CUBE LTD Race One - velikost, délka rámu

18 nepřečtených
  • mordydy

    Potřeboval bych poradit, plánuji nové MTB kolo, doposud jsem jezdil jen na silničce. Při mé výšce 179 cm sedím na CUBE LTD Race One s velikostí rámu 19". Ve srovnání s tou silničkou si připadám méně nataženej, ale třeba to tak má být a zvyknu si. Nerad bych ale šlápnul vedle. Připadá vám to na obr. jako správný posed? Uvažuji i o delším představci. Předem díky za rady.

    0 0
    • Chlebovnik  

      Ok. Cube rámy jsou obecně trochu kratší. 21" už by na tebe ale s největší pravděpodobností byla moc vysoká.

      0 0
    • atty  

      Na 179 cm by Cube v rámu 19 mohl být Ok, spíše možná až velikej (s běžnejma proporcema). Že se na MTB (LTD Race One je tový rychlý turistický XC kolo) sedí podstatně vzpřímeněji, než na silničce je taky vlastnost, to je spíš o zvyku. Pokud bys raději spíše nataženější posed, dá se něco málo dohnat představcem (delším), případně přestavec do negativu (skloněněj dolu), případně rovnými a delšími řídítky, ale tyhle Cube maj myslím už v základu skoro rovná řídítka asi 720 nebo 740mm.

      0 0
    • AussigBiker  

      S tvojí vejškou budeš u většiny výrobců na hraně M a L, spíš vic L. Bejt tebou, sednul bych si na rámy s rozdílnou geometrií (delší, kratší) a uvidíš, co se ti bude podávat.

      0 0
    • michomin  

      Já myslím, že dobrý. Na fotce sedíš trochu jinak, než budeš jezdit – máš úplně natažené ruce. Př jízdě budeš více položený, podle mě ti kolo sedmé dobře, na výšku taky dobrý.

      0 0
    • mordydy  

      Je dobrý nápad dát řídítka o něco níž? Zase, je to jen pocitová záležitost, první dojem, když jsem na kolo sednul, že mám řídítka nezvykle vysoko.

      0 0
      • atty  

        Proč ne? Posed v rámci natažení rukou a „polehu“ má taky svá teoretická pravidla (aby to ergonomicky bylo správně) nicméně každej jsme jinak ohebnej, jinak zvyklej a máme jiné délky rukou, nohou, trupu a tím pádem požadavky.

        Důležité je zachovat optimální posed vůči šlapacímu středu (výška sedlovky, předozadní pozice sedla případně sklon), jak moc se chceš na kole „natáhnout“, když Ti to vyhovujeje, je spíš jen na nějaké obecné doporučení. Jde o to, aby Tě z posedu nebolely záda, ruce, krk atd. Většina lidí na MTB preferuje sice sportovnější (trochu skloněný) ale vzpřímenější posed, čím víc „turista na kochačku“ tím obvykle více „na paní radovou“ (záda skoro v pravém úhlu vůči sedlu).

        Ale pokud Ti vyhovuje bejt nataženej, nebo jezdíš rychleji a sportovněji a nic nebolí, tak si klidně „lehni“ a dej představec rovnou na vršek vidle, představec můžes taky obrátit (pokud je hozený nahoru v obvyklém úhlu cca 6–7 stupňů), dostaneš se takto s řídítky dolů i o několik centimetrů.

        0 0
        • mordydy  

          Díky, záda ještě nebolí, ale roky přibývají, tak možná brzy ocením ten vzpřímenější posed :-) Zatím snížím řídítka, sedlo malinko dozadu a zvážím i delší představec. Ten delší představec, má to nějaká rizika?

          0 0
          • atty  

            Sedlo si dej tak, abys šlapal tak, jak se má – pohyb sedla v předozadní pozici není o natahování posedu, ale o správné srovnání šlapací pozice (na to je milion článků a klasickejch rad, jak to srovnat, aby si šlapal, tak jak máš).

