• Jenda

    Řeším stavbu kola pro švagrovou a díky omezenému rozpočtu bude 29" rám Force. Líbí se ji víc pánskej Epigoni než dámskej Galateia

    Jenže, pokud web nekecá tak ten pánskej mi v 17" přijde krutě dlouhej (595) a dámskej zase už celkem krátkej (563). Ten dámskej by pravděpodobně vycházel s cca 90 představcem, na pánskej by to teda znamenalo cca 50–60 představec. Co byste doporčili? Jezdit bude zpevněný cesty, do většího terénu se to kolo spíš nepodívá. Ten dlouhej rám s krátkým představcem je sice taková moderní geometrie, ale nevím jestli na cyklostezky to nepřinese nějaký negativa.

    0 0
    • Jenda  

      nikdo nic neporadí? :-(

      0 0
    •  

      dlouhej se dá pořešit představcem, horší je vysokej když se cinká kuličkama o horní trubku:-)

      0 0
      • Jenda  

        no myslím že švagrová kuličkama cinkat nebude :-)

        jde mi o to, jestli představec třeba 40 mm nepřináší i nějaký negativa o kterých se moc nemluví, protože teď jsou krátký představce v módě

        0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Výrobce tyto hodnoty neuvádí, stack alias délka vidlice, úhel a délka hlavové trubky jsou totožné, reach se ale výrazně liší, protože rozdíl v geometrii jde jen na vrub horizontální vzdálenosti hlavové trubky od šlapacího středu. Takže rozdíl v dosahu (reach) je cca 372 vs. 405 mm.

      Z toho plyne, že poloha sedla vůči BB se bude dát nastavit na obou rámech takřka identicky (BBdrop dělá na posunu sedla jen malý rozdíl, sedlový úhel stejný), ale na stejnou polohu řídítek vůči sedlu bude dělat představec rozdíl nějakých 33 mm, což je právě ten rozdíl mezi dámskou a pánskou geometrií a důvod, proč spousta žen na teoreticky správně velkých pánských rámech polehává.

      Takže nakonec záleží hlavně na proporcích švagrové. Doporučuji zkusit změřit podle CC silniční polohu sedla a s týmiž hodnotami pak vzdálenost MTB řídítek, drop řídítek bude v obou případech stejný.

      0 0
      • Jenda  

        tohle je fajn a chápu, mě jde spíš o to, jestli když budu ladit optimální, pro ni pohodlnou, délku posedu, tak jestli se nědomrví něco tím krátkým představcem. Řidítka budou rovný 680, tak jestli to nebude moc živý.

        0 0
        • petyn  

          Kratsim predstavcem dosahnes vetsi hravosti(kolo bude zivejsi) delsim predstavcem to bude takove klidnejsi (stabilnejsi)

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Je to zhruba tak, že tam, kde jí bude na dámském vycházet představec 90mm/-6°, bude na pánském pro identický posed a drop potřeba 60mm/+6°. S takto položeným hlavovým úhlem bude kolo i s 60 mm ještě klidné, s 90 mm bude klidné a velmi pohodové. Pokud jezdí na pohodu, tak jí bude dámský rám možnostmi nastavení vyhovovat více. Na dámském bude mít pravděpodobně větší možnost variabilního nastavení posedu a zmenšování dropu, na pánském se bude většinou pohybovat na samém okraji dostupných možností, představců pod 60mm za rozumný peníz a s rozumným vzhledem moc není a kolo by se stávalo (nechtěně) živějším. Pokud by závodila, bylo by to nejspíš naopak a ocenila by pánský rám.

          0 0
    • michomin  

      Kolik měří švagrová? Jinak ti nikdo asi moc neporadí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.