­.49,řazení Sh.RSX 7,přeh.Dura Ace,smyk Dura Ace,sedlovka Dura Ace,jeté minimálně.Barva Red Ferari.Kdyby byl zájem tak můžu sehnat foto a další detaily.Rám je ten samý co mám já akorát menší

          0 0
        • JancA  

          aha,pocit je důležitější v tom případě, než to nějak přeměřovat..sil­niční závod jsem v životě nejela,takže to mám taky jen na projíždění

          0 0
    • MartinXC  

      Silnici kratší rám, tak o 4–5cm a delší představec. HT bika a XC fulla delší rám a kratší představec AM fulla ještě kratší rám než bike a i představec kratší. Délka od středu sedla po střed řidítek na HT by měla odpovídat délce od středu sedla po polovinu vzdálenosti střed řidítek-střed brzdových pák, u AM fulla ubrat 3–5 cm pomůže ovladatelnosti. Ale u kratšího rámu u silnice pozor, ať při jízdě ze sedla nejdou kolena do rodel. Delší posed a představec nevadí, do zatáček se jde víc náklonem. Rám bych drobnější holce volil se sloopingem.

      0 0
    • kámen úrazu1  

      Tož vám všem děkuju za pomoc při výběru. Hlavně těm, kteří radili silničku oproti biku kratší. Na jejich rady jsem dala. Nakonec jsem musela slevit z požadavku český značky. Tak jsem zvolila to co jsem zvolila… Zatím mám na silničce jen 300 km, ale musím říct, že jsem opravdu ráda, že jsem tenhle thread založila. Jinak bych asi koupila delší rám a zaplakala bych. Takže ještě jednou – díky! www.bike-forum.cz/…se_biky.html?…

      0 0
    • stihac  

      kamen urazu – ja viem, stara tema, ale nedalo mi to. K tej prilozenej fotke na mtb – to je author vel. 16? Pripada mi ze to kolo je pre teba dost kratke (aj trochu nizke, co zas tak nevadi), ked pozriem na to kde asi mas tazisko a kde je predne koleso… velmi zle sa na tom musia schadzat strme zjazdy. Mylim sa? Alebo si to uz vymenila? (Lepsi by bol dlhsi ram a kratsi predstavec).

      Nechcel som ti nic k tomu pisat aby si nemala pocit ze nejake zbytocne pripomienky, ale ked na to pozriem – prosto to neslo prejst mlcanim ;)

      0 0
    • Bafoon  

      já se bez dovolení vetřu – s dovolením

      proměřil jsem se na competitive… i na wrench… a vyšlo mi u bajku Virtual Top Tube Length 29.1 – 29.5 inches cca 74cm, chápu to doufám dobře že to je 74cm minus představec? to by totiž byl jinak ukrutnej rááám :-)

      0 0
      • juli  

        Presne jak si myslis. Je to delka po osu riditka.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.