            Výměna představce za delší je samozřejmě možnost, pokud je na kole třeba obvvyklých 80–90mm, dá se vyměnit za delší, ale zase to nepřehnat (ono stačí 100–110m a jseš o 2–3 centimetry dál a to už může být OK. Pokud jseš na kole víc nataženej, přenášíš většinou trochu více váhy na předek, kolo je více stabilnější k zatáčení, zase v prudkých sjezdech musíš víc myslet na to správné brzdit a těžiště posunovat dozadu, abys třeba při extrémním brždění pak neletěl přes řídítka. Ale pokud vyměníš představec o 1–2 cm, tak jsou ty změny většinou minimální a není potřeba to moc řešit. Spíš, než vyměníš představec bych si chvilku zvykal, ono pak můžeš zjistit, že nemusíš ležet jako na závodní silničce a stejně se dá dobře jezdit a je to pro delší výlety pro záda pohodlnější.

            Pokud jseš z Prahy a nedoženeš to co potřebuješ tím, co jsem psal, můžu Ti klidně zapůjčit na odzkoušení 120mm představec (nepoužívám už dlouho) a můžeš si to vyzkoušet.

            A jak opakuji – pokud Ti jde o snížení řídítek a máš představec, který má úhel těch 6–7 stupňů, tak jej stačí sundat a otočit (budeš mít –7 stupňů) a rázem máš cca 2cm dolů. Není to nic proti ničemu – představce jsou na tohle stavěný a spousta rychlejch jezdců, co jim to vyhovuje, jezdí s představcem v negativu, respektive i továrně složená kola z těch řad rychlejších XC strojů maj otočený představec do negativu záměrně z továrny, aby byl posed nataženější tedy „sportovnější“. Taky jsou typy řídítek, které nejsou úplně rovná, ale mají možnost pootočením lehce řídit úhel směrem k jezdci, což opět může nějaký centimetr přidat či ubrat (lehce prohnutá řídítka s určitým úhlem natočení k jezdci).

            0 0
            • mordydy  

              Super, díky za podrobnou odpověď. S tím otočeným představcem, to jsem vůbec netušil, že to jde a že se to dělá.

              0 0
          • popokatepetl  

            sedlo se nastavuje vůči středu, začal bych snižováním řídítek. Podle té veliké fotky tam je místa dost. Celkově se to natáhne a následně se možná posune sedlo více dopředu. až nebude jít kam dolů začal bych řešit delší představec ale to se nestane.

            0 0
            • mordydy  

              Díky.

              0 0
              • atty  

                Vyfoť představec (nebo opiš, co tam máš – ve starších ročnících se na Cube hodně dávali Easton věci, teď už to má Cube obvykle ve svém brandu), pokud má představec sklon navíc, oproti sloupku/hlavě a tím pádem „trčí“ nahoru, stačí ho sundat a otočit – budeš mít ty cca. 2 cm dolu. Tím bych začal. Taky není z fotky patrné, zda máš představec přímo hned za hlavou, nebo je tam nějaké podložka (může být) – pokud je tam podložka, stačí ji opět vyndat a umístit jí až nahoru nad představec – opět budeš mít tolik mm dolů, kolik má výška podložky. Pokud se Ti tímhle povede jít dolu o 2–3 cm, je to opravdu znatelný rozdíl a může to bohatě stačit, aby sis „lehl“, tak jak potřebuješ a nebude potřeba delší představec :)

                0 0
                • mordydy  

                  Super, díky za rady. V první fázi otočím představec a zkusím s tím nějaký km najet. Ty podložky jsem také našel na nějakých diskusích. Nejdřív bych je dal nahoru a zase zkusím něco najet. Kdyby to bylo ono, až pak bych do toho řezal. Po prázdninách dám vědět, u jaké varianty jsem nakonec skončil. Všem ještě jednou díky za rady. Myslím, že už se v tom orientuji. D

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.